Page 1

Ressort Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

ESPECIAL ELECCIONS - MAIG 2011

FRANCESC

VOTA CANET

PROGRAMA:

REALISME, AMBICIÓ I DEFENSA DELS INTERESSOS GENERALS

ARTICLE >Mireia Mata> 3

PÀGINES CENTRALS >Programa> 4 i 5

“Drets per a tots, deures per a tothom”

Les 21 propostes clau d’ERC

“Volem ser una ciutat oberta a les persones que aporten coses en positiu”

Els membres de la candidatura

JUNTS

d’ERC expliquen els punts principals del programa electoral

FIGUERES

En aquest exemplar de Ressort trobareu les principals propostes del nostre programa municipal. Un programa que es fonamenta en el realisme. L’actual context de dura crisi econòmica ho exigeix i nosaltres també pensem que els projectes quimèrics són brindis al sol que mai no s’arriben a realitzar i que no serveixen per a res més que per intentar enlluernar l’electorat. Ara bé, aquesta aposta pel realisme no es contradictòria amb l’ambició de les nostres propostes. Feu-ne una prova: imagineu-vos com seria de diferent la nostra ciutat si es fessin efectius els punts principals que proposem. Seria una ciutat molt millor i sens dubte una de les capdavanteres del país. I finalment, cal fer esment d’un tercer criteri, que és l’eix vertebrador de tot el programa: la defensa dels interessos generals, dels interessos de la majoria, per damunt de l’interès d’uns determinats particulars.


PRESENTACIÓ PÚBLICA DEL CAP DE LLISTA I DE LA CANDIDATURA D’ERC DE FIGUERES

“Aspirem a tot”,

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

afirmà Francesc Canet

2

El cap de llista d’ERC a Figueres, Francesc Canet, i la resta de la candidatura van ser presentats públicament a l’Hotel Travé el passat 18 d’abril davant d’unes cent vint persones. Obrí el torn d’intervencions el professor i escriptor Joan Ferrerós, que va fer un retrat personal i polític de Canet, a qui coneix des de fa molts anys perquè tot dos han estat professors a l’Institut Ramon Muntaner. Tot seguit va prendre la paraula el mateix Canet que va explicar que la campanya d’ERC seria transparent, realista i que no atacaria de manera sistemàtica els adversaris polítics. “Aspirem a tot”, afirmà, i insistí que ERC governaria en favor dels interessos de la majoria i no en favor de grups de pressió o d’interessos particulars. Va cloure les intervencions Joan Ridao, secretari general d’ERC, que va dir que Canet era l’alcalde que Figueres necessita. Finalment, els components de la candidatura, cridats pel cap de llista, van pujar a l’escenari, on van rebre l’ovació dels assistents. Durant l’acte es projectà també un vídeo realitzat per commemorar el vuitantè aniversari d’ERC, que se celebra aquest any.

PRIMER GRAN ACTE DE CAMPANYA El president Puigcercós presentà Canet i la resta de caps de llista de la comarca El divendres dia 6 de maig, el president d’ERC, Joan Puigcercós, va presentar el candidat Francesc Canet i la resta de caps de llista de la comarca en un acte públic celebrat a la plaça de Catalunya de Figueres. En la seva intervenció, Puigcercós celebrà el triomf dels independentistes escocesos i va estimular els candidats altempordanesos a fer avançar Catalunya cap a la independència des de l’actuació municipal. Per la seva banda, Canet remarcà els eixos fonamentals de programa municipal d’ERC de Figueres i lloà la competència dels components de la llista electoral. Dels candidats figuerencs també van intervenir Mireia Mata, en tant que número dos de la llista republicana i Agnès Lladó, que va ser l’encarregada de fer la presentació de l’acte. Així mateix, van intervenir també el candidat de Portbou, Joan Gubert i el candidat de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, que serà el futur alcalde de la població perquè no s’ha presentat cap llista alternativa. Després dels parlament es va servir una fideuada per a les prop de duescentes persones concentrades.

