Page 1

21

Bondebladet 21. juni 2012

Satsar på ungdommen Mykje spennande er i vente for dei yngre landbruksinteresserte ettersom Agroteknikk 2012 legg ned mykje innsats i eit eige ungdomsprogram.

- Ungdommen er framtida for næringa, og difor vil me at dei skal få ei særskild god oppleving under messa i haust, seier ansvarleg for ungdomsprogrammet, Tor Anders Høgaas.

REKRUTTERING: I prosjektet Grønn utdanning har Norges Bygdeungdomslag halde standar på McDonald´s-restaurantar for at fleire ungdommar skal få augene opp for naturbruksskular og høgskular med grøne fag. I haust tek Grønn utdanning rekrutteringsarbeidet inn på Norges Varemesse og er vertsskap under Agroteknikk 2012.

Orkesterplass på ungdomstorget Hovudingrediensen i ungdomsprogrammet er ungdomstorget. Her er det sett av 750 kvadratmeter med standar, aktivitetar, føredrag, kafé og kulturelle innslag skreddarsydd dei yngre landbruksinteresserte. Mange landbruksskular og fleire aktuelle

GRÜNDERCAMP: Jessheim vidaregåande skule er også vertsskap for Agroteknikk 2012, og skal dessutan stå for utforming, design og den tekniske rigginga av ungdomstorget. Idéar til dette arbeidet klekka elevane ved skulen ut under ein gründercamp på Norges Varemesse i vår.

Skoler setter sitt preg på Agroteknikk Institusjoner med høyere utdanning innen landbruksfag og videregående skoler med naturbruk eller med landbruksmekanikerlinje er spesielt invitert til å delta på Agroteknikk. – Hittil har 16 skoler og utdanningsinstitusjoner svart at de blir med og setter sitt preg på messa, sier Oddvar Tjernshaugen som er prosjektleder for skolesatsingen. Disse er påmeldt: • • • • • • • • • • • • • • •

Hvam vgs. Agroutvikling Høgskolen i Hedmark, Blæstad Høgskolen i Nord-Trøndelag, HiNT IAEA Alumni Norge Jessheim vgs. Melsom vgs. Mære Landbruksskole Natur vgs. Norsk Hestesenter Starum Norsk Landbrukssamvirke, Opplæringsavdelingen Solør vgs. Sønsterud Statens fagskole for gartnere Tomb Videregående skole og landbruksstudier Traktorbransjens Opplæringskontor Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB

SKOLESTASNING: Oddvar Tjernshaugen har invitert utdanningsinstitusjoner med landbruks-, naturbruks- og landbruksmekanikerutdanning til å delta på Agroteknikk 2012.

Vinstra vgs. En del skoler har på tidligere Agroteknikk-messer hatt stand ute i Glassgaten. Nå samles alle på Ungdomstorget i hall D.

TRAKTORKÅRING: Ungdomsprogrammet består av fleire artige kåringar, mellom anna kåringa av Norges flottaste traktor. Dette er i regi av bladet Traktor, og journalist Espen Eikaas Syljuåsen gler seg over at drygt 40 bidrag alt er kome inn.

organisasjonar vil vera til stades her når dørene på Norges varemesse opnar 15. november. - Ungdomstorget er rett og slett ein orkesterplass ettersom l o k a sjonen oppe på mesaninen gjev svært godt utsyn over hallane på Norges Varemesse. Det skal dels vera ein plass der ungdommen berre kan slappa av, samlast og møta likesinna, dels tilby standar og aktivitetar ungdommen vil finna spesielt interessante å få med seg, held Høgaas fram. Ungdommane som besøkjer ungdomstorget i løpet av messa vil verta godt motteke – prosjektet Grønn utdanning i regi av Norges Bygdeungdomslag og McDonald´s har saman med Jessheim vidaregåande skule fått delt ansvaret for å vera vertsskap på torget. Medan Grønn utdanning har eit overordna ansvar for aktivitetane på torget under messa, vil Jessheim vidaregåande skule stå for utforming, design og den tekniske rigginga av torget, samt at elevar frå skulen vil ønskja besøkjande velkommen ved inngangane. - Me håpar gjennom vår deltaking på Agroteknikk å gjera ungdom interesserte i bransjen. Her kan me betra rekrutteringa både til eigen skule og til landbruksmekanikarfaget over heile

