Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

24

Núm. 23-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Activitats a les Balears Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques 1

p. 2 p. 5 p. 6 p. 6 p. 7 p. 8 p. 10 p. 10 p. 11 p. 11 p. 12 p. 12 p. 13

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 26 de juny Barcelona

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 6 DE LA REVISTA MIRMANDA: REPÚBLICA SENSE RÉPUBLIQUE, a càrrec d’Agustí Colomines, Francesc Canosa i Òscar Jané A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Fundació CatDem (C/ de Casp, 80, baixos) Organitza: Associació Mirmanda, Fundació CatDem i editorial Afers. Més informació: http://www.mirmanda.com.

 Dimarts, 26 de juny Sabadell (el Vallès Occidental)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE QUAN ELS OBRERS VAN SER ELS AMOS: UNA SETMANA DE VAGA GENERAL POLÍTICA A SABADELL EL FEBRER DE 1976, de Xavier Vinader, a càrrec de Xavier Domènech, José Luis Valdivieso, Felip Puig i Xavier Vinader A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimarts, 26 de juny Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)

 Dimecres 27 de juny El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)

PRESENTACIÓ DEL DARRER NÚMERO DE LA REVISTA GAUSAC, a càrrec de Xavier Escura A les vuit del vespre a la Casa de Cultura (C/ de Castellví) Organitza: Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat Més informació: gel@stcugat.net.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA PANTALLA FUTURISTA: DE EL VIAJE A LA LUNA DE MÉLIÈS A EL HOTEL ELÉCTRICO DE SEGUNDO DE CHOMÓN, de Rosa Delgado Leyva, a càrrec de Román Gubern, Joan Marimón i l’autora A les set de la tarda al Centre Cultural El Cèntric (Pl. de Catalunya, 39-41) Organitza: Amics del Prat Més informació: http://pratencs.cat/amicsdelprat/.

 Dimecres, 27 de juny Sabadell (el Vallès Occidental)

ACTE DE CLOENDA DEL CURS 2011-2012. CONFERÈNCIA: “SÓC PERIODISTA I TAMPOC HO ENTENC”, a càrrec de Josep M. Ureta A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

2 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Dijous, 28 de juny Vic (Osona)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE 150 ANYS DEL COL·LEGI SANT MIQUEL DELS SANTS, a càrrec de Josep González-Agàpito A dos quarts de vuit del vespre al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Del 29 de juny a l’1 de juliol Tous (l’Anoia)

III FESTIVAL DE LLEGENDES DE CATALUNYA. TOUS ÉS LLEGENDA Organitza: Amics de Tous Més informació: http://amicsdetous.blogspot.com.

 Del 29 de juny a l’1 de juliol Rubí (el Vallès Oriental)

MOSTRA SOBRE LA HISTÒRIA DE LES COMUNICACIONS, a càrrec de Pere Bel i Manuel González Dintre de la Festa Major de Rubí De dos quarts de sis de la tarda a les deu de la nit a diferents espais de Rubí Organitza: Grup de Col—laboradors del Museu de Rubí – Centre d’Estudis Rubinencs Més informació: gcmr.cer@gmail.com.

 Divendres, 29 de juny Vic (Osona)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “CAPGROSSOS, PIGUES I BERRUGES. OLOT – VIC – FIGUERES I ELS SEUS ESPARROTS” A les set de la tarda al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 30 de juny i 1 de juliol Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dissabte, 30 de juny Gràcia (Barcelona)

ITINERARIS HISTÒRICS PER GRÀCIA. FRANCESC BERENGUER. MODERNISME A GRÀCIA Trobada a dos quarts d’onze del matí a l’entrada del Santuari de Sant Josep de la Muntanya (Av. del Santuari de Sant Josep de la Muntanya, 25) Cal inscripció prèvia. Preu: 9 € per al públic general i 4.5 € per als membres del taller. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

3 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Dissabte, 30 de juny Esparreguera (el Baix Llobregat)

CAMINADA NOCTURNA A SANTA MARIA DEL PUIG Sortida a dos quarts d’onze de la nit de Can Comelles Cal inscripció prèvia. Preu: 1 €. Es recomana portar frontal o llanterna. Organitza: Col—lectiu Esparreguerí de Recerques Més informació: http://recerques.alfamap.com/index/html.

