Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

28

Núm. 28-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a la Franja Activitats al País Valencià Activitats a la Catalunya del Nord Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 5 p. 7 p. 9 p. 11 p. 13 p. 13 p. 14 p. 15 p. 16 p. 17

1 Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 24 de juliol Mataró (el Maresme)

HOMENATGE A JOAN PEIRÓ I BELIS A les sis de la tarda al cementiri dels Caputxins Organitza: Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.ghcmataro.org/.

 28 i 29 de juliol i tots els dissabtes i diumenges d’agost Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT

 Diumenge, 29 de juliol Gràcia (Barcelona)

ITINERARIS HISTÒRICS PER GRÀCIA. ENTRE REFUGIS I UN PALAU

El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

Sortida a dos quarts d’onze del matí de la plaça del Diamant Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Diumenge, 29 de juliol Esparreguera (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “LES CAMPANES, A MÉS D’ESCOLTAR-LES, LES HAS DE SENTIR”, a càrrec de Josep Teruel i Delfí Dalmau i Argemir, I VISITA GUIADA AL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA D’ESPARREGUERA A dos quarts de vuit del vespre al cor de l’església d’Esparreguera Organitza: Col—lectiu Esparreguerí de Recerques i Ajuntament d’Esparreguera Més informació: http://www.facebook.com/RECERQUES.CER.

 Divendres, 3 d’agost Sant Just Desvern (el Baix Llobregat)

PASSEJADA LITERÀRIA D’ESTIU PER L’ABANS DE SANT JUST DESVERN Al vespre Organitza: Centre d’Estudis Santjustencs Més informació: http://www.santjust.org/centredestudis/

2 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Exposicions - Barcelona Fins al 29 de juliol Esparreguera (el Baix Llobregat)

 Fins al 29 de juliol Premià de Mar (el Maresme)

 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

 Fins al 16 de setembre Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ: “400 ANYS DE LA CONSAGRACIÓ DE L’ESGLÉSIA DE SANTA EULÀLIA D’ESPARREGUERA” A la sala municipal d’exposicions (C/ dels Arbres, 38) Horari: dies laborables de 19 a 21 h i diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 19 a 21 h Organitza: Col—lectiu Esparreguerí de Recerques, Associació d’Amics del Campanar d’Esparreguera i Ajuntament d’Esparreguera Més informació: http://www.facebook.com/RECERQUES.CER.

EXPOSICIÓ “AQUELLS OFICIS” Al Museu de l’Estampació de Premià de Mar (C/ de Joan XXIII, 8) Organitza: Grup Argent i Museu de l’Estampació de Premià de Mar Més informació: http://www.museuestampacio.org.

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

EXPOSICIÓ “TOTHOM AL CARRER! LA LLUITA ANTIFRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT 1960-1979” A les dotze del migdia al Museu Palau Mercader (Ctra. d’Hospitalet, s/n) Horari: diumenges i festius de 10 a 14 h i de dilluns a divendres, en hores a convenir per a grups concertats Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.cecbll.cat.

3 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Activitats al Penedès Diumenge, 29 d’agost Gelida (l’Alt Penedès)

RUTA MODERNISTA DE GELIDA

 Diumenge, 19 d’agost Sitges (el Garraf)

CONFERÈNCIA: “EL 4 DE 8 A SITGES: LA CULMINACIÓ D’UN SOMNI”, a càrrec de Santi Terraza

Sortida a les dotze del migdia de Sol Solet. Espai de l’AACG (C/ del Sol, 23) Cal inscripció prèvia. Preu: 3 € per persona; gratuït per als menors de 9 anys Organitza: Associació d’Amics del Castell de Gelida Més informació: http://www.castellgelida.org.

A les set de la tarda a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans (Espai Pere Stämpfli, C/ d’en Bosc, 9). Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.ges-sitges.cat/.

