Page 1

INTRODUCCIÓ ALS BLOGS


Index Què és això dels blocs ? ----------------------------------------------------------------------------------------- 3 Quins coneixements necessito per crear-ne un ? --------------------------------------------------------- 3 Quins llocs m'ofereixen la creació de blocs de forma gratuïta ? -------------------------------------- 3 Creació d'un bloc amb Blogger -------------------------------------------------------------------------------- 5 La primera notícia o nota publicada al nostre bloc ------------------------------------------------------12 Una nova entrada ------------------------------------------------------------------------------------------------14 Editar una entrada ja escrita ----------------------------------------------------------------------------------17 Crer un enllaç dins del text. -----------------------------------------------------------------------------------18 El mode "esborrany" --------------------------------------------------------------------------------------------19 Les entrades al bloc es poden esborrar -------------------------------------------------------------------20 Millorar la presentació ------------------------------------------------------------------------------------------20 El mode d'edició "normal" i en "HTML" --------------------------------------------------------------------21 Incloure una imatge fixa al missatge: -----------------------------------------------------------------------22 Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: titular ---------------------------------------26 Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: missatges ---------------------------------27 Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: laterals -------------------------------------30 Finalment-----------------------------------------------------------------------------------------------------------32 Editar el perfil públic---------------------------------------------------------------------------------------------32 Col·laboracions a través dels comentaris -----------------------------------------------------------------36 Gestió dels comentaris -----------------------------------------------------------------------------------------38

2


Què és això dels blocs ?

Els blocs a internet han passat a ser un dels grans elements de comunicació escrita. Amb els blocs l'afany comunicador que caracteritza l'ésser humà ha viscut una revolució silenciosa . Podríem citar com a punt de partida dels mateixos el cas Lewinsky, que va afectar la credibilitat del President Bill Cliton, allà al 1998, des de la plana personal de Drudge Report, avantsala dels blocs actuals. També anomenades bitàcoles, el seu potencial i desenvolupament ha estat exponencial des de llavors. Es crea un bloc cada segon en un lloc del ciberespai i el nombre total es calcula vora els 57 milions. De fet, ara mateix la blogosfera és 70 cops més gran que ara fa 3 anys. Els blocs són diaris personals a internet on cada persona pot escriure d'allò que més li vingui de gust, afegint text, imatge, so, fotografia, enllaços... a d'altres planes web. La possibilitat de crear-ne, de forma més que senzilla i gratuïta ha animat moltes persones a ser creadores i obrir la seva pròpia finestra a Internet. Recordem i deixem clar que per a la creació d'un bloc NO calen gaires coneixements previs . Només cal tenir ganes de crear un espai propi de comunicació i investigar les possibilitats didàctiques que obre, al cas dels professorat. La Viquipèdia defineix amb exactitud el terme

En informàtica, un bloc (informalment també weblog, blog, dip -diari personal interactiu- o bitàcola) és un espai personal d'escriptura a Internet. Una mena de diari en línia, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l'escriptura i l'estil s'utilitza via web. Un bloc està dissenyat perque, com en un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s'ha publicat i editat.

Quins coneixements necessito per crear-ne un ?

Per començar, no gaires. Fins ara, el procés de creació de planes web era prou complicat per fer-ne mil cursos. La creació senzilla d'un bloc és prou fàcil com per crear-ne un en 5 minuts.

Quins llocs m'ofereixen la creació de blocs de forma gratuïta ? Ara per ara tenim prou webs en català, castellà i anglès que ens permeten la creació de blocs personals de forma gratuïta i prou senzilla. El problema és saber quin agafar d'exemple per fer aquesta pràctica. En teniu molts ( centenars ), i tot i que farem servir per a la pràctica el de Blogger , aquí teniu d'altres possibilitats.

