Page 1

Hundeejeren DcH -en aktiv forening s.6

Vælg den rigtige hund s.12

DcH’s adfærdskonsulenter s.22


MAGASINET ER UDGIVET AF: Agenci Advertising ApS www.agenci.dk info@agenci.dk +45 93 40 99 90 ANNONCEBOOKING: Agenci Advertising ApS Niels Byskov Kristensen nbk@agenci.dk

Indhold Danmarks civile Hundeførerforening. . . . . . . . . . . . 4 DcH -en aktiv forening. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

PROJEKTCHEF: Kristian W. Norup kwn@agenci.dk

Mød Anja og Tiggi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

JOURNALIST: Flemming Madsen

Vælg den rigtige hund . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

fm@agenci.dk GRAFISK DESIGN: Sarah Moulvad sm@agenci.dk KEY ACCOUNT MANAGER: Milad Badrbeigi mba@agenci.dk Enhver anvendelse, distribution, kopiering af hele eller dele af magasinet er forbudt uden skriftlig godkendelse. © 2019 DcH

Frivillige finder tabte ting. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Mød DcH´s Adfærdskonsulenter. . . . . . . . . . . . . . . . 22 Mød Nicole og agility-hundene Aya og Noomi . . . 24 Mød Whoopi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30


4

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Danmarks civile Hundeførerforening DcH har ca. 13.000 medlemmer fordelt på 120 lokalforeninger i Danmark. Foreningen er en af de største hundesportsforeninger i Danmark Det er en forening til alle, der holder af hunde, og som gerne vil træne med deres hund. Måske bare almindelig lydighedstræning, eller måske har du lyst til at prøve med agility, IGP, nordisk, rally eller sporhundeprøve. Hunden vil lære den mest elementære lydighed på begynderholdene, såsom at komme når du kalder og gå pænt i snor. Desuden vil der være forskellige andre øvelser, som vil styrke samarbejdet mellem hund og fører.

Vores opdragelsesmetoder er baseret på positiv indlæring og belønning.

DcH’s formål er dels at fremme hundes evner og færdigheder inden for konkurrencesport og dels at give hundeejere og hunde de værktøjer, de har brug for, så både hund og menneske kan begå sig i hverdagen og uden gene for andre. Det er ikke svært at komme i gang. På hjemmesiden www.dch-danmark.dk kan du se en oversigt over de lokale foreninger rundt om i hele landet. Du finder bare den der passer bedst til dig, og tager kontakt. Det handler ikke kun om hunde og træning, DcH gør også meget ud af det sociale. Lokalforeningerne arrangerer også fester, foredrag, gåture og meget andet. I DcH er alle hunde velkomne. Uanset race og størrelse.


6

DCH / HUNDEEJEREN 2019

DcH -en aktiv forening -Formanden fortæller

Annette Lunau er landsformand for DcH, og ifølge hende er der rigtig mange grunde til, at du og din hund skal melde jer under fanerne i den lokale afdeling: Danmarks civile Hundeførerforening er Danmarks største forening for træning af hunde. DcH består først og fremmest af de enkelte lokale foreninger, hvor hundeejere samles for at træne og hygge med deres hunde. Der opstår hurtigt et hyggeligt fællesskab på de enkelte hold, hvor både hunde og førere mødes en gang ugentligt med kammeraterne. I de fleste lokale foreninger er det muligt at komme på et hold i løbet af forholdsvis kort tid. Der er 120 lokale foreninger fordelt over hele landet, og du kan finde din lokale DcH forening på www.dch-danmark.dk. På hvalpe/unghundehold arbejdes der med enkle lydighedsøvelser som f.eks. at komme når du kalder, en dæk- eller siddeøvelse, hvor hunden lærer at forholde sig i ro samt at gå ordentligt i linen. Der arbejdes også med sjove aktiveringsøvelser, som du kan bruge i hverdagen til at hygge med din hund.

Det næste hold Hvis du og din hund synes godt om at komme til træning, så kan I fortsætte på videregående hold i DcH. Efter hvalpe/unghundeholdet fortsættes de øvelser I alle-

rede har lært samt endnu flere sjove øvelser, som er med til at udbygge det gode forhold mellem dig og din hund.

Bliver du ”bidt” af det DcH tilbyder undervisning i mange forskellige programmer og klasser, så der er noget for enhver smag og de fleste hundetyper. De fleste lokale foreninger tilbyder en form for familiehundehold, hvor der trænes med forskellige øvelser, både lydighedsøvelser, forskellige former for næsearbejde og anden aktivering. Derudover tilbydes hold med mere konkurrencepræget træning i forskellige retninger.

