Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 17 al 23 de gener de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

2 2012

2 2012 Núm. 2-2012

Sumari Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l'Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a Andorra Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 5 p. 5 p. 8 p. 9 p. 11 p. 12 p. 13 p. 14 p. 15 p. 16 p. 17

1 Del 17 al 23 de gener de 2012


Activitats a Barcelona

 Dimarts, 17 de gener Vic (Osona)

CONFERÈNCIA: “LA SAGRADA FAMÍLIA: LA NATURA AL SERVEI DEL SÍMBOL”, a càrrec d’Armand Puig A dos quarts de vuit del vespre al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

 Dimecres, 18 de gener Barcelona

CONFERÈNCIA: “LA BARCELONA DE LES FÀBRIQUES: EL MOVIMENT OBRER”, a càrrec de Gregori Siles Dintre del curs d’Història de Barcelona A les set de la tarda a la Nau Ivanow (C/ d’Hondures, 28-30, baixos) Cal inscripció prèvia. Preu total del curs: 90 € per als socis i 120 € per als no socis. 60 € per a estudiants, aturats i jubilats. Preu de la sessió individual: 100 €. Organitza: Tot Història Associació Cultural Més informació: tothistoria@gmail.com.

 Dimecres, 18 de gener Sabadell (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “DOS GRANS INVENTORS I EMPRESARIS INTERNACIONALS DE MAQUINÀRIA TÈXTIL DEL SEGLE XX: FERRAN CASABLANCAS I PLANELL I JAUME PICAÑOL I CAMPS”, a càrrec d’Esteve Deu i Baigual 1a. sesió del Cicle “Industrials i empresaris, la història econòmic de Sabadell a través de les persones” A dos quarts de vuit del vespre a la seu de l’Institut Sallarès i Pla, al Gremi de Fabricants de Sabadell (C/ de Sant Quirze, 30) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Institut Sallarès i Pla Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimecres, 18 de gener Mataró (el Maresme)

INICI DEL CURS L’ART MEDIEVAL AL MARESME, UN PATRIMONI A DESCOBRIR, dirigit per Joaquim Graupera A les set de la tarda a l’Aula Robafaves (C/ Nou, 9) Aquest curs es realitzarà tots els dimecres a les set de la tarda fins al 7 de març Cal inscripció prèvia. Preu: 80 € Organitza: Llibreria Robafaves i Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.ghcmataro.org.

2 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Dijous, 19 de gener Barcelona

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL PACTE PER LA LLIBERTAT. L’ASSEMBLEA DEL BAGES (1971-1979), d’Oriol Luján, a càrrec de Joaquim Aloy i de l’autor A les set de la tarda al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) Organitza: Memorial Democràtic, Edicions Zenobita, Associació Memòria i Història de Manresa i Museu d’Història de Catalunya Més informació: http://www.memoria.cat.

 Dijous, 19 de gener Mataró (el Maresme)

INICI DEL CURS INTRODUCCIÓ PER UNA HISTÒRIA DE L’ART A MATARÓ, dirigit per Joaquim Graupera A dos quarts de nou del vespre al Centre de Formació Permanent Tres Roques (Pl. del Canigó, 7) Aquest curs es realitzarà tots els dijous dos quarts de nou del vespre fins al 15 de març Cal inscripció prèvia. Preu: 24.60 € Organitza: Centre de Formació Permanent Tres Roques i Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.ghcmataro.org.