Exposicions - Barcelona Fins al 8 de juliol Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “MOMENTS”, del Grup de Fotografia d’Argentona A la Casa Gòtica d’Argentona Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.cea.cat.

 Fins al 20 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

 Del, 29 de juny al 22 de juliol Vic (Osona)

 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “SANTIAGO VILA-PUIG, FOTOGRAFIES 1956-1978” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17 a 20 h i divendres d’11 a 13 h. Juliol: d’11 a 13 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “CAPGROSSOS, PIGUES I BERRUGES. OLOT – VIC – FIGUERES I ELS SEUS ESPARROTS” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

4 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Fins al 16 de setembre Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)

 Del 2 al 15 de juliol Avià (el Berguedà)

EXPOSICIÓ “TOTHOM AL CARRER! LA LLUITA ANTIFRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT 1960-1979” A les dotze del migdia al Museu Palau Mercader (Ctra. d’Hospitalet, s/n) Horari: diumenges i festius de 10 a 14 h i de dilluns a divendres, en hores a convenir per a grups concertats Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.cecbll.cat.

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA A l’Ateneu d’Avià (Av. de Pau Casals, 21) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis d’Avià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats al Penedès Dijous, 28 de juny Santa Margarida i els Monjos (l’Alt Penedès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS ANYS ROBATS, de Tània Juste, a càrrec de Ramon Arnabat A les vuit del vespre a Ciarga, Parc de la Memòria Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, Columna edicions i Ciarga Més informació: http://www.iepenedesencs.org

Exposicions - Penedès Fins 15 de juliol Sitges (el Garraf)

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA DELS 25 ANYS DEL COL·LECTIU ARTDHARA A l’edifici Miramar (C/ de la Davallada, 12) Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.ges-sitges.cat

5 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Activitats a Tarragona Dijous, 28 de juny Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA QUESTION HUMAINE Dintre del Cicle de Cinema, Economia i Empresa A dos quarts de nou del vespre a la sala d’actes del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

 Dissabte, 30 de juny Santes Creus (l’Alt Camp)

VISITA GUIADA A LA GRANJA D’ANCOSA Dintre del X Cicle de Conferències al Monestir de Santes Creus A dos quarts de cinc de la tarda al monestir de Santes Creus Organitza: Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus Més informació: http://usuaris.tinet.org/absc/.

 Dissabte, 30 de juny La Vilella Alta (el Priorat)

XXV APLEC DE SARDANES DE LA VILELLA ALTA A partir de les set de la tarda Organitza: Centre d’Estudis del Priorat i Associació de Veïns de la Vilella Alta Més informació: http://www.cepriorat.cat.

Activitats a les Terres de l’Ebre Diumenge, 1 de juliol Ginestar (la Ribera d’Ebre)

JORNADA DE PORTES OBERTES A L’ESGLÉSIA VELLA I VISITA GUADA, a càrrec de Joan Fuguet i Josep M. Vila Dintre dels actes del 700 Aniversari de la Fi de l’Orde del Temple A les onze del matí a l’Església Vella (C/ de Sant Antoni, s/n) Organitza: Museu d’Història de Catalunya, Institut Ramon Muntaner i Ajuntament de Ginestar, amb el patrocini de Rècop, Restauracions Arquitectòniques Més informació: http://www.irmu.org.

