Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 22 al 28 de maig de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

19

Núm. 19-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Activitats al País Valencià Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 6 p. 6 p. 9 p. 10 p. 11 p. 13 p. 14 p. 14 p. 15 p. 15 p. 16

1 Del 22 al 28 de maig de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 22 de maig Gràcia (Barcelona)

CONFERÈNCIA: “LES LLUITES DE LES DONES II”, a càrrec de Mònica Díaz Dintre del Cicle Un Recorregut per la Història de les Dones de la Primavera d’Història a la Finca Sansalvador A les set de la tarda a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dimarts, 22 de maig Sabadell (el Vallès Occidental)

DIDÀCTICA MUSICAL. LA FLAUTA TRAVESSERA a càrrec de Bernat Castillejo

 Dimecres, 23 de maig Gràcia (Barcelona)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA CASITA BLANCA. LA CIUDAD OCULTA, de Carles Balagué, I FÒRUM, a càrrec de Josep Maria Contel

A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

Dintre del Cicle Barcelona en el Cinema de la Primavera d’Història a la Finca Sansalvador A les set de la tarda a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dimecres, 23 de maig Sabadell (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “LA COL·LECCIÓ TÈXTIL ANTONI DE MONTPALAU”, a càrrec de Josep Casamartina

 Dijous, 24 de maig L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE JOAN MIRÓ I MONT-ROIG: PAL DE BALLARÍ (1911-1929), de Martí Rom

A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

A les set de la tarda a l’Arts Santa Mònica (Rambla de Santa Mònica, 7) Organitza: Centre Miró de Mont-roig del Camp Més informació: http://www.centremiro.com.

2 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Dijous, 24 de maig Gràcia (Barcelona)

CONFERÈNCIA: “LA NOVA ICÀRIA. VILA OLÍMPICA”, a càrrec de Joan Carles Luque Dintre del Cicle La Construcció de Nous Barris a Barcelona de la Primavera d’Història a la Finca Sansalvador A les set de la tarda a la Finca Sansalvador (Pg. de la Mare de Déu del Coll, 79) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dijous, 24 de maig Vic (Osona)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “MEU STONE – UN RASTRE COMPARTIT”, de Pa’Ma Torrents A les set de la tarda al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Divendres, 25 de maig Folgueroles (Osona)

CONFERÈNCIA: “FLORS DEL CALVARI DE VERDAGUER: UN LLIBRE I UNA RECEPCIÓ”, a càrrec de M. Àngels Verdaguer Dintre de la Quinzena Literària Verdaguer 2012 A les set de la tarda a la Casa Museu Verdaguer (C/ Major, 7) Organitza: Fundació Jacint Verdaguer Més informació: http://www.verdaguer.cat.

 Divendres, 25 de maig Vic (Osona)

CONFERÈNCIA: “MIRANT ENDAVANT: LLIÇONS DE LA CRISI”, a càrrec de Joaquim Muns Dintre del Cicle El Trencaclosques de l’Economia A dos quarts de vuit del vespre al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 26 i 27 de maig Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://www.tallerhistoriadegracia.cat.

 Dissabte, 26 de maig Sant Martí de Tous (l’Anoia)

CONCERT DE PRIMAVERA. LLEGENDES DE TOUS, a càrrec de l’Escola de Música de Tous A les set de la tarda a l’Ateneu de Tous (Travessia del Carrer de Sant Valentí, 3) Organitza: Amics de Tous Més informació: amicsdetous@hotmail.com.

3 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Diumenge, 27 de maig Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA ALS REFUGIS ANTIAERIS DURANT LA GUERRA CIVIL A GRÀCIA Trobada a les deu del mati al davant de l’església de Corpus Cristi a la cantonada de Bailèn - Còrsega Cal inscripció prèvia. Preu: 9 € per al públic general i 4.5 € per als socis del Taller. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://www.tallerhistoriadegracia.cat.