3


http:// www.bloc.cat

http://blocs.mesvilaweb.cat

http://www.blogspirit.com/es

4


Creació d'un bloc amb Blogger 1.Directament, anem a http://www.blogger.com. Si és el primer cop que hi accediu cal que canvieu l'idioma per defecte de navegació. Ho podeu fer anant a la part inferior de la barra de navegació, on s'obrirà una nova finestra i podreu triar l'idioma:

2. Veureu que us surt un avís que s'estan passant planes beta a una nova versió. Blogger pertany a Google, i ja sabeu que els serveis de Google estan en canvi permanent a millor. Només cal que llegiu, si ja teníeu algun bloc fet amb Blogger .

3. Un cop canviat l'idioma ja podem passar a fer les 3 passes recomanades. Feu clic a la fletxa assenyalada (Cree su blog ahora)

5


4. Us demanarà crear una adreça de correu electrònic, relacionada amb Google. Molt probablement molts/es de vosaltres ja teniu un compte de correu a Google. El podeu fer servir, naturalment. Diferenciem els 2 casos:

4.1. Si no teniu correu Gmail us podeu registrar sense més problemes. Aneu a la plana http://www.google.es i aneu a la part superior dreta on diu Entra .

Com heu entrat a aquesta pantalla per a fer un nou registre d'usuari/a, feu clic a :

6


Ompliu les dades que us demanen. Un detall: on cal posar l'adreça de correu ja existent (és obligatori), si poseu un compte de correu que feu servir molt de tant en tant, millor. Pot ser una adreça Hotmail, de Telefònica, de Yahoo... Cal que poseu un nom d'usuari i contrasenya.

Amb això ja disposareu al menys de correu electrònic Gmail, que podreu aprofitar per a mil i una coses diferents.

4.2. Ja teniu el compte de correu Gmail, ja podeu registrar-vos als serveis de Blogger:

7


Especifiquem cada detall :

Poseu una direcció de correu electrònic. Si pot ser una que feu servir només per a casos possibles de "compromís", millor. Si no pot ser cap altra, poseu la que tingueu de sempre de Gmail, o la que acabeu de crear. Recordeu que és ben fàcil aconseguir diverses adreces Gmail, cadascuna amb 2 Gb d'espai.

8


A l'hora de posar una contrasenya, cal que penseu en la contrasenya que fareu servir per gestionar el bloc, no pas el compte de correu. Són coses diferents, i el que aquí us demanen és una contrasenya que serveixi per a gestionar el BLOC. Us farà igualment una petita reflexió sobre el grau de fortalesa (si és prou complicada o no) en forma de semàfor. Us la farà escriure 2 cops, per confirmar-la.

Cal escriure el nom d'usuari/a que us sortirà a la plana web. No patiu, que es pot canviar sempre que us vingui de gust.

Aquí heu d'escriure novament el text que us posa, per certificar que sou vosaltes qui ho feu, i no pas un robot electrònic. Aquesta mesura de seguretat contra la creació automàtica de registres d'usuari s'acostuma a fer molt sovint.

Recordeu que cal acceptar les condicions d'utilització. Bàsicament són : que no el fareu servir per a finalitats comercials,ni per a insultar o injuriar terceres persones.

accepteu i continueu endavant

5. Al segon pas de creació del bloc, cal posar-li un títol i veure'n la disponibilitat (si ningú més té aquest títol ). Podeu provar si està lliure fent clic a "Comprobar la disponibilidad". Quan estigui tot llest podeu continuar amb la fletxa de continuar fins al tercer pas. Preneu nota de de la URL o adreça on estarà disponible el bloc, tot i que després també podreu saber-la i veure-la.

9


6. Al pas següent us demanarà de triar "l'estil" de la plantilla del bloc. No us encaparreu massa en cap estil ni detall, perquè podeu canviar-lo també a posteriori si no us fa el pes. Trieu-ne un i feu clic a continuar. Encara que surt un "2" a la pantalla, és el tercer pas. En el moment de crear els materials estaven encara de proves a Blogger.

