FOGALL nº35 any 2018

Page 1

EL FOGALL

FESTA MAJOR 2018

REVISTA DE CULTURA POPULAR SANT BARTOMEU I SANTA TECLA, FESTA MAJOR DE SITGES. DECLARADA FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL PER LA GENERALITAT DE CATALUNYA.

NÚM· 35


LA PORTADA

Tota il·lustració té un significat, un simbolisme que representa allò que tota persona viu i sent en una etapa tan emotiva com és la que ens ocupa en aquest cas, la Festa Major. Aquell sentiment que t’aboca al record, als moments llunyans. Un record familiar, on la unió i el retrobament es tornen essencials. Pensant com podia representar els 40 anys de l’entitat en el Fogall, una publicació que té la seva essència en la conservació de la tradició Catalana, vaig endinsar-me en els records viscuts en aquesta època de l’any tan esperada. La imatge de la meva àvia em va venir al cap, situant-me en un dia calorós d’agost. És per aquesta raó que la primera impressió que transmet la il·lustració és aquella dona forta que s’ha fet càrrec de tu, que t’ha cuidat, alimentat, escoltat i ha jugat amb tu amb tota la bona voluntat i tendresa que una àvia pot tenir. De sobte, la vaig tornar a veure. Aquella dona asseguda al menjador de casa seva, on hi han transcorregut pràcticament tots els millors moments de la seva història. Un espai seu, únic i ple de records. En la representació d’aquest espai pots trobar diferents objectes i representacions que són part de la festa, i la terrassa vol abocar-te a un exterior de llum, de mar, de vent, de so i d’olor. El detall més important, una imatge que et roba el cor, la baixada d’escales dels castellers de Sitges. Ja sents com arriba, sents el poble que espera, sents l’alegria dels habitants. Ja tens ganes d’emocionar-te i recordar a tota la gent qui estimes i t’envolta en les festes més esperades, les del teu poble. El sentiment, els colors verd, blau, vermell i groc, l’alfàbrega, el folklore, la tradició, el poble... La Festa Major.

Anna Sella Sánchez Il·lustradora de la portada


SUMARI En motiu de la celebració del 40è aniversari, hem volgut fer partícip de la revista els balls i entitats que conviuen al Palau. Així, enguany hi trobareu aportacions del Ball de Pastorets, amb una interessant conversa amb els primers components del ball a l’entitat, del Ball de Cabeçuts, que ens expliquen les seves sensacions des de dins dels personatges, del Ball de Diables, amb un inquietant conte, del Ball de Gitanes, amb un recull d’anècdotes en vers, i de La Saca, amb una merescuda referència a l’Espetegafoc. A més a més, el Grup Pessebrista de Sitges i el Ball de Cintes ens han ofert uns captivadors passatemps. Tot i la participació de les colles i entitats, no hem volgut deixar de banda els articles d’opinió. D’aquesta manera comptem amb la participació de la Laura Gómez Ill, la Maria Junyent i Carbonell, la Loreto Almirall Malivern i en Jordi Surià. Quatre persones que ens donen el seu punt de vista de com ha evolucionat la nostra Festa i l’Agrupació, des de la seva fundació fa 40 anys fins avui en dia. A més a més, també hi podreu trobar informacions relacionades amb l’entitat, l’entrevista al soci homenatjat l’any passat i, a les pàgines finals, el programa oficial d’actes de la Festa Major. Desitgem que en gaudiu.

04 PÒRTIC

16 L’HEU FETA GROSSA!!!

06 INFORMACIONS BREUS

18 AIXÒ ERA I NO ERA...

10 JOAN ROCA

20 ELS PRIMERS SALTS DELS PASTORETS

12 LA MATEIXA FESTA, AMB EMBOLCALL DIFERENT?

22 LA FESTA AMB ULLS DE CABEÇUTS

14 SENSE PÚBLIC LA FESTA MAJOR NOMÉS ÉS UN ASSAIG

24 ELS PASSATEMPS DEL FOGALL

EL FOGALL Núm. 35 - Festa Major de Sitges. Agost de 2018

Amb el suport de:

Edita Agrupació de Balls Populars de Sitges www.agrupasitges.cat info@agrupasitges.cat

Hi han col·laborat Xavier Salmerón i Carbonell Loreto Baqués i Almirall Gabriel González i Miret Bàrbara Muntané i Urbano Xavi Huete i Carreras Adaia Matas Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla

Adreça Palau del Rei Moro C/ d’en Bosc, 10-12, 08870 Sitges Tel. 93 894 73 75

Disseny i maquetació Víctor Bregante

Coordina Dani Piques i Ribalta

Il·lustracions Portada: Anna Sella Sánchez Logotip 40 anys: Agustí Albors i Edgar Comas

Correcció Pepi Martínez i Font

Impressió Gràfiques del Foix, S.L.

27 CONVERSES GITANIL 29 QUINZE ANYS D’ESPETEGA 30 NERVIS 33 PROGRAMA D’ACTES DE SANT BARTOMEU 2018 40 PROGRAMA D’ACTES DE SANTA TECLA 2018 Pàg. 17: Jofre Vilà Soler, 1979 Cartells Oficials FM: Pep Pascual i Peris Cartell Barraques: Xavi Huete i Carreras Propietat i Any Fotografies Arxiu ABPS: p6, p7 inf i p8, 2017/18 Ajuntament de Sitges: p2, p5, p7 sup, p13, p23, p29, p31, p33, p34, p35, p36, p37, p38 i p42, 2017 Eduard Sentís: p11, 2018 Maria Junyent: p15, 1979 Sebastià Giménez: p19 sup, 1945 i p19 inf, 1963 Col·lecció de l’Abans: p19 mig, 1920 i p21 esq, 1955 Josep Mª Alegre: p21 dre, 2012 Isa Almena: p28, 2017

Junta de l’entitat Loreto Baqués i Almirall Gabriel González i Miret Vinyet Esteban i Martínez Chari Vilacañas i Vilacañas Xavi Huete i Carreras Gerard López i Chacón Daniel Martínez i Berdala Adaia Matas Bàrbara M untané i Urbano Àxel Neumann i Amigó Ariana Oliva i Carbonell Raquel Planas Lluís Eduard Sentís i Perelló L’Agrupació de Balls Populars de Sitges fa constar que el contingut dels articles publicats reflecteix únicament l’opinió de llurs sotasignats.


PÒRTIC Quan ens acostem als 40 anys, com a individus, ens replantegem tota una sèrie de preguntes, angoixes, noves il·lusions i nous projectes. Com a entitat, estem en una fase de petita aturada tècnica. No us espanteu! Tot segueix endavant a bon ritme, però l’equip que es troba ara mateix al capdavant de l’entitat fa ja un parell d’anys que es replanteja noves accions i objectius. Seria una bona comparació pensar que el mateix punt d’inflexió que tenim quan “ens fem grans”, l’estem vivint com a entitat. Aquests últims mesos hem estat en contacte amb l’alma mater de l’entitat: els socis fundadors, també hem tingut un apropament amb els pilars i motors de la casa (juntes passades, caps de colla, socis que ja no ho són i d’altres que s’hi han fet de nou) i sí, la conclusió és que la nostra entitat s’ha fet gran: tant en edat com en volum. No perdem però un punt romàntic, màgic i madur de respecte i estima per la nostra cultura i folklore. Aquesta és la nostra raó de ser, igual ara que fa quaranta anys. I com que, tot i fer-nos grans, mantenim ben viva la il·lusió i la frescor dels més petits, hem preguntat als socis més actius de l’entitat (junta i caps de colla) quines paraules els hi venien al cap quan se’ls preguntava pels 40 anys de l’entitat.... i què sentien quan venien al palau...

Citacions precioses, en què es pot copsar l’estima que totes i tots tenim... A l’agrupa Al folklore A la cultura A la Festa A la identitat del nostre poble I paraules que fan entendre l’origen i ens recorden els objectius de la nostra entitat... Motor de la Festa La llavor del què som Transmetre valors Moments únics Germandat Pinya Estima Tradicions en família Paraules tan simples que ens fan pensar en no perdre el punt de vista de les coses importants ara que l’entitat es fa gran. Així que, simplement, Bona Festa Major!! PD: Enguany dediquem aquesta publicació, així com tots i cada un dels salts, balls, somriures i cabrioles que farem durant aquesta Festa Major i Santa Tecla, al Jofre i a en Coté, socis fundadors de l’Agrupa, grans folkloristes i mestres de l’entitat. Els estarem per sempre agraïts per la seva gran aportació a l’entitat i al poble.

Junta Directiva de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

4INFORMACIONS BREUS L’ABPS RENOVA LA JUNTA

OBRES DE MILLORA DEL PALAU DEL REI MORO

L’AGRUPA ASSOLEIX UN NOU RÈCORD DE SOCIS/ES!

L’Assemblea Ordinària de l’ABPS va nomenar el passat 16 de desembre la nova junta de l’entitat presidida de nou per Loreto Baqués. Després de dos anys al capdavant de l’entitat, la presidenta compta amb el recolzament dels socis/es per aquesta nova legislatura. El gruix de la junta es manté, però amb fins a quatre cares noves. Amb el mateix esperit dels darrers dos anys, la junta té com a objectiu esdevenir una entitat oberta a tothom i comptar amb la implicació dels socis/es en el dia a dia de l’entitat.

Durant el Ple municipal del passat mes de juny es va aprovar l’arranjament del pati i la coberta i el projecte d’una nova instal·lació elèctrica del Palau del Rei Moro. L’estat d’aquests elements de la seu social de l’ABPS és força precari degut al pas del temps i la falta d’inversió en l’edifici. Aquesta demanda que les entitats que comparteixen el Palau portaven reclamant feia anys es farà realitat durant els propers mesos.

Durant la passada Assemblea Ordinària vam rebre una gran notícia, l’Agrupa ha assolit un nou rècord de socis/es. La xifra actual és de 1.134, un clar indicador del bon estat de salut i d’un futur assegurat de l’entitat.

MERCÈ GARCIA PREGONERA SATÍRICA 2018! Cupletista sitgetana de referència i ex-membre de la junta de l’entitat, Mercè Garcia serà la pregonera satírica d’enguany. A més, aquest serà un pregó històric, doncs després de molts anys d’història d’aquest acte, la Mercè serà la primera dona pregonera satírica. La persona idònia per celebrar els 40 anys de l’Agrupa! En aquest mateix acte coneixerem la nova pubilla i el nou hereu de l’entitat així com qui serà el soci o sòcia homenatjat. Us esperem el proper diumenge 19 d’agost a les 19h a les portes del Palau del Rei Moro per encetar la festa de la forma més satírica i divertida!

6

UNA CELEBRACIÓ 2.0 L’ABPS fa 40 anys aquest 2018 i, entre d’altres actes, l’entitat ho ha celebrat a les xarxes socials amb un seguit de vídeos curts que expliquen la manera de ser i fer de l’entitat. Actualment s’han publicat vídeos on els protagonistes són socis fundadors i ex-presidents/es i durant les properes setmanes descobrirem un últim vídeo protagonitzat per infants de l’entitat. Podeu entrar al Facebook, Instagram o Twitter (agrupasitges) per veure’ls!


JA ÉS AQUÍ LA SISENA EDICIÓ DE LES BARRAQUES DE SITGES!

UNA CATIFA PARTICIPATIVA

PORTAL DE TRANSPARÈNCIA

Després de la mala experiència viscuda el 2017 degut a l’ajornament de l’esdeveniment, organitzat per entitats culturals sitgetanes, a causa dels atemptats de Barcelona, les #BarraquesSitges18 arriben amb més força que mai! Durant els dies 17, 18 i 19 d’agost ballarem i cantarem a la plaça de La Fragata amb grups de gran alçada com Xavi Sarrià, Mishima o Buhos.

Per tal de commemorar el seu 40è aniversari, l’ABPS va obrir la seva catifa del Corpus de Sitges 2018 a tota la ciutadania. El participants van poder gaudir i conèixer tot el procés de creació d’una catifa de la festa sitgetana, que enguany ha estat dissenyada amb motius de l’emblemàtic sostre del Palau del Rei Moro.

El passat 2016 la Junta Directiva de l’Agrupació va fer públic, mitjançant la seva pàgina web i complint així la nova normativa de la Transparència aprovada pel Parlament de Catalunya, el Portal de Transparència on poder consultar les dades institucionals i econòmiques dels darrers anys de l’entitat sitgetana. Aquest portal compta amb totes les dades actualitzades i hi podeu accedir mitjançant el següent directori web: www.agrupasitges.cat/transparencia. Un espai pioner dins les entitats sitgetanes i que compleix amb l’esperit transparent i obert de l’ABPS.

7


ELS BALLS DE L’ABPS ARREU DEL PAÍS

Un dels eixos vertebradors de l’Agrupa és la difusió de la cultura sitgetana i catalana arreu. Un any més, els balladors i balladores de l’ABPS han voltat pel país amb els seus versos, danses i músiques.

