Page 1

ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία ΣΕΛ. 26

Ποιες οι προβλέψεις της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα

Τι συμβαίνει στο αιγοπρόβειο & αγελαδινό γάλα ΣΕΛ. 10-11

ΣΕΛ. 16, 17

ΜΟΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 10

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

www.agroekfrasi.gr

1.5 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΥΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έρχεται επιδότηση 50-60 % για ενεργειακές κοινότητες

Όλες οι λεπτομέρειες Αναλυτικές πληροφορίες με δισέλιδο αφιέρωμα ● ΣΕΛ. 28-29

Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» ΣΕΛ. 18

Διευκολύνσεις για άδειες Λαϊκών Αγορών ΣΕΛ. 14

Να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10-15% ζητά από τους αγελαδοτρόφους μεγάλη βιομηχανία γάλακτος ΣΕΛ. 24 Τα κριτήρια ένταξης για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 ΣΕΛ. 12

Καινοτόμα πρόταση από Μπαντή για ελέγχους στο γάλα ΣΕΛ. 25

για τις De minimis ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους ● ΣΕΛ. 8

Ενώ μέσα στο Δεκέμβριο θα δοθούν De minimis και στους ροδακινοπαραγωγούς ● ΣΕΛ. 31 ●Μεταξύ 17 έως 20 Δεκεμβρίου η μεγάλη πληρωμή της Βασικής και του Πρασινίσματος ΣΕΛ. 6 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΗΧΑΝΙΣΗ :

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ :

Ποιες οι νέες τάσεις στα μηχανήματα Πρακτικές βελτίωσης και η τεχνολογία ΣΕΛ. 23 της γονιμότητας του εδάφους ΣΕΛ. 27


2

www.agroekfrasi.gr ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα Καπνά, ροδάκινα, αιγοπρόβατα, Φέτα και προγράμματα στη «Θεσσαλική Γη»

Η πορεία υλοποίησης και προκήρυξης των αγροτικών προγραμμάτων, η κατάσταση με τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς με το θέμα του Μιχαηλίδη, ο τρόπος ενίσχυσης των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις καθώς και οι ενισχύσεις deminimis στους αιγοπροβατοτρόφους αλλά και η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας, αναλύθηκαν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στην τηλεοπτική εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του «Astra tv», την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συνεκδότης της εφημερίδας «ΑγροΕκφραση» Χρήστος Αθανασιάδης. Καλεσμένοι στο στούντιο της Λάρισας ήταν οι: 1) Γιάννης Τσερτικίδης, πρόεδρος Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Περιοχής Ελασσόνας 2) Βαγγέλης Κουτσώνης, Γεωπόνος-μελετητής «ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ»-Φορέας ΟΣΔΕ στο νομό Καρδίτσας Παράλληλα, τηλεφωνικές παρεμβάσεις έκαναν οι: Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος Διεπαγγελματικής Πηρυνόκαρπων και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Βασίλειος Μελενεκλής, πρόεδρος Διεπαγγελματικής Ακατέργαστου Καπνού Επισημαίνεται ότι οι φίλοι αγρότες, πέραν της περιφέρειας Θεσσαλίας, μπορούν να βλέπουν ζωντανά την εκπομπή μέσω ίντερνετ στο: www.astratv.gr, επιλέγοντας το LIVESTREMING και στο facebook: astratv

Έξι διακρίσεις για την ΑΜΦΙΓΑΛ Χρυσό βραβείο για την κεφαλογραβιέρα

Έξι μεγάλες διακρίσεις έρχονται να προστεθούν στο ενεργητικό της ΑΜΦΙΓΑΛ και των τυροκομικών της προϊόντων, τα οποία ξεχώρισαν στη 2η Αξιολόγηση Ελληνικών Τυριών, που διεξήχθη στα πλαίσια της 5ης Diary Expo 2018, την πρώτη, εξειδικευμένη έκθεση για τη γαλακτοκομία και την τυροκομία. Συγκεκριμένα, η Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π. της ΑΜΦΙΓΑΛ, ξεχώρισε στην κατηγορία «Σκληρά Τυριά», η οποία χάρη στα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της, την εξαίσια γεύση και την ανώτερη ποιότητά της, «γοήτευσε» τους κριτές και αναδείχθηκε νικήτρια της 1ης θέσης. Στην ίδια κατηγορία με χρυσό βραβείο διακρίθηκε το Πεκορίνο, ενώ το χάλκινο απέσπασε το Κεφαλοτύρι. Στην κατηγορία «Λευκά Τυριά Άλμης» η Φέτα Π.Ο.Π της ΑΜΦΙΓΑΛ, διακρίθηκε με χάλκινο. Στην κατηγορία «Ημίσκληρα Τυριά» η Γραβιέρα Αμφιλοχίας ΑΜΦΙΓΑΛ κατέκτησε το αργυρό,  ενώ το Τσαλαφούτι έλαβε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία «Λοιπά Τυριά». Θερμά συγχαρητήρια για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που έχει έδρα έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς νομούς της Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία.

Απόσυρση χιλιάδων εσπεριδοειδών ζητούν οι Ισπανοί

Με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στη φετινή καμπάνια, όπως ισχυρίζεται, η Κοινοπολιτεία της Ribera Alta ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα με το οποίο ζητείται από το Συμβούλιο Γεωργίας η απόσυρση 200.000250.000 τόνων μικρόκαρπων εσπεριδοειδών από την αγορά. Το ψήφισμα εγκρίθηκε μετά τη συνάντηση, την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ δημάρχων της περιοχής Ribera και εκπροσώπων των μεγαλύτερων οργανώσεων παραγωγών. Η Ένωση Αγροτών της Βαλέντσια, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Γεωργίας να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο προκειμένου να αποσυρθούν τα εσπεριδοειδή τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα αναζωογονηθεί η διακίνηση σε μια κρίσιμη στιγμή». Η απόσυρση ζητείται για 200.000-250.000 τόνους «κατά την πρώτη φάση της καμπάνιας», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Freshplaza, και προτείνεται είτε να κατευθυνθούν στη μεταποίηση είτε να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφές προς 15 λεπτά το κιλό. Η Ένωση Αγροτών υπολογίζει το κόστος της απόσυρσης στα 30 εκατ. ευρώ, παρόλο που γνωρίζει ότι η ΕΕ προβλέπει ειδική ενίσχυση γι’ αυτόν τον σκοπό, που απευθύνεται σε οργανώσεις παραγωγών, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το 50% του ποσού. Για το υπόλοιπο μέρος μπορεί να ζητηθεί η συμμετοχή της τοπικής κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Bernardo Ferrer, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις και πως το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Η Κοινοπολιτεία έχει ζητήσει, επίσης, να γίνουν αντικείμενο ελέγχου οι εισαγωγές, προκειμένου να διασφαλιστεί πως ανταποκρίνονται φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις και  τις  προδιαγραφές  ιχνηλασιμότητας  που  προβλέπονται  για  τα φρούτα της Βαλέντσια.(Πηγή: e-geoponoi.gr) . Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της Ελλάδας, όσον αφορά τον «πορτοκαλί μας χρυσό» και τα «μανταρινί ασημικά» μας!!!

Η περιφέρεια Β.Αιγαίου για τα ελαιόδεντρα -Xyllela Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε συνάντηση εργασίας για το συντονισμό των δράσεων με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa, που απειλεί τα ελαιόδεντρα.   Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέσβο και με τηλεδιάσκεψη στις αίθουσες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου παραβρέθηκαν και ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς τόσο του κράτους όσο και της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των φυτοριούχων. Η Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή της επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του βακτηρίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ενημέρωσης αλλά και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προστατευθούν οι καλλιέργειες από το καταστροφικό παθογόνο βακτήριο της xyllela και ζήτησε από όλους τη συμβολή τους για τη διακίνηση του ειδικού ενημερωτικού εντύπου που έχει εκτυπώσει η Περιφέρεια. Ο κίνδυνος παραμονεύει και είναι σοβαρός!!!

Είπε το ναι η βουλή για το νέο προεδρείο του ΕΦΕΤ Το ναι είπε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την τοποθέτηση του Πολυχρόνη Πολυχρονίου στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του Διονυσίου Βλάχου στη θέση του αντιπροέδρου του φορέα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε ότι ο ΕΦΕΤ αποτελεί τον βασικό φορέα ελέγχου των τροφίμων και στο εξής θα δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του καταναλωτή και στην φήμη των ελληνικών προϊόντων, με συντονισμένους ελέγχους.

Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό) - Οι φόροι ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017. Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ αύξησαν τους φόρους στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με την Έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων (άσπρος ρόμβος) στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό).  Οι φόροι όμως ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017 (μπλε μπάρα) καθώς η Ελλάδα ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.  Αυτό συνεπάγεται η αύξηση φόρων σε όλη την αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα. Κάνουμε παγκόσμιο πρωταθλητισμό.

Στις 15 Δεκεμβρίου το ακατάσχετο των αγροτών; Μιας και ο λόγος για τον προϋπολογισμό, να αναφέρουμε πως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη βουλή που αναμένεται να γίνει στις 12 του μηνός, αναμένουμε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου, να ψηφιστεί στη βουλή το ακατάσχετο των 12.000 ευρώ για τους αγρότες. Ας ελπίσουμε να γίνει και να προλάβουν οι αγρότες να χαρούν την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και του πρασινίσματος που θα δοθεί εκεί κοντά.

Πρόταση Μπαντή για αποτελεσματικούς ελέγχους στο γάλα Εδώ και 45 ημέρες κατατέθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, αναφορικά με τους περιβόητους ελέγχους στο γάλα, προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, τον γεωπόνο  κ. Αθανάσιο Μπαντή και η οποία πρόταση όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι σε γνώση και του ιδίου του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη.  Λεπτομέρειες της πρότασης μπορείτε να διαβάσετε, αποκλειστικά, στη σελίδα 25.


3

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

SOS εκπέμπει η ΕΦΧΕ Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με έκπληξη αλλά και αγωνία σε μια περίοδο, που οι τιμές του γάλακτος σε όλη την Ευρώπη είναι σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, πληροφορούμαστε ότι η μεγαλύτερη σε όγκο παραλαβής εγχώριου γάλακτος, ελληνική γαλακτοβιομηχανία «συνιστά» τους παραγωγούς της, να προβούν σε μείωση της παραγωγής κατά 10-15%, διότι δεν μπορεί ν’ απορροφήσει τις ίδιες ποσότητες γάλακτος, που απορροφούσε μέχρι σήμερα. Φυσικά μείωση της παραγωγής μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε ταΐζοντας λιγότερο τα ζώα, οπότε κινδυνεύει όλη η εκτροφή είτε απομακρύνοντας παραγωγικά ζώα. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα οδυνηρά και επικίνδυνα, για τους πολύπαθους τα τελευταία χρόνια παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και πολύπλοκο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδείς μπορεί να υποχρεώσει μια γαλακτοβιομηχανία, να πάρει ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές, που μπορεί να διαθέσει στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι στην εγχώρια αγορά υπάρχουν πολύ λίγες πλέον γαλακτοβιομηχανίες και ότι οι συνεταιριστικές -φυσικά αυτές που έχουν απομείνει - δεν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αγορά αγελαδινού γάλακτος».

Ορατότης Μηδέν, λέει η ΠΟΚΚ για το μέτρο της αναγραφής προέλευσης του κρέατος Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστημάτων Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), αναφέρει πως «Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καμία κυβερνητική πολιτική να μην μπορεί να δώσει λύσεις και διεξόδους στα χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Η εορταστική περίοδος είναι προ των πυλών και ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι ξανά ο έλληνας κρεοπώλης. Μέσα σε όλα τα δισεπίλυτα προβλήματα μας, που πηγάζουν από τις χρονοβόρες διαδικασίες που μας επιβάλλονται εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος μας, ήρθε να προστεθεί και ο νόμος 4492/2017, που απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής ΜΟΝΟ στα σημεία λιανικής πώλησης νωπού και κατεψυγμένου κρέατος.Ένας νόμος που φιλοδοξούσε να βάλει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Μάταια όμως… Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνουν ανώμαλα τους εμπνευστές και αυτού του νομοσχεδίου, όπως συνέβη και με

ΕΔΡΑ: ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 66, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΚ 41222 ΤΗΛ. & FAX: 2410 628825 e-mail: agrofitro@gmail.com, agroekfrasi@gmail.com ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: KOYΛΟΥΚΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (γεωπόνος) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (δημοσιογράφος) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (δημοσιογράφος) ΣΔΡΟΥΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (δημοσιογράφος) ΜΠΙΣΔΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (σελιδοποιός) Διανομή: ΑΡΓΟΣ Εκτύπωση: ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ: IΔΙΩΤΕΣ:100 € ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΕΝΩΣΕΙΣ:140 € ΔΗΜΟΙ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: 200 € ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1. Ταχυδρομική επιταγή: (Παναγούλη 66 Λάρισα Τ.Κ. 41222) 2. Κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας: ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR350171255000-6255144198891 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: GR6909101050000-187121720012 3. Aπευθείας στα γραφεία μας

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! το αντίστοιχο νομοσχέδιο του 2009, που υποχρέωνε με αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ζυγιστική μηχανή. Εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Πως θα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή και κατ’ επέκταση οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων, όταν στα περισσότερα σημεία διακίνησης-εμπορίας του κρέατος ο συγκεκριμένος νόμος δεν υποχρεώνει την αναγραφή της χώρας προέλευσης;»

Αραχωβίτης: Με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί

«Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι ο συνεργάτης, μαζί με τον οποίο θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία», δήλωσε χαιρετίζοντας την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Τόνισε δε ότι «ο αμπελοοινικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος». «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους» Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο της οινοποιίας και της αμπελουργίας μετά το ορόσημο του Αυγούστου του 2018, που επιτρέπει πλέον την αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική

της χώρας, αναφέροντας, μεταξύ των άλλων, ότι «Ο φόρος στο κρασί, εισήχθη σε μια από τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες της κρίσης. Οι προσπάθειές μας για την κατάργησή του είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις, με την ψήφιση του προϋπολογισμού». Καλό νέο για το κρασί αυτό.

Ιαπωνικές εταιρείες αναζητούν ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγών τροφίμων για συνεργασία Συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγών τροφίμων τα οποία «μπορούν να αποθηκευτούν, να διανεμηθούν και να πωληθούν σε θερμοκρασία δωματίου», όπως αποξηραμένα τρόφιμα, ξηροί καρποί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και φρούτα, είδη ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, τρόφιμα στιγμιαίας παρασκευής, κτλ ζητάει η ιαπωνική εταιρεία Cross-onCo. Ltd, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μία από τις σημαντικές, σχετικά νέες, μικρού μεγέθους δυναμικές επιχειρήσεις εισαγωγής τροφίμων στην περιοχή Kansai (Oσάκα) της Ιαπωνίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 16 Απριλίου 2009. Οι πωλήσεις της ανέρχονται στα 1,4 δισ. γιέν ετησίως (11,2 εκ. Ευρώ). Το concept της εταιρείας είναι, ότι αποτελεί «σημείο συνάντησης» (cross), παραγωγών, διανομέων και καταναλωτών. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου ΟΕΥ Τόκυο είναι: ecocom-tokyo@mfa.gr. Όλα τα αιτήματα θα αποσταλούν στις ανωτέρω ιαπωνικές επιχειρήσεις με κοινοποίηση στις αντίστοιχες ελληνικές.

Ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων σηκώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών Μια καινοτόμο τεχνική που φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αναπτύσσεται από τα Εργαστήρια Φυτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) του Πανεπιστήμιου Πατρών. Η τεχνική μπορεί να διακρίνει τη γεωγραφική προέλευση ενός προϊόντος μέσω της μέτρησης του οξυγόνου, του θείου, του αζώτου κ.ά. που υπάρχουν σε ένα προϊόν, από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφει τις τιμές των ισοτόπων των δομικών στοιχείων, όπως το οξυγόνο και το θείο, για να δημιουργηθεί ένα ισοτοπικό αποτύπωμα που είναι σταθερό και χαρακτηριστικό της περιοχής προέλευσης των αγροτικών προϊόντων.

Η καινοτόμος αυτή τεχνική έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα καθώς όπως αναφέρει ο Δρ. Πατάκας «σε φασόλια γίγαντες Πρεσπών, αλλά και σε άλλα ψυχανθή (ρεβίθια), αναδείξαμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθοδολογίας και την υψηλή διακριτική της ικανότητα όσον αφορά τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης

των εξεταζόμενων προϊόντων». Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ελληνική αγροτική έρευνα. Προσεχώς θα δείτε και πρόγραμμα που θα μπορεί να διακρίνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ποιας περιοχή ή και χώρας γάλα χρησιμοποιήθηκε. Όταν η τεχνολογία είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ.


4

“Αδύναμος κρίκος δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής”

www.agroekfrasi.gr ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Υποψήφιος για την προεδρία της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ο Ζήσης Παρλίτσης

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, τη Δευτέρα το βράδυ 3 του μηνός, σε σχετική συγκέντρωση κτηνοτρόφων στον Αμπελώνα Λάρισας, ο πρόεδρος του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήσης Παρλίτσης έλαβε την τελική (και οριστική) απόφαση να κατέλθει υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του Ιανουαρίου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με απώτερο σκοπό την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παρλίτσης έχει ήδη στη διάθεσή του μια πλειάδα νέων ηλικιακά κτηνοτρόφων από όλες τις περιοχές της περιφέρειας, οι οποίοι θα συστρατευτούν μαζί του και θα τους παρουσιάζει το προσεχές διάστημα. Αναμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση της καθόδου!!!

