Issuu on Google+

Nr. 4/September 2012 Høj sommer i Viby Syd Det var svært at vælge billeder fra sommerferieaktiviteterne – for dem var der rigtig mange af i år. Men her er Naturbørnehavens ler-aktivitet, som foregik i dejligt solskin. For det var jo solskinsvejr hele sommeren, ikke? Se fototemaet side 4

Hyggelig byfest Byfesten i Viby Syd er en nyskabelse, og meget tyder på, at der er skabt en tradition. Selv om regnen til tider var træls, var der så god stemning til mange af aktiviteterne, at arrangørerne overvejer en ny byfest til næste år. Læs side 5

Eid med dejlig mad Eid-festen blev i år holdt som en del af byfesten, og der var god tilslutning fra familierne i Viby Syd. De kom med mad til den flotte buffet – og som vi kan se på pigernes udtryk, var det dejlig mad. Se side 6

1


Sundere mænd i Viby Syd Af Heidi Eriksen. Foto: Merete Fjord O’Neill ”Det var en fantastisk uge.” Sådan vurderer projektleder Helle Dybdal Jensen fra Sundhedscafeerne – Mænds Sundhedsuge, der i juni måned løb af stablen. Der var arrangementer i Viby Syd, Trige, Herredsvang, Gellerup-Toveshøj og Bispehaven.

Sundhed og samvær

I sundhedsugen blev der sat fokus på det sunde i at lave noget i fællesskab. Blandt andet med arrangementet ”Supermad for Supermænd”, der gav fædre og sønner mv. chancen for at lave lækker og sund mad sammen. Det var en stor succes.

Motion og sundhedstjek

Ikke kun madlavning var på programmet – mange andre aktiviteter løb også af stablen under sundhedsugen. I Viby Syd fik 25 personer målt blodtryk; der var arrangeret fodboldkamp mellem fædre og sønner på multibanen i Rosenhøj, og i gymnastiksalen på Søndervangskolen var arrangementet ”Fædre og børn med fart på” garant for sjov motion.

En succes

Helle Dybdal Jensen vurderer, at Mænds Sundhedsuge var en succes for alle parter – både i Viby Syd og de fire andre boligområder. Tilsammen stod disse fem områder for 32 af de 150 aktiviteter, der foregik over hele landet.

Også drenge dukkede op til sundhedsugen, og de snakkede med Helle Dybdal Jensen (tv), Rosita Ahmadian og Torben Henriksen.

Det er projektleder Helle Dybdal Jensen rigtig godt tilfreds med. Samtidig understreger hun, at de samarbejder, der blev skabt blandt de lokale aktører, ræ ker langt ud over dette konkrete projekt og kan komme beboerne til gavn i mange andre sammenhænge.

Sundhedscaféen har åben hver mandag kl. 13.30-16 i Rosenhøj 19b, dog den første mandag i måneden i Søndervangen 46f i kælderen.

Børnehaveklassen skal tænke på job Af Hanne Toft og Sofia Suleman. Foto Thomas Priskorn

Allerede fra 0. årgang medvirker eleverne på Søndervangskolen i projektet virksomhedsadoption, hvor eleverne besøger udvalgte virksomheder for få indblik i arbejdslivet. Det må siges at være en tidlig indsats! Skole-hjemvejleder Sofia Suleman fra Søndervangskolen siger dog, at undervisningen i 0.-3. klasse kommer Det er aldrig for tidligt at gå i gang med at vide noget om arbejdsmarkedet. til at foregå som en blanding af undervisPå Søndervangskolen sættes der tidligt ning og leg. Derudover har Søndervangind for at imødekomme kravet om, at skolen tre nye projekter for de ældre ele95 procent af folkeskolens elever skal ver, der alle er rettet mod uddannelse og erhverv. gennemføre en ungdomsuddannelse. 2

JobSnuser

Eleverne på 6. og 7. årgang deltager i undervisningsforløbet ”JobSnuser”, hvor klasserne samarbejder med en erhvervsrettet uddannelse og en udvalgt virksomhed.

Fastholdelseskaravanen

I ”Fastholdelseskaravanen” besøger elever og deres forældre Aarhus Tech, HG og SOSU-uddannelserne.

Talentdag på Viby Gymnasium

Endelig skal udvalgte elever fra 8. og 9. årgang besøge Viby Gymnasium, der afholder en talentdag for elever med interesse for de naturvidenskabelige fag. Læs hele historien på www.vibysyd.dk


Vokseværk i VSI

Af Heidi Eriksen. Foto: Rosita Ahmadian idéer til aktiviteter. ”Mange har indset, at vi arbejder frivilligt for at give dem mulighed for at dyrke idræt i deres lokalområde. De vil derfor hjælpe os og give noget tilbage til foreningen, til området og til de andre medlemmer,” fortæller Rosita Ahmadian.