QUAN 8 d’octubre (2017) 15 d’octubre (2017) 28 d’octubre (2017) 4 de novembre (2017)

ON Santa Maria de Palautordera Santa Fe del Penedès Festival Ireland-Catalunya Ballada de gegants històrics de la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona Mostra de Balls Parlats de Salomó 10è aniversari de la Llar d’Infants La Moixiganga Trobada biennal de gegants de la Vila de Gràcia Aplec d’Adifolk a Manresa Aplec de La Trinitat Presentació de les #BarraquesSitges18 150è aniversari del Ball de Panderos de Vilafranca del Penedès Trobada de Cintes de Les Roquetes Festa Major de Campdàsens Correfoc de les Cases Noves Festa Major de les Cases Noves

14 d’abril 20 d’abril 5 de maig 12 de maig 27 de maig 10 de juny 31 de juny 31 de juny 2 de juliol 6 de juliol 7 de juliol

8

QUI Ball de Pastorets Ball de Gitanes infantil Ball de Gitanes infantil Gegants Moros Ball de Pastorets Moixiganga infantil Gegants Moros Cabeçuts Gegants Moros Ball de Pastorets Ball de Panderetes Ball de Cintes Ball de Cercolets Diables de l’ABPS Ball de Cercolets i Ball de Gitanes


WWW.AGRUPASITGES.CAT

US DESITJA UNA BONA FESTA MAJOR!


JOAN ROCA Entrevista al soci homenatjat de 2017

Celebrant els 40 anys de l’entitat, i entrant en plena maduresa d’aquesta, hem considerat oportú entrevistar a en Joan Roca, pilar fonamental de l’Agrupa des dels seus inicis i soci homenatjat del 2017. Junts, han viscut la infància, s’han vist créixer fins arribar a l’adolescència i ara estan gaudint d’una magnífica maduresa. Abans de prémer el botó de gravar, en Joan esmena el seu recorregut folklòric dins de l’Agrupa. Els seus inicis van ser al ball de les cintes datant les seves primeres danses la Santa Tecla dels seus 16 anys. D’allà va passar al ball de les gitanes no deixant de banda altres projectes com ara l’esbart. Feta aquesta introducció i avançant-vos que aquí no acaba la seva implicació i estima per l’Agrupa i per Sitges, em disposo a gravar. A part de tot això, per la casa, què has fet? Per la casa he estat cap de vestuari, que en aquell moment estava al passadís on ara està l’arxiu. Vaig fer vestuari per l’esbart, per la Festa Major i el Sant Sepulcre amb el que porto també la tira d’anys, 25 concretament. Quan l’Agrupació encara estava començant i a la Festa Major li faltava una mica de carinyo i empenta perquè sortís amb dignitat, tu creus que hi havia més implicació per part de tothom? Sí, jo crec que sí. Inclòs quan fèiem esbarts. Recordo que ens tancàvem al bar de El Retiro i sortíem que tocaven les 6 del matí fent projectes com l’espectacle que vàrem fer al Prado que va ser tot un triomf. És un fet que tothom s’implicava més. Un altre exemple. Abans, els cercles els fèiem a casa de la Lolin Rocha, mentre que la Lourdes Pedreny a la botiga i la Mia feien les floretes. Se les repartien. No és com ara que ho fan la Carmen i totes les cosidores, que és d’agrair perquè és una feina molt gran. Però abans es repartia tot per les cases i tothom aportava el seu granet de sorra. Ambient teresino. Exacte. I no només això. Es feien les faldilletes, els camals... Podríem dir que actualment la implicació ha quedat en un segon pla i que ha anat evolucionant cap a una espècie de guerra d’egos? Sí… Això de jo sóc el cap de colla de... jo surto al ball de... O sigui que abans, no hi havia tants personalismes i hi predominava més l’interès per la Festa que per un mateix. Sí. Per exemple, la Lolin Rocha s’implicava molt amb el tema ball i jo en vaig aprendre molt. Si has de portar el gorro, portes el gorro i els versos s’han de dir com s’han de dir. No et pots inventar segons què. Això era preocupar-se perquè el ball sortís com havia de sortir. Aprofitant l’avinentesa, gorro tota la processó o només per la sortida de les dues? Jo portaria gorro sempre. Quan vaig fer de cap de colla, el gorro va sortir a les dues, a la sortida d’Ofici i a la processó de Sant Bartomeu. A la cívica no. 10

A la cívica cada una a su aire… Tampoc! Prohibides les arracades grosses i els llavis pintats. El clavell, el monyo i ja està. Però sí, el gorro és un gorro i no un bolso. Creus que l’Agrupació, en haver-se fet una entitat gran, ha perdut què els seus socis sàpiguen la seva raó de ser? No, no crec que sigui això. Penso que l’essència de l’Agrupació no s’ha perdut. La tradició de que els balls surtin al carrer es manté. El que si que han canviat són les tecnologies. Abans no teníem mòbils, ni ordinadors i el que fèiem era anar al Palau. I com jo, molts. La Cristina Roig, la Isabel Eroles, la Mireia Núñez, la Loli Tercero… Tots els que estàvem a la Junta de l’època del Parés i del Josep Maria . Passàvem la vida allà. Netejàvem. Trèiem merda a més no poder. Estava tot ple de mobles. Recordo el Lago, que era el que cuidava el Palau. Era un home gran que tenia una motoreta i sempre l’aparcava a sota de l’escala. Tot el que ara és el bar i el pati, no es podia accedir perquè estava ple de mobles de can Garcia Munté. I mobles de l’Ajuntament… perquè la vitrina és de l’Ajuntament. Bé, hi havia la tira de coses de tothom. A més, hi havia puces, gats, rates... de tot! Únicament estava condicionada la part de baix i una part de dalt. Ara que veus la Festa i l’entitat des d’un punt de vista més madur, com les veus? Veig que les colles no estan connectades. Abans ballaves cintes, passaves a les gitanes… Era normal. No sé si es segueix fent això perquè ja no surto a cap ball. Jo ara sóc portador del Sant. Veus? això t’ho havies deixat! Veus? Sóc portador del tabernacle des que em vaig retirar de les gitanes. Jo crec que tothom hauríem de passar almenys un cop a portar el Sant. Al final, és per aquest motiu que sortim. Sortim per Sant Bartomeu i Santa Tecla. De fet, que s’hagi fet la processó mixta va ser per culpa meva. Era la época de la Sandra Rubí, que va ser pendonista, i jo vaig dir que sortia a acompanyar-la per Santa Tecla. Llavors, va ser quan el mossèn, vista la situació que hi havia, va decidir que a partir d’aquell moment es faria mixta. Molts i moltes tradicionalistes no ho van acceptar, però si volem igualtat, s’han de fer canvis i havíem de començar per aquí. El resultat és que jo vaig ser dels primers. I tornant a l’Agrupa, quins trets positius i negatius pots dir-nos de l’estat actual de l’entitat? Com a soci homenatjat i com a persona que t’estimes la casa des de dins. S’ha fet gran. Clar, abans era tot més reduït. De fet, abans tots fèiem de tot. Ara estan els castells, la Saca, els pessebristes, dels que també sóc soci i ajudo a fer el pessebre del Miramar i la Parròquia. Abans, tots érem una pinya. Ara tot és molt diferent. I el problema no és perquè coneguis o no coneguis a la gent. És perquè hi ha una mica de passotisme cap els altres. Cadascú és d’on és.


No hi ha comunitat? Exacte. Aquest és el defecte… o potser estic equivocat eh? No ho sé…

O, què més sagrat que l’estima per la festa? Aprofitant aquest tema de l’estima i el respecte per la festa, trobo que es desmadra molt tot el que són els concerts de gralles.

I quina solució proposaries? A veure, activitats no en falten. Feu, bé, fem, perquè m’incloc ja que sóc el soci número 42; les xatonades, les caramelles, el Sant Sepulcre... En definitiva, es fan moltes coses però queda tot més tancat.

Es vanalitza. Sí. Entre la vigilia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, fes tots els concerts que vulguis però un mes o dos abans fan que arribi Festa Major i les tinguis avorrides. Aquest any des de començaments de juliol que, mentre treballava, ja les vaig escoltar.

Quan ara vas a l’Agrupació, quin sentiment et desperta? Ai... que m’he fet gran. És que abans era casa meva.

Creus, doncs, que està de moda ser folklòric i se’n fa un abús? Sí totalment perquè no toca. No es pot celebrar Pasqua abans de Rams.

I ara no? Si, em sento a casa meva perquè és casa meva. Jo m’he criat allà com tots, però és com quan te’n vas de casa de la mare i t’independitzes, que saps que sempre serà casa teva però ja no ho és. És casa de la mare. Però els macarrons de la mare són els millors del món. Sempre, però ja no obres la nevera d’aquella manera com la obries abans. T’agradaria enviar un missatge als socis i sòcies? Que no perdin la il·lusió que vaig tenir jo . La il·lusió d’anar i gaudir perquè tot això ha de perdurar per la vida de Sitges, ja que mantenir una tradició costa molt. Ens hem de deixar de tonteries. Per exemple, el fet que a la moixiganga hi surtin noies, al començament jo no n’era molt partidari però al cap i a la fi és un clar exemple d’avançar. És com el tema de la processó mixta. És el mateix, clar. Però a vegades hi ha coses que penses que són intocables i després dius, què hi ha més sagrat que la processó…

Creus que abans hi havia més estima i respecte per les tradicions? Sí. Es respectaven en detalls com aquest dels concerts de gralles. A diferència, noto un respecte molt gran avui en dia quan passa la processó. En això s’ha avançat bastant. Joan, t’agradaria acabar l’entrevista amb un vers? Doncs que en farem de cabrioles que una llebre no en fa tantes, mireu amb quanta lleugeresa de peus, cos, cul i cames. Doncs no hi ha ball més divertit que el ball de les gitanes i el so de les castanyoles Clac, clac, clac, clac. Ai nena… em fa tremolar les cames.

Loreto Baqués i Almirall

11


LA MATEIXA FESTA, AMB EMBOLCALL DIFERENT? Laura Gómez Ill

Sempre és un honor i un plaer a la vegada poder escriure sobre la festa gran del meu poble. És un honor perquè la Festa Major aixeca passions, opinions de tota mena, i és un plaer perquè és una festa que admiro, respecto i sobretot m’estimo. Potser és aquesta estimació, que des de ben petita m’han inculcat a la família, la que fa que em miri la festa des d’un punt de vista crític, sovint massa i tot. Quan escric aquestes línies just ha acabat la Festa Major de Sant Pere de Ribes. És la primera parada que molts sitgetans fem en temporada estival per preparar-nos per a la nostra festa. Enguany, Ribes ha canviat coses de la seva festa grossa, amb l’objectiu de fer-la més gran. Els canvis sempre fan por, però amb el temps es veuen els resultats, positius en moltes ocasions; en d’altres, també negatius. Canvis, adequació als temps, modificacions que s’incorporen i que es treuen. La Festa Major de Sitges també ha passat per un procés similar. Ara bé, és la mateixa festa amb diferent embolcall? Penso que sí, i què vull dir amb això? Doncs essencialment una idea molt bàsica, però a la vegada molt més complexa del què ens pensem.

parlar dels canvis que havia sofert la Festa Major i quin era el seu estat de salut actual. Comentàvem que un dels actes que s’ha obert definitivament al poble és el Pregó. Servidora explicava que el primer pregó que va anar a veure conscient d’anar al primer acte de Festa Major va ser el pronunciat per l’actual Batlle. Vaig quedar impressionada pel contingut de les seves paraules, però també per l’ambient d’alegria, orgull, sitgetanisme que allí es va viure. D’aleshores ençà no me n’he perdut cap, ja sigui presencialment o a través de la televisió comarcal. Penso que el fet de canviar el pregó d’emplaçament va ser un encert, de treure’l d’ubicacions tancades, igualment boniques com el Saló d’Or, i oferir-lo al poble va ser clau per fer de la festa més Sitges, més de tots. Avui dia, no concebem el pregó sense la multitud que s’hi congrega i fa que l’acte sigui realment l’inici oficial de la festivitat en honor a Sant Bartomeu. Un canvi més que beneficiós per a la festa, respecte al que passava abans, quan eren uns pocs, els qui volien i arribaven ben d’hora per seure, els qui gaudien només de les paraules del pregoner o pregonera.

La Festa Major és tradicional, típica, fins i tot es pot definir com clàssica; les 36 hores inamovibles, intenses, les quals tothom espera. Però el context d’allò que és més tradicional ha canviat i molt. La Festa s’ha fet més popular si hi cap, s’ha acabat d’obrir encara més, s’ha fet més gran. I això ha comportat aspectes molt positius i iniciatives de 10; però també ha comportat la massificació d’actes tradicionals que, amb el temps, van perdent el seu tret característic.

Un altre canvi positiu de la festa i que ha ajudat a fer-la més popular ha estat la iniciativa de les Barraques. Bona música, ambient sa i festiu i un preludi excel·lent de les 36 hores més intenses. Val a dir que és una proposta inspirada en d’altres municipis i festes majors però que, tot i que Sitges té el seu tarannà, ha arrelat molt bé i per a molts anys. Gaudir de música, als peus de la Punta, en nits d’estiu és una opció única que pocs deixem escapar, encara que sigui per passar-hi una estona fent petar la xerrada. Aquí ho tenim: la mateixa Festa Major, però amb un nou embolcall, les Barraques.

