Page 1

16

Myter

32

Sådan kommer du igang

Kan du se værdien af uafhængig investeringsrådgivning?

40

Aktier for begyndere

WWW.I-T.DK


Female Invest så dagens lys i 2017 Anna-Sophie Hartvigsen og Emma Due Bitz havde begge gået længe med tanken om at hjælpe danske kvinder med at få mere ud af deres penge.

De mødtes på Copenhagen Business School, hvor interessen for investering bragte dem sammen. Selvom de støttede hinanden, følte de begge, at de manglede et større forum for ligesindede kvinder. Derfor startede de Female Invest, som hurtigt voksede til at blive Danmarks største investeringsorganisation for kvinder.

“ Vi vidste, at der var et behov, men vi troede ikke, at Female Invest ville vokse sig så stort så hurtigt. Vi håber, at alle danske kvinder uanset alder og baggrund med tiden vil lære Female Invest at kende.” Emma Due Bitz & Anna-Sophie Hartvigsen, Founders & Co-Heads of Female Invest.

Female Invest 2


Anna-Sophie Hartvigsen Emma bitz

3 Female Invest


Indhold

Female Invest så dagens lys i 2017 . . . . . . . . . . . . . 2 Begyndelsen på det hele. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Female Invest – derfor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Blå bog . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Kvinder i alle aldre. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Myter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Klar – Parat – Investér . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Forlagschefen har ordet

22

Anmeldelser 28

Begreber du skal kende . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Sådan kommer du i gang. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Før du investerer

32

Hvornår vil du sælge?

34

Når du investerer

36

Aktier for begyndere. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Efter du har investeret . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Hvorfor skal jeg investere?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Female Invest 4


Danske kvinder har lyst til at investere, når de føler sig trygge og godt klædt på til det. s. 16

5 Female Invest


S INO N E IM P E PNESNI O · F· R FI R E IM D ILDE LRE ·R V· S VOS O · H· OHLODLI D N IGN ·G B· ØBRØNRENOEPOS PP SAPRAI R N IGN G

FÅ LANGT BEDRE AFKAST Optimal Invest tilbyder nogle af de absolut bedste og billigste investeringsforeninger i Danmark. Der er ingen skjulte omkostninger, formidlingsprovisioner eller uigennemskuelige investeringsprodukter. Det handler om at minimere investeringsomkostningerne og dermed få et bedre afkast. Det er afgørende, at formueforvaltningen bliver baseret på indeksforvaltning, fortæller medstifter af Optimal Invest A/S, Jesper Ihlemann.

Alle undersøgelser viser at du får et langt bedre afkast, idet omkostningerne på indeksforvaltningerne er op mod 50-75 % billigere end traditionel forvaltning via en bank. Men indeksforvaltning kan typisk ikke fås via en bank idet banken tjener langt mindre på indeksforvaltning, siger Jesper Ihlemann. Hvis du vil have rådgivning, skal du søge en uvildig økonomisk rådgiver og bede om indeksforvaltning. Søg via en uvildig rådgiver via Google.

Formueforvaltning via en uvildig rådgiver koster årligt ca. 10.000 kr. pr. 1 mio. kr. Og du sparer årligt ca. 10.000 kr. pr. mio. kr. Vil du selv købe dig til en indeksforvaltning kan du årligt spare op mod 15.000 kr. pr. mio. kr. Gå ind på optimalinvest.dk og bliv inspireret.

Du kan også gå ind på fundmarket.dk, som er en ny platform for meget billige indeksbaserede forvaltningsløsninger. Denne platform er en meget enkel og let løsning i det du overfører kontanter direkte ned i investeringsforeningen, siger Jesper Ihlemann. Optimal Invest A/S's målsætning er at skabe et betydeligt merafkast til kunderne i forhold til konkurrenterne baseret på den bedst mulige balance mellem højt afkast, lav risiko og maksimal sikkerhed til meget lave omkostninger.

Blandt Danmarks billigste investeringer Spar årligt 10 - 15.000 kr. pr. million Lavere omkostninger - langt bedre afkast

Ring 444 111 17 eller se optimalinvest.dk


VIRKSOMHEDSKATTEORDNING · KURSER · BESPARELSER

fundmarket.dk

INVESTERINGSFORENINGER MED FÆRRE OMKOSTNINGER Hvorfor ikke investere eller spare op gennem en investeringsforening ved en enkel pengeoverførelse til din investeringskonto i investeringsforeningen uden fordyrende mellemled? Dette giver investeringsforvaltningsselskabet Fundmarket A/S dig nu mulighed for ved som den første i Danmark at udbyde en række investering- og opsparingsmuligheder gennem portalen fundmarket.dk. Her får du mulighed for at købe nogle af Danmarks billigste investeringsafdelinger, du sparer en masse omkostninger, og du kan på en nem og overskuelig måde følge dine investeringer. Hos fundmarket.dk er køb og salg af investeringsbeviser reduceret til en helt almindelig pengeoverførsel mellem to konti - investors bankkonto og investeingsforeningens bankkonto. Ønsker du særlig rådgivning omkring dine investeringer, har du nu mulighed for frit at vælge en uvildig investeringsrådgiver. Investeringsforvaltningsselskabet Fundmarket A/S har tilladelse fra Finanstilsynet og opfylder de samme lovgivningskrav, der gælder for andre

investeringsforeninger i Danmark. Investorer opnår således samme sikkerhed for deres opsparing, som de oplever gennem traditionelle investeringsforeninger. På fundmarket.dk kan du sammensætte dine investeringer ud fra et bredt dækkende udvalg af investeringsafdelinger, som fondsmæglerselskabet Optimal Invest er porteføljeforvalter for. Der kommer snart yderligere afdelinger og porteføljeforvaltere på fundmarket.dk. Vil du gerne spare op på en enkel og fleksibel måde, hvor mange fordyrende led og traditionelle omkostninger er skåret væk, kan du læse mere om hvordan du kommer i gang på www.fundmarket.dk.

Overfør penge til din investeringsforening på samme måde, som du overfører penge til din budgetkonto

Start i dag på www.fundmarket.dk


Begyndelsen på det hele Anna-Sophie Hartvigsen og Emma Due Bitz mødte hinanden, da de var i gang med deres bachelor på Copenhagen Business School (CBS). Hver for sig havde de i flere år gået med en ide. Nemlig at hjælpe danske kvinder til at investere mere og bedre.

Investeringsverdenen var ensom for to unge kvinder. “Jeg var ikke ret gammel, da jeg begyndte at interesse mig for at få mere ud af mine penge. Jeg har sparet op siden jeg var 13 år gammel. Jeg har altid arbejdet, og pludselig stod jeg med en stor opsparing, som jeg ikke vidste, hvad jeg skulle med”, husker hun. Det var en ensom verden for en teenagepige, som i gymnasiet endte med at søge hjælp hos de jævnaldrende drenge, som investerede lidt sammen med deres fædre. “Jeg synes, det lød spændende, men jeg var ikke en del af gruppen og kom derfor aldrig i gang. Det var først, da jeg kom på universitet og mødte Anna, at der for alvor skete noget. Hun talte højt om at investere,

Female Invest 8

og hun gjorde det. Jeg blev inspireret. Hvis hun kan, så kan jeg også”, fortæller Emma. Anna-Sophie Hartvigsen begyndte selv at investere i 2013. Hun oplevede en mandsdomineret verden kendetegnet af jakkesæt og avanceret sprogbrug. Det var en ensom verden for en ung kvinde uden finansiel baggrund, og det skulle der ændres på. Derfor startede de to Female Invest i 2017. Men Female Invest er ikke en kamp mod mændene. Det handler om samarbejde mellem kønnene til alles gavn. “Vi tror på, at alle kan lære at investere deres penge hvis de starter med at investere deres tid. Det er nemlig ikke og har aldrig været en konkurrence mellem kønnene, men for os en tro på, at vi sammen kan nå nye højder. Det handler ikke om at udligne de menneskelige forskelle mellem mænd og kvinder, men om at udnytte dem maksimalt. Med andre ord handler det om at få mest muligt ud af den investering, som halvdelen af vores samfund udgør. For vores alle sammens skyld”, lyder det fra Anna-Sophie og Emma.


