Page 1

BakkegĂĽrden Vejles ĂŚldste plejehjem


Kig ind på St. Thomas Apotek Få faglig rådgivning om apotekets produkter og få gode vaner med hjem. Vi har altid gode tilbud og god service.

www.vejlestthomas.apotekeren.dk

Åbningstider: Mandag - torsdag: 9.00 - 17.30 Fredag:

9.00 - 18.00

Lørdag:

9.00 - 15.00

Søndag:

Lukket

Nørretorv 1B, 7100 Vejle · + 45 75 82 02 44 · stthomas@apoteket.dk

Medicinsamtaler Kom godt i gang med din medicin

Apoteket kan tilbyde en gratis medicinsamtale hvis Du indenfor de sidste 6 måneder har fået konstateret en kronisk sygdom og derfor har fået ny medicin Du har fået medicin for en kronisk sygdom i mindst 12 måneder og oplever problemer at tage din medicin. Medicinsamtalen kan støtte dig i at få gode vaner og på sigt få den bedste effekt af medicinen.

Bakkegården Plejecenter Bakkegården er beliggende i Vejle Kommune, og er bosted for 61 ældre beboere fordelt på fem bo-enheder, heraf en psykiatrisk bo-enhed.

På Bakkegården handler vi ud fra princippet: Alle gør sit bedste.

På Bakkegården har vi én grundholdning: Livet skal leves – hele livet.

På Bakkegården respekterer vi at mennesker er forskellige, og vi viser hinanden gensidig respekt.

På Bakkegården har vi som mål, at beboerne oplever livskvalitet resten af deres liv. På Bakkegården løfter vi i flok for at være en god arbejdsplads samt et godt hjem for beboerne.

Udover de fem bo-enheder rummer Plejecenter Bakkegården et køkken, en cafe, et dagcenter, træningslokaler, aktivitetsmuligheder, et orangeri samt frisør og fodpleje.

Bakkegården 2019 | 3


4 | Bakkegården 2019

Historien Plejecenter Bakkegården er opført i 1908, og er dermed Vejles ældste plejehjem. Faktisk var ”De Gamles Hjem”, som stedet blev navngivet dengang, et af de første alderdomshjem i Danmark. Stedet var et kæmpe fremskridt og et godt tilbud til gruppen af ældre, der ikke magtede at bo i egen bolig på grund af eksempelvis dårlig økonomi, svagelighed eller manglende socialt netværk. I starten af det 19. århundrede tog den industrielle udvikling for alvor fart i Danmark, og befolkningen begyndt i stort tal at flytte fra land til by. Dagligdagen ændrede sig markant og familiefællesskabet havde det svært. Det gik især ud over de svage ældre, som ofte måtte flytte på fattiggården i stedet for at blive passet i familiens skød. I Vejle var den gruppe ofte henvist til en tilværelse og et liv på Fattiggården på havnen, men det blev ændret, da De Gamles Hjem blev indviet for foden af Koldingvej d. 21. april 1908. Meget er sket siden. Både i samfundet og på Bakkegården, der fik sit nuværende navn i 1969. Det skete i forbindelse med indvielsen af en ny fløj på plejehjemmet.

Bakkegården har været igennem flere forandringer igennem årene I 1995 blev den ældste del af Bakkegården renoveret, og i 2004 blev man færdig med renoveringen af 1969-tilbygningen. Der er nu plads til 61 beboere fordelt på fem afdelinger, og der er stort set altid fyldt op i lejlighederne.

Plejecenter Bakkegården er et populært sted blandt Vejles ældre borgere, hvilket ikke mindst skyldes et veluddannet og engageret personale og Helle Wittig, som har været centerchef på Bakkegården siden 2014. “Bakkegården er et dejligt sted, og det skyldes nok især den kultur, vi har i huset. Personalet er fagligt dygtigt, men det er også mennesker, der vil det her. De gør det, som giver mening for den enkelte borger. For mig er det vigtigt, at man gør en forskel, så beboeren kan se en mening med livet, selvom det kan være hårdt at blive gammel”, siger Helle Wittig, som i øvrigt er uddannet sygeplejerske.

På Bakkegården er der masser af aktivitetstilbud til de ældre Der er mulighed for f.eks. dans, sang og træning stort set dagligt. De ansatte eller nogle af de mange frivillige kræfter arrangerer tit udflugter, og Bakkegården har endda haft en gruppe beboere på kanotur ligesom man hvert år er med i den såkaldte Pensionade. Her mødes beboere fra fem plejecentre i Vejle Kommune til hygge, kaffe, snak og konkurrencer i f.eks. flødebollekast og vandpistolskydning. “Vi vil skabe aktiviteter og et godt liv til vores beboere. Bakkegården er ikke et sted man kommer hen lige før man skal dø. Bakkegården er fyldt med livsglæde og positiv energi”, lyder det fra Helle Wittig.


