Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 28 de febrer al5 de març de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

2 2012

8 2012

Núm. 7-2012

Sumari Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a Andorra Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 10 p. 11 p. 13 p. 13 p. 14 p. 16

1 Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Activitats a Barcelona

 Dimarts, 28 de febrer Sabadell (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “ANTON BOSCH I CARDELLACH: FAMÍLIA I PATRIMONI”, a càrrec d’Àngels Casanovas i Josep Santesmases Dintre del Curs El metge Anton Bosch i Cardellach. Sabadell (1758-1829): un protagonista de la il·lustració i un memorialista excepcional A les set de la tarda a la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Aquest curs es realitzarà els dies 21 i 28 de febrer i 6, 13 i 27 de març a les set de la tarda. Cal inscripció prèvia. Preu: 20 € per al públic general i 15 € per a estudiants i membres de la Fundació Bosch i Cardellach. Preu d’una sessió: 5 €. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimarts, 28 de febrer Poble-sec (Barcelona)

XERRADA-COL·LOQUI: “JOSEP MARIA DE SAGARRA, EL PARAL·LEL I BARCELONA”, a càrrec de Júlia Costa A dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Francesc Boix (C/ de Blai, 34) Organitza: Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) Més informació: http://www.cerhisec.org.

 Dimecres, 29 de febrer Barcelona

CONFERÈNCIA: “EL NOU ORDRE MUNAL”, a càrrec d’Antoni Segura Dintre del Curs Conflictes i convergències en el món actual. De la crisi a les revoltes àrabs A les onze del matí al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) El curs està adreçat a alumnes de la UB. No obstant, les sessions estan obertes al públic sempre i quan l’aforament ho permeti. Organitza: Centre d’Estudis Històrics Internacionals, Universitat de Barcelona i Fundació Solidaritat UB Més informació: http://www.ub.es/cehi/.

 Dimecres, 29 de febrer Sabadell (el Vallès Occidental)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE JOVENTUT NACIONALISTA DE CATALUNYA: ESCOLA DE PATRIOTES, de Josep Lluís Martín i Berbois, a càrrec de Josep M. Solé i Sabaté i l’autor A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

2 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


 Divendres, 2 de març Barcelona

TERTÚLIA D’HISTÒRIA: “INICIS D’UN SINDICALISTA LLIBERTARI: JOAN PEIRÓ A BADALONA” A les sis de la tarda a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Ca l’Ardiaca, C/ de Santa Llúcia, 1) Organitza: Tot Història Associació Cultural Més informació: tothistoria@gmail.com.

 Divendres, 2 de març Vic (Osona)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE VIATJANT PER LA REALITAT: UNA REFLEXIÓ SOBRE LES CRÒNIQUES DE VIATGE, de Xavier Ginesta, a càrrec de l’autor A les set de la tarda al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Dissabte, 3 de març Argentona (el Maresme)

RECERCA ETNOLÒGICA I CENTRES D’ESTUDIS: PRESENTACIÓ DE L’INVENTARI DEL PATRIMONI ETNOLÒGIC DE CATALUNYA A les deu del matí al Saló de Pedra del Capítol (C/ Gran, 61) Cal inscripció prèvia, gratuïta, fins a l’1 de març, a l’a/e carles@irmu.org. Organitza: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Institut Ramon Muntaner i Centre d’Estudis Argentonins Més informació: http://www.irmu.org.

 Dissabte, 3 de febrer Barcelona

SORTIDA PER VEURE L’OBRA DE TEATRE EL MERCADER DE VENÈCIA, de William Shakespeare Sortida en autocar a les tres de la tarda a l’estació d’autobusos de Vic Cal inscripció prèvia. Preu: 43 € per als socis i 48 € per al públic general (inclou autocar i entrada) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

3 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Exposicions - Barcelona Fins al 4 de març Vic (Osona)

 Fins al 26 d’abril Sabadell (el Vallès Occidental)

EXPOSICIÓ “LLUÍS VILARÓ: L’ESCULTOR I 40 AMICS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Horari: de dimarts a dissabte d’11 a 13 h i de 18 a 20 h i diumenges i festius de 18 a 20 h Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

EXPOSICIÓ “LES VEUS DEL TÈXTIL. TESTIMONIS DE LA MEMÒRIA TÈXTIL DE SABADELL” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Gremi de Fabricants de Sabadell i Ajuntament de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

