Page 1

AGNIESZKA KOŁACIŃSKA portfolio 2016


kontakt: akolacinska@gmail.com | + 48 510 361 860 Niekłańska 48 m. 21 03- 911 Warszawa

znajmość programów :

wykształcenie:

Auto Cad ArchiCad Rihno Sketch Up + Vray Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe In Design

Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej październik 2013 - obecnie ( VII semestr )

umiejętności: rysunek odręczny wykonywanie makiet / modeli

doświadczenie: lipiec - sierpień 2016 praktyki w biurze MFRMGR / Moko Architekci ( Karłowicza 9, Warszawa) - projekt koncepcji przebudowy oraz aranżacji wnętrz domu w zab. szeregowej na Bielanach kwiecień 2016 montaż instalacji artystycznej proj. Łukasza Pałczyńskiego w cerkwi w Baligrodzie

znajomość języków obcych :

maj 2016 współorganizacja drugiej Nocy Muzeów na WAPW ( promocja wydarzenia, projekt warsztatów )

j. angielski - zaawansowany j.francuski - podstawy j.włoski - podsawy

lipiec - październik 2015 praca podczas przygotowań do WWB 7 w Muzeum Sztuki Nowoczesnej ( Pańska 3, Warszawa) - opieka nad wystawą “Radical Pedagogies”, organizacja warszataów “ Uczyć sie od miasta ”

zainteresowania :

maj 2015 projekt oprawy graficznej Nocy Muzeów na WAPW w ramach działalności inicjatywy TERAZ WAPW

podróże sztuka współczesna joga

październik 2014 przebudowa struktury Light Cloud na potrzeby performance MONADOLOGIA 2014


KONKURS FUTUWAWA „ PATR Z NA PL AC” we współpracy z Jakubem Andrzejewskim i Aleksandrą Sobczyk lipiec 2016

Projekt, który przygotowaliśmy na konkurs jest założeniem koncepcyjnym, którego celem jest pobudzenie dyskusji o znaczeniu Placu Defilad. Poszukiwaliśmy więc nowego rodzaju organizmu miejskiego, nowego placu, na którym mieszkańcy chcieliby spędzać czas. Aby tak się stało plac musiał zawrzeć w swym programie funkcje, które przyciągną przyszłych użytkowników. Dobraliśmy je na podstawie analiz funkcji obiektów przy placach historycznych, a następnie nadaliśmy im nowy wymiar odpowiadający potrzebom współczesności. Wielopoziomowa struktura została uporządkowana w oparciu o diagram piramidy Maslowa. W naszym założeniu miasto funkcjonuje jako organizm, a kolejne przestrzenie, będące elementami placu, reprezentują grupy jego potrzeb. Im bardziej podstawowe są funkcje tych przestrzeni tym na niższych poziomach struktury zostały one umieszczone. Przyjęta forma koła nie ma oczywistej granicy, z każdej strony jest zapraszająca w taki sam sposób. W sakli miasta okrągła struktura, staje się punktem. Punktem centralnym.


FORMA KOŁA

POTRZEBA SAMOREALIZACJI

KT N PU

POTRZEBY PRZYNALEŻNOŚCI

POTRZEBY BEZPIECZEŃSTWA

POTRZEBY FIZJOLIGICZNE

analizy ( od lewej) - FORMA , IDEA , FUNKCJA

RG

POTRZEBY SZACUNKU/UZNANIA

TA

IN

FO

KA

PL IC A

D RÓ G O

PUNKTEM W SKALI MIASTA


Metaforą potrzeb fizjologicznych miasta w projektowanej strukturze są targ, łaźnie oraz strefa rekreacji; potrzeb bezpieczeństwa las, w którym można się ukryć, uciec od smogu i gwaru miejskiego . Potrzeby przynależności i miłości, znajdują swoje odzwierciedlenie w punktach pomocy potrzebującym i kaplicy wielowyznaniowej a potrzeby uznania i szacunku reprezentowane są przez warsztaty rzemieślniczo-atystyczne, gdyż wytworzone tam przedmioty przynoszą miastu szacunek i sławę. Możliwość dalszej rozbudowy struktury i jej rozwój w odpowiedzi na rosnące potrzeby miasta reprezentuje potrzebę samorealizacji stojącą najwyżej w skali Maslowa.


