Page 1

ΥΠΕΡΠΡΩΙΜΗ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΚΩΝ

Υπό αντίξοες συνθήκες θα διεξαχθεί και ο φετινός τρυγητός στη χώρα μας

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΤΟΜΑΤΑ

ΣΕΛ. 16 - 17

Σ ΕΛ. 20

ΣΕΛ. 26

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΧΡΟΝΟΣ 18 - ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 754 ΟΣ

Ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της ΕΒΖ με τη σύσταση νέας εταιρείας

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΛΕΣ

ΣΕΛ. 12

Οι πυρκαγιές ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΕΛ. 11

...«καίνε» όλους ΣΕΛ. 18 - 19

● Ενώ ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιλαχόντων νέων αγροτών και θα ολοκληρωθούν μέσα στο μήνα ΣΕΛ. 6

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΝΟΥΚΛΑ» ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΣΕΛ. 23

Χαμηλές τιμές επικρατούν στο αχλάδι, ενώ υψηλές αναμένονται για το βαμβάκι ΣΕΛ. 2

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΕΛ. 28-29 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕΛ. 14 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY:

Η Αγροτική

έκφραση

κυκλοφορεί στα περίπτερα

όλης της Ελλάδας

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ

1.5 ευρώ

Ακόμα δεν ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης ΣΕΛ. 2, 8

Ο πρώτος «Virtual Net Metering» αγρότης στη Λάρισα ΣΕΛ.13


2

www.agroekfrasi.gr ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Ποιος είπε ότι τα τρακτέρ δεν έχουν πλοκάμια;.

Οι τρεις αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα από την Κομισιόν για τις ενισχύσεις των νησιών του Αιγαίου Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος Ειδικών Μέτρων για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, σε συνέχεια αιτημάτων των τοπικών φορέων που είναι δικαιούχοι του Προγράμματος. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά αιτείται: α) την αύξηση του προϋπολογισμού των εφοδιασμών συνολικά κατά 19,65%, από 5.470.000 ευρώ σε 6.545.000 ευρώ. Αναλυτικά για τις ζωοτροφές από 5.200.320 ευρώ σε 6.250.000 ευρώ και για τα άλευρα από 269.680 ευρώ σε 295.000 ευρώ. β) την αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου των παραδοσιακών τυριών από 2.866.000 ευρώ σε 3.790.000 ευρώ, σε άμεση σχέση με την προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού για τους εφοδιασμούς. γ) την τροποποίηση των όρων επιλεξιμότητας που περιλαμβάνονται στο μέτρο των παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης του εν λόγω Προγράμματος, ώστε να είναι δικαιούχοι ενίσχυσης οι παραγωγοί αγελαδινού, ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, δραστηριοποιούνται σε αυτά και παραδίδουν γάλα τόσο στις τοπικές μεταποιητικές μονάδες και στις μεταποιητικές μονάδες άλλων Μικρών Νησιών του Αιγαίου, όσο και στις μεταποιητικές μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Θετικά νέα για το βαμβάκι Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως επίσης αντίστοιχα κάνει και η ΔΑΟΚ Σερρών. Μικρές είναι οι προσβολές από ρόδινο και πράσινο σκουλήκι, ίσως αργότερα, στο βαμβάκι αυτό το διάστημα προσβολές εμφανίζονται στα κάτω μέρη των φύλλων από τζιτζικάκι και τετράνυχο το γνωστό ακάρεο. Πέραν όμως της φυτοπροστασίας, οι πληροφορίες της «Α.ε» και μετά από συνομιλίες με αγρότες και γεωπόνους γεωργικών εφοδίων, κάνουν λόγο, ότι φέτος θα πάει για πολύ υψηλή η τιμή, ενώ θα συνοδεύεται-με τα μέχρι στιγμής δεδομένα-από καλή ποιότητα και παραγωγή. Φέτος οι εκκοκκιστές δεν έχουν το άλλοθι της πτώχευσης των αφών Σκλαπάνη και οφείλουν να ανταμείψουν τον παραγωγό ίσως και στα 60 λεπτά. Με το χρηματιστήριο να έχει ανοδική πορεία για το βαμβάκι, το μόνο ίσως αρνητικό σημείο θα είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία. Οι συνθήκες φέτος πάντως, είναι ιδανικές!!!

Στα χαμηλά το Αχλάδι με 50-35 λεπτά

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: XΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Ι.Ε.Τ) ΕΔΡΑ: ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 66, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΚ 41222 ΤΗΛ. & FAX: 2410 628825 e-mail: agrofitro@gmail.com, agroekfrasi@gmail.com ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: NTΙΝΟΣ ΜΑΚΑΣ τηλ. 6945 559625 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: KOYΛΟΥΚΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (γεωπόνος), ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (δημοσιογράφος), ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (δημοσιογράφος), ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (γεωπόνος), ΣΔΡΟΥΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (δημοσιογράφος) Διανομή: ΑΡΓΟΣ Εκτύπωση: ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ: IΔΙΩΤΕΣ:100  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΕΝΩΣΕΙΣ:140  ΔΗΜΟΙ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ:200  ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1. Ταχυδρομική επιταγή: (Παναγούλη 66 Λάρισα Τ.Κ. 41222) 2. Κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 6251 - 010267 - 336 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 397 77991793 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR110910105000-0661411710011 3. Aπευθείας στα γραφεία μας

Μπορεί στο βαμβάκι να υπάρχουν θετικές εξελίξεις αλλά για το αχλάδι επικρατούν χαμηλές πτήσεις. Σε μικρό οδοιπορικό της «Α.ε» στα Πλατανούλια και στα Δένδρα Τυρνάβου, δύο (2) από τα πιο γνωστά και δυναμικά αχλαδοχώρια, υπάρχει κατήφεια στους αγρότες. Οι τιμές, όπως αναφέρουν παραγωγοί, κυμαίνονται 0,50 μέχρι και 0,35 ευρώ, τιμές χαμηλές, που έρχονται σε αντίθεση με την υψηλή ποιότητα που έχει παραχθεί επιτραπέζιου αχλαδιού. «Φέτος είναι η χρονιά των εμπόρων» λένε οι αγρότες, ενώ κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να κάνουν τα δικά τους συσκευαστήρια-ψυγεία.. Η συγκομιδή του αχλαδιού σχεδόν τελείωσε και γίνονται τώρα οι αγοραπωλησίες. Να θυμίσουμε ότι πέρσι για τους αγρότες ήταν καλή χρονιά σε αντίθεση με την φετινή, αναφορικά με τις τιμές.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες της Κιμώλου Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, την οποία συνυπογράφουν φορείς και κάτοικοι του νησιού, απέστειλε ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κιμώλου, ώστε να διαμαρτυρηθεί για την «δαιμονοποίηση» του παστουρώματος. Ο Συνεταιρισμός αναφέρει στην επιστολή του με θέμα «Περί Μπαστούρας (Παστούρωμα) των ζώων», η «ανάγκη» του παστουρώματος των ζώων στα νησιά εφαρμόζεται για εκατοντάδες χρόνια, στο πλαίσιο συνύπαρξης των καλλιεργειών, των παραγωγικών ζώων και των ανθρώπων. Αγρίεψαν οι νησιώτες.

Έκθετοι Κασίμης και ΥΠΑΑΤ με τις αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης

Το ΥΠΑΑΤ ως γνωστόν την προηγούμενη βδομάδα μας ενημέρωσε ότι, ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης. Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίστηκαν ως εξής: α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίστηκε η 30/8/2018. β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίστηκε η 14/09/2018 και ώρα 13:00, ενώ σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από-οριστικοποίησης που θα γίνονται δεκτά έως τις 10/09/2018.γ) Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίστηκε η 01/10/2018. Όπως αναφέρει ο Λαρισαίος γεωπόνος Ντίνος Μακάς, ο κ. Κασίμης μαζί με το ΥΠΑΑΤ είναι έκθετοι γιατί πουθενά δεν μας ενημερώνουν γιατί δεν γίνονται αξιολογήσεις Σχεδίων Βελτίωσης όσον αφορά αυτά που κατατέθηκαν. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι αξιολογήσεις από τις ΔΑΟΚ για όσους φακέλους έχουν κατατεθεί έως τώρα. Δυστυχώς αυτήν την στιγμή το σύστημα της αξιολόγησης στο λεγόμενο ΠΣΚΕ δεν είναι ανοικτό και δεν λειτουργεί, γιατί άραγε;. Θα μπορούσε να είχε να ανοίξει και να γίνονται αξιολογήσεις από δημοσίους από 1/8 μέχρι 1/10 ,που είναι η τελευταία μέρα κατάθεσης των ιδιωτών (2 μήνες). Πουθενά στην ΚΥΑ των σχεδίων βελτίωσης δεν το απαγορεύει αυτό, δηλαδή να γίνονται παράλληλα καταθέσεις (από ιδιώτες ) και αξιολογήσεις (από δημοσίους) φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης.Αλήθεια Υπαατ και κ.Κασίμης τι κάνουνε, κάτω στην Αθήνα; Αλήθεια ο κ. Αντώνογλου αν και γενικός γραμματέας σε άλλους τομείς, που έχει παλιότερη εμπειρία από τα σχέδια βελτίωσης δεν έχει να προτείνει κάτι; Σταματημένες που λένε οι αξιολογήσεις των Σχεδίων βελτίωσης, τι περιμένουν άραγε; Γιατί να χαθούν 2 μήνες άσκοπα από 1/8 μέχρι 1/10;


3

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

Αραμπατζή (;) για τα αγροτικά Σε δήλωσή της για τα αγροτικά προγράμματα η υπεύθυνη αγροτικών θεμάτων της Ν.Δ. κα. Αραμπατζή αναφέρει: «Τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - που, σημειωτέον, εγκρίθηκε τελευταίο όλων στην ΕΕ - γινόμαστε μάρτυρες της πιο βραδείας, αντιαναπτυξιακής και ρουσφετολογικής διαχείρισης των πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην προκήρυξη των προγραμμάτων, ακολουθεί «όργιο» ατελείωτων παρατάσεων, οι οποίες οδηγούν σε τέλμα την αγροτική ανάπτυξη και τη ρευστότητα στην αγορά. Το ΥΠΑΑΤ οφείλει να απαντήσει για: Τις πέντε τροποποιήσεις και συνεχείς παρατάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 4.1), ενός από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της πρωτογενούς παραγωγής. Τις τρεις παρατάσεις για το κατ΄ εξοχήν πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αυτό των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών (Μέτρο 9). Τις δύο παρατάσεις και την πρόσφατη παράταση ολοκλήρωσης στο πρόγραμμα της Εμπορίας και Μεταποίησης (Μέτρο 4.2 και 123Α).

Το σημαντικό και καίριο για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσα από επενδύσεις Μέτρο 5.1, που μετρά ήδη δύο (2) παρατάσεις. Την παράταση για το Μέτρο 16 της Συνεργασίας και τις Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων (Μέτρο 4.3.1). Οι αγρότες βέβαια δεν ξεχνούν και την ταλαιπωρία των τριών παρατάσεων του Μέτρου 6.1 των Νέων Αγροτών, την κοροϊδία με τους επιλαχόντες, το φιάσκο με τις τρεις παρατάσεις -και τους εν τέλει αποκλεισμούς- στην Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία. Μεγάλοι χαμένοι όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι δυστυχώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας. Οι επενδύσεις τους «σέρνονται» χωρίς λόγο, η συνεχής και κοστοβόρα αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, στην οποία υποβάλλονται, είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα κονδύλια των μέτρων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Απεναντίας, η υπερσυσσώρευση αιτήσεων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και υλοποίηση του ΠΑΑ.Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι οι ζημιογόνες αυτές πολιτικές θα εκτοξεύσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις στο επόμενο ΠΑΑ 20212027. Ενός μελλοντικού προγράμματος ήδη απομειωμένου κατά 15%, με αυξημένες διαχειριστικές και αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, που καταλαμβάνουν ζωτικό μερίδιο από τα αναπτυξιακά μέτρα.Όλα τα

Αυτή η εικόνα δεν αρμόζει στον Έλληνα αγρότη του 2018!!!

παραπάνω δυστυχώς λίγο ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι διώκτες του πρωτογενούς τομέα με τις πολιτικές υπερφορολόγησης και ασφαλιστικής επιδρομής, διαλύουν με τις παλινωδίες τους ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό και από την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας». Επειδή η κα Αραμπατζή μάλλον δεν διαβάζει την εφημερίδα μας «Α.ε» και αποδεικνύεται ότι δεν πολύ κατέχει τα αγροτικά προγράμματα, μήπως, λέμε, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει αντικατάστασή της από κάποιον άλλο βουλευτή της ΝΔ που γνωρίζει το αγροτικό αντικείμενο, όπως πχ από το βουλευτή Λάρισας και πρώην αναπληρωτή ΥΠΑΑΤ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ή τον κ. Γιώργο Κασαπίδη από την Κοζάνη ή τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Καρασμάνη από την Πέλλα; Να αναφέρουμε λοιπόν στην κα Αραμπατζή ότι όλες αυτές οι παρατάσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μικρή συμμετοχή των αγροτών (π.χ. 200 για ομάδες παραγωγών, 300 για αντιχαλαζικά μέτρο 5,1), όπερ και εγένετο αναπόφευκτη η παράταση. Εξαίρεση αποτελούν τα Σχέδια Βελτίωσης με τις 23.496 εγγραφές που όμως οφείλεται στις καθυστερήσεις των ΔΑΟΚ στις θεωρήσεις των σχεδίων ή έκδοσης βεβαιώσεων για τους κτηνοτρόφους-επενδυτές. Μια βόλτα να έκανε η όμορφη Σερραία βουλευτίνα, και πρώην καναλάρχισα, από τις ΔΑΟΚ ή αν συνομιλούσε με ιδιώτες γεωπόνους μελετητές θα τα γνώριζε αυτά δυστυχώς, που είναι αυτονόητα για τους ειδικούς όχι όμως και για την Φωτεινή του αγροτικού.

Παρατείνεται έως 22 Οκτωβρίου 2018 η «Συνεργασία» Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε την Παράταση υποβολής αιτήσεων στήριξης των Υπομέτρων 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επι-

χειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 -16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή» του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Για τη Δράση 1, που αφορά στην ίδρυση των Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της ΕΣΚ, το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως 22 Οκτωβρίου 2018. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων στη Δράση 2, που αφορά την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου από τους δικαιούχους της Δράσης 1, θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα και αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης. Το ύψος της χρηματοδότησης των ΕΟ ανέρχεται στο 100% των δαπανών εκτός των περιπτώσεων επενδυτικών δαπανών του Μέτρου 4, όπου θα ισχύσει προσαύξηση κατά 20%, με μέγιστο ποσοστό το 90% Ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω Υπομέτρων ανέρχεται σε 64 εκ. €. Αναλυτικότερα, το Υπομέτρο 16.1 – 16.2 έχει συνολικό προϋπολογισμό 46,5 εκ. €, ενώ το Υπομέτρο 16.1 – 16.5 έχει συνολικό προϋπολογισμό 17,5 εκ. €. Δικαιούχοι των δύο Υπομέτρων είναι Επιχειρησιακές Ομάδες, δηλαδή σχήματα συνεργασίας φορέων, τα οποία διαθέτουν συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των μελών / φορέων που μετέχουν σε αυτά και αποτελούνται από τουλάχιστον δύο μέλη από τα οποία τουλάχιστον το ένα μέλος δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας. Στόχος των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα των τροφίμων εφόσον αυτά αποτελούν προϊόντα του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης, όπως επίσης και η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σε εξέλιξη οι διεργασίες σύστασης Διεπαγγελματικής Ρυζιού Στο τυπικό μέρος έχει προχωρήσει η διαδικασία σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, κάτι που έχει αναλάβει ο προσωρινός γενικός γραμματέας της, Λεωνίδας Κουϊμτζής. Ήδη το καταστατικό ίδρυσης της Οργάνωσης έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κουϊμτζής ξεκίνησε τις διεργασίες αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (παραγωγών, συνεταιρισμών, μεταποιητών και εμπόρων) στις 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ιδρυθεί μία ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού, που θα αναλάβει να προωθήσει τα συμφέροντα του συνόλου του κλάδου της ορυζοκαλλιέργειας και της

μεταποίησής του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες. Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος για την υπό σύσταση Οργάνωση, είναι πλέον και η ανάκτηση των χαμένων αγορών, καθώς και η αναζήτηση νέων, όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έλενα Αλεξιάδου, ο κ. Κουϊμτζής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου σε πέντε κιλά ανά άτομο ετησίως, η χώρα είναι αυτάρκης, ενώ το 80% των ποσοτήτων που εξάγονται κατευθύνονται, τα τελευταία χρόνια, στην αγορά της ...Τουρκίας. KEEP WALKING!!!


4

Η Αίγυπτος θα εισάγει ρύζι λόγω ανεπάρκειας της εγχώριας σοδειάς

www.agroekfrasi.gr ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Τα… βρόντηξε από την προεδρία της ΕΑΣ Βισαλτίας ο Παύλος Αραμπατζής Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της παραίτησης του γνωστού Σερραίου αγροτοσυνδικαλιστή και αγροτοσυνεταιριστή Παύλου Αραμπατζή, από τη θέση του Προέδρου του Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας. Το παρασκήνιο πίσω από τη συγκεκριμένη παραίτηση, φαίνεται να είναι «πλούσιο» και βασίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Infonews24, στην οικονομική κατάσταση του Συνεταιρισμού και στις εξελίξεις που προμηνύονται και οι οποίες μάλλον θα είναι δυσάρεστες όχι μόνο για το μέλλον, αλλά ίσως και για το παρόν της Ένωσης. Η ιστορία δεν είναι καινούρια, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι αναφέρουν στο Infonews24, πως η ΕΑΣ Βισαλτίας που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο… μικροσκόπιο ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με άσχημες εξελίξεις, καθώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό τυχόν ατασθαλιών, έχει παραδοθεί ήδη στον Εισαγγελέα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το γεγονός της παραίτησης του κ. Παύλου Αραμπατζή, με την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει την «απαλλαγή» των διοικήσεων των συνεταιρισμών από ευθύνες για χρέη των οργανώσεων προς το Δημόσιο. Το Infonews24 επικοινώνησε με τον κ. Παύλο Αραμπατζή, ο οποίος δεν διέψευσε την είδηση της παραίτησής του, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο περαιτέρω και να αναφερθεί στους λόγους που τον ώθησαν στην απόφασή του αυτή. (πηγή: Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Δημήτρης Κώττας από Infonews24) Πάντως, οι κακές οι γλώσσες λένε ότι «πήγαν να το κάνουν αβαβά... να μην το μάθει κανείς και ότι πίσω από την όλη ιστορία υποκρύπτεται το δάνειο του Αλ. Κοντού (για τα σιτηρά το 2008), ενώ περίεργο θεωρείται η ανάληψη της προεδρίας από τον 80χρονο Αντώνη Πασαλή.

Δραστηριοποίηση πορτογαλικής EDP στην ελληνική αγορά ΑΠΕ Η πορτογαλική εταιρεία ενέργειας Energias de Portugal (EDP) πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύστερα από την απόκτηση άδειας για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη χώρα μας. Με τη συγκεκριμένη σύμβαση η δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση Λιβάδι Κεντρικής Ελλάδας θα έχει ισχύ 45 MW ενώ η διάρκεια λειτουργίας του προγραμματίζεται για περίοδο 20 ετών με έναρξη το 2020. Ο Δ/νων Σύμβουλος της EDP, κ. Antonio Mexa, επισημαίνει ότι η εν λόγω Συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη του δυναμισμού της πορτογαλικής εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ, στον οποίο η Ελλάδα έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης.

Μόλις έμαθε ότι πληρώθηκαν οι επιλαχόντες νέοι αγρότες!.

Τα δάση, οι πυρκαγιές, η βόσκηση, οι δασάρχες και οι βίλες των πλουσίων

Ο επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών της Αιγύπτου Hussien Abu Sedam δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εισαγωγή ρυζιού μετά την πρόσφατη φτωχή απόδοση της καλλιέργειας ρυζιού, σε θλιβερή αντιδιαστολή με το παρελθόν όταν η Αίγυπτος ήταν κάποτε εξαγωγέας ρυζιού. Περαιτέρω έθεσε υπό αμφισβήτηση την εν λόγω πολιτική η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο να απειληθεί το μέλλον των Αιγύπτιων καλλιεργητών και της γεωργίας εν γένει στη χώρα. Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση ρυζιού ξηρής καλλιέργειας, μιας ειδικής ποικιλίας που χρειάζεται νερό κάθε 15 ημέρες, μόνο, και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 120 ημέρες, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού και την αποτροπή της εγκατάλειψης της γης.

