Page 1

ETT MAGASIN MED INSPIRATION OCH PRAKTISKA RÅD

ATMOSFAR BILLINGE FÄRG

vä g l e d a n d e kulörer

Nationalmuseums kulörval leder dig in i vår kulturhistoria trivsamt uteliv

Vårda din uteplats på ett hållbart sätt

VI HJÄLPER DIG HELA VÄGEN

Tips och praktiska råd på hur du tar ditt hus på allvar #8. VÅR/SOMMAR 2019 VÄRDE 45 KR


Vi bjuder på lite inspiration från Skövde och Mariestad Värme i luften och kanske dags att tänka på ledighet och aktiviteter. Men också att ställa i ordning uteplatsen, fixa trädgårdsmöbler och se över husets fasad, fönster, vinklar och vrår. Fixa och dona, med andra ord. Förhoppningsvis är det strålande sol när du öppnar nya numret av Atmosfär. I detta nummer tipsar vi om hur din uteplats blir snygg och hållbar. Vad man ska tänka på när man väljer kulör till sitt hus. Men också om hur kulörer tog över nya Nationalmuseum och några tips på sommarens tapetkollektioner. En mängd praktiska råd finns också i magasinet. Allt om hur du kan vårda, försköna och verkligen ”ta ditt hus på allvar”. Se det som början på ett bra jobb. Läs och inspireras och varmt välkommen in i Skövdebutiken och nu har vi äntligen öppnat upp igen i Mariestad i nya fina lokaler, varmt välkomna! Vi hjälper dig hela vägen och tillsammans gör vi Skövde, Mariestad och omvärlden lite vackrare och hållbarare. Mats Gustavsson Vd, Billinge Färg. En sak till: Passa på att gå med i vår kundklubb, om du inte redan gjort det. Det kostar inget och du får fina erbjudanden och bonus på det du handlar hos oss.

Produktion: Svenska Färghusgruppen / Chimney Bilden på omslaget visar huset på Gotland där fasad och tak är behandlat med SiOO:X. Läs mer på sid 32–35. Fotograf: Karin Björkquist. Fotografer: Jonas Ingerstedt, Michael Förster, Andrea Thuvander, Carlos Norlén, Anders Roth, Joakim Bergström, Patrik Svedberg m fl från Alcro. Felix Garlach, Fredrik Reuterhäll, Hanna Säfström, Harald Nilsson, Nationalmuseum, Anna Danielsson, Bruno Ehrs, Karin Björkquist, Patrik Windisch, Jape, Jan Ovland, Åke E:son Lindman, Boråstapeter, Sandberg Wallpaper/Sara Landstedt, Midbec/Tove Mattsson, Angelica Lönnberg Gavazzeni. Bildbyråer: Johnér Bildbyrå och Getty Images.


innehåll 07 VILKEN KULÖR SKA VI HA PÅ HUSET?

Tips och råd om kulörens betydelse för ditt hus

10 FEM FÄRGKARTOR

Så kan du laborera med utomhuskulörer

17 EN MÅLANDE HISTORIA

Dekorationsmåleri i vardagen och på Nationalmuseum

24 MARSTRAND II

Boråstapeters nya saltstänkta tapetkollektion

28 UTEPLATSEN, ETT TRIVSAMT VÅRTECKEN

Det miljöanpassade träskyddet och vikten av bra träolja

40 ARV

En titt på Sandberg Wallpapers nya historiska mönster

42 TA DITT HUS PÅ ALLVAR

Arton sidor om hur man sköter och vårdar sitt hus på bästa sätt

60 FÄRG MED HÅLLBARHET

Intervju med Alcros hållbarhetschef om framtidens färg

62 LYCKEBO

En saga som blev en tapetkollektion från Midbec


Enklare & tryggare Det här magasinet ska väcka lusten hos dig att förnya och underhålla ditt hem. I magasinet hittar du artiklar som vi hoppas ger dig praktiska råd och inspiration. Sen, när du får lust att starta upp något projekt så finns vi i butiken för att hjälpa till. Du får hjälp med allt från planering till tips på kloka och hållbara produkter. Det som kanske känns svårt eller komplext hemma vid köksbordet ska bli tryggt, klokt och kul när du besöker oss. Lite enklare, helt enkelt.


Vacker träkänsla med lång hållbarhet! NYHET: Fasader i 6 grå nyanser, från vitt till svart Succén med vårt silvergrå, kiselbaserade träskydd går vidare. Med SiOO:X Träskyddande Panelfärger får din fasad direkt en färgnyans med en sober matt yta, där träets ådring och karaktär syns. www.sioox.se

TRÄSK YDD SOM HÅLLE R UPP TILL

15 år!

6

Hus i Devon, Storbritannien, behandlat med SiOO:X Träskyddande Panelfärger – mellangrå. Se sioox.se.


VILKEN KULÖR SKA VI HA PÅ HUSET? En fråga som inte är så enkel att besvara oavsett om det ska målas från grunden eller om ett äldre hus ska målas om. Det är inspirerande och roligt med kulörer och vi blir allt mer kunniga. Men det handlar inte bara om att välja en kulör som är vacker. Lika viktigt är att ta hänsyn till husets stil, historia och omgivning. Och hur kommer det att se ut i verkligheten när det är klart? Läs vidare så får du mer tips och råd om kulörers betydelse och möjligheter.


UTOMHUSKULÖRER

Kulören ger ditt hus dess identitet som man gör när man ska välja kulör och måla sitt hus är att man dels har för bråttom och dels att man väljer för stark kulör. Ta tid på dig och inspireras. Ge dig ut och titta på hus i olika villaområden. Hitta bra kulörer och kombinationer som du gillar, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Alcro, som vi har bett om råd om just kulör på husfasader. – Att välja kulör till en husfasad är och ska vara både inspirerande, lärorikt och roligt. Det är viktigt att ta hänsyn till husets stil och historia. En villa med klassisk snickarglädje färgsätts oftast på ett helt annat sätt jämfört med ett nybyggt hus som kanske har mycket rena linjer och få detaljer, påpekar Yvonne och fortsätter. – Tänk på att hela omgivningen påverkas när du ska välja kulör, din granne ser ditt hus mer än vad du själv gör egentligen. Ta bilder på ditt hus från alla håll och försök att få med området och omgivande hus. Sen kan man bestämma kulör, vad som ska framhävas eller döljas. Men ta också hjälp av din färgfackhandlare. Personalen i butiken är utbildade och mycket kunniga på allt från underhåll, kulörval till vilka verktyg som ska användas, tipsar Yvonne. – Tänk också på att en kulör aldrig är konstant utan uppträder på olika sätt beroende av väderstreck och dygnets ljus. Dagsljuset ger till exempel en blåaktig ton. Naturens kulörer påverkar oavsett om det är klippor, hav eller skog och även grannens huskulör påverkar ditt hus. Din husfasads kulör är i mångt och mycket husets identitet, avslutar Yvonne. Vi har bett Yvonne att på följande sida lista de viktigaste praktiska tipsen på hur du ska tänka när det är dags att välja kulör.

d e t va n l i g a s t e f e l e t

YVONNE KARLSSON är certifierad färgsättare med mer än 30 års erfarenhet av hur färg fungerar och uppträder i olika miljöer. I sitt arbete som Alcros kulörexpert utbildar Yvonne butikspersonal i färgsättning både exteriört och interiört. Yvonne har valt ut exemplen på kommande uppslag. Till höger hittar du hennes förslag på checklista när man börjar tänka på husets fasad behov av färg och kulör.

8


UTOMHUSKULÖRER

När du ska välja kulör

– använd ett lite smutsigare färgprov

✓ Färger som vi uppfattar på ett färdigmålat hus skiftar med vädret och med omgivningens färger. En tumregel är att det lilla färgprovet som du får av oss i butiken ska se ”smutsigare” ut än kulören som kommer att synas på fasaden. Uppmålat på huset upplevs kulörerna i allmänhet som klarare, starkare och ljusare än på färgprovet. De gröna och rosa illustrationerna visar principen om vikten av ett smutsigt färgprov.

✓ Tänk också på att ditt hus omgivning är viktig för ditt val av kulör. Den kulör vi uppfattar påverkas alltid av färgerna runt omkring. Ett ljust hus upplevs större och syns bättre på avstånd. Ett mörkare hus smälter lättare in. Andra faktorer som påverkar är husets ytstruktur, betraktningsavstånd, årstid och väderlek.

