Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 19 al 25 de juny de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

23

Núm. 23-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 4 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 8 p. 9 p. 10 p. 11 p. 11

1 Del 19 al 25 de juny de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 19 de juny Sabadell (el Vallès Occidental)

ACTE DE LLIURAMENT DEL XI PREMI MONTSERRAT MIRÓ I MARIMON ALS TREBALLS DE RECERCA D’ALUMNES DE BATXILLERAT CURS 2011-2012 A les sis de la tarda a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Servei Educatiu Vallès Occidental I – Centre de Recursos Pedagògics i Ajuntament de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimarts, 19 de juny Roquetes – Nou Barris (Barcelona)

 Dimecres 20 de juny Barcelona

PROJECCIÓ DE PEL·LÍCULES DOCUMENTALS I HISTÒRIQUES DEL BARRI DE ROQUETES A les sis de la tarda al vestíbul de l’Espai Via Favència (Via Favència, 288, edifici A) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris Més informació: http://www.noubarris.net/arxiu.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE QÜESTIONS DE VIDA, de Moixé Natan (s. XIV), editat i traduït per Xavier Muntané i Santiveri, a càrrec de Maria Josep Estanyol i l’editor i traductor A les set de la tarda al Museu d’Història de Barcelona (Plta. de Manuel Ribé, 3) Organitza: Institut d’Estudis Món Juïc i Museu d’Història de Barcelona Més informació: http://www.institutmonjuic.cat/.

 Dijous, 21 de juny Sabadell (el Vallès Occidental)

ACTE DE LLIURAMENT DEL X PREMI MINERVA ALS TREBALLS DE RECERCA D’ALUMNES DE BATXILLERAT CURS 2011-2012 A les sis de la tarda a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Servei Educatiu Vallès Occidental I – Centre de Recursos Pedagògics i Ajuntament de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

2 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


 Divendres, 22 de juny Barcelona

ACTE DE COMMEMORACIÓ DEL 20è. ANIVERSARI DE LA COORDINADORA DE CENTRES D’ESTUDIS DE PARLA CATALANA, amb la intervenció de Ferran Mascarell A les sis de la tarda a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla de Santa Mònica, 8) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana Més informació: http://www.ccepc.org.

 Divendres, 22 de juny Vic (Osona)

ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMI DE RECONEIXEMENT LLONGANISSA DOR A dos quarts de set de la tarda al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

Exposicions - Barcelona Fins al 23 de juny Vic (Osona)

 Fins al 8 de juliol Argentona (el Maresme)

EXPOSICIÓ “UN GUIXAR INEXISTENT”, de Marta Juan Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “MOMENTS”, del Grup de Fotografia d’Argentona A la Casa Gòtica d’Argentona Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.cea.cat.

 Fins al 20 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “SANTIAGO VILA-PUIG, FOTOGRAFIES 1956-1978” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17 a 20 h i divendres d’11 a 13 h. Juliol: d’11 a 13 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

3 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


 Fins al 16 de setembre Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “TOTHOM AL CARRER! LA LLUITA ANTIFRANQUISTA AL BAIX LLOBREGAT 1960-1979” A les dotze del migdia al Museu Palau Mercader (Ctra. d’Hospitalet, s/n) Horari: diumenges i festius de 10 a 14 h i de dilluns a divendres, en hores a convenir per a grups concertats Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.cecbll.cat.

Activitats al Penedès

Exposicions - Penedès Fins 15 de juliol Sitges (el Garraf)

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA DELS 25 ANYS DEL COL·LECTIU ARTDHARA A l’edifici Miramar (C/ de la Davallada, 12) Organitza: Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.ges-sitges.cat

Activitats a Tarragona Dimarts, 19 de juny Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA JO VAIG COMPRAR UNA SELVA TROPICAL, de Jacob Andrén A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

4 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


 Dijous, 21 de juny Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA LOCURA DEL DÓLAR Dintre del Cicle de Cinema, Economia i Empresa A dos quarts de nou del vespre a la sala d’actes del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

 Divendres, 22 de juny Falset (el Priorat)

ESPECTACLES LITERARIS. ROMANÇO D’UN TIRANT, a càrrec de Josep Pedrals, I NINGÚ ENS REPRESENTA. POETES EMPRENYATS, a càrrec de Martí Sales, Núria Martínez, Boris Porter, Blanca Llum Vidal i Andreu Subirats A les vuit del vespre a la sala de bótes del Celler de Falset – Marçà Organitza: Centre Quim Soler. La Literatura i el Vi Més informació: http://www.centrequimsoler.cat/.

 Dissabte, 23 de juny Reus (el Baix Camp)

RUTA LITERÀRIA DEL GRUP MODERNISTA DE REUS Sortida a les onze del matí. Cal inscripció prèvia. Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Activitats a les Terres de l’Ebre Dijous, 21 de juny Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA SENYORA AVINYÓ, de Francesca Aliern, a càrrec de Joan Launes A les vuit del vespre a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre (Pl. de la Llanterna, 4) Organitza: Associació Cultural La Riuada, Ajuntament de Móra d’Ebre i Cossetània Més informació: http://www.lariuada.com.

