Page 40

Agr business

Friza. Rasa de ovine care

www.agrointeligenta.ro

40

dă cel mai mult lapte

Rasa de ovine Friza este pentru sectorul de creștere a ovinelor echivalentul rasei Holstein la bovine, adică este rasa apreciată ca având cea mai bună producție de lapte. Oaia friză nu este încă foarte răspândită la noi dar câștigă teren mai ales în rândul crescătorilor cu efective reduse, care doresc randament maxim de la animale. asă de oi specializată pe producția de Oile sunt hrănite cu o rețetă lapte, Friza a fost alegerea lui Adri- proprie de furajare an Cioacă, 39 de ani, din Țigănești,

R

județul Teleorman. În urmă cu patru ani, el a cumpărat primele cinci exemplare de rasă pură. Tehnician veterinar, crescătorului nu i-a fost frică să investească într-o rasă nouă, mai pretențioasă.

Rasă specializată ”Oile din rasa Friză sunt foarte productive. În general, asigurând o nutriție corespunzătoare, cantitatea de lapte pe care o obțin zilnic de la un animal este de 1,5-2 litri, ajungând la 420-440 litri într-o perioadă de lactație ce diferă de la 210-230 zile. Oile din rasa Friză nu doar că oferă mult lapte, dar acesta are calități deosebite, fiind bogat în vitamine și proteine, în timp ce procentul de grăsime atinge și 6%. Laptele pe care îl obținem îl folosim pentru a produce brânză, folosită în special la consumul personal, în timp ce doar o mică parte alegem să o comercializăm, mai mult către rude și cunoscuți”, a vorbit fermierul despre producția de lapte și valorificarea acestuia.

Potrivit crescătorului de ovine, pentru a obține o producție mare de lapte, oile au nevoie de o dietă calitativă, adecvată nevoilor lor nutriționale. ”Pentru a atinge potențialul productiv al rasei este important să asiguri oilor tot ce au nevoie. În general, hrana lor este compusă dintr-un amestec de mai multe cereale, pe care le fac în proporții variate. Este o rețetă proprie pe care o folosesc de când m-am apucat de această activitate și care mi-a dat rezultate foarte bune. De asemenea, este foarte importantă asigurarea apei proaspete, în permanență și în cantități suficiente. Este nevoie de multă apă pentru a produce mult lapte”, a explicat fermierul.

De la cinci exemplare a ajuns la un efectiv de peste 30 de capete În patru ani, fermierul din Teleorman a reușit să-și sporească efectivul, ajungând în prezent să dețină peste 30 de capete de Friză, rasă pură. Primele exemplare care au ajuns

în microferma din Țigănești l-au costat 250 euro/bucata, la o greutate de 20 kilograme și au fost aduse din străinătate, de un intermediar. Oile din rasa Friză sunt cunoscute și pentru fertilitate precoce: după vârsta de un an, oile fată câte doi și adesea câte trei sau chiar patru miei, fiind adecvate pentru turmele mici. Procentul de fătare pentru o oaie matură este de 280%. De asemenea, oile sunt mame excelente, stând în permanență alături de mieii lor care au o rată de creștere rapidă. La fel de important este și faptul că reproducerea nu este dependentă de anotimp, așa cum se întâmplă în cazul raselor autohtone de ovine. Rasa Friză poate fi folosită pentru încrucișări în scopul de a îmbunătăți cantitatea de lapte produsă și fertilitatea altor rase.

Rezistență scăzută la temperaturile ridicate Oile din rasa Friză au o rezistență crescută la boli, cu toate acestea principalele sensibilități ale rasei sunt reprezentate de rezistența scăzută la temperaturile ridicate și de faptul că se pretează mult mai bine a fi crescută în turme mici, de 50-60 animale. Atașamentul dezvoltat față de animale l-a determinat pe tânărul fermier să scoată la vânzare doar câțiva berbeci care au rezultat din fătările de anul acesta. Prețul pentru un berbec de 4-5 luni ajunge la 200 euro și este ușor negociabil pentru cei interesați să cumpere.

Revista Agrointeligenta - August 2016  

Revista Agrointeligenta este o publicatia lunara ce se distribuie gratuit cu saptamanalul Capital si catre fermieri prin Posta Romana. Pentr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you