Kan du se værdien af uafhængig investeringsrådgivning? Du er altid velkommen til at udfordre vores anbefalinger, men du behøver aldrig spekulere over vores motiver. For os er 100% uafhængighed en forudsætning for uvildig rådgivning. Og som uafhængig formueforvalter er der kun én, vi skal stille tilfreds. Det er dig. Hvis du ønsker en uforpligtende vurdering af din portefølje og dine muligheder, kan du kontakte os på 96 27 10 00. Investering & Tryghed har siden 1997 skabt et stabilt højt formueafkast gennem en langsigtet investeringsstrategi.

WWW.I-T.DK


Female Invest – derfor Investering er traditionelt set ikke et sexet ord - og slet ikke for kvinder. Men det er vigtigt at få mest muligt ud af sine penge og sin opsparing. Derfor er Female Invest mere end en investeringsorganisation. Det er en kamp mod fordomme, myter og uvidenhed. Female Invest er en mission, der skal hjælpe kvinder til at få mere ud af deres penge.

“Der er et kæmpe uforløst potentiale i danske kvinder. Selvom kvinder gennemsnitligt opnår et højere afkast en mænd, investerer kun hver tredje danske kvinde aktivt. Samtidig lever de længere og tjener mindre end mænd”, lyder det fra Anna-Sophie Hartvigsen Da Female blev grundlagt, havde både Anna-Sophie og Emma en klar fornemmelse af, at der var en interesse for investering blandt kvinderne i deres omgangskreds. Men den landsdækkende interesse fra kvinder i alle aldre overraskede og dem begge. Det stod hurtigt klart, at mangel på viden om investering var et generelt problem. “Hvis man ikke kender fagsproget inden for investering, kan det være svært at komme i gang. Mange kvinder vil gerne i gang, men de ved ikke, hvor de skal starte. Derfor har vi skabt et forum, hvor alle kan få hjælp og hvor der ikke findes dumme spørgsmål. De betyder meget for stemningen til vores events, at vores oplægsholdere oftest er almindelige kvinder, som publikum kan identificere sig med”, fortæller Emma Bitz Female Invest har bevist, at det er en myte, at kvinder ikke vil investere. Interessen er der, når man bruger det rigtige set up. Selvom organisationen henvender sig til kvinder, er mænd også velkomne, når der indbydes til et event. Hos Female Invest er missionen klar. Det handler om at gøre kvinderne opmærksomme på de økonomiske muligheder, de har. Og at de så vil bruge mulighederne – måske ikke nu, men når de er klar til det. Female Invest vil altså gøre det mere almindeligt for kvinder at interessere sig for investering.

Female Invest 10

Et kig på statistikkerne viser nemlig tydeligt, at kvinderne er langt efter mændene, når det handler om at turde at investere. Otte ud af ti investeringer i Danmark foretages af mænd, der ejer knap 70 procent af det danske aktiemarkeds værdi. Skyldes dette, at kvinder har mindre lyst til at se deres formuer vokse? Eller er de bare dårligere til at investere? Det tror man ikke hos Female Invest. Den store tilslutning til deres events viser nemlig, at interessen for investering er stor, når rammerne er rigtige. Desuden viser tal fra Danmarks Værdipapircentral, at danske kvinder har opnået et bedre afkast end danske mænd de sidste 9 ud af 13 år.

Danske kvinder har et kæmpe uforløst investeringspotentiale. Den manglende repræsentation af kvinder ses også i den finansielle industri, hvor kvinder i ledende stillinger er et sjældent syn. Selvom undersøgelser viser, at kvinder og mænd har lige store karriere-ambitioner, er kvinder mindre tilbøjelige til at avancere, selvom de har den samme uddannelse, erfaring og performance. Derfor er andelen af kvindelige ledere i den finansielle sektor stagneret, selvom fokus på emnet er steget. Denne udvikling viser, at problemet med kvinders manglende deltagelse og repræsentation i finansielle markeder ikke kan løses med gode intentioner alene. Derfor samarbejder Female Invest også med store spillere i den finansielle industri om at øge andelen af kvindelige medarbejdere. “Vi ønsker at sætte investering på den kvindelige dagsorden og inspirere flere til at komme i gang. Vi tror på, at øget diversitet skaber vigtig debat, der bringer nye idéer og initiativer frem. Når kvinder klarer sig bedre økonomisk, gavner det hele samfundet. Så hvad venter vi på?”, lyder spørgsmålet fra Emma og Anna-Sophie.


ORDRUPVEJ 56 CHARLOTTENLUND STRANDVEJEN 163 HELLERUP BESØG OS PÅ WWW.LYNGGAARDSHOP.COM


Blå bog

Female Invest hjælper kvinder i gang med investering, så de kan få mere ud af deres økonomi. Her kan du mødet holdet bag:

Kiki Hoffmann Baggrund: Uddannet cand.merc. (International Marketing & Management), Ambassadør hos Female Invest og Junior Strategy Consultant hos Verisure. Motivation: Da jeg for halvandet år siden hørte om Female Invest var jeg ikke i tvivl om, at det var noget jeg gerne ville være med til at udvikle. Først og fremmest kunne jeg i den grad nikke genkendende til grundlæggernes fortællinger om, hvordan man som ung kvinde bliver set skævt til, når man havner i et forum med mænd, og investeringer bliver bragt på banen.

Veronika Munk Baggrund: Uddannet cand.merc. (Applied Economics and Finance). Junioranalytiker hos Maj Invest Equity

Emma Due Bitz

Motivation: Jeg er ambassadør i Female Invest, da organisationens mission med at uddanne og oplyse kvinder omkring investering ligger tæt på mit hjerte. Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at uvidenhed ikke skaber ulighed mellem kønnenes deltagelse i samfundets værdiskabelse.

Baggrund: Emma er partner og medstifter af Female Invest samt medforfatter på bogen ’Klar, Parat, Investér’. Hun er certificeret børsmægler og har arbejdet i Nordea Markets.

Female Invest 12

Motivation: Jeg har en baggrund indenfor den finansielle sektor som børsmægler, hvor jeg som ene kvinde i mine teams har oplevet, hvordan det er at føle sig alene og være helt grøn på investeringsområdet.


Anna-Sophie Hartvigsen Baggrund: Anna er Partner og medstifter af Female Invest. Hun har arbejdet med investering i London og København og er medforfatter til bogen ”Klar, Parat, Investér”. Hun arbejder desuden i Deloitte Consulting i København, og hun har vundet priser for sit arbejde med finansiel ligestilling. Motivation: Selvom danske kvinder gennemsnitligt opnår højere afkast end mænd er de stærkt underrepræsenterede på de finansielle markeder. Det vil jeg gerne ændre på.

Emilie Steensen Blicher Baggrund: Jeg er til dagligt studerende på CBS, hvor jeg læser ‘MSc (cand.merc.) in Accounting, Strategy and Control’. Når jeg ikke er på studiet, arbejder jeg i IT Finance i Danske Bank. Motivation: Jeg er med i Female Invest, fordi jeg synes, det er interessant, hvordan vi lykkes med at bygge bro mellem kvinder og den finansielle verden. Jeg synes den finansielle verden er super spændende både fagligt og arbejdsrelateret, men i særdeleshed også i forhold til privat økonomi. Denne glæde og viden ønsker jeg at dele med andre.

Isabella Beck Jørgensen Baggrund: Isabella er Ambassadør hos Female Invest. Hun driver desuden kommunikationsvirksomheden VisuelKom og arbejder på produktionsselskabet Blonde Media Motivation: Jeg motiveres af muligheden for at være med til at ændre den opfattelse som mange mennesker har af hele investeringsverdenen som en verden udelukkende for cognacdrikkende mænd i jakkesæt med mørkeblå slips, der allerede har et ben inde i den finansielle sektor. Jeg vil gerne være med til at oplyse kvinder om hvor vigtigt og ikke mindst hvor nemt det er at tage sin formueforvaltning i egen hånd.

Camilla Cloëtta Falkenberg Baggrund: Ambassadør i Female Invest og ansat i Ørsteds strategiafdeling. Motivation: Jeg er med i Female Invest for at bruge min passion for investering til at motivere kvinder til at investere deres opsparinger og derigennem bidrage til at fremme den økonomiske ligestilling.

