Page 1


14 Юни 2014 Брой 14

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Порошенко бил информатор на САЩ, Тимошенко - близка с мафиот Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко е давал подробна информация на САЩ по времето, когато е бил депутат във Върховната рада. Това става ясно от документи на сайта Wikileaks, цитирани от РИА Новости. Порошенко е давал информация на посланика на САЩ в Киев Джон Хърбст по време на консултациите за формирането на коалиционно правителство на страната през 2006 г.

В грама на американското посолството в Киев до Държавния департамент на САЩ от 28 април 2006 г., публикувана на сайта на „Уикилийкс“, Порошенко е назован като „вътрешен човек“ от партията „Наша Украйна“. Американските дипломати обаче не приемали за чиста монета предоставяната от Порошенко информация. Те подозирали, че Порошенко стои зад интриги, целящи арестите на бившия премиер Юлия Тимошенко

и Александър Турчинов, временен президент на Украйна допреди Порошенко да бъде избран. Друга публикация на „Уикилийкс“, уличи бившият украински премиер Юлия Тимошенко в близки връзки с мафиотския бос Семьон Могильович. В грама на посланика на САЩ в Киев от 14 април 2006 г. се казва, че Тимошенко вероятно е свързана с организираната престъпност в Украйна. Изводът е направен въз основа на публикация в новинарския сайт „Украинска правда“ за незаконното унищожаване на досието на Могильович, съхраняващо се в украинската Служба за безопасност. Информацията за бизнесмена е

била заличена от съратниците на Тимошенко Андрей Кожемякин и Александър Турчинов, изпълнявал доскоро длъжността временен президент на Украйна, допреди избирането на Петро Порошенко. По онова време Тимошенко е била премиер на страната и Турчинов и Кожемякин са били под прякото й разпореждане. Семьон Могильович, известен и като Сергей Шнайдер, е в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници. Според американските спецслужби той е замесен в 40 случая на рекет, измами, пране на пари и други икономически престъпления в различни страни по света. През април 2013 г. сп. Foreign Policy включи Могильович в списъка на най-влиятелните хора в света.


5

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

Програма на БКИ-Лондон за Юни 2014 Концерт и връчване на награди на Министерство на Културата

18 ЮНИ Българският културен институт Лондон и Посолството на Република България в Лондон имат удоволствието да Ви поканят на празничен концерт и коктейл. Събитието има за цел да отбележи връчването на наградите на Министерство на културата на България, за дейци, допринесли за популяризирането на българската култура във Великобритания. В програмата на концерта ще бъдат включени изпълнения на някои от най-добрите български музиканти и хореографи, базирани в Лондон. Водещи на вечерта ще бъдат известните български актьори Александър Алексиев и Яна Титова.

Съвременни майстори на перото: Кева Апостолова

19 ЮНИ 19:00ч. Галерия “София” Представяне на най-новата книга на Кева Апостолова - “Лора Кремен” за развитието на обществата в света като цяло.

Откриване на изложба: Стефан Чурчулиев

21 ЮНИ 19:00 Галерия София Mysterious and yet familiar Memories, dreams, feelings, thoughts – all produced in a dim light shimmer. Faced with Stefan Churchuliev’s expressive images many emotions are brought to life, difficult to verbalize. Here are the memories and recollections of something that could be your own dream world. A pleasant mystery is mixed with an earthy authenticity, both in terms of colour options as in the unique material that is so central to the paintings – sand. The artist makes the most of the elements themselves – stone and earth. In his own association with these elements, he creates the world again – reminiscent of the old world, but at the same time so different. The experiences we face are many. Visiting Stefan’s studio in Sofia is in itself an unforgettable experience – like taking a break from the “normal“ life‘s surface, diving under it and disappearing into an experience of the unconscious. In seclusion from the noise of the outer world, timelessness is created where life takes on new forms. Dream and reality are united. Through sensitive, expressive brushwork, through the sand colour and texture, new worlds are created – a microcosm – that will change by your own experience. Here is a genuine meeting between the self and something larger. The external world is transformed into your mind by Stefan Churchuliev’s playful, sensitive and stylish transformation of elements. To all who yearn to be immersed in a moment of existence, and mysteries, and to unify with them, I would recommend spending time with Stefan’s paintings. Anders Kaliff Professor Uppsala university

Театър 199: “Гарванът”

28 и 29 ЮНИ Салоните на Българското Посолство Театрална постановка от Калина Попянева Реж.: Бина Харалампиева С: Теодора Духовникова, Калин Врачански По думите на Калина Попянева, цитирана от БТА, “Гарванът” отразява обърканите взаимоотношения между брат и сестра, онази тънка граница в съзнанието ни, когато обичта и омразата не са две, а само едно чувство – “любовомраза”. Толкова сложно чувство, което е присъщо на всеки от нас – понякога “любовомразата” ни кара да действаме импулсивно, да нараняваме, а после – да съжаляваме за изречените думи или безумни действия. Един-единствен миг от миналото променя живота на двамата герои и ги свързва завинаги заедно. Сестрата говори винаги за времето преди “онзи миг”, а Братът – за времето след него. Всекидневието е протяжно и само нюансите на сивия цвят отбелязват безкрайната върволица от дни, чрез които времето се превръща в безвремие. А Гарванът става символ на вечната самота и вътрешната пустота на душата, казва авторката. Как героите да излязат от изградения от самите тях капан, без да загубят същността си; нима найблизкият ти човек не олицетворява живота; ако този човек изчезне – нима светът ще продължи да съществува; кой е слабият и кой е силният, и още, и още въпроси занимават Калина Попянева. Тя се надява “Гарванът” да докосне душите на зрителите и те да повярват на героите, защото във всеки от нас има частица от техните настроения и мисли.

BG ЛондОН


■ ЛондОН

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

6

Кметът на Лондон е готов да изпита върху себе си три новозакупени водни оръдия Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че е готов да се подложи на струята на водно оръдие, за да докаже, че тези машини не са опасни, предаде агенция „Франс прес“. Ексцентричният кмет наскоро закупи три водни оръдия втора ръка за Лондон. Употребата им е забранена във Великобритания освен в Северна Ирландия.

в случай на поражение на изборите през 2015 г.

След вълната от размирици в Лондон през 2011 г. полицията повдигна въпроса за използването на водни оръдия. Разрешаването им в момента се проучва от министърът на вътрешните работи Тереза Мей.

Тереза Мей отказа да коментира намерението на Борис Джонсън да изпита водните оръдия върху себе си.

Кметът на Лондон обаче не изчака официално разрешение и купи трите водни оръдия втора ръка от Германия за 2 милиона лири. Той заяви, че по този начин спестява на лондончани 2.4 милиона лири (близо 3 милиона евро).

Решението на лондонския кмет беше прието като предизвикателство към съперничката му, отбелязва агенцията. „Не, не, не. Просто се опитваме да спестим пари“, каза Джонсън, когато от Ел Би Си му бе зададен този въпрос.

Днес Борис Джонсън защити решението си в интервю за лондонското радио Ел Би Си и заяви, че е готов на всичко, за да покаже, че тези водни оръдия не са опасни. Тогава водещият го предизвика да бъде сниман, докато понася струята на водно оръдие. След известно колебание и с думите,

че „нищо не е направил, че да заслужи това“, 49-годишният кмет в крайна сметка се съгласи. Борис Джонсън и вътрешният министър Тереза Мей са фаворити да заменят премиера Дейвид Камерън начело на Консервативната партия

Закупените от кмета на Лондон водни оръдия са преминали тест за устойчивост в Германия, но се са го издържали. При теста едно от тях било замеряно с пластмасови бутилки, яйца и топки за тенис, вместо с тухли, павета и коктейли „Молотов“. Машината била повредена и изпратена за ремонт с вдлъбнатини с размер на юмрук върху поликарбонатните и стъкла.

Лондон ще предложи на ЕС закон за злоупотребите на валутни пазари пазари и ще направи свои предложения за мерки срещу злоупотребите с валути, съобщава „Ройтерс“.

Предложението на Лондон – найголемият център на валутната търговия – е да се създаде експертна група, начело на която да е британската „Банк ъф Ингланд“. Тя трябва да предложи нови правила и санкции, които да отговарят на нуждите на Лондон. „Нашите правила ще бъдат също толкова строги, дори повече от тези в ЕС, но ще предоставят гъвкавост, която да отразява обстоятелствата в британския финансов сектор, който е от световно значение“, коментира Озбърн в сряда.

Представители на опозиционната Лейбъристка партия коментират, че решението на Озбърн е закъсняло и според някои критици то ще бъде прекалено повлияно от финансовите пазари на Великобритания. Но отхвърлянето на европейското предложение ще се хареса на управляващите консерватори, според които новите закони биха могли да предоставят по-големи правомощия на Брюксел. Голяма част от британците, които на последните избори за Европейски парламент гласуваха за евроскептичната партия Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) също биха одобрили отхвърлянето на предложенията на ЕС. Великобритания вече няколко пъти имаше сблъсъци със Съюза относно закони, които ограничават бонусите за банкери.

Във Великобритания вече има въведено наказание от седем години

По-късно тази вечер Озбърн ще представи подробно предложенията

Европейските закони, които правят този вид манипулация престъпление, трябва да влезнат в сила от 2016 г. Според тях наказанието за злоупотреба е до четири години затвор .

Британският финансов министър Джордж Озбърн ще отхвърли плановете на Европейския съюз да криминализира манипулирането на валутни

за манипулиране на междубанковия лихвен процент LIBOR.

си за промени в законодателството на ЕС пред Лондонската финансова общност. Повече от 40 валутни дилъри са били уволнени след като са били обвинени, че са използвали неправомерна информация от свои клиенти и са манипулирали цени. Но нито един от тях не е бил преследван от закона, който е в сила във Великобритания. Освен криминализирането на злоупотребите при валутна търговия, предложенията на финансовия министър ще включват и по-строги правила за висшите служители в чуждестранни банки, опериращи в страната. Според тези нови правила, които влизат в сила във Великобритания от следващата година, висшите служители ще бъдат държани под отговорност за фалита на своята банката. Това ще улесни работата на регулатора при търсенето на отговорност от финансовите институции.

Във Великобритания - сигнал на спешния телефон заради сладолед

Жена от Великобритания е позвънила на спешния телефон 999, за да потърси помощ заради скандал със сладоледаджия, който поръсил сладоледа й със захарни пръчици само от едната страна, предаде БТА.

В едноминутното обаждане възмутената жена, чието име не се споменава, съобщава на оператора, че случаят може и да не изглежда спешен, но за нея е точно такъв. Тя се оплаква, че си епоръчала сладолед със захарни пръчици, но продавачът я е

ощетил, като е поръсил леденото лакомство само от едната страна. Сладоледаджията освен това е отказал да й върне парите и й е казал да си взима сладоледа така, както е. Обаждането е прието от оператори

на спешния телефон в Уест Мидланс. Записът от него е разпространен от местната полиция с призив хората да не забравят, че телефон 999 е само за наистина спешни случаи и не бива да се злоупотребява с него.


7

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

ЛОНДОН

Как да действаме, когато търсим работа на Острова? им. Така на по-късен етап от време , ако се освободи работно място ще ви имат в предвид.

В момента безработицата е голяма и у нас, и на Острова, дори. Ровенето из сайтовете за работа и четенето на обявите по весниците и списанията може да бъде много дразнещо и досадно. За да си намерим работа днес трябва да се въоръжим с търпение, упоритост, постоянство. Специалистите предлагат няколко нетрадиционни метода, които могат да ви помогнат, когато търсите работа: 1. Ако знаете каква точно работа искате да работите желателно е да създадете връзки с хора, които работят в тази сфера. А ако сте си избрали и фирмата, ще ви е от полза и да имате познати, които работят там. При всяка удобна възможност трябва да споделите своят възторг и удивление към фирмата. Но в никакъв сличей не трябва да се забравят работниците. Към тях също трябва да се отнасяте с уважение и да правите комплименти. Трябва да покажете, че имате желание да започнете работа в тази компания, да се присъедините към екипа

2. Много погрешен подход е да се търси само една единствена позиция за работа. Много по-голям шенс ще имате, ако кандидатствате по няколко обяви с различни длъжности за изпълнение. Степента на образованието е много важна. В зависимост от него вие ще имате различни шансове в дадените компании на които сте се спрели. 3. Направете едно изследване за компанията, в която сте решили да кандидатствате за работа. Представете се в такава светлина, че те да си помислят, че имат нужда от вас. Трябва да убедите настоящите ви работодатели, че сте изобретателен, градивен, творческа натура и искате да помогнете за развитието на компанията и въпреки това в замяна не желаете много. 4. Направете нещо ново и оригинално. Харесайте си някаква длъжност и се свържете директно с шефа. Предложете своите услуги направо и без заобикалки. Но все пак бъдете съобразителен и съсредоточен, дръжте се с страхопочитание и респект. Ако не ви наемат поне бъдете сигурни, че ще ви запомнят и в бъдеще може да ви се обадят.