7. Finalment, el bloc estarà creat i us dirà si voleu començar a crear entrades. Prepareu els dits, que comença l'espectacle.

10


El procés de creació del bloc és similar a d'altres comunitats. Encara que ara estem treballant amb Blogger, penseu que teniu dotzenes de llocs de similar factura on podreu elaborar igualment el vostre bloc; és un recurs que, estadísticament ha anat creixent de forma exponencial, per la seva facilitat i gran impacte dins de les comunitats web de diferent factura.

11


La primera notícia o nota publicada al nostre bloc Directament i sense més preàmbuls, som-hi 1. Ja tenim tot llest per començar a treballar en el nostre bloc. Ara caldrà pensar una mica sobre què farem per primer cop. De tota forma, penseu que qualsevol de les entrades que hi posem es poden modificar, rectificar, editar, esborrar, desar com a esborrany, etc. Es pot donar la situació que ja tenim la web preparada per publicar la primera notícia o bé cal que ens registrem des de zero. Si aquest és el cas, recordeu que podeu accedir a http://www.blogger.com i registrar-vos amb el vostre nom i contrasenya a

Si és el cas que esteu seguint la pràctica 1 i ja esteu registrats, llavors el que veureu serà:

12


2. Escriviu un text senzill, d'una línia, amb qualsevol cosa que us passi pel cap, per provar i, atenent les 4 indicacions en vermell de sota (omplir títol, omplir text amb una notícia, vista prèvia i publicació final) publiqueu la vostra primera anotació al bloc. No patiu, es pot esborrar o editar encara que ja estigui publicada, sense problemes.

3. Immediatament us sortirà un avís que tot s'ha fet satisfactòriament :

4. I que podeu veure la primera notícia del vostre primer bloc. Feu clic a "Ver blog en una ventana nueva ", per tal de vere'l en una nova finestra.

13


5. Certifiqueu que l'adreça o URL de la vostra plana, per tal de poder-la fer pública, serà quelcom similar a:

Ja anirem veient més possibilitats a la pràctica 4 on mirarem com aprofitar la feina del matí per a la creació del bloc.

Una nova entrada

Recordem que, un cop es té un compte de correu Gmail podem entrar al portal de Blogger de dues formes diferents.

1.- Accedint a la configuració de Google, registrant-nos i accedint al compte de Blogger 2.- Accedint al compte a través del registre de http://www.blogger.com

Una vegada registrats apareix el Panel, on podem accedir al control principal de la nostra bitàcola. Feu un clic damunt de "Nueva entrada" per a la creació d'una nova notícia:

14


Ens apareixerà la nova pestanya de creació d'entrades. Ja podrem començar-ne una de nova.

No oblideu de posar un títol a la part superior del missatge.

15


A la part inferior, cadascuna de les noves entrades que creem pot tenir una "etiqueta" o "tag" que identifiqui el tema que tractem. Pot ser: bicicleta, redacció, el pati, socials... El fet d'"etiquetar" les entrades facilitarà les cerques dins el mateix bloc.

Un cop ja tenim escrits els tres elements bàsics, ja podem publicar la nostra primera notícia fent clic a "publicar" a la part inferior

La nostra primera entrada restarà així ja en línia, i podrem observar el seu resultat, un cop publicada, a través de l'opció

I farem clic per a observar el resultat i veure les parts bàsiques amb què treballa la visualització d'un bloc:

16


Editar una entrada ja escrita

Sempre podem modificar el text de qualsevol entrada ja realitzada, ja sigui per a actualitzar la data o canviar el text, ja sigui per evitar una errada ortogràfica.

1.- Des de la pestanya superior Creación de entradas/Editar entradas podem accedir a totes les entrades que tinguem fetes. Només caldrà fer clic damunt de la que vulguem editar per entrar dins :

2.- I tornar a "publicar" un cop fetes les modificacions.

17


Crer un enllaç dins del text.

