FOGALL nº36 any 2019

Page 1

EL FOGALL FESTA MAJOR 2019

REVISTA DE CULTURA POPULAR NÚM· 36

SANT BARTOMEU I SANTA TECLA, FESTA MAJOR DE SITGES. DECLARADA FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL PER LA GENERALITAT DE CATALUNYA.SUMARI 04 PÒRTIC 06 INFORMACIONS BREUS 08 PEPI MARTÍNEZ

16 SORTIR I ENTRAR DE LA FESTA MAJOR

24 ELS NOSTRES CABEÇUTS

18 MÉS DE 30 ANYS DE VIVÈNCIES GEGANTERES

29 PROGRAMA D’ACTES DE SANT BARTOMEU 2019

20 ELS PASSATEMPS DEL FOGALL

36 PROGRAMA D’ACTES DE SANTA TECLA 2019

14 EL PERQUÈ DEL PROTOCOL DE LA FESTA

23 EL PUBILLATGE A LA FESTA MAJOR

EL FOGALL Núm. 36 – Festa Major de Sitges Agost de 2019

Amb el suport de:

Edita Agrupació de Balls Populars de Sitges www.agrupasitges.cat info@agrupasitges.cat Adreça Palau del Rei Moro c/ d’en Bosc 10-12, 08870 Sitges Tel. 93 894 73 75 Revisió i Coordinació Dani Piques Ribalta Disseny i maquetació Víctor Bregante Impressió Gràfiques del Foix, S.L.

Hi han col·laborat Loreto Baqués i Almirall Axel Neumann i Amigó Eduard Sentís i Perelló Adaia Matas Núria Sales i Miret Vinyet Esteban i Martínez Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla Portada Toni Sangrà Cartell Festa Major Núria Fortuny Cartell Barraques Xavi Huete i Carreras Propietat Fotografies Eduard Sentís i Perelló (p5) Xavi Huete i Carreras (p6) VisitSitges (p9) Francesc Núñez (p19) Annick Simonis (p24-p27) Ajuntament de Sitges

Junta de l’entitat Loreto Baqués i Almirall Vinyet Esteban i Martínez Chari Villacañas i Villacañas Xavi Huete i Carreras Gerard López i Chacón Daniel Martínez i Berdala Adaia Matas Raquel Planas Lluís Eduard Sentís i Perelló Núria Sales i Miret Oleguer Font i Fullera Daniel Martínez i Berdala Fali Morillas i Villacañas L’Agrupació de Balls Populars de Sitges fa constar que el contingut dels articles publicats reflecteix únicament l’opinió de llurs sotasignats.


PÒRTIC

Portal, entrada, portes obertes, plantes de pou, falgueres, eixida, patis blaus, benvinguts al Palau de la Festa. Portes obertes a la infantesa, no hi ha límits per a l’acolliment. Les ànsies de compartir dansa, música, gegants, pólvora, de la mainada sitgetana, Santa Tecla les estimula i protegeix. Dentells que grinyolen, quan els que truquen són adolescents i primera joventut. Voleu dir que Sant Bartomeu és un sorrut que no vol saba nova? Si ens escoltem els versos dels pastorets, veurem que els nostres besavis poca franja tenien per fer el poca-solta, al portal de la primera joventut. Les raons entre el Majoral, els pastors i rabadans eren per defensar el seu trosset de Festa Major. El jovent volia ballar i saltar com les llebres, omplir el sarró de vianda i veure un traguet de vi bo. La nostra Celebració fa olor de nards, clavells vermells, pólvora renovada. Res de tot això espot desar a les golfes. Bartomeu va obrir camins de transfiguració en terres inhòspites. La Festa Major és capaç de convertir la cara més fosca de la humanitat en dansa. El mal, el fa agenollar davant l’espasa de la innocència de l’àngel. Les herències, enverinades per protagonismes mal entesos, es panseixen com flors no fecundades. Compartim saviesa i joventut abrandada. Encerclem amb cèrcols florits les generacions sota la botes. Per sort, la Festa Major no té Majoral. Junta Directiva de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

4INFORMACIONS BREUS PERPINYÀ VA REBRE LA REPRESENTACIÓ DELS BALLS DE L’ABPS Les gitanes, les panderetes i els pastorets van assistir a la 3a Diada d’Adifolk organitzada per l’associació per la difusió del folklore juntament amb l’ajuntament de Perpinyà. L’objectiu de la sortida és promoure la cultura popular catalana a través del folklore en una ciutat que aposta amb fermesa per les actuacions folklòriques del territori. Les tres colles de l’entitat van participar en la cercavila pels carrers més emblemàtics del municipi. Posteriorment les Gitanes van fer la mostra del ball parlat juntament amb altres colles d’arreu de Catalunya.

ELS 21 MORTERETS MÉS REPARTITS L’any passat, degut a la commemoració dels 40 anys de l’Agrupació, l’entitat va tenir l’oportunitat de tirar els 21 morterets del tret de sortida de la festa petitona del poble, Santa Tecla. Per fer-ho es van sortejar 21 afortunats entre els socis que van omplir una butlleta. D’aquest manera es va donar l’oportunitat a tots els socis i sòcies de ser partícips d’aquest acte i de commemorar aquest important aniversari per l’entitat, que no hagués sigut possible gràcies a la participació de tots i cadascun.

ELS GEGANTS MOROS FAN 40 ANYS

MIA MUNTANÉ PREGONERA SATÍRICA 2019!

En commemoració pel 40è aniversari dels Gegants de l’entitat, l’ABPS ha preparat una gran celebració que es durà a terme al patí de l’escola Esteve Barrachina dies abans de Festa Major. Serà una jornada plena de sorpreses amb moltes activitats dirigides als més petits de la casa. Us convidem el dia 22 a les 19h per celebrar tots junts l’aniversari de na La-hia i en Fa-luch.

La Mia Muntané té un currículum tan llarg que és impossible no deixar-se res. Si barregem una imaginació extraordinària, una implicació interminable i un fort caràcter en traiem un còctel explosiu que ha fet que la Mia hagi sigut cap de colla de molts dels balls de l’agrupació (de la qual n’és sòcia fundadora), hagi sigut una dona precursora en molts d’altres (primera timbalera i primera gegantera, així com també primera dona Carnestoltes) i, un cop jubilada, tingui més energia que mai per continuar radiant complicitat i diversió. Gran amant del folklore, de la cultura, dels museus, dels clavells, del facebook i de tot el que olori a Sitges, a pólvora o a festa, estem segurs que no deixarà indiferent a ningú com a Pregonera Satírica 2019.

ÚLTIMS DETALLS DE LES OBRES AL PALAU DEL REI MORO Després d’un any de l’aprovació de les millores del Palau del Rei Moro al ple municipal, ja s’han remodelat vàries zones de l’edifici per tal de poder dur a terme un ús més profitós per part de les entitats que ocupen aquest emblemàtic edifici de Sitges. La nova instal·lació elèctrica i l’arranjament del pati i la coberta ja són una realitat, com també ho és la millora a la façana, en especial a la part de la secretaria on es gestiona la documentació de l’Agrupació on era completament necessari aquest rentat de cara.

En el mateix acte es donarà a conèixer la nova pubilla i el nou hereu de l’entitat, així com el soci o sòcia homenatjat. Us convidem a tots a venir a gaudir del pregó satíric el dia 19 a les 19h per tal de començar la celebració de la festa major d’una forma divertida i satírica com ens agrada als sitgetans.

SETENA EDICIÓ DE LES BARRAQUES DE SITGES! Els primers anys de les Barraques no va ser fàcils, però enguany ja ens plantem a la setena edició amb un cartell digne d’admirar, amb grups de gran ressò. Durant els dies 17, 18 i 19 gaudirem de la música de Doctor Prats, Els Catarres, La Pegatina i molts altres grups a La Fragata.

6PEPI MARTÍNEZ Entrevista a la sòcia homenatjada de 2018

Ens ha costat quedar, però ho hem aconseguit! Farem un vermut juntes i amb l’excusa de l’entrevista ens podrem veure. La Pepi em demana quedar al Casc Antic, però amb aquesta calor i tanta gent al carrer, li demano si podem anar cap al meu barri. La Pepi, sempre disposada i amb bon humor em diu: “I tant! Això sí, caminant no hi pujo! Que fa molta calor!!”.

P: El Verd! El Verd és això que dius tu: és calma, és alfàbrega, és serenitat, però el Verd de l’Agrupa és un Verd fort, no ens n’oblidem. No és un Verd amb matisos. Els colors de l’agrupa són colors molts primaris i, encara que el Verd no és un color primari, en el cas de l’Agrupa sí que ho és. L: Són els colors primaris de la nostra festa.

Soc plenament conscient que la Pepi s’ha estat preparant aquesta entrevista des del dia que la vam nomenar sòcia homenatjada. És una dona que té el seu discurs molt clar, però jo hi he anat amb la il·lusió de poder-la sorprendre d’alguna manera i li he proposat un joc: la importància cromàtica de la nostra festa.

P: Sí! El Verd, de fet, és el primer resultat de dos colors primaris, no és una evolució. Per mi és un color primari a la festa, i tant que sí! L: Quin moment Verd associaries amb la teva vida a l’Agrupa?