✓ Ytterligare en sak att fundera på är att du kan förändra husets utseende utan att måla om hela fasaden. Med hjälp av accentfärger på dörrar, fönster och andra detaljer kan huset få ett helt nytt uttryck. Se det som ett bra tillfälle att förändra i väntan på att hela huset ska målas om.

Yvonnes checklista: ✓ Dagens målningssystem vid utomhusmålning är mycket slitstarka och vädertåliga. Det gör att kulören du väljer kommer du att leva med länge.

✓ Tänk inte bara ”fasad” – lika viktigt är accentfärger på husgrund, dörrar, tak och staket.

✓ Inspireras av din omgivning och våga fråga där du blir inspirerad. ✓ Fotografera ditt hus och ta reda på husets kulörhistoria. ✓ Besök din färgfackhandlare. Börja med att titta på färgkartor och målade färgprover. Be om råd och diskutera.

✓ Köp provmålarburkar för att testa kulörer. ✓ En tumregel är att det lilla färgprovet som du får i butiken ska se ”smutsigare” ut än kulören som kommer att synas på fasaden. Uppmålat på huset upplevs kulörerna i allmänhet som klarare, starkare och ljusare än på färgprovet.

✓ Välj en kulör till själva husgrunden som inte är ljusare än husets fasadfärg, hellre då en mörkare kulör men heller inte för färgstark. Fint blir det även om man väljer en kulör som anspelar på naturmaterial som grå, grågröna eller bruna toner. Grundens kulör ska, så att säga, koppla samman huset

med omgivande mark på ett naturligt sätt så att husets färg och form får spela huvudrollen.

✓ Ha inte för bråttom – tänk igenom och ta hjälp av färgfackhandeln. ✓ Var lite modig i ditt val av kulör!


5

färgkartor att laborera med

Alcros fem färgkartor för utomhuskulörer är indelade i röda och rosa kulörer, gula kulörer, bruna och beigea kulörer, gröna och blå kulörer samt vita, grå och svarta kulörer. Samtliga är valda utifrån svensk färgsättningstradition, vår natur och rådande trender.

Helt svart, både fasad och detaljer ger ett stramt intryck. FA S A D Alcro Svart D E TA L J E R Alcro Svart


UTOMHUSKULÖRER

VILL DITT HUS VERKLIGEN VARA SVART?

Här har man kontrasterat den modernt svarta fasaden med krispigt vita fönster. FA S A D Alcro Svart D E TA L J E R Alcro Tonad vit

Om ditt hus har en modern arkitektur, varför inte ge det en svart kulör? Svarta fasader har blivit vanliga och efterfrågade efter att sällan ha förekommit tidigare. Den första frågan du bör ställa dig är dock: vill mitt hus verkligen vara svart? Tänk också på att det är svårt att få till en riktigt kolsvart fasad. De hus som vi upplever som svarta är vid närmare påseende snarare mörkgrå eller mörkbruna. Med Alcros fem färgkartor blir du guidad till rätt kulör för just ditt hus.

11


UTOMHUSKULÖRER

ATT VÄLJA TYDLIGT BRUN ELLER KAMELEONTFÄRGEN BEIGE Vill du ha ett brunt hus, väljer du ett mörkt och murrigt kulörprov för att få en tydligt brun fasad. Tänk på att kulören på fasaden blir ljusare och mer intensiv. De beigefärgade husen är ofta som kameleonter. De förändras beroende på omgivning, ljus och kulörer på detaljer. På ett litet färgprov ser kulören ofta oansenlig ut, men blir mycket vacker på en träfasad. Kulörområdet är mellan grått, gult, brunt och rosa. Alla beigefärgade kulörer har en dragning mot en eller flera av dessa färger.

En kontrastrik färgsättning med brunt och vitt som tydligt visar husets form. Fin matchning med mörkt grön dörr och altanskydd. FA S A D Alcro 180 Espresso D E TA L J E R 101 Äggskal D Ö R R 304 Skog

Här har man kombinerat den traditionella faluröda fasaden med en klassiskt vit kulör som framhäver fönstrens form. FA S A D Alcro Faluröd D E TA L J E R Alcro Tonad vit

RÖD STUGA ELLER DÄMPAT ROSA

Den röda stugan är sinnebilden av ett svenskt hus. Som fasadkulör har rött funnits lika länge som vi har målat hus. Vill du anknyta till den traditionen ska du välja en faluröd kulör som har dragning åt gult. Välj gult, grå och gråblå kulörer till husets detaljer. De ger en mjukare kontrast och ger ett vackert slutresultat. Rosa kulörer blir lätt skrikiga på hus. För att fasaden ska bli vackert rosa bör färgprovet vara dämpat och inte alltför ljust. Funderar du på rosa ska du också tänka på om husets ålder och utseende passar för en rosa kulör. Tänk också på att fasaden alltid blir mer kulört och intensiv jämfört med det lilla färgprovet. 12


UTOMHUSKULÖRER Foder behöver inte alltid målas i annan kulör. Här har man målat in fodret i fasadens grå istället FA S A D Alcro 461 Kallgrå D E TA L J E R Alcro Tonad vit

NÄR HUSET SKA UPPLEVAS GRÅTT, TÄNK LITE GULT.

Om du vill att ditt hus ska upplevas neutralt grått, välj en grå som tydligt drar åt gult. Väljer du istället ett neutralgrått färgprov så kommer fasaden att upplevas blåaktig. Det är för ljusa och mellanmörka grå nyanser som den här dragningen åt blått blir allra tydligast.

TÄNK PÅ ATT VITT INTE ALLTID ÄR VITT.

Det kan tyckas enkelt att välja en vit kulör. Men se upp, vitt är inte alltid vitt. Ett riktigt vitt färgprov ger en onaturligt ”knallvit” fasad, något blåaktig och nästan självlysande. Däremot får du med ett mycket ljust och aningen gulaktigt grått färgprov en fasad som uppfattas som rent vit. En vit kulör framhäver tydligt reliefer, former och skuggeffekter.

Har ditt hus fina detaljer så lyft fram dem med hjälp av färgsättningen. Här har man använt en ljus fasadkulör och framhävt detaljer med en mörkare. FA S A D Alcro 160 Varmvit D E TA L J E R Alcro 194 Krokodil

13


UTOMHUSKULÖRER

Ljust crème gult trivs bra tillsammans med varmgrå detaljer. FA S A D Alcro 159 Akleja D E TA L J E R Alcro 130 Åskmoln

BEHAGLIGT GUL DÅ BEHÖVER DU ETT MURRIGT FÄRGPROV

En gul kulör bör alltid dra lite åt rött. Risken är annars att fasaden ger ett grönaktigt intryck. Se också upp med klara nyanser, eftersom gula fasadfärger lätt upplevs som för starka och nästan självlysande. För att få en behaglig gul nyans som fungerar på en fasad bör färgen upplevas som lite murrig och ”smutsig” på färgprovet. Svartheten är viktigt för att färgen inte ska bli för stark när den målas på en stor yta och ses i dagsljus. Traditionellt har gula hus ofta haft gulbruna, grå, mörkbruna eller rödbruna fönster och detaljer.

14


UTOMHUSKULÖRER

En ljust grön fasad, mjukt vita detaljer och mörkt rödbruna fönster skapar en fin harmoni till det här vackra huset. FA S A D Alcro 171 Salamander D E TA L J E R Alcro 101 Äggskal Fönster: Alcro 163 Rost

VILL DU HA GRÖNT, VÄLJ LITE ÅT DET GULA OCH TÄNK PÅ ATT BLÅTT ”VÄXER” PÅ FASADEN

Om du väljer grönt gör du klokt i att välja en kulör som inte är för stark och som drar ganska mycket mot gult. Om du vill anknyta till naturen måste det gröna provet dessutom vara ganska mörkt. Om du väljer ett prov med för lite gult i så kan huset lätt uppfattas som blågrönt. Om du vill ha ett blått hus så tänk på att ett sådant val kräver extra omsorg. Blå hus är ovanliga i svensk tradition och sticker lätt ut. Dessutom är blått en kulör som ”växer” på fasaden. Ett blågrått färgprov ger ofta en tydligt blå fasad. Är tanken att fasaden ska kännas just blågrå, bör du välja ett neutralgrått färgprov. 15


DEKORATIONSMÅLARE | PORTRÄTT

EN MÅLANDE HISTORIA Redan på högstadiet visste Hanna att hon ville arbeta med form, färg, måla och tapetsera. På en mässa för gymnasieval såg hon en målare och visste direkt: Det ska jag bli. Och på den vägen är det. Vi har intervjuat Hanna Säfström om att arbeta som dekorationsmålare och specifikt om uppdraget på Nationalmuseum.