13 Female Invest


Kvinder i alle aldre og på alle stadier i deres liv Hvem er den typiske gæst, når Female Invest afholder events? Svaret er ganske ligetil, for det er kvinder i alle aldre og med alle mulige baggrunde. Det er oftest kvinder i alderen 20 til 35 år, men buen spænder fra 18 og til 60 år. Det er alle slags kvinder, som har det til fælles, at de igennem livet ikke er blevet oplyst nok om mulighederne for at investere. Afhængig af eventets tema, spænder publikum fra erfarne kvinder med finansiel baggrund til sygeplejersker, studerende, pædagoger og andre grupper uden finansiel uddannelse. Det er gifte, singler og kvinder med en skilsmisse bag sig. Alle kvinder faktisk. “Vi har skabt et set up, hvor kvinderne kan spejle sig i os og hinanden. En slags “hvis de kan, så kan jeg også”-stemning. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er en kamp mod mændene. Vi ser en del

Female Invest 14

mænd til vores events, og de er meget velkomne. Det er ikke en konkurrence, og vi har fået meget hjælp fra mænd undervejs. De synes faktisk, at Female Invest er megafedt, og de ville ønske, der var noget tilsvarende for mænd, der gerne vil vide noget mere om at investere”, fortæller Anna-Sophie. At lave en lignende organisation til mænd, ligger dog ikke lige i kortene. Der er simpelthen ikke tid til det, og Emma og Anna-Sophie vil mere med Female Invest. “Udviklingen har været fantastisk. Da vi startede afholdte vi mindre events, men nu underviser vi 300 kvinder om måneden i hele landet. Siden vores stiftelse, har alle events været udsolgte, og vi arbejder derfor på at afholde flere i fremtiden. Vi vil gerne udvide konceptet og gøre Female Invest til en organisation, som alle danske kvinder kender”, lyder planerne fra Anna-Sophie og Emma.


15 Female Invest


Myter

Der er mange myter og fordomme omkring kvinder, økonomi og investeringer. Men Female Invest har bevist, at det ikke behøver at være så svært.

Det er svært og man skal være ekspert Nej. Man kan opnå gode afkast gennem investeringsforeninger og ETF’er, der investerer bredt i markedet eller hvis man sørger for at have en bred vifte af aktier fra forskellige industrier og lande. Det danske aktiemarked stiger gennemsnitligt med 8% om året, og man kan derfor opnå gode afkast ved bare at sprede sig ud i markedet.

Det er tidskrævende at investere Nej. Hvis man har en langsigtet investeringsstrategi, er det ikke nødvendigt at overvåge investeringerne på daglig basis. Det kan være nok at tjekke dem kvartalsvis eller hvis der sker noget markant i markedet.

Female Invest 16

Det kræver en stor formue at komme i gang Nej. Man kan starte for så lidt som 3.000 kr. Emma og Anna-Sophie mærker, at danske kvinder har stor lyst til at kaste sig ind over et emne, som traditionelt altid har været mandens. ”Vi lever i en moderne tid, men der er ingen tvivl om, at der er temmelig meget tung kulturel ballast at slæbe rundt på. Mænd har altid styret økonomien, og Female Invest vil gerne være med til at hjælpe den økonomiske frihedskamp på vej – at give kvindernes frihed et løft på det her område”, fortæller Emma. Danske kvinder har lyst til at investere, når bare de føler sig trygge og klædt på til det. ”Kvinder føler sig generelt mere utrygge og uvidende på det her område end mænd. Og det er faktisk en stor styrke. Kvinder handler mindre, og de holder længere på deres investeringer, og det giver faktisk et bedre afkast”, lyder det fra Anna-Sophie.


60 % af alle kvinder

som investerer er bange for at miste penge

43 % hvorimod

af alle mĂŚnd

som investerer er bange for at miste penge

Kilde: Nordea Epinion

17 Female Invest


Hvordan holder du fokus på det, som er vigtigt? Nogle ting er vigtigere at huske på end andre. Ofte opstår behovet i forbindelse med at der sker store forandringer i vores liv. Det kan være dødsfald, afslutning af en uddannelse, skilsmisse eller en beslutning om at lægge sit liv om. Mange har brug for at markere det nye i livet – at hylde det som var eller skal komme. Nogen vælger at gøre dette ved at få specialdesignet et smykke, som man altid kan bære og glædes over. Når den slags smykker bliver til i guldsmeden, benyttes ofte gammelt guld fra savnede afdøde eller måske en ædelsten, som blev købt på en ferie, der var noget ganske særligt. På denne måde kan fysiske elementer bæres videre og æres på daglig basis. Her er eksempler på smykker, som er skabt af guldsmed Karin Castens med det formål at hylde noget vigtigt:

En elsket afdød

Når vores nærmeste er borte, har vi ofte behov for at fastholde mindet på en eller anden måde, som dagligt er nærværende i vores liv. Diamanter fra tre generationer af kvinder er her samlet i en ring, hvor den lyslilla tanzanit har samme dimensioner som diamanten i hendes vielsesring. Når hun en dag dør, kan denne diamant fattes i ringen og gå videre til fjerde generation.

Vielsesringe

Vielsesringe er altid et stærkt symbol på samhørighed, og disse vielsesringe er skabt af gammelt guld indsamlet hos mange familiemedlemmer på begge parrets sider. På den måde er de to familiers velsignelse af det nye bånd blevet smeltet sammen til ét sæt ringe.

Bestået eksamen

Det har taget mange år, men nu er uddannelsen endelig i hus - absolut en grund til at fejre! Her er det et jurastudie på syv år, som symboliseres via et lovtegn i rosa guld med 7 små brillanter, som nu er viklet om fingeren.

W W W. C A S T E N S . C O M / + 4 5 4 2 3 3 5 9 9 9 / H O L B E R G S G A D E 1 9 A , 1 0 5 7 K Ø B E N H AV N


Kræft

Kræft er en af verdens mest tarvelige sygdomme. Et smykke skabt i denne anledning udtrykker den største kærlighed og mod i kampen mod døden. Er man mor med udsigt til aldrig at se sine børn blive voksne, er sygdommen endnu mere ubærligt, hvorfor denne mor i anledning af hendes datters konfirmation valgte at få graveret sit fingeraftryk i et unikt vedhæng.

Skilsmisse

En skilsmisse er smertefuld, men er også begyndelsen på et nyt liv. Her valgte kvinden at omfavne det nye liv, med en ring med en stjernesafir – fordi hun nu ville gå efter stjernerne.

Et nyt liv

Mange valg er livsbekræftende og vidner om stort mod. Denne ring blev skabt til en kvinde, som med sin mand og sønner valgte at flytte til Bornholm, købte en nedlagt landbrugsejendom og blev fuldtidskunstner. De grønne diamanter symboliserer drengene, mens fuglen symboliserer den frihed, som fremover vil præge deres liv.

HAR DU NOGET, SOM DU VIL MARKERE?

Så gå ind på castens.com og bestil tid til et designmøde med Karin Castens hvor du kan få skabt et unikt smykke, der bærer mindet med sig for evigt.

Karin Castens – den akademiske guldsmed

Karin er oprindeligt universitetsuddannet, og har en kandidatgrad indenfor kommunikation og kunsthistorie. Sideløbende med studiet og en efterfølgende karriere indenfor markedsføring, har hun altid haft et lille privat værksted og desuden studeret på Institut for Ædelmetal.

I dag driver hun sin guldsmedje i de smukke højloftede lokaler i kvarteret bag det Kongelige Teater i København. Karin er medlem af Københavns Guldsmedelaug og vandt i 2018 en guldmedalje i den internationale designkonkurrence A’Design Award for brudesættet ”Two Forever”.

Da den økonomiske nedtur ramte verden for omkring 10 år siden mistede Karin som så mange andre sit job. Her valgte hun at skifte spor og forfølge sin store drøm om at skabe synlig og meningsfuld skønhed i form af smykker.

Karins personlige hyldest-smykke for beslutningen om at springe fra kontorjob til guldsmedefaget, er vedhænget DROP fra Cumulus-serien, som hun næsten altid bærer i en lang halskæde.


Klar – Parat – Investér Efter stiftelsen af Female Invest stod det hurtigt klart, der ikke kun manglede undervisning men også letlæselig litteratur om investering. Anna-Sophie og Emma besluttede derfor at tage sagen i egen hånd og skrive bogen ‘Klar - Parat - Investér’. Bogen udkom d. 1. oktober 2018 og fik hurtigt plads på Arnold Buscks Bestsellerliste som en af de mest solgte bøger i Danmark.