Loreto: Per quin color vols començar? Pepi: Pel Vermell! L: El Vermell relacionat amb la festa? P: El Vermell relacionat amb l’energia, la passió. La força, el foc. La part hard de la festa. L: Tu ets bastant hardcore també. P: En segons quines coses. M’agradaria ser-ho més, però ja tinc una edat. L: El moment més hard que has tingut estant vinculada a l’Agrupa? P: El més hard segur que està relacionat amb alguna història dels Pastorets. L: Em pensava que anaves a dir dels Diables. P: No, el moment més dur, per mi, està relacionat amb els Pastorets. També ha sigut Vermell alguna història a nivell de junta, però no com a línia vermella, sinó com a situació emocionalment forta en la que veus que hi ha gent que està patint per una cosa en la que ens ho hauríem de passar bé. Per mi això és el més Vermell de la festa, que quan surts al carrer, quan l’Agrupació surt al carrer, tothom veu alegria, música, vestits molt ben fets, vestits molt ben posats, gent contenta, però darrera de tot això hi ha moltes històries, tant de grup com personals, i darrere d’aquestes històries hi ha moments de llàgrimes, de discussions, hi ha moments durs. I això si no ho vius des de dins no ho pots percebre, i no ho has de percebre. I, no ho sé, jo relacionat amb el Vermell no sé si et diria gaires coses més. L: Anem cap a un color que porti més calma com el Verd. 8

P: És difícil, però els moments previs als pregons satírics, quan ja ho tens tot posat, quan els cartells de reservat ja estan a les cadires, quan veus que va arribant tota la gent que hi ha de ser. És un moment molt Verd L: I amb xafogor. P: Però com que vinc de clima més continental, el tema de la xafogor el tinc vinculat a Sitges, jo a Sitges “xafugo”, tota l’estona. Podria anar amb una dutxa sobre meu pel poble i tindria la mateixa sensació! L: El Groc, encara que avui en dia està molt associat a la llibertat. P: El Groc per mi és un color molt especial perquè des de molt petita ha sigut el meu color preferit. Ara no, perquè ara quan em pregunten un color preferit penso en què em posaria jo, i no és que em posi gaire Groc, però és un color de molta vida, de molta alegria, de molt optimisme. Ara està de moda dir que el color de l’optimisme és el carbassa, però com que el carbassa no està a la festa, i no és primari per nosaltres, el color de l’alegria és el Groc. A més, després del blanc, és el color més net dels que tenim i aquesta imatge de pulcritud que té la festa a Sitges per mi és molt important. Molt. I, és clar, jo no he crescut en una cultura com la de Sitges, tot i que he crescut molt aquí, però la meva base cultural no tenia res a veure amb aquest tipus de cultura popular, i una de les coses que m’ha agradat de poder-me posar dins d’un món com el de l’Agrupa és veure l’estima i el sentiment que pot generar la pertinença a una tradició. No només a l’entitat. Què és el que fa saltar les llàgrimes a la gent quan sent les gralles si estàs lluny o si fa molt temps que no les sents? Això, per mi que no ho he viscut des de petita, ha sigut una descoberta molt gran i m’imagino que una de les coses que ha fet que com a fa-


mília seguíssim molt vinculats a Sitges. A part de la gran estima que el Josep Maria li té a tota la tradició, a través d’aquest sentiment hem educat a les nostres filles. I això és un patrimoni que té molt poca gent de la seva generació, que s’han criat a Terrassa. Elles ho han pogut tenir i es consideren molt afortunades, això és per mi molt important. Com jo que vinc d’una altra història i no tinc res a veure amb això, he arribat a estimar un poble, una gent i una cultura a través dels sons, de les músiques, de les olors, fins i tot de la por que he arribat a passar amb les carretilles, perquè em fan molta por! Bé, no m’agrada que em petin les carretilles a sobre, però la olor de la pólvora m’encanta. L: I és pel color Groc que et vas vincular a l’Agrupació? Per totes aquestes coses?

L: Blau! P: Mmmm! Blau per mi és el color de l’estiu i la festa és a l’estiu. L: Però es treballa tot l’any! P: Ja! És el color del mar, del cel, però alhora és un color de pau. De gent maca, la gent maca es vesteix molt de Blau. El Blau també és el color de la calma, dels moments de recolliment. No ho sé, per mi el Blau a la festa és el fi de festa, per exemple. No la ballada final, que seria més groc. El fi de festa al palau és Blau, i no perquè sigui un rodolí. Perquè la gent està cansada, però feliç. L: A quantes juntes has estat?

P: Podria ser. Evidentment la vinculació amb l’Agrupació ha sigut la conseqüència natural de l’evolució familiar que hem fet aquí al poble. A més, a casa tenim un tarannà que quan ens posem a una cosa, ens hi posem del tot. No entenc pertànyer a un lloc a estones. Tens sang agrupa o no tens sang agrupa? I això no vol dir cap enfrontament, ni cap menyspreu cap als altres. Però l’Agrupació és l’Agrupació. I de tant que n’he parlat a Terrassa potser algun dia en tenim una també! Perquè jo faig d’ambaixadora dels dos llocs: la gent de Sitges es pensa que soc de Terrassa, perquè ho dic sempre, i la gent de Terrassa es pensa que soc de Sitges! I quan venen aquí a fer una paella em diuen: “He anat al teu poble” i jo penso: “Ah! Molt bé!”. Això no ho posis eh? (…) (Censurem les confessions inconfessables).

P: A 3! He estat amb el Joan Duran, amb el Salme i amb tu. L: No t’han donat gaires moments Blaus o si? P: A títol personal, el fet de sentir-me escoltada i notar que la meva opinió valia, ha sigut molt Blau, molt “xulo”. Després et fas una mica la iaia de la junta i això ja no és tant Blau, això és marronet. L: I el Blanc? Aquest el volia guardar pel final perquè és… P: Perquè són tots! Per mi el Blanc és tot, però el Blanc també és les cosidores. Perquè jo sempre tindré paraules d’agraïment infinites per les cosidores, per la Carme, per tot el que signifiquen, per com em van 9


tractar en el seu moment i perquè fan molta feina. Molta, molta, molta, molta feina! La feina que fan no es pot pagar perquè no té preu. Amb l’estimació que totes elles, de la primera a la última, cusen cada picarol, això és bondat i la bondat per mi és imprescindible en aquesta vida. Després hi haurà coses, com a totes les cases. Però si els hi hagués de fer un vestit els hi faria Blanc, cadascuna al seu estil. Seria xulo vestir-les a totes de Blanc, podríem fer una colla.

L: La opinió generalitzada de la gent sobre l’Agrupa sempre en destaca el vestuari. P: Clar! Perquè la uniformitat és el que li ha donat imatge. L: A part de parlar d’uniformitat, què destacaries? P: de l’Agrupació? L: Sí!

L: La colla de les cosidores! P: De fet, ja fèiem el Ball de les cosidores i tenim una samarreta on ho posa. I a més a més, el Blanc també és la casa, el Palau. L: Quan penses en els anys que has estat a la Junta, quin record en tens? P: Home, les persones sempre tenim tendència a recordar allò bo, però és que a mi m’ha fet molt feliç estar a la junta de l’Agrupa perquè ser útil és una de les coses que fa més feliç a la gent i jo crec que he sigut útil. L: Com podem despertar aquest sentiment? Tu trobes que aquest sentiment es té en general? Que l’entitat és viva? P: Està claríssim que l’entitat té una inèrcia que la porta. Jo penso que necessitem una reflexió intel·lectual dins de l’entitat per saber que es vol fer, cap a on es vol anar, però no cal dir-ho. És com allò que diem de la pedagogia: no ho diem que fem pedagogia. Que en volem fer més? No ho diem, fem-la! De la filosofia i del grau de compromís amb l’Agrupació sempre hi haurà aquesta inèrcia que ja la porta i que és bo que hi sigui. El que no és bo és que s’aturi, però potser no hem de fer-la anar cap a on volem, potser hem de limitar-nos a acompanyar-la allà on ella vol anar. Ja sé que és molt abstracte, costa de concretar, però si no hi ha gent que vulgui “tirar del carro” doncs s’ha de dir: “no tenim gent que vulgui tirar del carro. Què voleu que fem? Plantegem-nos-ho, fem una reflexió tots, des del primer fins a l’últim”. L’Agrupa, si alguna cosa té bona, és que no té un nom de persona associat, és de tots, dels que som socis i paguem la quota, i dels que no, perquè és una cosa que és del poble. Per una banda necessitem que l’Administració ens ajudi una mica més, perquè l’Agrupa no pot estar com està econòmicament. Que no està malament perquè hem tingut molt de seny i no hem estirat més el braç que la màniga, però això també ens ha privat de fer moltes coses, haguéssim pogut ser molt eixelebrats i algú hagués hagut de donar la cara. L: Podríem haver fet moltes més exposicions, més presentacions i edicions de llibres… P: Tampoc cal fer moltes coses, però una o dues que quedin per la història, perquè la festa, si l’Agrupa desapareix demà, seguirà sortint al carrer, una mica més desarreglats els vestits, una mica menys assajats els balls, però l’Agrupa ha de trobar el seu sentit i ja no és només pel que va ser creada. 10

P: Home! Ha abanderat la cultura popular i tradicional d’aquest poble durant 40 anys. L’ha abanderat! La va rescatar, l’ha defensat, l’ha fet créixer i l’ha conservat. I això no ho ha d’oblidar ningú, i si a algú se li oblida se li ha de fer recordar, perquè això és així. Amb encerts, sense encerts, això és igual, l’Agrupa la fan persones i les persones s’equivoquen. Qui no fa res, mai s’equivoca. L’Agrupa col·lectivament pot haver comès errors, òbviament, segur que si no hagués fet res no n’hagués comès cap. Però no és això el que s’ha de valorar, s’ha de valorar la tasca que ha fet tots aquests anys. Tots els nens que l’Agrupa treu al carrer cada Santa Tecla, tots els Hereus i les Pubilles que representen Sitges i que representen l’Agrupació que tenen l’Agrupa com a casa seva. Jo que vaig als exàmens i hi ha hereus i pubilles d’altres entitats que representen aquella entitat amb tot l’honor i tot el carinyo, però no parlen d’aquella entitat com casa seva, són molt pocs els que han corregut pel seu espai en totes les edats. A l’agrupa això sí que ho tenim i té molt valor. També té valor l’autocrítica, però l’autocrítica no és matxucar-se. L’Agrupació té una cosa que és molt bona, però alhora li fa de llast, i és que la gent que la va fundar no està al davant però opina. I de tots els que sento opinar de l’Agrupa d’aquesta colla, a mi l’únic que em mereix respecte, que no vol dir que als altres no els respecti, al contrari, però el que té el cap més ben moblat és el Jordi Surià. És el senyor que va fundar l’Agrupa que millor ha evolucionat amb ella, que millor ha entès l’evolució perquè l’ha comprès, l’ha entès perquè la respecta, perquè no s’ha oblidat de les dificultats de cada moment de l’Agrupació. En canvi, els altres, no sé si és que se n’han oblidat, però se la miren com se la miraven aleshores i això és un disbarat, l’entitat té moltes generacions que han passat per l’Agrupació, de gent, d’opinions, de moments, de moltes coses. L: L’opinió general al poble de l’Agrupa és la del 1978. P: Tu creus? Jo crec que és la opinió general dels que parlen, però com en tot la majoria no diu res i quan la majoria no diu res és perquè o li importa tres pepinos o ja li està bé com van les coses. És que és així! L: Voldries afegir alguna cosa més? P: No. Vaig a trucar al Josep Maria que no em prepari res per dinar, que avui ja no dino. Vaig a fer la migdiada a la platja!