TRES COSES SOBRE FRANCESC CANET Aquest text és un extracte del parlament que l’escriptor Joan Ferrerós va fer durant l’acte de presentació del candidat i de la llista a les properes eleccions municipals: “El que jo voldria és fer saber al veí, al votant corrent de Figueres, tres coses: Primera, que Francesc Canet és moltes més coses que un bon cap de llista electoral. En el món de la política va ser diputat al Congrés no perquè l’haguessin col·locat en una llista per sortir sinó que, al revés, la llista va sortir, i amb dos diputats, perquè hi era ell. I a les municipals figuerenques posteriors va multiplicar per tres el nombre de regidors. Segona. Ara –i ell ho ha repetit moltes vegades- només aspira a ser alcalde de Figueres i per a aquest objectiu deixaria l’acta del Congrés com ja ho va fer la legislatura passada. No aspira –i no penso en ningú- a què un bon paper a l’Ajuntament li hagi de facilitar càrrecs obscurs o brillants en la política. I, tercera, que Francesc Canet no va anar a ‘buscar feina’ a la política, com tan sovint pot veure’s, que ens indigna, ens torna escèptics i desqualifica. Va anar a la política des d’una posició laboral i vocacional resoltes. Un servidor, diguem-ne que administrativament, me’n fiaria particularment de qui, aspirant a alcalde, no li depèn ni sou ni la consideració dels seus veïns. Acabo: Tot això que els he dit, malgrat ésser en un acte electoral, és absolutament veritat, i per això el nostre amic Francesc Canet resulta el millor candidat per Figueres”. Joan Ferrerós


L’actitud seguida per part dels representants del govern municipal en el si de la Fundació Gala-Salvador Dalí no s’ha caracteritzat, fins ara, per tenir ben definit un perfil propi. Des d’ERC entenem que caldria que la Fundació pensés molt més en clau de ciutat i que bona part de la seva actuació s’orientés en aquest sentit. En aquesta nova orientació, l’actuació dels representants municipals és clau. Contra una idea força generalitzada que la ciutat té poc pes en el si de la Fundació, cal dir que l’Ajuntament de Figueres n’hi podria tenir molt si tenim present la importància de la seva aportació. La ciutat és la propietària del TeatreMuseu i la copropietària (junt amb la Generalitat de Catalunya) de la Torre Galatea (antiga Torre Gorgot). Així mateix, l’Ajuntament figuerenc és el propietari de 158 obres que s’hi exposen. D’aquestes, 14 són d’altres artistes (El Greco, Marià Fortuny, Messioner, Modest Urgell...) i la resta (69 pintures, 62 dibuixos i d’altres objectes i estampes) són de Dalí. Es tracta d’una aportació molt considerable que li dóna dret a poder orientar (o a intentar-ho, com a mínim) la política general de la Fundació. Fer-ho és una qüestió de voluntat política. Per part d’ERC, la nostra voluntat és, en aquest sentit, diàfana.

LA DEFENSA DELS INTERESSOS GENERALS La defensa dels interessos generals de la ciutadania (és a dir, dels de la majoria) no és un objectiu polític compartit per tots els partits polítics. Per a nosaltres, per als d’ERC, és la base mateixa de la nostra existència com a grup. Tots tenim prou assumit que els poderosos procuren que les decisions polítiques ─que acaben essent econòmiques, urbanístiques...─ els afavoreixin. Ningú no ignora que des de l’Administració pública ─Ajuntaments, Generalitat, Estat─ es reben pressions. I especialment si les campanyes electorals les financen, en tot o en part, grans personatges o grups de pressió. Per això el nostre grup no accepta donacions d’aquesta mena i demanem un crèdit personal. Això ens deixa les mans lliures per poder adoptar, passades les eleccions, decisions, ja siguin encertades o equivocades, però... lliures. Com ja vaig dir a l’acte de presentació de la nostra candidatura, Figueres necessita una ERC forta, lliure de compromisos financers, per defensar els interessos generals i no els de determinats particulars. Ja que d’aquests interessos tan particulars n’hi ha a cada poble i ciutat. I també a Figueres. Francesc Canet

