Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 13 al 19 de març de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

2 2012

10 2012 Núm. 10-2012

Sumari Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a la Franja Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 5 p. 6 p. 10 p. 11 p. 15 p. 16 p. 17 p. 19 p. 20 p. 21 p. 23

1 Del 13 al 19 de març de 2012


Activitats a Barcelona

 Dimarts, 13 de març Sabadell (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “LES PERCEPCIONS DE L’INTEL·LECTUAL IL·LUSTRAT”, a càrrec de Josep M. Benaul i Pere Roca Fabregat Dintre del Curs El metge Anton Bosch i Cardellach. Sabadell (1758-1829): un protagonista de la il·lustració i un memorialista excepcional A les set de la tarda a la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Aquest curs es realitzarà els dies 21 i 28 de febrer i 6, 13 i 27 de març a les set de la tarda. Cal inscripció prèvia. Preu: 20 € per al públic general i 15 € per a estudiants i membres de la Fundació Bosch i Cardellach. Preu d’una sessió: 5 €. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimecres, 14 de març Barcelona

CONFERÈNCIA: “GUERRA I RESISTÈNCIA A L’AFGANISTAN I A L’ÀSIA CENTRAL”, a càrrec de Pere Vilanova Dintre del Curs Conflictes i convergències en el món actual. De la crisi a les revoltes àrabs A les onze del matí al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) El curs està adreçat a alumnes de la UB. No obstant, les sessions estan obertes al públic sempre i quan l’aforament ho permeti. Organitza: Centre d’Estudis Històrics Internacionals, Universitat de Barcelona i Fundació Solidaritat UB Més informació: http://www.ub.es/cehi/.

 Dimecres, 14 de març Sabadell (el Vallès Occidental)

 Dijous, 15 de març Roquetes - Nou Barris (Barcelona)

CONFERÈNCIA: “JOAN OLIVER, TRADUCTOR”, a càrrec de Montserrat Bacardí A les set de la tarda a la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “VERDUM PARCEL·LAT”, de Ginés Cuesta A les set de la tarda a l’Espai Via Favència (Via Favència, 288, edifici A) Organitza: Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris Més informació: arxiuhistoric@yahoo.es.

2 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dijous, 15 de març Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)

CONFERÈNCIA: “L’ARXIU I LA BIBLIOTECA EPISCOPAL DE VIC: ONZE SEGLES D’HISTÒRIA AL SERVEI DE LA RECERCA”, a càrrec de Rafel Ginebra i Molins A les set de la tarda a l’Arxiu Nacional de Catalunya (C/ de Jaume I, 33-51) Organitza: Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil—lografia, Vexil—lologia i Nobiliària Més informació: http://www.scgenealogia.org.

 Divendres, 16 de març Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 17 DE LA REVISTA MATERIALS DEL BAIX LLOBREGAT: EL LLEURE, L’OCI I LA CULTURA AL BAIX LLOBREGAT A dos quarts de set de la tarda a la Fundació Marianao (C/ de Girona, 30) Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info.

 Divendres, 16 de març Mataró (el Maresme)

ACTE DE LLIURAMENT DEL 8è. PREMI THOS I CODINA DE RECERCA DE BATXILLERAT (2011) A les set de la tarda a la sala d’actes de l’Il—lustre Col—legi d’Advocats de Mataró (C/ de Méndez Núñez, s/n) Organitza: Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.ghcmataro.org.

 Dissabte, 17 de març Folgueroles (Osona)

RUTA LITERÀRIA DE FOLGUEROLES

 Dissabte, 17 de març Barcelona

LA CAFETERA DE L’ESBART CATALÀ DE DANSAIRES. QUÈ BALLEM A L’ESCOLA?

Preu: 7 € Organitza: Fundació Jacint Verdaguer Més informació: http://www.verdaguer.cat.

A les deu del matí a la sala de ball de la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2). Cal inscripció prèvia. Preu: 16 €. Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

 Diumenge, 18 de març Montjuïc (Barcelona)

PASSEJADA PEL BARRI VELL DE PORT PORT, a càrrec de Ramon Anglès i Josep Maria Ferre Trobada a les onze del matí a la plaça de la Marina de Montjuïc Organitza: Centre d’Estudis de Montjuïc Més informació: ce.montjuic@gmail.com.

3 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Diumenge, 18 de març Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)

 Diumenge, 18 de març Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)

VISITA GUIADA. RUTA MODERNISTA PER SANT FELIU DE LLOBREGAT Sortida a les dotze del migdia de l’estació de tren d’Esplugues de Llobregat. Cal inscripció prèvia, fins al 15 de març, al tel. 93 666 67 03 o a l’a/e visitespf@llobregat.info. Preu: 3 €. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info.