Loreto Baqués i Almirall
EL CABLE US DESITJA MOLT BONA FESTA MAJOR!

US DESITJA UNA BONA FESTA MAJOR!


EL PERQUÈ DEL PROTOCOL DE LA FESTA Bienve Moya

Sempre m’he interessat per Sitges, la població veïna on hi tinc bons amics, i on, quan era petit m’hi duien de visita a ca l’oncle Juan, germà de la meva àvia, al carrer de Barcelona, on vivien en una caseta que donava al Vall del castell; tinc el record de més d’un genoll pelat per les pedres del mur. Sempre m’he sentit intrigat, i alhora admirat, per la perseverança dels sitgetans en mantenir viu el calendari festiu, la Festa major de l’estiu, el Corpus, el Carnaval, els Pastorets, i la resta de més petites celebracions al llarg de l’any. I mira que n’ha de ser de difícil, vist des de fora, sustentar aquest calendari tradicional en una localitat que des de fa anys viu dedicada a la indústria del turisme, tant necessàriament abocada a proporcionar lleure immediat i, per immediat, perillosament procliu a tenyir-se d’una frivolitat de fals cosmopolitisme. Però no ha estat així, i la població de Sitges ha sabut mantenir, al meu parer, els seus costums populars ben vius. I la proba fefaent la tenim en aquestes festivitats que hem anomenat més amunt, sobretot la Festa major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, i també, crec jo, la del Vinyet, que té feliç coincidència amb la Marededéu de Neus, festa gran de la veïna Vilanova. Sembla que ambdues imatges partirien de la mateixa advocació: la Marededéu de les Neus protectora de les vinyes contra la pedra. Però la població creix en habitants, i aquests habitants, en bona lògica, demanen incorporar-se a la festa, no tants sols com espectadors, sinó com a protagonistes. I augmenten els integrants dels Ball de Diables, i dels Ball de Bastons, i dels Pastorets, i de les Gitanes, i un llarg etcètera. I aquest fenomen, del qual només ens en podem felicitar, crea les lògiques problemàtiques del creixement.

14

Avui (i ja des de fa uns anys) Sitges ho experimenta, i ho estan experimentant, o ja ho han experimentat amb anterioritat, totes les poblacions del Penedès i el Camp de Tarragona, comarques amb un exitós model festiu d’iguals característiques. Algunes poblacions ho intenten solucionar creant Fundacions o Consells per integrar tots els possibles agents de la festa, des dels organitzadors ciutadans i oficials, fins els actors de la festa, els integrants del que en el nostre entorn geogràfic anomenem balls i entremesos, des dels portadors de figures fins els practicants d’aquets balls. Però a part de les qüestions d’organització que es poden resoldre (o intentar-ho, si més no) des la mesa d’un consell o fundació, es presenten mes difícils de resoldre a l’hora d’articular el magnífic seguici de la festa: processons, entrades, sortides, concurrències, etc. Ah! Doncs hem d’articular-ho el més regular possible, i ho fem des dels Protocols, ordenacions on de forma pactada hom decidirà la forma, la posada en escena de la festa. Perquè de fet del que es tracta ─tinguem-ho molt en compte─ és d’articular una “posada en escena” el més espectacular i lluïda possible de la festa. I precisament per a aquesta funció es redacta i pacta el Protocol, que ve a ser el “llibre d’ordre” pel qual un “director d’escena mancomunat”, donarà forma a la representació popular i ciutadana de la festa local davant de tota la població. Vet aquí el perquè d’haver de construir un eficaç Protocol de festa. Ara, tampoc podem creure que amb la redacció del Protocol tot quedarà solucionat. No, seguirà havent necessitat de parlar i negociar, però, si més no, amb el Protocol tindrem una base, un “llibre d’ordre” des d’on partir. I ja haurem avançat força.SORTIR I ENTRAR DE LA FESTA MAJOR Antoni Sella i Montserrat Director de L’Eco de Sitges

Més de 40 anys després de la seva fundació, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges (ABPS) s’ha fet perdonar i amb escreix el que per a molts va ser un llast o un pecat original: tenir entre els seus inspiradors i fundadors actius membres locals de Falange Española, arraulits i buscant justificació en aquella secció que se’n deia Coros y danzas, secció que, també cal dir-ho, va permetre viatjar pel país i per l’estranger, de manera divertida i impossible per altres mitjans, a un bon nombre de sitgetans que mai varen tenir cap identificació amb el franquisme, ni ganes. Però el 1977, quan es funda el que, anys a venir i de manera desenfadada, alguns en diran l’Agrupa, el franquisme sociològic és viu i molt viu i el record de les represàlies de la postguerra té molts noms i cognoms que, tot i callar, no obliden. No és estrany que molts miressin de reüll la nova entitat i que aviat, com ha de ser en tot poble amant de les rivalitats –no oblidem l’exemple de Carnaval-, hi hagués el bàndol antiagrupació, en bona part alimentat pels més actius membres dels balls anomenats de l’Ajuntament. Amb els anys i en un exercici de prestidigitació social, l’Agrupació va anar canviant d’imatge política. L’objectiu de l’entitat –les tradicions populars- va tenir-hi molt a veure. Durant uns anys, l’entorn de l’entitat semblava bascular cap a ERC; després va semblar que el perfil polític es desdibuixava i, encara després, l’independentisme antisistema hi va treure el cap. Ningú, però, ha estat prou fort com per emportar-se el gat a l’aigua, sembla. Aquesta és la grandesa d’aquests tipus d’entitats: hi ha gent de totes les llets, només unides per un únic tema i cap més: el manteniment dels balls populars, en aquest cas.

16

Val a dir que moltes d’aquestes rivalitats que l’entitat ha viscut són fruit de l’estretor de mires o de la necessitat de tenir un enemic per passar millor la festa. En aquest sentit, i fins on jo sé, arriben al paroxisme les picabaralles entre els portants dels gegants de la Vila i el dels gegants Moros i entre els del Drac i l’Àguila. També entre bastoners hi ha discursos de gra gros i així aniríem passant fins arribar als balls que només tenen un grup que els tregui al carrer i la Moixiganga, que sembla estar per damunt de qualsevol rivalitat, discussió o polèmica, tal fos la mateixa imatge de Sant Bartomeu, l’apòstol en honor del qual tot plegat surt al carrer. Vist des de fora, i hom s’ho mira així, malgrat haver tocat la gralla amb poc encert, haver fet la Moixiganga sense el sentit de la transcendència que li donen ara, haver fet el pregó de la festa sense que ningú el convidés a la processó i haver coordinat, escrit i patit bona colla de programes de Festa Major, vist des de fora, deia, hi ha un punt de veneració excessiva en tot allò que envolta les famoses 36 hores. En donaré un exemple: mai no m’ha preocupat quan triga la processó en sortir i tornar a la parròquia. Total, és una experiència que només es viu dos cops l’any i, francament, si un ja en té prou en un moment determinat, marxa a casa i llestos. Però la discussió de les hores o de si va tallada la processó ocupa hores i hores de conversa, es busquen culpables, causes d’origen, es generen batusses, total per res. Cada any la processó va tallada i triga mitja eternitat en sortir de la parròquia i tornar-hi. Essent així, em sembla una pèrdua de temps gastar tanta saliva en parlar d’una qüestió –problema, en diuen alguns- que no té més solució que la resignació davant els fets consumats i perennes.


Posicionaments com el meu són, sovint, poc entesos per tots aquells que reparteixen carnets d’ADN sitgetà i passaports d’STV. Moltes vegades m’han retret, més com amonestació veritable que com a broma, que acostumo a ser fora en dates assenyalades, com la de la Festa Major. I no serveix de massa dir que ja ets aquí per Santa Tecla, que és més nostra. Tampoc serveix de molt dir que la vius a la teva manera. I aquest és el meu cas. Sóc veí del palau del Rei Moro des de fa més de vint anys. Poca gent com jo sap com funciona acústicament un assaig de castells –aquella cadència de l’amunt!- i com pot arribar a xafar l’orella les pujades i baixades dels castellers en fase d’aprenentatge. Tampoc massa gent sap, com jo sé, que el ball que a Sitges costa més d’assajar fins a quedar bé és el de les panderetes, cosa que em sorprèn enormement i mai no hi he trobat explicació. I poca gent, també, sap de les reaccions espontànies i, eminentment sorolloses, amb que els de l’Agrupació acostumen a celebrar els seus finals de festa. Però tot plegat forma part de la festa i sense tot això, de festa no n’hi hauria. Per tant, ja que som al ball, ballem. En més de 20 anys només una vegada he sortit a cridar l’atenció a la canalla de l’Agrupació. Era una nit que van decidir fer cinema a l’aire lliure, Tenien el projector al terrat del Palau i la pantalla, en una casa veïna del nostre patí. Eren les dues de la matinada. Per sort no em vaig enfadar gaire. Temps després, un dels gamarussos de la teulada va esdevenir un dels meus millors companys de feina. I és que la festa també vol paciència. Bona Festa Major.

