Esal katalog valovitka

Page 1

ValovitkaÂŽ

NaloĹžba v varno in dolgoroÄ?no prihodnost

Vlaknocementna kritina

Julij 2012 1


Esalovi izdelki Esalove valovite plošče odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh kot tudi fasad. Obnesejo se tako pri novogradnjah kot pri prenovah objektov, ker so skladne z visokimi gradbenimi in arhitekturnimi zahtevami. Sovpadajo tudi z arhitekturo energijsko varčnih hiš. Stavben ovoj iz vlaknocementega materiala zagotavlja obenem kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Nevsiljivo se umešča v okolico. Naravno okolje ga spoštuje.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: svetlo siva

2


Valovitka®

Strešna kritina Valovitka ni začasna modna smernica. Prepriča z lastnostmi, ki jih od nekdaj cenijo realisti: brezčasna estetika, zanesljivost, varnost, trajnost in funkcionalnost.

Valovito pokrito 3


Valovitka®

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: temno siva

4


Sodobna klasika Valovitka je univerzalno uporabna kritina, ki se odlikuje po funkcionalnosti in sodobnosti ter obenem oblikovni preprostosti. Posebnost njene oblike je geometrija plošče s petimi, šestimi in osmimi vali, ki povečujejo nosilnost plošče ter zagotavljajo dodatno prezračevanje pod kritino. Veliki formati plošč omogočajo prekrivanje streh z nakloni od 7º do poljubno strme strehe, pripomorejo pa tudi k hitrejši in enostavnejši montaži.

5


Arhitekturno varčna stavba Arhitektura stavb, ki so projektirane kot nizkoenergijske ali pasivne hiše, težijo k čimbolj preprosti, kompaktni obliki, saj le tako lahko zadovoljijo zahteve po energetski učinkovitosti. To ne pomeni, da je zgradba arhitekturno dolgočasna; nasprotno, arhitektom predstavlja poseben izziv. Kombinacija oblikovno preprostih strešnih in fasadnih plošč ESAL ter lesa in steklenih površin na fasadi deluje dovolj zanimivo in atraktivno, da tovrstna hiša ugaja vsem tipom družin. Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, Efasal 5, barva: rdeča

6


Valovitka®

Prehod s strehe na fasado s Prehodnim elementom

Pozitivna ekobilanca • Energijsko učinkovit proizvodni proces, ki temelji na zaprtem krogotoku tehnološke vode ter naravnem in počasnem 28-dnevnem zorenju. • Ekološki izdelek, ki se 100 % reciklira. • Toplotno izolirana prezračevana streha. • Minimalno vzdrževanje. • Trajnostno delovanje - nad 50 let. Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: svetlo siva

7


Estetika valovitih plošč Esalove plošče so bile razvite na podlagi lastnosti vlaknocementnega materiala, ki omogoča neomejene možnosti razgibanih izvedb in zagotavlja visoko zanesljivost v uporabi. Plošče ne ustvarjajo le naravnega valovanja kritine in fasade, temveč zagotavljajo tudi visoko statično trdnost. Prekrivanje na preklop omogoča posameznim ploščam, da ne izstopajo, kontinuirano gibanje pa je veliko bolj izrazno.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: temno siva

8


Valovitka速

9


Varno vzdrževanje V primeru, da je potrebno obstoječo Valovitko zamenjati, se to delo opravi dokaj enostavno. Hrapava površina plošč prispeva k manjšemu drsenju, vgrajeni varnostni trakovi v petvalni in šestvalni plošči pa zmanjšujejo nevarnost padca skozi streho v primeru, da plošča poči.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

10


Švicarska odpornost

Valovitka®

Valovitka je izjemno odporna, saj je izdelana po tehnologiji iz Švice, kjer so neizprosni vremenski pogoji. Njeni gostota in trdnost sta zaradi prešanja plošč pod visokim pritiskom zelo visoki, kar ji omogoča, da prenese tako zmrzal in sneg kot poletno vročino. Plošča se z leti ne deformira in ohranja svojo funkcionalnost. Na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo je pritrjena z najmanj štirimi tipskimi vijaki in je zato izjemno varna pri obtežbi z vetrom. Njen kakovosten in trajen barvni nanos zagotavlja sistem barvanja z dvojnim površinskim nanosom čiste akrilne barve v mat različici.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5 ločna, barva: temno siva

