Page 1

ETT INSPIRERANDE MAGASIN FRÅN FÄRGHUSET

ATMOSFAR HELSINGBORG

Testa nya kulörer

Tips, råd och inspiration om hur du kan förnya med färgsättning.

Olika hem, olika stilar

Hemma hos Vintage, Lyx och Country.

Golvsidor

Allt från trägolv till mjuka golv.

#3. HÖST / VINTER 2016 VÄRDE 45 KR


Vi vill sätta färg på Helsingborg. Det är oktober och vi tycker det är dags för ett nytt nummer av vårt magasin Atmosfär. Nu när hösten börjar göra sig påmind kan det vara dags för att tänka nytt när det gäller ditt boende. I detta nummer berättar vi om hur man kan tänka när man ska färgsätta sitt hem. Färgsättning är inte så enkelt – men fantastiskt kul när man kommer igång – till din hjälp har du vår erfarna personal som gärna visar hur man kan tänka när det gäller att hitta rätt kulör på väggar, tak och golv. Vidare tipsar vi om vår nya rumsguide, tapetdesign av olika slag och givetvis ett antal hemma-hos reportage som visar hur olika familjer tänker och har gjort om i sitt hem. Hela idéen med Atmosfär är att vi vill underlätta för dig att göra ett enklare och tryggare val när det gäller färg, tapeter och annat du behöver för att renovera och inreda ditt hem. Atmosfär ska ge dig mycket inspiration och många bra tips och goda råd. Det är absolut vår ambition. Bläddra, läs och inspireras. Varmt välkommen in i butiken och berätta om dina tankar och idéer. Vi lyssnar och ger råd för att du ska hitta din stil med hjälp av vårt sortiment. Tillsammans gör vi Helsingborg och omvärlden lite vackrare och hållbarare. Richard Applegren Vd, Färghuset i Helsingborg. PS. Gå med i vår kundklubb, om du inte redan gjort det. Det kostar inget och du får fina erbjudanden, kassarabatt och bonus på det du handlar hos oss.


ATMOSFAR

Testa nya kulörer

Tips, råd och inspiration om hur du kan förnya med färgsättning.

Olika hem, olika stilar

Hemma hos Vintage, Lyx och Country.

Golvsidor

Allt från trägolv till mjuka golv.

#3. HÖST / VINTER 2016 VÄRDE 45 KR

Atmosfär 1

Innehåll Hemma hos – Vintage

6

Rumsguiden 12 Den kreatvia tapetfabriken

18

Golv för alla ändamål

22

Färgsättning - komplext men kul

30

Betydelsen av ljussättning

36

Hemma hos – Lyx

40

Tapetdesign för Lexington

47

Hemma hos – Country

52

Vackra väggar

58

Verktygen du behöver

62

Vår butik

64

Produktion: globalhappypeople.se Fotografer: Fredrik Reuterhäll/Invicta, Pia Nordlander/bildN, Jonas Ingestedt/Alcro, Johanna Vestlin, Getty Images, 123RF Stock m fl.

Emilie är ett tapetmönster namngett efter Emilie Dickinson, en av Amerikas främsta poeter. Ingår i Lexingtons allra första tapetkollektion. Läs mer på sida 47.


4 Atmosfär


VI GÖR DET LITE ENKLARE. Atmosfär ska inspirera och väcka lusten att förnya och underhålla ditt hem. Vi har fyllt magasinet med tips, praktiska råd och mycket inspiration. När lusten väcks hos dig så finns vi i butiken för att hjälpa till. Vi vill att det som kan kännas svårt eller komplext ska bli tryggt, klokt och kul. Lite enklare, helt enkelt.

Atmosfär 5


6 Atmosfär


Stina Carlsson med sambo Peppe gillar färger och att kombinera dem. Deras lägenhet är som en härlig retroblandning av stilar från årtionden 20, 30 och 40-tal. Med allt från en jukebox till hyllor med plåtrobotar och porslinskatter.

Stinas mammas morfar byggde sängen.

Prylrikedom i kontrast mot det tillrättalagda. Ljust, fräscht och nyrenoverat blev en lek med färg och vintageprylar. I sin Eskilstunalägenhet har Stina Carlsson skapat en eklektisk men ändå sammanhållen blandning av eror och stilar. – Numera dras mitt öga mer och mer mot tidiga årtionden som 20, 30 och 40-tal säger Stina Carlsson. Det är som att kliva in i en godisbutik. Faktum är att ögonen far runt som pingpongbollar mellan allt som finns att se i den färg- och formfest som är Stina Carlssons rymliga Eskilstunalägenhet. Redan i hallen möter den multifärgade bollmattan Pinocchio från Hay och i sovrummet samsas en pastellfärgad samling av plåtrobotar med ett stilleben av kavata porslinskatter på en stringhylla. I vardagsrummet står en fullt fungerande Wurlitzer-jukebox från 1954 och en vinröd gammal engelsk Austin-trampbil som Stina fick av sin pappa som barn och som går perfekt ihop mot takets och soffans turkosa kulör. – Jag gillar ju färger och att kombinera dem. Jag nördar gärna in på att ha till exempel en vas och en matta och kudde i samma färg. Framför allt gillar jag saker som är annorlunda och roliga – och designklassiker förstås, säger Stina Carlsson. – Min familj har alltid varit intresserad av gamla prylar och kuriosa. Vi var mycket på marknader och loppisar och jag hade mycket gamla prylar även när jag bodde hemma. >>>

Vackra innetak med väl valda kulörer.

Atmosfär 7


En fullt fungerande Wurlitzer-jukebox från 1954 drar till sig blicken i vardagsrummet.

”Mitt i all vintage ryms också en del modern ljus skandinavisk design, framför allt i köket.” Sedan tycker jag inte att jag har någon särskild stil egentligen, utan blandar hej vilt alla årtionden. Jag gillar bara fina saker, säger hon. Den som står för loppishängandet där hemma, är faktiskt främst hennes sambo Peppe som bara dagen för besöket hunnit med två stycken. Han ägnar hela lördagarna åt att gå på olika loppisar i trakten och ser alltid till att vara först på plats för att kunna göra fynd. Och efter 22 år som loppisentusiast har han lärt sig att hitta de riktiga pärlorna. – Loppisprylar har blivit dyra, men jag har faktiskt aldrig köpt något som varit dyrare än 300 kronor, säger han. Stina letar inte lika aktivt, men håller alltid ögonen öppna. Hon är mer spontanshopparen som slår till när hon hittar något hon tycker är fint. >>>

Designers Guild-tapeten på hallväggen är ett riktigt fynd. Den blev över efter ett jobb Stina gjorde på Formexmässan.

”Jag tycker inte att jag har någon särskild stil, utan blandar alla årtidonen. Jag gillar bara fina saker” 8 Atmosfär


”Stinas glada lek med färger och former möter nu Peppes porslinsamlingar i dovt brunt och grönt, som står uppställda på stringhyllorna i den rymliga lägenheten.”

– Jag är inte jätteintresserad av heminredning egentligen utan mer att hitta prylar att bli inspirerad av – och då kanske jag byter ut någon pryl och sätter dit något annat ett tag. Det ändrar sig hela tiden, säger hon och fortsätter: – Och genom Peppe kommer det dagligen in nya saker, en liten vas eller något, som han har med sig hem från sina rundor. Men en sak lämnar aldrig lägenheten, berättar hon. – Min säng! Den har min mammas morfar byggt själv. När jag flyttade hemifrån målade jag den och satte tyg bakom. När jag letade lägenhet i Stockholm för några år sedan hittade jag en jag gillade, men sängen gick inte in. Lägenheten köpte Stina för fyra år sedan. Då var den ljus och fräsch och nyrenoverad. I Stinas händer har den sakta men säkert förvandlats till en helt annan sorts upplevelse, där hon låtit färg och lekfullhet utgöra små privata gerillahandlingar i ett krig mot det tillrättalagda. Hon låter också de personliga inspirera i inredningen. Som fotot på hennes mamma från föräldrarnas förlovningsresa till Spanien,

där himlens aquablå färg fått inspirera till valet av matta i köket – Min pappa tog massor av foton när de var unga som jag har fått och jag har också fått mycket från gamla släktingar. Det gör att det blir personligt, säger hon. För fyra månader sedan flyttade Peppe in och nu har de slagit samman sina två ganska olika approacher till vintage. Stinas glada lek med färger och former möter nu Peppes porslinsamlingar i dovt brunt och grönt, som står uppställda på stringhyllorna i den rymliga lägenheten. – Våra stilar funkar bra ihop. Du har väldigt fina möbler som tonar ner mitt galna, säger Stina och skrattar. Stina Carlsson jobbar som scenograf och ägnar sig mycket åt att bygga upp miljöer till olika event. Det ger en del fördelar när hon vill ändra om hemma. Den grafiskt vita och svarta Designers Guild-tapeten i hallen, till exempel, blev över när hon gjorde en monter på Formex härom året. – Sedan har jag ju många erfarenheter och är ju van att göra konstruktionsritningar och att tänka materialåtgång och >>>