H

a n n a b e s tä m d e sig för att gå gymnasiets målarlinje som efter avslutad utbildning gav ett gesällbrev och arbete. Samtidigt byggde hon på med en utbildning för dekorationsmålare bland annat på Färginstitutet, Beckman School Of Design och en utbildning i Frankrike. – För mig var det självklart att arbeta med måleri. Vilket är lika självklart idag, säger Hanna.

Idag driver hon Karla Dekorationsmåleri tillsammans med Sara Kebbon och Lotta Hammar. Dom utför både traditionellt och modernt dekorationsmåleri. Att arbeta med dekorativt måleri och färgsättning är olika för varje nytt uppdrag. Antingen får dekorationsmålaren färdiga ritningar från en byggföretag eller arkitektbyrå som i detalj beskriver hur det ska se ut. Annars kan det vara mer fritt och man får göra en

Atmosfär 17


PORTRÄTT | DEKORATIONSMÅLARE

Några av de vackra takkupolerna i nya Nationalmuseum

hel del research i äldre arkiv, skrapa gammal färg för att hitta rätt färgsättning. – Ofta så hjälper vi bostadsrättsföreningar och privatpersoner med sånt. Även nyproduktion av bostäder får vi måleriuppdrag hos – då är det till exempel dekor i trappuppgångar mm. Det är ett varierat arbete vi har och det är just variationen som är det roliga i det här yrket, säger Hanna. Kundens behov styr alltid och Hanna agerar lika gärna som rådgivare av helhetslösningar som bollplank för uppdragsgivarens egna idéer. Hanna levererar skisser och färgprover tillsammans med en utförlig beskrivning och tar hänsyn till fastighetens arkitektur och byggnadsår, allt för att skapa en fin harmoni med både nutid och det historiska. – Karla Dekorationsmåleri har haft en hel del uppdrag för Alcro för att lyfta fram deras färger och kulörer, berättar Hanna. Det har varit både i studio och i riktiga miljöer. Bland annat i Färgfabriken där vi målade med Alcros nya metallicfärger. Vi har också jobbat med Alcros ad.16-kollektion och hockeykollektionen för ett antal år sedan. Det allra senaste uppdraget och ett av det mest spännande hittills, är uppdraget att arbeta med dekorationsmåleri på Nationalmuseum i Stockholm. – Det var verkligen ett spännande och unikt uppdrag, säger Hanna och berättar. Det var tre olika saker som vi på Karla Dekorationsmåleri fick ansvaret för. Dels att måla och hantera samtliga 75 nytillverkade takrosetter. Dels att återskapa kupoltaken och också möjlighet att kreativt utföra målning på restaurangen som skulle se ut som ”tomma dukar” för framtida konstverk, berättar Hanna och fortsätter. – Allt var givetvis helt annorlunda jämfört med vad vi arbetat med tidigare. Hela ateljén var full med takrosetter under en lång tid. Vi grundade takrosetterna med linoljefärg som vi spädde med balsamterpentin. Efter det blandade vi limfärgen och vi fick använda 18

många typer av torra pigment som används för att få fram kulörerna. När limfärgen torkat lade vi på en rödfärgad shellac på de ytor som sedan skulle förgyllas. Förgyllningen görs med tunna blad av slagmetall, berättar Hanna. Målningen av takkupolerna innebar att Statens Fastighetsverk hade skrapat fram färg från en av kupolerna som sedan fick bli förebild för de färger och mönster som Karla Dekorationsmåleri målade. Det blev många moment, många kulörer, många mönster och många schabloner. Totalt tog uppdraget på Nationalmuseum sex månader.

En av 75 takrosetter som grundades med linoljefärg, målades med limfärg med umbrapigment och förgylldes med tunna blad av mässing.


DEKORATIONSMÅLARE | PORTRÄTT

Dekoration högt upp under kupolerna.

– Det var fantastiskt kul och ärofyllt. Hade vi inte känt varandra så bra sen tidigare hade det säkert tagit 3–4 månader till. Där ser man fördelen med nätverk och partners. Alla uppdrag är kul men lite extra är det ju om man får uppdrag som tangerar sina egna intressen, säger Hanna. – Jag är själv mycket intresserad av kulturhistoriska byggnader, andras målerier och all den kunskap som vi har ärvt med oss. För några år sedan fick jag möjlighet att måla tapeter på både Svartsjö Slott och Linnémuseet. Vi handmålade tapeter av lumppapp som sedan spikades upp i fyra av slottsrummen. Pappersmakare gjorde papperet, vi använde limfärger och man målar direkt på papperet innan tapeten sätts ihop och sätts upp. – Jag har dessutom fått möjlighet att ta fram två olika tapetmönster. En för Boråstapeter, som faktiskt heter Säfström och en för Sandberg Wallpaper som heter Ekeblad, berättar Hanna och fortsätter. – Att gå runt i gamla byggnader och kulturhistoriska miljöer, till exempel där det finns kvar originalmålningar är något som inspirerar mig enormt mycket. Att vandra runt, se, planera nya projekt är både rogivande och inspirerande. Just nu ska vi påbörja arbetet med dekorationsmåleri i upprustningen av Östermalmshallen, även det en historisk byggnad som vi längtar att sätta penseln på, avslutar Hanna.

DEKORATIVT MÅLERI Dekorationsmåleri görs för att försköna en yta ofta genom att man imiterar till exempel träslag (träådring) eller marmor (marmorering). Men det kan också vara dekorativa blomsterslingor som målas, förgylls eller patineras. Dekorationsmåleri är ofta kopplat till herrgårdar, slott och andra pampiga byggnader. En utsmyckning av byggnader och möbler som har skett under många århundraden.

19


PORTRÄTT | NATIONALMUSEUM

KULÖRER SOM GUIDAR GENOM VÅR SVENSKA KONSTHISTORIA Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. I samlingarna finns måleri, skulptur, konsthantverk, design, grafiska blad och porträttfotografier. I oktober öppnade Nationalmuseum igen efter fem års renovering och ombyggnad. Över 5 000 föremål från sex sekel visas i den nyrenoverade byggnaden på Blasieholmen i Stockholm. Parallellt med renoveringen av Nationalmuseum har ett omfattande arbete med att skapa helt nya presentationer av museets samlingar skett. Som besökare märker du det genom att de olika konstarterna visas sida vid sida längs med en kronologisk berättelse (tidslinje), smakfullt utfört med kulörer istället för de vanliga vita väggarna som man kanske oftast ser på museer. Förutom den så kallade Tidslinjen finns även nya rum som Skattkammaren, Designmagasinet, Barnens konstvärld och Skulpturgården. Väl värt ett besök för både kulör- och museiintresserade. 20


Härlig röd kulör i salen för 1500-tals konst.

Blå kulör i salen för konst under åren 1870–1900.


PORTRÄTT | NATIONALMUSEUM

Den gula kulören förstärks och skiftar med det vackra ljuset från Nationalmuseums fönster. Den gula salen representerar konst från 1800–1870.


NATIONALMUSEUM | PORTRÄTT

Kulörer spelar stor roll i nya Nationalmuseum och museet är värt ett besök för både kulör- och konstintresserade. Bilden från kabinettraden för 1700-talskonst.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx.


NYHET | MARSTRAND II

2

1

3 4

24 Atmosfär


LJUMNA SOMMARKVÄLLAR MED SALTSTÄNK & KAPRIFOL 5

7

6

m a r s t r a n d II – Coastal Living från Boråstapeter är inspirerad av kustens vackra vyer och magiska ljus. Tapeterna har en naturlig färgskala och skildrar livet vid kusten med fyrar, knopar och klassiska ränder. En tidlös, maritim kollektion inspirerad av våra vackra svenska kuster och skärgårdar. Färgskalan är naturlig med solnedgångens toner av guld och terrakotta till sandiga nyanser av beige och blått. – Alla mönster i kollektionen är designade med inspiration från det enkla livet vid kusten. Den svenska kustens flora och fauna och dess vackra arkitektur – med sin snickarglädje, punschverandor och vindpinade sjöbodar, säger Jenny Hahne Gadd, designer hos Boråstapeter. Resultatet är 15 klassiska mönster som alla bär på minnen av ljumna sommarkvällar med doft av salta vindar och kaprifol och som hyllar det naturliga och enkla i inredningen där tapeterna skapar rofyllda rum. Njut av att ha ölivets saltstänkta charm hemma på din egen vägg.