5 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


Activitats a Lleida Dimarts, 19 de juny Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 200 DE LA REVISTA ENDERROCK I PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL MAI NO HA MANCAT EL TEU ALÈ, a càrrec de Lluís Gendrau, Elisenda Soriguera i Joan Reñé i Huguet A les vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Grup Enderrock Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida Fins al 24 de juny La Pobla de Segur (el Pallars Jussà)

 Fins al 29 de juny Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Comú de Particulars (C/ de la Font, 17) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Comú de Particulars Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “MOSTRA DELS FONS D’ART DE L’ASSOCIACIÓ AMICS DE LA SEU VELLA” A la seu de Res Non Verba (C/ de Joan Maragall, 17) Horari: de dimarts a divendres, de 10.30 a 13.00 i de 16.30 a 19.30 h Organitza: Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida i Res Non Verba Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org.

 Fins al 30 de juny Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA COL·LECTIVA: “INTIMITAT AL DESCOBERT” A la Galeria del Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleda Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 15 de juliol Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

6 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


 Fins al 16 de setembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ DE CARICATURES “ALFONSO LÓPEZ. 2002-2012” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i CaricArt 2012 Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona 21, 22 i 24 de juny Lluçanès i Ripollès

RECUPERACIÓ DEL CAMÍ RAMADER DEL LLUÇANÈS AL RIPOLLÈS Sortida del municipi d’Alpens, passant pels de les Llosses, Gombrèn, Castellar de n’Hug i Toses, fins al pla d’Anyella Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès Més informació: http://www.cecripolles.org.

 Dijous, 21 de juny Figueres (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “ABDÓ TERRADAS I EL SEU TEMPS, a càrrec de Genís Barnosell Dintre del Cicle de Conferències Figueres dins la Història de Catalunya A un quart de nou del vespre al Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Organitza: Patronat de la Catequística, La Cate i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Exposicions - Girona Fins al 24 de juny L’Escala (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES, 1808-1814” Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i diumenges i festius, d’11 a 13 h Organitza: Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Salt i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

7 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


 Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a les Balears

 Dissabte, 23 de juny Santa Gertrudis de Fruitera (Eivissa)

FESTA DE LA NIT DE SANT JOAN 2012 A partir de dos quarts de vuit del vespre Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner V Trobada de Centres d’Estudis de les Comarques de Lleida El dissabte 30 de juny se celebrarà a la sala nova de la Societat el Foment de Sant Martí de Maldà – Riucorb (l’Urgell) la V Trobada de Centres d’Estudis de les Comarques de Lleida, organitzada per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent. La Trobada començarà a un quart d’onze del matí amb la presentació del projecte Hospitals, a càrrec de Joan Busqueta (UdL), per continuar a dos quarts d’onze amb la presentació dels projectes de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de l'Institut Ramon Muntaner. La presentació de projectes de l’any 2012 dels centres d'estudis de les comarques de Lleida es durà a terme entre les onze del matí i dos quarts d’una del migdia, quan se celebrarà la taula rodona: "Present i futur digital: difusió i edició", amb Lluís Foix i un segon ponent a confirmar. La trobada es clourà amb un dinar al restaurant "Ca la Maria” i, a un quart de cinc de la tarda, amb

8 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


una visita guiada a Thafos.M, una necròpolis experimental, a l’Espai Amenós, obra artística singular i al Castell-molí de la Sinoga. Obra civil del segle XIII. Degut al poc temps disponible, només es podran presentar les activitats que representin una novetat des de la darrera trobada. Els temps de les exposicions dependran del nombre d'activitats. Recomanem que no s'hi presentin novetats bibliogràfiques, ja que, com cada any, habilitarem un espai expositiu per a les edicions. L'assistència a la trobada és gratuïta i oberta a tots els/les membres de les entitats, però qui vulgui quedar-se a dinar s’hi haurà d’inscriure prèviament al tel. 93-3248585, ext.131 o a l’adreça ccepc@iec.cat. L'organització es fa càrrec del cost d'un menú per a cada entitat assistent. El preu del menú és de 17 €.