Atmosfär 9


”Våra stilar funkar bra ihop. Du har väldigt fina möbler som tonar ner mitt galna, säger Stina och skrattar.” sådana saker. Om jag köper 200 ljuslyktor till ett event kanske 3–4 stycken hamnar här sedan också, säger hon. Arbetsbänken i köket med bänkskiva av mässing och skåp i blanklackat grönt är ett exempel på det. Bänken har paret ritat och konstruerat själva. – Jag tycker att det är kul med olika projekt men tar gärna hjälp av dem som kan bättre när det gäller att bygga ihop det, säger Stina. Mitt i all vintage ryms också en del modern ljus skandinavisk design, framför allt i köket. Och när det gäller vintagedelen råder det absolut ingen motsättning mellan affischer i knalliga 80-talsfärger och samlingen brunmurriga vaser från 50-talet. Kanske är det just den blandningen som gör att inredningen känns modern snarare än museal. – Jag kan köpa en ful 80-talsporslinshund och det tillför ändå något, säger hon. Men prylrikedomen kräver förstås lite rensning emellanåt. Även här skiljer de sig åt. – Peppe säljer saker, medan jag ledsnar och ställer ner saker i kartonger i källaren innan jag skänker bort dem till kyrkan eller något, säger Stina. Men snart är det dags att plocka in en ännu en nygammal pryl: Peppes gamla vagga. Paret väntar nämligen tillökning. – Vi får barn i december och nästa projekt är att måla vaggan mintgrön, säger Stina.


”Min familj har alltid varit intresserad av prylar och kuriosa. Vi var mycket på marknader och loppisar och jag hade mycket gamla prylar även när jag bodde hemma.”

Vilken stil är du? Stilguiden™ är ett verktyg som hjälper dig att hitta din egen stil när du ska inreda ditt hem. Stilguidens utgångspunkt är aktuella stilar och trender i vår omvärld. Stina och Peppes hem skulle vi inordna under stilen ”Vintage”. Fråga oss gärna om Stilguiden™ när du besöker butiken.

Atmosfär 11


Rumsguiden

NÄR DU VILL SKAPA BALANS MELLAN VÄGGAR, TAK OCH GOLV. Att inreda ett rum handlar mycket om att skapa balans i rummet. Man väljer kulörer men man måste också få en balans mellan väggar, tak, golv, inredning och detaljer. En bra regel är att ju större och mer dominerande ytan är desto neutralare bör kulören vara om man vill skapa en harmonisk plats. Väggarna är oftast den yta som är mest framträdande i ett rum. De största möblerna och textilierna kan vara de mindre dominerande kulörerna. Kuddar, lampor, tavlor och andra mindre saker är accentkulörerna. På följande sidor hittar du inspirerande bilder rum för rum. Olika tankar och olika lösningar som vi hoppas kan hjälpa dig att hitta nya möjligheter med kulör, tapet och golv.

12 Atmosfär


Rumsguiden

Hallen

Hallen är det första och det sista vi ser i ett hem. Oavsett om din hall är mörk eller ljus, stor eller trång, så finns det kloka lösningar.

Hallens randiga tapet heter ”Sigvard” från Sandberg Wallpaper.

Tapet med motiv från tunnelbanekarta är ”Subway” från Mr Perswall.

är från Boråsta a halltapeten Den harmonisk erbo”. lst ”Fa r te he en och kollektion

peter

Atmosfär 13


Rumsguiden

Vardagsrum Vardagsrummet är en central del i de allra flesta hem. Det är här som vi oftast umgås med vänner och familj. Tittar på tv, läser böcker, lyssnar på musik och kopplar av. Här finns möjlighet att ta ut svängarna och göra rummet till något personligt och inspirerande.

Rummets dominerande tapet är ”Ava” från Sandberg Wallpaper.

Den mjuka textila mattan är från kollektionen ”Traffic” från Kjellbergs.

Tapeten i klassisk vintagestil kommer från Midbec och heter ”Orla Kiely”.

14 Atmosfär


Rumsguiden

Sovrum Sovrummet ska ge oss lugn, ro och harmoni. Det är viktigt att få bra sömn för både humör och hälsa. Textilier med bra kvalité och en tjock matta dämpar ljudet bra och gör dessutom att sovrummet känns lite lyxigare. Kombinera med tapeter i samma stil och kulörer som ger skön känsla när man ska hoppa ur täcket på morgonen.

Tapeten är från Lexingtons allra första tapetkollektion som är producerad av Boråstapeter. Mönstret heter Stephen och har fått namnet från den amerikanske författaren Stephen King som bland annat skrivit ”Carrie” och ”Jurtjyrkogården”.

Den mjuka och rogivande textilmattan å”. är från Kjellbergs och heter ”Shelby Ljusgr

Den suggestiva väggen är faktiskt en tapet. Kollektionen heter ”Hazy Illusions” och är från Mr Perswall.

Atmosfär 15


Rumsguiden

Barnrum Att få ett eget rum är en dröm för barnen. och ju äldre och större barnen blir så kommer nya önskningar och behov. Barnen växer och det mysiga babyrummet måste göras om till att passa för lek och bus. Möbler, mattor och inredning i färgglada och roliga utföranden ger en massa möjligheter till hitta rätt rum tillsammans med barnen.

Ett varmt och m annorlunda barnru par där golvet, som ska rummets hela känsla, k. är Marmoleum Klic n Ett linoleumgolv frå Forbo.

Mjuka mattor ger nöjda barn, tror vi. Mattan på bilden har det passande namnet ”Relax” och kommer från Kjellbergs.

a lekmiljöer. apa behaglig onsun”. väggar kan sk ina i kulören ”M m sh Pa os Barnrummets cr Al ed m ad ål m Här är väggen

16 Atmosfär


T E X T I L A

G O LV

T E X T I L A

G O LV

Mjuka trender att gå på

De tysta och mjuka golven är helt rätt av flera goda skäl. Med en matta kan du lätt ändra både stil och färg, dessutom har de den goda egenskapen att absorbera ljud och spara energi. Det är skäl nog att välja en matta som både ger ett varmt och mjukt mottagande. Kjellbergs har textila mattor och plattor för både hem och offentlig miljö. Vi kundanpassar helt efter önskemål, oavsett om ni vill

På kjellbergs.se hittar du vårt sortiment och återförsäljare. Här finns också skötselråd och instruktioner.

kjellbergs.se

hstd

ha en heltäckande eller avpassad matta.


Den kreativa tapetfabriken. Det kan ta upp till två år för en tapetkollektion att växa fram från de första tankarna till att tapetrullarna finns i butikerna. Men hur går det till när en kollektion tas fram och vad inspireras man av som tapetdesigner med svensk tapetkonst som riktmärke? Vi fick en dag på tapetfabriken tillsammans med Johanna Vestlin på Sandberg Wallpaper för att få veta mer om hur en tapetkollektion föds och värks fram.

Inledningsvis arbetar vi mycket med att kartlägga trender och annat researcharbete, säger Johanna. Vi verkligen gräver ned oss i både det ”senaste” och all fantastisk kulturhistoria som vi har runt omkring oss i det här landet. Vår trendrapport som vi tar fram två gånger per år är en vägvisare och med den vill vi också dela med oss av det vi lär oss själva. Den handlar inte om slit-och-släng trender utan skiftningar som vi ser över tid. Hur livstilsmönster skiftar långsiktigt är det viktigaste för oss, säger Johanna och fortsätter. – Ungefär ett år innan lansering av kollektionen blir vi mer konkreta och gör en moodboard utifrån det vi samlat på oss. Vi tittar på vad våra konkurrenter gör samt diskuterar med färgmästare och tryckare vilka förutsättningar vi har i fabriken. Efter det har vi de yttre omständigheterna tydliga och klara. Sen skissar vi på mönster och letar efter det direkta tilltalet i tapeterna innan den slutliga produktionen sker. Vi använder ofta uttrycket ”Svensk Tapetkonst” hos oss. Ett uttryck som vi är väldigt stolta över. Att ha det svenska som avsändare. Både att handen och tanken som gör mönstret och även trycket görs i Ulricehamn och i Sverige. Det är verkligen närproducerat i alla led. Johanna kommer från Hjo och har studerat på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon har efter det arbetat som inredningsarkitekt på bland annat Krook & Tjäder Arkitektkontor. När hon sedan fick möjlighet att börja på Sandberg Wallpaper i Ulricehamn så var det ett absolut måste att tacka ja. – Det är svårt att hitta jobb där man så genomtänkt kombinerar fabrikens möjligheter med design och idéer som man gör här. Jag verkligen älskar att få utveckla våra kollektioner i samarbete med tryckarna i fabriken. Att få lära känna varje maskins styrka och svaghet och låta det styra kreativiteten. Det är något väldigt speciellt att få samarbeta med färgmästaren och sätta varje nyans,

18 Atmosfär

Efter två år av planering och design trycks tapeterna i Sandberg Wallpapers tapetfabrik i Ulricehamn.


