Page 1

D E N D I G I TA L E

ATLET E-sports historie De seneste år har e-sporten været på eksplosiv fremmarch. Ikke kun i Danmark, men stort set over hele verden.

s. 10

Moral og etik

Tonen skifter naturligt fra spil til spil, og det samme gør den kundebase som spillet har, hvilket betyder at der opstår dynamikker som er helt unikke for den spil-titel man kigger ind i.

s. 34

The Party Next Generation

TPNG så dagens lys i 2017, og blev til i et forsøg på at skaffe penge og bedre forhold til blandt andet de lokale foreninger.

s. 40


A

D V

E

R T I

S I

N

G

MAGASINET ER UDGIVET AF: Agenci Advertising ApS www.agenci.dk info@agenci.dk +45 93 40 99 90 ANNONCEBOOKING: Agenci Advertising ApS REDAKTØR: Kristian W. Norup

INDHOLD 6

Historien om Esport Service

10

E-sports historie

12

E-sporten i Danmark

14

PGU Rosenholm

18

E-sporten ændrede Henrik

kwn@agenci.dk JOURNALIST: Flemming Madsen fm@agenci.dk GRAFISK DESIGN: Sarah Moulvad sm@agenci.dk KEY ACCOUNT MANAGER: Milad Badrbeigi mba@agenci.dk Enhver anvendelse, distribution, kopiering af hele eller dele af magasinet er forbudt uden skriftlig godkendelse. © Esport Service

22-26 Underviser-profiler


30

E-sporten reddede Rydhave Slots Efterskole

34

Moral og etik

36

Gode rĂĽd til forĂŚldre

40

The Party Next Generation

43

E-sportens fremtid


Bliv en af hverdagens IT-superhelte Ung, heltemodig og vild med IT? Er det dig, så læs videre her! Hos IT Relation flyver over 480 superhelte rundt. Her er dog ingen, der bærer tætsiddende trikot, underbukser uden på tøjet eller kappe. Nej, de ser skam ganske almindelige ud. Men superhelte er de – hverdagens IT-superhelte. De har ekstraordinære superkræfter indenfor IT-løsninger. Disse kræfter får de bl.a. gennem KAPOW Academy hvor de uddanner alle deres mange elever og dermed sikrer at alle færdigheder indenfor IT og ultimativ kundeservice finpudses. De har høj moral og er villige til at risikere deres eget liv (eller tid i hvert fald) for kundernes og den gode sags tjeneste. De har sensationel ansvarsfølelse og en stærk retfærdighedssans! Her er

ingen udfordring for stor: No Problem er overskriften på deres virksomhedskultur, og deres mission er at løse IT-problemer. Altid med et smil. Superheltene her redder ikke nødvendigvis menneskeheden – men de får IT-strategiske udfordringer ned på jorden – og ud af verden – alt sammen fra deres (u)hemmelige baser rundt omkring i Danmark: IT Relation. Superheltene vil gerne have udvidet deres team, så hvis du kan se dig selv som IT-superhelt, så kontakt straks IT Relation eller se mere på deres hjemmeside. itrelation.dk +45 7026 2988 info@itrelation.dk


Gør det nemt at forstå

Gør IT enkelt

Fjern alt bullshit

Stop ikke før kunden er i mål


6 / DEN DIGITALE ATLET

Historien om Esport Service Historien om Esport Service startede i sommeren 2016. Rent vejrmæssigt var sommeren noget mere regnfuld end normalt, og varmen lod vente på sig. Men på en efterskole i Nordjylland blev tanken om en virksomhed med e-sport født. Så det stiftede man. I første omgang dog under et andet navn. Navnet Esport Service kom først senere. Michael Rüsz, som var e-sportsunderviser på efterskolen, havde fået en underviserrolle blandt de første opståede e-sportslinjer i Danmark. Og det skulle vise sig at være vejen ind på markedet. Efter et succesfuldt overstået LAN Party talte de fem sammen. De blev hurtigt enige om at samle deres kompetencer. Herefter gik man så i gang med at finde interesserede kunder til e-sport på skoleniveau. Interessen fra efterskolerne var der i månederne der fulgte, men man ramte aldrig rigtig den tid, hvor skolerne for alvor følte det nødvendigt at have en e-sportslinje. Det var dog kun et spørgsmål om tid.

En dag skulle vi fem tale om ejerandel af den daværende virksomhed. Skæbnen ville, at der var ét af de daværende bestyrelsesmedlemmer, som ikke ville tale om en ligelig fordeling. Og da man i bestyrelsen ikke kunne blive enige om en fair fordelingsnøgle, løsrev de fire andre sig fra den oprindelige virksomhed for at starte deres eget, fortæller Simon Baghlani Reffsøe.

Og så så Esport Service dagens lys. Udover Simon var Michael Rüsz, Karsten Rank Andersen og Anders Krone med til at starte Esport Service. De mente, at det var både optimalt og nødvendigt med et femte bestyrelsesmedlem. Zahid Butt blev hurtigt hvervet, da han kunne se både fremtid og succes i forretningen. Og så tog tingene for alvor fart. Nu var timingen rigtig. Danmark og danskerne var klar til for alvor at tage imod e-sporten. Skoler, foreninger, virksomheder, fritidsklubber og en lang række organisationer blev kontaktet. Og interessen for både sporten og for Esport Service steg og steg. Tiden gik og opgaverne blev flere og flere, hvilket betød løbende ansættelser af yderligere undervisere.

Mere end 80 medarbejdere har i dag job under vores fane indenfor e-sportsundervisning, fortæller Simon Baghlani Reffsøe. Selve produktet som Esport Service tilbyder har til gengæld ikke ændret sig meget siden den dag, firmaet blev etableret. Det handler fortsat om kommunikation, team-samarbejde, sundhed og fysisk aktivitet. Esport Service er i dag lykkelige og stolte over at være en stor organisation med værdierne på det rette sted. Det handler simpelthen om at skabe hjælpemidler og være en guide til dig, der ønsker at kunne præstere bedre, så du kan blive en dygtigere e-sportsudøver.

Vidste du, at Dansk Sprognævn har valgt, at ordet e-sport skal staves med en bindestreg? Det er en grundlæggende regel i dansk retskrivning at bruge bindestreg i sammensætninger med forkortelser, ligesom det ses i e-mail, e-learning, e-bog osv. Kilde: Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, § 57, 3.a


DEN DIGITALE ATLET / 7


8 / DEN DIGITALE ATLET


BLIV ELEV

Adventure Efterskolen byder på 75 nye venner, frisk landluft, fantastiske naturoplevelser, udvikling og meget mere.

ESPORT Kom på efterskole med E-Sport som linjefag og spil CS:GO eller LoL. På Adventure Efterskolen vil vi give dig de bedste vilkår for at blive en god gamer. Vi deltager i både LAN og konkurrencer i løbet af året, både som tilskuere og med hold. Fællesskab, sund hverdag og en god omgang seriøs træning til denne hjernesport med vores træner Simon Friis Paulsen, som har mere end 10 års erfaring fra hold på topniveau. Uanset om du er silver 3 eller faceIT level 9 i CS:GO, eller for den sags skyld bronze eller challenger i LOL, vil han kunne udfordre og bidrage til din udvikling!

Dyntvej 113, 6310 Broager | Tlf: 74 44 27 62 | Info@adventure-efterskolen.dk

Besøg vores hjemmeside og se film om vores undervisning

efterskolen-epos.dk

Efterskolen Epos - lær gennem spil

Elsker du avancerede spil? Kan du være fordybet i timevis i computerspil som Civilization eller StarCraft? Holder du af strategiske spil som Magic the Gathering, Small World eller Game of Thrones? Kunne du tænke dig at gå på en skole, hvor spil er en vigtig del af undervisningen?