Frivillige trænere søges

Kvinderne giver den hele armen, når der danses zumba i Viby Syd Idrætsforening.

Fra 23 medlemmer i begyndelsen til 245 i dag – så meget er Viby Syd Idrætsforening vokset, siden foreningen så dagens lys i oktober 2009. Det er en tidobling på blot tre år, og det er der naturligvis stor tilfredshed med i foreningen. Især siden januar i år er der sket noget stort på medlemsfronten – fra 160 til de nuværende 245 medlemmer. Det er en markant fremgang på kort tid.

I dialog med medlemmerne

De er ikke kommet sovende til succesen i VSI. Det har været et stort arbejde, og der er lagt rigtig mange frivillige timer i projektet, fortæller formand Rosita Ahmadian. Men hvad er det, de kan i VSI, som har givet dem så flot en fremgang? Udover et kontingent, alle har råd til, fremhæver

Rosita Ahmadian, at foreningen har en række kompetente trænere og instruktører, samt at foreningen sørger for at være i tæt dialog med medlemmerne. ”I mange foreninger foregår kommunikationen kun via e-mail, og man kan vente længe på svar. Hos os kan vi altid kontaktes, når der er brug for os,” forklarer hun. På foreningens Facebook-side bliver status for hold og lignende live-opdateret, så medlemmerne altid kan følge med der.

Tradition for frivillighed

Selvom medlemmerne er blevet gode til at give en hånd med, når foreningen beder om det, kan der dog altid bruges flere frivillige hænder til at løfte opgaven. Især fodboldafdelingen kunne godt bruge flere trænere og hjælpetrænere, og man er velkommen til at kontakte bestyrelsen, hvis man er interesseret. Og der er nok at tage fat på. Fodboldafdelingen i VSI er for øjeblikket i fuld gang med at forberede en udlandstur til efteråret: 10 spillere skal sendes til Spanien for at deltage i Costa Brava Cup 15.18. oktober 2012.

Netværk og sammenhængskraft

Rækken af motionstilbud i VSI spænder vidt: zumba, kropstræningshold, sambahold, svømmehold, afspændingshold, piloxinghold og selvfølgelig masser af fodbold. Som idrætsforening har VSI bidraget til at hjælpe medlemmerne med at få sundere liv. Men udover dette har foreningen ifølge formanden også bidraget til at styrke sammenhængskraften i området, fordi medlemmerne har fået større netværk.

VSI har efterhånden fået opbygget en frivillighedstradition, som foreningen er stolt af. Bestyrelse, trænere og instruktører arbejder frivilligt, og det har smittet af på medlemmerne, der ifølge formanden er begyndt at melde sig på banen med

Kunne du tænke dig at blive medlem af VSI kan du på foreningens hjemmeside (vibysydif.dk) se, hvordan du gør. Her finder du også efterårets program, som også er trykt på bagsiden af dette nyhedsbrev.

Foreningsguiderne i Viby Syd er et tilbud til 6-14-årige børn og unge, der gerne vil gå til noget i deres fritid.

Du kan kontakte Kit på tlf. 31 48 62 83 eller kitpil@aarhus.dk

Vil du gå til noget?

Har du lyst til at gå til fodbold, badminton, taekwondo, spejder, musik eller noget helt andet? Så kan du kontakte Kit Pilgaard, som er koordinator for Foreningsguiderne. Kit vil sammen med de frivillige foreningsguider hjælpe dig med at finde ud af, hvor og hvornår aktiviteten foregår og tage med til den første træning.

3


Sommerferie i godt humør Fotos: Gunni Petersen, Lejligheden og Naturbørnehaven

Det bugnede med arrangementer for børn i sommerferien – og de tog rigtig godt imod dem. Se blot disse få billeder fra aktiviteterne.

Fatima og Hatjer med deres fine præmier.

Også de voksne kan falde af tyren.

Ivrig aktivitet og dragebygning ved Århus Billed -og Medieskole

Pas på snitterne, når der snittes!

4

Akrobatik med Cirkus Tværs


God byfest trods regn

Tekst: Birger Agergaard. Fotos: Gunni Petersen og Merete Fjord O’Neill Indrømmet - de ville gerne have været regnen foruden i Viby Syd i weekenden 24.-25. august 2012. Vejret fik indflydelse på nogle af arrangementerne i bydelens første fælles sommerfest, selvom det nu mest var de voksne, der mukkede. Børnene var gode til at få det bedste ud af den. De voksne var også enige om, at bagagerumsmarkedet lagde op til en succes, da der var 60 interesserede handlende, og meget stor interesse fra købere. Også mange børn havde valgt at få en stand og sælge ud af legetøj. Pensionisternes kaffe lørdag formiddag samlede 60. Der var købt rundstykker til flere, men de ældre, der deltog, kaldte det et rigtig godt initiativ, og der var da også både hygge og stemning, da Lissy med harmonika tog fat på de gode gamle sange. Der kom desværre relativt få fra Kjærslund og Søndervangen. ”Vi har jo ikke evalueret færdig på byfesten, men vi har talt om, at bagagerumsmarkedet, pensionistkaffen og legedagen er noget af det, som vi godt kan finde på at lave igen næste år,” siger boligsocial medarbejder Merete Fjord O’Neill.