VISITA GUIADA AL PALAU FALGUERA Trobada a la una del migdia al Palau Falguera d’Esplugues de Llobregat. Cal inscripció prèvia, fins al 15 de març, al tel. 93 666 67 03 o a l’a/e visitespf@llobregat.info. Preu: 3 €. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info.

Exposicions - Barcelona Fins al 30 de març Vic (Osona)

 Del 15 de març al 12 d’abril Roquetes - Nou Barris (Barcelona)

 Fins al 26 d’abril Sabadell (el Vallès Occidental)

EXPOSICIÓ “EDUARD FONTSERÉ” Al Temple Romà (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.org.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “VERDUM PARCEL·LAT”, de Ginés Cuesta A l’Espai Via Favència (Via Favència, 288, edifici A) Horari: dimarts i dijous de 18 a 20 h Organitza: Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris Més informació: arxiuhistoric@yahoo.es.

EXPOSICIÓ “LES VEUS DEL TÈXTIL. TESTIMONIS DE LA MEMÒRIA TÈXTIL DE SABADELL” A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach, Gremi de Fabricants de Sabadell i Ajuntament de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

4 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Activitats al Penedès Dimarts, 13 de març Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA CARAVAGGIO, de Derek Jarman, I CINEFÒRUM Dintre del Cicle De Vins i Arts. Caravaggio A la sala d’actes del Vinseum (Pl. de Jaume I, 5) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Dijous, 15 de març Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

PENEDÈS: LA PRIMERA VINYA DE CATALUNYA. PRESENTACIÓ DE L’ESTUDI ARQUEOLÒGIC SOBRE ELS PRIMERS JACIMENTS PENEDESENCS VITIVINÍCOLES, a càrrec de Daniel López Reyes A les vuit del vespre a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (C/ d’Hermenegild Clascar, 1-3) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, Acadèmia Tastavins, Consell Comarcal Alt Penedès i Penedès Denominació d’Origen Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Dissabte, 17 de març Cunit (el Baix Penedès)

QUO VADIS, PENEDÈS? JORNADA DE DEBAT TERRITORIAL Ales deu del matí a la Biblioteca Municipal Marta Mata (C/ de la Creueta, 17) Dinar opcional, pel qual cal confirmar assistència a l’adreça presidencia@cunit.org Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Ajuntament de Cunit Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 18 de març Vilanova i la Geltrú (el Garraf)

ITINERARI. EL PATRIMONI INDUSTRIAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ, a càrrec d’Albert Tubau Dintre de la Sortida d’Intercanvi Institut d’Estudis Penedesencs – Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada Sortida a les deu del matí de la plaça de l’Estació de Vilanova i la Geltrú Cal inscripció prèvia. Preu del dinar de germanor: 15 € Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada Més informació: http://www.iepenedesencs.org i http://www.cecianoia.org.

5 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Activitats a Tarragona Dimarts, 13 de març Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL FERRATÉ I ELS FERRATÉ DE REUS”, a càrrec de Xavier Amorós, I LECTURA DE POEMES DE GABRIEL FERRATÉ, a càrrec del Col·lectiu en Veu Alta Dintre del Seminari Gabriel Ferrater. Gosar Poder A les set de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Seminari reconegut amb 1.5 crèdits lliures. Cal inscripció prèvia per a tothom que vulgui un certificat d’assistència. Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dimarts, 13 de març Tarragona (el Tarragonès)

PRESENTACIÓ DE L’OBRA GUANYADORA DEL PREMI D’OBRA GRÀFICA RECERCAT: LANDSCAPE, de Pilar Lanau, I PRESENTACIÓ DE LA VUITENA EDICIÓ DEL RECERCAT, a càrrec de Carme Crespo, Lluís Puig i Ramon Marrugat A dos quarts de set de la tarda a l’Antiga Audiència de Tarragona (Pl. del Pallol) Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.irmu.org.

 Dimecres, 14 de març Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “GABRIEL FERRATER I ELS TEMPS DIFÍCILS”, a càrrec de Ramon Gomis, I ESPECTACLE LITERARI: ABSCÈNCIES, a càrrec de Meritxell Ferré, Laura Rodríguez i Àngels Gutiérrez Dintre del Seminari Gabriel Ferrater. Gosar Poder A les set de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Seminari reconegut amb 1.5 crèdits lliures. Cal inscripció prèvia per a tothom que vulgui un certificat d’assistència. Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 15 i 16 de març Valls (l’Alt Camp)

XII ESPAI DE L’ESTUDIANT A la Sala Kursaal. Calen visites concertades. Organitza: Institut d’Estudis Vallencs i Consorci Prouniversitari Alt Camp / Conca de Barberà Més informació: http://www.iev.cat.