 Diumenge, 27 de maig Barcelona

SORTIDA A LA FUNDACIÓ TÀPIES I A L’EXPOSICIÓ “GOYA. LLUMS I OMBRES” DEL CAIXAFÒRUM Trobada a dos quarts d’onze del matí a la Fundació Tàpies (C/ d’Aragó, 255) Cal inscripció prèvia. Preu aproximat: 25 €. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org

 Diumenge, 27 de maig Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)

 Diumenge, 27 de maig Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)

VISITA GUIADA. RUTA MODERNISTA PER SANT FELIU DE LLOBREGAT Sortida a les dotze del migdia de l’estació de tren d’Esplugues de Llobregat. Cal inscripció prèvia, fins al 15 de març, al tel. 93 666 67 03 o a l’a/e visitespf@llobregat.info. Preu: 3 €. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info.

VISITA GUIADA AL PALAU FALGUERA Trobada a la una del migdia al Palau Falguera d’Esplugues de Llobregat. Cal inscripció prèvia, fins al 15 de març, al tel. 93 666 67 03 o a l’a/e visitespf@llobregat.info. Preu: 3 €. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info.

Exposicions - Barcelona Fins al 25 de maig Montjuïc (Barcelona)

EXPOSICIÓ “MOSTRA GRÀFICA D’HERBES REMEIERES DEL CAMÍ DE L’ESPARVER” A la sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel (C/ d’Amnistia Internacional, 10) Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

4 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Fins al 3 de juny Folgueroles (Osona)

EXPOSICIÓ “CARITAT, UN LLIBRE ALMOINA. POESIA SOLIDÀRIA DE JACINT VERDAGUER” A la sala de plens de l’Ajuntament (Can Dachs, Pl. de Jacint Verdaguer, 2) Organitza: Fundació Jacint Verdaguer Més informació: http://www.verdaguer.cat.

 Del 24 de maig al 3 de juny Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “MEU STONE – UN RASTRE COMPARTIT”, de Pa’Ma Torrents Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

 Fins al 17 de juny Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 17 de juny Vilassar de Dalt (el Maresme)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la Masia de Can Déu Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Obra Social Unnim Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “ART I GUERRA. DESTRUCCIÓ, ESPOLI I SALVAGUARDA DEL PATRIMONI DURANT LA GUERA CIVIL” Al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (C/ del Marquès de Barberà, 9) Organitza: Museu Arxiu de Vilassar de Dalt Més informació: http://www.vilassardedalt.org/entitats/museu.

 Fins al 20 de juliol Sabadell (el Vallès Occidental)

 Fins al 16 d’agost Martorell (el Baix Llobregat)

EXPOSICIÓ “SANTIAGO VILA-PUIG, FOTOGRAFIES 1956-1978” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17 a 20 h i divendres d’11 a 13 h. Juliol: d’11 a 13 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

EXPOSICIÓ “L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES” A la sala d’exposicions de l’Enrajolada (C/ de l’Aigua, 1) Horari: dijous i divendres de 18 a 20 h i dissabtes i diumenges de 12 a 14 h Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs i Museu l’Enrajolada Més informació: http://noticies.infocem.net.

5 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Activitats al Penedès 25 i 26 de maig Vilobí del Penedès (l’Alt Penedès)

 Dissabte, 26 de maig Sitges (el Garraf)

V JORNADES DE LA PENEDESEFERA: eTURISME A la Vallformosa Winery Convention Center Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MANUEL TRENS, LITURGISTA, HISTORIADOR I AMANT DE L’ART, a càrrec de Joan Solé i Bordes A les set de la tarda a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans (C/ d’en Bosc, 9) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Grup d’Estudis Sitgetans Més informació: http://www.iepenedesencs.org i http://www.ges-sitges.cat/

 Diumenge, 27 de maig Gelida (l’Alt Penedès)