11


Varčna vgradnja in prenova Z Valovitko zagotovimo hitro in ekonomično montažo. Zaradi velikih formatov in majhne mase se jo pritrjuje na lahko in s tem gospodarnejšo nosilno konstrukcijo. Z njo je zajamčena najugodnejša zamenjava dotrajane azbestcemente kritine tako z vidika stroškov kot časa. To pa zato, ker je Valovitka ohranila enake dimenzije in profil kot stara salonitka, kar pomeni, da jo lahko pritrdimo na obstoječe nepoškodovane letve in nosilno konstrukcijo.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

12


Valovitka速

13


Zdravje in varnost Številni šolski in javni objekti so prekriti z Valovitko, ker ta ustreza visokim zahtevam gradbenih standardov, projektantov in investitorjev. Z vidika zdravja in varnosti so za objekte, v katerih se zadržujejo otroci, pomembni predvsem ekološko 100 % neoporečen material, njegova negorljivost in izredna vzdržljivost v razmerah močnih vetrov.

Osnovna šola Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

14


Svetovni vrh kakovosti

Valovitka®

Odlične fizikalno-mehanske lastnosti Valovitke, ki presegajo zahteve evropskega standarda EN in so v skladu z Zakonom o gradbenih proizvodih, uvrščajo Valovitko po kakovosti v sam svetovni vrh vlaknocementnih izdelkov.

Industrijska hala Izdelek: Valovitka 5, barva: svetlo siva, zelena (posebna barva)

15


Kmetijski objekt Izdelek: Valovitka 5, barva: rjava

Tradicija in izkušnje

Kljubovanje posebnim razmeram

Rejci domačih živali vedo, da ima pravilno konstruirana streha pomembno vlogo pri zagotavljanju ustrezne hlevske klime. Kateri material ustreza kriterijem dobre kritine na kmetijskih objektih? Ali je cenejša rešitev zares cenovno ugodnejša? Kaj se dolgoročno bolj izplača? Vprašanja se kar vrstijo. Valovitka, ki temelji na tehnologiji švicarskega Eternita z več kot stoletnimi izkušnjami vgrajevanja kritin na različnih stavbah, kmetom brez dvoma prinaša izključno koristi.

Valovitka kljubuje agresivni atmosferi, ki jo ustvarja živina. Je negorljiva in ne vsebuje težkih kovin. Prispeva k nizki ravni hrupa v hlevu; dež in toča ne vznemirjata živali. V vročih dneh se ne pretirano segreje in tudi na ta način pripomore k ustrezni klimi v hlevu.

16


Valovitka®

Kmetijski objekt Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

podtlak

Premišljene rešitve prezračevanja Valovitka v kombinaciji s trodelnim slemenjakom ali izvedbo dvignjenega slemena s presekom zračenja 2000 cm2/m, pomaga uravnavati hlevsko klimo. Prezračevano sleme spodbuja kroženje zraka v prostoru in preprečuje njegovo pregrevanje, s toplim zrakom, ki izhaja na prosto, pa se odvaja tudi vlaga.

r

vete

Trodelni slemenjak omogoča odzračevanje hlevskega zraka.

toplejši in bolj vlažen zrak naravna svetloba

r

vete

17

Dvignjeno sleme s prosojno polikarbonatno ploščo prinaša v hlev naravno svetlobo. Veter ustvari podtlak, zaradi katerega se hlevski zrak skozi dvignjeno sleme odzrači na prosto.


Valovitka®

Edinstvenost materiala Material, iz katerega je izdelana Valovitka, je sposoben regulirati vlažnost, je paropropusten in hkrati vodotesen. Ob visoki vlažnosti v zraku slednjo absorbira ter jo v ugodnih razmerah ponovno odda, kar v veliki meri zmanjša možnost nastanka kondenza. Prezračevana streha, pokrita z Valovitko in ustrezno toplotno izolacijo, izkoristi vse prednosti vlaknocementnega materiala: nizko toplotno prevodnost, paropropustnost ter stabilnost materiala v mrazu in vročini. Material je negorljiv, zaradi odlične kemične obstojnosti pa odporen v različnih agresivnih atmosferah.

Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

18


EFASAL

Valovita fasada Za aplikacijo plošč na fasadi je razvit nov program valovitih plošč Efasal z barvnim nanosom F+. Zunanja obloga iz valovitih plošč Efasal ima estetsko in zaščitno funkcijo; učinkovito varuje notranje sloje zgradbe ter toplotno izolacijo pred vremenskimi in mehanskimi vplivi.