Hvorfor går folk i årevis hos DcH – er deres hunde virkelig så ulydige? Ja nogle af dem er måske – men langt de fleste nyder bare arbejdet med hundene. Et skønt og givende samarbejde, som udvikler både dig og din hund. Hvis du selv er indstillet på det, så kan du komme til at tilbringe mange hyggelige timer sammen med din hund og andre glade hundeførere (hundefører bliver man, når man som hundeejer har gået til træning i et stykke tid). I DcH har vi programmer med flere klasser, så du hele tiden har mulighed for at udvikle din hund og jeres samarbejde. Så de der har gået til træning i lang tid, har ofte nogle meget dygtige hunde.


DCH / HUNDEEJEREN 2019

7

DcH er en rigtig dansk forening, hvor alle arbejder frivilligt for den gode hundesag.

Biologisk korrekt hundefoder og snacks af friske råvarer I butikken finder du et stort udvalg af højkvalitetsfoder og rådgivning til hvad der passer bedst til din hund.

Vi tilbyder også Fysioterapi Hundemassage Adfærdsrådgivning

Man-Tir:

Lukket

B ARF C E NTE R N O R D

Onsdag:

16:30 - 19:00

Torsdag:

15:00 - 19:00

Bogensevej 52 5270 Odense N Danmark

Fredag:

15:00 - 19:00

Lørdag:

09:30 - 13:00

Søndag:

Lukket

Tlf. 24 61 78 63 Mail: info@barfcenternord.dk WWW.B AR FC E N T E R N O R D . D K


8

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Mød Anja og Tiggi Vi kender alle sammen til, hvordan en bestemt duft eller lyd kan sætte gang i hukommelsen. Duften af appelsin giver måske minder om juleaften hos bedsteforældrene, og lyden af fuglesang kan også sætte tankerne i gang hos de fleste. Det samme kan mødet med en hund. Anja Klausen er social- og sundhedsassistent, og til hverdag er hun ansat på Byhuset afdeling Skovly i Odense, som er et aktivitetscenter for demensramte. Her har de ansatte tilladelse til at tage f.eks. hunde og babyer med på arbejde, og det er noget, som de demente sætter pris på. Men lad os lige præsentere Tiggi først. Tiggi er et kryds mellem en schæfer og en flatcoated retriever. Og trods navnet, er han faktisk en hanhund. ”Jeg fik ham på Ringe Dyreinternat, og navnet havde de givet ham allerede. Så derfor,” griner Anja. Hun fik Tiggi, da han var omkring otte måneder gammel. Han var noget af en lømmel, så makkerparret startede til træning i den lokale DcH-forening i Langeskov. ”Jeg ville gerne have en hund, der kunne gå pænt, og som kom, når jeg kaldte. Og det fik jeg. Han er blevet en ældre herre på ni år, så han træner ikke længere,” fortæller Anja.

”Han appellerede bare til dem fra starten af. De brune øjne, de strittende ører og muligheden for at røre ved ham. Det fik en masse glemte minder frem fra dengang de selv havde hund, og pludselig var der noget nyt at tale om. Tiggi kan ikke rigtig holde til de lange arbejdsdage mere, men det er fantastisk, at de stadig spørger efter ham. Det gør også mig glad at se reaktionen fra de demente og se hvor velopdragen min hund er. Mange af de demente bruger enten rollator eller rullestol, og Tiggi tager virkelig hensyn til dem. Spørger jeg hunden derhjemme om, han skal med på arbejde, er han bare klar,” lyder det fra Anja. Anja har i øvrigt fået endnu en hund. En ny schæfer, og den er startet på hvalpeholdet hos DcH Langeskov i august. Det handler ikke kun om lydighed – det handler for Anja også om det sociale liv i klubben. ”Man får en masse venner og et stort netværk med samme interesse som en selv. De har samme udfordringer og problemer med hunden, som du har, og på den måde kan vi hjælpe hinanden. Og så giver træningen også bare et helt specielt forhold mellem menneske og hund. Det under jeg virkelig andre at opleve,” fortæller Anja. Og den nye hund kommer også med på arbejde. ”Det gør den helt sikkert. Den kommer med i truppen ret hurtigt,” siger hun med et grin.

For noget tid siden begyndte hun at tage Tiggi med på arbejde, og det var fra starten en kæmpegevinst for de demente. Men også for Anja og Tiggi.