 Divendres, 20 de gener Vic (Osona)

PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA ARRELS DE PEDRA, de Joan Roca, a càrrec de l’autor A les sis de la tarda al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

 Dissabte, 21 de gener Vic (Osona)

CONFERÈNCIA: “LA SAGRADA FAMÍLIA: LA NATURA AL SERVEI DEL SÍMBOL”, a càrrec d’Armand Puig A dos quarts de vuit del vespre al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

 Diumenge, 22 de gener El Brull (Osona)

SORTIDA CULTURAL. VISITA A LA CASA CASADEMUNT, a càrrec de Xavier Cateura Trobada a les deu del matí a l’explanada del teatre Atlàntida de Vic. Sortida amb cotxes particulars Cal inscripció prèvia a l’adreça madillon@xtec.cat. Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

 Diumenge, 22 de gener Mollet del Vallès (el Vallès Oriental)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 27 DE LA REVISTA NOTES I CONFERÈNCIA: “L’EDUCACIÓ A MOLLET EN TEMPS DE LA REPÚBLICA”, a càrrec de Rosa M. Securun i Fuster A la una del migdia a la sala Fiveller (Rambla de Fiveller, 11) Organitza: Centre d’Estudis Molletans Més informació: cem@molletvalles.cat.

3 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Dilluns, 23 de gener Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “LEGISLACIÓ. GENEALOGIA I DRETS DE LA SOCIETAT D’INFORMACIÓ”, a càrrec de Josep Matas i Balaguer A les set de la tarda a l’Arxiu Nacional de Catalunya (C/ de Jaume I, 33-51) Organitza: Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil—lografia, Vexil—lologia i Nobiliària Més informació: http://www.scgenealogia.org.

Exposicions - Barcelona  Fins al 19 de gener Igualada (l’Anoia)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia (C/ del Dr. Mercader, s/n) Organitza: Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, amb la col—laboració de l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC i la Fundació del Món Rural Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Fins al 20 de gener Cervelló (el Baix Llobregat)

 Fins al 31 de gener Montjuïc (Barcelona)

EXPOSICIÓ “1861. LA GERMANDAT DE SANT SEBASTIÀ I CERVELLÓ” A Cal Badia (C/ Major, 93) Horari: festius de cinc a set de la tarda Organitza: Grup de Recerca de Cervelló i Germandat de Sant Sebastià Més informació: http://www.recercacervello.com.

EXPOSICIÓ “MOSTRA GRÀFICA DEL BARRI DEL POLVORÍ” A la Biblioteca Francesc Candel (C/ d’Amnistia Internacional, 10) Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc, Associació de Veïns del Polvorí, CEIP El Polvorí i EBM Bellmunt Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

 Del 20 de gener al 12 de febrer Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “EUSEBI BALCELLS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat

4 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Fins al 26 de febrer Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ “ELS PUJOL, CINC GENERACIONS D’ESCULTORS DEL BARROC TARDÀ” A la sala d’exposicions de la Casa Gòtica (Pl. de l’Església, 4) Horari: divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Més informació: http://www.cea.cat.

Activitats al Penedès

 Divendres, 20 de gener Sant Cugat Sesgarrigues (l’Alt Penedès)

 Divendres, 20 de gener Sant Pere de Ribes (el Garraf)

 21 i 22 de gener Subirats (l’Alt Penedès)

PRESENTACIÓ DE LES ACTES DEL SIMPOSI MANUEL MILÀ I FONTANALS, a càrrec de Joan Solé i Bordes A dos quarts de vuit del vespre al saló de plens de l’Ajuntament (C/ de Sant Antoni, 13) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, Societat Coral El Raïm de Sant Cugat Sesgarrigues i Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

XERRADA: “JOVES CREATIUS EN NOVES TECNOLOGIES” A les vuit del vespre al centre parroquial (Pl. Marcer, 7) Organitza: Grup d’Acció Cultural de Ribes Més informació: gacribes@gmail.com.