6 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dijous, 15 de març Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “LES MENTIDES DE LA CIÈNCIA”, a càrrec de José Luis Paternain Suberviola Dintre de l’Aula de la Gent Gran A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (C/ de Pompeu Fabra 5A Parc de Cal Llovet) Activitat adreçada als inscrits al curs Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas i Antena del Coneixement de la URV a Torredembarra Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Dijous, 15 de març Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “PAISATGE I ART”, a càrrec de Fina Anglès Dintre de l’Aula d’Extensió Universitària A les set de la tarda a la Casa de Cultura Agustí Sardà (Av. de la Mare de Déu de la Roca, 5) Activitat adreçada als inscrits al curs Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs i Antena del Coneixement de la URV a Montroig del Camp Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Dijous, 15 de març Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL MEU GABRIEL FERRATÉ”, a càrrec de Josep Murgades, I LECTURA DRAMATITZADA: PARAULES FERRATER, a càrrec de Rosa Mateu i Ramon Balasch Dintre del Seminari Gabriel Ferrater. Gosar Poder A les set de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Seminari reconegut amb 1.5 crèdits lliures. Cal inscripció prèvia per a tothom que vulgui un certificat d’assistència. Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 15 de març Reus (el Baix Camp)

XERRADA: “LA RECUPERACIÓ DEL CARNAVAL A REUS”, a càrrec de Jaume Amenós Dintre del Cicle Testimonis. Memòria d’un Passat Recent A dos quarts de vuit del vespre a l’Arxiu Municipal de Reus (C/ de Sant Antoni Maria Claret, 3) Organitza: Carrutxa Més informació: http://www.carrutxa.org.

 Dijous, 15 de març Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL PAPUA-NOVA GUINEA (II), a càrrec de Roser Ràfols A les vuit del vespre a la sala seccional del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

7 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Divendres, 16 de març Reus (el Baix Camp)

 Divendres, 16 de març Reus (el Baix Camp)

CIÈNCIA DIVERTIDA. “MISSIÓ ESPACIAL” A les sis de la tarda a la biblioteca infantil del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

PRESENTACIÓ I PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL METRÒNOM FERRATER, a càrrec d’Enric Juste Dintre del Seminari Gabriel Ferrater. Gosar Poder A les set de la tarda a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Seminari reconegut amb 1.5 crèdits lliures. Cal inscripció prèvia per a tothom que vulgui un certificat d’assistència. Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Divendres, 16 de març Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “LES DEFENSES DE COSTA DURANT LA GUERRA CIVIL A TORREDEMBARRA I ALTAFULLA”, a càrrec d’Àngel Archilla A dos quarts de vuit del vespre a la sala de reunions del Casal Municipal (Pl. del Castell, 8) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Divendres, 16 de març Valls (l’Alt Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “TRAMES”, de Rosalia Pomés A les vuit del vespre a la Sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Divendres, 16 de març Reus (el Baix Camp)

CINECLUB CENTRE DE LECTURA. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA EN UN MÓN MILLOR, de Suzanne Bier A les nou del vespre al Teatre Bartrina (C/ Major, 15). Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 17 de març Torredembarra (el Tarragonès)

SORTIDA. LES DEFENSES DE COSTA DURANT LA GUERRA CIVIL A TORREDEMBARRA I ALTAFULLA, a càrrec d’Àngel Archilla Sortida a les nou del matí del Patronat de Turisme de Torredembarra (Pg. de Rafel Campalans, 10) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

8 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dissabte, 17 de març Reus (el Baix Camp)

RUTA LITERÀRIA GABRIEL FERRATER Dintre del Seminari Gabriel Ferrater. Gosar Poder Sortida a dos quarts d’onze del matí del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Cal inscripció prèvia. Places limitades. Organitza: Centre de Lectura de Reus, Universitat Rovira i Virgili i ICE de la URV Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 17 de març Riudoms (el Baix Camp)

FÒRUM LITERARI. L’ÚLTIM DIA ABANS DE DEMÀ, d’Eduard Márquez, a càrrec de l’autor A les set de la tarda a la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

 Diumenge, 18 de març Pratdip (el Baix Camp)

SORTIDA AL TOMB DE LES RASES DES DE PRATDIP

 Dilluns, 19 de març Reus (el Baix Camp)

TAULA RODONA: “EL DR. GÉZAR ALFÖLDY (19352011) I LES INSCRIPCIONS ROMANES DEL TERRITORI DE TÀRRACO”, amb les intervencions de Diana Gorostidi, Jordi Lòpez i Jaume Massó

Sortida a les vuit del matí Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15). Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Exposicions - Tarragona Fins al 31 de març Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “PRESENT CONTINU (DIÀLEGS VISUALS INTERGENERACIONALS A L’ART DEL CAMP DE TARRAGONA)” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

9 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Fins a l’1 d’abril Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “RENOVART”, de l’Associació d’Artesans de l’Alt Camp Al Pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Del 16 de març a l’1 d’abril Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 4 d’abril Riudoms (el Baix Camp)

 Fins al 7 d’abril Reus (el Baix Camp)

 Fins al 9 d’abril Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

 Fins al 29 d’abril Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “TRAMES”, de Rosalia Pomés A la Sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “DONES” de Nuri Mariné i Queralt Osorio A la sala d’exposicions de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Horari: de dilluns a divendres de 18 a 21 h Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar Més informació: http://www.cerap.cat.

