Page 1

AGEDRUP KIRKE

AGEDRUP SKOLE

129

AGEDRUP SOGNS BEBOERFORENING

APRIL 2016 NR. 129 22. ÅRGANG 

21-årige Marc, der som barn var i aflastningspleje i Agedrup, har købt den gamle fattiggård. Nu bor de tre tidligere plejebørn, Kris, Christoffer og Marc sammen i huset. De hjælper hinanden med det praktiske.

KOLLEKTIVET PÅ AGEDRUPVEJ Marc Detlefsen har selv været i aflastningspleje hos Karen og Søren Bender på Gåseholmvej i Agedrup, og her er hanblevet gode venner med 22-årige Kris og 23-årige Christoffer, som nu er rykket ind i hans hus. Marc og Christoffer laver aftensmaden, og Kris ordner opvasken. Det sker dog af og til, at Karen Bender ringer og inviterer sine gamle plejebørn på middag. -I kan lige så godt komme over til os og spise, for vi har lidt for meget, siger hun. Drengene lægger ikke skjul på, at de har lært meget af plejeforældrene.

KIRKEBLADET LÆS bl.a. om Kirkegårdsdiget skrider, Nu kommer det nye orgel, Vi fejrer pinse, Sognepræstens 25-års jubilæum, Konfirmationslisten og Holger er fundet!

S. 24-32

Brygmesterens triumf S. s. 3 Brygmesteren!

Nu kommer det! s. 24

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


AR

Agedrup Bullerup Petanque

AGEDRUP RUNDT udgives af Agedrup Sogns Beboerforening Agedrup Skole Agedrup Kirke

RED. ADRESSE Hulvejsbakken 21 5330 Munkebo

erik@fjordager.com Tlf. 6610 7575

ABONNEMENT

Bladet uddeles gratis i lokalområdet. Abonnement: 100,- kr./6 nr. Kontakt: Hans Jørgen Zinther, hj@zinther.dk 4042 5213

REDAKTION Erik Schmidt (ansv. red.)

KIRKEN

Lene Bischoff-Mikkelsen Karin Ritter Hans Ove Nielsen

BEBOERFORENINGEN Hans Jørgen Zinther Ole Christiansen

6610 7575 6610 8057 6085 6530 6610 7510 4042 5213 6610 7597

SKOLEN

Martin Dyrgaard Rasmussen

ADMINISTRA TION ADMINISTRATION Hans Jørgen Zinther, leder 4042 5213 Ole Christiansen, annoncer 6610 7597 Hans Ove Nielsen, regnskabsfører 6610 7510

KOORDINERING Lene Bischoff-Mikkelsen, Karin Ritter, Jan Frederiksen, Erik Schmidt, Hans Jørgen Zinther, Ole Christiansen, Hans Ove Nielsen

PRODUKTION

Af Peder Nielsen ■ Så triller kuglerne igen! Efter kalenderen er foråret kommet. Vi starter ny sæson for 16. gang. Vi holder åbent hus lørdag 9.april 2016 fra kl. 10.00 til kl. 12,00. Sted: Banerne ved Agedrup Skole. Alle er velkomne til at møde op og prøve det hyggelige spil som er for alle aldre. Vi er ca. 50 medlemmer, vi spiller i sommerhalvåret mandag og torsdag aften fra kl. 18.30 og så længe vi har lyst. Vi spiller en intern turnering, og for dem, der har lyst, er der mulighed for at deltage i stævner med andre klubber. Vores interne turnering er sponseret af Super Brugsen Bullerup. Banerne er totalt renoverede og rigtige gode at spille på. Vi har et rigtig godt sammenhold, hvor alle taler med alle. I vinter halvåret holder vi klubaften hver anden tirsdag, hvor der spilles dart, kort og hvad der ellers er lyst til. Vi håber mange vil besøge os 9. april og prøve spillet på vore gode baner. Kugler kan lånes. På trods af at kontingentet kun er kr. 25,00 om måneden, er den første måned gratis. Yderligere oplysning kan fås hos Peder Nielsen tlf. 2011 7883. Vel mødt til åbent hus.

Foredrag i Lokalhistorisk Forening 6. april ■ Onsdag den 6. april kl. 19.00 i Fællesrum Nord på Agedrup Skole. Tidligere bysbarn, Preben Lindegaard, kommer og fortæller om „ Udskiftningen i Bullerup i gamle dage, årene frem til 1850". Alle er velkomne. M. v. h. Agedrup Sogns Lokalhistorisk Forening.

Landsindsamlingen Kræftens Bekæmpelse

Fjordager Tekst & Reklame GraphicCo

OMDELING Thomas Olsen, 6010 1499

DEADLINE Stof til næste nummer, der udkommer ca.1. juni 2016 skal være redaktionen i hænde senest den 8. maj 2016.

■ Søndag den 3. april kommer Landsindsamlingen forbi din dør, og vi håber du vil tage godt imod vores indsamler. Hvis du vil vise flaget og gøre en forskel, kan du melde dig som indsamler direkte hos Tinna & Jonatan Rosendahl, Lunden 74, mobil 41104087.

Nr. 129 - APRIL 2016

Agedrup Sogns Lokalhistoriske Forening og Arkiv ■ Vi har den 24. 2. 2016 afholdt generalforsamling. 20 fremmødte hørte på formandens beretning. -Et aktivt år i forening og arkiv. Flere fra bestyrelsen har været på kursus, så nu kan vi også komme i gang med digitalisering af billeder. I september havde vi en fotoudstilling med på Fjordens Dag. Senere i september havde vi besøg af Palle Vennekilde, som fortalte om sin barndom i Bullerup, livet som garder og endelig om sit liv på landevejen. En meget fornøjelig aften. Til SuperBrugsens 115 års jubilæum deltog vi med en fotoudstilling, og en video. Det gav en del nye medlemmer. Valg til bestyrelsen: Bent Åge Due Rasmussen - genvalgt Merete Sørensen, kasserer - genvalgt Kirsten Rønn, suppleant - genvalgt Torben Sørensen, revisor - genvalgt Arkivets åbningstider: Første mandag i måneden fra kl. 16.00-17.30 (lukket juli og august). M.v.h. bestyrelsen.

Cirkus Dannebrog aflyste ■ Cirkus Dannebrog har været igennem et omtumlet liv de seneste måneder, og forestillingen i Bullerup blev aflyst, selv om det lykkedes at få den øvrige turnéplan til at fungere. Til Fyens Stiftstidende sagde Agnete Enoch: - Vi er utrolig kede af, at vi ikke kommer til Bullerup, hvor vi har været i 39 år og nærmest kender alle. Men det kan ikke lade sig gøre.


BRYGMESTER STOBBES STILLE TRIUMF Søren Stobbe fra Bullerup, der oprindelig er dataingeniør, blev som brygmester på Midtfyns Bryghus for nylig hædret for „årets ølnyhed“, “Russian Imperial Stout” Søren Stobbe begyndte som amatørbrygger i hjemmet i Bullerup, men er nu brygmester på Midtfyns Bryghus, der har fået adskillige hædersbevisninger og omsætter for næsten 9 mio. kr. årligt.

