Page 1

A Portfolio

AGNESE DI QUIRICO 2014 - C.V.&Academic Works


AGNESE DI QUIRICO agnesdq@gmail.com Colonnella (TE), Italy +39 349 4180098 19.09.1988 Italian nationality http://issuu.com/agnesdq/docs/agnese_di_quirico_a_portfolio http://agnesdqphotos.blogspot.com/

EDUCATION 2010 - 2013 Università degli Studi “La Sapienza“ Roma, Italy Facoulty of Architecture Technological and Environmental Design 2011 - 2012 T.U.M. Technische Universität München München, Germany Facoulty of Architecture Exchange Program “Erasmus Mundus“ 2007 - 2010 UNIC AM S.A.D. Scuola di Architettura e Design “E. Vittoria” Ascoli Piceno,Italy Bachelor of Architecture 2003 - 2007 Scientific High School “G. Peano“ Nereto (TE),Italy Scientific Diploma

languages aaaaa English aaaab German aabbb Italian

Programmes aaaaa Adobe Photoshop aaaab Adobe Indesign aaabb Adobe Illustrator aabbb Adobe Lightroom aaaaa McNeel Rhinoceros aaaab Maxon Cinema 4D aaabb Microsoft Office aaaaa Autodesk Autocad


SCHOLARsHIPS 2011 | Università degli Studi “La Sapienza“ Roma, Italy Scholarship “Wanted the Best“ for bachelor graduate students with an evaluation of 110/110 or 110/110 cum laude. 2011 | P.O.FSE Abruzzo 2007/2013 Scholarship “Sustainment to access and permanence to Master Studies or PhD“ 2012 | P.O.FSE Abruzzo 2007/2013 Scholarship “Sustainment to access and permanence to Master Studies or PhD“

PUBBLICATIONS Luigi Coccia, Marco D’ Annuntiis Oltre la spiaggia. Nuovi spazi per il turismo adriatico. 2012, 144 pages Alessandra Meschini I modi del disegno 2009, 263 pages Tina Wolf, Werner Lang, Gerhard Hausladen Scuola a Roma Modernisierung und Er weiterung von Schulbauten im Viertel San Giovanni in Rom, 2012 2009, 263 pages

SKILLS Research, Analisys, Ideation, Strategy Hand Modeling, Laser Cutting Layout Typography, Photography

work experiences july - August 2007 | “Val Vibrata” Shop Centre Colonnella (TE), Italy Marketing Promoter july - August 2008 | “Val Vibrata” Shop Centre Colonnella (TE), Italy Marketing Promoter May - September 2009 |“Il Palmizio“Restaurant Alba Adriatica (TE), Italy Waitress May - September 2010 |“Il Palmizio“Restaurant Alba Adriatica (TE), Italy Waitress

interests Photography, Graphic Design, Video Making, Live Concerts, Running, Trekking, Yoga, Playing Piano


1

2

renovation and Scuola a roma enlargement of scuola media “C. urbani“

Contents.

3

4

EIN DACH FüR view - Aussichtspaltform DIE TRIBüNE in Altheim

5

ENVIRONMENTAL RENOVATION OF Tempera.


6

HEALTH SPA

7

YOUTH HOSTEL

8

FALLING HOUSE

9

BEYOND URBAN IMAGE

10

AMATEUR PHOTOGRAPHY. Live Concerts & Architecture


1. RENOVATION AND ENLARGEMENT OF SCUOLA MEDIA “CARLO URBANI” Roma - Italia

MASTER THESIS

Architecture Technology, Prof. Arch. Luciano Cupelloni 2012 - 2013

Buildings renovation is becoming a leading trend in architecture and is also sustained by politics that individuate the necessity of a significant change on building systems, management and manteinence of existing buildings, the keystone for the conservations of the environment and health safety. It does not surprise then, that the topic of the following work of Thesis is the renovation of a school building, Scuola Media “Carlo Urbani”, located in the north of IX District of Rome, outside of the Aurelian Walls, between Porta Petronia and Porta San Giovanni (Asinara). The school has been built in 1953 and designed 10 years before and consists on a main C-shaped building with an attachment on the short side, in which are located the gym with restrooms, a small theater and a loggia that joins with the main entrance. There’s also a kindergarten in the main building and a car-parking under the project area: both were not been considerated during the design phases.