Industrijski objekt Izdelek: Efasal 5, barva: temno siva z barvanimi pasovi

19


Valovitka速

20


Bivalno udobje • Zmanjšanje porabe energije hiše. • Znižanje stroškov ogrevanja. • Doseganje visoke stopnje bivalnega udobja. • Izboljšanje kakovosti življenja. • Povečanje vrednosti nepremičnine. • Edinstvena tekstura in naraven izgled materiala v mat barvi. • Trajna ureditev videza stavbe. • Minimalno vzdrževanje. • Aktivni prispevek k varovanju okolja.

21


Valovitka® 5

Valovitka® 5 ločna

Valovitka® 5 je plošča s petimi vali in dodatno četrtino vala, namenjenega za preklop. Je visokovalna Valovitka, njena višina valov znaša 51 mm. Visoki vali zagotavljajo plošči visoko trdnost oziroma prelomno obremenitev, kar pomeni, da kritina kljubuje tudi večjim obtežbam snega. Druga prednost visokih valov je intenzivno prezračevanje pod kritino. Vgrajeni varnostni trakovi zmanjšujejo nevarnost padca skozi streho v primeru, da plošča poči.

Ločna plošča s petimi vali in dodatno četrtino vala je namenjena pokrivanju ločnih strešnih površin, najpogosteje industrijskih hal. Primerna pa je tudi za stanovanjske objekte in druge zgradbe. Izdelana je v petih radijih loka od 2,5 do 22,5 m. Plošča nima vgrajenih varnostnih trakov. Radiji ločnih plošč

Namenjena je pokrivanju streh stanovanjskih hiš, kmetijskih poslopij in drugih zahtevnejših objektov, saj za izvedbo slemena, grebena, strešnega čela ipd. dopušča kombinacijo širokega izbora fazonskih kosov v barvi plošč. S prehodnim elementom se lahko izvede eleganten prehod iz strehe na fasado.

Mere Dolžina (mm)

Širina/Koristna širina (mm)

Masa (kg/kos)

Vidna oz. koristna površina (m2)**

Razmik letev (m)

1250 1600

920 / 873 920 / 873

17,5 22,4

0,92 1,22

1,05 0,70 (1,40 za

920 / 873 920 / 873

28,0 35,0

1,57 2,00

Nazivni radij plošče (m)

Področje uporabe - radij strehe (m)

V5-LP-PO V5-LP-P1

2,5 7,0

2,5 6,0–8,0

V5-LP-P2 V5-LP-P3 V5-LP-P4

9,0 14,0 21,0

8,0–10,5 10,5–17,5 17,5–22,5

Dolžina (mm)

Širina (mm)

Masa (kg/kos)

1250 1600 2000*

920 920 920

17,5 22,4 28,0

Mere

naklon nad 20º)

2000* 2500*

Oznaka ločne plošče V5

0,90 1,15

* Dobava po naročilu Po posebnem naročilu je možna tudi dobava plošč drugih dolžin.

* Dobava po naročilu ** Vzdolžni preklop plošč je 20 cm. Po posebnem naročilu je možna tudi dobava plošč drugih dolžin.

Karakteristike Valovitke 5 in ločne Valovitke 5 Nazivna širina plošče Koristna širina plošče Širina vala Višina vala Debelina plošče Stranski preklop Gostota Površina zračenja na enoto dolžine strehe Odpornostni moment Prelomna obremenitev po SIST EN 494 Klasifikacija po SIST EN 494 Toplotni raztezek Toplotna prevodnost Požarna klasifikacija pritrjevanje na 5. valu

920 mm 873 mm 177 mm 51 mm 6,2 mm 47 mm povprečje < 1720 kg/m3 250 cm2/m 85 cm3/m min. 4250 N/m C1X 10 . 10-6 K-1 0,56 W/mK A2-s1, d0 pritrjevanje na 2. valu

smer pokrivanja

Barve Naravno siva – Nebarvana Svetlo siva – Vulcanit N6326 Temno siva – Vulcanit N6512 Rjava – Broncit N2012 Rdeča – Koralit N1325

Barve Naravno siva – Nebarvana Po posebnem naročilu je možna dobava plošč drugih barv.