1 Archipelago. 2 Captains workspace. 3 Windrose. 4 Windrose. 5 Hamnskär. 6 Sailboats. 7 Honeysuckle.

25


Vi hjälper dig hela vägen

Enkla lösningar på växande problem

GÖR DIG PROBLEM-FRI

26 Atmosfär | #1 2019

Behandla med Grön-Fri och låt regnet göra jobbet. Så enkelt är det att bli fri från alger och lav på tak, fasader och markytor. Hitta din närmsta butik på grönfri.se


Vi hjälper dig hela vägen

FASADMÅLA MED MIG OCH SPARA UPP TILL

2

DAGAR*

SNABBARE MÅLNING • PERFEKT RESULTAT • SUVERÄN ERGONOMI *En fasadmålning av ett genomsnitts hus med två strykningar tar ca. 6 dagar. Med vår Mäster fasadpensel Premium får du jobbet gjort på 4 dagar. Du sparar 2 dagars arbete och får tid till annat istället. #1 2019 | Atmosfär 27


UTELIV

UTEPLATSEN, ETT TRIVSAMT VÅRTECKEN

Nu börjar det nya utelivet. Att pyssla om uteplatsen är ett av årets säkraste vårtecken. Kanske är det dags att rå om den lite extra och få den att må ännu bättre. På följande sidor kan du läsa om SiOO:X, det miljöanpassade träskyddssystemet samt om vikten med bra träolja och färger. Det är nu som är den bästa tiden för ett avkopplande och trivsamt uteliv – med hela familjen. 29


UTELIV

Vattnets Hus i Ängelholm med SiOO:X fasad.

MED PASSION FÖR TRÄ OCH HÅLLBARHET SiOO:X är ett miljöanpassat träskyddssystem som består av ett grundläggande träskydd och ett kompletterande ytskydd. Finns för både altan och panel. Hemligheten är en unik kiselformel som skyddar och håller träet friskt under lång tid. En behandlad träyta får dessutom en vacker silvergrå patina, precis som i naturligt åldrat trä. s i o o : x t r ä s k y d d innehåller naturmineralerna kisel, kalium och organiska växtdelar. Kisel är naturens eget sätt att bygga upp ett tåligt försvar, och finns i såväl träd som i växter. Med hjälp av innovativ teknik är SiOO:X ett miljöanpassat träskydd som ger altaner, husfasader, bryggor och mycket annat en silvergrå, snygg patina. Precis som ett vackert åldrat trä. Ämnet går in i virket och bildar ett tåligt skikt. Det hårda skiktet ger ett bra skydd mot mikroorganismer som annars kan ge både röta, alger och mögel på altanen. Behandlingen passar både gammalt och nytt trä och ytan blir ren, len och vattenavvisande och ger upp till 15 års hållbarhet på panel och upp till 12 år på altan, med enkelt underhåll. Ett slitstarkt skydd under en lång tid framöver – utan att behöva göra om jobbet år efter år. SiOO:X kan användas på altaner, bryggor, väggpaneler, vindskivor, trädgårdsmöbler och annat trä utomhus. Alla olika träslag kan behandlas

30

med SiOO:X, till och med tidigare svårbehandlade träslag som ek, lärk och ädelträ som annars mörknar. Behandlar du din altan med SiOO:X får träet en ljusgrå färg och behåller det vackra utseendet i många år. Nytt för i år är att produkterna för panel erbjuds i sex olika kulörer på skalan vitt till svart. Därigenom får många sina önskemål om olika färgnyanser på fasaden tillgodosedda. Dessutom förstärker pigmenten ytan och skyddet förbättras. Användningsområden är fasader, skärmar, staket och andra vertikala ytor och produkten passar faktiskt för såväl inom- som utomhus. Livslängden är upp till 15 år för SiOO:X träskyddande panelfärger. En andra påföring av ytskyddet kan behöva läggas på efter 4–7 år. Panelfärgerna är också smuts- och vattenavvisande. Behandlingen är diffusionsöppen (vilket betyder att träet andas), det stärker träet, flagnar inte och är lätt att hålla rent.


SÅ HÄR ANVÄNDER DU SIOO:X

Hållbarhet på riktigt.

Det gick åt många provburkar innan Fredrik och Pernilla hittade sin favoritkulör, Menträskydd nu är och SiOO:X träskydd består av ettDahliavit. grundläggande Tillsammans de träet, håller Vita Husetkompletterande klart och allaytskydd. stortrivs. Vi fickstärker en rundtur det friskt och ger det en vacker silvergrå patina i många år. och en berättelse om familjen Anderssons tankar och idéer och om vad som kan hända när en husfasad ska underhållas och förskönas.

2

1

TRÄSKYDD/ TRÄSKYDD PANEL När underlaget är torrt läggs SiOO:X Träskydd Altan alternativt Träskydd Panel på i två strykningar med minst två timmars mellanrum.

FÖRBEHANDLING /RENGÖRING Före behandling ska ytan göras ren från olja, färg och smuts. Använd SiOO:X Förtvätt:X.

3 YTSKYDD SiOO:X ytskydd påförs när träskyddet har torkat i minst 4 timmar och innan det kommer regn. Ytskyddet påförs med pensel eller spruta. Lägg på flödigt. Låt vätskan dra in några minuter. Gå sedan tillbaka och arbeta in och stryk ut med pensel tills träet är mättat.

4

SKÖTSEL Produkterna i behandlingen behöver litet underhåll under sin livslängd. Smuts, alger mm som ligger ovanpå skall dock tas bort. Du kan också använda SiOO:X Underhållstvätt eller ett milt rengöringsmedel. Om den silvergrå ytan repas läggs ytskyddet på och den ljusa ytan kommer tillbaka inom några månader.


NÄR DET GRÅNAR NATURLIGT

KALKSTENSÖN GOTLAND HAR INSPIRERAT ARKITEKT PATRIK WINDISCH ATT RITA OCH UPPFÖRA SITT EGET DRÖMHUS, ETT MODERNT FRITIDSHUS, PRÄGLAD AV EN AVSKALAD ENKELHET. LIKT EN GOTLÄNDSK RAUK STÅR HUSET STADIGT MITT I GRÖNSKAN NÄRA STRANDEN. SOM EN MONOLIT I SILVERGRÅTT.


UTELIV

Husets design är en modern tolkning av faltaket. Förr i tiden var falorna täckta med tjära, men här används SiOO:X istället.

på huset härstammar från en urgammal gotländsk byggmetod. Det är en modern tolkning av faltaket. På Gotland var takbrädor, så kallade falor, det vanliga, förklarar Patrik. Fast förr i tiden var falorna täckta med tjära, men idag har vi använt SiOO:X som ett bra alternativ till det istället. Och med det anammar taket och fasaden den dominerande kulören på ön; grått som skiftar mellan vitt och silver, beroende på ljus och väderslag. Panelen matchar även fint med den ljusa betongen på altanen och stigarna av kalkstensgrus i trädgården. Som arkitekt arbetar Patrik Windisch gärna med material som grånar naturligt, till exempel lärk eller ceder. För sitt eget fritidshus använde han sig av SiOO:X egenskap att påskynda träets naturliga mognad, tack vare den patenterade kiselteknologin. – Jag ville ha ett hållbart och vackert yttre skal till huset där tak och vägg skulle bli till en enhet, med samma material och nyans även över tid, förklarar Patrik och fortsätter: – Den jämna ljusa grå ytan var precis det jag var ute efter. Att det sedan applicerades på gotländsk kärnfuru, byggt i lösvirke av ett gotländskt byggföretag med eget snickeri på ön, gör huset till ett lokalt producerat och miljövänligt projekt. Även invändigt är huset nästan helt skapat i trä. Sällskapsutrymmena har väggar och tak i stående vitpigmenterad furupanel. Genomgående i hela huset fungerar en 22 mm fyrkantlist i samma träslag och behandling sammanbindande som golvlist, dörr- och fönsterfoder.