Så er Epos nok en skole for dig! Meget af vores faglige undervisning foregår som læringsrollespil og simulationer. Hos os er spil ikke kun et valgfag eller noget du gør i fritiden - det er en seriøs måde at lære på.


10 / DEN DIGITALE ATLET

E-sports historie E-sporten har de seneste år været på eksplosiv fremmarch. Ikke kun i Danmark, men stort set over hele verden. Dykker vi ned i historiebøgerne, så så verden den første reelle e-sportsturnering tilbage i 1972. Ifølge Michael Rüsz fra Esport Service fandt konkurrencen sted på Stanford University i Californien i USA. Spillet var Spacewar, og præmien var ét års abonnement på magasinet Rolling Stones. Dengang gik konkurrencen ud på at få så høj en individuel highscore som muligt, hvorefter deltagernes resultater blev målt op mod hinanden. De første computerspil så dagens lys helt tilbage i 1961, men e-sporten blev først ”født” da konkurrenceelementet kom med. De første mange år blev der kæmpet på forskellige spillemaskiner, men i 1981 da computeren og siden internettet som vi kender det i dag kom til verden, kom der andre boller på suppen. I 1988 blev det første multiplayerspil på internettet nogensinde afviklet. 16 spillere dystede direkte mod hinanden, men der blev stadig oftest kæmpet på highscore. I starten af 1990´erne tog udviklingen af e-sport et nyt spring frem. FPS-spil (first person shooter) som Doom og Quake kom til, og nu kunne man dyste mere direkte mod hinanden. Samtidig så verden nogle af første større e-sportsturneringer. F.eks.

1972

Første e-sportsturnering, Spacewar,Stanford University i Californien i USA

1961

Første computerspil udkom til spillemaskiner

1990

FPS-spil (first person shooter) som Doom og Quake udkom

1988

Det første Multiplayer Game afholdt på internettet

1990 Nintendo World Championship, som fandt sted i USA d. 8. marts 1990. USA var også det første land, der fik et decideret landshold i e-sport. Der har igennem været adskillige forsøg på at lave turneringer for landshold, men den ide har aldrig rigtig fundet fodfæste på verdensplan. Man har forsøgt mange gange. I 2018 deltog Danmark f.eks. med to amatørhold ved IESF´s VM-turnering, der blev afviklet i Taiwan. IESF er det internationale forbund for e-sport. E-sporten har de seneste år udviklet sig eksplosivt. Siden årtusindeskiftet er sporten blevet et større og større hit tilskuermæssigt. F.eks. var der tilbage i 2005 mere end 100.000 tilskuere til en finale i Starcraft i Sydkorea. Finalen blev afviklet på en strand i byen Busan. Senere kom onlineplatformen Twitch.tv til. Twitch hed oprindeligt Justin.tv da det blev lanceret i 2007. Her blev det muligt for fans at se e-sport på nettet, og der gik ikke længe før Amazon kunne se forretningen. I 2014 købte Amazon Twitch.tv for 970 millioner dollars. Lynhurtigt blev Twitch.tv det fjerdestørste website i USA målt på datamængde. Kun Netflix, Apple og Google var større.

1990

Nintendo World Championship, USA d. 8. marts

1990

Nintendo World Championship, USA d. 8. marts

2007

2014

Amazon købte Twitch.tv for 970 millioner dollars. Lynhurtigt blev Twitch.tv det fjerdestørste website i USA

Justin.tv (Twitch) blev lanceret som var streamingsplatformen man kunne se e-sport på

2018

Danmark deltog i IESF´s VM-turnering i Taiwan


DEN DIGITALE ATLET / 11


12 / DEN DIGITALE ATLET

E-sporten i Danmark E-sporten i Danmark har været i rivende udvikling siden sidst i 90erne med communities som Xplayn, SLAP.dk og gaming.dk. Xplayn og Gaming.dk var landets første store online gaming newsmedier, og Slap.dk var den første rene turneringsorganisation herhjemme. Xplayn er lukket ned, men Gaming.dk eksisterer fortsat, og SLAP.dk er blevet til esport.dk I starten af årtusindeskiftet startede en lang række lan- og netparties, som siden er vokset i antal og størrelse med Netparty Fyn som Danmarks største. SLAP LIVE som var det først rene e-sports live-event blev afviklet tre gange om året fra 2001 til 2010. SLAP.dk startede i år 2000, og var med 40.000 medlemmer det største turneringscommunity herhjemme, da projektet blev sat på hold i 2012. I 2007 blev det danske forbund Esport Danmark (ESD) stiftet af Jens Christian Ringdal, Zahid Butt fra Slap.dk og Michael Antonsen fra Dansk metal. Tre år senere blev Copenhagen Games født. Det var Danmarks første rene e-sportsevent med international deltagelse. Copenhagen Games fejrer 10-års jubilæum i år, og er med deltagere fra over 25 lande fortsat et af de største events herhjemme. Sidste år flyttede Copenhagen Games ind på Bella Centret. I 2015 blev SLAP.dk relanceret som esport.dk med mange forskellige online turneringer på programmet. Heriblandt den store communityturnering i samarbejde med Waoo og senere Rederi Foreningen, EDU CUP som er landets største skoleturnering, FirmaCS, King of Nordic og EMMA CUP som er en turnering kun for piger. I 2016 blev Jens Christian Ringdal erstattet af Thomas Koed som formand for Esport Danmark, og samme år tog udviklingen for alvor fart. I maj blev e-sporten optaget som medlem af Dansk Atletik Forbund, og i sidste skabte man et etisk kodeks samt et disciplinært udvalg som skal håndtere doping, matchfixing og snyd.

I 2017 startede Jens Christian Rindal Esportligaen op i samarbejde med DGI, Dansk Firmaidrætsforbund og Ungdomsringen. YouSee var med fra starten, og derfor bliver turneringen kaldt YouSee Esportligaen. Med fællesskab og foreningsliv i centrum kunne man dyste i Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends på pc og FIFA på konsol. E-sportens største boost i Danmark kom dog i 2016. Med økonomisk support fra IT-millionæren Tommy Ahlers blev Astralis præsenteret i januar. Herefter fulgte flere store investorhistorier som f.eks. Tricked med blandt andre forretningsmanden Lars Seier som bagmand samt FC København/Nordisk Film-holdet North i 2017 De frivillige organisationer Xplayn, SLAP.dk og Gaming.dk trak hele læsset fra sidst i 90erne og skabte dermed fundamentet for den e-sport, vi kender idag. Astralis med den store 3-cifret millioninvestering begyndte at booste e-sporten kraftigt fra 2016, og var med til at sikre både det folkelig gennembrud og starten på den kommercielle vækst. I januar 2017 vandt holdet finalen i ELEAGUE Major, og året efter vandt Astralis deres anden Major sejr. Denne gang blev turneringen afviklet i London. Holdet fortsatte deres dominans på den store scene i foråret 2019, da de vandt deres tredje Major i polske Katowice. I 2017 stiftede Astralis og Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF-sport) en spillerforening for e-sportsudøvere i Danmark. Og der er store penge i e-sporten. F.eks. hentede hver Astralis-spiller lige omkring 700.000 dollars hjem alene i præmiepenge sidste år. Topscore på den liste i Danmark var dog Dota2-stjernen Johan ’N0tail’ Sundstein, der i 2018 kunne sætte 2,2 millioner præmiedollars ind på kontoen. Ifølge hjemmesiden Esportearnings.com, der som navnet antyder danner en oversigt over e-sportspillernes præmiegevinster, har Johan Sundstein nu vundet hele 24 millioner kroner i løbet af sin karriere bag skærmen.