Εκτιμήσεις επιπτώσεων Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ – Ιαπωνίας

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης σε σημερινή του αρθρογραφία στην «Α.ε»: «Στο Μάτι και Ν. Μάκρη έσπερναν πολλοί από το Κορωπί. Κυρίως κριθάρι. Την περιοχή αυτήν που κάηκε την έλεγαν Γεροτσακουλη, και δεν υπήρχαν πεύκα. Τα πεύκα έγιναν από το 1955 και μετά που ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της Αθήνας, και δεν καλλιεργούσαν μετά τα χωράφια. Από την Ραφήνα έως την Νέα Μάκρη, πήγαιναν πολλοί κτηνοτρόφοι από το Κορωπί τα πρόβατα τους και τα βόσκιζαν. Γιατί τα παλαιά χρόνια δεν έπιανε φωτιά; Υπήρχαν πρόβατα και δεν έμεναν ξερά χόρτα στην γη. Ήξεραν να βοσκήσουν. Η καταστροφή της Αττικής γης, ξεκίνησε από το 1955, που ξεκίνησε η οικοδόμηση της Αθήνας. Πατήθηκαν όλες οι εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις που έχουν μείνει γεμίζουν ξερόχορτα (ιδιαίτερα αν έχουμε βροχές τον Ιούνιο) και δεν καθαρίζονται ούτε βόσκονται, και με ευθύνη των περιοίκων νεοαστών, που δεν θέλουν πρόβατα στο οπτικό τους πεδίο … Φ. Λέκκας, κτηνοτρόφος από Κορωπί, μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Facebook. 30/7/2018 Αν υπάρχουν καλλιέργειες εκεί και εκτροφές ζώων, δεν θα καίγονται οι περιοχές. Είτε γιατί φροντίζονται, είτε γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα τσιμεντοποίησης. Με τα παλαιά τσελιγκάτα δεν καιγόντουσαν τα βουνά και τα δάση. Τα δάση άρχισαν να καίγονται όταν ανέλαβαν οι συντεχνίες των επιστημόνων δασαρχών και απέβαλαν την βόσκηση από τα δάση ή αποχαρακτήρισαν δάση για να γίνουν βίλλες πλουσίων». Περισσότερα επί του θέματος στις σελίδες 18-19

Ο τελικός κατάλογος με τους δικαιούχους νέων φυτεύσεων αμπελιών Δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την 1η Αυγούστου, η λίστα με τις τελικές βαθμολογίες των δικαιούχων αδειών φύτευσης αμπελώνων. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου, η «βάση» για να λάβει κάποιος την άδεια είναι το 5.

Η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (EPA) Ε.Ε. – Ιαπωνίας, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018, και που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές 2019, σύμφωνα με εκτίμηση του Γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας μας στο Τόκυο, η επιτευχθείσα συμφωνία θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ. Αναμένεται η εν λόγω Συμφωνία να επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στις ελληνικές εξαγωγές στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: - Κονσέρβες φρούτων - Οίνος - Τυρί Προϊόντα σοκολάτας - Ζυμαρικά Η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τόσο τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής όσο και άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα υποδήματα (δασμός 27%, 10ετής περίοδος μηδενισμού δασμών), τσιγάρα (16%, 10ετής περίοδος), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λ.π. Σημειώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα δενπροέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά από την Ιαπωνία ή από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται.


5

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

Οι εννιά νέες ομάδες παραγωγών που αναγνώρισε η ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αναγνώριση εννιά Ομάδων Παραγωγών. Αφορούν βαμβάκι, ρύζι, σιτηρά και γάλακτος. Αναλυτικά είχαμε την αναγνώριση: 1. Ομάδας Παραγωγών Αποξηραμένων Χορτονόμων Αγροτικών Επιχειρήσεων Καβαλαρίου Α’ Ι.Κ.Ε. 2. Ομάδας Παραγωγών Βαμβακιού Αγροτικές Επιχειρήσεις Λουδία Α΄ Ι.Κ.Ε. 3. Ομάδας Παραγωγών Βαμβακιού Αγροτικές Επιχειρήσεις Μοναστηρίου Ε΄ Ι.Κ.Ε. 4. Ομάδας Παραγωγών Ρυζιού Αγροτικές Επιχειρήσεις Χαλάστρας Γ΄ Ι.Κ.Ε. 5. Ομάδας Παραγωγών Σιτηρών Αγροτικές Επιχειρήσεις Ξηροχωρίου Α΄ Ι.Κ.Ε. 6. Ομάδας Παραγωγών Γάλακτος Αγροτικές Επιχειρήσεις Σοχού Α΄ Ι.Κ.Ε. 7. Ομάδας Παραγωγών Γάλακτος Αγροτικές Επιχειρήσεις Φάρμα Παπάζογλου Ι.Κ.Ε. 8. Ομάδας Παραγωγών Ρυζιού Αγροτικές Επιχειρήσεις Μοναστηρίου Ε΄ Ι.Κ.Ε. 9. Ομάδας Παραγωγών Γάλακτος Αγροτικές Επιχειρήσεις Φάρμα Τσομπάνου Ι.Κ.Ε. Για περισσότερες μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο γραφείο στα τηλέφωνα :2313330-340 ή 341 ή 342.

ΔΕΗ: «Μήπως η ΤτΕ επιθυμεί την αύξηση των τιμολογίων στις ειδικές κατηγορίες καταναλωτών;”

Αντιδράσεις από την διοίκηση της ΔΕΗ προκάλεσε η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στην ενέργεια. Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ επικρίνει βασικά σημεία της μελέτης που αναφέρονται στην περίοδο 2009 – 2014 και διερωτάται αν οι συντάκτες της

Άντε να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά!!!

επιθυμούν την αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης στους αγρότες και στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των άλλων, η ΔΕΗ, επισημαίνει τα εξής: 1. Πράγματι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία. Οι συντάκτες ωστόσο της μελέτης, αναφέρουν εντελώς αυθαίρετα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ότι η αύξηση συντελέστηκε έως το 2016. 2. Στον παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών οι συντάκτες της μελέτης, ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: Το κόστος παραγωγής. 3. Την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔΕΗ όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα… Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως «εύκολη» λύση. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔΕΗ. 4. Η άποψη που διατυπώνεται στη μελέτη για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια, όπως οι αγρότες ή η (μεγάλη) βιομηχανία είναι μετέωρη. Μήπως οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την αύξηση των τιμών σ’ αυτές τις κατηγορίες;». Αχ βρε Στουρνάρα, πόσο θα μας παιδεύεις ακόμα;

Στο πλευρό των πυρόπληκτων της Αττικής οι νέοι αγρότες

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης για να τα προσφέρουν στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Στις 7 Αυγούστου τα μέλη της ΠΕΝΑ βρέθηκαν στη Ραφήνα στο κέντρο συλλογής και διανομής του δήμου, και προσέφεραν τρόφιμα και είδη ανάγκης. Άλλη μια πρωτοβουλία που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία και τη διαφορετική νοοτροπία των νέων αγροτών στην Ελλάδα. Ευχόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές να εξομαλύνουν γρήγορα τη ζωή τους και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας έμπρακτα.

Δια χειρός Κασίμη η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες Την Πέμπτη που μας πέρασε, ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά η ένταξη των τελευταίων επιλαχόντων νέων γεωργών της πρώτης πρόσκλησης του μέτρου με την καταβολή του 70% του ποσού της δημόσιας ενίσχυσης που προβλέπεται για την υποστήριξη της πρώτης τους εγκατάστασης. Συγκεκριμένα καταβλήθηκε σε 696 δικαιούχους συνολικά το ποσό των

9.011.450 ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του συνόλου των επιλαχόντων νέων γεωργών στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας. Περιχαρής ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης, μιας και ήταν ο στυλοβάτης της εξεύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση για ένταξη όλων των επιλαχόντων στους δικαιούχους νέους αγρότες.


6

ΣΑΒΒΑΤΟ 11ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΗΝΑ

Το Σεπτέμβριο η εξόφληση 30% από τον ΕΛΓΑ ✓ Τον ίδιο μήνα αναμένεται και η πληρωμή της «νιτρορύπανσης» του 2018 Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο τεύχος, έτσι και έγινε, με τον ΕΛΓΑ να καταβάλει χθες Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, αποζημιώσεις ύψους 10.752.494,88 ευρώ, σε 8.825 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούσαν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017 και του πρώτου τριμήνου του 2018.Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτή την πληρωμή καταβλήθηκε το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, να επισημάνουμε εκ νέου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος Αυγούστου, αναμένεται και η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Αναθεώρησης του προϋπολογισμού έτους 2017 του ΕΛΓΑ η οποία θα επιτρέψει να γίνει η εξόφληση του 30% των αποζημιώσεων του 2017. Όπως ανέφερε στην «Α.ε.» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Φάνης Κουρεμπές, μόλις γίνει η σχετική έγκριση, ο ΕΛΓΑ αμέσως

χωρίς καμία καθυστέρηση θα πληρώσει τους δικαιούχους παραγωγούς.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ Και για τις πληρωμές των επιλαχόντων νέων αγροτών, έγινε αυτό που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος, με τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώνει την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά η ένταξη των τελευταίων επιλαχόντων νέων γεωργών της πρώτης πρόσκλησης του μέτρου με την καταβολή του 70% του ποσού της δημόσιας ενίσχυσης που προβλέπεται για την υποστήριξη της πρώτης τους εγκατάστασης. Συγκεκριμένα καταβλήθηκε σε 696 δικαιούχους συνολικά το ποσό των 9.011.450 ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του συνόλου των επιλαχόντων

νέων γεωργών στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας.Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι πληρωμές σ’ αυτές τις δύο περιφέρειες θα γίνει μετά τον 15Αύγουστο.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΕΑΣ «ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ» Μετά την Αυγουστιάτικη πληρωμή των επιλαχόντων νέων αγροτών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έρχεται και η πληρωμή της νέας «νιτρορύπανσης» του 2018 και έτσι οι δικαιούχοι μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πληρωθούν την προβλεπόμενη προκαταβολή του προγράμματος.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ Τέλος οι κατά τόπους ΔΑΟΚ της χώρας ξεκίνησαν να στέλνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις καταστάσεις πληρωμής για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα παρελθόντων ετών (2012-2016) και ήδη πληρώνονται οι δικαιούχοι αγρότες. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΦΙΛ ΧΟΓΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μέχρι 31 Αυγούστου οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των αγροτών Στις αποζημιώσεις των αγροτών μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου αλλά και στις αλλαγές που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των αγροτών λόγω των επιπτώσεων από τη κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Σχετικά με τον αγροτικό χώρο σημείωσε ότι «αυτή την ώρα συζητάμε για το 2018 να κλείσουμε με μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, κάτι που συνιστά πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, όταν την τελευταία περίοδο έχουμε μία αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ, σημαντική σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους». Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των αγροτών που η παραγωγή τους καταστράφηκε, λόγων έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Όσον αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που είχαμε τα 8,5 εκατ. οι πληρωμές γίνονται ή έχουν πληρωθεί. Από εκεί και πέρα οι

εκτιμήσεις στις τελευταίες ζημιές, ιδιαίτερα στα σύκα της Εύβοιας και στη σουλτανίνα της περιοχής Κορινθίας όπου είχαμε ζημιές από βροχοπτώσεις που ήταν καταστροφικές, προχωρούν».

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι με πρόσφατο μήνυμα προς τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος αναγνωρίζουν τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν. «Είναι έτοιμη η Επιτροπή να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται, κάνοντας χρήση ορισμένων μέτρων, όπως μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων. Μας καλεί ο Επίτροπος μέχρι 31 Αυγούστου να στείλουμε όλα τα κράτη- μέλη τις δικές μας τεκμηριωμένες αποφάσεις και τι επιπλέον μέτρα μπορούμε να πάρουμε και τα θεωρούμε ότι είναι κατάλληλα για τη στήριξη των αγροτών. Ενδέχεται στο ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξουν δυνατότητες στήριξης των αγροτών μέσα από συγκεκριμένους πόρους, συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».


www.agroekfrasi.gr

8

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ, ΠΟΓΕΔΥ ΚΑΙ ΠΕΓΔΥ

Να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων που έχουν ολοκληρωθεί Την εκταμίευση ποσών για την υπερωριακή απασχόληση του έργου αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης από τις ΔΑΟΚ καθώς να το να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης, ζητούν με κοινή τους επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), που υπογράφεται από τους προέδρους Νίκο Κακαβά (φωτό) και Αριστείδη Ζαχίλα αντίστοιχα. Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή, έχει ως εξής: «Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπ.Α.Α.Τ., δόθηκε ακόμη μια παράταση στην οριστική υποβολή των σχεδίων βελτίωσης στις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών με νέα τελική προθεσμία υποβολής των φυσικών φακέλων στις Δ.Α.Ο.Κ. την 1/10/ 2018. Από όσα είναι γνωστά, ο αριθμός των αιτήσεων για σχέδια βελτίωσης θα ξεπεράσει τις 20.000 πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι το έργο της αξιολόγησης των φακέλων θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο από τους δημόσιους Γεωτεχνικούς αξιολογητές και κυρίως τους Γεωπόνους, όπως αυτοί προβλέπονται σύμφωνα με την σχετική Κ.Υ.Α.. Προφανώς όσο δίνονται παρόμοιες παρατάσεις, τόσο συμπιέζεται ο χρόνος που θα δοθεί για την αξιολόγηση από τους συναδέλφους των Δ.Α.Ο.Κ. του όγκου αυτού αιτήσεων. Προφανώς από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το έργο της αξιολόγησης είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί έγκαιρα εντός ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που η αξιολόγηση από κρατικούς λειτουργούς εγγυάται στον μέγιστο βαθμό την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και της δίκαιης αντιμετώπισης των αιτούντων. Στα παραπάνω πλαίσια και προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά αλλά και να αποφύγουμε φωνές οι οποίες προσπαθούν να ιδιωτικοποι-

ήσουν το δημόσιο αυτό έργο, δυσφημώντας τους συναδέλφους μας των Δ.Α.Ο.Κ., προτείνουμε τα παρακάτω: Την χορήγηση ποσού στις Δ.Α.Ο. των Περιφερειών ώστε να προβλεφθεί επιλέξιμη δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση του έργου αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης από τις ΔΑΟΚ. Είναι γνωστό, υπήρξε μάλιστα και Δελτίο Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ, ότι έχει δοθεί ποσό τεχνικής βοήθειας προς τις Περιφέρειες το οποίο μπορεί να καλύψει την παραπάνω δαπάνη. Τα ποσά αυτά έχουν χορηγηθεί

εντός του Ιουλίου από την διαχειριστική αρχή του Υπουργείου και προφανώς δεν θα πρέπει να αναλωθούν με αποκλειστικό γνώμονα τις προτιμήσεις της κάθε Περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτά η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. και Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. καλεί το Υπουργείο, μέσα από την διαχειριστική του αρχή, να προχωρήσει στην πρόβλεψη ποσού για τους συναδέλφους των Δ.Α.Ο.Κ. προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι αξιολογήσεις των φακέλων. Το ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης (ΠΣΚΕ) θα πρέπει να ανοίξει άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στο μεσοδιάστημα έως την 1/10/2018 να έχει προχωρήσει η αξιολόγηση σημαντικού αριθμού φακέλων από τους συναδέλφους των Δ.Α.Ο.Κ.. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένει κλειστό το ΠΣΚΕ.

Η ταυτόχρονη υποβολή κάποιων σχεδίων και αξιολόγηση κάποιων άλλων δεν δημιουργεί πρόβλημα ασυμβιβάστου από την υπάρχουσα Κ.Υ.Α. Σε περίπτωση που παρόλα αυτά απαιτείται επιπλέον αριθμός συναδέλφων για την αξιολόγηση των φακέλων τότε να χρησιμοποιηθούν και οι συνάδελφοι των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ., όπως προβλέπεται και στην σχετική ΚΥΑ. Ελπίζουμε ότι θα δοθεί λύση πριν υπάρξει πρόβλημα. Είναι κατανοητό ότι ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος εργασιών των Δ.Α.Ο.Κ. δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με το φιλότιμο των συναδέλφων, αλλά θα πρέπει να δοθούν επιτέλους ελάχιστα κίνητρα ως αναγνώριση της υπερπροσπάθειας που καταβάλλεται και η οποία έχει κρατήσει όρθιο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης σε αυτήν αλλά και σε προηγούμενες περιόδους».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018, ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΑΜ, ΣΑΒΒΑ ΜΠΑΛΟΥΚΤΣΗ

Αύξηση κατά 25% καταγράφηκε στις πωλήσεις των τρακτέρ Περισσότερες, κατά 25%, καταγράφηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στην Ελλάδα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει χρονιά - σταθμό και να δώσει "ανάσα" στον κλάδο, εάν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών", ύψους 316 εκατομμυρίων ευρώ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων". Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, το 2018 ξεκίνησε με αρκετή αισιοδοξία, καθώς το Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά - όπως επισήμανε - στη συνέχεια υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις, για την υποβολή των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αξιολογήσεις και οι οριστικές εγκρίσεις. Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε ότι ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας,

υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, στην οριστικοποίηση των φακέλων για τα Σχέδια Βελτίωσης. "Αυτή η στιγμή ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος, αφού έχουν ανοιχτεί περισσότεροι από 23.000 κωδικοί, και ο προϋπολογισμός του προγράμματος πολύ συγκεκριμένος. Εκ των πραγμάτων δεν

μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσων πολλών ενδιαφερόμενων. Η προσπάθεια να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μόνο καθυστερήσεις και περαιτέρω προβλήματα θα επιφέρει στην διαδικασία των αξιολογήσεων", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ. Ο κ. Μπαλουκτσής, επίσης, εξέφρασε τον φόβο του ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν εγκρίσεις μέσα στο τρέχον έτος και πρόσθεσε: "ακόμη κι΄ αν διατηρηθεί η αύξηση της τάξης του 25% στις πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων, μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσουμε τα 1000 τρακτέρ, έναντι των 840 που πουλήσαμε σαν κλάδος το 2017". Να σημειωθεί, ότι το 2016 οι πωλήσεις τρακτέρ ανήλθαν σε 1120 και το 2015 σε 1491. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, τόνισε ότι ο κλάδος των γεωργικών ελκυστήρων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να επιβιώσει, καθώς απώλεσε ποσοστό άνω του 50% σε τζίρο και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ πολλές εταιρείες άλλαξαν χέρια, ή έκλεισαν. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


www.agroekfrasi.gr

10

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΟΓΙΑΣ ΗΠΑ-ΕΕ

Η

Οι εισαγωγές αυξάνονται περισσότερο από 280 %

Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές σόγιας στην ΕΕ, παρουσιάζοντας αύξηση των εισαγωγών σόγιας από τις ΗΠΑ κατά 283%, αυξάνοντας το συνολικό μερίδιο της ΕΕ στις εισαγωγές σόγιας στις 37%, από 9% πριν από ένα χρόνο.

Ο Πρόεδρος Juncker έχει πλέον θέσει σε εφαρμογή ένα διμηνιαίο-κάθε δύο μήνες-μηχανισμό αναφοράς σχετικά με την εξέλιξη του εμπορίου σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ. Αυτή είναι η πρώτη συγκεκριμένη συνέχεια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ που συμφωνήθηκε στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Juncker και του Προέδρου των ΗΠΑ Trump. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εισάγει περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει όταν μιλάμε" , δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Juncker . "Αυτή είναι μια ευνοϊκή κατάσταση για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες." Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία Phil Hogan δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακρόχρονοι εταίροι και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Εκφράσαμε την προθυμία μας να εισαγάγουμε περισσότερες σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό συμβαίνει ήδη. Οι ευρωπαίοι και αμερικανοί αγρότες έχουν πολλά να κερδίσουν ερ-

γαζόμενοι από κοινού». Στην κοινή τους δήλωση στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Juncker και ο Πρόεδρος Trump συμφώνησαν ότι ενώ η μελλοντική συνεργασία στον τομέα του εμπορίου δεν θα περιλαμβάνει τη γεωργία αυτή καθαυτή, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την αύξηση του εμπορίου σόγιας . Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές σπόρων σόγιας των ΗΠΑ προς την ΕΕ έχουν αυξηθεί: Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017, οι εισαγωγές σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ΕΕ αυξήθηκαν σήμερα κατά 283% σε 360.000 τόνους. Όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές σόγιας στην ΕΕ, το μερίδιο των ΗΠΑ είναι πλέον 37%, σε σύγκριση με 9% τον Ιούλιο του 2017. Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας , οι οποίες κατά παράδοση είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, αυξάνονται επίσης 185.000 τόνοι εισήχθησαν τον Ιούλιο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 3.337% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017. Οι ΗΠΑ προμηθεύουν τώρα το 13% των εισαγωγών σόγιας στην ΕΕ σε σύγκριση με 0,3% τον Ιούλιο του 2017. Η ΕΕ χρειάζεται σόγια στην Ευρώπη ως πηγή πρωτεϊνών για τη διατροφή των ζώων μας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των χοίρων και των βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Η ΕΕ εισάγει σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, επειδή δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες. Οι τιμές των ΗΠΑ τόσο για σόγια όσο και για σόγια είναι σήμερα η πιο ανταγωνιστική στην αγορά

και ως εκ τούτου μια πολύ ελκυστική επιλογή ζωοτροφών για τους ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες.

Ιστορικό Η έκθεση είναι η πρώτη από τις δύο μηνιαίες συνεισφορές (κάθε δύο μήνες) από την Επιτροπή στην εκτελεστική ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τους προέδρους Juncker και Trump κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουλίου. Η εκτελεστική ομάδα εργασίας ξεκίνησε την εργασία της αυτή την εβδομάδα, με τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου Juncker και του προέδρου Trump να είναι σε τακτική επαφή με το πώς να εφαρμόσει καλύτερα την κοινή δήλωση. Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Cecilia Malmstrom, ηγείται του έργου από την πλευρά της ΕΕ και θα υποβάλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εξαμηνιαία αναφορά (ανά δίμηνο) των εισαγωγών σόγιας στην ΕΕ θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, το μερίδιο της αμερικανικής σόγιας στις συνολικές εισαγωγές, τις μεταβολές στη μετοχή των ΗΠΑ και τις μεταβολές των τιμών. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα σχετικά με τη σόγια προέρχονται από το Παρατηρητήριο της αγοράς καλλιεργειών, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 για να μοιραστεί δεδομένα αγοράς και βραχυπρόθεσμη ανάλυση για να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια.

