Page 29

Com ha canviat el conte! Rita Marzoa i Font @marzoar

Seré un puntet narcisista, i gremialista en aquestes ratlles que m’encarrega el Salme. Vaig pensar que podria explicar-vos la gràcia que em va fer veure, més de 43 anys després que me la fessin, una mena de fotorèplica de la Cinta, la filla del Joan i la Joana, amb el mateix gest que jo ara fa més de 8 lustres. La vaig trobar al facebook, i sa mare la justificava dient “La Cinta fent l’aleta”. Digueu-me si no són gairebé idèntiques. Jo ballava el Porompompero!

Qui no entengui la importància dels canals públics nacionals; qui dins d’aquests canals no entengui la importància d’oferir uns referents, i divulgar un imaginari col·lectiu, no haurà entès com es construeix una identitat. Jo vaig tenir la sort de viure a Sitges i viure Sitges, i per això lo del porompompero va quedar en anècdota. La fortalesa de veure castells en prime time és d’un abast importantíssim. Per això cal exigir que els nostres mitjans públics no es dissolguin en aquesta mena d’estafa que anomenen crisi.

Ara que vingui algú a dir-me que els referents no són importants. Que educar i fer viure la cultura popular no és fonamental. Jo devia estar veient algun programa a l’única cadena de TV que hi havia aleshores, TVE. La Cinta ha tingut la sort de poder tenir, abans de les retallades, un canal exclusiu per a infants en català (ara ja no existeix), i disposa de referents mediàtics molt potents en la seva llengua que malden per omplir el nostre imaginari posant en valor les nostres arrels.

29

FOGALL nº30 any 2013  
FOGALL nº30 any 2013  

Revista de cultura popular de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges

Advertisement