5Concept 3South Facade

Comparing the functions located inside the school with the dimension requirements specified on the current legislation, there weren’t deficiencies, so we aimed to improve the quality of the functions conducted inside the building. With the demolision of the attachment with gym and theather and building a new horizontal volume that breaks the verticality of the main one, we got a a new gym adeguate to extracurricular activities, a bigger theater, new laboratories and a new main entrance with coffee bar as cornerstone of all the building. The new volume comunicates but doesn’t depend on the preexistence so the school can also be used during summer and christmas holidays. By putting a greenhouse on the southside of the preexistance, where most of the classrooms are located, is possible to improve che internal comfort and mitigate the temperatures, while photovoltaic panels located on the southside of the roof, ensure electricity to all the building. Green living walls dress the horizontal volume covered witha green roof, thus reaching reduction of acustic pollution, mitigation of external temperatures and energy meter.


5Urban Analysis 3South Facade 4Function Diagram 4Dimensional Diagram


6South Facade 6Groundfloor 6Preexistence Section


West Facade6 3rd Floor6 Gym Section6


61:50 Detailed Section 41:20 Detailed Section 4Ecotect Analysis


2. SCUOLA A ROMA

Roma - Italia

DESIGN STUDIO

Technologie und Design, Prof. Dr.-Ing. Tina Wolf Energieeffizientes, Prof. Dr.-Ing. Werner Lang Bauklimatik, Prof. Dr.-Ing. Gerhard Hausladen

2011 - 2012_2° semester Agnese Di Quirico Luca Chieregato

The design approach, even the theme is the same of the one in the master thesis, is enveloped starting from the question: what is your ideal school? Think it and design it. So the point of view goes directly from the architect to the students, almost without a mediator. We use to see italian schools as very old looking and ridgid buildings.
The concept of this project is generated from the research about what students are really looking for, thinking about their school:have more interactions with the school and teaching methods,thus: learning from the building, and in particular, learning how old and new, plant life and arificial buildings can deal together. The design of a new horizontal volume differs from the dominant vertical urban surrounding. A courtiyard reflects the idea of a roman “piazza” which is not kist used by teachers and students but alzso by people of the district. A new gym with higher standards is considered for common use. The intention of this design is to create an ideal environment for teaching and learning. A new system of shading, facade modules and natural ventilation propose improvements ofr the comfort of the users. The new volume has a concrete structure with rounded pillars. The connection of the new building and the existing one gives new functions to the existing external walls. The connection creates new passages and a reading corridor on the westside, close to the library that has been rebuilt too. In general we designed a continous, fluid and non-rigid space, that is not jujst reflected on the inside, but has an impact on the entire district.


Photographic Survey3 Masterplan6


6Concept 6East Facade 6Preexistence Section 6Model

THE SCHOOL BUILDING IS THE FIRST TEACHER

INTERESTS PERFORMANCE

CURIOSITY

HAVE FUN

TEACHING

GIVING RESPONSABILITIES

FLEXIBILITY

SPECIAL INDIVIDUALITY AND UNIQUENESS OF THE SCHOOL

EDUCATION STIMULATE

LEARNING FROM THE BUILDING

INTERACTIONS


Groundfloor6 4th Floor6


Render (Cinema4D + PS)5 1:20 Detailed Section3 Heating/Cooling3


3. VIEW - AUSSICHTSPLATFORM IN ALTHEIM Altheim - Austria DESIGN STUDIO

Fachgebiet Holzbau, Prof. Dr.-Ing. Hermann Kaufmann Holzbau und Baukonstruktion, Prof. Dr.-Ing. Stefan Winter Holzbau und Baukonstruktion, Prof. Dr.-Ing. Mike Sieder 2011 - 2012_1° semester Agnese Di Quirico Marta Santacroce Martin Belkner Sebastian Grözinger

In Altehim, a small city of the Oberösterreich, there’re the traces of a roman villa, near which the administration announced a competition to built a panoramic tower with restaurant and conference room. The project is developet in team with civil engineering students who have to calculate the structure. The concept starts from points of view, that is the possibility for visitors to observe at differents heights of the tower the traces of the roman villa, the neighbouring forest, Altehim, the river Inn and the austrian Alps. An external volume contains the restaurant and the conference room and almost surround the tower, as an element that starts from the archeological site as a connection and encloses the tower to the area. The tower has a curved structure that exalts the wood capabiities and is completely open, letting people see the glassed cylindrical elements with the elevator and the flights of stairs that leeds to the last and highest circular platform that garantees a complete vision of the surroundings.


5Groundfloor 41st Floor 44th Terrace 4Functional and Structural Schemes


5North Facade 5Windbracing 4Render (Cinema4D + Vray)


5Section 5Structural Scheme of the Tower 4Model


4. EIN DACH FüR DIE TRIBüNE Oberschleißheim - Germany BAUEN MIT MEMBRANEN

Tragwerksplanung, Prof. Dr.-Ing. R. Barthel Statik, Prof. Dr.-Ing. K. -U. Bletzinger

2011 - 2012_2° semester Agnese Di Quirico Viviane El Haddad Dana Harford Kilian Mittermeyer

The project is again made in collaboration with civil engineering students and purposes the rebuilding of the terraces cover at the Oberschleißheim regatta field, designing a membrane structure. We started from a modular element replicated to all the lenghts of the terraces, to not increases the costs. The element is composed by three circoular steel pillars (two diagonal and a vertical one) standing directly on the existing structure, and supporting curved steel pillars with rectangular section, that rest beyond the terraces and on which stands the PVC-membrane. The membrane coverso also the shorts sides of the terraces, in this way is ensures protection from calamities and a free view is ensured by the absence of elements in front of the terrace.