Udover Anna-Sophie Hartvigsen og Emma Due Bitz har også Laura Hardahl og Caroline Stasig været med til at skrive bogen, der sætter fokus på investering for begyndere. “Vi har skrevet den bog, vi selv manglede, da vi begyndte at investere. Den eksisterende litteratur er ofte skrevet på et unødvendigt svært sprog, og vi oplever, at det er en stor barriere for nye investorer”, fortæller Anna-Sophie. Kort fortalt giver “Klar - Parat - Investér” en let læselig

Female Invest 20

introduktion til emnet. Den fortæller om aktier, obligationer og investeringsforeninger og giver en basal forståelse for de finansielle markeder.

Bogen er ikke kun henvendt til kvinder, men til alle der gerne vil i gang med at investere. “De fleste bøger på markedet er skrevet i et utrolig kedeligt sprog. ‘Klar – Parat – Investér’ kan læses af dem, der slet ikke ved noget om at investere. Bogen er meget konkret, og den kan læses i sin helhed eller bruges som opslagsværk”, lyder det fra Emma. ‘Klar – Parat – Investér’ kan købes hos alle danske boghandlere eller på nettet. Den vejledende pris ligger på 210 kroner.


BESTSELLER hos

ARNOLD BUSCK


Forlagschefen har ordet Det er forlaget Content Publishing, der står bag ‘Klar – Parat – Investér’. Bogen har været en stor succes og er blevet taget godt imod af læserne. Det kommer ikke som den store overraskelse for forlagschef Birgitte Lie Suhr-Jessen, som giver de fire forfatter og ‘Klar – Parat – Investér’ disse ord med på vejen. Birgitte Lie Suhr-Jessen fortæller: Som stifter af og forlagschef på Content Publishing er jeg konstant opmærksom på at finde nye bogidéer, der passer ind under forlagets udgivelsesfilosofi. Den 16. maj 2017 fangede overskriften ’Kvinde, investér dine penge’ i Børsen min opmærksomhed. Fire unge kvinder havde skrevet en artikel, hvori de opponerede mod den gængse opfattelse, at investering er forbeholdt mænd, og at kvinder hverken er interesserede i eller har forstand herpå. Deres interesse for emnet og frustration over ikke rigtig at have kunnet få hjælp og sparring og over ikke at blive taget alvorligt i investeringsverdenen havde fået nogle af dem til at stifte foreningen Female Invest, hvis formål er at hjælpe og uddanne kvinder til at investere deres penge. Interessant perspektiv, tænkte jeg og brugte nogen tid på at undersøge nærmere, hvad der var udgivet af værker om investering generelt og privatinvestering i særdeleshed. Jeg tog kontakt til en af Børsen-artiklens forfattere, og forelagde hende min idé om et bogsamarbejde. Hun var ikke længe om at svare, at det kunne hun godt være interesseret i sammen med andre medlemmer af Female Invest. Jeg mødtes med de fire unge kvinder, som nu er bogens forfattere, og vi blev hurtigt enige om at iværksætte samarbejdet.

Female Invest 22

Oprindeligt var bogen tænkt som en håndbog til kvinder af kvinder. Forfatterne var deres egen målgruppe og kunne skrive ind i de udfordringer, de selv havde oplevet som nybegyndere inden for investering, men undervejs i skriveprocessen blev det klart for os, at målgruppen skulle udvides, idet bogens indhold er aktuelt for alle nybegyndere – uanset køn og alder.

Alle drømmer om at udgive en bestseller, men i forhold til de mange, mange nye bøger, der bliver udgivet hver dag, er det absolut et minimalt antal værker, der får denne status. Når værket er givet fri, ved man ikke hvem der finder det og hvorfor, men som udgiver forholder man sig altid til, om der er et marked for værket. Med ’Klar – Parat – Investér’ havde jeg en meget klar fornemmelse af, at timingen var god i forhold til den stigende interesse i investeringsfeltet blandt kvinder, og at vi ville udfylde et hul i markedet. Den fornemmelse holdt stik, og siden bogens udgivelse i oktober 2018 finder den dagligt vej i stort antal til såvel mænd som kvinder, unge som gamle. Forfatternes store engagement i at udbrede bogens budskaber i Female Invest-regi og generelt har bestemt bidraget til bogens succes, og jeg utrolig stolt og imponeret over deres ildhu, professionalisme og vedholdenhed, deres unge alder til trods.


Gardir J E W E L R Y

Historien om Gadir Smykker starter tilbage i 1992, hvor den første forretning åbnede i København. I dag har vi otte butikker i hovedstadsområdet, og Gadir Smykker er Danmarks førende kæde indenfor guldinvesteringer i form af smykker.

Gadir Smykker er en guldsmedekæde, som sælger smykker som investering. Guld har nemlig igennem tiden vist sig at være en af de bedste investeringer, som man kan foretage sig. Og tendensen i branchen er klar: Folk vælger i dag at investere i noget fysisk som f.eks. smykker fremfor aktier og obligationer. Hos Gadir Smykker er guldkaraten højere end normalt. De fleste smykker der sælges i Danmark er i 14 karat. For kunderne betyder det, at guldandelen i et smykke typisk er på 58,5 procent. Så stiger kursen på guld med f.eks. 100 kroner pr. gram, så er værdien blot steget med 58,50 kroner pr. gram. Vi sælger smykker i 18, 21 og 22 karat. Og det giver vores kunder en bedre investering.

Gadir Smykker sælger også guldbarrer til den der søger en ren investering, samt ædelstene som f.eks. diamanter, smaragder og ametyst, til dig som gerne vil investere i noget smukt, naturligt og værdifuldt. Vi har altid et bredt udvalg af diamanter i forskellige farver, størrelser og priser.

2 0

P R O C E N T

R A B A T

T I L

D I G

Gadir Smykker har et fantastisk tilbud til dig som sidder med dette magasin mellem hænderne. For første gang i vores historie vil vi give 20 procent rabat på alle diamantsmykker. Det eneste du skal gøre, er at medbringe en kopi af vores annonce i magasinet, og så komme forbi vores butik på Nørrebrogade i København

Nørrebrogade 61a 2200 København N · Tlf: 32173232 · Man-torsdag: 10:30 - 18:00 Fredag: 10:30 -18:00 Lørdag: 10:30 -17:00 Søndag: Lukket


Det betaler sig at investere i en bedre verden Der er mange gode grunde til at tænke bæredygtighed og impact ind i sin investeringsstrategi. Mens du er med til at sætte skub i de nye løsninger for en bæredygtig fremtid, kan du samtidig opnå et godt afkast og mindske risikoen. Af Silja Nyboe Andersen, investeringsrådgiver i Merkur Andelskasse.

ingsfonde sætter derfor bæredygtighed, etik og gennemsigtighed lige så højt som det økonomiske afkast. Vi har både Svanemærkede investeringsfonde og etisk screenede aktier og obligationer. Og så er vi det eneste pengeinstitut i Danmark, der tilbyder impact investeringer til alle vores privatkunder.

Alle investeringer har en impact – det vil sige, de sætter et aftryk i verden. Der findes ingen ”neutrale” investeringer, og derfor har vi som investorer en særlig mulighed for at påvirke udviklingen i verden, samtidig med, at vores investeringer genererer afkast år for år. Nogle mener, at det ikke kan betale sig i kroner og ører at tænke bæredygtighed og impact ind i sin investeringsstrategi, men det er en myte, som vi i Merkur Andelskasse arbejder for at aflive og modbevise hver eneste dag.

Impact investering vinder frem

I Merkur har vi siden 1982 arbejdet med en model for vores bankforretning, som går ud på at bruge penge som et redskab – ikke kun til at tjene endnu flere penge, men også til undervejs at skabe positive forandringer omkring os. Alle vores invester-

Impact investeringer skaber både et økonomisk afkast og direkte positive forandringer i verden. Der er ikke bare tale om aktier eller obligationer i virksomheder og lande, der gør det godt målt på bæredygtighed. Her går man skridtet videre og

Jeg har arbejdet med impact investorer i over 10 år, og jeg kan med glæde konstatere, at der er et kæmpe momentum lige nu. Mange investorer er begyndt at efterspørge investeringer, hvor man ikke skal vælge mellem et rimeligt afkast og påvirkning af samfundet i en positiv retning. De vil have begge dele. Og gamle myter om at denne type investering er ren filantropi bliver aflivet af fakta.


investerer direkte i projekter eller virksomheder, hvor man tilfører ”nye” penge, som kan gøre en reel forskel. Derfor er impacten langt højere end eksempelvis ved aktiebaserede fonde. I Merkur har vi to impactfonde, hvor du kan investere i henholdsvis vedvarende energiproduktion og mikrofinans – små lån til især kvinder og lavindkomstgrupper i tredje verdens lande. De to fonde har i 2018 leveret afkast på 9,5% og 4,5%* og er dermed et fint eksempel på, at et godt økonomisk afkast sagtens kan gå hånd i hånd med investeringer i en bedre verden.