DRETS PER A TOTS, DEURES PER A TOTHOM Per fer de Figueres una gran ciutat, cal que tots recordem els nostres drets, que no sempre, en la situació econòmica en la qual ens trobem, es poden convertir automàticament en serveis. Però cal també recordar que tots, en tant que ciutadans, estem obligats a complir un seguit de deures. Cal que tothom tingui present quines són les nostres normes de convivència; el nostre marc de relacions socials, culturals i lingüístics. Hem de ser una ciutat oberta a les persones que vulguin formar part de la nostra societat, perquè som els primers interessats a esdevenir un referent en positiu de la nostra comarca i del nostre país. Volem ser una ciutat oberta a les persones que aporten coses en positiu, les que hi són de sempre i les que han vingut fa més poc temps. Hem de ser generosos a l’hora de donar eines per a formar part de la nostra comunitat, però hem de ser severs i rigorosos amb aquelles persones que no volen complir les normes bàsiques de convivència amb què ens hem dotat com a ciutat. Oberts amb els que tenen presents els seus deures, amb els que es pregunten què poden aportar ells a la comunitat, amb els que sumen valor a la ciutat. Malfiats amb aquells que només reclamen drets i defugen els deures.

Mireia Mata Solsona

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

VOLEM MÉS PROTAGONISME MUNICIPAL A LA FUNDACIÓ GALA-SALVADOR DALÍ

3


Creació d’una regidoria de relacions comarcals i exteriors. Impuls de les relacions amb la Catalunya del Nord: Cambra de comerç transfronterera.

Major rigor en la despesa i reconducció de l’economia municipal per resoldre el problema estructural que pateix.

Creació de la Targeta Futur per a joves menors de 16 anys de Figueres i comarca (reducció de preus en transport urbà, teatre, equipaments esportius i activitats municipals).

15

15> Mª DELS ÀNGELS LLAONA I CABALL

INDEPENDENT

9

Nou pavelló esportiu a Vilatenim i millora dels equipaments esportius de la ciutat. Creació del Patronat d’Esports.

9>JORDI MONTERO I GARCIA

Una actuació més decidida en immigració que reguli la convivència amb drets i deures per a tots.

1

14

14> ANNA BARDERA I BATLLE

1> FRANCESC CANET I COMA

Mancomunar serveis com ara el transport urbà i la xarxa d’aigua potable. Anar cap a la creació d’una Àrea metropolitana de Figueres.

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

REALISME i AMBICIÓ

4

5

Potenciar la normalització lingüística. Més sessions de cinema en català. Fer complir la llei de política lingüística, sobretot en la retolació comercial.

Descentralització de l’Oficina d’Atenció Municipal al Ciutadà i d’altres serveis de l’Ajuntament.

5> OLGA CARBONELL I SABARTÉS

3

3> ESTEVE GRATACÓS I ANDRADE AMC - INDEPENDENT

Implicació municipal en el procés d’independència de Catalunya.

10

12

12> CARLES COLL I COSTA

10> ÍRIA GIBERT I ESCUSOL JERC

21

Potenciació de la Casa Natal de Salvador Dalí, creació d’una nova Oficina de Turisme a l’antic Escorxador i Palau de Congressos ubicat en una posició de centralitat urbana.

21> RAMON PLUJÀ I FÀBREGAS

19

19> ANTONIO GARCÍA I GONZÁLEZ AMC - INDEPENDENT

7

Nou pla d’ordenació urbana, participatiu i sostenible, que respongui als interessos de la majoria.

7> JORDI GIRÓ I RIBAS


21 PROPOSTES CLAU D’ERC Retorn del Castell de Sant Ferran a mans dels civils. Parc de la Muntanyeta.

Joventut: Potenciar una política municipal conjunta amb les organitzacions juvenils. Hotel d’entitats juvenils. Estació del tren convencional al centre i amb les vies soterrades. Preservació de la línia de Portbou.