Hemma hos Joy Zandén för att välja mönster till kollektionen Signatur.

Signatur

unika recept för varje vals och att hela tiden känna att det är riktigt klassiskt hantverk som vi jobbar med. – Mina egna favoritkollektioner är ofta de som man senast arbetat med och så är fallet även nu. Kollektionen ”Signatur” där tapetrullarna precis har kommit från tryckeriet är verkligen en favorit (läs mer om Signatur i spalten här intill). Mönstret ”Hagalund” ska jag nog ha i vardagsrummet hemma och ”Tistlar” kanske blir en fondvägg i köket, i den gula färgställningen. Gult är spännande som kulör, det har ju varit lite tabu inom inredning men är nu smygande på väg tillbaka.

Vi använder ofta uttrycket ”Svensk Tapetkonst” hos oss. Ett uttryck som vi är väldigt stolta över. Johanna, hennes man och deras två barn bor i Göteborg och lusten att tapetsera om är ständig utifrån alla nya kollektioner som tas fram. Familjen har också ett fritidshus i form av ett äldre missionshus där renovering ständigt pågår och där Johanna i sommar mest har tränat på bredspackling. >>>

En av Johannas favoriter i kollektionen Signatur är Ylva Källström-Eklund mönster som heter Hagalund.

Till Sandberg Wallpapers nya kollektion har Johanna letat fram mönster från kvinnliga formgivare från 1950- och 60-talet. Vackra och dekorativa mönster som ingen tänkt på kan fungera som tapet – förrän nu. Formgivarna är:

Joy Zanden. Joy Zandén var målande dekoratör på operor och teatrar, men också textilmönsterskapare med västkustens natur och trädgårdar i sinnet.

Lillo Wikstrand. Lillo Wikstrands specialitet var broderi och hon försåg svenska damtidningar med populära ”månadens mönster”, skapade ryor, trasmattor och färgsatte allt från kyrkor till linoleummattor.

Ylva Källström-Eklund. Ylva Källström-Eklund var grafisk designer och illustratör av barnböcker. Hennes livfulla teckningar för sångboken Våra Visor har präglat generationer sedan 1950-talet.

Dagmar Lodén. Dagmar Lodén var fri tavelmålare och mönsterskapare i Leksand, med många uppdrag för Jobs Handtryck, men också för industrins stålverk som hon färgsatte.

Dagmar Lodéns mest kända mönster är ”Tistlar” som nu är en del av kollektionen Signatur och även den en favorit för Johanna.

Atmosfär 19


I fabriken när Lillo Wikstrands barnbarn Johanna Gartmyr är på plats första gången hennes farmors mönster rullar i maskinen.

– Jag är förtjust i just äldre hus som har använts till speciella ting och även industriminnen och byggnadsminnen. Dessutom är det kul att få tänka ”hela rummet” när man annars på dagtid tänker mest tapeter. Men att fundera på hur ett ekgolv, en marmorbänkskiva, vita lister m m ska fungera ihop med en tapet är verkligen att arbeta med rumskänsla.

Den handlar inte om slit-och släng-trender utan skiftningar som vi ser över tid. – När det gäller design har jag en stor förebild och det är den brittiske designern Ilse Crawford. Hon är lågmäld, förfinad och humanistiskt i sitt uttryck och det passar mig. Hennes samarbete med IKEA och kollektionen ”Sinnerlig”, är ett bra exempel på det, säger Johanna och fortsätter. – Men jag tycker också att nya bloggare är intressanta att följa eftersom dom driver utvecklingen snabbt framåt. Daniella Witte som gjorde kollektionen ”Skog” och Jenny Brant som designat ”Familj” åt Sandberg Wallpaper är två bra exempel. Deras bloggar ska man följa om man är intresserad av att följa nutida design- och inredningstrender. Johanna är ”maskinnörd” och har alltid ambitionen att testa tapetfabrikens möjligheter i form av tryckpressar, leka med effekter i olika valsar och raster för att hitta nya, spännande kollektioner. – Jag vill omfamna våra traditioner och kultur men samtidigt med teknikens hjälp lyfta tapetproduktion till nästa nivå. Då krävs att teknikutveckling och design går hand i hand. Och det är verkligen något vi kan här i Ulricehamn – där vi alla sitter under samma tak och tillsammans, avslutar Johanna.

20 Atmosfär


LE BUREAU FOTO: JONAS INGERSTEDT

26 nyanser av vitt och grått Funderar du på att måla om i en klassisk vit eller grå kulör? Nya färgkartan ad.white & grey hjälper dig att hitta rätt nyans, känsla och färgton utifrån förutsättningarna i ditt hem. Läs mer på alcro.se

Atmosfär 21


Golv för alla ändamål. Att byta golv skapar alltid en ny karaktär på ditt hem. Man kanske inte tänker lika mycket på sina golv som man tänker på kulörer, tapeter, möbler och annan inredning. Men ditt golv är en viktig inredningsdetalj som gör ett stort avtryck i hela din bostad och ett nytt golv skapar bestående resultat. I köket kanske ett slitstarkt golv passar bäst. Hallen brukar få mycket slitage och behöver stå emot smuts och fukt – vad är

22 Atmosfär

mest praktiskt där? Och I sovrummet vill man gärna vakna upp med något mjukt under fötterna, kanske en modern textilmatta passar bäst. Titta på ditt golv lite mer än vanligt och sen får du gärna besöka oss i butiken så kan vi hjälpas åt att kombinera golv, tapet och kulörer. På följande sidor hittar du en genomgång av de vanligaste golvmaterialen. Golv för alla ändamål.

Heritage Oak Blonde från Tarkett.


Noble Oak från Tar

Play Ash Ivory frå

n Tarkett.

kett.

Trägolv Trä är ett fantastiskt naturmaterial och varje trägolv är unikt med olika färg, ådring och struktur vilket gör att det bara blir vackrare med åren. Olika träslag är olika hårda, men även inom samma träslag och till och med på samma bräda kan hårdheten variera. Hårdheten kan skilja sig mellan yt- och kärnved och beroende på hur snabbt eller hur långsamt trädet har växt. Trägolv är gediget, naturligt och vackert och är ett utmärkt val till alla rum men passar kanske bäst i sovrum och vardagsrum.

Slottsplank Ek Ljus från Aren

a.

Noble Oa

k Scandin

Tre

na. nd Ek 3-stav från Are

avia från

Tarkett.

Atmosfär 23


t.

ge Grey från Tarket

Soundlogic Herita

Laminatgolv Laminatgolvets konstruktion består av ett träbaserat bärar- eller kärnmaterial, vanligtvis HDF-skiva (High Density Fiberboard), ett ytskikt av laminat eller folie och ett botten- eller balansskikt. Laminatgolv finns i flera typer av ytskikt och i olika tjocklek från ca 6 mm till 12 mm. Laminatgolv är tåligt mot repor och lätta att hålla rent och det finns även som ljuddämpat. Med sin tålighet så passar laminat mycket bra i hall och kök men också i barnrum och arbetsrum. Trend Ek Ljusgra Tilja från

Trend, vit furu, tilja från

24 Atmosfär

Arena.

Arena.

Vit ek, tilja, från Arena.


Textilgolv Det finns olika typer av textilgolv. Det vanligaste är tuftade mattor, följt av vävda mattor och nålfiltsmattor. Textilgolv gör att ljudet dämpas och det skapar en mjukare och mer ombonad känsla. En annan fördel är att halkrisken minskar. Att lägga en matta i trappan minskar risken för att någon ska halka och slå sig. Moderna textilmattor är lätta att hålla rena och antistatiska. Viktigt när man köper textilgolv är att de är brand-klassade och certifierade enligt GUT (en europeisk miljömärkning av mattor).

Shelby Ljusg

rå från Kjel

Mattan heter ”Veneto

Pastelle Egeo från Kjellber

lbergs.