Exposicions - Penedès Fins al 18 d’agost El Vendrell (el Baix Penedès)

 Fins al 15 de setembre Vilanova i la Geltrú (el Garraf)

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA DELS 25 ANYS DEL COL·LECTIU ARTDHARA A la sala Portal del Pardo (C/ Major, 20) Organitza: Artdhara i Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

EXPOSICIÓ: “XAVIER CUENCA. GEOGRAFIA HUMANA” Al Centre d’Art Contemporani La Sala (C/ de Joaquim Mir, 12) Organitza: Centre d’Art Contemporani La Sala i Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

4 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Activitats a Tarragona Dimarts, 24 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA UN CAMÍ NO AGAFAT, de Christina Hemauer i Roman Keller Dintre del Cicle de Cinema Mediambiental FICMA 2012 A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dimecres, 25 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PRESENTACIÓ DE LA FITXA EL MOLÍ D’EN BELLA DE LA COL·LECCIÓ “UN PATRIMONI DE COL•LECCIÓ”, a càrrec de Francesc Murillo i Àngel Gasol Dintre de La Parra. Activitats de Petit Format A les vuit del vespre al camí o paratge dels Molins Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dimecres, 25 de juliol Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA WHERE EAGLES DARE, de Brian G. Hutton Dintre del Cicle de Cinema d’Acció al Terrat Action 70 A dos quarts d’onze de la nit al terrat de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Dissabte, 28 de juliol Valls (l’Alt Camp)

SORTIDA: LA PARRA SE’N VA DE MOLINS! Dintre de La Parra. Activitats de Petit Format Cal inscripció prèvia, abans del 26 de juliol. Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dijous, 2 d’agost Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE APRENDRE DE LLETRA... RECORDS D’ESCOLA, a càrrec de Joan Aragonès i Llaberia A les nou del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ Major, 4) Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

 Divendres, 10 d’agost Torredembarra (el Tarragonès)

TALLER TEÒRIC DE LA VII EDICIÓ D’OBSERVACIÓ DE PEIXOS A les set de la tarda a la sala de reunions del Casal Municipal (Pl. del Castell, 8) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

5 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Dissabte, 11 d’agost Torredembarra (el Tarragonès)

 Dissabte, 1 de setembre Santes Creus (l’Alt Camp)

TALLER PRÀCTIC DE LA VII EDICIÓ D’OBSERVACIÓ DE PEIXOS A les deu del matí a la platja, davant de la plaça de l’Església de Baix a Mar Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

CONFERÈNCIA: “L’ALT CAMP, LA CONCA I EL PENEDÈS: SINGULARITATS DE LA COOPERACIÓ AGRÀRIA Dintre del X Cicle de Conferències al Monestir de Santes Creus A dos quarts de sis de la tarda al palau de l’Abat del monestir de Santes Creus Organitza: Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus Més informació: http://usuaris.tinet.org/absc/.

Exposicions - Tarragona Fins al 31 de juliol Riudoms (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “ESBOSSOS DE 15 ANYS”, de Guillem Molons Sierra A la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Fins a l’1 d’agost Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “ENRIC MADORRAN I JOAN MASALLES: CERÀMICA” A la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Fins al 5 d’agost Cabra del Camp (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA A la sala del Sindicat Agrícola Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Coorperativa Agrícola de Cabra del Camp Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

6 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 28 de juliol Barri del Castell, Ulldecona (el Montsià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “CABASSOS BARATA PATAQUES”, de l’Associació Cultural Lo Lliscó de Mas de Barberans A les cinc de la tarda al local de les Escoles del Barri del Castell Horari: d’11 a 13 h i de 18 a 20 h Organitza: Grup de Catalogació “Los Taulons” Més informació: http://lostaulonsgrup.blogspot.com.

