Page 1


AGENDĂ 8.00 – 9.00 ÎNREGISTRARE & WELCOME COFFEE 9.00 AM – 11.30 DEZBATERI PANEL I Agricultura de precizie – o oportunitate pentru fermierii europeni susținută și prin PAC 2014-2020 Unde se află România din punct de vedere al tehnologiilor de precizie? Care este potențialul pe care agricultura de precizie îl are în dezvoltarea economiei rurale? Sergiu DIDICESCU, Comisia Europeană, Parteneriatul European pentru Inovare în Agricultură Mihai ȚURCANU,  Membru al Parlamentului European Alexandru POTOR, Secretar de Stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Emil DUMITRU,  Președinte Federaţia Naţională Pro Agro Sébastien RECORD, Specialist Agri Tehnologii & Agricultură de Precizie în Europa Centrală Mugur JITEA,  Prof dr. Științe Economice USAMV Cluj-Napoca Elena MATEESCU, Director General Administraţia Natională de Meteorologie Valerian IȘTOC,  Business Development Director Agricultura Plus Borna DUVNJAK, Director Marketing SDF 11.30 -12.00 NETWORKING & PAUZĂ DE CAFEA

12.00 – 14.30 DEZBATERI PANEL II Aplicații ale agriculturii de precizie în fermele din România Studii de caz aplicarea tehnologiilor de precizie în sectoarele vegetal & zootehnic Daniel BUDA, Membru al Parlamentului European Arnaud PERREIN,  Administrator Ferma Sopema și Preşedinte APPR Teofil DASCĂLU, Manager Ferma Frizon Group Tudor MARIN, Specialist agronom Iuriaghi Octavian GROZA,  Director Tehnic Ferma Lux Com Mihai CONSTANTINESCU, Specialist agricultură Ministerul Apelor și Pădurilor Sandu MICLĂUŞ,  Director Tehnic Hoermann România Livia VIDU, Prof. dr. habil. USAMVB Nicuşor ŞERBAN, Fondator Agroserv Măriuța 14.30 – 16.00 NETWORKING & PRÂNZ 8.00 – 16.00 EXPO SHOW Inovațiile permanente în agricultura de precizie au făcut ca Europa să fie considerată un adevărat Silicon Valley, iar România a reușit să prezinte la Bruxelles cu o serie de proiecte ce au primit recunoaștere în sector. O parte dintre acestea pot fi vizitate în zona de expoziție a conferinței.

DESPRE SPEAKERI Sergiu DIDICESCU

Daniel BUDA

Mihai ȚURCANU

Alexandru POTOR

Emil DUMITRU

Sébastien RECORD

Președinte Federația Națională PRO AGRO Susținător al utilizării fondurilor europene pentru achiziții complexe în agricultură care să asigure dezvoltarea şi implicit reducerea deficitului comercial naţional.

Specialist Agri Tehnologii & Agricultură de Precizie în Europa Centrală Coordonator grup de lucru agricultură CCIFER, consultant în aplicarea de soluții inteligente pentru o agricultură mai rentabilă şi mai durabilă.

Mugur JITEA

Valerian IȘTOC

Borna DUVNJAK

Elena MATEESCU

Comisia Europeană, Parteneriatul European pentru Inovare în Agricultură. Educat în economie agricolă, a lucrat pentru Ministerul Agriculturii din România şi DG AGRI Comisia Europeană. Din 2013, este ofițer de practică în ferme în cadrul serviciului EIP AGRI. Membru Parlamentul European Membru in Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO), Delegația pentru Relațiile cu Canada (D-CA), Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI).

Prof dr. Științe Economice USAMV Cluj-Napoca Specialist și cercetător în dezvoltare rurală sustenabilă și politici agricole. Membru în cadrul Focus Grupului Agricultură cu Înaltă Valoare Naturală organizat de către Comisia Europeană în Cadrul Parteneriatului European pentru Inovare. Director Marketing SDF SEE. SDF este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de tractoare, mașini de recoltat, motoare diesel, dar şi sisteme adaptate agriculturii inteligente. Compania are sediul central în Italia şi distribuie produse prin intermediul SAME, DEUTZ-FAHR, Lamborghini Trattori, Hürlimann și Grégoire.