II JORNADES DE LA RECUPERACIÓ HISTÒRICA DE SUBIRATS A diferents espais de Subirats Organitza: Centre d’Estudis de Subirats i Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Activitats a Tarragona 5 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Activitats a Tarragona

 Dijous, 19 de gener Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “EL CANVI CLIMÀTIC QUE VA FORMAR EL DELTA DE L’EBRE”, a càrrec d’Álvaro Arasa Tuliesa Dintre de l’Aula de la Gent Gran A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (C/ de Pompeu Fabra 5A Parc de Cal Llovet) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Antena del Coneixement de la URV a Torredembarra Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Dimarts, 17 de gener Reus (el Baix Camp)

LECTURA DE RELATS D’ANDREU GABRIEL TOMÀS, a càrrec de Dolors Esquerda, Montserrat Auqué i Dolors Juanpere. Presentació a càrrec d’Andreu Gabriel Tomàs Dintre del Cicle En Veu Alta A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Col—lectiu En Veu Alta Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 19 de gener Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “LES SAGNIES, UNA PRÀCTICA ANCESTRAL VIGENT”, a càrrec d’Enric Contreras Dintre de l’Aula de la Gent Gran A les set de la tarda a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ de la Mare de Déu de la Roca, 3) Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs i Antena del Coneixement de la URV a Montroig del Camp Més informació: cemont-rogencs.blogspot.com.

 Dijous, 19 de gener Valls (l’Alt Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE POESIA EL MÓN DES DE L’AGUT, de Josep Santesmases, I PROJECCIÓ DE L’AUDIOVISUAL DEL MATEIX NOM, amb música i realització de Josep Santesmases Rabadà A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs i Arola Editors Més informació: http://www.iev.cat.

 Dijous, 19 de gener Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “ARRENCAMENT DE PINTURA MURAL”, a càrrec de Mercè Bruned A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Diputació de Tarragona Més informació: http://www.centrelectura.cat.

6 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Divendres, 20 de gener Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’HABITATGE, UNA POLÈMICA SEMPRE ACTUAL. UNA ANÀLISI DE LA CONSTRUCCIÓ A REUS AL SEGLE XVIII, de Roser Puig Tàrrech, a càrrec d’Eugeni Perea A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Diputació de Tarragona Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Divendres, 20 de gener Valls (l’Alt Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE NONA I ALTRES NOVEL·LES, d’Esperança Mialet, a càrrec de Gabriel Guasch A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Divendres, 20 de gener Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “CAMPUS D’EXCEL·LÈNCIA INTERNACIONAL CATALUNYA SUD”, a càrrec de Jordi Cartanyà A les vuit del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament (Pl. del Castell, 1) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Divendres, 20 de gener Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA INSIDE JOB, de Charles Fergusson Dintre del Cineclub Centre de Lectura A les nou del vespre al Teatre Bartrina (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Exposicions - Tarragona  Fins al 29 de gener Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ DE PINTURA I ESCULTURA EN ALUMINI “PERFILES”, d’AMEGRA A la sala Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

7 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Fins al 29 de gener Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “EXPERIÈNCIES D’AUTOCOMPOSTATGE A CATALUNYA” Al pati de Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins al 5 de febrer Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “LOS OJOS”, d’Iñaki Bonillas Dintre del Cicle Catedrals A la Capella de Sant Roc de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 19 a 20.30 h i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins a l’11 de febrer Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “WAR GAMES (VIDEOINSTAL·LACIÓ DOCUMENTAL)”, d’Alba Sotorra Clua A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Diputació de Tarragona Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 9 d’abril Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “EL PESSEBRE DEL CENTRE MIRÓ” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró Més informació: http://www.centremiro.com.

Activitats a les Terres de l’Ebre

 Dissabte, 21 de gener La Fatarella (la Terra Alta)

CONFERÈNCIA: “ENTENDRE LA FACTURA DE LA LLUM. PRODUCCIÓ I CONSUM D’ELECTRICITAT”, a càrrec de Marc Poy Ferrer A dos quarts de vuit del vespre al Casal Municipal (Av. de Catalunya, s/n) Organitza: Fundació el Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

8 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Activitats a Lleida

 Dimarts, 17 de gener Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE YIJING. EL LLIBRE DELS CANVIS, a càrrec d’Agustí Pániker, Jordi Vilà Oliveras i Lluís Pagès i Marigot A les set de la tarda a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Pagès editors Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 19 de gener Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “EL DIÀLEG I LES RELACIONS HUMANES”, a càrrec d’Antonieta Mateus Dintre del Cicle El Diàleg A dos quarts de vuit del vespre a l’IREL (C/ del Canonge Brugulat, 22) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i IREL Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 19 de gener La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

