Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 10 al 16 de juliol de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

26

Núm. 26-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats al País Valencià Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 5 p. 7 p. 7 p. 9 p. 10 p. 10 p. 12 p. 12 p. 14

1 Del 10 al 16 de juliol de 2012


Activitats a Barcelona Dimecres, 11 de juliol Gràcia (Barcelona)

CINEFÒRUM. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA EL CAPITÁN TRUENO Y EL SANTO GRIAL, d’Antonio Hernández A les set de la tarda a la finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dimecres, 11 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

PRESENTACIÓ I PROJECCIÓ DEL CURTMETRATGE PARÈNTESI, dirigit per Santiago Vila-puig, amb sonorització en directe de Ricardo Massari Spiritini A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

 14 i 15 de juliol Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dissabte, 14 de juliol Barcelona

 Dissabte, 14 de juliol Gràcia (Barcelona)

IV WORKSHOP SOBRE L’ENTONACIÓ DEL CATALÀ Al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona (Pg. de la Vall d’Hebron, 171) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis del Bages, Institut Menorquí d’Estudis i Universitat de Barcelona Més informació: http://www.cebages.org i http://www.ime.cat.

ITINERARIS HISTÒRICS PER GRÀCIA. LA DIAGONAL DE GRÀCIA Sortida a dos quarts d’onze del matí de la font del Negret a l’avinguda Diagonal / Bruc / Provença Cal inscripció prèvia. Preu: 9 € per persona (50% de descompte per als socis del THG) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

2 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


 Dissabte, 14 de juliol Rubí (el Vallès Oriental)

SORTIDA A LA MINA I LA PEDRERA BERTA, CAN DOMÈNECH I LA FONT DE CAN BARBA, a càrrec de Pere Bel Sortida a dos quarts d’onze del matí des de la part de dalt de l’estació nova dels ferrocarrils de Rubí Organitza: Grup de Col—laboradors del Museu de Rubí – Centre d’Estudis Rubinencs Més informació: gcmr.cer@gmail.com.

 Dissabte, 14 de juliol Calella (el Maresme)

CAPVESPRE A LA LLUM DEL FAR. II TROBADA DE FARONERS, FAMILIARS I AMICS DELS FARS A dos quarts de vuit del vespre al Centre d’Interpretació del Far de Calella Organitza: Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina, Museu Marítim de Barcelona, Ajuntament de Calella i Centre d’Estudis Tossencs Més informació: arxiutossa@gmail.com.

Exposicions - Barcelona Fins al 15 de juliol Avià (el Berguedà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA A l’Ateneu d’Avià (Av. de Pau Casals, 21) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis d’Avià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Fins al 20 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 21 de juliol Barcelona

EXPOSICIÓ “SANTIAGO VILA-PUIG, FOTOGRAFIES 1956-1978” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17 a 20 h i divendres d’11 a 13 h. Juliol: d’11 a 13 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “L’AIGUA, PATRIMONI DELS SECANS” A la Residència d’Investigadors (C/ de les Egipcíaques, 1-3) Horari: dimarts 10 de juliol de 9 a 14 h i de 15 a 20 h; de l’11 al 14 i del 16 al 21 de julio, de 17 a 20 h; diumenges 8 i 15 de juliol, tancat Organitza: Centre UNESCO de Catalunya, Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, Residència d’Investigadors i Institut d’Estudis Ilerdencs, entre d’altres Més informació: http://www.fpiei.cat.

3 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


 Fins al 22 de juliol Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “CAPGROSSOS, PIGUES I BERRUGUES. OLOT – VIC – FIGUERES I ELS SEUS ESPARROTS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Fins al 29 de juliol Premià de Mar (el Maresme)

 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

 Fins al 16 de setembre Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “AQUELLS OFICIS” Al Museu de l’Estampació de Premià de Mar (C/ de Joan XXIII, 8) Organitza: Grup Argent i Museu de l’Estampació de Premià de Mar Més informació: http://www.museuestampacio.org.