Af Erik Schmidt For fjerde gang på 10 år vandt Midtfyns Bryghus i marts 2016 titlen som brygger af „Årets ølnyhed“. Den kraftige og egetræslagrede „Russian Imperial Stout“ fra det fynske bryghus var ifølge Danske Ølentusiasters smagsløg bedst i hele landet i kategorien „6 % og derover“. Der var ikke færre end 1.200 danske ølnyheder at vælge imellem, men 24% af stemmerne blandt de fem finalister tilfaldt den sorte, fynske stout. Søren Stobbe fra Bullerup har sin store andel i den succes, som Midtfyns Bryghus har opnået. Der omsættes i dag årligt for næsten 9 mio. kr., og øl fra det fynske bryggeri har fået flere danske og internationale hædersbevisninger. Det er Eddie Szweda, der ejer bryggeriet, men det er Søren Stobbe, der er brygmester.

slagterbutik i Brobyværk og sendte sin første øl på markedet i 2005. Året efter blev det overtaget af Eddie Szweda, der kom fra en stilling som key account manager hos Svansø Foods. Samme år sendte bryghuset seks nye øl på markedet. I sommeren 2013 flyttede bryghuset fra slagterbutikken til moderne og tidssvarende faciliteter i Årslev, hvor der blev installeret et helt nyt bryganlæg. Det var netop i forbindelse med udvidelsen og flytningen, at Søren Stobbe blev ansat som brygmester. Siden 1999 havde Søren gået og håndbrygget på et 25 liters anlæg i hjemmet i Bullerup, mens han passede sit arbejde som dataingeniør. Det var et stort spring, og det skortede ikke på advarsler om at gøre hobby til arbejde. Men Søren Stobbe var blevet gode venner med Eddie Szweda. SÅDAN EN SLAGS HANGAROUND

UDVIDELSEN OG NY BRYGMESTER

Midtfyns Bryghus startede i en nedlagt

derne på en ølsmagningstur på Midtfyns Bryghus, og senere mødte Søren Eddie til ølfestivaller. -Jamen, så efterhånden opstod der et venskab, og jeg og en kammerat hjalp til ved ølsmagningsarrangementer på bryghuset. Vi faldt bare i hak, og jeg blev sådan en slags hangaround! Søren Stobbe havde i alt arbejdet 13 år i databranchen. Fra Mærsk Data fulgte han med, da IBM overtog firmaet og lokaliteterne på Bullerup Skovgaard, hvor nu Al Salahiyah-skolen hører til. Men der var opstået en del uro på IBM med fyringsrunder, det flyttede til Sivlandsvænget, og arbejdsforholdene var ikke, hvad de havde været, så Søren sprang ud som brygmester, og det er han glad for i dag, selv om hans arbejdstid er forøget ud over de 37 ugentlige timer. -Til gengæld er det da dejligt at få et skulderklap i form af Danske Ølentusiasters pris. Det motiverer én til at at gøre sig umage.

Mens han arbejdede på Mærsk Data på Bullerup Skovgaard, var medarbejAGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

3


4

IKKE NOGEN PLAN B FOR LARS A Lars Arvad er med Odense Smmerrevy tæt på sin store drøm, men han løber også en stor risiko økonomisk og karrieremæssigt. Han har dog ikke nogen Plan B. Alles wird gut! Nr. 129 - APRIL 2016


Af Erik Schmidt -Kommer du ikke ud på mit nye kontor i Langeskov, så kan vi snakke der? Det er sidst på eftermiddagen, og Lars Arvad har været i København til dryp-prøve med revyskuespillerne. Det kalder han det, inden det for alvor går løs med 14 dages intensiv træningslejr op til premieren på Odense Sommerrevy. Det er den 4. maj. Den foretagsomme revydirektørs forældre, Jan og Susanne, har bryllupsdag, så der skal også lige købes blomster, inden butikkerne lukker. Der er hundrede ting, der skal nås, og „kontoret“ er en 608 m2 stor fabrikshal, som Lars lige har købt og overtaget sammen med en anden Fjordagerdreng, Michael Eglin, der er indehaver af Mic Productions, som i øvrigt er underleverandør til Odense Sommerrevy. Fabrikshallen skal da lige indrettes og fikses op. Domicilet ligger geografisk godt ved motorvejen, for både Lars og Michael har de senere år udvidet deres aktionsradius betragteligt. For Lars Arvad er de store aftaler på plads. Sponsorater. Annoncer. Telt. Byggetilladelse. Lejeaftaler. Brandvæsen. Køreplader og toiletter. Mad og drikke. Bar. Spiritusbevilling. Garderobe. Frivillige. Og det, det hele handler om: Revyen. Teksterne. Musikken. Skuespillet. Scenografien. Koreografien. Lys og lyd. Det kunstneriske show. ENDELIG RIGTIG SKUESPILLER

Lars Arvad er skuespiller. Og han glæder sig til inden længe at kunne overlade de resterende praktiske opgaver til produktionschef Frank Thierry, så han kan koncentrere sig om skuespillet sammen med revykollegerne Brian Lykke, Vicki Berlin, Ditte Gråbøl, Thomas Mørk og instruktør Anders Lunddorph Mens Lars som meget ung var i gang med større opsætninger på semiprofessionelt plan, kæmpede han i flere år for at blive rigtig uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole, der i dag hedder Den danske Scenekunstskole. Allerede som 19-årig stod han i spidsen for amatørrevyen Panik i Teltet, som hurtigt fik tag i lokalpublikummet. Men Lars havde større ambitioner. Hanvar besat af de skrå brædder.

Da han ikke blev optaget på skolen det første år, begyndte han at læse på lærerseminariet. Da han ikke kom ind det andet år, læste han videre, men da han tredje år kom ind på skolen i Aahus, afbrød han sin læreruddannelse. Sketchen og den humoristiske monolog var hans styrke, men på skolen prøvede han kræfter med flere genrer og fik dybde i sine karakterer, og han lærte at synge. Hans afgangsopgave var et projekt med Osvald Helmuth-viser. Da han fire år senere forlod teaterskolen i Aarhus var han ikke i tvivl om, hvad han skulle: Hjem og lave revy! HJEMME ER BEDST

Følelsen er god, siger han. -Jeg føler, jeg er kommet hjem. Men der skulle gå 16 år, inden Lars Arvad var, hvor han gerne ville være. Business er ikke hans metiér. Men det er en nødvendig disciplin, hvis man vil tage turen fra Butikstorvet i Bullerup til Engen i Fruens Bøge, fra Panik i teltet til Odense Sommerrevy. -Vi har sponsorater for 1.1 mio. kr., men vi skal altså stadig fordoble Vinterrevyens omsætning. Odense Sommerrevy skal helst sælge 15.000 billetter. Der skal omsættes for 7 mio. kr. Lars Arvad indrømmer da også, at det har været en udfordring. -Det har været en kæmpeudfordring. Det er skideskægt, men der er meget, jeg har skullet lære, og jeg har brug for masser af sparring. Derfor er han glad for at have fået Odense Teaters tidligere leder, Kasper Wilton ind i bestyrelsen, hvor der i forvejen sidder erfarne erhvervsfolk med kompetencer inden for økonomi, innovation og forbrugeradfærd. Wilton har ry for at kunne koble kunstnerisk niveau med bundlinje. Men direktøren for det hele er tilfreds med udviklingen. -Det går godt. Vi har solgt en tredjedel af billetterne. Jeg kan jo ikke forstå, at de ikke er revet væk, men erfaringen fra andre, lignende kulturevents er, at de fleste billetter sælges de sidste otte uger op til premieren. Så nu venter vi på hr. og fru Jensen. 63 FRIVILLIGE

Der er eventyrstof i fortællingen om Lars

Arvad og sommerrevyen. Én af historierne er den om familien, vennerne og lokalområdet. Lars Arvad kan noget, som ingen andre revydirektører i Danmark kan. Han kan mobilisere en stor familie og en stor vennekreds, der oftest ligesom Lars selv kommer fra Seden-Agedrup-området. Direktøren er simpelthen rar og nem at fatte sympati for, og det er nok baggrunden for, at folk står i kø for at hjælpe. Han skal ikke ud og trygle folk om at hjælpe. -Folk spørger selv, om der er noget, de kan hjælpe med. Det kan være i garderoben, ved billetterne, i bagbaren eller ved popcornmaskinen. Vi har indtil nu et frivilligkorps på 63 personer, der hver binder sig til fem vagter. GAMLE KLASSEKAMMERATER