Dalumvej Dalumvej 40 40 BB ·· 5250 5250 Odense Odense SV SV ·· tlf. tlf. 66 66 13 13 63 63 33 33 info@dalumdyrehandel.dk · www.dalumdyrehandel.dk info@dalumdyrehandel.dk · www.dalumdyrehandel.dk


Byens dyreklinik -nĂŚrvĂŚr og viden


10

DCH / HUNDEEJEREN 2019

DcH har cirka 13.000 medlemmer og vokser stadig.


Siden 1984

NATURLIG DANSK HUNDEMAD

HIKE.DK


12

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Vælg den rigtige hund Flere tusinde hunde aflives hvert eneste år på grund af adfærdsvanskeligheder. Det tal kunne minimeres betragteligt, hvis kommende hundeejere var lidt mere omhyggelige med at vælge den rette hund. Og efterfølgende tog hånd om hunden ved at deltage i et af de mange tilbud om holdtræning for hund og ejer. Det er dejligt med en hund, der ser sød ud, men det er vigtigt, at hunderacens egenskaber passer med ejerens behov – og omvendt. Hvis du vælger at anskaffe dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste mange år, så du skal grundigt overveje om, du kan opfylde hundens behov for aktivitet og samvær. Ellers vil din hund mistrives. Desuden skal du vælge en hund som passer til dig og familien. Her er et par gode råd, der er værd at lytte til, inden du får hund.

Hvalp eller voksen hund Rigtig mange vælger at anskaffe en hvalp fremfor en voksen hund. En hvalp giver dig som regel mulighed for at præge den, så den falder bedre og hurtigere til i familien. Til gengæld er en hvalp langt mere tidskrævende end en voksen hund, og den kræver mere opmærksomhed end en voksen hund.

Ved en voksen hund risikerer du uønsket adfærd, som kan være svært at vende hunden af med igen. Til gengæld kan du forvente en renlig hund.

En hund er tidskrævende Husk at en hund ikke bør være alene hjemme i mere end omkring fem timer dagligt, og at den skal luftes hver eneste dag uanset vind og vejr. Og det er ikke nok bare at lukke hunden ud i haven. En hund skal opdrages, aktiveres og trænes. Det er tidskrævende, og en hund vil være en stor omvæltning i familielivet.

Størrelse og ansvar Hundens størrelse er en vigtig faktor. At have en stor hund i en lille lejlighed er ikke hensigtsmæssigt. Små hunde trives bedre på mindre plads, men de kræver stadig udendørs motion. At få hund er en familiebeslutning, men ansvaret ligger hos de voksne. Børnene lover måske at gå tur med den, men al erfaring viser, at forpligtelserne ender hos forældrene. Overvej også hvad I gør i forbindelse med ferier og familiefester. Hunden bør komme med hver gang det er muligt. 

Casper Corneliussen Butiksejer

Uddannet dyrepasser og har 19 år i dyrehandlerbranchen Bonnie Dyrecenter, København NV

Bredt udvalg af tilbehør til hund, kat, gnaver, fugl, fisk og krybdyr. Kom ned og se de mange levende dyr og få gode råd af vores kompetente medarbejdere. Frederikssundsvej 30, 2400 København NV • Tlf. 35 55 28 71 • nordvest@bonniedyrecenter.dk


14

DCH / HUNDEEJEREN 2019


DCH / HUNDEEJEREN 2019

Det er dyrt at have hund Det er dejligt og hyggeligt at have en hund i familien, men det er ikke billigt. Der er udgifter til dyrlæge, mad, udstyr, vaccinationer, træning, hundesoignering/hundefrisør osv. Har du ikke omkring 400-500 om måneden i budgettet, bør du overveje om, du har råd til at have hund. En hund koster i gennemsnit 100.000 kr. i løbet af sit liv.

Vælg den rigtige race og det rigtige køn En hund er ikke bare en hund. Alle racer har deres helt specielle krav til en familie, og alle racer har sit at tilbyde en familie. Nogle hunde er avlet til at vogte og beskytte, andre er jagthunde, mens andre er mere velegnede som deciderede familiehunde. Husk at en hunds gener og væremåde ofte er så instinktprægede og genetisk bestemt, at det ikke vil kunne ændres. Uanset hvor hårdt du prøver.

15

Der er også generelt stor forskel på hanhunde og tæver. Hanhunde kan være mere aggressive, og de kan have sværere ved at indordne sig. Til gengæld kan tæver være mere nervøse anlagt, men meget kan ændres, hvis hunden trænes og behandles rigtigt. Der findes flere forskellige tests på nettet, hvor du kan teste hvilken hund, der passer bedst til netop din familie.

