Page 41

elrendezésű mellső keréksor gondoskodik, amely a művelőeszköz és a csoroszlyák között dolgozik. A maglehelyezés előtti tömörítés különösen előnyös aprómagvú növények vetésekor, és/vagy laza talajtípusokon, valamint amikor a talaj túlművelésének vagy a bolygatást követő tömörítés elmaradásának következtében laza szerkezetű marad a magágy. Az Off Set elrendezés csökkenti a vonóerőigényt, és megkönnyíti a szármaradványos felszínen történő vetést.

hidraulikus szelep kompenzálja a megnövő vagy csökkenő nyomást. A csoroszlyák nyomása mindig egy állandó értéken van, függetlenül a vetőgéphez viszonyított munkaszögüktől. Az eredmény igen meggyőző maglehelyezésben és rendkívül egyenletes kelésben nyilvánul meg.

CSÚCSMODERN VEZÉRLÉS A Spirit R 300S vetőgép iPad alapú vezérlő rendszerrel működik, melynek neve Väderstad E-Control. A vetésminőség folyamatos ellenőrzésén kívül lehetőség van a művelőeszköz, a vetőcsoroszlyák, valamint a követőborona mélységének menet közbeni állítására is. A számos előnyös tulajdonság közül a felhasználóbarát kialakítás, a költséghatékonyság és az egyszerű szoftverfrissítés említhető meg.

DUPLATÁRCSÁS CSOROSZLYÁK – VAN ÚJ A NAP ALATT A nagy sebességű vetés pontosságának érdekében a Spirit R vetőtárcsák átmérője 380 mm. Az Off Set elrendezésű tárcsák a talajt oldalirányba nyomják, a magot pedig a magárok aljára helyezik. A két tárcsa Off Set illesztése jobb talajba hatolást, kisebb vonóerőigényt eredményez, és nem teszi szükségessé a kopás miatti utánállítást.

A Fenix III adagoló 1–500 kg/ha magmennyiség kiadagolására képes található. A tartályba integrált ventilátor magasra helyezésével csökkenthető a beszívott por mennyisége, ami kedvezően hat a vetésminőségre.

AKTÍV CSOROSZLYANYOMÁS A Spirit R 300S vetőgép aktív csoroszlyanyomással készül, ami garantálja az állandó vetésmélységet változó talajkörülmények és/vagy lejtős terepviszonyok esetén is. A hidraulika rendszer szenzorjai azonnal érzékelik amint a vetőgép dombtetőre vagy laposabb fekvésű táblarészhez ér. Ekkor egy automatikusan működő

A Spirit R 300S iPad kezelőfelülete Vaderstad Kft.

Spirit vetőcsoroszlya: Van új a nap alatt A tárcsák nem rakódnak tele szármaradvánnyal. A csoroszlyánkénti nyomásérték akár 90 kg-ig növelhető. Az egyedülálló TriForce gumibakos felfüggesztésének köszönhetően a csoroszlyák talajkövetése kiváló. A duplatárcsás csoroszlya a tárcsák középpontja előtt ejti le a magokat, így azok stabilan a helyükön maradnak, nem gurulnak el a magárokban. Nincs szükség semmilyen kiegészítő megoldásra ahhoz, hogy az állandó vetésmélység és a szabályos mageloszlás biztosított legyen. A két egymáshoz illeszkedő vetőtárcsa közötti nagyobb hely miatt a levegő szabadon távozik, nem hoz létre vetéspontosságot veszélyeztető turbulenciát.

NAGY MAGTARTÁLY, KÖNNYŰ FELTÖLTÉS Az alacsony töltési magasságú (2,3 m) és nagy beöntő nyílású magtartály 2800 liter kapacitású. A könnyebb feltöltés érdekében a munkaállvány a tartály oldalán

Az aktív csoroszlyanyomás segít a talajtípushoz való alkalmazkodásban

39

Profile for Agro Napló

Agro Napló 2018 novemberi lapszám  

Agro Napló Országos Mezőgazdasági Szakfolyóirat 2018 novemberi lapszáma

Agro Napló 2018 novemberi lapszám  

Agro Napló Országos Mezőgazdasági Szakfolyóirat 2018 novemberi lapszáma

Profile for agronaplo