M’explicaré amb diferents exemples. Fa uns dies en una reunió familiar sortia com a tema la Festa Major, com no pot ser d’una altra manera per aquestes dates. En el decurs de la xerrada es va

I si continuem amb els embolcalls positius, que han fet canviar el context de la festa avui dia són els més petits del municipi. Els infants en són protagonistes sense discussió i ells viuen com

12


ningú la Festa Major. El motiu, ben senzill, perquè la viuen els 365 dies l’any. Vídeos, figuretes per jugar, contes per llegir i pintar, a la llar d’infants, a l’escola, Santa Tecla..... m’atreviria a dir que no hi ha casa que no hi hagi un drac o uns gegants, un conte de Festa Major o fins i tot un capgròs fet amb una capsa de cartró. Aquest fet també ha fet modificar l’estat actual de la festa. Un acte com era el vestir dels Gegants, que fa anys era vist com un moment més aviat íntim, actualment és un dels més concorreguts. I aquí ho tornem a tenir altre cop: un mateix acte però amb un embolcall ben diferent: el de la màxima expectació en clau positiva. Però, en alguns casos aquesta efervescència tan intensa per a la Festa Major els dies previs, diria també, les setmanes anteriors al 23 i 24 d’agost, no només entre els més menuts, sinó en tots els col·lectius de sitgetans ha fet que actualment hi hagi moments tradicionals de les 36 hores clàssiques que es presentin massificades i que, en part, es perdi la intimitat dels moments entre la cridòria de la gent. Posaré dos exemples viscuts personalment. El primer té a veure amb l’Entrada de Grallers. I si ara hom pensarà que tornaré a repetir el de sempre, l’Entrada de Grallers s’ha pervertit. Doncs no negaré l’evidència. Per sort puc gaudir-la des d’un balcó del Cap de la Vila. Els que em coneixeu sabeu perfectament quin és. Des d’allà dalt es veu tot, no s’hi pot amagar res i amb el pas dels anys hem vist com s’ha pervertit un acte emblemàtic, esperat, un acte estrella de la Festa. El fet de voler créixer més ràpid del què toca, el fet de beure en hores i edats que no pertoca, el fet d’una manca de respecte pels qui estan tocant dalt de l’escenari i.... podria seguir enumerant actituds deplorables, ha fet que l’acte lluiti any rere any per la seva supervivència. Un mateix acte, en aquest cas, malauradament, un embolcall molt diferent al de fa 40 anys.

En aquest punt, i els vídeos de Penedès Roig ho demostren, hi transiten molts visitants que tornen de la platja en el moment de pas de la cercavila. Mentre hi ha el foc, evidentment no passen; ho fan quan hi ha els balls en marxa. En algunes ocasions, el respecte del visitant cap el que s’està realitzant, la processó de Sant Bartomeu, és indubtable. En d’altres, brilla per la seva absència i crec que, en part, ho és per la manca d’informació. Aquest fet desllueix la processó, pertorba els qui participen i evidentment molesta al públic que la seguim. I aquí ve la meva proposta per fer d’aquest embolcall un aspecte més positiu que no pas negatiu. I si des del Departament de Promoció Turística, en la setmana de la Festa Major, proporciona als hotels i allotjaments turístics el pack de benvinguda a la Festa Major, amb el programa de mà, una breu explicació dels actes, restriccions i recomanacions per moure’s els dies 23 i 24 d’agost pel municipi i emplaçant al visitant a viure la festa amb els sitgetans i respectant-la com es mereix? És el que jo em vaig trobar l’any que estava a Bilbao per la Semana Grande, un sobre a la meva habitació amb el mocador de les festes, el programa d’actes i una carta de benvinguda i convidant-me a participar de manera activa i respectuosa de la festa a la ciutat. Potser seria qüestió de treballar-ho, no? Així també evitaríem escenes com les descrites abans. Aquí queda la proposta. Evidentment la Festa és la mateixa, però els temps canvien i els embolcalls també. El que cal és continuar-la estimant i vetllar perquè tinguem més embolcalls positius que no pas de negatius. A tots, BONA FESTA MAJOR!

I el segon exemple que incorpora una proposta és el següent. Quan era petita, la processó l’anava a veure amb la meva germana i els meus pares al Racó de la Calma. Hi havia foc, sí, però no hi havia de bon tros la gentada que hi ha ara. No dic que això sigui negatiu ni positiu en cap cas, però sí ha canviat amb el temps.

13


SENSE PÚBLIC LA FESTA MAJOR NOMÉS ÉS UN ASSAIG Maria Junyent i Carbonell

Mai he estat bastonera, ni gitana, ni timbalera ni diablessa. Tampoc he tocat la gralla, ni portat un gegant, ni he baixat l’escala de la Punta enfilada sobre un pilar. No participo ni he participat a cap dels balls de la Festa Major però me’n sento una part tan activa com els que sí que ho fan. L’encàrrec que m’ha arribat diu que escrigui sobre el que significa ser públic de la Festa. LA FESTA. Però crec que la Festa Major, almenys la nostra, no té un públic com a tal. Per mi, això no va d’una gent que fa coses i d’una altra gent que se les mira. Clar que mirem. Ens cau la bava mirant-vos, evidentment. Als nostres ulls, feu que la màgia existeixi. Però el que fem com a públic va molt més enllà de l’observació. Sense participar activament a cap ball, ni tenir un vestuari marcat ni uns horaris que hem de seguir sigui com sigui, els que estem a l’altra banda tenim tradicions ancestrals no escrites però no per això menys sagrades. Les complien les nostres àvies i avis, i més tard els nostres pares. Ara ho fem nosaltres i tant de bo també ho facin els que vindran més tard. El nostre horari no té un programa oficial però així i tot, existeix. Però no hi ha regles generals. Cadascú (cada família, cada grup d’amics) en té un de propi, fet a base d’anys d’experiències i de records. El públic de la Festa ens la prenem tan seriosament, tan religiosament (i també amb tanta alegria i energia i suor) com qui la balla. Jo mai, per res de la vida, em perdria un esmorzar de Festa Major a La Granja o a la Seu. Mai veuria el concert de gralles sense córrer abans fins a la barra del Janio’s a demanar una birra i abraçar tothom a qui em trobi per desitjar-li una bona Festa Major. Mai arribaré tard a una sortida d’ofici (ha

14

passat, però poc) ni em perdré els versos a l’Hort de Can Falç, ni deixaré de passar pel Cable per agafar forces entre sortida i sortida. No passarà una Festa Major sense que em cremi, sense una nova cicatriu, sense que em trenqui el cor aquella manera que tenen els gegants d’apropar-se l’un a l’altre a la ballada final i sense que m’emocionin els xumets dels nens a les dents de l’àliga. Cada any és exactament el mateix però cada any la visc com si fos la primera i l’última a la vegada. Parlar de com el públic viu la Festa Major és absurd perquè hi ha tantes Festes Majors com persones que la viuen. Per mi, la Festa és, sobretot, mon pare que ja no hi és, sempre amb un paquet de Ducados a la butxaca de la camisa, i jo sobre la seva esquena suada sentint les gralles al Cap de la Vila. És deixar de tenir por del foc per veure’l fer de diable i és també l’orgull de ser jo l’encarregada oficial de lligar-li ben fort la faixa quan era casteller. Són els versos viscuts des del balcó del meu tiet quan era alcalde, amb mig poble repartit per les escales de l’edifici i també és sopar de pressa als Vikingos amb la família sencera quan encara hi havia tortugues a l’entrada. És córrer amb les postres a mitges perquè ha sonat el tercer avís i el castell de foc està a punt de començar. És la meva iaia Dolors, amb els llavis pintats, estrenant camisa de mudar per anar a ofici. Sempre radiant. Per mi, la Festa Major és adormir-me durant el castell de foc i que el meu tiet em porti en braços fins a casa, i és despertar-me el matí següent amb l’avi per veure junts la matinal. És, en definitiva, que se’m barregin el passat i el present i entengui que a Sitges ahir també és avui.


D’adolescent, van ser hores de reunions al balconet de la Granja, per pensar quina samarreta ens fem aquest any, i portar-la a estampar al Pati a ultimíssima hora o fer-ne una amb retolador perquè aquest any no arribem a temps. Sortir fins tard, tancar el Pique-Nique, anar al dinar familiar amb una ressaca descomunal i intentar fer bona cara davant de la família, ajuntar-nos a l’Eguzki, trenar-nos el cabell, posar-nos el barret de palla i tornar-nos a cremar una mica més. I anys més tard, també ha estat arribar a la matinal sense dormir i pensar que el foc no crema. La Festa és sempre Sitges (i Sitges és la Festa), és tornar a casa, és tota la gent que conec i que he conegut (i que coneixeré, també) els que hi són i els que un dia hi van ser, la cara de por i d’alegria dels petits, els amics que ballen i que estan tan guapos vestits de blanc. Són els que et deixen tirar una carretilla, els pregoners, els que porten el Sant, els que et serveixen la cervesa, els que netegen els carrers, el silenci que es fa quan passa la moixiganga, el puro a la mà del Cubanito, el soroll dels pals dels pastorets i el canvi de to d’una gralla que et diu que el castell caurà abans que el descarreguin. La Festa Major és la barreja de tot això, l’alfàbrega, el mal de cap, els peus bullint, l’amor il•limitat. Dormir poc i viure molt i tornar a recordar la sort que tinc, que tenim, d’haver nascut a un racó del món tan bonic, alegre i ple de vida com és Sitges.

15


L’HEU FETA GROSSA!!! Jordi Surià

Valgui’ns santa Tecla i sant Bartomeu plegats !!! La que heu organitzat dones i homes, nois i noies de l’Agrupació des del llunyà dia que els que havien posat la primera pedra- i potser la segona també- van fer això que ara sentim a dir tant sovint en comentaris dels informatius: una passa cap el costat. Com que jo mateix era part d’aquell col·lectiu inicial puc donar fe que dificultats no en faltaren ja des del principi i que algú de la colla, en més d’una ocasió, era temptat d’abandonar... i que potser tots vam estar molt a prop de tirar la gorra al foc. Doncs sí, l’heu feta grossa! Igual com passa amb la La-hia i en Fa-luch, l’Agrupació ja no la coneix ni la mare que la va parir..... Però tranquils, consocis i amics, no vol anar de retrets aquest relat que apareix en les pàgines de la nostra Revista. És a dir que ens movem per casa, tot i que desitgem amplia difusió de les nostres activitats per tota la vila. I com que som a casa, tot prenent la poca fresca que circula aquesta tarda canicular de lent morir al pati del Palau, m’esplaiaré entre records i consideracions, perquè una senzilla resta ens dóna quaranta anys d’existència. I mal aniríem si en quatre dècades no haguéssim evolucionat. Però potser que no tothom tingui les mateixes percepcions de la bonesa d’alguns aspectes del creixement. Molt, moltíssim agosarats, sovint heu tirat pel carrer del mig i heu assumit idees, projectes i tasques que no són precisament explicitats en el primer document oficial que tenim : els Estatuts. Tot i que no hi siguin en contradicció, doncs es va procurar donar màniga ampla en l’article segon que determina la finalitat de l’entitat. Ni tampoc és presagi del que som avui el modest paper que reproduïm -document des del moment que es va signar- inèdit pràcticament per haver-lo guardat amb una certa cobejança i que, passats quaranta anys, serà bo que vegi la llum. Només es buscava la unitat per garantir ordre entre els balls de la Festa Major i la bona entesa amb l’Ajuntament. És una acta prèvia a tot plegat el que ha esdevingut després. Un humil paper fefaent dels orígens, que romandrà als arxius socials que van acumulant anys.....I si hi afegim aquesta llista de despeses de la primera xatonada social? Amb els valors en pessetes, és clar. Aquesta llista per sí mateixa ja és un homenatge als pioners de la idea i als que la van materialitzar..... Dels ingredients a plats complets i ben presentats! Plats que es van cotitzar a 350 pessetes = DOS EUROS i DEU CÈNTIMS.....ja ho veieu, també fem història econòmica.... 16

Posem també entre aquests papers esgrogueïts que acompanyen el text, un dibuix amb dos personatges amb induments netament festamajorencs compartint un plat de xató, tal com va sortir a L’Espurna, el nostre primer Butlletí. I l’anunci que publicitava a l’Eco aquell febrer de 1979 la primera xatonada social. Li heu sabut donar continuïtat amb molt d’èxit He estat convidat a escriure unes lletres per aquest Fogall del 2018. Segurament amb el mèrit principal de ser un dels vells de la Casa. Afalaga, però compromet. No ens podem sostreure a l’evolució experimentada per l’entitat. Ni puc pretendre parlar en nom les veteranes i els veterans. Tot i que vull pensar que tan les persones que hi érem als inicis com les que successivament han pres les regnes o han participat activament en el dia a dia, en la vida de l’Agrupació, les moltes i molts sitgetans que han ballat en les nostres colles, l’han seguit i la segueixen estimant. Penso, i en podem estar cofois, que l’AGRUPA és força estimada i admirada per moltes sitgetanes i molts sitgetans. I un sentit i agraït record per tantes persones – socis o no- que han treballat per a la nostra associació en aquest primers quaranta anys d’existència i ja no són entre nosaltres. És just fer esment dels dos estimats consocis fundadors que hem tingut la dissort de perdre darrerament, en Jofre Vilà Soler i en Joan Josep Rocha Serra. D’en Jofre en fem especial record publicant precisament l’esmentat dibuix de la xatonada folklòrica i d’en Coté recuperem un pensament que exposava en el Fogall num.24, del 2007, en conversa amb en Joan Duran : - En un ball de Festa Major passa el mateix que cantant caramelles: El més important és cantar amb sentiment. Assegurant que amb aquesta premissa es poden fer grans coses. En Coté i en Jofre, els mantindrem en la memòria i seran entre nosaltres. Amics que porteu el timó i els rems, referint-me als que us han precedit i a vosaltres mateixos, he començat dient que l’heu feta grossa, frase que pot tenir connotacions de reny o de desaprovació, deixeu-me acabar, congratulant-me per tot el que s’ha assolit i dient : FEU-LA MÉS GRAN L’AGRUPACIÓ !!!! BONA FESTA MAJOR


17


AIXÒ ERA I NO ERA... Loreto Almirall Malivern

Mediterrani, sol, calor, acabada la sega. Silenci espectant a les vinyes.

