Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 13 al 19 de novembre de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

38

Núm. 39-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Activitats al País Valencià Activitats a l’Alguer Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques 1

p. 2 p. 8 p. 9 p. 13 p. 14 p. 16 p. 18 p. 20 p. 21 p. 21 p. 22 p. 22 p. 24 Del 13 al 19 de novembre de 2012


Activitats a Barcelona 13, 14 i 15 de novembre Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)

 Dimarts, 13 de novembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Dimarts, 13 de novembre Terrassa (el Vallès Occidental)

TALLER D’UTILITZACIÓ DEL GDS, a càrrec de Joaquim Casals i de Nadal A les set de la tarda a l’Arxiu Nacional de Catalunya (C/ de Jaume I, 33-51) Cal inscripció prèvia a l’a/e scgenealogia.cultura@gencat.cat. Preu: gratuït per als socis de la SCGHVSN i 10 € per al públic general. Organitza: Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Vexil—lologia, Sigil—lografia i Nobiliària Més informació: http://www.scgenealogia.cat.

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL CAN TOLRÀ, 140 ANYS DE LA NOSTRA HISTÒRIA A les set de la tarda a l’auditori de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

TAULA RODONA: “LA RIUADA DEL 1982, CINQUANTA ANYS DESPRÉS”, amb les intervencions de Xavier Domènech, Toni Santiesteban i Jaume Valls. Moderador: Manel Màrquez A les set de la tarda a l’Arxiu Històric de Terrassa (C/ del Pantà, 20, baixos) Organitza: Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, Museu de Terrassa i Arxiu Històric de Terrassa Més informació: http://www.sre.urv.cat/irmu/ceht/.

 Dimarts, 13 de novembre Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL DOTZE HORES DE VIDA: L’EXECUCIÓ DE PUIG ANTICH I HEINZ CHEZ, de Francesc Escribano, a càrrec de Rubén Padilla Dintre del Cicle Retalls de la Nostra Història de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

2 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Dimecres, 14 de novembre Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL LA CANALLA(DA) DE SANT FELIP, de Pablo Tulián i Nicolás Escobar, a càrrec de Josep M. Contel Dintre del Cicle Bombardeigs, Refugis i el Documental de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dijous, 15 de novembre Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA GRAN AVENTURA DE MORTADELO Y FILEMÓN, de Javier Fesser, a càrrec de Francesc Franco Dintre del Cicle Cinema Made in Bruguera de la Tardor d’Història a la Finca Sansalvador 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia, amb la col—laboració del Centre Cívic El Coll – La Bruguera Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dijous, 15 de novembre El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “LA IMATGE DE SANT PAU I LA SEVA RESTAURACIÓ”, a càrrec de Montserrat Pagès Dintre del Cicle de Conferències sobre la Història de la Talla Romànica de Sant Pau A dos quarts de vuit del vespre a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau Organitza: Amics del Prat Més informació: http://www.amicsdelprat.cat.

 Dijous, 15 de novembre Granollers (el Vallès Oriental)

PONÈNCIA: “ESCRIURE CONTRA L’ADVERSITAT: LA PROSA DE MÀRIUS TORRES A PUIG D’OLENA”, a càrrec de Pere Ballart i Jordi Julià A les vuit del vespre a la sala d’actes del Museu de Granollers (C/ d’Anselm Clavé, 40) Organitza: Centre d’Estudis de Granollers Més informació: http://www.acgranollers.com.

 Divendres, 16 de novembre Manresa (el Bages)

CONFERÈNCIA: “ELS COMTATS CATALANS EN TEMPS DE L’ABAT OLIBA”, a càrrec d’Irene Brugués i Massot Dintre del Curs de Cultura Medieval 2012. L’Abat Oliba A les vuit del vespre a la sala d’actes del Casino de Manresa (C/ de Pere III, 27) Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

3 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 17 i 18 de novembre Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dissabte, 17 de novembre Sant Climent de Llobregat (el Baix Llobregat)

 Dissabte, 17 de novembre Espinelves (Osona)

V TROBADA D’ESTUDIOSOS I CENTRES D’ESTUDIS D’ERAMPRUNYÀ A dos quarts de nou del matí al Casal de Cultura (C/ de Pau Casals, 1) Preu del dinar (opcional): 22 € Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: + de 1000, Centre d’Estudis de Gavà, Associació d’Amics del Museu de Gavà, Centre d’Estudis Beguetans, Grup Tres Torres i Grup de Recerques Històriques de Castelldefels Més informació: http://centredestudis.entitats.gavaciutat.cat.

MATINAL A L’ARBORÈTUM DE MASJOAN (ESPINELVES), a càrrec d’Eloi González, I VISITA A L’ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANT VICENÇ Trobada a dos quarts de deu del matí del Coll de Revell Organitza: Centre d’Estudis Selvatans Més informació: http://www.selvatans.cat.