ΛΟΓΩ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Αναμένεται αύξηση της τιμής στο κριθάρι Ακόμη και οι ζυθοποιίες επηρεάζονται από το κύμα καύσωνα, που σαρώνει την Ευρώπη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, έχουν κάψει τις σοδειές κριθαριού στη Βόρεια Ευρώπη, γεγονός που εγείρει φόβους για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς και ανατιμήσεις του σιτηρού. Η Evergrain Germany υπολογίζει ότι στις σκανδιναβικές χώρες, στη βόρεια Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής- βασικούς παραγωγούς κριθαριού της ηπείρου- οι

αποδόσεις των σοδειών θα είναι 30% με 40 %  χαμηλότερες του συνηθισμένου. Οι τιμές ήδη επιδίδονται σε ράλι και το κόστος περνάει στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα προσφοράς» δήλωσε στο Bloomberg o Tζόναθαν Άρνοντ, διευθυντής του τμήματος σιτηρών στην Robin Apple, βρετανική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων. H βύνη δεν έχει μεγάλο κόστος σε κάθε βαρέλι μπύρας, αλλά συνολικά για μία ζυθοποιΐα το κόστος της ανατί-

μησής της είναι μεγάλο». Οι τιμές της γαλλικής βύνης από κριθάρι έχουν κάνει «άλμα» 35% από τον Απρίλιο, ανερχόμενες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013, σύμφωνα με δεδομένας της Commodity3. Η Heineken, δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον πλανήτη, έκανε λόγο για αυξημένο κόστος εμπορευμάτων παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Πηγή: Bloomberg


11

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ GDPR

Τα δικαιώματα των προσωπικών δεδομένων των αγροτών Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 που έχει τεθεί σε ισχύ από την 25/05/2018, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών και κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη νόμιμη τήρηση, επεξεργασία και ασφαλή φύλαξη των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όλων των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται μαζί του, δεσμευόμενος να τα διασφαλίζει με κάθε τρόπο από απώλεια ή διαρροή, αλλοίωση, αθέμιτη διαβίβαση και επεξεργασία τους. Οι εν λόγω ενέργειες αφορούν σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν οποιαδήποτε συναλλαγή με τον Οργανισμό, όπως ενδεικτικά σε Δικαιούχους Αγροτικών Ενισχύσεων, σε νόμιμους εκπροσώπους Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που είναι Δικαιούχοι Αγροτικών Ενισχύσεων ή συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων στον αγροτικό τομέα, σε φυσικά πρόσωπα ή εκπροσώπους εταιριών που αναλαμβάνουν υπηρεσίες, προμήθειες και έργα του Οργανισμού ή των οποίων οι πληρωμές πιστοποιούνται και διενεργούνται από τον Οργανισμό, σε φυσικά πρόσωπα ή εκπροσώπους εταιριών ή φορέων που αδειοδοτούνται από τον Οργανισμό για εισαγωγές/εξαγωγές προϊόντων ή μετέχουν σε προγράμματα αρμοδιότητας του Οργανισμού, όπως τροφοδοσίας, προώθησης γεωργικών προϊόντων ή αγοράς, διανομής εκποίησης κλπ παρεμβατικών προϊόντων και εν γένει σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή εκπρόσωπο νομικού προσώπου το οποίο, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, έχει συναλλακτικές σχέσεις με τον Οργανισμό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Για την έναρξη και τη διατήρηση της

συναλλακτικής σχέσης του με όλα τα συναλλασσόμενα μαζί του φυσικά πρόσωπα, ο Οργανισμός συλλέγει και επεξεργάζεται τα ακόλουθα κατ’ ελάχιστο δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν περιέλθει ή θα περιέλθουν σε γνώση του, είτε στο πλαίσιο των συναλλακτικών σας σχέσεων με αυτόν είτε στο πλαίσιο πληροφόρησης που λαμβάνει ο Οργανισμός από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή φορέα του δημοσίου τομέα, κατά την άσκηση νομίμου δικαιώματος αυτού ή του Οργανισμού: α) Γενικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, στοιχεία ταυτότητας/διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, στοιχεία επαγγέλματος, εισοδήματος και φορολογίας, αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ο οργανισμός μπορεί να ζητήσει, ανά περίπτωση συναλλασσομένου, επί πλέον στοιχεία όπως φορολογικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα εφορίας, ΕΝΦΙΑ, οικονομικά στοιχεία ατομικής επιχείρησης κλπ. β) Ειδικά στοιχεία που αφορούν σε καθεστώτα ενίσχυσης και είναι απαραίτητα για την ένταξη σε αυτά, τον έλεγχο επιλεξιμότητας, την εκτίμηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης και τον υπολογισμό των ποσών των αιτούμενων πληρωμών: στοιχεία θέσης, έκτασης και καθεστώτος κτήσης αγροτεμαχίων, είδους και πλήθους ζωικού κεφαλαίου, είδους καλλιεργειών, ποσοτήτων παραγωγής, κλπ. γ) Ειδικά στοιχεία που αφορούν σε εισαγωγικές/εξαγωγικές δραστηριότητες και σε δραστηριότητες προώθησης/διανο-

μής/εκποίησης γεωργικών προϊόντων: πιστοποιητικά εγγραφής σε επαγγελματικά μητρώα, νομιμοποιητικά στοιχεία εταιρίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, είδη και ποσότητες προϊόντων, χώρες ή περιοχές προέλευσης/προορισμού κλπ δ) Ειδικά στοιχεία που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες ή αγαθά στον Οργανισμό ή σε εκπροσώπους αντίστοιχων Νομικών Προσώπων: πιστοποιητικά άδειας δραστηριότητας, εγγραφής σε επαγγελματικά μητρώα, στοιχεία επαγγελματικών προσόντων και εμπειρίας κλπ Ως συναλλασσόμενα με τον Οργανισμό φυσικά πρόσωπα, διατηρείτε τα ακόλουθα δικαιώματα: Δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν και υφίστανται επεξεργασία από τον Οργανισμό, ως υπεύθυνου επεξεργασίας, στα είδη επεξεργασίας ανά κατηγορία δεδομένων και στους αποδέκτες ή κατηγορίες αποδεκτών τους, στους οποίους διαβιβάζονται νόμιμα ή με τη συγκατάθεσή σας. Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών ή συμπλήρωσης ελλιπών δεδομένων. Δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών σας δεδομένων, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων και των νομίμων δικαιωμάτων του Οργανισμού για τη διακράτησή τους με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων εφόσον, είτε αμφισβητείται η ακρίβεια αυτών, είτε η επεξεργασία είναι παράνομη, είτε εξέλειπε ο σκοπός της επεξεργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος

για τη διακράτησή τους. Δικαίωμα φορητότητας των προσωπικών σας δεδομένων σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, με τον όρο ότι η επεξεργασία βασίζεται σε συγκατάθεσή σας και διενεργείται ηλεκτρονικά. Η ικανοποίηση του εν λόγω δικαιώματος τελεί υπό την επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Οργανισμού για τη διακράτηση των δεδομένων και την εκπλήρωση καθήκοντός του προς το δημόσιο συμφέρον. Δικαίωμα εναντίωσης, για λόγους που αφορούν στην ιδιαίτερη κατάστασή σας, σε περίπτωση που τα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα υφίστανται επεξεργασία για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον Οργανισμό ή για τους σκοπούς των εννόμων συμφερόντων που επιδιώκει ο Οργανισμός ή τρίτο μέρος. Κάθε αίτημά σας αναφορικά με τα προσωπικά σας δεδομένα και την άσκηση των δικαιωμάτων σας πρέπει να απευθύνεται εγγράφως προς: «Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων» υπόψιν κ.Γκούμα Αθανάσιου (DPO) και να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση athanasios.goumas[at]opekepe[dot]gr . Ο Οργανισμός, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα πολιτική του για την προστασία δεδομένων και στο πλαίσιο του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ενδέχεται να αναθεωρεί ή τροποποιεί την ενημέρωση προς τους ενδιαφερομένους, η οποία επικαιροποιημένη θα βρίσκεται πάντοτε διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.opekepe.gr), στην ενότητα Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.


www.agroekfrasi.gr

12

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ INNOVATION BRAIN ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της ΕΒΖ

Μ

ε τη σύσταση νέας εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των «καλών» περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δηλαδή όσων δεν είναι υποθηκευμένα και απαλλαγμένη από δανειακές υποχρεώσεις, ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της ΕΒΖ από το επενδυτικό fund Innovation Brain. Ουσιαστικά, η ΕΒΖ όπως την ξέρουμε θα πτωχεύσει με τη διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές που προβλέπει το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος πιστωτής. Βέβαια, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών, υπάρχει οριστική συμφωνία για το σχέδιο εξαγοράς. Αρχικά, την 1η Αυγούστου «υπογράφηκε μεταξύ της ΕΒΖ και της εταιρίας 5IB INNOVATION BRAIN LLC, με έδρα την Ελβετία, έγγραφο προθέσεων (Letter of Intent) με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της Εταιρίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με την συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κα-

τάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου. Παράλληλα υπογράφηκε συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ». Στις 8 του μηνός, η Innovation Brain ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Όπως σημειώνεται, η νεοσύστατη εταιρεία θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική διαδικασία ζάχαρης στην Ελλάδα. Επίσης, η Innovation Brain αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό στρατηγικό πλάνο που θα επικεντρωθεί στο εμπορικό τμήμα και στην οργάνωση των πωλήσεων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ΕΒΖ και τα προϊόντα της έχουν ισχυρή αναγνωρισιμότητα αλλά και υψηλά μερίδια αγοράς, εξυπηρετώντας τους καταναλωτές εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Τόσο οι παραγωγικές όσο και οι εμπορικές δραστηρίοτητες της ΕΒΖ επικεντρώθηκαν ιστορικά στην εγχώρια αγορά, η οποία εξυπηρετήθηκε μέσω ενός ισχυρού δικτύου καλλιεργητών που παρήγαγαν ζαχαρότευτλα με μία από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως, και με ισχυρή οργάνωση όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, καθώς και τους αποθηκευτικούς

χώρους, τα μεταφορικά μέσα και οποιαδήποτε άλλη αναγκαία υποστήριξη σε συνάρτηση με τη διανομή των προϊόντων της. Παράλληλα με την ελληνική αγορά, η Innovation Brain τονίζει ότι θα εστιάσει την προσοχή της και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της και προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα σε ανταγωνιστικό επίπεδο τιμών. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι σε ιδανική τοποθεσία ώστε τα προϊόντα της ΕΒΖ να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης. Πρακτικά, όπως εξηγεί η εταιρεία, η νέα αυτή στρατηγική απαιτεί ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και νέα προϊόντα (μη συνδεόμενα με ζαχαρότευτλα), σε περιοχές φυσικής επέκτασης. Αυτό θα βελτιστοποιήσει τη χρήση των υφιστάμενων παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να πραγματοποιηθούν οικονομίες κλίμακας, τις οποίες η προηγουμένη αποκεντρωμένη οργάνωση είχε αποτρέψει. Θα επαναπροσδιορίσει τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τις υφιστάμενες και τρέχουσες ανάγκες των πελατών και θα υιοθετήσει τέτοιες τεχνολογικές διαδικασίες που θα ανταποκρίνονται σε αυτή τη νέα τάση, βασισμένες σε σαφείς και συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, θα επωφεληθεί από το πλεονέκτημα της ευρύτε-

ρης ευρωπαϊκής αγοράς και θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της εικόνας της ΕΒΖ ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους συνεργάτες τόσο σε επίπεδο αγοράς αλλά και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Innovation Brain, «οι καλλιεργητές θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα παραπάνω ακόμη και εάν η καλλιέργεια τους φέτος θα είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο οι αγρότες θα είναι σε θέση να παράγουν περισσότερα και η Ιnnovation Brain θα έχει προετοιμάσει την αγορά γι 'αυτό. Το να κερδίσουμε πίσω τους πελάτες είναι ο πλέον σημαντικός στόχος που έχουμε να επιτύχουμε και θα το επιτύχουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πώληση ζάχαρης στο εξωτερικό θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε την παραγωγή. Σε όσους περισσότερους πελάτες πουλήσουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο θα μπορούν να παράγουν οι αγρότες. Μας ενδιαφέρει επίσης η αγορά και πώληση άλλων αγροτικών προϊόντων όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, για παράδειγμα. Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες στο τι μπορούν να παράγουν για εμάς, ώστε να αγοράζουμε και να πουλάμε ή να παράγουμε νέα προϊόντα όπως σιρόπι, εκχυλίσματα καλαμποκιού και παρόμοια προϊόντα».


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 9.248€ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ο πρώτος «Virtual Net Metering» αγρότης στη Λάρισα ✓Ο Γιώργος Ζιάμας, με τη συνέργεια της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY», υπέγραψε στις 7 Αυγούστου 2018 σύμβαση συμψηφισμού για εικονική αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά (VIRTUAL NET METERING)

Τον πρώτο Λαρισαίο αγρότη, που στις 7 του μηνός, ολοκλήρωσε με επιτυχία την αδειοδότηση σε ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ, Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο πρόγραμμα Virtual Net Metering, ισχύος 80 kw και που υπέγραψε τη Σύμβαση Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού με τον Προμηθευτή, γνωστοποίησε η κορυφαία εταιρεία στο είδος της, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY, η οποία ανέλαβε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και φυσικά θα κατασκευάσει το σχετικό έργο. Πρόκειται για τον δραστήριο και καινοτόμο αγρότη Γιώργο Ζιάμα από το Νέο Περιβόλι Λάρισας, πτυχιούχο γεωπόνο ΑΕΙ αλλά και ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), μετέχοντας και στο Δ.Σ. του συνδέσμου ως ταμίας. Το έργο του κυρίου Ζιάμα, όπως αναφέρει η εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY, εντάσσεται στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης 4.1.3 και επιδοτείται σε ποσοστό 50%. Έως 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης φακέλου για τα σχέδια βελτίωσης και στο επόμενο τρίμηνο θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Σταθμού.Το συνολικό κόστος του έργου είναι 72.000 € από τα οποία 36.000 είναι ιδία κεφάλαια και 36.000 επιδότηση από τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ η απόσβεση του έργου αναμένεται να γίνει σε μόλις 3,9 χρόνια. Το αξιοσημείωτο και το ισχυρό όφελος του κυ-

ρίου Ζιάμα, που απορρέει από την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, έγκειται στο γεγονός ότι αναμένεται να εξοικονομεί κάθε χρόνο, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.248 €!!! Δηλαδή, αυτά τα χρήματα, αντί να δίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, θα παραμένουν στον επενδυτή αγρότη. Με δεδομένο λοιπόν, βάση της υπογεγραμμένης σύμβασης, της διάρκειας 25 ετών του virtual Net Metering, αφαιρώντας τα σχεδόν 4 χρόνια της απόσβεσης, πρακτικά σημαίνει ότι για τα 21 χρόνια, ο συγκεκριμένος αγρότης θα έχει συνολικό κέρδος 194.208 ευρώ!!! Να επισημάνουμε ότι με τα προγράμματα Net Metering (Αυτοπαραγωγή) και Virtual Net Metering (εικονική Αυτοπαραγωγή) οι αγρότες επιδοτούνται 50–60% από τα Σχέδια Βελτίωσης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος σε μια αγροτική παροχή, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και σε άλλες δικές τους παροχές. Η απόσβεση της επένδυσης σε γενικότερο επίπεδο αναμένεται να γίνει σε μόλις 3-4 χρόνια! Το κόστος της Φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει μειωθεί τόσο ώστε πλέον συμφέρει να είμαστε «αυτοπαραγωγοί», δηλαδή να παράγουμε με δικά μας μέσα την ενέργεια που χρειαζόμαστε αντί να την αγοράζουμε από το δίκτυο. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διαφορά του απλού Net Metering με το Virtual Net Metering, έγκειται στο γεγονός ότι με το πρώτο γίνε-

ται συμψηφισμός για μία παροχή-γεώτρηση, ενώ με το δεύτερο συμψηφίζεται το ρεύμα με ένα ρολόι, από πολλές παροχές-γεωτρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες και ξεχωριστές τοποθεσίες. Αναφορικά τώρα με την εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY, να σημειώσουμε ότι έχει προχωρήσει την αδειοδότηση 30 Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Σταθμών που πρόκειται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα. Η Περιβαλλοντολόγοι Energy ιδρύθηκε το 2007 από την κα Φωτεινή Κούρου, Περιβαλλοντολόγο, με βασικό κίνητρο την πίστη της στην τεράστια προοπτική και δυναμική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY είναι πρωτοπόρα ,στην κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, αξιοπιστία και εξειδικευμένο προσωπικό. Με μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων έργων φωτοβολταϊκών από το 2007 σε όλη την χώρα, εγγυάται τη βέλτιστη επιλογή του εξοπλισμού που σας ταιριάζει και την ποιοτικότερη δυνατή εγκατάσταση στις καλύτερες τιμές. Το Μελετητικό Τμήμα της εταιρείας είναι σε θέση να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2410617777 καθώς και στο email: info@perivallontologoi.gr.

Ο αγρότης Γιώργος Ζιάμας από το Νέο Περιβόλι Λάρισας, πτυχιούχος γεωπόνος ΑΕΙ και ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ)

Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Περιβαλλοντολόγοι Energy κα Φωτεινή Κούρου

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπό κατασκευή το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο Η Αίγυπτος βασίζεται παραδοσιακά σε ορυκτά καύσιμα για την παροχή ενέργειας. Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η χώρα επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, καθιστώντας τα μια φθηνή επιλογή για τους 96 εκατομμύρια πολίτες της. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αιγύπτου σχεδιάζει να αλλάξει πολιτική και να εισέλθει στον χάρτη της καθαρής ενέργειας με την εγκαινίαση του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στον κόσμο. Το συγκρότημα Μπενμπάν βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή

στην δυτική έρημο της Αιγύπτου και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Βρισκόμενο περίπου 600 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, το έργο των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό του κράτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε πρόσφατα το Κάιρο ως τη δεύτερη πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στον πλανήτη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σκοπεύει τώρα να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου σχεδόν κατά 50%, και να παράσχει τουλάχιστον το 42% της

ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές, έως το έτος 2025. Μετά την ανακοίνωση, οι επενδύσεις στην αγορά καθαρής ενέργειας της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 500%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει το έργο Μπενμπάν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη διάσωση της οικονομίας της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σισί

είναι υπέρμαχος της πράσινης ενεργειακής πολιτικής, εγκαινιάζοντας και άλλα μεγάλα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδων αιολικής ενέργειας στον κόλπο του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι 30 ηλιακές μονάδες του συγκροτήματος Μπενμπάν θα απασχολούν 4.000 εργαζόμενους και θα παράγουν μέχρι και 1,8 γιγαβάτ ισχύος, που με τη σειρά τους θα παρέχουν ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις.


www.agroekfrasi.gr

14

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μέτρα για ημίαιμους χοίρους και αγριόχοιρους Με αφορμή τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική οικονομία και σε αστικές-περιαστικές περιοχές από τον μεγάλο αριθμό, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά για πρώτη φορά σε στοχευμένες ενέργειες οι οποίες δύνανται να ρυθμίσουν το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε στις 7 Αυγούστου 2018, και θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ, απόφαση που αφορά τη δίωξη του είδους από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος. Η απόφαση εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις και, συγκεκριμένα, καθορίζει: Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων. Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση. Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι

κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου. Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αι-

τιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα. Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της

δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχουν η Αστυνομία, οι Δήμοι, οι Ενώσεις Αγροτών, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους: Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας»: Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους. Ελεγχόμενη κάρπωση: Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, γίνεται, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι. Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή. Τέλος, τονίζεται ότι για πρώτη φορά απαγορεύεται, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Η

www.agroekfrasi.gr

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Συγκομιδή των Ροδιών γίνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο.Ο καρπός της ροδιάς θεωρείται έτοιμος για συγκομιδή όταν ο φλοιός του αποκτήσει τον απαραίτητο χρωματισμό και παράλληλο ο χυμός έχει το απαραίτητο χρώμα, την κατάλληλη ποσότητα διαλυτών Σακχάρων και την κατάλληλη οξύτητα, χαρακτηριστικά που καθορίζονται από τη μονάδα εμπορίας και μεταποίησης των ροδιών (ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας). Η Συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα σε 2-3 χέρια. Οι καλύτερες ώρες συγκομιδής είναι νωρίς το πρωί ή το απόγεμα. Δεν κόβουμε ρόδια υγρά, μετά από βροχή ή με δροσιές. Τα ώριμα ρόδια, και μόνον αυτά, κόβονται προσεκτικά με ψαλιδάκι για να μην πληγώνονται οι καρποί και μεταφέρονται γρήγορα για διαλογή, επεξεργασία ή αποθήκευση, μέσα σε κιβώτια χωρίς βλάβες και επιμολύνσεις.

Αξιοποίηση και Αποθήκευση των Ροδιών Τα ρόδια διακινούνται ως Νωποί καρποί ή Νωπά Σπόρια σε κατάλληλες συσκευασίες ή επεξεργάζονται στη μονάδα χυμοποίησης, για την παραγωγή Χυμού Ροδιού. Οι προοπτικές αξιοποίησης των προϊόντων του Ροδιού είναι ευοίωνες επειδή: Η ζήτηση καθορίζεται από τη θρεπτική αξία των ροδιών που έχουν πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες, που οφείλονται στην παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδω-

Συγκομιδή και αποθήκευση ροδιών τικών ουσιών (τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι). Προωθούνται στην αγορά ολοένα και περισσότερα επώνυμα προϊόντα που περιέχουν ρόδι (χυμοί, ποτά, αναψυκτικά, γιαούρτια, παγωτά, μαρμελάδες, καφές αλλά και καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής).