 28 de juliol i 11 d’agost Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

 Dissabte, 11 d’agost Mas de Barberans (el Montsià)

TALLER DE JOTA A MÓRA D’EBRE, a càrrec de Tomàs Queralt A les sis de la tarda a l’Escola Municipal de Música i Dansa (Pl. de la Cultura, 1) Cal inscripció prèvia, gratuïta, al telèfon 606 361 273 (Ferran Roca) Organitza: Tallers per a la Festa, Ajuntament de Móra d’Ebre, La Sègola i Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col—laboració de l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catlaunya Més informació: http://www.irmu.org.

ITINERARI. CAMINS DE PEDRA MODELATS PER L’AIGUA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Associació Cultural lo Lliscó i altres entitats de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

 Dijous, 23 d’agost La Sénia (el Montsià)

ITINERARI. ON MOLIEN LES OLIVES. TESTIMONIS URBANS DE LA PRODUCCIÓ D’OLI A LA SÉNIA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Centre d’Estudis Seniencs i altres entitats de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

 Dimarts, 28 de juliol Miravet (la Ribera d’Ebre)

CINEFÒRUM ELS TEMPLERS AL CINEMA. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA TEMPLARIO Dintre dels actes del 700 Aniversari de la Fi de l’Orde del Temple A dos quarts de deu de la nit al Castell de Miravet Organitza: Museu d’Història de Catalunya, Institut Ramon Muntaner i Ajuntament de Miravet Més informació: http://www.irmu.org.

7 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Dissabte, 1 de setembre Ulldecona (el Montsià)

ITINERARI. HUMANISTES ULLDECONENCS I LA SEVA PEJADA EN EL TEMPS Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Centre d’Estudis d’Ulldecona i altres entitats de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

 Dilluns, 3 de setembre Flix (la Ribera d’Ebre)

INAUGURACIÓ DE LES IV JORNADES DE PATRIMONI HISTÒRIC I DE L’EXPOSICIÓ “PER BRUIXA I METZINERA” A les vuit del vespre a Ca Don Ventura (C/ Major, 16) Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i La Cana Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

Exposicions – Terres de l’Ebre

 Diumenge, 29 de juliol Ulldecona (el Montsià)

EXPOSICIÓ “CABASSOS BARATA PATAQUES”, del Centre d’Estudis Lo Lliscó de Mas de Barberans Al local de les Escoles del Barri del Castell Horari: d’11 a 13 h i de 18 a 20 h Organitza: Grup de Catalogació “Los Taulons” Més informació: http://lostaulonsgrup.blogspot.com.

 Del 3 al 28 de setembre Flix (la Ribera d’Ebre)

EXPOSICIÓ “PER BRUIXA I METZINERA” Dintre de les IV Jornades de Patrimoni Històric A Ca Don Ventura (C/ Major, 16) Horari: dies feines de 19 a 21 h i festius de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i La Cana Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

8 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Activitats a Lleida Del 26 al 29 de juliol Pirineu

SORTIDES. USOS BOTÀNICS DE PLANTES AL PIRINEU. BORDES DE PINA I BARRANC DE PILÀS, SANT PERE DEL BURGAL, CLOTS DE RIAUBA PER LA BONAIGUA I MOLLERA D’ESCALARRE Sortides en vehicles particulars. Cal inscripció prèvia. Places limitades. Preu: 10 € per sortida Organitza: Ecomuseu de les Valls d’Àneu Més informació: http://www.ecomuseu.com.

 Dijous, 26 de juliol Lleida (el Segrià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “TAXONOMIA D’OBJECTES INDISCIPLINATS”, de Víctor Vilamajor A les vuit del vespre a la sala gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Del 27 al 29 de juliol Sant Serní de Guixers i Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès)

XVII JORNADES DE REFUGIS CÀTARS AL PIRINEU CATALÀ

 Divendres, 27 de juliol La Pobla de Segur (el Pallars Jussà)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE BOLETS DE LES TERRES DE LLEIDA

 Divendres, 27 de juliol Les Borges Blanques (les Garrigues)

 Del 30 de juliol al 3 d’agost Cervera, Gàver, la Fullola, les Pallargues, els Plans de Sió i Tàrrega (la Segarra i l’Urgell)

Organitza: Cercle d’Agermanament Occitano Català Més informació: http://www.caoc.cat

A les vuit del vespre al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17) Organitza: Comú de Particulars de la Pobla de Segur i Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.comudeparticulars.cat i http://www.fpiei.cat.