Bæredygtighed kan mindske risikoen I lyset af de øvrige markeders store fald i 2018 står det også klart, at impactfonde kan bidrage positivt til at mindske risikoen for den enkelte investor, fordi de giver mulighed for at sprede sine investeringer. Og risiko er faktisk et andet afgørende motiv for at prioritere bæredygtighed og impact. Et eksempel på den risiko man løber ved ikke at tænke over bæredygtighed, er den såkaldte car-

Vil du vide mere? Silja Nyboe Andersen har gennem de sidste ti år rådgivet formuende familier og arrangeret workshops om bæredygtige megatrends for unge investorer. Vi tager gerne en samtale om dine muligheder for impact investering i Merkur. Kontakt Silja Nyboe Andersen på mail: sia@merkur.dk eller telefon: 62 65 68 56.

bon-boble, som bliver beskrevet som en af de største risikofaktorer i historien: Vi har langt flere fossile brændstoffer i verden, end vi kan afbrænde, hvis vi skal overholde Parisaftalens mål, og det udgør en betydelig risiko for investorer. Derfor er vores rolle som investorer at sætte os ind i, hvad det er, der skal bære den fremtidige udvikling. Løsningerne skal gentænkes for at kunne imødekomme en voksende befolkning, der lever på en planet med begrænsede ressourcer. Det lyder måske dystert, men i dette spændingsfelt ligger der nogle fantastiske muligheder for at investere i fremtidens innovative megatrends og nye grønne løsninger. Både fordi det er dem, der skal føre os frem til en bedre verden, men også fordi vi tror på, at de vil give det bedste afkast på den lange bane. Der er ingen modsætning mellem bæredygtighed og en sund økonomi – tvært imod betaler det sig at investere i en bedre verden.

*Historiske afkast kan ikke ses som en garanti for fremtidige afkast.


Female Invest 26


27 Female Invest


Anmeldelser ‘Klar – Parat – Investér’ er blevet taget rigtig godt imod. Bogen sælger godt, og ligger på bestsellerlisten hos Danmarks største boghandlerkæde, Arnold Busck. Jyllands-Posten skrev blandt andet: I et letforståeligt sprog giver forfatterne en introduktion til de finansielle markeder, og hvordan man tager stilling til, hvad ens risikoprofil skal være. De forklarer, hvad der påvirker kurser på en aktie, og læseren lærer, hvordan man handler aktier og obligationer. Også investeringsbeviser som er en

ejerandel i en investeringsforening, bliver gennemgået, ligesom de vigtigste skatteregler forklares. Alt i alt får man både viden og et spark til at komme i gang. Bogens faglige indhold er bygget op om forfatternes egne erfaringer og krydret med gode råd fra eksperter. Mange andre anmelderne var ligeledes vilde med ‘Klar – Parat – Investér’, da den udkom i oktober sidste år. Herunder ses et par eksempler.

Hvis jeg havde læst denne bog, før jeg begyndte at investere i aktier, så havde jeg klaret mig bedre som investor – ingen tvivl om det! ‘Klar – parat – investér’ er en forbilledlig introduktion for alle, der gerne vil blive klogere på økonomi, investeringer og regnskaber. Læs den før du kaster dig ud på markedet. Bogblogger.dk

”Klar – Parat – Investér” er en glimrende og fagligt velfunderet bog for begynderen, der vil i gang med at investere. Forfatterne kommer i et letforståeligt sprog rigtig godt rundt om det, man har behov for at vide, og rammer en fin balance i forhold til at få det væsentligste med. Danske Banks chefstrateg Tine Choi Danielsen

‘Klar – Parat – Investér’ er den bedste begynderbog jeg har læst. Den er nem at læse, nem at forstå, og de 4 unge kvinder har skrevet en bog jeg vil anbefale til alle, som gerne vil have en ukompliceret og gennemtænkt forklaring af hvad det egentligt vil sige at investere i aktier og obligationer. Daytrader Tom Hougaard

Female Invest 28


29 Female Invest


Begreber du skal kende Mange opfatter investering som en jungle, der er svær at finde rundt i. Her er en kort liste med 8 basale investeringsbegreber, du skal kende for at komme godt i gang.

#1 Afkast Hvis man sælger en aktie til en højere kurs (pris) end den man købte den til, kan man tjene penge på det. Hvis det omvendte sker, taber man penge på det.

hvordan virksomheden klarer sig, og hvordan dens fremtidsudsigter er. Det er kun virksomheder, der er børsnoterede, som man uden videre kan købe aktier i.

#3 Depot Opbevaringssted for værdipapirer, som svarer til en almindelig konto i en bank eller andet handelssted.

#4 Depotgebyr Det gebyr en investor betaler for at have sine værdipapirer i et depot.

#5 Diversificering

Afkastet måler, hvor meget en investering er steget eller faldet i værdi. Det samlede afkast dækker over ens kursgevinst eller kurstab plus eventuelle udbyttebetalinger.

Diversificering, eller bare spredning, betyder at man fordeler sine penge på flere forskellige værdipapirer og på tværs af lande, sektorer og brancher.

#2 Aktie

Spredning handler om ikke at placere alle sine æg i samme kurv for at minimere sin risiko. Som tommelfingerregel anbefaler de fleste eksperter en spredning på mindst 7-10 aktier.

En aktie er et værdipapir, som repræsenterer en ejerandel i en virksomhed. Aktier kan handles frit, og prisen kan variere meget. Det afgøres blandt andet af

Female Invest 30


#6 ETF ETF’er investeringsforeninger der har til formål at afspejle resultaterne i et markedsindeks Handelsplatform: Den elektroniske platform, der fungerer som din børsmægler, og hvorpå du køber og sælger dine værdipapirer.

#7 Indeks Et indeks betegner en gruppe af udvalgte aktier eller obligationer, som typisk kommer fra samme geografiske område og har en vis størrelse. Der findes mange forskellige indeks i verden.

andre værdipapirer. Når du hører benævnelsen ‘portefølje’ refereres der blot til en samlet enhed af investeringer. Hver gang man køber en aktie, indgår den som en del af ens portefølje. Ejer du 3 forskellige aktier, har du altså en portefølje bestående af 3 aktier.

#10 Risikovillighed Når man investerer, medfølger der altid en risiko. Som regel, er der en sammenhæng mellem hvor stor risiko man tager, og hvor stort potentielt afkast man kan få.

Nogle af de mest kendte er S&P500 og Dow Jones Index i USA, FTSE i England og DAX30 i Tyskland. I Danmark har vi C25-indekset.

Derfor er alle, der investerer, nødt til at overveje hvor stor deres risikovillighed er. Tænk bl.a. formålet med din investering og hvornår pengene skal bruges igen.

#8 OMXC25

#11 Stop loss

OMXC25 står for OMX Copenhagen 25, som er det markedsledende danske aktieindeks.

En funktion, der automatisk sælger din beholdning, når den er faldet med et niveau, du selv har fastsat.

Det vil sige, en liste over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Indekset giver udtryk for udviklingen i den samlede børsværdi af de noterede selskaber. Når du hører, at det danske marked er nede eller oppe, så er det C25-indekset, der refereres til.

#12 Tidshorisont

#9 Portefølje En portefølje er en gruppe af aktier, obligationer og

Din tidshorisont beskriver, hvor lang tid du har planer om at holde fast i din investering, før du vil sælge den igen. Din tidshorisont spiller en afgørende rolle i forhold til, hvilken type af investering du bør vælge. Som tommelfingerregel siger man, at jo længere din tidshorisont er, jo mere risiko kan du tage.