Η αγορά των νωπών και επεξεργασμένων προϊόντων του Ροδιού, διευρύνεται συνεχώς στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στην υφήλιο. Η αποθήκευση και η συντήρηση των καρπών της Ροδιάς απαιτεί διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών και ψυκτικούς θαλάμους με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα.

Η συντήρηση γίνεται σε θερμοκρασία 5º C, σχετική υγρασία 85-90% και σε ατμόσφαιρα με ελεγχόμενο το ποσοστό του Οξυγόνου (Ο₂) και του Διοξειδίου του Άνθρακα (CΟ₂), ή σε περιβάλλον Οζόνωσης. Πηγή: Εγχειρίδιο για την Καλλιέργεια Ροδιάς, Αγ. Αθανάσιος, Δράμας


www.agroekfrasi.gr

16

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μειωμένη παραγωγή αλλά και σημαντική φύρα στη βιομηχανική τομάτα ✓Τι αναφέρουν στην «Α.ε» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών στην Αμαλιάδα κ. Χρήστος Βαλιανάτος και ο γενικός διευθυντής της ομάδας παραγωγών ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα, κ. Αστέριος Σαπουνάς

Μ

είωση παραγωγής αλλά και σημαντική φύρα λόγω των βροχοπτώσεων που κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζει τη φετινή καλλιέργεια βιομηχανική τομάτας, όπως μας λένε παραγωγοί από την Αμαλιάδα και την Λάρισα. Και ενώ κατά τους ίδιους υπάρχουν κλεισμένα συμβόλαια με τα εργοστάσια επεξεργασίας, η τελική τιμή θα καθοριστεί από την ποιότητα που φέτος έχει θέματα.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες λειτούργησαν καταλυτικά στην φετινή καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος πρόεδρος στην ομάδα παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας στην Αμαλιάδα. Όπως αναφέρει ενώ κάθε χρόνο τα εργοστάσια επεξεργασίας του προϊόντος ανοίγουν στις 20 Ιουλίου, φέτος λόγω της κακοκαιρίας άνοιξαν μετά από ειδοποίηση των παραγωγών νωρίτερα στις 9 Ιουλίου. Παρόλα ταύτα υπογραμμίζει ο ίδιος η μειωμένη παραγόμενη ποσότητα αλλά και χαμηλότερη ποιότητα είναι τα βασικά χαρα-

Σημειώσεις: Η τιμή για τo εργοστάσιο του ΝΟΜΙΚΟΥ αυξάνεται για παράδοση έως 31/7 κατά 3 €/tn. Η τιμή για τo εργοστάσιο της ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ αυξάνεται για παράδοση έως 3/8 κατά 2 €/tn και από 6/9 και μετά κατά 3 €/tn. Η τιμή βιομηχανικής τομάτας για παραδόσεις στα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ & DEL MONTE θα προκύπτει βάσει μέσου μηνιαίου όρου brix. Η εταιρία ΝΟΜΙΚΟΣ για το εργοστάσιο του Ευυδρίου Φαρσάλων, έχει οργανώσει δικό της σύστημα μεταφοράς και εκφόρτωσης με τιμή μεταφορικών 7 €/τόνο. Η εταιρία ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ ανακοίνωσε τιμές μεταφοράς προϊόντος σε 9 €/τόνο από Φάρσαλα και 11 €/τόνο από Λάρισα.


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

κτηριστικά της φετινής καλλιέργειας. Η πτώση στην παραγωγή φθάνει και το 40% επισημαίνει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ πέρυσι όλος ο Νομός Ηλείας από 9.000 στρέμματα συγκόμισε περίπου 90.000 τόνους προϊόν, φέτος με δυσκολία θα φθάσει τους 65.000 τόνους προϊόν. Και μάλιστα όπως υπογραμμίζει φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα φθάνοντας τα 10.000 Σε επίπεδο τιμών επισημαίνει ο κ. Χ. Βαλλιανάτος δεν υπάρχουν αυξομειώσεις συγκριτικά με πέρυσι. Τα συμβόλαια με τις δύο βιομηχανίες που παραλαμβάνουν το προϊόν δηλαδή η Unilever και ο Κύκνος είναι στα 78 ευρώ ο τόνος, τιμή που βεβαίως εξαρτάται στην τελική από τα ζάχαρα και την ποιότητα του προϊόντος. Μολονότι ποσοτικά κινείται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα ποιοτικά η φετινή παραγωγή είναι υποδεέστερη από αυτή του 2017, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της ομάδας παραγωγών ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα, κ. Αστέριος Σαπουνάς. Ο οποίος μας εξηγεί στον κάμπο υπάρχουν δύο άξονες με πολλές εκτάσεις που καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα. Ο ένας άξονας είναι Λάρισα Βόλου και ο άλλος είναι Λάρισα Φαρσάλων, στους οποίους συνολικά καλλιεργούνται με βιομη-

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας στην Αμαλιάδα κ. Χρήστος Βαλλιανάτος χανική τομάτα 18.000 στρέμματα. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΘΕΣΤΟ που διαχειρίζεται 14.500 στρέμματα, ο κ. Α. Σαπουνάς τόνισε ότι η φετινή παραγωγή θα εί-

Ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα κ. Αστέριος Σαπουνάς ναι κάτω από 7 τόνους όπως και πέρυσι, που είχε πληγεί από χαλάζι, ενώ υπό κανονικές καιρικές συνθήκες μπορεί και να περάσει τους 10 τόνους.

www.agroekfrasi.gr

Φέτος, όπως αναφέρει το πλήγμα στη καλλιέργεια το προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά όμως την καταστροφή επισημαίνει ο ίδιος, ο ΕΛΓΑ "σηκώνει τα χέρια ψηλά θεωρώντας ότι πρόκειται για δευτερογενείς προσβολές". Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι ο αγρότης που καλλιεργεί βιομηχανική τομάτα είναι εξαιρετικά πιεσμένος οικονομικά, καθώς μιλάμε για μία καλλιέργεια που το κόστος ανά στρέμμα φθάνει και τα 700 ευρώ. Για παράδειγμα μόνο το κόστος των φυτών στο συνολικό ποσό αντιπροσωπεύει το 13%, ενώ η συλλογή και μεταφορά μπορεί να ξεκινά από 10% και να φθάνει και το 15%. Όσον αφορά τις τιμές αυτές διαμορφώνονται ανάλογα με τα brix και οι τελικές μειώνονται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αν δηλαδή το προϊόν είναι σκισμένο, διαλυμένο ή σαπισμένο και άρα δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία. Πάντως με τα τρέχοντα συμβόλαια και ανάλογα τα brix, η Νταβαμαντ δίνει 83,7 ευρώ το τόνο (για 5 brix), o Nομικός για το εργοστάσιο στο Δομοκό 83 ευρώ και για το εργοστάσιο στα Φάρσαλα 80 ευρώ (για 5 brix και στα δύο), η Delmonte 80 ευρώ (για 5 brix) και η Agrofarm στα 83 ευρώ ανεξάρτητα από τα ζάχαρα.


www.agroekfrasi.gr

18

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΕΝΩ ΤΑ ΔΑΣΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΒΟΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ Ή ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΙΛΛΕΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ

Οι πυρκαγιές …«καίνε» όλους

Ο

ι εκδηλώσεις δασικών πυρκαγιών στα πυριγενή μεσογειακά οικοσυστήματα της χώρας μας είναι αναπόφευκτες και θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτές θα συμβαίνουν και να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές, ικανό να προστατεύσει τους πολίτες, τις δραστηριότητες αστικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές που βρίσκονται σε γειτνίαση με τα δάση, καθώς και τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: ● Διαχείριση των δασών που θα αποτρέπει την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας και θα κρατά σε σταθερά επίπεδα την καύσιμη ύλη (σσ Η βόσκηση με οδηγίες των επιστημόνων, θα συμβάλει πάρα πολύ, όπως γινόταν διαχρονικά, με τα παραδοσιακά τσελιγκάτα) ● Αξιοποίηση του αγροτικού χώρου ως χώρου παραγωγής αλλά και ασφάλειας από τις δασικές πυρκαγιές ΓΕΩΤΕ, 31/7/2018. (σσ η θνησιγενής επιλογή του δόγματος ανάπτυξης στην τσιμεντοποίηση και στις υπηρεσίες τουρισμού, με ταυτόχρονη απαξίωση της παραγωγής, τόσο ως αναπτυξιακό δόγμα, όσο και ως στάση ζωής, είναι ολέθρια για την πατρίδα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά … τα λεφτά του «λαδώματος» είναι πάρα πολλά

και η δόξα της ψηφοθηρίας των εκλεγομένων υπερβολικά μεγάλη και διαβρωτική … ). «Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η καλλιεργήσιμη γη δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά όσο παλαιότερα. Αντί αυτού γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Αυτό κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα. Έτσι τα προάστια πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. Εκεί οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες» Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Γερμανίας, Sueddeutsche Zeitung, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29/7/2018. Ιδιαίτερα αν οι εκλεγόμενοι τοπικοί άρχοντες «συστηματικά» δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγική επαγγελματική κτηνοτροφία, … ίσως γιατί μυρίζει. Δεν συνειδητοποιούν ότι αν θέλουν γάλα για να πιούν, για κάθε λίτρο θρεπτικό γάλα «συμπαράγονται» τρία (3) λίτρα κοπριά. Οι εκλεγέντες τοπικοί άρχοντες, ως «εξουσία», με τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και την περιφερειακής διοίκησης, με μεθοδεύσεις δημιουργούν καταστάσεις ισοδύναμες με άρνηση υπηρεσίας παροχής άδειας λειτουργίας παρα-

Στο Μάτι και Ν. Μάκρη έσπερναν πολλοί από το Κορωπί. Κυρίως κριθάρι. Την περιοχή αυτήν που κάηκε την έλεγαν Γεροτσακουλη, και δεν υπήρχαν πεύκα. Τα πεύκα έγιναν από το 1955 και μετά που ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της Αθήνας, και δεν καλλιεργούσαν μετά τα χωράφια. Από την Ραφήνα έως την Νέα Μάκρη, πήγαιναν πολλοί κτηνοτρόφοι από το Κορωπί τα πρόβατα τους και τα βόσκιζαν. Γιατί τα παλαιά χρόνια δεν έπιανε φωτιά; Υπήρχαν πρόβατα και δεν έμεναν ξερά χόρτα στην γη. Ήξεραν να βοσκήσουν. Η καταστροφή της Αττικής γης, ξεκίνησε από το 1955, που ξεκίνησε η οικοδόμηση της Αθήνας. Πατήθηκαν όλες οι εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις που έχουν μείνει γεμίζουν ξερόχορτα (ιδιαίτερα αν έχουμε βροχές τον Ιούνιο) και δεν καθαρίζονται ούτε βόσκονται, και με ευθύνη των περιοίκων νεοαστών, που δεν θέλουν πρόβατα στο οπτικό τους πεδίο …

γωγικής κτηνοτροφικής μονάδας. «Το κράτος είναι «λαδωμένο», όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια «φιλέτα», θα ήμουν τώρα με περιουσία. Μ. Καραβασίλη, ΕΓ Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Realfm. 29/7/2018. Και κάπως έτσι «αποβλήθηκαν» οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από την ύπαιθρο της Αττικής, διαταράχθηκε η ισορροπία και η ύπαιθρος της Αττικής είναι πλέον «ανάπηρη», χωρίς την παραδοσιακή κτηνοτροφία, που κράτησε βιώσιμη (αειφόρα) την ύπαιθρο της Αττικής. «Ποτέ

δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία». 25/7/2018. (σσ. Μήπως υπάρχει πολιτική βούληση να κυνηγηθούν οι κτηνοτρόφοι, και να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές εστίες τους? Ή ακόμα χειρότερα, μήπως υπάρχει πολιτική βούληση να επιβληθεί στους κτηνοτρόφους ένας άλλος τρόπος ζωής και να «εξαφανίσουν» την πολιτιστική τους κληρονομιά? Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, επικράτησε το επιχείρημα της αυτάρκειας, για λόγους εθνικής ασφαλείας & άμυνας. Έτσι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στη γε-


19

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ωργία-κτηνοτροφία, όχι μόνο όσον αφορά την απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση η στήριξη & προστασία του αγροτικού κλάδου αποτελεί παντού στην Ευρώπη θεμελιώδες στοιχείο της οικονομικής πολιτικής, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η εγχώρια παραγωγή τροφίμων από πολλές διαφορετικές πλευρές. Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία) μαζί με τη μεταποίηση, πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Ελλάδα, ειδικά όταν το μέλλον του τουρισμού δεν προβλέπεται ρόδινο για τα επόμενα χρόνια. Β. Βιλιάρδος, https://analyst.gr/2018/07/25/isimasia-tou-agrotikou-kladou/, 25/7/2018. Στο Μάτι και Ν. Μάκρη έσπερναν πολλοί από το Κορωπί. Κυρίως κριθάρι. Την περιοχή αυτήν που κάηκε την έλεγαν Γεροτσακουλη, και δεν υπήρχαν πεύκα. Τα πεύκα έγιναν από το 1955 και μετά που ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της Αθήνας, και δεν καλλιεργούσαν μετά τα χωράφια. Από την Ραφήνα έως την Νέα Μάκρη, πήγαιναν πολλοί κτηνοτρόφοι από το Κορωπί τα πρόβατα τους και τα βόσκιζαν. Γιατί τα παλαιά χρόνια δεν έπιανε φωτιά; Υπήρχαν πρόβατα και δεν έμεναν ξερά χόρτα στην γη. Ήξεραν να βοσκήσουν. Η καταστροφή της Αττικής γης, ξεκίνησε από το 1955, που ξεκίνησε η οικοδόμηση της Αθήνας. Πατήθηκαν όλες οι εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις που έχουν μείνει γεμίζουν ξερόχορτα (ιδιαίτερα αν έχουμε βροχές τον Ιούνιο) και δεν καθαρίζονται ούτε βόσκονται, και με ευθύνη των περιοίκων νεοαστών, που δεν θέλουν πρόβατα στο οπτικό τους πεδίο … Φ. Λέκκας, κτηνοτρόφος από Κορωπί, μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Facebook. 30/7/ 2018 Αν υπάρχουν καλλιέργειες εκεί και εκτροφές ζώων, δεν θα καίγονται οι περιοχές. Είτε γιατί φροντίζονται, είτε γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα τσιμεντοποίησης. Με

τα παλαιά τσελιγκάτα δεν καιγόντουσαν τα βουνά και τα δάση. Τα δάση άρχισαν να καίγονται όταν ανέλαβαν οι συντεχνίες των επιστημόνων δασαρχών και απέβαλαν την βόσκηση από τα δάση ή αποχαρακτήρισαν δάση για να γίνουν βίλλες πλουσίων. Αλλά η χλωρίδα (φυτά) και πανίδα (ζώα) είναι συμβιωτικά και απαραίτητα για την εξασφάλιση της ισορροπίας. Τα ζώα, με την βόσκηση, απομακρύνουν την οργανική-καύσιμη ύλη κάτω από τα δένδρα, συμβάλουν στην ευρωστία των δένδρων ή/& άλλων φυτών με την κοπριά, και καθαρίζουν έως ένα λογικό ύψος το φύλλωμα των δένδρων από τα χαμηλά κλαδιά. Όλη η διαδικασία λειτουργεί ως καθαρισμός πυρασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα ωφελούνται όλοι, και κυρίως το φυσικό περιβάλλον. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπερβολική προστασία των μεσογειακών δασών, και η συσσώρευση οργανικής-καύσιμης ύλης λειτουργεί αντίστροφα. Έτσι σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να περιοριστεί η φωτιά. Είναι ανάλογο το φαινόμενο, όπως σε περίπτωση φωτιάς σε έναν αναπτήρα, ή σε ένα βυτίο βενζίνης. Το τσακμάκι είναι ομόλογο με πυρκαγιά σε καθαρό-βοσκημένο δάσος και το βυτίο βενζίνης είναι ομόλογο με πυρκαγιά σε δάσος προστατευόμενο, χωρίς καμιά φροντίδα. Μια κατοικία που στο έδαφος γύρω της έχει ξερή λεπτή βλάστηση γύρω από την κατοικία είναι πολύ εύκολο το καλοκαίρι, να ξεκινήσει πυρκαγιά που θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια αλλά και τις γειτονικές κατοικίες. Είναι σημαντική η δυνατότητα πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτήν, η προετοιμασία της κατοικίας και του περιβάλλοντος χώρου από τους ιδιοκτήτες αλλά και οι ενέργειές τους πριν και κατά την άφιξη της πυρκαγιάς. Εάν υπάρχει ελαιώνας, αμπελώνας, πορτοκαλεώνας κλπ. ο καθαρισμός των χόρτων κάνει

www.agroekfrasi.gr

Με τα παλαιά τσελιγκάτα δεν καιγόντουσαν τα βουνά και τα δάση. Τα δάση άρχισαν να καίγονται όταν ανέλαβαν οι συντεχνίες των επιστημόνων δασαρχών και απέβαλαν την βόσκηση από τα δάση ή αποχαρακτήρισαν δάση για να γίνουν βίλλες πλουσίων. Αλλά η χλωρίδα (φυτά) και πανίδα (ζώα) είναι συμβιωτικά και απαραίτητα για την εξασφάλιση της ισορροπίας. Τα ζώα, με την βόσκηση, απομακρύνουν την οργανική-καύσιμη ύλη κάτω από τα δένδρα, συμβάλουν στην ευρωστία των δένδρων ή/& άλλων φυτών με την κοπριά, και καθαρίζουν έως ένα λογικό ύψος το φύλλωμα των δένδρων από τα χαμηλά κλαδιά. Όλη η διαδικασία λειτουργεί ως καθαρισμός πυρασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα ωφελούνται όλοι, και κυρίως το φυσικό περιβάλλον.

πολύ δύσκολη την ανάφλεξη, ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τις παρακείμενες κατοικίες. Συνοπτικά, τα αρνητικά χαρακτηριστικά των δρόμων σε περιοχές μίξης Δένδρων – Σπιτιών είναι: Στενοί δρόμοι, Αδιέξοδοι δρόμοι, Δρόμοι με μεγάλη κλίση, Κακής ποιότητας οδόστρωμα, με λακκούβες ή νεροφαγώματα, Έλλειψη θέσεων αναστροφής & Έλλειψη σήμανσης στους δρόμους. Τα παραπάνω απαιτούν παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, αλλά και την συμβολή των κατοίκων της κοινότητας. Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. www.fria.gr Για να μην «κάψουν» ανεπιστρεπτί οι φωτιές στην ύπαιθρο της Αττικής, το μέλλον μας, πρέπει οι «πεφωτισμένοι» εκλεγμένοι (κυρίως τοπικοί) να εξισορροπήσουν την κατάσταση στο «μέτωπο» της επίθεσης των αστών στον αγροτικό χώρο. Αλλιώς, κινδυνεύει η κατάσταση «Μάτι» να γίνει το μέλλον όλων μας. Μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στο «μάτι» του κυκλώνα της Ανατολικής Αττικής, η κτηνοτροφία βρίσκεται υπό συνεχή ιδιότυπο «διωγμό» με

επεκτάσεις οικισμών, με ρυμοτομήσεις, με απομάκρυνση κτηνοτρόφων, με άρνηση εφαρμογής των νόμων του κράτους, με μη καθορισμό χρήσεων γης, όχι απ’ ευθείας και εμφανώς, αλλά μέσω κωλυσιεργιών, μακροχρόνιων διαδικασιών, ποικιλώνυμων εναλλασσόμενων διορισμών επιτροπών κλπ. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com) επιθυμεί να εκφρασθεί η αλληλεγγύη όλων των συμπολιτών για Βιώσιμες Κοινωνίες με Συνεργασία, τώρα, πριν «καούν» οι ζωές, οι εκμεταλλεύσεις και οι κοινωνίες μας, και εκφράζουν την προσδοκία ότι δεν θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να συλλυπύνται και για την ισορροπία του περιβάλλοντός μας (φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό κλπ). Και για αυτό ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών όσων πιστεύουν στις Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία, μέχρι τις 15 Οκτ 2018, που είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ (Πλ. Μάγδα Κοντογιάννη, 6906962549). Δημήτριος Μιχαηλίδης


www.agroekfrasi.gr

20

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙ & ΟΙΝΟ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΜΩΣ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Κακός καιρός εν όψει τρύγου

Υ

πό αντίξοες συνθήκες με τα δεδομένα του τέλους Ιουλίου διαφαίνεται ότι θα διεξαχθεί και ο φετινός τρυγητός, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ. Αν και είναι νωρίς ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, η εικόνα των αμπελιών στις αμπελουργικές ζώνες των οινοσταφύλων είναι οριακά καλή και έχει συναρτηθεί από τις επίπονες και με οικονομικό κόστος φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις των αμπελουργών, γεγονός που αποτελεί κατά κανόνα την εγγύηση για διεξαγωγή τρύγου. Υπάρχουν όμως περιοχές, όπως η Μαντινεία, η Κορινθία και το Ηράκλειο Κρήτης (επιτραπέζια σταφύλια για τις δυο τελευταίες), όπου ο ανθρώπινος παράγοντας έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Για τα επιτραπέζια σταφύλια που τρυγούνται τώρα η χρονιά είναι δύσκολη έως καταστροφική, για τις περιοχές που προ-