Com a tot llenguatge hipertextual, quan estem per planes web podem fer clic damunt un text per accedir d'una plana web a l'altra. També ho podem fer al text de les nostres entrades

1.- Creem una nova notícia i, per exemple, suposem que volem fer-hi un "enllaç" a una plana de la XTEC que informa d'un tema:

2.- Seleccionem la paraula que volem que, en fer clic damunt d'ella, ens porti a una altra plana. En aquest cas, la portada de la XTEC.

3.- I fem clic a la icona:

Apareixerà una nova finestra amb un desplegable doble. En el tipus d'enllaç, per defecte, cal seleccionar "http". A l'URL, o "adreça web" podem posar la plana de la XTEC:

18


De tota forma, fixeu-vos en la gran quantitat de tipologies de "coses" que podem enllaçar al camp "tipus", com per exemple "mail to", que serveix per a fer un missatge de correu electrònic a l'adreça que s'indiqui.

4.- Observeu que el text ara es torna de color blau i subratllat, indicant que aquesta paraula ens porta a un enllaç quan fem clic damunt d'ella.

El mode "esborrany"

Si no heu acabat d'escriure un missatge o voleu desar-lo provisionalment per publicar-lo una estona, o dies, més tard. Per fer-ho, podeu fer servir el mode "Guardar como borrador" que teniu a la part inferior, a l'esquerra de "Publicar"

Un cop guardada, la podem tornar a recuperar des del menú principal de gestió del bloc, a la part dreta. Al cos del resum del missatge ens indica que és "borrador".

19


Com qualsevol entrada, per publicar-la només caldra, des del seu mode d'edició, fer clic a "publicar".

Les entrades al bloc es poden esborrar No podem acabar aquesta part bàsica de gestió sense remarcar que qualsevol entrada pot ser esborrada també des del menú principal. Cal anar amb comte, perquè aquesta acció no té marge d'error i no es podran recuperar les entrades esborrades.

Millorar la presentació Quan redactem una nova entrada tenim una barra d'eines que ens ofereix diverses possibilitats que poden modificar i millorar el disseny de les entrades a la bitàcola i fer-les més atractives .

La barra d'eines per a redactar un missatge presenta les següents opcions:

Tipus de lletra i mida Negreta i cursiva Color de text Enllaç

20


Justificat de text Numeració de paràgraf Punts de paràgraf Cita Verificació ortogràfica (castellà) Insertar imatges Esborrar estil

Editar en text o HTML

El mode d'edició "normal" i en "HTML"

Observareu en redactar una nova entrada que apareixen els modes:

- Redacteu un text fent servir alguna de les eines abans descrites. Seleccioneu una paraula i apliqueu l'eina de negreta o itàlica, o canvieu el color de la font. -Compareu ara el text en el mode de "Redactar" i en el mode de "Edición de HTML"

Mode de redactar:

21


Edició en html

Les dues formes de treball permeten una escriptura més acurada a qui ja tingui coneixements de llenguatge HTML i, per un altre cantó, facilita la redacció a la persona que només es vol preocupar del contingut del text, amb les icones que ajuden a simplificar la feina més difícil. El fet d'incloure les etiquetes d'HTML pot ajudar a crear nous enllaços o incloure contingut, tot i que cal saber HTML.

Incloure una imatge fixa al missatge:

Quan parlem d'incloure una imatge fixa dins de la redacció d'una notícia podem establir 2 tipus d'estratègies diferents. Qualsevol d'elles és vàlida i caldrà fer servir la que més s'adigui amb els nostres coneixements i necessitats de treball

1.- El mètode més senzill passa per fer servir la icona de fotografia que ens ofereix el menú de redacció de la notícia. Cal tenir preparada, en mida i format, la imatge que anem a fer servir, de forma que només calgui cercar-la.

- Redactarem el text i, allà on es vol incloure la imatge, farem clic a la icona - Apareixerà una nova finestra per a configurar. Farem servir la part de l'esquerra, on ens convida a cercar la imatge dins del nostre equip. Al mateix temps definirem la mida de les imatges i la seva posició (centrada, a l'esquerra o a la dreta).