17


MÉS DE 30 ANYS DE VIVÈNCIES GEGANTERES Franchu Núñez i David Gutiérrez

La junta de l’Agrupa, com a caps de colla dels Gegants Moros i després de més de 30 anys com a geganters, ens ha demanat que fem un article sobre la colla des d’una visió d’anecdotari, ja que la història dels nostres gegants és àmpliament coneguda per articles d’historiadors sitgetans. Nosaltres dos som amics des de ben petits, ja que vam néixer al mateix barri, el mateix any, vam anar junts al col·legi, vam jugar junts al carrer, vam fer junts activitats esportives com gimnàstica (minitramp), i qui ens anava a dir en aquelles èpoques que d’adults també compartiríem afició gegantera. Els dos hem viscut moltíssimes anècdotes i hem tingut diferents caps de colla. Els començaments amb l’Isidre Baqués, després amb l’Agustí Marcet, en Joan Molina, en Gabi Núñez, en Toni Martínez i en Pau Baqués. Nosaltres dos, en David i en Franchu, portem els gegants Moros des de 1986 i 1988, quan eren caps de colla l’Agustí Marcet i en Joan Molina, respectivament. Tal com hem comentat, és molt llarg l’anecdotari d’aquesta colla gegantera, com per exemple el corpus de 1987, quan a causa de la marxa d’alguns geganters (inclòs el cap de colla) a la colla dels gegants de la vila, la colla es va quedar amb només 4 geganters per gegant, número molt just per fer-los ballar amb total seguretat, i més tenint en compte la poca experiència i joventut d’alguns membres d’aquella colla. Per la Festa Major d’aquell any i per la del següent, la colla va començar a incorporar nous joves geganters, recent complerts els 20 anys. És recordat molt freqüentment per nosaltres, i amb certa nostàlgia, les quantitats de sortides que vam fer “d’intercanvi”, amb altres parelles de gegants del país, per així poder fer que tornessin la visita a les dues grans trobades que va organitzar la colla el 1989, a raó del 10è aniversari de la recuperació dels nostres gegants Moros. Sortides fetes portant els gegants desmuntats a la furgoneta d’en Virgili, aquella Citroën C-15, 18

que a dia d’avui encara no sabem com podíem fer-hi cabre els cossos dels gegants. En Virgili era el nostre capità d’intendència, ja que ell era el que s’encarregava sempre de buscar uns bons llocs per esmorzar o dinar. Mai s’equivocava i si veia que ens quedaríem amb gana, inclús prenia alguna caixa de sardines de més de les que cada colla tenia adjudicada per dinar com a obsequi de la colla local (això va passar a Les Cabanyes). Una sortida emblemàtica, entre moltes, va ser a Barcelona l’any 1987, en el que els gegants van anar del moll de llevant del port fins al moll de la fusta amb una plataforma per l’aigua. O la trobada gegantera a Matadepera, a partir dels 90, en el que quasi vam sofrir cremades de segon grau per la intensitat de les brases que tenien preparades la colla de la població per fer-nos la carn per esmorzar. Altres sortides que recordem amb nostàlgia eren les d’Andorra, que era de les que fèiem si podíem cada any i l’única sortida en que podien vindre dones o novies de geganters, les de Madrid i Lisboa, en les que no vam parar de riure, la de Montblanc, en la que després de fer més de tres hores d’espera vam decidir desmuntar i plegar (teníem quasi el número 400 en la fila de més de 500 parelles de gegants participants), o la de Viladecans, en la que un jove Mati es va emportar un d’aquells “puros” que fotia en Joan Molina quan no fèiem les coses bé o “no estábamos por la faena” (per aquella època la mitjana d’edat era de poc més de 25 anys). Un altre “puro” històric d’en Molina va ser el que li va fotre a un jove Marc Martínez “Pingüi”, per voler arriscar més del compte a una matinal i que va donar pas a un posar nom a una cançó típica mexicana que ens posaven al lloc on esmorzàvem en aquella època (restaurant “Sol y Sombra Dins”, ara ja tancat) i que ara per ara encara la cantem quan esmorzem i es troba entre nosaltres en Joan Molina (ex-component de la colla ja des de fa uns anys). Més... La sortida de Badalona, que ens van fer fer una “coreografia”, que va quedar com una pena, perquè nosaltres de coreografia no ens sabíem ja que som més d’improvisar. La de Gràcia, en la que els dos vam haver de portar els seus gegants perquè no tenien gegan-


ters… i un llarg etcètera. Són moltes les sortides que hem fet durant aquests més de 30 anys, i com a última, ens quedem amb la sortida a Santa Maria del Mar (Barcelona), en la que els dos, com a veterans de la colla, vam tenir el gran honor de ser escollits per ballar dins de la impressionant Basílica de Santa Maria del Mar. Quan els dos teníem poc més de 20 anys, és de recordar els esmorzars que feia la colla a “Cal Noi” el dia 24 d’agost al matí, després de la matinal, i en la que els més joves de la colla empalmàvem i anàvem a la matinal sense dormir, just després de sortir del Ricky’s (l’anomenada sortida “tiburón”). Entre la matinal i l’esmorzar sempre fèiem el tradicional bany despullats a l’espigó de la punta (tradició que encara mantenim). En aquests esmorzars, els més veterans de la colla es reien de nosaltres per les cares pàl·lides que ens quedaven després de la matinal, amb més ganes de fer un cop de cop a la taula que d’esmorzar. Ara per ara, em semblaria impensable fer-ho. Altres esmorzars que es recorden són els que fèiem a casa d’en Franchu i la que era la seva dona, la Mónica, amb aquells súper entrecots fets a la barbacoa i aquells banys a la seva piscina. Altres anècdotes conjuntes que tenim els dos, és la creació sense voler-ho del nostre famós “rock”, a principis dels 90, en el que la primera vegada que els nostres actuals i estimats grallers “els Marcets” la van tocar, vam començar a ballar corrents, un amb el gegant (David) i l’altre amb la Geganta (Franchu). Va quedar tan ben acollida aquesta improvisada “coreografia”, que ara per ara, després de 30 anys, encara quan els nostres grallers ens toquen aquesta peça, la resta de geganters intenten fer-los ballar de la mateixa manera. Una altra peça que actualment es balla igual que la primera vegada que la vam ballar junts, també a principis dels 90, es la anomenada “el cerezo”. Els 90 van ser per nosaltres una època gloriosa, també per la nostra joventut, en la que, entre moltes historietes viscudes, un jovenet Franchu, de manera molt innocent, va demanar al Parra, cap de la colla dels gegants de la vila, que li faria gràcia que el gegant de la vila ballés amb la geganta mora i viceversa. Aquell gran cap de colla, a l’instant, va ordenar als seus que es canviessin d’ubicació abans de començar la ballada final de l’ajuntament, fent un ball que mai més s’ha repetit. Ens queden molts records, i intentarem que durant aquest últim any com a geganters, els bons records augmentin, ja que a partir de Santa Tecla d’enguany, els dos esperarem de la colla les corresponents “plaques”, i passarem a ser ex membres, en la que totalment descansats seguirem compartint els esmorzars i dinars de la Festa Major i Santa Tecla de la nostra estimada colla dels Gegants Moros.

19


20


21EL PUBILLATGE A LA FESTA MAJOR Maria Marín Presidenta de Foment de Sitges

Enguany el pubillatge celebra el seu 40è aniversari més arrelat que mai a les festivitats de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Ningú posa en dubte l’important paper de les pubilles com a portants del tabernacle de Santa Tecla i fa un parell d’anys es va donar un pas molt important al concedir als hereus el privilegi d’integrar-se amb els portants de Sant Bartomeu. Cada dia se’ls convida a més actes i se’ls hi dona noves i il·lusionants responsabilitats, però encara hi ha feina a fer. Sempre em fa molta gràcia quan algú s’apropa al pubillatge abans d’iniciar un acte i els hi diu “no cal que us expliqui res que això va igual que el darrer any” obviant totalment que cap hi era el darrer any i per suposat no hi serà el vinent. Això en part és positiu doncs cada any donem a nou jovent l’oportunitat de viure l’experiència però evidentment no els eximeix de l’obligatorietat de complir a la perfecció el seu comès i per això necessiten més suport i informació. Per sort sempre hi ha gent disposada a donar un cop de mà com és la confraria de portants o la comissió facilitant alguna acreditació per personal de suport però no es pot seguir depenent únicament de la seva bona fe. Cal una millor regulació.

Pensem que un canvi molt positiu i fàcil d’aplicar seria la d’integrar la figura del cap de colla, que tots/es estem d’acord que és imprescindible pel bon funcionament de la festa, vetlla pel compliment de les directrius marcades per la comissió, s’assegura que els membres de la colla compleixin amb el paper estipulat per elles o estan al cas dels aspectes pràctics com punts d’aigua o d’emergència medica. Un clar exemple de la importància de la figura va ser la reunió per presentar el nou protocol de la festa on van convidar a tot/es els/les caps de colla però al no tenir aquesta figura reconeguda, ningú en representació del pubillatge. Podríem pensar que era perquè no els hi aplicava però res més lluny de la realitat quan el punt 8 de la mateixa està dedicat al pubillatge en exclusiva. La dificultat de complir amb quelcom que ignores és una odissea molt difícil de superar. Per tant molta feina feta i encara alguna per fer com a repte pels proper 40 anys.