HF It & eSport

Esport

Hos os mener vi, at esport også er en sport. Så er det sagt! Esport på Tjele Efterskole er både for casual spillere, såvel som gamere på højere niveauer. Hvis du gerne vil dyrke eller udfordre dit talent i League of Legends eller Hearthstone, og vil blive så god som dit talent kan drive dig, så er vores esport linje det rette for dig. Du kan også vælge linjerne

Kontakt os og hør meget mere om hvad vi kan tilbyde på info@tjeleefterskole.dk eller +45 8645 1211


14 / DEN DIGITALE ATLET

PGU Rosenholm E-sport er mere end action, sport og underholdning for mange millioner fans over hele verden. Det afslører et besøg på f.eks. Praktisk Grund-Uddannelse (PGU) Rosenholm ved Hornslet på Djursland.

alle medarbejdere i PGU om e-sport. Hans måde at se e-sporten på fangede os. De unge skal være mentalt klar, passe deres nattesøvn og spise sundt, siger Birgit Smedegaard.

PGU Rosenholm blev startet tilbage i 1992. Baggrunden var et stigende behov for at gøre noget ved den uddannelsesmæssige situation for unge med særlige behov. Her tilbyder man et helhedsorienteret uddannelsesmæssigt individuelt tilrettelagt forløb. Opgaven er at skabe præcis det, der skal til for at hver enkelt af

Udover det fysiske aspekt gjorde Esport Services holdning til moral og etik også indtryk. Det handler om at kunne rumme frustrationer og behandle hinanden med respekt. Det er værdier som PGU Rosenholm vægter højt, og som e-sporten er med til at underbygge.

de unge på sigt kan leve så selvstændigt et liv som muligt. PGU Rosenholm skal udvikle elevernes evner til at kunne begå sig både arbejdsmæssigt, socialt og personligt. Med de styrker og begrænsninger de har hver især.

PGU Rosenholm har omkring 50 elever, og langt de fleste bor fast på stedet. Midt i februar fulgte otte elever e-sportslinjen, hvor Michael Hoang står for undervisningen.

Målgruppen er de 18-26-årige med boglige, funktionsmæssigeog indlæringsmæssige udfordringer. Og her har E-sport vist sig at være et rigtig godt værktøj. Det fortæller forstander Birgit Smedegaard.

Man kan sige, at E-sporten understøtter det, vi gjorde i forvejen. På e-sport-linjen møder de til tiden, og de forholder sig til hinanden. E-sporten er med til at fastholde de unge i den gode udvikling, for de er simpelthen så optagede af det, fortæller Birgit Smedegaard. PGU Rosenholm startede med at undervise i League of Legends efter sommerferien i 2018. Det foregår i spillelokalet på Hornslet Ungdomsskole, hvor man har et lokale med fuldt professionelt E-sportsudstyr.

Vi havde talt om det længe inden, men vi besluttede os for at tage e-sporten til os og ikke skubbe den fra os. Vi blev meget inspireret af Michael Rüsz fra Esport Service, som holdte et foredrag for

22-årige Hoang gik under navnet ”risdrengen”, da han i sin tid var professionel League og Legends-spiller. Ifølge ham finder man næppe den næste danske verdensstjerne her, men det er heller ikke det egentlige formål med undervisningen.

Det er elever med særlige behov, så vi fokuserer meget på det sociale og på kommunikation. De lærer at opføre sig ordentligt, at respektere andre, møde til tiden og spise ordentligt, og det kan de så bruge i hverdagen. Det er selvfølgelig også vigtigt for mig, at eleverne bliver bedre til spillet. I starten var niveauet temmelig lavt, for de kendte ikke meget til spillet, men det er gået meget bedre end forventet, fortæller Michael Hoang. Som skrevet følger otte elever på PGU Rosenholm i øjeblikket esportslinjen, men Michael Hoang forventer flere elever og flere timer på skemaet i fremtiden. Læs mere om PGU Rosenholm her: www.pgu.dk


DEN DIGITALE ATLET / 15


16 / DEN DIGITALE ATLET

Fra kælder til sportsplads Sund e-sport hos Tradium

I september startede Tradium e-sportsafdeling med 20 udvalgte elever, som udover at gå i almindelig skole har to gange to timers e-sportsundervisning om ugen. Det foregår dog ikke helt, som man måske skulle tro.

Vi vil gerne bidrage til, at det bliver en positiv vej at gå ind til e-sporten. Vi skal have ændret den gængse opfattelse, så den kommer væk fra stereotypen med, at det er store personer, der sidder i deres mors kælder og drikker cola og spiser chips, mens de spiller computer. Denne opfattelse vil vi gerne så langt væk fra som muligt. Vi vil gerne gøre e-sporten mere offentlig tilgængelig og mere accepteret i den brede befolkning. Vi vil gøre det til en sportsgren med sundere mennesker. Vi trækker e-sporten ud af kælderen og sætter den ud på banen, og siger: Nu gør vi noget ordentligt - fortæller Andreas Bastian Dalsaa, der er e-sportsinstruktør hos Tradium. I løbet af de seneste år har han, ligesom mange andre, set at e-sport bliver større og udvikler sig mere og mere. De unge får en større interesse for sporten, og derfor så Andreas Bastian Dalsaa og Tradium en mulighed for at hjælpe de unge, så de kan blive bedre til computerspil. Hos Tradium foregår det dog ikke kun ved computeren. ”Vi har et lokale her på skolen, hvor vi har sat 20 computere op. Her kommer e-sports-eleverne to gang om ugen fra kl. 15-17. Så får de undervisning i, hvordan de bliver bedre til at spille computer, hvilket blandt andet indebærer, at de får noget motion. De har adgang til fitnesslokale, som ligger lige ved siden af, hvorfor vi også har en forventning om, at de begynder at gå op i, hvordan de holder kroppen ved lige, mens de gamer, og hvordan de kan sørge for, at de ikke får ødelagt deres kroppe, mens de sidder ved computeren,” fortæller e-sports-instruktøren. Tradium har haft besøg af nogle eksterne undervisere, der har gjort eleverne klogere på blandt andet museskader og rygsmerter. Skolen har legeledes et samarbejde med FysioDanmark, som lærer eleverne hvilke øvelser, de kan lave, når de skal holde kroppen ved lige, så de kan holde kroppen i gang under spillene og derved undgå skader. Derudover modtager eleverne også kostvejledning, så de kan spise sundt og derved også optimere deres e-sport-præstationer.


Kombiner din hobby med din uddannelse Som noget nyt tilbyder vi på Tradium i Randers og Mariagerfjord en mulighed for et særlig e-sportsforløb på højt niveau. Forløbet giver dig ved siden af din almindelige ungdomsuddannelse mulighed for at træne i et ny-indrettet e-sportsmiljø to eftermiddage om ugen, ligesom der vil være lagt plads i skemaet til fysisk træning, oplæg om strategi, kost mv. Derudover vil der være koblet en certificeret e-sportsinstruktør på træningen, så der bliver rig lejlighed til, at du kan udvikle dit talent sammen med de andre elever. Tradium.dk/e-sport


18 / DEN DIGITALE ATLET

E-sporten ændrede Henrik Vejen til at rigtig dygtig til e-sport er ofte mental. Et godt eksempel på det finder vi på Søndergades Skole i Brønderslev, hvor Henrik Chris Thomasen går i niende klasse. Henrik går meget op i League of Legends, og han undervises af Jacob Henriksen Mortensen på Brønderslev Ungdomsskole. De to mødte hinanden første gang tilbage i 2017, fortæller Jacob Henriksen Mortensen.

Han var en knægt med et kæmpe temperament. Han kom med spydige kommentarer til med- og modspillere, han bankede i bordet og var ret toxic. Potentialet var kæmpestort, men hans temperament hæmmede ham voldsomt, husker Jacob Henriksen Mortensen. Men det var dengang. Sammen satte de fokus på udfordringen, der blev arbejdet med det, og så skete der noget.