Новото при тях е, че се планира за учебната 2013/2014 г. частните училища във Великобритания да получават държавно финансиране. Това ще намали разходите им за издръжка на учениците поне с 50%. Възможност за по-евтино обуче-

6. Езика на тялото е много важен. Концентрирайте се въху него. Само по езика на тялото вашия работодател може да ви прецени дали сте способен да извършвате дейността, за която сте кандидатствали. Внимавайте какви са движенията ви, стойката на

главата и ръцете, не забравяйте и краката. Следете движенията на бъдещия ви работодател и ще разберете дали се движите в правилната посока. Никога не пренебрегвайте позата, която сте заели когато говорите. На самото интервю вие трябва да сте уверени в професионализма , който ще предложите на работодателя си. Внимавайте и с облеклото и бижутата, които ще сложите за аксесоар. Това ще ви даде един плюс и работодателя ще си създаде едно добро първо впечатление. 7. Забравете за идеалната работа. В повечето случеи работата, за коята кандидатствате не задоволява вашите интереси. За да достигнете до нея ще трябва да минете през по- ниски позиции. Като за начало тя ще ви предостави много нови контакти и запознанства, които могат да ви помогнат в

80% от източноевропейците в Лондон работят на източноевропейци сочи, че наймалък шанс да се реализират на пазара на труда имат мигрантите между 50 и 64 години, които не говорят английски.

80% от източноевропейците, които живеят в Лондон, имат работа, докато средният брой на заетите сред гражданите в британската столица е 62%. Това сочат данните на Центъра за помощ на източноевропейци, предоставени на bTV.

Най-сериозните пречки в търсенето на работа за мигрантите са ниско нивото на владеене на английски, липсата на умения за търсене на работа, липсата на професионален опит във Великобритания, както и невъзможност за признаване на квалификациите, придобити в родната държава.

ние в чужбина дават различните стипендии за средно образование, които са между 2 и 11 хиляди паунда на година. За да привлекат нови ученици, частните училища на Острова дават и отстъпка в цената на годишните такси, която варира между 10 и 30%.

Вече 30 години Центърът помага на мигранти от региона да се справят с трудностите във Великобритания. Организацията провежда първото по рода си изследване за условията, в които живеят мигрантите от Централна и Източна Европа в Лондон.

40% от участниците в проучването са преживели сериозни проблеми на работното място: всеки пети е бил експлоатиран, всеки десети е имал задържани надници, 7% са били тормозени на работното място, а 5% са били неправомерно уволнени.

Има различни краткосрочни програми, които продължават една или две години. Такива са например Alevels и International Baccalaureate (IB). Те дават добра подготовка на кандидат студентите за университети в Англия. При тях като се вземат предвид облекченията и стипендиите, обучението излиза колкото в нормално средно училище в България, като се добавят и разходите за частни уроци например.

Проучването е направено от май до октомври 2013 г. сред 512 мигранти и тяхното обкръжение, като представителна извадка за над 370 000 души от Централна и Източна Европа в Лондон. Според резултатите 83% от анкетираните живеят на квартира, в сравнение с 49% средно за Лондон. 86% от хората, които наемат жилища, го правят директно от хазяи, в сравнение с 50% средно за Лондон. Едва 14% от източноевропейците живеят в социални жилища.

Доходът на мигрантите от региона идва изключително и само от заплати. Много малка част получават помощи, още по-малко имат спестявания или инвестиции. Изследването показва, че 20% от източноевропейските мигранти имат трудности да се издържат с доходите си.

70% от хората, които наемат квартири се оплакват от лоши условия в жилището, пренаселеност на помещенията и невъзможност да си възстановят депозита.

Статистика, събирана от благотворителни организации, показва, че 30% от бездомниците са от Централна и Източна Европа, а населението от този регион съставлява едва 5% от цялото население на Великобритания.

Частните училища във Великобритания ще получават държавно финансиране

В момента у нас се провежда изложението „Световно образование“, което започна в София и ще гостува в Пловдив и Варна. Посетителите му могат да се срещнат с над 30 представители на училища и колежи от Острова и да се запознаят с условията за прием и обучение.

5. Не бързайте да кандидатствате по избраната от вас позиция. Направете още един преглед на фирмата и длъжността, която искате да заемете. Направете малка промяна в CV-то си ако се налага, като подчертаете способностите, които притежавате за дадената длъжност, която искате да заемете. Според квалификацията и опита, който имате преценете шансовете си. Не бъдете моментален при изпраштането на CV-то, защото не е приятно да не получите обратен отговор. Така вие сами се обезкуражавате.

Алтернатива на обучението в чужбина, са езиковите ваканции. Те продължават от порядъка на две седмици до един месец и са много полезни за научаването на чужд език и приобщаване към средата. Цените за тях са между 1200 и 3000 евро, в зависимост от продължителността им.

Статистиката на Центъра за помощ

30% поне веднъж са изживявали финансова криза в Лондон – не са имали пари дори за храна и лекарства.


9

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

БЪЛГАРИЯ ■

Политизирането на българската енергетика е опасно Нямаме никакви намерения да правим отстъпление от европейското законодателство. България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС. Това каза заместникминистърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов в София на среща с европейски експерти. На нея бяха обсъдени законодателните промени по морската част на проекта „Южен поток“, както и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток“. Заместник-министър

Айо-

лов бе категоричен, че „Южен поток не е български, а стратегически европейски проект“ и добави, че разчита на обективната и експертна оценка на Европейската комисия. Според него политизирането на българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси. „Наша задача е да осигурим равни пазарни условия и сигурност на енергийните доставки“, подчерта бе Айолов. Относно внесените законодателни промени за морската част на проекта „Южен поток“, заместник-министър Айолов заяви, че те касаят пропуск в българското законодателство. Според него към момента народните представители от опозицията не са направили никакви конструктивни предложения относно внесените промени. Те ще имат тази възможност между първото и второто четене на закона в НС.

Тристранката Цветанов: Не изключвам да имаме пълно обсъжда вдигане мнозинство в следващия парламент на пенсиите

Реформаторският блок е единственият от партньор, с който можем да се обединим за силно правителство с дясноцентристко управление, ако спечелим изборите. Това коментира бившият министър на външните работи Цветан Цветанов пред БНТ.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа във вторник повишаването на пенсиите от 1 юли. Ще бъдат обсъдени актуализация с 2.7 на сто и увеличението на социалната пенсия от 110 на 113 лева.

Той обясни, че ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите. От опозицията поискаха предсрочни парла-

„Не бива да удължаваме агонията на администрацията, която вече не работи“, допълни Цветанов. Според него бързото отиване към избори ще помогне за излизане от политическата криза у нас. Цветанов обясни, че не изключва възможността ГЕРБ да има пълно мнозинство в следващия парламент.

Фандъкова отказва по-висока заплата спечелим изборите. Това коментира бившият министър на външните работи Цветан Цветанов пред БНТ.

По време на срещата правителството, синдикатите и бизнесът ще обсъдят и предложения за облекчения при получаване на пенсия или обезщетение. Предвижда се хората да не предоставят на НОИ копие от документ, издаден от съответната банка с данни за личната им сметка.

Той обясни, че ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите. От опозицията поискаха предсрочни парламентарни избори през септември и оставка на правителството до юли. „Не бива да удължаваме агонията на администрацията, която вече не работи“, допълни Цветанов.

Целта е да се облекчат тези, които получават пенсия и обезщетения по банков път, както и да се намали административната тежест за банките. Ще бъдат обсъдени и предложения на група депутати за промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, засягащи правото на ранно пенсиониране.

ментарни избори през септември и оставка на правителството до юли.

Реформаторският блок е единственият от партньор, с който можем да се обединим за силно правителство с дясноцентристко управление, ако

Според него бързото отиване към избори ще помогне за излизане от политическата криза у нас. Цветанов обясни, че не изключва възможността ГЕРБ да има пълно мнозинство в следващия парламент.

„Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че „Южен поток“ трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект“. Това каза Инге Бернаертс от Главна дирекция „Eнергетика“ към Европейската комисия. Заместник-министър Айолов изрази увереност за диалогичните взаимоотношения и партньорството между България и Европейската комисия с цел намиране на правилното общо решение. Срокът, който е даден на България за отговор, е 30 дни - до 4 юли т.г. Информацията, която страната ни трябва да предостави на ЕК, в момента се подготвя и обобщава.


■ СВЯТ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

10

Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха по газовия въпрос В Брюксел в понеделник се проведе поредният кръг преговори във формат Украйна-Русия-ЕС за разрешаване на спорните газови въпроси, предаде „Фокус“.

съгласуване на графика за заплащане на газа, доставен през април –май , на обща сума 3 милиарда долара. На въпрос на журналисти ще потвърди ли погасяването на дълга, Юрий Продан отговори: „Само след това, след като бъде потвърдена цената”.

Украинската делегация е под ръководството на министъра на енергетиката Юрий Продан. Тя пристигна първа в представителството на Баден-Вюртемберг в ЕС, където се състоя срещата. Втора пристигна делегацията на ЕК под председателството на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Руската делегация е пристигнала трета.

По-рано той нееднократно заявяваше, че Киев счита за справедлива цената от 268,5 долара за 1000 кубически метра и е готов оперативно да погаси дълга, разчетен по тази цена.

Малко след началото на срещата Гюнтер Йотингер повтори пред журналистите вече известните договорености между страните и изрази надежда, че докато се водят преговорите, няма да има прекъсвания на доставките на газ.

лото на тристранните преговори Русия-Украйна-ЕС по газовия въпрос в Брюксел, заяви пред журналисти, че Киев както и преди е готов да погаси дълговете си за доставен руски газ само след съгласуване на цените.

Министърът на енергетиката на Украйна , Юрий Продан, преди нача-

Позицията на Русия е противоположна. Представител на руското ми-

нистерство на енергетиката заяви, за готовност за началото на обсъждания за възможни отстъпки за газа за Украйна и отмяна на преминаването към предплащане, само ако Киев потвърди намеренията си да погаси дълга. Става въпрос за погасяване на задълженията за ноември-декември в размер на 1.45 милиарда долара и

Тристранните преговори по газовите въпроси Украйна-Русия-ЕС продължиха дълго. Източник, близък до преговорите съобщава, че позициите на страните са известни и за сега не са се променили. След като срещата приключи, европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия,Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер , или сряда сутрин.

Футбол преди избори, или за допирните точки между световното и политиката в Бразилия очакваните позитивни промени в инфраструктурата и икономиката не са налице и обикновеният бразилски гражданин определено не е този, който печели от домакинството. В сянката на първенството

Броени дни преди световното първенство по футбол настроението в Бразилия далеч не е еуфорично. Протести, стачки, отслабваща икономика през последните шест месеца и загриженост от страна на ФИФА дали страната е готова за ролята си на домакин – всичко това хвърля тъмна сянка върху атмосферата в големите бразилски градове. От това страда най-вече имиджът на страната, което е в пълен разрез с желания ефект при подобни събития и със сигурност е далеч от това, което бившият президент Лула да Силва си е представял. През 2007 г., когато се избира домакин на тазгодишното първенство, Лула е един от най-върлите поддръжници на кандидатурата на Бразилия. Седем години по-късно

Самите бразилци – познати като футболна нация – се съмняват дали спечелването на световната купа ще се отрази добре на страната. В началото на годината журналистът Луис Карлос Пратес заяви в ефир: „Господ да ни пази, ако Бразилия спечели първенството“. Освен че страната има доста по-належащи проблеми, налице е и още една важна причина за отношението към изхода от световното. Президентските избори са насрочени за 5 октомври тази година. Евентуалната победа на Бразилия на собствен терен вероятно ще доведе до вълна от оптимизъм и еуфория сред населението и Дилма Русеф, наследничката на Лула от Работническата партия, ще запази досегашната си преднина. Въпреки спорните разходи за ненужни стадиони и недоволството от това как се управляват обществените поръчки, част от бразилците се опасяват, че спечелването на световната купа може да отклони

вниманието от сериозните проблеми. От друга страна, според икономически анализатори като управляващият партньор в нюйоркската компания Tree Capital Луис Карвальо, намаляването на шансовете на Дилма Русеф да спечели изборите повишава интереса на чуждестранните инвеститори. Проучване на бразилския институт „Датафолия“ през май тази година показва, че засега Русеф остава водещият кандидат за президент с 37% подкрепа на избирателите. Нейните опоненти, сред които най-основните са Аесио Невес от Социалдемократическата партия и Едуардо Кампос от Партията на социалистите, събират общо 38%. Старт на предизборната кампания Кандидатите ще бъдат потвърдени в края на юни и ще започнат предизборните си кампании през юли – точно по време на световното и непосредствено след края му. Затова протичането и резултатът от първенството имат значение за аргументите, които ще бъдат използвани в предизборните кампании. Въпреки това има и други фактори, които влияят върху успеха на кандидатите. Сред тях са например популистки ходове

от страна на правителството, което в края на април обяви увеличаване на социалните помощи за семейства с 10%. Най-влиятелният телевизионен канал „Глобо“, излъчва всекидневно реклами на социалните проекти и програми на правителството. В тях се демонстрира идеализирана картина на резултатите от социалните програми, която е трудно да се открие в реалността. Все пак, в Бразилия милиони зависят от социалните помощи и подобни мерки са способни да убедят значителна част от избирателите. Според ЮНЕСКО неграмотността в страната е средно 9.7%, но има и райони, в които достига над 20%. Изборите за президент в Бразилия са на всеки четири години и тази година страната за първи път от 64 години отново е домакин на световното първенство по футбол. Успешното провеждане на събитието е допълнителен фактор. Може само да се спекулира до каква степен това ще повлияе изборите, но определено ще изиграе важна роля. В следващите седмици бразилците ще тръпнат в очакване и само едно е сигурно – каквато и да е политическата ситуация, много е трудно да стискаш палци националният ти отбор да загуби.