BakkegĂĽrden 2019 | 5


6 | Bakkegården 2019

Mød

Anna Vedel Anna Vedel er den ældste beboer på Bakkegården.

gede på dørklokkerne, så jeg blev glad da jeg kunne flytte ind her”, fortæller Anna.

Anna fylder 103 år til august, men det kan man bestemt hverken høre eller se, som hun tager imod i den lille hyggelige sydvendte lejlighed på plejecenteret.

Hun savner selv at kunne gå ned i byen for at handle, men tager i stedet flittigt med på Bakkegårdens busture til f.eks. Bilka, Plantorama eller det populære udflugtsmål Spangsbergs Fabriksudsalg i Fredericia.

Rollatoren er en god hjælp i hverdagen, og hørelsen har nok været bedre. Men ellers ser Anna bestemt ikke ud til at være årgang 1916. Hun fortæller, at hun flyttede ind på Bakkegården for knap tre år siden. Indtil da boede hun i en lejlighed på Nørretorv i Vejle. På et tidspunkt besøgte Anna en ven på plejecenteret, og så tog hun en beslutning. ”Jeg blev simpelthen forelsket i stedet, og jeg bestemte mig for, at her ville jeg også bo. Der var også blevet lidt utrygt på Nørretorv, hvor en masse unge mennesker gik rundt og rin-

”Jeg er simpelthen så glad for at være her, og jeg bliver her til jeg skal bæres ud. Personalet er så søde, og de siger aldrig nej til noget. Og så er her trygt”, lyder det fra Anna. Udover de jævnlige mindre udflugter har den seje, søde og imødekommende 102-årige kvinde blandt andet været med på en kanotur. Derudover er Anna med til Søndervig, for at spise frokost og shoppe hvert år.


Arion Nordic er et nytænkende og innovativt selskab, som bogstaveligt talt er bygget på grænsen mellem Holland og Tyskland. Virksomheden er førende på det internationale marked for hjælpemidler til sundhedsvæsnet, og Arion Nordics vaskeprodukter er integreret bredt i den europæiske sundhedspleje. Også på Bakkegården.

Nytænkning indenfor personlig pleje Traditionel vask består af fire handlinger: indsæbning, afskyldning, aftørring samt smøring med lotion eller creme, hvilket kræver meget tid og mange anstrengelser for både plejepersonale og den ældre. Derudover risikerer man at påvirke den ældres sårbare hud ved brug af vand og sæbe, Det kan undgås ved brug af Arion Nordic produktet SWASH, der vasker rent og plejer huden i én proces. SWASH er fugtige engangsservietter eller vaskehandsker, og til én kropsvask bruges i alt otte handsker eller servietter: én til hver del af kroppen. Og ja. SWASH vasker dig helt ren. De bløde fibre i produktet suger snavs, urin og afføring op og efterlader huden helt ren. Og fri for bakterier. Samtidig indeholder servietterne og handskerne en speciel lotion, der både renser, fugter og beskytter huden.

www.swash-shop.com Centerleder på Bakkegården, Helle Wittig, er glad for produktet. SWASH er med til at gøre hverdagen lettere for både personale og den ældre. ”SWASH gør hverdagen mere effektiv for os, men det er vigtigt at sige, at vi kun bruger handskerne og servietterne, når det giver mening. Det gør det f.eks. når den ældre er sengeliggende. Men det sparer os for tid, som vi så kan bruge positivt til blandt at skabe bedre relationer til den ældre, så SWASH er en fordel for alle parter”, siger Helle Wittig. SWASH fås også som cap, og kan på den måde også klare en hårvask uden vand. Men det er vigtigt at understrege, at SWASH ikke erstatter det almindelige bad. Det får beboerne på Bakkegården naturligvis tilbudt som altid. ”Men et bad kan nogle gange være ganske anstrengende og trættende. Især hvis den ældre har stærke smerter, åndedrætsproblemer eller er fysisk handicappet. En traditionel vask kan være en krævende omgang for den ældre, som risikerer at blive hurtigt træt. Og det er der SWASH er en stor hjælp”, forklarer Helle Wittig.