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

EXPOSICIÓ “TOTHOM AL CARRER! LA LLUITA ANTIFRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT 1960-1979” A les dotze del migdia al Museu Palau Mercader (Ctra. d’Hospitalet, s/n) Horari: diumenges i festius de 10 a 14 h i de dilluns a divendres, en hores a convenir per a grups concertats Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.cecbll.cat.

Activitats al Penedès Dissabte, 14 de juliol El Vendrell (el Baix Penedès)

ITINERARI LITERARI PEL VENDRELL, a càrrec de Neus Oliveras i Samitier Sortida a dos quarts de vuit del vespre del Pont de França del Vendrell. Cal inscripció prèvia. Places limitades a 30 persones. Preu: 5 € per al públic general i 3 € per als socis de l’IEP. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

4 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Exposicions - Penedès Fins 15 de juliol Sitges (el Garraf)

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA DELS 25 ANYS DEL COL·LECTIU ARTDHARA A l’edifici Miramar (C/ de la Davallada, 12) Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.ges-sitges.cat

 Fins al 15 de juliol Cunit (el Baix Penedès)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “LES SALINES DE CUBELLES, SEGONA MEITAT S. XX”, d’Antoni Pineda i Gavaldà A l’Oficina de Turisme de Cunit (C/ de Francesc Macià, 3) Horari: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h Organitza: Grup d’Estudis Cunitencs Delmacio de Conito, Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell i Ajuntament de Cunit Més informació: delmaciodeconito@gmail.com.

Activitats a Tarragona Dimarts, 10 de juliol Riudoms (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “ESBOSSOS DE 15 ANYS”, de Guillem Molons Sierra A dos quarts de nou del vespre a la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Dimecres, 11 de juliol Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BULLITT, de Peter Yates Dintre del Cicle de Cinema d’Acció al Terrat Action 70 A dos quarts d’onze de la nit al terrat de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Dimecres, 11 de juliol Valls (l’Alt Camp)

TALLER DE TINTA I ESCRIPTURA, a càrrec d’Eloi Josa, Pilar vives i Assumpció Benaiges Dintre de La Parra. Activitats de Petit Format A les vuit del vespre al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

5 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


 Dijous, 12 de juliol Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ: “CARRUTXA: MÉS XARXA, MÉS NACIONAL” A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Casal Despertaferro (C/ de Martí Napolità, 7) Organitza: Carrutxa Més informació: http://www.carrutxa.org.

 Dissabte, 14 de juliol Valls (l’Alt Camp)

TALLER DE TINTA I ESCRIPTURA. SESSIÓ PRÀCTICA, a càrrec d’Eloi Josa, Pilar vives i Assumpció Benaiges Dintre de La Parra. Activitats de Petit Format Al matí al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Cal inscripció prèvia, fins al 12 de juliol. Preu: 4 € per als socis de l’IEV i 7 € per al públic general. Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Diumenge, 15 de juliol Montblanc (la Conca de Barberà)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 30 DE LA REVISTA APLEC DE TREBALLS: HOMENATGE A ANTONI CARRERAS CASANOVAS I A JOSEP M. CONTIJOCH I CASANOVAS, a càrrec de Josep Santesmases i Ollé A les dotze del migdia al Museu Arxiu de Montblanc i Comarca (C/ de Josa, 6) Organitza: Centre d’Estudis de la Conca de Barberà Més informació: http://www.ceconcabarbera.cat/.

 Diumenge, 15 de juliol Prades (el Baix Camp)

SORTIDA A PEU PER PRADES Sortida a dos quarts de nou del matí de la seu del CERAP de Riudoms (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

Exposicions - Tarragona Fins al 15 de juliol Valls (l’Alt Camp)

 Del 10 al 31 de juliol Riudoms (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA” A la salaSant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “ESBOSSOS DE 15 ANYS”, de Guillem Molons Sierra A la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

6 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 14 de juliol Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

TALLER DE JOTA A MÓRA D’EBRE, a càrrec de Tomàs Queralt A les sis de la tarda a l’Escola Municipal de Música i Dansa (Pl. de la Cultura, 1) Cal inscripció prèvia, gratuïta, al telèfon 606 361 273 (Ferran Roca) Organitza: Tallers per a la Festa, Ajuntament de Móra d’Ebre, La Sègola i Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col—laboració de l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catlaunya Més informació: http://www.irmu.org.