12

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

БИЗНЕС

Българите са най-неуверените потребители в Евросъюза Българите са сред най-малко овластените и най-неуверените потребители в ЕС. Това каза Невен Мимица, еврокомисар за защита на потребителите, при откриването на информационна кампания на ЕС у нас. Еврокомисарят отбеляза, че голяма част от българските потребители не вярват, че търговците на дребно зачитат законодателството за защита на потребителя, не са уверени да използват правата си и не смятат, че държавните органи ги защитават. Приемането на закони е само една стъпка към овластяване на потребителите. За да отстояват правата си, хората трябва да знаят какви точно са те и къде да получат информация и консултация, отбеляза той. По думите му целта на кампанията е да се информират потребителите за правата им като граждани на ЕС. Еврокомисарят препоръча българските потребители да бъдат по-настойчиви, да предприемат действия и да отстояват правата си активно. Пред журналисти еврокомисарят отбеляза, че всяка година от ЕК се прави проучване на общественото мнение доколко защитени се чувстват. Българските потребители се чувстват

по-слабо защитени в сравнение с останалите. Под средното е равнището на тяхното доверие към националните органи, в потребителските организации, което означава, че трябва да им се помогне това доверие да се укрепи, заяви еврокомисарят. Той посочи, че може да се търси обяснение в икономическата и политическата история. Групата държави - членки, в които условията за потребителите са под средното равнище за ЕС, според собствените възприятия, са предимно икономики в преход, страни, които в миналото са имали държавна икономика, уточни Мимица. В тези страни

потребителите не се чувстват толкова уверени и достатъчно сигурни, че ще подадат жалба и ще им се обърне внимание, допълни гостът. Еврокомисарят препоръча да се работи в посока на промяна на манталитета, потребителите да са по-осведомени за своите права и роля. В отговор на журналистически въпрос Невен Мимица каза, че новата Директива за правата на потребителите отразява новостите, които се наблюдават на пазара и възможностите за покупко-продажби в интернет. Той

уточни, че сред новостите е удълженият срок, в рамките на който потребителят може да върне стока, която е преценил, че не желае да задържи. Предишният период беше 7 дни, а сега е 14 дни, в които една стока може да бъде върната. По други директиви е удължен срокът и за отказ от настаняване или за кредит, каза еврокомисарят. В 14-дневен срок потребителят може да се откаже от кредит. Гаранционните срокове също се удължават от една на две години. Съгласно новото законодателство се забраняват и всякакви допълнителни такси, чрез които досега са били оскъпявани покупките с кредитни карти онлайн или в търговски обекти. Срокът за транспонирането на Директивата в националното законодателство беше декември 2013 година, каза Мимица в отговор на въпрос. По думите му в края на тази седмица трябва да започне прилагането на вече транспонираните норми, но не само България, а и други държави членки не се спазиха тези срокове. Комисията следи процеса и е изпратила официално писмо до българските власти. Надяваме се, че то ще е достатъчно и няма да се наложи процедура по нарушения, каза еврокомисарят.

Кои са най-добрите младежки учебни компании ативата, организирана от „Джуниър ачийвмънт България“, над 350 ученици и студенти представиха компаниите си пред топ мениджъри на специална церемония.

Bee Hive, KSEN Cosmetics и Parking Sector са трите най-перспективни младежки компании, отличени по време на традиционния бизнес форум „Изгряващи звезди“. В иници-

Наградата „Най-добра учебна компания 2014“ спечелиха гимназистите от Bee Hive. Изцяло дамският екип от Ракитово впечатли журито с екоидея за пчелен кошер, изработен от рециклирана хартия. Bee Hive ще се бори за приза „Най-добра учебна компания на Европа“ 2014 в Талин в края на юли.

Отборът на KSEN Cosmetics, съставен от студенти биотехнолози от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, взе приза „Най-добра студентска компания 2014“ с идеята си за натурална козметика на базата на щраусова мас (близка по състав до човешката кожа). Те ще вземат участие в състезанието за „Най-добра студентска компания на Европа 2014“, което ще се проведе в Амстердам в началото на следващия месец. Специалната награда на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ – 15 хил. евро от автомобилната копания „Хюндай“, спечели екипът на Parking Sector за платформа, която в реално време дава на шофьорите информация за паркингите в техния град - местоположение, цена и свободни места.

Стефка Маноилова от столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“ получи наградата за учител с най-голям принос към дейността на „Джуниър ачийвмънт България“ за 2014 г. Форумът „Изгряващи звезди“ е кулминация на обучението на младежите по програмите на „Джуниър ачийвмънт България“ „Учебна компания“ и „Учебна компания за студенти“. Участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност, като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика“, екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.


■ МУЗИКА

www.facebook.com/vestilondon

Psy и Snoop Dogg рапират за напиване

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

След мощното избухване, сензаци-

ята Psy бързо и тихо изпадна в забвение, но сега той се завръща – и той е много пиян... и рапира за това със Snoop Dogg. Видеоклипът към най-новата му песен, “Hangover”, дебютира онлайн в неделя. Възхитителен е. Клипът може да видите тук.

14 Юни - 28 Юни 2014

13

Б.Т.Р. събраха 20 години в един концерт по време на която публиката заглуши с пеенето си вокалите на Наско. Сред най-емоционалните моменти в концерта бяха изпълнението новата песен „Сто надежди”, смесваща рок и български фолклор, заедно с майстора на перкусиите Стоян Янкулов-Стунджи и гайдаря Кирил Николов. По време на изпълнението Славчо замени електрическата китара с тамбура.

„Б.Т.Р.“ изпълниха обещанието си да съберат 20 години в един концерт – пред над 3000 души в зала „Универсиада“ рокаджиите изпълниха над 30 парчета в концерт, продължил над два часа. Няма съмнение, че всички си спомняме Psy - южнокорейският поп артист, чиято песен „Gangnam Style“ зарази целия радиоефир на планетата в продължение на няколко месеца през 2012 г., а музикалният й видеоклип наскоро надмина 2 милиарда гледания в YouTube.

Откриващата песен беше „Забравената нежност”, а след нея музикантите редуваха неща от новия им албум „Защо?” с рок класики и любими балади като „Златна рибка”, „Нощни влакове”, „Елмаз и стъкло”, „Няма връщане назад” и „Цвете от луната”. На бис изпълниха „Спасение”,

Съвместното парче с Мариана Попова - „Несбъдване” имаше симфоничен звук, благодарение на изцяло дамският квартет „Стрингс” (ден по-рано талантливите момичета представиха нов албум). Сред другите гост музиканти на „Б.Т.Р.“ бяха пианистът-виртуоз Ясен Велчев, легендарният Антоний Георгиев-Тонто от „Ахат“, само че в ролята на акордеонист, и Александър Филчев-Санеца, представен като шестия член на групата. В залата бяха Данчо Караджов и Кирил Маричков, Денис Ризов, кметът на Каварна Цонко Цонев, Влади Въргала и Ники Кънчев.

Монахиня стана „Гласът на Италия“ Мо н а х и н я т а Кристина Скучия спечели първо място в музикалния конкурс „Гласът на Италия“. Тя споделя, че решила да участва, за да изпълни желанието на папа Франциск – църквата да се доближи до хората. Още в края на март, когато се появи в предаването, сестра Кристина буквално шашна журито с гласа

си и перфектното представяне. Съдиите са популярни италиански певци - Рафаела Кара, Ноеми и рапърът Джей-Акс. Втората изненада беше, когато сестра Кристина трябваше да каже кого от тях избира за свой наставник до края на риалитито. Тя си хареса рапъра Джей-Акс, известен с прозвището Дявола заради бунтарския си характер. Първото й изпълнение - на No one от репертоара на Алиша Кийс, е гледано повече от 50 милиона пъти в YouTube. В социалната мрежа Туитър кардинал Джанфранко Равази, ръководител на папския съвет по културата, написа, че всеки, който има талант, трябва

да го впрегне в служба на останалите, както е направила сестра Кристина. Тя е от Комизо, провинция Рагуза. Преди да стане Божи служител, учела в певческата академия в Катания, а после дори се сгодила. Искала е да участва в музикалните формати „Приятели“ и „Х фактор“, но през 2008 г. била избрана в Палермо да участва в мюзикъл на сестрите от Ордена на урсулинките от Светото семейство. В началото Кристина не искала да приеме предложената й главна роля, но майка й я убедила. Накрая младата жена забравила за светския живот и за годеника си, и се посветила на живота в ордена.


14

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

КИНО

Хитовата комедия “Да разлаем съседите” ще се сдобие с продължение Комедията със Сет Роугън и Зак Ефрон “Да разлаем съседите” бързо се нареди сред най-изненадващите хитове на 2014-та година. Заснетата с бюджет от едва 18 милиона долара лента се представи задоволително в българския бокс офис, а световните й приходи вече надминаха границата от 220 милиона долара. Хитовата комедия “Да разлаем съседите” ще се сдобие с продължениеИмайки предвид тези финансови постъпления съвсем не е изненадващо, че създателите на филма вече изготвят планове за направата на продължение. По време на вчерашна пресконференция в Лос Анджелес Сет Роугън и продуцента Евън Голдбърг (“Това е краят”) обявиха, че “в момента се

Роугън: “Всички сме много доволни от “Да разлаем съседите” и е страхотно, че хората подкрепиха филма. Тези дни е трудно за оригинален филм да направи впечатление в бокс офиса и ние със сигурност не приемаме успеха за даденост. Искаме да направим продължение, но сега сме заети с няколко други проекти и тепърва предстои да работим по сценария.”

провеждат много срещи свързани с разработването на “Да разлаем съседите 2”. Продукцията все още няма сцена-

рий и Роугън побърза да уточни, че поне за момента никой от екипа на оригинала не е подписал договор за втората част.

Режисьорът на първия “Да разлаем съседите” Никълъс Столър заяви преди премиерата, че има желание да работи отново със Сет Роугън и очакванията са, че той ще се завърне за продължението. В най-добрия случай към екипа на лентата ще се присъдени отново и Зак Ефрон, който в първата част изигра ролята на лидера на колежанско братство Теди Сандърс.

Салма Хайек и Ейдриън Броуди снимат нов филм в София през лятото Известната холивудска актриса Салма Хайек и колегата й Ейдриън Броуди ще снимат нов филм през лятото в студиата на „Ню Бояна Филм“ в София, съобщиха няколко български медии.

американско гражданство. Тя също ще пристигне в България за участие в лентата през следващите няколко дни. Сюжетът, базиран на дебютния роман със същото заглавие от американската писателка с ирански произход Далия Софер, разказва за живота на богато момиче от еврейски произход. Баща й е известен бижутер, който търгува със скъпоценни камъни с чужди държави. Заради това властите в страната го обвиняват в шпионаж и той влиза в затвора. Хайек е в ролята на неговата съпруга, а Агдашлу е икономка в дома на семейството. Те решават да се изселят от родината си и да търсят политическо убежище в Америка, писа в. „24 часа“.

Звездата от „Десперадо“, „Трафик“, „Бягство“ и „Студио 54“ пристига в столицата в края на седмицата. Тя е голямата звезда във филм на име The Septembers of Shiraz, чиито снимки ще продължат около два месеца. Режисьор на лентата е 42-годишният австралиец Уейн Блеър, известен с работата си в телевизията, както и игралния филм „Сапфирите“ от 2012 г., който има 20 награди от 6 международни кинофестивала. След Хайек към актьорския състав в София ще се присъедини и другата звезда - носителят на „Оскар“ за ролята си в „Пианистът“ на Роман Полански от 2003 г. Ейдриън Броуди. Една от последните му популярни роли бе в лентата на Уес Андерсън „Грандхотел Будапеща“, който бе представен в

България през март. Новият филм, който двамата ще снимат, се основава на реални събития от т.нар. Иранска революция от

1979 година. В екипа е и 62-годишната Шорех Агдашлу, която е на 27 години по време на събитията, когато се изселва с цялото си семейство от Иран в Англия, а после получава

Продуцент на филма е Ави Лернер, президент на компаниите „Ню Имидж“ и „Милениум филмс“ и собственик от 2006 г. на киноцентъра „Ню Бояна филм“. Другият продуцент е шотландският актьор Джерард Бътлър.