Grill, sprøjtebold, street soccer og lidt musik

I løbet af lørdagen foregik der flere aktiviteter. På multibanen gennemførte de trods regnen et stævne i Street Soccer. Og lørdag eftermiddag stillede Århus Brandvæsen op til sprøjtebold, til stor glæde for børn og barnlige sjæle. Endelig var der en hyggelig grillaften lørdag med 40-50 deltagere. Merete Fjord O’Neill kunne godt tænke sig, at der fremtidigt fremtrylles flere frivillige, hvis byfesten skal fortsætte. Det kneb lidt denne gang, og de få, der var, trak for stort et læs. Blandt dem, der hjalp til, var Far til Far Syd, unge fra UTUS og en hel del bydelsmødre. Men nyd de dejlige fotos – som bedre end andet givet et billede af den gode stemning.

Sprøjtebold er altid populært og giver garanti for at blive våd.

Lissy trakterede harmonikaen til pensionistkaffen for ca. 60 mennesker.

Hvad gør det, at det regner en smule – bare man har det sjovt!

Bagagerumsmarkedet gav mulighed for at gøre en god handel

5


Eid-festen som en del af bydelens fest Af Sofia Suleman. Fotos: Sofia Suleman og Gunni Petersen

Familierne havde selv medbragt mad til den flotte buffet, så der var nok at vælge imellem.

To af gæsterne ved Eid-festen.

Søndervangskolens Eid-fest var i år en del af den store sommerfest i Viby Syd. Skolen inviterede familier til fælles buffet og lege for børn så tidligt på fredagen, at skoledagen ikke var slut. Dermed kunne familierne også møde skolens voksne. ”Et af formålene er, at børn, forældre og medarbejdere i hele lokalområdet har mulighed for at møde hinanden på kryds og tværs under lidt mere uformelle rammer,” sagde skoleleder Rani Hørlyck. Hun holdt en fin velkomsttale, hvorefter buffeten åbnede, og folk stillede sig i kø langs det lange buffetbord med en masse lækre retter. Efter spisningen rejste mange af børnene sig for at prøve hoppeborgene, mens andre strømmede til mini-diskoteket, hvor der var konkurrencer med Limbo og højdespring. Inde i aulaen blev der serveret kaffe, thé og farverige kager, bagt af eleverne på skolen. Læs hele artiklen på www.vibysyd.dk

Akrobatik med Cirkus Tværs

6

Aya Mahmoud Chahrour (tv.) og Samira Salehi havde en herlig dag.

Hoppeborgen udenfor trak i børnene.


Lektiecafeer i Viby Syd Vibysyd.dk bringer her en oversigt over tilbud om lektiehjælp i Viby Syd.

Børn og unge:

www.lektier-online.dk Åbent mandag til torsdag kl. 16-20 og søndag kl. 17-20 Børn og unge fra 6.-10. klasse kan få 45 minutters gratis online lektiehjælp med en lektiehjælper pr. gang.

Lektiecafeen i Viby Syd

Fritidsgården Søndervangen 35 Åbent mandag og onsdag kl. 16-18 For børn og unge i folkeskolen

Tilbud til voksne

Lektiecafeen på Viby Bibliotek

Underetagen på Viby Bibliotek Skanderborgvej 170 Åbent tirsdag og torsdag kl. 15-17.30 Primært for børn og unge fra 4. klasse til 3.g, men yngre og ældre kan også få hjælp.

Lektiehjælp ved Kontaktstedet 17plus 17plus (indgang ved ungdomsskolens lokaler) Søndervangs Allé 40A Åbent tirsdag og torsdag kl. 16-20 For unge fra 9.klasse til 3.g

Sundhedsc a

Få et gratis sundhedstjek

Lektiecafeen online

e fe

FVU (Forberedende voksenundervisning) tilbyder undervisning i dansk og matematik på folkeskoleniveau i Rosenhøj for voksne fra 18 år og opefter. Lær også at blive bedre til at forstå dine børns skoleopgaver og få gode råd til, hvordan du kan hjælpe dem med lektierne. Rosenhøj 21C i kælderen Danskundervisning: torsdage kl. 18-19.50 Matematikundervisning: tirsdage kl. 18-19.50 Lektiecafeen på Viby Bibliotek tilbyder hjælp til forældre, der ønsker gode råd og inspiration til, hvordan de kan hjælpe deres børn med lektierne. Viby Bibliotek (underetagen) Skanderborgvej 170 Åbent torsdage i lige uger kl. 15.30-17.30 (sideløbende med lektiecafeen for børn og unge)

rne

Et tilbud for alle i Viby Syd i Sundhedscaféen Lejligheden Rosenhøj 19B Den 1. mandag i måneden i Søndervangen 46

- Ved du, hvilke sunde aktiviteter, der findes i dit område? - Vil du gerne i bedre form? - Mon dit blodtryk er højt? - Kan du have sukkersyge?