Silver” från Kjellbergs.

gs.

xur y Velour”.

rgs och heter ”Lu

mmer från Kjellbe

Den vita mattan ko

Chanel Silver från Kjellbergs. Atmosfär 25


Vinylgolv Vinylgolv är gjorda för att underlätta för vardagsmiljön. De går att lägga i alla typer av rum och golven har ett starkt ytskikt som gör golven lättstädade, reptåliga och motståndskraftiga mot t ex livliga barn och hundar. Vinylgolven går att få i en mängd olika kulörer och mönster och är dessutom förhållandevis enkla att lägga själv. De är mjuka att stå på, tål fukt och i viss mån ljud- och värmeisolerande och passar därför utmärkt till barnrum, hall och kök.

Tarkett, Starfloor

Click.

Golvet på bi

lden är Star

floor Click Re

tro – Black

White.

Starfloor Click, Soft Oa

k – Brown från Tarkett.

och

Starfloor Click, Slate – Anthracite från Tarket

t.

n Tarkett Vinylgovlet är frå k – Light. Oa ed rus Ce , ck heter Starfloor Cli


Linoleumgolv Ordet ”linoleum” betyder linolja och anger därmed den huvudsakliga komponenten i linoleum. Bindemedlet i linoleum kommer från växtriket och utgörs av härdande vegetabiliska oljor som linolja och tallolja kombinerade med träharts vilket innebär att golven är gjort helt i naturliga och förnyelsebara material. Linoleum är världens mest miljövänliga golv med 97 % naturliga råvaror och 71 % förnyelsebara. Som golv betraktat är linoleum ett hållbart material som skyddar väl mot kyla och ljud och är mycket slitstarkt. Ett linoleumgolv känns dessutom behagligt att gå på. Samtliga linoleumgolv på denna sida är från Forbo:s kollektion Marmoleum Click.


*Lokala avvikelser kan förekomma

Våga prova! 3 st 99 kr *

Vill du ändra färgsättning hemma men är osäker på kulören? Måla upp ett kulörprov. Vi har kulörerna för dina inomhusprojekt. Välkommen in till din lokala Alcro-återförsäljare.


Magkänsla eller riktlinjer. Färgsättning är komplext men kul.

Idé färgsättning: Väggar är målade med Alcro Pashmina i kulörerna Lin, Fevik och Landsort. Pelaren är målad med Servalac Aqua i kulören Lakrits.

30 Atmosfär


Idé färgsättning: Väggen är målad med Alcro Pashmina i kulören Plat du Jour . Skåpet är målat med Servalac Aqua matt också i kulören Plat du Jour.

Det finns hur många sätt som helst att kombinera färger med varandra. Men hur gör man? Vi lever i en värld av kulörer som förskönar och påverkar våra hem, känslor och vårt humör. Att hitta rätt kulörer, att kunna kombinera dem och applicera dem på väggar, tak och golv – är inte helt enkelt. Blått är inte bara blått, vitt är inte bara vitt och ofta uppträder kulörer tillsammans med en eller flera andra som påverkar varandra. Det är med andra ord mycket att ta hänsyn till när man ska färgsätta sitt hem. Men hur gör man? Det är ofta där man hamnar när man börjar fundera på att renovera. Visst kan man lita på sin magkänsla och vad man tycker om sen förut. Men resultatet blir så mycket bättre om man ställer sig ett antal frågor innan man sätter igång och funderar lite extra på färgsättningens många möjligheter. Vad ska färgsättas? Hela bostaden eller bara ett rum? Vilken befintlig inredning ska passa till det nya? Ska man ta hänsyn till älskingsfåtöljen, möblernas träslag, konst? Vilka är mina favoritkulörer? Hur gör man för att det ska bli behagligt? Här i artikeln berättar vi om grunderna i färgsättning. Börja fundera och titta in till oss i butiken så hjälper våra diplomerade färgsättare dig vidare med dina kulörval och hur det ska hänga ihop utifrån just ditt hem och dina önskemål.

Färgsättning via tapetval. Tapeten är Folia från Midbec. En engelsk kollektion med somriga kulörer och mönster.

Atmosfär 31


NCS. VÅRT GEMENSAMMA SPRÅK FÖR KULÖRER. Våra färgsättare i butiken använder NCS-skalan när vi tittar på kulörprover och blandar den valda kulören. NCS bygger på hur vi människor ser färg. Systemet utgår från de sex elementarfärgerna som är de färger som vi upplever som ”rena”. De fyra kulörta elementarfärgerna är gult, rött, blått och grönt. De okulörta är vitt och svart. Alla andra kulörer kan beskrivas utifrån större eller mindre likhet med elementarfärgerna. Med hjälp av färgtoncirkel och kulörtriangel, se nästa sida, kan du färgsätta och definiera ditt färgval utan att det blir missförstånd. Du kan läsa mer på ncscolour.com.

Idé färgsättning: Väggen är målad med Pashmina i kulör Fjärilslarv. Dörr målad med Servalac Aqua i kulören Markis och köksluckor i kulören Fjärilslarv. 32 Atmosfär


1 NCS-systemet utgår ifrån de sex elementärfärgerna som tillsammans skapar alla de färger som ögat kan uppfatta visuellt

W

S

Y

R

B

G

2 Den kulörtonsordnade färgcirkeln. Exempel: Kulörtonen R90B är blå med 10 procent rött och därmed 90 procent blåhet.

3 Den nyansordnade färgtriangeln. Här kan man se den valda kulörtonen i olika nyanser. I triangelns bas finns gråskalan från vitt (W) till svart (S) och i triangelns spets den maximala kulörtätheten (C).

Atmosfär 33


LITE RIKTLINJER OM FÄRGSÄTTNING. Eftersom det totalt finns 20 000 urskiljbara färger så finns det hur många sätt som helst att kombinera dessa med varandra. Men alla är kanske inte så lyckade och det är här det börjar bli svårt. Men det finns ett antal principer att kombinera färger för att hitta en bra balans. Här visar vi på några exempel och hur de kan kategoriseras. Sen hjälper vi dig i butiken vidare med dina kulörval och hur det ska hänga ihop utifrån just ditt hem och dina önskemål.

Maximalkulörer En kulört färg som helt saknar vithet och svarthet.

Komplementfärger Färger som står ungefär mittemot varandra i färgcirkeln (se förra uppslaget). De kan också kallas motsatsfärger.

34 Atmosfär


Ton i Ton Färger som går ton-i-ton. De har alla samma kulörton, men de kan ha olika mycket kulörthet och olika stort inslag av vithet eller svarthet.

Nyanslika färger Nyanslika färger har sin likhet i samma fördelning mellan kulörtäthet, vithet och svarthet. Kulörtonen skiljer dem åt.

Neutrala färger Neutrala färger är mittpelaren i färgcirkeln. De okulörta från svart till vitt.

Atmosfär 35


Att sätta ljus på tillvaron. Färgsättning är viktigt och nog så komplext. Nästan lika viktigt är ljussättningen i ditt hem. Ljuset bestämmer till stor del hur kulörerna uppträder och påverkar rumsupplevelsen. Du kan verkligen ändra karaktären på ett rum och påverka olika sinnesstämningar med en genomtänkt ljussättning.

Upplevelsen av kulörer varierar utifrån vilken belysning som finns och hur ljuskällorna används. Dagsljuset ger mest rättvisa, dock inte solljus. Rum som vetter mot norr får sitt ljus från himlen och från reflexer från marken och grannars hus, växtlighet m m. Söderrum får också allt detta, men nås även av direkt solljus. Prova att måla med samma kulör i dessa två rum så ser man att upplevelsen av kulörerna blir olika. Därför är det också viktigt att välja kulör i rätt ljusförhållande. Dagljus betonar blått, glödljuset förstärker gult och rött och lysrör lyfter upp gult och grönt i färgerna. En kulör som ser helt rätt ut i ett visst ljus – kan ge helt annat intryck i det färdiga rummet. Ett tips för att förändra ett rum med olika ljussättningar är att lyfta fram delar av rummet genom att belysa dem, till exempel en tavelvägg eller en bokylla. En sådan ljuskälla långt in i rummet gör

36 Atmosfär

”Färgupplevelsen skiljer sig också beroende på åt vilket väderstreck ett färgsatt rum finns.” att man leds in i rummet. Använd gärna dimmer så kan du ställa in rätt ljussättning och därmed ska olika stämningar. En annan idé är att ibland rikta ljuskällor uppåt i ett ljust eller vitt tak så kan det framhäva och höja taket. Vitt reflekterar ljus bäst och om lampor och andra ljuskällor placeras rätt kan det skapa djup i rum och till exempel göra det bredare eller förlänga rummet. Prata med oss i butiken om din ljussättning inför ditt val av kulörer. Sen kan du prova dig fram på olika sätt innan du slutligt bestämmer dig hur du vill ljus- och färgsätta ditt hem.