Henrik tog virkelig ordene til sig. I dag er han en helt anden person, og hans niveau i LoL er steget markant. Udviklingen har været fantastisk, og det har været en fornøjelse at opleve, siger Jacob Henriksen Mortensen. Til Esport Services Facebookside fortæller Henrik Chris Thomasen, at han har spillet computerspil siden han var seks år gammel. Drømmen er at blive professionel LoL-spiller, eller at blive underviser på en efterskole.


DEN DIGITALE ATLET / 19


20 / DEN DIGITALE ATLET

På Game College styrer Sandra eSporten I Grenå ligger Game College. Her har du mulighed for at tage en HHX-uddannelse på eSport-linjen, der udover selve eSporten har fokus på oplevelsesøkonomi og eventskabelse indenfor eSport-verdenen. Det er med andre ord en spændende mulighed for unge ambitiøse mennesker, der er vilde med eSport. Der er i år 38 elever på eSport-linjerne på Grenå Game College. De er fordelt således, at 23 elever spiller Counter-Strike: Global Offensive, og 15 elever spiller League of Legends. Det er hovedsageligt drenge, der går på uddannelsen, men der er også fire piger.

Den ene er Sandra Holst Madsen. Hun er dog ikke elev. Hun er eSport-træner i spillet League of Legends. ”For nogle år siden bliver jeg skadet så kraftigt i en håndboldkamp, at jeg blev nødt til at droppe alt fysisk sport. Der fandt jeg glæden ved at sidde og spille computer, og som tiden gik blev jeg mere og mere interesseret i det samfund, der er omkring eSporten,” fortæller den kun 22-årige underviser. Sandra Holst Madsen startede som underviser på skolen i sommers. Inden da havde hun haft diverse småjobs indenfor mediehåndtering og coaching, hvilket hun også kan bruge i sin undervisning på Grenå Game College.

Jeg har tilrettelagt min undervisning, så det ikke kun er at sidde foran en skærm og spille computer. Der er også mental og fysisk træning oveni. Blandt andet har de øvelser, hvor de lærer, hvordan de begår sig sammen og om roller og rollefordeling. - Fortæller Sandra Holst


HHX-fagene er vigtigst Den normale HHX-undervisning bliver også prioriteret højt. Eleverne har eSport-undervisning i 11-12 timer om ugen og normal undervisning resten af tiden, og her har den normale undervisning helt klart højeste prioritet. ”Hvis vi ikke kan passe vores skolegang, så ryger vi ud af eSport-linjen, så der bliver indirekte lagt vægt på de andre fag,” fortæller Andreas Otto Pedersen, der er elev på League of Legends-linjen. Det giver Sandra Holst Madsen ham helt ret i: ”Det er ikke eSporten, der giver dem en studenterhue på. Så de må prioritere. Hvis de har afleveringer eller andet skolearbejde, så må de holde fri fra et par timers eSport, så de kan få styr på det,” siger hun.

Eksamensangst kan afhjælpes med eSport Undervisningen i eSport kan dog også bruges i de andre fag, fortæller Tonja Molin, der lige som Andreas er elev på skolen. Hun har nemlig i mange år haft eksamensangst, og her har den mentale træning i forbindelse med eSporten hjulpet hende meget. ”Vi arbejder super meget med hvordan man mentalt forbereder sig, hvordan man bliver bedre mentalt og arbejder med dig selv den vej. Det synes jeg er helt vildt fedt. Vi havde eksamener for nyligt, og der brugte jeg det, jeg havde lært i eSport. Det var super godt og gjorde, at jeg kom igennem med fine resultater,” siger hun.

Vil du gerne vide mere? Hvis du gerne vil være elev på Game College, så skal du søge om optagelse samt bestå optagelsesprøver i studieegnethed, modenhed, sociale kompetencer samt kompetenceniveau i din eSport. Der bliver optaget 30 elever årligt, så der er kun plads til de skarpeste unge mennesker på linjen.

shh@videndjurs.dk +45 87 58 04 00 VID Gymnasier N.P Jossiasensvej 44B 8500 Grenaa


22 / DEN DIGITALE ATLET

Underviser-profil #1 Navn: : Dennis Rytter Alder: 30 år Stilling: Underviser på Game College Greenå Mit navn er Dennis Rytter, jeg er 30 år og har gået under navnet Rytter i tidernes morgen. På mit e-sport cv kan jeg skrive hold som: Copenhagen Wolves, roccat fnatic m.m. Som underviser går jeg meget op i at, eleverne får spillet så meget som muligt, samtidig med at de bliver undervist i at blive bedre både individuelt og som hold. Det er vigtigt for mig, at man ikke bare spiller bare for at spille, men at man spiller for at blive bedre. Derfor stiller jeg krav til mine elever, samtidig med at de kan stille krav til mig og min undervisning. Altså: Vi skal spille hinanden gode. Som tidligere in-game leader for mine tidligere hold, går jeg meget op i det taktiske aspekt i spillet. Derfor bruger vi meget tid på også at analysere demoer af os selv, men også af diverse tophold for at få inspiration til at blive bedre.

En vigtig ting i min undervisning er også at skulle hæve ens bundniveau, så man ikke falder igennem, bare fordi man har en dårlig dag. Bare fordi man har en dårlig dag på scoreboardet, kan man godt give noget andet fra sig selv: God stemning m.m. på teamspeak e.l. Dvs. jeg går meget op i at man er giver god stemning og spreder godt humør i stedet for at være toxic og negativ. Jeg prøver at gøre mine elever i stand til at spille hold-CS i stedet for bare at spille solo. Ude på Game College Grenå er niveauet ganske udmærket. Det går fra forholdsvis nye spillere med et godt kendskab til spillet, og helt op til hvor det begynder at blive rigtig sjovt. Altså toppen af 1. div i dust2’s ligaer. Pt. går der 35 på vores linje, men vi håber og tror på at der kan komme 30 mere fra august. På Game College i Grenaa er vi specialister i spil og spiludvikling. På Game College kan du vælge mellem tre studieretninger, e-sport, IT og Art. Fælles for de tre studieretninger er, at mens du dyrker din interessere for spil, får du også en god og solid ungdomsuddannelse der åbner dørene til en fremtid fyldt med muligheder.

Læs mere om Game College Grenå på: www.gamecollege.dk


+45 23 41 78 57

Kontakt@merchshark.dk

W W W. M E R C H S H A R K . D K

FIND UNIKT MERCHANDISE HOS MERCHSHARK MARVEL, OVERWATCH, FORTNITE, GAME OF THRONES MED FLERE


24 / DEN DIGITALE ATLET

Underviser-profil #2 Navn: Martin Heldt Alder: 29 år år Stilling: Underviser på TekX i Rødovre Mit navn er Martin Heldt, og jeg går under nicknamet trace. Jeg er 29 år, og har spillet professionelt og rejst verden rundt for mTw.dk (Danmarks bedste hold dengang), SK-Gaming og fnatic. Jeg var rangeret som Danmarks bedste spiller, og var i Top-3 i verden i 2010. Jeg studerer en professionsbachelor i ernæring og sundhed, da jeg i starten af 20’erne begyndte at interessere mig for træning og kost. Kost og søvn spiller en stor rolle i atleters præstation, og det gælder også inden for e-sport, da man skal være 100% koncentreret og fokuseret i op til mange timer ad gangen. I stigende takt med at e-sport er blevet kæmpe stort, er fokus på sundhed og kost blevet større, især hos de professionelle hold, da man vil optimere deres ydeevne. Derudover er det vigtigt, at de unge som starter med at spille, får tænkt over hvad de spiser, ellers kan det hurtigt blive en meget usund og skadelig hobby. Jeg underviser ikke mine elever i kost, men prøver at koble det til undervisningen, når det giver mening. Vi har blandt andet et

forbud mod slik, sodavand etc. på holdet når undervisningen finder sted.Mine hold får at vide hvad undervisningen går ud på inden de starter, og hvad de skal lære i denne lektion, så de ikke bare sætter sig og spiller uden et formål. De ved hvad de skal lære, og det skal de tænke over, når de bliver sat i gang med øvelser eller kampe der spilles. Mit mål er at udvikle kompetencer hos eleverne, som de også kan bruge senere i livet - herunder samarbejde, kommunikation og løbende at finde løsninger på problemer, hvis de bliver ved med at tabe runder til modstanderholdet. Samtidigt skal de dog også have det sjovt og blive bedre til spillet. Jeg lægger stor vægt på taktisk forståelse, og hvordan man arbejder sammen som hold, da det kan være svært som teenager at styre sine følelser, og det kan hurtigt gå galt når man spiller fem på samme hold - en spiller med et for stort ego eller som er ”toxic”, kan blive udstødt af sine holdkammerater, hvilket er noget jeg især prøver at lære dem. Ligesom i den virkelige verden, kommer man længst med at tale ordentligt til hinanden og have en god dialog. De lærer at samarbejde om at lave taktikker som et hold, og planlægge hvordan de vil gribe kampen an, så de virkelig overvejer hvordan de kan spille sammen som hold og ikke at spille for sig selv. Læs mere om TekX i Rødovre her: www.tekxrk.dk