6 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Activitats a Lleida Del 28 de juny a l’1 de juliol La Pobla de Segur (la Noguera)

TROBADA INTERNACIONAL DE RAIERS 2012

 Dissabte, 30 de juny Sant Martí de Maldà – Riucorb (l’Urgell)

V TROBADA DE CENTRES D’ESTUDIS DE LES COMARQUES DE LLEIDA

 2 i 3 de juliol Os de Balaguer (la Noguera)

Cal inscripció prèvia. Preu: 375 €. Organitza: Associació Cultural dels Raiels de la Noguera Pallaresa Més informació: http://www.raiers.cat.

A les deu del matí a la sala nova de la Societat El Foment (C/ de l’Església, s/n) Cal inscripció prèvia, gratuïta, a l’adreça ccepc@iec.cat. Preu del dinar (opcional): 17 € Organitza: Grup de Recerques de les Terres de Ponent, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i Institut Ramon Muntaner Més informació: http://www.ccepc.org i http://www.irmu.org.

III JORNADES D’HISTÒRIA DEL MONESTIR DE LES AVELLANES. HISTÒRIA DE L’ESGLÉSIA I LA RELIGIOSITAT. L’ESPAI SAGRAT AL MÓN MONÀSTIC MEDIEVAL Al monestir de les Avellanes Cal inscripció prèvia a l’adreça medieval@historia.udl.cat. Preu: 30 €. Organitza: Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes, Universitat de Lleida i Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura Més informació: http://www.monestirdelesavellanes.com.

Exposicions - Lleida Fins al 29 de juny Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MOSTRA DELS FONS D’ART DE L’ASSOCIACIÓ AMICS DE LA SEU VELLA” A la seu de Res Non Verba (C/ de Joan Maragall, 17) Horari: de dimarts a divendres, de 10.30 a 13.00 i de 16.30 a 19.30 h Organitza: Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida i Res Non Verba Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org.

7 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Fins al 30 de juny Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA COL·LECTIVA: “INTIMITAT AL DESCOBERT” A la Galeria del Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleda Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 15 de juliol Lleida (el Segrià)

 Fins al 16 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

EXPOSICIÓ DE CARICATURES “ALFONSO LÓPEZ. 2002-2012” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i CaricArt 2012 Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Divendres, 29 de juny Palamós (el Baix Empordà)

CONFERÈNCIA: “LA SUBHASTA CANTADA DE MONTGAT”, a càrrec de Núria Fernández i Laia Aleixendri Dintre del Programa Cultura Viva 2012. La Recerca Etnològica a Catalunya A les set de la tarda al Museu de la Pesca de Palamós (Port Marítim, s/n) Organitza: Càtedra d’Estudis Marítims i Direcció General de la Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.irmu.org i http://cegarrigues.blogspot.com.

 Divendres, 29 de juny Tossa de Mar (la Selva)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ESCULTURES I ALTRES ELEMENTS D’INTERÈS A LA VIA PÚBLICA DE TOSSA, de Joaquim Planas Gisbert, a càrrec de Dolors Reig Garganta A les vuit del vespre a la Casa de Cultura de Tossa de Mar (Av. del Pelegrí, 8) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VII Convocatòria de subvencions a centres d’estudis locals i comarcals destinades a l’edició de publicacions periòdiques i d’obres de recerca en l’àmbit humanístic de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Tossencs, Patronat Francesc Eiximenis i Ajuntament de Tossa de Mar Més informació: arxiutossa@gmail.com.

8 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Dissabte, 30 de juny El Port de la Selva (l’Alt Empordà)

JORNADA. J. V. FOIX I EL PORT DE LA SELVA. 25 ANYS SENSE SOMNIS

 Dissabte, 30 de juny L’Escala (l’Alt Empordà)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” I PRESENTACIÓ DEL NÚM. 100 DE LA REVISTA FULLS D’HISTÒRIA LOCAL: VIDA QUOTIDIANA ALS MASOS DE LES CORTS, ELS RECS I VILANERA, a càrrec d’Estanislau Puig, Josep Santesmases i Pep Riera

A partir de les deu del matí a diferents espais del Port de la Selva. Cal inscripció prèvia. Organitza: Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.fundaciojvfoix.org.