αναφέρθηκαν, αλλά και για τους νομούς Λάρισας, Καβάλας και Ζακύνθου όπου τα βρώσιμα σταφύλια (εκτός από τα σκεπασμένα), και οι σταφίδες υποφέρουν από μούχλα και δεν είναι εξαγώγιμα ούτε όμως εμπορεύσιμα στις περισσότερες των περιπτώσεων και πιθανόν θα οδεύσουν προς τα οινοποιεία. Σε γενικές γραμμές ο τρύγος είναι πρώιμος και έχει ξεκινήσει στα νησιά του Αιγαίου Σάμο, Λήμνο, Σαντορίνη στα οποία (Σάμο, Λήμνο) η παραγωγή φαίνεται να είναι καλύτερη από την περσινή και ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαντορίνη και την Πάρο, νησιά στα οποία η ανομβρία έχει περιορίσει τους όγκους σε συνδυασμό με τη χρόνια ανομβρία που παρατηρείται από τα προηγούμενα χρόνια. Στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες η κατάσταση είναι οριακή για τα οινοστάφυλα, με κοινό παρανομαστή τις πολλαπλές φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της φυτοτοξικότητας, όταν πρόκειται για διψήφιο αριθμό παρεμβάσεων. Στη Νεμέα οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει περονόσπορο και

ΛΟΓΩ ΣΥΜΜΟΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Θα τριπλασιαστεί ο Ε.Φ.Κ. κρασιού στη Ρωσία

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλεται στα εγχωρίως παραγόμενα κρασιά είναι πιθανό να τριπλασιαστεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η Ρωσία θα κληθεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καταργώντας τον ευνοϊκό (χαμηλότερο) φορολογικό συντελεστή που ισχύει στην περίπτωση των ρωσικών οίνων. Ειδικοί της εδώ αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής πώλησης των εγχώ-

ριων κρασιών στο λιανεμπόριο κατά 25-30 Ρούβλια / φιάλη. Οι Ρώσοι παραγωγοί έχουν προτείνει τη λήψη μέτρων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα την εξαίρεσή τους από τις ισχύουσες προδιαγραφές/απαιτήσεις σήμανσης. [RG]

το αγιωργήτικο δείχνει να έχει πληγεί από 10%-20% μέχρι τώρα. Το ωίδιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα (27 οC) απειλεί τη Βοιωτία, ενώ τις πρώιμες ποικιλίες της Αχαΐας έχει πλήξει ο βοτρύτης και ο περονόσπορος. Η Αττική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αλλά ο τρύγος αργεί, οι καιρικές συνθήκες δεν παρουσιάζουν καμία κανονικότητα, ενώ είναι και ασυνήθιστες για την περίοδο που διανύουμε, γεγονός που ισχύει για όλη την Ελλάδα. Παρόμοια εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις, όχι απαραίτητα έντονες έχουν προκαλέσει ασθένειες που κυρίως πλήττουν τις πρώιμες ποικιλίες. Το ίδιο σενάριο εκτυλίσσεται και στα νησιά του Ιονίου στα οποία η Κορινθιακή σταφίδα (Ζάκυνθος) και το Μοσχάτο, Μαυροδάφνη (Κεφαλλονιά) επλήγησαν από ωίδιο, βοτρύτη και περονόσπορο, ασθένειες που ήταν υπό έλεγχο στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι ασθενείς συνεχείς όμως βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, περιόρισαν τις δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης. Ο όγκος των βροχοπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις «απαγορεύει» την πρόσβαση στα αμ-

πέλια με προφανείς συνέπειες και είναι αυτονόητο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από άποψη καιρικών συνθηκών θα κρίνει τη φετινή συγκομιδή. Για μια ακόμη φορά είναι κρίσιμο οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να εντείνουν τους ελέγχους κατά την περίοδο του τρύγου, ειδικά των φορτίων με σταφύλια που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν και οδεύουν για την παραγωγή «χυμού σταφυλής». Αυτό θα καθορίσει και τις τιμές των σταφυλιών, αφού ο χυμός σταφυλής εύκολα μετατρέπεται σε κρασί, συνεπώς οι έλεγχοι πρέπει να εστιασθούν στην έξοδο του προϊόντος από τα χυμοποιεία. Οι πρακτικές αυτές μαζί με την απόγνωση που έχει επιφέρει στα συνεταιριστικά οινοποιεία, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί σε συνδυασμό με την παραοικονομία που έχει προκαλέσει, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα, που φαίνεται ότι δε θα δώσει πλέον άλλα περιθώρια ανοχής, αφού το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους που θεσπίζει σε βάρος των νόμιμα ενεργούντων. Η αυθαιρεσία και η απουσία ελέγχων άλλωστε είχαν πρόσφατα τόσο τραγικά αποτελέσματα…

ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Μέτρα για την κλιματική αλλαγή στο αμπέλι

Μετά από διαβουλεύσεις με τριάντα οινοποιεία, η ισπανική ομοσπονδία κρασιών (FEV) ήταν η πρώτη που υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίστηκε διεθνώς από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στη Μαδρίτη. Στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, συμπεριλαμβάνονται η αποδοτικότερη χρήση του νερού, η αλλαγή στη διαχείριση του εδάφους, τα νέα συστήματα κλάδευ-

σης, η αλλαγή της πυκνότητας των φυτειών και οι αλλαγές στη θέση των αμπελώνων. Ακόμη, θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του τομέα στην προσπάθειά του να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να επιτύχει μεγαλύτερη δέσμευση άνθρακα.


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟ

Η καλλιέργεια της αρώνιας Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος, το οποίο απαντάται φυσικά στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, σε ευρεία έκταση σε ξηρές έως υγρές περιοχές. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων. Η αρώνια είναι ένα θαμνόμορφο φυτό που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις (κλίμακα 1). Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Επίσης, ο καρπός μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια. Σο κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργαζόμενοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί. Αποδόσεις Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με αρώνια δεν είναι μεγάλες, αν και η ζήτηση σε καρπούς και μεταποιημένα προϊόντα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Τα φυτά, όταν φυτεύονται σε αποστάσεις 3x2μ. είναι 160 ανά στρέμμα. Όταν στο αγρόκτημα τηρηθούν οι απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες (απομάκρυνση ανταγωνιστικής βλάστησης, πότισμα κατά την θερινή περίοδο, κλάδεμα των ξερών

κλαδιών του φυτού και εμπλουτισμός με κοπριά), μετά από τρία έτη (όταν τα αρχικά φυτάρια που φυτεύτηκαν είναι ηλικίας τριών ετών), η παραγωγή είναι υψηλή. Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό, ήτοι 1.600 κιλά/στρέμμα. Οι τιμές πώλησης των καρ-

πών της αρώνιας στην διεθνή αγορά (Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, κλπ) κυμαίνονται από 4-6 ευρώ/κιλό οι νωποί και 5-7 ευρώ/κιλό οι κατεψυγμένοι. Οι χυμοί από 7-8 ευρώ/λίτρο, το λικέρ από 10-20 ευρώ/λίτρο και το κρασί από 15-30 ευρώ/λίτρο.


www.agroekfrasi.gr

22

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Α. Καμάρα 3, 54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2310 282 682, Fax: 2310 282 482 email michaeld@otenet.gr

Διαχρονικό Ένα κράτος, που φορολογεί με την ελπίδα να ευημερήσει, μοιάζει με εκείνον, που ενώ έχει τα πόδια του μέσα σε έναν κουβά, προσπαθεί να σηκωθεί τραβώντας το χερούλι. W. Churchill.

Θρεπτικά Τρόφιμα 1. Σολομός. 2,8 γρ ωμέγα-3 + μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και όλων των βιταμινών Β. 2. Kale. βιταμίνη C, Α, Κ1, Β6, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο. 3. Φύκια. ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, βιοδραστικές ενώσεις, ιώδιο, 4. Σκόρδο. βιταμίνες C, B1, B6, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο. Allicin.. 5. Οστρακοειδή. βιταμίνης Β12 C, Β, D κάλιο, σελήνιο και σίδηρο. ψευδάργυρο, χαλκό,. 6. Πατάτα. υδατάνθρακες. κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, βιταμίνη C Β. 7. Συκώτι. βιταμίνη B2. B12, B6, B5, Α, χαλκό σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, σελήνιο 8. Σαρδέλες. ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Β12, σελήνιο ωμέγα-3. 9. Βατόμουρα. βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. ανθοκυανινών και φυτοχημικών,. 10. Κρόκοι αυγών. βιταμίνες, μέταλλα Lutein Zeaxanthine, χολίνη, πρωτεΐνες λίπη. 11. Μαύρη Σοκολάτα. ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά.. healthline.com, texnologosgeoponos.gr, 13/7/2018

Βελανιδιές … «ΤΑ περισσότερα εἴδη βελανιδιᾶς καίγονται πιό δύσκολα ἀπό τά πεῦκα ποῦ ἐπικρατοῦν στά δάση τῆς Ἀττικῆς, ἐνῶ χάρη στό τεράστιο ριζικό σύστημα πού ἀναπτύσσει (σ.σ.: μπορεῖ νά φτάσει ἕως τά 10 μέτρα βάθος) ἡ βελανιδιά λειτουργεῖ καί σάν μία μεγάλη ἀποθήκη νεροῦ. Μέ τή διαπνοή τῶν φύλλων αὐξάνει τήν ὑγρασία στό περιβάλλον καί ταυτόχρονα ψύχει τήν ἀτμόσφαιρα. Ἔτσι, σέ μεγάλες ἐκτάσεις γύρω ἀπό τήν Ἀττική θά μποροῦσε μακροπρόθεσμα νά λειτουργήσει ὡς τό τέλειο κλιματιστικό γιά τό λεκανοπέδιο». Ε. Ευθυμίου, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων, Καθημερινή, 10/9/2019. «λόγω τοῦ ἐκτεταμένου ριζικοῦ συστήματος τά ἄτομα τῆς βελανιδιᾶς φύονται σέ ἀραιές ἀποστάσεις μεταξύ τούς, γεγονός πού ἐπιτρέπει ἐνδιάμεσα τήν ἀνάπτυξη πολύ πλούσιας θαμνώδους καί ποώδους βλάστησης, λόγω τῶν ἐξαιρετικῶν συνθηκῶν καί τοῦ μικροκλίματος ποῦ ἐπικρατεῖ ἐκεῖ». Σύλλογος Φίλων Βελανιδιάς & Περιβάλλοντος Ἀμαδρυάδα. www.velanidodasos.gr/oaktree/. .adiavroxoi.blogspot.com, 29/7/2018.

Συνεταιρισμός Καλαβρύτων Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία χρήσεως 1/131/12/2017 δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών του 2017, ανήλθε σε 26.257.360€, με το σύνολο του πλεονάσματος να είναι 2.285.430€ προ φόρων, με τις τιμές αγοράς του γάλακτος από τους κτηνοτρό-

φους να είναι στο πρόβειο 1,04 € και στο γίδινο 0,63 €. Η ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος ανήλθε το 2017 στους 20.000 tn. Η παραγωγή έφτασε τους 4.300 tn για την βαρελίσια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, το γίδινο τυρί, την ΦΕΤΑ ΠΟΠ δοχείο, παράλληλα με τα υποπροϊόντα- ξηρή μυζήθρα, γιαούρτι, Αφίρι, Ανθότυρο, βούτυρο, αλλά και της συσκευασμένης ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ 400 γρ. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ έφτασαν τους 100 tn, ενώ η Διοίκηση επανέλαβε ότι θα επιχειρήσει αύξηση του μεριδίου της στις διεθνείς αγορές. Π. Σατολιάς, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων. agrotypos.gr neapaseges.gr, 30/7/2018. (σσ ΜΟΝΟ συγχαρητήρια …)

Ελληνικό ελαιόλαδο Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε ότι σκοπός του επίσημου Ελληνικού Σήματος στο ελληνικό ελαιόλαδο είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρισμένες στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσεως των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε.» που τηρεί ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή ή/και συσκευασία ή/και εμπορία προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε, δικαιούνται τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, μετά την υποβολή αίτησής τους με όσα προβλέπονται στην παρ 2 του άρθρου 192 του Ν.4072/2012. neapaseges.gr, 30/7/2018.

1 Αυγ= Ημέρα υπέρβασης Την 1 Αυγ 2018, η ανθρωπότητα κατανάλωσε το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ’ έναν χρόνο και έτσι από 1/8/2018 παίρνει «με πίστωση» από το μέλλον … «Έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δένδρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ’ όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σ’ έναν χρόνο και έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ’ όσον μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση. Θα χρειαζόμασταν σήμερα το αντίστοιχο 1,7 Γης για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας». Το 1970, όταν ορίσθηκε η «ημέρα της υπέρβασης» ήταν 29 Δεκ. Το 2017 είχε καταγραφεί στις 3 Αυγ. Η ημέρα «επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης», ίσως επειδή το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως Κατάρ & Λουξεμβούργο, έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα. Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτοί, η «ημέρα της υπέρβασης» θα ερχόταν από 9 ως 19 Φεβ. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ, η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκ. Μπορούμε να υπολογίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στο

footprintcalculator.org. WWF, Global Footprint Network. ΑΠΕ-ΜΠΕ. eleftherostypos.gr, 30/7/2018.

Σαντορίνη Ο φετινός τρύγος στην Σαντορίνη είναι αρκετά πρώιμος, από 27/7/2018, και ξεκίνησε όπως πάντα με τις λευκές ποικιλίες για να ακολουθήσουν προς το τέλος οι ερυθρές. Η ανομβρία του χειμώνα σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ψιλόβροχα που έφεραν υγρασία, δε βοήθησαν τα σταφύλια να εξελιχθούν. Η στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή, τα σταφύλια λίγα και οι οινοποιοί πολλοί. Οι αμπελουργοί διαπραγματεύονται με πολλούς οινοποιούς την τιμή και οι τιμές κάνουν ράλλυ. atlantea.news, 30/7/2018.

ΜΗ αληθινά … Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) δημοσίευσε την αναφορά «Κόλπα του Εμπορίου στη σήμανση τροφίμων», που δείχνει πολλά «κόλπα», που μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Η αναφορά εστιάζει, σε τρεις πρακτικές, που «χρυσώνουν το χάπι», για την πραγματική ποιότητα τροφίμων-ποτών. Βιομηχανικά προϊόντα, με σήμανση «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «αγνό». Προϊόντα-γαλακτοκομικά με ελάχιστα φρούτα, που δείχνουν εικόνες φρούτων. Ψωμιά-μπισκότα-ζυμαρικά χωρίς φυτικές ίνες που γράφουν «ολικής άλεσης» Αυτό οφείλεται στην έλλειψη Ευρωπαϊκών κανόνων. Η BEUC ζήτησε από την ΕΕ να κάνουν πιο «αληθινή» τη σήμανση τροφίμων. www.kepka.org, 28/7/2018

4,50 € ασύρτικο!… Το Κτήμα Σιγάλα ανακοινώνει προς όλους τους αμπελουργούς της Σαντορίνης ότι θα πληρώσει: Ασύρτικο 4,50€/κιλό, Μαυροτράγανο 4,50€/κιλό & Αηδάνι 4,70€/κιλό. Τα σταφύλια θα ζυγίζονται και θα πληρώνονται. Επίσης το Κτήμα Σιγάλα θα συνεισφέρει στην ελάφρυνση της φορολογίας των αμπελουργών που θα προκύψει από την πώληση των σταφυλιών στο Κτήμα Σιγάλα. atlantea.news, 31/7/2018.

Περίεργος … Σε κτηνιατρική κλινική στο Πικέρμι Αττικής νοσηλεύεται 7χρονο αρσενικό λυκόσκυλο Γερμανικό Ποιμενικό που βρέθηκε λυπόθυμο στην αυλή καμένου σπιτιού στο Μάτι Αττικής, σύμφωνα με το zoosos. Το καθαρόαιμο ζώο έχει εγκαύματα στις πατούσες του αλλά σύντομα θα γίνει καλά. Ο ιδιοκτήτης του (όχι άνθρωπος) δεν αναζήτησε βοήθεια για το τραυματισμένο ζώο του και μόνο αφού του το ζήτησαν ο εθελοντές, τους επέτρεψε να το πάρουν για να το φροντίσουν και να το μεταφέρουν σε κτηνιατρική κλινική για νοσηλεία. Μετά από λίγες μέρες, τους είπε ότι δεν θέλει το κατοικίδιό του γιατί έχει καμένες πατούσες! … presspublica.gr, 2/8/2018. (σσ περίεργος … Τελικά βρέθηκε Άνθρωπος που υιοθέτησε το σκυλί. Ο Ιδιοκτήτης ο παλαιός ήταν … περίεργος, μη φιλόζωος, πιθανόν ….)


23

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΙΟΓΕΝΕΣ ΝΟΣΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Η «πανούκλα των αιγών» Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδροµο στοµατίτιδας-πνευµονοεντερίτιδας», αποτελεί υψηλής µεταδοτικότητας, ιογενές νόσηµα των µικρών µηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Είναι νόσηµα υποχρεωτικής δήλωσης και η έγκαιρη ενηµέρωση των κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση υποψίας, πέρα από νοµική υποχρέωση, συµβάλει στην αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση του.

Μετάδοση Η πανώλη των µικρών µηρυκαστικών δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο. Άµεσα: Η µετάδοση του ιού πραγµατοποιείται πρωτίστως µε την στενή επαφή υγιών µε ασθενή ζώα, αερογενώς µε σταγονίδια νωπών εκκρίσεων όπως ρινικό, οφθαλµικό έκκριµα, σάλιο, ούρα και κόπρανα. O ιός ανιχνεύεται στις εκκρίσεις περίπου από την 3η έως 22η ηµέρα µετά τη µόλυνση, ενώ είναι µολυσµατικός τις πρώτες 12 ηµέρες από τη µόλυνση. Επισηµαίνεται ότι η µετάδοση γίνεται κατά την περίοδο της επώασης του ιού (4-6 ηµέρες µετά την µόλυνση). Έµµεσα:Ο ιός µπορεί να επιβιώσει µέχρι και 72 ώρες στην τροφή, στο νερό, στη στρωµνή και σε διάφορα υλικά και µέσα (οχήµατα µεταφοράς των ζώων, συσκευές, µηχανήµατα), ανάλογα µε την υγρασία, θερµοκρασία και την παρουσία ηλιακού φωτός. Πηγές του ιού: Οφθαλµικό έκκριµα, ρινικό έκκριµα, σάλιο, κόπρανα, ούρα. Επι-

πλέον πηγή µπορεί να αποτελέσει και το ωµό κρέας και γάλα κατ’ αναλογία µε την Πανώλη των Βοοειδών. Σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι ο ιός εξαπλώνεται σε ακτίνα περίπου 10 µέτρων. Να σηµειωθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άµεσο η έµµεσο ρόλο των αρθροπόδων στη µετάδοση του ιού. Κατά συνέπεια, και µε δεδοµένο το γεγονός ότι ο ιός δεν επιβιώνει για µεγάλο χρονικό διάστηµα έξω από τον ξενιστή του (µέχρι 72 ώρες) η άµεση επαφή µε ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού, αποτελεί τον κύριο τρόπο µετάδοσης του νοσήµατος. Η µεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγµατοποιείται µε την διακίνηση νόµιµη ή παράνοµη των ζώων τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν. Ο πιο πιθανός τρόπος εισόδου του νοσήµατος σε ελεύθερες περιοχές είναι η είσοδος µολυσµένων ζώων. Στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, όπου η εισαγωγή ζώων από τις ενδηµικές Χώρες απαγορεύεται, το νόσηµα µπορεί να µεταδοθεί µε την παράνοµη διακίνηση ζώων. Ο κίνδυνος µετάδοσης µέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που µεταφέρονται µε τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιµάται. Η διασπορά του ιού µε µηχανικούς µεταφορείς είναι πιο σπάνια (επιβίωση του ιού

στο εξωτερικό περιβάλλον µέχρι 72 ώρες) αλλά θα µπορούσε να συµβεί µε τα οχήµατα µεταφοράς ζώντων ζώων που επιστρέφουν από περιοχές που ενδηµεί το νόσηµα.