FILMOTECA DE CATALUNYA. PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULES DE SEGUNDO DE CHOMÓN Dintre del Cicle El Fons de la Filmoteca A les nou de la nit als Cinemes Guiu (Av. de Salòria, 55) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 20 i 22 de gener Les Borges Blanques (les Garrigues)

SESSIÓ TÈCNICA-DIVULGATIVA: “EL GUST I LA FABRICACIÓ DELS OLIS D’OLIVA VERGES”, a càrrec d’Agustí Romero i Jordi Graell Dintre de la Fira de l’Oli Qualitat Extra Verge Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 20 de gener Tàrrega (l’Urgell)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “1808-1810. EL PLA DE LLEIDA EN GUERRA” A les set de la tarda al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega (C/ Major, 11) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega Més informació: http://www.fpiei.cat.

9 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Divendres, 20 de gener Les Borges Blanques (les Garrigues)

 Divendres, 20 de gener Almacelles (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MEMÒRIA LLIBERTÀRIA. CENT ANYS DE MOVIMENT LLIBERTARI A PONENT A dos quarts de nou del vespre a la seu de l’Ateneu Popular Garriguenc (C/ de l’Avemaria, 14) Organitza: Centre d’Estudis de les Garrigues i Ateneu Popular Garriguenc Més informació: cultura@garrigues.cat.

FILMOTECA DE CATALUNYA. PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULES DE SEGUNDO DE CHOMÓN Dintre del Cicle El Fons de la Filmoteca A les nou de la nit al Centre Cultural Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 20 de gener Agramunt (l’Urgell)

FILMOTECA DE CATALUNYA. PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULES DE SEGUNDO DE CHOMÓN Dintre del Cicle El Fons de la Filmoteca A les nou de la nit al Cinema Casal (Baixada del Mercadal, 7) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Diumenge, 22 de gener Lleida (el Segrià)

CONCERT: “ELS CONTES DE LES MIL I UNA NITS”, a càrrec de l’OJC A les set de la tarda a l’auditori Enric Granados (Pl. de Mossèn Cinto Verdaguer, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida  Del 20 de gener al 26 de febrer Tàrrega (l’Urgell)

EXPOSICIÓ “1808-1810. EL PLA DE LLEIDA EN GUERRA” Al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega (C/ Major, 11) Horari: feines, de 19 a 21 h; diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega Més informació: http://www.fpiei.cat.

10 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


 Fins al 19 de febrer Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MY FAVORITE THINGS”, de Carles Porta A la sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Exposicions - Girona  Fins al 22 de gener Girona (el Gironès)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la Fundació Josep Pla (C/ Nou, 49-51) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes I Fundació Josep Pla Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm

 Fins al 23 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 23 de gener Castelló d’Empúries (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “PESSEBRE DEL MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ: “EL CALL JUEU DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES” Al Museu d’Història Medieval de la Cúria – Presó (Pl. de Jaume I, s/n) Horari: de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h i de 16 a 18 h. Diumenges i festius, de 10 a 13 h. Organitza: Centre de Recerca i Difusió de la Història Local Més informació: historia@castello.cat.

11 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Activitats a Andorra

 Dimecres, 18 de gener Andorra la Vella (Andorra)

CONFERÈNCIA: “L’ESTAT ANDORRÀ: UN EXEMPLE DE PERVIVÈNCIA. DE LA PRIMERA CONCÒRDIA FINS A LA SIGNATURA DE CONVENIS D’INTERCANVI D’INFORMACIÓ FISCAL”, a càrrec de Meritxell Mateu i Pi A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna (C/ de Mossèn Cinto Verdaguer, 4) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

Exposicions - Andorra

 Fins al 28 de gener Andorra la Vella (Andorra)