 Dissabte, 17 de novembre Manresa (el Bages)

INICI DEL CURS VIATGE ALS ORÍGENS DE LA TEVA HISTÒRIA: COM FER UN ARBRE GENEALÒGIC?, a càrrec de Sofia Garçon i Enric Mayol A dos quarts de deu del matí al Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40) El curs es realitzarà els dies 17 de novembre i 15 de desembre Cal inscripció prèvia ala tel. 93 875 34 10, etc. 11. Preu: 36 € Organitza: Ajuntament de Manresa i Centre d’Estudis del Bages, amb la col—laboració de l’Arxiu Comarcal Bages i la SCGHSVN Més informació: http://www.ajmanresa.cat.

 Diumenge, 18 de novembre Gavà (el Baix Llobregat)

SORTIDA A LES MINES DE GAVÀ Dintre del Curs d’Història de Catalunya al Pla de l’Estany Sortida en autocar a les vuit del matí de la parada d’autobusos de la TEISA a Banyoles Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

4 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Diumenge, 18 de novembre Collserola (Barcelona)

TARDOR A COLLSEROLA. RUTA DE VALLVIDRERA A LA VALL D’HEBRON Dintre de les Rutes per Collserola Trobada a les nou del matí a la plaça de Llucmajor Cal inscripció prèvia a l’a/e arxiuhistoria@yahoo.es. Organitza: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris Més informació: http://arxiuhistoric.blogspot.com.

 Diumenge, 18 de novembre Caldes d’Estrac (el Maresme)

 Diumenge, 18 de novembre Vic (Osona)

8a. PASSEJADA A LA TORRE DELS ENCANTATS I EL SEU ENTORN Trobada a les deu del matí a l’esplanada de Can Muntanyà. Sortida a dos quarts d’onze del matí Cal inscripció prèvia a l’a/e jsholgado@caldetes.cat i als tel. 93 792 32 52 i 93 971 00 05 Preu: 2 € Organitza: Arrels Cultura Més informació: jsholgado@caldetes.cat

RUTA LITERÀRIA PER LA CIUTAT DE VIC, a càrrec de Pere Tió i Puntí Sortida a dos quarts d’onze del matí del parc de Balmes, davant de l’estàtua del Pensador. Cal inscripció prèvia, abans del 15 de novembre, a l’adreça madillon@xtec.cat. Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat.

 Diumenge, 18 de novembre Cerdanyola del Vallès (el Vallès Occidental)

 Dilluns, 19 de novembre Mollet del Vallès (el Vallès Oriental)

FEM DE TERRISSERS. TALLER DE CERÀMICA PER A INFANTS A dos quarts de dotze del migdia al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (C/ de València, 19) Organitza: Col—lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola, Museu i Poblat Ibèric Ca n’Oliver i Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Més informació: http://www.cerdanyola.cat.

CONFERÈNCIA: “PETITA HISTÒRIA DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE MOLLET DEL VALLÈS”, a càrrec de Xavier Esteve i Garcia A dos quarts de sis de la tarda a l’Ateneu Gran (C/ de Gaietà Vínzia, 3) Organitza: Centre d’Estudis Molletans Més informació: cem@molletvalles.cat.

 Dilluns, 19 de novembre Barcelona

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL CAMPANAR DE LA SEU VELLA I ELS CAMPANARS GÒTICS A LA CORONA D’ARAGÓ, a càrrec de Joan Ramon González Pérez A les set de la a la sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (C/ del Carme, 47) Organitza: Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida i Institut d’Estudis Catalans Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.cat.

5 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Dilluns, 19 de novembre Barcelona

ESPECTACLE LITERARI: MARAGALL A CASA, de Josep Maria Jaumà A les vuit del vespre a l’Arxiu Joan Maragall (C/ d’Alfons XII, 79) Preu: 12 € Organitza: Arxiu Joan Maragall Més informació: http://www.maragallacasa.cat.

 Dilluns, 19 de novembre Sabadell (el Vallès Occidental)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE FOIX. UN PROJECTE DE LLIBRES D’ART” I ACTE D’HOMENATGE: “EVOCACIÓ DE FOIX”, a càrrec d’Enrique Badosa, Josep M. Fulquet, Jordi Marrugat i Rosa Renom A dos quarts de nou del vespre a l’Espai FOC (Via Massagué, 5) Organitza: Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.fundaciojvfoix.org.

Exposicions - Barcelona Fins al 19 de novembre Martorell (el Baix Llobregat)

 Fins al 25 de novembre Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme)

 Fins al 25 de novembre Manresa (el Bages)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Museu de l’Enrajolada (C/ de Francesc Santacana, 15) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis Martorellencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “CLASSIC-KAS”, de Jordi Prat Pons A la sala d’exposicions del Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres (Ctra. de Sant Vicenç, 14 -Can Caralt-) Organitza: Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres Més informació: http://www.santandreudellavaneres.cat/museu.

