Page 11

L’Agrupació produirà i enregistrarà un documental sobre la Festa Major de Sant Bartomeu Des de fa uns mesos la Junta Directiva de l’ABPS està treballant per donar forma al documental que té el propòsit de promocionar la vila de Sitges realitzant una peça audiovisual que pretén captar l’ànima i l’esperit de la Festa Major de Sant Bartomeu, la qual els sitgetans i sitgetanes vivim tant intensament. A partir de l’enregistrament d’imatges i punts de vista poc habituals i no mostrats fins ara, es vol fer visible, de manera cronològica, com es prepara, es desenvolupa i es viu la nostra Festa Major. En cap cas es pretén fer una evolució de la festa des dels seus orígens, simplement es vol reflexionar sobre la visió actual de la nostra cultura popular i festiva, d’una manera atractiva, impactant i dinàmica. Nens i nenes, joves, adults i avis, participants de balls o no, alimentaran la història amb els seus comentaris i testimonis, a partir de les pròpies vivències i emocions viscudes, a temps real, durant una Festa Major. No s’obviarà res. Per tal d’enriquir el documental, s’enregistraran moments viscuts a peu de carrer que li donaran un toc humà al conjunt final, que va més enllà de les cercaviles i actes religiosos. La Festa Major també es viu al carrer i s’ha de mostrar.

Per tal de no alentir el ritme audiovisual, s’utilitzarà un llenguatge viu i proper, que fugi del to periodístic i massa narratiu. Es pretén captar aquells comentaris que sorgeixen dels sentiments, de forma espontània, “allò que ens emociona i que diem quan sabem que ningú ens està gravant”. S’utilitzarà un grafisme modern i molt visual per orientar a l’espectador i contextualitzar el desenvolupament i la continuïtat dels actes de la festa. El documental el realitzarà l’equip de ‘BlackMilk’, un estudi independent de comunicació fundat l’any 2011 per tres joves sitgetans que es dediquen a crear, desenvolupar i produir projectes gràfics, audiovisuals i publicitaris. El documental té previst estrenar-se durant la primavera del 2014. El projecte té el suport institucional de l’Ajuntament de Sitges, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Els balls populars, tant de l’entitat com els que no ho són i que configuren el seguici de les cercaviles i processons de la Festa Major, com també els grups de grallers, estan informades i col•laboraran estretament amb l’entitat per a la realització del documental.

En Rusiñol i l’Enric Morera tindran nous Cabeçuts! L’any 1992 Nuria Corretgé i Maite Prió van materialitzar amb motiu del centenari de les festes modernistes de Sitges i per encàrrec de l’Agrupació de Balls Populars la construcció dels cabeçuts de dos dels personatges que, a l’època modernista, més van impulsar la innovació cultural a la nostra vila. Val a dir que la idea inicial era fer-ne dos més que representarien en Ramon Casas i en Miquel Utrillo, però no va ser possible assolir la totalitat del projecte. Aquestes figures foren l’aportació de la ABPS a les festes del centenari. La primera sortida va ser per participar en el pregó de la Festa Major que va escenificar la companyia teatral La Cubana. En aquella època no s’havia popularitzat l’ús del poliuretà per usos artístics. De l’aventura de la creació però, us en parlen les mateixes autores en un altre article d’aquest Fogall. En els darrers anys, les juntes directives de l’ABPS han auspiciat la inclusió al catàleg de cabeçuts locals, de persones amb indiscutible arrelament i popularitat a la vida quotidiana de la Vila. Aquest és el cas de La Cartrona, en Pep Capelles, en Suàrez o l’Anita Julian. Enguany però l’Agrupa vol recuperar aquells artistes brillants que portaren art i brillantor a Sitges amb les seves originals iniciatives i per això s’ha encomanat a l’artista Arnau Codina d’El Taller’ la construcció d’uns cabeçuts més lleugers de pes d’En Morera i En Rusiñol. Amb aquesta actuació tindrem la possibilitat de gaudir dels personatges en totes les sortides, cosa que fins ara es feia difícil per manca de portants prou agosarats per ballar carregats amb 14 kg damunt les espatlles. Això no vol dir però que els originals es jubilin, els continuarem veient com a mínim a la sortida d’ofici.

Així pas a pas, anem convertint el Ball de Cabeçuts de Sitges en una miscel·lània vivent de personatges locals dels quals tots n’hem sentit a parlar, n’hem vist fotografies o potser hem conegut personalment. Un repàs de petites històries que també són una oportunitat per explicar a la mainada un tastet de les petites coses que els ajudaran a entendre d’on venim i què som. Si voleu conèixer i veure de prop els nous Rusiñol i Morera a la seva primera aparició publica ho teniu molt fàcil, veniu el 20 d’agost a quarts de vuit del vespre al Palau del Rei Moro i allà us rebran tot donant-vos la benvinguda a la lectura del pregó satíric, el reconeixement al soci o sòcia i la presentació de la pubilla i l’hereu de l’ABPS 2013. En acabar l’acte brindarem per la festa i els seus personatges.

11

FOGALL nº30 any 2013  

Revista de cultura popular de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges

Advertisement