EXPOSICIÓ “GABRIEL FERRATER. GOSAR PODER” A la seu del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “EL PESSEBRE DEL CENTRE MIRÓ” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró Més informació: http://www.centremiro.com.

EXPOSICIÓ “RECONSTRUCCIONS”, d’Antònia del Río A la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 17 de març La Fatarella (la Terra Alta)

XERRADA: “SENTIT DEL LLOC, PAISATGE I CONFLICTE. TERRA ALTA, CAPITAL PEQUÍN”, a càrrec de Joan Nogué A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Fundació El Solà (C/ del Solà, 23) Organitza: Fundació El Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

10 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Diumenge, 18 de març Tivissa (la Ribera d’Ebre)

EXCURSIÓ A LES MUNTANYES DE TIVISSA Sortida a les vuit del matí Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Exposicions – Terres de l’Ebre Fins al 8 d’abril Amposta (el Montsià)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats a Lleida Dimarts, 13 de març Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIES: “LA PROTECCIÓ DE LA INFÀNCIA EN LA LEGISLACIÓ CATALANA”, a càrrec d’Adoración Padial Albás, I “ELS MALTRACTAMENTS VERS LES PERSONES GRANS: UNA REALITAT OCULTA”, a càrrec de Mercè Tabueña Lafarga Dintre del Seminari Vulnerabilitat Jurídica. Infància, Dona i Vellesa A les set de la tarda a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Universitat de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 14 de març Lleida (el Segrià)

CONCERT, a càrrec de Diabolus Trio Dintre del Cicle de Música de Cambra de l’OJC A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

11 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dimecres, 14 de març Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEVOCIONS PINTADES. RETAULES DE LES VALLS D'ÀNEU (SEGLES XV-XVI), d’Alberto Velasco, a càrrec de Montserrat Macià, Ferran Rella, Lluís Pagès, Ximo Company i l’autor A les set de la tarda al Museu de Lleida (C/ del Sant Crist, 1) Organitza: Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Pagès editors i Museu de Lleida Més informació: http://www.aneu.org.

 Dijous, 15 de març Lleida (el Segrià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “CIUTAT DE MÈXIC, 1966-1967. FOTOGRAFIES DE CARLES FONTSERÈ” A les set de la tarda a la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Centre Llatinoamericà de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 15 de març Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “SÒCRATES, EL PSICOANALISTA”, a càrrec de Josep Maria Forné Dintre del Cicle de Conferències El Diàleg A dos quarts vuit del vespre a l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i IREL Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 16 de març Solsona (el Solsonès)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 9 DE LA REVISTA OPPIDUM I CONFERÈNCIA: “L’EXCURSIONISME AL SOLSONÈS: TESTIMONI DEL PASSAT”, a càrrec de Marcel Camps Colomès A les vuit del vespre a la sala cultural de l’Ajuntament (C/ del Castell, 20) Organitza: Centre d’Estudis Lacetans Més informació: http://www.lacetans.org.

 Divendres, 16 de març Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIES: “LA MERITOCRÀCIA I ELS SEUS LÍMITS”, a càrrec de Gregorio Luri; “UTOPIA I DEMAGÒGIA”, a càrrec de Ramon Torné; “I SI PLATÓ I ARISTÒTIL TINGUESSIN RAÓ?”, a càrrec d’Albert Griñan Dintre de les VII Jornades de Filosofia a Lleida. Pensar la Política i l’Economia A les sis de la tarda a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 16 de març Agramunt (l’Urgell)

FILMOTECA TERRES DE LLEIDA PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA FARENHEIT 451, de François Truffaut A les deu de la nit al Cinema Casal (Baixada del Mercadal, 9) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

12 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dissabte, 17 de març Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIES: “ÈTICA I POLÍTICA”, a càrrec de Sergio Sotgiu; “CARÀCTER MASTERCARD”, a càrrec de Ramon Camats; “MALEBRANCHE I LA POLÍTICA, a càrrec de Teresa Ureña, I “EL POLÍTIC I L’ECONOMISTA”, a càrrec de Francesc Núñez Dintre de les VII Jornades de Filosofia a Lleida. Pensar la Política i l’Economia A les deu del matí a l’Aula Magna l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 17 de març Lleida (el Segrià)