RUTA MODERNISTA DE GELIDA Trobada a dos quarts d’una del migdia a l’Espai Sol Solet (C/ del Sol, 23) Cal inscripció prèvia amb un mínim de 3 dies d’antel—lació. Preu: 3 € (gratuït per als menors de 9 anys) Organitza: Associació d’Amics del Castell de Gelida Més informació: http://www.castellgelida.org

Activitats a Tarragona Dimarts, 22 de maig Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL YASUNI, DOS SEGONS DE VIDA, de Leonardo Wild Dintre del Cicle de Cinema del Medi Ambient - FICMA A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dimarts, 22 de maig Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE QUARTS I HORES I. SOCIETAT I POLÍTICA, de Josep Santesmases, a càrrec de Xavier Ferré i Trill A dos quarts de vuit de la tarda a la sala Miquel Ventura del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

6 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Dimecres, 23 de maig Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA NIT DE LA IGUANA, de John Huston Dintre del Cicle Tennesse Williams i el Cinema A dos quarts de vuit de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dimecres, 23 de maig Valls (l’Alt Camp)

CONFERÈNCIA: “MÚSICA, GEST I PARAULA: L’ESTÈTICA MUSICAL DE JOAN MARAGALL”, de Jaume Radigales Dintre del Cicle de Conferències Llegir Maragall A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dijous, 24 de maig Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ EL LLIBRE DE LA PESTA, de Coral Cuadrada, a càrrec de Maria Rosa Tamarit A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Reus (C/ de Sant Antoni Maria Claret, 3) Organitza: Carrutxa Més informació: http://www.carrutxa.org.

 Divendres, 25 de maig Torredembarra (el Tarragonès)

TAULA RODONA: “VIOLÈNCIA A CASA: QUÈ CAL FER?”, amb les intervencions de la Regidoria de Benestar Social, els Mossos d’Esquadra i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones A dos quarts de vuit del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament (Pl. del Castell, 1) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Divendres, 25 de maig Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

 Diumenge, 27 de maig El Priorat

XERRADA I ENTREVISTA AUDIOVISUAL: “DONES DEL MÓN. SENEGAL”, a càrrec de Bineta Touré Ibrahima A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (Av. de la Mare de Déu de la Roca, 5) Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.es/

SORTIDA CONÈIXER CATALUNYA. EL PRIORAT Sortida a les vuit del matí en cotxes particulars de l’aparcament de l’Escardívol de Rubí Cal inscripció prèvia. Organitza: Grup de Col—laboradors del Museu de Rubí – Centre d’Estudis Rubinencs Més informació: gcmr.cer@gmail.com.

7 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Diumenge, 27 de maig Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

VISITA AL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DEL VELÒDROM, a càrrec de Lluïsa Pallejà Vilaseca

 Diumenge, 27 de maig Salomó (el Tarragonès)

SORTIDA. EL BALL DEL SANT CRIST DE SALOMÓ

 Diumenge, 27 de maig Vila-rodona (l’Alt Camp)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 15 DE LA REVISTA LA RESCLOSA I DEBAT: “ELS CASTELLS DEL GAIÀ: HERÈNCIA, RESPONSABILITATS I OPORTUNITATS”, amb la participació de Jordi Pijoan, Jaume Salvat, Mònica López i Ramon Serra

Trobada a tres quarts d’onze del matí al Velòdrom Josep Florenció Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.es/

Sortida a les onze del matí en cotxes particulars de l’aparcament Mañé i Flaquer de Torredembara. Preu: 10 €. Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

A la una del migdia a la sala d’actes del Casal de Vila-rodona (C/ d’Enric Benet, 4-6) Organitza: Centre d’Estudis del Gaià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/gaia.