31 Female Invest


Sådan kommer du i gang Har du overvejet at investere dine penge, men aldrig fået det gjort? Måske fordi det var for tidskrævende eller for uoverskueligt? Kan du nikke genkendende til dette, så er du absolut ikke alene. Når du investerer, udskyder du dit forbrug i dag i håb om at opnå en fortjeneste i fremtiden. Gode investeringer kan være vejen til at realisere økonomiske mål – eksempelvis køb af fast ejendom eller økonomisk frihed. Udgangspunktet for en investering er ønsket om, at dine penge skal blive mere værd i fremtiden. Når du investerer, lader du altså dine penge tjene penge. Det sker døgnet rundt, hele året og er uafhængigt af, hvad du foretager dig privat. Mange undlader at investere, fordi de frygter at tabe penge. Faktum er imidlertid, at aktiemarkedet historisk set altid er steget mod nye højder trods store udsving og kriser undervejs. Investering er dog ikke risikofrit, og der er ingen garantier for, at trenden fortsætter. I bogen ‘Klar – Parat – Investér’ lærer du, hvad aktier, obligationer og investeringsforeninger er, og hvad du skal holde øje med, når du investerer. De følgende linjer er et uddrag fra bogens kapitel om aktier, hvor vi sammenfatter, hvad du rent praktisk skal holde øje med – både før, under og efter du har investeret.

Female Invest 32

Før du investerer

Før du begynder at investere, skal du gøre dig nogle basale overvejelser:

1

Tidshorisont: Jo længere din tidshorisont er, jo lavere er din risiko. Historisk set vil en investering i danske aktier fordoble sin værdi cirka hvert ottende år.

2

Risikovillighed: Du kan justere risikoen i din portefølje ved at diversificere (sprede) dine investeringer. Jo mere diversificeret din portefølje er, jo lavere er din risiko. Du kan både diversificere inden for brancher, geografi og aktietyper. Husk, at du kan minimere muligheden for tab ved at indsætte stop loss, som du kan læse mere om i bogen.

3

Beløb: Størrelsen af din investering afhænger af din privatøkonomi, og minimumsbeløbet per investering afhænger af dine omkostninger. Du betaler dog sjældent mere end 30 kroner per handel, så du kan sagtens investere for så lidt som 3.000 kroner.


Find skønt design fra anerkendte designere hos Frk. Himmelblü.

www.frk-himmelblaa.dk

himmelblaakolding


Hvornår vil du sælge? Det er vigtigt, at du fra starten beslutter, hvornår du vil sælge din investering.

Dermed undgår du at foretage impulsive handler baseret på frygt og grådighed, når markedet på kort sigt har store udsving.

Du kan vælge at sælge, når kursen har nået en bestemt værdi når kursen er faldet til et niveau, du har fastsat

som stop loss

når du mener, at aktien er overvurderet, f.eks.

hvis P/E værdien er markant over det historiske gennemsnit for aktiens branche

når aktien udgør for stor en del

af din portefølje

når du skal bruge pengene.

Female Invest 34

Når du har fastsat din tidshorisont, risikovillighed og beløbsgrænse, skal du oprette et depot hos en handelsplatform eller i din bank. Dit depot er en separat konto, og du skal derfor overføre penge, som du kan købe aktier for. Vær opmærksom på, at nogle banker opkræver et mindre depotgebyr. I bogen gennemgår vi denne proces og giver et overblik over de mest populære handelsplatforme samt deres fordele og ulemper.


REAL CLASSIC Kvänum har en særlig rolle i den danske interiørbranche, idet designet kan tilpasses til alle typer af arkitektoniske stilarter. Kvänum har specialiseret sig i elementer, der stilmæssigt rammer ned i stort set alle epoker. I Kvänums butikker kan man tage på en historisk tidsrejse, der kan tage sin begyndelse i det klassiske patricierhus fra slutningen af 1800-tallet til funkisvillaen og videre til 70’er parcelhuset for at ende i det helt moderne og stilrene formsprog. Dertil kan Kvänum levere til hele boligen, både køkken, spisekammer, bryggers, badeværelse, garderobe, bibliotek osv. Et godt eksempel er Real Classic Karleby-køkkenet. Det nye køkken har rødder i 1700-tallets enkle klassicisme, kombineret med stilstærke finesser fra starten af 1900-tallet - alt sammen tilpasset et moderne køkkenliv anno 2019. Håndværket, de originale materialer, de små fine snedkerdetaljer og de historiske referencer er på plads, og det nye køkken rummer netop alle de elementer og finesser, der gør tidsrejsen et par hundrede år tilbage i historien, til en troværdig oplevelse. Kvänums designteam er da også blevet inspireret i historiske omgivelser. Nærmere bestemt på herregården Stora Ek udenfor Stockholm, hvor Kvänum fik til opgave at udvikle et køkken til de smukke rammer fra 1760. Opgaven resulterede blandt andet i den nye Karleby låge - en låge, der i stedet for en traditionel hulkehl

er udstyret med en håndlavet, dobbelt perleliste. Et designmæssigt træk, som får køkkenet til at fremstå grafisk stramt uden at kompromittere det overordnende traditionelle look. Karleby kan noget unikt i forhold til gamle ejendomme, hvor man gerne vil restaurere med autenticitet, respekt for det eksisterende byggeri og fokus på de vigtige detaljer. En af de markante nyskabelser til Karleby-køkkenet er det smukke rillede glas, som fås i både en frostet og en klar variant. Glasset kan anvendes i vitriner og skydelåger, hvor rillerne føjer en kombination af tradition og modernitet til udtrykket. Glassets smalle spor kan også tolkes som en vertikal stræben, der er med til at skabe en fornemmelse af, at der er højt til loftet. Karleby køkkenets eksklusive elegance understreges af en bordplade i natursten med skråtskårne hjørner og et nedfræset drypspor langs yderste kant. Kvänum anvender kalksten fra Kinnekulle-bruddet. Stenen rummer markante spor efter nordisk natur og fauna. Bordpladerne gemmer typisk på fossiler og forsteninger af for eksempel uddøde blæksprutter. Er man ikke til den grå kalksten fås pladerne også i kvarts og marmor - alle med nedfældede vaske i sten, porcelæn, messing eller stål. Kvänums arkitekter og indretningsarkitekter hjælper med at finde de rette løsninger til boligen i samarbejde med kunderne. I Kvänums showroom i Hellerup, Lyngby og Århus er der meget inspiration at hente til indretning af hele boligen.

Kvänum Køkken København, Strandvejen 145, Hellerup. Tel 33322288 Kvänum Køkken Aarhus, Skt Pauls Kirkeplads 7, Aarhus. Tel 86174288 Kvänum Køkken Lyngby, Lyngby Hovedgade 53, Kgs. Lyngby. Tel 31393788

Nyhed! REAL CLASSIC KARLEBY

realclassic.se · kvanumkøkken.dk


Når du investerer Når du skal i gang med investering, skal du foretage en række praktiske skridt, som vi gennemgår her.

limithandel. Dem kan du læse mere om i afsnittet ”Handelstyper” i bogen.

Overfør penge til dit depot

Spred din risiko

Når du har overført penge til dit depot, logger du ind på din valgte handelsplatform. Alle platforme er forskellige, men der vil ofte være et faneblad kaldet ”Investering”. Her kan du se en oversigt over dit depot og dit rådighedsbeløb.

I ‘Klar – Parat – Investér’ lærer du, hvordan du kan minimere risiko ved at sprede dine investeringer i forskellige brancher, aktietyper eller lande. Hvis du er dansk statsborger, er det generelt nemmest at handle danske eller skandinaviske aktier, da disse har en lavere kurtage.

Foretag din første investering Vælg fanebladet ”Køb”. Herefter indtaster du navnet på det værdipapir, som du vil købe.

Som beskrevet i afsnittet ”Spredning er redning” i bogen, kan det dog være en fordel at sprede din risiko ved at investere i udenlandske aktier.

Vær opmærksom på, at der kan være flere værdipapirer med næsten samme navn.

Det kan du gøre indirekte ved at placere noget af din formue i udenlandske indekser via ETF’er.

Det gælder eksempelvis for investeringsbeviser eller A- og B-aktier, så vær omhyggelig med at udvælge præcis det værdipapir, du vil købe.