Επιτέλους ομονόησαν για μία Διεπαγγελματική στη Φέτα

Οι νέοι αγρότες από την Σκοπιά Φαρσάλων ξαναχτυπούν με νεο ημερολόγιο

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων (;) και φερέφωνα!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων - Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και στην αρχή της ανακοίνωσης, επισημαίνονται τα εξής: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνεται εκτεταμένη προσπάθεια από διάφορα φερέφωνα της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ να κατηγορηθεί η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι η πρόταση να δοθεί de minimis λόγω μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στους ορεινούς και μειονεκτικούς κτηνοτρόφους ήταν της Ομοσπονδίας και μάλιστα χρησιμοποιούν και δηλώσεις σε προσωπικό επίπεδο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τελιγιορίδου Ολυμπία». Προσέξτε, η Ομοσπονδία κατηγορεί, αυτούς που κατηγορεί, ως φερέφωνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν η ίδια η Ομοσπονδία, χωρίς να κρατάει κανένα πρόσχημα, έχει εδώ και χρόνια, ως Τεχνικό Σύμβουλο τον κ. Γιάννη Κόκκουρα, ο οποίος εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνεντεύξεις τύπου, σε συνεδριάσεις και κυρίως είναι αυτός που γράφει κάθε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αλλά και τις ομιλίες του προέδρου της. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια, την οποία η Ομοσπονδία δεν πολυθέλει να εμφανίζει. Ποια είναι αυτή; Ότι ο τεχνικός της σύμβουλος είναι ταυτόχρονα και Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κεντρικά. Έτσι για να ξέρουμε τι παιχνίδια παίζονται με τα φερέφωνα!!!

Ελλάδα, το βασίλειο των καρτέλ Τελικά, «μετά κόπων και βασάνων» και με την «απειλή» του πρώην υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ότι δεν θα υπογράψει για τη Διεπαγγελματική όσο υπάρχουν δύο Φάκελοι, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 σε σχετική συνάντηση στη Αθήνα, οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτροφικοί και γαλακτοκομικοί φορείς, κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι το 11μελές Δ.Σ. που θα έχει 4ετή διάρκεια, να απαρτίζεται από 6 μέλη των μεταποιητών και από 5 των κτηνοτρόφων αλλά με ασφαλιστική δικλείδα, ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τη συμφωνία των 2/3 του Δ.Σ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε τη θέση του προέδρου θα την αναλάβει πρώτα εκπρόσωπος των μεταποιητών και την αντιπροεδρία εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων και την επόμενη 4ετία να αλλάξουν οι ρόλοι, καταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων. Επίσης στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής θα συμμετέχουν με 11 έδρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ) με 4 έδρες και οι τυροκόμοι 2 έδρες, ενώ από την πλευρά των κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) θα έχει 6 έδρες, όπως 6 έδρες θα έχει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ 4 έδρες θα έχει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

"Άποροι" και "14χίλιαρο" Κάποιοι φίλοι αγρότες, που συμμετείχαν στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ που έγινε στην Καρδίτσα, μόλις ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης, αναφέρθηκε για το Υπομέτρο 6.3 "Ανάπτυξη των Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων" , το λεγόμενο "14χίλιαρο", αναφώνησαν: "αυτό είναι για τους άπορους". Έτσι, για να ξέρουμε τις απόψεις ορισμένων, για τους λεγόμενους "μικρούς" αγρότες.

Τον αγροτικό συνεταιρισμό στα Καλάβρυτα εξήρε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του ελληνικού αγροτικού κόσμου, ως ενός παραδείγματος που πέτυχε γιατί δεν βασίστηκε στο εφήμερο κέρδος, τον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή. Κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο μεταποίησης του αγροτικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού ενημερώθηκε ότι δίνουν στους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος 1,072 ευρώ το κιλό, έχοντας και 2 εκατ. κέρδη, την ώρα που άλλες μη συνεταιριστκές επιχειρήσεις δίνουν μόνο 0,75 ευρώ και υποστηρίζουν μάλιστα ότι “δεν βγαίνουν”. “Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας βρήκαν το έδαφος και λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Πολιτική μας βούληση είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μ. Χαρακόπουλος: Κύριε Τσίπρα οι κτηνοτρόφοι δεν είναι λωτοφάγοι!

Όπως αναφέρει ο φίλος μας Γιώργος Φλωράς, «ο πίνακας είναι η πρόσφατη έκθεση του ΙΕΛΚΑ. Το ΙΕΛΚΑ χρηματοδοτείται από το οργανωμένο λιανεμπόριο και το συμπέρασμά του είναι οτι "τα σουπερμάρκετ παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμή, αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια". ΦΥΣΙΚΑ αν συγκρίνεις το κόστος του Καλαθιού με τον μέσο μισθό, τα αποτελέσματα είναι η πικρή αλήθεια. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ»

«Με επικοινωνιακά τερτίπια και νέες κούφιες υποσχέσεις “αλά 2015”, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να αποφύγει την διαφαινόμενη καθολική αποδοκιμασία του στις επερχόμενες εκλογές από τον κτηνοτροφικό κόσμο, που υποφέρει από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησής του. Μάταιος ο κόπος του! Οι κτηνοτρόφοι γνώρισαν, έπαθαν και έμαθαν». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, π. υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστήριξε από τα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για τους κτηνοτρόφους.


www.agroekfrasi.gr

6

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΜΕΤΑΞΥ 17 ΕΩΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ

Τ

Πριν τα Χριστούγεννα οι μεγάλες πληρωμές

ο χρονικό διάστημα από 17 έως 20 Δεκεμβρίου 2018 προσδιορίζεται η πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης και του Πρασινίσματος, ενώ παράλληλα μαζί με την παραπάνω πληρωμή θα γίνει και η κατανομή Δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα καθώς και η πληρωμή των Γεωργών Νεαρής ηλικίας (μέχρι 40 ετών). Ειδικά για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, τελικά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η προσαύξηση του ποσοστού επί της Βασικής Ενίσχυσης βαριά-βαριά μπορεί να φτάσει στο 30%, με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι στο 25%, αφού όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα χρήματα δεν επαρκούν για να φτάσει αυτό το ποσοστό στο 50%, που θεωρητικά μπορεί να δοθεί. Αναφορικά με την εξισωτική αποζημίωση καθώς και με τις ενισχύσεις deminimis στους αιγοπροβατοτρόφους, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, ενώ για τις ενισχύσεις deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς, και αυτές υπάρχει πρόθεση από το ΥΠΑΑΤ να καταβληθούν μέσα στον τρέχον μήνα Δεκέμβρη. Στο μεταξύ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πληρώθηκαν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων «νιτρορύπανση» έτους 2018, βιολογική κτηνοτροφία έτους 2018 και βιολογική γεωργία έτους 2017 (2ο έτος), οι σπάνιες φυλές καθώς και το «Κομφούζιο». Πιο αναλυτικά, στην «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 «Γεωργο-

περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014 2020, για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.07, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 85% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής, ήτοι 2018. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 329.196,16 ευρώ, αφορούσε 838 δικαιούχους πανελλαδικά. Σε ό,τι αφορά το Κομφούζιο, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 80% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής της 2ης Πρόκλησης και του δεύτερου έτους εφαρμογής της 1ης Πρόσκλησης, ήτοι 2018. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 1.930.398,48 ευρώ, και αφορούσε 3.387 δικαιούχους (για την δεύτερη Πρόσκληση) και 1.017.221,57 ευρώ, που αφορούσε 4.990 δικαιούχους (για την πρώτη Πρόσκληση) πανελλαδικά. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Για την απονιτροποίηση πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 75% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής ήτοι 2018. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 26.910.739,07 ευρώ σε 3.741 δικαιούχους πανελλαδικά.

Οι ενστάσεις ξεκίνησαν από τη Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 και οι παραγωγοί έχουν προθεσμία έως και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να υποβάλουν την ενδικοφανή προσφυγή, πάντα ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε υποβολή αντιρρήσεων κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιείται/ούνται από το ΠΣ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Για την Εξισωτική του 2018 οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των αποτελεσμάτων μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 απευθείας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη Βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις έως 13 Δεκεμβρίου 2018 Τέλος, σχετικά με την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων, στενεύουν τα περιθώρια της προκήρυξής τους μέχρι τέλος του έτους και μιλάμε για: Πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (Μέτρο 11), δηλαδή της β΄ προκήρυξης Πρόγραμμα «Ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», (Μέτρο 6.3) το γνωστό «14χίλιαρο» Πρόγραμμα «Στήριξη για δάσωση/δημιουργία δασικών εκτάσεων» (Μέτρο 8.1) Πρόγραμμα «Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα» (Μέτρο 8.2)


www.agroekfrasi.gr

8

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η απόφαση για τις ενισχύσεις deminimis

Σ

κοπός της παρούσας είναι η θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής με σκοπό τη στήριξη των κτηνοτρόφων της ελληνικής επικράτειας λόγω ειδικών δυσχερειών που παρουσιάστηκαν κατά το έτος παραγωγής 2017.

λού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 2 Δικαιούχοι Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας: 1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2017. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2017. 3. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και την 31/12/2017 γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).

ΑΡΘΡΟ 4 Ύψος ενίσχυσης 1. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε 5 ευρώ/ αίγα και σε 5 ευρώ/ προβατίνα. 2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το αρ. 3 παραγρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 Ευρώ. 3. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ΕΚ 1408/2013 (109.260.000 €).

ΑΡΘΡΟ 3 Πεδίο εφαρμογής Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Καν.(ΕΕ)1408/2013. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις : 1. Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά. 2. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες. 3. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων. 4. Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθ.2014/ C249/01 της 31/07/2014. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του δικαιούχου για διακριτή λογιστική παρακολούθηση κατά το άρθρο 1 παραγρ. 2 του Καν. 1408/2013. 5. Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψη-

ΑΡΘΡΟ 5 Χρηματοδότηση 1. Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος του ΚΑΕ 2111 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα» του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ε.Φ. 29-110) οικονομικού έτους 2018 με δικαιούχο τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). 2.Για το έτος 2018 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 41.000.000 Ευρώ υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση υπέρβασης του ύψους χρηματοδότησης με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό θηλυκών αιγοπροβάτων πραγματοποιείται γραμμική μείωση της μοναδιαίας τιμής με απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. ΑΡΘΡΟ 6 Διαδικασία Πληρωμής – Έλεγχος 1. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσα-

νατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) ο οποίος ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερομένους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό. 2. Κάθε Υπηρεσία και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με όλες τις πληροφορίες και τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι καθώς και να καθορίζονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι. 3. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. : α) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην δήλωση εκμετάλλευσης-Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης. β) ενημερώνει τους δυνάμει δικαιούχους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ. γ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έλαβαν οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς σύμφωνα με το άρθρο 2 παραγρ. 2 του Κανονισμού 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ώστε να εξακριβωθεί ότι με την είσπραξη της νέας ενίσχυσης, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας δεν θα υπερβεί το ανώτατο ατομικό όριο των 15.000 ευρώ σε κυλιόμενη περίοδο τριών ετών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγρ. 2 του ανωτέρω Κανονισμού. δ) πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους σχετικά με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί στην οικεία επιχείρηση βάσει άλλων Κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 5 και 6 παραγρ. 1 του Κανονισμού 1408/2013. 4. Η Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς-Τμήμα Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στην Δ/νση Πληρωμών. 5. Η Δ/νση Πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει : 8. Τα αρχεία που αφορούν μεμονωμένες ενισχύσεις χορηγούμενες στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης και αποδεικνύουν την πλήρωση των όρων του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 διατηρούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τουλάχιστον 10 έτη από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση. ΑΡΘΡΟ 7 Τελικές διατάξεις Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσής τους στην εφημερίδα της κυβέρνησης και για το διάστημα που προβλέπεται από τον Καν. (ΕΕ) 1408/13 εκτός και αν άλλως ορισθεί με νεότερο Κανονισμό της Ε.Ε. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.


www.agroekfrasi.gr

10

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΕΝΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ

Τι συμβαίνει στο αιγοπρόβειο και στο αγελαδινό γάλα

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος

✓Μιλούν στην «ΑγροΕκφραση», Νίκος Τάχας, Νίκος Παλάσκας,

Κ

Παναγιώτης Πεβερέτος και Χρήστος Αποστολόπουλος

αι εγένετο η Διεπαγγελματική Φέτας. Αποφασίστηκε η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας μας λέει ο κ. Νίκος Τάχας, πρόεδρος τυροκόμων Ελλάδος, ο οποίος παρεβρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την ολοκλήρωση της δομής του προαναφερθέντος θεσμικού οργάνου, στο οποίο συμμετείχαν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κτηνοτρόφοι, μεταποίηση και βιομηχανία.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ν. Τάχα, το διοικητικό συμβούλιο της Διεπαγγελματικής θα είναι 11μελές και θα απαρτίζεται από 6 άτομα που θα προέρχονται από την μεταποίηση και πέντε άτομα από τον κτηνοτροφικό κλάδο. Επίσης στη Γενική Συνέλευση του οργάνου θα μετέχουν 33 μέλη εκ των οποίων 17 θα είναι από τη μεταποίηση και 16 από τους Κτηνοτρόφους. Ήδη έχουν κινηθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από δικηγόρο για την διαμόρφωση του καταστατικού, το οποίο και θα πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης αποφασίστηκε ότι το Δ.Σ. θα έχει τετραετή θητεία. Στην πρώτη θητεία, θα προεδρεύει

στέλεχος από τον ΣΕΒΓΑΠ με αντιπρόεδρο αντιπρόσωπο από τους κτηνοτρόφους, ενώ στην δεύτερη τετραετία θα γίνει εναλλαγή ρόλων. Πράγματι, η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό για την προάσπιση του εθνικού προϊόντος. Παρόλα ταύτα, ο κ. Ν. Τάχας θεωρεί ότι έστω και τώρα, μέσω της λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου, το προϊόν θα μπορέσει να πάρει επιπλέον προστιθέμενη αξία και θα καταστήσει βιώσιμο ένα κλάδο που αντιμετωπίζει και πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Αναφορικά με την τιμή του πρόβειου γάλακτος, υποστηρίζει ότι η τιμή του προϊόντος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια έχει απωλέσει το 20% της αξίας του. Όπως λέει, σαφώς και οι αθρόες εισαγωγές έχουν παίξει το ρόλο τους στη πτώση, όμως δεν ευθύνονται μόνο αυτές αλλά και το γεγονός της εγχώριας υποκατανάλωσης που έχει μειωθεί σε 20% περίπου με τους καταναλωτές να επιλέγουν φθηνό-

τερα προϊόντα, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Την ίδια στιγμή, τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι και τα πράγματα στο εξωτερικό δεν πάνε καλά. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το τελικό προϊόν -φέτα που εξάγεται καταγράφει σημαντικές απώλειες στην τιμή του. Όσον αφορά στη τιμή του γίδινου εκεί η κατάσταση δείχνει καλύτερη, συμβάλλοντας σε αυτό αφενός η ιδιαιτερότητα του προϊόντος και αφετέρου η εμφιάλωσή του. Δύο παράγοντες που σύμφωνα με τον κ. Ν. Τάχα αντιστέκονται στις πιέσεις. Αντιστάσεις που δεν υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα, εξ ου και οι πιέσεις που δέχεται η τιμή του υπογραμμίζει ο ίδιος. Στην παρούσα φάση η τιμή στο λίτρο είναι 38-39 λεπτά, ενώ τις καλές εποχές έφθανε και το 42-43 λεπτά το λίτρο. Βεβαίως όπως λέει σχετικές πιέσεις στο αγελαδινό παρατηρούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας

O πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ κ. Χρήστος Αποστολόπουλος

Νίκος Παλάσκας Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο πρόβειο γάλα με την τιμή του να βρίσκεται σταθερά σε ελεύθερη πτώση ο κ. Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος σήμερα πωλείται από 0,75 λεπτά έως 0,82 λεπτά το λίτρο, όταν πέρυσι ήταν μεταξύ 0,90-0,95 λεπτά το λίτρο και πρόπερσι κυμαίνονταν από 1 ευρώ έως 1,04 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μας λέει ο κ. Ν. Πα-

Ο πρόεδρος των τυροκόμων Ελλάδος κ. Νίκος Τάχας


λάσκας τονίζοντας ότι είναι τεχνητό ονοματίζοντας ως πηγή του κακού τις αθρόες εισαγωγές που πραγματοποιούνται και οι οποίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Χωρίς να έχει εξακριβωθεί, όπως λέει οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2017 οι εισαγωγές έφθασαν τους 80.000 τόνους. Η κατάσταση, κατά τον ίδιο, θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, εάν δεν ενταθούν οι έλεγχοι από το κράτος και παράλληλα δεν εφαρμοστούν αυτά που πρέπει και τα οποία έχουν θεσπιστεί. Αναφέρεται στο γεγονός ότι πέρυσι 24 γαλακτοβιομηχανίες δεν κατέθεσαν το ισοζύγιό τους στο γάλα, το οποίο και οφείλουν βάσει του νόμου να ενημερώνουν τον αρμόδιο φορέα του κράτους. Κάπως καλύτερη δείχνει η κατάσταση με το γίδινο γάλα, υπογραμμίζει ο κ. Ν. Παλάσκας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι για αυτό ευθύνεται η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πρώτης ύλης. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, φέτος η τιμή στο λίτρο κυμαίνεται από 0,50 έως 0,62 λεπτά ενώ πέρυσι ξεκινούσε από 0,60 λεπτά έως και 0,70 λεπτά το λίτρο.

