Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 20 al 26 de novembre de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

40

Núm. 40-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats al País Valencià Activitats a Andorra Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 7 p. 8 p. 12 p. 13 p. 15 p. 17 p. 18 p. 18 p. 19 p. 20 p. 22

1 Del 20 al 26 de novembre de 2012


Activitats a Barcelona 20 i 21 de novembre Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)

 Dimarts, 20 de novembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Dimarts, 20 de novembre Gràcia (Barcelona)

TALLER DE DIGITALITZACIÓ, a càrrec de Juanjo Cortés i Garcia A les set de la tarda a l’Arxiu Nacional de Catalunya (C/ de Jaume I, 33-51) Cal inscripció prèvia a l’a/e scgenealogia.cultura@gencat.cat. Preu: gratuït per als socis de la SCGHVSN i 10 € per al públic general. Organitza: Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Vexil—lologia, Sigil—lografia i Nobiliària Més informació: http://www.scgenealogia.cat.

DIDÀCTICA MUSICAL. “SOL MAJOR, RE MENOR... QUÈ VOL DIR?”, a càrrec de Joan Alsina A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL EL “CAS HUERTAS” I LA LLUITA PER LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ, de Francesc Escribano, a càrrec de Rubén Padilla Dintre del Cicle Retalls de la Nostra Història de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dimecres, 21 de novembre El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “SANT PAU, APÒSTOL D’EUROPA”, a càrrec d’Armand Puig Dintre del Cicle de Conferències sobre la Història de la Talla Romànica de Sant Pau A dos quarts de vuit del vespre a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau Organitza: Amics del Prat Més informació: http://www.amicsdelprat.cat.

 Dimecres, 21 de novembre Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL ELS BOMBARDEIGS FRANQUISTES AL PENEDÈS, de Ramon Arnabat, a càrrec de Josep M. Contel Dintre del Cicle Bombardeigs, Refugis i el Documental de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

2 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dijous, 22 de novembre Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CAPITÁN TRUENO Y EL SANTO GRIAL, d’Antonio Hernández, a càrrec de Francesc Franco Dintre del Cicle Cinema Made in Bruguera de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia, amb la col—laboració del Centre Cívic El Coll – La Bruguera Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dijous, 22 de novembre Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

CONFERÈNCIA: “EL CAPITÁN TRUENO: LA PLAYSTATION DELS ANYS CINQUANTA I SEIXANTA”, a càrrec de Jordi Codina i Francesc Franco A dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra (C/ del Segre, 24-32) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dijous, 22 de novembre Barcelona

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA SOCIETAT CORAL EL PENEDÈS I EL SEU TEMPS I DE L’EDICIÓ DEL SIMPOSI MILÀ I FONTANALS CELEBRAT A VILAFRANCA, a càrrec de Ramon Arnabat, Joan Solé i Bordes i Joan Cuscó A dos quarts de vuit del vespre a la sala Segarra de l’Ateneu Barcelonès (C/ de Canuda, 6) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Dijous, 22 de novembre Barcelona

PRESENTACIÓ DELS LLIBRES EL BAGES: CANÇONS, TONADES I BALLS POPULARS I EL LLIBRE DE L’ORGANISTA JAYME ADROBAU: BREDA (1826-1844), editats per la Direcció General de Cultura Popular A les vuit del vespre a la sala d’actes de la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

 Divendres, 23 de novembre Martorell (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “FRANCESC PUJOLS I L’HUMORISME: EL «PAPITU»”, a càrrec de Lluís Solà i Dachs Dintre del 50è. Aniversari de la mort de Francesc Pujols (1962-1912) A les set de la tarda a la Torre de les Hores (C/ del Mur, 63) Organitza: Fundació Francesc Pujols Més informació: http://www.fundacio-francescpujols.cat.

3 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Divendres, 23 de novembre Santa Perpètua de Mogoda (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA INAUGURAL: “’QUE LA LLUM ELÈCTRICA ENS IL·LUMINI’. ARRENCADA I DESENVOLUPAMENT DE L’ELECTRIFICACIÓ DE CATALUNYA”, a càrrec de J. C. Alayo Manubens. Presentació i benvinguda a càrrec de Neus Garcia Ribas i Pere Garcia Batalla Dintre de les VIII Jornades del CREM. Centenari de l’arribada de l’electricitat a Santa Perpètua de Mogodoa (1912-2012) A dos quarts de vuit del vespre al Centre Cívic El Vapor (C/ d’Enric Granados, s/n) Organitza: Centre de Recerques i Estudis Mogoda Més informació: evilasg@hotmail.com.