Exposicions - Tarragona Fins al 29 de maig Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 31 de maig Riudoms (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “JOAN MARAGALL, EL POETA EXTASIAT” A la Sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “WOJOUH MINA RIAD – CARES DES DEL RIAD”, de Ramon Margalef A la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

 Fins a l’1 de juny Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la sala d’actes del Castell de Santa Coloma de Queralt Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Associació Cultural Baixa Segarra Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

8 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 26 de maig Tortosa i Mas de Barberans (el Baix Ebre)

SORTIDA. LA CATEDRAL DE TORTOSA I EL MUSEU DE LA PAUMA Dintre dels Tastets de Patrimoni Primavera 2012 Cal inscripció prèvia Organitza: Institut Ramon Muntaner i Biblioteca Pública de Tarragona Més informació: http://www.irmu.org i http://bibliotecatarragona.gencat.cat/

 Dissabte, 26 de maig La Fatarella (la Terra Alta)

CONFERÈNCIA: “ESCOLES SANES, XIQUETS I XIQUETES SANS”, a càrrec d’Alba Canova A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Fundació El Solà (C/ del Solà, 23) Organitza: Fundació El Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

Activitats a Lleida Dimarts, 22 de maig Lleida (el Segrià)

 Dimecres, 23 de maig Lleida (el Segrià)

DIA MEMORIAL DE LA SIDA A les set de la tarda al Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

CONFERÈNCIA: “VIDA I GOVERN D’ALFONS III EL BENIGNE”, a càrrec de Ramon Sarobe Dintre del Cicle de Conferències Alfons el Benigne, el Rei Més Lleidatà A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida i Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org i http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 23 de maig La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

CONFERÈNCIA: “EL PROBLEMA DE TROBAR MARIT A LA COMARCA AL SEGLE XVII”, a càrrec de Carmen Xammar Dintre del Cicle Parlem d’Història A les vuit del vespre a l’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat (C/ Major, 8) Organitza: Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Espai Ermengol Més informació: iecalturgell@gmail.com.

9 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Dijous, 24 de maig Lleida (el Segrià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A les vuit del vespre a la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 25 de maig Solsona (el Solsonès)

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ “BOSCOS DEL MÓN, UN MÓN DE BOSCOS”, a càrrec de Jordi Camprodon Dintre de la VII Setmana del Medi Ambient A les vuit del vespre a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès (C/ dels Dominics) Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

 Divendres, 25 de maig Solsona (el Solsonès)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL COMPRAR, LLENÇAR, COMPRAR Dintre del Cicle de Cinema de Medi Ambient A les deu de la nit al Teatre Comarcal de Solsona (Passatge del Vall Fred, 20) Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

 Dissabte, 26 de maig Solsona (el Solsonès)

TALLERS INFANTILS DE FOTOGRAFIA DE NATURA I D’EDUCACIÓ AMBIENTAL Dintre de la VII Setmana del Medi Ambient A la plaça del Camp Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

Exposicions - Lleida Dimarts, 22 de maig Lleida (el Segrià)

XVIII MOSTRA DE BOLETS DE PRIMAVERA DE LES TERRES DE LLEIDA I EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA Al Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Fins al 31 de maig Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL MERLI D’ALGUAIRE” A la Galeria del Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Amics del Patrimoni Cultural d’Alguaire, Col—legi d’Arquitectes de Catalunya. Demarcació de Lleida i Ajuntament d’Alguaire Més informació: http://www.fpiei.cat.

10 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Del 25 de maig al 3 de juny Solsona (el Solsonès)

EXPOSICIÓ “BOSCOS DEL MÓN, UN MÓN DE BOSCOS” Dintre de la VII Setmana del Medi Ambient A la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès (C/ dels Dominics) Horaris: de dilluns a divendres d’11 a 14 h; dissabtes, de 18 a 20 h; diumenges, d’11 a 13 h Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

 Del 25 de maig al 3 de juny Solsona (el Solsonès)

EXPOSICIÓ “FOTOGRAFIES DEL PATRIMONI NATURAL DEL SOLSONÈS” Dintre de la VII Setmana del Medi Ambient A la sala d’exposicions de Catalunya Caixa Horaris: dissabtes i diumenges d’11 a 14 h i de 17 a 20.30 h Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

