Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 24 al 30 de gener de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

2 2012

3 2012 Núm. 3-2012

Sumari Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l'Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a Andorra Activitats a l’Alguer Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 5 p. 6 p. 8 p. 8 p. 10 p. 12 p. 12 p. 13 p. 14 p. 14 p. 15 p. 16

1 Del 24 al 30 de gener de 2012


Activitats a Barcelona

 Dimarts, 24 de gener Barcelona

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL ELS BRIGADISTES ENTRE NOSALTRES I DE L’EXPOSICIÓ “PRELUDI DE L’ÚLTIMA BATALLA. LES BRIGADES INTERNACIONALS AL PRIORAT. 1938” A les set de la tarda al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) Organitza: Associació No Jubilem la Memòria, Memorial Democràtic i Museu d’Història de Catalunya Més informació: http://www.nojubilemlamemoria.cat.

 Dimarts, 24 de gener Montjuïc (Barcelona)

SESSIÓ DE MEMÒRIA ORAL. TAULA RODONA OBERTA: “PARLEM DELS BARRIS DE LA MARINA: EL POLVORÍ”, amb la participació de José Molina, Eli Roldán Álvarez, Marina Barco, Engracia Coto i Marisa Grima Dintre del programa Parlem dels Barris de la Marina A les set de la tarda a la sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel (C/ d’Amnistia Internacional, 10) Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc i Biblioteca Francesc Candel Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

 Dimarts, 24 de gener Sabadell (el Vallès Occidental)

DIDÀCTICA MUSICAL: “L’APARENT FALTA DE RELACIÓ O L’ESCOLTA ERRÀTICA”, a càrrec de Manel Ribera A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimecres, 25 de gener Barcelona

CONFERÈNCIA: “ME’N VAIG A BARCELONA: L’ANNEXIÓ DELS POBLES DEL PLA DE BARCELONA”, a càrrec de Pau Vinyes i Roig Dintre del curs d’Història de Barcelona A les set de la tarda a la Nau Ivanow (C/ d’Hondures, 28-30, baixos) Cal inscripció prèvia. Preu total del curs: 90 € per als socis i 120 € per als no socis. 60 € per a estudiants, aturats i jubilats. Preu de la sessió individual: 100 €. Organitza: Tot Història Associació Cultural Més informació: tothistoria@gmail.com.

2 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


 Dijous, 26 de gener Sabadell (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “ESTA TDE LA CIÈNCIA I TECNOLOGIA DE LA FUSIÓ NUCLEAR. EL PROJECTE ITER”, a càrrec d’Octavi Quintana Trias Dintre del Cicle Marie Curie: Apicacions, Riscs i Mites de la Radioactivitat A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dijous, 26 de gener Gràcia (Barcelona)

TERTÚLIA: ELS TRES TOMBS DE SANT ANDREU, a càrrec de Quildo Serrano Dintre d’El Racó de la Història. Tertúlies del Taller d’Història A les vuit del vespre a la Fundació Festa Major de Gràcia (C/ d’Igualada, 10) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://www.tallerhistoriadegracia.cat.

 Divendres, 27 de gener Vic (Osona)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MEMÒRIES DEL DOCTOR BIODRAMINA, de Joan Uriach Marsal, a cura de Genís Sinca, a càrrec d’Antoni i Pilarín Bayés de Luna i Miquel Ylla-Català i Genís A dos quarts de vuit del vespre al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

 Dissabte, 28 de gener Barcelona

VISITA GUIADA AL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA

 Diumenge, 29 de gener Barcelona

VISITA GUIADA A LES EXPOSICIONS “CARTELLS D’UN TEMPS, D’UN PAÍS”, “L’ESCOLA DE L’EVASIÓ” I “IMPRESSIONISTES. MESTRES FRANCESOS DE LA COL·LECCIÓ CLARK”

Sortida en autocar a un quart de nou del matí de l’Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà (C/ del Bisbe Morgades, 1) Cal inscripció prèvia. Preu: 8 € per persona. Places limitades Organitza: Centre d’Estudis Voltreganès Més informació: cevoltreganes@hotmail.com.