CONCERT DEL DUO RIBERA-SÀBAT Dintre de Les Garrigues Guitar Festival A dos quarts d’onze de la nit a la Casa de Cultura (Pg. del Terrall, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Consell Comarcal de les Garrigues, entre d’altres Més informació: http://www.fpiei.cat.

XIII CURSET D’ESTIU D’ARQUITECTURA POPULAR: EL RENAIXEMENT DE L’ARQUITECTURA POPULAR – COM ES RESTAURA Cal inscripció prèvia. Preu: 90 € públic general, 85 € socis d’Amics de l’Arquitectura Popular i 80 € usuaris del Carnet Jove, estudiants d’arquitectura i jubilats. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular Més informació: http://www.arquitecturapopular.com.

9 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Dissabte, 11 d’agost La Pobla de Tamúrcia, Tremp (el Pallars Jussà)

III JORNADA CULTURAL CONEIX LA TERRETA

 Dissabte, 11 d’agost Àger (la Noguera)

CONFERÈNCIA: “ARSENDA, UN NOM A RECORDAR”, a càrrec de Teresa Vinyoles Vidal

Termini per presentar-hi comunicacions: 27 de juliol Organitza: Associació Cultural la Terreta, Associació Amics de la Terreta i Centre d’Estudis Ribagorçans Més informació: http://laterretacultura.blogspot.com i http://cerib.blogspot.com.

TOrganitza: Fundació Arnau Mir de Tost Més informació: ajuntament@ager.ddl.net.

 Divendres, 17 d’agost Juneda (les Garrigues)

CONCERT DE JAUME TORRENT Dintre de Les Garrigues Guitar Festival A les deu de la nit a l’església de la Transfiguració del Senyor Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Consell Comarcal de les Garrigues, entre d’altres Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 25 d’agost La Granadella (les Garrigues)

I SIMPOSIUM EMILI PUJOL I PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL MESTRE DE VIDA Dintre de Les Garrigues Guitar Festival A les quatre de la tarda al Centre Cívic – Biblioteca Emili Pujol (C/ Vall d'En Roher, 9) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Consell Comarcal de les Garrigues, entre d’altres Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Diumenge, 26 d’agost La Granadella (les Garrigues)

CONCERT D’EULOGIO DÁVALOS Dintre de Les Garrigues Guitar Festival A les sis de la tarda al Centre Cívic – Biblioteca Emili Pujol (C/ Vall d'En Roher, 9) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Consell Comarcal de les Garrigues, entre d’altres Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida

 Fins al 29 de juliol La Pobla de Segur (el Pallars Jussà)

EXPOSICIÓ “RAIS I RAIERS DEL MÓN” Al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17) Organitza: Comú de Particulars de la Pobla de Segur i Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa Més informació: http://www.comudeparticulars.cat i http://www.raiers.cat.

10 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Fins a l’11 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “PREMI DE BELLES ARTS SANT JORDI DELS PAÏSOS CATALANS. SETENA EDICIÓ 2012. PINTURA” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 16 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ DE CARICATURES “ALFONSO LÓPEZ. 2002-2012” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i CaricArt 2012 Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Del 26 de juliol al 14 d’octubre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “TAXONOMIA D’OBJECTES INDISCIPLINATS”, de Víctor Vilamajor A la sala gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dimarts 24 i 30 de juliol i tots els dimarts d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: RE-DESCOBRIR EL RIU TER

 Dimecres, 25 de juliol i dilluns i dimecres d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

TORROELLA MÀGICA. VISITA TEATRALITZADA AMB MÚSICA EN DIRECTE

 Dijous, 26 de juliol i tots els dijous d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: TORROELLA DE MONTGRÍ. MIL ANYS D’HISTÒRIA I LLEGENDA