Activitats a Lleida Dimarts, 10 de juliol Àger (la Noguera)

II JORNADA D’ESTUDIS HISTÒRICS I PATRIMONIALS VALL D’ÀGER I ALTA NOGUERA. DEL SEGLE X AL X: TERRITORIS PREPIRINENCS EN TRANSFORMACIÓ A les deu del matí a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Àger (Pl. Major, 1) Acte obert al públic Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Fundació Arnau Mir de Tost Més informació: ajuntament@ager.ddl.net.

 Dimecres, 11 de juliol Lleida (el Segrià)

TAULA RODONA: “ELS MUSEUS I EL PATRIMONI EN EL TERRITORI: RENDIBILITAT I COMPLICITATS”, a càrrec de Carme Alòs, Àlex Farnós, Xavier Llovera, Josep M. Solé i Jordi Tura. Moderador: Jordi Abella A dos quarts de set de la tarda al Campus de Cappont de la UdL (C/ del Bisbe Messeguer, 1) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Universitat de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

7 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


 Dijous, 12 de juliol Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL FESTIVAL DE CONCERTS DE RIALP, a càrrec del Grup Prysma A dos quarts de vuit del vespre al Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida

 Fins al 15 de juliol Lleida (el Segrià)

 Fins al 29 de juliol La Pobla de Segur (el Pallars Jussà)

 Fins a l’11 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

EXPOSICIÓ “RAIS I RAIERS DEL MÓN” Al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17) Organitza: Comú de Particulars de la Pobla de Segur i Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa Més informació: http://www.comudeparticulars.cat i http://www.raiers.cat.

EXPOSICIÓ “PREMI DE BELLES ARTS SANT JORDI DELS PAÏSOS CATALANS. SETENA EDICIÓ 2012. PINTURA” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 16 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ DE CARICATURES “ALFONSO LÓPEZ. 2002-2012” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i CaricArt 2012 Més informació: http://www.fpiei.cat.

8 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Activitats a Girona Dimarts, 10 de juliol Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: RE-DESCOBRIR EL RIU TER

 Dijous, 12 de juliol Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: TORROELLA DE MONTGRÍ. MIL ANYS D’HISTÒRIA I LLEGENDA

 Dijous, 12 de juliol Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL EL BAIX TER. AIGUA, TERRA, VIDA, de Jordi Bellapart

Sortida a les set de la tarda del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Sortida a dos quarts de vuit del vespre del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Dintre de les Nits d’Estiu del Museu de la Mediterrània A les deu de la nit al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Divendres, 13 de juliol L’Estartit, Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

VISITA GUIADA: L’ESTARTIT, TERRA DE PESCADORS Sortida a dos quarts de vuit del vespre del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Preu: 4 € per persona. Gratuït per als menors de 5 anys Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Exposicions - Girona Fins al 29 de juliol L’Escala (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal i Centre d’Estudis Escalencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

9 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Activitats al País Valencià

 Divendres, 13 de juliol Bocairent (la Vall d’Albaida)

SOPAR A LA FRESCA I PRESENTACIÓ DE LA REVISTA CARAMELLA A dos quarts de vuit del vespre al Centre d’Interpretació Turística de Bocairent (Av. de Sant Blai, 30) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Itinerància estiu 2012 de l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” Us informem que a la pàgina del projecte “El món agrari a les terres de parla catalana” trobareu la itinerància de les dues còpies de l’exposició durant tot l’any 2012. Us recordem que, per a aquest estiu, es podrà visitar al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, fins al 5 d'agost; a l’Ateneu d’Avià, fins al 15 de juliol; a la sala de la Cooperativa Agrícola de Cabra del Camp, del 16 de juliol al 12 d’agost, a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Castellfollit de Riubregós, del 6 d’agost al 2 de setembre; a la Casa de Cultura de la Sénia, del 13 d’agost al 2 de setembre i al Centre Cívic l'Escorxador de Gelida, del 3 al 30 de setembre. Per a més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