TAULA RODONA: “ÈTICA, ECONOMIA I POLÍTICA”, amb les intervencions de Begoña Roman, Rafa Allepuz i Roger Buch. Moderadora: Antonieta Jarne Dintre de les VII Jornades de Filosofia a Lleida. Pensar la Política i l’Economia A les quatre de la tarda a l’Aula Magna l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 17 de març Mollerussa (el Pla d’Urgell)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA”, a càrrec de Jordi Sala i Josep Santesmases I CONFERÈNCIA: “AGRICULTURA I REG: PAISATGE I SOCIETAT EN EVOLUCIÓ”, a càrrec de Maribel Pedrol i Felip Domènech. Moderadora: Meritxell Serret A les sis de la tarda a la sala 1 del Pavelló Firal de Mollerussa (Av. del Canal, s/n) L’assistència a aquest acte és gratuïta, prèvia inscripció a l’adreça jornades@fmr.cat o al telèfon 973 22 93 60. Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Fira de Mollerussa Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Dissabte, 17 de març Lleida (el Segrià)

ESPECTACLE DE DANSA: “UN TOMB PER LES DANSES D’ARREU” A dos quarts de set de la tarda al pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 17 de març Betren (la Val d’Aran)

CONFERÈNCIA: “ERA QUERIMÒNIA, PASSAT, PRESENT E FUTUR”, a càrrec de Vicent Simó Dintre d’Eth Gran Masèl 2012 A les set de la tarda a l’hotel Tuca (Ctra. de Baqueira, 2) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

13 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Dissabte, 17 de març Cervià de les Garrigues (les Garrigues)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA GUERRA CIVIL A LES GARRIGUES: DE LA REVOLUCIÓ A L’OCUPACIÓ FRANQUISTA (1936-1939), de Josep Rubió Sobrepere, a càrrec de Gemma Manresa, Rosa M. Rué, Jaume Barrull i l’autor A les vuit del vespre a la sala polivalent de l’Ajuntament (C/ del Palau, 1) Organitza: Centre d’Estudis de les Garrigues, Pagès Editors, Ajuntament de Cervià de les Grrigues i Associació Cultural El Cèrvol Més informació: http://cegarrigues.blogspot.com/.

 Dissabte, 17 de març Bellpuig d’Urgell (l’Urgell)

CONCERT, a càrrec de Segre Consort Dintre del Cicle de Música de Cambra de l’OJC A dos quarts de deu de la nit a l’església parroquial Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida Del 17 al 19 de març Mollerussa (el Pla d’Urgell)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la sala 1 del Pavelló Firal de Mollerussa (Av. del Canal, s/n) Horari: de 10 a 20 h Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Fira de Mollerussa Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Fins al 25 de març Lleida (el Segrià)

 Fins al 4 d’abril Lleida (el Segrià)

 Del 15 de març al 8 d’abril Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “DONES DEL PSUC” Al Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Fundació Salvador Seguí i CGT Més informació: http://www.fpiei.cat.

EXPOSICIÓ “100 ANYS D’ANARCOSINDICALISME” A les set de la tarda a la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, Fundació Salvador Seguí i CGT Més informació: http://www.fpiei.cat.

EXPOSICIÓ “CIUTAT DE MÈXIC, 1966-1967. FOTOGRAFIES DE CARLES FONTSERÈ” A la Sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Centre Llatinoamericà de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

14 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Fins al 13 de maig Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “KOKOVOKO”, de Jordi V. Pou A la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Divendres, 16 de març L’Escala (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “L’ELABORACIÓ, LA COMERCIALITZACIÓ I EL CONSUM DEL VI A L’ANTIGUITAT”, a càrrec de Joaquim Tremoleda A les vuit del vespre al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Escalencs Més informació: info@anxova-sal.cat.

 Dissabte, 17 de març Girona (el Gironès)

VISITA AL POBLAT NEOLÍTIC DE CA N’ISAAC, A PALAU SAVARDERA I AL CENTRE ENOLÒGIC I LÚDIC COLL DE ROSES Dintre de les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs. El Patrimoni Històric de l’Escala i l’Empordà Trobada a les nou del matí al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (Av. de Francesc Macià, 1) Sortida en cotxes particulars. Cal inscripció prèvia. Preu: 4 € Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis Escalencs Més informació: info@anxova-sal.cat.

15 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Exposicions - Girona Fins al 30 de març Castelló d’Empúries (l’Alt Empordà)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la Biblioteca Ramon Bordas (Pl. de les Monges, 2) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes I Fundació Josep Pla Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm

 Fins al 23 d’abril Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 24 de juny L’Escala (l’Alt Empordà)

 Fins al juny Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ: “1,618...”, d’Artur Aguilar Dintre del Cicle Ancoratges A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES, 1808-1814” Al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1) Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i diumenges i festius, d’11 a 13 h Organitza: Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, Ajuntament de l’Escala, Museu de l’Anxova i de la Salt i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.ddgi.cat/eiximenis/.