Sortida en autocar de la parada d’autobús de la plaça del Penedès de Vilafranca a un quart de nou del matí; de la para d’autobús de l’av. de Jaume Carner del Vendrell, a tres quarts de nou del matí, i a l’estació d’autobusos de Vilanova i la Geltrú, a les nou del matí. Cal inscripció prèvia. Preu: 48 € per als socis de l’IE Penedesencs i 50 € per al públic general (inclou el transport, el dinar, les exposicions i els guies) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

3 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


 Diumenge, 29 de gener Roquetes – Nou Barris (Barcelona)

ITINERARI: SESSIÓ CONTÍNUA. PASSEIG PER LA MEMÒRIA D’UN MÓN OBLIDAT. ELS CINEMES DE ROQUETES – NOU BARRIS, a càrrec de Ricard Fernàndez i Valentí i Roberto Lahuerta Dintre del Cicle Passejades pel Barri Sortida a les nou del matí de la plaça de Llucmajor Organitza: Grup d’Història de Nou Barris i Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris Més informació: arxiuhistoric@yahoo.es.

 Diumenge, 29 de gener Gràcia (Barcelona)

ITINERARI HISTÒRIC PER GRÀCIA. LA CONSTRUCCIÓ DE GRÀCIA. LES PLACES Sortida a dos quarts d’onze del matí de la cantonada dels carrers de Berga i del Cigne, al costat del Mercat de la Llibertat Cal inscripció prèvia. Preu: 9 € per al públic general, 4.5 € per als socis del Taller d’Història de Gràcia. Preus especials pera grups Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://www.tallerhistoriadegracia.cat.

 Diumenge, 29 de gener Montjuïc (Barcelona)

PASSEJADA PEL BARRI DEL POLVORÍ Dintre del programa Parlem dels Barris de la Marina Trobada a les onze del matí a la plaça de Teresa Claramunt Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc, Biblioteca Francesc Candel i AAVV d’El Polvorí Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

 Diumenge, 29 de gener Sarrià – Sant Gervasi (Barcelona)

COMMEMORACIÓ DELS 25 ANYS DE LA MORT DE J. V. FOIX. PARLAMENT, a càrrec de Xavier Lloveras, I LECTURA DE POEMES DE J. V. FOIX, per part del públic assistent A les dotze del migdia al cementiri de Sarrià Tothom que vulgui participar en l’acte llegint un poema caldrà que ho indiqui amb anterioritat Organitza: Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.fundaciojvfoix.org.

4 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Exposicions - Barcelona  Fins al 31 de gener Montjuïc (Barcelona)

EXPOSICIÓ “MOSTRA GRÀFICA DEL BARRI DEL POLVORÍ” Dintre del programa Parlem dels Barris de la Marina A la Biblioteca Francesc Candel (C/ d’Amnistia Internacional, 10) Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc, Biblioteca Francesc Candel, Associació de Veïns del Polvorí, CEIP El Polvorí i EBM Bellmunt Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

 Del 20 de gener al 12 de febrer Vic (Osona)

 Fins al 26 de febrer Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ “EUSEBI BALCELLS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

EXPOSICIÓ “ELS PUJOL, CINC GENERACIONS D’ESCULTORS DEL BARROC TARDÀ” A la sala d’exposicions de la Casa Gòtica (Pl. de l’Església, 4) Horari: divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Més informació: http://www.cea.cat.

Activitats al Penedès  Diumenge, 29 de gener Gelida (l’Alt Penedès)

 Diumenge, 29 de gener Gelida (l’Alt Penedès)

DIADA DE SANT PAU A dos quarts de dotze del migdia al Castell de Gelida Organitza: Associació d’Amics del Castell de Gelida Més informació: http://www.castellgelida.org.

RUTA MODERNISTA DE GELIDA Sortida a les dotze del migdia de la plaça de l’Església Cal inscripció prèvia. Preu: 3 € per persona. Gratuït per als menors de 9 anys. Organitza: Associació d’Amics del Castell de Gelida Més informació: http://www.castellgelida.org.

5 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Activitats a Tarragona  Dimarts, 24 de gener Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL MÓN DES DE L’AGUT, de Josep Santesmases, a càrrec de Jordi Llavina i l’autor Dintre del Cicle Veus Literàries A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 26 de gener Torredembarra (el Tarragonès)

 Dissabte, 28 de gener Reus (el Baix Camp)

CLUB DE LECTURA. TRES SOMBREROS DE COPA, de Miguel Mihura, amb la participació de Ramón García A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (C/ de Pompeu Fabra 5A Parc de Cal Llovet) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Antena del Coneixement de la URV a Torredembarra Més informació: http://www.sinibald.cat.

MOSTRA-TALLER DE CANT IMPROVISAT DELS PAÏSOS CATALANS A La Palma (C/ Ample, 75) Cal inscripció prèvia. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Carrutxa i Caramella Més informació: http://www.carrutxa.org.