Джаред Лето записа послание към българските си фенове Джаред Лето записа видеопослание към българските си фенове по повод предстоящата премиера на новия му филм „Клубът на купувачите от Далас“ и концерта на бандата му 30 Seconds to Mars в София. „Каня всички ви да видите този прекрасен малък филм на „София Прайд Филм Фест“ и да разберете защо е всичкия шум“, казва 42-годишният американец в обръщението. Медийният шум, за който той говори, беше предизвикан от над 80-те номинации и награди, с които бе отличена лентата през последните месеци. Сред тях са шест номинации за „Оскар“. Освен това Лето спечели още над 20 награди за изключителното си превъплъщение в ролята на транссексуална жена, опитваща да защити

достойнството си от трансфобни недоброжелатели и живота си от вируса, убил хиляди по време на СПИН епидемията в САЩ през 80-те години. За филма той отслабнал с 14 кг и прекарал целия снимачен процес, без да излиза от кожата на Рейон. Множеството подозрителни погледи, с които се сблъскал на обществени места, му помогнали да получи по-дълбоко разбиране за преживяванията на трансполовите хора, които често стават жертва на вербално и физическо насилие. Първата в България прожекция на „Клубът на купувачите от Далас“ ще бъде на 18 юни от 21:30 ч. на лятната сцена „One More Кино“ в парка пред НДК, а концертът на 30 Seconds to Mars е на 6 юли, в рамките на фестивала Sofia Rocks.


■ ЛАЙФСТАЙЛ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

Избраха най-красивата американка за 2014 г. Освен короната към наградата върви и стипендия за обучение, така че победителката да продължи образованието си. Общо 51 красавици от всеки щат на САЩ и окръг Колумбия се конкурираха за короната на красотата, като дефилираха с вечерни рокли и бански костюми и преминаха през интервю в Батън Руж, щата Луизиана.

Избраха най-красивата американка за 2014 г. В конкурса „Мис САЩ“ спечели бившата шампионка по таекуондо Ния Санчес от Невада. Запитана дали се е нуждаела от защита по време на конкурса, 24-го-

дишната шампионка по бойни изкуства отговори: „Оценявам сигурността, която имаме, но се чувствам уверена“. Санчес била толкова добра в таекуондото, че станала инструктор още като тийнейджърка.

Конкурсът „Мис САЩ“, който датира от 1952 г., избира американската участничка за конкурса „Мис Вселена“. И двата конкурса са притежание на американския магнат Доналд Тръмп, който присъства на шоуто. Кънтри дуетът „Флорида Джорджия Лайн“, рапърът Нели и мексиканската поп банда „Камила“ се грижеха за забавлението на зрителите.

Брад Пит и Лупита Нионго в любовна история

Отличената с „Оскар“ за „12 години в робство“ актриса Лупита Нионго може отново да работи с Брад Пит по адаптацията на романа „Американа“. Брад Пит вече придоби правата за романа от неговата нигерийска писателка Чимаманда Нгози Адичи. Книгата разказва за любовната история на двама млади нигерийски имигранти.

Според слуховете Лупита Нионго, която ще играе и в продължението на „Междузвездни войни“, ще бъде не само част от актьорския състав на „Американка“, но и един от продуцентите. „За мен е голяма чест, че имам възможността да пренеса брилянтната книга на г-жа Адичи на екран“, казва Лулита. „Бях поразена от историите на главните герои Ифемелу и Обинзе.

За мен е вълнуващо предизвикателство да разкажа тази международна история, изпълнена с любов, хумор и сърце.“ Адичи спечели наградата на литературните критици за романа си „Американа“ през 2013 г. Книгата попадна и в класациите за 10-те найдобри книги на годината на Би Би Си, вестник „Нюздей“ и „Ню Йорк Таймс“.

14 Юни - 28 Юни 2014

16


17

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

Google стана най-скъпият бранд в света, като измести Apple

След три поредни години като найскъпия бранд в света Apple бе детрониран от Google. Интернет гигантът е новият топ бранд в класацията The BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands, съобщава онлайн изданието AdWeek. През изминалата година цената на бранда Google се е повишила с 40%. Така само марката Google вече струва 158.8 млрд. долара. Междувременно Apple губи 20% от цената си и вече е 147.8 млрд. долара. На трето място е IBM с оценка 107 млрд. долара. Компанията е следвана от Microsoft с 90.1 млрд. долара. В ос-

таналите компании до десето място се нареждат съответно McDonald‘s, Coca-Cola, Visa, AT&T, Marlboro и Amazon. Онлайн хипермаркетът за пръв път влиза в топ 10. Facebook записва скок с 10 места до 21-ва позиция. Стойността на бранда е 35.7 млрд. Най-голямо повишение на цената си обаче регистрира китайската компания Tencent. Нейният бранд е поскъпнал с 97% и вече струва 53.6 млрд. долара. Това й отрежда 14-о място в класацията. За пръв път места в Топ 100 намират и Twitter и LinkedIn, които са съответно на 71-во и 78-мо място.

Джаджа позволява телефонът ни да се зарежда с огън и вода

Съвременният технологичен пазар изобилства от всевъзможно зарядни, но черешката на тортата е съвсем просто приспособление, вдъхновено от природата - устройството ФлеймСтоуър, което дава възможност преносими апарати да се зареждат с огън и вода, съобщава сайтът Гизмодо.

наблюдавайте как устройството прави електричество с помощта на магията на физиката и термодинамиката.

Ако сте на пикник и вече сте горд собственик на ФлеймСтоуър на едноименната американска компания, просто вземете зарядното, пъхнете специалния му накрайник в найблизкия източник на пламък - газов или естествен огън, налейте вода в малката чашка отгоре и с удивление

Сгъваемото приспособление ФлеймСтоуър е изключително подходящо за пътувания, тъй като лесно се помества в раница. Цената на удобство да зарежда преносимите си устройства само с огън и вода ще струва на потребителя 89,99 долара.

За няколко минути джаджата генерира мощност от 2,5 вата, достатъчни за зареждането на мобилни телефони, джипиеси и музикални плеъри.

@e_vesti

МАТРИЦА

Apple пуска iWatch през октомври

Apple ще пусне дългоочаквания смартчасовник Apple през октомври, съобщава Re/code.

Предполага се, че ще извършва дейности като измерване на пулс и даване на биометрични данни.

Re/code до сега винаги е бил достоверен в новините си Apple, така че смятаме, че може да се вярва на тяхната информация.

На външен вид едни очакват смартчасовника на компанията да бъде нещо като iPod Nano, или извит iPhone, други считат, че ще е по-скоро гривна като Samsung Gear Fit.

Apple ще произведе между 3 и 5 милиона броя първоначално. Какво точно ще представлява този часовник все още не се знае. Според мнозина той ще е нещо средно между луксозен часовник с функциите на фитнес гривна и снабден с карти и функции, подобни на iPhone.

Тази година Еди Кю, ръководител на звеното за медии и iTunes на Apple, каза че тази година компанията има най-добрите нови продукти, които той е виждал от 25 години насам. На 25 юни се очаква и Google да съобщи повече за своите подобни

Турция спря достъпа до Google+

Турските власти блокираха достъпа до социалната мрежа Google +, съобщава ДПА.

През март две седмици преди местните избори в Турция беше блокиран и достъпът до Twitter.

Засега не се посочва конкретна причина за забраната, която беше наложена една седмица след възстановяването на достъпа до сайта за видеосподеляне Youtube, който също е собственост на Google, пише БГНЕС.

„Това изглежда абсурдно и учудващо, но е тъжно и заплашва свободата на словото“, заяви Морат Чекич, директор на турския клон на правозащитната организация Амнести интернешънъл.


■ КРАСОТА

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

20

Грим трикове за всяка жена го буквално за две секунди, след което оставете да изстине за около 15 секунди. След това ще го плъзгате много лесно по кожата на клепача. 2. Покрийте клепача си с бял молив за да изсветлите сенките. За да омекотите наситеността на цвета на сенките, покрийте плътно клепача с бял молив за очи.

Рано или късно всяка жена изгражда умения за гримиране и бързо привеждане във вид в ситуации, когато се налага. Може би нямате време сутрин или нямате под ръка необходимия продукт, за да постигнете търсения ефект. Но ако знаете как да компенсирате това неудобство, животът продължава лесно и с настроение. Това е целта на всеки грим съвет, който достига до нас, споделен от приятелка или прочетен в бързината между две кафета. В списъка със съвети, който сме подготвили за вас, със сигурност ще откриете нещо полезно, което да приложите в ритуала си за красота. 1. Превърнете молива за очи в очна линия. Обикновено цветните моливи за очи са по-твърди. Лесно може да ги превърнете в течна очна линия, като ги задържите над пламъка на кибритена клечка или запалка. Направете

3. Помогнете си с контура на очната линия. Първо нарисувайте границите на очната линия с форма на котешко око, след което запълнете контурите с цвят. 4. Използвайте лъжица за перфектна извивка. С дръжката на лъжицата може да очертаете перфектната права линия на очната линия във външния ъгъл на клепача. Това е първата стъпка за котешката извивка. След това широката част на лъжицата може да поставите на клепача си и да използвате заобления и външен ръб, за да създадете перфектното „крило“ върху клепача. 5. Рисувайте с молив за опушено око. Външният ъгъл на клепача може да изрисувате с няколко щриха на молива за очи и да размажете леко. Това ще създаде незабавно основата на опушения грим. Направете символа на хаштаг с две пресечени линии и след това размажете отгоре със сенки за очи.

6. Използвайте лъжица и когато нанасяте спирала. Понякога, когато все още не сте свикнали с новата четка на спиралата, е възможно да зацапвате горния си клепач. Не е приятно, особено, когато вече сте гримирани. Използвайте широката част на лъжицата, която може да поставите върху клепача си, сякаш го е прегърнала и така ще го предпазите от зацапване. 7. Загрейте миглоизвивачката, преди да я използвате. Това гарантира по-извити мигли – получава се бързо и лесно, а резултатът е дълготраен. Затоплете я със сешоар и изчакайте да се охлади леко, преди да я опрете в миглите си. 8. Сложете от прозрачната матираща пудра и върху миглите си. Това ще им помогне да са по-обемни и да задържат повече време спиралата върху тях. 9. Същата пудра може да използвате и върху устните си за дълготраен цвят. Този процес е малко по-тромав, но ефектът си струва. Преди да нанесете цвета, сложете съвсем леко пудра, която ще го направи по-издръжлив, по-наситен и жизнен. 10. Сенките може да използвате за червило. За тази цел може да ги смесите с малко вазелин или кремообразен балсам за устни. 11. Перфектни устни. Нарисувайте легнал X в средата върху ръба на горната си устна. Из-

ползвайте молив за устни в същия цвят като червилото. Това ще го задържи в контура им и ще оформи подобре формата им. 12. Тъмните кръгове под очите се скриват с триъгълник. Това е трик, който може да използвате и за подпухнали очи. Правилното прилагане на коректора е от значение. Нанесете три точки и в зоната между тях разнесете много добре коректора. Тези точки трябва да образуват триъгълник, чиито върхове да опират малко встрани от външния ъгъл на окото, във вътрешния му ъгъл и във върха на скулата ви. Този трик създава илюзията за повдигане на лицевия контур, тъй като най-светлата точка е най-интензивна в овала на лицето. 13. Оформете контура на лицето си. Използвайте химикалка или дръжка на четка за грим, за да намерите точно какъв е наклонът на скулите ви. Не всяко лице е симетрично, но използването на коректор и бронзант може да коригира линиите му. За да знаете къде да нанесете повече бронзант, търкаляйте химикалката, молива или дръжката на четката върху скулите и бузите си. Там, където хлътне, спрете и вижте накъде сочи дръжката. Това е посоката, в която ще трябва да разнесете бронзанта. 14. Може да освежите лицето си с тоалетна хартия. Ако през деня се е появил излишен блясък върху кожата ви, но нямате възможност да се прегримирате, може да използвате тоалетна хартия и да попиете леко блясъка.

Какво издава за вас лакът ви за нокти цвят издава какви са вашите интереси, начина ви на живот и каква е индивидуалността ви. Така че е възможно да опознаете една жена само по изборът и на цвят за нокти. Разбира се, добре е той да бъде нов, с актуална палитра и издръжлив. Ето каква информация за вас носи изборът на цвят: 1. Неон Може би сте фен на клубните партита, което подсказват вашите нокти, които са винаги светли и привличащи внимание. Вие не се страхувате да опитате нещо ново, както и да се променяте непрекъснато. Вярвате или не, вашият любим лак за нокти казва повече за вас, отколкото си мислите! Независимо от това в какъв стил сте облечени, изборът на

2. Червено Този цвят винаги прави впечатление. Показва, че сте уверена и че знаете прекрасно, че след вас се обръщат глави. Ако винаги лакирате ноктите

си в червено, означава, че сте дръзки и смели. 3. Тъмни тонове (на синьо, кафяво и черно) Ако тъмните нюанси са най-честият ви избор за лак за нокти, означава, че сте непокорни. Те показват, че вътрешното ви желание е да се изправите срещу нормата и да покажете разликата. Също така показват, че сте чувствителна натура. 4. Nude (бледорозово и бежово) Тези тонове са знак за деликатно и женствено излъчване. Определено имате собствен стил и не следвате преходните модни тенденции. Светлите цветове показват също, че имате софистициран подход към начина си на живот. 5. Френски маникюр Вие сте любителка на класиката и

през повечето време предпочитате да сте естествена. Във всеки един момент обаче може да се преобразите и да излъчвате ярък стил. Семплостта на френския маникюр показва изискан, но отличителен личен стил. 6. Пастелни (лавандула, мента, бебешкосиньо) Това издава млад дух и романтична природа. Пастелните нюанси са знак за творческа натура, която се оглежда винаги за нови изживявания. 7. Блестящи нюанси (злато и сребро) Блясъкът е присъщ на забележителните жени. Те обичат да са модерни и винаги в актуалните тенденции. Блестящият маникюр е издайнически знак за любовта ви към лукса и скъпите вещи. Колкото по-ярко, толкова по-добре.


