Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 3 al 9 de juliol de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

25

Núm. 25-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats al País Valencià Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 5 p. 7 p. 7 p. 8 p. 9 p. 10 p. 10 p. 11

1 Del 3 al 9 de juliol de 2012


Activitats a Barcelona Dimecres, 4 de juliol Gràcia (Barcelona)

 Dijous, 5 de juliol Fort Pienc (Barcelona)

SOPAR D’ESTIU DEL TALLER D’HISTÒRIA DE GRÀCIA A les nou del vespre a l’oratori de Sant Felip Neri (C/ del Sol, 8) Cal inscripció prèvia. Preu: gratuït per als socis del Taller i 8 € per al públic general. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE GLÒRIES, CRUÏLLA DE CAMINS, a càrrec de Josep M. Contel A les set de la tarda a la Biblioteca Fort Pienc (Pl. de Fort Pienc, s/n) Organitza: Arxiu Històric Fort Pienc Més informació: avvfortpienc@yahoo.es.

 Dijous, 5 de juliol Gràcia (Barcelona)

EL RACÓ DE LA HISTÒRIA. LES TERTÚLIES DEL TALLER D’HISTÒRIA. CONFERÈNCIA: “HISTÒRIA DE LA FAMÍLIA DE YZAGUIRRE 1523-2011”, a càrrec de M. Clara de Yzaguirre i Pabolleta A les vuit del vespre a la Fundació Festa Major de Gràcia (C/ d’Igualada, 10) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 7 i 8 de juliol Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Diumenge, 8 de juliol Santpedor (el Bages)

SORTIDA MATINAL DE FI DE CURS AL MAS LLUSSÀ DE SANPEDOR Sortida en cotxes particulars a les nou del matí de la plaça dels Infants de Manresa. Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

2 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 Diumenge, 8 de juliol Arenys de Mar (el Maresme)

PASSEJADA PELS REFUGIS DE LA GUERRA CIVIL D’ARENYS DE MAR Trobada al Centre Cultural Calisay (Riera del Pare Fita, 31) Organitza: Grup Búnquers Arenys Més informació: bruguera.ramon@gmail.com.

Exposicions - Barcelona Fins al 8 de juliol Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “MOMENTS”, del Grup de Fotografia d’Argentona A la Casa Gòtica d’Argentona Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.cea.cat.

 Fins al 15 de juliol Avià (el Berguedà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA A l’Ateneu d’Avià (Av. de Pau Casals, 21) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis d’Avià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Fins al 20 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 22 de juliol Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “SANTIAGO VILA-PUIG, FOTOGRAFIES 1956-1978” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17 a 20 h i divendres d’11 a 13 h. Juliol: d’11 a 13 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “CAPGROSSOS, PIGUES I BERRUGUES. OLOT – VIC – FIGUERES I ELS SEUS ESPARROTS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Fins al 29 de juliol Premià de Mar (el Maresme)

EXPOSICIÓ “AQUELLS OFICIS” Al Museu de l’Estampació de Premià de Mar (C/ de Joan XXIII, 8) Organitza: Grup Argent i Museu de l’Estampació de Premià de Mar Més informació: http://www.museuestampacio.org.

3 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

 Fins al 16 de setembre Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

EXPOSICIÓ “TOTHOM AL CARRER! LA LLUITA ANTIFRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT 1960-1979” A les dotze del migdia al Museu Palau Mercader (Ctra. d’Hospitalet, s/n) Horari: diumenges i festius de 10 a 14 h i de dilluns a divendres, en hores a convenir per a grups concertats Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.cecbll.cat.

Activitats al Penedès Divendres, 6 de juliol Vilanova i la Geltrú (el Garraf)

FESTA DELS AMICS DE LA BIBLIOTECA MUSEU VÍCTOR BALAGUER, AMB CONCERT DE JAZZ

 Dissabte, 7 de juliol Cunit (el Baix Penedès)

PRESENTACIÓ DEL GRUP D’ESTUDIS CUNITENCS DELMACIO DE CONITO

Al jardí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Av. de Víctor Balaguer, s/n) Organitza: Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer Més informació: http://www.victorbalaguer.cat.

A dos quarts d’una del migdia a la sala de plens de l’Ajuntament (C/ Major, 12) Organitza: Grup d’Estudis Cunitencs Delmacio de Conito i Ajuntament de Cunit Més informació: delmaciodeconito@gmail.com.