SZKO Ł A PODSTAWOWA NA UL . K AROWEJ czerwiec 2016

Ze względu na lokalizacje szkoły w śródmieściu głównym założeniem projektu było zapewnienie bezpieczeństwa oraz prywatności uczniom, poprzez wykreowanie dwóch kameralnych przestrzeni na świeżym powietrzu zawierających się w ramach budynku - atrium i podwórza. Obiekt składa się z dwóch zazębiających się części - piętrowej zawierającej część dydaktyczną i parterowej gdzie znajdują się pomieszczenia związane z rekreacją - biblioteka, świetlica, jadalnia i sala sportowa. Przestrzenie te skierowane są ku atrium, dla którego budynek stanowi barierę między przestrzenią zabaw dzieci a otaczającym miastem.


DYDAKTYKA REKREACJA SPORT

III

III

III

II

K

R PA

poziom 1

poziom 0


-0,3 m

-0,3 m


BUDYNEK WIELORODZINNY NA UL .PAWIEJ styczeń 2016

Lokalizacja budynku w otoczeniu socrealistycznego osiedla Muranów oraz Muzeum Historii Żydów Polskich stała się silną inspiracją dla projektu. Zamierzeniem było aby nowa inwestycja nie stała się obcym elementem w kontekscie istniejących budynków. Pawilon w parterze budynku z funkcją publiczną - biblioteka - zachęca dotychczasowych mieszkańców ulicy Pawiej do integracji z nowymi sąsiadami. Poprzez odsunięcie domu w tył działki wytwarza się przed nim “kieszeń urbanistyczna” zielonej alei, w postaci nieformalnego placu pełnego zieleni, w którym wszyscy mieszkańcy ul. Pawiej mogą razem spędzać czas


ROZWĄZANIA MATERIAŁOWE PANELE Z POLIWĘGLANU KOMÓRKOWEGO

ROZWIĄZANIA STRUKTURALNE HORYZNTALNE POZIAŁY NA ELEWACJI

ROZWIĄZANIA BRYŁOWE PARTEROWY PAWILON POLWĘGLAN KOMÓRKOWY

rozwiązania architektoniczne nawiązujące do kontekstu oraz detal przesównych paneli na elewacji.

SZKŁO MLECZNE

FALISTE BETONOWE PŁYTY ELEWACYJNE


śmietnik

wĂłzkarnia -0,71

-0,71

Z

0,0 m

Z

0,0 m

0,0 m Z

Z

Z

-0,71

-0,71

biblioteka

rzut parteru

-0,71

Z


Z

Z

Z

Z

Z

Z Z

Z

Z

Z Z

Z Z

Z

Z

Z

Z Z

Z

Z Z

Z

rzut kondygnacji powtarzalnej

Z

Z

Z Z

Z

Z

Z

Z

Z

Z

Z

Z

Z

Z Z

rzut ostatniej kondygnacji

Z


98,2

00,0

17,0-

89,2-


EKOLOGICZNA HODOWL A LNU grudzień 2015

Dziś wieś Glinianka w szybkim tempie przeształca się z osady rolniczej w “zurbanizowaną” sypialnię pod Warszawą. Budowa nowoczesnych gospodarstw nawiązujących do tradycji miejsca może spowolinić ten proces i pomóc odnowic agralny charakter tych terenów. Projekt obejmuje małe gospodarstwo zajmujace się produkcja lnu wraz z domem wałściciela. Inspiracją do projektu stała się tkanina lniana a także okoliczna zabudowa z czasów dawnego PGR.


