Page 1

1


Na aantal jaren op het AC gezeten te hebben ben je er eindelijk, je zit in je eindexamenklas. Na jarenlang keihard je best doen zit je in het laatste jaar van je middelbare schoolcarrière. Van je basisschooltijden tot nu heb je al wat belangrijke keuzes gemaakt, bijvoorbeeld het kiezen van je middelbare school en het kiezen van je profiel. Dit jaar moet je weer een belangrijke keuze maken, namelijk het kiezen van een vervolgopleiding. Als je al van kleins af aan weet dat je bij de politie wil werken of dat je dokter wil worden, maakt dat het kiezen van je studie een stuk makkelijker. Ben je één van de ongelukkigen die helemaal niet weten wat ze willen studeren, dan heb ik hier een aantal tips voor je. Tip 1

op tijd in te schrijven, meestal kan dit al zes weken voor

Zoek uit waar je interesses liggen, de beste motivatie

aanvang. Kijk dus bij de hogescholen of universiteiten

voor het volgen van een studie is dat je het leuk vind.

van jouw keuze of deze binnenkort meeloopdagen

Probeer interessetesten te maken op het internet,

organiseren, zo loop je niet het risico dat het al vol zit.

bijvoorbeeld op www.qompas.nl. Als je weet wat je leuk vind, kan je uitzoeken welke opleiding past bij jouw interesses. Check voor meer informatie over deze opleidingen de keuzegids 2014 op www.keuzegids.nl of bezoek www.studiekeuze123.nl . Daar kan je ook zien op welke scholen je deze opleidingen kan volgen.

Tip 2 Bezoek opendagen! Het is heel belangrijk om opendagen te bezoeken, daar krijg je veel meer informatie over de opleiding dan op internet en je kan daar gelijk je vragen stellen. Zo zie je ook meteen hoe de school er uitziet en

Tip 4 Mocht je er echt niet uitkomen in je eentje en heb je begeleiding nodig, dan staat de deur van onze decaan meneer Hopman altijd open. Wees niet bang om langs te gaan en zo nodig vragen te stellen!

Belangrijk! Het is belangrijk dat je, je voor 1 mei aanmeld op www.studielink.nl voor de gekozen studie. Je hebt hiervoor een DigiD nodig, die je moet aanvragen via

of je je daar thuis voelt. Je kiest immers niet alleen voor

www.DigiD.nl. Het aanvragen duurt ongeveer een week,

opendagen:

kijk daarom dus ruim op tijd op de website van de

www.universitairebachelors.nl/voorlichtingsagenda

hogeschool of universiteit wat geldt voor de opleiding

www.hbobachelors.nl/voorlichtingsagenda

van jouw keuze. Het is

www.mbostart.nl/opendagen

dus belangrijk dat je je

de opleiding, maar ook voor de school. Op deze websites dus vraag het op tijd aan. Het kan zijn dat voor sommige opleidingen de deadline zelfs veel eerder ligt dan 1 mei, kan je jezelf op de hoogte houden van de komende

op tijd oriënteert op Tip 3 Schrijf je in voor meeloopdagen! De meeste regionale opendagen zijn er pas weer in februari, maar als je echt niet kunt wachten kan je je bij de meeste hogescholen en universiteiten inschrijven voor meeloopdagen. Hier loop je een dagje mee met een student van de bachelor opleiding van je keuze. Je gaat dan mee naar een college, je krijgt rondleidingen en het is een mooie gelegenheid om al je vragen te stellen. Het is hierbij wel belangrijk je

2

het internet, zodat je de opendagen in kan plannen. Kijk voor extra informatie over studiefinanciering, extra toelatingseisen en collegegeld op www.rijksoverheid.nl of op www.duo.nl .


Gevraagd: bijles in ruil voor gebak . Dit is een oproep aan alle leerlingen die hulp kunnen bieden aan hun medeleerlingen die hulp nodig hebben bij een vak. Met deze actie zijn al drie AC-leerlingen blij gemaakt: twee zusjes uit 3H die bijles in wiskunde krijgen en hun bijlesleraar uit 6V.