4 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Activitats al Penedès Dijous, 1 de març Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

CONFERÈNCIA: “L’APORTACIÓ DEL PENEDÈS AL ROMANTICISME CATALÀ”, a càrrec de Montserrat Comas i Güell Dintre del Cicle El Romanticisme al Penedès A dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Torras i Bages (Pl. de l’Oli, 20) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Dissabte, 3 de març Sitges (el Garraf)

VIII TROBADA DE CENTRES D’ESTUDIS I DE RECERCA DEL PENEDÈS A dos quarts de deu del matí a l’Espai Pere Stämpfli (C/ d’en Bosc, 9) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Grup d’Estudis Sitgetans, amb la col—laboració de l’Institut Ramon Muntaner Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 4 de març El Vendrell (el Baix Penedès)

ITINERARI LITERARI PEL VENDRELL, a càrrec de Neus Oliveras i Samitier Sortida a les onze del matí del pont de França Cal inscripció prèvia. Preu: 3 € per als socis i 5 € per al públic general. Màxim de 30 persones Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

5 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Activitats a Tarragona Dimarts, 28 de gener Reus (el Baix Camp)

CURS: “EL GUST PER LA LECTURA”, a càrrec de Montserrat de Anciola Dintre de l’Escola de Lletres A les sis de la tarda a la sala de projeccions del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Cal inscripció prèvia Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 1 de març Tarragona (el Tarragonès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’AIGUA A TARRAGONA, DE LA ROMANITZACIÓ A LA INDUSTRIALITZACIÓ, de Josep Maria Recasens i Comes, a càrrec de Lluís Navarro Miralles A les set de la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament (Pl. de la Font, 1) Organitza: Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver Més informació: http://www.guillemoliver.com.

 Dijous, 1 de març Falset (el Priorat)

PRESENTACIÓ DE LA REEDICIÓ DEL LLIBRE APROXIMACIÓ GEOLINGÜÍSTICA ALS PARLARS DEL PRIORAT, de Pere Navarro Gómez A les set de la tarda a l’Arxiu Comarcal del Priorat (Castell de Falset, s/n) Organitza: Carrutxa Més informació: http://www.carrutxa.org.

6 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Exposicions - Tarragona Fins al 29 de febrer Reus (el Baix Camp)

 Fins al 31 de març Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “CAMINS DE MUNTANYA: GR” Al vestíbul del Teatre Bartrina (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Centre Excursionista Reddis Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “PRESENT CONTINU (DIÀLEGS VISUALS INTERGENERACIONALS A L’ART DEL CAMP DE TARRAGONA” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 9 d’abril Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

 Fins al 29 d’abril Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “EL PESSEBRE DEL CENTRE MIRÓ” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró Més informació: http://www.centremiro.com.

EXPOSICIÓ “RECONSTRUCCIONS”, d’Antònia del Río A la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

Activitats a les Terres de l’Ebre Divendres, 2 de març Jesús (el Baix Ebre)

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE LA JOIERIA EN LA INDUMENTÀRIA TRADICIONAL A TORTOSA I LA SEVA RODALIA, a càrrec de Pepa Nogués Dintre del Cicle Cultura Viva 2012. La Recerca Etnològica a Catalunya A dos quarts de cinc de la tarda a la sala de plens de l’EMD Jesús (Pl. de la Immaculada, 8) Organitza: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Institut Ramon Muntaner i Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.irmu.org.

7 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Activitats a Lleida Dimarts, 28 de febrer Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA PLANA SALVATGE. VOLUM II, de Felip Gallart, a càrrec de Joan Reñé, Santi Arbós, German París Leza i l’autor A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i eParís editors Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 29 de febrer Lleida (el Segrià)

CONCERT, a càrrec del Duo Dicrezendo Dintre del Cicle de Música de Cambra de l’OJC A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 3 de març Santa Maria de Montmagastrell (Tàrrega, l’Urgell)

INICI DEL CURS D’INICIACIÓ A LA CONSTRUCCIÓ DE MARGES A dos quarts d’onze del matí al local social de Santa Maria de Montmagastrell El curs es realitzarà els dies 3, 17 i 24 de març Cal inscripció prèvia, gratuïta. Només cal pagar 22 € dels dinars dels dies 17 i 24 de març Organitza: Grup de Recerca Aladrell i Amics de l’Arquitectura Popular Més informació: http://www.aladrell.org i http://www.arquitecturapopular.com.