E-Sport Pro På Ranum

HVORFOR SKAL MAN VÆLGE ESPORT PÅ RANUM? • Fordi du har lysten til at blive bedre som moderne esports-spiller. • Fordi du vil gå I dybden med CSGO/LOL. • Fordi du vil have hjælp til at blive bedre, både til spillet men også som esportsudøver. • Fordi du kommer til minimum 4 forskellige LAN-parties eller Spilevents. • Fordi du får din egen T-Shirt med ingame nickname og logo.

• Fordi du får 12/7 timers adgang til eSport-lokale med 20 moderne spilstationer, via personlig nøgle. • Fordi du får 12/7 timers adgang til motionsrum og kostplan. • Fordi du har lyst til at opleve verden og derved blive en bedre esports-spiller. Du skal nemlig ud og rejse 3 gange i løbet af skoleåret, til hele verden. Lige fra Hawaii til Peru, New Zealand eller Namibia.

Vær med i konkurrencen om Minecraft Java-Edition, RimWorld, PUBG eller SIMS4 Tilmeld dig vores nye eSports nyhedsbrev på:

kortlink.dk/wnhb


26 / DEN DIGITALE ATLET

Underviser-profil #3 Navn: Kasper Stoustrup Petersen Alder: 27 år Stilling: Underviser på CSGO-linjen (Counterstrike) på Femmøller Efterskole Jeg hedder Kasper, er 27 år og er på andet år underviser på- og ansvarlig for CSGO-linjen på Femmøller Efterskole. Jeg startede linjen op sidste år med 10 elever. Linjen er sidenhen udvidet og opgraderet markant, således at der i indeværende skoleår er hele 36 elever på linjen. Jeg har desuden har fået mig en kollega og sparringspartner, som jeg underviser sammen med.

Vi har skabt et ambitiøst tilbud, der er målrettet de seriøse udøvere, som ønsker at drive sine evner inden for CSGO til noget inden for den professionelle e-sportsverden.

Helt konkret tilbyder vi ugentligt på vores linje 12 timers undervisning i e-sportslokalet. Udover det 5 timers idrætsundervisning foruden de almindelige boglige fag for en 10´ende klasse. I målet for at udvikle de dygtigste udøvere, arbejder jeg som underviser rigtig meget med det hele menneske, da jeg med inspiration fra andre elite- og talentmiljøer fra sportsverdenen, er opmærksom på de mange andre faktorer, der har indflydelse på præstationsevnen – både i kortsigtede og langsigtede perspektiver. I forlængelse af denne præstationsorienterede tilgang til det hele menneske, arbejder jeg ud fra en body and mind filosofi, hvor netop tilstedeværelsen af harmoni mellem krop og sind er en nødvendig faktor for, at eleverne kan udvikle sig stabilt in-


denfor såvel som udenfor spillet. Altså uden at de bliver bremset af hverken fysiske eller psykiske forhindringer. Præstationsoptimering er for mig det allervigtigste begreb indenfor talentudvikling. Dette ud fra tanken om, at kan jeg finde bare fem til 10 områder hos den enkelte udøver, hvor jeg kan ændre eller optimere vaner eller rutiner, samt vinde ganske få præstationsmæssige forbedringer hist og her, kan disse hurtigt akkumulere sig til en samlet præstationsforbedring på 10 -20 og måske endda 25%. Og lige pludselig - ved at arbejde med præstationsoptimering hos de enkelte udøvere, i- såvel som udenfor spillet, kan de nå op på plateauer af deres niveau, som de aldrig har været på før. Selve undervisningen på vores e-sportslinje tager udgangspunkt i lige præcis dér, hvor de enkelte elever befinder sig som e-sportsudøver rent udviklingsmæssigt. Således differentieres der i undervisningen, så man lærer at finde de vigtigste smokes, inden man skal opfinde et execute – man skal lære at kravle før man kan gå.

Fælles for alle elever, uanset niveau, er dog, at uanset hvor mange tusind timer de har spillet, kommer de første skoledag med en meget individuel tilgang til spillet. Et spil, der jo i sin reneste form om noget, er et holdspil. Derfor tager undervisningen udgangspunkt i at ændre denne tilgang til et holdmæssigt perspektiv, for derefter at udvikle spillerne som hver sin uundværlige del af et hold. Dette betyder rigtig meget arbejde med samarbejde, kommunikation og sociale relationer. Et andet sted, hvor den strukturerede undervisning kan hjælpe eleverne op i niveau, er netop at skabe struktur i hverdagen. Undervisning og coaching i hvordan man skaber en afbalanceret træningsrutine, der både giver plads til individuel træning, holdtræning, fysisk træning, sociale arrangementer og afslapning, er essentielt for en stabil udvikling og kræver evner og redskaber til at holde overblik samt værktøjer til at planlægge og strukturere sin tid. Læs mere om Femmøller Efterskole: www.femmoeller.dk


28 / DEN DIGITALE ATLET

Uddannelse i udvikling På kanten af Mols Bjerge og tæt på vandet i Ebeltoft Vig ligger Femmøller Efterskole. I de naturskønne omgivelser tilbyder efterskolen undervisning til 9.- og 10.-klasseelever fra hele landet. I dette skoleår er der på tværs af de seks linjefag fordelt 78 elever på skolen, der har eksisteret siden 1986. Femmøller Efterskole har en vision om at danne og uddanne skolens elever til at være aktive, entreprenante og demokratiske medborgere, der skal kunne begå sig i en moderne verden. Noget som skolens forstander Maria Vinding beskriver således: ”Vi ser alle mennesker som værende ligeværdige. Vi bruger meget tid med eleverne på at tale om, hvordan vi skal være overfor hinanden, og hvordan man behandler mennesker ordentligt. Her er en stemning af, at alle er i orden og skal anerkendes, hvad end det er design, performance, SoMe eller CS:GO, der er ens passion. Det er vigtigt for os som skole.”

Efterskolen har altid været kendt for at være en performance-skole med musik og teater. Det er den stadig, men skolen har også et ambitiøst og seriøst tilbud til eleverne i 10. klasse, der gerne vil dyrke e-sport og ’Counter-Strike: Global Offensive’ på højt plan. Selvom e-sport er en relativt ny linje på Femmøller Efterskole, passer den rigtig godt ind blandt skolens andre linjer: performance, SoMe og design. De er alle sammen kreative på hver deres måde. ”Vi vil gerne støtte vores elever i deres kreative, personlige og faglige udvikling. At være kreativ handler for os om at nytænke: Uanset om man sidder i et map i Counter-Strike, om man er i gang med en matematikopgave eller er midt i en teaterperformance. Det handler om at arbejde på nye måder eller tænke i andre baner,” fortæller Maria Vinding.