This is the deal Als je goed bent in één of meer vakken geef je dan op als bijlesleraar via bijlesvoorgebak@live.nl. Meld in de e-mail : je voor- en achternaam, je klas, het vak / de vakken waarin je bijles wilt geven en de dagen en tijden waarop je bereid bent als bijlesleraar aan de slag te gaan. Bijles geven kan gezien worden als maatschappelijke stage, informeer daarnaar bij je conrectoren.

De leerlingen en de bijlesleraren worden aan elkaar gekoppeld en krijgen elkaars gegevens. Zij overleggen op welke momenten zij het best met elkaar kunnen oefenen. Degene die bijles krijgt, zorgt voor het gebak (hetzij zelfgebakken, hetzij zelfgekocht) voor de bijlesgever als beloning voor zijn werk. De bijlesgevers krijgen dus niet betaald. Bijles wordt gegeven in ruil voor koekjes en Als je hulp nodig hebt bij één of meer vakken geef je dan ook dergelijke, want daar draait deze actie om. op via bijlesvoorgebak@live.nl. Meld in de e-mail: je voor- en achternaam, je klas, het vak / de vakken waar je moeite mee hebt en de dagen en tijden waarop je bijles zou willen krijgen. Aarzel niet, geef je op en maak anderen blij!

3


We kennen allemaal de reactie van de gelukkige kinderen die een bezoek krijgen van de goedheiligman. Hun blikken vullen zich met geluk en ongeloof, hun ogen glinsteren. Sinterklaas heeft pas één stap in hun woning kunnen zetten en de kinderen beginnen al luidkeels aan Sinterklaas kapoentje, want “HIJ is er en hij heeft cadeautjes voor ons!” Het feest zou natuurlijk niet compleet zijn als de pieten ontbraken. Wie anders zou met kruidnoten strooien? Wie anders zou de overvolle zakken met cadeautjes dragen? Wie anders zou voor die geweldige gekkigheid zorgen? Sinterklaas zou het niet redden zonder zijn pieten. JIJ kan één van die pieten zijn, die met de kleuters meezwemt op de vloer, die hockeyt met mandarijnen, die ervoor zorgt dat kruidnoten maanden later achter de bank gevonden worden. Zwarte piet zijn is geweldig; niet alleen de bezochte kinderen worden blij, ook jij. Jij krijgt namelijk de kans gek te doen zonder dat iemand raar gaat kijken.

Ook dit jaar organiseert SNAAC (Sint-Nicolaas Actie Aloysius College) bedrijfs- en familiebezoeken. De leerlingen van het AC doen al meer dan 40 jaar mee, sommigen van hen zijn nu zélf Sinterklaas. Meld je aan als piet bij David Stevenhagen (in ’t sportcafé) en ga uit je dak. Het enige wat jij hoeft te

4

doen, is douchegel, handdoek en een T-shirt dat vies mag worden meenemen. Voor eten en drinken wordt gezorgd. We zien jou graag bij SNAAC.


5


Het is alweer 70 jaar dat de Culturele Interscholaire op het Maerlant Lyceum wordt georganiseerd. Het AC neemt al vele jaren lang deel en niet zonder succes; in 2011 werd onze school eerste! Naast het AC en het Maerlant Lyceum doen ook het VCL, Sorghvliet en Gymnasium Haganum elk jaar weer mee.

Dit schooljaar zal de Interscholaire plaats vinden op vrijdag 4 april 2014 vanaf 15.00. Dat is een nieuwe kans voor de creativelingen onder ons hun talenten te tonen op het gebied van muziek, dans, theater, beeldende vorming, taal en mode. Grijp je kans, geef je op bij de coördinator en het zou zomaar kunnen zijn dat jij tot de winnaars zult behoren!