22


- AutomĂ ticament, l'aplicatiu farĂ  que la nostra imatge es carregui en el servidor de Blogger i es configuri el "codi html " que fa que es vegi la imatge:

23


- I veurem el resultat abans de publicar la entrada:

2.-La segona estratègia passa per fer servir Picasa web, Flickr o qualsevol àlbum d'imatges en xarxa com els que hem vist durant la JornadaTècnica. Per seguir aquest procediment, igual que en el primer cas, fem clic a la icona de la imatge

en el moment de redactar l'entrada

Quan apareix la finestra de configuració podem fer servir la part de la dreta, on ens convida a fer servir un URL, és a dir, el lloc a la xarxa on podem trobar la imatge que volem que surti a la nostra nova notícia. Recordeu que aquesta informació la podem trobar, en la majoria dels àlbums en línia a la casella que diu URL.

24


- Si ja sabeu una mica més del tema podeu escriure també referències absolutes en "HTML" a adreces de les quals ja coneixeu el contingut.

25


Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: titular 1. Accediu a l'escriptori de Blogger, a la pestanya Plantilla/Elementos de la página.

2.- Feu clic a la barra superior blava per configurar els colors que apareixen:

3.- Apareixerà una nova configuració on podeu seleccionar el color de la barra superior per tal que s'adigui amb els colors seleccionats.

26


4.- Guardeu els canvis. Aneu ara al segon bloc horitzontal, one està escrit el títol i subtítol del vostre bloc. Aquest quadre ja el vam canviar amb anterioritat des de la pestanya Opciones/Bàsico, però també és possible fer-ho des d'aquí. Feu clic a editar:

5.- Us apareixeran les dues possibilitats de canvi. Podeu escriue o retocar el títol que convingui i guardar els canvis perquè s'actualitzi la plana de forma automàtica.

Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: missatges

1.- Seleccioneu ara el bloc de missatges, per editar les opcions que ens ofereix

27


2.- S'obrirà un quadre de configuració amb força possibilitats de configuració. Algunes d'elles també es poden tocar des d'altres indrets de la configuració de l'escriptori de Blogger.

28


- Número de entradas en la página principal: podem seleccionar quantes se'n'hi mostraran. No es convé que, en funció de la seva longitud, configurin una plana massa llarga

-

Permet seleccionar el format de la data. Ara per ara, només està en

anglès.

Podem canviar el text per posar-lo en català i saber l'autoria del missatge. Pensem que podem configurar el bloc de forma que hi puguin escriure diverses persones. -

Permet visualitzar les etiquetes o "tags" que hem escrit.

29


A la part inferior podem moure els diferents

elements amb el ratolí per variar el seu ordre d'aparició.

3.- Quan esteu d'acord amb la reforma de les possibiltats de visualització feu clic a a la part inferior de la finestra, a Guardar Cambios. Penseu que podeu modificar aquestes opcions, i les altres, en qualsevol moment.

Disseny i opcions dels 3 blocs bàsics de configuració: laterals

1.- Feu clic al bloc de la dreta que diu Blog Archive. És el grup que ordena les entrades creades en funció de diferents criteris.

2.- Els criteris apareixeran a la nova finestra. Podeu canviar el seu títol, que podria ser "Entrades" o "Missatges". Podeu seleccionar la freqüència d'arxivament , així com la quantitat de detalls respecte de les dates :

30


3.- Recordeu de fer clic a Guardar cambios per conservar les opcions escollides.

4.- Anem ara pel darrera dels blocs, el que diu About Me, que descriu les nostres dades personals dins de la plana

5.- En fer clic a Editar tenim una altra finestra on podem omplir dades personals per a la seva visi贸 dins del nostre bloc. Existeixen d'altres opcions sobre aquest apartat que s贸n p煤bliques dins de Blogger i veurem m茅s endavant.