Sortida a les set de la tarda del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Sortida a les set de la tarda del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 6 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Sortida a dos quarts de vuit del vespre del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

11 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Dijous, 26 de juliol Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL SARDANA, DANSA NACIONAL DE CATALUNYA?, d’Ester Plana i Quim Rutllant Dintre de les Nits d’Estiu del Museu de la Mediterrània A les deu de la nit al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Divendres, 27 de juliol i tots els divendres d’agost L’Estartit, Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: L’ESTARTIT, TERRA DE PESCADORS

 Diumenge, 29 de juliol Maçanet de la Selva (la Selva)

DIA DEL SOCI. VISITA A LA TORRE DE TELEGRAFIA ÒPTICA DEL TURÓ DE PUIGMARÍ

 Dimecres, 1 d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

CONCERT DE MÚSICA – DIVERSONS, a càrrec de Gumbo Jass Band

Sortida a dos quarts de vuit del vespre del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Sortida a les deu del matí Organitza: Taller d’Història de Maçanet de la Selva Més informació: http://www.tallerhistoriamassanet.cat.

Dintre de les Nits d’Estiu del Museu de la Mediterrània A les deu de la nit al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Dijous, 2 d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

CONCERT DE MÚSICA – DIVERSONS, a càrrec de Paula Domínguez Dintre de les Nits d’Estiu del Museu de la Mediterrània A les deu de la nit al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Dissabte, 11 d’agost Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

CONTES A LA FRESCA. LECTURA DE CONTES DE PERE CALDERS, a càrrec de Joan Massotkleiner i Anna Orra Dintre de les Nits d’Estiu del Museu de la Mediterrània A les deu de la nit al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

12 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Exposicions - Girona Girona Fins al 29 de juliol L’Escala (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal i Centre d’Estudis Escalencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats a la Franja

 Divendres, 27 de juliol i tots els divendres d’agost Alcampell (la Llitera)

 Diumenge, 5 d’agost Vall-de-roures (el Matarranya)

 Dissabte, 11 d’agost Valljunquera (el Matarranya)

TERTÚLIES A LA FRESCA A dos quarts d’onze de la nit a diferents espais d’Alcampell Organitza: Ajuntament d’Alcampell, Centre d’Estudis Lliterans, Associació La Bardissa i Grup de Recuperació d’Arquitectura Popular d’Alcampell Més informació: http://tertuliesalcampell.wordpress.com.

7a. TROBADA D’AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA. HOMENATGE A JESÚS MONCADA Organitza: Associació Cultural del Matarranya Més informació: http://www.ascuma.org/wordpress/.

22a. TROBADA CULTURAL DEL MATARRANYA Organitza: Associació Cultural del Matarranya Més informació: http://www.ascuma.org/wordpress/.

Activitats al País Valencià Dissabte, 4 d’agost Xert (el Baix Maestrat)

EIXIDA NOCTURNA DE LLUNA PLENA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Agrupació de Muntanya El Turmell i altres centres de les Terres de Cruïlla Més informació: http://lagrupaturmell.blogspot.com.es/.

13 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


 Dilluns, 6 d’agost El Ballestar (el Baix Maestrat)

EXCURSIÓ AL POBLAT ÍBER DE LA MORRANDA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Associació de Veïns Sant Salvador del Ballestar i altres centres de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

 Dimecres, 8 d’agost Rossell (el Baix Maestrat)

ITINERARI. NATURA, ESPELEOLOGIA I ARQUEOLOGIA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Grup Rossell 750 Aniversari, Grup Excursionista L’Esquetxe i altres centres de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

 Traiguera, 25 d’agost Rossell (el Baix Maestrat)

ITINERARI. ERMITA DE LA FONT DE LA SALUT Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012. Passejades pel Patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat Organitza: Centre Cultural Traiguerí i altres centres de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org/

Activitats a la Catalunya del Nord 22, 23 i 24 d’agost Prada (el Conflent)

XXVII JORNADES SOBRE COOPERATIVISME. EL COOPERATIVISME, UNA ALTERNATIVA A LA CRISI Dintre de la Universitat Catalana d’Estiu 2012 Cal inscripció prèvia Organitza: Fundació Roca i Galès i Universitat Catalana d’Estiu Més informació: http://www.rocagales.org.