En anden historie er den om barndommen og de to klassekammerater, der nu er blandt hans vigtigste samarbejdspartnere. Lars Arvad og Michael Eglin har gået i parallelklasse på Agedrup Skole og de fandt sammen med Kenneth Krappe i 10. klasse. Kenneth laver i dag gennem Partnerhouse Reklamebureau reklameopgaverne for Odense Sommerrevy. De var alle tre med i Fjordagerscenen. Lars som skuespiller, Michael primært som tekniker og Kenneth som lidt af hvert, men hans evner inden for grafisk opsætning og reklame viste sig snart. Sammen optrådte de lejlighedsvis som Olsen Banden. Det var ret komisk, for de lignede. I dag har de hver deres virksomhed inden for de områder, der allerede tegnede sig i 10. klasse. Også på Agedrup Skole optrådte de på scenen fra de var 13-14 år. Lisbeth Dyrholm og Erik Schmidt satte i en årrække store teaterstykker op sammen med valgholdene, og Lars havde én af hovedrollerne i både „Gøngehøvdingen“ og i „Skatteøen“. Han havde dog i første omgang valgt sløjd, men det var Lisbeth Dyrholm, der er mor til berømte Trine, ikke tilfreds med. Hun havde tidligere oplevet Lars sammen med blandt andre Tommy Johansen ved skolefester i rollerne som Dirch og Ulf, Fortsættes på næste side...

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

5


...fortsat fra forrige side.

og hun mente han ville spilde sit talent. -Så jeg blev kaldt til orden, og så gjorde jeg som Lisbeth sagde, husker Lars. Så gik det slag i slag. Sammen med Jimmi Nielsen slog han senere en seddel op i Brugsen med tilbud om underholdning ved private fester. DEN STÆRKE DRØM

En tredje historie er den om den stærke drøm. Det er bemærkelsesværdigt, at Lars Arvad allerede 17. august 2000 i en artikel i Fyens Stiftstidende, fortæller, at han drømmer om at komme til at lave revy på Engen ved Fruens Bøge, og at det 16 år senere lykkes at fuldføre drømmen. -Hvorfor ikke tænke stort, siger den da 20-årige lærerstuderende. Nu er han der. Den stærke drøm og det hårde arbejde har båret frugt. Setuppet er klar. Der sælges billetter. Engen i Fruens Bøge ligger for Lars Arvads fødder. INGEN PLAN B

6

Men hvad med risikoen? Der er penge, prestige og professionel karriere på spil for landets yngste revydirektør. -Jamen, det er da et sats, og der er pres på mig. Jeg skal jo kunne betale regningerne, så jeg er nødt til at have øjnene på bolden hele tiden. Det skal lykkes. Jeg har høje forventninger til mig selv og andre. Lars Arvad får et mere alvorligt udtryk i øjnene, og stemmen bliver fastere. Det her er vigtigt for ham. -Hvis ikke jeg nu arbejder hårdt og gør alt, hvad jeg kan, så vil jeg senere kunne bebrejde mig selv, at jeg missede chancen. - Men så længe jeg føler, at jeg gør mig umage, så længe jeg gør hvad jeg kan, og så længe jeg går træt i seng hver dag, så kan jeg om et stykke tid se mig tilbage og tænke: Hvis det ikke lykkedes at få succes med Odense Sommerrevy, så skyldtes det, at odenseanerne ikke ville den. Lars Arvad har altså ikke nogen plan B. Og så alligevel. -Jamen, så må jeg jo tilbage til læreruddannelsen og gøre den færdig! siger han og slår en skrannerlatter op. ■

21-ÅRIGE MARC KØBTE D Tre af Karen og Søren Benders tidligere plejebørn bor nu sammen i den Af Erik Schmidt 21-årige Marc Detlefsen har, siden han var seks år, været i aflastningspleje hos Karen og Søren Bender i Agedrup. Her mødte han blandt andre Christoffer Vilmand og Kris Jeremiassen, der i dag er henholdvis 23 og 22 år, og begge som børn havde været på Udby Behandlingshjem, men altså også var havnet hos plejefamilien på Gåseholmvej. Fælles for de tre unge knægte er, at de har bevaret tilknytningen til deres tidligere plejeforældre, og nu har de slået sig ned i en spytklats afstand fra Karen og Søren. Marc, der i dag har arbejde på Exhausto ventilationssystemer i Langeskov, har nemlig for nylig købt „den gamle fattiggård“ på Agedrupvej i Agedrup. Hans bedste ven, Christoffer flyttede ind, og Kris stod også og kunne bruge et værelse. -Marc har jo købt hus, og der står et værelse klar til dig, hørte Kris gennem Karen. I dag bor de tre tidligere plejehjemsbørn sammen i det, som Karen kalder for „Kollektivet“. Marc kalder hun lunt for „direktøren“. Det er nemlig Marc, der bestemmer. Det er ham, der betaler. De to andre hjælper til med forbrugsudgifterne, men bor gratis hos deres gode ven. De spiser som regel sammen og har kun få husregler. Man skal rydde op efter sig selv, og der må ikke ryges i det 132m2-store hus. Marc og Christoffer laver som regel aftensmad, og Kris ordner opvasken. EN DEL AF FAMILIEN

Selv om Marc formelt set ophørte med at være plejebarn for lang tid siden, er han i daglig kontakt med Karen og Søren. Han har ingen kontakt med sin far, og moren bor inde i Odense. -I starten mente Karen og Søren ikke, at de kunne holde mig ud mere end tre måneder. Jeg fulgte alt for tæt efter dem, jeg klistrede mig op ad dem.

Nr. 129 - APRIL 2016

„Kollektivet“ kalder Karen Bender de nye beboe

Men i dag føler Marc sig som en del af deres familie. -Jeg er med til alle deres fødselsdage, og når Karen har fødselsdag, så får jeg ingen indbydelse. De regner bare med, at jeg kommer. Han er også blevet inddraget i hele den verden omkring hestetrav, som Bender-familien er en del af. Sønnen Ole er travtræner, og han har mange heste stående i stalden hos sine forældre. -Der kommer mange i staldene, og jeg har fået en stor omgangskreds ved at hjælpe til der. Desuden har Marc en tjans på væddeløbsbanen i Sanderum som målfotograf. Kammeraten Christoffer hjælper også til på kontoret med at indtaste resultater til Danske Spil. Den 21-årige husejer føler, han har lært meget af plejeforældrene. -Søren er en faderfigur for mig. Han har altid gået og lavet noget prak-


DEN GAMLE FATTIGGÅRD gamle fattiggård i Agedrup, som “direktøren” stiller til rådighed!

købt så meget, at hun kan invitere os. Der er ingen tvivl om favoritretterne. Det er rullesteg med grønne bønner, forloren hare eller karbonader. Altid med kartofler og godt med brun sovs til. NØDVENDIG OVERBÆRENHED

ere i det gamle fattighus på Agedrupvej. Det er „direktøren“, Marc Detlefsen, til højre.

tisk. Han kan alt med sine hænder. Jeg har jo fulgt med og lært meget af ham. Men der er også noget andet, som de unge knægte har fået med af Søren. -Det var så dejligt at køre i bil med ham, for han fortalte altid historier om det, vi så. -Det kan jeg rigtig godt lide, siger

Kris, der heller ikke lægger skjul på, at Karen har sin andel i, at han gjorde sin afgangsprøve på Agedrup Skole færdig. Det sker stadig, at Karen inviterer på aftensmad, og det elsker de tre kammerater. -Så ringer hun og siger, at de har lidt for meget mad, men hun har med vilje

Karen og Søren Bender har i alt haft 25 plejebørn.