6Masterplan 4Side View 4Section


Model5 1:5 Detailed Section3 1:5 Detailed Section3


5. ARCHITECTURAL AND ENVIRONMENTAL RENOVATION OF Tempera. BUILDING AND LIVING SYSTEMS to rebuilt the old town centre Tempera (AQ) - Italy

BACHELOR THESIS

Architecture Technology, Prof. Arch. Massimo Perriccioli Materials, Prof. Monica Rossi Prof. Arch. Christian Kern Prof. Arch. Hendrick Müller 2009 - 2010

The 6th April 2009 the city of L’ Aquila and all the adjacent towns were hard-hit by a strong earthquake after a seismic sequence started in December 2008. The final evaluation is 308 deaths, around 1600 hurts, 65.000 evacuated people to whom is given an accomodation in hotels of the littoral zone, cars and tents. Damages in all the seismic area were huge, most of them inside old town centres. Tempera is a small town locate data round 5km from L’ Aquila and in 2009 is one of the most hit areas by the earthquake: it caused indeed 8 victims, the whole old town centre destroyed and the drop in of the Vera river sources. This project is organized at the beginning in workshops of students working on the rebuilding of the inner city and the new construction of school buildings that may work sas emergency structures in case of new catastrophic phenomena. The inner city project respond to the desire of the inhabitants who wanted the rebuilding “how it was, where it was” thus, the deepened area of residences is studied starting from the cross section of every home that constitute the area, in order to identify all their basic elements: a basement, the first floor as kitchen and living space, the sleeping space on the second floor and pitched roof. Those are then the elements that compose the new residences, usin recycled materials to cover the basement, reinforced concrete for the foundation laied on a quake proof slab and a wooden structure for the upper side of the house.


Viability and Building analysis before, after the earthquake and after the design5 Render before and after the design (Rhinoceros)5 Masterplan Concept3 Old Town Centre Concept3 Masterplan3


Groundfloor, 1st Floor, Section, Facade3 1:50 Perspective Section6 Study Sections6


6. Health spa

St. Clement-Croatia

ARCHITECTURAL DESIGN

Architectural Composition, Prof. Arch. Luigi Coccia Technology Culture of Design Prof. Arch. Sonia Calvelli 2009 - 2010_1째 semester

Agnese Di Quirico Lara Colonnella

Sveti Klement, better known as Palmizana, is the biggest isle of Pakleni archipelago, located in front of Hvar, small town of the namesake isle, in Croatia. Between Ukonja Bay and Mociguzica one, we designed the only health spa of the isle, entirely hypogee and reachable only by boats docking on two small jetty in the baies. The health spa has a double entrance and inside it works up on two levels connected by a big ramp that divides the snack point and swimmingpools from three polycarbonate boxes inlaid in the main reinforced concrete shell and used for specific treatments. Each space is placed in different levels from the distribution space and the whole project shows an effects of volums that outside becomes a sequence of sittings, green roofs and a circular weave that follows the entire underlying walkway.


6masterplan 4Plans 5Structural and Functional Analysis


51:100 plan 6Section 41:50 Detailed Section 41:50 Detailed Plan 4Exploded Diagram


7. Youth Hostel

Ascoli Piceno - Italy

URBAN AND ARCHITECTURAL DESIGN

Urban Design, Prof. Arch. Elisabetta Agostini Contemporary Architecture Basics, Prof. Arch. Federico Bellini 2008 - 2009_1째 Semester

In the inner city of Ascoli Piceno, prosper city already in the roman era, students designed a youth hostel on a old ceramic factory. The volume is broken by a ribbon element made with Tecu copper, that starts from the ground inviting to the entrance and then it rises, creating lugs and openings inside the solid buolding in reinforced concrete. The three floors of the building keep a continuity with the skyline of the inner city and the flight of stairs keeps the continuity between them and charachterise the inner space mostly used fot socialize and meeting.