EXPOSICIÓ "UdART FOTOGRAFIA" A la Fundació Josep Pla (C/ Nou, 49-51) A la Universitat d’Andorra Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

12 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Cicle Els Jocs en la Història 2008 2008 -2012. Congrés de cloenda Els dies 18 i 19 de maig del 2012 tindrà lloc a Móra la Nova, Ascó i Móra d'Ebre (la Ribera d’Ebre) el congrés de cloenda del cicle “Els jocs en la història. 2008-2012”, organitzat per Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Institut Ramon Muntaner, Ajuntament de Móra la Nova, Ajuntament d’Ascó i Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. El àmbits temàtics en què s’articularà aquest congrés de cloenda són els següents: 1.- Els jocs en el segle XXI: noves tecnologies i educació. 2.- Jocs, comunitat, turisme, festa i educació no formal. 3.- Les dimensions patrimonials del joc: cultura material i cultura immaterial. 4.- Comunicacions de temàtica lliure. Les persones que estiguin interessades en participar en aquest congrés mitjançant comunicacions i/o pòsters hauran d’enviar un resum de la seva proposta, amb un màxim de 300 paraules, a l’adreça elena@irmu.org abans del 23 de març de 2012. El termini per presentar els textos definitius s’acabarà el 13 d’abril de 2012. El congrés està reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent adreçada al professorat no universitari. Per a més informació: http://www.irmu.org/.

13 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Notícies dels centres d’estudis Jornada El Patrimoni de la Memòria Històrica: Recull, Recuperació i Recerca a les Garrigues i al Pla d’Urgell El Centre d’Estudis de les Garrigues i el Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” organitzen per als dies 28 de gener i 4 de febrer la Jornada El Patrimoni de la Memòria Històrica: Recull, Recuperació i Recerca a les Garrigues i al Pla d’Urgell. La primera sessió d’aquesta jornada es realitzarà el 28 de gener al Palau d’Anglesola (el Pla d’Urgell), mentre que la segona sessió es durà a terme el 4 de febrer a la Granadella (les Garrigues). Ambdues sessions comptaran amb sengles presentacions de projectes relacionats amb la memòria històrica a ambdues comarques i sengles taules de debat. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: mascansa.crpu@gmail.com i ce.es.garrigues@hotmail.com.

L’Institut d’Estudis Eivissencs promou una recollida de queixes lingüístiques L’Institut d’Estudis Eivissencs vol posar en marxa un servei de recollida de denúncies-queixes lingüístiques amb la voluntat de crear un espai on les persones que volen viure en català a les Pitiüses i, pel motiu que sigui, no han pogut exercir aquest dret, puguin deixar constància de l’episodi viscut. Les persones afectades disposaran d’uns formularis on exposar els fets, així com informació sobre la protecció i l’exercici dels drets lingüístics. Si es considera oportú es buscarà assessorament per posar el fet en coneixement de l’administració o la justícia, i periòdicament es farà públic un informe sobre la tipologia dels casos denunciats i les gestions fetes. L’Institut d’Estudis Eivissencs estudiarà les necessitats detectades i, com sempre, lluitarà per tal que tots els drets dels catalanoparlants siguin respectats. Per a més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

14 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Convocatòries

 Termini: 31 de març de 2012

XXVIII PREMI VALERI SERRA I BOLDÚ DE CULTURA POPULAR Convoca: Ajuntament de Bellpuig d’Urgell, Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig Les obres aspirants a aquest premi hauran de ser inèdites i escrites en català. Podran constar d’un o més treballs de recerca o alta divulgació sobre qualsevol tema de cultura popular de les terres de parla catalana. Dotació: 3.000 € i publicació de l’obra Més informació: http://www.bellpuig.ddl.net.