 Del 8 al 22 de juliol Begues (el Garraf)

ARQUEOLOGIA AL GARRAF. CAMP INTERNACIONAL DE TREBALL A la cova de Sant Sadurní de Begues (el Garraf). Adreçat a joves de 18 a 30 anys. Places limitades a 24 participants. Preu: 90 € (inclou estada i manutenció). Cal inscripció prèvia. Organitza:Col—lectiu per la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf – Ordal (CIPAG) Més informació: http://cipag.beguesentitats.cat.

4 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


Exposicions - Penedès Fins 15 de juliol Sitges (el Garraf)

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA DELS 25 ANYS DEL COL·LECTIU ARTDHARA A l’edifici Miramar (C/ de la Davallada, 12) Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.ges-sitges.cat

 Del 7 al 15 de juliol Cunit (el Baix Penedès)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “LES SALINES DE CUBELLES, SEGONA MEITAT S. XX”, d’Antoni Pineda i Gavaldà A l’Oficina de Turisme de Cunit (C/ de Francesc Macià, 3) Horari: de 10 a 14 h i de 17 a 20 h Organitza: Grup d’Estudis Cunitencs Delmacio de Conito, Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell i Ajuntament de Cunit Més informació: delmaciodeconito@gmail.com.

Activitats a Tarragona Dimarts, 3 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA MESURA DE L’HOME, de Marianne Körver Dintre del Cicle de Cinema Mediambiental FICMA A les deu de la nit al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dimecres, 4 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA MIDNIGHT IN PARIS, de Woody Allen Dintre de la XIII Setmana de Cinema a la Parra A les deu de la nit al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

5 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 Dijous, 5 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CHICO I RITA, de Fernando Trueba, Javier Mariscal i Tono Errando Dintre de la XIII Setmana de Cinema a la Parra A les deu de la nit al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Divendres, 6 de juliol Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CRIADES I SENYORES, de Taylor Tate Dintre de la XIII Setmana de Cinema a la Parra A les deu de la nit al pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dissabte, 7 de juliol Santes Creus (l’Alt Camp)

TAST DE CERVESES MONÀSTIQUES, ACOMPANYAT DE MENJAR MEDIEVAL Dintre del X Cicle de Conferències al Monestir de Santes Creus A dos quarts de sis de la tarda al palau de l’Abat del monestir de Santes Creus Preu: 10 €. Cal inscripció prèvia, als tel. 627 450 889 i 654 355 128. Organitza: Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus Més informació: http://usuaris.tinet.org/absc/.

 Dissabte, 7 de juliol Siurana (el Baix Camp)

ESPECTACLE LITERARI: SALES: SIURANA. VÍDEO, MÚSICA, LECTURES A les vuit del vespre a diferents espais de Siurana Organitza: Centre Quim Soler. La Literatura i el Vi Més informació: http://www.centrequimsoler.cat.

Exposicions - Tarragona Fins al 15 de juliol Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA” A la salaSant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

6 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 7 de juliol Ginestar (la Ribera d’Ebre)

CINEMA A LA FRESCA DE TEMÀTICA TEMPLÀRIA: EL REINO DE LOS CIELOS, de Ridley Scott Dintre dels actes del 700 Aniversari de la Fi de l’Orde del Temple A les deu de la nit a l’Església Vella (C/ de Sant Antoni, s/n) Cal recollir les invitacions prèvies, gratuïtes, a l’Ajuntament de Ginestar Organitza: Museu d’Història de Catalunya, Institut Ramon Muntaner i Ajuntament de Ginestar, amb el patrocini de Rècop, Restauracions Arquitectòniques Més informació: http://www.irmu.org.

Activitats a Lleida Dijous, 5 de juliol Lleida (el Segrià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “PREMI DE BELLES ARTS SANT JORDI DELS PAÏSOS CATALANS. SETENA EDICIÓ 2012. PINTURA” A dos quarts de vuit del vespre a la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida

 Fins al 15 de juliol Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

7 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 Fins al 29 de juliol La Pobla de Segur (el Pallars Jussà)

 Del 5 de juliol a l’11 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “RAIS I RAIERS DEL MÓN” Al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17) Organitza: Comú de Particulars de la Pobla de Segur i Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa Més informació: http://www.comudeparticulars.cat i http://www.raiers.cat.

EXPOSICIÓ “PREMI DE BELLES ARTS SANT JORDI DELS PAÏSOS CATALANS. SETENA EDICIÓ 2012. PINTURA” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 16 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ DE CARICATURES “ALFONSO LÓPEZ. 2002-2012” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i CaricArt 2012 Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona 6 i 7 de juliol Besalú (la Garrotxa)

XXI SEMINARI DEL ROMÀNIC. ECOS I OBJECTES DE BIZANCI A CATALUNYA A la sala gòtica de la Cúria Reial de Besalú Cal inscripció prèvia, gratuïta Organitza: Amics de Besalú i el seu Comtat Més informació: http://www.amicsdebesalu.cat.