23


ELS NOSTRES CABEÇUTS Documentació Annick Simonis · Redacció Dani Piques

A diferència d’altres poblacions, que tenen una o vàries colles de capgrossos més homogènia, la idiosincràsia de la colla de cabeçuts de Sitges és ben peculiar. Es tracta d’una autèntica barreja de personatges de diverses èpoques i diferents fabricants i proporcions que tots junts formen una mescla curiosa que no sempre és apreciada pel públic. Potser pel fet de la seva posició a la cercavila (un pèl amagats entre gegants i foc) o pel fet que durant els anys de més creixement de la Festa no han tingut un ball o una música molt característica (com sí que ha passat en altres pobles), han provocat que actualment els cabeçuts no gaudeixin de la mateixa expectació que altres balls del seguici. Tot i això, des de fa un anys, la colla de cabeçuts està fent un gran esforç en dignificar el ball. Actualment la imatge s’ofereix a la cercavila no té res a veure amb la que tenia uns anys enrere, les coreografies, l’estètica, el manteniment i el respecte de la colla i de l’entitat cap a aquestes figures ha augmentat molt. També compta amb música i coreografia pròpia, del compositor Agustí Cohí i Grau. Falta ara aconseguir un pas més, que el públic de la Festa Major conegui més aquests personatges per connectar millor amb el seu ball. Per aquest motiu, hem pensat que una bona aportació del Fogall d’enguany podria ser oferir una catalogació d’aquests personatges, indicant anys, constructors i origen de cadascun d’ells. Així, la colla de Cabeçuts ha realitzat una bona tasca de documentació (no sempre fàcil) que us resumim en aquestes pàgines. Cal destacar que no tots els cabeçuts que surten en aquestes pàgines (una trentena llarga) surten a la cercavila. I és que el cabeçuts són figures molt grosses i que porta una sola persona, i no és possible treure’ls tots amb la gent actual de la colla. Especialment els més grossos, com l’Enric Morera, el Santiago Rusiñol, l’Adí i la Dina o el Bernat i la Blanca, surten puntualment (per exemple a la Sortida d’Ofici) però requereixen de persones amb molta força per treure’ls tota la Festa Major. És per això que la colla de cabeçuts sovint penja cartells o inicia campanyes per trobar gent vulgui acompanyar aquests personatges durant la Festa. A qui li pugui interessar la diversió està assegurada! I el punt de vista de la festa des de l’anonimat que ofereix amagar-se dins una d’aquestes figures ha de ser tota una experiència. Així que us animem a contactar-hi!

24

Recorregut històric pel ball de cabeçuts A Sitges, la primera referència escrita de la presència dels cabeçuts a la Festa Major data de 1897. Durant els inicis del segle XX van sortir de forma intermitent, però a partir de la dècada dels anys 1920 ho van fer de forma assídua. Dels que s’estrenaren el 1922 (en Patufet, el cavaller Bernat, la Tecla i en Bartomeu) només se’n conserva un, el d’en Patufet. L’any següent es va afegir al seguici la senyora Rosa: “la Rosseta”, que en podem gaudir encara actualment. EN PATUFET (1922)

LA ROSSETA (1923)

A la Festa Major de 1940 hi van haver nous cabeçuts, a la de 1947 s’afegiren els nans dels tres germans Marx, al 1953 dos més i al 1955 varis més formant una colla d’una vintena. Llavors els cabeçuts no formaven cap ball propi i es barrejaven amb els gegants. No va ser fins al 1978, quan s’estrenà un Ball de Nans i l’Agrupació de Balls Populars en construí diverses parelles, així com també el grup local de teatre “Gall Groc”. Durant els anys 80 l’Agrupació va seguir promovent la construcció de nous cabeçuts, alguns d’ells inspirant-se amb els que havien anat sortint durant els anys anteriors. Molts d’ells encara es conserven i surten per Festa Major. Aquestes parelles van ser construïdes i dissenyades per Josep Maria Caballé, Núria Bartés, Blai Fontanals, Paco López i Marta Coll, entre d’altres. Alguns d’ells, com els turistes, es van fer a semblança dels cabeçuts que van existir a principi del segle XX.


LA PARELLA MEDIEVAL: EN BERNAT I LA BLANCA (1983)

LA PARELLA DE MOROS: L’ALÍ I LA DINA (1985)

LA PARELLA DE ROMÀNTICS: L’ESTEVET I LA TOMASETA (1985)

LA PARELLA DE TURISTES: MR. DUPONT I MR. SMITH (1985)

Durant el tombant de segle, nous capgrossos van ser adquirits per l’Agrupació, la majoria provinent de donacions i construïts a “El Ingenio”

LA VINYET (1997)

EL DIMONI (1998) donació de la Colla del Cep

EL BRUIXOT MARGALLÓ (1998) donació de la Colla del Cep

EL CUINER (1999) EL XEF JORDI BUSQUETS donació de la Colla del Cep

25


EL DRAC (2002) donació de Genís Muntané

L’OGRE (2007) donació d’Isidre Baqués

EL NEGRITO (2008) EL REI NEGRE donació anònima

A part de les donacions, durant la primera dècada del segle XXI, l’Agrupació també recupera altres cabeçuts que havien sortit durant el segle XX, amb la intenció de mantenir en la mesura del possible el contingut històric d’aquest ball: EN GEPPETTO (EL FUSTER DE PINOTXO) 2004 (original de 1940)

FLANQUEJADOR 2006 (original de 1955)

26

EN GROUCHO (DELS GERMANS MARX) 2006 (original de 1947)

FLANQUEJADOR D’UNA DENT 2006 (original de 1955)

HARPO “MUDITO” 2006 (original de 1947)

LA LOLA 2006 (original de 1955)

CHICO 2006 (original de 1947)

LA MARIA DE LES TRENES 2006 (original de 1955)


Durant la dècada actual, l’Agrupació ha canviat d’estratègia i ha començat a fer els nous capgrossos a partir de persones reals, fent així un petit homenatge a aquestes persones que per la seva vinculació a la festa o a la vila han deixat un gran record als sitgetans. Tots ells han estat dissenyats i construïts per en Roby.

A més a més, l’any 2013, es van recuperar els capgrossos modernistes, inspirant-se en els que s’havien construït en el marc del pregó de la Cubana l’any 1992. Aquests dos cabeçuts són obra d’Arnau Codina.

LA CARTRONA (2010): ANTONIETA CARTRÓ ROBERT 1886 - 1969 Persona molt popular que destacava per anar sempre vestida i maquillada estrafolàriament

EN PEP CAPELLES (2010): JOSEP DURAN I SOLDEVILA 1863 – 1939 Mític graller, flabiolaire i sacaire sitgetà

EN SUÁREZ (2011): FRANCESC SUÁREZ I CRUZADO 1920 – 1992 Mític moixiganguer bastaix sitgetà

L’ ANITA JULIAN (2012): ANA MARIA JULIÁN RAVENTÓS 1921 – 1994 Cupletista amateur molt popular de l’època

ELS MODERNISTES (2013, ORIGINALS DE 1992): ENRIC MORERA I VIURA 1865 – 1942

SANTIAGO RUSIÑOL I PRATS 1861 – 1931

EN MIRU (2015): JOAN PLANAS I ROCA 1913 – 2004 Mític diablessa de la Colla Vella durant més de 60 anys

27PROGRAMA D’ACTES SANT BARTOMEU 2019 DILLUNS 19 D’AGOST

DISSABTE 17 D’AGOST BARRAQUES Platja de La Fragata. Amb els concerts de: 19.00h Pavvla 20.15h Lildami 21.35h Obeses 23.15h El Niño de la Hipoteca 0.55h Orquestra Di-Versiones 3.00h DJ OGT El col·lectiu de Barraques està format per l’Agrupació de Balls Populars, l’Ateneu Popular, la Colla Jove de Castells, La SACA (Sitgetana de Cultura i Animació, el Casino Prado Suburense i la Societat Recreativa El Retiro Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major CONFERÈNCIA GRUP D’ESTUDIS SITGETANS 19.00h Sala d’actes del GES a l’Espai Cultural Pere Stämpfli (Carrer d’en Bosc, 9) La defensa de les tradicions i festes sitgetanes al segle XVIII a càrrec de Eduard Tomás i Sanahuja

EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia LECTURA DEL PREGÓ SATÍRIC 18.45h Davant el Palau del Rei Moro (d’en Bosc, 10-12) A càrrec de Mia Muntané. En acabar, es presentaran la Pubilla i l’Hereu de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges 2019 i es farà el reconeixement al soci. La festa clourà amb una copa de cava i refrigeri Organitza: ABPS BARRAQUES Platja de La Fragata. Amb els concerts de:

PREGÓ DE FESTA MAJOR 21.30h Plaça de l’Ajuntament A càrrec de Toni Vigó Julià, amb interpretació simultània en llengua catalana de signes. El pregó es podrà veure en directe a la zona de Barraques, on s’instal·larà una pantalla gegant per a la seva emissió. En cas de pluja o mal temps, s’anunciarà la nova ubicació a les xarxes socials oficials Un cop finalitzat, al Baluard Celebració de l’inici de la Festa Major amb copa de cava i cervesa artesana, cortesia de la vinoteca Perbacco i La Sitgetana Craftbeer. Amb l’ambientació de la xaranga Buskant el To

19.30h Reggae per xics 22.30h Suu 0.25h La Pegatina 2.25h Doctor Prats 4.00h DJ OGT Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major

Organitza: GES

DIUMENGE 18 D’AGOST EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia BARRAQUES Platja de La Fragata. Amb els concerts de: 19.00h Ezetaerre 20.20h Roba Estesa 22.15h Els Catarres 0.15h Buhos 2.05h Porto Bello 3.25h DJ Ceba Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major

29


DIMARTS 20 D’AGOST CONCERT D’HAVANERES 20.00h Passeig de la Ribera Amb la formació Serra de Marina. Se servirà el tradicional rom cremat

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU Carrer Floreal, 14 De 10.30h a 13.00h i de 17.00h a 21.00h

CINEMA A LA FRESCA 22.00h Hort de Can Falç Amb el film “Bohemian Rhapsody” (versió Sing Along) canta i balla les cançons de Queen