d en d j ä rva d es i g n en

Gotländsk kalksten från Norrvange har kombinerats med inslag av koppar och brons i armaturer, blandare och dörrbeslag. Det speciella med planlösningen är att man utnyttjar volymen och ljusinsläppet maximalt. På 80 kvm finns fyra sovrum, ett litet allrum, kök, matplats, vardagsrum samt wc/dusch och tvätt. – Jag är väldigt nöjd med känslan av rymd och ljus som huset ger. När man rör sig i trappan till nästa våning känns huset klart större än vad kvadratmeterna anger, säger Patrik. På så vis har det gotländska drömhuset blivit en fast punkt att åka till för hela familjen. Ett andningshål under sommarens ledighet, men även när man vill komma bort från vardagen över en mörk helg i november. Huset kan användas som året-runt-boende och Patrik gillar platsen oavsett säsong. Det blev en speciell utmaning att få rita och bygga sitt egna hus som arkitekt, tycker Patrik. Inte nog med att få ihop arkitekturen, materialet och ekonomin; men även förutsättningar i ett klassiskt fritidshusområde krävde flera olika skisser innan arkitekten och hans familj bestämde sig. Huset byggdes och stod färdigt 2014. Efter fyra år av ren glädje över resultatet var det 2018 dags att ge fasad och tak den sista behandlingen med SiOO:X Ytskydd Panel. – Underhållet är viktigt och ger liv i träet, ännu efter många år. Ger man taket och fasaden bara lite regelbunden kärlek så blir helhetsintrycket hållbart och fint. 33


Huset stod färdigt 2014 och 2018 gjordes den sista behandlingen med SiOO:X Ytskydd Panel pü fasad och tak.


UTELIV

Patrik ville ha ett hållbart och vackert yttre där tak och vägg skulle bli en enhet, med samma material och nyans även över tid.

Patrik Windisch med dotter Stella.

Familjen Windisch Här bor: Familjen Windisch som är Patrik, Christina och barnen Leo, Jack och Stella. Vad är det bästa med huset? Att vi på bara 80 kvm har lyckats skapa en genomgående känsla av rymd och ljus genom hela huset samt fasaden som grånar och bara blir vackrare med åren. Puzzle Möbelkonceptet Puzzle är en möbelserie som formgivits av Patriks fru Christina. På bilden syns Puzzle i det svanenmärkta träslaget Accoya som är väl anpassat för utomhusmiljöer och grånar med tiden. Puzzel består av fyra delar som enkelt sammanfogas utan varken spik eller skruv för att bygga upp ett bord eller en bänk.

35


UTELIV

OLJA eller MÅLA

När du ska fixa med uteplatsen finns fler bra alternativ att välja mellan. På uppslagen hittar du några exempel på miljöer där man gjorde något annorlunda av sina utemiljöer. Ta lite kreativ tid och testa dig fram, allt är möjligt. Besök oss gärna i butiken så får du mer inspiration och praktiska råd. Trädäck målad med Alcro Träolja.

OLJA

Börja inte inoljningen innan dygnsmedeltemperaturen är minst sju grader. Läs på burken hur många kvadratmeter oljan ska räcka till för att undvika att lägga på för mycket. Om du använt för mycket olja, torka bort det som är överflödigt. Använd en träolja med hög kvalité, till exempel Alcro Träolja som också går att bryta i olika kulörer.

Kulörer är Sotare, Fjäder, Lovart, Sommarregn.

36

Grind målad med Mekanlack Aqua.


Bänk målad med Bestå Fönsterfärg i kulör Peacock Blue, Bordsskiva är målat med Bestå Fönsterfärg i kulör Misty Mint, kanter i Lunar Grey.

Redskap och stol målat med Mekanlack Aqua i kulörerna Lammull, Solis och Oktan.

Blombordet är målat i kulören Havsvik.

Kulörer är Kärlek, Tandoori, Balett, Sommar.

Pallar målade med Mekanlack Aqua i kulörerna: Paris, Peacock Blue, Lovart, Bombay och Dröm

Stolar målade i kulörerna Misty Mint och Cream satin.

37


UTELIV

Uterum behandlad med Träolja. Kulör: Tjärsvart.

Plank målad i kulör Monsun, stol målad i kulör Kärlek och Lucky Green.

38


UTELIV

Serveringsvagn målad i Peacock blue. Korg med blommor målad i Kvällsblå och krokraden målad i kulören Blålera.

MÅLA

Trämöbler bryts ned av fukt och spricker av torka. Vårda och fräscha upp med Bestå Fönsterfärg. Se till att ytan är torr och fri från färg eller fernissa. Möbler behandlas med Trallrent. Stryk en gång med Bestå Impregneringsolja. Torka bort överskottsolja efter 30 minuter. Grundmåla sedan ytorna med Bestå Grundfärg. Stryk sedan möblerna två gånger med Bestå Fönsterfärg. Till utemöbler i metall använder du Mekanlack Aqua.

Kollage av Jill Windahl med produkter från Alcro.

39


1

2 4

3


ARV | NYHET

HISTORISKA VÄGGAR t a p e t e r k a n skapa sköna, vilsamma hem som skänker lugn och ro till generationer. Hem där det har dukats till fest, där barn har lärt sig att gå och där man stått trygg när förändringens vindar har blåst. Alltid lika pålitlig och omfamnande och med en historia som berättar om svunna dagar, från länge sedan eller igår. Arv från Sandberg Wallpaper är en tapetkollektion som skapats med stolthet över vår historia. Med inspiration från 1700-talets stilfulla, gustavianska mönsterspråk, översatt och tolkat för dagens ljusa hem. En klassisk kollektion där kulörer harmoniserar och mönsterbilderna varierar mellan storslagen växtlighet och en avskalad bas. Mönster som lyfter fram det nordiska ljuset och andas lätthet på klassiskt vita bottnar. Arv är enkel att tycka om och ger dig en dekorativ och stämningsfull känsla i ditt hem.

5

6 7

1 Karolina 2 Karl 3 Ewa 4 Antonia 5 Sanna 6 Raphaël 7 Karolina

8

8 Marieberg

41


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

42 Atmosfär


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

TA DITT HUS PÅ ALLVAR Hur sköter man om och vårdar sitt hus på bästa sätt? En fråga som säkert de flesta husägare ställer sig lite då och då. På följande 16 sidor har vi samlat kloka tips och goda råd om vad man bör tänka på när det är dags att ta sitt hus på allvar. Titta in till oss i butiken när du börjar planera för våren och sommarens utmaningar utomhus. Vi lovar, vi hjälper dig hela vägen fram till det nymålade resultatet.

43


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

KLOK RENGÖRING SOM ÖKAR HUSETS VÄRDE

Precis som en smutsig bil mår dåligt så mår ett hus dåligt av att stå och samla smuts. Sur nederbörd, jord, sot och pollen i kombination med vårt fuktiga klimat ger med tiden en grogrund för alg- och mögelbeväxning. b i l e n , b åt e n o c h b a r n e n s

cyklar tvättar vi ofta under ett år. Men hur ofta tvättar och rengör vi huset och uteplatsen som vi använder varje dag? Ett hus som dessutom är värt många gånger mer än din bil och som troligtvis ökar i värde medan en bil hela tiden minskar i värde. Det som växer på våra hus är alger, mossa, lav och mögel vilket har att göra med det klimat som vi har. Alger förekommer på alla sorters ytor och är i de flesta fall gröna. Mossa finns på tak och markytor framförallt på skuggiga ytor. Lav förekommer främst på betong, tegel och stenmaterial på markytor men även på fasader. Mögel förekommer framför allt på fasader eller andra ytor av trä. Att tvätta huset, se över tak, husgrund och uteplats är det absolut enklaste sättet att förebygga skador och du kan njuta av ett hållbart och vackert hus många år framöver. Många använder högtryckstvätten för att få bort påväxten men då är risken att också takpannornas ytskikt, färglager och impregnering slits och på fasader tar man bort täckfärgens alla fördelar för att skydda huset mot väder och vind. Sporerna som är påväxtens frön finns nästan överallt och väntar bara på bästa möjliga förutsättningar (rätt näring, fukt, ljus och temperatur)