20

20> BERNAT RAMI I CLOS JERC

PER UNA FIGUERES

8> GRAU QUINTANA I SEGURA JERC

MILLOR

Potenciar els districtes i la participació ciutadana sobretot en la confecció dels pressupostos i en qüestions urbanístiques.

2

18> ANNA BRUGUÉS I PUJOL

Completar les rondes nord i sud. Pla de mobilitat que eviti la circulació obligatòria pel centre urbà.

2> MIREIA MATA I SOLSONA

6

18

Constitució de l’Institut Municipal de Cultura. Fer valer el paper de l’Ajuntament (propietari del Teatre-Museu i d’una bona colla d’obres) en el si de la Fundació Dalí.

16

16> AGNÈS LLADÓ I SAUS

4

6> MONTSERRAT SEGURA I FELIU

Creació d’una marca turística de ciutat potent i atractiva, d’interès nacional i internacional. Suport al model comercial de proximitat.

4> XAVIER BESORA I CAUSADIAS

Potenciar la teleassistència per a la gent gran i ajut domiciliari. Suport a les persones amb necessitats especials.

17

17>ÀNGELS ROURA I SOLER

Seguretat: Nova caserna de la Guàrdia Urbana a la zona oest de la ciutat i creació de la figura de l’agent cívic.

11

11> XAVIER BLANCO I MORENO

AMC - INDEPENDENT

13

13> MARC PONS I PAIRÓ

SUPLENTS 22. ENRIC PUJOL I CASADEMONT, 23. ESTHER LLORENÇ I RODRÍGUEZ (INDEPENDENT), 24. JUAN VIVES I GIFRE (AMC-INDEPENDENT), 25. MONTSERRAT CAMPS I MUNDO, 26. AÏDA LORENZO I ROSA (INDEPENDENT), 27. JOSÉ VICENTE BLANCO I MORENO (AMC-INDEPENDENT).

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

8

Noves zones d’aparcament: Magatzems de la RENFE i pàrquing soterrat a la plaça del Gra. Ampliació de l’aparcament del Garrigal. Reducció de l’import de la zona blava.

5


PER UNA NOVA REGIDORIA

DE RELACIONS COMARCALS I EXTERIORS Esteve Gratacós

L’ELIMINACIÓ DE LES BARRERES ARQUITECTÒNIQUES I URBANÍSTIQUES

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

El Pla d’Accessibilitat de Figueres, aprovat per unanimitat de tot el Consistori el gener de 1999, hauria de permetre actuar de manera més sistemàtica en la transformació progressiva de la ciutat per tal de fer-la més accessible i eliminar les barreres arquitectòniques i urbanístiques que encara existeixen. Ara mateix es tracta d’una qüestió de voluntat política. En aquest sentit, considerem que Figueres ha de refermar el seu compromís de seguir avançant en l’accessibilitat universal i aconseguir fites visibles. Naturalment, això ho ha de fer amb la participació dels col·lectius més afectats a través de les seves entitats i associacions, tot promovent aquelles actuacions que aportin majors beneficis socials per al conjunt dels figuerencs. La rendibilitat social, l’equitat territorial, la facilitat tècnica, la demanda social i la urgència són els criteris que s’han d’aplicar per prioritzar les actuacions a realitzar en un futur immediat.