En hund kræver pleje Din hund har brug for pleje af negle, tænder, pels osv. Det er vigtigt at huske denne del, så din hund ikke får problemer senere i livet. Ikke alle hundejere er lige trygge ved at stå for soigneringen af deres hund selv, men Landsforeningen for Hundesoignering Danmark kan hjælpe dig med at finde den rigtige hundesalon, når din hund skal have pleje. Foreningen er en sammenslutning af uddannede hundefrisører i Danmark, så hold øje med Landsforeningen for hundesoignering Danmark, når du er på udkig efter en dygtig frisør til din hund.

Gå efter dette mærke

Hvorfor vælge en lHS-HundefriSør? Fordi vi minimum har en uddannelse på 3 år. Fordi vi er uddannet i anatomi, adfærd og håndtering, så din hund kan føle sig tryg i vores hænder. Fordi vi er uddannet i førstehjælp på hund. Fordi vi løbende holder os ajour med efteruddannelse. Fordi hundesoignering er en tillidssag, og vi giver dig den bedste service.

Find din hunds egen frisør på:

www.hundesaloner.dk


16

DCH / HUNDEEJEREN 2019

DcH er en del af friluftsrĂĽdet, naturen er vigtig for os.


Vi har stor erfaring med behandling af medicinske og kirurgiske lidelser

Avanceret kirurgi

inkl. operation for patellaluksation og overrevet korsbånd

Medicinsk udredning og allergibehandling

Guldimplantation

Behandling med naturmedicin

Adfærdsbehandling og vejledning, samt hundetræning.

Vi lægger stor vægt på omsorg og tryghed for såvel ejer som hund. Derfor tilbyder vi nybagte hundeejere at komme forbi til en gratis hvalpevejledning, så hvalpen kan opleve at her er rart at være.

Tryg privat hundepasning Find en sød privat hundepasser nær dig

www.hojbydyreklinik.dk

Din hund i trygge hænder VetPlan er et fast sundhedsprogram til din hund. Din lokale dyrlæge har nemlig sammensat en række ydelser, som din hund har gavn af i løbet af 1 år, fx vaccinationer, tandtjek og sundhedsundersøgelser. Med VetPlan bliver du og din hund automatisk indkaldt til de tjek og vaccinationer, der er planlagt. Du sparer altså både penge og får spredt dine dyrlægeudgifter – men du får også ro i maven – for du ved, at din hund er i trygge hænder.

www.vetplan.dk / www.vetfamily.dk / www.netdyredoktor.dk

www.dogley.com

Find din lokale dyrlæge, som tilbyder VetPlan på

www.vetplan.dk


18

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Frivillige finder tabte ting – Mød DcH´s Eftersøgningstjeneste En del har oplevet følelsen af afmagt og frustration, når man kommer retur til sin parkerede bil efter en dejlig gåtur i skoven og finder ud af at bilnøglerne er væk. Alle lommer bliver gennemgået igen, man prøver at huske tilbage, hvor kan de være? Man kigger rundt om sig selv, begynder at gå lidt tilbage på ruten, leder og leder, men finder ikke nøglerne. Det er her Danmarks civile Hundeførerforening – DcH kommer ind i billedet. DcH er ikke kun hundetræning, DcH er også for Hr. og fru Danmark uden hund, især når de har været så uheldige at tabe noget, som fx deres bilnøgler, mobiltelefon, deres høreapparater, briller, tegnebog, smykke eller andet, som er af stor værdi for den uheldige.

Eftersøgningstjenesten er et korps på ca. 90 frivillige hundeførere, der har gennemgået tjenestens certificerede uddannelse i at finde ting, der er tabt udendørs. Selve eftersøgningen er en gratis ydelse, det eneste man skal betale for er kørepenge efter statens takst til den eftersøger, som udfører opgaven. ”Der uddannes løbende nye eftersøgere. Bare i år er der indtil nu kommet 16 nye til, og flere er på vej. Hundene uddannes i at finde tabte ting ude i haven, skoven, på marken eller hvor der udenfor er mistet en genstand af høj værdi eller affektionsværdi for kunden,” fortæller Olav Møller. Han er landsformand for DcH´s Eftersøgningstjeneste. 