Handelsomkostninger

Vælg handelstype Når du har trykket ”Køb”, bliver du oftest bedt om at vælge mellem to handelstyper: strakshandel og

Female Invest 36

Traditionelt set foregik handel med aktier på en fysisk børs, men i dag er al handel med aktier digitaliseret. Derfor fungerer udbyderen af handelsplatformen som en mellemhandler, der står for at købe og sælge aktier på dine vegne. Denne service er altid forbundet med omkostninger, hvoraf de primære er kurtage og depotgebyr. Disse udgifter svinger fra platform til platform, og de kan hurtigt spise en stor del af din gevinst.


Kurtage Kurtage er det gebyr, du betaler for at gennemføre en handel. Afhængig af størrelsen på din ordre, betaler du enten en vis procentdel af handelssummen eller en fast minimumskurtage. På de fleste handelsplatforme ligger kurtagen på 0,045 - 0,35 procent af handelsværdien eller minimum 29 kroner. Hvis du handler udenlandske papirer, er kurtagen ofte lidt højere. Hos Nordnet, der er kendt som en af Danmarks billigste platforme, betaler du 29 kroner per handel. Kurtagen varierer dog på forskellige handelsplatforme, så du skal derfor undersøge markedet, før du begynder at handle.

gebyr er et depotgebyr, hvor din handelsplatform opkræver en årlig afgift for at opbevare værdipapirer på dine vegne. Dette gebyr lægges især på udenlandske papirer og ses ofte på omkring 0,375 procent. Selvom det ikke lyder af meget, kan det hurtigt løbe op over en årrække. Der findes enkelte handelsplatforme, f.eks. Nordnet, der ikke opkræver depotgebyrer. Selvom mange banker opkræver depotgebyr, kan dette ofte forhandles, hvis du investerer for et tilstrækkeligt stort beløb.

I afsnittet ”Handelsplatforme” i bogen får du et overblik over, hvilken pris du skal regne med.

Depotgebyr Når du vælger en handelsplatform, skal du undersøge, om der er andre skjulte omkostninger forbundet med at åbne et depot. Et almindeligt

37 Female Invest


2

Smykker er en personlig ting. Der ligger ofte en personlig historie bag. Og Minna Lund, der ejer Milas Jewellery i Kompagnistræde i København, har da også et tæt forhold til mange af sine egne smykker. Hendes ynglingssmykke er en diamantring, som hun fik i kobberbryllupsgave af sin mand.

Jeg fik den uindfattet. Han lagde bare certifikatet 4med sten på køkkenbordet, og sagde ”værsgo”.

Han har det jo ikke helt let når det kommer til smykker, for hvordan fejer man benene væk under en kvinde, der laver sin smykker selv fortæller Minna Men diamanten, og endnu mere tanken bag, gjorde indtryk, og gør det stadig, Minna bærer den hver dag. Minnas andet ynglingssmykke er en lille charm, som hendes datter har lavet. Datteren er i lære som guldsmed, og sidste år lavede hun et lille personligt vedhæng til alle kvinderne i familien. Motivet er to hænder og et hjerte.

Det symboliserer kram og kærlighed. På mange måder har smykket dybe dimensioner, for det er noget ganske særligt at dele mit fag, mit håndværk og min passion med hende fortæller Minna.

Personlige smykker fyldt med sjæl, minder og kærlighed betyder meget. Også når Minna Lund får til at opgave at lave smykker til sine kunder.

7

En stor del af processen er dialogen med kunden.

Det handler om at lytte, mærke, forstå og fortolke inden man samler det hele og giver smykket form. At se det smil der kommer lige fra hjertet, når en kvinde åbner æsken med smykket … det gør mig glad. Det er spændende, rørende og virkelig interessant. Smykker er mere end guld og ædelsten. Det er også minder, glæde og kærlighed lyder det fra hende.

Og kundernes glæde er tydelig. Hos Milas jewellery fremstiller Minna sammen med sine dygtige gulds-

mede, personlige smykker som symboliserer og bærer følelser som lykke, kærlighed og nogle gange også sorg. Det er altså smykker som ofte markerer store ændringer og mærkedage i livet.

Det rører mig dybt

, fortæller Minna.

Det kan dog også være mindre ting i livet der skal markeres. Måske har en kvinde fået et smykke fra en 5 som på den måde vil vise, at man sætter pris på veninde, et venskab. Klassikerne vil dog nok altid være forlovelses- eller vielsesringe. Det er også opgaver, som Milas Jewellery går til på en måde så kunden får lige den ring, de ønsker.

Det handler om grundighed om at lytte til kundens ideer og ønsker. Vi bruger lang tid sammen med parret for at finde de ringe, som passer til netop deres drømme, hænder og økonomi. Det kræver tid for det kan være føles svært at beslutte sig for alle detaljer på én gang. Valgmulighederne er mange, som farven på guldet, ædelsten samt ring-størrelse, type og udtryk , siger Minna Lund.

Og kunderne er i trygge hænder hos Milas Jewellery.

Jeg har lavet vielsesringe i næsten 30 år. Mine guldsmede og jeg har regnet ud, at vi har mere end 60 års erfaring med at lave vielsesringe, og det er mere end bare at lodde og save. For mig er det et stort privilegie at få lov til at lave ringe, der bærer den smukke symbolik , fortæller hun med et smil i stemmen.

Minna Lund er ikke i tvivl, når hun skal tage stilling til ynglingsmateriale og ynglingssten. Guld og turmaliner er nummer ét.

Jeg elsker perler og diamanter … men også alt det andet, vi arbejder med. Jeg er taknemmelig for at jeg får lov til at arbejde med naturens egen skønhed i form af perler, guld og ægte sten. Det føles autentisk og naturligt for mig. Det er virkelig en gave, som inspirerer mig i mit arbejde , fortæller hun.


Aktier for begyndere Hvad er en aktie?

Når du køber en aktie, køber du en lille del af en virksomhed og bliver det, man kalder en aktionær. Som aktionær har du mulighed for at deltage på virksomhedens årlige generalforsamling og dermed få indflydelse på driften. Desuden opnår du ret til at modtage udbyttebetalinger på lige vilkår med andre aktieindehavere, hvis selskabets ledelse og bestyrelse vælger, at der skal betales udbytte.

Hvor køber du en aktie? Du køber dine aktier ved at oprette et depot (en konto til dine aktier) hos din bank eller på en online handelsplatform, som f.eks. Nordnet eller SaxoTraderGo. En handelsplatform er en slags distributør mellem dig og børsen. I Danmark hedder børsen Nasdaq OMX Copenhagen. Du handler altså ikke direkte på børsen, ligesom du heller ikke handler mælk direkte hos Arla, men hos Føtex eller Netto.

Men faktisk, er det mange gange værre at være ‘ude’ af markedet på de bedste dage, end at være ‘inde’ i markedet på de dårlige dage. For selvom ‘de bedste dage’ som regel kan tælles på en hånd, så står netop disse dage for en stor del af dit afkast. Er du ikke i markedet, kan det altså påvirke dit afkast negativt.

Investèr lidt ad gangen En god måde at undgå at blive påvirket af sine følelser når man investerer, er ved at investere drypvis, dvs. lidt ad gangen. Det kan for eksempel være, at du udvælger 7-10 forskellige aktier, som du køber en ejerandel i. Efterfølgende supplerer du så op i de i selv samme selskaber for et bestemt beløb - uanset aktiekurs. Det kan du enten gøre hver måned, kvartalsvis eller halvårligt. Herved opnår man en nogenlunde gennemsnitlig anskaffelseskurs på sine investeringer. Metoden er et velkendt råd, som renser følelser fra investeringer. Realiteten er desværre, at man går glip af en hel del afkast, hvis ikke man altid er investeret.

Nogle udbydere af handelsplatforme kræver et årligt gebyr for dit depot, mens det er gratis hos andre.

Spredning er redning

Alle handelsplatforme tager et gebyr (kurtage) for hver aktiehandel, du foretager.

Når du investerer, er risikospredning et nøglebegreb, som handler om, at man ikke skal lægge alle æg i samme kurv, når man investerer for at mindske den risiko, du løber som investor.

Disse gebyrer skal du være meget opmærksom på, når du handler, så du ikke bliver taget ved næsen.

Hvornår skal jeg starte? Mange tror fejlagtigt at det handler om at time markedet og investere på det rette tidspunkt, og frygten for – hvad nu hvis – gør, at mange aldrig kommer i gang. Uroen er naturlig nok, men prøver du at time markedet, kan du potentielt gå glip af de bedste handelsdage – og selvfølgelig også de værste.