landet, seier Bent Janssen, kursleiar ved Jessheim vidaregåande skule. Gler seg til å jobba med ungdomsprogrammet Men Ungdomsprogrammet innbefattar meir enn berre ungdomstorget: • Kåring av Norges flottaste traktor. • Kåring av Årets lærling. • Ei spennande kåring til som vil verta annonsert seinare. • Eige ungdomshotell med hyggelege prisar og ungdomsaktivitetar det vil koma meir informasjon om. Traktorkåringa er i regi av bladet Traktor, og består av tre klassar: 1. Den mest originale traktoren (restaureringsprosjekt) 2. Råest og mest ”pimpet” 3. Den flotteste traktoren (open klasse) Det har allereie kome inn over 40 bidrag i traktorkonkurransen, og gjennom nettsida www.traktor.no kan alle som meiner dei har noko å bidra med i ein av dei tre klassane delta. - Me tykkjer det er veldig artig å kunne koma med ein skikkeleg traktorkonkurranse i framkant av og under Agroteknikk. Det finst mykje sunn rivalisering på eit uorganisert plan mellom traktoreigarar der alle har eit favorittmerkje, ein favorittfarge og ein favorittmodell, så no er det på tide å få nokon som offisielt kan kalla sag innehavar av Norges finaste, råaste og mest originale traktor, seier Espen Eikaas Syljuåsen, journalist i bladet Traktor. No ser alle aktørane som jobbar med å få til eit storveges ungdomsprogram fram til haustens messe. -Elevane våre tykkjer Agroteknikk verkar veldig spennande og er utruleg engasjerte i sitt arbeid her, så eg gler meg til å sjå utviklinga vidare på dette, avsluttar Janssen ved Jessheim vidaregåande skule.

Agroteknikk kårer årets lærling Som en del av satsningen på unge og utdanning kårer Agroteknikk 2012 de sju beste lærlingene i landbruksmaskinbransjen. – Vi vil på denne måten fokusere på lærlingene og profilere et viktig satsningsområde innenfor vår bransje, samtidig som vi viser at vi setter pris på lærlingenes yrkesvalg, sier ansvarlig for kåringen Tor Anders Høgaas. Agroteknikk 2012 har invitert alle medlemsbedriftene i Traktor og Landbruksmaskin Importørenes Forening (TLIF) og Redskapsfabrikantenes Landslag (RL) til å delta i kåringen. Felleskjøpet, A-K maskiner, Eikmaskin og Lantmännen Maskin skal kåre en lærling hver, mens de øvrige importørene i samarbeid skal kåre den femte lærlingen fra TLIF. RL skal kåre to lærlinger i sine medlemsbedrifter. Spennende jobbmuligheter Målgruppen er i første rekke lærlinger som allerede er tatt inn hos TLIFs mange forhandlere og avdelinger, samt hos RLs medlemsbedrifter. De skal ha

vært i lære minimum siden januar 2012. – Vi henvender oss også til annen ungdom for å vise at landbruksmaskinbransjen har mange interessante stillinger i sitt landsomfattende forhandlernett, og at dette kan være en positiv og medvirkende faktor til at ungdom velger utdannelse innen landbruksmekanikk, sier Høgaas. Presenteres på Agroteknikk Kåringen av årets lærling er et samarbeid mellom Agroteknikk, fagbladet Bedre Gardsdrift og Traktorbransjens Opplæringskontor. Det er utarbeidet kriterier for vurdering av kandidatene, og det oppnevnes en «jury» som skal stå for utvelgelse og vurdering av kandidatene. Kåringen skal være avsluttet 1. oktober. Årets lærlinger inviteres til åpningen av Agroteknikk 15. november, der de blir presentert og premiert under utstillermiddagen samme kveld. De deltar også på Ungdomstorget. Vinnerne får tur til den store landbruksteknikkmessa SIMA i Paris i februar 2013.

SYNLIGGJØRING: – Kåringen av årets lærling skal synliggjøre bransjens interesse og behov for kvalifisert personell. Vi vil vise at landbruksmaskinbransjen har mange interessante stillinger over hele Norge, sier Tor Anders Høgaas.

Satser på ungdommen  

Artikkel i Bondebladet 7. juni