EXPOSICIÓ “LA CIUTAT FERIDA. MANRESA, 19361937” Al Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40) Organitza: Associació Memòria i Història de Manresa, Museu Comarcal de Manresa i Ajuntament de Manresa Més informació: http://www.memoria.cat.

6 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Fins al 28 de novembre El Clot – Camp de l’Arpa (Barcelona)

 Fins al 30 de novembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 30 de novembre Castellar del Vallès (el Vallès Occidental)

 Fins al 30 de novembre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

 Del 19 de novembre al 7 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 15 de desembre Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

EXPOSICIÓ “PORRAJMOS: EL GENOCIDI NAZI DEL POBLE GITANO” A l’Espai Antoni Miró Peris (Pl. de Carme Montjuriol) Organitza: Taller d’Història del Clot – Camp de l’Arpa i Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) Més informació: thclotcarpa@gmail.com.

EXPOSICIÓ “MOSTRA GRÀFICA DE LES JORNADES PARLEM DEL NOU PASSEIG” A la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 14.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “LES VEUS DEL TÈXTIL” A la Sala Polivalent El Mirador (Pl. del Mirador, s/n) Horari: de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i de 16 a 20 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Ajuntament de Sabadell i Ajuntament de Castellar del Vallès Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “40 ANYS DE MOVIMENT VEÏNAL A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT” Al Centre Cultural Sanfeliu (C/ de l’Emigrant, 27) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet Més informació: http://www.celh.org.

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE FOIX. UN PROJECTE DE LLIBRES D’ART” A l’Espai FOC (Via Massagué, 5) Organitza: Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.fundaciojvfoix.org.

EXPOSICIÓ “EL CAPITÁN TRUENO: LA PLAYSTATION DELS ANYS 50 I 60”, de Francesc Franco i Jordi Codina A la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra (C/ del Segre, 24 – 32) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

7 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Fins al 20 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

EXPOSICIÓ “ENTRE UNA RIBA I L’ALTRA”, d’Assumpció Oristrell A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 14.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

Activitats al Penedès Dissabte, 17 de novembre Sitges (el Garraf)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE CARAMELLES I CARAMELLAIRES, d’Armand Beneyto, a càrrec de Vinyet Panyella, Àngels Parés i l’autor A les set de la tarda a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans (C/ d’en Bosc, 9) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 18 de novembre Sant Sadurní d’Anoia (l’Alt Penedès)

XVI CONCURS DE PINTURA RÀPIDA VILA DE SANT SADURNÍ D’ANOIA

 Diumenge, 18 de novembre Sitges (el Garraf)

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ “ART MODERN: OBRES MESTRES DEL CAU FERRAT”, a càrrec de Vinyet Panyella

Durant tot el dia a diferents espais de Sant Sadurní d’Anoia Organitza: Centre d’Estudis Sadurninecs Més informació: llosant@terra.es.

A les dotze del migdia a l’edifici Miramar (C/ de la Davallada, 12) Cal inscripció prèvia. Preu: 2 € per persona Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Exposicions - Penedès Fins al 25 de novembre Gelida (l’Alt Penedès)

EXPOSICIÓ “ARDHARA”, de l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals del Penedès A la sala del Centre Cultural de Gelida (C/ de Jaume Via, 17) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Associació d’Artistes Plàstics i Visuals del Penedès Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

8 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Fins al 30 de novembre Cunit (el Baix Penedès)

EXPOSICIÓ “ELS BOMBARDEIGS FRANQUISTES AL PENEDÈS” A la Biblioteca Pública Marta Mata (C/ de la Creueta, 17). Horari: de dilluns a divendres de 16 a 20 h. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, amb la col—laboració de l’Ajuntament de Cunit i la Biblioteca Pública Marta Mata Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Activitats a Tarragona Dimarts, 13 de novembre Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE HIPÓTESIS SOBRE LA INVENCIÓN DE DIOS, de Bassas Bas A dos quarts de vuit del vespre a la sala de projeccions del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dimarts, 13 de novembre Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL COR DE LA MUNTANYA, de Josep Cornudella i Cabré A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 15 de novembre Torredembarra (el Tarragonès)

 Dijous, 15 de novembre Tarragona (el Tarragonès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA MILLOR SAL, L’AIGUA DE MAR, de Mariano Arnal A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (Av. de Pompeu Fabra, 5) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

CONFERÈNCIA: “L’ART RUPESTRE A CATALUNYA: 10.000 ANYS D’HISTÒRIA GRÀFICA”, a càrrec de Ramon Viñas Vallverdú Dintre dels Tastets de Patrimoni Tardor 2012 A les set de la tarda a la Biblioteca Pública de Tarragona (C/ de Fortuny, 30) Organitza: Institut Ramon Muntaner i Biblioteca Pública de Tarragona Més informació: http://www.irmu.org i http://bibliotecatarragona.gencat.cat/