Πρόληψη της νόσου Έγκαιρη ενηµέρωση, άµεση διάγνωση και ενεργοποίηση των µηχανισµών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιµετώπιση και εξάλειψη της νόσου. Σε χώρες ελεύθερες του νοσήµατος λαµβάνονται µέτρα για περιορισµό και έλεγχο στις εισαγωγές ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από ενζωοτικές περιοχές. Η εφαρµογή µέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων µπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήµατος στην εκτροφή: ●Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων. ●Απολυµαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων. ●Καθαρισµός και απολύµανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση. ●Απεντόµωση -Μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση. ●Περιορισµός της εισόδου οχηµάτων και άλλων µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήµατα που έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκµεταλλεύσεις αιγοπροβάτων. ●Καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από

τις εγκαταστάσεις. ●Περιορισµός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκµεταλλεύσεις αιγοπροβάτων. ●Καθαρισµός και απολύµανση των υποδηµάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκµετάλλευση. ● Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών. ● Έλεγχος της προέλευσης των µηχανηµάτων και των συσκευών που χρησιµοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επαφή τους µε αίγες και πρόβατα. ●Χώρος αποµόνωσης για τα ζώα που νοσούν καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάµειξη τους µε τα ήδη υπάρχοντα ζώα. ●Προµήθεια ζώων µε νόµιµες διαδικασίες: Ενηµέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων µε ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσηµα έγγραφα (υγειονοµικά πιστοποιητικά). ●Καθηµερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισµό κλινικών συµπτωµάτων. ●Εµβολιασµός: Ο προληπτικός εµβολιασµός για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπεται. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί ως επιπρόσθετο µέτρο για την αντιµετώπιση του νοσήµατος σε περίπτωση επιζωοτίας.


www.agroekfrasi.gr

24

ΣΑΒΒΑΤΟ 11  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΑ

Αύξηση του προϋπολογισμού των ειδικών μέτρων για τα μικρά νησιά Υποβλήθηκε στην  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ  αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος Ειδικών Μέτρων για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, σε συνέχεια αιτημάτων των τοπικών φορέων που είναι δικαιούχοι του Προγράμματος. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά αιτείται: α) την αύξηση του προϋπολογισμού των εφοδιασμών συνολικά κατά 19,65%, από 5.470.000 ευρώ σε 6.545.000 ευρώ. Αναλυτικά για τις ζωοτροφές από 5.200.320 ευρώ σε 6.250.000 ευρώ και για τα άλευρα από 269.680 ευρώ σε 295.000 ευρώ. Με την προτεινόμενη αύξηση αφενός καλύπτεται μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης μεταφοράς των ζωοτροφών για την κάλυψη

των πραγματικών  διατροφικών  αναγκών των ζώων στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου και η εξομοίωση του κόστους διατροφής τους με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, αφετέρου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των ναύλων μεταφοράς των αλεύρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. β) την αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου των παραδοσιακών τυριών από 2.866.000 ευρώ σε 3.790.000 ευρώ, σε άμεση σχέση με την προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού για τους εφοδιασμούς. Με την αύξηση αυτή θα είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση του υψηλού κόστους παραγωγής γάλακτος στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, η αντιμετώπιση των μικρών έως πολύ μικρών οικονομιών κλίμακας του τομέα ιδίως

στα μικρά και άγονα νησιά, η προώθηση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και η διατήρηση της σημαντικής αυτής γεωργικής δραστηριότητας. γ) την τροποποίηση των όρων επιλεξιμότητας που περιλαμβάνονται στο μέτρο των παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης του εν λόγω Προγράμματος, ώστε να είναι δικαιούχοι  ενίσχυσης  οι  παραγωγοί  αγελαδινού, ή/και πρόβειου ή/και αίγειου γάλακτος, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, δραστηριοποιούνται σε αυτά και παραδίδουν γάλα τόσο στις τοπικές μεταποιητικές  μονάδες  και  στις  μεταποιητικές μονάδες άλλων Μικρών Νησιών του Αιγαίου, όσο και στις μεταποιητικές μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με την εν λόγω αιτού-

μενη τροποποίηση θα δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης των τοπικών διαρθρωτικών προβλημάτων, η ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και η δυνατότητα να λειτουργήσει με καλύτερους όρους ο τοπικός ανταγωνισμός. Επισημαίνεται ότι οι αιτούμενες τροποποιήσεις του Προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς θα βοηθήσουν στην προσαρμογή των παραγωγών στη διαχείριση των τοπικών αλλά και των εθνικών μικροοικονομικών και μακροοικονομικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτές έχουν επέλθει, κατά τα τελευταία έτη, τόσο στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ

Μειωμένα τα ποσά ενίσχυσης στο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2018 Στα 20 € ανά κυψέλη καθορίστηκε το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης,  – μειωμένο κατά 5 € σε σχέση με πέρυσι – που αφορά τη Δράση: 3.1 “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (Αντικατάσταση κυψελών)” του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2018. Μειωμένο επίσης είναι και το ποσό ενίσχυσης της Δράσης 3.2: “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας” που αφορά την ενίσχυση ανά μετακινούμενο μελίσσι η οποία καθορίστηκε στα 4,78 €, ενώ για το 2017 ήταν στα 6 €. Δράση 4.1 : Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την πραγματοποίηση αναλύσεων σε διαπιστευμένα εργαστήρια δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.Το ποσοστό κάλυψης των πραγματοποιηθεισών δαπανών καθορίζεται σε: 100% για τους δικαιούχους που οι πραγματοποιηθείσες

δαπάνες είναι μικρότερες του ποσού των 30.000 € 80% για τους δικαιούχους που οι πραγματοποιηθείσες

δαπάνες είναι ίσες ή μεγαλύτερες του ποσού των 30.000 €, με ελάχιστη επιχορήγηση το ποσό των 30.000€


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

ΤΕΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Σε διαβούλευση ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, έθεσαν σε διαβούλευση έως την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στο http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/90-ippoi-diav, τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής “για τη θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις οδηγίες 90/427/ΕΟΚ και 2009/156/ΕΟΚ του

Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών)” Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής, σχετικά με τη δημιουργία συστήματος αναγνώρισης των ιπποειδών: (α) που γεννήθηκαν στη χώρα, (β) που προέρχονται από άλλο κράτος μέλος

και έχουν τεθεί σε κυκλοφορία στη χώρα ή που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα, σύμφωνα με την τελωνειακή διαδικασία που καθορίζεται στο στοιχείο α) του σημείου 16 του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΟΚ) 952/2013. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της απόφασης 96/78/ΕΚ και έχοντας υπόψη την απόφαση 2009/156 ΕΚ (έχει εναρμονιστεί με το ΠΔ 44/2012) σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών και του προγράμματος επιτήρησης για τη βρουκέλλωση των ιπποειδών γαλακτοπαραγωγής. Σκοπός του Προγράμματος είναι: α) η μείωση του επιπολασμού της βρουκέλλωσης στον πληθυσμό βοοειδών της χώρας, β) η διασφάλιση της υγιεινής των γαλακτοκομικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και γ) η προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη νόσο. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής (ΔΚ) κάθε Περιφέρειας, τα Τμήματα Κτηνιατρικής (ΤΚ) και τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές (ΤΚΑ) των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ). Δύναται να καθοριστεί από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ φορέας εφαρμογής του Προγράμματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οπότε η πολιτική αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης μπορεί να επανακαθοριστεί. Η θεραπεία κατά της βρουκέλλωσης απαγορεύεται. Από το πρόγραμμα εκρίζωσης δύναται να εξαιρούνται τα βοοειδή από τις εκμεταλλεύσεις: α) με αμιγώς παχυνόμενα βοοειδή (Β4π, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2) και β) παχυνόμενων βοοειδών με καθεστώς Β0 (όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 16). Η εξαίρεση περιλαμβάνει υποχρεωτικά όλες τις εκμεταλλεύσεις που συστεγάζονται στην ίδια επιζωοτιολογική μονάδα. Ειδικά για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας και το Δήμο Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας εγκρίνεται η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού των βοοειδών σε εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής με το εμβόλιο RB-51. Κατά παρέκκλιση, μπορεί να πραγματοποιείται εμβολιασμός με το εμβόλιο RB-51 και σε εκμεταλλεύσεις αγελαίων βοοειδών (όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα εκρίζωσης) των ΠΕ αυτών, εφό-

σον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής (Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας) και εφόσον υπάρχουν επιζωοτιολογικοί λόγοι ή/και εργαστηριακά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση των εκμεταλλεύσεων αυτών από Br. abortus. Προκειμένου να εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό: 1) Οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών και το ζωικό τους κεφάλαιο πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο Σύστημα Αναγνώρισης και Καταγραφής και να πληρούν τις απαιτήσεις που περιγράφονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) 1760/2000 και 911/2004, όπως ισχύουν. 2) Ο κτηνοτρόφος οφείλει να συλλαμβάνει και να συγκρατεί το ζώο για την εφαρμογή όλων των κτηνιατρικών πράξεων με τον ασφαλέστερο τρόπο για την αποφυγή τραυματισμού των συμμετεχόντων στην πράξη και τη μικρότερη καταπόνηση του ζώου και να λαμβάνει τα ίδια μέτρα βιοασφάλειας που παίρνει και ο κτηνίατρος (γάντια, γυαλιά, μάσκα κ.τ.λ.). Για αυτό το λόγο σε κάθε εκμετάλλευση, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος χώρος και παγίδες για τα ζώα. Ο κτηνίατρος μπορεί να αρνηθεί την αιμοληψία ή οποιαδήποτε άλλη κτηνιατρική πράξη, αν κρίνει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των συμμετεχόντων ή η ευζωία του ζώου. 3) Οι ΤΚΑ της ΠΕ να έχουν στη διάθεση τους τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό και τα μέσα (αυτοκίνητα) για την εφαρμογή του προγράμματος.

την διακίνηση των ιπποειδών και τις εισαγωγές ιπποειδών προέλευσης τρίτων χωρών, καθώς και την οδηγία 90/427 (έχει εναρμονιστεί με την ΥΑ 327239/1991) σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού χαρακτήρα που διέπουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο ιπποειδών, και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχεία γ) και δ), το άρθρο 6 παράγραφος 2 δεύτερη περίπτωση και το άρθρο 8 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο Α.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Τη διατήρηση των αλόγων φυλής Πίνδου και των αγελάδων Ελληνικής Κόκκινης Φυλής

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών στη δράση «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», στην οποία περιλαμβάνεται η συλλογή και τήρηση στοιχείων Γενεαλογίας των αλόγων φυλής Πίνδου και των κρεοπαραγωγών αγελάδων της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, που θα είναι ο μοναδικός φορέας σ’ ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα που καλύπτει δύο διαφορετικά είδη ζώων και τις τρεις αντίστοιχες ενέργειες, είναι η διατήρηση των Γενεαλογικών Βιβλίων και η έκδοση πιστοποιητικών Γενεαλογίας (pedigree), τόσο για τα άλογα Πίνδου, όσο και για τις εκτροφές της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και στη Δράση αυτή περιλαμβάνονται: 81 εκμεταλλεύσεις αλόγων φυλής Πίνδου, με συνολικό αριθμό 1496 ζώων, που βρίσκονται σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Κιλκίς και 44 εκμεταλλεύσεις με κρεοπαραγωγές αγελάδες της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής, συνολικού αριθμού 3.411 ζώων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


www.agroekfrasi.gr

26

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΒΓΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ «Α.ε.» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΚΙΚΗ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υπερπρώιμη η καλλιέργεια σύκων

Υ

περπρώιμη βγήκε η φετινή καλλιέργεια σύκων, αναφέρει ο πρόεδρος στη ΣΥΚΙΚΗ, κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο ενώ η συγκομιδή ξεκινά στις 5-6 Αυγούστου φέτος εγκαινιάστηκε το μάζεμα στις 23 Ιουλίου και πιθανότατα θα πάει μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, καθώς όπως τόνισε μια συκιά συγκομίζεται αρκετές φορές. Μεσοσταθμικά, ένα δέντρο μπορεί να δώσει και 35 κιλά προϊόν. Ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα κ. Αστέριος Σαπουνάς

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου Πέρυσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΣΥΚΙΚΗ συγκόμισε περί τους 2.200 τόνους, εκ των οποίων τα υποπροϊόντα ήταν 400 τόνοι (δηλαδή προϊόν που είχε ποιοτικά προβλήματα και με την κατάλληλη επεξεργασία έδωσε άλλα υποπροϊόντα με βάση το σύκο).

Φέτος ενώ η πρώτη σοδειά λόγω των βροχοπτώσεων είχε ποιοτικά θέματα όλα δείχνουν ότι αυτή που επακολουθεί και εφόσον βεβαίως τηρηθεί ηλιοφάνεια -όχι όμως καύσωνας- θα είναι καλύτερη ποιοτικά από την αντίστοιχη περυσινή και από πλευράς ποσότητας μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει (μαζί με τα υποπροϊόντα) τους 3.000 τόνους προϊόν. Πέρυσι οι τιμές ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα του προϊόντος χωρίζονταν σε τέσσερις κα-

τηγορίες. Η πρώτη κατηγορία που αφορούσε και το καλύτερο προϊόν ήταν στο 1,80 ευρώ το κιλό, η Β στο 1,55 ευρώ το κιλό, η Γ στο 1,20 ευρώ το κιλό και η Δ στο 0,95 ευρώ το κιλό. Για φέτος μετά και από το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο στη ΣΥΚΙΚΗ αποφασίστηκε η Α κατηγορία να πληρωθεί στο 1,87 ευρώ, η Β στο 1,67 ευρώ, η Γ στο 1,27 και η Δ στο 1 ευρώ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 93% της παραγωγής που πραγματοποιεί η ΣΥΚΙ-

ΚΗ κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Επειδή μιλάμε για ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, μας αναφέρει ο κ. Π. Παπαγεωργίου, η Α κατηγορία κατευθύνεται ως επί το πλείστον στην Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, ενώ στο Ευρωπαϊκό χώρο οι βασικότερες αγορές διοχέτευσης είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία, δηλαδή χώρες που έχουν την αγοραστική δυνατότητα να στηρίξουν το προϊόν.


ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εκδηλώνει ενδιαφέρον για υποβολή πρότασης προς σύναψη σύμβαση μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικό πρόσωπο, για τις ανάγκες υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ HERMES «Harmonization & Recognition of LAS Education and Training in Member Εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων στον Αγρο-διατροφικό Τομέα Εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης μεθοδολογίας επικοινωνίας και εμπλοκής χρηστών των ερευνητικών/αναπτυξιακών έργων Διδακτική εμπειρία σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημοσιευμένο έργο στην Αγγλική γλώσσα σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους Σε περίπτωση ισοδύναμων προτάσεων υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, παρουσία αυτών. Η εν λόγω σύμβαση μίσθωσης έργου θα έχει διάρκεια από την υπογραφή της σύμβασης έως 25 Σεπτεμβρίου 2019. Το ποσό της αμοιβής για το ανατιθέμενο έργο ορίζεται συνολικά στο ποσό των 7.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για τις ανάγκες υλοποίησης του ανωτέρου ερευνητικού προγράμματος, θα καταβληθεί δε, με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών του αντισυμβαλλόμενου. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ HERMES-Harmonization & Recognition of LAS Education and Training in Member States. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει με συμβάσεις οκτώ (8) μηνών πενήντα (50) συνολικά άτομα για την επικαιροποίηση-ανανέωση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων με χαρτογραφικά στοιχεία (ορθοφωτοχάρτες, διανύσματα, κάλυψη/επιλεξιμότητα γης), στην Κεντρική Υπηρεσία, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις: ΜακεδονίαςΘράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας & Κρήτης και στην Περιφερειακή Μονάδα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Τεχνολόγοι Γεωπονίας και Μηχανικοί Γεωπληροφορικής-Τοπογραφίας (ΤΕΙ). Ολόκληρη την Ανακοίνωση με τις θέσεις, τα προσόντα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορείτε να δείτε στην ιστο-

σελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr Σύμφωνα με την Ανακοίνωση: "Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα καταστήματα των Περιφερειακών Διευθύνσεων και της Περιφερειακής Μονάδας, καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Λαρισαίων & Ηρακλείου, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα."

IΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ζητά να προσλάβει απόφοιτο Τμήματος Γεωπόνων ή Τεχνολόγων Γεωπόνων Φυτικής Παραγωγής, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών, Αγροτικής Οικονομίας, πλήρους απασχόλησης, για την κάλυψη των συνεχώς αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων του. Επιθυμητή η συναφής προϋπηρεσία με τον τίτλο σπουδών. Βιογραφικά κατατίθενται στα γραφεία του Ε.Α.Σ. που λειτουργούν καθημερινά (από τις 8 πρωί έως τις 4 απόγευμα) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα της ΕΝΩΣΗΣ στη παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση 1 στο Αργοστόλι ή στο email: egs_kef@otenet.gr. Από Τεχνική Εταιρεία με έδρα τη Λάρισα ζητείται Γεωπόνος με πτυχίο ΜΕΚ πρασίνουΒ τάξεως και άνω για στελέχωση της εταιρείας ή και συνεργασία Τηλ:2410 /555.205Fax: 2410 /555.074Mail : dalive@tee.gr Ζητείται γεωπόνος (Α.Ε.Ι. Φυτικής Παραγωγής) με γνώσεις ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και θρέψης των φυτών, με σκοπό τη στελέχωση του τεχνικού τμήματος της εταιρίας και με έδρα τη Λάρισα. Απαραίτητα προσόντα: μεταπτυχιακό δίπλωμα επιστημών

27

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 AYΓΟΥΣΤΟΥ 2018

φυτοπροστασίας – δενδρωδών καλλιεργειών, εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, δίπλωμα οδήγησης, πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θα εκτιμηθούν: ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας και οργάνωσης, προηγούμενη ενασχόληση και εμπειρία σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής βιογραφικών: info@plantdirect.gr (θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια). PlantDirect Ο.Ε. / ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 259 / Τ.Κ. 41221 / ΛΑΡΙΣΑ Tel.: 2411117241 / Fax: 2411103133 info@plantdirect.gr / www.plantdirect.gr Ζητείται γεωπόνος-πωλητής με περιοχή ευθύνης ΉπειροΑιτωλοακαρνανία-Αχαΐα-Ηλεία από εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των σπόρων και των λιπασμάτων. Προαπαιτούμενα, κάτοχος διπλώματος Β' κατηγορίας, γνώση στη χρήση Η/Υ και αγγλικών και εμπειρία στο χώρο της εμπορίας αγροεφοδίων. Αποστολή βιογραφικών στο mihailva@otenet.gr Η βιομηχανία ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ ζητά εποχικό προσωπικό για τις ανάγκες της παραγωγής του επόμενου οκτάμηνου. Συγκεκριμένα: • Εργάτες/τριες παραγωγής • Επιστημονικό προσωπικό (Γεωπόνους – Χημικούς - Τεχν. Τροφίμων -Τεχν. Γεωπόνους) • Τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικούς – ηλεκτρολόγους) • Χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων Οι ενδιαφερόμενοι / ενδιαφερόμενες μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις στην έδρα της επιχείρησης, στο 5ο χλμ Αλεξάνδρειας - Κρύας Βρύσης, έως τις 30/06/2018. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια απλή φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23330 27800 Email: info@almifoods.gr Η Κονσερβοποιία Α.Ε.Σ. ΑΛ.Μ.ΜΕ. Α.Ε., που εδρεύει στην Ημαθία, δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις αφορούν τις παρακάτω ειδικότητες:

www.agroekfrasi.gr

1. Μηχανικοί 2. Χειριστές - Βοηθοί χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων (κλαρκ) 3. Τεχνολόγοι Τροφίμων 4. Τεχνολόγοι Γεωπονίας 5. Εποχιακό προσωπικό εργάτριες/εργάτες Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23310 97700 Τμήμα Προσωπικού και Ανθρωπίνου Δυναμικού e-mail: almme@otenet.gr Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ ΕΝΩΣΗ αγροτών” προκηρύσσει μία θέση Γεωπόνου με κατεύθυνση την Αγροτική Οικονομία για τη στελέχωση της Ομάδας Παραγωγών Προβατοτρόφων και Αιγοτρόφων του Συνεταιρισμού και αποδοχές το βασικό μισθό της ειδικότητάς του, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν πτυχίο Γεωπονικού Πανεπιστημίου (Α.Ε.Ι ) με την παραπάνω ειδικότητα με αποδεδειγμένη εμπειρία σε αντίστοιχη θέση. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Σπυρίδωνα Γκούρα - Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ομάδας Παραγωγών στο τηλ. 6942 476328. Βιογραφικά κατατίθενται στα γραφεία του Συν/σμού στην οδό Χαρ.Τρικούπη 38 στα Ιωάννινα, 3ος όροφος, στη Γραμματεία , τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι την 10-08-2018 και ώρα 12:00 μ. ή στο email : easikap@otenet.gr