A les vuit del vespre al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal i Centre d’Estudis Escalencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Exposicions - Girona Del 30 de juny al 29 de juliol EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE L’Escala PARLA CATALANA (l’Alt Empordà) Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Sal i Centre d’Estudis Escalencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

9 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Activitats a les Balears

 Dijous, 28 de juny Maó (Menorca)

CONFERÈNCIA: : “LES POBLACIONS DE PEIXOS VULNERABLES I ELS FACTORS QUE CONDICIONEN EL SEU RECLUTAMENT”, a càrrec de Ricard Borràs, Rafel Quintana i Amalia Cuadros Dintre dels Diàlegs Davall s’Aigua. Seminaris Científics a Menorca A la una del migdia a la sala de reunions de l’IME (Camí des Castell, 28) Organitza: Institut Menorquí d’Estudis i Estació de Recerca Jaume Ferrer Més informació: http://www.ime.cat.

 Divendres, 29 de juny Sant Joan de Labritja (Eivissa)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ESCOLA I MESTRES A SA CALA: APUNTS HISTÒRICS I D’ENSENYAMENT DELS SEGLES XIX I XX, d’Antoni Marí Marí “Rota” A dos quarts de nou del vespre al Camp d’Aprenentatge de Sa Cala (C/ de Sant Vicent de sa Cala, 8) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

Activitats a Andorra

 Dimarts, 26 de juny Andorra la Vella (Andorra)

CONFERÈNCIA: “ORIGEN DE LA VIDA: EL QUE LI HAURIA AGRADAT SABER A DARWIN”, a càrrec de Juli Peretó i Magraner A les vuit del vespre a la sala d’actes de La Llacuna Centre Cultural (C/ de Mossèn Cinto Verdaguer, 4) Organitza: Societat Andorrana de Ciències Més informació: http://www.sac.ad.

10 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Actes del 700 Aniversari de l’Orde del Temple a Ginestar Dintre dels actes del 700 Aniversari de l’Orde del Temple, coordinats per l’Institut Ramon Muntaner, aquest mes de juliol se celebraran sengles activitats a Ginestar (la Ribera d’Ebre), organitzades pel Museu de Catalunya, l’Ajuntament de Ginestar i el mateix IRMU, amb la patrocinació de Rècop Restauracions Arquitectòniques. La primera d’aquestes activitats es realitzarà el diumenge 1 de juliol a les onze del matí i consistirà en una jornada de portes obertes a l’Església Vella de Ginestar, amb explicacions sobre l’edifici a càrrec de l’historiador Joan Fuguet i de l’arqueòleg Josep M. Vila. El dissabte 7 de juliol, a les deu de la nit, es durà a terme, també a l’Església Vella, un cinema a la fresca de temàtica templera, amb la projecció de la pel·lícula El reino de los cielos (Kingdom of Heaven), de Ridley Scott. Les invitacions, gratuïtes, es podran recollir a l’Ajuntament de Ginestar. Per a més informació: http://www.irmu.org.

Notícies dels centres d’estudis El documental Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès, a la plataforma de micromeceneatge Verkami El Cicle Solc al Lluçanès, de música tradicional i cultura popular, ha començat aquest 2012 la seva 20a edició. És per aquest motiu que des de l’Associació Solc ha impulsat la creació d’un documental per explicar aquests vint anys de trajectòria i sobretot per crear un document audiovisual que il·lustri la feina feta per aquesta associació cultural i sense ànim de lucre. A tal efecte, Solc ha impulsat un projecte de micromecenatge per tal de finançar aquest documental a través de la plataforma Verkami. El total del pressupost per a l’elaboració d’aquest documental és de 4.000 € i s’hi poden fer aportacions de 10 a 500 €. El termini per participar-hi acaba el 28 de juliol de 2012. Per a més informació: http://www.verkami.com/projects/2398-tornar-a-solc-20-anys-de-culturapopular-al-llucanes.

