Page 1

Ahmed Eltayeb Architecture Portfolio


Address: Dubai Marina, Horizon Tower Sheikh Zayed Road, Dubai, UAE Telephone number: +97150-8009180 Email address: Ahmed.Eltayeb161@gmail.com Date of Birth: 18/02/1991

EXPERTISE

Contents EDUCATION

Technical

(2009-2013)

BEng Architectural Engineering Cardiff University (UK)

Autodesk AutoCAD

(2007-2009)

A Levels: Mathematics (A), Arabic (A), ART (A) Physics (B), Design and Technology (B), Dubai British School (UAE)

Hand drawings and Sketching P

Autodesk Revit Autodesk 3DS MAX

WORK EXPERIENCE

Sketchup

Project Manager Sheba Properties

Rhinoceros 3D Adobe Photoshop Adobe InDesign Vray Render

Core Skills

Stuctural Engineering Consturction best practices Analytical Thinking Numerical Skills Problem Solving Team Collaboration Organisation and Planning Communication

Art Gallery

August 2013 – Current - Khartoum, Sudan / Dubai, UAE

Sheba Properties is a Family owned residential Real Estate Development Company focused on design and build of Luxury Villas for rent. My role as a project manager was to co-ordinate the effort between Architects, Contractors and interior designers amongst other relevant individuals. Responsibilities included: • • • • • • • •

Research and creation of the concepts for exterior and interior Work from rough sketches and specifications created with the architects. Architectural plan detailing, sectional details, detailed shop drawing. Management and co-ordination of Site Activities on a Daily basis. Review of approved shop drawings and conformance of on-site activities Sourcing and importing finishing materials from factories and retailers. Maintain daily diary of activities. Coordinating with main contractor and subcontractors.

Contemporary Office Building

Art and Sketchwork


Art Gallery A medium sized Art gallery and exhibition centre designed as an architectural landmark to function internally as a cultural destination for arts and exhibitions and externally as touristic icon for the city. The exterior boasts a steel-supported glazed facade with fluid form that allows the structure to be consumed from every angle. The dynamic curves coupled with rigid mullion gives the building a subtle balance. Internally it provides large open plan spaces with flexibility to customize layout based on specific needs. The building consists of 3 geometrically regressive floors, where the ground and first floor function primarily as gallery space, and the top floor as an administrative space for the gallery’s staff.


Design Process

Basic Volume

Geometrically regressive floors

Architecturally, the Geometrical regressive floors and holistic glass facade are the two main overarching elements of this design. The steel mullions and fluid curves were later added to enhance the architecture. The first step of the design process is to resolve interior layout and footpath flows in a generic cubic form. After reaching a satisfactory general layout, the second step was determining specific arrangements of stairs, elevators, restrooms etc. Only once those were resolved to a satisfactory level was the exterior considered.

Basic Curviture and topology

Fluid curves and glass facade

The fluid curves were drawn and iterated upon a number of times to reach an smooth shape that is non-symmetrical yet volumetrically balanced about the y-axis centre of the building. The result is an organic design that is both functional and beautiful. The glass and steel mullion is the defining feature of this design. The turquoise color glass behaves differently to natural light and artificial light allowing the building to appear more bluish during the day and

Glass Mullion

Final form

more greenish at night.


Elevations The building was designed to be ‘consumed’ externally from all sides. Hence great care was taken while designing all four elevations. The South elevation would normally be considered the ‘back’ yet it holds the main entrance and effectively functions as the front facade. The building has a approximate plan of 580 square meters. At its longest its 35 meters and at its widest its 16.6 meters. The first floor is 5.5 meters above ground, the second floor is 11 meters above ground and the roof is 16.6 meters above ground. The Western elevation gets all the afternoon sunlight and hence most of the gallery space was positioned to capitalize on this given that most of the activities will take place in the afternoon or at night.


Plans The singular purpose of the building allows for a ultra-minimalist floor plans that serves the function of the building and enables customisable plans using temporary walls. The first floor almost entirely consists of the gallery space. Restrooms, stairs and a lift on the eastern side of the building as well as small gift shop complete the spaces on the ground floor. The second floor serves mainly as an extension to the gallery space. However, it also includes two offices for the staff of the building.