Karen og Søren Bender har haft plejebørn i perioden 1990-2014. Som regel har de haft to-tre fastboende og et par stykker i aflastning ad gangen. 25 børn har på den måde haft en andet hjem hos dem. Det startede med, at sønnen Ole kom hjem fra travbanen og sagde: „Der går en dreng, der fryser ude i staldene. Har du ikke noget tøj til ham, mor!“ Drengen begyndte at komme hos Karen og Søren, og ved kommunens mellemkomst blev der etableret en plejeordning. De fremhæver samarbejdet gennem mange år med Henning Løfvall fra forvaltningen. -På et tidspunkt boede vi fire religioner under samme tag. Vi havde en iraner, en somalier og to vietnamesere. Hos Karen og Søren har plejebørnene indgået i familielivet og hjulpet til under mottoet „frihed under ansvar“. De to beskriver hinanden som meget forskellige. -Karen ser altid det bedste i alle, og jeg er mere sådan..., går det nu, du behøver ikke at være her, det er dit valg! -Jamen, vores plejebørn har da flyttet dig, bryder Karen ind. -Søren er blevet mildere med årene! Det indrømmer Søren, der selv er vokset op med disciplin og orden. -Der skal også samtale og overbærenhed til. Jeg er blevet mere overbærende. Vi har ikke haft to, der var ens.

Gårdspladsen er revet. Det sætter Søren og Karen pris på.

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

7


8

Nr. 129 - APRIL 2016


DA SUPERBRUGSEN FYLDTE 115 ÅR Udstilling af gamle køkkenredskaber, fotos, fedtemadder og folkemusik

Bestyrelsen var klædt ud, som om det var gamle dage. Fotos: Ole Madsen

Af Jette Andresen, formand SuperBrugsen Bullerup

Kia Thrane og Henning Dyrehauge studerer Lokalhistorisk Forenings udstilling.

Svend Grønnemose og hans spillemænd, skabte stemning ved fødselsdagen.

LETTERE MASKINER

Der bruges nu lettere maskiner til at grave renderne ved nybyggeriet Bullerupparken, hvorefter der hurtigt bliver fyldt op med beton til fundamenterne.

Bygherren har sørget for at få anlagt vejene i området, så underlaget for køretøjerne og arbejdsredskaberne kan køre på et stabilt underlag.

I anledning af 115-års-fødselsdagen for nylig hos Brugsen i Bullerup, havde bestyrelsen sørget for udstilling af gamle køkkenredskaber og var selv klædt ud som i gamle dage. Der blev serveret fedtemadder, spegepølsemadder og bryggeriet Refsvindinges Ale nr. 16. Lokalhistorisk Forening deltog beredvilligt i løjerne og havde arrangeret en stand med billeder af bl. a. Brugsen gennem årene, men også af sognet som helhed. Bestyrelsen derfra fortalte beboere og kunder om, hvad de kunne se på billederne. Den stemningsskabende musik stod vores lokale Svend Grønnemose og hans gode spillemænd for. De spillede dejlig gammel folkemusik, så alt stod i tidens tegn, og Brugsen blev fejret med en dejlig dag med kunderne. Af Ole Christiansen Byggeriet af de 38 huse på Brolandvej bliver som tidligere beskrevet lidt forsinket af vandproblemerne. Problemet planlægges løst med anlæggelse af et antal store faskiner. Sagen er den, at undergrunden er sand og grus, som i sig selv er lidt ustabilt, hvorfor de gravede render let skyder sammen igen. Man løser det ved at bruge lettere maskiner til at grave renderne, hvorefter der hurtigt bliver fyldt op med beton til fundamenterne. I forvejen har bygherren sørget for at få anlagt vejene i området, så underlaget for køretøjerne og arbejdsredskaberne kan køre på et stabilt underlag. Byggeriet kræver meget af entreprenøren, men der er styr på tingene, og det er spændende at se dem håndtere det. AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

9


OVERDEGNENS LANDSBYKRØNIKE - Agedrup Sogn 1872-2016 II del

SYGDOM OG LÆGER I AGEDRUP SOGN (2)

I forbindelse med nedlægningen af lægehuset i Bullerup skriver Ib Holdt her første del af en mini-serie om sygdommenes og lægernes historie i Bullerup 1872-2016 Af Ib Holdt, krønikeskriver

vil det, nu kommer der en trussel, så“må gårdmændene køre Ægt“. Det står virkelig i protokollen. Ægtkøren var noget bønderne skulle for enevoldskongen, men det har de altså ikke glemt ovre i Kølstrup. De sidste beretninger om ægtkørsel i Agedrup er i 1700-tallet.

Agedrup Sogn var i 1800-tallet et meget fattigt sogn. På nogle områder var beboerne forud for de omliggende sogne. Da de byggede et forsamlingshus i 1905 var det for alle. Brugsforeningen fra 1901 var også et solidarisk lærestykke. SOGNERÅDET UTILFREDS I 1866 gik 30 beboere I Rynkeby er der nu en ny sammen og startede en sylæge, Dr.Wiberg, han har gekasse. Kontingentet var mange patienter i Agedrup 20 øre for kvinder og 30 øre Sogn blandt de fattige. Det for mænd pr. kvartal. Hvert var dem, der var i Sygekaskvartal gik først lærer Nielsen. Gårdejere måtte ikke sen i Vester Kærby og sevære i Sygekassen. Ib Holdt nere lærer A.G. Clausen Sognerådet foreslår takLokal krønikeskriver rundt efter pengene. sterne: Agedrup – Odense t/r Sygekassen i Agedrup - 5kr. og Agedrup – Rynkeby var også en begravelseskasse. Det var t/r- 2 kr. meget om at gøre, at man kom anstænDr.Wiberg tilbyder at gøre turen til dig herfra. Agedrup for 2 kr. Medlemstallet gik ned i 1880’erne, Sognerådet er utilfreds med, at læge men i 1892 blev Sygekassen anerkendt Wiberg både skal have for kørsel og syaf Staten, da var der 76 medlemmer. gebesøg. SYGEKASSEN OG LÆGERNE

I slutningen af 1800-tallet tilslutter mange i sognet sig til lægen i Rynkeby, Dr. Petersen. Sognerådet er ikke fri for at blande sig. I dettes protokol står der, at de sammen med Sygekassen anmoder læge Petersen „at moderere sit honorar for lejlighedsbesøg, hvortil han ikke er kaldet“. Den 26. juni 1902 vil sognerådet vide om Sygekassen er villig til at gå med til, at der hentes køretøj. Hvis ikke de

AFTALE MED VOGNMAND

Sygekassen i Agedrup mener, at det er deres sag. Sognerådet skal ikke blande sig i en statsanerkendt sygekasses handlen. Sygekassen får nu en aftale med gårdmand Søren Nielsen i Agedup, han vil hente og bringe lægen i Odense eller Rynkeby for 5 kr. Næste gang sognerådets formand er i Odense, laver han en aftale med vognmand Karstensen i „Hotel Postgården“ om lægekørsel til Agedrup.