Π. Πεβερέτος Η πτώση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι γεγονός και ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2017, μας επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. Τότε ελληνική γαλακτοβιομηχανία ανέφερε στους κτηνοτρόφους ότι υπάρχουν πολλές εισαγωγές και θα μειώσει την προμήθειά της σε γάλα από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Αυτό έριξε την τιμή κατά 10 λεπτά. Φέτος άλλαξε το ποσοστό για πρωτεΐνες λιπαρά από 11,8 που ήταν (6% λιπαρά και 5,8% πρωτεΐνες) σε 12,4, συμπιέζοντας περαιτέρω την τιμή κατά 15 λεπτά. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο εξηγείται ο μέσος όρος της τιμής του πρόβειου γάλακτος σήμερα που είναι 70-75 λεπτά

11

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών για το γιαούρτι, η πτώση των τιμών στην πρώτη ύλη και κυρίως στο πρόβειο γάλα συνθέτουν την εικόνα του γάλακτος στην εσωτερική αγορά

το λίτρο. Από την άλλη, όμως, η παραγωγή φέτας από 98.000 τόνοι που ήταν το 2015 έχει ανέβει στους 120.000 τόνους την στιγμή που τα αιγοπρόβατα παραμένουν ίδια δηλαδή στα 13 εκατ. Άρα αυτό επιβεβαιώνει τις εισαγωγές που υποψιαζόμαστε από Ρουμανία, Ιταλία και Γαλλία. Την ίδια στιγμή, όμως υπογραμμίζει ο κ. Π. Πεβερέτος τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε και στο εξωτερικό, όπου το τελικό προϊόν (φέτα) έχει χάσει πάνω από 1 ευρώ στο ράφι. Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα επιβεβαιώνει ότι δέχεται πιέσεις και εκτιμά ότι μπορεί να πέσει και άλλο και να φθάσει στα 36 λεπτά το λίτρο. Όλα ξεκίνησαν λέει όταν φέτος γαλακτοβιομηχανία ενημέρωσε ότι θα παραλαμβάνει λιγότερο γάλα, καθώς η πτώση στην κατανάλωση είναι σημαντική.

Χρήστος Αποστολόπουλος Είναι λάθος να υποστηρίξει κάποιος ότι η πτώση στις τιμές του γάλακτος οφείλονται μόνο στις εισαγωγές, αναφέρει ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ. Οι λόγοι κατά τον ίδιο είναι οι εισαγωγές, η χαμη-

λή εγχώρια κατανάλωση που έχει πέσει πάνω από 20%, τα αποθέματα προηγούμενων χρόνων αλλά και η αγορά του εξωτερικού που έχουν μειωθεί οι τιμές των τελικών προϊόντων. Μολονότι όπως λέει διεξάγονται έλεγχοι αυτοί δεν είναι σωστά εστιασμένοι. Δεν έχει εξυγιανθεί το κομμάτι της μαζικής εστίασης αλλά και της λιανικής. Πρέπει, όπως επισημαίνει οι έλεγχοι να πιάνουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σχετικά με το αγελαδινό η άποψη του είναι ότι η τιμή δεν έχει περιοριστεί αν κανείς δει την καμπύλη της πορείας του. Στην παρούσα φάση η κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σε ευρωπαϊκό κατ’ αρχήν επίπεδο και κατόπιν και εκτός ΕΕ, είναι ο υψηλότερης ίσως σημασίας Εθνικός μας στόχος, υποστηρίζει ο κ. Χ. Αποστολόπουλος. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο ετήσιος τζίρος του «Ελληνικού γιαουρτιού» στον κόσμο είναι σήμερα της τάξης των 4 δις δολαρίων. Από αυτήν την τεράστια πίτα σήμερα, το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι (που παράγεται στην Ελλάδα) έχει μερίδιο μόλις το 1/10.000!! Συνολικά σύμφωνα με τον ίδιο η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε 75.000 τόνους που αντι-

www.agroekfrasi.gr

στοιχεί σε 300 εκατ. ευρώ περίπου. Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής (54%) εξάγεται. Όπως υπενθυμίζει το ΥΠΑΑΤ, μετά από την αντικοινοτική και απαράδεκτη πρωτοβουλία της Τσεχίας να θεσπίσει με εθνική της νομοθεσία κατηγορίες «ελληνικού γιαουρτιού» και «Τύπου ελληνικού γιαουρτιού», συνέστησε ομάδα εργασίας με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΒΓΑΠ, κτηνοτρόφους, κλπ.) για την δρομολόγηση και τη δημιουργία φάκελου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Μετά από αρκετές συναντήσεις της ομάδας, συμφωνήθηκαν τα βασικά στοιχεία του φακέλου, του προς κατοχύρωση ελληνικού γιαουρτιού και ομοφώνα αποφασίστηκε η ανάθεση στο εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) της εκπόνησης μελέτης και σύνταξης φάκελου, δεδομένου ότι το ΓΠΑ από πλευράς τεχνογνωσίας και ιστορίας είναι μακράν το ειδικότερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, έχοντας συντάξει στο παρελθόν σχεδόν όλους τους αντίστοιχους φακέλους για τα ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα της χώρας μας. Η εκπόνηση αυτή, σημειώνει ο ίδιος, έχει φυσικά ένα κόστος της τάξεως των 20.000 ευρώ και ζητήθηκε επίσημα από τον ΕΛΓΟ. Παρόλο που πέρασαν 7 ολόκληροι μήνες από το αίτημα αυτό, ο ΕΛΓΟ δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος, ως όφειλε. Την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση για την κατοχύρωση του πλέον σημαντικού ελληνικού προϊόντος στον κόσμο σήμερα, την επικοινώνησε ο ΣΕΒΓΑΠ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο στον σημερινό όσο και στον προκάτοχό του χωρίς όμως ακόμα να έχει υλοποιηθεί το αίτημα!

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 14,4 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο 3.316.726 ευρώ τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το ΣΚΡΑΤΣ. Τον Νοέμβριο τα συνολικά κέρδη στους νικητές ανήλθαν σε 14,4 εκατομμύρια ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 27Νοεμβρίου έως τις 02Δεκεμβρίου το ΣΚΡΑΤΣ μοίρασε συνολικά 3.316.726 ευρώ. Μεταξύ των νικητών ήταν και ένας τυχερός παίκτης που κέρδισε 10.000 ευρώ στο παιχνίδι του ΣΚΡΑΤΣ «Ο Άσος τα παίρνει όλα». Το ΣΚΡΑΤΣ κερδίζει συνεχώς νέους φίλους, καθώς είναι το μοναδικό παιχνίδι που προσφέρει κέρδη στη στιγμή, ενώ η γκάμα των παιχνιδιών του διευρύνεται συνεχώς. Πρόσφατα προστέθηκαν τρία νέα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια: Η ειδική συσκευασία «Δώρο Χριστουγέννων», αξίας δέκα ευρώ, που περιλαμβάνει πέντε ΣΚΡΑΤΣ, από τα οποία τουλάχιστον ένα κερδίζει Το Χρυσό Φλουρί, αξίας δύο ευρώ, με κέρδη έως 50.000 ευρώ Το «Ρόδι είναι και κερδίζει», αξίας πέντε ευρώ, με κέρδη έως 250.000 ευρώ Το ΣΚΡΑΤΣ διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

τή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στον ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στοwww.opap.gr

Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολήςκαι διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ τριών κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε., Scientific GamesInt'l και Intralot Α.Ε.

INTRALOT Η INTRALOT, εισηγμένη εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992, έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών σε 57 κράτη και πολιτείες του κόσμου με ρυθμισμένη αγορά. Με έσοδα €1,91 δισ. και 5.100 εργαζομένους το 2015, η INTRALOT αποτελεί μία ισχυρή εταιρεία, η οποία αναπτύσσει τα προϊόντα της εστιάζοντας στην εμπειρία του παίκτη. Η INTRALOT είναι τοποθετημένη στρατηγικά, ώστε να προσφέρει στις λοταρίες και στους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών σε όλον τον κόσμο καινοτόμες λύσεις και λειτουργική τεχνογνωσία. Μέσω μιας δυναμικής και ενιαίας προσέγγισης ανάπτυξης προϊόντων (omni-channel), η INTRALOT προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών για όλους τους τομείς τυχερών παιχνιδιών (Λοταρία, Στοίχημα, Interactive, VLT). Οι παίκτες μπορούν να απολαμβάνουν ενιαία και εξατομικευμένη εμπειρία μέσω συναρπαστικών τυχερών παιχνιδιών και ελκυστικού περιεχομένου σε όλα τα κανάλια διανομής, επίγεια και online. Η INTRALOT έχει λάβει τη σημαντική πιστοποίηση υπεύθυνου παιχνιδιού “WLA ResponsibleGamingFramework” για τις διεθνείς δραστηριότητές της από την Παγκόσμια Ένωση Λοταριών (WLA).

ΟΜΙΛΟΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο Όμιλος ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητα του. Ο ΟΠΑΠ ΑΕ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή της το 2013 από τον Όμιλο EmmaDelta Hellenic Holdings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Το χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια: ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυ-

ScientificGamesInt’l Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Διαθέτοντας μια ιστορία 40 χρόνων σε μια κατηγορία που δημιουργήθηκε από την Scientific Games, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, την τεχνολογία, την εκτύπωση, την ασφάλεια και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η Scientific Games συνδυάζει μια κουλτούρα καινοτομίας με μια μοναδική εμπειρία διαχείρισης σε διάφορους κλάδους. Η εταιρεία αναπτύσσει, ειδικά για τις ανάγκες του κάθε πελάτη, προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις μάρκετινγκ οι οποίες υποστηρίζονται από τεχνολογία και εξυπηρέτηση πελατών που αποτελούν πρότυπα στην αγορά.


www.agroekfrasi.gr

12

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Κριτήρια ένταξης για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπ. Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα το δικαιούνται όσοι πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και τα λοιπά κριτήρια της παρ. 3:

Ε1. Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

1. Εισοδηματικά κριτήρια Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το ισοδύναμο εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 1, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. Η ωφελούμενη μονάδα εντάσσεται στην 1η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, στη 2η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ και στην 3η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ (βλ. Παράρτημα Α). 2. Περιουσιακά κριτήρια α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α' 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2018 πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 125.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ. β. Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό

που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000*κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2017/100. γ. Περιουσιακά τεκμήρια: Εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:

εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, όπως αυτές προσδιορίζονται στους κωδικούς 731, 732 του εντύπου Ε1. δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 769 του εντύπου Ε1. δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 770 του εντύπου

3. Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια (ασφάλισης, υποβολής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.). Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε (5) έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α' 85). Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι 31.10.2018 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις: α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω, β) για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, γ) για μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006, 905, 906, 913 και 914). Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, καθώς και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού εφόσον έχουν υποχρέωση. Στον ο ακόλουθο διαδικτυακό τόπο www. koinonikomerisma.gr μπορείτε να μπείτε για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλετε αίτηση για την καταβολή του χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Πληροφοριακού Συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).


www.agroekfrasi.gr

14

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Διευκολύνσεις για άδειες Λαϊκών Αγορών

Δ

ιευθετείται το ζήτημα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός δραστηριοποιούμενων στο υπαίθριο εμπόριο, αναφορικά με την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας και παράλληλα διευκολύνεται η ολοκλήρωση επενδύσεων που υπήχθησαν σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, αλλά αντιμετώπισαν δυσχέρειες οφειλόμενες στην οικονομική συγκυρία των προηγούμενων ετών, με σχετική τροπολογία.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Θεματικός Τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις.» με την όποια ορίζονται τα κάτωθι: Καταργείται, αναδρομικά από 08.08.2016, η διάταξη του άρθρου 5 του π.δ. 261/1997 που ρυθμίζει τη διαδικασία ανάθεσης διαφημιστικών υπηρεσιών. Προβλέπεται ότι ποσό που ανέρχεται μέχρι το 25% της εγκε-

κριμένης επιχορήγησης μπορεί, ύστερα από σχετικό αίτημα που υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης (σήμερα προβλέπεται αποκλειστικά η δυνατότητα καταβολής ποσού που ανέρχεται στο 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης κατόπιν υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους της επένδυσης). Παρατείνεται, εκ νέου, για ένα έτος, ήτοι από: 30 Ιουνίου 2018, που ισχύει σήμερα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004, εφόσον έχει υλοποιηθεί, αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Η ανωτέρω παράταση καταλαμβάνει και τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση ή δικαιούνται παράτασης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 3299/2004, σε περίπτωση προγενέστερης της ως άνω ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας ολοκλήρωσής τους. Από 31 Δεκεμβρίου 2018, που ισχύει σήμερα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η προθεσμία ολοκλήρωσης και των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011. Προστίθεται εναλλακτική δυνατότητα καταβολής της προβλεπόμενης επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων του ν.

3299/2004 και του ν. 3908/2011 [σήμερα προβλέπεται δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης σε επτά (7) δόσεις)]. Ειδικότερα, με την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) του επενδυτικού κόστους παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που προβλέπεται. Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί η πρώτη δόση σε εφαρμογή της διάταξης για την καταβολή της επιχορήγησης σε επτά δόσεις, καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του πενήντα τοις εκατό (50%) της προβλεπόμενης επιχορήγησης.Προβλέπεται η προσθήκη του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή σε διαδικασία έκδοσης άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου. Καταργείται η υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη θεώρηση αδειών επαγγελματικών πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες λαϊκών αγορών, καθώς και πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, που δεν έχουν ανανεώσει την άδειά τους να δραστηριοποιούνται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019, δίχως να απαιτείται θεώρηση-ανανέωση. Προστίθεται ως κριτήριο στο σύστημα μοριοδότησης για τη βελτίωση θέσης παραγωγού και επαγγελματία πωλητή σε συγκεκριμένη λαϊκή αγορά η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.


www.agroekfrasi.gr

16

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΓΙΑ ΤΗΝ περίοδο 2018-2030 ΣΤΑ ΑΓροΤΙΚΑ προΪοΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΙΚΗ πΑρΑΓΩΓΗ

Τ

Οι προβλέψεις της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα

α πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα σημειώσει σημαντική αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην ΕΕ, ενώ η ζήτηση για παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις της έκθεσης για τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2018-2030, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές για τα έτη 2018 έως 2030 αφορούν ένα ευρύ φάσμα αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των αροτραίων καλλιεργειών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και των οπωροκηπευτικών, καθώς επίσης και η εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος και οι περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας της ΕΕ. Επιπλέον, φέτος, η εστίαση στον βιολογικό τομέα κάθε αγοράς περιλαμβάνεται στο τμήμα «Τι γίνεται με τα οργανικά;». Πολλοί παράγοντες θα επηρεάσουν τις γεωργικές αγορές κατά την επόμενη δεκαετία στην ΕΕ και πέρα από αυτήν. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των συμπεριφορών των καταναλωτών στις αγορές αυτές. Για παράδειγμα, ο καταναλωτής και ο πολίτης θα επικεντρωθούν περισσότερο στα τρόφιμά τους, στην προμήθειά τους και στις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην αλλαγή του κλίματος. Για τους παραγωγούς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος παραγωγής, αλλά θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία διαφοροποίησης των προϊόντων τους, προσθέτοντας αξία και μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό θα αντανακλάται σε εναλλακτικά συστήματα παραγωγής, όπως τα τοπικά, βιολογικά ή άλλα πιστοποιημένα

προϊόντα που όλο και περισσότερο απαιτούνται. Η έκθεση προβλέπει μείωση της συνολικής γεωργικής γης στην ΕΕ, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, από 178 εκατομμύρια εκτάρια το 2018 σε 176 εκατομμύρια εκτάρια το 2030. Σύμφωνα με την τάση αυτή, τα κύρια σιτηρά, οι μόνιμοι λειμώνες και οι μόνιμες οι καλλιέργειες, θα μειωθούν περαιτέρω κατά την περίοδο έως το 2030. Αντίθετα, η γη που χρησιμοποιείται για τις χορτονομές θα αυξηθεί ελαφρά, φθάνοντας τα 22 εκατομμύρια εκτάρια το 2030.

Προβλέψεις για τις αροτραίες καλλιέργειες Όσον αφορά τον τομέα της ζάχαρης, οι πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας και οι προτιμήσεις των καταναλωτών θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης της ΕΕ κατά 5%. Μέχρι το 2030, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 19,3 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 18,6 εκατομμύρια τόνους το 2018. Όσον αφορά την αγορά σιτηρών, η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να φθάσει τα 325 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με 284 εκατομμύρια τόνους για το 2018). Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην αύξηση της βιομηχανικής χρήσης σιτηρών, στη μικρή αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών και στις εξαγωγικές προοπτικές. Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, δεν αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή των καλλιεργειών κραμβελαίου λόγω των ευκαιριών και των ορίων της πολιτικής για τα βιοκαύσιμα μετά το 2020. Επιπλέον, η ζήτηση για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή τόσο για τις ζωοτροφές όσο και για την ανθρώπινη κατανάλωση. Το υποστηρικτικό περιβάλλον πολιτικής θα το διευκολύνει και θα οδηγήσει περαιτέρω στην αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,4% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτα-

σης, περιορίζοντας τη συνολική ανάπτυξή της.

