Page 17

17

www.agrointeligenta.ro

Agr business

Aedin Celzin este un tânăr fermier și director general la Micul Agricultor SRL, societate care lucrează 3.000 de hectare în localitatea Osmancea, din județul Constanța. Suprafața pe care o are în administrare este însemnată, ceea ce face ca și tehnologia aplicată să fie una de top.

N

ici o cultură din ferma tânărului nu este lăsată la voia întâmplării. Aedin Celzin alege anual să introducă în cultură cei mai performanți hibrizi, atât pentru culturile înființate în toamnă, cât și pentru cele de primăvară. Pentru cultura de rapiță, aproape jumătate din suprafață este cultivată anual cu hibrizi din portofoliul companiei Pioneer. În toamna anului trecut fermierul constănțean a mizat pe hibridul PR46W14, pe care l-a cultivat pe o suprafață de 180 de hectare, și a avut în testare și hibridul PT234 pe 20 de hectare. ”Am cultivat aproximativ 500 de hectare, din care 200 de hectare au fost cultivate cu hibrizi de la Pioneer. În ceea ce privește hibrizii de la Pioneer, anul trecut am cultivat PR46W14 și am avut în testare, am avut semănate 180 de hectare și hibridul PT234 pe care l-am avut în testare. Hibrizii de la Pioneer s-au comportat destul de bine, au avut precipitații în toamnă, căldură. Cu toate că iarna a fost destul de frig, nu am avut zăpadă și au fost temperaturi de -16 și -18°C, hibrizii de la Pioneer au trecut ușor peste iarnă. În primăvară au intrat bine în vegetație și nu am avut probleme deosebite, mai ales că în toamnă aplicasem și un tratament cu Caramba Turbo (BASF), tocmai ca să ajute plantele să treacă mai ușor peste iarnă”, a declarat pentru Agrointeligența Aedin Celzin.

5.690 kg/ha, producția-record înregistrată cu PR46W14 La PT234, hibridul pe care l-a avut în testare, constănțeanul a obținut o producție medie de peste 4.000 kg/ha, cu variații în funcție de sole. În schimb, hibridul PR46W14 și-a demonstrat stabilitatea și potențialul ridicat de producție și i-a permis fermierului să obțină 5.690 kg/ha de pe o solă de 21 de hectare. ”PT234 l-am avut cultivat în două sole, pe prima parcelă de 10 hectare am recoltat 4.340 kg/ha și pe cea de-a doua parcelă, de vreo 8 hectare, am obținut 4.670 kg/ha. Vârful de producție l-am obținut pe o parcelă de 21 de hectare cultivate cu hibridul PR46W14, de unde am recoltat 5.690 kg/ha”, ne-a precizat fermierul.

Investește în 800 de hectare de rapiță Lipsa precipitațiilor a cam dat peste cap planurile fermierului care a pregătit cele 800 de hectare pentru a intra la semănatul rapiței. Când am vorbit cu el aștepta să cadă o ploaie zdravănă care să asigure semințelor umiditatea necesară pentru răsărire. ”Din păcate, anul trecut pe vremea aceasta deja terminasem semănatul, dar acum așteptăm ploile să intrăm la semănat. Nu ne-a plouat de o lună, o lună și jumătate. Am pregătit terenul pentru 800 de hectare de rapiță și aștept să cadă o ploaie zdravănă să pot să intru la semănat. Am totul pregătit, terenul, așteptăm doar ploaia.

Pentru această toamnă o proporție importantă de rapiță va fi semănată cu hibridul PR46W14 și o să am în testare și hibridul PT225, hibridul nou introdus în portofoliu de compania Pioneer. PT225 va fi înființat tot pe 20 de hectare”, ne-a explicat tânărul fermier.

Cu hibridul PR46W14 nu a avut niciodată producții mai mici de 3,5 tone/ha Tânărul fermier cultivă PR46W14 încă de când acest hibrid a fost introdus în portofoliul companiei Pioneer și chiar de la început, cu el nu a obținut niciodată o producție mai mică de 3,5 tone/ha, indiferent de condițiile climatice din fermă. ”Rămân consecvent hibridului PR46W14 care m-a convins prin stabilitate în producție, dar și prin rezistența ridicată la cădere și randament bun în ceea ce privește utilizarea eficientă a fertilizanților. Cultiv acest hibrid de când a apărut și indiferent de condițiile climatice din anul respectiv nu am obținut o producție mai mică de 3.500 kg/ha. Hibridul se adaptează foarte bine tehnologiei pe care o aplic eu și nu m-a dezamăgit niciodată”, susține producătorul agricol. Fermierul aplică o tehnologie clasică și spune că nu face nimic deosebit. Singura diferență este că aplică totul în timp util, atunci când trebuie – fie că este vorba de fertilizanți sau de aplicarea tratamentelor contra bolilor și dăunătorilor.

320 euro/tonă înainte de recoltare și 360 euro/tonă după recoltare Prețul pe care l-a obținut pentru rapița recoltată în vară a fost mai mic decât cel obținut anul trecut. Dacă în 2015, Aedin Celzin a ales să vândă întreaga cantitate la recoltare și a obținut un preț maxim de 400 euro/tonă, anul acesta a contractat înainte de recoltare 700 de tone de rapiță la un preț de numai 320 euro/tonă, în timp ce cantitatea rămasă a fost vândută după recoltare cu 360 euro/tonă.

Despre hibridul PR46W14 PR46W14 este cel mai cultivat hibrid convențional semitimpuriu din România mai ales datorită stabilității și performanțelor excelente de producție. Acest hibrid are un conținut ridicat de ulei, un randament bun de utilizare a fertilizanților și un procent ridicat de autopolenizare. PR46W14 este un hibrid rustic și răspunde foarte bine și în condiții de tehnologie modernă. Este un hibrid care se pretează și pentru semănatul târziu. Densitatea la semănat recomandată este de 50 de boabe germinabile/m², densitate care asigură în primăvară în jur de 35-45 plante/m². Este un hibrid caracterizat de o dezvoltare foarte rapidă în toamnă, tocmai de aceea specialiștii Pioneer recomandă aplicarea unui regulator de creștere care îmbunătățește rezistența la iernat.

Revista Agrointeligenta - August 2016  

Revista Agrointeligenta este o publicatia lunara ce se distribuie gratuit cu saptamanalul Capital si catre fermieri prin Posta Romana. Pentr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you