 Dissabte, 28 de gener Reus (el Baix Camp)

TALLER DE DRAMATÚRGIA TEATRAL. “UN DIA ESCRIVINT TEATRE”, a càrrec de Toni Cabré De deu del matí a dues de la tarda i de quatre de la tarda a vuit del vespre al Centre de Lectura (C/ Major, 15) Cal inscripció prèvia. Organitza: Centre de Lectura de Reus i Escola de Lletres de Tarragona Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Diumenge, 29 de gener Torredembarra (el Tarragonès)

ESPAI DE DEBAT AMB CINEMA. SIN LÍMITES, de Neil Burger. Presentació a càrrec d’Olga Esteso Dintre del Cicle La Màgia o la Maledicció de ser “Especial” A les sis de la tarda a la sala de reunions del Casal Municipal (Pl. del Castell, 8) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

6 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Exposicions - Tarragona  Fins al 29 de gener Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ DE PINTURA I ESCULTURA EN ALUMINI “PERFILES”, d’AMEGRA A la sala Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins al 29 de gener Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “EXPERIÈNCIES D’AUTOCOMPOSTATGE A CATALUNYA” Al pati de Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins al 5 de febrer Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “LOS OJOS”, d’Iñaki Bonillas Dintre del Cicle Catedrals A la Capella de Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins a l’11 de febrer Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “WAR GAMES (VIDEOINSTAL·LACIÓ DOCUMENTAL)”, d’Alba Sotorra Clua A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Diputació de Tarragona Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 9 d’abril Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “EL PESSEBRE DEL CENTRE MIRÓ” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró Més informació: http://www.centremiro.com.

7 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre  Dijous, 26 de gener Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “EL NOU MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE”, a càrrec d’Àlex Farnós Dintre del X Curs Història, Cultura Popular i Tradicional del Montsià 2011-2012 A les sis de la tarda al Casal Municipal (Ctra. Simpàtica, 6) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut d’Estudis Comarcals del Montsià Més informació: iecmonts@tinet.fut.es.

 Dissabte, 28 de gener La Fatarella (la Terra Alta)

INICI DEL CURS DE FORMACIÓ DE TREBALL AMB PEDRA EN SEC. RESTAURACIÓ DELS PORTELLS (MARGES CAIGUTS) DELS SEGURETS DE LA FATARELLA El curs es realitzaran els dies 28 de gener, 11 i 25 de febrer i 10 i 24 de març de nou del matí a dos quarts de dues de la tarda Cal inscripció prèvia Organitza: Fundació el Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

Activitats a Lleida  Dimarts, 24 de gener Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DIBUIXOS I CARICATURES DE JESÚS MONCADA, a cura de Mercè Biosca, a càrrec de Magda Gòdia Ibarz, Rosa Pujol Esteve, Lluís Pagès Marigot, Maria-Pau Cornadó i Teixidó i Mercè Biosca Postius A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Pagès editors Més informació: http://www.fpiei.cat.

8 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


 Dijous, 26 de gener Cervera (la Segarra)

FILMOTECA DE CATALUNYA. PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULES DE SEGUNDO DE CHOMÓN Dintre del Cicle El Fons de la Filmoteca A les deu de la nit a la sala Francesc Buireu del Casal Municipal (Pl. de Santa Anna, 2) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 27 de gener Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “ASPÈCTES DESTACABLES DERA POLITICA LINGÜÍSTICA DER OCCITAN EN CATALONHA E ARAN” A les set de la tarda a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Càtedra d’Estudis Occitans i Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 28 de gener El Palau d’Anglesola (les Garrigues)

JORNADA EL PATRIMONI DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA. RECULL, RECUPERACIÓ I RECERCA A LES GARRIGUES I AL PLA D’URGELL. PRIMERA SESSIÓ A partir de les cinc de la tarda Organitza: Centre d’Estudis de les Garrigues i Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Més informació: mascansa.crpu@gmail.com; ce.es.garrigues@hotmail.com.

 Dissabte, 28 de gener Solsona (el Solsonès)

PREESTENA DEL DOCUMENTAL EMBOSCATS: MEMÒRIA D’UNA GEOGRAFIA SECRETA A les set de la tarda al Teatre Comarcal de Solsona (C/ del Vall Fred, 20) El documental s’estrenarà al Canal 33 el divendres 3 de febrer a les 23.55 h, amb reemissions els dies 6 (12 h ) i 9 (17.20 h) Cal confirmar l’assistència prèviament al telèfon 630 180 388 Organitza: Centre d’Estudis Lacetans, Televisió de Catalunya i E2S Produccions Més informació: http://www.lacetans.org.