 Termini: 31 de març de 2012

XXVIII PREMI JUVENIL I INFANTIL VALERI SERRA I BOLDÚ DE CULTURA POPULAR Convoca: Ajuntament de Bellpuig d’Urgell, Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig Les treballs aspirants a aquest premi hauran de ser inèdits i escrits en català, sobre qualsevol tema de cultura popular de les terres de parla catalana. Destinataris: qualsevol alumnes d’ESO, Batxillerat i cicles formatius dels centres públics i privats de les terres de parla catalana Dotació: - Premi infantil (1er. i 2on. d’ESO): 50 € i un lot de llibres - Premi juvenil a. Alumnes de 3er. i 4t. d’ESO: 100 € i un lot de llibres b. Alumnes de batxillerat i cicles formatius: 200 € i un lot de llibres Més informació: http://www.bellpuig.ddl.net.

15 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Altres notícies  Dimarts, 17 de gener Barcelona

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 16 DE LA REVISTA EINES, a càrrec de Josep Vall, Germà Bel, Marcel Coderch i Josep Huguet A les set de la tarda a l'Auditori de la Fundació Josep Irla (C/ de Calàbria,166) Organitza: Fundació Josep Irla Més informació: http://www.irla.cat.

 Dijous, 19 de gener Barcelona

PRESENTACIÓ DEL VOLUM XI DE L’OBRA COMPLETA D’ARTUR BLADÉ I DESUMVILA, a càrrec de Ferran Mascarell, Salvador Esteve, Artur Bladé Font, Xavier Garcia i Anton Maria Espadaler A dos quarts de vuit del vespre a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès (C/ de Canuda, 6) Organitza: Cossetània edicions i Ateneu Barcelonès Més informació: http://www.cossetania.com.

 Diumenge, 22 de gener Llofriu - Palafrugell (el Baix Empordà)

 Diumenge, 22 de gener Premià de Mar (el Maresme)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE PALAFRUGELL A AMÈRICA, de Jordi Turró i Eva Casals A les onze del matí al Centre Cultural Bassa Rocas Organitza: Ajuntament de Palafrugell i Diputació de Girona Més informació: http://www.palafrugell.cat.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “L’ARQUEOLOGIA DE PREMIÀ” A les dotze del migdia al Museu de l’Estampació de Premià de Mar (C/ de Joan XXIII, 2-8) Organitza: Museu de l’Estampació de Premià de Mar Més informació: http://www.mnactec.cat/museum/museu_de_estampacio_de_premia_de_mar.htm

16 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Aguaits [Pedreguer], núm. 30 (2011). 169 p. ISSN: 0214-269 [Edita: Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

BATET, Dèlia [et al.] (2011). Etnobotànica a les muntanyes de Prades. Montblanc: Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà (Monografies; 3). 158 p.

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 25 (2011). 100 p. ISSN:1698-3122. [Edita: Institut d’Estudis Penedesencs]

17 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


L’Aufàbiga [Benissanet], núm. 14 (estiu 2011). 26 p. ISSN: 2013-6609 [Edita: Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila]

L’Erol [Berga], núm. 110 (hivern 2011). 55 p. ISSN: 0212-445 [Edita: Àmbit de Recerques del Berguedà]

Modilianum [Moià], núm. 45 (2n. semestre 2011). 80 p. ISSN: 1130-1252 [Edita: Associació Cultural Modilianum]

18 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012


Quaderns de Vilaniu [Valls], núm. 60 (novembre 2011). 99 p. ISSN: 0212-1921 [Edita: Institut d’Estudis Vallencs]

SUBIÑÀ I COLL, Enric [dir.] (2011). XXVII Sessió d’Estudis Mataronins: 20 de novembre de 2010. Mataró: Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. ISBN: 978-84-614-4226-3. [Inclou CD]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

VIDAL SALMERON, Constantino (2011). Notícies sobre la presència jueva al Vallès. Barcelona: Institut Món Juïc (Flaixos Juïcs; 1). 80 p. ISBN: 978-84-477-1152-9

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

19 Núm. 2-2012

Del 17 al 23 de gener de 2012

Agenda dels centres d'estudis 2 - 2012. Del 17 al 23 de gener de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 2 - 2012. Del 17 al 23 de gener de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you