Tre enkla grundregler för att planera en bra belysning i din bostad.

1. Använd ett allmänljus som lyser upp rummet.

2. Skapa riktad belysning för att göra de saker som kräver lite extra ljus, till exempel att laga mat eller läsa en bok.

3. Använd stämningsljus för att skapa trivsel.

I arbetet med reportaget om färg- och ljussättning har vi haft hjälp av Sköna Hem/Ulrica Hansson och Lena Anderssons bok ”Färgsättning inomhus” utgiven av ICA bokförlag.

Atmosfär 37


INTRODUCING: THE VERY FIRST WALLPAPER COLLECTION


Heritage Ek Limestone

En känsla av hundraårig patina. Våra mest rustika golv är sprungna från exklusiv träråvara som är speciellt utvald för sin livfulla variation av karaktäristiska kvistmärken tillsammans med plankets majestätiska utseende. Detta är naturliga detaljer som ger ditt golv en känsla av hundraårig patina.


Med plats för hela familjen. Påkostat och noga genomtänkt. Familjen Bloms rymliga villa andas modern dansk och svensk design med en touch av svunna tider. Men det viktigaste är att familjegemenskapen får ta plats.

40 Atmosfär


Atmosfär 41


Stort och rymligt med plats för hela familjen har varit huvudtanken när man renoverade vardagsrum och kök/matsal i huset.

”Vi ville sitta vända mot varandra, så att man kan prata med varandra i stället för att fokusera på tv:n” Först anar man honom mer än faktiskt ser honom, där han lurar i matsalens dunkla bortre hörn. Men den mäktiga närvaron av Edvin, som är en riddarrustning i helfigur, passar märkligt väl in mot designtapeten från Matthew Williamson i Nässjöfamiljen Bloms villa – som annars präglas av modern dansk och svensk möbeldesign. – Jag ville ha den där känslan av en kunglig matsal och när tapeten med drakarna kom på plats kände jag att jag ville ha den där detaljen, säger pappa Magnus. Tillsammans med sin fru Mia renoverade han nyligen hela vardagsrums- och matsalsdelen på nedervåningen i den 190 kvadratmeter stora egenbyggda villan. Familjen ville ljusa upp den mörka inredningen och skapa en vänlig och välkomnande atmosfär i rummet. Liggfåtöljerna från BR Andersson och soffan från Brunstad ramar tillsammans med loungestolarna från Naver Collection in rummet så att det uppmuntrar till umgänge. – Vi ville sitta vända mot varandra, så att man kan prata med varandra i stället för att fokusera på tv:n, säger Magnus. Fast egentligen började allt med ett bord. En ellipsformad designdröm från danska Naver Collection som vägrade lämna familjen i fred. – Vi såg det där bordet hela tiden, i möbelaffärer och i tidningar, men vi tyckte att det var så fruktansvärt dyrt, säger Magnus. Till slut föll ändå valet på det vackra matsalsbordet i valnöt som matchas med stolar och en skänk med jalusier från samma tillverkare. Men det tog både tid och möda att komma fram till valet av möbler.

42 Atmosfär

Magnus, Mia med barnen Nathalie och voltande Melvin. Magnus byggde huset på egen hand på ett enda år, samtidigt som han jobbade heltid på sågverket.

För att ta reda på om bordet och de andra möblerna skulle passa in, hittade Magnus på en kreativ lösning. Han sågade till strukturer av gamla lastpallar med möblernas exakta mått och placerade ut i rummet för att se hur de skulle passa in. – Man får inte ha för bråttom, utan man får känna sig för lite, säger han. Och Magnus, som driver ett sågverk och Mia, som jobbar på Arbetsförmedlingen, har ägnat lång tid åt att bygga upp sitt hem. Magnus byggde huset på egen hand på ett enda år, samtidigt som han jobbade heltid på sågverket. 2004 flyttade de in. – Det bästa är att det är så stort här, alla kan röra sig fritt.


När man går upp har man sitt eget där uppe. Ingen känner sig instängd här, säger Magnus. – Så fort man har utrymme mår man ju rätt bra, säger Mia. Deras smak har gemensamt formats genom åren och de uppskattar både hantverket bakom och möbler med mjuka organiska former. – Vi har gått från att inte var så jätteöverens till börja gå mer och mer åt samma håll. Min pappa har alltid varit väldigt inredningsintresserad men jag har egentligen aldrig delat det intresset förrän nu, säger Mia. Magnus och Mia serverar kaffe och kaka i uterummet. I taket hänger en discokula och infralampan står stadigt förankrad mitt på ytan. Det är ett rum som i likhet med vardagsrummet är som gjort för fest och social samvaro. I synnerhet den grafiska fondtapeten andas lekfullt och psykedeliskt 1960-tal. – Är det bra väder föredrar jag att vara här i uterummet. Det är skönt att kunna sitta och titta ut på gatan, säger Magnus. Möblernas strama men ändå organiska design, har fått pricken över i med glaskonst från Målerås och målningar från den lokale konstnären Akos Sollar. – Det är kul att ha den lokala prägeln på hemmet, säger Mia. – Sollar har gjort tavlan i garaget på beställning. Den visar vår familj med mig på motorcykeln målat på trä och >>> Nästa projekt är att fixa till övervåningen med allrum och sovrum. Barnen får vara med och bestämma deras egen stil. Vi vet inte var det slutar men det är då det är roligt att hålla på.

”Den mäktiga närvaron av Edvin, som är en riddarrustning i helfigur, passar märkligt väl in mot designtapeten från Matthew Williamson” Atmosfär 43


Ett uterum som gjort för fest och social samvaro. Strama utemöbler kompletteras med en lokal prägel via glaskonst från Målerås och målningar från lokale konstnären Akos Sollar.

”Är det bra väder föredrar jag att vara här i uterummet . Det är skönt att kunna sitta och titta ut på gatan, säger Magnus.” familjen runt omkring, så den anknyter till oss på flera sätt, säger motorintresserade Magnus som ägnade många år åt att tävla i motocross. Intill uterummet ligger altanen där pool, bubbelpool och små stationer med bekväma sittmöbler bjuder in till ett maximalt sommarslappande. Här är det dock mest barnen som hänger med sina kompisar. ”Jag är inte alls pooltypen”, säger Magnus och skrattar. Då håller han hellre till i garaget. Här lyser oreda och oljefläckar med sin frånvaro . Det som i stället möter besökaren är ett blankt stengolv, väggar med fototapeter med bilmotiv och flames och en noggrant städad arbetsbänk där varje verktyg har sin bestämda plats. Men motorintresset har inte fått prägla husets inredning i övrigt. Där har i stället en viss Marie haft desto mer inflytande. Marie jobbar på Nyhems Färghus i Nässjö och har varit till stor hjälp för familjen när de planerat renoveringen. – När man till exempel kommer till punkten att man ska välja tapeter måste man ha någon med som har det där grova filtret som kan läsa av det man själv inte kan uttrycka i ord, säger Magnus. – Hon har varit med oss från början, till och med då jag målade grått här nere, säger han. Det är också hon som hjälpt till med nedervåningens andra tapet,

44 Atmosfär

en designtapet från Midbec som diskret glittrar när solstrålarna faller in genom fönstret. – Första gången solen sken in på tapeten bildades som ljusstolpar som gav en oväntad effekt jag tyckte var väldigt läcker, säger Magnus. Nästa projekt är att fixa till övervåningen med där allrummet och sovrummen ryms. Mia och Magnus uppmuntrar barnen att delta i inredningen. – Övervåningen ska harmonisera med nedervåningen, i första hand golvet. Sedan får förstås barnen bestämma mycket själva. Vi vet inte var det kommer att sluta i, men jag hoppas att de kommer på det för då blir det roligare att hålla på.


Blankt stengolv, väggar med fototapeter med bilmotiv och flames och noggrant städad arbetsbänk.

”Här lyser oreda och oljefläckar med sin frånvaro.”

Vilken stil är du? Stilguiden™ är ett verktyg som hjälper dig att hitta din egen stil när du ska inreda ditt hem. Stilguidens utgångspunkt är aktuella stilar och trender i vår omvärld. Magnus och Mias hem skulle vi inordna under stilen ”Lyx”. Fråga oss gärna om Stilguiden™ när du besöker butiken.

