Page 1

ARCHITECTURE URBAN DESIGN

PORTFOLIO AHMED GHAZY 2019


AHMED GHAZY

Architect and Urban Designer

PERSONAL DETAILS Date of Birth Address

22 June 1992 24 Nerco, 5th Division, Maadi, Cairo, Egypt 26 Via Cardinale Mezzofante, Milano Phone number (+2) 01009895576 (+39) 3281824106 E-mail Address Ahmed.ghazy_1992@hotmail.com Ahmed.ghazy1992@gmail.com

ABOUT ME

2010 - 2014 Bachelor Degree in Architecture and Building Technology German University in Cairo

Graduated with honors in 2015 from the German university in Cairo with a Bachelor degree in Architecture and Urban Design. Had a semester abroad in Berlin, which was a whole new experience that had a great impact on me personally and academically. A hard worker, a fast learner, a committed person who is able to work individually and in small or large groups, work on myself as a student, an architect and an individual, improve my skills whenever I have the chance and passionate to knowledge and learning. Passionate to traveling, dealing with different cultures, meeting new people and learning from new experiences. Currently a Master student in Politecnico di Milano.

2014 - 2015 Pre - Masters Degree in Sustainable Urban Design German University in Cairo

SKILLS

EDUCATIONAL BACKGROUND

2017 - Present Masters Degree in Architecture and Urban Design Politecnico di Milano

PROFESSIONAL EXPERIENCES July 2012 - August 2012 Concord Consulting Group (Internship) June 2014 - August 2014 Al - Adnan Contract & Import Co. (Internship) September 2015 - September 2017 German University in Cairo (Teaching Assistant) April 2019 - June 2019 StudioCongiu in Milan (Internship)

Mother Language

English Fluent

TRAVEL EXPERIENCES 2012 Rome | Florence | Venice 2013 Berlin | Prague | Munich | Hamburg 2014 Brussels | Amsterdam | Paris 2018 Milan | ZĂźrich | Stuttgart | Turin

LANGUAGE SKILLS Arabic

Autocad Adobe Photoshop Adobe Indesign Rhino 3D Sketchup Revit Microsoft Office Free Hand Sketching Modeling Skills

AWARDS French Basic

German Basic

1st Place in GUC Berlin Campus Competition held by German University in Cairo Committee and Reinickendorf District Committee


Contents Post Graduate Projects 01 Post Earthquake Destruction Urban | Architecture | Renovation 02 Roosevelt Island Redesign Urban | Architecture Restoration | Mixed Use 03 Eco Metamorphosis | San Cristoforo Urban | Architecture | Mixed Use

Competition 04 GUC Berlin Campus Architecture | Restoration | Mixed Use

Under Graduate Projects 05 GUC Knowledge Center Architecture | Construction 06 New German Embassy in Cairo (Bachelor Project) Architecture | Construction | Detail 07 Young City Cairo | Ring - road Development Urban | Communal 08 Manial Waterfront Redesign Urban | Architecture | Sustainable | Mixed-Use


01 | POST EARTHQUAKE DESTRUCTION Before the earthquake, Amatrice as a city was not one of the famous Italian cities even among Italians, however Amatriciana Food is well known through whole Italy that most chefs come from Amatrice. Due to the earthquake most people started to know Amatrice and where it is and what it is famous for. So taking advantage of this and from the strengths and potentials of the city, the main vision is based on food tourism as it is observed that there are great potentials in the city and its surrounding to supports such activity. As Amatrice is considered as a hub and tourist attraction, so the strategy is how to create one whole, connected and functioning city. Before the earthquake, the historical center was the main active part of the city, after being completely demolished there was a need for new center that was created on the other tip of the city as a food court/ gathering area. This is the main trigger for the strategy of Amatrice, which is to connect those 2 centers/nodes through another new center in the middle of the city, connecting the three centers through the main street and each center with a different theme that with generate the development of the whole city. The historical center will be the main touristic hub with all services as hotels, restaurants, bars, wellness center, museum and public facilities.