Gallary Space Offices Confrence Room Storage

The top floor includes two spaces. The larger of the two is a conference room that allows the staff to conduct meetings and discussions away from the visitors. The second is a storage space. The top floor is accessible only by stairs.


Architectural Analysis The building walls consist of nearly 1000 panels of glass, each torqued in a different direction at a different degree and placed to frame views from within the venue. The two entrances are on the only two elevations of the building that are unswerving. This allows the foot traffic to flow smoothly but also directs the visitors intuitively towards the entrances. Situated west of a large water body, the buildings orientation took into account the water views and hence positioned the utility space to be in the west side of the building to allow for the maximum utilisation of the eastern views for the gallery space as well as the conference rooms and the offices. The design was influenced by a number of buildings chief amongst them was Karolinska Institute auditorium by Swedish architecture firm WingĂĽrdhs


Contemporary Office Building A low-rise office building consisting of 5 floors. The location and function limited the form of the building hence the architectural impact is delivered through the glass facade and a laminated wood frame enclosing the building. Without exaggerating the mass, the wood frame and glass facade allow for maximum volume of the building being dedicated to functional space. The parametric wood frame pieces alternate to create an irregular pattern that is unique and stands out in its urban environment. The pattern creates a slightly different appearance from different angles given the reflections of the interior and exterior faces of the palettes, hence providing an interesting subject for passers by.


Design Process The aim was to create a commercial workspace building that was a direct extension of historic timber frame structures yet strikingly contemporary. The wood frame was heavily influenced by the Damiani-Holz & KO office building located in Bressanone, Italy. It was designed by Italian studio MoDus architects. The interior of the office space was the first part of the design process; the intuition was to create functional space (offices) towards the corners to maximize the effect of natural light, which was proven to improve productivity. Interior spaces illuminated by artificial light were hence designated to common spaces and utility spaces such as electricity rooms and server rooms.

Basic Volume

Wood Frame

Glass facade and concrete walls

Wood frame Eclipsing the mass

Following that the ground floor reception area and conference/meeting rooms were designed based on the topology of the third-fifth floors. Finally the second floor, which consist of a gym and cafeteria was designed again based on the topology of the top three floors. Parametric design of the wood frame facade

Final form


Elevations The transparent glass facade allows the activities of the ground floor to be visible from the street, creating a more welcoming feeling. The glass facade is broken by a snaking connection of floor slabs, which highlight both the wood palettes and the glass. Though the building uses engineered timber, it draws from the city’s commercial and industrial vernacular built from natural wood. The parametric designs adds the modern infusion necessary to create the sought after contemporary appearance. The south and East elevations are adjacent to neighboring buildings and hence have very limited views. This eliminated the need for either a parametric design of the wood frame or glass and slab design. Hence the elevations from these ‘hidden’ elevations are more influenced by function than aesthetics.


Architectural Analysis and Plans The Western facade is a wooden system made of vertical engineered wood fines, parametrically designed, that cover the building from two elevations to create a unique look. Each piece of wood is cut into a specific form, so that when placed together it produces a wavy form the ripples along the building to give the impression of movement when vied from different angles. While durable, the wood frame allows for future redesigns as the parametric design can be iterated upon and a new frame with different materials can be produced and assembled to give the building a different appearance. The building base is made of concrete however there is a heavy use of timber in interior spaces for both aesthetic and functional uses.

The ground floor consists of a reception area and two meeting/conference rooms. Towards the back utility rooms (server rooms/ electricity rooms) as well as toilets are placed. Both the Northern and western faces are complete glass to allow for the maximum amount of natural sunlight to enter the building. The second floor is a communal space divided into two large spaces. The first is a gym plus gender specific changing rooms and showers. The other is a cafeteria and washroom. The floor plans for the top three floors are identical and it consists of the offices on the edges as well as communal spaces in the center.


Architectural Sketch swork


Artwork

Portfolio  

Architecture Portfolio

Portfolio  

Architecture Portfolio

Advertisement