Female Invest 40

Hvis du investerer alle dine penge i aktier i det samme selskab, udsætter du dig selv for en stor risiko, hvis selskaber klarer sig dårligt, og aktiekursen falder drastisk. Ved at sprede din investering på aktier i en række forskellige selskaber på tværs af lande, sektorer og brancher bliver du mindre sårbar over for udviklingen i hvert enkelt selskab. Så vil tab på nogle aktier forhåbentlig blive opvejet af gevinster på andre aktier.


41 Female Invest


Efter du har investeret Når du har foretaget din investering, er den ”svære” del af arbejdet slut, og du kan slappe af. Afhængig af din tidshorisont skal du løbende tjekke op på, hvordan din investering klarer sig. Kortsigtede investorer tjekker deres investeringer på dags- eller ugebasis. Hvis du har en lang tidshorisont, kan du dog nøjes med at tjekke din investering et par gange om året. Baseret på historisk data bør dine aktieinvesteringer stige i værdi over tid. Selvom der til tider kan være udsving på aktiemarkedet, er det historisk set altid steget mod nye højder, og aktiemarkedets værdi er mangedoblet siden den første børs blev grundlagt i 1500-tallet. Alligevel vil du sikkert opleve, at der er delte meninger om dine investeringer i forhold til, hvordan du skal gribe det an. Nogle eksperter mener, at du skal sælge den dårlige investering, så du i stedet kan købe et nyt

Female Invest 42

værdipapir, der forhåbentlig klarer sig bedre. Andre eksperter hævder derimod, at det er bedst at beholde de skuffende investeringer, da deres udeblevne stigning gør, at de har mere uudnyttet potentiale til at stige i fremtiden. Der findes derfor ikke noget entydigt svar på, hvad du skal gøre, hvis en af dine investeringer går dårligt. Heller ikke hvis en af dine investeringer går godt. Beslutningen om hvad du skal gøre, afhænger af din strategi, din risikoprofil, din tidshorisont og hvad du synes, der er rigtigt for dig, Husk, at du altid kan minimere dine tab ved at indsætte en stop loss. Din beslutning, om hvornår du skal sælge, bliver også påvirket af hvilken type marked, du handler i.


Overordnet set er der to typer af markeder: bull og bear. Brugen af ”bull” og ”bear” til at beskrive markeder kommer fra den måde, dyr angriber deres modstandere på: En tyr stanger sine horn op i luften, og en bjørn banker sine poter i jorden. Disse bevægelser er metaforer for bevægelsen i markedet. Hvis markedet går op, er det et bull-marked.  Hvis markedet falder, er det et bear-marked.  Bull-markeder er således kendetegnet ved stigende priser og en forventning om, at udviklingen vil fortsætte. Omvendt er bear-markeder kendetegnet ved faldende priser og kurser.

Den seneste finanskrise fandt som bekendt sted i år 2008, hvor det danske C20-indeks (nu udvidet til C25) faldt med næsten 50 procent. Det var et katastrofalt år for investorer, der så deres formuer forsvinde på rekordtid. Selvom finanskriser og aktiekorrektioner har store negative konsekvenser på den korte bane, er det danske aktiemarked altid steget mod nye højder. Du har nu fået en kort introduktion til, hvad du skal holde øje med, før, under og efter du har investeret i aktier. Investering er et komplekst emne, og du bør derfor indhente mere viden, inden du går i gang.

Grafen her viser den historiske udvikling i C20-indekset i løbet af de sidste 20 år. Som det fremgår af grafen, er det danske aktiemarked i en stigende trend, og værdien af C20-indekset er mere end fordoblet siden finanskrisen i 2008.

Tip Husk at overveje skattefordele. Du kan f.eks. modregne realiserede tab og slå din trækprocent sammen med din partners (læs mere om dette i bogen).

43 Female Invest


Hvorfor skal jeg investere? I Danmark er vi gode til at lade vores penge stå og samle støv på en bankkonto, og det er især blandt kvinderne, at denne tendens ofte har stor indflydelse på, hvor mange penge vi har til rådighed senere hen i livet.

Female Invest 44

Da renten i de seneste år har været lavere end inflationen, taber dine penge værdi ved at stå på din konto. Det danske aktiemarked fordobler gennemsnitligt sin værdi hvert 8. år, og der kan derfor være gode gevinster at hente.


45 Female Invest


MAGASINET ER UDGIVET AF: Agenci Advertising ApS www.agenci.dk info@agenci.dk +45 93 40 99 90

REDAKTØR: Kristian W. Norup

ANNONCEBOOKING: Agenci Advertising ApS

fm@agenci.dk

Female Invest 46

kwn@agenci.dk JOURNALIST: Flemming Madsen

GRAFISK DESIGN: Sarah Moulvad sm@agenci.dk KEY ACCOUNT MANAGER: Milad Badrbeigi mba@agenci.dk

Enhver anvendelse, distribution, kopiering af hele eller dele af magasinet er forbudt uden skriftlig godkendelse. © Female Invest


DANNEBROG INVEST

Uvildig investeringsrådgivning

Vores kunder træffer bedre beslutninger Uvildig investeringsrådgivning fri af interessekonflikter er kun svært tilgængelig for danske investorer, da der i Danmark hidtil har været tradition for, at bankerne har varetaget opgaven for langt de fleste. Med Dannebrog Invest har danske investorer endelig fået et reelt uvildigt alternativ. Dannebrog Invest har ingen egne produkter men fokuserer alene på at varetage sine kunders interesser. Hos Dannebrog Invest hjælper man kunderne uafhængigt af kundens valg af bankforbindelse – kundens formue er placeret på kundens egen konto og værdipapirdepot i banken.

Vores mission er at hjælpe danske investorer til at træffe bedre investeringsbeslutninger. Vi lægger fakta frem og hjælper vores kunder med at placere formuen, så porteføljens afkast og risiko er i tråd med den enkelte kundes ønsker, fortæller direktør Christian Sølling Øhlers. Dannebrog Invest er fri af interessekonflikter og den uvildige tilgang og adgang til en bred vifte af investeringsprodukter skaber fundamentet for bedre investeringsløsninger. Ambitionen er at være både bedre og billigere end bankernes sædvanlige anbefaling via deres egne produkter. Dannebrog Invest benytter Morningstar som dataleverandør og udvælger de bedste løsninger blandt både aktivt og passivt forvaltede produkter. Dermed søger man at hjælpe kunderne til at opnå et højere afkast med lavere omkostninger. Dannebrog Invests kunder er

typisk familier med formue både i frie midler, pensionsordning og holdingselskab.

Vi hjælper med at tilrettelægge investeringsstrategien på tværs af de forskellige enheder for at optimere afkastet på langt sigt. I vores rolle som familiens betroede rådgiver hjælper vi ofte vores kunder med en række andre opgaver. Det kan fx være at forberede næste generation, hvis formuen er tiltænkt at gå i arv, siger Christian Sølling Øhlers. Flere og flere ønsker at inddrage spørgsmål som etik og bæredygtighed som en væsentlig prioritet ved fastlæggelse af investeringsstrategien. Dannebrog Invest har den fornødne viden og erfaring til at hjælpe kunderne med at sammensætte en portefølje, hvor også kundens værdigrundlag inddrages som del af investeringsstrategien. Bag stiftelsen af Dannebrog Invest står adm. direktør Christian Sølling Øhlers, der gennem de seneste 20 år har fungeret som investeringsrådgiver for formuende danskere – de seneste 7 år hos Wealth Management Fondsmæglerselskab, der i 2018 blev overtaget af Formuepleje A/S. Wealth Management Fondsmæglerselskab, der blev stiftet i 2005, var blandt pionererne inden for uvildig investeringsrådgivning. Navnet Dannebrog Invest hænger sammen med firmaets etiske kodeks og værdier. De er helt i tråd med de værdier, som vi danskere forbinder med Dannebrog. Nemlig værdier som tillid, frisind og ligestilling.

Skal du også have et forslag til en ny og bedre investeringsstrategi? Kontakt Christian Sølling Øhlers i dag på + 45 24 26 63 01 eller kontakt@dannebroginvest.dk www.dannebroginvest.dk


Profile for Agenci Advertising

Female Invest  

Female Invest