I els de “sempre”, buscant la manera de que el “xarampió” festiu no degradés formes, vestuari, costums.

El pa, el vi, el peix de cada dia... Sant Bartomeu, Apòstol del Mestre, com no podia estar còmode entre nosaltres?

I els de “sempre” van fer l’impensable: van deixar els perjudicis, els pensaments parapolítics, els sentiments paranacionals.

Mediterrani, sol, calor, els forasters omplen cases, carrers, hostals, càmpings. No hi ha silenci, ni sega, ni quasi vinyes.

Els del nas enlaire i els del nas arrufat, també van entrar a la colla.

Es continua lluitant pel pa, el vi, el peix de cada dia... Sant Bartomeu, digne Apòstol del Mestre, continua la seva estada entre nosaltres, tan còmode com en temps allunyats. Em preguen que parli de les meves vivències d’adolescent i joventut dins la Festa Major. Com era abans? Abans de què? Abans de qui? Abans... Fil·loxera, Revolució Industrial, Guerra, Turisme Flamenco, Bombones de Gas Butà... Lluita aferrissada, ganes de créixer, diners... Gegant amb bigoti, gegant amb barba. Llevant de taula. Mirada paternalista dels uns, per sobre l’espatlla, “d’aquells pobres balladors”. Mirada “progre” amb suficiència, “d’aquells pobres balladors.“ A la Parròquia, oficis més propers a semblar un funeral que a una Festa Major. Pendonistes encarcarats, totalment desconeguts per una adolescent; però això sí, molt importants. Però la Festa arrossega als que enceten la vida. -Corre a les dues, que ballen les Sardanes! -Corre a ca l’Alcade, per veure els Balls parlats! Perplexitat per la Moixiganga. Molta por als coets i aquell Drac que era temut, fins i tot quan estava aparcat prop d’on feien la beguda els antres infernals. I talment Sant Bartomeu n’estava content; eren homes i dones del cap dret. Cal saber d’on venim; per sort tenim molta literatura local molt ben documentada, que ens ho explica molt bé. Va arribar l’esclat, “amb il·lusió”. Ara, “Aquells pobres balladors” van esdevenir “balladors envejats”. Els “Tibats” van decidir que tot plegat era un bé cultural. Els “Progres”, una bona ocasió per “popularitzar el poder”. 18

Personal amb olor de ciri i d’altre d’aromes ben coneguts. Som-hi! fem pinya! Castellers de Sitges, Agrupació de Balls Populars, Gegants Moros, Cabeçuts... Sant Bartomeu també hi era: eren homes i dones de cap engrescat. La vida corre de pressa, diuen que tot ha canviat. Torno a preguntar: Canviar qui? Canviar què?... Comunicacions, telèfons, avions, globalització... guerra. Lluita aferrissada, competència despietada, diners... I què fem els de “sempre”? Ens preocupa l’egocentrisme rampant. El “Poder”, oferint dàdives, busca fidelitzacions mercantils. Els “Pobres Balladors,” ara crescuts per un protagonisme imaginari. La Festa, influenciada per costums alienes que agraden a la joventut. Gent enquistada, sentint-se propietària del Ball de “tota la vida” barrant el pas a noves generacions... Fins on ens ho podem permetre? Sant Bartomeu no s’ho deixa perdre. La mesura humana continua viva dins la Festa. No ens tem, ens coneix bé, ara som dones i homes de cap ensofrat.


Vet-ho aquí els Pastorets: Us convoco amb gran delit, prepareu les carmanyoles, carbassetes pel bon vi. Les ganes de fer barrila, per celebrar la Festa Major que no hi ha vila més joliua que la celebri millor. Au! Rondinetes antiquats. Però sabeu minyons que la festa no es detura? Cada quinta la fa seva, tot fent-hi adaptacions. Processons inacabables, no ho veieu que el poble creix? Més balls la fan massa llarga, el ball dels ciris massa curt. Clar, que el Sant Patró no es queixa, doncs a tots ens considera, dignes de la seva Processó. Santa Tecla Gloriosa, engresca a tots els infants. Però, a l’hora de Festa Major...

aparteu la jovenalla que ja venen els Gegants. Adolescents i joventut primera, no us passeu amb els barrets que la geriatria us espera tot fent el Ball dels Pastorets. Tinguem serenitat i raó, quan l’esquelet ens rondina, recordem que la joventut es deleix pel ball del bastó. …I AIXÒ ERA I NO ERA que aquest poble tan amant de la Festa continua ballant i saltant. Dirigit per comissions saberudes que no la poden encotillar. Sant Bartomeu s’hi passeja ple de Santa Satisfacció doncs, pels qui no ho sabíeu, és la seva Festa Major.

Catacric, catacrac, aquest conte s’ha acabat. Catacric, catacroc, aquest conte dins del bot.

19


ELS PRIMERS SALTS DELS PASTORETS Marina Vergé i Bàrbara Xalabarder. Ball de Pastorets

El ball de Pastorets, enguany, igual que la nostra entitat, celebrem 40 anys. Som molts els que hem ballat i gaudit d’aquest ball, i és per això que hem parlat amb en Valentí Mongay, un antic ballador i una gran persona que va aportar molt al nostre ball i a l’Agrupació per poder recordar com van ser aquests primers moments.

Encara que l’Agrupació no tenia diners, tenia uns quants col·laboradors que els hi posaven les coses més fàcils. L’Agustí Albors feia les il·lustracions de la portada de L’Espurna, l’antic Fogall, els Baqués ens pintaven els pals una setmana abans de Festa Major que anàvem a buscar a algú que tingués un hort amb magraners.

En Valentí ens explica que quan es va fundar l’Agrupació ja havia ballat el ball de pastorets anys abans a la colla de l’ajuntament, i un amic que formava part dels fundadors de l’entitat li va proposar participar en la nova colla. El primer any, el majoral dels pastorets, és a dir, el cap de colla, era l’Isidre Baqués. L’any següent com es van recuperar els gegants moros, l’Isidre va marxar i ell va passar a ser el nou cap de colla.

Els pastorets, en concret, també van rebre l’ajuda de moltes persones. Entre elles es trobava en Jofre al qual acudien perquè els ensenyés coses sobre el ball.

“Vaig començar a ballar l’any 1977, per llavors el ball estava força perdut, i nosaltres el vam continuar tal com el fèiem a l’ajuntament. Durant la Festa Major, hi havia gent gran del poble que ens comentava: jo quan ballava portava bassetja o jo quan ballava portava carabassetes seques, i d’aquesta manera amb l’agrupació vam anar recuperant als antics símbols dels pastorets” Hi havia mancances tant en el vestuari, en el qual faltava la bassetja, el mocador, la carbasseta...com en el ball i els versos. Així doncs van començar amb les carabassetes, però el problema era que en aquella època no tenien els recursos d’avui dia, i no hi havia carabassetes. Finalment van aconseguir-ne una de seca a una de les cases antigues de Ca l’Antoniet, en van plantar les llavors i l’any següent les van afegir a la vestimenta. “Després de tota la feinada es van trencar totes les carbassetes a la sortida de les dues - riem els tres, ja que això, avui en dia encara passa, i any rere any, les cosidores del palau n’han de fer de noves -. Les bassetges encara van ser més difícils. Un home que treballava de sereno a l’ajuntament “en Gallego”, va ser un dels que els hi va dir que ell de petit quan ballava en portava. Aleshores assajaven al racó de la calma, ja que ell hi treballava a prop i els explicava com fer-les. En aquella època a la junta de l’Agrupació hi havia la Mia Muntaner, la seva germana i la seva filla que feien macramé i els van estar ajudant. “Fallaven els petadors i anàvem fent proves i canviant-los fins que els hi vam trobar el punt”. 20

Tots els versos antics estaven recollits oralment per en Salvador Picas, el problema era que tal com s’escoltaven, s’escrivien i per tant hi havia paraules sense sentit. Per aquest motiu els versos es van modificar vora els anys 40 per un majoral que es feia dir Mec que tenia molta facilitat per inventar versos. Una de les modificacions que va fer va ser afegir que cada cop que en el vers es deia la paraula “Sant Bartomeu” tots els pastors petem la bassetja. A més a més, anys enrere es feia el llevat de taula, una tradició avui dia perduda, que es basava en fer el ball parlat davant les cases de gent de Sitges, tal com ho fan les Caramelles, i en cada casa el majoral improvisava un vers diferent en resposta al vers del rabadà. Amb aquestes petites modificacions en Mec aconseguia fer-los més espectaculars, com diria en Valentí. Quan l’Agrupació es va fundar, el palau era un espai cedit per una família de constructors que el feia servir de magatzem i amb l’excepció de la sala d’entrada, estava tot ple de runes i porqueria. Cada racó de l’edifici incloent el pati, que era literalment un abocador dels veïns, va ser netejat i posat a punt per un grup d’integrants de l’agrupació que van anar buidant-lo a poc a poc. Els pastorets, com en l’actualitat, sempre assajaven al carrer, però per fer reunions i altres actes l’espai que proporcionava el Palau anava molt bé. Cada any l’aprofitaven més, però va haver-hi una època que l’agrupació va marxar del palau, i es reunien en un local al carrer sant Bartomeu, que era l’antic punt de trobada de la secció femenina i que va quedar en desús després de la dictadura. Quan van tornar al Palau van acabar de buidar tot a poc a poc fins fer-se amb tot l’edifici, però l’ocupació va ser lenta, ja que l’Agrupació només tenia 500 socis i la quota era molt baixa, i per tant no hi havia diners.


Tot i que amb la fundació de l’Agrupació no hi havia molta gent d’acord, en Valentí ens comenta que com a pastorets no van rebre gaires crítiques, ja que eren nens, però que tenien incertesa pel futur. Tot i aquests sentiments dels joves pastorets, mai els va passar res, la van viure com l’any anterior, quan encara no formaven part de l’Agrupació. “Recordo estar a la porta del Palau, el dia 23 a tres quarts de dues, preparat per la primera sortida i sentir por, por per quina seria la reacció de la gent”

ses tradicionals i moltes més. D’aquesta manera van aconseguir fer l’entitat més viva i involucrar a més gent del poble.” El grup de danses tradicionals, format per balladors de l’agrupació, entre ells en Valentí, va viatjar a Bèlgica un mes a fer la moixiganga juntament amb altres balls d’arreu d’Espanya. Aquest fet va posar en un altre punt de mira les danses tradicionals de l’agrupació, i quan van tornar va rebre molta gent del poble amb ganes de ballar i formar part del col·lectiu. “Si no hagués marxat a la mili, encara estaria fent el ball”.

La diferència entre formar part de l’agrupació o no, era que tant els pastorets com els altres balls, havien de ser conscients que formaven part d’una entitat que vetllava per la conservació dels balls i, a partir d’això, com a grup s’havien d’encarregar de conservar el ball antic; “Agafàvem antics programes on sortien fotografies, i copiàvem el que vèiem, i el mateix feien les gitanes, els cercolets... Havíem de justificar l’existència de l’agrupació i enriquir la Festa Major. L’Agrupació va ajudar als falcons a seguir amb la colla, van crear una nova colla jove de moixiganga, van recuperar uns gegants inspirats en uns antics gegants moros....” Durant els primers anys de l’Agrupació, ens explica, va costar molt trobar gent que volgués ballar. “Durant l’any, era una entitat morta que començava a despertar-se dos mesos abans de la Festa Major. Era difícil arrancar un ball, costava molt que la gent s’hi impliqués, ja que el problema era que a l’estiu la gent es movia i no podia assistir als assajos. Aleshores, l’Agrupació va decidir introduir activitats durant tot l’any; el quinto de nadal, una colla per carnaval, un grup de dan-

En Valentí confessa que quan va entrar al ball de pastorets, el ball no li agradava, però el que ell volia era sortit per la Festa Major. Llavors en tenia 14, i no hi havia aquesta febre de festa major d’ara, era tan simple com que els nens que volien tirar piules es col·locaven darrere els timbalers del Rikys. De petit també havia participat amb un drac i la seva colla d’amics, i més tard en els falcons i també en els castellers. Confessa però, que ell sempre havia volgut fer bastons, i no els ha fet mai. “A mi el que m’agradava, era la Festa Major” En Valentí no creu que el Ball de Pastorets hagi canviat gaire des d’aleshores. La diferència més gran és el vers que diu el rabadà quan està damunt la bota, ja que antigament no es deia la frase: Oh! gloriós Sant Bartomeu que de Sitges n’ets patró, visca la Festa major!; però sobretot la gent no es posava tan eufòrica quan ens veien entrar a ballar a la plaça. I per sort, una de les coses que no han canviat des d’aleshores, són les ganes que hi posem en saltar i picar, i esperem que segueixin així per molts anys més.