 Fins al 6 de juny Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “HANSEL I GRETEL. EL PROCÉS CREATIU I EL MUNTATGE” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Del 24 de maig al 15 de juliol Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MARTA PRUNA. SENTIR” A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dimecres, 23 de maig Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

CONFERÈNCIA: “LA GESTIÓ PESQUERA SOSTENIBLE, PESCA CIENTÍFICA I PESCA - TURISME”, a càrrec de Miquel Sacanell Dintre del Curs Les Illes Medes, un Paradís Proper A les vuit del vespre Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ Ullà, 27-31) Cal inscripció prèvia. Preu: 12 €. Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

11 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


 Dijous, 24 de maig Figueres (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “FIGUERES DINS EL SISTEMA URBÀ CATALÀ. 1550-1640”, a càrrec de Pere Gifre Dintre del Cicle de Conferències Figueres dins la Història de Catalunya A un quart de nou del vespre al Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Organitza: Patronat de la Catequística, La Cate i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Divendres, 25 de maig Puigcerdà (la Cerdanya)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 16 DE LA REVISTA CERETANIA A un quart de nou del vespre a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya (Passeig del 10 d'Abril, 2, 2n) Organitza: Institut d’Estudis Ceretans Més informació: http://www.ddgi.cat/iec/.

 Dissabte, 26 de maig Osor (la Selva)

MATINAL AL NUCLI ANTIC DEL POBLE D’OSOR, a càrrec de Fèlix Bruguera Trobada a les nou del matí al davant de l’Ajuntament (C/ Major, 36) Organitza: Centre d’Estudis Selvatans Més informació: http://www.selvatans.cat.

 Dissabte, 26 de maig Osor (la Selva)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 23 DE LA REVISTA QUADERNS DE LA SELVA, a càrrec de Fèlix Bruguera A les dotze del migdia a la Sala (Edifici de l’Ajuntament, C/ Major, 36) Organitza: Centre d’Estudis Selvatans Més informació: http://www.selvatans.cat.

 Dissabte, 26 de maig Palafrugell (el Baix Empordà)

CONFERÈNCIA: “SALVADOR DALÍ I DANTE”, a càrrec de Jordi Falgàs Dintre del Cicle de Conferències Dante Alighieri i l’Art A les set de la tarda a la Fundació Vila Casas (C/ de la Garriga) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània, Fundació Vila Casas i Fundació Mascort Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Diumenge, 27 de maig Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

SORTIDA A LES ILLES MEDES PER OBSERVAR LA PESCA SOSTENIBLE Dintre del Curs Les Illes Medes, un Paradís Proper A les vuit del vespre Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ Ullà, 27-31) Cal inscripció prèvia. Preu: 12 €. Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

12 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Exposicions - Girona Fins al 24 de juny L’Escala (l’Alt Empordà)

 Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES, 1808-1814” Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i diumenges i festius, d’11 a 13 h Organitza: Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Salt i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a les Balears Dijous, 24 de maig Eivissa

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL EIVISSA, TERRA ENDINS, de Justine Pellerin A les vuit del vespre al Teatre Espanya (C/ de Sant Jaume, 81) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Dissabte, 26 de maig Eivissa

PRESENTACIÓ DELS LLIBRES POESIA, de Jordi de Sant Jordi, I EL SOMNI, de Bernat Metge, a càrrec de Josep Vicent Mascarell, Carles Duarte, Isidor Marí i Alba Dedeu Dintre del Tast de Clàssics a Eivissa A les vuit del vespre al Centre Cultural Es Polvorí (Baluard de Santa Llúcia, Dalt Vila) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

13 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Activitats al País Valencià Dijous, 24 de maig Elx (el Baix Vinalopó)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CATALUNYA ÜBER ALLES, de Ramon Térmens Dintre del Cicle Cinema en Valencià A dos quarts de vuit del vespre i a les onze de la nit als cinemes Odeon (C/ de Juan Ramón Jiménez, 18) Organitza: Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó Més informació: http://www.iecbv.com.