 Divendres, 23 de novembre Igualada (l’Anoia)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ESCULTURA MODERNA I MITOLOGIA CLÀSSICA: LA NISSAGA DELS CAMPANY (OBRADOR EDÈNDUM), de Salvador Oliva i March, a càrrec de Judit Subirachs i Burgaya A les vuit del vespre a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia (C/ de Joan Mercader, s/n) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’Ajuts a Publicacions de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada Més informació: http://www.cecianoia.org/

 Divendres, 23 de novembre Manresa (el Bages)

CONFERÈNCIA: “OLIBA, IMPULSOR DE L’ESPLENDOR I LA REFORMA DE L’ESGLÉSIA CATALANA”, a càrrec de Josep M. Martí i Bonet Dintre del Curs de Cultura Medieval 2012. L’Abat Oliba A les vuit del vespre a la sala d’actes del Casino de Manresa (C/ de Pere III, 27) Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

 24 i 25 de novembre Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dissabte, 24 de novembre Mataró (el Maresme)

XXIX SESSIÓ D’ESTUDIS MATARONINS A la seu del MASMM (C/ de Beata Maria, 3) Organitza: Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró Més informació: http://www.masmm.org.

4 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dissabte, 24 de novembre Pujalt (l’Anoia)

SORTIDA A PUJALT. VISITA A LES RESTES MUSEÏTZADES DEL CAMP D’ENTRENAMENT DEL XVIII COS DE L’EXÈRCIT POPULAR DE LA REPÚBLICA I VISITA GUIADA PEL POBLE Sortida en autocar a les nou del matí de la parada d’autobús de Sant Pau d’Ordal Preu: 20 € per als socis i 25 € per al públic general Organitza: Centre d’Estudis de Subirats Més informació: http://cesubirats.blogspot.com.es/

 Diumenge, 25 de novembre Igualada (l’Anoia)

MATINAL CULTURAL DE COMMEMORACIÓ DEL 180è. ANIVERSARI DE LA PORTADA D’AIGÜES A IGUALADA Trobada a les deu del matí a les antigues escoles de l’Espelt. Visites guiades a la mina de l’Espelt, a l’aqüeducte sobre la riera de l’Espelt, al dipòsit d’aigua de la plaça de l’Enxub i a la font de Neptú a la plaça del Rei Organitza: Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada Més informació: http://www.cecianoia.org/

 Dilluns, 26 de novembre Barcelona

ESPECTACLE LITERARI: MARAGALL A CASA, de Josep Maria Jaumà A les vuit del vespre a l’Arxiu Joan Maragall (C/ d’Alfons XII, 79) Preu: 12 € Organitza: Arxiu Joan Maragall Més informació: http://www.maragallacasa.cat.

Exposicions - Barcelona Fins al 25 de novembre Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme)

 Fins al 25 de novembre Manresa (el Bages)

EXPOSICIÓ “CLASSIC-KAS”, de Jordi Prat Pons A la sala d’exposicions del Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres (Ctra. de Sant Vicenç, 14 -Can Caralt-) Organitza: Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres Més informació: http://www.santandreudellavaneres.cat/museu.

EXPOSICIÓ “LA CIUTAT FERIDA. MANRESA, 19361937” Al Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40) Organitza: Associació Memòria i Història de Manresa, Museu Comarcal de Manresa i Ajuntament de Manresa Més informació: http://www.memoria.cat.

5 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Fins al 28 de novembre El Clot – Camp de l’Arpa (Barcelona)

 Fins al 30 de novembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 30 de novembre Castellar del Vallès (el Vallès Occidental)

 Fins al 30 de novembre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

 Fins al 2 de desembre Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “PORRAJMOS: EL GENOCIDI NAZI DEL POBLE GITANO” A l’Espai Antoni Miró Peris (Pl. de Carme Montjuriol) Organitza: Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa i Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) Més informació: thclotcarpa@gmail.com.