Het is ook mogelijk je op te geven als jurylid van één of meer onderdelen. Je komt, je kijkt en je beslist wie de meeste punten krijgt.

De interscholaire is natuurlijk niet alleen een wedstrijd, het is een festival dat erg leuk is om te bezoeken. Kom kijken naar de kunstwerken, naar de dansers, naar de films! Kom luisteren naar de muzikanten en de debatteams! Lach mee tijdens de optredens van comedians! Er valt veel te zien en te beleven. Geniet ervan! 6


7


8


We waren allemaal grote denkers op woensdag 2 oktober bij het Augustijns Instituut te Eindhoven. In een zoektocht naar de zin stapten we in het leven en de gedachten van Augustinus, bisschop van Hippo. Met drie leerlingen en een leraar van het Aloysius College vertrok de auto vroeg in de ochtend naar Eindhoven om samen te komen met andere leerlingen en leraren voor een leerzame dag. We zijn gedoken in zijn werken, we analyseerden zijn gedachten en stapten in zijn lichaam met een afsluitend socratisch gesprek. Met een vol hoofd en wijze nieuwe ingevingen keerden we terug naar Den Haag. Wat jammer dat zo’n dag niet standaard voor iedereen wordt georganiseerd op school, was wat ik dacht op de terugweg. Elke kans om jezelf te ontplooien moet je aan nemen als een gift. Ik wil graag wat meegeven over de gedachten en leven van Augustinus Aurelius Augustinus is op 13 november 354 geboren in Tagaste, Noord-Afrika, in het toenmalige Romeinse Rijk. Hij was leraar in welsprekendheid, redenaar aan het Romeinse hof en heeft grote invloed gehad als geestelijk leider en veel geschreven.

Augustinus was een uitermate productief schrijver. Op zijn naam staan onder meer preken, traktaten, verhandelingen, brieven, bijbelcommentaren, dogmatische, filosofische en theologische teksten, een autobiografisch werk en zelfs een gedicht.

wees dan ontevreden met wat je nu Al die dingen zijn goed. bent. Nee, het zijn de slechte mensen die de Want zodra je zelfgenoegzaam wordt, wereld slechtmaken! blijf je stilstaan. (preek 80,8) Zodra je zegt: ‘’Het is genoeg’’ ga je ten Zonder liefde geen goede wereld. onder. 'Wees dus gewaarschuwd: Doe er dus iets bij, alleen op grond van de liefde trek steeds verder, zijn de daden van de mensen te maak steeds vooruitgang.’ onderscheiden. (preek 196,18) Er gebeuren veel dingen die ogenschijnlijk goed lijken maar niet voortkomen uit de wortel van de liefde.

Het verlangen lijkt bij velen soms Hier lees je een aantal stukken uit de uitgeblust, omdat we in een moeilijke Ook dorens bloeien. tijd leven. werken van Augustinus. Sommige dingen lijken hard of Maar Augustinus zegt: onvriendelijk, Augustinus is nooit zelfgenoegzaam en roept ook anderen op steeds verder te 'Het zijn slechte tijden! Het zijn trekken. moeilijke tijden! ‘Wij zijn volmaakte reizigers, Dat zeggen de mensen tenminste. maar nog geen volmaakte bezitters. Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Als reizigers zijn wij onderweg.

maar zij gebeuren om op te voeden en zijn door de liefde ingegeven. Voor eens en altijd wordt je een kort bevel gegeven: bemin en doe dan wat je wilt. Zwijg je, zwijg dan uit liefde. Spreek je, spreek dan uit liefde. Wijs je iemand op fouten, doe het uit liefde.

Jij vraagt:

Wij zijn de tijden.

‘’verder trekken, wat betekent dat?’’

Zoals wij zijn, zijn de tijden....