Membru Parlamentul European. Membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, dar și în Comisia pentru Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European. Absolvent al Facultăţii de Zootehnie (USAMV Cluj) și al Facultăţii de Drept, Universitatea Babeş Bolyai. Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Absolvent al facultăţii de Administraţie Publică din cadrul Academiei de Studii Economice, dar şi absolvent de drept. Fost Preşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL). Implicat activ în reformarea Politicii Agricole Comune după anul 2020.

Business Development Director AGRICULTURA PLUS Agricultura Plus face parte din grupul Origin Enterprises și vine în sprijinul fermierilor pentru a crește eficiența inputurilor folosite in fermă. În Romania, grupul este reprezentat prin distribuitorii Comfert şi Redoxim.

Director General Administratia Naţională de Meteorologie Coordonator proiecte de cercetare - Cooperare europeană şi internațională CEI – H2020, ERANET JPI Climate, Danube Transnational Programme 2014-2020.

Mihai CONSTANTINESCU

Arnaud PERREIN

Teofil DASCĂLU

Octavian GROZA

Specialist agricultură Ministerul Apelor şi Pădurilor 12 ani de experiență în finanțări europene pentru investiții în dezvoltare rurală, agro-mediu și eco-condiționalitate.

Manager FERMA FRIZON GROUP. Grupul Frizon cu acţionariat olandezo-român activează în România de 5 ani şi exploatează aproximativ 3800 ha în județele Vrancea şi Galați. Tehnologia prin agricultură de precizie a determinat o dezvoltare continuă, ajungând să reprezinte un punct forte al grupului.

Livia VIDU

Administrator SOPEMA şi Presedinte APPR Susținător al celor mai noi tehnologii privind agricultura de precizie pe care le și aplică în ferma Sopema de 4 000 ha din județul Ialomița.

Director Tehnic FERMA LUX COM Agronom specializat în protecția plantelor și a agroecosistemelor, cu peste 25 de ani de muncă practică și de cercetare în prezent controlează peste 4500 de hectare.

Nicuşor ŞERBAN

Prof. dr. habil. Facultatea de Zootehnie USAMVB Cercetător Științific, director proiect cercetare H2020 Data Driven Dairy Decisions for Farmers – 4D4F.

Fondator FERMA AGROSERV MĂRIUȚA Inginer agronom pasionat de învatare și inovare continuă. Experiența de peste 20 de ani în antreprenoriat și munca asiduă i-au adus satisfacția realizării de proiecte grandioase.

Sandu MICLĂUŞ

Tudor MARIN

Director Tehnic HÖRMANN ROMÂNIA. HÖRMANN România oferă soluții la cheie pentru fermele zootehnice începând de la proiectare, construcții adăposturi, consultanță în ceea ce privește fluxul tehnologic și echiparea interioară, service 24H, cât și produse şi servicii de întreținere și mentenanță.

Specialist Agronom Iuriaghi Absolvent al Facultății de Agronomie din Craiova, în prezent face parte din echipa companiei Iuriaghi, activă în domeniul distribuției de tractoare, mașini şi utilaje pentru agricultură.


DESPRE AGRICULTURA DE PRECIZIE

ÎN 1960 Un fermier hrănea 26 de oameni

REVOLIȚIA MECANIZĂRII

ASTĂZI Un fermier hrănește 155 de oameni

Imaginea idealizată a micului fermier, care lucrează la nesfârșit pe câmp, este astăzi depășită. Din ce în ce mai mult, fermierul adoptă un rol de supraveghere și control. În agricultura de precizie, informațiile cheie de care un fermier are nevoie sunt colectate prin testarea terenurilor, iar prin utilizarea informațiilor spațiale și urmărirea rezultatelor anual, cultivatorul este capabil să-și perfecționeze și să-și îmbunătățească continuu activitatea.