Notícies dels centres d’estudis II Jornada d’Estudis Històrics i Patrimonials de la Vall d’Àger – Alta Noguera El proper 10 de juliol, a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Àger (la Noguera) es durà a terme la II Jornada d’Estudis Històrics i Patrimonials de la Vall d’Àger – Alta Noguera, amb el títol Del segle V al X: Territoris prepirinencs en transformació, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost. La jornada, que és oberta al públic, començarà a les deu del matí i, després de la seva presentació, es realitzarà la conferència inaugural sobre la cristianització del paisatge del Prepirineu lleidatà a l’antiguitat tardana, a càrrec de Jordina Sales. La jornada continuarà amb aportacions sobre la necròpolis dels Palous (Camarasa), a càrrec d’Eva Solanes, i la dels Morulls (Gerb), a càrrec d’Anna Camats; la morfologia del poblament dels Aspres (la Noguera) com a eina per a determinar el seu origen islàmic, a càrrec de Javier Escuder; Santa Maria del Pla (Àger), a càrrec d’Òscar Trullas; la memòria de les campanyes d’excavació de Santa Coloma d’Àger el 1983, a càrrec de Prim Bertran i Francesc Fité; els jaciments d’Altimiris, a càrrec de Marta Sancho i de Sant Martí de les Tombetes, a càrrec de Núria Nolasco i dels vilars del Montsec altmedievals, a càrrec de Francesc Fité i Cristina Masvidal. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: ajuntament@ager.ddl.net.

9 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


Convocatòries Termini: 7 de setembre de 2012

PREMI CIUTAT D’IGUALADA D’INVESTIGACIÓ

 Termini: 28 de setembre de 2012

PREMIS CIUTAT D’IGUALADA DE CREACIÓ ARTÍSTICA

 Termini: 14 de setembre de 2012

28è. PREMI DE POESIA MIQUEL MARTÍ I POL

 Termini: 14 de setembre de 2012

1er. PREMI DE TEATRE JAUME SALÉS I SANJAUME

Convoca: Institut Municipal de Cultura d’Igualada. Premi al millor treball inèdit d’investigació sobre ciències humanes i socials i geografia referents a Igualada i/o a la comarca de l’Anoia. Dotació: 1.800 €. Més informació: http://www.igualada.cat.

Convoca: Institut Municipal de Cultura d’Igualada. Categories dels premis: Premi Jaume Graells d’art digital. Dotació: 2.000 €, una llicència original Corel, guardó i una exposició monogràfica el 2013. Premi Paquita Madriguera de composició musical. Premi: 1.350 €, guardó, estrena i edició de l’obra, amb llicència Creative Commons. Premi Mossèn Còdol de compromís social i cívic. Dotació: 2.000 €. Premi Gaspar Camps de disseny. Dotació: 1.350 €, guardó i una exposició monogràfica el 2013. Premi Procopi Llucià de fotografia. Premi: 1.350 €, guardó, publicació de l’obra i una exposició monogràfica el 2013. Premi Joan Llacuna de poesia. Dotació: 1.350 € en concepte de drets d’autor, guardó, publicació del llibre, distribució i presentació de l’obra. Més informació: http://www.igualada.cat.

Convoca: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Ter Destinat a qualsevol ciutadà dels Països Catalans, major de 16 anys. Premi al millor recull poètic amb un mínim de trenta poemes, originals, inèdits, escrits en català i que no hagin estat premiats en cap altre concurs. Dotació: 2.500 €. Més informació: http://www.rodadeter.cat. Tel. 93 854 02 71.

Convoca: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Ter Destinat a qualsevol autor teatral major de 18 anys. Premi a la millor obra teatral inèdita, de tema lliure, escrita en català i que no hagi estat premiada en cap altre concurs. Dotació: 800 €. Més informació: http://www.rodadeter.cat. Tel. 93 854 02 71.

10 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


Altres notícies Convocatòries Diumenge, 24 de juny Poblet (la Conca de Barberà)

VISITA GUIADA. ELS POUS DE GEL DEL PARATGE DE POBLET

 Dilluns, 25 de juny Barcelona

JORNADA. LA REPRESSIÓ FRANQUISTA DELS HISTORIADORS CATALANS. HOMENATGE A JOSEP DE C. SERRA I RÀFOLS (1900-1971)

Sortida a les nou del matí del punt d’informació Font de la Magnèsia Preu: 3 € Organitza: Paratge Natural de Poblet Més informació: http://www.gencat.cat/parcs/poblet.

A les sis de la tarda a la Sala Pere i Joan Corominas de l’IEC (C/ del Carme, 47) Organitza: Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Societat Catalana d’Estudis Històrics Més informació: http://www.gencat.cat/chcc/ i http://sceh.iec.cat/.

Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

BENEYTO I ALBERO, Armand (2012). Caramelles i caramellaires: Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat i Baix Camp. Vilafranca: Institut d’Estudis Penedesencs; Òmnium Cultural Alt Penedès. 151 p. ISBN: 978-84-15017-07-03

11 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012


Cooperació catalana [Barcelona], núm. 355 (juny 2012). 27 p. ISSN: 1133-8415 [Edita: Fundació Roca i Galès]

Del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 26 (2011). 100 p. ISSN: 1698-3122 [Edita: Institut d’Estudis Penedesencs]

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

12 Núm. 23-2012

Del 19 al 25 de juny de 2012

Agenda dels centres d'estudis 23 - 2012 - Del 19 al 25 de juny de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 23 - 2012 - Del 19 al 25 de juny de 2012