Wil je bereiken wat je nog niet bent,

en alles wat daarin is, vissen, vogels en (Preken over de eerste brief van bomen ook niet. Johannes 7,8)

Ontzie je iemand, doe het uit liefde. Om het kort te zeggen: Dat betekent Waarom teleurgesteld zijn, waarom Alleen vanuit de liefde wordt alles mopperen op God? vooruitgaan. waardevol en zinvol. Anders begrijp je het misschien De wereld is slecht, jazeker, slecht.... Draag daarom de bron van de liefde in verkeerd Wat is er dan zo slechtaan de wereld? je hart, en ga je steeds langzamer lopen. Want de hemel, de aarde en het water want uit de liefde kan niets anders dan zijn niet slecht, goeds voortkomen.' Onderzoek jezelf. 9


10


Beatrice Hillen uit 3GE speelde in de film “Smoorverliefd” (waar ook onze school in heeft geschitterd), die begin september in première ging. Ik heb haar enkele vragen gesteld over de film en haar ervaring als actrice. Hoe ben je in de film terechtgekomen? De toneelschool Rabarber, waar ik al jaren lang met de producties mee doe, heeft contact met een castingbureau. Via dat castingbureau ben ik in contact gekomen met de makers van Smoorverliefd. Ik werd gebeld voor een auditie en drie rondes later kreeg ik de rol van Eva.

Ben je er trots op dat het AC op het witte doek te zien was?

O ja, heel erg. De school is een vertrouwde plek, waardoor werken makkelijker werd. Je hoeft namelijk niet te wennen aan een plek waar je al aan gewend bent. Sommige van de figuranten zijn leerling op het Aloysius en we hebben elkaar nog vóór de film al leren kennen. We hebben veel tijd Vertel in het kort, voor degenen die de samen doorgebracht. film niet hebben gezien, waar de film over gaat. Hoe was de sfeer op de set? Kon je goed met de crew opschieten? Het gaat over vier vrouwen uit Den Haag en over liefde. Elke van die vier vrouwen De sfeer was heel gezellig. We lunchten heeft een eigen verhaal waarin de liefde samen, warm, want de crew was een grote rol speelt. Belgisch en dat is die gewend. Er was Eva woont samen met haar moeder, een coach, die mij hielp met allerlei tante en halfzus. Zij wordt hopeloos zaken en die in de pauzes spelletjes met verliefd op een jongen van haar school. me deed. De regisseuse, Hilde van Ze spreken een paar keer af en het is Mieghem, was heel lief, ze gaf duidelijke niet duidelijk hoe dat gaat aflopen. Er is aanwijzingen. dus een intrige aanwezig. Heb je jezelf al gegoogled? Ja, als je in Google intypt “Beatrice H” krijg je meteen als suggestie “Beatrice Hillen Smoorverliefd”! Er is ook een pagina op IMDb over mij. Het is wel raar info over jezelf op het Internet te zien. Wil je in je leven meer aan films werken? Ja, ik wil heel graag verdergaan als actrice. Ik wil dan ook professioneel actrice worden. Als dat niet lukt, ga ik Wat heb je van deze ervaring geleerd? Engels studeren. Met hard werk kom je er wel. Het filmen en school waren moeilijk met elkaar te combineren. Mijn cijfers werden minder goed, maar dat is inmiddels helemaal goed gekomen! 11

Hier zijn leuke weetjes over Beatrice. Haar lievelingsartiest is Beyoncé. Haar lievelingsfilm is Mamma mia! “Die heb ik minstens 100 keer gezien!” Ze zou heel graag naar Burundi willen gaan. Haar vader heeft daar gewerkt en heeft haar heel nieuwsgierig gemaakt. Enkele weken na het interview heb ik een kleine fotoshoot voor Beatrice georganiseerd. Tijdens de shoot heb ik gemerkt dat zij niet voor niets Rabarber bezoekt en dat zij niet zomaar voor de rol van Eva werd gekozen. Zij volgde de wat vreemde aanwijzingen die ik gaf op zonder tegenspraak, zij klom enthousiast op het vensterbank en zij toverde moeiteloos allerlei emoties op haar gezicht. Daarnaast kwam zij ook zelf met ideeën. Ik hoop dat wij haar binnenkort in meer films kunnen bewonderen.