WWW.NORDREDYREHOSPITAL .DK

VI ELSKER DYR Hos Nordre Dyrehospital er vi eksperter i hundens bevægeapparatet. Vi holder til i et nyt dyrehospital med moderne faciliteter. Vi hjælper dig hele vejen i dit forløb fra diagnose til behandling og igennem eventuel genoptræning. Et behandlingsforløb er altid skræddersyet, så det passer til den givne situation. Vi har stor erfaring med kiropraktik, kirugi, gigtbehandling, sportsskader, fysioterapi, laserbehandling og vandløbebånd. Ved Nordre Dyrehospital møder du et erfaret og professionelt team af dyrlæger og veterinærsygeplejersker. Her kan du blandt andet møde: Jacob Schrøder Andersen Dyrlæge IVCA - certificeret dyrekiropraktor Michael Schaap Dyrlæge GP. Cert. Small Animal Surgery - Stor erfaring med knogle- og ledoperationer bl.a. korsbånd med TTA

L Æ G Å R D S V E J 2 P , 8 5 2 0 LY S T R U P

86 22 19 51

POST@NORDREDYREHOSPITAL .DK


20

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Hundene lærer at søge efter ting, der lugter af menneskefært, og som derfor ikke hører hjemme i naturen. På en opgave kan det ofte ske, at en eftersøgningshund kommer retur til sin fører med en tom flaske, en dåse, et papbæger, papiraffald m.m. før det tabte findes. Det forklarer også hvorfor eftersøgningstjenestens hunde ikke er uddannet til at lave indendørs søg. Hundene kan ikke finde den ”mistede” ting, der dufter af mennesket, når alle tingene rundt omkring i hjemmet også har samme duft.

Eftersøgningstjenesten er blevet Olavs passion Olav Møller brænder for at udvikle og udbygge tjenesten konstant. Ud over vagttelefon, uddannelse og godkendelse tager han sig også af at lave møder, undervisning, træningsarrangementer, forhandler med sponsorer, være talsmand overfor medier, bruger dagevis på stande på diverse naturmesser. En rigtig ildsjæl for DcH og Eftersøgningstjenesten. Men hvad får de frivillige eftersøgere til at stille op, når danskerne mister deres ting i naturen? ”Vi kan lide det, og vi elsker at samarbejde med vores hunde. Det er spændende og adrenalinet koger i en, når vi er på opgave. Noget af det allerbedste er at opleve den glæde og taknemmelighed, kunden viser os, når vi finder den ting, de har tabt og troet var mistet for altid. Det er lønnen i sig selv, og det får os til at forsætte. Vi er stolte af at gøre en forskel ude i det virkelige liv og står klar til at hjælpe endnu flere danskere,” lyder det fra Olav Møller.


DCH / HUNDEEJEREN 2019

Faktabox: Eftersøgningstjenestens vagttelefon har telefonnummer 7110 4069. Telefonen er åben alle ugens dage fra klokken 08-22 Vi søger ikke efter andre dyr og ikke indendørs i private hjem Vi rykkede ud 364 gange i 2018. Eftersøgningstjenesten har en succesrate på ca. 75% Der er 89 aktive eftersøgere fordelt i landet. Ydelsen er GRATIS, der betales kun kørepenge til eftersøgeren

21


22

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Mød DcH´s Adfærdskonsulenter – et gratis tilbud til alle med hund Hvert eneste år aflives tusindvis af hunde i Danmark på grund af uhensigtsmæssig udadreagerende adfærd. Det tal er desværre kun stigende. At hunden reagerer udad, betyder ikke nødvendigvis at den er aggressiv. Den kan f.eks. være meget gøende, være bange for cykler eller måske ikke lide mænd med skæg. Rigtig meget kan afhjælpes ved, at du tilmelder dig og din hund til træning i din lokale DcH forening, men du har altid mulighed for at få ekstra hjælp uden af det koster dig så meget som én krone. Hundeadfærdskonsulenterne fra DcH er nemlig et GRATIS tilbud til alle der har hund. Også selvom du ikke er medlem af DcH.

DcH´s hundeadfærdskonsulenter har i øvrigt tavshedspligt. Det vil sige, at ingen får besked om samarbejdsvanskelighederne mellem menneske og hund med mindre, man selv ønsker det. ”Nogle gange kan det være en god ide, hvis vi som konsulenter får lov til at fortælle hundeejerens træner i klubben om problemerne, men det bestemmer man selv. Ingen bliver udleveret,” fortæller hun.

Godt samarbejde med dyrlægerne Janna Juhler er ret klar i talen, når det handler om antallet af aflivede hunde i Danmark. Derfor er hun glad for samarbejdet med dyrlægerne.