VERMUT DE FESTA MAJOR 13.00h A la plaça annexa al local de l’Ateneu Popular de Sitges (c/ del Sol) Amb l’actuació en directe de Buskant el to. L’Ateneu convida a totes les sitgetanes i sitgetans a compartir aquest moment i a celebrar l’arribada de la Festa

Preu de l’entrada: 10€ (inclou una cervesa i unes crispetes). Entrades a la venda a www.cineclubsitges.com i a la taquilla del Cinema Prado Organitza: Cineclub Sitges amb la col·laboració de La Sitgetana i Pip Pop

DIMECRES 21 D’AGOST TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU 20:30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla La Comissió municipal de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge del Sant Patró de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, es traslladarà al C. Floreal, núm. 14, lloc designat pel Pendonista, Josep Carbonell Alquézar. Un cop arribi a l’entitat, pregària d’inauguració de l’exposició de la imatge de Sant Bartomeu Recorregut: Baluard, Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Jesús, Francesc Gumà, Hort Gran, Pas de la via, Av. de les Flors, Vidal i Barraquer, Floreal EL BALL 22.00h Platja de La Fragata Orquestra Maravella

30

DIJOUS 22 D’AGOST

Organitza: Ateneu Popular de Sitges ELS GEGANTS MOROS FAN 40 ANYS 19.00h Escola Esteve Barrachina Oferim una petita festa per celebrar els 40 anys dels Gegants Moros. Una tarda amb sorpreses estilístiques. Hi podreu trobar en primícia els ninots dels Gegants Moros fets per la Davallada, gelats per als més petits i es el relat de la construcció dels Gegants Moros a càrrec de l’ABPS. En acabar, els Gegants de la Vila i els Gegants Americanos s’incorporaran a la festa per anar les tres parelles juntes cap a l’Ajuntament Recorregut: Rafael Llopart, Davallada i Ajuntament Organitza: ABPS ASSAIG POPULAR DE FESTA MAJOR 20.30h Palau del Rei Moro En acabat es servirà coca i moscatell. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

LLIURAMENT DE LA BANDERA 21.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla Amb recital de poemes al·legòrics a la Bandera del Sant Patró i amb el cant dels Goigs de Sant Bartomeu, a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. Enguany, el Poema a la Bandera, titulat “Nards i Clavells”, és obra de Mercè Garcia i Juzz Ubach i la il·lustració que l’acompanya és d’Àngel Lorenzo CERCAVILA DE TRASLLAT DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU En acabat, acompanyats de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, cercavila fins al domicili de la presidenta de la Comissió de Festa Major, Maica Díez-Alcón, al carrer Santa Bàrbara, 26 Recorregut: Baluard, Ajuntament, Major, Parellades, Pou Vedre, Santa Bàrbara SINDRIADA POPULAR Un cop arribi la bandera, al Parc de Can Bóta Acte amenitzat amb una fusió musical de talent local: Retrio i Nuria Scarp en una actuació inèdita del repertori musical de la Festa Major Organitza: Comissió de Festa Major amb la col·laboració del Mercat Municipal de Sitges


DIVENDRES 23 D’AGOST · LA VIGÍLIA EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU Carrer Floreal, 14 Des de les 11.00h fins l’inici de la Processó Cívica ENTRADA DE GRALLERS 12.00h Les formacions oferiran les seves peces en homenatge als fundadors de la Festa Major. Hi participen les colles de grallers de l’Escola de Grallers, Marcets, La Sitja i Maricel a més de les colles de sacaires Joan Olarte, Víctor Berbegal i Miquel Acunya Recorregut: Sant Francesc, Cap de la Vila, Major i plaça de l’Ajuntament ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14.00h Platja de la Fragata A càrrec de músics de cobles de Sitges que han interpretat la sardana La Processó de Sant Bartomeu en commemoració del centenari de la seva creació SARDANES 14.00h Cap de la Vila La Cobla Maricel interpretarà les peces “La processó de Sant Bartomeu”, d’Antoni Català i Vidal, i “La Festa Major”, d’Enric Morera i Viura SORTIDA DELS ENTREMESOS I DELS BALLS POPULARS 14.00h Plaça de l’Ajuntament Amb els Gegants, Cabeçuts, Drac, Àliga, Diables, Bastons, Cercolets, Panderetes, Pastorets, Cintes, Gitanes i Moixiganga acompanyats de l’Agrupació Suburband del Retiro. Un cop arribi al Cap de la Vila, es representarà el ball complert de la Moixiganga

ACTUACIÓ DE LLUÏMENT I REPRESENTACIÓ DELS BALLS PARLATS 14.30h Hort de Can Falç En honor a les autoritats i la ciutadania, actuació de lluïment, actuaran totes les colles i es representaran els balls parlats: Ball de Diables, Cercolets, Pastorets i Gitanes. Simultàniament algunes colles visitaran l’Hospital de Sant Joan Baptista ACTUACIÓ CASTELLERA DE VÍGILIA 18.00h Cap de la Vila Amb la Colla Jove de Castellers de Sitges PROCESSÓ CÍVICA 19.00h Des del domicili de la presidenta de la Comissió de Festa Major, Maica Díez-Alcón (Santa Bàrbara, 26) Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband, recolliran el tabernacle de Sant Bartomeu, a l’indret designat per Josep Carbonell Alquézar, Pendonista de Sant Bartomeu 2019, i l’acompanyaran fins a l’església parroquial. Recorregut: Santa Bàrbara, Pou Vedre, Espalter, Passeig Vilafranca, Av. de les Flors, Escoles Pies, Camí Capellans, Camí de la Fita, Doctor Pérez Rosales, Floreal, Vidal i Barraquer, Hospital, Av. de les Flors, Pas de la via, Hort Gran, Francesc Gumà, Jesús, Cap de la Vila, Major, Ajuntament

CASTELL DE FOC 23.00h Des de la Punta, La Fragata i els espigons A càrrec de Pirotècnia Igual Davant el restaurant Pic-Nic, a la banda de mar, s’habilitarà una zona de cadires on als assistents podran gaudir de l’espectacle amb la degustació d’una copa de cava. L’aforament és limitat i es recomana adquirir el tiquet d’accés de forma anticipada a la Paradeta de la Comissió o a l’Oficina de Turisme de Sitges. Les persones amb mobilitat reduïda també han de formalitzar la seva reserva de forma anticipada als punts indicats. Aportació: 5 € Hi col·laboren: Perbacco i cava Maria Casanovas BAIXADA DELS BALLS POPULARS Un cop acabi el Castell de Foc, per les escales de la Punta, desfilada dels balls fins al Monument del Greco i tornada fins al carrer Nou REVETLLA SARDANISTA A partir de la mitjanit, al Cap de la Vila amb la Cobla Sitgetana EL BALL A partir de la mitjanit, a la platja de La Fragata, amb la Banda del Coche Rojo i dj Carles Pérez

A la Plaça de l’Ajuntament els balls rebran la imatge de Sant Bartomeu que arribarà fins l’església parroquial acompanyada per les autoritats, el Pendonista i els Cordonistes, i que es col·locarà al presbiteri per presidir els actes litúrgics de la diada

31


DISSABTE 24 D’AGOST · DIADA DE SANT BARTOMEU APÒSTOL, PATRÓ DE SITGES ALEGRE I FESTIVA MATINAL 6.00h Des del Baluard Miquel Utrillo i Morlius En despuntar el dia, els balls, entremesos i músics, amb la xaranga Buskant el to, tornaran a desfilar pels carrers de la vila. Tothom qui ho desitgi es pot afegir al ball de faixes. Només cal anar vestit de blanc, amb espardenyes de vetes i dur una faixa. Seguint la tradició, responsables municipals, la Comissió i persones convidades per aquesta i vinculades a la festa obsequiaran amb oloroses flors

getana i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, dibuixaran un dels moments més màgics de la Festa Major. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà “Els Segadors”, l’himne nacional de Catalunya

Recorregut: Baluard, Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafel Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Josep, Espalter, Pou Vedre, Parellades, Cap de la Vila, Major i Ajuntament

CONCERT- VERMUT DE FESTA MAJOR 13.00h Després de la sortida d’ofici Al Casino Prado Suburense, amb l’Agrupació Musical Suburband del Retiro A la Societat Recreativa El Retiro amb la Cobla Maricel

SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT 10.30h Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla En honor al qui de Sitges n’és Patró, Sant Bartomeu Apòstol. Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Enguany farà l’ofrena al Sant Patró la Colla Mitjana de Bastons de Sitges, en commemoració del seu 40è aniversari. En acabar la celebració, cant dels Goigs del Sant a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue i veneració de la relíquia

PROCESSÓ EN HONOR DE SANT BARTOMEU 19.30h Des del Baluard Pas del tabernacle de Sant Bartomeu pels carrers i places de la vila, acompanyat de totes les sitgetanes i sitgetans que ho desitgin. Presidirà l’acte processional el rector de la parròquia, Mn. Josep Pausas i Mas, i hi assistirà l’Il·lustríssim Ajuntament. Els balls populars, entremesos, grallers i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro precediran el tabernacle. El ganfaró parroquial i el tabernacle, amb la imatge del Sant, serà dut pel Cos de Portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla. S’ha designat Pendonista de la Bandera de Sant Bartomeu a Josep Carbonell Alquézar, qui ha nomenat Cordonistes a Roser Gallego Albet, Xavier Carbonell Pascual, Xavier Carbonell Alquézar i Josep Carbonell Gallego.