Atmosfär 45


GOLV

ATT GÅ

IGÅNG PÅ Det finns golv och så finns det g-o-l-v. Allt handlar om känslan – för ögat, för dina fötter, formen, detaljerna. Med ett golv från Arena kan du vara säker på att du hittar ett golv som passar för just ditt hem och din plånbok. Kanske är det just detta golv? Arenas ”Ek vit Country XL Tilja”. Hittar du inte det du söker här finns många fler golv att upptäcka på www.arenagolv.se


NÄR TAPETDESIGN GER EN KÄNSLA AV HAV, SAND, TRÄ OCH LINNE. Vindpinat solblekt trä, linne, sten, hav, sand och naturnära färgtoner är inspirationskällorna till Lexingtons allra första tapetkollektion som har producerats i nära samarbete med Boråstapeter. Vi har träffat Boråstapeters chefsdesigner Sissa Sundling för att få veta mer om idéen och arbetet med att producera en tapetkollektion som andas avslappnad östkust och New England. Hur startade tanken och idéen med att göra en kollektion för Lexington? Det fanns ett ömsesidigt intresse. Och det var verkligen en wow-känsla för mig när jag träffade Lexingtons grundare och vd Kristina Lindhe. Vi satt en hel dag och diskuterade vad vi kunde göra med tapeter och hur en Lexingtontapet skulle se ut. Vi fick en gemensam bild och stark känsla för vad som skulle göras. Sissa som är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk har tidigare arbetat hos Sandberg Wallpaper som chefsdesigner och innan dess arbetat i eget företag med produktdesign och

inredning. Bland annat i många år med IKEA där den klassiska servisen ”Arv” är ett av hennes alster. Som chefsdesigner på Boråstapeter är hon ansvarig för företagets samtliga kollektioner. I arbetet ingår allt från att följa trender och research till att skissa mönster och färgsättningar. – Det är ett fantastiskt privilegium att få jobba med detta. När man var frilans fick man ofta ”bara” ta fram en produkt – nu får jag delta i hela processen från idé och skisser fram tills att vi går in till tryckarna som finns vägg i vägg hos oss. Det är fantastiskt att allt vi gör också slutligt produceras här i Borås. Man får verkligen se när tapetrullarna kommer ut färdiga och klara, säger Sissa. >>>

Atmosfär 47


”VI VILLE SKAPA KLASSISKA MÖNSTER MED STARK FÖRANKRING I NEW ENGLAND MEN MED EN MODERN TWIST. ”

Mark har fått namnet efter Mark Twain som bland annat skrev Huckleberry Finn och Tom Sawyers äventyr.

Herman har fått namnet efter den amerikanske författaren Herman Melville som bland annat skrivit Moby Dick.

Tapetmönstret Emilie är namngett efter en av Amerikas främsta poeter Emelie Dickinson.

Hur arbetade ni med just kollektionen för Lexington?

– Rent generellt får jag ofta idéer till nya kollektioner från vardagen, säger Sissa och fortsätter. Visst arbetar vi utifrån rådande trender men man får mycket uppslag genom att se vackra saker i naturen, hitta någon detalj på en restaurang, i mode, på resor och jag gillar mycket att få inspiration från gamla filmer från 1950 och 1960-talet. Jag läser mycket och just bokintresset tror jag styrde när vi satte författarnamn på Lexingtons tapetkollektion. Men det fick självklart bara vara författare med någon form av koppling till New England. Allt från Mark Twain till poeten Emelie Dickinson.

Vad ville ni skapa i er arbetsgrupp?

Vad var känslan i arbetsteamet när ni fick göra Lexingtons första tapetkollektion?

Efter mina möten med Kristina Lindhe hade vi en tydlig gemensam syn på känslan, mönster, tankar osv. Sen jobbade vi vidare i ett team här på Boråstapeter. Vi skapade moodboards för att fånga känslan i bilderna och för att bli helt eniga. Efter det stämde vi av med Lexington och efter 25–30 skisser så kunde vi börja sätta ihop kollektionen. Vi startade i maj 2015 och kollektionen fanns i butikerna i september. Från idé till färdig kollektion är det drygt 1 års arbete. Tidigt var vi överens om att Lexingtons klassiska ränder och textila känsla måste vara basen i kollektionen. Sen arbetade vi fram kulörerna. Här ville vi lyfta det beiga och gråa som bas. Det blåa var också lika självklart. Det kompletterade vi sedan med en vacker mörkgrön färg som drar åt buteljgrönt, havregult och en mild rosa ton. Vi ville skapa klassiska mönster med stark förankring i New England men med en modern twist. Vi gjorde mycket research och hittade bland annat en reseguide från 1899 som gav oss idéen för det som sedan blev kartmönster New England och Boston Harbour. Reseguidens kapitel om en resa i New England blev mönstret ”Mark” och mönstret ”Emily” har en blomsterslinga från slutet av 1800-talet som vi hittade i ett arkiv.

48 Atmosfär

Givetvis var vi hedrade och när arbetet gick så smidigt så hade vi ett bra arbetstempo. Känslan och uttrycket hos Lexington är ju inte bara kust utan också stad, till exempel Boston och New York. Det är inte alltid sommar utan också höstkänsla i deras uttryck. Men vi ville använda det basala och de nio mönster som nu är farmtagna är lika aktuella idag som då de fördes över Atlanten från Europa på 1700-talet. Varje ny kollektion man ansvarar för är ett drömprojekt för mig. Lexington är ett sånt och min tidigare kollektion “Scandinavian Designers II” är en annan favorit. Man går igång, söker, finner och skapar. Det är något som finns i huvudet dygnet runt nästan – man lämnar det aldrig och det är fantastiskt kul, avslutar Sissa.


Louisa har fått namnet efter författarinnan Louisa May Alcott, känd för sina ungdomsböcker.

Tapetmönstret Emily från Lexingtons första tapetkollektion på intag i tryckpressarna hos Boråstapeter.

Namn: Sissa Sundlin g Yrke: Head of De sign på Boråstapete r Bor: I hus i Mölnd al som är fyllt av tap eter Familj: Gift och två tonårsbarn Fritid: Rider, spelar piano, läser en ma ssa böcker och dansa r gärna till Daft Pun k med IPA-öl med go da vänner. Förebilder inom de sign: William Morris och Art & Crafts Movem ent William Morris, brittisk konstnär, formgivare och författare som på 1800-talet och var verkade en av förgrundsfigu rerna inom den brit and Crafts-rörelsen. tiska Arts Morris formgav tap eter och mönstrad e tyger. Jaime Hayon Spansk produktdesi gner och inredare. Gör allt från skor, po fantasirika figurer. En rslin till designer som tar tillv ara traditioner me nytt och modernt sät n på ett t.

Kartan Boston Harbor kommer från kapitlet om New England i The United States Beadekers Handbook for Travelers från 1899.

Atmosfär 49


”Vi lever i en värld av kulörer som förskönar och påverkar våra hem, känslor och vårt humör”.


Add beauty to your home

Tistlar // Design Dagmar LodĂŠn // sandbergwallpaper.com


Den vackra matsalen med tapet från Colefax and Fowler.

ÅTERSKAPAD LANTLIG IDYLL Efter 13 år i storstaden har Maria och Henrik återvänt till Västmanland. Nu driver paret vidare den anrika 1700-talsgården Skoftesta i Köping som Maria växt upp på. Och nu ligger allt fokus på att återskapa så mycket som möjligt av den lantliga känslan. – Det kommer aldrig att bli något av allt detta. När bråte och byggdamm täckte varenda yta av 1700-talsgården och golvet saknades, ja då kändes läget ibland tröstlöst för Maria och Henrik Berggren, som då just tagit över gården från Marias föräldrar. Sedan i juni 2015 har hantverkarna jobbat oavbrutet med att bygga om och bygga till och Maria och Henrik har inte heller legat på latsidan. – Vi har gjort allt rivningsarbete själva och sett allt från grunden vilket är kul när man nu ser slutresultatet. Vi har legat på golvet och ryckt spik och nubb och åkt fram och tillbaka från Stockholm varje vecka för att stämma av läget med hantverkarna. Utöver att man har varit föräldraledig, sökt nytt jobb och genomfört en lägenhetsförsäljning, säger Maria. – Det har kostat på, håller Henrik med. Men det har helt klart

52 Atmosfär

2015 tog Maria och Henrik Berggren över gården Skoftesta, där Maria växte upp.

varit värt det när vi nu fått möjlighet att flytta in i drömhuset. Men kaos och hårt arbete har nu vänts till välbehövlig utandning. Den rymliga gården andas nu ljus och rymd i vitt med dämpade pasteller som accent. Man har exponerat de rejäla originalplankorna i såväl golv som innertak och de vackra kakelugnarna som ansågs för opraktiska och byggdes för på 1970-talet, har fått komma fram i full prakt igen. – Vi vill få tillbaka den lantliga känslan och har försökt återskapa en del av allt det vi fått berättat för oss hur det sett ut tidigare, säger Maria Berggren. Paret Berggren är den tredje generationen som driver och förvaltar gården, som är fylld av historia. Marias farmor och farfar började arrendera gården 1937, då den ägdes av Köpings kommun. Under krigsåren på 1940-talet hyste de in soldater på övning i stora salen >>>


Hallen vid farstutrappan har helt renoverats. Originalplankor i både golv och tak har tagits fram och ny färgsättning skapar något helt nytt. Tapeten i hallen kommer från Colefax and Fowler.