9 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Dijous, 15 de novembre Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL MOVIMENT DEL 15M I ELS INDIGNATS”, a càrrec d’Oliver Klein Dintre de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ de la Mare de Déu de la Roca, 5) Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs i Antena del Coneixement de la URV a Montroig del Camp Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

 Dijous, 15 de novembre Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ D’UN AUDIOVISUAL DE LA SOCIETAT CATALANA DE FOTOGRAFIA DE NATURA. Presentació a càrrec de Màrius Domingo A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 15 de novembre Cambrils (el Baix Camp)

TAULA RODONA: “CAMBRILS, PARADA I FONDA” Dintre del Cicle de Tardor 2012 L’Arribada del Turisme a Cambrils (1950-1962) A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre Cultural (C/ de Sant Plàcid, 18-20) Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

 Dijous, 15 de novembre Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BAMAKO, d’Abderrahmane Sissako Dintre del Cicle de Cinema Àfrica A les deu de la nit a la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Divendres, 16 de novembre Torredembarra (el Tarragonès)

 Divendres, 16 de novembre Valls (l’Alt Camp)

JORNADES DE DIVULGACIÓ. ARQUITECTURA I CONTEXT URBANÍSTICA. 1950-2010. A les set de la tarda a la sala d’actes de l’IES Torredembarra (Av. de Sant Jordi, 62-64) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Centre d’Estudis d’Altafulla Més informació: http://www.sinibald.cat.

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA FEBRE D’OR Dintre de les III Jornades Narcís Oller A les vuit del vespre a la seu de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Societat Narcís Oller, amb la col—laboració de l’Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

10 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Divendres, 16 de novembre Reus (el Baix Camp)

CINECLUB CENTRE DE LECTURA. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LE HAVRE, d’Aki Kaurismäki A les nou del vespre al Teatre Bartrina (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 17 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Dissabte, 17 de novembre El Masroig (el Priorat)

III JORNADES NARCÍS OLLER A tres quarts de deu del matí a la seu de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Societat Narcís Oller, amb la col—laboració de l’Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

PRESENTACIÓ DEL VI NOVELL, a càrrec de Mercè Folch, I DEL LLIBRE VITIS VINIFERA CATALONIAE, de Vicent Palatsí A dos quarts de dotze del migdia al Celler El Masroig Organitza: Centre Quim Soler. La Literatura i el Vi Més informació: http://www.centrequimsoler.cat

 Dissabte, 17 de novembre La Vilella Baixa (el Priorat)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 13 DE LA REVISTA LO VIOLÍ, a càrrec de M. Victòria Masip i Minerva Pi, I ACTUACIÓ MUSICAL, a càrrec d’Eduard Juncosa i Judit Rovira A dos quarts de set de la tarda al restaurant El Racó del Priorat (C/ del Priorat, 9) Organitza: Centre d’Estudis del Priorat Més informació: centreestudispriorat@tinet.cat

 Diumenge, 18 de novembre Valls (l’Alt Camp)

RUTA “LA FEBRE D’OR” PEL VALLS DE NARCÍS OLLER Dintre de les III Jornades Narcís Oller Sortida a dos quarts de dotze del migdia de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Societat Narcís Oller, amb la col—laboració de l’Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dilluns, 19 de novembre Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE L’AUDIOVISUAL VIETNAM: EL REGNE XAMPA, a càrrec de Santi Nogués A les set de la tarda a la sala seccional del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

11 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Exposicions - Tarragona Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “PASSIÓ PRIVADA, PLAER PÚBLIC. OBRA GRÀFICA DE LA COL·LECCIÓ DE DANIEL GIRALT MIRACLE I DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

 Fins al 28 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 30 de novembre Riudoms (el Baix Camp)

 Fins al 2 de desembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 31 de desembre Vila-rodona (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “LA CAPUTXINADA. CRÒNICA GRÀFICA” Al Centre de la Imatge Mas Iglésias (C/ de Jaume Vidal i Alcover, 6) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Centre de la Imatge Mas Iglésias Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “CONSUM IN. LA NOSTRA FORÇA” Al Pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “AMICS DE PAPER”, de Mariona Roigé A la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

EXPOSICIÓ “MIRADOR”, d’Oriol Vilanova A la capella de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA. PINTURES” A la sala d’actes del Casal de Vila-rodona (C/ d’Enric Benet, 4-6) Organitza: Centre d’Estudis del Gaià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/gaia.

12 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dijous, 15 de novembre Gandesa (la Terra Alta)

CONFERÈNCIA: “LA CULTURA IBÈRICA A LA COSTA DE L’EBRE”, a càrrec de Maria del Mar Villalbí Dintre dels Tastets de Patrimoni Terres de l’Ebre Tardor 2012 A les set de la tarda a la Biblioteca de Gandesa (C/ d’Assís Garrote, 4) Organitza: Institut Ramon Muntaner i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.irmu.org.