Exposicions - Lleida Fins al 28 de febrer La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

 Del 3 de febrer al 4 d’abril Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ "UdART POESIA" A l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (C/ de Sant Ermengol, 71) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

EXPOSICIÓ “100 ANYS D’ANARCOSINDICALISME” A les set de la tarda a la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Fundació Salvador Seguí i CGT Més informació: http://www.fpiei.cat.

8 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Activitats a Girona Divendres, 2 de març Santa Coloma de Farners (la Selva)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’AIGUA DEL TER A LA SELVA: INICIATIVES, USOS I CONFLICTES. 1837-1930, de Gerard Buxeda, a càrrec de David Pavon Gamero i l’autor A les vuit del vespre a la sala de plens del Consell Comarcal de la Selva (Pg. de Sant Salvador, 25-27) Organitza: Centre d’Estudis Selvatans Més informació: http://www.selvatans.cat.

Exposicions - Girona Fins al 12 de març Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 30 de març Castelló d’Empúries (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ: “EL PROJECTE AERÓPOLIS”, d’Edu Valderrey A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la Biblioteca Ramon Bordas (Pl. de les Monges, 2) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes I Fundació Josep Pla Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm

 Fins al 24 de juny L’Escala (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES, 1808-1814” Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i diumenges i festius, d’11 a 13 h Organitza: Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Salt i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

9 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


 Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a Andorra Dimarts, 28 de febrer Andorra la Vella (Andorra)

DIA DE LA CULTURA. LLIURAMENT DELS PREMIS ÀGORA CULTURAL 2011 A les vuit del vespre al vestíbul del Consell General (C/ de la Vall) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

Exposicions - Andorra Fins al 28 de febrer Andorra la Vella (Andorra)

EXPOSICIÓ "UdART FOTOGRAFIA" A la Universitat d’Andorra Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

10 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Noves incorporacions de revistes de centres d’estudis a RACO Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, les revistes dels centres d’estudis es poden consultar a text complet al repositori de revistes científiques en català RACO. Aquest mes de gener, des de l’Institut Ramon Muntaner hem introduït a RACO un nou títol de revista, la Miscel·lània del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Aquesta revista, que s’ha digitalitzat gràcies a la convocatòria d’ajuts a la digitalització de RACO de l’any 2010, es remunta a l’any 1985 i s’hi poden consultar a text complet tots els números, un total de 21. A més de la incorporació de la Miscel·lània del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, també trobareu al portal de RACO (http://www.raco.cat) els següents números d’altres publicacions periòdiques ja presents al repositori: − − − − − − −

El Sot de l’Aubó, editada pel Centre d’Estudis Canetencs. Ja està disponible el sumari i el text complet del núm. 37. Sessió d’Estudis Mataronins, del Museu-Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. Ja es pot consultar el sumari del núm. 27. Terme, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. El sumari del núm. 26 ja està disponible. Urtx, del Museu Comarcal de l’Urgell. Ja es pot consultar el sumari del núm. 25. Singladures, del Centre d’Estudis Vilassarencs. Els sumaris i els textos complets dels núm. 28, 29 i 30 ja estan disponibles. L’aiguadolç, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Ja està disponible el sumari del núm. 39. Lo senienc, del Centre d’Estudis Seniencs. El sumari del núm. 8 ja es pot consultar.

11 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


II Congrés Galeusca – Història. Nacions a l’Estatl’Estatnació: la Formació Cultural i Política de Nacions a l’Europa Contemporània Els dies 2, 3 i 4 de juliol de 2012 se celebrarà a la Bizkaia aretoa (UPV-EHU), a Bilbao, el II Congrés Galeusca – Història. Nacions a l’Estat-nació: la Formació Cultural i Política de Nacions a l’Europa Contemporània, organitzada pels departaments d’història contemporània de la Universitat del País Basc, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Santiago de Comportela i la Universitat de les Illes Balears, així com per diferents grups i centres d’investigació, entre els quals es troba l’Institut Ramon Muntaner. Les línies temàtiques al voltant de les quals girarà aquest congrés són les següents: 1.- Assemblees representatives i parlaments (segles XVI – XXI): trajectòries i biografies de parlamentaris i personal de les institucions representades. 2.- Biografies d’intel·lectuals, microbiografia de personalitats amb carsima. Relats i historiografies. 3.- Realitats transfrontereres de Galícia, Euskadi – Euskal Herria i Catalunya – Països Catalans Les persones que estiguin interessades en presentar una comunicació al II Congrés Galeusca – Història tenen temps fins al 29 de febrer per enviar-ne el títol i el resum, de menys de 80 paraules, a l’adreça electrònica itunal@ehu.es. Per a més informació: http://www.galeuscahistoria.com.