EXPOSICIÓ “MOSTRA GRÀFICA DE LES JORNADES PARLEM DEL NOU PASSEIG” A la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 14.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “LES VEUS DEL TÈXTIL” A la Sala Polivalent El Mirador (Pl. del Mirador, s/n) Horari: de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i de 16 a 20 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Ajuntament de Sabadell i Ajuntament de Castellar del Vallès Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “40 ANYS DE MOVIMENT VEÏNAL A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT” Al Centre Cultural Sanfeliu (C/ de l’Emigrant, 27) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet Més informació: http://www.celh.org.

EXPOSICIÓ “FRAGMENTS. CERÀMICA MURAL”, de Pep Madrenas Al Temple Romà de Vic (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat.

 Fins al 7 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 15 de desembre Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE FOIX. UN PROJECTE DE LLIBRES D’ART” A l’Espai FOC (Via Massagué, 5) Organitza: Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.fundaciojvfoix.org.

EXPOSICIÓ “EL CAPITÁN TRUENO: LA PLAYSTATION DELS ANYS 50 I 60”, de Francesc Franco i Jordi Codina A la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra (C/ del Segre, 24 – 32) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

6 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Fins al 20 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Del 20 de novembre al 20 de desembre Roquetes – Nou Barris (Barcelona)

EXPOSICIÓ “ENTRE UNA RIBA I L’ALTRA”, d’Assumpció Oristrell A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 14.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “EL CINEMA A NOU BARRIS” A l’Espai Via Favència (Via Favència, 288, edifici A) Horari: dimarts i dijous de 18 a 20.30 h. Cal concertar visita per a escoles i grups. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris Més informació: http://arxiuhistoric.blogspot.com.es/

Activitats al Penedès Divendres, 23 de novembre Sant Sadurní d’Anoia (l’Alt Penedès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE CARAMELLES I CARAMELLAIRES, d’Armand Beneyto, a càrrec de Joan Solé i Bordes i de l’autor A les vuit del vespre a la Biblioteca Municipal Bosch de Noya (C/ de Sant Pere, 36) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Dissabte, 24 de novembre Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

I TROBADA DE PERSONES DEL PENEDÈS VINCULADES AMB LES CIÈNCIES SOCIALS. L’ATUR JUVENIL I NOVES PERSPECTIVES DE FUTUR PER ALS JOVES PENEDESENCS A la sala d’actes del Vinseum (Pl. de Jaume I, 5) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 25 de novembre Vilanova i la Geltrú i Sitges (el Garraf)

SORTIDA. LES DEFENSES DE COSTA II – DE VILANOVA A SITGES Trobada a les nou del matí de davant de l’ermita de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

7 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


Exposicions - Penedès Fins al 25 de novembre Gelida (l’Alt Penedès)

 Fins al 30 de novembre Cunit (el Baix Penedès)

EXPOSICIÓ “ARDHARA”, de l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals del Penedès A la sala del Centre Cultural de Gelida (C/ de Jaume Via, 17) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Associació d’Artistes Plàstics i Visuals del Penedès Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

EXPOSICIÓ “ELS BOMBARDEIGS FRANQUISTES AL PENEDÈS” A la Biblioteca Pública Marta Mata (C/ de la Creueta, 17). Horari: de dilluns a divendres de 16 a 20 h. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, amb la col—laboració de l’Ajuntament de Cunit i la Biblioteca Pública Marta Mata Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Activitats a Tarragona Dimarts, 20 de novembre Reus (el Baix Camp)

SESSIÓ EN VEU ALTA. LECTURA DEL LLIBRE DIARI D’HIVERN, de Paul Auster, a càrrec del Col·lectiu En Veu Alta. Presentació d’Albert Nolla A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dimarts, 20 de novembre Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL PLAY AGAIN (TORNA A JUGAR), de Tonje Hessen Schei Dintre del FICMA. Cicle de Cinema de Medi Ambient A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

8 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dijous, 22 de novembre Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “COM CANVIA LA PERSONALITAT A MESURA QUE ENS FEM GRANS”, a càrrec d’Alexandra Cosí i Fabia Morales Dintre de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (Pg. de Colom, 26) Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Antena del Coneixement de la URV a Torredembarra Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