En sund oplevelse med CS:GO På e-sportslinjen, der kun er for elever i 10. klasse, er der i år 35 elever fordelt på syv skolehold – Femmøller Falcons. Alle holdene tager til danske LAN som NPF, CG og TPNG og får en tur til Major i CS:GO. Derudover deltager de jævnligt i efterskoleturneringer, ligesom der arrangeres interne LAN på skolen, hvor der spilles mod hinanden. Skolen stiller et fuldt gaming-setup til rådighed, så alle eleverne har de bedste forudsætninger for at udvikle sig og blive kompetitative. De bliver undervist bl.a. i CS:GO’s grundprincipper, diverse spilsituationer, samarbejde, analyse/teknik og fysisk træning. e-sporten bliver også inddraget som læringseksempler i de boglige fag som er dansk, matematik, engelsk og medborgerskab.

Om undervisningen forklarer Kasper Stoustrup Petersen, der er træner på e-sportslinjen: ”Vi bruger en del idrætstimer på holdidrætsgrene såsom fodbold, floorball og ultimate. Idræt er nemlig en af de allerbedste værktøjer til teambuilding, da samspil og kommunikation er essentielt her såvel som i e-sport. Det styrker sammenholdet på teamet, og det knytter spillerne tættere sammen ” Med andre ord er rigtig mange aspekter af elevernes hverdag sat sammen for at hjælpe dem til at optimere deres færdigheder i CS:GO. På Femmøller Efterskole er det vigtigste, at der er plads til alle fra nybegynderen til den meget øvede CS:GO-spiller. Skolens grundværdier bygger på, at alle mennesker er ligeværdige, og alle kan udvikle sig uanset hvilket niveau de starter på.


Musik

Design

Teater

eSport

SoMe LAB

E-Musik

Design eSport SoMe LAB E-Musik Bryd rytmen –Teater ta’ på Femmøller Efterskole Bryd rytmen –Teater ta’eSpor på t-linjen Femmøller Musik Design eSport SoMeEfterskole LAB E-Musik Musik

eSpor t-linjen

Bryd rytmen – ta’ på Femmøller Efterskole

Besøg os på en infosøndag eller”et-døgn-på-efterskole” Se datoer og tilmeld dig på femmoeller.dk eSpor t-linjen Besøg os på en infosøndag eller”et-døgn-på-efterskole” Se datoer og tilmeld dig på femmoeller.dk Besøg os på en infosøndag eller”et-døgn-på-efterskole” Se datoer og tilmeld dig på femmoeller.dk

Femmøller Falcons til byder: • Flydende spiloplevelse med mindst FPS Femmøller Falcons til300 byder:

• • • • • • • • • • • • • • •

Skærme med 144HZ og 1 MS i responstid Flydende spiloplevelse med mindst 300 FPS Ultrahurtig internetforbindelse Skærme imed 144HZ og 1 MS i responstid Træning CS:GO og fysisk træning Ultrahurtig internetforbindelse Flydende spiloplevelse mindst Danske LAN som NPF, med CG og TPNG300 FPS Træning i CS:GO og fysisk træning Skærme med og 1 MS i responstid Tur til Major i 144HZ CS:GO Danske LANinternetforbindelse som NPF, CG og TPNG Ultrahurtig Tur til Major i CS:GO Træning i CS:GO og fysisk træning Danske LAN som NPF, CG og TPNG Linjefag: Tur til Major i CS:GO

Femmøller Falcons til byder:

Molsvej 137, 8400 Ebeltoft Tlf: 86 36 24 00 www.femmoeller.dk Molsvej 137, 8400 Ebeltoft Tlf: 86 36 24 00 www.femmoeller.dk Molsvej 137, 8400 Ebeltoft Tlf: 86 36 24 00 www.femmoeller.dk

Teater eSport Linjefag: Design Teater eSport Design Linjefag:

Teater eSport Design

Musik E-Musik SoMe LAB Musik E-Musik SoMe LAB

Musik E-Musik SoMe LAB

Læs om skolen og linjefagene på www.femmoeller.dk Følg os på LæsFacebook om skolen linjefagene ogog Instagram på www.femmoeller.dk Følg os på Facebook og Instagram Læs om skolen og linjefagene på www.femmoeller.dk Følg os på Facebook og Instagram


30 / DEN DIGITALE ATLET

E-sporten reddede Rydhave Slots Efterskole Tilbage i 2015 var Rydhave Slots Efterskole ved Vinderup tæt ved Holstebro tæt på at lukke og slukke. Der var ganske enkelt for få elever, men så tog forstander Kåre Heide-Ottosen en beslutning, der skulle vendt alt på hovedet. I tæt samarbejde med Esport Service besluttede han at lave en målrettet satsning på e-sport. Et samarbejde, der ifølge forstanderen, har været guld værd for begge parter.

Vi gik fra at have 24 elever i 2016 til at have 72 elever i 2017. Det er en stigning på 180% på ét år. Og du kan godt sige, at e-sporten reddede vores skole, fortæller Kåre Heide-Ottosen. Rydhave Slots Efterskole har 80 elever. Mere end halvdelen af dem går på skolens Counterstrike- eller League of Legends-linjer. Næste skoleårs hold er ved at være fyldt op, og ifølge forstanderen kunne man sagtens ”sælge” endnu flere pladser, men det ønsker man ikke. Strategien om at efterskolen skal uddanne Danmarks bedste computerspillere går man ikke på kompromis med.

Vi kan ikke garantere vores elever en tilværelse som professionelle, men vi kan love, at vil tage dem et godt stykke af vejen, siger Kåre Heide-Ottosen. Rydhave Slots Efterskole har i øvrigt Danmarks næststørste bane til lasergames, og der er planer om at lave en linje for Virtual Reality inden længe.


DEN DIGITALE ATLET / 31


AMBITIONER ESPORT MED

Er computerspil mere end en leg for dig? Så har Rydhave Slots Efterskole eSport ikke bare computere og udstyr til eSport og gaming på højt niveau, men vi har også engagerede CS:GO og LOLlærere på fuld tid og gæstelærere med erfaring fra verdenseliten. Vi startede op i 2017 og er hurtigt blevet Danmarks eliteskole indenfor eSport. De unge mennesker, der kommer her er ambitiøse og vil noget med eSporten og har, allerede inden de kommer her, et højt niveau. Vi har et begrænset antal pladser, men hvis der ikke er nok ansøgere, der har det niveau, som vi søger, så fylder vi ikke pladserne op. Vi tager optager kun de mest kvalificerede ansøgere på skolen. Hos Rydhave Slots Efterskole får du eSport-undervisning og træning i godt og vel 22 timer om

Vi laver teambuilding både ude i naturen og i vores lasergamehal. Vi har Nordens næststørste indendørs lasergame tilknyttet skolen, og den er tilmed indrettet som en bane i Counter Strike. Her får du praktisk træning i virkeligheden, du lærer de vigtige vinkler at kende og du lærer at kommunikere og bevæge dig med dine holdkammerater. Derudover får du mentaltræning, fysisktræning, styrketræning, ergonomitræning samt undervisning om kost og ernæring. Alt sammen gør vi

ugen. De tre ansatte, der står for undervisning og træning, er nogle af de bedste i Danmark både spillemæssigt og i forhold til at kunne videreformidle deres viden. I undervisningen lærer du at udnytte dit potentiale fuldt ud sammen med dine medspillere. Vi sammensætter teams efter spillernes forskellige kompetencer, således vi opnår de bedst mulige hold. For at støtte op om læringen supplerer vi undervisningen med strategiundervisning i vores strategirum.

for at sikre os, at du får den nødvendige viden, så du kan opnå de bedste resultater. Efter opholdet hos os får de bedste hold mulighed for at få en kontrakt, hvor de får tildelt en coach og en manager i et år, så de kan udvikle deres talent yderligere.