EXPOSICIÓ “LES ILLES MEDES, MEDITERRÀNIA VIVA” A Can Quintana. Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a la Franja 16, 17 i 18 de març Fraga (el Baix Cinca)

LLENGUA I SEDUCCIÓ. JORNADES PER A LA DIGNIFICACIÓ LINGÜÍSTICA A diferents espais de Fraga Organitza: Casal Jaume I de Fraga, Òmnium, Institut d’Estudis Ilerdencs, Fogaril i Calaixera Més informació: http://www.fpiei.cat.

16 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner X Jornada d’Etnologia de les Terres Terres de l’Ebre. La Música Popular, del Folklore a la Construcció de la Identitat El 31 de març de 2012 se celebrarà al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara (el Montsià) la X Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. La Música Popular, del Folklore a la Construcció de la Identitat, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Centre d’Estudis Planers, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Bàrbara. La Jornada començarà amb la conferència “La jota cantada improvisada a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Joan F. Vidal, Roc Salvadó, Carme Queralt, Eva Castellanos i Cinta Martí, i continuarà amb la presentació de diferents comunicacions a càrrec d’estudiosos com ara Salvador Palomar, Neus Borrell, Robert Faltus, Màrius Pont, Joan Vidal, Albert Aragonès i Pau Puig. L’activitat es complementa amb una visita guiada al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana i amb una mostra d’audiovisuals relacionats amb la música popular i tradicional ebrenca. La inscripció a la jornada es pot realitzar fins al 28 de març i té un preu de 20 €, que inclou el dinar, i s’ha de formalitzar a l’adreça electrònica marasa@gencat.cat o bé al telèfon 977 44 80 70. També es permet l’assistència a la jornada com a públic oient. Trobareu el programa de la jornada, així com la butlleta d’inscripció, a l’apartat d’activitats del portal de l’Institut Ramon Muntaner: http://www.irmu.org.

17 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Tastets de Patrimoni. Primavera 2012 El programa Tastets de Patrimoni, endegat per la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner, endega una nova edició per a aquesta primavera. Com en les anteriors ocasions, els tastets consistiran en dues presentacions d’itineraris i en una sortida cultural posterior. La primera presentació, dedicada a la visita guiada a la catedral de Tortosa, anirà a càrrec de Victòria Almuni, del Centre d’Estudis Seniencs, i es durà a terme el 22 de març, mentre que el 12 d’abril Pepa Subirats, de l’Associació Cultural Lo Lliscó de Mas de Barberans, realitzarà la presentació “El treball de la pauma als pobles del Parc Natural dels Ports”. Ambdues presentacions es faran a les set de la tarda a la Biblioteca Pública de Tarragona. El programa de primavera es clourà el 26 de maig amb una sortida cultural a la catedral de Tortosa i al Museu de la Pauma. Centre de Desenvolupament Rural de Mas de Barberans. Properament s’obriran els terminis per inscriure’s a aquesta sortida, que inclourà un dinar a Mas de Barberans. Per a més informació: http://www.irmu.org i http://bibliotecatarragona.gencat.cat/.

Noves incorporacions de revistes de centres d’estudis a RACO Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, les revistes dels centres d’estudis es poden consultar a text complet al repositori de revistes científiques en català RACO. Aquestes últimes setmanes, des de l’Institut Ramon Muntaner hem introduït a RACO un nou títol de revista, Mirmanda, editada per l’Associació Mirmanda i l’editorial Afers. Aquesta revista va començar a editar-se l’any 2006 i s’hi poden consultar els sumaris dels cinc números publicats i els tres primers a text complet. A més de la incorporació de la revista Mirmanda, també trobareu al portal de RACO (http://www.raco.cat) els següents números d’altres publicacions periòdiques ja presents al repositori: − − − −

Eivissa, de l’Institut d’Estudis Eivissencs. S’ha introduït el sumari del núm. 50 i també està disponible el núm. 49 a text complet. Terme, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. Ja es poden consultar els núm. 24 i 25 a text complet. Materials del Baix Llobregat, del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. El sumari del núm. 17 ja està disponible. Sessió d’Estudis Mataronins, del Museu-Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. Ja es pot consultar el núm. 24 a text complet. 18

Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Notícies dels centres d’estudis III Jornades sobre la Catalunya Medieval: Les Xarxes com a Instrument de Difusió i millora de les activitats CívicoCívico-culturals El dissabte 24 de març es durà a terme al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona (el Barcelonès) les III Jornades sobre la Catalunya Medieval: Les Xarxes com a Instrument de Difusió i millora de les activitats Cívico-culturals, organitzades per l’Associació Festa Medieval Sant Jordi de Badalona, amb la col·laboració d’Amics de Besalú i el seu Comtat. Centre d’Estudis. Aquestes jornades consistiran en una sèrie de ponències al voltant de l’ús de les xarxes socials a l’hora de donar a conèixer activitats cíviques i culturals, que aniran a càrrec de Jordi Estivill, Jordi López i Josep Capellà. En el marc d’aquestes jornades també se signaran els estatuts de la Xarxa de Municipis Medievals; els municipis fundadors del qual són els de Badalona, Bagà, Besalú, Montblanc, Sant Pere de Vilamajor i Súria. L’activitat es clourà amb una visita guiada al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. A la tarda, opcionalment, també hi haurà la possibilitat de visitar el Museu de Badalona. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: http://www.festamedieval.entitatsbadalona.net/

Jornada Artur Bladé Bladé i Desumvila 2012 Com cada any, l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre organitzen la jornada en homenatge a l’autor riberenc que li dóna nom. Aquesta edició de l’activitat es realitzarà el dissabte 24 de març al Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet (la Ribera d’Ebre) i començarà amb la ruta literària “Benissanet, paisatge literari”, per continuar amb la ponència “Artur Bladé o la literatura contra l’oblit”, a càrrec d’Abraham Mohino i presentat per Gerard Mercadé. A les set de la tarda també es realitzarà la taula rodona “Artur Bladé i Francesc Pujols: figures relacionades”, amb la participació de Sam Abrams i Anton M. Espadaler i moderada per Joan Launes. L’acte es clourà amb una lectura de textos d’Artur Bladé i Desumvila. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: http://www.arturblade.org i http://www.riberadebre.org/cere.

19 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


II Jornades Internacionals sobre Violència Social, Bàndols i Territori El Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, juntament amb el Museu Arxiu de Montblanc i Comarca i la Universitat de Barcelona, organitzen per als dies 24 i 25 de març les II Jornades Internacionals sobre Violència Social, Bàndols i Territori, que es duran a terme al mateix Museu Comarcal de Montblanc. Les jornades consistiran en una sèrie de ponències a càrrec d’importants especialistes internacionals en història moderna, com ara Jesús Gascón, Aurora Martino, Renáta Bojnicanová, Ernest Belenguer, Eduard Escartín, Miquel Deyà, Valentí Gual i Àngel Casals. La inscripció a les jornades, que inclou el certificat d’assistència i les actes de les jornades, té un preu de 20 €. Hi ha la possibilitat d’allotjament, gestionat per l’organització. Per a més informació: jornadesbandolerisme@gmail.com.

Convocatòries Termini: 15 d’abril de 2012

12È. PREMI A LA SALVAGUARDA DEL PATRIMONI CULTURAL Convoca: Institut d’Estudis Vallencs. Aquest premi consistirà en dues categories, a la iniciativa privada i a la iniciativa pública, destinats a reconèixer la millor aportació a la salvaguarda del patrimoni cultural de l’Alt Camp, en els seus vessants de patrimoni artístic, arqueològic, paleontològic, documental, bibliogràfic i etnològic, així com en l’àmbit de la cultura popular i tradicional. Dotació: un guardó per a cada categoria. Més informació: http://www.iev.cat.

 Termini: 15 d’abril de 2012

27È. PREMI A LA SALVAGUARDA DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC Convoca: Institut d’Estudis Vallencs. Aquest premi està destinat a reconèixer la millor obra de rehabilitació duta a terme durant l’any 2011 als municipis de l’Alt Camp. Aquest premi té dues categories: per a obres d’iniciativa pública i per a obres d’iniciativa privada. Dotació: un guardó per a cada categoria. Més informació: http://www.iev.cat.

20 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Termini: 30 d’abril de 2012

10È. PREMI MESTALL DE TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT Convoca: Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines. Podran concórrer al Premi Mestall tots els treballs de recerca realitzats per estudiants de Batxillerat de qualsevol centre d’ensenyament durant el curs 2011-2012. Els treballs necessàriament tractaran sobre temes relacionats amb el món rural en qualsevol dels seus àmbits temàtics, cronològics i geogràfics (història, etnografia, paisatge, patrimoni, economia, població, emigracions, històries de vida, etc.) Dotació: 600 € per a l’estudiant guanyador i un lot de llibres d’història rural per al centre en el qual estudiï. Més informació: http://www.ddgi.cat/historiarural/.