”Er du medlem af DcH, og kan vi klare tingene i den lokale klub, så er det helt gratis. Skal vi hjem til dig, så betaler du blot kørslen. Altså statens kørselstakst til adfærdskonsulenten,” fortæller Janna Juhler, der er landsformand for Hundeadfærdskonsulenterne i DcH.

Hundeadfærdskonsulenterne er uddannede Janna har været frivillig adfærdskonsulent siden 2007, og kan om nogen stå inde for kvaliteten i arbejdet. ”Man skal have mange års erfaring som hundeinstruktør for at komme i betragtning som hundeadfærdskonsulent. Uddannelsen tager to år af gennemføre, og alle skal på efteruddannelse for at få den nyeste viden på området hvert år. Konsulenterne finder du overalt i Danmark; kig forbi vores hjemmeside, www.dch-danmark. dk, og find den konsulent, der er tættest på dig. Vores konsulenter har alle sammen arbejde ved siden af, og da dette er en frivillig ekstraindsats, der ydes, håber vi på forståelse,” lyder det fra Janna.

”Der bliver aflivet for mange hunde i Danmark. Nogle gange kan det være det bedste, men det er for nemt. Loven siger, at man har lov til at aflive en rask hund. Tallet skal ned, og derfor er jeg glad for at flere og flere dyrlæger samarbejder med os. Ændrer en hund adfærd over natten, så henviser vi altid ejeren til en dyrlæge. Oftest har hunden ondt, og det kan dyrlægen hjælpe med. Omvendt kan dyrlægen få ejeren til at kontakte os, der hvor vi kan gøre en forskel,” lyder det fra Janna. Helt præcist hvor mange hunde, der aflives på grund af uhensigtsmæssig adfærd, er svært at få et præcist tal på. Den Danske Dyrlægeforening har ikke et officielt tal, da man ganske enkelt ikke har en samlet statistik på området. ”Jeg hørte et tal, der sagde 15.000 aflivninger om året, men jeg tror, at det er højere. Det skal vi have gjort noget ved, og det er derfor, jeg er hundeadfærdskonsulent i DcH. Jeg ser mig som en tolk, der prøver at få menneske og hund til at forstå hinanden,” slutter Janna Juhler.


DCH / HUNDEEJEREN 2019

Mange års erfaring med hunde, også brugshunde Abild Dyreklinik MED FOKUS OG OMSORG FOR BÅDE DYR OG EJER

Hovedgaden 41, 8220 Brabrand / Tlf: 8626 3511

23


24

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Mød Nicole og agility-hundene Aya og Noomi 29-årige Nicole Andersen fra Odense meldte sig ind i DcH, da hun fik sin første hund, Aya, i 2012. Aya er en Cavalier King Charles Spaniel. For to år siden valgte Nicole så at få en ”lillesøster” til Aya; nemlig Cocker Spanielen Noomi. For Nicole var det helt naturligt at melde sig ind i DcH, hvor Aya startede på et hvalpehold.

”Jeg var helt grøn med hensyn til det at have hund, og så blev jeg anbefalet at melde mig ind i DcH. Grundlæggende har jeg den holdning, at man som hundeejer har et ansvar for at give hunden en god og aktiv hverdag. Det har begge mine hunde fået via DcH, og så giver træningen bare et helt særligt og stærkt bånd mellem mig og hundene,” fortæller hun. Aya var ikke ret gammel før Aya bestemte sig for at gå til agility-træning med hende. I dag træner makkerparret i DcH Højme i den sydøstlige del af Odense.

Noomi

Aya


DCH / HUNDEEJEREN 2019

”Jeg startede egentlig fordi, at agility så spændende ud. Det var tydeligt og se, at hund og hundefører havde det sjovt sammen, så det ville jeg også prøve. Og ret hurtigt blev Aya så god, at vi blev anbefalet at flytte til endnu et hold, hvor konkurrencer er mere i fokus. Nu er vi så til konkurrence et par gange om måneden, og det er jeg virkelig blevet bidt af,” fortæller Nicole. I dag kan Nicole ikke forestille sig en hverdag uden agility. Aya blev i sin tid købt som primært familiehund, mens Noomi er kommet til med agility for øje. Heldigvis er Noomi ligeså vild med træningen som Aya.