8 | Bakkegården 2019

Mød

Knud Erik Christiansen En anden af Bakkegårdens beboere er 79-årige Knud Erik Christiansen, som har boet på plejecenteret i et par år. Han flyttede oprindeligt ind i en af de nord-

vendte lejligheder, men bad hurtigt om at flytte over på modsatte side af bygningen. Knuds store interesse er nemlig blomster og planter.


”De har det jo bedst mod syd, så det var dejligt at jeg fik mulighed for at flytte”, lyder det fra Knud, som ikke rigtig kan forklare, hvor interessen kommer fra. ”Jeg har faktisk ikke interesseret mig for planter, før jeg flyttede ind her, så det er lidt underligt. Men det er skønt, og jeg får masser af tid til at gå med det”, siger han. Og glæden ved planter er til at få øje på. Både på altanen og i lejligheden er der grønne planter; f.eks. tomater, georginer, ørkenroser og forskellige stauder til haven. Og på vandhanen er der installeret en slange, så vandingen går som en leg.

Knud Erik Christiansen blev ramt af en blodprop for nogle år siden, og Bakkegården har været et vendepunkt for ham. Knud blev lam i højre side af kroppen, og var pludselig fanget i en kørestol. ”For at være ærlig, så havde jeg mistet lysten til at være her. Men jeg har fået livsglæden tilbage, og jeg har nok aldrig haft det bedre. Det er så dejligt at bo her, og jeg har fået masser af venner. Alle er så søde og flinke”, fortæller en tydeligt berørt Knud Erik Christiansen.

Bakkegården 2019 | 9


10 | Bakkegården 2019

Advertorial for VICA Danmark

Orangeriet skaber stor glæde I april 2016 blev en stor drøm til virkelighed, da Plejecenter Bakkegården endelig kunne indvie sit nye orangeri. Orangeriet havde iflere år stået på ønskelisten hos både beboere og centerleder Helle Wittig. ”Beboerne havde længe ytret ønske om at kunne komme ud og nyde de grønne omgivelser i al slags vejr, og til dette formål er et orangeri ganske enkelt perfekt,” fortæller Helle Wittig.

Missionen lykkedes Da en flot donation fra Sundheds- og Ældreministeriet gjorde drømmen mulig, tog Bakke-

gården straks kontakt til Kolding-firmaet VICA Danmark, som kort efter gik i gang med at opføre orangeriet på hele 40 m2. Byggeprocessen gik gnidningsfri, og hele vejen igennem var der et tæt samarbejde mellem Bakkegården og VICA Danmark, så plejecentret fik præcis det produkt, de ønskede. ”Vi modtog gennem hele processen råd og vejledning fra VICA Danmark, så det færdige orangeri i dag står helt skarpt med et udtryk, som både plejecentret og beboerne er glade for og stolte af,” fortæller Helle Wittig.


’Orangeriet bringer glæde hver eneste dag’

Det er tydeligt, at de ældre på Bakkegården nyder at være i den hyggelige blomster- og planterige tilbygning. Smilene er brede, og humøret er højt, så orangeriet betyder virkelig noget i hverdagen.

Efter opførelsen begyndte Bakkegårdens beboere stille og roligt at bevæge sig ud i de fine nye omgivelser. Selvom vejret er dårligt, kan beboerne sagtens nyde udemiljøet, og det sætter de meget stor pris på.

Det er en ren sanseoplevelse at sidde i det lyse orangeri og spise, drikke kaffe eller bare slappe, af omgivet af lys og natur.

Orangeriet forlænger nydelsen af de lyse timer, og beboerne kommer tættere på naturen, selvom de er indenfor. ”Mange nyder at tage fusen på vejret ved at sidde udenfor i orangeriet og nyde både sne og regn helt tæt på. Nu kan de ældre være ude, selvom det ikke er varmt nok. Her er lys og varme næsten hele året, og orangeriet bringer glæde hver eneste dag,” fortæller Helle Wittig. Bakkegårdens orangeri er nemlig bevæbnet med en varmeblæser, så alle planter har gode chancer for at overleve den kolde tid.