Group work: 6 members Supervised by: Prof. Stefano Boeri


1/2 YEAR

REMOVE THE DEBRIS BUILDING NEW CENTER 2 YEARS

2 TO 3 YEARS

4 TO 8 YEARS

8 TO 13 YEARS

THE GREEN PATH ONE BUILDING AND BUS STOP

REBUILD THE HISTORICAL BUILDINGS ROAD TO UNDERGROUND LAYER

PHASE ONE THE MARKET - CENTRAL NODE COOKING SCHOOL

PHASE TWO UNDERGROUND PARKING


MASTER PLAN


HISTORICAL CENTER REDEVELOPMENT STRATEGY


HISTORIC CENTER MASTER PLAN


GREEN VALLEY ZOOM IN


SEMI PUBLIC SPACES TYPOLOGY


02 | ROOSEVELT ISLAND REDESIGN The main concept of the design is trying to act to the existing situation of the island and taking full advantage of the potential of having “Cornell Tech Campus” buildings on one end of the project area and the “Historical Ruin of the Hospital” and “Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park and Memorial”. Considering these two areas as main attraction nodes on the island, the design strategy is to connect them through a main path passing through a third node in the center of the path designing the new mixed use intervention of the project around it. Starting with a linear path going through the three zones where all different functions are placed on both sides of the path creating a central space giving more advantage to the Island borders to be designed as waterfront public spaces and landscape areas with visual relationship to Manhattan and Queens. Playing with the shape of the path one side adjacent to educational and co-working buildings was kept linear and on the other side where most public functions are the path started to deform in shape of cracks reflecting on the shape of masses and their orientation in a way to differentiate between functions and create a dynamic path and spaces.

Group work: 4 members Supervised by: Prof. Francesco Leoni Prof. Roy Nash


URBAN DESIGN CONCEPT

LANDSCAPE DESIGN


URBAN MASTER PLAN


GROUND FLOOR PLAN


LIBRARY FIRST FLOOR PLAN


LIBRARY SECOND FLOOR PLAN


UNDERGROUND MUSEUM AND RUIN AXONOMETRY


UNDERGROUND MUSEUM PLANS AND SECTION


03 | ECO METAMORPHOSIS SAN CRISTOFORO The main concept of the design is trying to act to the existing situation of the island and taking full advantage of the potential of having “Cornell Tech Campus” buildings on one end of the project area and the “Historical Ruin of the Hospital” and “Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park and Memorial”. Considering these two areas as main attraction nodes on the island, the design strategy is to connect them through a main path passing through a third node in the center of the path designing the new mixed use intervention of the project around it. Starting with a linear path going through the three zones where all different functions are placed on both sides of the path creating a central space giving more advantage to the Island borders to be designed as waterfront public spaces and landscape areas with visual relationship to Manhattan and Queens. Playing with the shape of the path one side adjacent to educational and co-working buildings was kept linear and on the other side where most public functions are the path started to deform in shape of cracks reflecting on the shape of masses and their orientation in a way to differentiate between functions and create a dynamic path and spaces.

Group work: 5 members Supervised by: Prof.Emilio Faroldi Prof. Stefano Capolongo


Site of Intervention

Connection to Adjacent Sites

Ecotone (Density Gradation)

Transitional Space

Expanding Existing Grid

Generating Grid and Super Imposing


04| GUC Berlin Campus The aim of the planning is to create a well connected university complex with high interior and exterior space qualities in the former Borsig area and to give the existing, historically significant buildings a new architectural character. The heritage-protected industrial halls are connected by complementary buildings - old and new, however, remain clearly legible. The old Siemenshalle will be flanked on the west side by the new boarding house, whereby its cultivation will be integrated into the new apartment building and the old brick facade will become a determining part of the entrance hall. The new, L-shaped building of the student housing block defines a courtyard on the back of the Siemenshalle , which functions as the new center of the campus. The “Small Hall� is upgraded not only by spatial but also by its architectural importance, and forms the new main entrance area of the university. On the courtyard side, old and new parts of the building are connected by a transparent development gallery. On several levels, the work-oriented student work zones with a wide range of visibility are made possible on several levels. Access to the new GUC campus takes place from the north side (at the Borsigturm) via a new public forecourt, which makes the new entrance situation visible and generous, inviting as meeting place as well as a place to stay as a public interface with the neighborhood.

1st Prize: GUC Design Unit Team


Existing Buildings

Defining Campus Entrance

Reforming Space

Connecting Masses

Adjusting Volumes

Campus Urban Form

URBAN FORM FINDING DIAGRAM


URBAN MASTER PLAN


GROUND FLOOR PLAN


05| GUC KNOWLEDGE CENTER The 5th semester design studio was integrated with building technology, steel structure and theory of architecture. The topic was ÂŤGUC Knowledge CentreÂť, a university library building on the GUC campus. Which should host a shelving area for 10,000 books, presentation halls, administration offices, reading halls, study rooms and a cafeteria. The site is in the centre of the campus surrounded by sports area and the main gathering area of the university which was the challenge to integrate with the public. The required reading halls, study areas and presentation rooms are with L-shaped and U-shaped forms scattered inside the shell to provide the feeling of one space. This shell is sliced to reach a diamond shape allowing visual connection to the rest of the campus. The roof resulted from slicing the box is designed to allow indirect sunlight to enter providing warm daylight through daytime. The roof construction was independent to the rest of the library. By combination of steel trusses and V-shaped concrete columns it was possible to solve the challenge of huge span of the interior open space.