Det som tidigare bara var en vanlig farstutrappa förvandlades i Marias och Henriks händer till ett ljust och mysigt förrum med gott om plats. Atmosfär 53


Sonens rum är en riktig barnrumsdröm i blå kulör.

54 Atmosfär


Kakelugnen i gästrummet var tidigare förbyggd men nu kommer den till sin rätt ihop med tapeten från Ralph Lauren.

på övervåningen, som då kallades för ”kallrummet”. Kakelugnen var enda värmekällan. Soldaterna hade ett utekök på gården, och där gjorde de själva i ordning all mat de åt under övningarna. 1974 köpte så Marias föräldrar gården av Köpings kommun och Maria bodde här under hela sin uppväxt. – Som barn var det fantastiskt att bo här. Det har alltid varit en samlingsplats för mina vänner. Mamma och pappa har alltid varit väldigt inbjudande och vi har ofta firat jul här med mycket släkt. Skulle man komma hem hit skulle man trivas, säger Maria. – Den känslan vill vi också skapa! Och trots att allt inte är klart ännu har Maria och Henrik lyckats väl i den strävan. Blandningen av moderna möbler, arvegods och tidstypiska auktionsfynd gör hemmet levande och trivsamt. I köket har de placerat en vedeldad järnspis intill den toppmoderna spishällen. Den vitbetsade kökssoffan med gårdens namn handskrivet på ryggstödet, kan dateras till 1800-talet och har stått där sedan hennes farmor och farfars tid. – Vi har också behållit de gamla länsfåtöljerna som farmor och farfar hade när de bodde här. Det finns många möbler och ting med affektionsvärde som vi har sparat, säger Maria. Framför allt har man jobbat hårt med att öppna upp och addera ljus. I huset fanns inbyggda garderober som stal ljus och utrymme >>>

”UNDER KRIGSÅREN PÅ 1940-TALET HYSTE DE IN SOLDATER PÅ ÖVNING I STORA SALEN” Lampan i taket i övre hallen satt där redan när Marias farmor och farfar flyttade in. Tapetern i sovrummet kommer från Ralph Lauren.

Atmosfär 55


”DETTA ÄR NÅGOT MAN FÖRVALTAR OCH INTE BARA BOR I”

Farmor och farfars länsfåtöljer pryder sin plats i stora salen och invid husets största kakelugn. Här har fåtöljerna alltid stått. Tapetmönster är Vintage Rose från Boråstapeter.

och samtliga har rivits ut. Farstutrappan har byggts om till en ljus, välkomnande entré med fönster i alla riktningar och väggfasta bänkar att slå sig ner på. Huset som började byggas under den senare delen av 1700-talet, fick också en övervåning mitten av 1800-talet. Trappen upp var länge täckt med plastmatta, men den har Maria och Henrik slitit bort. Nu känner man verkligen historiens vingslag när fötterna möter de nedslitna trappstegen där generationer av andra fötter gått upp och ner. – Jag är intresserad och läser gärna om olika tidsepoker och får inspiration. Det är en fördel att ha ett stort inredningsintresse om man ska bo på en sådan här gård, säger Maria. Under sin tid i Stockholm har hon och Henrik bott i moderna och strikt stilrena lägenheter där varje blomkruka matchat exakt. Men nu känns det skönt att bryta av mot det och få frossa i en lite mer klassiskt ombonad stil. Något som inte minst tar sig uttryck i tapeterna med sina diskreta blom- och medaljongmönster. Allt från gästrummets romantiska rostapet signerad Ralph Lauren till de mer nedtonade Coleflax & Fowler-tapeterna i nedre hallen. – Nu vill vi skapa en mer ombonad och hemtrevlig känsla där allt inte behöver matcha perfekt och det ska andas vintage blandat

56 Atmosfär

med en modern känsla. Det ska kännas välgjort och ha en röd tråd, säger Maria. Tapeterna och hjälpen har de fått av färgbutiken Öbergs i Västerås. – Vi blev tipsade om butiken och de har kommit med bra tips och idéer om färgval och mönster för att skapa harmoni i huset. Men att Maria och Henrik skulle ta över gården efter Marias föräldrar var dock långt ifrån någon självklarhet. De levde ett hektiskt storstadsliv i Stockholm med mycket jobb och mycket resande och trodde att det skulle fortsätta så. – Men saker och ting kommer i annat ljus när man får barn, säger Henrik. För ett och ett halvt år sedan föddes lille sonen, som nu har gott om plats att leka och busa på tillsammans med familjens schäfer Leira. Maria och Henrik har nu ett omfattande arv att förvalta. Inte bara själva gården utan också hennes farfars och fars goda rykte. om att alltid ha ordning och reda på gården och hålla den i gott skick. – Mina föräldrar har jobbat hårt under alla år för att driva familjegården framåt, berättar Maria. Den som tar över gården måste vara engagerad - detta är något man förvaltar och inte bara bor i. När man arbetar med huset gör man det också en tjänst. Att ta till vara den historien känns viktigt, avslutar Maria.


”VI HAR LEGAT PÅ GOLVET OCH RYCKT SPIK OCH NUBB”

Den vitbetsade kökssoffan med gårdens namn handskrivet på ryggstödet kan dateras till 1800-talet.

”Vi vill få tillbaka den lantliga känslan och har försökt återskapa en del av det vi har fått berättat för oss”, säger Maria.

Vilken stil är du? Stilguiden™ är ett verktyg som hjälper dig att hitta din egen stil när du ska inreda ditt hem. Stilguidens utgångspunkt är aktuella stilar och trender i vår omvärld. Maria och Henriks hem skulle vi inordna under stilen ”Country” och ”Vintage”. Fråga oss gärna om Stilguiden™ när du besöker butiken.

Atmosfär 57


SÅ MÅLAR DU VACKRA VÄGGAR. Väggar skapar karaktären på ditt hem. Oavsett vilken konst, fotografier eller inredning som du har i ditt hem så är ditt sätt att välja kulör och hur väl du genomför målningen det som ger bästa resultat. På följande sidor ger vi dig både inspiration och praktiska råd hur du kan formge dina väggar.

Övre del av vägg målad med Alcro Pashmina i kulören Fjärdlång.

Den nedre delen av väggen är målad med Alcro Pashmina i kulören Lakrits.

Använd alltid en kvalitetsroller. En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. 58 Atmosfär


Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket, så undviker du stänk på nymålade ytor.

Övre del av vägg målad med Alcro Pashmina i kulören Duva

Vägg målad med Alcro Pashmina i kulörerna South Beach och Grafit.

Nedre delen av väggen målad i kulören Äggskal.

VÅGA PROVA! Upplevelsen av en kulör kan variera med belysning och se helt annorlunda ut i dagsljus jämfört med ljus från glödlampor. Ytans karaktär har också betydelse för hur kulören uppfattas. Matta ytor ger mörkare intryck och blanka ytor, ger starkare kulörintryck. Blanka färger är tåligare mot repor och smuts och passar därför bättre för kök och tvättstuga. Vårt tips är att köpa färgprovsburkar och testa på dina väggar innan du bestämmer kulör. Då kan du jämföra 2–3 kulörer och se hur de ser ut när de är uppmålade på samma färg och i samma ljus.

Att provmåla kulören hemma är det första steget mot en helt ny färgsättning. Våga testa nya kulörer med hjälp av våra provburkar.

Atmosfär 59


PRAKTISKA RÅD. Noggrannhet, bra verktyg och ett ordentligt underarbete lägger grunden till ett lyckat målningsresultat. Börja med att läsa igenom bruksanvisningen på färgburken och följ sedan målningsråden här nedan. Börja alltid med att städa och dammsug i rummet där du ska arbeta för att skydda dina nya vackra väggar mot damm samt att skruva bort eldosorna från väggen. OBS! Bryt först strömmen med huvudströmbrytaren.

Underarbetet

Dåligt underarbete avslöjar sig alltid. Ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ned tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resten på själva målningen. Då är du på väg mot ett lyckat slutresultat. Tidigare målade ytor Tvätta med Målartvätt för att avlägsna fett och smuts. Låt medlet verka i några minuter och torka sedan av ytan med en fuktig trasa av microfiber. – Spackla sprickor med handspackel. – När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Är ytan mycket ojämn lönar det sig att spackla hela väggen med rullspackel.