25

Udover at træne med sine egne hunde, så underviser hun også på to andre hold et par gange om ugen. Nicole er formand for DcH´s undervisningsudvalget på Fyn, og så er der også konkurrencer. På en travl uge kan hun nemt runde de 40 timer på sin hobby. Det er ikke kun hundenes velbefindende og det særlige bånd til dem, der får Nicole til at bruge så mange timer i DcH, men også det sociale. ”Jeg har fået et suverænt netværk blandt hundefolkene. Nogle af mine bedste venner har jeg fået igennem træningen, og vi ses også privat. Så det er virkelig noget, der giver mig en masse,” fortæller Nicole.

”Man skal huske, at det her er for hundens skyld. Og så længe de synes, det er sjovt, så fortsætter vi. Skulle det ændre sig, så er der heldigvis andre discipliner, vi kan prøve kræfter med,” lyder det fra Nicole.

Dit dyr i centrum Vi elsker at have besøg af dig og dit kæledyr! Hver dag arbejder vi for at forebygge sygdomme og holde dit dyr raskt og sundt. Derudover har vi speciel kompetence indenfor tandbehandling, kirurgi, ledsygdomme, genoptræning og fysioterapi.

+45 3672 0201 Rødovrevej 210 2610 Rødovre centrum-dyrehospital@anicura.dk anicura.dk/centrum-dyrehospital

ODDER DYREKLINIK

Få tilpasset din hunds vacciner efter behov En hund kan være en træningspartner, en rejsekammerat, en topatlet, en udstillingshund en jagtkammerat og en hyggehund. Vi skræddersyer et vaccinationsprogram så netop din hunds behov tilgodeses.

Ring og hør nærmere på 8654 4004 eller book tid på www.odderdyreklinik.dk

BANEGÅRDSGADE 24, 8300 ODDER


26

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Der fødes mellem 2540.000 hunde hvert år.


28

DCH / HUNDEEJEREN 2019


DCH / HUNDEEJEREN 2019

Din lokale DcH forening

29

Familiehund: Hundeførerkort, almen Viden om din hund Spor: Næsearbejde Agility: Forhindringsbane til hunde Rally lydighed: For sjov lydighed på en bane med skilte IGP: Spor, lydighed og forsvarsarbejde

I din lokale DcH forening kan du finde et hav af træningsmuligheder og/eller sparring med de mange hundetrænere.Her kan du træne alt fra konkurrencelydighed til almen familiehundslydighed. Du kan finde din DcH Forening på listen nederst på siden.

Nordisk: Spor og feltsøg Nose work: Næsearbejde

DcHs lokale foreninger finder du i: Arden Bjerringbro Blåvandshuk Bording Bramming Brande Brenderup Broager Brædstrup Brønderslev Bøgestrøm Christiansfeld Dronninglund Esbjerg Fakse Fladså Fredericia Frederikshavn Frederikssund Galten Give Grenaa Grindsted/Billund Guldborgsund

Haderslev Hadsten Hadsund Hammel Han Herred Harlev Haslev Helsingør Herfølge Herning Hinnerup Hjørring Hobro Holbæk Holstebro Horsens Humlebæk Hvidovre Højme Hørsholm/Karleb Ikast Jyderup Kalundborg Kalø

Kerteminde Kjellerup Kongerslev Kolding Køge Langeland Langeskov Langå Lemvig Lindholm Løgumkloster Mariager Maribo Morsø Nibe Nivå Nordals Nordfyn Nykøbing/ Rørvig Næstved Nørhald Nørre Snede Odder Odense

Odsherred Randers Ribe Ringe Ringkøbing Roskilde Risskov Rødding Silkeborg Skagen Skanderborg Skive Skjern/Tarm Skælskør Skærbæk Slagelse Stevns Støvring Svendborg Svenstrup Sydthy Sæby Tinglev Thisted

Thyholm Toftlund Tranbjerg Tønder Vamdrup Varde Vejen Vejle Vestfyn Vesthimmerland Vestlolland Viborg Vig Vojens Vordingborg Aabenraa Aakirkeby Aalborg Århus Ødis Bramdrup Ørsted


30

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Mød Whoopi

– en hund med øjne der ikke længere kan se Whoopi er en cocker spaniel på knap 13 år, og hun er blind. Hun bor sammen med Karla (en blandings hund på 5 år) og deres to mennesker Lone og Steen. Whoopi har haft grå stær på sit højre øje i mange år med nedsat syn, som efterhånden udviklede sig til blindhed.

Muligheden for et glasøje blev fravalgt – mest på grund af de hygiejnemæssige udfordringer.

Whoopi har gået til hundetræning hele sit liv og gør det stadig.