VICA Danmark Leverandøren af orangeriet, VICA Danmark, er specialister i at bygge orangerier, udestuer, pavilloner og drivhuse i vedligeholdelsesfrie materialer i højeste kvalitet. Orangeriet er byggeteknisk det samme som en udestue og matcher nutidens byggestandarder. Det gælder lige fra fundamentet, som er i et dybdeisoleret betondæk, lavenergivinduer med indbygget stop-sol funktion i glasset til at tage toppen af solens stråler og varme, til konstruktionen, som er i miljøvenligt formstabilt plast med indlagt aluminium. Læs mere om VICA Danmark på vica.dk

Bakkegården 2019 | 11


12 | Bakkegården 2019

Mød

Lene Skov Lene Skov er 47 år, og er i øjeblikket socialog sundhedshjælper-elev på Bakkegården. Hun har en lang baggrund som ufaglært indenfor plejesektoren bag sig, men har altså nu valgt at få en decideret uddannelse, og på den måde få papir på sine færdigheder. ”I dag er man jo nødt til at have en uddannelse”, som hun siger. Og det er ganske tydeligt, at Lene har det som den berømte fisk i vandet. ”Jeg har før arbejdet en del med udviklingshæmmede, men har valgt ældreområdet, fordi det ganske enkelt er rigtig spændende og interessant. Der er mange fordomme om vores arbejde og hvad vi laver. Det at hjælpe med personlig pleje, toilet besøg osv., fylder bare næsten ingenting. Både beboere og kollegaer er fantastiske at være sammen med”, siger hun. De ældre har en helt speciel form for humor, og så er jobbet utroligt givende.

”I mit arbejder møder jeg hver dag beboere der er glade og trygge ved at være flyttet på plejehjem og for at få den hjælp de har behov for. Der skal faktisk ikke så meget til, og jeg føler virkelig, at jeg med til at gøre en forskel. Og så er der en helt fantastisk galgenhumor i huset”, siger Lene med et smil. Hun opfordrer, uden at tøve, andre til at gå ind i faget. ”Der er selvfølgelig også svære dage. Man knytter sig meget til de enkelte beboere, og når de har det svært, så bliver man selv ked af det. Det skal man kunne holde til. Men har du et stort omsorgsgen, er fyldt med empati og lysten til at gøre en forskel, så gå den her vej jobmæssigt. Det er fantastisk”, lyder det fra Lene Skov.


25 ÅRS ERFARING

I AT SÆLGE BUSSER TIL INSTITUTIONER, PLEJEHJEM, TAXAVOGNMÆND OG HANDICAPPEDE

Vi er autoriseret forhandler af 11 forskellige bilmærker, så ring og book en tid hos en af vores salgskonsulenter. Ole Kæmpe Tlf.: 51 44 50 54 Jørgen Paag Tlf.: 51 43 89 78

Vi tror på, at den største tryghed opnås, ved at du som chauffør kan få alt det, du har brug for ét sted. Som en del af Autohuset Vestergaard A/S kan vi i Rehabiler specialindretning sørge for, at dit transportmiddel ikke bliver en del af de udfordringer din hverdag ellers måtte have.

reha b

iler.d

k

Rehabiler Vejle | Industrivej 43 ∙ 7080 Børkop Rehabiler Odense | Svendborgvej 100 ∙ 5260 Odense S

E R G O M AT E Her træner du balancen og øger blodcirkulationen mens du arbejder.

ACTIVE STOLE De ergonomiske stole opretholder en korrekt holdning og træner kroppen.

ERGONOMISK MUS Tag hensyn til miljøet ved hjælp af denne ergonomiske mus, som oplader mens du bruger den.

STRØM OPSLAGSW H I T E B O A R D TA V L E R Hold det store overblik uden nåle, magneter og tape. Også til whiteboard penne.


14 | Bakkegården 2019

Mød

Kirsten Søballe At kalde Kirsten Søballe for rutineret og stedkendt på Plejecenter Bakkegården er faktisk lidt en underdrivelse.

Men også samarbejdet med de pårørende, læger, psykiatere, diætister og andre faggrupper er vigtig motivation på en arbejdsdag.

62-årige Kirsten startede som ufaglært som 19-årig – altså for 43 år siden.

”Jeg synes den del af arbejdet er utrolig spændende, og jeg har aldrig været ked af at skulle på job. Det er et afsindigt afvekslende og alsidigt arbejde at være social- og sundhedsassistent, og jeg ville ønske, at flere unge vil gå ind i faget. Det er langt mere givende og spændende end folk tror”, lyder det bestemt fra Kirsten.

Kirsten har dog været ”væk” et par gange i forbindelse med uddannelse, men er altså altid vendt tilbage. ”Jeg blev først uddannet som sygehjælper og siden som social- og sundhedsassistent. Og når man har været samme sted i så mange år, så holder man jo af det”, griner hun. Og det er ikke kun de gode kollegaer, der får Kirsten til at træde ind ad døren på Bakkegården hver morgen. Det er tydeligt, at det er mere end ”bare” et arbejde for hende. ”Jeg har vel grundlæggende en stor kærlighed til mennesker. Til deres forskelligheder, livsformer og livserfaringer. Hvert menneske er unikt, og det giver mig rigtig meget at være en del af stedet. Og så kan jeg også godt lide at kunne gøre en forskel for andre”, fortæller Kirsten.