SORTIDA D’OFICI Després de l’ofici concelebrat, del Baluard a la plaça de l’Ajuntament Desfilada musical de la Banda, que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament actuaran, alhora, tots els balls i els seus respectius músics, que juntament amb la Cobla Sit-

EXHIBICIÓ CASTELLERA 12.30h Plaça de l’Ajuntament Amb la Colla Jove de Castellers de Sitges En acabar, al Palau del Rei Moro, presentació de la Pubilla i l’Hereu de la Colla

DIUMENGE 25 D’AGOST · VOT DE LA VILA A SANT LLI VERMUT DE SANT LLI 12.30h Jardins d’El Retiro L’acte comptarà amb l’actuació de Sergi Ramírez i se servirà el tradicional vermut de Sant Lli. Hi col·labora: Societat Recreativa El Retiro i els Jardins d’El Retiro que ara ho porten els del Cable EXHIBICIÓ CASTELLERA DE FESTA MAJOR 18.30h Plaça de l’Ajuntament Amb els Minyons de Terrassa, els Xicots de Vilafranca i la Colla Jove de Castellers de Sitges Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

32

MÚSICA AL CARRER Concerts musicals a diferents punts de la vila. 19.30h Sergi Estella al Cafè Bar Roy 20.00h Oshun al Pic Nic 20.30h Mercè Garcia i Juzz Ubach als Jardins del Prado · Cañateca 21.00h Rumba al Bar als Jardins del Retiro

Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major, Ajuntament i Baluard Al pas de la processó pel passeig de la Ribera, el seguici religiós serà saludat amb salves de morterets i repics de campanes. La Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes “Els Gegants de Sitges” del mestre Tomàs Gil i Membrado i “La Processó de Sant Bartomeu”, del mestre Antoni Català i Vidal ENTRADA DE SANT BARTOMEU A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL Quan la processó arribi al Baluard, els balls, entremesos i músics envoltaran el tabernacle, mentre esclaten focs artificials i repiquen les campanes en el que serà el darrer homenatge al patró. A continuació, dins del temple, pregària de cloenda. La capacitat de públic al Baluard és limitada. Per motius de seguretat, en cas d’arribar al màxim d’aforament permès només podran accedir a la plaça les persones que participen a la processó BALLADA FINAL DE LES BÈSTIES DE FOC I ELS GEGANTS Tot seguit a la pregària de cloenda, davant l’Ajuntament, per acomiadar els actes tradicionals fins Santa Tecla En acabar, FI DE FESTA al Palau del Rei Moro. Organitza: ABPS EL BALL 0.00h Platja de la Fragata Amb La Loca Histeria i DJ Lagarto

DILLUNS 26 D’AGOST MISSA EN SUFRAGI DELS DIFUNTS DE LA NOSTRA VILA 19.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla Som convidats a recordar els qui, amb nosaltres, visqueren amb goig la Festa Major BALL PER A LA GENT GRAN 19.30 h Hort de Can Falç A càrrec de Josep Delgado REVETLLA SARDANISTA DE CLOENDA 22.15h Platja de Sant Sebastià Amb la Cobla Maricel. Acomiadarem la Festa Major amb degustació de coca i moscatell.ACTES A LES ENTITATS I ALTRES ACTIVITATS DE SANT BARTOMEU DISSABTE 3 PRESENTACIÓ DE L’EDICIÓ ESPECIAL DE FESTA MAJOR DEL BLANC SUBUR 19.30h al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges Presentació de l’Edició especial de Festa Major del Blanc Subur, edició limitada. Al nou Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges obre les seves portes per presentar aquesta iniciativa de la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Visites guiades i música en directe durant l’acte. Organitza: La Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista DILLUNS 5 REPRESENTACIÓ DEL BALL DE NOSTRA SENYORA DEL VINYET 12.00h Placeta al costat del Santuari A càrrec de La Tija DIMECRES 7 I 14 D’AGOST TALLER FAMILIAR: LA FESTA MAJOR A LA SAMARRETA 18.00h al Racó de la Calma En aquest taller ajudarem als nens i les nenes a pintar la seva samarreta de Festa Major, així podran lluir una samarreta única, original i molt artística! Recorda portar una samarreta per pintar Aforament Limitat. Preu: 4€. Venda d’entrades a http://museusdesitges.cat Organitza: Consorci del Patrimoni de Sitges DISSABTE 10 X TORNEIG DE FUTBOL SALA DE COLLES DE FESTA MAJOR 16.00h Escola Esteve Barrachina Organitza: La Saca - Sitgetana de Cultura i Animació. DIVENDRES 16 INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ FOC A LA FESTA 19.00h a la sala d’actes Jofre Vilà del Casino Prado Suburense La Mostra es pot visitar fins al 25 de setembre. Obert tots els dies de 16 a 21 h (excepte els dies 24 d’agost i 23 de setembre) Organitza: Casino Prado Suburense

DISSABTE 17 SOPAR-BALL DE CASATS 22.00h als Jardins de El Retiro amb el grup “ANDREU´S QUARTET” i DISCO MARIN Durant la vetllada, nomenament de la Pubilla i l´Hereu de El Retiro 2019. Hi haurà un obsequi per totes les senyores i diferents sorteigs de regals durant tota la nit Informació i reserves fins el 14 d´agost (aforament limitat) a la secretaria de l´Entitat (93-894-01-37) o al Cable Jardins (977-78-13-51) o per correu electrònic: elretirositges@gmail.com Organitza: Societat Recreativa El Retiro i Els Jardins de El Retiro que ara ho porten els del Cable DIUMENGE 25 JORNADA DE PORTES OBEERTES ALS MUSEUS De 10.00h a 20.00h Museu del Cau Ferrat i Museu de Maricel De 11.00h a 14.00h i de 17.00h a 20.00h Fundació Stämpfli Art Contemporani Activitat gratuïta. Aforament limitat Organitza: Consorci del Patrimoni de Sitges CONCERT DE SANT BARTOMEU 21.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla A càrrec de Maria Nacy (Barcelona) Entrada: Aportació econòmica voluntària Organitza: Amics de l’Orgue de Sitges DIVENDRES 30 PEÇA DEL MES “BALL DE DIABLES DE SITGES” 20.00 h Palau Maricel Autoria de la fitxa a càrrec de Jordi Cubillos i Josep Ramon Parés Presentació de la fitxa a càrrec de Josep Ramon Parés Activitat gratuïta. Aforament limitat Organitza. Consorci del Patrimoni de Sitges DISSABTE 31 SOPAR LUNCH D’ESTIU 21.30h als jardins del Casino Prado Suburense amb l’actuació de mag Txema amb l’espectacle “Txema, The Postman” i la presentació de les Pubilles del Prado i del Carrusel i de l’Hereu del Carrusel. Més informació a www.casinoprado.cat Organitza: Casino Prado Suburense


XARCUTERIA CANSALADERIA M.PIQUÉ V. MERCAT MUNICIPAL

BONA FESTA MAJOR!

BONA FESTA MAJOR!

US DESITGEM BONA FESTA MAJOR!


PROGRAMA D’ACTES SANTA TECLA 2019 DIVENDRES 13 DE SETEMBRE INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DEL VII CONCURS D’INSTAGRAM 20.00h Sitgetana Craftbeer (carrer Sant Bartomeu, 10) S’exposaran les 20 millors fotografies del concurs i es lliuraran els premis als tres primers classificats. La mostra es podrà visitar fins el 24 de setembre Organitza: ABPS 40a NIT DE LES PUBILLES I ELS HEREUS 21.00h Lloc a concretar Lunch-Ball en què es proclamaran la Pubilla i l’Hereu de Sitges 2019 Organitza: Foment de Sitges amb la col·laboració de Bodegues Torres

DISSABTE 14 DE SETEMBRE TROBADA DE GEGANTS, CABEÇUTS I DRACS PETITS 11.00h Hort de Can Falç Els més petits participen a la festa amb simpàtiques i treballades creacions. L’Escola Municipal de Música Montserrat Almirall realitzarà un tastet d’instruments i amenitzarà l’acte La Tija

Recorregut: Baluard, Ajuntament, Bosc, Davallada, Barcelona, Aigua, Major i Ajuntament

20è INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DEL CONCURS DE FOTOGRAFIA 18.00h Espai Cultural Pere Stämpfli S’exposaran les 50 millors fotografies i es lliuraran els premis als guanyadors. La mostra es podrà visitar fins el 29 de setembre.

CORREFOC 21.45h Des de l’Ajuntament. Amb la participació de: Diables de Vilafranca, Diables La Garça de Sant Feliu de Llobregat, Ball de Diables de Ribes Colla Jove, Diables Aristois de Sant Martí Sarroca, Drac de la Geltrú, Àliga de Sitges i Diables de l’ABPS

Divendres de 18.00h a 20.00h, dissabtes de 12.00h a 14.00h i de 18.00 a 20.00h i diumenges i festius de 12.00h a 14.00h Organitza: Secció Fotogràfica Grup d’Estudis Sitgetans TIMBALADA NIT DE FOC 19.30h La Fragata Amb els timbalers de les colles participants a la Nit de foc Recorregut: Fragata, passeig de la Ribera, Sant Pau, Parellades, Cap de la Vila, Major i Ajuntament

MOSTRA D’ENCESES 21:15h Plaça de l’Ajuntament Amb la participació de l’Espetegafoc i les colles participants al correfoc

Recorregut: Bosc, Davallada, Sant Joan, Fonollar, La Torreta, Barcelona, Aigua, Major, Nou i Passeig de la Ribera. En acabar hi haurà una encesa final conjunta de totes les colles CONCERTS NIT DE FOC 23.00h La Fragata Amb Zebrass Marching Band, Miquel del Roig i Orquestra Mitjanit Tots els actes de la Nit de Foc estan organitzats per La Saca – Sitgetana de Cultura i Animació

NIT DE FOC 20.30h Des del Baluard Amb la participació de l’Espetegafoc

DIUMENGE 15 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ DEL PENÓ DE SANTA TECLA En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia CONCENTRACIÓ I CERCAVILA DE GEGANTS I CABEÇUTS INFANTILS 10.00h Des de l’Ajuntament En acabar hi haurà una ballada final conjunta Recorregut: Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera i Fragata. EXHIBICIÓ DELS BALLS BLANCS INFANTILS Un cop finalitzi la cercavila, a La Fragata, hi haurà l’exhibició dels Balls de Bastons, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Cintes, Gitanes i Moixiganga