REVOLIȚIA BIOTEHNOLOGIILOR

PÂNĂ ÎN 2050, Un fermier va trebui să hrănească peste 256 de oameni

REVOLIȚIA AGRICULTURII DIGITALE

De când tractoarele au fost echipate cu GPS (sau sisteme de poziționare globală) la începutul secolului XXI, tehnologia agricolă (AGtech) a cunoscut o dezvoltare exponențială, fiind frecvent semnalată ca cel de-al treilea val de modernizare agricolă, după mecanizarea și dezvoltarea geneticii.

ROMÂNIA ÎN CIFRE

AgTech încorporează o serie de dezvoltări tehnologice și științifice care includ hardware cum ar fi roboții, dar și software, cum ar fi senzorii, recunoașterea imaginii sau comunicarea dintre două mașini.

România se numără printre țările cu cea mai mare suprafață agricolă din UE, clasându-se pe locul 6 în UE-28, cu 13,9 milioane de hectare și pe locul 8 în UE-28 din punct de vedere economic, cu o valoare de 15465,33 milioane de euro. Deși în scădere, de la 5,5% la momentul aderării, România rămâne una dintre țările în care agricultura are o contribuție importantă în PIB-ul național, cu 4,3% în 2016. Sectorul vegetal predomină în structura producției agricole, cu 9688,77 milioane de euro (63% din totalul producției agricole producție) (clasat pe locul 7 în ierarhia UE) În ceea ce privește randamentele medii, România se situează pe ultimele locuri în clasamentul UE -28, respectiv pe 23 la grâu, pe 22 la porumb și pe 19 la semințele oleaginoase, randamentele reduse fiind rezultatul tehnologiilor agricole precare din fermele românești.

Inovațiile AgTech pot fi o modalitate de a hrăni lumea - în mod durabil. Intenția fundamentală este creșterea calității, cantității și a eficienței producției agricole prin implementarea acestor tehnologii diverse.


Sergiu Didicescu

„C

onsider că inovarea sau “ideile aplicate cu succes în practică”, sunt esențiale pentru deblocarea întregului potențial al agriculturii din UE. Calea de urmat este punerea în aplicare a noului model de inovare la nivelul UE bazat pe participarea interactivă a agricultorilor, a oamenilor de știință și a altor actori de-a lungul lanțului valoric, transpus în practică cu succes’’.

Alexandru Potor

Mihai Ţurcanu Secretar de Stat MADR

„A

gricultura de precizie pune la dispoziția administrației naționale, fermierilor și a producătorilor agricoli mijloace moderne pentru gestiunea măsurilor din Politica Agricolă Comună, pentru protejarea și utilizarea cu eficiență maximă a resurselor naturale ținând cont de nevoia de a produce mai mult cu mai puțin. Promovarea agriculturii de precizie este importantă atât pentru viitorul sectorului agricol, cât și pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea poluării.’’

Livia Vidu

Prof. dr. habil. Facultatea de Zootehnie USAMVB

„Z

ootehnia de precizie (Precision Livestock Farming - PLF) este definită ca un complex de gestionare inteligentă și îngrijire individuală a animalelor prin monitorizarea producției/reproducției, sănătății, bunăstării și a mediului ambiant în scopul corectării abaterilor. Implementarea în ferme a acestor soluții agro-tehnologice care integrează necesitățile biologice fundamentale ale animalelor cu principiile ingineriei de procesare, determină o creștere a randamentelor de producție. ’’

Octavian Groza

„U

OPINII

Ofițer de practică agricolă EIP AGRI din cadrul Comisiei Europene

Director Technic, FERMA LUX COM 4500 ha în județul Călărași

tilizarea echipamentelor de precizie a adus în ferma noastră o reducere a consumului de motorină cu 69,3 litrii la 50 ha lucrate pe un schimb și o creștere a suprafeței de lucru cu 3,3 ha pe schimb. ’’