22


Valovitka® 6

Valovitka® 8

Valovitka® 6 je plošča s šestimi vali in dodatno četrtino vala, namenjenega za preklop. Je visokovalna Valovitka, njena višina valov znaša 51 mm. Visoki vali zagotavljajo plošči visoko trdnost oziroma prelomno obremenitev, kar pomeni, da kritina kljubuje tudi večjim obtežbam snega. Druga prednost visokih valov je intenzivno prezračevanje pod kritino. Vgrajeni varnostni trakovi zmanjšujejo nevarnost padca skozi streho v primeru, da plošča poči.

Valovitka® 8 je nizkovalna plošča z osmimi vali, zadnji val je namenjen za preklop. Višina valov je 30 mm. Plošča nima vgrajenih varnostnih trakov. Namenjena je pokrivanju streh vseh vrst objektov. Mere

Šestvalna Valovitka je namenjena pokrivanju streh stanovanjskih hiš in drugih zahtevnejših objektov, saj omogoča številne kombinacije z raznovrstnimi ročno oblikovanimi fazonskimi kosi v barvi plošč.

Dolžina (mm)

Širina / koristna širina (mm)

Masa (kg/kos)

Vidna oz. koristna površina (m2)

Razmik letev (m)

1250

1000 / 910

16,8

0,96

1,05

Po posebnem naročilu je možna tudi dobava plošč drugih dolžin.

Mere Dolžina (mm)

Širina/Koristna širina (mm)

Masa (kg/kos)

Vidna oz. koristna površina (m2)**

Razmik letev (m)

1250* 1600*

1097 / 1050 1097 / 1050

21,0 26,9

1,10 1,47

2000* 2500*

1097 / 1050 1097 / 1050

33,6 42,0

1,89 2,42

1,05 0,70 (1,40 za naklon nad 20º) 0,90 1,15

Karakteristike Nazivna širina plošče Koristna širina plošče Širina vala Višina vala Debelina plošče Stranski preklop Gostota Površina zračenja na enoto dolžine strehe Odpornostni moment Prelomna obremenitev po SIST EN 494 Klasifikacija po SIST EN 494 Toplotni raztezek Toplotna prevodnost Požarna klasifikacija

* Dobava po naročilu

Karakteristike Nazivna širina plošče Koristna širina plošče Širina vala Višina vala Debelina plošče Stranski preklop Gostota Površina zračenja na enoto dolžine strehe Odpornostni moment Prelomna obremenitev po SIST EN 494 Klasifikacija po SIST EN 494 Toplotni raztezek Toplotna prevodnost Požarna klasifikacija

pritrjevanje na 6. valu

1097 mm 1050 mm 177 mm 51 mm 6,2 mm 47 mm povprečje < 1720 kg/m3 250 cm2/m 85 cm3/m min. 4250 N/m C1X 10 . 10-6 K-1 0,56 W/mK A2-s1, d0

1000 mm 910 mm 130 mm 30 mm 6,0 mm 90 mm povprečje < 1720 kg/m3 150 cm2/m 42 cm3/m min. 2500 N/m B1X 10 . 10-6 K-1 0,56 W/mK A2-s1, d0

pritrjevanje na 2. valu pritrjevanje na 6. valu

smer pokrivanja

pritrjevanje na 2. valu

smer pokrivanja

Barve Naravno siva – Nebarvana Svetlo siva – Vulcanit N6326 Temno siva – Vulcanit N6512 Rjava – Broncit N2012 Rdeča – Koralit N1325

Barve Naravno siva – Nebarvana Svetlo siva – Vulcanit N6326 Temno siva – Vulcanit N6512 Rjava – Broncit N2012 Rdeča – Koralit N1325 23


Fazonski kosi Valovitka® 5 Trodelni slemenjak Slemenski priključek

Enodelni slemenjaki Slemenska kapa V5 - ST - K

Slemenski zaključek

Slemenjak Anhovo V5 - SA

V5 - ST - ZAK

V5 - ST - P

Dvokapni stopinjski Prehodni element V5 - PE od 5° do 35° slemenjak V5 - S2 - 40°, 45°, 50°

Enokapni slemenjak V5 - S1

Valovitka® 6 Dvodelna slemenjaka

Enodelna slemenjaka

Obrobi

Dvodelni slemenjak, Dvodelni slemenjak Enokapni slemenjak Prehodni element P6 - PE od 10° do 46° zračnik, spodnji, zgornji levi, desni levi, spodnji, zgornji