 Dilluns, 30 de gener Lleida (el Segrià)

TERTÚLIA: “L’ORFEÓ LLEIDATÀ, 150 ANYS AMB LA SEU VELLA”, a càrrec de Miquel Àngel SorianoMontagut Dintre de la Tertúlia dels darrers dilluns de mes. Parlem de la Seu Vella A dos quarts de vuit del vespre al local social de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida (C/ Major, 29, 2n. 1a.) Organitza: Associació Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org.

9 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Exposicions Exposicions - Lleida

 Fins al 19 de febrer Lleida (el Segrià)

 Fins al 26 de febrer Tàrrega (l’Urgell)

EXPOSICIÓ “MY FAVORITE THINGS”, de Carles Porta A la sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

EXPOSICIÓ “1808-1810. EL PLA DE LLEIDA EN GUERRA” Al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega (C/ Major, 11) Horari: feines, de 19 a 21 h; diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 28 de febrer La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

EXPOSICIÓ "UdART POESIA" A l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (C/ de Sant Ermengol, 71) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

Activitats a Girona  Divendres, 27 de gener Maçanet de la Selva (la Selva)

VII FÒRUM SALVADOR ESPRIU. MARIA MERCÈ ROCA A dos quarts de nou del vespre al Restaurant La Nau (Av. de Sant Jordi, 1) Cal inscripció prèvia a l’adreça info@tallerhistoriamassanet.cat. Organitza: Taller d’Història de Maçanet de la Selva Més informació: http://www.tallerhistoriamassanet.cat.

10 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


 Diumenge, 29 de gener Hostalric i Breda (la Selva)

VISITA COMENTADA. DESCOBERTA DEL VESCOMTAT DE CABRERA: HOSTALRIC I SANT SALVADOR DE BREDA Trobada en cotxes particulars a dos quarts de nou del matí a la plaça dels Bous de Mataró Preu: 25 € per als socis del Grup d’Història del Casal i 30 € per al públic general. El preu inclou les visites comentades i el dinar. Cal inscripció prèvia a l’adreça info@ghcmataro.org Organitza: Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.ghcmataro.org.

Exposicions - Girona  Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 23 de gener Castelló d’Empúries (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ: “EL CALL JUEU DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES” Al Museu d’Història Medieval de la Cúria – Presó (Pl. de Jaume I, s/n) Horari: de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h i de 16 a 18 h. Diumenges i festius, de 10 a 13 h. Organitza: Centre de Recerca i Difusió de la Història Local Més informació: historia@castello.cat.

11 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Activitats a Andorra Exposicions - Andorra  Fins al 30 de juny Andorra la Vella (Andorra)

EXPOSICIÓ "UdART FOTOGRAFIA" A la Universitat d’Andorra Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

Activitats a l’Alguer  Dilluns, 30 de gener L’Alguer

RECITAL POÈTIC: “MANUELE ALEGRE I WENDELL BERRY” Dintre del VII I Lunedì con la Poesia Organitza: Alguer Cultura Més informació: alguer.cultura@tiscali.it.

12 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner El programa “Maiors” del Canal Terres de l’Ebre explica “la vida als masos” El passat 13 de gener es va emetre un nou capítol del programa "Maiors" del Canal Terres de l'Ebre, que, amb el títol "La vida als masos", va fer un repàs sobre com era la vida quotidiana als masos de les Terres de l'Ebre. El programa, produït per l'Institut Ramon Muntaner, va comptar amb la participació de diversos investigadors vinculats a centres d'estudis ebrencs, com Màrius Pont, del Centre d'Estudis Planers; Vicent Ramon Caballé, professor IES La Sénia; Pepa Nogués, antropòloga, i Josep Maria Cabré, de Guiametans per l'Ateneu. Aquesta nova edició del programa "Maiors" s'ha dut a terme amb la participació de Guiametans per l'Ateneu, el Centre d'Estudis del Priorat, l'Aula d'Artesanies, Tradicions i Ecologia d'Arnes, el Grup d'Estudis Rossell 750 Aniversari i el Centre d'Estudis Planers. Podeu revisionar aquest programa al següent enllaç: http://vimeo.com/35027606. Per a més informació: http://www.canalte.cat i http://www.irmu.org.

Acord per cedir la documentació de l’Institut Ramon Muntaner a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre El patronat de l’Institut Ramon Muntaner va acordar, el passat mes de setembre, la cessió en comodat del fons documental de l’IRMU a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, que a partir d’enguany passarà a custodiar-se a la seu de l’ACRE a Móra d’Ebre. Aquesta documentació, que té el seu inici el 2003, any de la constitució de l’Institut Ramon Muntaner, té un volum aproximat de 7 metres lineals de documentació, entre les quals destaquen els llibres d’actes del seu patronat, les memòries dels projectes desenvolupats pels centres que han rebut un ajut de l’IRMU i també els expedients de les principals activitats realitzades des de l’IRMU, com per exemple el RECERCAT.