 Divendres, 16 de novembre Santa Bàrbara (el Montsià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ: “ELS TREBALLS DELS PEDRAPIQUERS EN ELS MOLINS D’OLI TRADICIONALS DE SANTA BÀRBARA” Dintre de la Fira de l’Oli Novell, els Cítrics i la Gastronomia de Santa Bàrbara A les set de la tarda a l’estand del Centre d’Estudis Planers del recinte firal Organitza: Centre d’Estudis Planers Més informació: cep@sta-barbara.org.

 Dissabte, 17 de novembre Gandesa (la Terra Alta)

CONFERÈNCIA: “EL CARLISME A LES TERRES DE L’EBRE”, a càrrec de Núria Sauch Dintre dels Tastets de Patrimoni Terres de l’Ebre Tardor 2012 A dos quarts de dotze del migdia a la Biblioteca de Gandesa (C/ d’Assís Garrote, 4) Organitza: Institut Ramon Muntaner i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.irmu.org.

 Diumenge, 18 de novembre SORTIDA ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L’EBRE La Terra Alta Organitza: Grup d’Acció Cultural de Ribes Més informació: gacribes@gmail.com.

Exposicions – Terres de l’Ebre Fins al 18 de novembre Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “NOVA YORK. HISTÒRIES SOLITÀRIES”, de Ram Giner A la Sala Julio Antonio (Pl. de Julio Antonio, s/n, baixos) Horari: divendres i dissabtes, de 19.30 a 21 h; diumenges, de 12 a 14 h Organitza: Associació Cultural La Riuada i Ajuntament de Móra d’Ebre Més informació: http://www.lariuada.com.

13 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Del 16 al 18 de novembre Santa Bàrbara (el Montsià)

EXPOSICIÓ: “ELS TREBALLS DELS PEDRAPIQUERS EN ELS MOLINS D’OLI TRADICIONALS DE SANTA BÀRBARA” Dintre de la Fira de l’Oli Novell, els Cítrics i la Gastronomia de Santa Bàrbara A l’estand del Centre d’Estudis Planers del recinte firal Horari: dissabte i diumenge, de 10.30 a 14 h i de 16 a 20 h. Entrada gratuïta. Organitza: Centre d’Estudis Planers Més informació: cep@sta-barbara.org.

 Fins al 2 de desembre Horta de Sant Joan (la Terra Alta)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A l’Ecomuseu dels Ports (Antic Hospital d’Horta) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports i Centre Picasso d’Orta Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats a Lleida Dijous, 15 de novembre Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “REPÀS HISTÒRIC DE LA MODERNITAT”, a càrrec de Jaume Dantí Dintre del Cicle de Conferències La Modernitat A dos quarts de vuit del vespre a l’IREL (C/ del Canonge Brugulat, 22) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, IREL, Fundació Joan Maragall i Universitat de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 15 de novembre La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BLITHE SPIRIT, de David Lean Dintre del Cicle Zoom de la Filmoteca Terres de Lleida A un quart d’onze de la nit als Cinemes Guiu (Av. del Salòria, 55) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 16 de novembre Lleida (el Segrià)

JORNADA DE SOCIOLINGÜÍSTICA 2012 A LLEIDA A les deu del matí a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Societat Catalana de Sociolingüística Més informació: http://www.fpiei.cat.

14 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Divendres, 16 de novembre Lleida (el Segrià)

ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS LITERARIS DE L’INSTITUT D’ESTUDIS ILERDENCS 2012, a càrrec de Màrius Serra, I ESPECTACLE LITERARI JOC DE DAMES, dirigit per Rosa Mesalles A les set de la tarda a l’Auditori Municipal Enric Granados (Pl. de Jacint Vedaguer, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 16 de novembre Agramunt (l’Urgell)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BRIEF ENCOUNTER, de David Lean Dintre del Cicle Visions David Lean de la Filmoteca Terres de Lleida A les deu de la nit al Cinema Casal (Baixada del Mercadal, 5) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 17 de novembre Bellvís (el Pla d’Urgell)

 Diumenge, 18 de novembre Torres de Segre (el Segrià)

III JORNADES D’ESTUDIS DEL PLA D’URGELL A dos quarts de deu del matí a la sala de plens de l’Ajuntament de Bellvís (C/ de Domènec Cardenal, 48) Organitza: Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” Més informació: http://mascansa.blogspot.com.