P6 - DS - SL P6 - DS - ZL

P6 - DS - SL - ZR P6 - DS - ZL - ZR

P6 - S1 - 75 - L P6 - S1 - 75 - D P6 - S1 - 90 - L P6 - S1 - 90 - D

Čelna obroba leva, desna P6 - ČO - L P6 - ČO - D

Greben Kapna obroba P6 - KO

Grebenjak P6 - GR

Valovitka® 8 Enodelni slemenjak Obroba Slemenjak Anhovo V8 - SA

Čelna obroba leva, desna V8 - ČO - L V8 - ČO - D

Sleme in greben Slemenska kapa V5 - ST - K

Slemenski zaključek V5 - ST - ZAK

Ročno oblikovani fazonski kosi za Valovitko® 5, Valovitko® 6 in Valovitko® 8 so dobavljivi v štirih standardnih barvah plošč: svetlo sivi, temno sivi, rjavi in rdeči barvi.

Dopolnilni program Snegolova Snegolov točkovni s tesnilom

S - PP - V5 S - PP - V8 za V5, V6 in V8, barve: siva, temno siva, rdeča, rjava

Odzračnik in antenski prehod Snegolov točkovni - Strešnik Kapa Nastavek Fleksibilna za V5, V6 in V8, barve: siva, za V5, V6 in V8, barve: siva, za V5, V6 in V8, barve: siva, priključna cev netopir V5 za V5 in V6, barve: siva, temno siva, rdeča, rjava

temno siva, rdeča, rjava

temno siva, rdeča, rjava

temno siva, rdeča, rjava

Samovrtalni vijak

Vijak z listnato vzmetjo za Trodelni slemenjak

za V5, V6 in V8, barva: črna

Antenski nastavek

za V5, V6 in V8, barve: siva, temno siva, rdeča, rjava

Prekritje slemena in grebena Aero trak - 350

barve: temno siva, rdeča, rjava

Alu trak za sanacije Trak sanirni - 100, barvi: temno siva, rdeča

Pritrdila Pritrdila za Valovitko® 5 in Valovitko® 6 Samovrtalni vijak

za pritrjevanje v les s tesnilom in nerjavno podložko SCFW - BAZ 6,5x130, vroče cinkan

Samovrtalni vijak

za pritrjevanje v les s tesnilom in nerjavno podložko MA 6,5x115

za pritrjevanje v kovino s tesnilom in nerjavno podložko SCF8 - BAZ 6,3x115

TDB - T - BAZ 6,3x152, vroče cinkan

24

Vijak Velo

za ločne plošče M6x152

Vijak za slemensko kapo in grebenjak TDA - S - S19 6,5x64, nerjaven


Obrobe Enokapni slemenjak, zaključek, levi, desni

V5 - S1 - ZAK - L V5 - S1 - ZAK - D

Čelna obroba leva, desna V5 - ČO - L V5 - ČO - D

Greben Kapna obroba V5 - KO

Začetna kapna obroba V5 - KO - Z - D

Zidna obroba

Slemenski priključek V5 - ST - P

Slemenska kapa V5 - ST - K

Slemenski zaključek V5 - ST - ZAK

Razdelilni grebenjak Začetni grebenjak P6 - GR - RAZ

P6 - GR - ZAČ

Prezračevanje in zapora za ptice

Tesnenje

Kapni glavnik

Komprimirana pena BG1

za V5, V6 in V8, barve: temno siva, rdeča, rjava

Kapni profil perforiran za V5 barva: temno siva

2/10x15

Profil tesnilni Velo V5 barva: temno siva

za pritrjevanje v les s tesnilom in nerjavno podložko SCFW - BAZ 6,5x95, vroče cinkan

Osvetlitev podstrešja

Prezračevanje

Alu plisiran trak 280

Strešna lina

Perforiran trak

barvi: temno siva, rdeča

Pritrdila za Valovitko® 8 Samovrtalni vijak

Vsestranski pripomoček za oblikovanje strehe

Vijak za slemensko kapo in grebenjak TDA - S - S19 6,5x64, nerjaven

25

za V5, V6 in V8, barve: siva, temno siva, rdeča, rjava

barvi: temno siva, rjava


Pokrivanje valovitih plošč

Shema pokrivanja Valovitke 5

4

1 2

7 3 6

5 8

1 2 3 4 5 6 7 8

Obloga Parna zapora (ovira) Toplotna izolacija Špirovci Sekundarna kritina (paropropustna folija) Kontra letve Strešne letve Valovite plošče