13 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Notícies dels centres d’estudis II Curs de Mitologia clàssica. Mitologia i natura Can Quintana. Museu de la Mediterrània, organitza la segona edició del Curs de Mitologia clàssica, que en aquesta ocasió se centrarà en la relació entre la mitologia i la natura. Aquest curs, que anirà a càrrec d’Anna Saurí i Lina, començarà el 8 de febrer, i es realitzarà tots els dimecres d’aquest mes a les vuit del vespre a la seu de Can Quintana. El preu d’aquest curs és de 12 €. Tothom que hi vulgui assistir s’hi ha d’inscriure prèviament a l’adreça electrònica de Can Quintana (info@museudelamediterrania.cat) o bé trucant al telèfon 972 75 51 80. El curs es durà a terme si hi ha un mínim d’inscrits. Per a més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Convocatòries

 Termini: 20 de febrer de 2012

VI BECA DE RECERCA LA SELVA 2012 Convoca: Consell Comarcal de la Selva i Centre d’Estudis Selvatans Beca al millor projecte inèdit de recerca en ciències socials i humanes en l’àmbit històric, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, dret, filologia, art, economia, etc., referit a l’àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva. En aquesta convocatòries es valoraran especialment, en igualtat de condicions, els estudis relacionats amb els esdeveniments de la Guerra de Successió (1705-1714), així com també els seus antecedents i amb les seves conseqüències immediates. Dotació: 4.000 € bruts Més informació: http://www.selvatans.cat

14 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Altres notícies

 Divendres, 27 de gener Barcelona

INICI D’INSTANTÀNIES DE MAR. CURS D’INTRODUCCIÓ A LA FOTOGRAFIA EN EL MEDI MARÍ. 2a. edició A dos quarts de set de la tarda al Museu Marítim de Barcelona (Drassanes Reials, s/n) Cal inscripció prèvia. Preu: 120 € Organitza: Museu Marítim de Barcelona Més informació: http://www.mmb.cat.

 Divendres, 27 de gener Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “FA 125 MILIONS D’ANYS: QUAN ELS PORTS EREN UN LITORAL POBLAT PER DINOSAURES”, a càrrec d’Àngel Galobart A les set de la tarda al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Institució Catalana d’Història Natural Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

 Dissabte, 28 de gener La Garriga (el Vallès Oriental)

RUTA GUIADA PELS ESPAIS BOMBARDEJATS DE LA GARRIGA, a càrrec de David Gesalí Dintre de la Commemoració del 73è. Aniversari dels Bombardeigs de la Garriga Sortida a les onze del matí de la Carretera Nova, 46 Organitza: Ajuntament de la Garriga Més informació: http://www.lagarriga.cat.

15 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Annals 2009-2010 del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès (2011). Ripoll: Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès. 325 p. ISSN: 1137-0378

Butlletí del Grup de Col—laboradors del Museu de Rubí – Centre d’Estudis Rubinencs [Rubí], núm. 57 (desembre 2011). 36 p. ISSN: 1130-8125

Cooperació catalana [Barcelona], núm. 349 (desembre 2011). 27 p. ISSN: 11338415 [Edita: Fundació Roca i Galès]

16 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Fulls [Mataró], núm. 101 (octubre 2011). 45 p. ISSN: 0212-9248 [Edita: Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

La Femosa [Artesa de Lleida], núm. 254 (setembre – octubre 2011). 30 p. [Edita: Agrupació Cultural La Femosa]

Revista de la Safor [Gandia], núm. 3 (2011). 263 p. ISSN:1889-5735 [Edita: CEIC Alfons el Vell]

17 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012


Singladures [Vilassar de Mar], núm. 30 (desembre 2011). 64 p. ISSN: 2013-2557 [Edita: Centre d’Estudis Vilassarencs]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Temps de Franja [Calaceit], núm. 112 (gener 2012). 19 p. ISSN: 1695-7709 [Edita: Iniciativa Cultural de la Franja]

X Assemblea d’Estudis sobre el Comtat de Besalú (2011). Besalú: Amics de Besalú i el seu Comtat. 337 p. ISBN: 978-84-89841-84-0

18 Núm. 3-2012

Del 24 al 30 de gener de 2012

Agenda dels centres d'estudis 3 - 2012. Del 24 al 30 de gener de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 3 - 2012. Del 24 al 30 de gener de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you