Primeur 1 - 2021

Page 90

SPECIAL • Automatisering

“Externe koppelingen van software helpen bedrijven met de Brexit” De Brexit, die sinds januari definitief is geworden, zorgt voor nieuwe uitdagingen in de AGF-handel. Vooral het op orde brengen van de benodigde papieren en documenten kost exporteurs veel tijd en daarmee ook geld. JEM-id, bekend van de AGF-software GreenCommerce, heeft daarop een oplossing bedacht waarbij de gegevens van de exporteur gekoppeld kunnen worden aan externe partijen zoals de douane, het KCB of een douane-agent.

“V

oor sommige AGF-handelaren zal het samenwerken met douane en KCB nieuw zijn,” vertelt Robin van den Broek, developer bij JEM-id. “Anderen hebben er dan weer meer ervaring mee door de bestaande export naar landen buiten de EU. Zo hebben we veel klanten die ons GreenCommerce-pakket gebruiken en groenten en fruit exporteren naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland, maar ook verder buiten Europa. Met de Brexit krijgt men echter te maken met veel grotere volumes groenten en fruit op een veel kortere afstand vanuit Nederland. Veel bedrijven dreigden daarmee veel tijd kwijt te zijn aan het handmatig invoeren van deze gegevens.”

TIJDSBESPARING Om dat verder uit te werken was praktijkervaring noodzakelijk. Daarom ging in 2019 het testproject van start met het ‘Brexitproof’ maken van bedrijven. JEM-id deed dat samen met de Daily Logistics Group (DLG) en Quality Produce International (QPI). “Met de koppeling aan GreenCommerce kan men nu snel de nodige gegevens

www.palletcentrale.nl

Wij hanteren De Hoogste opkoopprijzen!

88

AGF Primeur 1 • Automatisering • 2021

als product, origine, aantallen, leveringsvoorwaarde, klasse, etc. koppelen naar de instanties of een broker die daarmee de benodigde documenten kan opmaken,” licht Maarten Leerdam, head of finance bij QPI, toe. “Daarmee kunnen we een proces dat normaal 45 minuten aan tijd kost, terugbrengen tot 5 minuten.”

Om GreenCommerce klanten ‘Brexit-proof’ te maken werd werk gemaakt van de koppelingen naar externe partijen toe. “Bedrijven hebben bij het inklaren van hun goederen nu de behoefte om snel de noodzakelijke gegevens door te spelen naar de douane, KCB en andere instanties,” licht Robin toe.

Bezoek ons op

De belangrijkse afzetmarkt voor QPI blijft het VK

LANGE SAMENWERKING QPI werkt al langere tijd samen met JEM-id. “Ik denk dat wij als bedrijf wel als een van de eersten met de software van het bedrijf aan de slag gingen,” vertelt Gert Jan Eggers, head of technical bij QPI. “In 2001 gingen we daarbij over op GreenCommerce welke we in de loop der jaren steeds verder verbeterd hebben.” Daarmee was QPI er vroeg bij op het gebied van automatisering. “Je krijgt weleens het verwijt dat de AGF-sector op het gebied van veel digitale ontwikkelingen achterloopt ten opzichte van andere sectoren, maar dat vind ik een uitspraak die absoluut niet op ons bedrijf van toepassing is.” Zelf brengt JEM-id al ruim 25 jaar softwarepakketten op de markt specifiek gericht op de AGF-sector. “Dat startte met

Het thema volgende maand :

Bananen

Reserveer nu uw advertentie:

Andries Gunter T. +31 (0)166 69 82 32