36

CONCENTRACIÓ I CERCAVILA DE DRACS I COLLES INFANTILS DE DIABLES 17.30h Pont d’en Domènech En acabar hi haurà una encesa final conjunta Recorregut: passeig de la Ribera fins a la Fragata BALL PARLAT DE DIABLES INFANTIL Un cop finalitzada la cercavila, a La Fragata, hi haurà l’exhibició dels Balls Parlats de les colles de Diables de l’ABPS, Colla Vella i Colla Jove

DIJOUS 19 DE SETEMBRE CONCERT DE GRALLES 21.00h Racó de la Calma Organitza: ABPS LES GITANES D’ANTES Un cop finalitzi el concert, al Racó de la Calma Organitza: ABPS


DIVENDRES 2O DE SETEMBRE TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANTA TECLA 20.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla La Comissió municipal de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge de la Santa Patrona de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de l’Agrupació Musical Suburband de El Retiro, es traslladarà al Carrer Carreta 26, lloc designat per la Pendonista Tea Hill Llorens. Un cop arribi al destí, pregària d’inauguració de l’exposició de la imatge de Santa Tecla Recorregut: Baluard, Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pau, Passeig de la Ribera, Carreta ASSAIG POPULAR DE SANTA TECLA 21.00h Palau del Rei Moro Un cop finalitzat hi haurà pica-pica per als participants Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

DIUMENGE 22 DE SETEMBRE · LA VIGÍLIA EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA De les 11.00h fins l’inici de la Processó ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14.00h Platja de la Fragata A càrrec del Pubillatge de Sitges que enguany celebra el seu 40è aniversari PROCESSÓ CÍVICA 19:00h Carrer Carreta, 26 Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband, recolliran el tabernacle de Santa Tecla, a l’indret designat per Tea Hill Llorens, Pendonista de Santa Tecla 2019, i l’acompanyaran fins a l’església parroquial Recorregut: Carreta, Passeig de la Ribera, Bassa Rodona, Santa Tecla, Primer de Maig, Marqués de Montroig, Joan Tarrida, Bonaire, Sant Josep, Sant bonaventura, Sant Francesc, Sant Josep, Illa de Cuba, Jesús, Santiago Rusiñol, Barcelona, Davallada

A la Plaça de l’Ajuntament els balls rebran la imatge de Santa Tecla que arribarà fins l’església Parroquial acompanyada per les autoritats, el Pendonista i els Cordonistes i es col·locarà al presbiteri per presidir els actes litúrgics de la diada. CASTELL DE FOC 23.00h Des de la Punta, La Fragata i els espigons A càrrec de Pirotècnia Igual REVETLLA SARDANISTA A partir de la mitjanit, Cap de la Vila Amb la Cobla Sitgetana EL BALL A partir de la mitjanit, platja de La Fragata Amb La Banda Neon i Bounce

EL BALL 22.00h Platja de la Fragata Amb Pancho, Panellet, Ramon Mirabet i DJ Miku

DISSABTE 21 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA De 10.00h a 14h.00 i de 17.00h a 21.00h, Carrer Carreta 26 FESTA INFANTIL 17.00h Palau del Rei Moro Manualitats, espectacle infantil, xocolata i melindros Organitza: ABPS VESTIM ELS GEGANTS MOROS En acabar la festa infantil, al Palau del Rei Moro Organitza: ABPS FESTA JOVE HOLLI PARTY 17.00h A l’auditori del Parc de Can Robert Entrada lliure Organitza: Regidoria de joventut, Espai jove EL BALL 22.00h Platja de la Fragata Amb Manel Fuentes & The Spring’s Team, Gansos Rosas i DJ Coco

DILLUNS 23 DE SETEMBRE

DIADA DE SANTA TECLA, PROTOMÀRTIR, PATRONA DE SITGES MATINAL DE FOC 6.30h Plaça de l’Ajuntament S’alternaran bèsties infantils i colles de diables Recorregut: Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Sant Josep, Espalter, Pou Vedre, Bassa Rodona, Santa Tecla, Primer de Maig, passeig de la Ribera (banda de mar) i La Fragata MATINAL DE GEGANTS I BALLS BLANCS 7.00h Baluard Recorregut: Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafel Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera (banda de muntanya) i La Fragata MATINAL PETITA 8.00h Plaça de l’Ajuntament Recorregut: Ajuntament, Bosc, Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Major, Nou, passeig de la Ribera i La Fragata

SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT EN HONOR A SANTA TECLA 11.00h Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la Parròquia. Enguany farà l’ofrena la colla dels Gegants Moros amb motiu del seu 40è aniversari i la Cobla Maricel, que celebra 10 anys, interpretarà “La processó de Sant Bartomeu”, que celebra 100 anys de la seva creació. Un cop finalitzada, cant dels Goigs a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. SORTIDA D’OFICI Després de l’ofici concelebrat, del Baluard a la plaça de l’Ajuntament, desfilada musical de la Banda, que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament actuaran, alhora, tots els balls i els seus respectius músics, que juntament amb la Cobla Maricel i l’Agrupació Musical Suburband de El Retiro, ompliran de sons i imatges en aquest emotiu moment de la festa. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà “Els Segadors”, l’himne nacional de Catalunya

37


ACTUACIÓ CASTELLERA 13.00h Ajuntament A càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges SELECTE CONCERT- VERMUT 13.00h Després de la sortida d’ofici Al Casino Prado Suburense, interpretat per la Cobla Maricel A la Societat Recreativa El Retiro, amb l’Agrupació Musical Suburband de El Retiro PUJADA I BAIXADA DEL PILAR DE LA JOVE DE SITGES 18.00h Baluard i escales de la Punta A càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges PROCESSÓ EN HONOR A SANTA TECLA 19.00h Baluard Pas del tabernacle de Santa Tecla pels carrers i les places de la vila, portat per les Pubilles i els Hereus, i acompanyat per totes les sitgetanes i sitgetans que ho desitgin. Presidirà l’acte processional el rector de la parròquia, Mn. Josep

DIMARTS 24 DE SETEMBRE BALL PER A LA GENT GRAN 19.00h Hort de Can Falç A càrrec de la formació Duet

DISSABTE 28 DE SETEMBRE EXHIBICIÓ CASTELLERA DE SANTA TECLA 18.30h Cap de la Vila Amb els Xicots de Vilafranca, els Castellers de Berga, els Xiquets de Vila-seca i la Colla Jove de Castellers de Sitges Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

Pausas i Mas, i hi assistirà l’Il·lustríssim Ajuntament. Els balls populars, entremesos, grallers i l’Agrupació Musical Suburband de El Retiro precediran el tabernacle. Obrirà el seguici religiós el ganfaró parroquial portat pel Cos de portants del tabernacle de Sant Bartomeu i Santa Tecla. S’ha designat Pendonista de Santa Tecla a Tea Hill qui ha nomenat Cordonistes, Marc Rafecas Hill i Ona Rafecas Hill. Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major, Ajuntament i Baluard Al pas de la processó pel passeig de la Ribera, el seguici religiós serà saludat amb salves de morterets i repics de campanes i la Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes “Els Gegants de Sitges” del mestre Tomàs Gil i Membrado i “La Processó de Santa Tecla”, del mestre Jordi Pañella Virella

DIVENDRES 27 DE SETEMBRE ASSAIG ESPECIAL DE LA JOVE 21.00h Palau del Rei Moro Assaig previ a la diada de Santa Tecla Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

DIUMENGE 29 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ GEGANTS MOROS 12.00h Palau del Rei Moro Inauguració de l’exposició dels Gegants Moros CONCURS NACIONAL DE COLLES SARDANISTES 18.00h Plaça de la Fragata Campionat Juvenil, Veterà i Territorial de les comarques barcelonines, amb la Cobla Maricel Organitza: Amics de la Sardana de Sitges

ENTRADA DE SANTA TECLA A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL Quan la processó arribi al Baluard, els balls, entremesos i músics envoltaran el tabernacle, mentre esclaten focs artificials i repiquen les campanes en el que serà el darrer homenatge a la patrona de Sitges. A continuació, dins del temple, pregària de cloenda “Us he mirat Santa Tecla” La capacitat de públic al Baluard és limitada. Per motius de seguretat, en cas d’arribar al màxim d’aforament permès només podran accedir a la plaça les persones que participen a la processó BALLADA FINAL DE LES BÈSTIES DE FOC I ELS GEGANTS Acte seguit, davant de l’Ajuntament, per acomiadar els actes folklòrics fins la propera Festa Major En acabar, FI DE FESTA al Palau del Rei Moro. Organitza: ABPS EL BALL 23.00h Platja de la Fragata Amb DJ Los 40 on Tour

ACTES A LES ENTITATS I ALTRES ACTIVITATS DE SANTA TECLA DIJOUS 5 4t MERCAT DE SEGONA MÀ DE VESTUARI INFANTIL 18.00h Palau del Rei Moro Intercanvia, compra o ven el que necessitis per a la festa petitona. Organitza: ABPS DIVENDRES 13 I DISSABTE 14 III OPEN DE BRIDGE Trofeu Festa Major de Santa Tecla L’Art i Cafè (Joan Tarrida, 10-12). Inscripcions a: bridgesitgesblau@gmail.com Organitza: Club Sitges Blau Bridge en col·laboració amb la Comissió de Festa Major DIVENDRES 20 ESPECTACLE DE MÀGIA ‘MIRATGES’ 18.00h Teatre Prado Proposta escènica del mag Àlex Gilabert Preu: Taquilla inversa Organitza: Casino Prado Suburense DIUMENGE 29 CONCERT D’ORGUE DE SANTA TECLA 18.00h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla A càrrec de Maurizio Salerno (Milà, Itàlia) Preu: Aportació econòmica voluntària Organitza: Amics de l’Orgue de Sitges
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.