MAAK DEEL UIT VAN AHOI! Wil jij meedoen met AHOI? Ben jij creatief? Of wil je gewoon taart? DOE DAN NU MEE MET DEZE WEDSTRIJD! Ontwerp het voorblad voor de AHOI! Het thema is KERST

Prijs: een zelfgemaakte taart door onze redactrice Maria! Stuur jouw creatie (en de eventuele allergieĂŤn) naar inutero@live.ru De winnaars worden bekend gemaakt op: maandag 16 december 2013 12


In de AC-week is 6VWO met mevrouw van Wijmen-Kerkhoff naar het Reactor Instituut Delft (RID) geweest in het kader van het onderwerp straling. Naar aanleiding hiervan heb ik twee leerlingen uit 6VWO, Yunus en Mahmoud, geïnterviewd. voorkomen dat we teveel Wat was het leukste van het blootgesteld werden aan de uitje? straling. Verder was er gratis “Wij kregen als één van de 50 chocolademelk en koffie bij het “Naast de gratis wachten.” scholen van heel Nederland chocolademelk en een exclusieve rondleiding lichtgevende pennen, vond ik door hun reactor ter het blauwlicht, wat je enkele Wat gebeurt er allemaal in gelegenheid van hun 50-jarig meters onderwater zag het Reactor Instituut Delft? bestaan. Allereerst was er een schijnen, wel wat futuristisch algemene inleiding in een en sciencefictionachtig “Er wordt voornamelijk kamertje buiten de tank zelf. hebben.” onderzoek gedaan in de Daar werd verteld wat er reactor. De reactor is namelijk precies gebeurt in de reactor niet gemaakt om energie te Wat heb je van dit uitje en hoe het allemaal werkt. leveren, maar puur als opgestoken? Daarna kregen we een neutronen- en positronenbron rondleiding in de reactortank voor onderzoeksdoeleinden. “We kregen een exclusieve kijk en verdere uitleg over de gang Daarnaast heb je ook in hoe wetenschappers in de van zaken en de geschiedenis verschillende laboratoria en reactor te werk gaan en hoe van het RID. We kregen neutroneninstrumenten. “ speciaal het is dat wij als een bijvoorbeeld uitleg over de van de weinige Europese manier waarop ze landen überhaupt een experimenten uitvoeren en de Hoe vond je het reactor kernreactor hebben. We instituut? tank schoonmaken. Om hebben er zelfs twee! Door toegang te krijgen tot de deze rondleiding weten we nu reactor moesten we voorbij “Het was een leerzame manier ook wat er precies gebeurt in minstens drie deuren en aan om een abstract vak als zo’n reactor. We mogen dus het einde kon je bij een natuurkunde wat meer dankbaar zijn dat we een apparaat checken of je duidelijkheid te geven, door de kernreactor in ons land hebben gecontamineerd was. Ook toepassing in het dagelijks en dat wij deze rondleiding moesten we, om toegang te leven weer te geven.” kregen.” krijgen tot bepaalde gebieden, Er is nog een filmpje van te sloffen aan doen en mochten zien: http://www.youtube.com/ we niet te dicht bij de watch?v=PYIUQP1L6Uo apparaten komen om te Wat deden jullie in de kernreactor?

13


Heb jij soms ook moeite met leren? Krijg je ook vaak een black-out, terwijl je zo hard had geleerd? Hier zijn wat tips, zodat het leren makkelijker wordt en toch in je hoofd blijft zitten:

Tip 1:

Tip 3:

Weet wat je moet leren:

Maak leren leuk:

Als je niet weet wat je moet leren, ga je Maak leren leuk? Dit lijkt van alles leren terwijl het niet onmogelijke

zaak,

maar

op een het

kan.

nodig is. Je gaat dan ook meer Combineer leren met iets wat je graag stressen, omdat je niet zeker weet doet, houd je van zingen? Zing je of je goed hebt geleerd, je gaat leerwerk.