Nr. 129 - APRIL 2016

For at gøre en lang snak kort indføres i Protokollen ved næste møde . „Hvis man har brug for en læge, henvender man sig til et sognerådsmedlem, som udbetaler buddet 10 øre, hvorefter dette går til telefonen og kalder Karstensen eller lægen i Rynkeby“. Sådan. DEN FÅMÆLTE LÆGE

Den 24. juni 1906 var der generalforsamling i Sygekassen i Bullerup Skov, det var jo Skt.Hans, så de fik også en sving om under de grønne bøge. Det var fest,rigtig fest. Pastor Boesen indviede Sygekassens nye fane. Foreningen meddeler ved denne lejlighed, at den nu har skrevet kontrakt med lægerne Jantzen og Schroll i Odense og J. Wiberg i Rynkeby. Wiberg var en streng og fåmælt læge, f.eks. aflagde han hyppige sygebesøg hos en ung kvinde med tuberkulose. Under disse besøg sagde han ikke et ord. Da foråret kom, erklærede han kort: „Nu kommer hun sig“. Og det gjorde hun. Hans besøg ophørte denne dag. DET AFHOLDTE LÆGEPAR

I 1909 kom ægteparret Bichel til Rynkeby, de var begge læger og blev særdeles afholdte. Dr. Bichel anbefalede manden at drikke en snaps eller to på fastende hjerte hver morgen, et råd som mange fulgte til punkt og prikke for helbredets skyld. Dr. Bichel var lidt blød af natur, men fru Bichel var „mere hård i det“. Det var hende, der skar bylder og trak tænder ud. Han havde en stædig islandsk krikke, som ingen kunne få til at gå forbi en busk o. lign. , så væddede han med folk om, at det kunne han sagtens få den til, og så gik krikken roligt og fredeligt forbi buske og træer, eller hvad det nu var væddet om. Sønnen Henrik Bichel skrev i avisen, da faderen var død: „Min far Dr. P. Bichel og hans kone sled sig op i den store praksis i Rynkeby. Der var ingen vagtordning ud over ferieafløsning. Den 13. sept. 1934 stod at læse i avisen, at Dr. Bichel var fundet død på sin mors grav i Tolne ved Frederikshavn


„både nerverne og hjertet var stærkt angrebne“. Behandlingsmetoderne var dengang noget barske. En ung pige i Rynkeby havde længe lidt af blegsot, blodmangel. Hun blev behandlet med „Smedeskæl“, jernspåner fra forhammeren, men hun havde svært ved at tåle kuren, så fik hun natron, det hjalp. STRØJBERG OG DE BILLEDSKØNNE

I 1930’erne slog en læge sig ned i Dræby, Dr. Langkjær . Da afstanden til Dræby fra Agedrup jo unægtelig er en del kortere end til Rynkeby, var der en del, der nu tog til læge i Dræby. Sygekassen holdt hvert år fest med spisning i Forsamlingshuset. I protokollen står der altid, hvem de inviterede med til festen. I mange år helt til 1950 deltog Rynkebylægen med hustru. I Rynkeby afløste Jørgen Strøjberg ægteparret Bichel. Strøjberg var en festlig mand. Hans kone og to døtre var billedskønne. Rygtet kom helt til Agedrup. Hvert år inden krigen tog de til Paris og udstyrede sig, de blev fotograferede til mode – og ugeblade. Der var 14 kakkelovne i lægeboligen. En noget magelig stuepige følte under den store rundgang efter aske en stor vandladningstrang. Hun løftede op i skørterne og satte sig over askeskuffen. Åh nej. Åh nej, skoldhed damp afficerede hendes bagdel alvorligt. Støjberg forevigede begivenheden med et lille vers: Thi kaldes hun fra denne stund Marie med den brændte bund.

betydning, en landlæge i den gamle forstand. Svendsens efterfølger Dr. Bjerre flyttede praksissen til Langeskov, han havde stadig kunder i Agedrup. De tog med skolebussen helt til Langeskov, når de havde behov for læge. Knud Agner kom til Dræby midt under krigen. Han blev også skolelæge på den gamle skole i Agedrup. Jeg kan huske, at en af drengene havde en nød i en snor om halsen. „Hvad har du den til, Aksel“ spugte Agner. „Den er god mod bronkitis“, svarede drengen, hvortil Agner sagde: “Behold endelig den“. En gang kom Agner for at se til mine syge børn. Da kom vores gamle genbokone over vejen for at stille lægen et vigtigt spørgsmål. Hun havde fået sådan en gigt over lænden, og hun havde hørt, at et katteskind skulle være godt. „Ska’ det væ’ en han eller en hun“, spurgte hun, hvortil Dr.Agner sagde: „Jeg tror en hun er det bedste“. Det er hvad jeg kalder ordentlig lægesnak. LÆGEHUS I BULLERUP

for deltagelsen. Han fortalte, at familiens store fest ikke var juleaften, for da havde faderen altid vagt. Julemorgen samledes hele familien og moderen spillede på klaver til „Børn og unge i samlet flok, rundt omkring træet - -“. Så fortalte han, at alle børn havde været hjemme før faderen døde. Da sagde han til dem: „Ja, I skal selvfølgelig sørge, når jeg er død, men ikke for længe, det er så træls“. Så bar børnene kisten ud, mens Ellis Bjørk spillede: „Børn og unge i samlet flok - -“ Kilder til de sidste to artikler er: 1. Sognerådets og fattigvæsenets protokoller 1867 – 1928 2. Agedrup Sygekasses protokoller 1892 – 1953. 3. Bent Bjerre: „Læge på landet i 60’erne“. Månedsskrift for praktisk lægegerning 1999. Herfra er taget de fleste af de refererede historier om læger i Rynkeby. Bent Bjerre var læge i Rynkeby før han flyttede sin praksis til Langeskov.

Agner flyttede jo til Bullerup og begyndte lægehuset der. Da han døde og blev bisat i Agedrup Kirke, takkede hans søn

11

AGNER OG SVENDSEN

I 1944 fik egnen to nye læger, Knud Agner i Dræby og H.J. Svendsen i Rynkeby. De anskaffede sig begge en cykel med påmonteret motor. Da Svendsen blev skolelæge i 1963, overtog Knud Agner og lægen i Munkebo de fleste af hans patienter. Jeg genså Dr. Svendsen, nu som skolelæge på den ny skole i Agedrup, han var en rar mand i ordets bedste AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


12

Nr. 129 - APRIL 2016


SÆSONSTART PÅ AGEDRUP PARK Fodbolden starter lørdag d. 2. 4 . kl. 15.00 i et lille serie 3lokalopgør mod Drigstrup på Agedrup Park Af Michael Stengel Petersen, fmd.

UDVALG SKAL SØGE MIDLER TIL OMKLÆDNINGSRUM

Så er foråret endelig kommet, og det betyder, at fodboldsæsonen starter op igen. Vores kampprogram over vores hjemmekampe på Agedrup Park er endnu ikke klar, så det kommer desværre ikke med i dette nummer af Agedrup Rundt, så hold øje med opslag i vores lokalområdet, og selvfølgelig er det klar til og med i det næste nummer. I januar måned i år afholdt vi vores årlige generalforsamling i ABB. Traditionen tro på Møllekroen, hvor der blev hygget med en kæmpestor pariserbøf, inden vi gik i gang med generalforsamlingen. Vi fik vores unge herre-seriehold lovligt optaget i vores forening, da de i 2015 kørte på en dispensation. Vi fik også valgt en helt ny bestyrelse eller rettere sagt lavet vores bestyrelseskonstellation om, da vi tidligere var 4 medlemmer + 5 holdledere i bestyrelsen, så den nye konstellation er nu, at vi er 5 bestyrelsesmedlemmer og 1 suppleant. Bestyrelsen ser herefter sådan ud: Formand: Michael Stengel Petersen Kasserer: Jens Mattson Sekretær: Henrik „Damixa“ Nielsen Menige medlemmer: Lars Engstrøm og Torben Abrahamsen Suppleant: Jacob Korsgård

Vi fik også lavet et udvalg, som skal søge diverse fonde, så vi kan realisere vores ønske om at få vores eget omklædningsrum. De tre personer, som gerne ville hjælpe os med dette projekt er Jan Reifling, Claus Hanfgarn og fra bestyrelsen Lars Engstrøm, og de har allerede sendt den første ansøgning af sted, så vi venter med spænding. Vi får svar omkring sommer.