Προβλέψεις για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κατά την περίοδο προοπτικής, η αύξηση του πληθυσμού και του εισοδήματος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και σε παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές. Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν το 35% της παγκόσμιας ζήτησης, με έμφαση στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας (οργανικές, γεωγραφικές ενδείξεις κλπ.). Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά περίπου 330.000 τόνους ισοδύναμου γάλακτος ετησίως. Όσον αφορά την αγορά της ΕΕ, θα χρειαστούν περίπου 900.000 τόνοι πρόσθετου γάλακτος ετησίως για να ικανοποιηθεί η ανάπτυξή της για τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι κυρίως τυρί. Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ θα πρέπει να σημειώσει μέτρια αύξηση κατά το 2018-2030, κατά μέσο όρο 0,8% ετησίως.

Προβλέψεις κρέατος Μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος στην ΕΕ θα επηρεαστεί από τις μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, την αποδοτικότητα και, για το βόειο κρέας, τις μεταβολές στον γαλακτοκομικό τομέα. Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί, φθάνοντας από 69,3 κιλά ανά κάτοικο το 2018 σε 68,6 κιλά το 2030. Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ υπολογίζεται σε 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2018. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί, επηρεασμένη από μικρότερο κοπάδι, χαμηλή κερδοφορία και μείωση της ζήτησης. Όσον αφορά το κρέας αιγοπροβάτων, λόγω της βελτίωσης


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

των αποδόσεων για τους παραγωγούς, της διατήρησης της συνδεδεμένης στήριξης και της διαρκούς εγχώριας ζήτησης, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 20182030, φθάνοντας τους 950.000 τόνους το 2030, έναντι 903.000 τόνων το 2018. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί από 32,5 kg κατά κεφαλήν το 2018 σε 31,7 kg το 2030. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες εξαγωγές, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 0,7% ετησίως κατά τη διάρκεια του 20182030. Τα πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα παρατηρήσει σημαντική αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην ΕΕ. Μέχρι το 2030, η παραγωγή της ΕΕ θα πρέπει να φθάσει τα 15,5 εκατομμύρια τόνους, έναντι 14,2 εκατομμυρίων τόνων το 2018. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί επίσης, υποστηρίζοντας την αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ.

Προβλέψεις για εξειδικευμένες καλλιέργειες: κρασί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά την περίοδο προοπτικής. Το 2018/19, αναμένεται να φθάσει τα 2,3 εκατ. Τόνους και θα αυξηθεί κατά 1,3% ετησίως κατά την περίοδο αυτή. Η παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο της ΕΕ θα αυξηθεί επίσης, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ, αυξάνοντας κατά 3,3% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2018 - 2030. Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, η συνολική παραγωγή και χρήση της ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί. Κατά την περίοδο προοπτικής, προβλέπεται μικρή μείωση της ανθρώπινης κατανάλωσης από 26 λίτρα κατά κεφαλήν κατά μέσο όρο το 2018/2019 σε 25,3 λίτρα το 2030. Όσον αφορά τις εξαγωγές, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει σταθερή αύξηση των εξαγωγών, κυρίως λόγω των γεωγραφικών ενδείξεων και των αφρωδών οίνων . Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η παραγωγή μήλων πρέπει να σταθεροποιηθεί, από 12,7 εκατομμύρια τόνους το 2018/2019 σε 12,4 εκατομμύρια τόνους το 2030, κατά την περίοδο προοπτικής λόγω της μείωσης της περιοχής παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων

στην ΕΕ. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αντιμετωπίσουν επίσης μείωση της περιοχής παραγωγής στην ΕΕ, με αποτέλεσμα ελαφρά μείωση της παραγωγής (από 4,1 εκατομμύρια τόνους το 2018 σε 4 εκατομμύρια τόνους το 2030). Τέλος, η παραγωγή νωπής τομάτας αναμένεται να παραμείνει σταθερή παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις που οφείλονται σε μεγαλύτερες εποχές (από 7 εκατομμύρια τόνοι το 2018 σε 6,8 εκατομμύρια τόνοι το 2030).

Προβλέψεις για το γεωργικό εισόδημα Η έκθεση, με βάση την εξέλιξη των αγορών, δίνει μια γενική εικόνα του τρόπου με τον οποίο το εισόδημα των αγροτών θα εξελιχθεί κατά την περίοδο των προβλέψεων. Η ανάλυση δείχνει μια σταθεροποίηση του γεωργικού εισοδήματος ανά εκμετάλλευση (ή ετήσια μονάδα εργασίας) καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη σημαντική αύξηση της γεωργικής παραγωγής (+ 17% κατά την περίοδο), παράλληλα με μια παρόμοια αύξηση του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των ισχυρότερων αποσβέσεων. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η μείωση της εργασίας λόγω διαρθρωτικών αλλαγών.

Προβλέψεις για περιβαλλοντικές πτυχές Τα αποτελέσματα από τις προοπτικές της αγοράς έχουν επίσης ληφθεί υπόψη για την ανάλυση των επιπτώσεών τους σε ορισμένους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον τομέα της κτηνοτροφίας θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για τις εκπομπές. Ως εκ τούτου, η προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των ζώων στην ΕΕ έως το 2030 θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, η υψηλότερη παραγωγή καλλιεργειών και η εφαρμογή κοπριάς θα οδηγήσουν σε αύξηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με το 2012, ενώ οι εκπομπές αμμωνίας θα μειωθούν κατά 9%. Όσον αφορά το άζωτο, οι προβλεπόμενες απώλειες αζώτου στα ύδατα στην ΕΕ θα είναι κατά 8% χαμηλότερες από ό, τι το 2012. Σε σχέση με τη βιοποικιλότητα των φυτών, τα δυνητικά φυτικά είδη στην ΕΕ μεταξύ του 2012 και του 2018 δεν αλλάζουν πολύ, με αύξηση κατά 2% πιθανών φυτικών ειδών. Η έκθεση προοπτικών της ΕΕ για το 2018-30 περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα της αγοράς, συνοδευόμενα από επεξήγηση των υποθέσεων, περιγραφή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τις γενικές συνέπειες των αβεβαιοτήτων.


www.agroekfrasi.gr

18

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τ

ις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα οριστεί ο ανάδοχος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑθηναϊκούΜακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Η πορεία του έργου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που είχε, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ράλλης, με την υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως δήλωσε ο Στ. Ράλλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM», το έργο αυτό θα καλύψει κάτι παραπάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ένα χρόνο «που σημαίνει ότι οι αγρότες και η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα θα δούνε πολύ άμεσα τα αποτελέσματα». Η «Ευφυής Γεωργία» δημιουργεί 6.500 σταθμούς που συλλέγουν δεδομένα ατμοσφαιρικά, επίγεια, δορυφορικά, από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους του «Κοπέρνικου» και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και παρέχουν δωρεάν βασικές συμβουλές στους αγρότες που αφορούν για παράδειγμα, πότε να ποτίσουν, να λιπάνουν ή να ψεκάσουν. Η συμβουλή θα εμφανίζεται στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη, που είναι και ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Στ. Ράλλη, όλα αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα δωρεάν στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και στις start up επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής Φορέας λειτουργίας του έργου θα είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο γενικός

•ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ «ΕΥΦΥΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

Βασικές συμβουλές στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής εκτίμησε ότι μέσα σε τέσσερις με πέντε μήνες από την υλοποίηση της σύμβασης θα έχουν ήδη παραδοθεί οι πρώτοι 1.000 σταθμοί. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη,

η χρήση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η τυποποίηση των προϊόντων και η επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα φέρει 12,2 δισ. στην οικονομία, (ήτοι 7% του ΑΕΠ ) και περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά από την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου υπάρχουν 32 πολύ σοβαρές προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα στο οπτικοακουστικό κομμάτι (παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών, βίντεο κλιπ κλπ).


19

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μ

ε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 5 Δεκεμβρίου, η ημερίδα παρουσίασης μιας μεγάλης πρωτοβουλίας στον Αγροτικό Τομέα, που φιλοδοξεί, όπως διακήρυξαν οι οργανωτές της, με την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών και της Σύγχρονης Συμβουλευτικής, να βάλει τη σφραγίδα της στην εθνική προσπάθεια για: ●αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα ●διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκών πολιτικών για την γεωργία ●ικανοποίηση των οικονομικο-κοινωνικών αναγκών του γεωργικού πληθυσμού. Οι δυνάμεις της Παραγωγής (Δώδεκα Συνεταιρισμοί), της Επιστήμης (Δεκατέσσερα μεγάλα Γεωτεχνικά γραφεία) και της Τεχνολογίας (η πρωτοπόρα εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία και παροχής υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας) στην Ελλάδα, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια εταιρεία για την παροχή συμβουλευτικής νέου τύπου, την «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» Η νέα εταιρεία όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα, επικεντρώνεται και είναι έτοιμη να διαθέσει:Α. Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες αιχμής, εφαρμογές πληροφορικής και εξειδικευμένου λογισμικού και υλικού, ανάπτυξη και παροχή γεωργικής συμβουλευτικής μέσω τεχνολογικής και ψηφιακής πλατφόρμας, με πυρήνα το σύστημα της ευφυούς γεωργίας “gaiasense” και κάθε άλλη υπηρεσία που δύναται να συμβάλλει στην βελτίωση του γεωργικού αποτελέσματος.Β. Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση, εκπαίδευση, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και λοιπές υπηρεσίες στον ευρύτερο αγροτικό τομέα και κάθε άλλη υπηρεσία συμβουλευτικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μέσα από τις εισηγήσεις εννέα ανθρώπων, επιστημόνων και επιχειρηματιών με πολύχρονη εμπειρία δραστηριοποίησης στην πραγματικότητα του αγροτικού τομέα αλλά και ανθρώπων της αγοράς, παρουσιάστηκε η σημερινή εικόνα του πρωτογενή

www.agroekfrasi.gr

•ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ

ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΥΦΥΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

«Αγροτική καινοτομία»

Ο Χρήστος Γιαννακάκης - Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας τομέα της χώρας. Αναδείχτηκαν επείγουσες ανάγκες παρεμβάσεων και υπαρκτές δυνατότητες που μπορούν να δώσουν διέξοδο. Προβλήθηκαν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των προβλημάτων. Στοιχειοθετήθηκε η βάση του συστήματος της νέας εταιρείας για τη χρήση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ως εργαλείο ΑΝΑΤΑΣΗΣ του Γεωργικού Τομέα. Παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα αυτής της Πρωτοβουλίας. Ως πρώτος Πρόεδρος της «Αγροτικής Καινοτομίας» ορίσθηκε από τους μετόχους της ο συνεταιριστής Χρήστος Γιαννακάκης – Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Νομού Ημαθίας, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος, ο Γεωπόνος Νίκος Στουπής – πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ και πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Το υπόλοιπο ΔΣ συμπληρώνουν οι:

Κακαφίκας Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος – Χατζηπαπαδόπουλος Φώτιος, Μέλος -Κουφουδάκης Ιωάννης, Μέλος – Αντωνόπουλος Σπυρίδων, Μέλος – Ιωαννίδης Απόστολος, Μέλος – Τρέλλης Χρήστος, Μέλος – Καλφούντζος Ηλίας, Μέλος – Σδράκας Εμμανουήλ, Μέλος – Κατσούλης Γιώργος, Μέλος Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους: Πάνω από διακόσιοι γεωτεχνικοί που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών στον αγρο-περιβαλλοντικό χώρο από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Εκπρόσωποι πάνω από τριάντα αγροτικών συλλογικών – συνεταιριστικών σχημάτων. Προϊστάμενοι των Διοικητικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ (Διαχειριστική Αρχή, Παραγωγικές Διευθύνσεις, κ.λπ.), λοιπών εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ κ.λπ.) και εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο. Στο επίκεντρο των άμεσων δράσεων της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε, μπαίνουν: ●Η Δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης δικτύου Πανελλαδικής κάλυψης. ●Η Διαμόρφωση Συνεργασιών με τοπικές υπαρκτές δομές Συμβουλευτικής ή η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. ●Η Εκπαίδευση και Πιστοποίηση των συνεργατών της. ●Η μαζική προώθηση και εφαρμογή του συστήματος της «Ευφυούς Γεωργίας» στη γεωργική πράξη και ο εμπλουτισμός του από την εμπειρία της γενικευμένης εφαρμογής του. ●Η Διαμόρφωση Νέων Υπηρεσιών. ●Η Προετοιμασία, η άσκηση πίεσης εφαρμογής αλλά και η βοήθεια στην ωρίμανση προκήρυξης του Μέτρου 2, της Συμβουλευτικής, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που με 120.000.000€ στον προϋπολογισμό του μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά να βοηθήσει την ανόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα και να δώσει διέξοδο στην ανεργία των Γεωτεχνικών.


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚEMΒΡΙOY 2018

www.agroekfrasi.gr

•ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΡΙΘΜΙΣΕ

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Τα σημαντικά βήματα στην κτηνοτροφία

Σ

τα σημαντικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας αναφέρθηκε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα που μας πέρασε, κατά την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα και πιο συγκεκριμένα στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: ● "Ήμασταν, λοιπόν, εμείς αυτοί που σε δύσκολες στιγμές το 2016 νομοθετήσαμε τον συνεταιριστικό νόμο, ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση, αλλά και να ευνοηθεί εκ νέου, η δημιουργία νέων συνεταιρισμών. ● Επίσης, νομοθετήσαμε το 2017, την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά, αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας. ● Διευρύναμε και αυξήσαμε, ήδη από το 2016 την ενίσχυση (σ.σ. συνδεδεμένη) –

συνδέοντας την μάλιστα με την παραγωγή των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς, στην ενίσχυση του πολύπαθου κλάδου της κτηνοτροφίας. ● Και βεβαίως, καταφέραμε –και αυτό θέλω να το τονίσω- να βάλουμε σε τάξη τις πληρωμές των ενισχύσεων και των προγραμμάτων, όπως είναι η Βιολογική Κτηνοτροφία. ● Προχωρήσαμε, επίσης, σε σημαντικές ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων, πέραν του αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι εί-

ναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Όμως, σήμερα, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σήμερα που έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε μαζί την αντεπίθεση, όχι την άμυνα , την αντεπίθεση για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. ● Ήδη, λοιπόν, μέσα στο Νοέμβρη, τον μήνα που μας πέρασε, προχωρήσαμε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. ● Επίσης, προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας. Δίνοντας έτσι ένα ουσιαστικό κίνητρο στους αγρότες να προχωρήσουν σε συνεργατικά, συνεταιριστικά σχήματα. Και το ίδιο, βεβαίως και για τους κτηνοτρόφους. ● Κινητροδοτούμε και ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων σε συνεταιριστικά σχήματα και με μια έννοια, αποθαρρύνουμε το μέχρι

«Αδύναμος κρίκος δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής» Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός της χώρας επεσήμανε: "Μου έκανε όμως κάτι εντύπωση και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίδεται εδώ στους κτηνοτρόφους για το πρόβειο γάλα. Μου απαντήσατε 1, 072 το κιλό. Την ίδια στιγμή, που άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, μη συνεταιριστικές, δίνουν τιμή 0,75 στους κτηνοτρόφους και λένε ότι δεν βγαίνουν κιόλας. Ενώ εσείς λέτε, ότι έχετε και 2 εκατ. κέρδος ετησίως, το οποίο δίνεται ως μέρισμα στα μέλη σας και βεβαίως, έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής σας. Αυτό το λέω, προκειμένου όλοι να προβληματιστούμε. Διότι δύο είναι οι λόγοι, για τους οποίους κάποιοι, κάποια συμφέροντα στον τόπο μας, βρήκαν βεβαίως το έδαφος να το κάνουν, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ, στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Και ο αδύναμος κρίκος της παραγωγής είναι οι άνθρωποι του μόχθου που καθημερινά- δεν έχουν αυτοί καθημερινές, γιορτές και σχόλες-πρέπει να σηκωθούν στις 5 το πρωί, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι, γιορτή ή καθημερινή, για να πάνε να αρμέξουν τα πρόβατα, να βγάλουν το γάλα, για να φτάσει το γάλα

αυτό στο δικό μας ψυγείο. Αυτούς θεωρούν ως τον αδύναμο κρίκο. Βούλησή μας πολιτική, είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δε θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής και ο κόσμος του μόχθου. Και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη και τη δική σας συνεργασία. Χρειαζόμαστε, κυρίως - πέρα από τα θεσμικά μέσα, τους θεσμικούς τρόπους και τις παρεμβάσεις μαζί να εμφυσήσουμε ξανά στον μέσο Έλληνα παραγωγό, κτηνοτρόφο και αγρότη την μεγάλη αξία του συνεταιρισμού και της αλληλεγγύης. Θέλει δουλειά αυτό, δεν είναι εύκολο, αλλά το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να στηρίζεται ξανά σε έναν υγιή συνεργατισμό. Και αυτός ο υγιής συνεργατισμός περνάει μέσα και από τις αξίες που εμείς οφείλουμε να κουβαλάμε και να αγωνιζόμαστε για αυτές. Δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό, δεν έχουμε ως αξία την αρπαχτή και το κέρδος το εφήμερο. Έχουμε ως αξία να φτιάξουμε υποδομές για τον τόπο μας, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, που θα μείνουν και για την επόμενη μέρα".