Houd

je

van

verhalen

twijfelen en kan sneller een black- schrijven? Maak van je leerwerk een out krijgen.

verhaal en lees het een paar keer hard op, je zult merken dat het in je hoofd blijft zitten. Probeer het leuke met het

Tip 2: Doe rustig aan en plan goed:

saaie werk te combineren om het alsnog in je hoofd te krijgen.

Houdt je hoofd rustig en stress niet, Dit waren alvast drie tips, misschien zie anders vergeet je de je in de volgende editie meer, wie weet? dingen die je hebt geleerd sneller. Plan je leerwerk ook goed in, 5x1 is beter dan 1x5: je kunt beter 5 keer één onderwerp leren dan in één keer alle 5 de onderwerpen leren en door het steeds herhalen van wat je hebt geleerd vergeet je het niet zo snel. 14


November Woensdag 20 t/m vrijdag 22 november minirooster, het 7e en het 8e uren vallen uit Maandag 25 november uitreiken cijfers Schoolexamen 1 en herkansingsformulieren Dinsdag 26 november leerlingen leveren herkansingsformulieren in uitreiken rapport 1 Donderdag 28 november herkansing Schoolexamen 1

Donderdag 6 februari herkansing Schoolexamen 2

Woensdag 19 februari t/m vrijdag 21 februari Mei minirooster het 7e en het 8e uren vallen uit Vrijdag 9 mei BBG examenkandidaten Zaterdag 22 februari t/m zondag 2 maart Maandag 12 mei t/m dinsdag 27 mei voorjaarsvakantie Centraal examen 1e tijdvak Donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni Hemelvaartsvakantie

Maart Maandag 3 maart Informatieavond profielkeuze Dinsdag 4 maart uitreiken rapport 2

December Donderdag 5 december v.a. 12.00 Sinterklaasactiviteiten met mentorklas tot 14.00

Vrijdag 14 maart inleveren profielkeuzeformulieren Maandag 17 maart t/m vrijdag 28 maart Schoolexamen 3

Woensdag 18 december kerstviering alle klassen

Maandag 24 maart t/m vrijdag 28 maart Toetsweek 2

Donderdag 19 december kerstviering alle klassen kerstgala klassen 3 t/m 6

Maandag 31 maart t/m vrijdag 4 april Eindexamenexpositie

Vrijdag 20 december kerstactiviteiten Zaterdag 21 december t/m zondag 1 januari kerstvakantie

Zaterdag 19 april t/m zondag 4 mei Meivakantie

Vrijdag 4 april Culturele Interscholaire (doe mee of kom kijken) April

Juni Maandag 9 juni Tweede Pinksterdag Woensdag 11 juni Bekendmaking examennormen MAVO MAVO ophalen cijferlijst 4M 17.00 verplicht Donderdag 12 juni Bekendmaking examennormen GA/HAVO GA/HAVO ophalen cijferlijst 17.00 verplicht Maandag 16 juni Centraal examen 2e tijdvak Woensdag 25 juni t/m vrijdag 27 juni minirooster het 7e en het 8e uren vallen uit Eindfeest klas 1 t/m 6

Maandag 7 april uitreiken cijfers Schoolexamen 3 en herkansingsformulieren Juli

Januari

Dinsdag 8 april inleveren herkansingsformulieren

Vrijdag 17 januari Open Dag 18.00 – 20.00 GE en GA (meld je aan en help mee)

Donderdag 10 april Herkansing Schoolexamen 3

Woensdag 2 juli 16.30 Diploma-uitreiking HAVO

Zaterdag 18 januari Open Dag 10.00 – 13.00 HAVO en MAVO (meld je aan en help mee)

Dinsdag 15 april première Musical (wees erbij!)