Naklon strehe Z Valovitko (petvalna, šestvalna in osemvalna) se pokriva strehe z naklonom od vključno 7º dalje. Minimalni strešni naklon in zahteva po dodatnem tesnjenju vzdolžnih preklopov sta odvisna od dolžine strešine kap-sleme. Vzdolžni preklop plošč je 20 cm, ki se ga v krajih z neugodnimi klimatskimi razmerami poveča največ do 30 cm. Kot dodatni ukrep za zavarovanje pred snegom, dežjem z vetrom in stoječo vodo, ki zastaja na strehi predvsem na kapu ob taljenju snega, je priporočena izvedba dvojne strehe s prezračevanjem.

Valovite plošče se pritrjuje na vrhu vala. Vsaka plošča je pritrjena z najmanj štirimi vijaki. Razpored in število pritrdil sta odvisna od lege plošče na strehi, višine objekta in obtežbe z vetrom.

Pritrjevanje plošč

Krovska dela

Plošče se pritrjuje na letve s samovrtalnimi, vroče cinkanimi vijaki SCFW-BAZ, na kovinsko konstrukcijo pa s samovrtalnimi vijaki SCF8-BAZ. Pritrjevanje plošč je z uporabo samovrtalnih vijakov hitro in enostavno. Ker vijak že sam poveča premer izvrtine v plošči, slednje ni potrebno predhodno vrtati. Vijaki so opremljeni s kakovostnim tesnilom in nerjavno podložko. Priporočena je uporaba vijačnika z globinskim nastavkom.

Krovska dela morajo opravljati krovci, ki strokovno obvladajo montažo valovitih plošč ter pri delu upoštevajo Esalovo dokumentacijo za montažo in manipulacijo s ploščami, kakor tudi ustrezne varnostno tehnične predpise za delo na strehi.

Natančne informacije o pokrivanju streh z Valovitko so v Navodilih za pokrivanje streh s petvalnimi valovitimi ploščami Valovitka 5 in v Navodilih za pokrivanje streh z osemvalnimi valovitimi ploščami Valovitka 8, informacije pa se lahko dobi tudi v tehnični službi Esal.

26


Valovitka®

Energijsko varčna gradnja in obnova stavb V Evropi se kar 40 % energije porabi na področju stavb. Njena največja porabnika sta ogrevanje (72 %) in topla voda (14 %). Novodobne energijsko varčne hiše sledijo energetskim in ekološkim smernicam, medtem ko so komaj trideset let stare hiše za 80 % bolj potratne kot aktualne pasivne hiše in zato potrebujejo posodobitev. Slovenija spodbuja gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih stavb ter energetsko sanacijo obstoječih stanovanjskih stavb z izvedbo toplotne izolacije podstrešij in fasad, prezračevanja, ogrevanja, lastnih obnovljivih virov energije v stavbah ter z zagotovitvijo drugega ustreznega stavbnega in gradbenega pohištva. Pri tem je ključnega pomena izbira materialov, ki zmanjšujejo okoljska bremena.

Esalovi izdelki, ki so narejeni v energijsko varčnem proizvodnem procesu, so 100 % ekološki ter zagotavljajo visoko stopnjo bivalnega ugodja. • Energijsko zelo učinkovit proizvodni proces, ki temelji na zaprtem krogotoku tehnološke vode ter naravnem in počasnem 28-dnevnem zorenju. • Ekološki izdelek, ki se 100 % reciklira. • Nizka toplotna prevodnost. • Paropropustnost in uravnavanje vlage. • Sistem prezračevane strehe. • Negorljivost materiala. • Vzdrževanje z minimalnimi stroški. • Najnižji stroški sanacije azbestcementne kritine. • Trajnostno delovanje. Stanovanjska hiša Izdelek: Valovitka 5, barva: rdeča

27 27


Prezračevana streha

Valovitka ne ustreza le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč kot zaključni sloj toplotno izolirane prezračevane strehe pripomore k zmanjševanju toplotnih izgub pozimi ter nas varuje pred pregrevanjem notranjega prostora poleti. V celotnem ciklu proizvodnje in njene uporabe prispeva k ekološkemu ravnanju do okolja.

Prezračevano sleme s trodelnim slemenjakom Pri strehi, pokriti z Valovitko 5, je prezračevano sleme s trodelnim slemenjakom funkcionalna in gospodarna rešitev.