 Dijous, 22 de novembre Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA-AUDICIÓ: “L’ANELL DEL NIBELUNG, DE WAGNER”, a càrrec d’Enric Riu Dintre del Dia de la Música A les set de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 22 de novembre Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE L’AUDIOVISUAL VIATGE A LA CAPADÒCIA, a càrrec de Josep Maria Beltran A les set de la tarda a la sala seccional del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 22 de novembre Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “MARIE I IRENE CURIE”, a càrrec de Javier Castelo Torres Dintre de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ de la Mare de Déu de la Roca, 5) Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs i Antena del Coneixement de la URV a Montroig del Camp Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

 Dijous, 22 de novembre Cambrils (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “TURISME DE POSTAL”, de la Fundació Caixa Tarragona Dintre del Cicle de Tardor 2012 L’Arribada del Turisme a Cambrils (1950-1962) A les vuit del vespre a la sala Àmbits del Centre Cultural (C/ de Sant Plàcid, 18-20) Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

9 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dijous, 22 de novembre Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CHOCOLAT, de Claire Denis Dintre del Cicle de Cinema Àfrica A les deu de la nit a la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Divendres, 23 de novembre Reus (el Baix Camp)

 Divendres, 23 de novembre Alcover (l’Alt Camp)

XERRADA DE L’ESCOLA ESSENCIALISTA A dos quarts de vuit del vespre a la sala seccional del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

CONFERÈNCIA: “LES MEMÒRIES DE LES DONES: LA HISTÒRIA DE LA VIDA”, a càrrec de Coral Cuadrada Dintre del Cicle 35 Anys del Centre d’Estudis Alcoverencs A dos quarts de vuit del vespre a Ca Cosme (Pl. de Cosme Vidal, 5) Organitza: Centre d’Estudis Alcoverencs Més informació: cealcoverencs@tinet.cat.

 Dissabte, 24 de novembre Altafulla (el Tarragonès)

JORNADES DE DIVULGACIÓ. ARQUITECTURA I CONTEXT URBANÍSTICA. 1950-2010. A les set de la tarda a la seu del Centre d’Estudis d’Altafulla (C/ de les Escoles, 10A) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Centre d’Estudis d’Altafulla Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Dissabte, 24 de novembre Falset (el Priorat)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE UN CEL DE PLOM, de Carme Martí, sobre Neus Català, a càrrec de Montserrat Giné A les dotze del migdia a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa (C/ de Baix, 41) Organitza: Centre Quim Soler. La Literatura i el Vi Més informació: http://www.centrequimsoler.cat

 Dilluns, 26 de novembre Reus (el Baix Camp)

PECHA KUCHA (SOROLL DE CONVERSA). PRESENTACIÓ D’EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES, a càrrec d’Iban Cabrelles, Jaume Massó, Ester Ramon i Aleix González A les sis de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

10 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


Exposicions - Tarragona Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “PASSIÓ PRIVADA, PLAER PÚBLIC. OBRA GRÀFICA DE LA COL·LECCIÓ DE DANIEL GIRALT MIRACLE I DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

 Fins al 25 de novembre Cambrils (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “LA CAPUTXINADA. CRÒNICA GRÀFICA” Al Centre de la Imatge Mas Iglésias (C/ de Jaume Vidal i Alcover, 6) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Centre de la Imatge Mas Iglésias Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “AJUNTAMENTS DE POBLE”, del Centre d’Estudis Cambrilencs i el Museu d’Història de Cambrils Dintre del Cicle de Tardor 2012 L’Arribada del Turisme a Cambrils (1950-1962) A al Museu Molí de les Tres Eres (Via Augusta, 1) Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

 Fins al 28 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 30 de novembre Riudoms (el Baix Camp)

 Fins al 2 de desembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 31 de desembre Vila-rodona (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “CONSUM IN. LA NOSTRA FORÇA” Al Pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “AMICS DE PAPER”, de Mariona Roigé A la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

EXPOSICIÓ “MIRADOR”, d’Oriol Vilanova A la capella de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA. PINTURES” A la sala d’actes del Casal de Vila-rodona (C/ d’Enric Benet, 4-6) Organitza: Centre d’Estudis del Gaià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/gaia.