Donderdag 3 juli 16.30 Diploma-uitreiking MAVO

Maandag 20 januari t/m vrijdag 24 januari Schoolexamen 2 en Toetsweek 1

Woensdag 16 april 2e voorstelling Musical (kom kijken)

Vrijdag 4 juli t/m vrijdag 11 juli Toetsweek 3

Februari Maandag 3 februari uitreiken cijfers Schoolexamen 2 en herkansingsformulieren Dinsdag 4 februari inleveren herkansingsformulieren 15

e

Donderdag 17 april 3 voorstelling Musical (laatste kans!) Deadline inschrijving studiekeuze Vrijdag 18 april Goede Vrijdag Paasvieringen tot 12.00

Dinsdag 1 juli 16.30 Diploma-uitreiking GA

Vrijdag 4 april t/m woensdag 16 juli AC-kamp Dinsdag 15 juli 12.00 inzage eindcijfers leerlingen Maandag 21 juli t/m zondag 31 augustus Zomervakantie


16


Na twee succesvolle versies organiseert de Stichting Meedoen aan Cultuur (SMAC) op zondag 15 juni 2014 voor de derde keer het 5RoeFestival: Hét jongerentheaterfestival van Zuid Holland. Na twee jaar is er een degelijk basis gelegd voor dit mooie festival. Een inspirerende workshopdag en een festivaldag waar 10 deelnemende groepen zich van hun beste kant lieten zien. Aan het eind van de festivaldag kende de vakjury (Esther Scheldwacht, Jessica Zeylamker, Vincent Lindhorst en Michel Sluysmans) de mooie prijzen toe, die door het Nationale Toneel beschikbaar waren gesteld.

Het festival kent twee verschillende doelgroepen:

• Theatergroepen (13 t/m 18 jaar)

Kwaliteit staat hoog in het Voor de beste recensies van het vaandel. Daarom benaderen wij festival zijn prijzen beschikbaar. voor de eerste doelgroep alleen organisaties die werken met gediplomeerde dramadocenten/ regisseurs. Wij zijn er van overtuigd dat het bieden van een breder podium en het zien van elkaars werk op theatergebied enorm inspirerend werkt.

Onderdeel van het festival is dat een vakjury de deelnemende groepen beoordeelt en van advies dient. Uitgangspunt is altijd dat jongeren gestimuleerd moeten worden zich verder te ontwikkelen.

Voor meer details verwijs ik graag naar bijgevoegde flyer en naar onze website.

Recensenten: Docenten CKV/KCV en schoolkrantbegeleiders.

• recensenten (15 t/m 18 jaar) Theatergroepen: Docenten drama Voor de tweede doelgroep benaderen wij docenten CKV/KCV en coördinatoren Bent u er de derde keer ook bij? en schoolkrant begeleiders. Wij theateractiviteiten. bieden schrijvende leerlingen in Met vriendelijke groeten, de leeftijd van 15 t/m 18 jaar een Sjef van Leeuwen workshop recensie schrijven.

17


Het DebatTeam is misschien niet zo bekend, maar ze winnen wel allemaal prijzen voor het AC (zie foto, 2e geworden bij Op Weg Naar het Lagerhuis vorig jaar).

Ook doen we mee aan het Model European Parlement (MEP) waar een van onze leden het heeft geschopt tot de internationale ronde!

18

We zijn een super gezellige groep en we hebben allemaal iets gemeen: we kunnen goed praten. Tijdens alle wedstrijden worden we daar nog eens beter in ook!

Vind jij het leuk (en kan je het al een beetje) om samen te werken, te debatteren en argumenteren (ook al ben jij het totaal niet eens met de stelling) en zit je in klas 4 of hoger en zou je misschien ook in he DebatTeam willen? Meld jouw interesse dan bij Mr. Suustronk, Mr. Hopman of Sophia Zitman(6vwo), MSU@aloysius.nl SHO@aloysius.nl


19

AHOI  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you