www.agedrupbullerupboldklub.dk BESTYRELSEN Formand Michael Stengel Petersen msp1965@webspeed.dk Kasserer Jens Mattson mattsons@privat.dk Sekretær Henrik ‘Damixa‘ Nielsen Menige medlemmer Lars Engstrøm Torben Abrahamsen Suppleant Jacob Korsgaard

NY SÆSON

Vi går en sæson i møde med lidt spænding, da vi sidste år havde en supersæson, er det spændende, om det kan lade sig gøre i år. Vi har mistet nogle spillere i forhold til sidste sæson. Nogle er stoppet, andre vil prøve kræfter et andet sted. Men vi har også fået nogle nye, så mon ikke det i sidste ende går lige op. De nye vil jeg gerne byde velkommen, og til dem, som har forladt os, held og lykke, samt et måske på gensyn. Fodbolden starter op, hvis vejrguderne og Odense Kommune vil, lørdag d. 2. 4 . kl. 15.00 i et lille lokalopgør mod Drigstrup på Agedrup Park, så vi håber vores herre-serie-3 kommer godt fra start. Kom op og se vores lokale drenge spille deres første kamp i denne sæson!

4091 5497

3025 8697 2927 0316 5230 0498 2033 0637 3095 3436

Holdlederne Super oldboys - mandag Søren Grønning Henrik Clausen

2598 0207 2830 0500

Platinhold - mandag Lars Ingo Andersen Flemming Kristensen

6025 9232 2837 3970

Super veteran - tirsdag Lars Engstrøm

5230 0498

Veteran - torsdag Lars Kampf Jens Mattson

6046 1505 3025 8697

Herre serie 4 - weekend Anders Hauerholt

2714 6049

Nicolai Sohn Ankersen

5361 8021

13

RASMUS LYBERTH I FORSAMLINGSHUSET Af Finn Pedersen Den grønlandske sanger Rasmus Lyberth, der i 2015 blev kåret som Danmarks bedste folk-sangskriver giver velgørenhedskoncert i Agedrup Forsamlingshus den 14. april 2016 klokken 19.00.

Rasmus Lyberth, der med sin stærke og originale sangstemme kommer helt tæt på tilhørerne, er tildelt Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse. Han donerer koncerten til Fenny Magdalene Hansens Grønlandslegat, der bestyres af Lions Club Odense. Agedrup Forsamlingshus donerer lokalerne til formålet.

Foto: Susanne Nissen

14. april 2016 kl. 19.00

Der er plads til 100 tilhørere, og nummererede billetter sælges efter først til mølle princippet og kan købes forud ved bestilling på Rasmus mail finnep@live.dk Lyberth. eller tlf. 65 93 80 81. Billetpris er 150,- kr. AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


Sidenius Hvidevareservice Strandvejen 62, 5240 Odense NØ

Salg og Reparation www.sidenius-hvidevarer.dk

6610 9473 - 2140 6278

V/ Stefan Christensen Bullerupvej 29, 5240 Odense N.Ø.

Tlf. 2122 6009 HEIDI@KOSTVEJLEDERFYN.DK TLF. 2575 9856 CVR: 36 58 99 65

Tlf. 2041 7073 shop@tingtilkager.dk

KOSTVEJLEDER FYN

Lotte Nielsen Brolandvej 64, 5320 Agedrup

VED HEIDI ANDERSEN

14

MA REVISION Morten Andersen, registreret revisor Hannerupgårdsvej 4  5230 Odense M Tlf. 6597 7097  Fax. 6597 6097 Nr. 129 - APRIL 2016

JEANETTE SKOV LUNDEN 66, tv. 5320 AGEDRUP Tlf. 66 10 10 22 jeanette-skov.dk


Ann Holm Klinik for fodterapi Klipning af negle Beskæring af hård hud, hælrevner og ligtorne ● Behandling af nedgroede og fortykkede negle ● Salg af cremer og små aflastninger ● ●

Ann Charlotte Holm Statsautoriseret fodterapeut Torvet, Skovhaven 2 ● 5320 Agedrup Telefon 65 90 30 30 Online booking: www.annsfodterapi.dk

STATOIL Servicenter Anni og Ole Dam Hansen Kertemindevej 315, Bullerup 5320 Agedrup 66 10 94 26

Jesper Øelund Banke Lunden 35b Tømrerarbejde, vinduer og døre, køkken og bad, flisearbejde. Reparationsarbejde, malerarbejde. Speciale: EFTERISOLERING. Få et tilbud.

5320 Agedrup

Telefon: 60 17 88 66 Mail: info@banke-ejendomsservice.dk www.banke-ejendomsservice.dk

UDLEJNING TLF. 23 24 89 48 Fysioterapi ● Kraniosakralterapi ● Akupunktur Babysvømning ● Træning i vand Tlf. 6610 8944

Agedrup Forsamlingshus

Bullerup Pub’en

bullerupsvommebad.dk

Bedemand Mette Andersen Fjordager - tlf. 21 24 20 98

Åben søndag – onsdag 12.00 – 20.00

info@bedemand-mette.dk www.bedemand-mette.dk Hvenekildeløkken 80, 5240 Odense NØ

Torsdag – lørdag 12.00 – 22.00

Tlf. 21425603/ 66108081 Mad ud af huset bestilles på www.dyrensborggourmet.dk

Vand • Varme Gas • Sanitet MARSLEV VVS ApS

HERRE- OG DAMESALON v/ Dorthe Kleiner

Aut. Gas og V VS Instal. Klaus Friis Madsen

Græshaven 15 - tlf. 6610 8016/ mobil 2063 0816

(Mandag lukket)

TLF. 65 95 12 06 Biltlf. 20 11 99 11 · www.marslev-vvs.dk

VVS GARANTI

15

KS Gulve v/Kent Salomonsen Kærhaven 35, 5320 Agedrup Tlf. 6062 1231 salomonsen1@webspeed.dk

Butikstorvet - Skovhaven 4 5230 Agedrup Tlfnr. 50583545 Mail: info@rydallpejse.dk

■ Levering og montering af ALT i gulvbelægning: Trætæpper-vinyler-linoleum m.m. ■ Salg af maling og gardiner ■ Gardinmontering ■ Personlig betjening

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


PROJEKT BYFORBEDRING

Agedrup Sogns Beboerforening tager sig af jeres forslag til forbedringer, skriver Dorthe Wallentin Af Dorthe Reinberg Wallentin, ad-hoctrafikudvalget under ASB

Stien mellem Skovhaven/Markhaven blev renoveret med stenmel. Naturparken - her blev der plantet ca. 500 elletræer Der er søgt om støtte fra forstadspuljen til genetablering af Naturparken - forventer svar omkring marts/april 2016. Hvis du har forslag til forbedringer eller nye tiltag i byen, er du velkommen til at sende forslagene til os i beboerforeningen. Vi tilbyder at stå for kontakten til kommunen da vi har nogle gode kontaktpersoner hos kommunen, som vi kan benytte. ●

Vi er et lille ad hoc-udvalg tilknyttet Agedrup Sogns Beboerforening, som brænder for, at vores by er skøn at se på og ikke mindst at opholde sig i og bo i. Vi lytter derfor til jer og jeres indkomne forslag til forbedringer i byen. Vi har indtil nu kontaktet Odense Kommune vedrørende: Kvarterparken trænger til opfriskning. Kommunen overvejer derfor at sætte nogle forårsløg eller anvende en græsblanding med blomster på arealet. Dette vil vi følge op på til efteråret. Mindestenen på Brolandvej trænger til en opfriskning i form af ny beplantning. Kommunen vil sætte deres entreprenør til at stødfræse de to gamle stubbe, og til efteråret vil de udskifte de nuværende buske med nogle blomstrende buske i stedet. At få etableret fortov på Brolandvej At få foretaget Trafikmåling på Brolandvej Krydsningshelle på Kertemindevejen mod Brolandvej Huller i vejene (tippet via app’en: „giv et tip“) Oversvømmelse ved Agedrupvej Igen i år (i efteråret) vil vi prøve at søge støtte fra forstadspuljen. Vi vil meget gerne høre fra jer hvis I har gode forslag til hvad vi kan/skal søge støtte til. I kan enten sende en mail til Dorthe: d_reinberg@hotmail.com eller via facebook: Agedrup Sogns Beboerforening. ●

Der er brug for fortov på Brolandvej.