för att börja växa. Men tar du bort en av dessa förutsättningar så kan det inte växa och utomhus är det näringen som är enklast att påverka. Behandla ytorna på ett hus med biologiskt nedbrytbara medel som dels garanterat dödar påväxten och dels stryper näringstillgången. Dessa medel kan användas på alla ytor utomhus, till exempel trä, plåt, puts och tegel. De kan också användas på tak av betongpannor, tegelpannor, eternit, plåt och papp. Men också på murar, markytor och textilier, såsom markiser. Näringsämnen som finns på ytan och som är grogrunden för påväxt neutraliseras helt. Resultatet blir ett välmående hus. Alger och lav dör omgående, men det dröjer ett par månader och upp till något år innan påväxten luckrats upp, lossnat och sköljts bort av väder och vind. Fördelarna är att du kan behandla tak och fasad själv, och du utsätter inte byggnadsmaterial för någon som helst åverkan. Ytor som inte är lika väderutsatta, exempelvis fasader, kan behöva tvättas för att resterna helt ska försvinna. På väderutsatta ytor, såsom tak, sköljer regnet bort resterna och du behöver inte göra något efterarbete alls. Och det bästa av allt, ditt hus mår bra igen och du har säkert ökat husets värde.

PRODUKTER SOM FÅR DITT HUS ATT MÅ BRA

Prick-Fri Medel från Jape mot mögel och alger på målade, oljade och obehandlade träytor utomhus.

Alg & Mögelfritt Ett rengöringsmedel från Alcro för målade ytor utomhus som angripits av mögel eller alger.

44

Grön-Fri Medel från Jape mot alger och lav. För alla ytor utomhus som fasader, tak och marksten.

Trallrent Används för att göra rent på trä utomhus. Även för trä som angripits av mögel eller algpåväxt. Produkt från Alcro.

Trä-Rent Biologiskt nedbrytbart medel från Jape för rengöring av oljade eller trärena ytor.

Penseltvätt För rengöring av penslar och andra målningsverktyg. Produkt från Alcro.

Färgborttagare För borttagning av färg och lack på trä- och metallytor. Produkt från Alcro.

Grovrent Ett rengöringsmedel från Alcro för alla slags ytor utomhus. Tar bort sot, smuts och fett.


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

• Tänk på miljön. Det är viktigt att använda produkter som har miljöanpassade recept när man köper produkter för rengöring. Fråga oss i butiken. • Att tvätta huset förebygger skador och du kan njuta av ett hållbart och vackert hus i många år. • Rengör ditt hus, det är det enkla sättet att öka ditt hus värde. • Behandla ytorna med biologiskt nedbrytbara medel som dels tar bort påväxt och dels stryper näringstillgången.


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

Steg 1: Grundolja Trä suger åt sig vatten. Därför är det viktigt att försegla ändträ, spikhål och skador på virket innan du målar. Det gör du enklast med en Grundolja som också aktivt bekämpar röta och mögel.

Ge din husfasad ett bestående värde


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

Steg 2: Grundfärg

Steg 3: Täckfärg

Grundfärgen har tre uppgifter. Den ger din fasad ett bestående fuktskydd, den hindrar ämnen i träet att missfärga din fasad och dessutom skapar den bra vidhäftning till täckfärgen som är steg 3.

Täckfärgen och vald kulör ger den slutliga karaktären åt din fasad. Den ger också extra skydd mot väder, vind, fukt, sol och nedsmutsning. Täckfärgen bör alltid strykas på fasaden två gånger.

När det är dags att måla eller måla om sitt hus är det också dags att välja färgsystem. Det är tidskrävande och komplext att måla sitt hus men planera arbetet så tjänar du garanterat in den tiden på sikt. En väl genomförd fasad-

målning gör att du inte behöver måla om på 12–15 år. Om man vill ha en husfasad som står emot vind, väder, miljöförändringar och annan smuts under många år – då gör man klokast i att arbeta med systemmålning. Det

vill säga att måla med produkter som samverkar, ger ett bra målningsresultat på fasaden och ger ett långsiktigt bra skydd. Samla ihop dina tankar och titta in till oss i butiken så hjälper vi dig till allra bästa resultat.

47


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

VÅRA TIPS.

Vad är huset målat med idag? Vilken färgtyp håller längst? Många frågor dyker upp när huset ska målas om. Av många års erfarenhet vet vi att den billigaste färgburken kan bli den dyraste i långa loppet. Röda prislappar i all ära men praktiska råd, inspiration och produkter med kvalité vinner i det långsiktiga perspektivet och du slipper måla om ditt hus så ofta. Vi rekommenderar någon av dessa produkter när du ska måla husfasaden.

48


BESTÅ – ett system som håller kulör och glans.

Alcro Bestå är vår bästa fasadfärg när du vill skydda och måla din husfasad. Ett fasadsystem i tre delar som effektivt står emot fukt, UV-ljus och påväxt. Grundoljan skyddar mot röta och blånad. Grundfärgen hindrar fukt från att tränga in i panelens ytved och ger bästa möjliga fäste åt täckfärgen som i sin tur ser till att fasaden håller kulör och glans under lång tid. Alcros fem kulörkartor är indelade i röda och rosa, gula, bruna och beige, gröna och blå samt vita, grå och svarta kulörer. Samtliga är speciellt utvalda för att passa svensk arkitektur, färgsättningstradition och natur.

ARKITEKT – en ultramatt färg som skapar harmoni.

Alcro Arkitekt är en ultramatt högkvalitativ akrylatfärg för träfasader utomhus. Den är speciellt utvecklad för att ge fasaden ett helmatt och stilrent utseende som håller glans och kulör under många år. Matta ytor ger inga reflexer och är väldigt harmoniskt i sitt uttryck. Arkitekt går att bryta i många vackra kulörer och passar lika bra till en klassisk funkisvilla eller moderna villor. Med stor fördel målas den i system med Bestå Grundolja och Bestå Grundfärg.

Atmosfär 49


Hållbarhet på riktigt.

FASAD – passar till fasader, knutar och foder.

Fasad används på nytt obehandlat trä eller på tidigare laserade ytor och framhäver träets struktur på ett smakfullt sätt. Passar för målning av husfasader, knutar, foder och vindskivor som tillsammans med System Grundolja ger fasaden ett långlivat skydd mot vatten, kulörförändring och kritning. Grundoljan används för obehandlade panelskarvar, ändträ och sprickor före ommålning för att ge effektivt skydd mot röta, mögel och blånad.

RÅDGIVNING

Vill du ha hjälp att välja, prata med oss i butiken och boka en fasadrådgivinng, läs på sida 56–59.


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

VIRKE – framhäver din husfasads naturliga ådring.

Lasyr är en transparent färg som tränger väl in i träet och ger en yta där träets naturliga ådring blir tydlig. Den som väljer lasyr gör det ofta för att anknyta till naturens egen färgskala. Färgkartan till lasyrfärgen Virke domineras därför av bruna och grå kulörer med namn som Mylla, Hönö, Murkla, Faluröd – och som alla för tanken till obehandlat, tjärat och åldrat trä. Prova dig fram vilken kulör som är bäst för just ditt hus. Alcro Virke har dessutom goda egenskaper vad gäller skydd mot uttorkning, sprickbildning och solens UV-strålar och det är enkelt att måla med.