21


LA FESTA AMB ULLS DE CABEÇUTS Ball de Cabeçuts

La Festa Major de Sitges es nodreix de sensacions. L’olor de la pólvora recent esclatada, el so de la gralla tocant matinades, el tacte de la roba de sac, el sabor de l’alfàbrega però sobretot la vista, l’apoteòsica entrada del sant, el castell de focs, o la visió a través dels ulls dels nostres cabeçuts. Uns ulls que observen i són observats. Uns ulls que recorden, i que ens tornen a la vida encara que sigui per unes poques hores, personatges i persones que han omplert la vida sitgetana al llarg de la seva història. D’aquesta manera, aquests ulls, ens permeten tornar a veure a n’Enric Morera, en Santiago Rusiñol, la Cartrona, en Pep Capelles, en Suárez, n’Anita Julián o en Miru passejant pels carrers de la Vila, repartint alegria i felicitat als nens i nenes del nostre poble. Totes aquestes icones locals venen acompanyades d’una gran quantitat d’altres personatges, tals com la Rosa, en Gepetto, en Grouxo, la nena de les trenes, el dimoni, el bruixot Margalló o l’ogre, entre molts d’altres. Personatges emblemàtics provinents de l’afamat taller-botiga l’Ingenio. I encara n’hi ha més, construïts per artistes locals i donats per associacions i particulars. En aquest apartat hi tenim l’Ali, la Dina, en Bernat, la Blanca i els romàntics Esteve i Tomaseta. Per tant, ens trobem amb una gran quantitat de cabeçuts, cadascun la seva diferent visió (mirada) de la festa; tantes mirades com balladors té la colla, i ja en són un nombre força important.

22

Ara fa un any més o menys, i amb el propòsit d’ampliar horitzons a la colla vam iniciar una campanya de captació de balladors. Amb l’ajuda d’un cartell dissenyat pel Ramon, amic i component del ball; un bon grup de persones, amb edats, professions i procedències ben diferents, feien créixer la colla i, amb ella, les formes de viure i veure la festa. Tot plegat amb una sola finalitat, gaudir i fer gaudir les 36 hores més intenses del nostre calendari. Ara bé, tot i les diferències, les preguntes que plantejaven els nous balladors, eren pràcticament les mateixes: pesen molt?... Es pot respirar bé?... Fa molta calor? Compartir dubtes i la il·lusió de sortir a ballar per fer una Festa Major ben lluïda, provocaren la curiositat per conèixer els detalls que envolten els nostres cabeçuts. Així fou com les caps de colla decidiren recopilar les dades més significatives de cadascun dels personatges, especialment d’aquells que en una o altra època visqueren a la nostra Vila. El Ball de Cabeçuts de Sitges és actualment un espai on la diversitat s’escriu en majúscules, tant pel que fa als personatges que el conformen, com als balladors que, a través d’aquells, s’han integrat al conjunt dels sitgetans estimant i fent estimar, gaudint i fent gaudir la festa tant als petits com als grans. Quan feu una foto d’un cabeçut recordeu que dins hi ha una balladora o un ballador somrient!!!


23


ELS PASSATEMPS DEL FOGALL Omar Tizal. Grup Pessebrista de Sitges

MOTS ENCREUATS

HORITZONTAL 2. La processó més social 3. Es venera a l’Ofici 5. Obre la processó i no són els gegants 6. La gitana de Vallirana 7. Hi van els balls sense haver pres mal 8. Alegre i festiva 9. Ocimum basilicum 11. Anunci multitudinari de la Festa Major 15. És de beta i la vermella va a l’esquerra 16. Porta el pes de la Moixiganga 19. Porta corona i no és el gegant 20. Els vint-i-un més esperats 22. El més buscat a la Matinal 23. Gloriós i sant patró 25. Protomàrtir afamada i model de tota dona VERTICAL 1. Gegantera i beguda 2. L’escoltem al vermut i al cafè 4. Va arribar per mar un dia 8. Repetides a l’entrada de grallers 10. Nord i guia d’en Llucifer 12. El més jove dels pastorets 13. El cabeçut més veterà 14. Tanca la processó i la porten les pubilles 17. La més eixelebrada del Ball de Bastons 18. No és de pollastre, ni arrebossada 21. La final més sorollosa 23. No és de vi, ni de futbol: 24. El llegeix el gegant americano

LES SET DIFERÈNCIES

24


EL LABERINT

SOPA DE LLETRES PARAULES Faixa Banya Armilla Faldilleta Barret Camisa Carbasseta Camall Bandera Pal Cinta Pandereta

25


MOTS ENCREUATS Ball de Cintes

HORITZONTAL 4. Quin any va néixer el Ball de Cintes a Sitges? 6. Nom del ball que es va estrenar pel 25è aniversari de la colla 10. Qui va ser la primera cap de colla del Ball de Cintes? 11. Quina peça de roba porten les noies sota la faldilla? 13. Quina colla de gralles acompanya al ball en els últims anys?

VERTICAL 1. Músic que va composar la melodia del ball estrenat pel 35è aniversari 2. Què es fa servir per subjectar les cintes? 3. El noi que subjecta les cintes es diu… 5. Nom del ball que es va estrenar pel 35è aniversari de la colla 7. A quina entitat pertany el Ball de Cintes de Sitges? 8. De quina festivitat prové el Ball de Cintes? 9. Quants Balls té el Ball de Cintes de Sitges? 12. Ball anomenat com un àpat abans de dinar i preferit d’una de les caps de colla

Segueix-nosaaFacebook Facebook@balldecintesABPS @balldecintesABPSi iaaInstagram Instagram@cintes_sitges_abps @cintes_sitges_abps Segueix-nos

SOLUCIONS A LA PÀGINA 31 26


CONVERSES GITANIL ALGUNES ANÈCDOTES GITANILS Ball de Gitanes

Gitano Gros: Valga’m el Sant nom de Déu i la humil Verge Maria, ha arribat el moment de parlar d’algunes de les peripècies d’aquestes Gitanes sitgetanes. Fragata: Ai bon gitanet, a veure què expliques, que al mercat hi fem parada i perdrem les clientes. GG: Apa, vine Fragateta i deixa el porró, recordes allò que els antics deien de cada ovella al seu corral? Doncs durant una processó de Sant Bartomeu els de la Moixiganga no se’n van poder estar i es van voler intercanviar amb nosaltres per tocar pit i cuixa, però abans d’arribar al Cable ja ni podien respirar. F: Oi si! Mira que n’hi havia un de ben guapot i ben fort, que ja ens hagués anat bé quan se’ns va trencar el pal assajant. GG: O quan vam haver d’anar caminant a Ribes, “por las calles por las plazas”, per vinyes i per muntanyes, tot plegat per no fer tard. F: Però hauries d’haver vist la patxoca que fèiem i el femer de pretendents que teníem en terres ribetanes, més que altres colles de gitanes. GG: Quina feinada per les casamenteres de la colla! Sort que ja les tenim la meitat casades: la Carabassa, la Fesola, la Refaca, la Badall… F: Ai pobre Badall, amb tot el que li ha fet el seu marit… El dijous ho comentàvem al mercat, venent cintes, indianes i percales, com fem les bones gitanes. GG: Home Fragata, i pobre Xunguito també, que ja saps que dolentes teniu les entranyes, vosaltres les gitanes. O no recordes com la Badall es va empassar el pal amb totes les cintes liades i no vam poder dansar fins al Cable? Així va acabar la Bamba, que encara va totes les nits de tort perquè el vi li agrada massa.

27


F: És que Gitano, algú havia d’inventar la Fashion Week, que sinó encara tindríem la Berruga fent robar a la quitxalla pels horts cols i patates. GG: Fashion Week? F: Sí! Aquell invent de la Mulata de fer parar a mig ball les gralles tot fent postures estranyes quan el so de les castanyoles deixava de fernos tremolar les cames. GG: Imagino que va ser millor invent que el d’anar per les viles ensenyant les nostres danses, que ens fan traslladar els animals, la roba i les arracades fins Alcoletge per fer-nos dansar al mig d’una rotonda. F: Calla!!! No donis idees que encara ens faran dansar a la rotonda de Mas Alba al voltant de la barca que tenien a Terramar. Això sí, cal dir que ens van tenir ben hidratats per Terres de Ponent, no com a casa, que de fam i set ens deixen caure. GG: Si és que no hi ha ball més divertit que el Ball de les Gitanes!. Fragata, balla i remena i si no trobes consol, és que no ets gitana de mena!

28


QUINZE ANYS D’ESPETEGA Josep Maria Tubau. La Saca

Enguany farà quinze anys que l’Espetegafoc naixia al Palau del Rei Moro per portar una nova manera de tirar foc a Sitges. Tres dels elements naturals, aire, terra i foc són els protagonistes en una colla que, any rere any ha sabut adaptar-se a les necessitats que han anat sorgint. Millorant el producte inicial que començà a sortir al 2003. És per això que fins el dia d’avui han anat entrant nous personatges en escena, com podria ser el Cabrot, el Llitrus o els caps dels elements. Quan parlem de l’Espetegafoc, no estem parlant d’una colla de diables convencional, sinó que el podríem definir com un itinerari de foc marcat per la gran varietat d’artefactes pirotècnics que solen ser tirats des de diferents llocs i maneres. Un dels trets característics de l’Espetega (com s’anomena popularment) és que sempre acaba amb una encesa final, sota un sostre de foc i a ritme de música folk-rock. Des dels seus inicis, un cop acabada l’encesa final, comença el concert gestionat per La Saca. Durant els primers anys, van anar venint grups de folk com Titani i la Coixinera, posteriorment es va anar passant per grups puntals del país de rock i ska, com la Gossa Sorda o Brams. Actualment s’ha apostat per grups de versions com Rumb al Bar, Dalton Bang o Miquel del Roig (un típic ja, que ens acompanya cada any). Actualment la colla està formada per una quarantena de persones i forma part de La Saca, que és qui s’encarrega de la seva gestió i en té cura perquè tot sigui dut a terme com cal.

En un inici l’Espetegafoc es feia el 25 d’agost (diada de Sant Lli), però més endavant i per ordre de la Comissió Municipal de Festa Major i Santa Tecla d’aquell moment, des del 2013 que forma part de la Nit del foc. Segurament el format actual de la Nit del foc no és el més idoni per fer-lo lluir, però com sempre ha fet la colla, tot s’ha anat adaptant segons les circumstàncies. Últimament estem tenint moltíssimes sortides en d’altres poblacions, i podem dir que entre les sortides fetes i les que hi ha programades en seran set les que s’hauran fet en poc més d’un any. Entre aquestes destacar-ne dues, la consolidació del Correfoc de les Cases Noves pel qual estem molt agraïts a l’Andrés i companyia, i la participació al 1r Concurs d’Enceses de Catalunya celebrat a Picamoixons on la nostra colla hi va fer un gran paper. Esperem doncs seguir fent un munt de sortides cada any. Si vols sortir a l’Espetegafoc per la Nit del Foc, les portes estaran sempre obertes. Això sí, sempre i quan no formis part de cap colla de foc de les que participen per la Festa Major de Sitges. Sempre hem estat molt orgullosos de poder contribuir a la renovació dels membres d’altres colles de foc. Seguim quinze anys més?

29


NERVIS Pau Plana. Ball de Diables

Estic molt nerviosa, noto que el moment s’acosta, tinc sensacions contraposades, por, alegria, impaciència, pànic… vull saber què passa a l’exterior, però alhora estic aterrada perquè els sons i les llums que entren cada cop que s’aixeca la tapa, son extremes. Se sent el soroll de les companyes bufant fort, que irremeiablement acaba amb un esclat, fort, sec, potent, que les allibera de la vida que hem portat fins ara.

Els gegants estaven suats, concentrats en la seva feina, movent-nos d’un lloc a l’altre, apilant-nos en muntanyes de diferents mides, 50 per aquí, 75 per allà. Vam conèixer a altres com nosaltres, amb un sol cabell, però de diferents colors i mides, n’hi havia que xiulaven, n’hi havia que tenien una arracada diferent a la nostra, n’hi havia amb formes estranyes i d’altres que estaven molt grasses.

He viscut envoltada d’iguals, bé gairebé iguals, amb un punt diferent, sobretot pel cabell que tenim.

Estàvem totes molt emocionades de conèixer-nos i vam estar xerrant molta estona, mentre els gegants cada cop suaven més i mentre anaven posant-nos en unes bosses, que tot i l’aparent caos, estaven molt ben organitzades.