6

Tot i que sembla que no ens ho hem acabat de creure mai, Figueres és la capital de la comarca i ha d’exercir com a tal. Per això, ERC aposta per crear en el proper mandat una Regidoria de Relacions Comarcals i Exteriors, que hauria de posar en marxa un seguit de mesures i accions d’entre les quals destaquem: • Creació d’una marca de ciutat potent i establir polítiques i aliances turístiques que reforcin els actius de Figueres. Cal crear una oferta que es faci conèixer arreu, especialment en aquells indrets (fins i tot de fora del nostre país) que puguin ser més susceptibles d’interessar-s’hi. • Aprofitar la conjuntura de bona sintonia política actual per establir noves línies de col·laboració amb les comarques de la Catalunya del Nord. • Mancomunar serveis amb d’altres poblacions de la comarca, com el transport públic o la xarxa d’aigua potable. • Fomentar l’accés dels joves de la comarca a l’habitatge. Caldria subvencionar durant els primers 5 anys amb el 50% de l’IBI els joves de fins a 35 anys de Figueres i comarca que constitueixin una hipoteca sobre el seu primer habitatge a Figueres. • Creació de la Targeta Futur per als joves menors de 16 anys de Figueres i comarca (amb preus reduïts en el transport urbà, teatre, equipaments esportius municipals i activitats municipals).

NOVA CASERNA DE LA GUÀRDIA URBANA La descentralització de la Guàrdia Urbana és una necessitat. La ciutadania no tan sols reclama una seguretat reactiva, sinó que també reclama la figura d’un policia a qui poder fer consultes i en qui cercar assessorament en els problemes que puguin sorgir. Per avançar cap aquest model, proposem la creació d’una nova caserna a la zona oest de la ciutat, que inclouria els barris de Culubret, Vivendes Sindicals, Sant Joan, Món Millor, Juncària-Parc Bosc, Vivendes del Parc i Parc Sol. Una mesura així entenem que incrementarà la sensació de seguretat en aquesta part de Figueres, al mateix temps que aproparà la Guàrdia Urbana a la realitat social de la ciutat. L’emplaçament i les dimensions de

la caserna han de permetre no tan sols la presència continuada d’una dotació de la Guàrdia Urbana, sinó també la d’una petita brigada d’obres i de personal dels Serveis Socials. Considerem que, pel que fa a la xifra òptima que hauria de tenir la dotació de la nova caserna, aquesta hauria de ser: un sotinspector, un caporal i 14 agents. Amb aquesta dotació volem assegurar la presència de 5 agents al carrer al torn de matins i 5 agents més al torn de tardes. Amb l’aplicació del Conveni de Tasques Compatides entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia urbana, serien 5 agents de la policia de la Generalitat els que tindrien una presència durant totes les nits.


EL TEMA DEL TREN ALS PARLAMENTS DE BARCELONA I MADRID Els grups parlamentaris d’ERC al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats de Madrid han presentat sengles propostes per tal que les cambres es pronunciïn respecte del manteniment de l’estació del tren convencional al centre de la ciutat amb les vies soterrades. Les propostes han estat presentades a instàncies del grup municipal d’ERC a Figueres i demanen també un compromís de manteniment de la línia Figueres-Portbou/Cervera de la Marenda. El manteniment de l’estació al centre per al tren convencional amb les vies soterrades resulta una opció apropiada,

que integraria el tren en la ciutat, solucionaria molts problemes circulatoris i alliberaria uns terrenys importants per al desenvolupament de la ciutat. A més, seria la garantia del manteniment del tram Figueres-Portbou-Cervera. La viabilitat del manteniment de l’estació del tren convencional amb les vies soterrades ve avalada per diferents estudis, que la consideren més econòmica i menys agressiva per al paisatge de la plana empordanesa. A més a més, l’Ajuntament disposa d’un estudi encarregat a l’empresa INTRAESA que en demostra la seva viabilitat tècnica.