51


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

PENSLAR OCH ROLLERS ÄR GENVÄGEN TILL EN LYCKAD FASADMÅLNING Står du framför huset och ser att färgen börjar flagna – då är det dags att måla om. För ju längre tiden går mellan målningarna av fasaden, desto svårare och mer tid tar det att måla om. arbete så smidigt som möjligt och uppnå absolut bästa resultat är det bra att tänka igenom vilka redskap du behöver. Oavsett om du ska måla hela fasaden, ett staket eller fräscha upp uteplatsen. En pensel, till exempel, har större betydelse än vad man tror för att skapa ett snabbt och snyggt resultat. En fasadpensel med hög kvalité lyfter 30–40 gram färg vid varje dopp i färgburken medan en pensel med sämre kvalité lyfter cirka 10 gram. Vilket faktiskt innebär att den bättre penseln täcker nästan dubbelt så stor yta med ett dopp jämfört med en enklare pensel. Med bra måleriverktyg blir arbetet både roligare och effektivare framförallt i nedlagd tid. I snitt tar en fasadmålning av ett genomsnittshus med två strykningar cirka sex arbetsdagar. Med bra måleriverktyg får du jobbet gjort på fyra dagar – och sparar in två hela dagar. Dagar som istället kan tillbringas i hängmattan, på stranden eller i svampskogen. På nästa uppslag har vi listat de penslar, rollers och tillbehör som vi kan rekommendera. Men först några tips och praktiska råd innan du startar renoveringsarbetet. 1. Se över fasaden och planera ditt arbete väl innan du sätter igång. Lägg 2/3-delar av den totala arbetstiden på grundarbete så förbereder

f ö r at t g ö r a d i t t

du fasaden på bästa sätt för att få ett bra slutresultat. 2. Spara tid genom att välja penslar av hög kvalitet. De håller mer färg och du behöver inte doppa penseln i färgburken lika ofta. Det blir mindre tröttande och du orkar vara noggrann hela tiden. 3. Bra penslar och rollers lägger på färgen jämnare jämfört med sämre verktyg. Resultatet blir mer hållbart och förstås snyggare. Med följsam borst så täcker färgen bättre. 4. Verktyg med bra kvalité är också bättre för kroppen. De har bättre ergonomi och du sparar på kroppen och får en skönare målningsupplevelse. Dessa faktorer gör arbetet enklare och snabbare och ger ett snyggare resultat. Om du ska måla en yta som syns bra och du har köpt dyr färg är det mycket värt att satsa på penslar som ger bra resultat. Tänk också på att välja rätt pensel för ditt behov. Om du ska lasera behöver du en lasyrpensel som är anpassad för att ta upp och lägga ut just tunna färger. Ska du måla med rödfärg orkar inte en vanlig fasadpensel dra ut färgen, utan du behöver en rödfärgspensel. Av etiketterna på våra penslar framgår vad penseln är till för, för att underlätta för dig att välja rätt.

Borststråets form ser till att penseln tar upp mycket färg Optimalt för en kvalitetspensel är att kunna ta upp mycket färg och släppa maximalt med färg ifrån sig vid strykningen. På så sätt blir målningen effektivare och spar tid. Andra saker som ständigt utvecklas är ergonomi, material m m. Många borstfickor ger plats för fler borststrån

52


Välj tillbehör som gör dig effektivare


TA DITT HUS PÅ ALLVAR

Kloka val kan ge extra dagar på stranden

01

02

03

04

05

08

06

07

11 12

09 54

10


16

15 17

13

14

18

21

19

20

01 Roller Superior inomhus för grov yta 02 Roller Diamond inomhus, för matta färger 03 Roller Diamond utomhusfasad, putsade ytor 04 Rakbladsskrapa för fönster, glashällar etc 05 Masktejp supertunn, betongtejp för de flesta ytor 06 Masktejp lila UV, UV-beständig 07 Masktejp grön, för grova och ojämna ytor 08 Slipsvamp, Sandblaster 09 Fasadpensel Premium, för moderna fasadfärger 10 Fasadpensel Lasyr ergo, för lasyrer, oljor etc 11 Bestå penseln, anpassad för Bestå fasadfärger 12 Kraftskrapa Bahco. Tvåhands färgskrapa

13 Fönsterpensel ergo soft, anpassad för fönsterfärger 14 Vinkelpensel Quick blue, extra följsam 15 Trådgaller för att dra upp färg mot burk (set 271627) * 16 Fasadroller anpassad för ommålningsfärg (set 271627)* 17 Refillroller (set 271627) * 18 Fasadpensel för ommålningsfärg (set 271627) * 19 Vinkelpensel Quick blue, extra följsam 20 Rollerset utomhus för lockpanel, ändträ etc 21 Tvättborste. Slitstark syntetborst * Dessa fyra delar ingår i ett färdigt set för målning med ommålningsfärg

55


FASADEXPERTEN


FASADEXPERTEN

Är det dags att måla fasaden? – Anlita en fasadexpert så får du svar på alla frågor

f ö r d e f l e s ta ä r husmålning ett projekt där man känner att det behövs mer kunskap för att få en bild av arbetets omfattning. Hur lång tid kommer det ta? Finns det skador på fasaden? Vilken färg ska jag måla med för bästa resultat? Frågorna blir många och att måla om huset innebär ofta en stor investering i tid, funderingar och pengar. Därför finns tjänsten Fasadexperten – en certifierad expert som har svar på frågorna. Fasadexperten har utbildats av Alcro och när du anlitar en fasadexpert ingår en mängd saker som lägger grunden till ett lyckat måleriprojekt. Fasadexperten bedömer din fasad på plats, analyserar färgprov, ger målningsanvisningar och andra handfasta råd kring fasadmålningen. Allt för att du ska lyckas med din målning och bli nöjd med slutresultatet.

57


FASADBESIKTNING

6 DELAR: 1)

Vid en besiktning hjälper Fasadexperten till att hitta eventuella riskområden på huset. Sprickor i fasaden, oskyddade ändträn, läckande hängrännor etc.

2)

Vi kollar extra noga kring sockel och fönster – områden som ofta är hårt ansatta av väder och vind.

3)

En grundregel är att huset ska målas om med samma typ av färg som tidigare. Fasadexperten gör en noggrann undersökning för att bestämma färgtypen.

4)

Vid besiktningen används ett antal olika metoder för att analysera färgskikt och målningsbehandling.

5)

I vissa fall, till exempel när fasaden är målad med olika färgkvaliteter, kan provet behöva skickas till Alcros laboratorium för analys.

6)

När besiktningen är klar sammanställer vi ett skriftligt protokoll med allt du behöver inför ommålningen. Du får en rekommendation om lämplig färgkvalitet, kulör och färgåtgång. Vi ger dig arbetsråd om tvättning, skrapning och eventuella andra förarbeten. Vi sammanställer tips om hjälpmedel som kan underlätta arbetet: verktyg, ställningar, skylift med mera. Sist men inte minst får du självklart anvisningar och arbetsråd för själva målningen.

58


FASADEXPERTEN

SAKER ATT TÄNKA PÅ? Tvätta, skrapa eller byt ut?

Visste du att 90 procent av alla färgreklamationer beror på handhavandefel? Det kan till exempel handla om målning på fel typ av underlag eller utan ordentligt underarbete. Man vill snabbt måla upp färgen på fasaden och blundar för det kanske viktigaste av allt: Skicket på det som ska målas.

AKRYLAT-, ALKYD- ELLER HYBRIDFÄRG?

Vad målade du huset med senast? Och vilken färg hade ägaren innan dig? Det är inte bara fasadens historia du behöver ha koll på vid ommålning. Viktigt att använda de produkter och fabrikat som fungerar ihop med det som målats tidigare.

LJUST, MÖRKT ELLER MITTEMELLAN?

Kulörvalet är en lustfylld del av ommålningen. Utmaningen är att inte ha för bråttom. Kulören upplevs ofta helt annorlunda på en fasad jämfört med hur den ser ut på det lilla kulörprovet. Vid ett förhastat beslut kan resultatet bli att huset inte får det utseende som du har tänkt dig.

SYNTET-, NATUR- ELLER BLANDBORST?

Det brukar sägas att rätt verktyg gör jobbet enklare och mer effektivt. Men vad är egentligen rätt verktyg? Det beror på vad som ska målas, med vilken färg och vem som håller i penseln. Vi hjälper dig att göra ett pålitligt val.

Vårt erbjudande Om du planerar att måla om ditt hus fråga oss i butiken om ”Fasadexperten” som beskrivs på dessa uppslag. Det är en kostnadsfri tjänst som ingår när du köper din färg hos oss. Du berättar om ditt behov, tankar och idéer och vi bedömer om det behövs en fysisk fasadbesiktning hemma hos dig. I sådana fall genomför vi den helt utan kostnad när du köper färgen hos oss. I samband med bokning bestämmer du datum och tid för hembesök och besiktning av din fasad. Vi gör det lite enklare, helt enkelt.