11 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Del 22 de novembre al 16 de gener Cambrils (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “TURISME DE POSTAL”, de la Fundació Caixa Tarragona Dintre del Cicle de Tardor 2012 L’Arribada del Turisme a Cambrils (1950-1962) A la sala Àmbits del Centre Cultural (C/ de Sant Plàcid, 18-20) Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

Activitats a les Terres de l’Ebre Dijous, 22 de novembre Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “ON ANEM ELS CATALANS?”, a càrrec d’Hadar Ayxandri Dintre del XI Cicle Història, Cultura Popular i Tradicional del Montsià A les sis de la tarda al Casino d’Amposta (C/ Major, 52) Organitza: Institut d’Estudis Comarcals del Montsià Més informació: iecmonts@tinet.fut.es.

 Dissabte, 24 de novembre Horta de Sant Joan (la Terra Alta)

SORTIDA A HORTA DE SANT JOAN

 Dissabte, 24 de novembre Horta de Sant Joan (la Terra Alta)

IX TROBADA D’ENTITATS I ASSOCIACIONS CULTURALS DE LES COMARQUES DE LA DIÒCESI DE TORTOSA. ARQUITECTURA I ORGANITZACIÓ TERRITORIAL TEMPLERA A LES TERRES DE L’EBRE

Dintre dels Tastets de Patrimoni Terres de l’Ebre Tardor 2012 Sortida en autocar a les nou del matí de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa (Pg. de Ribera, 11) Visita guiada a l’Ecomuseu dels Ports, el Centre Picasso d’Horta, el convent de Sant Salvador i ruta picassiana pels indrets del poble. Cal inscripció prèvia, fins al 21 de novembre. Preu: 30 € (inclou autocar i dinar) Organitza: Institut Ramon Muntaner i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.irmu.org.

A dos quarts de deu del matí a la sala d’imatges del Cap de l’Ecomuseu dels Ports (Antic Hospital). Cal inscripció prèvia, a l’adreça merce@irmu.org. Preu del dinar: 14 €. Organitza: Centre Picasso d’Orta, Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports, Institut Ramon Muntaner, Museu de les Terres de l’Ebre i Universitat Rovira i Virgili Més informació: http://www.irmu.org.

12 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dissabte, 24 de novembre Garcia (la Ribera d’Ebre)

TALLER DE JOTA CANTADA, a càrrec d’Artur Gaya D’11 a 14 h i de 16 a 19 h a la sala d’actes de l’Ajuntament de Garcia (C/ Major, 31) Preu: 5 €. Cal inscripció prèvia a l’a/e cere@riberadebre.org. Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i Túbal Més informació: http://www.riberadebre.org.

Exposicions – Terres de l’Ebre Fins al 2 de desembre Horta de Sant Joan (la Terra Alta)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A l’Ecomuseu dels Ports (Antic Hospital d’Horta) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports i Centre Picasso d’Orta Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats a Lleida Dimarts, 20 de novembre Mollerussa (el Pla de l’Urgell)

EXPERIMENTS AL·LUCINANTS

 Dimarts, 20 de novembre Lleida (el Segrià)

TALLER INTRODUCTORI A LA TRADUCCIÓ AL XINÈS, a càrrec de Sara Rovira-Esteva

Dintre de la Setmana de la Ciència a les Terres Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Dintre del Cicle de Conferències sobre la Xina. Centenari de la Proclamació de la República Xinesa A les set de la tarda al saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1) Organitza: Universitat de Lleida, amb la col—laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

13 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dimarts, 20 de novembre Lleida (el Segrià)

ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS DE L’ASSOCIACIÓ ANTI-SIDA A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 21 de novembre Les Borges Blanques (les Garrigues)

EXPERIMENTS AL·LUCINANTS

 Dimecres, 21 de novembre Sort (el Pallars Sobirà)

CONFERÈNCIA: “LLEGIR PER GUST, UN DRET DE TOTS ELS INFANTS I JOVES”, a càrrec d’Enric Queralt

Dintre de la Setmana de la Ciència a les Terres Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Dintre del Cicle Pallars Lector A les sis de la tarda a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà (C/ de Joaquim Sostres, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 21 de novembre Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA TESTAMENTÀRIA DE GASPAR DE PORTOLÀ, de Fernando Boneu Companys i Isidre Puig Sanchis A dos quarts de vuit del vespre a la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 22 de novembre Tàrrega (l’Urgell)