14 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Noves incorporacions de revistes de centres d’estudis a RACO Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, les revistes dels centres d’estudis es poden consultar a text complet al repositori de revistes científiques en català RACO. D’aquesta manera, a partir d’ara trobareu al portal de RACO (http://www.raco.cat) els següents números d’altres publicacions periòdiques ja presents al repositori: − − − − − − − −

Aplec de treballs, editada pel Centre d’Estudis de la Conca de Barberà. Ja està disponible el text complet del núm. 29. Fulls, del Museu-Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. Ja es pot consultar el núm. 96 a text complet. Dovella, del Centre d’Estudis del Bages. Ja es poden consultar els sumaris dels núm. 109 i 110. Fonts, del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell. El sumari del núm. 50 ja està disponible. Raïls, del Centre d’Estudis d’Ulldecona. Ja es pot consultar el sumari del núm. 28. Estudis Altafullencs, del Centre d’Estudis d’Altafulla. Ja està disponible el sumari del núm. 36. L’Erol, editada per l’Àmbit de Recerques del Berguedà. Ja estan disponibles els sumaris del núm. 111 i 112 i els núm. 107 i 108 a text complet. Eivissa, de l’Institut d’Estudis Eivissencs. S’ha introduït el sumari del núm. 51

15 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Altres notícies Convocatòries Divendres, 3 d’agost Mas de Barberans (el Montsià)

CURS. FENT RAFAL A les deu del matí al Centre de Desenvolupament Rural - Museu de la Pauma (C/ del Clavell, 52) Cal inscripció prèvia. Preu: 30 € Organitza: Centre de Desenvolupament Rural - Museu de la Pauma Més informació: http://www.cdrmuseudelapauma.cat/

 Del 4 al 6 d’agost Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ “CÀNTIRS DE LES ILLES BALEARS”

 Dissabte, 18 d’agost Corbera d’Ebre (la Terra Alta)

VISITA GUIADA ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L’EBRE. LA RETIRADA REPUBLICANA

 Dissabte, 11 d’agost Poblet (la Conca de Barberà)

Al Museu del Càntir d’Argentona (Pl. de l’Església, 9) Organitza: Museu del Càntir d’Argentona Més informació: http://www.museucantir.org.

Sortida a les deu del matí de la sala de recepció del Centre d’Interpretació 115 Dies (C/ de Freginals, 18-24) Cal inscripció prèvia. Preu: 12 € per persona (gratuït per als menors de 12 anys) Organitza: Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre Més informació: http://www.batallaebre.org/.

NIT D’ESTELS A les vuit del vespre a l’Alberg de Joventut Jaume I (les Masies) Preu: 3 €. Cal portar sopar i llanterna Organitza: Paratge Natural de Poblet Més informació: http://www.gencat.cat/parcs/poblet.

16 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Dovella [Manresa], núm. 110 (estiu 2012). 48 p. ISSN: 0214-2430 [Edita: Centre d’Estudis del Bages]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

PALLARÈS CASALS, Neus; MARTÍNEZ IBÁÑEZ, Francesc (2012). Terra Alta: Molt de fato. Arnes: Associació Cultural d’Arnes “la Bresca”. 189 p. ISBN: 978-84-615-9396-5

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

17 Núm. 28-2012

Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012

Agenda dels centres d'estudis 28 - 2012 - Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 28 - 2012 - Del 24 de juliol al 3 de setembre de 2012

Advertisement