Mindestenen på Brolandvej trænger til ny beplantning.

16

TJEK FACEBOOK

Vi vil via Facebook prøve at holde jer opdateret på sagernes status hos kommunen. Beboerforeningens samarbejde med kommunen har i 2015 ført til: ny rutsjebane samt bord/ bænkesæt i Kvarterparken.

Kom og vær med!

Vi mødes søndag den 17. april kl. 10.00 ved Skyttehuset på Mølledammen 18 (bag buti kstorvet i Bullerup). Vi samler affald i ca. 1½ time og slutter af med kage og lidt at drikke. Vi glæder os rigtig meget til at se jer Kærlig hilsen

Nr. 129 - APRIL 2016

Agedrup Sogns Beboerforening


TING TIL KAGER Ny forretning på Brolandvej Af Ole Christiansen

BØRNEHUS SENDER PÆDAGOG MED Børnene fra Pilebækkens Børnehus, der er begyndt i forårs-SFO’en på Agedrup Skole og deres pædagog, som er fulgt med, Mie Skaarup.

INSTITUTION SEDEN-AGEDRUP Børnehusene Pilebækken, Hvenekilden, Fjordager, Fridasholm og Seden AF BETINA SKYTTHE

Af Betina Skytthe, daglig pædagogisk leder, Børnehuset Pilebækken. Hver onsdag i januar og februar har Institution Seden-Agedrup, som noget nyt, indgået et projektsamarbejde med Agedrup og Seden skole i forhold til de kommende skolebørn. Syv onsdage om formiddagen i januar og februar har de børn, som startede forårs-SFO den 1. marts besøgt, henholdsvis Agedrup og Seden Skoles forårs-SFO-lokaler. Formålet har naturligvis været at gøre børnene trygge i det miljø, som ventede dem 1. marts samt skabe nye venskaber på kryds og tværs af børnehusene. En proces, som børnenes kendte pædagoger har taget aktivt del i, netop for at lette børnenes overgang til skole. På Agedrup Skole har der yderligere været koblet to pædagogmedhjælpere fra SFO’en på projektet om onsdagen. Det har betydet, at børnene allerede inden de startede forårs-SFO var bekendt med nogle af de voksne, som skulle passe på dem, da de startede 1. marts. Børnene er nu startet i forårs-SFO,

Samarbejde mellem Agedrup Skole og „Institution SedenAgedrup“ om forårs-SFO og vi kan konstatere, at projektet har været en stor succes. Også for de børn, som ikke skulle være sammen med alle de kendte kammerater fra børnehaven, idet de ikke skulle på samme skole, har det været en succes. Med fleksibilitet, samt godt samarbejde med både forældrene og internt i børnehusene og en vilje til, at det skulle lykkes, har de børn formået at skabe nye venskaber, der gør at: „hjertet banker ikke lige helt så meget som første gang jeg skulle afsted“ (citat: et barn fra Pilebækken, der som den eneste på hans årgang skulle starte på Seden skole). Derudover prioriterer vi i Institution Seden-Agedrup at sikre så god en overgang til forårs-SFO for børnene som muligt, derfor sender vi en pædagog med i forårs-SFO på både Agedrup Skole og Seden Skole, hvor de skal fungere som inklusionsmedarbejdere. De medarbejdere vi sender afsted har alle et diplom-modul i social inklusion, deraf navnet inklusionsmedarbejder. I år sender Pilebækken én pædagog til Agedrup Skole, og Hvenekilden én pædagog til Seden Skole.

Lotte Nielsen på Brolandvej er blevet ekspert i at bage kager med fantastiske udsmykninger (fondant eller marcipan), der oven i købet kan spises. Kagerne kan bestilles og laves naturligvis efter reglerne. Hun sælger udstyr, så vi andre også kan gøre hende kunsten efter, hvis vi altså er dygtige nok, og her er tale om bl.a. arbejdsredskaber, chokolade og tilbehør, råvarer, sukkerprint, tyller, udstikker. Ja, der er ingen ende på, hvad man kan bruge, når en kage skal være noget

17

Lotte Nielsen med en kagekreation.

ud over det almindelige til eksempelvis dåb, konfirmation, fødselsdag, bryllup, jubilæum og andre ekstraordinære begivenheder Alt kan bestilles på nettet www.tingtilkager.dk, på mail, eller pr. telefon. Må vi henvise til annoncen og sige velkommen til endnu et godt initiativ herude. AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


PIZZA VERO  63 100100

Brunsgård Autoreparation Speciale: Citroën og Opel - i øvrigt alle bilmærker Reparation og eftersyn af aircondition Petersmindevej 21 - 5000 Odense C

TLF. 65 91 54 46 E-mail: bbauto@bbrunsgaard.dk

Totalløsninger Alt murerarbejde udføres · Indhendt gerne tilbud. Jim E. Jensen Markhaven 54 5320 Agedrup

Tlf.: 26 71 72 99 www.jimmurer.dk

v/ Mehmet og Hassan Mølledammen 7, 5320 Agedrup 6610 9170

VELKOMMEN HOS MØLLER MØLLER’S’S Bullerup Nærbutik Lunden 62, 5320 Agedrup 5115 1817 Hverdage 13.00-17.00 Spillehal Tips & Lotto Frisk bagerbrød hver dag Franske hotdogs Blomster Anledningskort Åbningstider Alle dage 7.00-18.00

TØMRERMESTER

Kristian Tvergaard Tlf 6617 1807 Mobil 4051 0001 kristian@tvergaard.com

18

Nr. 129 - APRIL 2016


Skolebladet AGEDRUP SKOLE

Red. Red.: Martin Dyrgaard, lærer

DA COMPUTERLOKALET STOD ØDE HEN

Store. På samme måde, som hvis man har en iPad og kun kan installere via Appstore. Det forlyder, at eleverne er godt tilfredse med deres nye computere, der nu bliver anvendt så flittigt, at det før i tiden overbookede computerlokale står øde hen.

Nu er der computer til hver enkelt elev i skolen Af Martin Dyrgaard Rasmussen Så kom den store dag der havde været længe ventet af mange elever. Rygtet om kommende Chromebooks til alle elever havde svirret i et stykke tid, men grundet leveringsproblemer var det trukket ud med en leveringsdato. Men nu er de her, og de elever, der har ønsket at modtage en computer, har alle fået en. De bliver udlånt via skolens bibliotek ligesom alle andre taskebøger. Det betyder at det er elevernes personlige computer, som de både kan bruge i undervisningen og må tage med hjem, men som de også sammen med deres forældre hæfter for. En Chromebook er en computer, der er bygget op omkring Googles sty-

Det forlyder, at eleverne er godt tilfredse.