Group work: 3 members Supervised by: Prof. Thomas Loeffler


ISOMETRIC SECTION

FORM FINDING


FIRST FLOOR PLAN


06| NEW GERMAN EMBASSY IN CAIRO The Bachelor Project builds upon the international open planning & design competition for designing and building a new German Embassy in Cairo which is intended to substitute the old building on the same site (around 6.000 m2) in the district Zamalek as a sustainable and economic solution. Nevertheless, the required usable and residential space for the new build covers around 3.500 m2. For security reasons the developed area is around 1.550 m2. Following the requirements of the competition guidelines of having the chancellery and the residence as two separate functions but at the same time integrated in one building, from here the main concept of the form was developed. The main idea was to have two separate masses connected to each other, so the primary form consists of two cuboid with different proportions opposing each other, the bigger one for the chancellery and visa office and the smaller one for the residence connected on the first floor physically but not functionally with a strip connection sliced into the two masses. Different aspects concerning social and environmental measures were taken into consideration such as informal gathering spaces, open spaces, quality of working space, in addition to shading, light, ventilation and thermal comfort strategies with high energy efficiency and low energy consumption.

Individual work Supervised by: Prof. Thomas Loeffler


INITIAL MASS

CHANCELLERY | RESIDENCE | CONNECTION

CONNECTING FUNCTIONS

SUBTRACTING VOIDS


GROUND FLOOR PLAN


FIRST FLOOR PLAN


FACADE SECTION


07| YOUNG CITY CAIRO Urban space is a complex structure of overlaying cultural, social, political and economic phenomena. Furthermore the built city is perceived and experienced by its inhabitants individually and diverse. In a trial to creatively use wasted spaces under bridges, this design course aims to develop mixed use public space under the ring road in an area with middle social class on one side and informal residential settlement on the other side. The main objective was to develop a connection between both social classes and to create a space of interaction under the bridge which currently act as a barrier, targeting all ages and different and all genders. The proposal aims to enhance the usage of space , enriching the living conditions by introducing better qualities and developing economical and social features. Both areas where first mapped, highlighting the strengths and weaknesses of each side. The main issue was connecting the informal part to the space. Conceptually, wooden bridges were to be developed inspired from the wooden shelters dominating the area as a connection. The space under the bridge was designed as a mixed use public space in order to be an attraction. Playgrounds, sports fields, seating areas, crafts areas and an urban stage were developed for better interaction at all levels.

Group work: 3 members Supervised by: Prof. Urs Walter


08| MANIAL WATERFRONT REDESIGN In a trial to revitalize the urban waterfront of Cairo as one of the greatest and oldest waterfronts in the world. The major aim of the design studio was to develop a strategy for developing the waterfront of Al-Manial Island which is an island in middle of Cairo adjacent to Downtown. Al-Manial Island is mainly a middle social class residential area and famous for accommodating the biggest hospital and medical school in Egypt. The waterfront is currently deteriorated and non accessible by pedestrian as most of the bank is in a bad condition or occupied by private uses as restaurants and private clubs. The design studio aimed to develop one proposal for the whole project area that was divided into three zones. Zone A was planned to be the business district as it was neighbouring the Grand Hayat hotel one of the most famous hotels in Cairo and El-Qasr el Eini hospital. Zone B was decided to be developed as a cultural hub. Zone C was decide d to be a recreational and educational centre for the project. Assigned to Zone A, our proposal was to develop a mixed use tower (retail, offices, residential) as a landmark on the waterfront developing a new skyline for Cairo and creating an enhanced image of the city. The tower was designed to create a public space integrating with the pedestrian promenade in order to create as sense of homogeneous with all the zone projects.

Group work: 3 members Supervised by: Prof. Hussam Salama


Initial Mass

Connecting Green Spine

Street Set Back

Connection With Conference Centre

Connection with Business Promenade

Restaurants Connection

FORM FINDING DIAGRAM


SITE PLAN


Profile for Ahmed Ghazy

PORTFOLIO 2019  

PORTFOLIO 2019  

Advertisement