Totes tenim només un cabell, llarg i dur, però a unes els hi cau a la dreta, a altres a l’esquerra, altres el tenen estirat i altres desfilat. La meva vida ha estat molt estranya, un cop una companya em va dir que a vegades anem amb una caputxa que ens el manté ferm. La que m’ho va dir, assegura que ella ha estat en una altre caixa igual on totes el portaven, però que la van canviar després de que la toquessin per tot arreu unes mans enormes. Està una mica trastocada, parla de coses molt estranyes sobre gegants que parlen i van amb una bata. La major part del temps, l’he passat en una caixa, tancada, gairebé a les fosques, i només podia parlar amb la del costat de tan atapeïdes que estàvem. La boja deia que al voltant hi havia més caixes, totes apilades, totes iguals, jo no n’estic segura. De tant en tant, ens movien, era una sensació curiosa però gustosa, ens passàvem molta estona en la mateixa posició, incapaces de moure’ns i de cop BRRUMMMM! Terrabastall, ens remenaven i tornàvem a quedar en una postura impossible, però al costat d’una altra companya a qui conèixer. Tampoc és que la conversa canviés gaire, totes, menys la boja, havíem tingut les mateixes vivències. Ningú recordava com va començar tot, vivíem amb l’esperança que algun dia la caixa s’obrís i finalment poguéssim conèixer l’exterior. I de cop, en un d’aquests moviments, que es va fer etern, llarg i xafogós, el dia va arribar. Es va obrir la caixa i allà estaven, els gegants que deia la boja, a qui de cop se li va il·luminar la cara i ens va recriminar que no l’haguéssim acabat de creure mai.

30

Quan ja crèiem que ens deixarien a la bossa, a la llum del dia, amb les nostres noves amigues, ens van tornar a tancar en una maleïda caixa, a les fosques. No recordo el temps que va passar, però finalment, un dia, sense previ avís, es va tornar a obrir la caixa i ens vam retrobar amb els gegants, que aquest cop, estaven molt nerviosos i emocionats, es donaven abraçades i forts cops a l’esquena i cridaven. Quins crits que feien, tot i que espantaven, ens van transmetre la seva il·lusió i vaig preveure que alguna cosa màgica estava a punt de succeir. Em van canviar de la bossa de plàstic a una altra, de color groc, on soc ara, m’hi han posat amb delicadesa. Des d’aquí veig la llum, de tant en tant, esperant que m’arribi el moment, sé que és el que he estat esperant tota la vida, no sé com, però noto dintre meu que és el meu destí, que és allò pel que he estat creada i no vull defraudar. Finalment, s’obre la tapa, i la mà m’agafa a mi, no m’ho puc creure. La mà m’agafa amb força i seguretat i m’estira fora de la bossa, allà hi veig l’espectacle més gran que he vist a la meva vida, els gegants van tapats amb unes capes amb banyes i no paren de treure companyes de les seves bosses, que bufen i esclaten amb força i hi ha un altre grup de gegants que els mira i riu i aplaudeix i crida i es tapa les orelles. Em posa un ferro pel forat de la meva anella, i aleshores ho veig tot clar, el que vol fer és matar-me, m’acosta un cigar al cabell, que se’m comença a encendre i no puc apagar-lo per més que ho intento, quan em toca el foc al cap, començo a bufar i a bufar amb força i això em fa girar a mil revolucions per minut, em ma-


rejo, només veig llums grogues, vermelles i blanques que m’enceguen, tinc la sensació de que perdré el sentit en qualsevol moment, i al final, mig segon de silenci, el silenci més profund i negre que he escoltat mai, la calma que precedeix a la tempesta i BAKOOUUMMMMM!!!

8V. Matinades 9. Alfàbrega 10. Diablessa 11. Pregó 12. Rabadà 13. Patufet 14. Banda 15. Espardenya 16. Bastaix 17. Boja 18. Aleta

19. Àliga 20. Morterets 21. Traca 22. Nard 23H. Bartomeu 23V. Bota 24. Eco 25. Tecla

SOLUCIONS PASSATEMPS

MOTS ENCREUATS 1. Cubanita 2H. Cívica 2V. Concert 3. Relíquia 4. Drac 5. Gonfanó 6. Berruga 7. Hospital 8H. Matinal

MOTS ENCREUATS CINTES 1. Blai Fontanals 2. Braç 3. Estaquirot 4. Vuitanta-Dos 5. Encintant 6. Marxa Mora 7. Abps 8. Arbre De Maig 9. Set 10. Regina Mirabent 11. Enagües 12. Vermut 13. Maricel

31PROGRAMA D’ACTES SANT BARTOMEU 2018 DIVENDRES, 17 D’AGOST Inauguració de BARRAQUES La Fragata Amb els concerts de: 19.30h El niño de la hipoteca 21.10h Marinah (Ojos de Brujo) 23.05h Huntza 01.00h Ebri Knight 03.05h Pupil·les Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major El col·lectiu de Barraques està format per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, l’Ateneu Popular, la Colla Jove de Castells de Sitges, La SACA (Sitgetana de Cultura i Animació), el Casino Prado Suburense i la Societat Recreativa El Retiro.

DISSABTE, 18 D’AGOST

DIUMENGE, 19 D’AGOST

EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU. En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia.

EXPOSICIÓ DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU. En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia.

BARRAQUES La Fragata Amb els concerts de: 19.30h Marcel Lázara i Júlia Arrey 21.00h Porto Bello 22.40h Roba Estesa 00.35h Xavi Sarrià 01.45h Dalton Bang Amenitzarà les pauses entre actuacions Dj Send0. Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major

LECTURA DEL PREGÓ SATÍRIC 19.00h Davant el Palau del Rei Moro (c/ d’en Bosc, 10-12) A càrrec de Mercè Garcia Campillo. En acabar, es presentaran la Pubilla i l’Hereu de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges 2018 i es farà el reconeixement al soci. La festa clourà amb una copa de cava i refrigeri. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges BARRAQUES / EL BALL 20.00h La Fragata Concert de Núria Graham Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major PREGÓ DE FESTA MAJOR 21.30h Plaça de l’Ajuntament A càrrec de Talino Plana, amb interpretació simultània en llengua catalana de signes. El pregó es podrà veure en directe a la zona de Barraques, on s’instal·larà una pantalla gegant per a la seva emissió. En cas de pluja o mal temps, s’anunciarà la nova ubicació a les xarxes socials oficials. Un cop finalitzat, al Baluard Celebració de l’inici de la Festa Major amb copa de cava i cervesa artesana, cortesia de la vinoteca Perbacco i La Sitgetana Craftbeer. Amb l’ambientació de la xaranga Buskant el To. BARRAQUES / EL BALL La Fragata Amb els concerts de: 22.45h Mishima 00.35h Buhos 02.10h Dj Send0 Organitza: Barraques en col·laboració amb la Comissió de Festa Major

33


DILLUNS, 20 D’AGOST

DIMARTS, 21 D’AGOST

DIMECRES, 22 D’AGOST

VESTIM ELS GEGANTS MOROS 18.30h Davant el Palau del Rei Moro Engalanarem la La-hia i en Fa-luch amb la companyia dels més petits. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges

TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU 20.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla La Comissió municipal de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge del Sant Patró de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, es traslladarà al Casino Prado Suburense (c/ Francesc Gumà, 6-14), lloc designat pel Pendonista, Tony Tudela Pérez. Un cop arribi a l’entitat, pregària d’inauguració de L’EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU. Recorregut: Baluard, plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Jesús, Francesc Gumà.

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU 10.30 a 13.00h i de 17.00 a 21.00h Casino Prado Suburense

CONCERT D’HAVANERES 19.30h Passeig de la Ribera Amb la formació Havaneres Xarxa. Se servirà el tradicionalrom cremat.

LLIURAMENT DE LA BANDERA 21.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla Amb recital de poemes al·legòrics a la Bandera del Sant Patró i amb el cant dels Goigs de Sant Bartomeu, a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. Enguany, el Poema a la Bandera, titulat “Bon viatge!”, és obra del col·lectiu d’escriptura Talleres de Texto i la il·lustració que l’acompanya és obra d’Iris Salamé. CERCAVILA DE TRASLLAT DE LA BANDERA DE SANT BARTOMEU

CINEMA A LA FRESCA 22.00h Hort de Can Falç Amb l’Òpera “Aida” de Giuseppe Verdi en directe des de la Badia de Sydney. Preu de l’entrada: 10€. Entrades a la venda a www.cineclubsitges.com i a la taquilla del Cinema Prado. Organitza: Cineclub Sitges MÚSICA AL CARRER A partir de les 19.00h, a diferents establiments PiqueNique, Hotel Sitges 1883, Cafè Bar Roy, Janio’s Bar, La Cava del Retiro, La Guineu i Jardins del Retiro Hi actuaran Justo, Raül Bonilla, Oshun, Ramzéh, Sergi Ramírez i Xarim Aresté, com a final de festa als Jardins del Retiro, a les 22.00h.

EL BALL MARIA ARNAL I MARCEL BAGÉS 22.30h Baluard Reconeguts amb tots els premis possibles dins el panorama de la música independent catalana, la vocalista de Badalona i el guitarrista de Flix continuen la cadena de transmissió de la música popular amb cançons pròpies. Preu: 9€. Aforament limitat. Entrades a la venda a la paradeta de la Comissió i a l’Oficina de Turisme. LA PALMERA TORTA SELECTORS. 00.00h Baluard de Santa Caterina

VERMUT DE FESTA MAJOR 13.00h Plaça annexa al local de l’Ateneu Popular de Sitges (c/ del Sol, 2). L’Ateneu convida a tots els sitgetans i sitgetanes a compartir aquest moment i a celebrar l’arribada de la Festa amb música en viu a càrrec del grup Sidral Brass Band. Organitza: Ateneu Popular de Sitges ASSAIG POPULAR DE FESTA MAJOR 20.30h Palau del Rei Moro En acabat, presentació de la Pubilla i l’Hereu 2018. Se servirà coca i moscatell. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

A continuació Acompanyats de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, cercavila fins al domicili de la presidenta de la Comissió de Festa Major, Maica Díez-Alcón, al carrer Santa Bàrbara, 26. Recorregut: Baluard, plaça de l’Ajuntament, Major, Parellades, plaça del Pou Vedre, Santa Bàrbara. SINDRIADA POPULAR Un cop arribi la bandera, al Parc de Can Bóta Acte amenitzat amb la música de Retrio. Organitza: Comissió de Festa Major amb la col·laboració de la fruiteria Albert i Anna.

34


DIJOUS, 23 D’AGOST · LA VIGÍLIA EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANT BARTOMEU Des de les 11.00h fins l’inici de la Processó Cívica, Casino Prado Suburense HORA 0 ENTRADA DE GRALLERS 12.00h Sant Francesc, Cap de la Vila, Major i plaça de l’Ajuntament Les diverses formacions oferiran les seves peces en homenatge als fundadors de la Festa Major. Hi participen els grallers de l’Escola de Grallers de Sitges, Marcets, La Sitja, Colla Maricel, Santa Madrona i Montònec (en motiu del seu 40è aniversari), a més de les colles de sacaires, Joan Olarte, Víctor Berbegal i Miquel Acunya. ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14.00h Platja de la Fragata A càrrec de la colla Jove de Castellers de Sitges en commemoració del seu 25è aniversari. SARDANES 14.00h Cap de la Vila La Cobla Sitgetana interpretarà les peces “La processó de Sant Bartomeu”, d’Antoni Català i Vidal, i “La Festa Major”, d’Enric Morera i Viura. SORTIDA DELS ENTREMESOS I DELS BALLS POPULARS 14.00h Plaça de l’Ajuntament Amb els Gegants, Cabeçuts, Drac, Àliga, Diables, Bastons, Cercolets, Panderetes, Pastorets, Cintes, Gitanes i Moixiganga, acompanyats de l’Agrupació Suburband del Retiro. Un cop arribi al Cap de la Vila, es representaràel ball complet de la Moixiganga.

ACTUACIÓ DE LLUÏMENT I REPRESENTACIÓ DELS BALLS PARLATS 14.30h Hort de Can Falç En honor a les autoritats i la ciutadania, actuació de lluïment, actuaran totes les colles i es representaran els balls parlats:Ball de Diables, Ball de Cercolets, Ball de Pastorets i Balls de Gitanes. Simultàniament algunes colles visitaran l’Hospital de Sant Joan Baptista. ACTUACIÓ CASTELLERA DE VÍGILIA 18.00h Cap de la Vila Amb la Colla Jove de Castellers de Sitges. HORA 7 PROCESSÓ CÍVICA 19.00h Des del domicili de la presidenta de la Comissió de Festa Major, Maica Díez-Alcón (Santa Bàrbara,26) Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband, recolliran el tabernacle de Sant Bartomeu, a l’indret designat per Tony Tudela Pérez, Pendonista de Sant Bartomeu 2018, i l’acompanyaran fins a l’església parroquial. Recorregut: Santa Bàrbara, plaça del Pou Vedre, Parellades, Cap de la Vila, Sant Francesc, Sant Gaudenci, Francesc Gumà, Jesús, Santiago Rusiñol, Barcelona, Davallada, carrer d’en Bosc, plaça de l’Ajuntament i Baluard. A les portes del temple parroquial els balls rebran la imatge de Sant Bartomeu que, acompanyada per les autoritats, el Pendonista i els Cordonistes, es col·locarà al presbiteri per presidir els actes litúrgics de la diada.