Obehandlad vägg Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med rull- eller handspackel. På nya väggar av skivmaterial, som till exempel spån- eller gipsskivor, måste skarvarna förstärkas med pappersremsor för att målningen inte ska spricka av materialrörelser. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.

Tidigare tapetserade ytor Damma av väggen och torka bort smuts. Bäst resultat av färgen får man då man har en så slät yta som möjligt att utgå ifrån. Bästa rekommendationen är således att rullspackla ytan. – Riv bort eller limma eventuella lösa tapetbitar och slipa ned eventuella tapetskarvar. OBS! Slipa och spackla ej tapetskarvar om tapeten har en ytstruktur, detta för att undvika ”släta ränder” på tapetskarvarna. – Spackla sprickor och tapetskarvar. När spacklet är torrt, slipa med fint slippapper 80–120. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.

Obehandlad träpanel. Borsta ytan ren från stoft och damm. Om träet är åldrat tvättar du det med målartvätt. Behandla kvistar med kvistlack. Grundmåla, normalt räcker det med en strykning, men vid svårare genomslag av t ex sot, nikotin eller vattenskador kan en extra strykning krävas. Slutstryk med Servalac i önskad glans.

Putsytor. Skrapa och borsta ytan. Underlaget måste vara fast och fritt från stoft. Stoftiga ytskikt kan bindas genom grundning med grundfärg.

60 Atmosfär


Börja Måla

Ytor som inte ska målas skyddas med maskeringstejp. Gör raka och fina kanter med exempelvis Mask-a-matic. Ta bort maskeringstejpen direkt efter målningsarbetet. Måla med pensel intill dörrfoder och eldosor där du inte kommer åt med rollern. Använd elementroller på svåråtkomliga ytor, till exempel bakom element. Grundstryk därefter väggarna med en 18 cm roller. Rolla så nära kanterna som möjligt för att få samma struktur på hela ytan.

Tips Spackla med omsorg. Spackla en jämn och fin yta. Då behöver du inte slipa så mycket. Räkna med att spackla två gånger eftersom spacklet sjunker lite när det torkar. Spackla väggar och tak med rull- eller handspackel. Till mindre ytor använder du en liten spackel. På större väggytor med många ojämnheter lönar det sig att bredspackla och slipa hela ytan. Rullspackel. Ett färdigblandat lätt rullspackel är mycket lätt att applicera och fördela ut över ytan med hjälp av en roller. Det passar både tills skarvspackling med iläggning av pappersremsa och till bredspackling på de flesta förekommande ytor. Använd slipkloss av kork eller trä. Särskilt bra vid slipning av väggar och tak är en ledad slipkloss där handtaget kan förlängas. Använd skyddsmask. En skyddsmask av engångstyp kostar lite men ger ett bra skydd mot inandning av skadliga dammpartiklar när du slipar spacklet. Måla taket först. Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket, så undviker du stänk på nymålade ytor. Välj rätt roller. En roller med kortare lugg ger en jämnare yta än en roller med längre lugg. Använd en rollerhylsa “matt” för att få en jämn och fin yta och “perlonroller” för medelgrov yta. Skölj alltid ur en roller första gången du ska använda den. Det gör att du undviker att ludd från rollern fastnar i färgen på väggen. Rengöring av verktyg. Det lönar sig alltid att använda verktyg av bra kvalitet. Om du gör ren verktygen så snart som möjligt efter målningen, kan du använda dem desto fler gånger. Förvara pensel och roller i tillsluten plastpåse när du tar paus i arbetet.

Hjälp till att skydda naturen.

Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet. Inte ens om färgen är vattenspädbar. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg och lösningsmedel till en miljöstation i din kommun.

Vill du veta mer?

Fråga oss i butiken. Vi hjälper dig med alla tips, råd och förslag på produkter som vi inte fått plats med i den här artikeln.

Atmosfär 61


Verktygen du behöver vid renovering. När du ska renovera och göra om hemma är det viktigt att planera och tänka igenom vad du vill göra innan du köper produkterna. Att använda rätt verktyg gör arbetet smidigt och ger dig allra bästa resultat. Här är några tips på vad som kan behövas.

Tapetkniv. Ställbar med brickor.

Rakblad. Framtagna för god slitstyrka vid skärarbeten. Heavy Duty har tjockare blad vilket ger oöverträffad hållbarhet.

Tapetlinjal. Tapetlinjal för skärning av tapet tillsammans med skärkloss eller tapetkniv.

Tapetlod med snöre.

Skärkloss. Skärkloss för masonit och aluminiumlinjal.

Cellulosasvamp med hög vattenupptagningsförmåga. Kant runt svampen minskar dropp och ger hållfasthet.

62 Atmosfär

Tapetsax. Tapetsax med ergonomiskt tvåkomponentshandtag. Hög kvalitet. Solingenstål.


Micromax. Slitstark roller med mikrofiberblandning, hög kapacitet och mycket god täckförmåga. Ger en medelgrov ytstruktur. Speciellt lämplig för matta färger och när en slätare struktur önskas.

Rollerbygel. Med ergonomiskt handtag i tvåkomponentsmaterial. Förzinkad metalltråd. Lagrade gavlar.

Roller Superperlon Slitstark allroundrulle som ger medelgrov ytstruktur.

Vinkelpensel Quick Blue. Teflonbehandlad softborst som är extra följsam. Lägger ut färgen snabbt, mindre färg blir kvar i penseln och den är lätt att rengöra.

Golvpapp

Roller Superslät Ger jämn ytstruktur.

Förlängningsskaft. Aluminiumskaft med klickadapter.

Tapetborste Med trähandtag och rent tagel

Slagkloss Bräckjärn för professionell läggning.

För läggning av trägolv

Med extra brett anlägg; 80 mm. Mycket robust utförande.

Distanskilar. Distanser för att erhålla rätt expansionsutrymme vid läggning av trä och laminatgolv.

Golvfoam

Atmosfär 63


64 Atmosfär


Helt bekymmerslöst. Att underhålla och förnya tycker de allra flesta är kul. Men många gånger innebär det också svåra frågeställningar. Då gäller det att välja en butik som både har kunskapen att ge rätt svar och personal att fråga. Hur väljer man fasadkulör och vilket underarbete måste göras för att det ska hålla länge? Vilken pensel är bäst för lasyrer? Hur många liter färg går åt till mitt hus? Hur väljer man en tapet som passar min stil? Det blir många frågor och svaren hittar man inte i alla butiker.

Så här tänker vi.

Vi vill göra allt för att underlätta för dig. Det ska inte finnas några bekymmer för dig när du vill renovera, inreda och förnya. Vi har utbildad personal för både estetisk och teknisk rådgivning, vi har en Stilguide som ska hjälpa dig att välja och hålla din stil, en tapetavdelning med utvalda favoriter, en kundklubb med personliga erbjudanden. Allt för att göra det enklare och mer inspirerande för dig att göra dina val när du ska förnya ditt hem.

Pröva oss!

Oavsett vad du behöver hjälp med, om det handlar om praktiska råd, val av tapeter eller kulörer till enstaka rum eller kompletta förslag till utformning och inredning av hela hem eller hur du ska färgsätta vackert utomhus är du alltid välkommen till oss i butiken. Vill du hellre ha hjälp på plats hemma hos dig så löser vi det. Vi finns för dig och vill göra allt vi kan för att du ska lyckas med skapandet av din miljö.

En vackrare och mer hållbar värld.

Vår uppgift är att varje dag, med inspiration och rådgivning, göra det enklare för våra kunder att göra ett tryggt val. Samtidigt hjälper vi till att utveckla platsen där vi finns. Genom olika stöd till lokala verksamheter och initiativ bidrar vi till vår stads utveckling. Tillsammans kan vi på så viss göra ”vår värld” lite vackrare och mer hållbar. Svårare än så är det inte. Helt bekymmerslöst , helt enkelt.

Atmosfär 65


”Visst arbetar vi utifrån rådande trender men man får mycket uppslag genom att se vackra saker i naturen, hitta någon detalj på en restaurang, i mode, på resor ...” Sissa Sundling, Head of Design på Boråstapeter, om vad som inspirerar henne till nya tapetmönster.


Välkommen till vår butik. Mån–Fre 09.00–18.00 Lör 10.00–14.00 Sön 11.00–14.00

042-12 60 60 info@farghuset.com www.farghuset.com

Ängelholmsvägen 23 (vid Zoegas) 254 53 Helsingborg


Fhg atmosfar nr3 farghuset  
Fhg atmosfar nr3 farghuset