Page 1

ΒΙΑ


ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ


Ορισμός του χουλιγκανισμού Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.


Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΏΝ.  ΟΙ ΠΡΏΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΈΣ ΚΑΤΑΓΡΆΦΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΎΣ ΧΏΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΥΖΆΝΤΙΟ, ΌΠΟΥ ΟΜΆΔΕΣ ΧΟΎΛΙΓΚΑΝ ΔΡΟΎΣΑΝ ΣΤΟΝ ΙΠΠΌΔΡΟΜΟ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΈΣ, ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΘΥΜΊΖΟΥΝ ΤΑ ΌΣΑ ΘΛΙΒΕΡΆ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΚΑΙΡΌ ΣΕ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΚΎΠΡΟ.

 ΈΡΕΥΝΕΣ ΈΧΟΥΝ ΔΕΊΞΕΙ ΠΩΣ Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΈΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΑΤΟΜΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ, ΌΠΩΣ Η ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ (Π.Χ. ΕΠΊΠΕΔΟ ΣΥΝΑΊΣΘΗΜΑ, ΈΛΛΕΙΨΗ ΕΝΟΧΏΝ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ).  ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΊΣΘΗΜΑ ΤΟΥ «ΑΝΉΚΕΙΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΆΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΈΣ ΠΟΥ ΔΙΕΓΕΊΡΟΥΝ.


ΤΑ ΠΙΟ ΠΆΝΩ ΥΠΟΓΡΑΜΜΊΖΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΉΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ.Η ΒΊΑ ΣΤΑ ΓΉΠΕΔΑ ΕΊΝΑΙ ΑΦΕΝΌΣ ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ.


ΑΙΤΙΑ 1. ΟΙ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΈΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ (ΠΧ. ΧΡΏΜΑΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΌΤΗΤΑΣ). 2. ΈΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΏΝ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΉΣΕΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗΣ ΖΩΉΣ. 3. ΈΝΤΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ. 4. ΤΟ ΧΑΜΗΛΌ ΜΟΡΦΩΤΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ ΤΩΝ ΟΠΑΔΏΝ.


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ

ΑΡΧΙΚΆ ΔΙΑΚΥΒΕΎΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΘΏΣ ΣΥΧΝΆ ΠΥΚΝΆ ΠΑΡΑΤΗΡΟΎΜΕ ΘΎΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΈΝΩΝ ΟΠΑΔΏΝ. ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΏΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΠΆΣΧΟΥΝ ΑΠΌ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ. ΕΠΟΜΈΝΩΣ ,ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ, ΕΠΙΤΕΊΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΊ ΦΌΒΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ. ΥΠΟΝΟΜΕΎΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΤΕΊΝΕΤΑΙ Η ΚΑΧΥΠΟΨΊΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΌ ΕΠΑΚΌΛΟΥΘΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΑΠΟΜΌΝΩΣΗ ΟΡΙΣΜΈΝΩΝ ΑΝΕΓΚΈΦΑΛΩΝ ΟΠΑΔΏΝ. ΑΝΑΜΦΊΒΟΛΑ, Η ΣΟΒΑΡΌΤΕΡΗ ΣΥΝΈΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎ ΑΥΤΟΎ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΔΊΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΊΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.


ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 1. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΌΣ ΣΤΌΧΟΣ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΟΜΆΚΡΥΝΣΗ ΌΣΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΕΠΕΙΣΌΔΙΑ.

2. ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΆΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΈΣ ΠΟΙΝΈΣ. 3. ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΚΑΙ ΚΆΘΕ ΆΛΛΟ ΜΈΣΟ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΊ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΠΝΕΎΜΑ ΚΑΘΏΣ ΚΑΙ Η ΕΥΓΕΝΉΣ ΆΜΙΛΛΑ. 4. ΟΙ ΟΠΑΔΟΊ ΤΩΝ ΟΜΆΔΩΝ NA ΤΙΜΩΡΟΎΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΕΣ.


"ΕΥ ΑΓΩΝΊΖΕΣΘΑΙ" ΕΊΝΑΙ: 1.

ΣΎΣΤΗΜΑ ΑΞΙΏΝ.

2.

ΤΡΌΠΟΣ ΣΚΈΨΗΣ.

3.

ΣΤΆΣΗ ΖΩΉΣ.

4.

ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΆΠΟΨΗ ΤΟΥ ΆΛΛΟΥ.

5.

ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΉ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ.

6.

ΖΉΤΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉΣ ΔΈΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΌΜΟΥ.

7.

ΤΉΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΚΈΡΑΙΟ ΤΩΝ ΚΑΝΌΝΩΝ ΤΟΥ ΑΘΛΉΜΑΤΟΣ.

8.

ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΈΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΆΛΟΥΣ.

9.

ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΆΘΛΟΥΣ.

10. ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΉΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΏΝ. 11. ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΊΑ. 12. ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ. 13. ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΈΝΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΌΔΩΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΣΎΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΆ ΙΔΕΏΔΗ.


ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΟΜΆΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΊΑΣ 1. ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΔΙΚΊΕΣ ΣΕ ΒΆΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΓΌΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΏΝ ΟΜΆΔΩΝ. 2. ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΕΙΣΒΟΛΉΣ ΦΙΛΆΘΛΩΝ ΣΤΟ ΓΉΠΕΔΟ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΆΜΕΣΑ ΔΙΑΚΟΠΉ ΤΟΥ ΑΓΏΝΑ ΣΕ ΒΆΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΆΔΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΊΑΣ ΟΙ ΦΊΛΑΘΛΟΙ ΕΙΣΈΒΑΛΑΝ. 3. ΕΠΊΣΗΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΎΝΤΑΙ ΒΑΘΜΟΊ ΑΠΌ ΤΙΣ ΟΜΆΔΕΣ. 4. ΤΟ ΥΛΙΚΌ ΑΠΌ ΤΑ ΒΊΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΆΘΕ ΑΓΏΝΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΊ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΡΧΈΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΆΓΟΥΝ ΤΙΣ ΈΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΊΩΝ. 5. ΝΑ ΕΦΑΡΜΌΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΈΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΤΗΣ ΕΠΟ. 6. ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤOΣ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΘΑ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ ΑΠΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΑ ΒIΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΆΡΤΑ ΦΙΛΆΘΛΩΝ.


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ (Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2018-19)

• ΣΑΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΟΣ • ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Profile for aglna

Βία: Η βία στον αθλητισμό  

ερευνητική εργασία α' λυκείου 2018-19. Υπεύθυνος καθηγητής κος Κιάτος Ι.

Βία: Η βία στον αθλητισμό  

ερευνητική εργασία α' λυκείου 2018-19. Υπεύθυνος καθηγητής κος Κιάτος Ι.

Profile for aglna
Advertisement