CONCERT, a càrrec de Marta Mathéu i Miquel González Dintre del XIV Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2012 A dos quarts de sis de la tarda a l’església parroquial Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dilluns, 19 de novembre Lleida (el Segrià)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BRIEF ENCOUNTER, de David Lean Dintre del Cicle Visions David Lean de la Filmoteca Terres de Lleida A les set de la tarda i a les deu de la nit al CaixaFòrum Lleida (Av. de Blondel, 3) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

15 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Exposicions - Lleida Fins a l’11 de novembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “12 CÀMERES & 1 OBJECTIU: LA NOTÍCIA. MOSTRA DE FOTOPERIODISME DE LLEIDA 2012” A la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 12 de desembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “HUMANS”, de Jordi Jové, Maite Villafranca i Jordi Zaldívar A lla Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dijous, 15 de novembre Figueres (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “EL ‘MITE’ DE FIGUERES”, a càrrec d’Enric Pujol Dintre del Cicle de Conferències Figueres dins la Història de Catalunya A un quart de nou del vespre al Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Organitza: Patronat de la Catequística, La Cate i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.iee.cat.

 Divendres, 16 de novembre Ripoll (el Ripollès)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES” A les set de la tarda al Museu Etnogràfic de Ripoll (Pl. de l’Abat Arnulf) Organitza: Patronat Francesc Eiximenis, Ajuntament de Ripoll, Museu Etnogràfic de Ripoll i Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

16 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Divendres, 16 de novembre Banyoles (el Pla de l’Estany)

CONFERÈNCIA: “LA PREHISTÒRIA RECENT A CATALUNYA: AGRICULTORS I RECOL·LECTORS”, a càrrec de Julià Maroto Dintre del Curs d’Història de Catalunya al Pla de l’Estany A les vuit del vespre a la sala Corominas de la seu del CECB (Pl. de la Font, 11) Cal inscripció prèvia Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

 Diumenge, 18 de novembre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès)

SORTIDA A RIPOLL I A SANT JOAN DE LES ABADESSES Dintre del Curs de Cultura Medieval 2012. L’Abat Oliba Sortida en autocar a les vuit del matí de la plaça dels Infants de Manresa Cal inscripció prèvia Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

 Diumenge, 18 de novembre Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

SORTIDA GUIADA. LA PLETERA, UNA MARESMA A PROTEGIR, a càrrec de Xavier Quintana Dintre del Cicle Coneixem el Baix Ter Sortida en cotxes particulars a les deu del matí del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Exposicions - Girona Fins al 9 de desembre Girona (el Gironès)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la sala d’exposicions del Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Fundació Josep Pla i La Cate Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm.

 Fins al 3 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

17 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Del 16 de novembre al 5 de gener Ripoll (el Ripollès)

 Fins al 7 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES” Al Museu Etnogràfic de Ripoll (Pl. de l’Abat Arnulf) Horaris: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 i de 16 a 18 h i diumenges i festius, de 10 a 14 h. Organitza: Patronat Francesc Eiximenis, Ajuntament de Ripoll, Museu Etnogràfic de Ripoll i Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

EXPOSICIÓ “ARBOREUM”, d’Albert Cuevas A l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a les Balears

 Dimarts, 13 de novembre Palma (Mallorca)

CONFERÈNCIA: “NOVES RECERQUES SOBRE EL REPARTIMENT I LA COLONITZACIÓ A LA MALLORCA DEL SEGLE XIII”, a càrrec d’Antoni Mas Forners i Plàcid Pérez Pastor A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Societat Arqueològica Lul—liana (C/ del Monti-Sion, 9) Organitza: Societat Arqueològica Lul—liana Més informació: http://www.arqueologicalulliana.com.

 Dimarts, 13 de novembre Eivissa

CONFERÈNCIA: “EL FUTUR DE LES PENSIONS”, a càrrec d’Àlex Font Munté. Presentació a càrrec de Simon Planells Strusse Dintre del XXXVIII Curs Eivissenc de Cultura. L’Estat del Benestar. Present i Futur A les vuit del vespre al Club Diario de Ibiza (Av. de la Pau, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

18 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Dimecres, 14 de novembre Eivissa

CONFERÈNCIA: “BENESTAR I REDESCOBRIMENT DE LA FRAGILITAT PERSONAL I SOCIAL”, a càrrec de Salvador Cardús i Ros. Presentació a càrrec de Vicenç Ribas Cabedo Dintre del XXXVIII Curs Eivissenc de Cultura. L’Estat del Benestar. Present i Futur A les vuit del vespre al Club Diario de Ibiza (Av. de la Pau, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Dijous, 15 de novembre Eivissa

CONFERÈNCIA: “L’ESTAT DEL MALESTAR. PRESENT I FUTUR DE LES LLUITES CONTRA LA FI DE L’ESTAT DEL BENESTAR”, a càrrec de Manuel Delgado Ruiz. Presentació a càrrec de Gerard Mora Dintre del XXXVIII Curs Eivissenc de Cultura. L’Estat del Benestar. Present i Futur A les vuit del vespre al Club Diario de Ibiza (Av. de la Pau, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Divendres, 16 de novembre Eivissa