H OPORELLO εταιρία εμπορίας και συσκευασίας φρούτων-με έδρα Λάρισα ζητά: άτομα με προυπηρεσία σε συσκευαστήριο φρέσκων φρούτων για την κάλυψη θλέσεων στα παρακάτω πόστα: Εργάτριες συσκευαστηρίου, χειριστές κλαρκ,υπεύθυνοι βάρδιας παραγωγής, μηχανικοί παραγωγής. Πληροφορίες στο 2410972700 υπεύθυνο για τμήμα εξαγωγών με όρεξη για δουλειά,ομαδικότητα για ανάπτυξη αγοράς. Αιτήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας 10ο χιλΛάρισας-Αγιάς. Αποστολήβιογραφικών: lamproulisko@lamproulis.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΑΠΟ ΕΜΦΙΑΛΩΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΛ. 26620 22110 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 26620-22110 Πωλείται τρακτέρ Fiat 766 με διπλό διαφορικό,αροτρο τριηνο υψιλοσταβαρο,καλλιεργητης 2,5 μετρων Ζαμπιδη,δισκοσβαρνα 28 Παπαδόπουλος στη περιοχή Γιαννιτσών .Τηλ.επικοινωνιας : 6978322933 Είσαι παραγωγός και ενδιαφέρεσαιγια πρωτογενή επικερδή επιχείρηση αρωματικών φυτών; Διαθέτω για άμεση σπορά φυτά λεβάντας από Βουλγαρία. Ποικιλία χεμούς και σεφτόπολις. Δεχόμαστε παραγγελίες. VENUS BUSINESS SERVICE L.T.D TΗΛ. 6981 793717- 6940 122914 Πωλείται σκαληστήρι GASPARDO σε άριστη κατάτσαση . Πληροφορίες στο 6951-798258 Πωλούνται αγροτικά ανταλλακτικά από ΕΑΣ Ιωαννίνων . Πληροφορίες στο 26510-70961 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε πολυ χαμηλή τιμή, χειροποίητες βιολογικές παγίδες για τα βλαβερά έντομα της ελιάς. (δάκος, μαργαρόνια, ακρίδες, μύγες, πυρινοτρίτης, κτλ ) οι παγίδες είναι έτοιμες και με το σύρμα τους, έτοιμες για χρήση. Τηλέφωνο : 6949 772964 Πωλούνται 150 πρόβατα διασταυρωμένα Χιώτικα. Τηλέφωνο 6978166666 Πωλούνταιάγριοι λαγοί με δυνατότητα αποστολής Αθήνα-Θεσσαλονίκη.Κιν1:6942542111, κιν2:6934050179 Πωλούνται 3 βελγικά λυκόσκυλα, 50 ημερών, 50 ευρώ το καθένα. Τηλ: 6946214047 Πωλείται χορτοκοπτικό Ageloni, με 5 δισκάκια, αναρτώμενα (Αλμυρός Μαγνησίας Τηλ: 6978010738 Πωλούνται μπουκάλια για κρασί, μέλι και λάδι, μικρά-μεγάλα, σε καλή τιμή. Τηλ: 2310684438 Πωλείται σπαρτική μηχανή MEKARINNA (520)Τηλ: 6947981455 Πωλούνται 3 βελγικά λυκόσκυλα, 50 ημερών, 50 ευρώ το καθένα. Τηλ: 6946214047 Πωλείται χορτοκοπτικό Ageloni, με 5 δισκάκια, αναρτώμενα (Αλμυρός Μαγνησίας Τηλ: 6978010738 Πωλούνται μπουκάλια για κρασί, μέλι και λάδι, μικρά-μεγάλα, σε καλή τιμή. Τηλ: 2310684438 Πωλείται σπαρτική μηχανή MEKARINNA (520)Τηλ: 6947981455 Πωλούνται δικαιώματα από ζώα 3.750ευρω. οι μεταβιβάσεις έχουν ανοίξει και γίνονται άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6988280753 ζητήσετε των Κωνσταντίνο. Πωλείται τρακτερ SAME DRAGO 100 Hp μοντελο 1974 διπλό διαφορικό, 6 κυλινδρο, προς 4.000 ευρω μετρητά. Περιοχη Δομοκού. τηλ.6932164962’’ Πωλείται μηχανή ποτίσματος RUGGERINI 18 HP με εκίνηση με μπαταρία( τηλ. 6936930206). Πωλείται 1 ζευγάρι ζαντολάστιχα τρακτέρ 13.6.28 (τηλ. 6936930206) Πωλείται ηλεκτομοτέρ 15 ΗΡ με κεντρόφυγα (τηλ 6936930206) Δ) Πωλείται αναρτώμενο ψεκαστικό 1000 lt full spray με 16 μέτρα ράμπα (τηλ. 6936930206) Πωλείται Καροτσα μεταφορας βάμβακος,αλετρι 4υνο 10αρακι Γκλαβανή,λαστιχακια ποτισματος βαμβακιού 240μ 5ευρω το ένα, 2 βεργες ποτισματος για καρουλι,ριπερ βαρεους τυπου με 7 ποδια 900 ευρω.ΤΗΛ.6932164962 περιοχη Δομοκου Πωλούνται8 βαρέλια πλαστικά των 220 λίτρων, με βρυσούλα, σχεδόν αχρησιμοποίητα. Τηλ: 6944980831 Πωλούνται δύο (2) αερόθερμα θερμοκηπίου 250.000 θερμίδες έκαστο. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6932076272 Πωλούνται στρόγγυλες μπάλες τριφυλλιού 13 λεπτά. Επίσης πωλούνται ισπανογαλλικά κριαράκια 7μηνών 80€ το ένα.

Πληροφορίες Κων/νος-Σέρρες 6977-151781 Πωλούνταιδικαιώματα αξίας 10.000 και απο ζώα και απο χωράφια.τηλ. εποικινωνιας 6988280753 Κωστας Πωλείται Μπιζέλι κτηνοτροφικό, ποικιλίας ΟΛΥΜΠΟΣ σε μπάλες 30kl. Το Μπιζελι είναι προβροχικό Τηλ. Επικοινωνίας 6980688788 Δημήτρης Πωλούνται 60 πρόβατα διασταυρωμένα Χιώτικα με γερμανό. Τηλ: 6971836617 κ. Νίκος Πωλείται σιτοσπαρτική Σφότζια, 3,6 μέτρα, χαμηλή Τηλ: 6948758805 Πωλείται σταλακτηφόρος σωλήνας άρδευσης, μήκους 20.500 m χρησιμοποιηθής 3 έτη με σταλάκτες στα 80cm και παροχή 2litra τυλιγμένος σε ανέμη Ζήκον Τηλ: 698173432 Πωλούνται 220 μπάλες τριφύλλι, 2ης κοπής, προς 4 ευρώ τη μπάλα. Τηλ: 6947351579 Πωλούνται450 πρόβατα, Ροδιά Τυρνάβου. Τηλ: 2492051054 Πωλείται ανέμη Ζήκου απλώματος, μαζέματος σταλακτηφόρου σωλήνα με τυλιγμένο λάστιχο 20,5 χιλιόμετρα με σταλάκτες, δίλιτροι στα 80 εκατοστά μεταξύ των, με 3ετή χρήση. Η ανέμη φέρει 3 διαμερίσματα ή κασέτες. Τηλ: 2410-626047, κιν: 6978173432 Πωλούνται και ανταλλάσονται με πρόβατα, κατσίκια σταυλισμένα στην 5η τραγιά και 12 κατσίκια. Τηλ: 6932223653 Πωλείται 24αρι αρμεκτήριο με αρμεγόμενα τα 12, ιταλικής προέλευσης, αυτόματης τάισης σεε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες Χρήστος 6973-908912 Πωλούνται δικαιώματα 3.600 (υπάρχει και αύξηση κάθε χρόνο έωςτοποσότων6.500)στηντιμήτων1.500στοιχειαεπικοινωνίας, 6946829425 6988280753 kostantinosgkanas@gmail.com Πωλούνται σιτοσπαρτικη μηχανη Νικοπουλος υδραυλικη με πηρουνα η μοναδικη με 21 εξοδους/λαρυγγια σε τελεια κατασταση προς 2500 ευρω ,ριπερ 800 ευρω. τηλ. 6932164962 περιοχη Δομοκου'' Πωλείται αερολέβητας 200000 kcal/h καινούργιας κατασκευής για καύση στερεών καυσίμων όπως κάρβουνα, ελαιοπυρήνα, pellet, κ.α. Έχει άψογη λειτουργία, υψηλή απόδοση, εύκολο καθαρισμό, ελάχιστη συντήρηση και αποτελεί αξιόπιστη πρόταση για την θέρμανση βιοτεχνικών χώρων, θερμοκηπίων, στάβλων, χοιροστασίων, βιομηχανιών κλπ. Στοιχεία επικοινωνίας VACOM Βαρελτζής, Πάτρα, 261 052 3456 Πωλούνται 60 πρόβατα (56 έγκυα) τα οποία γεννάνε Ιανουάριο περιοχή νομού Σερρών πληροφορίες κΚώστας 23240-22789. Πωλείται σπόρος σιταριού R2 από παραγωγό, σε καλή τιμή. Περιοχή χαλκιδική. τηλ.6974154586 κος Παναγιώτης. Πωλούνται Καυκάσου 40 ημερών γιγαντόσωμα, φύλακες. Βλέπετε και τους 2 γονείς. Άριστοι φύλακες. Τιμή 150 ευρώ. Βοιωτία. Τηλ. επικ. 6977261502 Πωλείται βίκος ποικιλία Ζέφυρος, και μπιζέλι ποικιλία Όλυμπος για σπόρο. Τηλέφωνο: 6944804870 Διατίθεται για Ζέα βιολογικής καλλιέργειας (Triticum dicoccum) προς σπορά και αλεύρι από χειροποίητο πετ΄ρμυλο για κάθε χρήση. Πληροφορίες-διάθεση: 6977673262 Διατίθεται 4 τόνοι σιτάρι δίκοκο για σπόρο. Τηλέφωνο: 6941426167 Πωλούνται 26 στρέμματα ποτιστικά στην περιοχή Φαρσάλων Λάρισας. Τηλ: 6937756559 Πωλείται σπόρος ΡΕΒΙΘΙΟΥ μεγαλόκαρπος ΜΑΚΑΡΕΝΑ και ΓΑΥΔΟΣ σε οικονομικές τιμές από Θεσσαλία τηλ. 6972703887 Πωλούνται20 τόνοι σιτάρι ΖΕΑ πρώτης γενιάς. Τηλ: 6976 602014 Πωλείται αγροτεμάχιο 10άρι. Τηλ:6976617008 Πωλείται Γκότζι μπέρι νωπό. Τηλ: 6977620156 Πωλείται πομώνα caprari 4άρα, 180 μέτρα, στρόφαλος σχεδόν καινούργιος, 23 κούπες, Τηλ: 6948758804 Πωλείται ενσίρωμα καλαμποκιού σε μπάλα 1ton άριστης ποιότητας, τιμή συζητήσιμη.τηλ 6944805540 Πωλείται ενσίρωμα τριφιλιού σε μπάλα 700kg άριστης ποι-

ότητας, τιμή συζητήσιμη.τηλ 6944805540 Πωλείταιενσίρωμα Βίκου, βρώμης, μπιζελιού σε μπάλα 800kg άριστης ποιότητας, τιμή συζητήσιμη.τηλ 6944805540 Πωλείται ένα αγροτεμάχιο 36 στρεμμάτων φυτεμένο με 570 ελαιόδενδρα παραγωγικά. Πολύ καλή ευκαιρία. Μαρώνεια Σητείας, θέση «Καλοκαιρινά». Τιμή 60.000€ με ευκολίες πληρωμής. Τηλέφωνο 6957-670904 Σήφης Πωλειται κριθάρι βιολογικής παραγωγής 70 τόνοι τηλ. 6972802670 Πωλείται κεχρί τριορισμενο βιολογικής γεωργίας τηλ6972802670 Πωλούνται 100 πρόβατα βελτιωμένα χιώτικα & αγροτικό ΙΧ με ανατροπή. Μάριος 6974311286 Πωλείται βαμβακοσυλλεκτική μηχανή John Deer, 9930, με υπερυψωμένο καλάθι, 4τροχη 150 ίππων, σε υπεράριστη κατάσταση. Τηλ: 6984847191 Πωλούνται 500 κολώνες 2μετρες, σε καλή κατάσταση από 7 στρέμματα αμπελιού. Τηλ: 6988257511 Πωλείται άδεια οινοποιείου. Τηλ: 6988257511 Πωλείταικαλαμπόκι 150 τόνους, περιοχή Βεροίας. Τηλεφ 6976602014 Ζητουνται ειδικά Δικαιώματα. Τηλ: 6976141565 Πωλούνται εκτατικά Δικαιώματα. Τηλ: 6976141565 Πωλείται μεταχειρισμένο αντλητικό συγκρότημα εργοστασίου, με 2 βάθμια κεντρόφυγα 2,5 ίντσες, 1 μοτέρ 25 ίππων και 2 εξαγωγές με τάφ (βάνες), 1 σπιράλ και εξαρτήματα. Πληροφ. ώρες 20.00-24.00 στο τηλ.: 22310 79816 Πωλούνται όσπρια παραγωγής μας βραστερά (φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα). Τηλ.6973933502 Πωλείται καινούργιο πολυάροτρο από αγρότη σε πολύ καλή τιμή, Λάρισα. Τηλ.6973933502 Πωλείται κρασί σε συσκευασίες 5 λίτρων (ασκό) βιολογικής καλλιέργειας. Πληροφορίες Χρήστος 6977010466 Πωλείται σιτάρι σπόρος zeas, βιολογικής καλλιέργειας (Τρίκαλα). Τηλ: 6980061445 ΔιατΙθεται ΖΕΑ βιολογικής καλλιέργειας τύπου Faro (triticum dicoccum), προσφορά ή αλεύρι Τηλ: 6977673262 Πωλείται τριφύλλι και άχυρο, επίσης πωλείται τρακτέρ, καρότσα, καρούλι, πρέσα χορτοδεσίας, χορτοκοπτικό και χορτοσυλλέκτης. Τηλ: 6932396375 Πωλειται σπόρος φακής υψηλής ποιότητας. Φάρσαλα Τηλ:24910-61114 κιν: 6974824301 Πωλείται κτηνοτροφικό ρεβίθι, για σπόρο και ζωοτροφή, περιοχή Καρδίτσας. Τηλ: 6977436407 ΠωλΟΥΝται 150 πρόβατα, βελτιωμένης ράτσας, περιοχή Ν, Μουδανιά Χαλκιδικής. Τηλ: 6974311286 Πωλούνται για Ήφαιστους, φιάλες οξυγόνου, ασετιλίνης, προπανίου, με εργαλεία κοπής και συγκόλλησης 300 ευρώ. Τηλ: 6959080800-6936280164 Πωλούνται αρμεκτήρια 12 θέσεων, γρήγορης διαφυγής, περιοχή Αμφιλοχίας. Τηλ: 6932542787 Πωλούνται δύο αγροτεμάχια, το ένα 20 στρεμμάτων και το άλλο 22 στρέμματα. Κεσαριανά Εδέσης. Τηλ: 6973688115 Πωλείται αγουρέλαιο ορεινής Μεσσηνίας από παραγωγό, 55 ευρώ το δοχείο, παράδοση κατ’ οίκων. Τηλ: 6932213644 ΠωλεIται τσίπουρο-ρακί, άριστης ποιότητας από παραγωγό. Τηλ: 3982805411 Πωλούνται ι 2 κοχλίες Φ 90 γαλβανιζέ 3 & 6 μέτρων με τα μοτέρ τους. Περιοχή Καρδίτσας. Τηλ: 6977436407 Πωλείται ελαιόλαδο Θράκης από βιοκαλλιεργητή από τον Ιασμό Κομοτηνής. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον Αθανάσιο Κιοσσέ, τηλ. 6936877581. Τιμή: 5 ευρώ/χγ. λάδι (συσκευασία 5, 10, 15 χγ.) Πωλείται βιολογικό τριφύλλι και καλαμπόκι με πιστοποίηση ΒΙΟΕΛΛΑΣ, περιοχή Ναυπάκτου. Τηλ: 6976288400 Πωλείται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1.000 κιλά σε καλή τιμή από παραγωγό Τηλ κ. Γιώργο 6977345695

Πωλούνται 500 μπάλες τριφύλλι, ορθογώνιες, περιοχή Πολύκαστρου Κιλκίς. Τηλ: 6976621881 Πωλείται σπόρος βίκου «ΙΝΤΙΤΣΕ» (ποικιλία υψηλόσωμη, ιταλική) και σπόρος βρώμης, ποικιλίας ΚΑΣΑΝΔΡΑΣ. Τηλ: 6980104600 Πωλείται τριφυλλόσπορος, φετινής σοδειάς, σε άριστη κατάσταση. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Τηλ: 6936833180 Πωλούνται μπάλες άχυρου, μικρές τετράγωνες και μεγάλες στρογγυλές. περιοχή Λαμίας. Τηλ: 6945979571 Πωλούνται Lakon κριάρια, 2ης γενιάς, ενός έτους, από γονείς με πεντι γκρί. Τηλ: 6981030149 Πωλούνται χοιρινά απογαλακτισμένα από 30 ευρώ και πάνω. Περιοχή Χαλκιδικής. Τηλ: 6970593927 Πωλούνται Αρσενικά κατσίκια, φυλής Δαμασκού, καθαρόαιμα. Περιοχή Αρκαδίας. Τηλ: 6945950942 Πωλείται ΤΡΙΦΥΛΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ από όλες τις κοπές με δυνατότητα παράδοσης στο χώρο σας. Πληροφορίες: 6972 070496/2410-288453/6937 296688 Πωλείται Αγνό μέλι παραγωγής μας - Αλέξανδρος Μεσημέρης 6945568503

ΖΗΤΕΙΤΑΙ «Ζητώ να αγοράσω ελαστικό/α για τρακτέρ 520-85-38 ραντιαλ ή συμβατικά 20.8-38 μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση και τιμή, τηλ.6934601727. ΖΗΤΕΙTΑΙ ΜΕΣΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ MASSEY FERGUSON , CASE Y ΑΠΟ 180 - 220 ΗP ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥ ΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 2 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ 2.) ZHTONTAI DDGS ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ 48 ΤΟΝΟΙ / ΜΗΝΑ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ. ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΟΦΗ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΤΗΛ: 0030- 6955 809 388 , 6955 155 661 Ε-μαιλ : kikihatzi2013@hotmail.gr Ανώνυμη εταιρεία, με έδρα την Αχαΐα, που δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση λιπασμάτων και ΦΠΠ, ζητά γεωπόνο ΑΕΙ (φυτικής παραγωγής). Προϋπηρεσία απαραίτητη. Αποστολή βιογραφικών στο ergasiageoponos@gmail.com. Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια. Ζητειται για αγορα τρακτερακι βενζινης μεταχειρισμενο ή καινουργιο (να συνοδευεται με τιμολογιο πωλησης) τηλ 6932164962'' Ζητείται μηχανή Gaspardo νέου τύπου για σπορά βαμβακιού. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλ 6947434133. Ζητείται για αγορά άμεση τρακτεράκι βενζίνης τιμολόγιο τηλ. 6932164962’’ Ζητείται μεταχειρισμένο κανόνι κρότου (διώκτης πουλιών), ευρωπαϊκό, στην περιοχή της Λάρισας. Τηλ: 6947123509 Ζητουνται καυσόξυλα (πεύκο, έλατο, οξιά και δρυς) κομμένα στα 1.20 m για βιομηχανική χρήση. 6948077608

ΔΙΑΦΟΡΑ Χορηγίααπό το Σύλλογο Τρίτεκνων Ν. Λάρισας. Οι δωρεές και οι χορηγίες των υλικών αγαθών (τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, ακόμη και χρήματα κτλ), συμβάλλουν άμεσα και καθοριστικά στην υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου. Αναζητούμε χορηγούς - υποστηρικτές, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου μας. Αν επιθυμείτε και εσείς να στηρίξετε το σύλλογο μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους παρακάτω τρόπους: 2413014393,6983504021, και 6973 045809 ή στο email triteknoilar@ yahoo.gr


www.agroekfrasi.gr

28

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Η σωστή επιλογή του κατάλληλου σπόρου για την εκμετάλλευση

Η

απόδοση των καλλιεργούμενων φυτών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί από την μεριά του να επηρεάσει ως ένα βαθμό, (κλίμα, έδαφος, καλλιεργητικές εργασίες κ.λ.π. ). Η συμμετοχή όμως και η πρωτοβουλία του ανθρώπου είναι πολύ μεγάλη στην επιλογή του κατάλληλου για την εκμετάλλευση του σπόρου, τόσο από άποψης ποικιλίας όσο και ποιότητας σπόρου.

Ποικιλία σπόρου Ο σπόρος που καλλιεργεί σήμερα ο άνθρωπος έχει διαφοροποιηθεί και βελτιωθεί γενετικώς ( Γενετική βελτίωση φυτών ) σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον αρχικό σπόρο από τον οποίο και προήλθε το κάθε καλλιεργούμενο είδος και ποικιλία αυτού. Από γεωργικής άποψης, ποικιλία καλείται η ομάδα φυτών ενός είδους που έχουν κοινή προέλευση και στενή ομοιότητα μεταξύ τους και τα οποία διακρίνονται από τα φυτά οποιασδήποτε άλλης ποικιλίας με διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν γεωργική σημασία, τα οποία χαρακτηριστικά είναι γενετικώς σταθερά και μεταδίδονται στους απογόνους, όταν ο πολλαπλασιασμός γίνεται με έναν καθορισμένο τρόπο. Η καταλληλότητα της ποικιλίας πρέπει να κρίνεται από γεωργοοικονομικής άποψης, να δίνει δηλαδή το άριστο οικονομικό αποτέλεσμα στο αγρότη - παραγωγό. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει η ποικιλία να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της καλλιέργειας αλλά και της κατανάλωσης. Η διάθεση του προϊόντος πρέπει να είναι εξασφαλισμένη, ενώ όταν η ποικιλία είναι δυσχερής, πρέπει να αποσύρε-

ται και να αντικαθίσταται με άλλη πιο συμφέρουσα. Η αναδιάρθρωση των ποικιλιών είναι σχετικώς εύκολη στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας γιατί είναι ετήσιες συνήθως καλλιέργειες. Τα βασικά επιθυμητά γενετικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας αποτελούν: Η προσαρμοστικότητα Η παραγωγικότητα Η ποιότητα του προϊόντος ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και προπαντός να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία του Η ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες ώστε να απαιτεί, κατά το δυνατό, περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων, στοιχείο που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος Η προσαρμογή στην εκμηχανισμένη καλλιέργεια. Η ιδιότητα αυτή επέβαλε στις περισσότερες καλλιέργειες, την τροποποίηση των επιθυμητών μορφολογικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών του φυτού, π.χ. τα φυτά δεν πρέπει να έχουν υπερβολική ανάπτυξη, δεν πρέπει να πλαγιάζουν, δεν πρέπει να '' τινάζουν '' το προϊόν ή πρέπει να έχουν συγκεντρωμένη καρποφορία ( βαμβάκι ) και να ωριμάζουν το προϊόν τους κατά το δυνατό ταυτόχρονα Η πρωϊμότητα, η οποία είναι γενικώς επιθυμητό χαρακτηριστικό γιατί συνδέεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά για ορισμένες καλλιέργειες, είναι τελείως απαραίτητο χαρακτηριστικό ώστε η διάρκεια του βιολογικού κύκλου της ποικιλίας να είναι προσαρμοσμένη στη βλαστική περίοδο της περιοχής. Όταν όμως η βλαστική περίοδος σε μια περιοχή είναι μεγάλη, είναι πολλές φορές προτιμότερη μια οψιμότερη ποικιλία, που κατά κανόνα θα είναι και πιο παραγωγική από την πρώιμη. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επιθυ-

μητός χρόνος παραγωγής ενός προϊόντος επιβάλλει τη χρησιμοποίηση όψιμων ποικιλιών.

