Page 149

A gyógyfürdő szolgáltatásainak az elvárásokhoz igazítása már a 2000-es évek elején, a gyógyfürdővé minősítést követően azonnal megkezdődött. A felújítások során úgy a medencéket, mint a kiegészítő szolgáltatásokat átalakították, később kapcsolódó sportlehetőségekkel, étkezdékkel, wellness-szolgáltatásokkal, és a gyerekeknek játszótérrel bővítették a kínálatot. A település egy másik helyszínén különálló sportuszoda is üzemel. A két szolgáltatás egyszeri előfordulása kuriózum a magyarországi nem-agglomerációs települések körében. A tanuszoda méretét, a kínált szolgáltatások számát és minőségét tekintve a környező falvakban egyedülinek számít, a vidék jelentős sportcentrumává vált.

Tápiószentmárton a kezdeti lehetőségeihez képest hatalmas beruházásokat tett a turizmus területén az elmúlt évtizedekben. Ennek köszönhetően mára a település rendkívül sokféle fogyasztói igényt tud kielégíteni, nem kifejezetten kedvező földrajzi elhelyezkedéséhez képest. Tápiószentmárton példája azt mutatja, hogy tudatos és jól megtervezett, magánvállalkozások és közintézmények összhangjára épülő turisztikai fejlesztési programokkal nagy sikereket tud elérni egy olyan település is, amely egyébként az országos közlekedési infrastruktúrában nem épp kiemelkedő helyzetével jellemezhető. Mindemellett a családsegítő szolgálat működése is fontos a település szempontjából, hiszen szakértelmük nagy segítség a községnek.

A településen született csodakanca, Kincsem számára állít emléket a Kincsem Lovaspark, amely rengeteg, a lovaglás iránt érdeklődő turistát és sportolót vonz a településre. A magánvállalkozásként működő szolgáltató a folyamatos fejlesztéseket követően mára 170 vendéget tud elszállásolni, szolgáltatási portfóliójuk pedig évről évre növekszik.

A települések közötti utak felújítása szinte az összes lakó életére pozitív hatással van, akár autóval, akár busszal közlekednek, mivel a felújított útszakaszon az összes jármű gyorsabban tud haladni, illetve a jó állapotban lévő úttest a járműveket sem amortizálja le. A középületek energetikai korszerűsítésével első sorban a település kiadásainak csökkentését szolgálták, hiszen a jobban szigetelt épületet kevesebb energiabefektetéssel lehet felfűteni, a napelemes rendszer pedig telepítése után szinte ingyen látja el energiával az intézményeket. Ezen felül az épületeket napi szinten használó diákok, pedagógusok és dolgozók komfortérzete is nő, ami vonzóbbá teszi az intézményeket.

A településen fejleszteni kívánták a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkakörülményeit, ehhez 2009-ben nyertek is pályázati támogatást, tízmilliós nagyságrendben. A projekt célja az volt, hogy az addig elavult, régi épületben működő szolgálat működési központját egy olyan épületbe költöztessék át, ahol modern és korszerű körülmények között dolgozhatnak.

http://www.tapioszentmarton.hu/intezmenyek/index.php http://www.kincsemlovaspark.hu https://www.termalfurdo.hu

69

Profile for agoraresearch

73 sikeres magyar falu  

Mindnyájunkat érdekel, hogy mások hogyan csinálják. Különösen igaz ez a településfejlesztésre, hiszen ez esetben nem feltétlenül irigységből...

73 sikeres magyar falu  

Mindnyájunkat érdekel, hogy mások hogyan csinálják. Különösen igaz ez a településfejlesztésre, hiszen ez esetben nem feltétlenül irigységből...

Advertisement