59


ALCRO | HÅLLBARHET

Biobaserad färg höjer ribban för hållbarhet Med premiumfärgen A1 tar Alcro ytterligare ett kliv i satsningen på hållbarhet. Det unika med färgen är att den är biobaserad, vilket innebär att inslag från växtriket delvis har ersatt fossil olja i tillverkningen. Den är också Svanenmärkt, liksom de flesta av Alcros färger. m ä r k l i g t n o g ä r det inte allmänt känt vilka framsteg som gjorts i färgbranschen inom miljö- och hållbarhetsområdet de senaste åren. Många förknippar fortfarande färg med kemikalier och en tillverkning som är skadlig för miljön. – Vi har nog varit dåliga på att berätta om helheten. Vi fastnar lätt i att prata om enskilda produkter. Och så vill vi ha väldigt mycket på fötterna innan vi går ut och säger något överhuvudtaget, menar Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Alcro. Hon själv personifierar mycket av den förflyttning som Alcro har gjort. Hon kom till företaget som miljöingenjör för över tjugo år sedan, blev miljöchef för tio år sedan och är sedan några år tillbaka Alcros hållbarhetschef. – Frågan har växt under de här åren, från att handla om utsläppsnivåer i produktionen till att omfatta alla aspekter av vår verksamhet. Idag handlar hållbarhet även om våra leverantörers påverkan och hur människor mår i hela tillverkningskedjan, säger hon. Alcro var tidigt ute med att sätta tuffa miljömål. Från år 2000 till 2010 skulle 99 procent av färgerna bli vattenbaserade; 2011 nåddes det målet. – Det har varit ett hårt arbete för utvecklingsavdelningen att ersätta produkt efter produkt utan att tumma på kvalitetskraven, konstaterar Elisabet Sahlin. Med Svanenmärkningen tillkom ytterligare kvalitetskrav. Den första färgen blev godkänd 2006, sedan dess har 70–75 procent av Alcros produkter blivit Svanenmärkta. För konsumenten är det en garanti att färgen uppfyller högt ställda krav och att alla aspekter granskas av en extern, oberoende part. Samma kvalitetskrav gäller när Alcro nu lanserar sin första biobaserade färg, A1. Den får inte på något sätt ge en sämre upplevelse än motsvarande färger.

60


HÅLLBARHET | ALCRO

”DET HAR TAGIT OSS ÖVER TIO ÅR ATT KOMMA HIT. MEN IDAG ÄR TRE AV FYRA FÄRGBURKAR SVANEN-MÄRKTA” Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Alcro.

Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Alcro.

– Utmaningen har varit att hitta råvaror som har samma prestanda när det gäller färgyta, täckförmåga, struktur, lukt, tvättbarhet och så vidare, berättar Elisabet Sahlin. Vad är det då som skiljer A1 från Alcros övriga sortiment av Svanenmärkta färger? – Vi har lyckats ersätta delar av bindemedlet i färgen med ingredienser från växtriket. Bindemedlet är en del i färgen som hittills varit beroende av fossil olja, säger Elisabet Sahlin. I A1 är bindemedlet cirka 30 procent biobaserat, men målet är att bli helt biobaserad. Det är dock en utvecklingsresa som kräver tid och engagerade leverantörer. Intresset från konsumenterna blir avgörande för hur snabbt man kommer att nå målet. Efterfrågan på miljövänliga produkter har varit en drivkraft i hela Alcros utvecklingsarbete. Men även engagemanget från Alcros ledning och ägare har varit avgörande. – Om inte ledningen hade trott på satsningarna skulle vi inte kunnat lägga pengar på det, säger Elisabet Sahlin. När Alcro 2011 hade nått målet med 99 procent vattenburen färg, satte man ett nytt mål. Nu handlade om att halvera hela verksamhetens koldioxidbelastning över en tioårsperiod. Men redan efter sju år var målen uppfyllda. – Så vi bestämde oss för att halvera vår belastning en gång till över nästa tioårsperiod, säger Elisabet Sahlin och konstaterar samtidigt att ribban höjts rejält. – Vi har redan plockat alla lågt hängande frukterna. Nu blir det svårare och svårare. Det händer också nya saker som ändrar förutsättningarna, exempelvis inom lagstiftningen. Transporter är ett område som ständigt är i fokus när det gäller hållbarhet. Alcro har en stark fördel av att ha en egen fabrik i Nykvarn utanför Södertälje. Här produceras mer än 80 procent av Alcros färger för den svenska marknaden. – Det ger oss möjligheter att optimera transporter kopplat till produktionen. Närproducerad färg är bra för miljön och det ska vi satsa på även i framtiden, säger Elisabet Sahlin på Alcro.

A1 är en matt väggfärg från Alcro där cirka 30 procent av ingredienserna som brukar ha fossilt ursprung har ersatts med biobaserade ingredienser.

61


NYHET | LYCKEBO

SAGAN OM LYCKEBO ”Till skogen söker jag mig för att finna ro. Under trädens tak och med den mjuka mossan under fötterna ser jag hur solens strålar silar ner på en bädd av klöver. De är så många och växer så tätt att de bildar ett mönster framför mig. Ett mönster jag målar av med akvarell och fyller med treklöverns vackra former, men gömmer en och annan fyrklöver med, för turen är på vår sida. Längre bort ser jag en glänta och söker mig dit. Jag tror det har legat ett hus på denna plats. Blommorna i det höga gräset skvallrar om att detta en gång har varit någons trädgård. Bondpion och akleja sträcker på sig vid en murad vägg. Kaprifolen kastar sina snåriga grenar över en liggande sten, som nog har varit någons trapp. Blåklockorna står och bugar och bockar längre bort och ringer en sällsam sång för alla de små vättar och troll som nu varsamt vårdar denna plats. I ögonvrån tror jag mig skymta någon, klädd i en vacker folkdräkt. Kjolen böljar runt henne och västen hon bär är broderad med det vackraste broderi som tänkas kan. I håret bär hon en krans av vallmo, blombladen dansar efter henne och faller till marken. Jag följer stigen av vallmoblad och klämtande blåklockor men utan att finna henne igen.” Detta är Hanna Wendelbos saga om Lyckebo. En plats som har inspirerat henne till att skapa den samling av mönster som har skapat kollektionen Lyckebo. Det är Hannas fjärde kollektion för Midbec som innehåller 30 tapeter fördelat på sex olika mönster. Skapa din egen saga och din dröm om ett lyckligt hem. 1 Sarah Grön 2 Clover Aprikos 3 Mirabelle Beige 4 Sarah 28015 5 Solvej 28021 6 Poppy 28025 7 Clover Green

62

1 2

3

4


5 7

6


VI HJÄLPER DIG HELA VÄGEN När du besöker vår butik eller hemsida vill vi göra allt för att underlätta för dig. Det ska inte finnas några bekymmer för dig när du vill renovera och förnya. Vi har utbildad personal för både estetisk och teknisk rådgivning, vi har en Stilguide som hjälper dig att välja stil, en kundklubb med personliga erbjudanden. Allt med tanke på att göra det enklare och mer inspirerande för dig att göra dina val. Att förnya sitt hem innebär en hel del frågeställningar. Då gäller det att välja en butik som både har kunskapen att ge rätt svar och personal att fråga. Hur väljer man fasadkulör? Vilket underarbete måste göras för att det ska hålla länge? Vilken pensel är bäst för lasyrer? Hur väljer man en tapet som passar min stil? Det blir många frågor och svaren hittar man inte i alla butiker. Oavsett vad du behöver hjälp med; val av tapeter, kulörer till enstaka rum eller kompletta förslag till utformning och inredning av hela hem eller hur du ska färgsätta vackert utomhus är du alltid välkommen till oss i butiken. Vill du hellre ha hjälp på plats hemma hos dig så löser vi det också. Vi vill göra allt vi kan för att du ska lyckas med skapandet av en trivsam hemmiljö. Med inspiration och rådgivning gör vi det enklare för dig att göra ett tryggt val utan några som helst bekymmer.

65


Ta ditt hus på allvar. Vi hjälper dig hela vägen.


Välkommen till våra butiker.

Mån–Fre 06.45–18.00 Lör 09.00–14.00 Sön 11.00–15.00

0500-48 22 22 info@billingefarg.se www.billingefarg.se

Norrmalm Gustav Adolfs Gata 44 541 45 Skövde

Mån–Fre 06.45–16.30

0501-240 44 mariestad@billingefarg.se www.billingefarg.se

Verkstadsgatan 9 542 33 Mariestad


Profile for ahfeldt consulting

Atmosfär #8 - Billinge  

Atmosfär #8 - Billinge  

Profile for ahfeldt
Advertisement