ROZWIĄZANIA ZASTOSOWANE W GOSPODARSTWIE

RELACJE MIĘDZY BUDYNKAMI

LEN WŁÓKNISTY

TKANINA LNIANA

KOLORYSTYKA ŚCIANY CEGLANEJ

budynki 1-2

budynki 1-5

przestrzeń A

przestrzeń B, C

DZIAŁKA NAD RZEKĄ

ŚCIANA Z HEMPCREATU

przestrzeń D

S

DYSPOZYCJA PRZESTRZENI BUDYNKI: 1 - hala produkcyjna 2 - magazyn 3 - biuro 4 - dom 5 - budynek socjalny 6 - budynek nad rzeką - mikroelektrownia wodna - namaczalnia PRZESTRZENIE: A - podwórze handolowe pomiędy magazynem a biurem B - podwórze właścicieli C - podwórze wspólne - integracja domowników z pracownikami D - ogród warzywny E - pole uprawne

4

3

eli

ici

ed

n ęp

st

do

5

la

c łaś

w

1

ów

ik

2

ac

n ow

ne

ęp

d

t os

a dl

pr

MIKROELEKTROWANIA WODNA


500

1

2

A

3

B

4 5

D C

odzież lniana na sprzedaż

-3,10

0,0

siemię lniane i paździeż

materiały i nici

+2,31 magazyn ogólny produktów nieobrobionych ±0,00 chemia i narzedzia do prac w polu

GSEducationalVersion magazyn odpadów

550

400

380

GSEducationalVersion

szatnia

SKŁADZIK

6

MASZYNOWNIA

BASENY

0,0


DOM JEDNORODZINNY W CZERSKU czerwiec 2015

Projekt domu jednorodzinnego w Czersku z założenia miał jak najpełniej wspierać realizację zainteresowań przyszłych właścicieli, w związku z czym oprócz podstawowego programu miał także zawierać pokój do odsłuchiwania muzyki oraz ogród zimowy, który stał punktem centralnym całego założenia. Poprzez umieszczenie w nim klatki schodoweja staje się on łącznikiem miedzy strefą dzienna znajdująca się na parterze oraz częścią sypialnianą na poziomie -1. Kondygnacja górna znajdująca sie na poziomie ulicy jest otwarta na otaczający krajobraz w przeciwieństwie do strefy nocnej, w której zastosowanie składanych żaluzji pozwala na całkowite odcięcie się od zewnętrza budynku, kiedy następuje taka potrzeba


schemat kształotowania bryły


poziom 0


poziom -1


+ 0,0

-3,06


detal Ĺźaluzji na poziomie -1


JEDNOSTK A MINIMUM czerwiec 2014

Jednostka minimum przy ul Tamka jest tymczasowym lokum dla jednej osoby. Zlokalizowana została na ścianie tarasu zamku Ostrogoskich co podyktowało jej rozwój wertykalny, dzięki któremu można ograniczyć wysunięcie obiektu w stronę ulicy. Boczne przeszklone sciany umożliwają uzytkownikowi kotemplacje życia ulicy, zaś poprzez zatosowanie stali proszkowo malowanej na czarno budynek nawiazuje do sztukaterii będących elementami ściany tarasu. Obiekt składa się z dwóch przenikajacych sie ze soba kondygnacji, dolnej z kuchnią oraz miejscem do pracy oraz górnejgdzie na wys. 2,25m zqwieszono membranę służącą do snu i odpoczynku.


rzut

przekrรณj

sytuacja GSEducationalVersion


INSTAL ACJA NA SASKIEJ KĘPIE grudzień 2013

Instalacja pt. “ Zagęszczacz” ma na celu zachęcać spacerujących głównymi ulicami Saskiej Kępy do skręcenia w mniej uczęszczane boczne ulice i odkrycia znajdujących się na nich obiektów architektury. Siatka instalacji występuje w dwóch formach, podstawowej i zagęszczonej. Siatka formy podstawowej skłania ku skrętowi w boczne ulice zagęszczając się przy wybranych obiektach wzbudza zainteresowanie odbiorcy skłaniając do kontemplacji.


Dziękuję za czas poświęcony na zapoznanie się z moim portfolio Agnieszka Kołacińska

Portfolio - Agnieszka Kołacińska  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you