21

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

КУЛТУРА ■

SOFIA JAZZ PEAK представя музиканти от Сардиния

Италианската певица Мария Джована Керки и нейната група ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak. На 12 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club

публиката ще чуе уникална музикална програма, вдъхновена от фолклора на Сардиния, в която намират място и елементи на джаз, world и поп музика. Концертът се организира от агенция „Кантус Фирмус” със съдействието на Италианския културен институт в София и с подкрепата на Столичнат а община и Министерството на културата на Р. България. В концерта участват Маурицио Бидзаро, клавишни инструменти и Луиджи Пуду, китара. Събитието е част от програмата и на „Европейския музикален фестивал“, организиран в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Певицата Мария Джована Керки е изявена изпълнителка и ярък представител на италианската музика от Сардиния. Тя е родена и живее в градчето Болотана, Сардиния, където започва да пее от шестгодишна възраст. След дълги години усъвършенстване, през 1995 г. тя участва в най-важния певчески конкурс на Сардиния, като получава първа награда. Оттогава тя издава многобройни албуми и концертира активно както в Италия, така и в чужбина. На 7 септември 2007 г. е избрана сред всички артисти на Сардиния да изпълни Аве Мария на сардински език пред папа Бенедикт XVI, по случай визитата му на сардинска земя. Днес Мария Джована Керки е най-популярната певица от Сардиния. Нейните изпълнения са я превърнали в символ на Сардиния. Отскоро за нея се отвориха и вратите на киното – режисьорът Джовани Колумбу избра Мария Джована за грандиозния си филм Su Re, който разказва историята на Исус и чието действие се развива в Сардиния. Китаристът Луиджи Пуду е роден в Каляри. Той започва музикалното си обучение в своя роден град, а по-късно продължава да учи в Консерваторията на Александрия под ръководството на маестро Анджело Джардино. Посещавал е майсторски класове при изтъкнати музиканти като Лео Брауер, Мануел Бареко, Дейвид Ръсел, Алирио Диас и Нарсисо Йепес. Изнасял е концерти в Италия, Чили, Аржентина и др. В момента е директор на Музикалното училище на град Каляри.

Милица Гладнишка и Силвестър Силвестров ще водят „Господари на ефира“ Двама от най-талантливите, забавни и обичани актьори на България ще заемат местата на Мария Игнатова и Румен Угрински в „Господари на ефира“ по Нова телевизия. Продуцентът Джуди Халваджиян е избрал Милица Гладнишка и Силвес-

тър Силвестров. „Много съм щастлива и развълнувана от предложението, защото „Господари на ефира“ е едно от малкото предавания, които защитават човешките права, и за мен е безценно, че получих покана да бъда негова воде-

ща. Тъй като и аз имам свои лични борби с хора, които проявяват жестокост към животни, хора, които мамят други хора, чувствам предаването и екипа близки. За мен е чест да вляза в този отбор от смели професионалисти“, сподели Милица.

Билети за концерта на Мария Джована Керки могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“, онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди концерта. Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.


■ КЛЮКИ

www.facebook.com/vestilondon

Кичка Бодурова: Рут Колева е имитатор!

Естрадната прима Кичка Бодурова сподели в събота по ТВ7, че според нея младите нямат уважение към повъзрастните. „Това е техен проблем, аз няма за какво да се сърдя. Ако искат да бъдат обичани, трябва да намерят себе си, защото в България има прекрасни имитатори“, сподели Бодурова по отношение на своя отколешен спор с Рут Колева, тръгнал от участието им в шоуто „Музикална академия“. „Стилът на Рут Колева е измислен 60-те години в една друга държава, докато аз запазих собствения си стил. Как може да излизам да пея извън

България и да пея на английски?“, попита реторично певицата с уговорката, че не критикува никого. Тя добави, че е приятелски настроена дори към поп-фолка. След което обаче, Кичка Бодурова започна спор с водещите на „Жените говорят“. Тя се обиди, че я питат дали са й откраднали вибратора при обира на дома й преди Коледа. Бодурова подскочи с думите, че това предаване се гледа от деца и дори американските журналисти не задавали толкова директни въпроси за толкова лични неща.

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

22

Край: Антонио Бандерас и Мелани Грифит се развеждат

След 18 години брак, актьорите Антонио Бандерас и Мелани Грифит се развеждат. Решителната стъпка е поела Мелани, която е посочила баналната причина „непреодолими различия в характерите“ в молбата за развод.

дъщеря им Стела, която става на 18 години през септември. Тя иска издръжка и за себе си от Бандерас.

Грифит иска издръжка за детето, самостоятелно физическо и съвместно правно попечителство върху

Това е четвъртият развод на Грифит и вторият за Бандерас.

Не е ясно кога двамата са се разделили, но те бяха преследвани от слухове за раздяла от години.

Джордж Клуни търси любовно гнездо във Франция Джордж Клуни си търси любовно гнездо за него и бъдещата му съпруга в Южна Франция, съобщава „Ню Йорк Пост“. Холивудският актьор, който е сгоден за британската адвокатка Амал Аламудин, е наел агенти по недвижимите имоти във френската Ривиера, тъй като търси просторно имение на брега на Средиземно море. Той специално е поръчал на агентите да търсят къща на морето. Тя ще бъде ваканционен дом на двойката, която планира след сватбата си да живее в новото си жилище в Лондон. Джордж притежава къщи и в Лос Анджелис, Лос Кабос, Мексико, и известната вила на езерото Комо в Италия.


24

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

За да добавите Вашата обява в Е-Вести

@e_vesti

Давам двойна стая

Работа търси

Tasheva Housekeeping Търси carpet cleaners с опит, собствено оборудване и превоз. Възможност за постоянна работа. Изисквания: документи за работа - National Insurance или регистрирана LTD фирма; доказателство за адрес и лични документи; работа като subcontractors; заплащане- % по договаряне. За повече информация oт 9.00 - 18.00ч от на: тел. 07868 724913 info@tasheva-housekeeping.co.uk

Семейство търси работа в Walthamstow, почистване или всякаква почасова работа 07553 694953

Търся сериозна жена, която да ми помага с почистването на къщи. Основно работата е в 1 и 2 зона. Заплащането е £6 на час. За повече информация през работно време : от 9:00 до 16:00 07402 699069 Набираме жени за постоянна работа, Централен Лондон 1-4 зона, шест дневна работна седмица (не попълваме графици). Изисквания- разговорен английски, регистрация като селфемплойед или LTD., доказателство за адрес и банкова сметка. Стартово заплащане-добро. teobestcleaning@gmail.com 07426 863150 - Доротея Тодорова Трябва ми специалист за инсталиране на Megaflo Heating System. Само сериозни хора да звънят! Работата е в SW London 07518 012030 Tърся сериозно и отговорно момиче/жена за почистване на къщи 1-3 зона, да владее поне малко aнглийски и да има опит в почистването. Добро заплащане 07717 312931 Фирма търси да назначи жени за работа в сферата на почистването. Основен английски и опит са предимство, но не са задължителни. Фирмата предлага мотивиращо заплащане. Моля изпращайте информация за вас на имейл: info@ famouscleanerslondon.co.uk , посочете и телефонен номер за обратна връзка. Спешно търся хора за сервиране през почивните дни 07949 093857

Търся работа за почистване на къщи и гледане на деца 07425 283084 Търся работа в сферата на строителството 07553 177995 Търся работа за почистване на къщи 07919 907550

Квартири дава Стаи и легла под наем на работещи момчета, непушачи и трезвеници 07900 031491 Давам голяма стая за един човек 07957 698325 Дава се единична стая в къща 07453 267374 Давам единична стая Beckton 07886 009980 Давам единична стая на Stratford 07931 276701 Давам двойна стая

07737 207928

Давам под наем двойна стая 07596 414359 Давам двойна стая в Източен Лондон 07535 667247 Давам студиo под наем 07920 162483 Давам двойна стая 07853 974273 Давам легла на тихи и добри мом-

www.e-vesti.co.uk чета

Работа предлага

ОБЯВИ

07900 031491

07453 294092

Давам студио флат под наем 07570 597989

Квартири търси Търся единична стая на Turnpike Lane 07908 141077 Tърся двойна стая в района на Tooting 07472 922282 Търся стая за жена в района на Tooting 07426 585923

Документи Self employed (UTR) и (CIS) регистрации, Online Tax Return- (SE, CIS, P45, P60, LTD) Откриване на лични/бизнес банкови сметки CSCS Test+ Card за строители. Преводи на документи- (акт за раждане, за брак, съдимост, дипломи) Смяна на BG / UK шофьорски книжки- DVLA , Приравняване на дипломи-UK NARIC LTD. Company- откриване, промени, годишно счетоводство , NI Number Апостил на документи, LUCAS Card 07786 967299 020 8889 8692 CSCS Card, приравнявам дипломи, откривам банкови сметки, сменям шоф. книжки, Таx Return, Apostill 07872 309344 Tax Return. Цена по договаряне 07767 929960

Сателитна TV Монтаж и настройка на Сателитна TV. Всичко за Булсатком 07800 515223 Тоdor Sat Инсталации, настройки, оборудване 07881 552828 Предлагам предплатени комплекти на „ Булсатком’’. Монтажи, настройки, преместване на нов адрес,

поддръжка и поправка на всички български и европейски сателитни оператори. Сателитен инсталатор с дългогодишен опит, работя на територията на Great London и околностите. Разполагам с антени, приемници и компоненти на склад 07503 620650 - Кирил Bulsatcom, Vivacom - доставки и монтаж, оригинален договор на Ваше име, турска телевизия- доставка, монтаж и настройка. Frieview, FreeSat 07835 911937 - Мариян Поставяне и настройка на сателитни приемници Vivacom, Bulsatcom, TurkSat, BG Satellite (ITV Partner), SKY на изгодни цени- £30 в рамките на Лондон; извън района на града-по договаряне. 07540 137125 - Иван Иванов Поставяне и настройка на сателитни приемници в Лондон и околността, изгодни цени, поддръжка и дългосрочна гаранция. 07818 413663 - Юлиян

компютри Професионален сервиз на лаптопи и компютърни системи 07574 493445 - Николай Сервиз на компютри по домовете 020 8581 2998 07766 253455 Ремонт на компютри, инсталиране на програми, проблеми с хардуер 020 8350 9443 07979 326088 Поправка и поддръжка на компютри, лаптопи, монитори 07775 660495 Koмпютри, ремонт и поддръжка, Южен Лондон 07412 713245 Компютърни услуги в офиса и дома 07861 810049 Ремонт и продажба на компютри, премахване на вируси, инсталиране на приложения 020 7047 1917 07533 428642 www.laptopabg.com


■ ОБЯВИ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

Здраве Български зъболекар в Лондон 07514 271903 - Eлван

УЕБ Дизайн

Авторемонти

Изработка и SEO Оптимизация на сайтове в UK Професионална SEO Оптимизация на Уебсайт за търсачки и Уеб Дизайн услуги. Рекламни кампании в Google и Facebook. Ние предлагаме само White Hat услуги в помощ на Вашият бизнес. За контакт: dimitar.krumov@gmail.com

Извършвам ремонт на всякакви превозни средства, смяна масла, ремъци, ролки, ангренажни ремъци, скорости, смяна на мотори. Предлагам пълна поддръжка и диагностика на моторни превозни средства 07423 500451

VIB Solutions Ltd, web design, SEO, Social marketing www.vibsolutions.co.uk 07593 671010 Уебдизайн студио Bubata.com Уебдизайн, ремонт на компютри 020 7047 1917; 07533 428642 www.bubata.com www.laptopabg.com Графичен дизайн, уебдизайн, предпечатна подготовка, видео обработка 07771 026513

Транспорт

Компютърна диагностика, МОТ, ремонт на автомобили в удобно за Вас време 07714 192994 Извършвам всякакви ремонти на леки автомобили и ванове на посочен от Вас адрес в удобно за Вас време. Сменям масла, филтри и ремъци. Правя преглед и подготовка за MOT 07447 572988 Петьо Автотенекеджийски и бояджийски услуги. Сервиза е оборудван с камера за пръскане и изпичане на боята. Walthamstow 07799 730079 Валери Георгиев

Автоелектотехник при проблеми със запалването, ECU, ABS, Airbag диагностика, премахване на DPF/ FAP филтри, MOT 07967 863048