EXPERIMENTS AL·LUCINANTS Dintre de la Setmana de la Ciència a les Terres Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 23 de novembre Almacelles (el Segrià)

CONCERT DE JAZZ, a càrrec de Xavier Monge Quartet & Tui Higgins Dintre del Cicle Jazztardor A les vuit del vespre al Centre Cultural d’Almacelles (C/ Major, 36) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 23 de novembre Cervera (la Segarra)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BRIEF ENCOUNTER, de David Lean Dintre del Cicle Visions David Lean de la Filmoteca Terres de Lleida A les deu de la nit a la sala Francesc Buireu (C/ de Manuel Ibarra, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

14 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dilluns, 26 de novembre Lleida (el Segrià)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA GREAT EXPECTATIONS, de David Lean Dintre del Cicle Visions David Lean de la Filmoteca Terres de Lleida A les set de la tarda i a les deu de la nit al CaixaFòrum Lleida (Av. de Blondel, 3) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida Fins al 12 de desembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “HUMANS”, de Jordi Jové, Maite Villafranca i Jordi Zaldívar A lla Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dijous, 22 de novembre Figueres (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “PODER POLÍTIC I SOCIETAT CIVIL DURANT EL FRANQUISME”, a càrrec d’Albert Testart Dintre del Cicle de Conferències Figueres dins la Història de Catalunya A un quart de nou del vespre al Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Organitza: Patronat de la Catequística, La Cate i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.iee.cat.

15 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Divendres, 23 de novembre Banyoles (el Pla de l’Estany)

CONFERÈNCIA INAUGURAL DEL XIX COL·LOQUI DE TARDOR DEL CENTRE D’ESTUDIS COMARCALS DE BANYOLES: “SANT BENET, UNA VEU PER AL SEGLE XXI”, a càrrec del Pare Abat de Montserrat, I PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS SENYORS DE BANYOLES: ELS ABATS DEL MONESTIR DE SANT ESTEVE, de Joan Anton Abellan i Josep Grabuleda A les set de la tarda a l’auditori del Centre d’Estudis Musicals de Banyoles (Pl. Major, 40) Aforament limitat. Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Universitat de Girona i Museus de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

 24 i 25 de novembre Banyoles (el Pla de l’Estany)

XIX COL·LOQUI DE TARDOR DEL CENTRE D’ESTUDIS COMARCALS DE BANYOLES. MONESTIR I TERRITORI A l’auditori del Centre d’Estudis Musicals de Banyoles (Pl. Major, 40) Cal inscripció prèvia. Preu: 30 € per al públic general, 15 € per a estudiants i gratuït per a socis del CECB i personal de la UdG Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Universitat de Girona i Museus de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

Exposicions - Girona Fins al 9 de desembre Girona (el Gironès)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la sala d’exposicions del Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Fundació Josep Pla i La Cate Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm.

 Fins al 3 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

16 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Fins al 5 de gener Ripoll (el Ripollès)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES” Al Museu Etnogràfic de Ripoll (Pl. de l’Abat Arnulf) Horaris: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 i de 16 a 18 h i diumenges i festius, de 10 a 14 h. Organitza: Patronat Francesc Eiximenis, Ajuntament de Ripoll, Museu Etnogràfic de Ripoll i Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

 Fins al 7 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ARBOREUM”, d’Albert Cuevas A l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats al País Valencià

 Dimarts, 20 de novembre Gandia (la Safor)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 1 DE LA REVISTA AULA DE LLETRES VALENCIANES: REVISTA VALENCIANA DE FILOLOGIA, a càrrec d’Abelard Saragossà, Josep A. Mas Castells i Enric Ferrer Solivares A dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Central de Gandia (C/ Major, 1) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

 23 i 24 de novembre Benidorm i la Vilajoiosa (la Marina Baixa)

 Divendres, 23 de novembre Benigànim (la Vall d’Albaida)

IV JORNADES DE PATRIMONI DE LA MARINA BAIXA. LA MARINA BAIXA AL SEGLE XIX El dia 23 a la Casa del Fester de Benidorm (C/ de la Biga, 3) i el dia 24 a la Barbera dels Aragonés (C/ del Huit de Maig, s/n) de la Vilajoiosa Organitza: Associació d’Estudis de la Marina Baixa Més informació: http://www.aemaba.com.