Rydhave Slots Efterskole eSport er stedet, hvor du får oplevelser, udfordringer og kamp til stregen!

Hos Rydhave Slots Efterskole kan du udleve dine eSports drømme.

WWW.RYDHAVE.DK


Danmarks bedste e-sport efterskole i 2019


34 / DEN DIGITALE ATLET

Moral og etik er afgørende værdier for Esport Service E-sport har udviklet sig i et hastigt tempo hvor virksomheder i branchen i dag skal gøre deres bedste for at følge trop. Det gælder alt fra at holde sig opdateret på de nyeste spil samt de sidste nye strategier i spillet, og desuden holde trit med tonen som er i og omkring branchen. Tonen skifter naturligt fra spil til spil, og det samme gør den kundebase som spillet har, hvilket betyder at der opstår dynamikker som er helt unikke for den spil-titel man kigger ind i. Længe er “den generelle gamer” eller forbruger dog blevet udskældt i medier, og er i denne forbindelse blevet kaldet for “toxic”. ”Toxic” er slang for en person med en negativ attitude, eller direkte verbalt skadende adfærd. Esport Service vil gøre op med denne kedelige trend og dermed sørge for at elever, som har prøvet kræfter med en af vores e-sportslinjer, kommer videre ud på den anden side med de nødvendige kvaliteter som der sættes pris på. For at nå målet med dette lægges der dagligt stor vægt på kommunikationen mellem elever, samt de dynamikker som hver dag udspiller sig når man er en del af et hold.

Der analyseres herpå og vurderes hvad der kan gøres for at skabe succes. Succes for eleven som individ, men også som en del af noget større; nemlig et hold. Dette er blot én af mange værdisæt, Esport Service har bygget organisationen op omkring. Virksomhedsværdier i denne branche vurderer Esport Service yderst vigtige da e-sport i Danmark på den ene side kan ligne “det vilde vesten” med gambling, snyd, anonymitet, hacking og tyveri (digitale ejendele eg. skins til våben). På den anden side kan e-sport i Danmark også komme til udtryk som yderst professionelt med den fokus, disciplin og udholdenhed det kræver af spillerne på det højeste niveau. Derfor er Esport Service også rammerne for en virksomhed hvor der er en nul-tolerance overfor snyd og anden online strafbar opførsel. Har undervisere dermed historisk en form for straf (VAC-ban eller en anden type permanent udelukkelse fra spil), kan der dermed ikke blive tale om et fortsat samarbejde med virksomheden. Vi skal alle se os selv i spejlet om morgenen og der vurderer Esport Service at ansvaret ved at drive professionel forretning i denne branche, kræver at vi på denne måde har ren sti. Moralsk og etisk korrekthed i dansk e-sport.


HTX + ESPORT

ESPORT - LINJEN PÅ KOLD TEKNISKE GYMNASIUM ER TIL DIG, DER VIL DYRKE ESPORT SAMTIDIGT MED, AT DU TAGER DIN STUDENTEREKSAMEN. Du kommer til at udvikle dig inden for strategi, kommunikation og samarbejde. Vi arbejder med eSport som en holdsport og en sportsgren! Bo på Kold Kollegiet Når du vælger studieretningen eSport på Kold Tekniske Gymnasium, har du mulighed for at bo på Kold Kollegiet. Her kommer du til at dele et dobbeltværelse med en medstuderende.

LÆS MERE PÅ TEKGYMFYN.DK


36 / DEN DIGITALE ATLET

Gode råd til forældre Masser af forældre er bekymrede og har spørgsmål om deres børn og deres tidsforbrug i forbindelse med E-sport. E-sport fandtes ikke da forældrene var unge, men i dag er det bare en del af hverdagen for især drengene. Tal fra DR Medieforskning fra 2018 viser, at 96% af alle drenge mellem 13 og 19 år spiller computer. Næsten halvdelen spiller hver eneste dag. Er det et problem eller måske ligefrem skadeligt? Nej, siger Carsten Jessen, der er lektor ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet. Ifølge ham er computerspil socialt og fredeligt. Han kalder f.eks. Counter Strike for en moderne form for røvere og soldater. Man skal naturligvis ikke lade børnene spille fra morgen til aften, men er man aktiv ved siden af computerspillet er der ingen problemer i at bruge nogle timer foran skærmen hver dag. Forældrene skal sætte sig ind i, hvad deres børn og unge spiller. E-sporten og computerspil er kommet for at blive.

Her er tre gode råd til far og mor:

#1

E-sport er kommet for at blive – respekter det

Man mener, at mere end 200.000 danskere dyrker e-sport. Og det tal vil stige i de kommende år. Det er altså en helt almindelig fritidsinteresse, og det skal man som forældre respektere. Også selvom man ikke forstår det. Vis interesse for spillet og deltag gerne i det. Lær de mest almindelige udtryk at kende. Så undgår man konflikter. Vær nysgerrig og engageret. Der er i dag lige så mange børn og unge der spiller computerspil/dyrker e-sport, som der spiller fodbold.


DEN DIGITALE ATLET / 37

#2

Sæt grænser, lav aftaler og undgå konflikter

E-sport er ikke skadeligt eller farligt. Men børn og unge skal ikke sidde foran en skærm 24 timer i døgnet. Lav aftaler om fysisk aktivitet ved siden af, nattesøvn og hvor meget tid der må bruges på spil. God form, sund kost og søvn er i øvrigt ret væsentligt, hvis man vil være rigtig god til e-sport. Kan du huske hvor irriterende det var at blive afbrudt midt i en leg eller et spil, dengang du var barn? Det er det stadig. Så sig til i god tid inden f.eks. måltider. Sæt klare og tydelige rammer for, hvornår den unge må spille, og sig til i god tid inden der er aftensmad og lignende. Men lad også aftalerne gå den anden vej. Lav rutiner så børn melder ud i god tid, før de går i gang med kampe som ikke kan afbrydes.

#3

Husk godt udstyr og det sociale liv

Sørg for det rigtige udstyr for selvom e-sport ikke som sådan er skadeligt eller farligt, så kan dårligt udstyr gå udover syn, hørelse og ryg. En hensigtsmæssig stol, et godt keyboard, en ordentlig skærm og gode høretelefoner er ligeså vigtige her som benskinner og hjelm er for en ishockeyspiller. Og husk det sociale. Vær opmærksom på at spillet ikke bliver brugt til at trække sig væk fra andre. Og send gerne dit barn ned i den lokale klub for at dyrke sporten.


38 / DEN DIGITALE ATLET


LINJEFAGET E-SPORT

PÅ GUDENAADALENS EFTERSKOLE

For dig, som vil mere end bare almindelig gaming. Er du ambitiøs omkring E-sport, har du lyst til at forbedre dig og har du mod på at gå i dybden med taktikker, spilforståelse, kommunikation og koordination, så er dette linjen for dig!

KONTAKT OS:

Gudenaadalens Efterskole Hovedgaden 2, 8860 Ulstrup Tlf. 86 46 31 33 info@gudenaadalen.dk

Eller tjek vores andre spændende linjer ud!

BRUG ESPORT I DIN UDDANNELSE OG FREMTID Hos Uddannelsescenter Holstebro uddanner vi elever til den digitale verden – og de får lov til at spille computer i undervisningen. Her bruger vi nemlig nogle af de elementer, du lærer i eSport-verdenen – f.eks. strategi, økonomi og samarbejde – og bygger videre på dem, så du får stærke kompetencer og god forståelse for det digitale univers til videre brug ude i erhvervslivet. Det helt grundlæggende for os er, at give vores elever en god ballast fra den undervisning de har i enten 20, 40 eller 80 uger, så de kan komme ud og dække behovet i erhvervslivet. Derfor samarbejder vi blandt andet med Videncenter for Digital Handel for at sikre kvaliteten af uddannelsen.