11 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


Convocatòries Termini: XII PREMI JAUME CAMP DE SOCIOLINGÜÍSTICA 3 de desembre de 2012 CATALANA Convoca: Delegació Comarcal del Vallès Oriental d'Òmnium Cultural i Institut d'Estudis Catalans. Els treballs que optin a aquest premi han de tractar algun aspecte de la sociolingüística catalana de qualsevol àmbit geogràfic parcial o total dels Països Catalans Dotació: 6.000 €. Més informació: http://www.omnium.cat.

Altres notícies Convocatòries Diumenge, 24 de juny Poblet (la Conca de Barberà)

JORNADA DE VOLUNTARIAT. RECUPERACIÓ DE LES FONTS DEL PARATGE

 Dimecres, 27 de juny Tarragona (el Tarragonès)

ACTE DE DEFENSA DE LA TESI DOCTORAL “CARRERS I SERVEIS VIARIS A LES CIUTATS ROMANES DEL CONVENTUS TARRACONENSIS (S. II aC – VI dC). EVOLUCIÓ I TÈCNIQUES CONSTRUCTIVES”, de Núria Romaní Sala, sota la direcció de Josep Guitart

Sortida a les nou del matí de la Casa Forestal de la Pena Organitza: Paratge Natural de Poblet Més informació: http://www.gencat.cat/parcs/poblet.

A les dotze del migdia a la seu de l’ICAC (Pl. d’en Rovellat, s/n) Organitza: Universitat Autònoma de Barcelona i Institut Català d’Arqueologia Clàssica Més informació: http://www.icac.net.

 Dimecres, 27 de juny Cambrils (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “BARQUES, VAIXELLS I NAUS” A les vuit del vespre a la Torre del Port de Cambrils Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i Museu d’Història de Cambrils Més informació: http://www.cambrils.cat.

12 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


 Dimecres, 27 de juny Tarragona (el Tarragonès)

 Dijous, 28 de juny Barcelona

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “EL SERRALLO AHIR I AVUI” A les vuit del vespre al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona Organitza: Centre d’Estudis Marítims i d’Activitats del Port de Tarragona Més informació: http://www.porttarragona.cat.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “LOLA ANGLADA, PODEROSA MEMÒRIA” A les set de la tarda al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) Organitza: Museu d’Història de Catalunya i Ajuntament de Tiana Més informació: http://www.mhc.cat.

 Dijous, 28 de juny Barcelona

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ESQUERRA A MÈXIC, 1941-1980, a càrrec de Josep Vall, Josep Maria Figueres i Josep Huguet A les set de la tarda a l’auditori de la Fundació Josep Irla (C/ de Calàbria, 166) Cal inscripció prèvia a l’adreça inscripcions@irla.cat. Organitza: Fundació Josep Irla Més informació: http://www.irla.cat.

Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

ARNABAT, Ramon [cur.] (2012). El Penedès a la Catalunya del segle XXI: XXI Jornades d’Estudis Penedesencs. Vilafranca del Penedès: Institut d’Estudis Penedesencs (Biblioteca Penedès; 5). 184 p. ISBN: 978-84-15017-06-6

13 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012


MAS GIBERT, Xavier; AMAT I TEIXIDÓ, Jordi (2012). Canet de Mar 1898 – 1936: De la Guerra de Cuba a la Guerra Civil. Canet de Mar: Els 2 Pins. 447 p. ISBN: 978-84923967-5-7 [Amb la col—laboració del Centre d’Estudis Canetencs]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Modilianum [Moià], núm. 46 (1er. semestre 2012). 96 p. ISSN: 1130-1252 [Edita: Associació Cultural Modilianum]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

14 Núm. 23-2012

Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012

Agenda dels centres d'estudis 24 - 2012 - Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 24 - 2012 - Del 26 de juny al 2 de juliol de 2012