 Termini: 31 de maig de 2012

BECA 8 DE MARÇ DE RECERCA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES DONES A GIRONA. CONVOCATÒRIA DE 2012 Convoca: Ajuntament de Girona. L’objectiu d’aquesta beca és aportar dades noves sobre el paper que han tingut les dones al llarg de la història de la ciutat de Girona, mitjançant un treball de recerca des d’un vessant històric, sociològic, antropològic i/o econòmic. Es valorarà que els resultats tinguin una dimensió ciutadana, siguin transferibles a sectors diferents del de la historiografia, puguin ser diosos mitjançant una exposició, web, edició audiovisual i similars i aportin el compromís d’una tutoria de la recerca per part d’una persona experta en la història de les dones. Dotació: 6.000 €. Més informació: http://girona.cat/beca8m.

Altres notícies Dimecres, 14 de març Barcelona

CONFERÈNCIA: “DONES I PESCA” Dintre del Cicle Veus de la Mar, dels 4ts. Tallers i Jornades de Memòria Oral 2011-2012 A les sis de la tarda al Museu Marítim de Barcelona (Drassanes Reials, s/n) Organitza: Museu Marítim de Barcelona i Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana Més informació: http://www.mmb.cat.

 Dijous, 15 de març Tortosa (el Baix Ebre)

CONFERÈNCIA: “EL PAPER DE LA DONA JUEVA ALS CALLS CATALANS”, a càrrec d’Andreu Lascorz A les set de la tarda a l’Aula Magna del Campus de la URV a les Terres de l’Ebre (C/ de Teodoro González, 43) Organitza: Antena del Coneixement de la URV a Tortosa, Ajuntament de Tortosa i Caminos de Sefarad Més informació: http://www.urv.cat/antenes_coneixement/tortosa/index.html

21 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


 Divendres, 16 de març Girona (el Gironès)

CONFERÈNCIA: “CATERINA LLULL I SEBASTIDA: UNA MERCANTESSA CATALANA TRA LA SICILIA E LA CATALONIA DEL XV SECOLO”, a càrrec de Gemma Colesanti Dintre del 8è. Seminari d’Història Medieval 2011-2012 A les onze del matí a l’aula A2 de la Facultat de Lletres de la UdG (Pl. de Ferrater Mora, 1) Organitza: Grup de Recerca Renda Feudal i Fiscalitat a la Catalunya Baixmedieval, Institució Milà i Fontanals (CSIC) i Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG Més informació: http://www3.udg.edu/ilcc/CRHR.html

 Divendres, 16 de març Palamós (el Baix Empordà)

IMATGES QUE FAN PARLAR. LLEURE A LA PLATJA (FONS FOTOGRÀFIC DEL SERVEI D’ARXIU MUNICIPAL DE PALAMÓS) Dintre dels 4ts. Tallers i Jornades de Memòria Oral 20112012 A les set de la tarda al Museu de la Pesca (Moll Pesquer, s/n) Organitza: Museu de la Pesca i Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana Més informació: http://www.museudelapesca.org.

 Dissabte, 17 de març Roda de Ter (Osona)

CONFERÈNCIA: “EL PAPER DE L’ARQUEOLOGIA EN LA REDESCOBERTA DE LA CARTOIXA D’ESCALADEI”, a càrrec de Josep M. Vila Dintre del 19è. Cicle de Conferències 2012: Projectes Singulars d’Arqueologia Catalana A les set de la tarda a la sala polivalent de la Biblioteca Bac de Roda (C/ de Bac de Roda, 1, bis) Organitza: Museu Arqueològic de l’Esquerda Més informació: m.a.esquerda@rodadeter.cat

 Diumenge, 18 de març Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies (la Selva)

VISITA AL CASTELL DE MONTSORIU I AL MUSEU ETNOLÒGIC LA GABELLA, a càrrec de Jordi Tura i Quim Mateu Dintre del 19è. Cicle de Conferències 2012: Projectes Singulars d’Arqueologia Catalana Trobada a un quart de deu del matí al peu del castell Cal inscripció prèvia, abans del 14 de març. Organitza: Museu Arqueològic de l’Esquerda Més informació: m.a.esquerda@rodadeter.cat

22 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

CASAJUANA I NIELL, Rosa (2011). I més històries de Manresa... Manresa: Centre d’Estudis del Bages [Memòria; 12]. ISBN: 978-84-87618-98-7

Lo Floc [Riudoms], núm. 198 (octubre-desembre 2011). 38 p. ISSN: 2014-4830 [Edita: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar]

Mestall [Girona], núm. 30 (desembre 2011). 16 p. [Edita: Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines]

23 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012


Mirmanda [El Soler; Figueres], núm. 6 (2011): República sense République = République sans République. 122 p. [Edita: Associació Mirmanda i Editorial Afers]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Trena i peu [L’arboç], núm. 55 (gener-febrer 2012). 63 p. [Edita: L’Arboç Acthiva’t]

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

24 Núm. 10-2012

Del 13 al 19 de març de 2012

Agenda dels centres d'estudis 10 - Del 13 al 19 de març de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 10 - Del 13 al 19 de març de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you