TAULA RODONA: “L’ESTAT DEL BENESTAR. PRESENT I FUTUR A EIVISSA I FORMENTERA”, amb la participació de Càritas, APFEM, STEI i Fiare Illes Balears Dintre del XXXVIII Curs Eivissenc de Cultura. L’Estat del Benestar. Present i Futur A les vuit del vespre al Club Diario de Ibiza (Av. de la Pau, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Dissabte, 17 de novembre Eivissa

VISITA GUIADA A LA ZONA DE CALA VEDELLA: LA CRISI AL TERRITORI Dintre del XXXVIII Curs Eivissenc de Cultura. L’Estat del Benestar. Present i Futur Sortida a les deu del matí de la seu de l’IEE (C/ de Pere Francès, 12) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Diumenge, 18 de novembre Santa Gertrudis i Benirràs (Eivissa)

CAMINADA DE LES FESTES DE SANTA GERTRUDIS Sortida a les nou del matí de la plaça de Santa Gertrudis i a les dotze del migdia de Benirràs Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

19 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Activitats al País Valencià

 Dimarts, 13 de novembre València (l’Horta)

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL ALGÈRIA, EL MEU PAÍS: HISTÒRIA I MEMÒRIA DE L’EMIGRACIÓ VALENCIANA A ORÀ I ALGER A les set de la tarda a Octubre Centre de Cultura Contemporània (C/ de Sant Ferran, 12) Organitza: Acció Cultural del País Valencià, amb la col—laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta Més informació: http://www.octubre.cat.

 Dijous, 15 de novembre Gandia (la Safor)

CONFERÈNCIA: “ALFONS EL VELL, CASP I ELS BÀNDOLS VALENCIANS”, a càrrec de Rafael Narbona Dintre del Cicle de Conferències 600 Anys de la Mort d’Alfons el Vell, Primer Duc Reial de Gandia A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós (Pg. de les Germanies, 13) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

 Divendres, 16 de novembre Gandia (la Safor)

CONFERÈNCIA: “SOM POLS D’ESTELS”, a càrrec d’Enric Marco Soler Dintre del Cicle de Conferències La Ciència i la Tecnologia des de la Safor. Una Finestra Oberta A dos quarts de vuit del vespre a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós (Pg. de les Germanies, 13) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

 Dissabte, 17 de novembre Benicarló (el Maestrat)

JORNADA TEMPLERA. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS TEMPLERS, GUERRERS DE DÉU: ENTRE ORIENT I OCCIDENT, de Joan Fuguet, a càrrec de l’autor, I TAULA RODONA, AMB LES INTERVENCIONS DE Joan Fuguet, Pere-Enric Barreda, Joan Ferreres i Juan B. Simó A dos quarts de set de la tarda al Saló Gòtic de l’Antic Ajuntament de Benicarló Organitza: Centre d’Estudis del Maestrat Més informació: http://www.cemaestrat.org.

20 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Activitats a l’Alguer

 Dilluns, 19 de novembre L’Alguer (Sardenya)

RECITAL DE POESIA DE CESARE PAVESE, a càrrec de Luigi Alvau Dintre de la VIII edició de I Lunedì con Poesia A dos quarts de vuit del vespre a la Fondazione Siotto (Via Marconi, 10) Organitza: Alguer Cultura Més informació: alguer.cultura@tiscali.it.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Documental Pere Sala, “El Peret Blanc”. El violinista

de Beget El violinista Pere Sala (1917-1993), conegut com a “Peret Blanc” o “El violinista de Beget”, va ser una figura clau per a la recuperació de la música popular i tradicional catalana, ja que, gràcies al seu repertori, un gran nombre de peces musicals tradicionals (valsos, pericons, pasdobles, xotis saltats, masurques, sardanes curtes...) no van caure en l’oblit. L’etnomusicòleg Artur Blasco, durant la tardor del 1990, va gravar en vídeo unes converses amb Pere Sala a Beget. Aquestes imatges constitueixen un document testimonial únic d’aquest personatge atès que, a part d’algunes fotografies i d’algun fragment de vídeo domèstic, ens n’han quedat molt poques imatges. Tot aquest aplec de material audiovisual ha estat sotmès per Artur Blasco a un procés de revisió i de muntatge als estudis REC Produccions Audiovisuals del Pirineu, de la Seu d´Urgell, que l’ha editat amb el resultat final d’un documental biogràfic, Pere Sala, “Peret Blanc”. El violinista de Beget, de 50 minuts de durada, desglossats en dues parts de 25 minuts cadascuna. L’edició d’aquest documental ha anat a càrrec de la Fundació Privada Artur Blasco per a la Recerca i Divulgació de la Cultura Popular i Tradicional del Pirineu, amb el patrocini i suport de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de l’Obra Social de “la Caixa”, i amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner com a entitat vinculada a la recerca en l’àmbit de l’etnologia.

