Page 6

INTERVIEW | aktuell

Neuspjeh u poduzetništvu je sastavni dio uspjeha Misserfolge im Unternehmertum sind Bestandteil des Erfolgs Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora već dugi niz godina podupire poduzetničke ideje i inicijative svojih članova dodjelom godišnje inovacijske nagrade. Prošle je godine Komora uvela i dodatnu nagradu za start-upove želeći pritom ukazati na važnost poticanja mladih da i oni krenu u smjeru poduzetništva. Sa stručnjakom za poduzetništvo i start-upove, Davorinom Štetnerom, razgovarali smo o start-up kulturi u Hrvatskoj i perspektivi te stanju hrvatskog poduzetništva. Mit der jährlichen Verleihung des Innovationpreises unterstützt die AHK Kroatien seit Jahren Geschäftsideen und Initiativen ihrer Mitglieder. Letztes Jahr wurde ein zusätzlicher Preis für Start-Ups eingeführt. Damit möchte die Kammer darauf aufmerksam machen, wie wichtig es ist, junge Leute bei ihren ersten Schritten ins Unternehmertum zu unterstützen. Der Unternehmens- und Start-Up-Experte, Davorin Štetner, hat mit uns seine Erfahrungen über die Start-Up Kultur in Kroatien und die Perspektiven des kroatischen Unternehmertums geteilt. Start-upovi su u današnje vrijeme dobar način ulaska u svijet poduzetništva i realizacije prvih projekata. Možete li za naše čitatelje objasniti prednosti takvog modela u odnosu na tradicionalno osnivanje tvrtke?

pravedno se uvijek bavimo velikim poduzećima, ali pravi generator su SME-i.

ladi danas imaju mnogo više mogućnosti nego prije desetak godina. Globalizacija je učinila svoje i u potpunosti olakšala komunikaciju. To predstavlja možda i najbitniju prednost za mlade poduzetnike. Sam pojam start-up dosta se često krivo interpretira. Da bi bio start-up, projekt se mora temeljiti na ideji koja je inovativna i skalabilna na svjetskom tržištu. Često čujem da je svaki poduzetnički projekt startup, a to je pogrešno. Dobra stvar kod ovog modela je što se i prije samog osnivanja tvrtke ideja profilira i dorađuje kroz razne pitcheve, a tek nakon testiranja model ide u formalizaciju tvrtke i posla.

Prvo, da razmišljaju globalno, a ne u lokalnim okvirima. Drugo, da dobro istraže tržište i kada se odluče za kretanje – da ne odustaju. Treće, ukoliko i dožive neuspjeh neka se ne obeshrabre – normalno je pasti, ali tek ako se nakon pada ne digneš – tada si propao. Neuspjeh je sastavni dio uspjeha, ali se o tome u Hrvatskoj premalo priča. I sam sam imao neuspješnih projekata tako da ovo sve govorim iz osobnog iskustva.

M

Start-up kultura u Hrvatskoj sve se više promiče. Gdje Vi vidite prostor za napredak? Ovo je trend već duže vrijeme na svjetskom nivou, no Hrvatska ipak dosta kasni za modernim poslovnim modelima. Ovdje ne govorim o idejama i kreativnosti naših poduzetnika koje su odlične, već o postavljanju države prema čitavom ekosustavu. Država nije stvorila dobre okvire za brzi razvoj i rast start-upa. Stvari treba deregulirati i pojedostavniti jer je to put do uspjeha. Treba nam jedna opsežna debirokratizacija svega i to očekujemo od nove vlade. Ponavljam – stvaranje boljih uvjeta poslovanja za start-up znači i stvaranje boljih uvjeta za sve mikro, male i srednje poduzetnike. Ne-

6

Na koji način potaknuti i što savjetovati mladima koji imaju konkretne ideje i žele ući u poduzetničke vode?

Krajem studenog Hrvatska mreža poslovnih anđela „CRANE“ organizirala je najveću europsku konferenciju poslovnih anđela i investitora u Zagrebu. Koji je bio cilj ove konferencije, što Vas je potaknulo da uđete u taj projekt?

Želja mi je da mijenjamo svijest i percepciju poduzetništva u Hrvatskoj. Konferencija je idealni game changer jer je lista govornika i poduzetnika koje smo doveli impresivna. Među govornicima bili su Bruce Dickinson, pjevač Iron Maidena, ali i poduzetnik, Dov Moran iz Izraela koji je izumio USB stick, Hansi Heissmann i Peter Cowley koji su investirali desetke milijuna eura u start-up-ove, direktori Bloomberga, Cisca, Europske svemirske agencije, predstavnici NASA-e, Microsofta itd.

Kakvi su Vam planovi za budućnost? Kao predsjednik CRANE-a nastaviti okupljati poduzetnike te ih učiti kako investirati u start-upe. Postali smo dosta bitan faktor te nas mnogi političari pitaju za savjete. Želja nam je da se ti savjeti provedu u djela te da se stvori politička volja za promjenama jer politička volja je najvažnija ako zaista želimo promjene na bolje.

AHK Kroatien I Aktuell I Br. / Nr. 61  

Zeitschrift der Deutsch-Kroatischen Industrie- und Handelskammer I Casopis Njemacko-hrvatske industrijske i trgovinske komore I Herbst / Jes...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you