Når man som Kirsten elsker mennesker og sit job, så kan man naturligvis heller ikke lade være med at knytte bånd til beboerne på Bakkegården. Og da det er ældre mennesker, er døden også en del af arbejdet og hverdagen. ”Jeg har set mange afslutninger på livet, og bliver berørt hver gang. Gør man ikke det, så skal man ikke være her. Vi gør alt for at den sidste del af livet skal være så afslappende og smuk som muligt. Vi ved, at vi har gjort en forskel, og at vi har været med til at lede et menneske videre på rejsen. Og så kan døden faktisk være både livsbekræftende og smuk”, fortæller Kirsten Søballe.


Hos Mobility Research er vi kendte for vores kvalitetsproduk¬ter til rehabiliterings- og genoptræningssektoren. Produk¬terne er udviklet til et godt rehabiliteringsforløb for både patient og terapeut. Den rigtige start i et genoptræningsforløb er vigtig. Formålet med rehabilitering er overordnet at sikre borgere/patienter med tabte færdigheder den maksimale livskvalitet gennem et veludført forløb.

NuStep: Øger livskvaliteten Vores produkt NuStep er udviklet til at hjælpe den enkelte med at genvinde og bibeholde den bedst mulige funktionsevne, så hverdagen bliver så smertefri som mulig. ”NuStep giver alle, uanset funktionsniveau, muligheden for at træne deres generelle fysiske form. Her er der tale om alt fra træning af kredsløb og styrke til krydskoordinering og enkeltfunktioner. Helt basalt så er maskinen bygget op omkring det, man kender som en stepmaskine. Forskellen er dog, at du i denne maskine ikke står op, men du sidder ned, så vi har elimineret risikoen for fald”, fortæller Michael Skivesen fra Mobility Research.

Funktioner: Lav indstigningshøjde, ergonomisk sæde, komfortabelt drejesæde, 13 træningsprogrammer, 15 træningsniveauer, belastning fra 5 til 1400 watt, stort og letlæselig LCD-display, sædeposition & træningsniveau vises i display, lagring af træningsdata og eksport via USB, indbygget pulsmåling og hjertefrekvensprogram, fleksible håndtag, vægtkapacitet 272 kg., mulighed for XL sæde, fodStraps monteret på pedalerne til fastspænding af fødder.

blive stærkere på hver sin måde. Og på Bakkegården er man glade for NuStep. ”Den rammer bredt, så alle vores beboere har glæde af den, og får dermed langt mere motion og bevægelse ind i hverdagen. Den kører mange gange hver eneste dag, og er uden sammenligning den maskine, som vi bruger flittigst”, fortæller Bakkegårdens leder, Helle Wittig.

Maskinen er helt unik, da den tilpasses den enkelte bruger, så alle har muligheden for at teste grænser og

Fysioterapeuternes foretrukne værktøj til stand, funktions og gangtræning LiteGate skaber et sikkert og trygt miljø for patienten. Kan bruges til alle patienter med neurologiske, ortopædisk og sports-relaterede skader. LiteGait bringer sikkert patienten fra siddende til stående, samtidig er det let at justere vægtaflastningen.

Funktioner: Elektrisk hejs, batteripakke, 1 sejl/sele sæt, 2 skridt seler og 1 justerbar barre. Samtidig følger 3 timers træning/uddannelse med ved køb af systemet og 2 fri pladser til næst kommende seminar.

Mobility Research | Nørhedevej 44 | 8600 Silkeborg | Tlf.: +45 8680 1807 | Mail: info@mobilityresearch.dk


B

SK

HÅND T ·

KLÆDER · BA D

EM

ÅT

TE

R

·

B

A

D

E

D

Æ

E

H

B

R

E

O

T

F

R

Æ

K

·

R

U

G

S UN

O · S

PU ED

G LA FSK

· H OV

N

BOOK EN GARDINBUS HJEM TIL DIG

P U D E R · DY N E R VED

ÆRMNING · GARD

HYGEBJERG GARDINER +45 75 82 04 00

ER

R

O · H

INE

N

· V I

A

G

SK

L

E

Y

D

T

·

S

E

K K

E

R

·

F

O

RK

DE

PYNT R ·

E P U DE R · P LA

ID

ER

· S E

N

G

E

L

IN

N

Profile for Agenci Advertising

Bakkegården - Vejles ældste plejehjem  

Bakkegården - Vejles ældste plejehjem