Извършвам диагностика и сервиз на автомобили 07740 186541

Сервиз и ремонт на автомобилиокачване, скорости, двигатели 07447 803169

Боя, дърводелски услуги, ламинат, фаянс, терикот, подмяна на мокет, ВИК, гипскартон, лепене на тапети. Всичко за Вашата къща 07778 913592 - Вальо

Нов български автосервиз в Лондон. Най-ниски цени Аrch 33, Iverson Road, London, NW6 2HG 020 7625 6500 07951 527377 www.demoautocentre.co.uk Ремонт на двигатели, съединители, окачване, спирачна система, изчукване, боядисване, заваряване. Ремонт на място, ако условията позволяват Unit 4/5, Edmonton, London, N18 3QT 07850 154553 - Иван Юлев Пътна помощ 24/7

07534 988779 07423 401378 Румен

Строителни ремонти

ВиК услуги в Лондон 07902 743538 - Виктор Проектиране на водопроводи 07902 743538 Шпаклова, боя, ламинат, фаянс и др. 07404 805381 Професионална електрическа работа. Електрически тест на инсталация 07799 620115

Д-р Василев Опитен лекар, специалист невролог. Лекува дископатии, дискови хернии, радикулити, неврити, неврози, болести на ставите, сърдечни страдания, хипертония, ангини, бронхити, бъбречни заболявания, алергии и др. 07792 966069 Професионална помощ при болки във врата, гърба, кръста, мускули и стави, с акупресура, масаж. Дипломиран масажист 020 8880 2131 07903 187664 Денко Татарлиев Радостина Топалова Лицензиран акупунктурист 07814 614140 07564 023312 Български зъболекар в Лондон 07879 300605 - Ивелина Иванова

Красота Козметични услуги от квалифициран козметик с дългогодишен опит 07807 690277 Snowdrop Beauty Hairdressing Salon 77 High Street, Walthamstow, E17 7DB 07525 751082 Професионални фризьорски услуги на нормални цени 07841 618483 - Дани Професионална фризьорка и козметичка 07760 533877 Салон за козметика и красота Beauty Code 85 Hammersmith Grove, Hammersmith, London, W6 0NQ 020 8748 3187 Подстригване от Мегън 07741 638428 Фризьорски услуги по домовете подстригване, боядисване, кичури 07725 707339 - Искра Енчева

КУРСОВЕ Предлагаме бързи курсове с издаване на сертификати и карти за различни специалности. Охрана (SIA - security courses), Fire Safety/ Marshal, Energy & Electrical courses Traffic Marshall/Banksman, First Aid at Work, Food Hygiene ESOL Citizenship courses, Health & Safety courses, SSSTS (Site Supervisor) SSTS (Site Management) и други. Без скрити такси и гаранция, че издаваните документи са легитимни

14 Юни - 28 Юни 2014

25


26

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

За да добавите Вашата обява в Е-Вести

и се признават от всички институции 07583 807874 - Дарина Regent College 07907 925255 - Николай 07580 437764 - Елизабет

Уроци Частна музикална школа набира ученици за новата учебна година, клас виолин, виола, пиано, теория, ABRSM EXAMS/GRADES at your home , £30/h 07576 933249 Уроци по английски език с дългогодишен квалифициран преподавател филолог 07423 383883 Уроци по кормуване, инструктор с голям опит, Северен Лондон. Найдобри цени 07746 395679 Уроци по математика, специална подготовка за GCSE и 11+ еxams 07796 692522 - Илиян Русев

обезщетение от инциденти и злоуки. Livery House, 9 Pratt Street, London, NW1 0AE 07516 441448 Наталия Илиева www.osbornes.net/bg

ПОЧИСТВАНЕ Пране на мокети по домовете и в офиси в Лондон. Пране на мокети, стълби, пердета, канапета по домове, офиси, заведения, хотели, студия, коли и др. Навсякъде в Лондон. 365/24/7 07446 713205 velizarzhekov@yahoo.com

Гледане на деца Нови детски градини Wood Green и Walthamstow. Квалифицирани учители, достъпни цени 07809 469532 Нова българска детска градина в Plaistow ‘’Букваран’’, за деца от 8 месеца до 7 години 07772 591410; 07984 352055 Целодневна детска градина Sunny Day Care Stratford E15 020 8503 0457; 07788 766457

Частни уроци по математика. Професионален преподавател с 10 години практика в подготовката на изпитите за 7+ и 11+ за Grammar и Private Schools. Помощ за изоставащи с математиката и английски ученици 07941 462579

Българска детска градина Enfield, North London. Регистриран Childminder. Цени по договаряне. 8 Layard Road, Enfield, London, EN1 4BB 07846 370255

Английски езикови курсове www.simply-english.co.uk

Новооткрита детска градина ‘’Дъга’’ Leytonstone. Регистрирана в ОFSTED 07882 651566

правни Rest Harrow & Co Solicitors 020 8646 8291; 07796 445857 Български адвокат в Лондон Любомир Явричев 07877 675428 Адвокатска кантора ‚‘Levenes‘‘. Шукрие Хабил 020 8826 1361; 07886 658810 Адвокатска кантора ‚‘Осборнс‘‘ (Osbornes Solicitors). Искове за

Детска мед. сестра и начална учителка. Гарантирам отлични и отговорни грижи за Вашите деца 07435 425037 БГ Детска Градина - Wood Green. Квалифицирани учители, Ofsted регистрация; Достъпни цени. Инфо: 07809 469532

парични трансфери МoneyGram - парични преводи до България. 0800 8971 8971 www.moneygram.com

@e_vesti

ОБЯВИ

www.e-vesti.co.uk Реклама

BG Кафета

Рекламни кампании в онлайн вестници, сайтове и в интернет. АG Media www.e-vesti.co.uk www.bgvestnik.co.uk

Extreme Cafe Bar 292 Holloway Road, London, N7 6NJ 020 7697 8933

BG Ресторанти

Cafe Unico 389 Station Road, Harrow, Middlesex, HA1 2AT

Ресторант „ Черно море“. Богат асортимент и уютна обстановка. Всяка вечер за вас свири оркестър „ Ориент Експрес“ 07448 641205

Cafe Luba 271 High Road, Leytonstone, London, E11 4HH

Български ресторант „The Village“. Българска кухня, приготвена с много любов. 421 Green Lanes, Haringey, London, N4 1EY Резервации: 07453 289499

общност

Ресторант „Арда-2“. Добре дошли в най-стария български ресторант в Лондон. 156A Seven Sisters Road, London, N7 7PL 020 7263 5902 Ресторант „Боляри“ Български ресторант в Лондон. Palmers Green, North London, 396 Green lanes, N13 5PD 07838 023691 Ресторант ‚‘Perpericon‘‘ 16 Greyhound Lane, Stretham, London, SW16 5SD 020 8696 6663

BG Магазини Магазин Food Shop 249 Plaistow Road, London, E15 3EU Магазин ‚‘София‘‘ 42 Queenway, London, W2 3RS 020 7229 3156 Магазин ‚‘Късметчето‘‘ 369 Uxbridge Road, Acton, London, W3 9RH 020 8992 3460 Магазин ‘’Розова долина’’ 11А Garman Road, Tottenham, N17 0UR 020 8885 4777 Mагазин ‘’Карлово’’ unit7, Abbey Park, Industrial Estate, Barking, IG11 7BT 020 8591 7898

Extreme Cafe Bar 292 Holloway Road, London, N7 6NJ 020 7697 8933

Онлайн вестници за българите в Лондон. Вести: www.e-vesti.co.uk БГ Вестник: www.bgvestnik.co.uk Безплатна консултация на територията на Великобритания как да гласувате на изборите 08082 000247 www.citizensadvice.co.uk

Други обяви Приемаме поръчки за пити, погачи, баници 02085 527209 Ремонт на мобилни телефони Северен Лондон / Брент Крос/ - Смяна на екран на Apple Iphone 4, 4s, 5 / Ipad 2, 3,4,mini - Смяна на стъкло на Samsung S3, S3 mini, S4 , Note 2, Note 3 020 8438 6412 - Петър Петров

Финансови Чрез предлагането на напълно независими финансови съвети и услуги, ние помагаме на нашите клиенти да преминат през едно от най-големите затруднения в живота им, а именно закупуването на собствено жилище. Независими Финансови Консултанти. Костадин Ташев 020 3355 6157; 07718 201533 kostadin@vistafinance.co.uk www.vistafinance.co.uk Mortgage Adviser. Неделчо Мутафчийски 07818 060534


■ ЗАБАВНО

www.facebook.com/vestilondon

Съвети как да преследвате това, което искате в живота

В живота не всичко върви гладко, не всичко се случва тогава, когато човек иска и има голяма вероятност в даден момент нещата тотално да се объркат. Без значение колко упорито може да се стараете и да работите за мечтите и желанията си. Парадоксално, но успехът идва именно с умението на човек да се изправя след поредното падане. Колкото по-целенасочени сте самите вие, толкова по-бързо ще получите това, което желаете. Следващите няколко съвета ще ви покажат по какъв начин трябва да преследвате нещата, които искате в живота. 1. Никога не позволявайте на останалите да казват, че имате нереалистични цели. Реалният живот показва, че на пръв път невъзможни мечти всъщност в последствие са се превръщали в действителност. Едно от очарованията на живота е, че той е непредсказуем и може да отведе човек в много различни посоки. Ето защо не се влияйте от мнението на останалите, а слушайте само своя вътрешен глас и следвайте желанията си. 2. Бъдете последователни и устойчиви. Единственият начин да достигнете успеха и да сбъднете мечтите си, е като бъдете последователни и действате устойчиво по отношение на всичко, което правите. Ако не успеете от първия път, опитайте отново. Ако отново се провалите, променете подхода си и отново опитайте. Все пак грешките са най-добрите учители. 3. Не се страхувайте да поемате рискове. Няма как да преследвате мечтите си, ако постоянно имате колебания. Трябва да бъдете умерено агресивни със своите действия и по отношение на мисленето си. Бъдете умни

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

27

Късметът – добра възможност, за която трябва да си подготвен

и знайте кога е подходящо време за рискове. Безопасната „игра“ може да бъде успокояваща, но всъщност с рискуване много по-бързо може да постигнете това, което искате. 4. Не се обезкуражавайте. Мислейки реалистично, обикновено нещата изглеждат много по-добре в главата ви, отколкото в действителност. Това обаче не бива да ви обезкуражава. Дори да падате, трябва да се научите да ставате. Както вече стана ясно, няма невъзможни неща. 5. Бъдете търпеливи. Търпението е едно от най-ценните качества, които човек има. Повечето хора искат всичко да им се случва тук и веднага, но животът не е заведение за бързо хранене, от което можеш да си поръчаш експресна закуска. Някои неща отнемат повече време, но рано или късно се случват. Просто бъдете търпеливи и всичко ще се нареди. 6. Не се страхувайте да попитате за ориентир. Има хора, които са живели по-дълги години от вас, натрупали са опит и мъдрост. Именно те са хората, които биха могли да ви дадат съвет тогава, когато имате нужда. Не се страхувайте да попитате за пътя, ако знаете коя е крайната точка. Разговорите с други хора могат да ви подготвят по-добре и да ви предпазят от допускането на някои грешки.

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. „Дейли мейл“. Съставът на водата променя коренно вкус на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър. Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса. Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването й, също не е подходяща. „Кафеените зърна съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хен-

дън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. За това има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна“. Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода. Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.


28

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

Пускат медицинска марихуана за кучета и котки

На пазара в САЩ беше пусната медицинска марихуана за кучета и котки, която им помага срещу болки и хронически болести, пише в. „Дейли мейл“. Тя се предлага от две компании от Сиатъл - „Кана-пет“ и „Кана-къмпаниън“, управлявани от съпружеска двойка ветеринари - д-р Сара Брандън и д-р Грег Копас. Те от години са изпробвали медицинското действие на канабиса върху домашните любимци. Както при хората, той успокоява хроничните болки. Освен това медицинската марихуана помага при лечението на тревожност при кучетата При хората тя все по-често се използва при лечението на болки, гадене, свързано с химиотерапия, епилептични гърчове и др. Алтернативният ветеринар Дъг Крамър от Лос Анджелис е уверен, че марихуаната има своето място за лечението на домашните любимци.

„Омръзна ми да приспивам кучета, с ясното съзнание ,че не съм направил всичко, за да се почувстват по-добре“, споделя специалистът. Той не се поколебал да използва канабиса, за да помогне на своето женско хъски Никита в последните дни от живота й. Тя била оперирана от тумори. Нищо не й помагало и спряла да се храни. Но с помощта на канабиса болките намалели, започнала да яде и се радвала на сравнително „качествен“ живот още 6 месеца, преди да бъде приспана. Но не всички ветеринари са убедени от ползата на подобно лечение. Например д-р Робин Даунинг от град Уиндзор, щата Колорадо,е на мнение ,че вредата от марихуаната за домашните любимци може да бъде по-голяма, отколкото ползата. „Нямаме никакви медицински данни в това направление, нито колко е безопасна тя за животните. Да не говорим, че не знаем и в какви дозировки тя е полезна“.