χθες διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων και για φορολογικούς λόγους, όπως ειπώθηκε πριν. ● Και τέλος, μέχρι τέλος του έτους, τις επόμενες μέρες, υλοποιούμε την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, το λεγόμενο de minimis, προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. ευρώ. ● Επίσης, έχουμε την χορήγηση της αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, που είναι στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.εξισωτική). ● Και οργανώνουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων. - Προχωράμε στη στήριξη του ελληνικού γιαουρτιού. Για το ελληνικό γιαούρτι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης και κατοχύρωσής του, ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

•ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Διάθεση τυροκομικών προϊόντων από αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε: ¨Επίσης, προχωράμε σε προγράμματα για την διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα δικό σας, εξ όσων γνωρίζω.Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση μας είναι να εξετασθεί η δυνατότητα – και θα εξεταστεί, το επόμενο διάστημαδιάθεσης της φέτας, αλλά και της γραβιέρας μέσω: α) των δωρεάν γευμάτων που δίνουμε σε πολλά σχολεία της χώρας μας β) των προγραμμάτων σίτισης σε πρόσφυγες και μετανάστες γ) αλλά και μέσω της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ). Και η βούλησή μας είναι αυτά τα γεύματα, τα προϊόντα δηλαδή, να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα.


www.agroekfrasi.gr

22

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Α. Καμάρα 3, 54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2310 282 682, Fax: 2310 282 482 email michaeld@otenet.gr

Διαχρονικό

Νυχτάδικα, καφέ

Ο γιατρός παύει να είναι γιατρός, όταν στη διάγνωσή του αναλογίζεται το δικό του συμφέρον και όχι του αρρώστου, γιατί ο αληθινός γιατρός είναι ο κυρίαρχος της ανθρώπινης ζωής και όχι ο άνθρωπος που πάει να θησαυρίσει. Πλάτων (427-347 πΧ)

Σε νυχάδικα, καφέ και rooms to let, "αναστενάζει" η Ελληνική επιχειρηματικότητα. Στο συντριπτικό τους ποσοστό οι νέες επιχειρήσεις ακολουθούν εύκολες λύσεις και είναι ελάχιστες αυτές που προσθέτουν αξία στην οικονομία. Το μεγάλο πρόβλημα των νέων ελληνικών επιχειρήσεων είναι πως 1 στις 3 κάνει έναρξη μόνο από βιοπορισμό. Οι πιο πολλές δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στις επιχειρήσεις καλλωπισμού. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μόνο το 3,9% των γυναικών ηλικίας 18-64. Οι νέες επιχειρήσεις είναι έντονα εξωστρεφείς καθώς το 80% των νέων εγχειρημάτων απευθύνεται και σε ξένες αγορές, ενώ το 30% εξάγει πάνω από το ¼ του κύκλου εργασιών του, παρόλο που τα περισσότερα σχετίζονται με το χώρο του τουρισμού. ΙΟΒΕ. Η. Κούκουτσας. emea.gr, 21/11/2018. (σσ. Γιατί επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται οτιδήποτε εκτός από την πραγματική παραγωγή πλούτου, δηλαδή τα αγροτικά επαγγέλματα? Πρόκειται για έναν ιδιότυπο ρατσισμό ?)

Νοημοσύνη Ο δείκτης νοημοσύνης φθίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, με πιθανές αιτίες το περιβάλλον, τα λιγότερα βιβλία και τη διατροφή. Παλαιότερες μελέτες, είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι έγιναν ευφυέστεροι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τώρα, οι Νορβηγοί λένε, ότι έχουμε αρχίζει να χαζεύουμε. Η μελέτη κάλυψε την περίοδο 1970-2009 και μελετήθηκαν 370.000 τεστ ανδρών που κατατάχτηκαν στο στρατό. Παράλληλα ερευνητές στη Μ. Βρετανία παρατήρησαν ότι το σκορ νοημοσύνης έχει πέσει 2,5-4,3 μονάδες ανά δεκαετία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Ragnar Frisch Νορβηγίας. Proceedings of the National Academy of Sciences. typosthes.gr, 13/6/2018

Ημέρα δένδρων 21 Νοεμβρίου, ημέρα των δέντρων. Υπάρχει και αυτή, στην Ιταλία! … Θεμελιώδη στοιχεία του οικοσυστήματος, ιδιαίτερα στις πόλεις μας, τα δέντρα ήταν πάντα μια ανεκτίμητη αξία για την ανθρωπότητα. Πηγές πολύτιμων πόρων, εξουδετερώνουν την περιβαλλοντική ρύπανση και συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Η ημέρα δέντρων, 21 Νοε, είναι θεσμοθετημένη (ΕΕ 27/1 Φεβ 2013), με σκοπό την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο & την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την αξιοποίηση των παραδόσεων που συνδέονται με το δένδρο του ιταλικού πολιτισμού και την livability των αστικών οικισμών. Μάλιστα γίνεται Φεστιβάλ δέντρου Legambiente. peegep.gr, 21/11/2018

Μισθός- Κόστος Ένας καθαρός μισθός 1.500 € στην Ελλάδα κοστίζει στην επιχείρηση 2.727 €/μήνα ενώ στην Κύπρο το κόστος είναι 1.814€. Για να δώσεις στην Ελλάδα 3.000 € / μηνιαίως η επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να ξοδέψει συνολικά 7.14 €, ενώ στην Κύπρο το συνολικό κόστος για την επιχείρηση είναι μόλις 4.237 € και στη Βουλγαρία 3.768 €. Αλλά ακόμα και για 500 € η εταιρεία στην Ελλάδα επιβαρύνεται με 744 €, ενώ στην Κύπρο το συνολικό κόστος είναι 604 €. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν Έλληνες που έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό. Ακόμα πολλές εταιρίες μεταφέρουν στο εξωτερικό θέσεις εργασίας που στην Ελλάδα κοστίζουν πολύ. Π.χ. μηχανογράφηση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.α. economistas.gr. kerdos.gr, 12/11/2018.

Χάλια-ρεζίλι … Είχαν προβλεφθεί 89 Κέντρα Στήριξης ΚΑΛΟ, με 11 εκ €. Υποβλήθηκαν 42 αιτήσεις, τυπικά ήταν εντάξει μόνο 13 με 1.650.882,39€ και απορρίφθηκαν 29 … Ο πλήρης ευτελισμός του Στρατηγικού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, μετά 6 χρόνια σχεδιασμών...

Γλυφοσάτη Στις 15 Αυγ 2018 η EWG- Environmental Working Group δημοσίευσε έρευνα σε 61 δείγματα, όπου από τα 45 είδη συμβατικής καλλιέργειας, τα 43 βρέθηκαν θετικά σε glyphosate, με 31 πάνω από το ασφαλές κατώτατο όριο της. Πέντε από τα βιολογικά προϊόντα που εξετάστηκαν βγήκαν επίσης θετικά. Δύο μήνες μετά την πρώτη μελέτη, η EWG- Environmental Working Group δημοσιεύει νέα λίστα δημητριακών, στα οποία ανιχνεύτηκαν ίχνη γλυφοσάτης-η βασική δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto. Συγκεκριμένα, στα 28 από τα 30 δείγματα δημητριακών που ερευνήθηκαν, βρέθηκε η επικίνδυνη ουσία, για την οποία η Monsanto καταδικάστηκε να πληρώσει 78 εκ $ σε αποζημιώσεις σε αμερικανό κηπουρό. Τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης βρέθηκαν στα δημητριακά πρωινού Quaker Oatmeal Squares. ewg.org. enallaktikos.gr. 30/10/2018.

Συνεταιρισμός Δρόμο στο συνεταιρισμό ανοίγουν και πάλι οι Μεσοτοπίτες Λέσβου και θέλοντας να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους μέλη τους αποφάσισαν φέτος να μη δώσουν το γάλα τους στους εμπόρους αλλά να το τυροκομήσουν οι ίδιοι και να το διαθέσουν στην αγορά. Εκτιμώμενες τιμές αγοράς πρόβειου γάλακτος φέτος είναι από 0,70€/λίτρο και κάτω (από 1€), ενώ για το κατσικίσιο γάλα πέφτει στα 0,24€ (από 0,47€ πέρυσι). «Το όπλο σε ένα συνε-

ταιρισμό είναι τα μέλη του. Όσο τα μέλη αποφασίζουν για το καλό όλων, η ομάδα είναι δυνατή. Έχουμε μηδενικό δανεισμό, κάναμε καινούριες εγκαταστάσεις, κάνουμε παραγωγή & εμπόριο ζωοτροφών, έχουμε κτηνίατρο & γεωπόνο για τα μέλη μας, ανοίξαμε παντοπωλείο & πρατήριο καυσίμων στο χωριό». Μ. Κωνσταντιδέλλης. ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Μ. Τζινέλλη. lesvosnews.net, 21/11/2018.

Τρύπα όζοντος Το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τη ζωή από την καρκινογόνο ηλιακή ακτινοβολία ανακάμπτει με ρυθμό 1-3% ανά δεκαετία, αντιστρέφοντας πολλά χρόνια επικίνδυνης μείωσης του στρώματος. Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική αναμενόταν να κλείσει σταδιακά (επίπεδα του 1980), τη δεκαετία του 2060. Με αυτούς τους ρυθμούς προβλέπεται να επανέλθει πλήρως μέχρι τη δεκαετία του 2030. Ωστόσο, μια απροσδόκητη αύξηση της παραγωγής και των εκπομπών CFC-11 από την ανατολική Ασία από το 2012, δημιουργεί εμπλοκές. Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. ΟΗΕ. ΑΠΕ-ΜΠΕ. ert.gr, 6/11/2018.

LCD-λευχαιμία Η Samsung Electronics, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής κινητών στον κόσμο, ζήτησε επίσημα συγγνώμη από πρώην και εν ενεργεία εργαζόμενους της, οι οποίοι υποφέρουν από ανίατες ασθένειες, όπως η λευχαιμία. Οι εργαζόμενοι αρρώστησαν ενώ δούλευαν στις γραμμές παραγωγής μικροκυκλωμάτων κι οθονών LCD για τις συσκευές της εταιρείας. Κιμ Κι-ναμ, Σεούλ. medicalnews.gr, 26/11/2018.

Crowdfunding Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ΕυρωΚοινοβουλίου ο Κανονισμός Crowdfunding,. Δημιουργείται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς την συμμετοχή των Τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Αλλάζει στην Ευρώπη ο χάρτης για τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και start-ups. «Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου fintech με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Στόχος μας δεν είναι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες των start-ups μόνο σε seed- capital, αλλά να επιτρέψουμε να υπάρχει και ένας μηχανισμός παροχής ρευστότητας για scaleup. Αυτό θα εξαναγκάσει την αγορά venture capital της ΕE να γίνει πιο ανταγωνιστική. Προχωράμε στην αξιοποίηση των ICO’s, που είναι ψηφιακό εργαλείο crowdfunding που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Ε. Καϊλή. 28/11/2018

Ευχές 2019 Δευτέρα, 14 Ιαν 2019, στις 12.00, στο Κέντρο διασκέδασης ΛΑΜΨΗ, Λεωφ. Πάρνηθος 279, ΑΧΑΡΝΑΙ, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί κτηνοτρόφους, γνωστούς & φίλους να αναταλλάξουν ευχές για το 2019. Πληρ. Μάγδα Κοντογιάννη 6932094231


23

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

•Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Νέες τάσεις στην αγροτική εκμηχάνιση

Ε

υρισκόμενος στη διεθνή αγροτική έκθεση της Μπολόνια, κάποιος φίλος με ρώτησε το 4.0 τι είναι. Και απλά του είπα η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση για την Ευρώπη και για εμάς βλέπουμε.Η τεχνολογία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της. Έχουμε φθάσει σε επίπεδα διαστημικά και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα προχωρήσει. Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι και το 2050 υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Γράφει ο Θοδωρής Σδρούλιας, email:tsdro@tee.gr

Η αγροτική εκμηχάνιση τη δεδομένη στιγμή είναι σε υψηλά επίπεδα και οι χειριστές αγροτικών μηχανημάτων καλούνται να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Όχι μόνο οι αγροτικοί ελκυστήρες αλλά και τα παρελκόμενα που είναι συνδεδεμένα με τα τρακτέρ, ελέγχονται πλέον ηλεκτρονικά. Ήδη το τρακτέρ που ελέγχεται με τηλεκατεύθυνση είναι γεγονός, είναι μεν σε πρώιμη κατάσταση αλλά είναι πραγματικό γεγονός, Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η τεχνολογία τη δεδομένη στιγμή είναι θετική, είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, είναι πιο ξεκούραστη για τον χειριστή, είναι ακριβείς, στην δράση της, ελέγχεται καλύτερα, έχει καλύτερα αποτελέσματα . Μια σπαρτική μηχανή ελεγχομένη από το τρακτέρ κάνει σπορά πιο ακριβή, πιο γρήγορη πιο αποτελεσματική και πιο ξεκούραστη, αλλά πάνω απ' όλα ο χειριστής γνωρίζει ακριβώς τι έχει κάνει. Μια τάση επίσης που παρατηρείται είναι η διαφοροποίηση προς τα καύσιμα. Εναλλακτικές μορφές καυσίμου δοκιμάζονται σχεδόν καθημερινά. Φυσικά αυτό σταδιακά θα αλλάξει τη ροή της κατασκευής και των όλων εν γένει αγροτικών μηχανημάτων. Ο σχεδιασμός γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και η αισθητική των αγροτικών μηχανημάτων έχει ανέβει σημαντικά. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σ' ένα τρακτέρ ας το ονομάσουμε έτσι, βλέπουμε και διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Οφείλω ν ομολογήσω ότι πάντα υπάρχει μια νοσταλγία

στα μηχανήματα του χτες και πάντα βλέπουμε στις εκθέσεις ένα τρακτέρ αναμορφωμένο να αναδεικνύει ιστορικά το παρελθόν. Επίσης οι ιπποδυνάμεις έχουν ανέβει σημαντικά γιατί η γεωργία έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Ινδία , η κίνα που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν ,με χιλιάδες απορροφήσεις των αγροτικών μηχανημάτων. Στα τρία περίπου εκατομμύρια αγροτικών μηχανημάτων, η Ινδία και η Κίνα απορροφούν το 80% περίπου.

Νέες αγορές, νέα δεδομένα που έχουν ανατρέψει πολλά πράγματα. Με τη τελευταία επίσκεψη μας στα εργοστάσια της Ιταλίας μέσα στην γραμμή παραγωγής διαπιστώνεται ότι η κατασκευή βασίζεται σε νέες παραμέτρους, λαμβάνεται υπόψη σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια του χειριστή, το περιβάλλον, το κόστος, η μείωση του κόστους εργασίας, τα φθηνά ανταλλακτικά, και η άνεση του χειριστή. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι και οι πολιτικές που θα ισχύσουν την επόμενη δεκαετία, θα συμβάλει στην εξέλιξη των μηχανημάτων. Οι πριμοδοτήσεις οι επιχορηγήσεις και η διαφοροποίηση των καλλιεργειών θα φέρει νέα αναδιαμόρφωση στην όλη κατάσταση. Το γεγονός πάντως παραμένει ένα ο τι το τρακτέρ θα είναι αναγκαίο και απαραίτητο μηχάνημα για τη εξέλιξη οποιασδήποτε καλλιέργειας. Ο ανταγωνισμός και ιδιαίτερα στο τρακτέρ υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και από χώρες που στο παρελθόν δεν είχαν ιστορία στην αγροτική εκμηχάνιση, σήμερα είναι ορατός οικονομικός κίνδυνος. Η Τουρκία π.χ. τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε μεγάλο κατασκευαστικό παράγοντα στον αγροτικό χώρο. Το ιδία και η Ινδία, η δε Κίνα κάνει το απλό, εξαγοράζει εταιρείες με μεγάλο όνομα του παρελθόντος βασίζεται σε ευρωπαϊκή τεχνολογία και μετασκευάζει αγροτικά μηχανήματα.Π.χ. η Λοβολ έχει εξαγοράσει την Άρμπος και κατασκευάζει τρακτέρ υψηλών προδιαγραφών. Η κατάσταση πάντως σήμερα είναι ότι όλοι οι κατασκευαστές διεκδικούν ένα κομμάτι από τη αγορά. Και ιδιαίτερα από τις ανερχόμενες χώρες που θέλουν να πάρουν μια θέση στο αγροτικό κομμάτι. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο μοναδικός τομέας που θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει και ζωή στη γη. Στις φωτογραφίες μας θα δείτε βλέπετε σειρά από μηχανήματα του μέλλοντος άλλα και του πρόσφατου παρελθόντος.


www.agroekfrasi.gr

24

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚEMΒΡΙOY 2018

•ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η Ε.Φ.Χ.Ε.

Να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10-15% ζητά από τους αγελαδοτρόφους

Σ

ε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, αναφέρεται ότι: "Με έκπληξη αλλά και αγωνία σε μια περίοδο, που οι τιμές του γάλακτος σε όλη την Ευρώπη είναι σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, πληροφορούμαστε ότι η μεγαλύτερη σε όγκο παραλαβής εγχώριου γάλακτος, ελληνική γαλακτοβιομηχανία «συνιστά» τους παραγωγούς της, να προβούν σε μείωση της παραγωγής κατά 10-15%, διότι δεν μπορεί ν’ απορροφήσει τις ίδιες ποσότητες γάλακτος, που απορροφούσε μέχρι σήμερα.

