Page 1

Útifű (Plantago lanceolata L.)

Az útifű baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. A szúnyog, darázscsípést is ezzel gyógyítottuk. Ez a növény az egyike a köhögés elleni teáknak, ott elengedhetetlen a használata. Nyálkaoldás és köhögéscsillapítás, baktériumölő tulajdonság, mind olyan tulajdonságok, amik a köhögésnél nélkülözhetetlenné teszik.

Régebben szirupot is készítettünk belőle, mert a gyerekek szívesebben fogyasztották, mint a teát. Ahány kiló útifű levél, ugyanannyi cukor szükséges hozzá. Az útifű levelet összevágjuk 0,5-1 cm-es darabokra, egy ujjnyi útifű a befőttes üveg aljára, rá egy réteg cukor, ami kb. olyan vastag legyen, mint a fű. A lezárt üvegben ilyen rétegesen álljon a fű és a cukor kb. két hétig a napon.

6

A cukor kioldja a hatóanyagokat a levelekből, és azok feljönnek a szirup tetejére. Leszűrjük és az így kapott szirupból naponta 3-szor egy teáskanálnyit fogyasztunk el amikor köhögünk. Ami az én általam ismert könyvekből hiányzik, saját tapasztalatom szerint is igaz, amit nagymamától tanultam, az útifű az ekcámás helyekre dörzsölve 2-3 hét alatt elmulasztja azt. A frissen szedett útifüvet megmossuk, és az ekcémás helyekre dörzsöljük a levét. Éjszakára a viszkető ujjak közé tesszük, de ilyenkor meg kell sérteni a körmünkkel több helyen. Az útifű be akarja gyógyítani a rajta keletkezett sebet és kezdi kiválasztani az aukubint ( glikozid). Ez gyógyít meg minket is.

Nem találkoztam egy könyvben sem azzal, hogy az útifű (ilyenkor a nagy) az aranyeret is gyógyítja. Egy nagy útifüvet megmosunk, a körmünkkel megcsipkedjük egy pár helyen, összesodorjuk szivarkának, és éjszakára az aranyérre tesszük. Két három hét alatt az aranyér visszahúzódik. Vérző aranyérre is nyugodtan rá lehet tenni. A lándzsás útifűvel allergiát is gyógyítunk, ilyenkor egy éven keresztül napi egy csészével kell inni belőle éhgyomorra.

Mire jó az útifű?  
Mire jó az útifű?  

Györgytea hírlevél 2008. nyári számának 6. oldala

Advertisement