HORA 11 CASTELL DE FOC 23.00h Des de la Punta, La Fragata i els espigons A càrrec de Pirotècnia Igual S.A. i amb disseny artístic del pirotècnic Isidre Pañella i Virella, fill predilecte de Sitges. CASTELL DE FOC EN CALMA 23.00h Passeig de la Ribera (Davant el restaurant Pic-Nic, tocant a mar) Durant l’espectacle pirotècnic, s’habilitarà una zona de cadires, on als assistents gaudiran d’una degustació d’una copa de cava Maria Casanovas Brut de Brut. Preu: 5 euros. Entrades a la venda a la paradeta de la Comissió i a l’Oficina de Turisme de Sitges. Les persones amb mobilitat reduïda entraran de forma gratuïta. Hi col·laboren:Perbacco i cava Maria Casanovas. BAIXADA DELS BALLS POPULARS Un cop acabi el Castell de Foc, per les escales de la Punta. Desfilada fins al Monument del Greco i tornada fins al carrer Nou. REVETLLA SARDANISTA A partir de la mitjanit, Cap de la Vila Amb la Cobla Sitgetana. EL BALL A partir de la mitjanit, platja de La Fragata. Amb l’Orquestra Taxman, que farà passar una nit de ritme i sabor, i la dj sitgetana, reconeguda internacionalment, Nuria Scarp.

35


DIVENDRES, 24 D’AGOST · DIADA DE SANT BARTOMEU APÒSTOL, PATRÓ DE SITGES HORA 18 ALEGRE I FESTIVA MATINAL 06.00h Des del Baluard Miquel Utrillo i Morlius En despuntar el dia, els balls, entremesos i músics, amb la xaranga Buskant el to, tornaran a desfilar pels carrers de la vila. Tothom qui ho desitgi es pot afegir al ball de faixes. Només cal anar vestit de blanc, amb espardenyes de vetes i dur una faixa. Seguint la tradició, responsables municipals, la Comissió i persones convidades per aquesta, i vinculades a la festa, obsequiaran amb oloroses flors. Recorregut: Baluard, Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafel Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Josep, Espalter, plaça del Pou Vedre, Parellades, Cap de la Vila, Major i Ajuntament. SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT 10.30h Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla En honor al qui de Sitges n’és Patró, Sant Bartomeu Apòstol. Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Enguany farà l’ofrena al Sant Patró la colla Jove de Castellers de Sitges, en commemoració del seu 25è aniversari. En acabar la celebració, cant delsGoigs del Sant a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue i veneració de la relíquia. SORTIDA D’OFICI Després de l’ofici concelebrat, del Baluard a la plaça de l’Ajuntament Desfilada musical de la Banda, que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament actuaran, alhora, tots els balls i els seus respectius músics,

que juntament amb la Cobla Mariceli l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, dibuixaran un dels moments més màgics de la Festa Major. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà “Els Segadors”, l’himne nacional de Catalunya. EXHIBICIÓ CASTELLERA 13.00h Plaça de l’Ajuntament Amb la Colla Jove de Castellers de Sitges. CONCERT- VERMUT DE FESTA MAJOR 13.00h Després de la sortida d’ofici Al Casino Prado Suburense, amb la Cobla Maricel que interpretarà “Concert per cobla & gralles”. A la Societat Recreativa El Retiro amb l’Agrupació Musical Suburband del Retiro. HORA 31 PROCESSÓ EN HONOR DE SANT BARTOMEU 19.30h Des del Baluard Pas del tabernacle de Sant Bartomeu pels carrers i places de la vila, acompanyat de totes les sitgetanes i sitgetans que ho desitgin. Presidirà l’acte processional el rector de la parròquia, Mn. Josep Pausas i Mas, i hi assistirà l’Il·lustríssim Ajuntament. Els balls populars, entremesos, grallers i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro precediran el tabernacle. El ganfaró parroquial i el tabernacle, amb la imatge del Sant, serà dut pel Cos de Portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla. S’ha designat Pendonista de la Bandera de Sant Bartomeu a Tony Tudela Pérez, qui ha nomenat Cordonistes a Vinyet Tudela Aledo, Gerard Ferrer Cuéllar, Isaac Bielsa Tutusaus i

Josep M. Marrades Puig. Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major, plaça de l’Ajuntament i Baluard. Al pas de la processó pel passeig de la Ribera, el seguici religiós serà saludat amb salves de morterets i repics de campanes. La Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes “Els Gegants de Sitges” del mestre Tomàs Gil i Membrado i “La Processó de Sant Bartomeu”, del mestre Antoni Català i Vidal. ENTRADA DE SANT BARTOMEU A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL Quan la processó arribi al Baluard, els balls, entremesos i músics envoltaran el tabernacle, mentre esclaten focs artificials i repiquen les campanes en el que serà el darrer homenatge al patró. A continuació, dins del temple, pregària de cloenda. BALLADA FINAL DE LES BÈSTIES DE FOC I ELS GEGANTS Tot seguit a la pregària de cloenda, davant l’Ajuntament, per acomiadar els actes tradicionals fins Santa Tecla. En acabar, FI DE FESTA al Palau del Rei Moro. Acte organitzat per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. HORA 36 EL BALL 23.00h Platja de la Fragata Amb Falciots Ninja, Ramon Mirabet i els dj’s Kimberly i Clark.


DISSABTE, 25 D’AGOST

DIUMENGE, 26 D’AGOST

DILLUNS, 27 D’AGOST

EXHIBICIÓ CASTELLERA DE FESTA MAJOR 18.30h Plaça de l’Ajuntament Amb els Minyons de Terrassa, els Xicots de Vilafranca i la Colla Jove de Castellers de Sitges. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

A les dotze del migdia, al Passeig de la Ribera RUMBERMUT amb Marcel&Isma i tot seguit BOTIFARRADA POPULAR per als col·laboradors, participants de la Festa Major i tothom que vulgui gaudir d’un fi de festa. Per cloure, ball amenitzat per Veneno en la Piel. Preu 5€, punt de venda: Janio’s Bar.

BALL PER A LA GENT GRAN 19.30 h Hort de Can Falç A càrrec de Josep Delgado.

A dos quarts de set de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament, EXHIBICIÓ CASTELLERA, actuació de Festa Major amb les colles Minyons de Terrassa, Castellers de Sabadell i la Colla Jove de Castellers de Sitges.

VOT DE LA VILA A SANT LLI

VERMUT DE SANT LLI 12.30h El Vall, davant el Bar La Guineu L’acte comptarà amb l’actuació del grup Les Guineus del Dixie i se servirà el vermut de l’Indià. Hi col·labora: Bar La Guineu. MISSA EN SUFRAGI DELS DIFUNTS DE LA NOSTRA VILA 19.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla Som convidats a recordar els qui, amb nosaltres, visqueren amb goig la Festa Major. EL BALL 23.00h Platja de la Fragata Amb Momo (tribut a Queen), Coldday (tribut a Coldplay) i Dj Coco.

REVETLLA SARDANISTA DE CLOENDA 22.15h Platja de Sant Sebastià Amb la Cobla Maricel. Acomiadarem la Festa Major amb degustació de coca i moscatell. EL BALL 22.00h Platja de la Fragata Sabor de Gràcia amb l’espectacle “Sabor a Peret”, i la WelcomeBand Orquestra.

37


ACTES A LES ENTITATS I ALTRES ACTIVITATS DE SANT BARTOMEU Dimecres 1 LA FESTA MAJOR EN DANSA 18.00h Racó de la Calma També el 8 i 15 d’agost Taller familiar per fer titelles amb alguns dels balls populars de la Festa Major, com els bastoners, les gitanes i els diables. El taller es complementarà amb una visita opcional al Museu de Maricel per contemplar l’oli de Felip Masó, “La processó de Sant Bartomeu” (1884), així com altres pintures de la Sala dels Luministes. Preu: 4 €. Organitza: Museus de Sitges Diumenge 5 REPRESENTACIÓ DEL BALL DE NOSTRA SENYORA DEL VINYET 12.00h Placeta al costat del Santuari A càrrec del Col·lectiu Teatral La Palmera. Dissabte 11 IX TORNEIG DE FUTBOL SALA DE COLLES DE FESTA MAJOR 16.00h Escola Esteve Barrachina Organitza: La Saca - Sitgetana de Cultura i Animació. Dissabte 18 PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “Les subhastes dels balls de la Festa Major de Sitges” 19.00h Espai Cultural Pere Stämpfli El treball de Blanca Planella i Rocha ha estat guardonat amb el Premi Carbonell i Gener per a estudiants de Batxillerat i forma part de la Col·lecció Quaderns, 66. La presentació és a càrrec de Jordi Milà i Franco, membre de la Junta del G.E.S. Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans

SOPAR-BALL DE CASATS 22.00h Societat Recreativa El Retiro Amb el grup Andreu’s Quartet i Disco Marin. Durant la vetllada, nomenament de la Pubilla i l’Hereu del Retiro 2018-2019. Hi haurà un obsequi per a totes les senyores i sorteig de regals durant la nit. Preu del menú: 45€ (socis 35€). Informació i reserves fins el 15 d’agost a la secretaria de l’entitat, al Cable Jardins o al correu electrònic: elretirositges@gmail.com. Organitza: Societat Recreativa El Retiro i Els Jardins del Retiro que ara ho porten els del Cable Dissabte 25 CONCERT DE SANT BARTOMEU 21.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla A càrrec de Marià Franco (tenora) i Francesc Pi (orgue) Entrada: Aportació econòmica voluntària Organitza: Amics de l’Orgue de Sitges SOPAR LUNCH CABARET 22.00h Casino Prado Suburense Amb la presentació de les Pubilles del Casino Prado i el Carrusel, i l’Hereu del Carrusel. Més informació a www.casinoprado.cat Diumenge 26 JORNADA DE PORTES OBERTES ALS MUSEUS De 10.00 a 20.00h Museu de Maricel i Museu Cau Ferrat D’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00h Fundació Stämpfli Amb motiu de la festivitat de Sant Bartomeu Divendres 31 LA PEÇA DEL MES 20.00h Saló d’Or del Palau Maricel La peça és El Ball de Gitanes de Sitges (Ball parlat). A càrrec de JM. Esteban. Organitza: Museus de Sitges


BONA FESTA MAJOR! XARCUTERIA CANSALADERIA M.PIQUร V. MERCAT MUNICIPAL

BONA FESTA MAJOR!

US DESITGEM BONA FESTA MAJOR! POLLERIA LA PRINCIPAL Nยบ22 MERCAT MUNICIPAL DE SITGES 676 871 528


PROGRAMA D’ACTES SANTA TECLA 2018 DIVENDRES, 14 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ DEL VI CONCURS D’INSTAGRAM 20.00h Sitgetana Craftbeer (carrer Sant Bartomeu, 10) Inauguració de l’exposició, amb les 30 millors fotografies del concurs i lliurament dels premis als tres primers classificats. La mostra es pot visitar fins el 24 de setembre. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges NIT DEL PUBILLATGE 21.00h Saló Teatre del Casino Prado Lunch-Ball en què es proclamaran la Pubilla i l’Hereu de Sitges 2018. Organitza: Foment de Sitges amb la col·laboració de Bodegues Torres

DISSABTE, 15 DE SETEMBRE TROBADA DE GEGANTS, CABEÇUTS I DRACS PETITS 11.00h Hort de Can Falç Els més petits participen a la festa amb simpàtiques i treballades creacions. Amenitzarà l’acte La Tija. XIX CONCURS DE FOTOGRAFIA DE FESTA MAJOR 18.00h Espai Cultural Pere Stämpfli Inauguració de l’exposició amb les millors 50 fotografies i lliurament de premis als guanyadors. La mostra es pot visitar fins el 30 de setembre. Divendres de 18.00 a 20.00h, i dissabte, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h i de 18.00 a 20.00h. Organitza: Secció Fotogràfica Grup d’Estudis Sitgetans TIMBALADA NIT DE FOC 19.30h La Fragata Amb els timbalers de les colles participants a la Nit de foc. Recorregut: Fragata, passeig de la Ribera, Sant Pau, Parellades, Cap de la Vila, Major i plaça de l’Ajuntament

40

NIT DE FOC 20.30h Des del Baluard Amb la participació de l’Espetegafoc, Diables de Les Corts, Ball de Diables de Sabadell, Ball de Diables de Torredembarra, Àliga de Sitges, Ball de Diables de Sitges i la Cuca de Castellbisbal. Recorregut: Baluard, Plaça de l’Ajuntament, carrer d’en Bosc, Davallada, Barcelona, Aigua, Major i Plaça de l’Ajuntament. MOSTRA D’ENCESES 21.00h Plaça de l’Ajuntament

CONCENTRACIÓ DE DRACS I COLLES INFANTILS DE DIABLES 17.30h Pont d’en Domènech A continuació, inici de la cercavila que finalitzarà amb una encesa final. Recorregut: passeig de la Ribera fins a la Fragata. BALL PARL AT DE DIABLES INFANTIL Un cop finalitzada l’encesa final, La Fragata Actuaran en aquest ordre:Agrupació de Balls Populars de Sitges,Colla Vella i Colla Jove.