MEP

„C

orecizia în agricultură înseamnă să producem mai bine cu resurse mai puține, dar având în același timp grijă la conservarea acestora în timp. Aplicarea de îngrășăminte duce la o creștere cu 40 până la 60 de procente a producției. Fermierii din toată lumea folosesc îngrășăminte chimice, dar în ultima perioadă se observă o revenire la folosirea îngrășămintelor organice datorită beneficiilor de lungă durată obținute prin aplicarea lor. Regulamentul actual privind îngrășămintele datează din 2003 și asigură libera circulație pe piața unică, în special a îngrășămintelor industriale, extrase din mine sau obținute în urma unor procedee chimice. Aceste procese sunt mari consumatoare de energie și generatoare de dioxid de carbon în cantități uriașe. Produsele fertilizante inovatoare, fabricate din materii organice, se regăseau în afara domeniului de aplicare al Regulamentului. Accesul acestora la piața unică depinde astfel de recunoașterea reciprocă între statele membre și a normelor naționale divergente. La nivelul Parlamentului European lucrez acum pe un raport legislativ care dorește să îmbunătățească legislația ce vizează îngrășămintele pentru a permite tuturor producătorilor să folosească îngrășăminte organice. Astfel, obținem și un produs mai sigur pentru consumator. Regulamentul va contribui la transformarea problemelor în oportunități pentru fermieri și pentru întreprinderi, stabilind totodată norme comune privind transformarea biodeșeurilor în materii prime care pot fi utilizate în vederea fabricării de produse fertilizante. Sunt convins că există șanse mari să terminăm discuțiile până la finalul mandatului Președinției bulgare și îmi doresc să ajungem la un acord excelent în favoarea consumatorilor și a fermierilor europeni. ’’

Teofil Dascălu

„A

Manager Ferma Frizon Group, 3800 ha în județele Vrancea și Galați

m început investițiile în tehnologia de precizie în anul 2014 alocând un buget de 500,000 Euro și am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 419.46% la 2017. Cu toate acestea investiția la hectar se ridică la 130 de euro pe hectar ceea ce însemnă că vorbim de un plan investițional cu timp mare de amortizare. Acesta este viitorul și avem nevoie de precizie pentru un control cât mai bun al fermei.’’


HOERMANN SRL este o companie înființată în anul 2008, care a reușit să se dezvolte continuu ajungând o firmă cu experiență în domeniul Construcțiilor de grajduri. Atribute precum calitatea, promptitudinea și profesionalismul angajaților îi recomandă ca o societate apreciată care găsește cele mai bune soluții în ceea ce privește proiectarea, construcția și echipamentele interioare în domeniul zootehnic. Printre serviciile și produsele pe care le furnizează HOERMANN ROMÂNIA se numără: Construcția de Grajduri, Panouri Fotovoltaice, Lagune Dejecții, Pluguri racloare, Săli și echipamente de Muls, Tancuri de Răcire Lapte, Igienă și consumabile pentru întreținerea animală, Service Național 24 H. Pentru atingerea obiectivelor propuse societatea a deschis două puncte de lucru: unul la Sibiu, care este specializat pe proiectare iar celălalt la Brașov, care se ocupă de partea tehnică. Echipa Hoermann dispune de utilaje și echipamente performante cu ajutorul cărora poate executa orice tip de lucrare de construcții fie ea de amenajare interioară sau exterioară. Obiectivul principal al companiei este satisfacerea celor mai exigente gusturi ale clienților prin oferirea de servicii de înaltă calitate în conformitate cu reglementările legale în domeniu. HOERMANN ROMÂNIA oferă soluții la cheie pentru fermele zootehnice începând de la proiectare, construcții adăposturi, consultanță în ceea ce privește fluxul tehnologic și echiparea interioară, service 24H cât și produse și servicii de întreținere și mentenanță. CONTACT Hoermann S.R.L. DN 1, km 343,5 RO-557150 Miercurea Sibiului Telefon: +40 (269) 533150