21 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Convocatòries Termini: 11 de maig de 2013

XXIII PREMI D’INVESTIGACIÓ SOBRE ES MERCADAL I FORNELLS 2013 Convoca: Institut Menorquí d’Estudis i Ajuntament des Mercadal Premi al millor treball d’investigació de temàtica lliure que faci referència al municipi des Mercadal o als seus habitants (demografia, geologia, ciències naturals, economia, folklore, història, etc.) Dotació: 2.200 €. Més informació: http://ime.cat

 Termini: 4 d’octubre de 2013

XVI PREMI D’ASSAIG SOBRE LA RIBERA D’EBRE ARTUR BLADÉ 2013 Convoca: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Premi al millor treball inèdit d’assaig, de recerca o d’investigació sobre història, art, etnologia, geografia, arqueologia, literatura, economia, lingüística, política, folklore, sociologia, agricultura, geologia, botànica, zoologia, ecologia, noves tecnologies, relacionats amb la Ribera d’Ebre, els seus pobles o els seus personatges. També poden optar al premi memòries, diaris personals, biografies i autobiografies. Dotació: 2.200 € i publicació a la col—lecció Daliner del CERE Més informació: http://www.riberadebre.org.

Altres notícies Convocatòries 15 i 16 de novembre Alcúdia (Mallorca)

 Dijous, 15 de novembre Tarragona (el Tarragonès)

VIII JORNADES D’ESTUDIS LOCALS D’ALCÚDIA A la Biblioteca Can Torró (C/ de la Serra, 15) Cal inscripció prèvia. Organitza: Ajuntament d’Alcúdia Més informació: http://www.alcudia.net.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “VIURE EN GUERRA. DOCUMENTACIÓ TARRAGONINA DE LA GUERRA GRAN I LA GUERRA DEL FRANCÈS” I CONFERÈNCIA: “ELS MIQUELETS I LA GUERRA GRAN A TARRAGONA”, a càrrec de Josep Fàbregas Dintre del Cicle Tarragona 1800. Entre Bicentenaris (20112013) A les dotze del migdia a l’Arxiu Històric de Tarragona (Rambla Vella, 30) Organitza: Arxiu Històric de Tarragona Més informació: www.tarragona1800.com.

22 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


 Divendres, 16 de novembre Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “EL DELTA DE L’EBRE: UN LABORATORI PER A L’ESTUDI DELS LLAMPS”, A CÀRREC DE JOAN MONTANY Dintre de la 17a. Setmana de la Ciència a Catalunya A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Parc Natural del Delta de l’Ebre i Setmana de la Ciència a Catalunya Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

 17 i 18 de novembre Tarragona i Altafulla (el Tarragonès)

 Dissabte, 17 de novembre Vilalba dels Arcs (la Terra Alta)

 Dilluns, 19 de novembre Cambrils (el Baix Camp)

VIII FÒRUM AURIGA. DIÀLEG SOBRE EL LLEGAT GRECOROMÀ A CATALUNYA Dissabte, a l’Antiga Audiència de Tarragona (Pl. del Pallol, 3) i diumenge, a la vil—la dels Munts d’Altafulla Cal inscripció prèvia. Preu: 15 € (gratuïta per als subscriptors de la revista Auriga) Organitza: Revista Auriga, Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Ajuntament de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i Col—legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya Més informació: www.icac.net.

VISITA GUIADA ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L’EBRE. EL SETGE DE VILALBA DELS ARCS Trobada a les deu del matí a la sala de recepció del Centre d’Interpretació 115 de Corbera d’Ebre (C/ de Freginals, 18-24) Cal inscripció prèvia. Preu: 12 € per persona, gratuït per als menors de 12 anys Organitza: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre Més informació: http://www.batallaebre.org/

INICI DEL TALLER COM ES FA UN ARBRE GENEALÒGIC A les deu del matí a l’Arxiu Municipal de Cambrils (Pl. de l’Ajuntament, 4) El curs es realitzarà els dies 19 i 26 de novembre i 3 de desembre, a les deu del matí. Cal inscripció prèvia. Preu: 10 € Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils Més informació: http://www.cambrils.cat.

23 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Fonts [Argentona], núm. 52 (octubre 2012). 38 p. ISSN: 1887-9381 [Edita: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Temps de Franja [Calaceit], núm. 115 (novembre 2012). 19 p. ISSN: 1695-7709 [Edita: Iniciativa Cultural de la Franja]

Trena i peu [L’Arboç], núm. 59 (setembre-octubre 2012). 55 p. [Edita: L’Arboç Acthiva’t]

24 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012


Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

25 Núm. 39-2012

Del 13 al 19 de novembre de 2012

Agenda dels centres d'estudis 39 - 2012 - Del 13 al 19 de novembre de 2012  
Agenda dels centres d'estudis 39 - 2012 - Del 13 al 19 de novembre de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 39 - 2012 - Del 13 al 19 de novembre de 2012