CONFERÈNCIA SOBRE JOAN FUSTER, a càrrec de Francesc Pérez Dintre del Cicle 50 Anys de Nosaltres els valencians A dos quarts de vuit del vespre a l’Espai Jove (C/ de la Solana, 1) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

17 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dissabte, 24 de novembre El Palomar (la Vall d’Albaida)

 Dissabte, 24 de novembre Benicarló (el Maestrat)

PRESENTACIÓ DEL CALENDARI DE FESTES, TRADICIONS I GASTRONOMIA DEL 2013 A les set de la tarda a la sala multiusos de l’Ajuntament del Palomar (Pl. de la Constitució, 6) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

CONFERÈNCIA: “ALEJANDRO MAGNO, ENTRE LA HISTORIA Y LA LEYENDA”, a càrrec de Pedro Barceló A les set de la tarda al Saló Gòtic de l’Antic Ajuntament de Benicarló Organitza: Centre d’Estudis del Maestrat Més informació: http://www.cemaestrat.org.

Activitats a Andorra

 Divendres, 23 de novembre Andorra la Vella (Andorra)

CONFERÈNCIA I TAST DE VINS: “VINS I MATEMÀTIQUES. EL PLAER DE DEGUSTAR UN VI AMB UNA PINZELLADA MATEMÀTICA”, a càrrec de Yolanda Colom i Torrens i Rosa Vila i Barnils Dintre del XXVII Cicle de Conferències del SAC. 50 anys del Telstar i 100 anys de Turing A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna (C/ de Mossèn Cinto Verdaguer, 4) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Calendari dels centres d’estudis 2012 Com cada any, des de l’Institut Ramon Muntaner ja hem començat a preparar el Calendari dels centres d’estudis 2013, en què es recolliran totes les activitats dels centres d’estudis de l’any vinent. Tots aquells centres d’estudis que ja tinguin activitats programades per al 2013 i que vulguin que aquestes apareguin al calendari caldrà que enviïn el títol de l’activitat i el dia i mes de realització a merce@irmu.org abans del 23 de novembre. En el cas que no hi hagi definit el dia, com a mínim s’haurà d’indicar quin mes es farà.

18 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


VIII Col.loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. La religió als Pirineus: territori, societat i cultura El VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre de 2013 a Núria (el Ripollès), se centra en l’estudi de la incidència de la religió als Pirineus al llarg de la història des de perspectives diverses i actuals (antropologia, etnologia, història, art i patrimoni, economia i turisme cultural, política, organització territorial, etc.). En aquesta ocasió el Col·loqui s’estructura en dos àmbits, als quals es podran presentar comunicacions (Àmbit 1: Paisatges de la religió: cultura material i immaterial vinculada a la religió als Pirineus i Àmbit 2: La religió en la història pirinenca: continuïtats i ruptures) i en la taula rodona “Religió, patrimoni i poder”. Els interessats en participar en aquest col·loqui mitjançant la presentació d’una comunicació als dos àmbits poden enviar les seves propostes en forma de resum, amb una extensió màxima d’entre cinc-cents i dos mil caràcters. El termini per presentar aquests resums és el 15 de juliol de 2013. Cal trametre el resum a l’adreça de correu electrònic pineda@irmu.org. El termini per lliurar el text definitiu, que haurà de tenir una extensió d’entre 21.000 i 25.000 caràcters, és el dia 2 de setembre de 2013. El preu de la inscripció general serà de 60 € i el de la inscripció reduïda- per a membres de centres d’estudis i estudiants – serà de 40 €. El preu dóna dret a les actes, als dinars de dissabte i diumenge, al cremallera i a les activitats complementàries que es programin. La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via electrònica (mitjançant la butlleta que trobareu a www.irmu.org) abans del 25 de setembre de 2013. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Patronat Francesc Eiximenis – Diputació de Girona, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Centre d’Estudis Ribagorçans i Institut Ramon Muntaner.

19 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Convocatòries Termini: 2 de gener de 2013

III PREMI D’INVESTIGACIÓ HISTÒRICA DE LES DONES A CASTELLÓ Convoca: Ajuntament de Castelló Poden optar a premi tots els treballs amb caràcter d'investigació, escrits en valencià o castellà, que siguin inèdits i originals, i que aborden la història de les dones a la província de Castelló. Dins de l'àmplia gamma de temàtiques abordables de la història de les dones, l'orientació, cronologia i tema concret del treball que es presentarà seran lliures Dotació: 1.500 €. Més informació: http://www.castello.es.