@e_vesti

здраве ■

5 причини защо да не изпускаме закуската си

Подутият стомах е често срещано явление. Ето защо експерти откроиха трите напитки, които помагат за предотвратяване на неприятното усещане: Студен чай от мента. Ментата успокоява проблемите с храносмилането и помага на стомаха по-бързо да усвои храната. Освен това тази ароматна билка ускорява метаболизма и намалява апетита. Препоръчва се да се пият по две чаши студен чай от мента всеки ден. Фрапе от ананас. В ананаса има малко калории, много фибри и голям процент вода с изобилие от витамини и минерали. Той създава усещане за ситост и предотвратява преяждането. Освен това този плод съдържа ензима бромелаин, който помага за усвояването на протеините и подобрява храносмилането като цяло. Напитката се приготвя по следния начин: половин ананас се смесва в блендер с 2 лъжици ленено масло, което е богат източник на ненаситени мастни киселини и намалява подуването на

корема. Ананасовото фрапе може да замени една от закуските през деня. Напитка с черен шоколад. Черният шоколад е богат на антиоксиданти, отпуска нервите и подобрява циркулацията на кръвта. Той сваля кръвното налягане и оказва влияние върху теглото. Шоколадът със 70% съдържание на какао намалява апетита и създава чувство за ситост. Напитката се приготвя с кисело мляко, мед, шоколад и банан. Препоръчително е тази напитка да се консумира на закуска.

Спортът е по-добрият начин децата да пораснат „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Така се казва кампанията на Съюза на пивоварите в България, която се организира за трета поредна година. „Инициативата има за цел да насърчава и подкрепя масовия спорт като алтернатива и превенция на експериментирането с алкохол от лица под 18 години“, казват организаторите. Кампанията се подкрепя и от известни спортисти, сред които и волейболният виртуоз Евгени Иванов –

Пушката. Той ще вземе участие в Дни на отворените врати за изправителна и лечебна гимнастика, където консултациите се провеждат от професионални кинезитерапевти. Безплатните прегледи и занимания за децата са от 1 до 15 юни всяка сряда и петък от 17 до 18 часа в зала „Триадица“ в София. Всъщност, основната целева група на кампанията са родителите. Ето защо организаторите, съвместно с партньорите си от Главна дирекция „Национална

полиция“ и Спортна асоциация МВР, организират турнири във формата „мама, татко и аз“ в София, Монтана, Стара Загора, Бургас и Търговище. В София и Русе се подготвят и турнири за родители и деца по минифутбол и стрийтбол. Снимки, свързани с идейната концепцията на кампанията и посланието „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, ще участва във фотоконкурс, а най-креативните от тях ще бъдат наградени.


■ СПОРТ

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

29

Тактиката на Бундестима - микс между тази на Байерн и Дортмунд Вестник „Билд“ направи анализ на тактическата постройка, която се очаква националният отбор на Германия да използва по време на Световното първенство. Според немските журналисти, Йоаким Льов иска отборът му да бъде напълно гъвкав и да умее да преминава веднага от една към друга тактическа постройка. Като цяло се очаква Льов да използва тактика 4-23-1, която да бъде нещо средно между тактиката на Байерн Мюнхен и тази на Борусия Дортмунд. Селекционерът на Бундестима иска играчите му да комбинират перфектното владение на топката на

Байерн с пресата и бързата смяна на темпото на Борусия. От „Билд“ са готови и с най-вероятния титулярен състав на Германия. Той включва Нойер като вратар, защитна четворка Боатенг, Мертезакер, Хумелс и Хьоведес, дефанзивни халфове в лицето на Лам и Кедира. Мюлер, Йозил и Подолски пък ще бъдат офанзивните играчи, които ще подпомагат единствения нападател Клозе. Основното предимство на тази системата е превъзходството от хора в средата на терена като Льов предпочита игра с къси пасове, а дългите подавания от защитата на практика са забранени.

Мондиал 2014: Англия тренира във военна база Английският национален отбор по футбол проведе днешната си тренировка във военната база в района Урка на Сао Пауло. „Трите лъва“ приветстваха над 100 деца, младежи и местни жители, които изгледаха заниманието. Към отбора на терена се присъединиха деца от благотворителна програма, които посрещнаха футболистите със знаменитата песен на Queen “We Are The Champions”.

Единственият отсъстващ от тренировката бе контузеният Алекс Окслейд-Чембърлейн. Крилото на Арсенал се контузи при равенството 2:2 с Еквадор и оттогава тренира самостоятелно. Днес бързоногият англичанин се задоволи с лек крос в едната част на терена, но треньорският щаб продължава да вярва, че ще може да разчита на него за откриващия мач срещу Италия на 15 юни (1 часа българско време).

„Милан“ уволни треньора Кларенс Зеедорф и го замени с Филипо Индзаги „Милан“ официално обявиха, че са уволнили треньора Кларенс Зеедорф и го замениха с Филипо Индзаги. Договорът на Индзаги е до 30 юни 2016 г. Зеедорф пое „росонерите“ през януари, след оставката на Масимилиано Алегри. Миналият сезон беше един от най-лошите в историята на клуба. Отборът зае седмо място в Серия А и няма да играе в евротурнирите следващия сезон. Индзаги, който през август ще навърши 40 години, игра за „Милан“ от 2001 до 2012 г. В този период той спечели два пъти Шампионската лига и два пъти първенството в Италия.

Папата отправи послание за световното по футбол Папа Франциск отправи послание по случай началото на Световното първенство по футбол, което започна в четвъртък в Бразилия, предаде РИА Новости.

Франциск се надява, че световното първенство, „бидейки празник на спорта ще може да се превърне във фестивал на солидарността между народите”.

Във видеообръщението си, излъчено по бразилската телевизия „Rete Globo“, папата пожела първенството да премине в дух на мир и спокойствие, неизменно взаимоуважение, солидарност и братство между хората, които са членове на едно семейство”.

„Спортът е инструмент за предаване на ценностите, способстващи за благото на човешката личност и помагащ да се построи по-мирно и братско общество. Да помислим за честността, упорството, дружбата, подкрепата и солидарността”, се казва още в приветствието.


31

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

ПОЛЕЗНО ■

Консултация? Кви 5 лева… Ако в процеса на ваденето на документите се изправите пред непреодолими препятствия как бихте постъпили? Бихте ли потърсили консултация от специалист?

не са работеща опция, защото след като си дадете парите го търсите, а телефона му е вече изключен…

Проверили сте всичката информация на сайтовете, разпитали сте близки и познати и продължавате да се чудите какво и как да предприемете и кое след кое и преди кое да правите.

Ползването на консултантска услуга от профилиран специалист, който решава ежедневно проблеми, сходни с Вашия е добър начин да спестите време, пари и нерви особено в такава специфична материя, каквато са документите. Особено ако отчетете факта, че снабдяването на емигранта с всички необходими му документи за законен престой и работа в чуждата за него страна е водещо.

Като уважаващ себе си българин, който всичко знае и може никога няма да се обърнете към консултант, а ще продължите да се борите сам. А замисляте ли се докъде води това, колко неща от процеса не знаете, колко важни подробности пропускате и как всеки пропуск Ви води до загуба на работа, време и пари? Или това не се отнася за Вас, защото Вие всичко знаете и можете? Имате право на избор дали да ползвате консултант и да платите или да си вадите документите сам – всеки решава за себе си и има право да избере как да постъпи. Срещите с“ правачи на документи“ по пъбове и градинки също

С резултатите от справянето сами е заето ¼ от времето ни в офиса, постоянно оправяме грешки на клиентите ни или на тези, които им „помагат”и / или „съветват”.

Много широко разпространено сред нас, българите е желанието ни да не даваме пари за консултации по специфични проблеми. А и на информационен портал в Лондон постоянно може да прочетете от инфантилни модератори или просто пишещи за разнообразие форумци как е супер лесно да си направите всичко сами, с малко пари или без пари!

Ще организираме за Вас съответната консултация в удобно за Вас време и място в нашия офис или в офиса на наш партньор. По време на консултацията ще може да комуникирате / разговаряте с човек, на който материята е позната и ще Ви посъветва какви действия да предприемете за документите Ви, съобразени с Вашия случай и наличните Ви до момента документи.

Child Maintenance (детска издръжка)

Сумата на Child maintenance, която трябва да бъде изплатена от родител, не резидент, обикновено зависи от:

Child maintenance се изплаща от родител, не резидент с цел да помогне за отглеждането на детето си. Така че, ако се грижите за дете, чиито родители живеят някъде другаде – въпросния родител трябва да ви дава пари. Child Support Agency може да изчисли и събере Child maintenance вместо вас. Кой може да подаде документи за Child maintenance Можете да поискате да ви бъде изчислена и събрана Child maintenance, ако някое от следните неща се отнася за вас: • получавате Child Benefit; • вие сте родител, който се грижи за детето си; • вие сте родител, който не живее с детето си; • вие сте човек, който се грижи за нечие друго дете. Въведени са специални правила ако е налице някое от следните неща: • грижите се за детето си и получавате Income Support или income-based Jobseeker’s Allowance; • съществуват други уговорки за издръжка на детето ви; • вие или другия родител живеете извън Великобритания.

В Шотландия, Child Support Agency може да приеме молба и от дете на възраст 12 или повече години – което може да подаде документи от свое име. Кой не може да получи Child maintenance Няма да поучите Child maintenance от родител, който е: • студент редовно обучение (на лицензиран курс с минимум 12 часа седмично обучение); • на възраст между 16 и 19 години на редовно, не висше образование (до A level, NVQ level 3 или еквивалент); • в затвор; • живее под държавна опека или в клиника и получава помощи, за да покрие разходите си. Най-вероятно няма да успеете да накарате Child Support Agency да поеме случая около молбата ви за Child maintenance, ако въпросния родител живее извън Великобритания – освен ако не работи за работодател със седалище във Великобритания или служи на HM Armed Forces. Каква сума получавате?

• доходите му след облагане с данък; • броят на децата, които имат право на издръжка; • броят на други деца, живеещи с въпросния родител. Можете да използвате ‘maintenance calculator’ на Child Support Agency, за да проверите каква сума ще получите. Как се изплаща Вашата Child maintenance ще бъде изплатена във вашата банкова, building society, Post Office® или National Savings сметка, която приема директни плащания. Или, може да бъде изплатена директно от чуждестранния родител на родителя, който се грижи за детето. Как да подадете документи За да подадете документи за Child maintenance, можете да направите някое от следните неща: • да претендирате online http://www. dwp.gov.uk/eservice/; • да се регистрирате в уебсайта на Child Support Agency; • да си свалите апликационен формуляр csa.gov.uk/index.asp.

Моля отбележете: 1.Компанията ни не прави консултации по телефона. 2.Консултациите се заплащат- 40 лири. Потърсете ни днес! Alex Development Ltd. 07786 967299, 020 8889 8692 / прием от 9:00 до 19:00 само с уговорен час/ www.alexdevelopment.co.uk

Какво да направите ако обстоятелствата около вас се променят Важно е веднага да уведомите Child Support Agency, ако има промяна в: • броят на децата, които имат право на издръжка, за които се грижите в момента; • броят на децата, живеещи с чуждестранния родител. Може да поискате калкулацията за Child maintenance да бъде променена, ако: • чистите доходи на чуждестранния родител се променят до 5% или повече; • нещо друго влияе на калкулацията, например, ако започнете да си поделяте грижите с другия родител. Как да обжалвате? Child Support Agency взема решения относно Child maintenance изплащанията. Ако смятате, че дадено решение за Child maintenance е грешно, можете да обжалвате. Можете да се обадите на Националната линия за помощ на Child Support Agency 08457 133 133, textphone 08457 138 924 (8.00 am до 8.00 pm, понеделник до петък, 9.00 am до 5.00 pm в събота). За въпроси относно съществуващи около вас обстоятелства, ще трябва да се свържете с центъра на Child Support Agency, който е отговорен за вас.


■ СВЕЖО

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

32

Убийците на либидото, които трябва да избягвате сте да намирате време за ласки с половинката си в свободното си време. Найдобре е изобщо да не „пускате“ компютъра си в спалнята, защото той ще провали интимността с партньора ви, а оттам и връзката ви може да пострада. Не забравяйте, че сексът доказано противодейства много повече на стреса в сравнение със сърфирането в интернет. Етапът на медения месец не може да продължи вечно. Ако напоследък чувствате, че сте започнали да разреждате секса с половинката, в сравнение с преди, може би е време да вземете мерки по въпроса. Моногамията (или сексът с един партньор) не може да бъде ваше извинение за липсата на желание за секс. Ако обичате половинката си и сте сигурни в нейната любов, то изолирайте от живота си следните 5 убийци на либидото: 1. Пропускате любовна игра.