În cadrul serviciului de agricultură de precizie IPF, solul reprezintă baza de pornire plecând de la două premise: • solul este baza agriculturii, toată producția vegetală este strâns legată de sol; • în cadrul oricăror parcele agricole există variații de sol. IPF este serviciul complet de zonare, cartare, monitorizare și administrare a culturilor, ce stă la dispoziția fermierilor din România. Sistemul IPF ajută la determinarea aprovizionării solului cu elemente nutritive prin intermediul cartării agrochimice, crearea hărților de fertilizare variabilă, supravegherea culturilor cu ajutorul imaginilor satelitare și eficientizarea aplicării și utilizării inputurilor disponibile prin folosirea imaginilor satelitare și a datelor meteo ”hiperlocale”.  Scopul general al serviciului urmărește uniformizarea solelor, contribuind în final la creșterea producțiilor.

,

ˆ

CONTACT Agricultura plus este reprezentantă prin societățile Comfert și Redoxim Adresa: București, Sector 4, Strada Gramont Nr. 38, etaj 5 Tel: +40 234 525275 Fax: +40 234 535355 Email: office@comfert.ro Web: www.comfert.ro Tel: +40 256 201104 Fax: +40 256 271417 Email: redoxim@redoxim.ro Web: www.redoxim.ro


SPECIALIȘTI CALIFICAȚI ÎN UTILAJE AGRICOLE

CONTACT

Iuriaghi este reprezentantul în România pentru cei mai mari producători de utilaje de precizie din Ucraina, Rusia, Bielorusia, Polonia, Bulgaria și Grecia cu certificare pe piața europeană. Oferta Iuriaghi acoperă multiple necesități ale agricultorilor, de la utilaje agricole specializate și până la instalaţii de peletat și brichetat și este alături de clienții săi și în perioada post-garanție prin furnizarea de piese de schimb și consumabile.

CONTACT S.C Iuriaghi S.R.L Brăila, România Departament vânzări Tel.: +40 729.107.981 Tel.: +40 729.107 .913 Departament tehnic Tel.: +40 733.686.201 Tel.: +40 733.730.684 Email: iuriaghi16@gmail.com; contact@iuriaghi.ro

Agri Inovaţie oferă o întreagă gamă de produse GPS pentru agricultură sisteme de autoghidare, receptoare de mare precizie și sisteme de pulverizare, fiind un partener de încredere pentru o activitate agricolă eficentă, productivă și de cea mai înaltă calitate. Produsele GPS oferite pot fi atașate unui sistem de autoghidare, ISO-BUS sau motor electric oferind eficienţă maximă și reducând drastic consumul de carburant, seminţe, substanţe sau alte produse folosite. Compania este dealer autorizat TeeJet Technologies și Muller Elektronik, calitate ce îi conferă posibilitatea de-a furniza orice fel de sistem de autoghidare sau echipamente de pulverizare. Sistemul de control automatic al secţiuniilor permite un control total asupra instalaţiei de pulverizare, controlând automat pulverizarea pentru evitarea suprapunerilor. Produsele din oferta Agri Inovaţie sunt comercializate în toată ţara, fiind însoţite de o asistenţă tehnică permanentă şi servicii de înaltă calitate.

CONTACT Agri Inovație SRL Str. Chişodei nr. 138 Timişoara Judeţul Timiş Telefon: 0759 040 364, 075 710 0907 E-mail: contact@agri-inovatie.ro


Serafim Technologies este un startup care ajută agricultorii să optimizeze operaţiunile din fermă şi să detecteze probleme apărute în cultură la nivel de cm, folosindu-se de ultimele tehnologii în materie de algoritmi pentru a analiza imagini de la sateliţi şi drone împreună cu date venite de la utilajele agricole, staţii meteo şi senzori. CONTACT Splaiul Independenţei 273, corp 5, etaj 3, sector 6, Bucureşti, România Tel: +40 732 494 866 Email: contact@serafim.tech