10 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Nova versió del banc d’imatges del projecte El món agrari a les terres de parla catalana Des del passat 25 de juny, s’ha implementat una nova versió del banc d’imatges del projecte “El món agrari a les terres de parla catalana”, allotjada en el portal de la Memòria Digital de Catalunya, coordinat pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC). Aquesta nova versió del banc d’imatges modernitza la interfície i la visualització de les imatges per part de l’usuari; incorpora eines web 2.0 (compartir, comentar, etiquetar, puntuar); suporta més col·leccions (i més grans); potencia la personalització i el branding institucional; facilita i millora l'exportació en altres formats (OAI-PMH, XML, Dublin Core Qualificat, etc.) i ofereix la consulta multidioma (català, castellà i anglès). Podeu consultar aquesta nova versió del banc http://mdc.cbuc.cat/cdm/landingpage/collection/monagrari.

d’imatges

al

següent

enllaç:

Plecs d’història local núm. 146 El núm. 146 dels Plecs d’història local, suplement d’història local de la revista L’Avenç editat per la CCEPC i l’IRMU, està dedicat a les catedral com a element patrimonial, tal i com es pot veure amb l’editorial, de Victòria Almuni, del Centre d’Estudis Seniencs, amb el títol “El món de les catedrals avui: Una perspectiva interdisciplinària”. El dossier continua amb l’article “A la recerca del Temple d’August: Les intervencions arqueològiques a la catedral de Tarragona”, a càrrec de Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense) i Imma Teixell (Ajuntament de Tarragona) i amb les aportacions de Josep Alanyà, dels arxius Capitular i Diocesà de Tortosa (“Patrimoni cultural de l’Església a Catalunya: Les col·leccions d’art catedralícies i diocesanes”) i de Josep Lluís I Ginovart, de la URV (“La catedral: La construcció i conservació de la ciutat de Déu construïda pels homes”). El número es completa amb l’apartat de patrimoni, en què l’arquitecta Mercè Zazurca parla de la restauració de la catedral de Tortosa, i amb les habituals seccions de ressenyes, novetats bibliogràfiques i noticiari. Us recordem que podeu trobar la versió digital d’aquest número i els anteriors dels Plecs d’història local al següent enllaç: http://www.sre.urv.es/irmu/plecs/.

11 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Convocatòries Convocatòries Termini: 31 d’agost de 2012

 Termini: 17 d’octubre de 2012

PREMI AIGUA, USOS I CONEIXEMENT Convoca: Fundació Agbar i Universitat de Vic Premi als millors treballs que versin sobre els següents àmbits: a) L’àmbit del món de la ciència i la tecnologia de l’aigua i els sistemes aquàtics b) Estudis de la qualitat ecològica de les fonts, els rius, les basses, els estanys c) El valor de l’aigua per a la societat d) Aspectes relacionats amb el tractament de l’aigua El premi es compon de tres categories: Categoria A: Estudiants preuniversitaris. Dotació: beca que cobrirà una estada per fer pràctiques al Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter, retribuïdes durant un període de dos mesos l’estiu de 2013 i amb un treball de 6h/dia Categoria B: Estudiants universitaris dels primers tres cursos d’universitat. Dotació: beca que cobrirà una estada per fer pràctiques a un Grup o Centre de Recerca de la Universitat de Vic, retribuïdes durant un període de tres mesos el curs 2012/2012 i amb un treball de 4h/dia Categoria C: Estudiants universitaris d’últim curs d’universitat. Dotació: beca que cobrirà una estada per fer pràctiques a al laboratori de referència d’Aigües de Barcelona a Collblanc, retribuïdes durant un període de quatre mesos el curs 2012/2012 i amb un treball de 8h/dia Més informació: http://www.uvic.cat.