предварителната

Средностатистическият мъж има нужда от три до седем минути, за да

стигне до оргазъм, а средностатистическата жена има нужда от 10 до 20 минути. Ако мъжът пропусне етапа на любовната игра, той не може да възбуди жената достатъчно и нейната кулминация може да се забави още повече. За това мъжете трябва да положат допълнителни усилия за стимулиране на своите партньорки. Дали това ще е орален секс или ръчна стимулация, си е техен избор. Въпросът е да не преминават веднага към проникване. 2. Използвате компютъра си вечер в леглото. Колкото и работа да имате, длъжни

3. Правите секс на автопилот. Ако сексуалните ви практики са станали супер предвидими, то значи те са и супер скучни. Всяка двойка от време на време трябва да променя сценария в леглото и по-точно в сексуалния си живот, разширявайки еротичния си репертоар. Излезте извън спалнята или просто експериментирайте с нови пози или със секс играчки. Имайте предвид, че ако вашият сексуален живот е в застой, трябва да се върнете към основите на интимността с вашия партньор. Прегръщайте се, милвайте се, разменяйте си нежни целувки, дръжте се за ръце и т. н. Тези сладки жестове на привърза-

ност избледняват с времето, а понякога изчезват напълно. И все пак те активират секрецията на ендорфини – невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка и които връщат удоволствието от живота. 4. Занемарили сте външния си вид. Не трябва да пренебрегвате грижата за вашето тяло и външност, ако искате да имате вълнуващ сексуален живот. Ако имате ниско самочувствие, заради качените килограми през зимата, то вие ще започнете да избягвате ласките с половинката си. Занемареният външен вид със сигурност влияе негативно на сексуалното привличане между партньорите, дори помежду им да цари обич и хармония. Посвещавайте по-често фитнеса и ще видите как рандевутата в спалнята ви ще зачестят. 5. Вашият живот се върти около децата. След като децата влязат в картината на една двойка, свободното време на партньорите обикновено започва да се върти около тях. Това означава, че те имат по-малко време за себе си, а това включва и времето прекарано в леглото. Учените от Университета в Питсбърг са установили, че жените, които смятат секса за „приоритет“ в живота си, са по-склонни да останат сексуално активни през целия си брак.

Мечка се излегна в хамак, досущ като турист Мечка се настани в хамака в двора на жител на Дейтън Бийч, щата Флорида и се излегна в него, точно като турист.

вало в продължение на 20 минути.

По залез слънце животното посетило двора на една от къщите и се наместило удобно в хамака, къде си почи-

Стопанинът на къщата, в чийто двор е опънат хамака, наблюдавал случката зад прозореца. Той добавя, че след първата почивка, мечката отново се върнала да релаксира.

Мечката е забелязана от местния жител Рафаел Торес, който успял да заснеме интересната случка, пише Lenta.ru.

По-късно животното е засечено няколко пъти в околностите на града, докато търсело храна в контейнерите за боклук. Мечките са такива животни, които не се колебаят много преди да навлязат в територия, в която живеят хора. Ако са гладни, те дори са готови да влязат в съща и да си откраднат храна.


33

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

На Път

10 ужасяващи летища, на които никога не бихте желали да се приземите За някой хора летенето със самолет е истинско предизвикателство, а за други си е удоволствие или ежедневие. Едва ли обаче има човек на тази

планета, който не би настръхнал виждайки през илюминатора, че края на крилото на самолета почти закача прането на хората или изведнъж виждате как „пистата“ свършва в бездънна пропаст.

Бара, Шотландия

Sea Ice Runway (Писта Леден Океан), Антарктика

Летище Куршевел, Франция

Макетан, Лесото, Африка

Конгонас, Сао Пауло, Бразилия

Функал, Мадейра

Летище Принцеса Юлияна, Карибите

Летище Тензинг-Хилари, Непал

Летище Кай Так, Хонг Конг


35

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

интервю ■

Моника Панайотова: Да успяваш в България е „мисия възможна“ Една от най-важните инициативи, които предприех е свързана с Хоризонт 2020 – новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Като докладчик по темата поставих акцент върху изравняване в заплащането на учените от новите държави-членки, в частност България и осигуряване на техния достъп към вече изградената мрежа от контакти с техни колеги от старите страни-членки. Именно, защото вярвам, че в България има неизползван иновативен потенциал за развитие на научни изследвания на световно ниво, особено в сферата на ИКТ и високите технологии, се опитвам да засиля интереса и информираността на потенциалните бенефициенти от България – млади учени и предприемачи, МСП, вкл. чрез рубриката „Brussels-in“ на сайта ми (www.monikapanayotova.eu).

Здравейте, госпожо Панайотова. Радвам се, че се съгласихте за това интервю пред AG Media London. - Позволете ми в началото да Ви попитам престоя Ви и работата Ви като член на Европейския парламент от България беше ли мисия за Вас? Както голяма част от младите хора в ГЕРБ, които влязохме в политиката през 2006 г., винаги съм имала желание да допринасям за положителна промяна в страната си, така че да успяваш в България да бъде „мисията възможна“. Като евродепутат поех ангажимент да работя в посока българското образование да следва европейските стандарти. В Комисията по образование и култура на Европейския парламент разглеждаме възможни решения за прехода на младите от образование към работа като инструмент за справяне с високите нива на младежка безработица в Европа. За съжаление в момента над 5.5 милиона от младите хора в Европа са без работа и 66 хиляди от тях са от България. Сред решенията, които предлагаме с колегите евродепутати, фигурират въвеждането на елементи на дуалната система за професионално образование и обучение, съобразяване на образователните програми с реалните нужди на пазара на труда, поставяйки акцент върху развитието на умения и компетенции, а не автоматичното акумулиране и възпроизвеждане на

знания и не на последно място – прилагане на новите технологии в образованието, тъй като до 2020г. 90 % от работните места ще изискват именно дигитални умения. В тази връзка се старая да информирам в максимална степен българските граждани за мерките и европейското финансиране за обучение, младеж, образование и предприемачество чрез новите програми и инструменти на Европейския съюз – Еразъм+, Хоризон 2020, програма COSME, Еразъм за млади предприемачи, Гаранцията за младежта и Инициативата за младежка заетост. - Според Вас успяхте ли по време на мандата си да защитите максимално българските интереси в Брюксел? Винаги съм се опитвала максимално да защитя интересите набългарските граждани. Свободното движение на хора е основна ценност на ЕС, затова в европейски контекст поставих акцент именно върху темите, които непосредствено засягат интересите ни като пълноправни европейски граждани, в т.ч. присъединяването на България към Шенген, свободното движение на български работници и студенти в Обединеното кралство, признаване на опита, придобит чрез доброволчество като професионален стаж, равностойното заплащане на българските учени, участващи в европейски проекти, за да не се стигне до „изтичане на мозъци“ единствено в посока от новите към старите дър-

жави-членки. В Комисията по бюджетен контрол продължих да работя и по темата за ефективното управление на европейските средства. За съжаление в момента наблюдаваме връщане назад в действията на настоящото правителство – слаб напредък в усвояването (програмният период 2007-2013 приключва, а сме усвоили едва около 60 % от наличните ресурси), липса на визия и забавяне на Договора за партньорство с ЕК, което води и до реален риск от късен старт на новите оперативни програми 2014-2020. Нека не забравяме, че всяка грешка на управляващите рефлектира негативно най-вече върху гражданите, общините, бизнеса и неправителствен сектор. В доклада си за освобождаването от отговорност на Европейската комисия за изпълнението на бюджета, Комисията по бюджетен контрол отчете необходимостта от анализ доколко европейските средства в България се разходват по правилата. Считам, че българското правителство следва да реагирапроактивно – да работи, така че да не позволява изобщо да се появяват съмнения за злоупотреби и корупция, а не реактивно, опитвайки се да премахва критики в текстовете на европейските институции. - Бихте ли ни разказали за някои Ваши инициативи в Европарламента, довели до положителни резултати за България?

Започнах и инициатива за обявяването на 2017 година за Европейска година на предприемачеството. Развитието на предприемачески дух и умения е един от най-устойчивите начини за повишаване нивата на заетост, създаване на нови работни места, както и връщане на производството на европейски компании в Европа (т.нар. „re-shoring“). Вече имам подкрепата на близо 100 евродепутати за внасяне на изменение, в което Европейският парламент да призове Европейската комисия да инициира 2017 за Година на предприемачеството. Обявяването на определена Европейска година носи ползи на няколко нива – оптимизираи приоритизирафинансирането за местни, национални и трансгранични проекти по темата и представлява силен политически сигнал за ангажимент от институциите на ЕС и правителствата на страните членки, че темата ще залегне при бъдещото разработване на европейски политики. - Позволете ми да изкажа личните ми комплименти за смелостта и куража да защитите българските студенти във Великобритания от меко казано недоброто отношение на британските власти. Защо го направихте? Благодаря Ви, но аз го чувствам като свой дълг. Защитих българските студенти във Великобритания, защото считам, че тяхното бъдеще и мечти не трябва да се превръщат в залог на краткосрочни вътрешнополитически цели на политическите сили в Обединеното кралство. Ограничаването на мобилността и достъпа до обучение на интелигентни млади хора, които са и “икономически бонус” за Великобритания, не само е в пълен разрез с правото на недискриминация въз основа на гражданството.


■ Интервю

www.facebook.com/vestilondon

@e_vesti

www.e-vesti.co.uk

14 Юни - 28 Юни 2014

36

Моника Панайотова: Да успяваш в България е „мисия възможна“ (продължава от стр. 35)

Целта ни бе да покажем на младите хора, че доброволчеството е средство да допринесат за средата, в която живеят, да се сдобият с нови знания и умения, с нови приятели и мрежа от контакти, които на по-късен етап биха им били полезни в професионалната реализация. Доброволчеството е и важен икономически фактор, тъй като доброволческият сектор в Европа допринася с около 5% към БВП на националните икономики.

То поставя под въпрос един от основните приоритети на ЕС – създаването на повече възможности за реализация и задържане на младите хора в Европа. - Смятате ли, че предприетите от Вас действия в Европарламента по този въпрос ще доведат до конкретни резултати за нашите студенти във Великобритания? За мен е важно, да се противопоставим на съществуващите предразсъдъци и колегите евродепутати да бъдат осведомени, че българските студенти не са заплаха за техните социални системи. Напротив считам, че със своя потенциал те допринасят за конкурентноспособността както на образованието, така и на икономиките в държавите, в които следват. Искрено вярвам, че действията ми в тяхна защита, в съчетание с подкрепата на Европейската комисия, са постигнали тази цел и отношението към тях се променя в положителна посока. - Като Председател на младежката организация на ГЕРБ поддържате ли активна връзка с младите хора, които са бъдещето на България? Да, в постоянна връзка съм, както с нашите членове, така и с много студентии млади хора, които са отправяли въпроси към мен или са били на стаж в моя екип. Винаги с координаторите наМГЕРБ, на които съм благодарна за доброволния труд, сме се старали да насочваме вниманието върху потенциала на младите и участието им във вземането на решения. Има три основни погрешни възприятия за младите: като целева група по време на изборни кампании, уязвима група или като група в подкрепа на вече взети решения. Младите сами по себе си не са проблема, те са част от възможните решения и трябва да бъдат не просто наблюдатели, а ак-

През последната година, в сътрудничество с неправителствени организации, проведохме редица обучителни семинари и кръгли маси в цялата страна, относно възможностите за повишаване на младежката заетост, младежкото предприемачество и образование в България.

тивни участници във формирането на политики, имащи отношение към тях, както и в политическия процес. - Разкажете на читателите ни за някои от инициативите Ви за младите хора на България? В рамките на 3 месеца проведохме инициативата „Доброволчеството-доброто в нас“, в която участваха стотици млади хора от цялата страна и която бе подкрепена от неправителствени организации и известни личности от културните среди – Деан Славчев – Део, Христо Мутафчиев, Калин Терзийски, Националния алианс за работа с доброволци и Асоциацията за развитие на българския спорт. Отчасти вдъхновението за инициативата дойде и от книгата „Да дариш – как всеки от нас може да промени света“ на Бил Клинтън, на когото в писмо споделих за нея. По този повод получих поздравления от него за реализираната инициатива, както и пожелание за успех в бъдещи доброволчески начинания.

- В края на нашето интервю един въпрос в личен план-какво Ви даде и какво Ви отне мандата като член на Европейския парламент в Брюксел? Отне ми много усилия, поради динамиката на работата и кратката времева рамка от 1 година, с която разполагах. Но пък си заслужаваше, заради удовлетворението и възможността да работя с прекрасни колеги от цяла Европа, да се докосна до работата на ЕП в неговата „кухня“. Заедно с моя добър екип дадохме максималното да отстояваме интереса на данъкоплатците в контрола за усвояване на еврофондовете, на младите и предприемачите чрез максимална информираност и участие по докладите за младежката заетост, образование, стартиране на бизнес. -Госпожо Панайотова, много благодаря за това интервю. Едно интервю на инж. Струмен Паунов от BG Media London с госпожа Моника Панайотова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия.


Е-Вести - Брой 14 - Нещо свежо в Лондон  

Актуални новини за Българите в Лондон.Новини и събития за Българите в Лондон.

Е-Вести - Брой 14 - Нещо свежо в Лондон  

Актуални новини за Българите в Лондон.Новини и събития за Българите в Лондон.

Advertisement