5Section 52nd Floor 4Renders (3ds Max + Photoshop)


8. Falling House

Ascoli Piceno - Italy DESIGNING BASICS

Architectural Composition, Prof. Arch. Annarita Emili Technology of Materials, Prof. Arch. Nicola Flora 2007 - 2008_2° Semester

On the high river bank of Tronto, in Ascoli Piceno, a rectangular volume slides and remains stuck in the ground: that is Falling House, that differentiate from other residences for not having openings on sides but a glazed polarized roof that allows the view to the panorama that becomes more intimate with the vegetation of the high poplars on the river sides. That is why inside the house the living space is located on the upper level, followed by the area for the guests while the sleeping zone stands in the lower level of the house; there’s a passage then from the open view at the level 0 the becomes closer at levels -1 and -2. The main volume is made by a steel structure stuck on the two walls on the ground


4Structural Scheme 6Section 6-1st Floor 4Inner Views (3ds Max)


9. BEYOND URBAN IMAGE

München - Germany

URBAN SPACE AND PHOTOGRAPHY Lehistuhl für Städtebau und Regionalplanung

Prof. Dipl.-Ing. Sophie Wolfrum Prof. Dipl.-Ing. Markus Lanz

2011 - 2012_2° Semester Agnese Di Quirico Luca Chieregato

In Beyond Urban Image I discovered a new kind of architecture photography. The couse enveloped a vision of urbanism distants from any representation we used to analyse as architecture student. Exploring new places, the critical view, the ability to analize and understand urban dynamics, passive and active ones, living or statics, controlled by the citizen or the context, and at the end the ability of immortalize eveything only in one moment, just one image. The beginning section of the course was fundamental to increase the critical point of view, essential to start the research at the images in the second section of the course. Non just pictures, but a real view to the place, that’s what i’ve learned in this experience. The picture beside was taken in a late afternoon of the week end at the “Alter Südfriedhof ” Cemetery in München. In 1563 this was used as a plague cemetery and located outside the centre of the city. During the Sendling uprising of 1705 it was used as burial ground for the over 1100 killed people and from 1788 to 1867 it was the single burial grounad f the dead of the city. Now the Cemetery is located in the district of Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt, one of the best quarter of the city and close to the centre. Walking inside this place, usually the atmosphere is like being in a very quiet place, outside the chaos of the city, and most of all, is not so immediate the perception of the city around. During the sunny week- end at the Alter Südfriedhof , citizens usually go there to have relax moments, jogging or even picnicking between the graves: that might sound strange for people who used to see cemeteries as sacred places where people usually go just to visit someone. That’ s why this place at the beginning was chosen, just because of its intresting way to be used as urban park. The scenario of the picture puts in evidence that first of all we’re inside a cemetery (even if old and not use anymore for that) but at the same time we

can feel the city around that by looking at the houses in the surrounding, partially hidden by the plants and all the thick vegetation of the park that, in other perspectives and situations inside this place, creates a sort of protected place from all the rest. About the subjects in the picture, the reference is taken from the “Bored couples” of Martin Parr, who wanted to capture the inevitable ordinariess between two people. In the picture we have two kind of couples: the one on the right that is interested on looking at the graves, maybe looking for some important figure or maybe just observing the quietness of the cemetery. On the other side there’ re other two people, sitting on a fountain: one of them is looking around while the other one is taking a look on his phone; they’ re keeping a distance and they’re not talking, in opposition to the other couple in which the two people are walking hugged each other and discussing about something. We thought that having this 2 kind of opposite couples in one picture might be intresting since one of them might represent the “ordinary one”, the couple we use to see every day, happy and that that transmits intrest and feeling for one person to the other; the other couple instead has already reached that inevitable ordinariess of which Parr was referring to in his pictures.


6Editors_2013, E-Werk - Kรถln 4Editors_2013, E-Werk - Kรถln


10. AMATEUR PHOTOGRAPHY. Live Concerts & Architecture


Mystery Jets_2012, Circolo degli Artisti - Rome (collaboration with Troublezine.it)


Alessandro Mannarino_2011, Colonnella (TE) (Official Photographer)

Aucan_2012, Notaresco (TE) (Official Photographer)

Leo Pari_2012, 17 Festival, Monteprandone (AP) (Official Photographer)

Nobraino_2012, 17 Festival, Monteprandone (AP) (Official Photographer)

Nobraino_2012, 17 Festival, Monteprandone (AP) (Official Photographer)

Giorgio Canali_2011, Soundlabs Festival, Roseto degli Abruzzi (TE) (Official Photographer)


Pfarrkirche, Gallspach 2011

Pfarrkirche, Gallspach 2011

Designcenter, Linz 2011


Pfarrkirche, Gallspach 2011

Agrarbildungszentrum, Altm端nster 2011

Designcenter, Linz 2011


Hamburg, 2013

Hamburg, 2013

Hamburg, 2013


Berlin, 2013

Berlin, 2013

Hamburg, 2013


Thank you.

Agnese Di Quirico | A Portfolio  

Curriculum Vitae & Academic Works

Advertisement