Desfășoară activități în domeniul Topografiei, Geodeziei, GIS, Cartografiei, Cadastrului, BOMA. Beneficiind de un colectiv cu pregătire în cadrul universităților de prestigiu din România, societatea a reușit să integreze la nivelul serviciilor prestate, tehnologii de ultimă generație cu un grad mare de automatizare, având capabilitatea să rezolve orice sarcină într-un timp scurt și cu precizie ridicată. CONTACT Ing. Dipl. Florentin Boda Tel: +40 727.360.188 Email: office@generalsurveycorporation.ro

Soluție de monitorizare a silozurilor care citește automat, la fiecare minut, valorile de temperatură și emite rapoarte de analiză. CONTACT CBN Agro Tech Str. Dr. Constantin Caracas 16 București, România Tel: +40 752.163.490 Email: office@cbn-it.ro

itsme ES Elektro România este un membru al grupului internaţional de companii itsme, abreviarea Industrial Technology and Supply for Mechanical and Electrical. Compania se evidenţiază pe piaţa din România în special prin oferta de soluţii inovative şi testate, dedicate businessului clienţilor industriali cu nevoi şi solicitări specifice în achiziţionarea de componente electro-tehnice, sisteme şi soluţii logistice. Universal Robots a fost fondată oficial cu scopul de a face tehnologia roboticii accesibilă pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Cei trei fondatori ai companiei se întâlnesc la Universitatea de Sud a Danemarcei, în Odense. Împreună, au ideea de a crea un robot uşor, cu instalare şi programare uşoară, analizând cerinţele speciale pentru roboţi în industria alimentară. Îşi dau seama că roboţii grei, scumpi şi greu de manevrat domină robotica şi există astfel o piaţă pentru o opţiune cu utilizare mai prietenoasă. Universal Robots oferă training gratuit online prin intermediul Universal Robots Academy, lansat pentru a oferi instructaj în domeniul roboţilor. CONTACT itsme ES Elektro Romania S.R.L. Bulervardul Muncii nr. 12 Cluj-Napoca, România Tel: +40 364 416333 Email: romania@eselektro.com Western Irigaţii oferă sisteme de irigare de precizie, care cresc randamentul, economisesc timp şi reduc costurile operaţionale. Liniile Western Irigaţii acoperă 92% până la 98% din câmpurile rectangulare, utilizează 60% mai puțină apă și reduc costurile cu forța de muncă cu până la 50% în comparație cu irigarea prin inundație datorită aplicării precise a apei și a uniformității în distribuție. CONTACT Agriprom International SRL Str Mircea Voda nr 43, Bloc M32,Ap 18 București, România Tel: +40 722.802.506 Email: office@agriprom.ro


Pentru 2018, ne-am planificat ˘ sa˘ organizam: 01

CONFERINTA �

AGRICULTURA DE PRECIZIE editia a II-a � 02

CONFERINTA AGROTURISM � prima editie � Obiectiv – definirea conceptului de agroturism si � exemplificarea prin modele de bune practici din piata � locala � internationala. � ˇ si ˇ Vor fi invitati � dezvoltatori de proiecte agroturistice, membri ai unor comunitati ˇ� locale cu potential agroturistic si � � factori de decizie în domeniu.

03

CONFERINTA LEGUME FRUCTE � editia a IV-a � Pentru fiecare dintre evenimentele propuse de echipa TMT PR va exista un singur partener principal.

ˇ � LOCUL ACUM! REZERVA-TI

www.conferinte.tmtpr.ro

AGRICULTURA DE PRECIZIE 2018  

În agricultura de precizie, informațiile cheie de care un fermier are nevoie sunt colectate prin testarea terenurilor, iar prin utilizarea i...

AGRICULTURA DE PRECIZIE 2018  

În agricultura de precizie, informațiile cheie de care un fermier are nevoie sunt colectate prin testarea terenurilor, iar prin utilizarea i...

Advertisement