31


6.- Feu clic a Guardar cambios si voleu que es facin efectius.

Finalment

TambĂŠ els blocs generals tenen parts modificables. Els 3 blocs laterals poden ser canviats d'ordre tan sols arrossegant-los.

Editar el perfil pĂşblic

32


Dins del propi bloc podem editar les nostres dades en un dels seus cantons, segons la plantilla triada. Però existeix un altre nivell de les nostres dades, que són públiques, que es pot configurar a la nostra voluntat i on, fins i tot, podem posar la nostra fotografia.

1.- Dins del bloc, si no ho hem anul·lat amb la configuració, ha d'existir en un lateral l'apartat de les dades personals amb una referència al nostre perfil . Feu clic a "Ver todo mi perfil"

2.- Aquest camí ens portarà a la configuració general de tots els blocs que gestionem amb el mateix nom d'usuari. Aquesta plana la pot veure tothom, és pública, i aquesta icona sortirà, tret que des de la configuració del bloc indiquem el contrari. Feu clic a "Editar su perfil".

3.- Només si estem registrats podrem accedir a la següent pantalla que conté les dades personals:

33


-El nivell de privacitat el definim nosaltres mateixos, definint si volem compartir públicament les nostres dades, el nostre nom real, adreça de correu electrònic i la totalitat dels blocs que es gestionen des d'un mateix perfil.

- A l'apartat d'identitat podem establir igualment un nivell de control sobre les nostres dades públiques. Observeu que podem escriure una adreça de correu electrònic que no hi tingui res a veure. És prou interessant a nivell de gestió perquè podem publicar amb una i contestar o moderar missatges amb una altra.

-Podeu publicar una foto tot citant la URL del destnacióí . No cal cap codi HTML, directament la URL.

34


-També podeu enllaçar una música de fons, tot i que arriba a cansar força.

- I podeu editar les vostres dades principals. No és aconsellable posar-hi dades gaire personals, penseu que editeu perfils públics que tothom pot llegir.

35


- Quan considereu que les dades són correctes podeu acceptar la finestra i aquest perfil es farà visible a tothom que cerqui aquesta informació.

Col·laboracions a través dels comentaris La base de tota la col·laboració dins dels blocs és la participació. Aquesta pot ser des de molts llocs i punts de vista. En el cas dels blocs la participació es reflecteix a través dels comentaris. El moderador pot ser una persona o poden ser diverses persones les encarregades de moderar les intervencions.

1.- Entreu al bloc que heu creat, però com a usuaris, sense estar registrats. A la part inferior de cada nova entrada veureu un lloc que indica els comentaris que s'han fet d'una determinada entrada.

2.- Feu clic a sobre del text on diu "0 comments" al vostre bloc i veureu que s'obre una nova finestra que ens permetrà escriure un comentari. Per defecte, el comentari original ( l'entrada) no es veu. Podeu fer clic a "Mostrar entrada original" per tal que es vegi.

36


3.- Per defecte, a la configuració ens obliga a registrar-nos per a poder fer un comentari i publicar-lo un cop registrats. La persona que realitza el comentari té la possibilitat de registrar-se amb el nom que cregui més convenient. Pot visualitzar-se la vista prèvia, de la mateixa manera que si es vol afegir alguna mena de complement gràfic i es vol certificar la seva correcta visió, perquè cal fer servir codis HTML.

37


4.- Finalment, es pot publicar el comentari.

Gesti贸 dels comentaris

1.- La moderaci贸 general dels comentaris passa per les opcions que podeu trobar a la pestanya d'Opiones/comentario, on podeu decidir :

38


2.- La moderació específica dels comentars ja fets la podeu fer des de la finestra de gestió d'entrades del Blogger, un cop registrats. A cada entrada apareixerà la notificació de nous comentaris. Cal fer clic a:

3.- Bàsicament, les possibilitats d'edició del comentari són:

39

practiques blog  
practiques blog  

practiques blog

Advertisement