LES PETJADES DE LES JERC A FIGUERES Els joves no som el futur, som el present. Malgrat alguns estereotips negatius, centenars d’entitats i milers de joves treballen dia a dia per millorar les seves ciutats, i la JERC de Figueres formem part destacada d’aquest col·lectiu. En aquests últims 4 anys, les JERC hem estat un dels pilars essencials per a la creació i activació del Consell Local de Joventut de Figueres (CLJF). Vam participar activament en el seu dia en la Plataforma Embarraca’t Participatiu (PEP) gràcies a la qual vam aconseguir que la gestió de l’Embarraca’t passés a mans de les entitats. Hem impulsat la campanya “Esborrem les ombres del passat” que va acabar amb un pla de retirada dels vestigis franquistes de la ciutat. Hem donat suport als conjunts de música local amb el concurs de música jove Destaca’t (enguany en celebrem la 3a edició). I any rere any lluitem per la preservació de la cultura popular i per difondre el missatge independentista entre la gent jove... Però la feina més important és la que queda per fer en els pròxims 4 anys, involucrantnos més en l’escenari polític i lluitant per millorar la vida dels i les joves de Figueres.

NECESSITEM NOUS APARCAMENTS ERC considera que les actuals places d’aparcament de vehicles són clarament insuficients i per això planteja les següents mesures: -Un aparcament soterrat de dues plantes dins de l’espai que ocupa la plaça del Gra i entorn, que es comuniqui amb l’actual de la plaça de Catalunya, amb una capacitat aproximada per a 350 vehicles i amb els corresponents serveis públics necessaris per als usuaris (lavabos, ascensor...). -Un nou aparcament al solar de la RENFE (c/ Progrés), a la zona de l’antiga nau de mercaderies, amb una capacitat aproximada de 250 vehicles. -Crear un nou aparcament d’autobusos turístics al final de l’avinguda de Salvador Dalí i de l’avinguda de Perpinyà. -L’ampliació de l’aparcament del Garrigal amb una planta de més. -Reservar zones destinades exclusivament a aparcaments als nous plans parcials de nova creació. -Reconvertir algunes zones blaves per zones verdes d’aparcament per a residents o bé zones mixtes (verdes i blaves). -Reducció de l’import de la zona blava.

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

Grau Quintana Segura

7


JUNTS

FIGUERES Ara digueu:”La ginesta floreix, arreu als camps hi ha vermell de roselles. Amb nova falç comencem a segar el blat madur i, amb ell, les males herbes”. (...) Ara digueu: “Nosaltres escoltem les veus del vent per l’alta mar d’espigues”. Ara digueu:”Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”

Salvador Espriu

Ressort - Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya - Figueres

VOTA ERC

8

ELS COMPROMISOS D’ERC Ètica i política han d’anar juntes Més enllà de les propostes concretes per millor la ciutat, més enllà del programa electoral, entenem que cal que tots els partits assumeixin uns compromisos definitoris de la seva manera de fer política. Per això ERC s’ha autoimposat un seguit de criteris rectors que defineixen la nostra actuació i que hem volgut fer públics: -Clara separació de la figura institucional (alcalde i regidors) de la representació de partit i de l’interès personal. Compromís de no emprar recursos ni informació institucional ni a benefici partidista ni a benefici personal. -Compromís de no utilitzar recursos de l’administració al servei d’interessos de partit. -Fomentar la participació ciutadana per mitjà de

l’organització de la ciutat en districtes i del nomenament de regidors de barri. Compromís de dotar aquests organismes de manera adequada perquè puguin fer la seva funció. -Creació de nous espais d’informació i publicitat d’associacions, partits i entitats no lucratives, que actualment són clarament insuficients i que han de competir amb la publicitat de caire comercial. -Condemna explícita de les actituds de xenofòbia i d’intolerància manifesta (sexisme, homofòbia, apologia dels genocidis...). -Defensa explícita del pluralisme polític i ideològic com a valor. -Defensa del laïcisme i del pluralisme religiós. -Defensa de la independència de Catalunya.

Esquerra Republicana de Catalunya – Figueres C/ Sant Llàtzer, 29 – baixos – 17600 Figueres Tel. 972 675 289 figueres@esquerra.org www.esquerra.cat/figueres www.juntsxfigueres.blogspot.com Edita: Esquerra Republicana de Catalunya – Figueres | Dipòsit Legal: B-17768-2011 | Impressió: Imprintsa

Ressort - Butlletí d'ERC Figueres  

Maig 2011 - especial eleccions