CORREFOC 21.45h Inici carrer d’en Bosc Recorregut: Carrer d’en Bosc, Davallada, Barcelona, Aigua, Major, Nou i passeig de la Ribera ENCESA FINAL CONJUNTA 22.50h Passeig de la Ribera CONCERTS NIT DE FOC 23.00h La Fragata Amb Vivèrrids, Miquel del Roig i el grup de versions Angangas. Organitza: La Saca - Sitgetana de Cultura i Animació

DIUMENGE, 16 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ DEL PENÓ DE SANTA TECL A En horari de les celebracions litúrgiques de la Parròquia. CONCENTRACIÓ DE GEGANTS I CABEÇUTS INFANTILS 10.00h plaça de l’Ajuntament Després, cercavila amb ballada final conjunta. Recorregut: Plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera i Fragata. EXHIBICIÓ DELS BALLS BL ANCS INFANTILS Un cop finalitzi la cercavila, La Fragata Amb el Ball de Bastons, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Cintes, Gitanes i Moixiganga.

DIJOUS, 20 DE SETEMBRE “UN HIPOPÒTAM A LA BANYERA” 18.00h Racó de la Calma No us podeu arribar a imaginar què pot aparèixer en una banyera! Hi trobarem l’ànec Pukka? Sentirem el so del mar? Petarem bombolles? Quin és el crit de l’hipopòtam? I el cant de la balena? Vine a descobrir-ho! Conte musicat a càrrec de l’alumnat més petit i els professors de l’Escola Municipal de Música Montserrat Almirall. Organitza: Escola Municipal de Música Montserrat Almirall TRASLLAT DE LA IMATGE DE SANTA TECLA 20.30h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla La Comissió municipal de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, en representació de les autoritats municipals, recollirà la imatge de la Santa Patrona de mà de Mn. Josep Pausas, rector de la parròquia. Tot seguit, amb l’acompanyament de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, es traslladarà a l’Avinguda d’Artur Carbonell, 11 (Fundació Ave Maria), lloc designat per la Pendonista, Montse Quelón i Piqueras. Un cop arribi al destí, PREGÀRIA D’INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA. Recorregut: Baluard, plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Jesús, Sant Bartomeu i Artur Carbonell.


CONCERT DE GRALLES 21.00h Racó de la Calma Tot seguit, la ironia, salts i cabrioles de LES GITANES D’ANTES Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges

DIVENDRES, 21 DE SETEMBRE EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA 10.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00h, Fundació Ave Maria (Avinguda d’Artur Carbonell, 11) FESTA INFANTIL 17.00h Palau del Rei Moro Espectacle infantil i festa endolcida amb una XOCOLATADA. En acabar, VESTIM ELS GEGANTS MOROS, en Fa-Luch i la La-hia. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges EL BALL 21.00h Platja de la Fragata Amb Brigitte Laverne, Amaia & The Free Fall Band, El petit de Cal Eril, Mujeres i Dj Amable. ASSAIG POPULAR DE SANTA TECLA 21.00h Palau del Rei Moro Un cop finalitzat hi haurà pica-pica per als participants. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

DISSABTE, 22 DE SETEMBRE LA VIGÍLIA

EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DE SANTA TECLA De les 11.00h fins l’inici de la Processó. Fundació Ave Maria (Avinguda d’Artur Carbonell, 11) VERMUT MUSICAL 14.00h La Fragata Amb els dj’s DierKamps i Blacksubur. ENCESA DELS 21 MORTERETS I REPICADA DE CAMPANES 14.00h Platja de la Fragata A càrrec de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, amb motiu de la celebració del 40è aniversari. BUTIFARRADA PER ALS BALLADORS 14.00h La Fragata Oberta la participació a tothom. Preu: 5€. Punt de venda al Janio’s Bar

PROCESSÓ CÍVICA 19.00h Avinguda Artur Carbonell, 11 (Fundació Ave Maria) Els balls populars, entremesos, músics i autoritats, amb l’Agrupació Musical Suburband, recolliran el tabernacle de Santa Tecla, a l’indret designat per Montserrat Quelón i Piqueras, Pendonista de Santa Tecla 2018, i l’acompanyaran fins a l’església parroquial. Recorregut: Artur Carbonell, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Josep, Parellades, Marquès de Montroig, plaça de la Indústria, Primer de Maig, Santa Tecla, Bassa Rodona, passeig de la Ribera, Sant Pau, Parellades, Cap de la Vila, Major i Ajuntament. A les portes del temple parroquial els balls rebran la imatge de Santa Tecla que, acompanyada per les autoritats, el Pendonista i els Cordonistes, es col·locarà al presbiteri per presidir els actes litúrgics de la diada. CASTELL DE FOC 23.00h Des de la Punta, La Fragata i els espigons A càrrec de Pirotècnia Igual S.A. i amb disseny artístic del pirotècnic Isidre Pañella i Virella, fill predilecte de Sitges. REVETLLA SARDANISTA A partir de la mitjanit, Cap de la Vila Amb la Cobla Sitgetana. EL BALL A partir de la mitjanit, platja de La Fragata amb Raggatunning i Nogs.

DIUMENGE, 23 DE SETEMBRE DIADA DE SANTA TECLA, PROTOMÀRTIR, PATRONA DE SITGES

MATINAL GEGANTS I BALLS BLANCS 07.00h Des del Baluard Recorregut: Fonollar, Baluard Vidal i Quadras, Port de n’Alegre, Rafel Llopart, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Sant Pere, passeig de la Ribera (banda de muntanya) fins a la Fragata. MATINAL PETITA 08.00h Plaça de l’Ajuntament Recorregut: plaça de l’Ajuntament, carrer d’en Bosc, Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Major, Nou, passeig de la Ribera fins a la Fragata. SOLEMNE OFICI CONCELEBRAT EN HONOR A SANTA TECLA 11.00h Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla Presidirà la celebració Mn. Josep Pausas, rector de la Parròquia. L’Agrupació de Balls Populars de Sitges farà l’ofrena, amb motiu del seu 40è aniversari. Un cop finalitzada, cant dels Goigs a càrrec del Cor dels Amics de l’Orgue. SORTIDA D’OFICI Després de l’ofici concelebrat, del Baluard a la plaça de l’Ajuntament Desfilada musical de la Banda, que acompanyarà les autoritats fins a l’Ajuntament. Seguidament actuaran, alhora, tots els balls i els seus respectius músics, que juntament amb la Cobla Maricel i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro, ompliran de sons i imatges aquest emotiu moment de la festa. Després de l’actuació dels balls i entremesos, la Banda interpretarà “Els Segadors”, l’himne nacional de Catalunya.

ALEGRE MATINAL INFANTIL Hi haurà tres recorreguts paral·lels i esmorzar cortesia del Mercat Municipal per als infants participants quan finalitzin.

ACTUACIÓ CASTELLERA 13.00h Plaça de l’Ajuntament A càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

MATINAL FOC 6.30h Des de la plaça de l’Ajuntament S’alternaran bèsties infantils entre les colles de diables que participaran en aquest ordre: Diables de l’Agrupació de Balls Populars, Colla Vella de Diables i Colla Jove de Diables. Recorregut: Davallada, Barcelona, Àngel Vidal, Cap de la Vila, Parellades, Sant Josep, Espalter, plaça del Pou Vedre, Bassa Rodona, Santa Tecla, Primer de Maig, passeig de la Ribera (tocant a mar) i La Fragata.

SELECTE CONCERT- VERMUT 13.00h Després de la sortida d’ofici Al Casino Prado Suburense,amb l’Agrupació Musical Suburband del Retiro. A la Societat Recreativa El Retiro ambinterpretat per la Cobla Maricel que interpretarà “Concert per cobla & gralles”. PUJADA I BAIXADA DEL PILAR DE LA JOVE DE SITGES 18.00h Baluard i escales de la Punta A càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

41


PROCESSÓ EN HONOR A SANTA TECLA 19.00h Des del Baluard Pas del tabernacle de Santa Tecla pels carrers i les places de la vila, portat per les Pubilles i els Hereus, i acompanyat per totes les sitgetanes i sitgetans que ho desitgin. Presidirà l’acte processional el rector de la parròquia, Mn. Josep Pausas i Mas, i hi assistirà l’Il·lustríssim Ajuntament. Els balls populars, entremesos, grallers i l’Agrupació Musical Suburband del Retiro precediran el tabernacle. Obrirà el seguici religiós el ganfaró parroquial portat pel Cos de portants del tabernacle de Sant Bartomeu i Santa Tecla. S’ha designat Pendonista de Santa Tecla a Montserrat Quelón i Piqueras, qui ha nomenat Cordonistes, Ramon Paco Quelón i Fina Fernández Moya. Recorregut: Baluard, Fonollar, Sant Joan, Davallada, Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, passeig de la Ribera, Nou, Major, plaça de l’Ajuntament i Baluard. Al pas de la processó pel passeig de la Ribera, el seguici religiós serà saludat amb salves de morterets i repics de campanes. La Cobla Sitgetana interpretarà les sardanes “Els Gegants de Sitges” del mestre Tomàs Gil i Membrado i“La Processó de Santa Tecla”, del mestre Jordi Pañella Virella. ENTRADA DE SANTA TECLA A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL Quan la processó arribi al Baluard, els balls, entremesos i músics envoltaran el tabernacle, mentre esclaten focs artificials i repiquen les campanes en el que serà el darrer homenatge ala patrona de Sitges. A continuació, dins del temple, pregària de cloenda, “Us he mirat Santa Tecla”. BALLADA FINAL DE LES BÈSTIES DE FOC I ELS GEGANTS Acte seguit a la pregària de cloenda, davant de l’Ajuntament, per acomiadar els actes fins la propera Festa Major. En acabar, FI DE FESTA al Palau del Rei Moro. Acte organitzat per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. EL BALL 00.00h Platja de la Fragata Amb Veneno en la Piel, K-LIU i Dj Dani Empa

42

DILLUNS, 24 DE SETEMBRE BALL PER A LA GENT GRAN 19.00h Hort de Can Falç A càrrec de la formació Duet.

DIVENDRES, 28 DE SETEMBRE ASSAIG ESPECIAL DE LA JOVE 21.00h Palau del Rei Moro Assaig previ a la diada de Santa Tecla. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

DISSABTE, 29 DE SETEMBRE EXHIBICIÓ CASTELLERA DE SANTA TECLA 18.30h Cap de la Vila Amb els Xicots de Vilafranca, els Xiquets de Vila-seca i la Colla Jove de Castellers de Sitges. Organitza: Colla Jove de Castellers de Sitges

DIUMENGE, 30 DE SETEMBRE CONCURS NACIONAL DE COLLES SARDANISTES 18.00h Plaça de la Fragata Campionat Juvenil, Veterà i Territorial de les comarques barcelonines. Amb la Cobla Maricel. Organitza: Amics de la Sardana de Sitges.

ACTES A LES ENTITATS I ALTRES ACTIVITATS DE SANTA TECLA Dissabte 1 SITGES MUSIC FEST De les 18.00 a les 00.00h, Jardins del Casino Prado. Amb la participació de formacions musicals de joves emergents que abasten tendències musicals com el jazz, el rock, el pop o el metal. Organitza: Associació SitgesMusicFest, Regidoria de Cultura, Tradicions i Festes, i la Regidoria de Joventut Dijous 6 3r MERCAT DE SEGONA MÀ DE VESTUARI INFANTIL 18.00h Palau del Rei Moro Intercanvia, compra o ven el que necessitis per a la festa petitona. Organitza: Agrupació de Balls Populars de Sitges Divendres 14 i dissabte 15 II OPEN DE BRIDGE Trofeu Festa Major de Santa Tecla Hotel MiM. Amb premis per a la primera parella de la classificació general i per a la primera parella de Socis del Club. Inscripcions a bridgesitgesblau@gmail.com. Organitza: Club Sitges Blau Bridge en col·laboració amb la Comissió de Festa Major Dimarts 25 JORNADA DE PORTES OBERTES ALS MUSEUS De 10.00 a 20.00h Museu del Cau Ferrat i Museu de Maricel Amb motiu de la festivitat de Santa Tecla Organitza: Museus de Sitges Diumenge 30 CONCERT D’ORGUE DE SANTA TECLA 18.00h Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. A càrrec de Nicolò Sari (Venècia, Itàlia). Entrada: Aportació econòmica voluntària. Organitza: Amics de l’Orgue de Sitges


Agost del 19 al 26 // Setembre del 14 al 24


6 anys DE CULTURA GRATUÏTA

BAR RAQ UES sitges18

17|18|19 AGOST

#BarraquesSitges18

PASSEIG DE LA RIBERA

DIVENDRES 17

EBRI KNIGHT · EL NIÑO DE LA HIPOTECA PUPIL·LES · MARINAH [OJOS DE BRUJO] · HUNTZA DISSABTE 18

XAVI SARRIÀ · ROBA ESTESA PORTO BELLO · DALTON BANG MARCEL LÁZARA I JÚLIA ARREY · DJ SEND0 DIUMENGE 19

BUHOS · MISHIMA NÚRIA GRAHAM · DJ SEND0


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.