 Dijous, 24 de maig Gandia (la Safor)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOLIDARITAT A OLIVA 1936 – 1939, de Joan R. Morell Gregori, a càrrec de Joan Francesc Peris A les vuit del vespre a la Llibreria Ambra (Av. d’Alacant, 12) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner 9a. Fira del Llibre Ebrenc i 5è. Litterarum Els propers dies 2 i 3 de juny se celebrarà a Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre) la novena edició de la Fira del Llibre Ebrenc, organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner. Com en les edicions anteriors, l’Institut Ramon Muntaner tindrà un estand a aquesta fira, en què podreu trobar publicacions dels centres d’estudis de les terres de parla catalana. A més d’aquesta fira, durant aquests dies també es realitzaran diverses taules de presentacions de llibres ebrencs, l’acte de lliurament de la vuitena edició del Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs, la IX Jornada del Llibre Ebrenc “Literatura i recerca històrica”, amb les intervencions Miquel Esteve, Martí Gironell, Eulàlia Miralles i Oscar Jané i, finalment, la xerrada “Llegim ebrenc!”, a càrrec de Jordi Llavina. A més de la Fira, també cal recordar que els dies 1, 2 i 3 de juny es durà a terme als mateixos espais la cinquena edició de Litterarum. Fira d’Espectacles Literaris, organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes. Més informació: http://www.llibresebrencs.org i http://www.litterarum.org.

14 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Convocatòries Termini: 14 de setembre de 2012

PREMI PLANA DE VIC 2012 2012 Convoca: Patronat d’Estudis Osonencs Premi al millor treball d’investigació de la branca de ciències d’interès per a la comarca d’Osona Dotació: 3.000 €. Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat.

Altres notícies Convocatòries Dijous, 24 de maig Tortosa (el Baix Ebre)

CONFERÈNCIA: “L’HOLOCAUST DELS JUEUS CATALANS, UNA APROXIMACIÓ A TRAVÉS DELS COGNOMS”, a càrrec d’Andreu Lascorz A les set de la tarda a l’Aula Magna de la URV a les Terres de l’Ebre Organitza: Ajuntament de Tortosa, Antena del Coneixement de la URV a Tortosa i Caminos de Sefarad Més informació: http://www.urv.cat.

 Dijous, 24 de maig Amposta (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “ORÍGENS DE LES CERVESES MEDITERRÀNIES” I TAST DE CERVESA ANTIGA, a càrrec de Jordi Juan Tresserres Dintre del Curs Història i Introducció al Tast de Cervesa A dos quarts de vuit del vespre al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Ajuntament d’Amposta, Antena del Coneixement de la URV a Amposta i Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

 Dissabte, 26 de maig La Selva del Camp (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’ORQUESTRA DELS COGULS DE LA SELVA DEL CAMP (1868 – 1912), de Camil Ferrater i Estivill, a càrrec d’Eugeni Perea A les nou del vespre al Castell de la Selva Organitza: Ajuntament de la Selva del Camp Més informació: http://www.laselvadelcamp.org.

15 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Cooperació catalana [Barcelona], núm. 354 (maig 2012). 27 p. ISSN: 1133-8415 [Edita: Fundació Roca i Galès]

Lo floc [Riudoms], núm. 199 (gener – març 2012). 38 p. ISSN: 2014-4830 [Edita: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar]

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

16 Núm. 19-2012

Del 22 al 28 de maig de 2012

Agenda dels centres d'estudis 19 - 2012 - Del 22 al 28 de maig de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 19 - 2012 - Del 22 al 28 de maig de 2012

Agenda dels centres d'estudis 19 - 2012 - Del 22 al 28 de maig de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 19 - 2012 - Del 22 al 28 de maig de 2012