Det har ikke været et problem, eftersom hendes andet øje fungerede, som det skulle. Men det ændrede sig henover en weekend, hvor Whoopi pludselig begyndte at bumle ind i ting.

En blind hund med lyst til træning

Et besøg hos Ribe-egnens Dyrlæger hjalp kun kortvarigt. Der blev konstateret grøn stær, og nogle måneder senere måtte øjet ulykkeligvis bortopereres.

De sidste mange år har hun været ”elev” på et familiehundehold, og hun arbejder godt og gerne, nøjagtig som hun gjorde, da hun kunne se 

Igucci HUNDESALON

FRANKRIGSGADE 17, 2300 KBH S DAMMANN85@GMAIL.COM 32 84 00 12


32

DCH / HUNDEEJEREN 2019

Øvelser og ambitionsniveau er tilpasset Whoopis manglende syn, men hun befinder sig godt på banen, på holdet og i en træningssituation. Whoopi fortsætter med at gå til hundetræning så længe, at hun udviser et ønske om det, og det gør hun ret tydeligt.

Skal en hund aflives ”bare” fordi, at den er blind? I dag har både Whoopi og resten af familien vænnet sig til de nye omstændigheder, og Lone og Steen er enige om, at det ikke er et problem at have en blind hund i familien. Men selvfølgelig har det givet dem udfordringer, og de har måtte ændre på nogle rutiner. Whoopi er blevet en smule mere nervøs, hun reagerer hurtigere på ukendte lyde i huset, men hun kan hurtigt beroliges, og så er det ude af hendes system igen. Nogle mennesker ville havde valgt at aflive en blind hund, men for Lone og Steen handler det ikke om den nemme løsning. Det handler om Whoopis livskvalitet. Og så længe Whoopi er glad og tryg og udviser lyst til livet, skal hun ikke aflives ”bare” fordi, hun er blind. Whoopi vil stadig gerne gå tur, hun bliver lykkelig, når husets voksne datter Maria træder ind ad døren, hun vil gerne arbejde, hun besøger gerne naboen Allan, når han åbner lågen ind til sin grund og byder på godbidder. Hun tager selv initiativ til kontakt med dem hun kender, og hun finder selv vejen til græsplænen i deres indhegnede have, når hun skal på toilettet.

Det er da lyst til livet. Whoopis øjne kan ikke længere se, men i maj måned var hun til sit årlige sundhedstjek og alt var fint. Hun har lidt gigt og andre aldersrelaterede problemer, men alt i alt er Whoopi en sund og rask hund på snart 13 år. Artiklen er et uddrag af en artikel skrevet af Christina Holm bragt i DcH Bladet


MRS Hundesalon Allesø-Norden 76, 5270 Odense Tlf. 60 46 81 85

Mrs Hundesalon er en idyllisk, omsorg og kærlig Hundesalon når kun det bedste er godt nok til din bedste ven. Salon ligger i natursmukke omgiver i Allesø, lidt nord fra Odense. Når din hund venter, kan den rende rundt og hygge sig i en stor indhegnet have og når det regner, kan man benytte sig af et venterum, hvor din hund kan gå frit rundt. Hos os er der altid 100% fokus på, at din hund får den bedste behandling både før og efter klipningen, da jeg ligger meget vægt på, at det skal være på hundens præmisser.

30 års erfaring Tandsten og paradentose Knækkede tænder Fejlbid/fejlstillede tænder Emaljedefekter og andre udviklingsfejl Kræftsvulster i mundhule og kæber

Avanceret tandbehandling til din bedste ven Dyrlæge Alfred Mølgård har i de sidste 3 årtier specialiseret sig i tandbehandling hos mindre husdyr tlf. 86 82 70 00  info@silkedyr.dk Brokbjergvej 2, 8600 Silkeborg

www.silkeborgdyrehospital.dk


34

DCH / HUNDEEJEREN 2019

ØSTERBROGADES DYRLÆGER Anne-Mette Kleemann Østerbrogade 56 A, Kælderen 2100 København Ø

Tlf. 35 42 18 00

Mandag: 9:00 - 19:00 Tirs- tors: 9:00 - 17:00 Fredag:

9:00 - 16:00

Lørdag:

10:00 - 12:00 (salg af foder)


DCH / HUNDEEJEREN 2019

Alle hunde er velkommen i DcH.

35


Profile for Agenci Advertising

Danmarks Civile Hundeførerforening - Hundeejeren  

Danmarks Civile Hundeførerforening - Hundeejeren