 Termini: 10 de març de 2013

VII PREMIS LITERARIS POBLE DE SUERA. PREMI D’ASSAIG FONT DE SUERA Convoca: Centre Cultural de Suera Aquest premi s'atorgarà a un estudi o treball d'investigació escrit en valencià sobre qualsevol aspecte del municipi de Suera: història, cultura, art, geografia, tradicions, folklore, etc. Les obres que s'hi presentin han de ser originals, inèdites i no poden haver guanyat cap altre concurs. Dotació: 250 €, trofeu i diploma Més informació: http://www.centreculturalsuera.com/

Altres notícies Convocatòries Dimarts, 20 de novembre Girona (el Gironès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’ARTESANIA A GIRONA AL SEGLE XV, de Sandra Bernato, a càrrec de Flocel Sabaté i Narcís Figueras A les set de la tarda a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura (Pl. de l’Hospital, 6) Organitza: Casa de Cultura de la Diputació de Girona i Pagès editors Més informació: http://www.pageseditors.cat.

20 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


 Dimecres, 21 de novembre El Talladell, Tàrrega (l’Urgell)

CONFERÈNCIA: “EL JACIMENT DE LA ROSSELLA (TÀRREGA, L’URGELL): UN CAMP DE SITGES ASSOCIAT A UN HÀBITAT IBÈRIC TARDÀ (SEGLES II I II ANE)”, a càrrec d’O. Escala, A. Moya, A. Vidal i E. Tartera Dintre del Cicle de Conferències 2012. La Descoberta del Patrimoni del Canal Segarra-Garrigues a la Comarca de l’Urgell A dos quarts de nou del vespre a l’Espai Molí del Talladell (Pl. de la Pica) Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega i Ajuntament de Tàrrega Més informació: www.museutarrega.com.

 22 i 23 de novembre Girona (el Gironès)

 Dijous, 22 de novembre Vic (Osona)

VIII TROBADA D’ESTUDIOSOS DEL MONTSENY A la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (C/ de Maria Aurèlia Campmany, 69) Organitza: Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Universitat de Girona Més informació: s.parcsn.jornades@diba.cat.

TAULA RODONA: “EDUCACIÓ EMPRENEDORA ALS CENTRES EDUCATIUS I CUSTÒDIA DEL TERRITORI: UN BINOMI AMB MÚLTIPLES POSSIBILITATS”, amb la participació de Guillem Riera, Marina Garcia, Brittany Koteles i un representant de la Xarxa de Custòdia del Territori A les sis de la tarda a la sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic (Masia Torre dels Frares) Organitza: Xarxa de Custòdia del Territori Més informació: http://www.custodiaterritori.org.

 Diumenge, 25 de novembre VISITA GUIADA AL PARC ARQUEOLÒGIC DE LA Amposta (el Montsià) CARROVA I ITNERARI PEL CAMÍ DE SIRGA DEL DELTA D’onze del matí a dues de la tarda al Parc Arqueològic de la Carrova Preu: 2 € per persona Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

21 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos [Figueres], núm. 43 (2012). 456 p. ISSN: 1136-0267

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

FIGUERAS CAPDEVILA, Narcís; LLINÀS POL, Joan [coord.] (2012). Homes i dones de la Selva: Diccionari biogràfic. [Santa Coloma de Farners]: Consell Comarcal de la Selva; Centre d’Estudis Selvatans. 415 p. ISBN: 978-84-616-0336-2.

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Sarrià [Altea; Vilajoiosa], núm. 8 (estiu 2012). 159 p. ISSN:1138-7793 [Edita: Associació d’Estudis de la Marina Baixa]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

22 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012


Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

23 Núm. 40-2012

Del 20 al 26 de novembre de 2012

Agenda dels centres d'estudis 40 - 2012 - Del 20 al 26 de novembre de 2012  
Agenda dels centres d'estudis 40 - 2012 - Del 20 al 26 de novembre de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 40 - 2012 - Del 20 al 26 de novembre de 2012