Page 22

PolderHack

De première van de PolderHack was met recht één van de hoogtepunten van de Dutch Design Week. Boeren en hackers sloegen voor het eerst de handen ineen en gingen samen met designers en ambtenaren aan de slag tijdens deze hacka­ thon. Twee dagen lang streden ze zij aan zij om met open data, informatiebronnen en kennis ons voedsel­systeem slimmer en beter te maken.

Hacken

voor een slimmer en beter voedselsysteem tekst KIM SPINDER

De ICT whizzkids bij de PolderHack hadden het niet op de telefoon van Angela Merkel of onze bankrekeningen voorzien, maar op de data uit de landbouw. De landbouw­sector beschikt over een schat aan informatie, bijvoorbeeld over meststromen en verspilling. Met deze cijfers wordt nu maar nauwelijks iets gedaan. Terwijl je, door verschillende data in een systeem aan elkaar te koppelen, processen kunt optimaliseren. Met de Agri meets Design Polder­Hack is tijdens een 32 uur durende hacka­thon een begin gemaakt van het ont­ ginnen van dit onbewerkte data­landschap. Tijdens deze marathon gingen hackers (code­ krakers) en programmeurs, samen met designers, boeren en ambtenaren op zoek naar uitdagingen in de agri-sector. Denk hierbij aan verduurzaming van de sector, slimmer produceren of het probleem van voedselverspilling.

Precisielandbouw-app wint PolderHack De prijs voor de beste PolderHack werd gewonnen door de Kaveliers. Zij bouwden een precisielandbouw-app met data van aardappel­ boer Jacob van den Borne met een aantal slimme hacks. Het visualiseren van data in combinatie met buienradar bijvoorbeeld, zodat de boer precies weet waar het de komende uren gaat regenen. Zo weet hij welke kavel hij kan besproeien. Deze hack bespaart de boer zo’n duizend euro per maand. Daarnaast bedachten ze een hack om met data van sensoren op het land inzichtelijk te maken waar de goede en zwakke plekken zitten op de kavels. Zo kan de boer leren waarom het op bepaalde plekken heel goed gaat of juist niet. Uiteindelijk kan de aardappelboer zijn productiecapaciteit hiermee met vijftig procent verhogen. De jury roemde de directe toepasbaarheid van deze hack in de precisielandbouw die voor boeren van grote waarde is.

Samen met ontwerpers en data-experts van onder meer Dienst Regelingen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Van Den Borne Aardappelen en het LEI (Landbouw Economisch Instituut) werden fraaie apps en systemen gebouwd die deze gegevens optimaal tot hun recht doen komen. En na 32 uur dag en nacht gewerkt te hebben, pitchten de teams de eerste prototypes aan de vakjury bestaande uit onder andere Roald Lapperre van het minis­ terie van Economische Zaken en Krijn Poppe van het LEI.

Iedereen is een PolderHacker Het motto van de hackathon ‘Iedereen is een PolderHacker’ is uitgekomen. De hackathon zorgde voor unieke cross-overs tussen hele diverse werelden, waarbij werd samengewerkt aan een slimmer voedselsysteem. De PolderHack is de start van een krachtige beweging met veel nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden. Diverse teams zijn inmiddels al bezig om hun project en prototype een stap verder te brengen. Een krachtige beweging is in gang gezet. Op naar de volgende mijlpaal.

 Jurylid Roald Lapperre, Directeur Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Ministerie van Economische Zaken: ‘In een voortdurend groeiende netwerk­ omgeving en tech-savvy wereld, stelt open data steeds meer mensen in staat om informatie te gebruiken en in te zetten - ook voor maatschappelijke doelen. De landbouw kan hier van profiteren, maar open data komt niet tot waarde zonder de mensen die het toepassen en er mee werken. Alleen door actieve en structurele betrokkenheid van verschillende vak­ gebieden kunnen we ervoor zorgen dat de potentie van open data ook echt verzilverd wordt. De PolderHack mag daarom niet blijven bij een bijzondere kennismaking tussen boeren, ambtenaren en hackers op de High Tech Campus in Eindhoven. Daarvoor hebben deze verschillende werelden elkaar te veel te bieden. Mijn wens is dat deze verschillende werelden samen verder gaan als strategische partners, waarbij we de krachten bundelen om tot slimme oplossingen te komen voor de grote innovatieopgaven waar ons voedselsysteem mee te maken heeft.’

22

Agri meets Design Magazine  

Een magazine waarin boeren en ontwerpers elkaar ontmoeten. Een eerste aanzet tot doorbraken in ons voedselsysteem en een verslag van een wee...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you