 Divendres, 6 de juliol Banyoles (el Pla de l’Estany)

VISITA TEATRALITZADA DE LA GUERRA DE FRANCÈS A BANYOLES Sortida a les vuit del vespre de l’estanc de la plaça dels Turers (Pl. dels Turers, 25) Cal inscripció prèvia al tel. 972 58 34 70 o a l’a/e turisme@ajbanyoles.org. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

8 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 Dissabte, 7 de juliol Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu (la Selva)

V TROBADA D’ENTITATS LOCALS DE CULTURA I PATRIMONI DE LA SELVA. EL VESCOMTAT DE CABRERA I MONTSORIU Trobada a dos quarts de deu del matí a l’aparcament del castell de Montsoriu. Organitza: Centre d’Estudis Selvatans i Associació d’Amics del Castell de Montsoriu Més informació: http://www.selvatans.cat.

 Diumenge, 18 de juliol Foixà (el Baix Empordà), Torroella de Fluvià (l’Alt Empordà) i Palau-Sator (el Baix Empordà)

VISITA A SANT LLORENÇ DE LES ARENES, SANT TOMÀS DE FLUVIÀ I SANT JULIÀ DE BOADA Dintre del XXI Seminari del Romànic. Ecos i Objectes de Bizanzi a Catalunya Cal inscripció prèvia. Preu: 35 €. Organitza: Amics de Besalú i el seu Comtat Més informació: http://www.amicsdebesalu.cat.

Exposicions - Girona Fins al 29 de juliol L’Escala (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal i Centre d’Estudis Escalencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats al País Valencià

 Divendres, 6 de juliol Ontinyent (la Vall d’Albaida)

CONFERÈNCIA: “EL FINANÇAMENT DELS VALENCIANS, UNA INSUFICIÈNCIA HISTÒRICA”, a càrrec de Rafael Beneyto Cabanes A les vuit del vespre al Centre Cultural Caixa Ontinyent (C/ de Gomis, 3) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

9 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Termini d’inscripcions a la VI Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme El proper 20 d’octubre se celebrarà al Centre Cultural Can Lleonart d’Alella (el Maresme) la VI Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, organitzada en aquesta ocasió per Cerquem les Arrels, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament d’Alella i el Consell Comarcal del Maresme. En aquesta edició, la trobada porta per títol “Masies, urbanisme i poblament”. Els estudiosos que estiguin interessats en presentar-hi una comunicació tenen temps fins al 9 de juliol per presentar la proposta corresponent a l’adreça merce@irmu.org. Qui vulgui assistir a la trobada sense presentar-hi comunicació, té temps per apuntar-s’hi fins a l’1 d’octubre. Per a més informació: http://www.irmu.org.

Altres notícies Convocatòries Dimarts, 3 de juliol Tortosa (el Baix Ebre)

LLIÇÓ INAUGURAL DE LA UNIVERSITAT D’ESTIU URV – UETE 2012: “UNA IL·LUSIÓ, UN TERRITORI”, a càrrec de Pepín Beltran A les dotze del migdia a l’aula magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV (Av. de Remolins, 13-15) Cal confirmació prèvia al tel. 977 46 40 03 o a l’a/e cte@urv.cat. Organitza: Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili Més informació: http://www.urv.cat.

 Dimarts, 3 de juliol Terrassa (el Vallès Occidental)

EL GALL CANTA PER TOTS DOS. LECTURA DE POEMES D’AGUSTÍ BARTRA, amb direcció d’Albert Vidal A les set de la tarda a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa (C/ del Pantà, 20, baixos) Organitza: Arxiu Històric Comarcal de Terrassa Més informació: arxiu.historic@terrassa.cat.

10 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


 9 i 10 de juliol Barcelona

JORNADA. PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE A l’edifici de la Filmoteca de Catalunya (Pl. de Salvador Seguí, 1-9) Cal inscripció prèvia. Organitza: Centre Unesco de Catalunya i Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.unescocat.org.

Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

L’Erol [Berga], núm. 112 (estiu 2012). 51 p. ISSN: 0212-445 [Edita: Àmbit de Recerques del Berguedà]

Estudis altafullencs [Altafulla], núm. 36 (2012). 119 p. [Edita: Centre d’Estudis Altafullencs]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

11 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012


Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

12 Núm. 25-2012

Del 3 al 9 de juliol de 2012

Agenda dels centres d'estudis 25 - 2012 - Del 3 al 9de juliol de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 25 - 2012 - Del 3 al 9de juliol de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you