KOM OG OPLEV EN ANDERLEDES UDDANNELSESFORM HOS UDDANNELSESCENTER HOLSTEBRO.

Døesvej 76, 7500 Holstebro · Tlf. 99 122 676 · www.ucholstebro.dk/business


40 / DEN DIGITALE ATLET

The Party Next Generation TPNG – The Party Next Generation – er navnet på et LAN event som afholdes i Messecenter Vesthimmerland i Aars hvert år i januar måned. TPNG så dagens lys i 2017, og blev til i et forsøg på at skaffe penge og bedre forhold til blandt andet de lokale foreninger. Folkene bag er en række lokale ildsjæle og initiativrige folk fra Aars-egnen, som er gået sammen med Esport Service om at skabe et event for ikke bare de lokale unge men også til skoler fra hele landet med e-sport på programmet samt alle med interesse for sporten i Danmark. League of Legends og CS:GO er på programmet når hundredvis af unge strømmer til Messevej i Aars i januar. Al overskud fra TPNG går til blandt andet foreninger og væresteder i Vesthimmerlands Kommune, så hvad får f.eks. Anders Christensen til at bruge hundredvis af timer på at stable TPNG på benene.

Simpelthen fordi at det er sjovt og hyggeligt. At se så mange glade unge mennesker samlet er det hele værd, fortæller han. TPNG gav sidste år et solidt overskud. Der er investeret lidt til nye ting til eventet i 2019, men Anders Christensen og co. kunne efterfølgende sende 55.000 kroner videre til foreninger i Vesthimmerlands Kommune. I alt har TPNG genereret mere end 130.000 kroner til det gode formål. De 600 billetter er der ingen problemer med at få solgt. Faktisk kunne der nemt sælges flere, men det er der ingen aktuelle planer om.

Hvis jeg skal gætte på årsager til vores succes, så er der nok flere ting der spiller ind. Blandt andet, at vi med den nuværende antal deltagere kan holde det hele samlet ét sted. Ellers skulle vi have vores gæster til at overnatte runde på skolerne i området, fortæller Anders Christensen. En anden årsag er, at forældrene kan være trygge ved at sende deres børn og unge til TPNG. Energidrikke, alkohol og rygning er bandlyst, maden er lidt sundere end ved lignende arrangementer, og så er der mulighed for at dyrke motion i form af blandt andet hockey, fodbold og gokart. Endelig er der også samarbejdet med Esport Service. Ifølge Anders Christensen har Esport Service en stor aktie i succesen.

De er professionelle, og de kender branchen. Personligt ved jeg intet om e-sport, så vi er rigtig glade for at have dem med på holdet, siger Anders Christensen, som er næstformand i TPNG. 18-årige Jacob Christensen har været formand i et års tid, og Anders Christensen håber at få flere yngre kræfter med i arbejdet. Nogen som på sigt gerne vil ”overtage nøglerne”, som han siger. Det næste TPNG-stævne finder sted d. 10-12 januar 2020.

Du kan læse mere om TPNG på www.tpng.dk.


DEN DIGITALE ATLET / 41


42 / DEN DIGITALE ATLET


DEN DIGITALE ATLET / 43

E-sportens fremtid Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men at fremtiden tilhører e-sporten er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er ikke, om e-sporten vil vokse. Spørgsmålet er hvor meget og hvor hurtigt. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har haft krystalkuglen fremme, og her er man sikre på, at fremgang bliver både hurtig og markant. F.eks. mener Goldman Sachs, at seertallet vil stige fra 167 millioner i 2018 til 276 millioner i 2022. 79% af dem vil være under 35 år gamle. Investeringsbanken forventer, at e-sporten på platforme som Twitch og YouTube vil overgå det samlede seertal på HBO, ESPN og Netflix. Præmiepengene vil også ryge op gennem loftet. I 2018 lå den samlede præmiesum ifølge Goldman Sachs på 170 millioner dollars – om tre år vil der være 413 millioner dollars at spille om. Analytikerne fra Newzoo forventer, at e-sporten når på den anden side af 1 milliard dollars i omsætning i år. Eksperterne er enige: e-sporten vil vokse kraftigt i de kommende år. Og som nævnt tidligere, så er det ikke mindst dem under 35 år, der følger intenst med. Derfor kunne det måske være fristende at sætte sporten på det olympiske program inden længe. I Asien har man allerede taget skridtet – e-sport er med ved Asian Games i Kina i 2022. Men spørger man Michael Rüsz fra Esport Service, så sker det næppe indenfor den nærmeste fremtid. For selvom fremtiden ser lys ud, så er der stadig lang vej at gå før e-sporten når på højde med de helt store mere traditionelle idrætsgrene.

Personligt siger jeg altid til mine foredrag at e-sporten bliver den største sportsgren på et tidspunkt. I Sydkorea er det allerede den største sportsgren, og det samme er ved at ske andre steder i Asien, siger Michael Rüsz. Sydkorea var det første land i verden, der anerkendte e-sportsudøvere som atleter, her har man en minister for e-sport, og man har bygget stadions dedikeret til sporten.I Danmark er vi godt med. Astralis er den helt store ledestjerne herhjemme, og selvom fremtiden uden tvivl er lys, så er der altså endnu et stykke vej at gå før e-sporten er med blandt de helt store sportsgrene.


Skive HF

– for den seriøse gamer

eSport er en af de fem fagpakker, du kan vælge på Skive HF. Så udover at du får en fuld HF-uddannelse, så er eSport og gamification en rød tråd gennem hele uddannelsen og dukker også op i den normale undervisning. Eksempelvis i de tekster, du skal arbejde med i dansk. Fagpakken er altså et tilbud til den seriøse gamer. Her får du spiltræning med taktisk og strategisk træning i både Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends samt indsigt i mange aspekter af eSport-branchen. ”Fagpakken er selvfølgelig lavet, så du virkelig kan dyrke interessen for eSport, men den er også med til at skabe et virkelig godt socialt fællesskab. Vores eSport-klasser er nogle af dem, der har det bedste sammenhold på skolen. Der sker jo rigtig mange fællesskabsaktiviteter, da de tager til både LAN, turneringer og har diverse arrangementer eller bare mødes i frikvarterne i gamerrummet. Det betyder også, at de unge, der har haft svært ved at falde til andre ste-

der, her får et miljø, hvor de kan være dem selv, og hvor de bliver anerkendt for deres evner indenfor spil og kan være en del af et fællesskab” fortæller Lars Erik Nielsen, rektor på Skive Gymnasium og HF, der selv spiller mod – og taber til – eleverne engang i mellem. Udover de normale HF-fag og spiltræning er matematik på B-niveau og innovation på C-niveau obligatoriske fag på denne linje. I løbet af uddannelsen kommer du bl.a. i praktik på Erhvervsakademi Dania på datamatikeruddannelsen samt kommer på studierejse. Fagpakken er adgangsgivende til korte og mellemlange videregående uddannelser.

I undervisningen er der bl.a. fokus på: • • • • • •

Koncentration Samarbejde Kommunikation Risikovurdering Planlægning. Gamerrum, som du får adgang til alle dage – også udenfor skoletiden.


HF ESPORT - KOM MED PÅ HOLDET På Skive Gymnasium & HF kan du kombinere esport og uddannelse. Esport er integreret i undervisningen, og i forløbet er der træning med professionelle coaches i forskellige spil. I fritiden har du fri adgang til vores gamerlokale, så du kan træne og spille med og mod dine holdkammerater. Vi prioriterer sammenholdet og det sociale højt på HF esport, med blandt andet turneringer, studierejser osv. Vi starter hold på vores HF esportslinje efter sommerferien.

Se mere på www.skivegym.dk


46 / DEN DIGITALE ATLET


esportservice.dk

Profile for Agenci Advertising

Den digitale atlet 1. udgave  

Den digitale atlet 1. udgave