Ποιότητα σπόρου Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας καλλιέργειας αποτελεί η χρησιμοποίηση σπόρου της επιθυμητής ποικιλίας με καλή ποιότητα, ώστε να έχει υψηλή βλαστική και φυτρωτική ικανότητα. Βλαστική ικανότητα ενός σπόρου είναι η ικανότητα που έχει το έμβρυο, όταν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες, να αυξάνεται και να αναπτύσσεται προς φυτάριο ( νεαρό φυτό που προορίζεται για μεταφύτευση )και φυτό. Το φυτό που προκύπτει είναι όμοιο προς το μητρικό ( όταν προέρχεται από αυτογονιμοποίηση ) και επίσης, το μητρικό φυτό ανήκει σε καθαρή ποικιλία και είναι ανάλογο προς τους γενότυπους των δύο γονέων, όταν προέρχεται από διασταύρωση. Φυτρωτική ικανότητα ενός σπόρου είναι η έξοδος του βλαστιδίου από το έδαφος. Υπάρχει σχέση μεταξύ της βλαστικής και της φυτρωτικής ικανότητας ενός σπόρου, αλλά όχι απόλυτη. Η φυτρωτική ικανότητα είναι μικρότερη της βλαστικής, γιατί ένα ποσοστό του σπόρου μπορεί να βλαστάνει αλλά να δίνει αδύνατα φυτά, τα οποία, είτε δεν έχουν την δύναμη να ολοκληρώσουν το φύτρωμα, είτε δεν επιζούν με τις συνθήκες του αγρού, ειδικά όταν πρόκειται για αντίξοες. Η βλαστική ικανότητα εκτιμάται μόνο στο βλαστητήριο με καθορισμένες και ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτός και πρέπει κατά κανόνα να είναι μεγαλύτερη από το 80% για να θεωρείται ο σπόρος κατάλληλος για σπορά. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά καθορίζουν την έννοια της ποιότητας ενός σπόρου:


29

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Η ακεραιότητα του σπόρου και κυρίως του εμβρύου, γιατί διαφορετικά, μειώνεται η βλαστική ικανότητα του σπόρου επειδή περιορίζονται οι αποθησαυριστικές ουσίες και οι σπόροι έτσι, γίνονται ευπαθείς σε σήψεις καθώς και σε ορισμένες απαραίτητες μεταχειρίσεις, όπως η χημική αποχνόωση του βαμβακόσπορου. Το μέγεθος, το βάρος και ειδικό βάρος του σπόρου ασκούν συνήθως θετική επίδραση κυρίως στην πρώτη ανάπτυξη του φυτού. Πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέγεθος του εμβρύου. Η φυσιολογική ανάπτυξη - ωριμότητα του σπόρου. Άωροι ( άγουροι, ανώριμοι ) σπόροι, είτε δε φυτρώνουν όταν το έμβρυο δεν έχει συμπληρώσει την ανάπτυξή του, είτε δίνουν αδύνατα φυτά. Οι συνθήκες ωρίμανσης του σπόρου ( καιρικές, συνθήκες θρέψης, καλλιεργητικές εργασίες, χρονική περίοδος ωρίμανσης που συνδέεται με τη φυσιολογική ή μη ωρίμανση του σπόρου, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς ) παίζουν βασικό ρόλο στην ποιότητα του σπόρου. Υπάρχουν βέβαια και οι γενετικώς άγονοι ( στείροι ) σπόροι που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ενός σπόρου. Η υγιεινή κατάσταση του σπόρου. Οι σπόροι πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από μικροοργανισμούς ( κυρίως μύκητες ) και έντομα. Για να προστατευθεί ο σπόρος από τους μικροοργανισμούς που φέρει επάνω του ή που θα συναντήσει στο έδαφος και οι οποίοι συνήθως προκαλούνσήψη του σπόρου ή του νεαρού φυταρίου και μετέπειτα φυτού, γίνεται υποχρεωτική απολύμανσηστις περισσότερες περιπτώσεις. Ο έλεγχος της φυτοϋγιεινής κατάστασης του σπόρου είναι επιβεβλημένος όταν εισάγεται σπόρος από το εξωτερικό και γίνεται από Ειδικές Υπηρεσίες. Ο εισαγόμενος σπόρος, πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγιεινής κατάστασης που εκδίδεται από την χώρα προέλευσης του σπόρου και πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις της χώρας εισαγωγής. Ο λήθαργος που είναι η προσωρινή αναστολή της βλαστικής ικανότητας του σπόρου. Πολλοί σπόροι δεν βλαστάνουν αν δεν περάσει η περίοδος του ληθάργου. Η κατάσταση του λήθαργου, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να διακοπεί τεχνητά. Η ηλικία του σπόρου. O σπόρος μπορεί να επιζήσει για αρκετά χρόνια αναλόγως του φυτού ( π.χ. οι ελαιούχοι σπόροι επιζούν λιγότερο από τους μη ελαιούχους ), της φυσικής κατάστασης του σπόρου ( σπόροι υγιείς, ώριμοι και με χαμηλή περιεκτικότητα υγρασίας επιζούν περισσότερο ) και κυρίως των συνθηκών συντήρησης ( π.χ, χαμηλή θερμοκρασία και υγρασία σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς παράγοντες φυτοϋγείας επιμηκύνουν τη ζωή του σπόρου ). Οι συνθήκες διατήρησης του σπόρου. Υψηλή θερμοκρασία και υγρασία μειώνουν τη βλαστική ικανότητα του σπόρου γιατί βοηθούν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν σήψη του σπόρου και επιπλέον με τέτοιες συνθήκες, ο σπόρος αναπνέει εντονότερα με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και την απώλεια των αποθησαυρωτικών ουσιών. Κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης σπόρου για τα περισσότερα φυτά θεωρούνται, όταν η υγρασία του χώρου κυμαίνεται από 5 - 7% και η θερμοκρασία από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία επίσης του σπόρου καθορίζει σημαντικά την μακροβιότητά του. Οι σπόροι των περισσότερων φυτών μεγάλης καλλιέργειας διατηρούνται ικανοποιητικά όταν η υγρασία είναι 9 - 12%. Ορισμένα φυτά, ιδιαίτερα τα ελαιούχα, είναι περισσότερο ευαίσθητα όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία του σπόρου είναι μεγάλη. π.χ. το βαμβάκι, μπορεί να χάσει το 100% της βλαστικότητάς του μέσα σε μια εβδομάδα, αν αποθηκευτεί με υγρασία σπόρου 40% και άνω, ιδιαιτέρως όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή. Ομοιομορφία του σπόρου. Για να προέλθουν ομοιόμορφα φυτά ως προς την ικανότητα αύξησης ( ώστε να υπάρχει συγχρονισμός στα στάδια αύξησης και ανάπτυξης ) και ως προς την ανταγωνιστική ικανότητα ( ώστε να μην εξοντωθούν τα αδύνατα από τα δυνατά και υπάρξει μείωση του πληθυσμού ), πρέπει οι σπόροι να είναι ομοιόμορφοι. Το χαρακτηριστικό αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία σήμερα που υιοθετείται το σύστημα σποράς ακριβείας και υπάρχει γενίκευση της έννοιας της εκμηχάνισης των καλλιεργειών που επιβάλλει σύγχρονη αύξηση και ανάπτυξη στα φυτά. '' Εν αρχήν ην ο σπόρος '' Θεόφραστος ( Έλληνας φιλόσοφος , 371 π.Χ - 287 π.Χ ) Γιώργος Κατσαντώνης Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Ιστολόγιο γεωπονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης για τον αγρότη – παραγωγό https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/

www.agroekfrasi.gr

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ

ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΥΧΟΝ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Επιθεώρηση των βαμβακοχώραφων κάθε 1-2 ημέρες Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

το προσεχές και πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 1–2 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, καθώς υπάρχουν - μεμονωμένες μέχρι στιγμής - περιπτώσεις όπου οι ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) ξεπερνούν το όριο επέμβασης.

Συστάσεις - καλλιεργητικές πρακτικές Στόχοι Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο. Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά την περίοδο από το μέσο της ανθοφορίας μέχρι το στάδιο της καρποφορίας με καρπόδεση του 50% των ανθέων, και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

Διαπιστώσεις Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις πράσινου σκουληκιού διαπιστώνονται σε ορισμένες τοποθεσίες του Δ.Δ. Πολυνερίου Φαρσάλων, ενώ υψηλές συλλήψεις πεταλούδων πράσινου σκουληκιού παρουσιάζονται σε ορισμένες περιοχές των Δ.Δ. Κουλουρίου και Φαλάνης. Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας και κυρίως σε περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που βρίσκονται παραπλεύρως της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται σε ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Γλαύκης, Ελευθερών, Τερψιθέας και Χάλκης, ενώ πολύ υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού παρουσιάζονται σε ορισμένες περιοχές των Δ.Δ. Αρμενίου, Αχιλλείου, Κιλελέρ, Κοιλάδας, Μεγάλου Μοναστηρίου, Μελίας, και Σωτηρίου. Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης. Το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να εφησυχάζει τους βαμβακοπαραγωγούς, γι’ αυτό η Υπηρεσία μας συστήνει στους παραγωγούς

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών, αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής, όταν διαπιστώνουν τουλάχιστον πέντε (5) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 βαμβακόφυτα, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Η καταπολέμηση είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα διαπιστωθεί η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) νεαρών σταδίων 1ου και 2ου (μέχρι 1 εκατοστό). ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για το ρόδινο σκουλήκι, στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν εξονυχιστικά τα καρύδια των φυτών για τυχόν στίγματα πάνω στην επιφάνειά τους ή στο εσωτερικό τους με σκοπό την διαπίστωση ύπαρξης ζωντανών προνυμφών, πραγματοποιώντας τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) από αντιπροσωπευτικά σημεία κάθε αγροτεμαχίου και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση. Το ρόδινο σκουλήκι θεωρείται «ύπουλος» εχθρός του βαμβακιού, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου σκουληκιού, σε χρονικό διάστημα 20-30 ωρών από την εκκόλαψή τους, ανοίγουν στα καρύδια τρύπες εισόδου, που συνήθως επουλώνονται και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ακολούθως τρέφονται στο εσωτερικό των καρυδιών προκαλώντας αφενός μεν σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμισή τους, αφετέρου δε δυσκολεύεται η χημική καταπολέμησή του καθώς προστατεύεται από το περίβλημα του καρυδιού. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή (τηλ.: 2413 511119, 2413 511157).


www.agroekfrasi.gr

30

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ... ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

το 25ο Πανελλήνιο συνέδριο στη Λιβαδειά θα κάνει... σοφότερους τους Νέους αγρότες

Μ

ε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για το 25οΠανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, παράλληλα με το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, Agrofest Στερεάς Ελλάδας, από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας. Ήδη, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σημαντικό αυτό Συνέδριο, που αναμένεται να αποτελέσει μαζί με το 1ο Agrofest Στερεάς Ελλάδας, το... γεγονός του Σεπτεμβρίου για τον αγροτικό τομέα, καταγράφεται ιδιαίτερα έντονο, τόσο από τους ίδιους τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή τους αγρότες, όσο και από τις επιχειρήσεις του χώρου, που στηρίζουν το εγχείρημα, αλλά και τους τοπικούς φορείς. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά από τις 20

έως τις 23 Σεπτεμβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας) και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ενώ την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει η EXPO COM-Σοφοκλής Μποτονάκης. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι η INTERAMERICAN, η ELIKON TRANSPORT & LOGISTICS, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η BASF, η GAIA-ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ, η AGROMA, η SYNGENTA και η AGROTECH, ενώ προστίθενται συνεχώς νέες εταιρείες στον σχετικό κατάλογο, αφού το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο. Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς, θα εμβαθύνει στα θέματα της νέας ΚΑΠ, θα διερευνήσει τις συνθήκες της αγοράς και τους τρόπους,με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, ενώ θα δείξει επιτυχημένες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι γεωργοί, ώστε να πετύχουν, στο νέο τους ξεκίνημα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρί-

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΕΘΙ ΣΤΙΣ 7, 8 & 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η 4η γιορτή μανιταριού στην Καλαμπάκα Η 4η Γιορτή Μανιταριού θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 7, 8 & 9 Σεπτεμβρίου στην Καλαμπάκα. Η γιορτή αυτή, που διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, έχει γίνει θεσμός πλέον για την περιοχή, ενώ οι προσδοκίες όλων έχουν αυξηθεί μετά τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων διοργανώσεων. Έτσι και φέτος πολλές θα είναι οι δράσεις που περιμένουν τους συμμετέχοντες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εξορμήσεις στο βουνό για κυνήγι τρούφας και συλλογή – ταυτοποίηση μανιταριών, σεμινάρια, δράσεις για παιδιά και καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ πολλοί σεφ θα ετοιμάσουν για τους επισκέπτες της Γιορτής μανιταρολιχουδιές και τρουφομακαρονάδες. Στόχος του Μουσείου είναι μέσω της Γιορτής, αφενός οι επισκέπτες να εξοικειωθούν με τον κόσμο των μανιταριών, αφετέρου να αναδειχθεί η υψηλή διατροφική και γευστική τους αξία. Γι’ αυτό κάθε δράση της Γιορτής προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ! Η 4η Γιορτή Μανιταριού έχει την υποστήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Μετεώρων, των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και των μανιταροφιλικών οργανώσεων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Είναι σίγουρα μια Γιορτή που θα σας μείνει αξέχαστη.

ου θα ανακοινωθεί και ο νικητής του Διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Νέου Αγρότη του 2018, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συνέδριο συνεχίζει την παράδοση των ετήσιων Συνεδρίων των Ενώσεων Νέων Αγροτών που ξεκίνησαν το 1994 και έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί την αφορμή για την ετήσια συνάντηση των Νέων Αγροτών της Ελλάδας. Θα απευθύνουν ομιλίες αγρότες, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών, στελέχη του δημοσίου τομέα, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να μεταφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και να παρουσιάσουν επιτυχημένες πρακτικές. Η Π.Ε.Ν.Α., καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν στο Συνέδριο. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στο e-mail: greek.young.farmers@gmail.com.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 9-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το 9ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο

Στις 9-12 Οκτωβρίου 2018, διοργανώνεται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το 9ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο. Θεματικές ενότητες Α. Θεσσαλία και κτηνοτροφική παραγωγή Β. Οικολογία λιβαδιών και λειμώνων: Λιβαδικά και λειμώνια φυτά, βιοποικιλότητα, επιδράσεις της βόσκησης, παραγωγικότητα και κλιματική αλλαγή, προστασία, οικολογία τοπίου. Γ. Διαχείριση και βελτίωση λιβαδιών και λειμώνων: Συστήματα βόσκησης, συστήματα παραγωγής, αλληλεπιδράσεις φυτών ζώων, λιπάνσεις, σπορές, γενετική βελτίωση λιβαδικών φυτών, βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή) Δ. Πολλαπλές χρήσεις και υπηρεσίες λιβαδικών οικοσυστημάτων: Οικοσυστημικές υπηρεσίες, αγροδασοπονία, σχέσεις λιβαδιών και άγριας πανίδας, βιολογία και διαχείριση, ορνιθοπανίδα, εντομοπανίδα, θηραματική πανίδα) Ε. Στρογγυλή τράπεζα: Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Σύνταξη και εφαρμογή Το κόστος συμμετοχής στο συνέδριο είναι 30€ (10 € για φοιτητές) και εριλαμβάνει τα πρακτικά, το μπουφέ της έναρξης 1ης μέρας, τα δύο γεύματα και τους καφέδες των διαλειμμάτων, καθώς και το επίσημο δείπνο. Η συμμετοχή στην εκδρομή στις 12 Οκτωβρίου κοστίζει 10 €. Το κόστος συμμετοχής των συνοδών είναι 15 €.

Δελτίο καιρού για τους αγρότες σαΒΒατΟ 11/8 Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη και τα ανατολικά ηπειρωτικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

κυριακη 12/8 & Δευτερα 13/8 Γενικά αίθριος. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

τριτη 14/8 & τεταρτη 15/8 Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

ΠEμΠτη 16/8 και ΠαρασκευH 17/8 Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τοπικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς μεταβολή.


31

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

Τo Σκαλιστήρι Στις πρώτες πληρωμές για τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες προχώρησε στις 7 Αυγούστου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού οι πιστώσεις αφορούν 279 δικαιούχους και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 3,7 εκατ. ευρώ.Θετικά νέα, να γεμίζουν οι τσέπες καθότι είναι τρύπιες γενικώς. Μεταφέρουμε από την ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ: «(ι)Το ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης (ΠΣΚΕ) θα πρέπει να ανοίξει άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στο μεσοδιάστημα έως την 1/10/2018 να έχει προχωρήσει η αξιολόγηση σημαντικού αριθμού φακέλων από τους συναδέλφους των Δ.Α.Ο.Κ.. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένει κλειστό το ΠΣΚΕ. Η ταυτόχρονη υποβολή κάποιων σχεδίων και αξιολόγηση κάποιων άλλων δεν δημιουργεί πρόβλημα ασυμβιβάστου από την υπάρχουσα Κ.Υ.Α.ιι)Σε περίπτωση που παρόλα αυτά απαιτείται επιπλέον αριθμός συναδέλφων για την αξιολόγηση των φακέλων τότε να χρησιμοποιηθούν και οι συνάδελφοι των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ., όπως προβλέπεται και στην σχετική ΚΥΑ. Ελπίζουμε ότι θα δοθεί λύση πριν υπάρξει πρόβλημα. Είναι κατανοητό ότι ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος εργασιών των Δ.Α.Ο.Κ. δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με το φιλότιμο των συναδέλφων, αλλά θα πρέπει να δοθούν επιτέλους ελάχιστα κίνητρα (δηλ την πρόβλεψη αμοιβής για την αξιολόγηση των φακέλων σχεδίων βελτίωσης)ως αναγνώριση της υπερπροσπάθειας που καταβάλλεται και η οποία έχει κρατήσει όρθιο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης σε αυτήν αλλά και σε προηγούμενες περιόδους. Εύστοχη ανακοίνωση των γεωτεχνικών του δημοσίου, άραγε θα δοθεί λύση με τις αξιολογήσεις των σχε-

τρικής της στην Αλβανία, Tirana Bank, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.Tο σύνολο τίμημα για το ποσοστό κατοχής της Tirana Bank από την Τράπεζα Πειραιώς (98,83%) ανέρχεται σε €57,3 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

δίων βελτίωσης ή να μην τα σκαλίζω; Αποχώρησε από πρόεδρος και παρέμεινε απλό μέλος στο ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας ο κ. Παύλος Αραμπατζής μετά από 12 έτη. Άραγε να έπαιξαν ρόλο τα χρέη και οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών ή να μην τα σκαλίζω; Την ολοκλήρωση της συμφωνίας της με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ανακοίνωσε η Innovation Brain. Σε δηλώσεις του ο Lukas Fecker, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, είπε ότι στοχεύει στην βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, να αυξηθεί η παραγωγή και να αναπτυχθούν νέα προϊόντα μέσα από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Άκουσα ότι σε διαχειριστές - συνεργάτες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα δόθηκαν τα καταστήματα και οι αυτόματοι πωλητές της Λάρισας, έναντι 6 χιλ € οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον την καθημερινή τους λειτουργία. Μάλιστα 3 αυτ. πωλητές πήρε ο διευθυντής του συν/μου, καλή επιτυχία σε όλους. Στη σύναψη συμφωνίας με τον όμιλο Balfin και την Komercijalna Banka για την πώληση της θυγα-

Η BASF ολοκλήρωσε την εξαγορά μεγάλου εύρους δραστηριοτήτων και πάγιων στοιχείων από την Bayer, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Αυτή η συναλλαγή συμπληρώνει στρατηγικά τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες φυτοπροστασίας, βιοτεχνολογίας και ψηφιακών εργαλείων της BASF και σηματοδοτεί την είσοδό της στους κλάδους των σπόρων, των μη εκλεκτικών ζιζανιοκτόνων και των νηματοδοκτόνων για την επεξεργασία σπόρων. Στην αγορά των σπόρων εισέρχεται από τον Αύγουστο 2018 και επίσημα η BASF με μια σημαντική μεταγραφή μάλιστα του γεωπόνου κ Αθανάσιου Τσούτσα. Η εταιρεία ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ έχει για 5ο συνεχή χρόνο εγκαταστήσει δίκτυο φερομονικών παγίδων σε 73 σημεία των Νομών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, για την παρακολούθηση των κυριοτέρων εχθρών της καλλιέργειας,σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους όσο και με βαμβακοπαραγωγούς παρέχοντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την πορεία των πληθυσμών των ακμαίων του πράσινου (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella) καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία της. Να μας διαβάζετε στο site και facebook του Agroekfrasi.gr !


754  
754  
Advertisement