Nova edició del programa “Maiors” del Canal Terres de l’Ebre, dedicat als jocs tradicionals El passat 10 de febrer es va emetre un nou capítol del programa "Maiors" del Canal Terres de l'Ebre, dedicat en aquesta ocasió als jocs tradicionals a les Terres de l’Ebre. La tertúlia d’aquesta edició del programa anà a càrrec de Biel Pubill, professor d’Educació Física a l’IES de Flix i membre de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i del CERE, Mar Panisello, regidora de cultura de l’Ajuntament d’Amposta, i Elena Espuny, tècnica de patrimoni etnològic de l’Institut Ramon Muntaner. La producció d’aquesta nova edició del programa "Maiors" ha anat a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner, amb la participació de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta Podeu revisionar aquest programa al següent enllaç: http://vimeo.com/35027606. Per a més informació: http://www.canalte.cat i http://www.irmu.org.

12 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Notícies dels centres d’estudis VIII Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural a Menorca Els dies 9, 10 i 11 de març se celebraran a Alaior (Menorca) les VIII Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural a Menorca, organitzades pel Centre d’Estudis Locals d’Alaior. Els dos primers dies de les jornades es dedicaran a la presentació de ponències i comunicacions dedicades a la història local i el patrimoni cultural menorquins, mentre que el diumenge 11 de març es realitzarà una visita guiada per Alaior. Per assistir a aquestes jornades cal inscriure-s’hi prèviament. El preu de la inscripció és de 10 €, incloent-hi el certificat d’assistència. El CEL està gestionant amb la Universitat de les Illes Balears que els alumnes assistents a les jornades obtinguin 2 crèdits de lliure elecció, mentre que el Centre de Formació Permanent del Professorat atorga un certificat de 2 crèdits als assistents. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: cel@menorcaweb.net. També trobareu el programa complet de la jornada al portal de l’Institut Ramon Muntaner (http://www.irmu.org).

Convocatòries Termini: 20 d’abril de 2012

4T. CONCURS DE FOTOGRAFIA DE LA PEDRA SECA. Convoca: Ajuntament de Torrebesses i Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses. Cada participant, ja sigui fotògraf professional o aficionat, pot presentar un màxim de tres fotografies que tinguin com a tema “La pedra relacionada amb l’agricultura”, una reflexió entorn les construccions de la pedra i el seu ús en l’estil de treball. Dotació: Primer premi: 250 € i 75 € en material fotogràfic Premi de temàtica local (fotografies amb construccions situades al terme municipal de Torrebesses): 200 € i 50 € en material fotogràfic Segon premi: 100 € i 25 € en material fotogràfic Tercer premi: 75 € Més informació: http://www.torrebesses.cat i http://cipedraseca.blogspot.com.

13 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Altres notícies Dimarts, 28 de febrer Barcelona

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MANUAL D’HERÀLDICA I TÈCNICA DEL BLASÓ, d’Armand de Fluvià i Escorsa, a càrrec de Salvador Giner, Joan Maluquer i l’autor A les set de la tarda a la sala Prat de la Riba de l’IEC (C/ del Carme, 47) Organitza: Institut d’Estudis Catalans i Editorial Galerada Més informació: http://www.iec.cat.

 Dijous, 23 de febrer Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “FRANCESC ESTEVE GÁLVEZ, ARQUELÒGICS”, a càrrec de Cinta Montañés Dintre del Cicle Biografies Ampostines A dos quarts de vuit del vespre al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Antena del Coneixement de la URV a Tortosa i Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.urv.cat/antenes_coneixement/tortosa/index.html

 Dimecres, 29 de febrer Tarragona (el Tarragonès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE PRAESIDIVM, TEMPLVM ET ECCLESIA. LES INTERVENCIONS ARQUEOLÒGIQUES A LA CATEDRAL DE TARRAGONA, de Josep Maria Macias Solé Andreu Muñoz Melgar, Antonio Peña Jurado, Míriam Ramon Mas i Imma Teixell Navarro A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’Antiga Audiència (Pl. del Pallol) Organitza: Institut Català d’Arqueologia Clàssica Més informació: http://www.icac.net