Spejd er sejt! Er du vild med godt kammeratskab, friluftsliv og at udfordre dig selv?

Hver mandag kl. 13.30-16.00

Kan du svare ja til det, så prøv spejderlivet ved Viby-Spejderne.

Se www.vibysyd.dk

At være spejder er for børn og unge i aldren 6-23 år. Læs meget mere om vores gruppe på vores hjemmeside vibyspejderne.dk eller skriv til info@viby-spejderne.dk

Et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Boligforeningerne Alboa og Århus Omegn via det Boligsociale Fællessekretariat

Viby-Spejderne 7


Kommende arrangementer i Viby Syd Torsdag den 27. september kl. 19-21.30 Aulaen på Søndervangskolen, orienteringsmøde om helhedsplanen. Mandag den 1. oktober kl. 13.30-16.00 Sundhedscafe i Søndervangen 46 F i kælderen Torsdag den 4. oktober kl. 19.30-21.30 Lejligheden Rosenhøj 19 B, møde i Far til Far Viby Syd Mandag den 8. oktober kl. 13.30-16.00 Sundhedscafe i Lejligheden Rosenhøj 19 B Mandag den 15. oktober kl. 13.30-16.00 Sundhedscafe i Lejligheden Rosenhøj 19 B Torsdag den 1. november kl. 19.30-21.30 Lejligheden Rosenhøj 19 B, møde i Far til Far Viby Syd Læs mere om arrangementerne på www.vibysyd.dk

Program for Viby Syd Idrætsforening (VSI) Mandag

* Tirsdag *

Onsdag

kl. 17-18 Styrke, Balance & Afspænding Selskabslokalet i Rosenhøj Anne Vibeke

kl. 18-18.45 Piloxing Selskabslokalet i Rosenhøj Payman, Rosita og Gulsum

kl. 17-18 Brasiliansk Samba Kvinder Hallen ved Viby Gymnasium Paula

kl. 18.30-19.30 Zumba Kvinder Hallen ved Viby Gymnasium Payman

kl. 19-20 Kropstræning Kvinder Selskabslokalet i Rosenhøj Nana

kl. 21-21.45 Svømning for Mænd Tilmeldings-hold Søndervangskolen Ring til Rosita

* Torsdag * Fredag *

kl. 12-12.45 Svømning for kvinder Tilmeldingshold Søndervangskolen Emma

kl. 18-19 Zumba Kvinder Hallen ved Viby Gymnasium Sara

kl. 12-12.45 Svømning for kvinder Tilmeldingshold Søndervangskolen Emma

Nyhedsbrevet vibysyd.dk

Cykelkursus i VSI

Udgives af ALBOA, Århus Omegn og bydelsportalen vibysyd.dk

Har du lyst til at lære at køre på cykel eller blive bedre til det? Har du brug for at lære at cykle, da du skal bruge den i din uddannelse eller dit arbejde? Så har du muliged for det nu. Alle kvinder, som gerne vil lære at cykle er velkomne.

Ansvarshavende redaktør: informationschef Tina Axelsen, Århus Omegn. Redaktør: Birger Agergaard, tlf. 61308699, mail birger@bydele.dk Layout: Rosita Ahmadian 8

Lørdag

kl. 15-17 Cykelkursus Kvinder Rosenhøj 12C Tilmeldings-hold

Det koster 200 kr. at være medlem af VSI. Medlemskabet gælder indtil den 31. januar 2013. For mere info kontakt formand for VSI Rosita Ahmadian på 40 81 04 35

Oplag: 2000 stk. Trykt hos Lasertryk A/S

*www.vibysydif.dk *

Kurset er både for nybegyndere og let øvede. Hver torsdag kl. 15-17 Vi mødes udenfor Rosenhøj 12C Tilmeldig til Rosita på 40 81 04 35

*

Søndag kl. 13-14 Zumba Piger Selskabslokalet I Rosenhøj Khalida og Hamida

VSI har også mange fodboldhold For mere info om fodbold kontakt Poul på 28 99 25 36 eller Sothee på 28 45 70 22


Viby Syd Nyhedsbrev september 2012