Φυσικά μείωση της παραγωγής μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε ταΐζοντας λιγότερο τα ζώα, οπότε κινδυνεύει όλη η εκτροφή είτε απομακρύνοντας παραγωγικά ζώα. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα οδυνηρά και επικίνδυνα, για τους πολύπαθους τα τελευταία χρόνια παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και πολύπλοκο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδείς μπορεί να υποχρεώσει μια γαλακτοβιομηχανία, να πάρει ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές, που μπορεί να διαθέσει στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι στην εγχώρια αγορά υπάρχουν πολύ λίγες πλέον γαλακτοβιομηχανίες και ότι οι συνεταιριστικές -φυσικά αυτές που έχουν απομείνει - δεν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αγορά αγελαδινού γάλακτος. Είναι γεγονός ότι η εποχή των «γαλατάδων» κ. κ. Αριστείδη Δασκαλοπούλου, Φιλίππου, Χατζάκου, που ο ρόλος τους στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγελαδοτροφίας ήταν τεράστιος, πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμερα οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες κοιτούν μόνο τα νούμερα. Τα νούμερα όμως μπορείς να τα δεις από διάφορες οπτικές γωνίες. Επί παραδείγματι, από την δική μας οπτική γωνία, ναι μεν έχει μειωθεί η κατανάλωση αλλά έχει μειωθεί και η παραγωγή, η οποία με τίποτα δεν ξεπερνά το 40% - maximum 45% της εγχώριας κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνεπώς, που έγκει-

ται το πρόβλημα; Στις εισαγωγές, είτε αυτές αφορούν πρώτη ύλη (συμπυκνωμένο γάλα, μπασκί κ.α.) είτε σε έτοιμο τελικό προϊόν. Όταν, όμως, χρόνια ολόκληρα οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες πάσχιζαν να πείσουν τον κόσμο ότι το γάλα μακράς διάρκειας και υψηλής παστερίωσης πρέπει να το προτιμά ο καταναλωτής (ενάντια σε κάθε επιστημονική λογική, που λέει ότι είναι ένα άλλο προϊόν σαφώς πιο υποβαθμισμένο από το φρέσκο γάλα), ουσιαστικά έσκαβαν το λάκκο μέσα στον οποίο κινδυνεύουμε να πέσουμε όλοι μαζί τώρα. Διότι, όταν ο καταναλωτής έχει συνηθίσει να καταναλώνει σε καθημερινή βάση αλλά και να ταΐζει τα παιδιά του μ’ αυτό το προϊόν, που οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν για τον καφέ τους, θα φτάσει η στιγμή, που θα τού είναι αδιάφορο, αν αυτό που παίρνει από το ράφι είναι προϊόν παρασκευαζόμενο στην Ελλάδα από ξένη πρώτη ύλη ή έρχεται κατευθείαν απέξω. Τα θέματα είναι πάρα πολλά σε μία χώρα, όπου καταβάλλονται απ’ όλους και κυρίως από τα markets τεράστιες προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτή. Το τελευταίο, που φοριέται πολύ είναι τα διάφορα εκχυλίσματα (αμυγδάλου, καρύδας κτλ), τα οποία είναι εντελώς άλλα προϊόντα από το γάλα. Είναι ροφήματα, όπως τόσα άλλα, που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, τα οποία είναι τοποθετημένα στα ράφια των πολυκαταστημάτων, εκτός από την Ελλάδα, όπου και

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κ. Ηλίας Κοτόπουλος

βρίσκονται εντός ψυγείου, στα ίδια ράφια με το γάλα. Πολλά, δε, απ’ αυτά φέρουν και παραπλανητική ονομασία, γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου κτλ. Ουδείς όμως από τους αρμόδιους φορείς συγκινείται. Η Ε.Φ.Χ.Ε. εντοπίζοντας το πρόβλημα που έρχεται, εδώ και πολλά χρόνια με απανωτές επιστολές της προς τους εκάστοτε ΥΠΠΑΤ, ζητούσε τη σύγκληση διάσκεψης με τη συμμετοχή των παραγωγών, των εργοστασίων, των markets, και εκπροσώπων των καταναλωτών υπό την αιγίδα του Υπουργείου, προκειμένου να λύσουμε θέματα της εγχώριας παραγωγής, να προστατέψουμε τα θαυμάσια προϊόντα μας, που μόνοι μας, κυρίως υποβαθμίζουμε και να σταματήσουμε την εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Είναι όμως ώρα να γίνει. Και είναι ώρα να γίνει, διότι είναι αδιανόητο σε μία χώρα, που βρίσκεται στην κατάσταση, που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και που είναι η μακράν τελευταία σε αριθμό γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σε όλη την Ευρώπη και δεν καλύπτει ούτε το 50% των αναγκών της, να συνιστάται η σφαγή και η απομάκρυνση ζώων. Τελειώνοντας θα θέλαμε να πούμε σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού. Το βασικότερο από όλα, για εμάς, είναι να λύσουμε το θέμα

για το τι εννοούμε με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Αν εννοούμε ελληνικό γιαούρτι, το παραγόμενο από εισαγόμενη πρώτη ύλη τότε επανερχόμαστε σε αυτά, που λέγαμε, περί εξαπάτησης του ελληνικού κοινού και μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Ίσως βέβαια και γι' αυτό δεν κληθήκαμε ποτέ να συμμετέχουμε σε μια συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Όταν συμμετέχουν οι πάντες, πλην της οργάνωσης των παραγωγών αγελαδοτρόφων. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το αγελαδινό γιαούρτι είναι ο συντριπτικός όγκος των εξαγωγών μας, σε σχέση με τα άλλα γιαούρτια. Η προηγούμενη διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ. και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον ΣΕΒΓΑΠ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (για να μπορεί να παρασκευάζεται το γιαούρτι από οποιοδήποτε γάλα εισαγόμενο ή μη, συμπύκνωμα ή μη), πράγμα το οποίο και έγινε, ισχυριζόμενοι ότι το παραγόμενο στην Ελλάδα γάλα δεν φτάνει για να καλύψει της ανάγκες μας για την παρασκευή γιαουρτιού και δη για τις εξαγωγές μας. Σήμερα έρχονται και μας λένε ότι δεν έχουν τι να κάνουν αυτό το λίγο ελληνικό παραγόμενο γάλα. Περιμένουμε από τη νέα διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ. ν΄ αλλάξει ρότα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ας ψάξουμε να βρούμε τη λύση, πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας αλλά και για τη συμβολή μας στην Εθνική Οικονομία. Ζητάμε να εφαρμοστεί επιτέλους, ο νόμος που ψηφίστηκε για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης, στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλούμε ως Έλληνες αγελαδοτρόφοι τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε το συνεταιρισμό Καλαβρύτων να επισκεφθεί και τις ελληνικές μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, προτού είναι αργά".


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚEMΒΡΙOY 2018

www.agroekfrasi.gr

•ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Μ

ια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, αναφορικά με τους περιβόητους ελέγχους στο γάλα, κατέθεσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας τον προηγούμενο μήνα προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, γεωπόνος κ. Αθανάσιος Μπαντής και η οποία πρόταση όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι σε γνώση και του ιδίου του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαντής έχοντας 25ετή ενασχόληση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας μας, και μετρώντας 5 μήνες συμμετοχής στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων (ισοζύγιση εισροών/εκροών), που σκοπό έχουν τη διαπίστωση της απόλυτης εφαρμογής της νομοθεσίας και της ευλαβικής τήρησης των προϋποθέσεων και απαιτήσεων της για τη χορήγηση σήματος ΠΓΕ ή ΠΟΠ σε εμβληματικά Ελληνικά προϊόντα και λαμβάνοντας υπόψη: ● Τον μεγάλο αριθμό (και μακάρι αυτός να μεγαλώσει κι άλλο) των Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν/μεταποιούν/συσκευάζουν/διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ προϊόντα, και μερικές από αυτές με αρκετά προϊόντα ΠΓΕ ή ΠΟΠ στο «χαρτοφυλάκιό» τους ● Τον μεγάλο αριθμό (και μακάρι αυτός να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο) των Ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ (και μακάρι να έχουμε σε λίγο καιρό και το πρώτο ΕΠΙΠ προϊόν), ● Τον μικρό αριθμό των ελεγκτών που διαθέτει ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» για την εξαντλητική και ολοκληρωτική παρακολούθηση και έλεγχο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με ΠΓΕ ή ΠΟΠ προϊόντα, ● Την ανάγκη προστασίας της εγχώριας φυτικής & ζωικής παραγωγής, ● Την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών ● Την ανάγκη προστασίας της υγιούς ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Το γεγονός πως ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», σύμφωνα με τη νομοθεσία, για: ● τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, ● την προστασία της προέλευσης και της ταυτότητας, καθώς και ● τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης όρων, συμβόλων και ενδείξεων, δραστηριοποιείται στους παρακάτω τομείς: ● Σύνταξη-έκδοση εθνικών προδιαγραφών στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, και ειδικότερα: ● Επίβλεψη των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO ● Επίβλεψη των εγκεκριμένων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) προϊόντων βιολογικής γεωργίας ● Έλεγχος και Πιστοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ● Έλεγχος και Πιστοποίηση προϊόντων Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών ● Ελληνικό σήμα στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ● Ελληνικό σήμα στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο Eλαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Eλιές ● Έλεγχος της Ποιότητας του νωπού γάλακτος ● Έλεγχος Ισοζυγίων γάλακτος

Πρόταση Μπαντή για αποτελεσματικούς ελέγχους στο γάλα ● Έλεγχος Ισοζυγίων κρέατος ● Καταγραφή στοιχείων Παραγωγής νωπού γάλακτος ● Έλεγχος αγοράς Από τους παραπάνω τομείς ελέγχου δράσης του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», η Ελληνική πολιτεία έχει εκχωρήσει /αναθέσει σε ιδιωτικούς φορείς (την πιστοποίηση κατά AGRO και των βιολογικών προϊόντων - και πολύ ορθά κατά την άποψή μου) και στον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ»: ● Τον έλεγχο των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO ● Τον έλεγχο των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης των Βιολογικών προϊόντων οι οποίοι πιστοποιούν χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα (χωρίς να αποκλείει και τον απευθείας έλεγχο των πιστοποιημένων επιχειρήσεων από τον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ») Το γεγονός πως με το Ν. 4174/2013 («Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει έως και σήμερα) ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο, και διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε εταιρείες, μπορούν να εκδίδουν, μετά από έλεγχο, ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό (ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα). Παραβάσεις ή διαπιστώσεις μη τήρησης της νομοθεσίας αναφέρονται αναλυτικά σε αυτό το φορολογικό πιστοποιητικό. Αν από το φορολογικό πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία, με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική φορολογική αρχή (Δ.Ο.Υ./Α.Α.Δ.Ε.), το εν λόγω φορολογικό πιστοποιητικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της ως άνω αρχής (Δ.Ο.Υ./Α.Α.Δ.Ε.). Επίσης, οι εταιρείες/επιχειρήσεις για τις οποίες εκδίδεται το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό υποχρεούνται να αναθέτουν, ανά πέντε (5) έτη, την έκδοση του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού σε διαφορετικό νόμιμο ελεγκτή. Το γεγονός πως ο φορολογικός έλεγχος αποτελεί την «κορωνίδα» της ελεγκτικής διαδικασίας, σε κάθε ευνομούμενη χώρα Π Ρ Ο Τ Ε Ι Ν ΕΙ Τη σύνταξη/δημιουργία «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΓΕ/ΠΟΠ/ΕΠΙΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» ✓Οι ενταγμένοι στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΤΡΩΟ - εγκεκριμένοι από

τον ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ θα ελέγχουν τακτικώς (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) τις εταιρείες που παράγουν/μεταποιούν/συσκευάζουν/διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ προϊόντα καθώς και την ισοζύγιση εισροών/εκροών γάλακτος ή κρέατος που μεταποιούν. ✓Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται από τις εταιρείες που παράγουν/μεταποιούν/συσκευάζουν/διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ προϊόντα ✓Το κόστος ελέγχου των εταιρειών που παράγουν/μεταποιούν/συσκευάζουν/διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ προϊόντα θα βαρύνει τις ίδιες, με διαφορικό κόστος που θα ορίζει ο ΕΛΓΟ«ΔΗΜΗΤΡΑ» (συνυπολογίζοντας τον τζίρο, τον αριθμό των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγει κλπ) ✓Η αλλαγή των ελεγκτών κάθε εταιρείας θα γίνεται ανά τρία (3) έτη (maximum χρόνος διατήρησης του ίδιου ελεγκτή) ✓Ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» θα ελέγχει τους Ελεγκτές – ενταγμένους στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΓΕ/ΠΟΠ/ΕΠΙΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ✓Ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» θα διενεργεί έκτακτους ελέγχους στις εταιρείες που παράγουν / μεταποιούν / συσκευάζουν / διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ προϊόντα, βάσει μελέτης ανάλυσης κινδύνου (RISK ASSESMENT) που θα διενεργεί ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», λαμβάνοντας υπόψη π.χ. τον τζίρο, τον αριθμό των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγει, τις παρατηρήσεις του πιστοποιητικού προηγούμενου ελέγχου και τα τυχόν ευρήματα αυτού, την τυχαιοποίηση κ.α. κριτήρια που ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» θα θέτει. ✓Ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» θα επιβάλει τα πρόστιμα μη τήρησης των απαιτήσεων της νομοθεσίας βάσει των ευρημάτων των ελέγχων του στους ενταγμένους στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΓΕ/ΠΟΠ/ΕΠΙΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ✓Ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» θα επιβάλει τα πρόστιμα μη τήρησης των απαιτήσεων της νομοθεσίας βάσει των ευρημάτων των ελέγχων του ή των ελέγχων των ενταγμένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΓΕ/ΠΟΠ/ΕΠΙΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ στις επιχειρήσεις που παράγουν/μεταποιούν/συσκευάζουν/διακινούν ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή ΕΠΙΠ προϊόντα ή έχουν αποκλίσεις ισοζύγιο εισροών/εκροών γάλακτος ή κρέατος. ✓Οι έλεγχοι του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» και οι έλεγχοι των ελεγκτών λειτουργούν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ, μεγαλώνοντας την ένταση και έκταση των ελέγχων.


www.agroekfrasi.gr

26

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΟΙΝΑΜΠΕΛΟΣ

Σ

ε φάση δρομολόγησης περνά πλέον ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία, καθώς δόθηκε ήδη στην ΕΔΟΑΟ η τελική πρόταση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το πλάνο δράσης και μάλιστα έγινε και αναλυτική παρουσίαση του, σε συνάντηση την Τρίτη 5/12/2018 πριν από την Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Στρατηγικό Σχέδιο θα είναι έγκαιρα έτοιμο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του κλάδου για κάλυψη του κόστους λέγοντας χαρακτηριστικά «τα χρήματα που θα χρειαστούν, υπάρχει τρόπος να αναζητηθούν. Ακόμη, ο Υπουργός εξήρε το πνεύμα ενότητας και λειτουργίας της ΕΔΟΑΟ, τονίζοντας ότι παράγει έργο, ενώ σχετικά με τον ΕΦΚ στο κρασί, είπε χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος έκλεισε. Μιλώντας ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ. Βαγγέλης Αργύρης επισήμανε την ανάγκη κάλυψης του έργου από την Πολιτεία, ως ελάχιστη ανταπόδοση της υπέρμετρης επιβάρυνσης του κλάδου από την τριετή εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί. Ο κ. Αργύρης συνεχάρη, εκ μέρους του κλάδου, τα στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γεωργία Ουζουνίδου, και κ. Δημήτρη Τάσκο (παρουσίασαν στη συνάντηση τον αμπελουργικό σχεδιασμό για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης) ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα σχετικά με τα προγράμματα Προβολής και Προώθησης σε Τρίτες Χώρες. Τρία επίσης σημαντικά θέματα συζητήθηκαν πριν από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και συγκεκριμένα η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων παραγωγής και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου (τις εισηγήσεις έκαναν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ) κ.κ. Λάζαρος Κιωκάκης και Διονύσης Γραμματικός), όπως επίσης και οι εξελίξεις στο πεδίο του οινικού Τουρισμού από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν σε ενωτικό κλίμα και ολοκληρώθηκαν με την έγκριση του απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου. VITIVINI LAB Επιτυχημένα ξεκινά ο διαγωνισμός καινοτομίας του αμπελοοινικού τομέα Vitivini Lab που διοργανώνει η ΕΔΟΑΟ, σε συνεργασία με την Aephoria.net είναι ενδεικτικό ότι υποβλήθηκαν 20 προτάσεις, 14 εκ των οποίων προκρίθηκαν και παρουσιάστηκαν σήμερα, 7 από αυτές περνούν στην επόμενη φάση (επώασης). Τόσο ο κ. Αργύρης όσο και ο κ. Κόκκαλης Πέτρος εκ μέρους της Aephoria.net εξέφρασαν την προσδοκία ο διαγωνισμός καινοτομίας να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό. Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης η μεγάλη προσέλευση κοινού, με πολλούς φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς αναμεσά τους και οι οποίοι συμμετείχαν και στην ψηφοφορία επιλογής. Σταύρος Αραχωβίτης: «Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι ο συνεργάτης, μαζί με

•ΠΕΡΝΑ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΑΘΩΣ ΔΟΘΗΚΕ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΔΟΑΟ Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία ✓Σταύρος Αραχωβίτης: «Με συνεργάτη τις διεπαγγελματικές θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία»

τον οποίο θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία», δήλωσε χαιρετίζοντας τη γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Τόνισε δε ότι «ο αμπελοοινικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος». «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους» Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο της οινοποιίας και της αμπελουργίας μετά το ορόσημο του Αυγούστου του 2018, που επιτρέπει πλέον την αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική της χώρας: ● «Ο φόρος στο κρασί, εισήχθη σε μια από τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες της κρίσης. Οι προσπάθειές μας για την κατάργησή του είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις, με την ψήφιση του προϋπολογισμού. ● Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων επεκτείνεται έως το 2023, αφού το πρόγραμμα αναμπέλωσης 2017-18 ολοκληρώθηκε με την κατανομή των 8.997.327 ευρώ να αφορά αναδιάρ-

θρωση 6.055,90 στρεμμάτων. ● Το Μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» ολοκληρώθηκε φέτος με τη δεύτερη προγραμματική περίοδο (20142018). ● Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται και δεύτερο Μέτρο που αφορά την «Ενημέρωση στα Κράτη-Μέλη» και θα ενεργοποιηθεί από την χώρα μας για πρώτη φορά. ● Προβλήματα που δημιουργήθηκαν με αυτά τα προγράμματα θα διευθετηθούν με το καλύτερο τρόπο και στα νέα θα έχουμε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο ● Νοικοκυρεύουμε τους ελέγχους, που επί δεκαετίες ήταν περιορισμένοι, χωρίς σχέδιο και με πολυποίκιλες παρεμβάσεις, οι οποίες τελικά διαιώνισαν την ασυδοσία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ θέλουμε και τη δική σας βοήθεια με τη γνώση και εμπειρία σας.» ●Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε έτσι ώστε το στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο να είναι έγκαιρα έτοιμο το συντομότερο δυνατό και να αποτελέσει την πυξίδα μας. Κοινή επιδίωξη είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τομέα», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Αραχωβίτης.

•ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ

Επιμένουν στην απαγόρευση χρήσης ζάχαρης Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης υπεβλήθη προς την Επιτροπή, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra με θέμα την χρήση σακχαρόζης για την αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου του οίνου. Το ερώτημα του ευρωβουλευτή προς την Commission διατυπώνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Οι οινολογικές πρακτικές και οι τυχόν εργασίες παραγωγής κρασιού δεν πρέπει να αντιβαίνουν ή να είναι ασυμβίβαστες με τον ορισμό του «οίνου» που καθορίζεται στην πρώτη παράγραφο της κατηγορίας 1 του μέρους II του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 . Και πάλι όσον αφορά τις οινολογικές πρακτικές, η Επιτροπή υποχρεούται, όπως αναφέρε-

ται στο άρθρο 79, παράγραφος 2, του εν λόγω κανονισμού, να λάβει υπόψη την ανάγκη να μην μεταβληθούν τα εγγενή χαρακτηριστικά του προϊόντος. Θεωρούμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του οίνου είναι ότι προέρχεται αποκλειστικά από τη ζύμωση νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών. Το άρθρο 80, παράγραφος 1, του κανονισμού ορίζει ότι οι επιτρεπόμενες οινολογικές πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για την εξασφάλιση της ομαλής οινοποίησης, της σωστής διατήρησης ή της ορθής τελειοποίησης του οίνου. Συνεπώς, η σακχαρόζη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, δεδομένου ότι πρόκειται για χωριστή ουσία που δεν σχετίζεται με αμπέλια. Οι πρακτικές που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των κλι-

ματικών συνθηκών μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν και μόνον είναι συμβατές με τον ορισμό του οίνου και είναι σύμφωνες με τα προαναφερθέντα άρθρα. Δεν πιστεύει η Επιτροπή ότι η σακχαρόζη πρέπει να αφαιρεθεί από το μέρος Ι τμήμα Β του παραρτήματος VIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, χωρίς να καταργηθούν οι λοιπές πρακτικές που απαριθμούνται στο εν λόγω τμήμα, οι οποίες είναι συμβατές με τον ορισμό κρασί και μπορούν να βοηθήσουν όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς;» (ο ερωτών αναφέρεται σε συμβατές πρακτικές όσον αφορά στον εμπλουτισμό των οίνων με συμπυκνωμένο και συμπυκνωμένο ανακαθαρισμένο γλεύκος)


27

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

•ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΑΖΩΤΟ

Πρακτικές βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους

Γ

ια την αποκατάσταση ή την βελτίωση της γονιμότητας ενός εδάφους που αφορά τον εμπλουτισμό του με οργανική ουσία και κατά επέκταση με άζωτο ( Ν ), εφαρμόζουμε διάφορα καλλιεργητικά μέτρα και λίπανση. Παρακάτω θα γίνει ανάλυση στα σπουδαιότερα αυτά μέτρα εφαρμογής.

Του Γιώργου Κατσαντώνη, Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Αγρανάπαυση Μπορεί να είναι ακαλλιέργητη ή καλλιεργούμενη. Η ακαλλιέργητη εμπλουτίζει το έδαφος σε οργανική ουσία με τα υπολείμματα της αυτοφυούς βλάστησης. Η αυτοφυής βλάστηση όμως εξαντλεί σημαντικά την εδαφική υγρασία, επομένως πρέπει να εφαρμόζεται σε υγρές περιοχές. Αντιθέτως, η καλλιεργούμενη αγρανάπαυση διευκολύνει την αποσύνθεση και την μετατροπή του οργανικού Ν σε ανόργανο ( νιτροποίηση ), περιορίζει σημαντικά τις απώλειες της εδαφικής υγρασίας και συνιστάται για ξηροθερμικές περιοχές. Συνδυάζεται με την παραγωγή μίας καλλιέργειας ανά δύο έτη.

Οργανική λίπανση Οργανικά λιπάσματα αποτελούν κυρίως η κοπριά και άλλα ζωϊκά εκκρίματα, όπως ούρα και διάφορα φυτικά υπολείμματα σε αποσύνθεση ( κομπόστ ). Μια μορφή οργανικής λίπανσης αποτελεί η χλωρή λίπανση. α ) Κοπριά Η κοπριά εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, βελτιώνει την φυσική σύσταση του εδάφους, αυξά-

νει την υδατοϊκανότητα και τη θερμοκρασία του εδάφους καθώς και τη δράση των μικροοργανισμών. Περιλαμβάνει τα ζωϊκά εκκρίματα, υγρά και στερεά. Η σύσταση της κοπριάς εξαρτάται από το είδος και την ηλικία των ζώων. Η κοπριά των αιγοπροβάτων είναι πλουσιότερη σε θρεπτικά στοιχεία. Η κοπριά περιέχει κατά μέσο όρο 5 - 2.5 - 5 % Ν - P2O5 - K20, αντιστοίχως. Η κοπριά θα πρέπει να ζυμωθεί ( χωνευθεί ) πρώτα για να μην κάψει τα φυτά, παρόλο που η ζύμωση συνεπάγεται απώλειες Ν. Συνήθως συσσωρεύεται σε σωρούς που καλύπτονται για να αποφευχθεί η έκπλυση και η διαφυγή Ν υπό αέρια μορφή. Διασκορπίζεται σε ποσότητα 2 - 3 τόννων στο στρέμμα και πρέπει να καλύπτεται για να αποφεύγονται οι απώλειες. β ) Χλωρή λίπανση Πρόκειται για την αναστροφή στο έδαφος αναπτυγμένων φυτών και συνήθως καλλιεργούνται αγροστώδη ή ψυχανθή, τα οποία την περίοδο που έχουν την περισσότερη και καλύτερη φυτομάζα, συνήθως όταν τα ψυχανθή βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας ή έχουν σχηματίσει τους πρώτους λοβούς, αναστρέφονται. Τα ψυχανθή εμπλουτίζουν το έδαφος περισσότερο με Ν ενώ τα αγροστώδη με τη μεγαλύτερη φυτομάζα τους εμπλουτίζουν το έδαφος με περισσότερη οργανική ουσία. Η χλωρή λίπανση συντελεί στη διατήρηση παρά στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και αυτό γιατί με την αναστροφή της φυτομάζας και με την βοήθεια των μικροοργανισμών, χουμοποιείται και η μισή ποσότητα γίνεται χούμος ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε CO2 και φεύγει στην ατμόσφαιρα. Το CO2 όμως ενεργεί διαβρωτικά στα εδαφικά ορυκτά και υποβοηθά στην διαλυτοποίηση των θρεπτικών συστατικών. Τα φυτά που καλλιεργούνται για χλωρή λίπανση προστατεύουν το έδαφος απο το φαινόμενο της διάβρωσης την βροχερή περίοδο του χειμώνα.( cover plants ). H χλωρή λίπανση είναι πιο αποτελεσματική σε υγρές και δροσερές περιοχές γιατί σε ξηρές εξαντλεί σημαντικά την εδαφική υγρασία, για αυτό σε αυτή την περίπτωση τα φυτά πρέπει να παραχώνονται νωρίς ( 2 εβδομάδες περίπου πριν την ανοιξιάτικηκαλλιέργεια ), ενώ σε

θερμές περιοχές παρατηρείται έντονη αποσύνθεση και απώλεια της οργανικής ουσίας λόγω εντονότερης δράσης των μικροοργανισμών. Μετά την αναστροφή, ακολουθεί η κύρια καλλιέργεια. γ ) Καλλιέργεια χορτοδοτικών Αυξάνεται η οργανική ουσία του εδάφους κυρίως με το ριζικό σύστημα των χορτοδοτικών φυτών , ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ψυχανθή που έχουμε και αύξηση Ν στο έδαφος. Με το σύστημα αυτό, με την κοπή των χορτοδοτικών φυτών ο παραγωγός λαμβάνει και γεωργικό εισόδημα. δ ) Αμειψισπορά με ψυχανθή Με το σύστημα αυτό, τα ψυχανθή χρησιμοποιούνται για παραγωγή προϊόντων ενώ συγχρόνως με τα στελέχη που εναπομένουν και κυρίως με το ριζικό σύστημα, εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία και με Ν, το οποίο έχει δεσμευθεί με τα αζωτοβακτήρια που βρίσκονται στις ρίζες των ψυχανθών. Ο εμπλουτισμός του εδάφους ως προς την οργανική ουσία εξαρτάται από το είδος του ψυχανθούς. Τα τριφύλλια με την πλούσια φυτομάζα και το ριζικό σύστημα, έχουν πλεονέκτημα ανάμεσα στα ψυχανθή. Με μια καλλιέργεια ψυχανθούς υπολογίζεται εναπόθεση Ν στο έδαφος κατά μέσο όρο 15Kg/στρ. Επίσης τα ψυχανθή προσλαμβάνουν ευχερέστερα τον φώσφορο ( P ) και με την αποσύνθεση της φυτομάζας τους, αποδίδουν στην επόμενη καλλιέργεια P υπό αφομοιώσιμη μορφή. ε ) Εδαφοβελτιωτικά Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν εδαφοβελτιωτικά. Το βασικό πλεονέκτημα τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι ευκολόχρηστα γιατί διατίθενται υπό πολύ συμπυκνωμένη μορφή. Χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των ιδιοτήτων και της δομής του εδάφους. Αγροτών Ανάγνωσμα blog Ιστολόγιο γεωπονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης για τον αγρότη – παραγωγό https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/


www.agroekfrasi.gr

28

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΜΕ 25 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 50-60%

Τι είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες και πως μπορούν να επωφεληθούν αγρότες, ιδιώτες, επιχειρήσεις και Δήμοι Τα οφέλη που απορρέουν, για αγρότες, Ομάδες Παραγωγών, ομάδες πολιτών, επιχειρήσεων και δήμων, από το νέο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού κ. Δημήτρης Τσέκερης, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που έγινε την Πέμπτη που μας πέρασε στη Λάρισα. Εισαγωγικά να επισημάνουμε πως οι Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), όπως προαναφέραμε, είναι ένας νέος θεσμός που έχει ως στόχο να ενισχύσει την συνεργασία για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από αγρότες, επιχειρήσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο, είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ (ενώ εξετάζονται από το ΥΠΕΝ και άλλες μορφές ενίσχυσης) και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιδοτηθούν με ποσοστό από 50 έως 60%, με τη σχετική δράση να ξεκινάει αρχές του 2019, ενώ η παραγωγή των Ε. Κοιν. μπορεί να είναι έως 1MW. Σχετικά με τι τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με ισχύ έως 1MW, ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι προσαυξημένες έως 5% σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε, απλά και κατανοητά το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα:

Βουλή - Ψήφιση 17/01/2018 – ν.4513/2018

Ορισμός - Σκοπός Η Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.), είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας/ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν. ή να είναι δημότες δήμου της περιφέρειας αυτής και τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν.

Μορφές Ενεργειακών Κοινοτήτων

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; ✓Φυσικά πρόσωπα ✓Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ✓Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ✓Ο.Τ.Α. α’ & β’ βαθμού της ίδιας περιφέρειας

Μη Κερδοσκοπικός Χαρακτήρας – Χωρίς δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης Ελάχιστος αριθμός μελών ✓5 στην περίπτωση που τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή φυσικά πρόσωπα (5*20%) ✓3 στην περίπτωση που τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α. (π.χ. 35%, 35%, 30%) ✓3 στην περίπτωση που τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο (2) τουλάχιστον να είναι Ο.Τ.Α. (20%, 40%, 40%) ✓2 στην περίπτωση που τα μέλη είναι ΟΤΑ και είναι σε νησιωτική περιοχή (50%, 50%)

Κριτήρια εντοπιότητας Τουλάχιστον το 51% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν., και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή

Διάθεση Κερδών Δεν επιτρέπεται η διανομή κερδών – Αποθεματικό και διάθεση για τους σκοπούς της Ε.Κοιν. Εξαίρεση για τα νησιά (<3100), κομμάτι των κερδών μπορεί

Διαδικασία Σύστασης Ε.Κοιν.

Ιστορικό ●Ιανουάριος 2017: Συστάθηκε Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή διαφόρων Φορέων και Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων ●Εξετάστηκαν διάφορα καλά παραδείγματα Λειτουργίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο κ.ά.) ●Λήφθηκαν υπόψη οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2009/28/EC και 2009/72/EC όπως παρουσιάστηκαν στο Clean Energy Package για τους στόχους του 2030. ●Επεξεργάστηκαν και Καταρτίστηκαν τα άρθρα του Νόμου ●Ιούνιος 2017: Το Προσχέδιο Νόμου τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση ●Συγκέντρωση και Επεξεργασία Σχολίων Δημόσιας Διαβούλευσης ●ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή)

*Δυνατότητα μετατροπής υπαρχόντων συνεταιρισμών σε καθεστώς Ε.Κοιν. καθώς και επιχειρήσεων


29

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της. ●Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας. Δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας, όπως ενδεικτικά παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλα μέτρα που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των πολιτών αυτών. *Το καταστατικό των Ε.Κοιν. δεν περιλαμβάνει άλλες δραστηριότητες εκτός των αναφερομένων.

να διατεθεί για δράσεις κοινής ωφέλειας με τοπικό χαρακτήρα (π.χ. δεξαμενές κτλ) Συνεταιριστικές μερίδες Κάθε μέλος μπορεί να κατέχει πέραν της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας και μία ή περισσότερες προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, με ανώτατο όριο συμμετοχής του στο συνεταιριστικό κεφάλαιο το 20%, με εξαίρεση τους Ο.Τ.Α. που μπορούν να συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο με ανώτατο όριο το 40%. Ειδικός Όρος για Νησιά Ειδικότερα για τα νησιά (<3100 κάτοικοι), τα ποσοστά συμμετοχής των Ο.Τ.Α. μπορούν να φτάσουν στο 50%. Κερδοσκοπικός Χαρακτήρας - Διανομή πλεονασμάτων χρήσης ✓15, στην περίπτωση που τα μέλη είναι ΝΠΔΔ - εκτός των Ο.Τ.Α- ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα ✓10 αν είναι σε νησιωτικό Δήμο (<3100) ✓50% συν ένα εξ΄αυτών είναι φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται η διανομή κερδών Διάθεση Κερδών Επιτρέπεται η διανομή του υπολοίπου των καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση των αποθεματικών στα μέλη Συνεταιριστικές μερίδες Κάθε μέλος μπορεί να κατέχει πέραν της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας και μία ή περισσότερες προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, με ανώτατο όριο συμμετοχής του στο συνεταιριστικό κεφάλαιο το 20%, με εξαίρεση τους Ο.Τ.Α. που μπορούν να συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο με ανώτατο όριο το 40%. Ειδικός Όρος για Νησιά Ειδικότερα για τα νησιά (<3100 κάτοικοι), τα ποσοστά συμμετοχής των Ο.Τ.Α. μπορούν να φτάσουν στο 50%. Τόσο για τις Ε.Κ μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα όσο και κερδοσκοπικού, κάθε μέλος διαθέτει μία ψήφο, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού κεφαλαίου το οποίο κατέχει. Ο “κερδοσκοπικός”’ ή “μη κερδοσκοπικός”χαρακτήρας της Ε.Κοιν. παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Αντικείμενο Δραστηριότητας ●Η Ενεργειακή Κοινότητα πρέπει να ασκεί υποχρεωτικά μία εκ των παρακάτω: ●Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εγκατεστημένους εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ●Διαχείριση (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση) πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων). ●Προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών, εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργει-

www.agroekfrasi.gr

Οικονομικά Κίνητρα & Μέτρα Στήριξης

ακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ●Προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υβριδικών ή μη) και οχημάτων με καύση φυσικού αερίου, υγραερίου ή βιοαερίου. ●Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της ή διανομή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. ●Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς Τελικούς Πελάτες εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της . ●Διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. ●Ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σημείων ανεφοδιασμού με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υγραέριο ή βιοαέριο ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ●Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε. ●Ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ●Παρoχή Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) Η Ε.Κοιν. μπορεί να ασκεί δυνητικά τις παρακάτω: ●Προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ●Σύνταξη τεχνικοοικονομικών μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη της τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς. ●Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της. ●Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των