9 8

10

1 Obloga 2 Parna zapora (ovira) 3 Toplotna izolacija 4 Špirovci 5 Sekundarna kritina (paropropustna folija) 6 Kontra letve 7 Strešne letve 8 Slemenski priključek 9 Slemenska kapa 10 Valovitka 5

7 5 6

3

4 1

2

Prednosti toplotno izolirane prezračevane strehe • Poleti se del toplote odvede z zračenjem. • Cirkulacija zraka v zračni plasti učinkovito zmanjša vlažnost. • Zračni sloj in toplotna izolacija zmanjšata temperaturna nihanja. • Z zračenjem se optimizira učinkovitost toplotne izolacije. • V zimskem času preprečuje nastanek neenakomernega taljenja snega in ledenih sveč ob kapu. • Primerna za novogradnje in sanacije starejših zgradb. • Preizkušena in testirana za leseno in kovinsko podkonstrukcijo. • Odlična zvočna izolativnost.

28


Valovitka®

Osnovna šola Izdelek: Valovitka 5, barva: svetlo siva

Fotovoltaika na Valovitki Streha, pokrita z Valovitko, omogoča enostavno nadgradnjo s sončno elektrarno.

Z vgradnjo sončne elektrarne na aluminijasto podkonstrukcijo se med moduli in kritino oblikuje zračni kanal, ki poveča odvajanje toplote pod fotovoltaičnimi moduli. Takšen način vgradnje fotovoltaičnega modula prepreči pregrevanje in poveča njihov izkoristek. Izvedba sončne elektrarne na streho, pokrito z Valovitko, je iz tega razloga zelo priporočljiva.

Osnovni elementi sončne elektrarne so fotovoltaični moduli. Ti so pritrjeni na aluminijasto podkonstrukcijo, ki je s stojnimi vijaki točkovno vpeta v obstoječe prečne letve. Po potrebi se obstoječo strešno konstrukcijo zaradi dodatnih obremenitev ojača. Število stojnih vijakov se določi v skladu z lokalnimi zahtevami in na podlagi izračuna proizvajalca podkonstrukcije.

29


Proizvodni proces

Valovitka®

Vlaknocementne izdelke se proizvaja po Hatzschekovem mokrem navijalnem postopku. Vse surovine se dispergira in homogenizira v vodnem mediju. V osnovni tehnološki operaciji filtriranja se tvori tanka plast vlaknocementa, ki se navija na kovinski valj do želene debeline svežega izdelka.

40 % - cement (vezivo)

Material

11 % - polnila 2 % 5 %

12 % - voda

30 % - zrak

armirana vlakna procesna vlakna

Valovitka je izdelana iz vlaknocementnega materiala, ki ga sestavljajo cement, ojačan z vlakni, anorganski dodatki in voda. To so v ekološkem smislu neoporečne surovine, ki omogočajo izdelavo trdne in strukturno razgibane kritine z dolgo življenjsko dobo.

50 let

Trajnostna doba

10 let garancije Proizvajalec daje desetletno garancijo na kakovost materiala, zmrzlinsko odpornost in vodonepropustnost plošč. Pri transportu, manipulaciji, skladiščenju in polaganju je potrebno upoštevati navodila podjetja Esal d.o.o.

10 let

Garancija

30


Odlike valovitih plošč Pridobljen certifikat sistema vodenja kakovosti SIST ISO 9001 pomeni formalno potrditev obvladovanja vodenja kakovosti in s tem kakovosti izdelkov, ki se lahko tržijo po vsem svetu.

• Visoka nosilnost in trdnost • Paropropustnost • Negorljivost • Korozijska odpornost • Dobre zvočno in termo izolacijske lastnosti • Majhna masa • Premišljena tehnika pritrjevanja • Enostavna in hitra montaža • Široka uporabnost • Ustreznost standardu SIST EN 494 • 50-letna trajnostna doba, 10-letna garancija • 100 % ekološka neoporečnost 31


Tisk: Grafika Soča, d.o.o., Nova Gorica, 2012,

Esalove plošče kot zaključni sloj prezračevane strehe in fasade zagotavljajo dolgoročno varno, varčno in ekološko prihodnost.

ESAL d.o.o Anhovo 9 SI - 5210 Deskle tel.: +386 (0)5 392 16 11 faks: +386 (0)5 392 16 58 esal@esal.si www.esal.si

KATALOG

32


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.