 Dijous, 1 de març València (l’Horta)

CONFERÈNCIA: “EL XICOTET COMERÇ TRADICIONAL: TEMPS, NATURALESA I CULTURA”, a càrrec de Luis Enrique Alonso Dintre del III Cicle d’Etnoxerrades 2012 A les set de la tarda al Museu Valencià d’Etnologia (C/ de la Corona, 36) Organitza: Museu Valencià d’Etnologia Més informació: http://www.museuvalenciaetnologia.org.

 2, 3 i 4 de març Barcelona

TALLER DE FOTOGRAFIA: QUAN CAU LA NIT Al Museu Marítim de Barcelona (Drassanes Reials, s/n) Organitza: Museu Marítim de Barcelona Més informació: http://www.mmb.cat.

14 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


 Divendres, 2 de març Breda (la Selva)

PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ EL LLIBRE DE L’ORGANISTA JAYME ADROBAU. BREDA (18261844), de Joan Pellisa, a càrrec de l’autor A dos quarts de vuit del vespre al Centre Cultural Els Forns (C/ de Sant Iscle, 27) Organitza: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ajuntament de Breda i DINSIC Publicacions Musicals Més informació: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/etnologia/.

 Dissabte, 3 de març Roda de Ter (Osona)

CONFERÈNCIA: “LES TOMBES REIALS DEL MONESTIR DE SANTES CREUS”, a càrrec de Marina Miquel Dintre del 19è. Cicle de Conferències 2012: Projectes Singulars d’Arqueologia Catalana A les set de la tarda a la sala polivalent de la Biblioteca Bac de Roda (C/ de Bac de Roda, 1, bis) Organitza: Museu Arqueològic de l’Esquerda Més informació: m.a.esquerda@rodadeter.cat

15 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

BELTRAN CALVO, Vicent; HERRERO CALVET, Teresa (2011). Atles lingüístic de la Marina (ALMAR). Pedreguer: Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta; Mancomunitat Cultural de la Marina Alta. 158 p. ISBN: 978-84-939785-3-2. ISBN de l’obra completa: 978-84-939785-0-1.

BELTRAN CALVO, Vicent; HERRERO CALVET, Teresa (2011). Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Baixa: L’empremta mallorquina. Pedreguer: Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta; Mancomunitat Cultural de la Marina Alta. 254 p. ISBN: 978-84-939785-2-3 ISBN de l’obra completa: 978-84-939785-0-1

BELTRAN CALVO, Vicent (2011). Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Alta: L’empremta mallorquina. Pedreguer: Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta; Mancomunitat Cultural de la Marina Alta. 286 p. ISBN: 978-84-939785-1-8 ISBN de l’obra completa: 978-84-939785-0-1

16 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


CARRERAS CASANOVAS, Antoni [coord.] (2011). Història de la Conca de Barberà: Les arrels del passat. Montblanc: Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Cossetània. 351 p. ISBN: 978-84-9791-881-7 [Amb la col—laboració del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà]

Cooperació catalana [Barcelona], núm. 351 (febrer 2012). 27 p. ISSN: 1133-8415 [Edita: Fundació Roca i Galès]

ESTEBAN I SASTRE, MARINA (2011). La Guerra del Francès 1808-1814 a l’escala i al seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí). L’Escala: Centre d’Estudis Escalencs (Monografies locals; 10). 103 p.

17 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012


La Femosa [Artesa de Lleida], núm. 255 (novembre-desembre 2011). 30 p. [Edita: Associació Cultural La Femosa]

Lo senienc [La Sénia], núm. 8 (desembre 2011). 73 p. ISSN: 1888-2870 [Edita: Centre d’Estudis Seniencs]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

18 Núm. 7-2012

Del 28 de febrer al 5 de març de 2012

Agenda dels centres d'estudis 8 - 2012. Del 28 de febrer al 5 de març  

Agenda dels centres d'estudis 8 - 2012. Del 28 de febrer al 5 de març

Agenda dels centres d'estudis 8 - 2012. Del 28 de febrer al 5 de març  

Agenda dels centres d'estudis 8 - 2012. Del 28 de febrer al 5 de març