IX PREMI AL TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT SINIBALD DE MAS Convoca: Patronat Municipal de Cultura Premi al millor treball de recerca de batxillerat en qualsevol dels camps de la ciència (economia, història, lingüística, medi ambient, sociologia...) que tinguin com a àmbit Torredembarra i el seu entorn més proper. Dotació: 300 € Més informació: http://www.sinibald.cat.

Altres notícies Convocatòries Dijous, 12 de juliol Tarragona (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “LES ESTRATÈGIES ENERGÈTIQUES DE FUTUR: EL PAPER DE LES RENOVABLES” Dintre de la Universitat d’Estiu URV – UETE 2012 A les set de la tarda al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (Pl. de Sant Roc, s/n) Organitza: Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili Més informació: http://www.urv.cat.

12 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


 Divendres, 13 de juliol Tarragona (el Tarragonès)

 Dimecres, 11 de juliol Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme)

TALLER. GESTIÓ MUNICIPAL I ARQUEOLOGIA A CATALUNYA A les nou del matí al saló d’actes de l’Antiga Audiència (Pl. del Pallol, s/n) Cal confirmació prèvia. Organitza: Ajuntament de Tarragona, Museu d’Història de Tarragona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Associació d’Arqueòlegs de Catalunya Més informació: http://www.tarragona.cat.

PRESENTACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DEL RETAULE MAJOR DE SANT ANDREU DE LLAVANERES, a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, I CONFERÈNCIA: “LES HISTÒRIES DEL RETAULE”, a càrrec de Joan Bosch A les set de la tarda a l’església parroquial de Sant Andreu de Llavaneres Organitza: Parròquia de Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, Caixa Laietana i Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Més informació: http://www.santandreudellavaneres.cat.

 Dijous, 12 de juliol Tamariu, Palafrugell (el Baix Empordà)

 Dissabte, 14 de juliol La Jonquera (l’Alt Empordà)

CONVERSES DE BARRACA: XEFLES I CANTS DE TAVERNA A les nou del vespre a la barraca dels Liris de Tamariu Organitza: Biblioteca de Palafrugell Més informació: http://www.bibgirona.cat/biblioteca/palafrugell/.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “DE PRADA A PERPINYÀ: PAU CASALS I EL MÓN DE L’EXILI. REPORTATGES DEL FOTOPERIODISTA JEAN RIBIÈRE (1944-1956)” A les sis de la tarda al Museu Memorial de l’Exili (C/ Major, 43) Organitza: Museu Memorial de l’Exili, Memorial Democràtic, Casa a Perpinyà de la Generalitat de Catalunya i altres Més informació: http://www.museuexili.cat.

13 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

El Sot de l'Aubó [Canet de Mar], núm. 40 (juny 2012). 36 p. ISSN:2013-6285 [Edita: Centre d'Estudis Canetencs]

Fulls d'Història Local [L'Escala], núm. 100 (2012): Vida quotidiana als masos dels Recs, les Corts i Vilanera. 40 p. [Edita: Centre d'Estudis Escalencs; Arxiu Històric de L'Escala]

LLUGANY I FONTANET, Núria; GALÍ, Mercè (2012). L'aventura de ballar. Barcelona: Esbart Català de Dansaires. 100 p. ISBN: 978-84-615-7699-9

14 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012


Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

15 Núm. 26-2012

Del 10 al 16 de juliol de 2012

Agenda dels centres d'estudis 26 - 2012 - Del 10 al 16de juliol de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 26 - 2012 - Del 10 al 16de juliol de 2012

Agenda dels centres d'estudis 26 - 2012 - Del 10 al 16de juliol de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 26 - 2012 - Del 10 al 16de juliol de 2012