● Ένταξη των Ε.Κοιν. στον Αναπτυξιακό κατ’ αναλογία με τις Κοιν.Σ.Επ. καθώς και σε άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς τους. ●Δυνατότητα για ειδικές προϋποθέσεις και όρους προνομιακής συμμετοχής ή εξαίρεσης από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών (ΥΑ) καθώς και προνομιακών χρεώσεων για υπηρεσίες στην αγορά ●Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του Ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ●Προτεραιότητα χορήγησης άδειας παραγωγής, προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (εφόσον παρουσιάζουν εδαφική επικάλυψη και υποβάλλονται στον ίδιο κύκλο αιτήσεων) ●Μειωμένες εγγυητικές επιστολές (50%) ●Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από Ε.Κοιν. για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (και για μη μέλη) - Σημειώνεται πως ειδικά για VNM δύνανται να φτάσουν στο 1MWp εγκατάστασης πλέον – Γνώμη ΡΑΕ à ΥΑ Μεταβίβαση αδειών, σταθμών παραγωγής αποκλειστικά σε Ε.Κοιν. με όμοιο επιτρεπόμενο τρόπο διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης και εντός της ίδιας περιφέρειας Τιμολόγηση ΦΒ από ΕΚΟΙΝ: Μεσοσταθμική τιμή διαγωνισμών για τα Φωτοβολταϊκά του προηγούμενου έτους και της αντίστοιχης κατηγορίας προσαυξημένο κατά 5%

Χρηματοδότηση - Στήριξη Υπάρχει εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων και πιο συγκεκριμένα 25εκ.€ για δράσεις ΑΠΕ από Εν. Κοιν. Η πρόσκληση αναμένεται να «ανοίξει» το 1ο δίμηνο του 2019 –Πρόταση για ΕΦΔ το ΚΑΠΕ και αφορά Εν. Κοιν. που έχουν ιδρυθεί καθώς και υπό ίδρυση, ενώ τέλος εξετάζονται περαιτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΕΚΟΙΝ από την ηγεσία του ΥΠΕΝ.


www.agroekfrasi.gr

30

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

•ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η μεγαλύτερη όλων των εποχών η 11η ZOOTECHNIA Μεγαλύτερη από ποτέ αναμένεται να είναι η 11η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία ZOOTECHNIA, που διοργανώνεται από την 31η Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου του 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό πως η αυξημένη ζήτηση για την έκθεση οδήγησε στην αξιοποίηση δύο ακόμα περιπτέρων σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, με αιχμή τις ζωοτροφές και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η 11η ZOOTECHNIA θα αποτέλεσει το επίκεντρο όλων των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, leader επιχειρήσεις του κλάδου από την

●ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ

ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Βιομηχανικές καλλιέργειες για παραγωγή Ενέργειας και Βιο-υλικών Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα, «Βιομηχανικές καλλιέργειες για παραγωγή Ενέργειας και Βιο-υλικών», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας). Η ενημερωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 17:15μ.μ., στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), στο 5ο χλμ. Δράμας-Θεσσαλονίκης. Εισηγητές της εκδήλωσης είναι, ο κ. Ελευθεριάδης Ιωάννης, η κ. Αλεξοπούλου Έφη και η κ. Παπαμιχαήλ Ιωάννα, στελέχη του Κ.Α.Π.Ε., η κ. Συμεωνίδου Μάχη, αγροτοοικονομολόγος της «Draxis» και η κ. Γρηγοριάδου Αλεξάνδρα, γεωπόνος της «ΜΥΡΕΨΟΣ». Η ενημερωτική εσπερίδα πραγματεύεται τις δυνατότητες και προοπτικές βιομηχανικών καλλιεργειών φυτικών αλλά και δασικών, για την παραγωγή ενέργειας και βιο-υλικών, ιδιαίτερα σε οριακά εδάφη αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των αγροτικών υπολειμμάτων για το σκοπό αυτό. Οι προοπτικές της καλλιέργειας των Αρωματικών φυτών στην περιοχή μας, καθώς και η διείσδυση αλλά και τα οφέλη της τεχνολογίας στον αγροτικό κόσμο συμπληρώνουν τα θέματα της εκδήλωσης. Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη. Για την αρτιότερη οργάνωση της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν την επισυναπτόμενη φόρμα εγγραφής, είτε ηλεκτρονικά στο email, jtrik@cres.gr, είτε σε έντυπη μορφή στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Αναστασιάδη Άνθιμο, τηλ 2521058175, e-mail: drogeeka@otenet.gr και στη γραμματεία του Κ.Α.Π.Ε., κ. Τρικάτσουλα Γιούλη, τηλ. 2106603391.

Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ήδη κλείσει την παρουσία τους στη διοργάνωση, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον εμπορικών επισκεπτών από όλη τη χώρα και άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA θα διοργανωθεί το καθιερωμένο πλέον Pet Festival, ενώ θα φιλοξενηθεί και το «Σαλόνι Αλόγου». H ZOOTECHNIA πλαισιώνεται και από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, στην οποία θα παρουσιαστούν οι πιο επίκαιρες καινοτομίες στην κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων, τη

διατροφή των ζώων και την χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μέσω επιδεικτικών παραδειγμάτων σε συνεργασία με αντίστοιχες παραγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, από την 1η έως τις 3 Φεβρουαρίου συνδιοργανώνεται στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA από την ΔΕΘ-Helexpo και το περιοδικό Meat News το Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του, από τον σταύλο στο πιάτο».Τέλος, ένα ακόμα συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην 11η ZOOTECHNIA με θέμα «Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία», το οποίο θα συνδιοργανωθεί από τη ΔΕΘ-Helexpo και την Success Consulting & Financing

●ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΕΙ

●ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η καλλιέργεια της κερασιάς στην ΠΕ Πέλλας

O επιβλαβής οργανισμός Xylellafastidiosa

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η καλλιέργεια της κερασιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 από το κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον Δήμο Σκύδρας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις εγκατατάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σκύδρας (20 χιλ. Μαυροβούνι-Έδεσσας). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν θέματα όπως: ✓η υφιστάμενη κατάσταση της καλλιέργειας της κερασιάς στην Π.Ε.Πέλλας ✓συστήματα διαμόρφωσης και υποκείμενα κερασιάς. ✓πρόσφατα δεδομένα αξιολόγησης των ευρέως διαδεδομένων ποικιλιών κερασιάς ✓εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας της κερασιάς και τρόποι αντιμετώπισής τους ✓προβλήματα και προοπτικές στην εμπορία και διάθεση των κερασιών Μετά το πέρας των ομιλιών θα γίνουν δεκτές παρεμβάσεις, θα εισακουσθούν προβληματισμοί και ερωτήματα των ενδιαφερομένων-συμμετεχόντων. Θα ακολουθήσει δεξίωση, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν προϊόντα που παράγονται από παραγωγούς και επιχειρήσεις της Πέλλας. Για την αρτιότερη διοργάνωση της εκδήλωσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 23810 89483 (υπεύθυνοι κ. Μιχαήλ Σιδηρόπουλος, κ.Ιωάννης Θεοχαρόπουλος ).

O επιβλαβής οργανισμός μεγίστου ρίσκου για την Ελλάδα Xylellafastidiosa, αποτελεί το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (κτήμα Συγγρού, Λεωφόρος Κηφισίας 182, Κηφισιά), την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 4 μ.μ. Στην ημερίδα που έχει τον τίτλο «Ελληνικά Φυτά - XylellaFree – Προωθούμε τον ελληνικό κήπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Περιφέρεια Αττικής), αλλά και συλλογικοί φορείς όπως η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου, Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Φυτικού Υλικού, η Enterprise Greece κ.ά.). Ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρουσία πανεπιστημιακών και εκπροσώπων ινστιτούτων από την Ιταλία (Foggia), οι οποίοι θα αναφερθούν στην υφιστάμενη κατάσταση και στην αντιμετώπιση αυτής στη γείτονα χώρα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στον οργανισμό Xylellafastidiosa είναι αρκετά μεγάλος και η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών με την ευγενική συμμετοχή του Ελληνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


31

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.agroekfrasi.gr

•ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΓΙΑ ΗΜΑΘΙΑ, ΠΕΛΛΑ, ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

Οι ποικιλίες για τις ενισχύσεις Deminimis ✓ Που πρόκειται να δοθούν μέσα στο Δεκέμβριο μήνα που διανύουμε Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή η διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων στοιχείων για την καταβολή των αποζημιώσεων με βάση τον Κανονισμό ‘’ De minimis‘’ προς τους ροδακινοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2018 στα Ροδάκινα , Νεκταρίνια και Συμπύρηνα και οι οποίες αποζημιώσεις πρόκειται να δοθούν μέσα στο Δεκέμβριο μήνα που διανύουμε. Υπεύθυνοι για την συγκέντρωση των στοιχείων ήταν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Εταιρικές τους Ενώσεις σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη και Λάρισα. Οι αποζημιούμενες ποικιλίες, που καθορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, είναι οι παρακάτω:

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ALIPERSΙ ............................................................1/7/2018 7/7/2018 ALIROSANTA ....................................................4/7/2018 8/7/2018 EARLY RICH .......................................................11/06/18 03/07/18 EXTREME JULIA .............................................19/06/18 09/07/18 ELEGAN LADY ..................................................05/07/18 12/08/18 FLAVOR CREST ................................................20/06/18 15/07/18 CREST HEAVEN ...............................................07/07/18 17/08/18 ICE ..........................................................................30/06/18 20/08/18 JULΥ LADY ..........................................................03/07/18 05/08/18 MAOURA .............................................................11/06/18 10/07/18 MARATHON ......................................................04/07/18 04/08/18 MARIA BIANCA ...............................................24/06/18 29/07/18 MARIA-MARTA ...............................................03/07/18 23/07/18 Ο' ΧΕΝΡΥ .............................................................01/08/18 29/08/18 PLATIFIRST .......................................................07/06/18 30/06/18 PLATIFUN ..........................................................17/06/18 24/07/18 RED FALL ............................................................21/08/18 17/09/18 RED HAVEN .......................................................18/06/18 12/08/18 RED MOON ........................................................20/06/18 11/07/18 RED VALLEY ......................................................04/07/18 23/08/18 REGINA ................................................................08/06/18 04/07/18 RICH LADY .........................................................26/05/18 10/08/18 ROAYAL-TIME ..................................................18/06/18 26/07/18 ROM STAR ..........................................................05/07/18 01/08/18 ROSA DEL WEST .............................................01/07/18 29/07/18 ROYAL FLAOYER .............................................05/07/18 24/07/18 ROYAL GLORY ..................................................12/06/18 18/07/18 ROYAL LEE .........................................................05/07/18 05/08/18 ROYAL MAGESTIC .........................................09/06/18 11/07/18 ROYAL SUMMER ............................................19/06/18 24/07/18 ROYAL PRIDE ....................................................09/07/18 06/08/18 SUMMER GIANT ............................................03/07/18 25/08/18 SUMMER LADY ...............................................26/06/18 03/08/18 SUMMER RICH ................................................24/06/18 26/07/18 SUN CLAUS ........................................................17/06/18 02/08/18 SUN CLOUD .......................................................01/07/18 27/07/18 SUN CREST ........................................................01/07/18 24/09/18

SWEET DREAM ...............................................25/06/18 17/08/18 SWEET FIRE ......................................................06/07/18 08/08/18 SWEET SCARLET ............................................27/06/18 14/08/18 SYMPHONIE .....................................................01/07/18 09/08/18 TARTIBELLE-TARTIRED .............................15/08/18 13/09/18 UFO 4 .....................................................................04/06/18 28/07/18 UFO PLATY BELLE .........................................30/06/18 09/07/18 UFO platy ferm ..................................................11/06/18 21/07/18 UFO SWEET .......................................................15/06/18 23/07/18 VISTA RICH ........................................................16/06/18 15/07/18 ΓΚΛΑΝΤΙΣ ..........................................................08/08/18 12/09/18 ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΑΜΕΡ .......................................04/07/18 10/07/18 ΓΚΡΕΤΑ ................................................................29/06/18 16/07/18 ΕΝΤΟΥΑΛ ............................................................20/08/18 06/09/18 ΙΡΕΝΑ (ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΑ) ................................23/06/18 03/07/18 ΚΟΡΟΝΕΤ ...........................................................01/07/18 16/07/18 ΟΨΙΜΟ ΡΕΝΤ ΧΑΒΕΝ ..................................21/06/18 09/07/18 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ .................................................03/07/18 25/07/18 ΠΕΤΡΟΥΛΑ .........................................................05/07/18 13/07/18 ΠΙΝΓΚ ΡΙΝΓΚ (ΟΥΦΟ) ..................................02/07/18 09/07/18 ΡΕΝΤ ΚΑΛ ...........................................................07/08/18 10/09/18 ΡΕΝΤ ΛΕΙΝΤΥ ...................................................22/08/18 11/09/18 ΡΕΝΤ ΣΚΑΡΛΕΤ ...............................................03/07/18 07/08/18 ΡΕΝΤ ΣΤΑΡ .........................................................14/08/18 03/09/18 ΡΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ .................................................19/08/18 10/09/18 ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΡΩΝΕΤ ........................................30/06/18 13/07/18 ΤΣΑΧΠΙΝΑ .........................................................25/08/18 01/09/18 ΦΕΡ ΤΑΙΜ ...........................................................28/08/18 15/09/18 ΦΛΟΡΕΝΤΙΑ .......................................................28/06/18 03/07/18 ΦΡΑΝΣΥ ...............................................................07/07/18 13/07/18 OKTAVIA .............................................................10/07/18 10/09/18 ΚΕΒΙΝΑ ................................................................21/07/18 22/08/18 ΝΙΡΙΝΙΑ ...............................................................23/07/18 28/08/18 FAYETTE ..............................................................17/07/18 31/08/18 ΖΙ ΛΕΙΝΤΙ .............................................................19/05/18 17/8/18

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ALI TOP ..............................................................15/06/18 24/07/18 ALICIA ................................................................15/06/18 03/07/18 AMIGA ................................................................20/06/18 19/07/18 BIG HAVEN ......................................................04/06/18 11/07/18 BIG TOP ..............................................................07/06/18 14/07/18 BLACK RUBI .....................................................16/06/18 11/07/18 CALDESI 2000 .................................................12/06/18 23/07/18 CALDESI 2010 .................................................19/06/18 26/07/18 CALTESI .............................................................17/06/18 06/08/18 CALTESI 2020 ..................................................25/06/18 30/06/18 DAIMONT 20 ...................................................30/06/18 02/09/18 DAYAMOND RAY-RED DIAMOND ........30/06/18 20/07/18 DOLORES ..........................................................20/06/18 10/07/18 FIRE BRIGHT ...................................................28/06/18 12/07/18 FIRE TOP ............................................................11/06/18 20/07/18

FANTALATE .....................................................07/07/18 11/08/18 GEA-GAIA ..........................................................24/06/18 10/07/18 KEY SWEET ......................................................17/06/18 21/07/18 LUCIANA ...........................................................30/06/18 21/07/18 LUCIANO ...........................................................05/07/18 19/08/18 MAGIC ................................................................20/06/18 17/07/18 MARIA LIDA ....................................................18/06/18 31/07/18 MESEBRINE ....................................................22/06/18 11/07/18 NEW TOP ...........................................................23/06/18 01/07/18 PLATERINA ......................................................25/06/18 10/07/18 ROYAL QUEEN ................................................16/06/18 01/07/18 RED GOLD .........................................................07/07/18 18/08/18 SPRING BRIGHT ............................................18/06/18 05/07/18 SPRING RED ....................................................14/06/18 05/07/18 SUN FREE ..........................................................09/06/18 04/07/18 UFO 778 ..............................................................01/07/18 14/07/18 UFO FLAME KISS ..........................................27/06/18 03/07/18 VENUS ................................................................10/07/18 23/08/18 ΓΚΑΡΣΙΚΑ (ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΑ) .......................21/06/18 07/07/18 ΚΑΛΤΕΖΙ ΝΤΕΛΟΡΕΣ ...................................29/06/18 05/07/18 ΚΕΙΚ ΡΕΝΤΑΛ .................................................08/07/18 16/07/18 ΡΕΝΤ ΛΕΙΝΤΙ ..................................................14/06/18 21/06/18 ΧΟΝΕΥ ΜΠΛΕΙΖ ............................................25/06/18 10/07/18 MORSIANI 90 .................................................16/07/18 04/09/18 ORION .................................................................06/07/18 31/08/18 SWEET LADY ...................................................17/07/18 30/08/18

ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ Α37 .......................................................................03/07/18 12/08/18 CATHERINA .....................................................23/06/18 01/08/18 FER GOLD ..........................................................02/07/18 20/07/18 FERLATE ............................................................26/08/18 04/09/18 FORTUNA ..........................................................30/06/18 03/08/18 LOADEL ..............................................................30/06/18 12/08/18 MIRELLE ...........................................................02/07/18 25/07/18 ROMEA ...............................................................22/06/18 24/07/18 SUPER FORTUNA ..........................................07/07/18 30/07/18 VLG .......................................................................24/08/18 15/09/18 ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ...............................05/07/18 02/08/18 Μετά από νέα έγκριση συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω 11 ποικιλίες σε αυτές που εντάσσονται στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις 2018 (8 Ροδακίνων και 3 Νεκταρινιών): Ροδάκινα Νεκταρίνια Τζούν Γκόλντ 1 Μορσιάνι 60 Τοπάι 2 MAX 10 Ρουαγιάλ Τζίμ 3 Platinum Μαρία Λουίζα Ρούμπι Ρίτς Γκρίμσον Λέιντυ Φλάτ Στάρ Μπρίτνευ Λέιν


10  

agrotikiekfrasi

10  

agrotikiekfrasi

Advertisement