En Chromebook er en computer, der er bygget op omkring Googles styresystem Chrome. Det er derfor primært en netbaseret computer, der anvender Googles gratis programmer.

resystem Chrome. Det er derfor primært en netbaseret computer, der anvender Googles gratis programmer og gemmer på Google Drev. Det gør en Chromebook til et prisstærkt alternativ til eksempelvis en Windows-baseret computer eller en MacBook. Den har sine begrænsninger i, at man ikke kan installere alle de programmer, som man kan på de to andre computere, men kun kan installere igennem Googles Chrome

SKOLEBESTYRELSEN Vicki Torp (fmd.) Maiken Stamm (1. nfmd.) Jacob Friis (2. nfmd.) Ulla Larsen Steffen Lauridsen Remo Münch Morten Brogaard Malou Peterson Porst (1. suppl.) Ulrik Kehmann (2. suppl.) Jan Risum Frederiksen (3. suppl.) Mohammed Bibi (skoleleder) Vakant indtil 1. april 2016 (souschef) Mikkel Franck (lærer)

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

19


SPOT PÅ “ÉN JORD - FLERE VERDENER” Projektopgavens overordnede emne Af Mohammed Bibi, skoleleder

skulle eleverne fremlægge deres projekter for de andre elever på årgangen og årgangens lærere.

FORÅRS-SFO

Mohammed

Den 1. marts startede 42 nye børn deres indskolingsforløb på Agedrup Skole BESØG PÅ PLANET SHARK I ODENSE i forårs SFO. Dette blev markeret med Torsdag den 25. februar havde hele 6. flagallé og morgensang, og såvel børn, årgang valgt at tage en undervisningsforældre og personale havde en ufor- dag ud af skolens fire vægge. Alle var glemmelig dag. mødt op, og humøret var højt. Fra baJeg er sikker på, at det bliver en fan- negården gik elever og lærere resten af tastisk årgang dejlige børn, og jeg glæder vejen i det skønne vejr ud til udstillingen mig til at lære dem endnu „Planet Shark“ på havnen INFORMERER for at lære om „Hajers hibedre at kende. Skolens altstorie og evolution“. overskyggende fokus i for6. klasserne blev års-SFO’en er at skabe en tryg og glidende overgang mødt af en biolog, som fra dagsinstitution til skole, og selv var meget fascineret af det vurderer jeg, at vi er righajer. Han tog eleverne tig godt i gang med. med på en guidet tur rundt i udstillingen, mens han fortalte vidt og bredt om mange forskellige 9. ÅRGANGENS PROJEKTOPGAVE Vi har i år samarbejdet med Seden hajer lige fra den lille Sorthaj, som kan Skole, Risingskolen, Abildgårdsskolen, ligge i en hånd til den største af dem alle Ung Nord og en række ungdoms- - Hvalhajen. Eleverne kunne se haj-modeller i uddannelser om at etablere en bred pallette af valgfagstilbud, som eleverne i 7., fuld størrelse, små og store tænder i titusindvis og fascinerende kæbepartier. 8. og 9. klasse kunne vælge imellem. Samarbejdet strakte sig over ti hele Der var skærme med hajer, hvor man torsdage, og eleverne blev inddelt i hold kunne se hajer fra flere mio. år siden bevæge sig. Alle sanserne kom i spil. på tværs af skoler og alderstrin. For at holde koncentrationen oppe Valgfagssamarbejdet har været en stor succes, og eleverne har vist, at de stillede biologen mange spørgsmål til elegodt kan, vil og tør transportere sig ind verne. Heldigvis var der mange af eletil byen, hvis undervisningstilbuddet er verne, der ville bidrage, og der kom riginteressant nok. Jeg er sikker på, at vi tig mange gode og uddybende svar. Lier blevet mange erfaringer rigere, og der geledes kom eleverne også med unkommer helt sikkert også til at være drende og nysgerrige spørgsmål. spændende valgfag næste år, som eleHAJMYTER verne kan vælge imellem. I forlængelse af valgfagene har 9. Årgangen var delt op i to hold. Mens årgang i uge 9 arbejdet med deres obli- det ene hold hørte på biologens spængatoriske projektopgave. Det overord- dende fortælling, sad det andet hold på nede emne var „En Jord, flere verde- skamler og i bløde sækkestole og forner“, og det blev valgt efter bedste de- dybede sig i det flotte sansestimulerende mokratiske principper af eleverne. Ele- videogalleri med hajfortællinger om bl.a. verne har arbejdet enkeltvis eller i par Lemonhajen og Leopardhajen. Efter biologens guidede tur var der og enkelte grupper af 3 elever. I uge 10

20

Nr. 129 - APRIL 2016

gjort op med de mange myter og fordomme om hajer. Selvom der var flænsede dykkerdragter fra virkelige hajangreb i udstillingen, blev eleverne gjort opmærksomme på, at ud af de 530 forskellige hajarter, der findes, er kun 10 af dem, som kan være farlige for mennesker. Desuden er det supervigtigt, at havets skraldemænd, som hajer nu engang er, forbliver i verden. Biologen sluttede af med at vise en lille video om de brutale drab af hajer, der finder sted i verden. Dette kun for at skære finnerne af og bruge dem til hajfinnesuppe. Biologen og eleverne var enige om vigtigheden af at udbrede budskabet „Hjælp hajerne - undgå at købe hajfinnesuppe!“ AFGANGSPRØVER OG DIMISSION 2016

De skriftlige afgangsprøver afholdes i perioden 2. maj-12. maj. De mundtlige afgangsprøver afholdes i perioden 1. juni til 22. juni. Dimissionen i år vil blive holdt onsdag den 22. juni kl. 19.00. CYKLER ELLER GÅR JERES BØRN TIL SKOLE?

Der er mange fordele ved at lade sine børn bevæge sig aktivt, når de tager turen til og fra skole, uanset om det er på gåben, cykel, skateboard, løbehjul eller andet. Ud over at vi har gjort vejene omkring skolen langt mere sikre, så er der også følgende store fordele: · Børn som cykler og/eller går til skole er bedre til at koncentrere sig og er derfor mere læringsparate, end børn der bliver kørt til skole. · To korte daglige cykelture til og fra skole er tilstrækkeligt til at nedsætte risikoen for senere udvikling af hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. · Børn, der cykler til skole, er mindre overvægtige og har bedre kondition · Børn lærer ikke at færdes i trafikken fra bagsædet af en bil, men det gør de, når de bevæger sig aktivt i den Kilde: SDU, sundhedsstyrelsen, Dansk Cyklistforbund. Odense Kommune og Agedrup Skole vil derfor gerne opfordre jer til, at I cykler eller går med jeres børn i skole, når det er muligt.


FØRSTE SKOLEDAG Nye elever budt velkommen med flagalle

Forældre og nye elever skulle passere gennem en flagallé

Første skoledag for elever på Agedrup Skole har tidligere været placeret onsdag efter sommerferien, men den store dag er for mange rykket frem til 1. marts, hvor de i Odense begynder i forårs-SFO.

Af Martin Dyrgaard Rasmussen

Tirsdag d. 1. marts var første skoledag for en række nye elever på Agedrup

SIDSTE SKOLEDAG Viceskoleleder Ole Klitgaard takker af

Skole. Traditionen tro har første skoledag normalt ligget onsdag efter sommerferien, men efter at Odense kommune har indført forårs-SFO´en, har denne store dag rykket sig frem til 1. marts. Dagen er en stor dag i de fleste elevers liv og den blev markeret på behørig vis. Forældre og nye elever skulle passere gennem en flagallé, der blev dannet af indskolingseleverne for til sidst at blive budt velkommen af skoleleder og kommende lærere samt pædagoger. De nye forårs-SFO-børn får de næste tre måneder en introduktion til det at gå i skole, inden det for alvor går løs i 0. klasse efter sommerferien. Der skal lyde et stort velkommen til alle nye elever og forældre fra Agedrup Skole. Af Martin Dyrgaard Rasmussen Agedrup Skoles viceskoleleder Ole Klitgård takkede den 28. januar af efter 17 års tro tjeneste. Der blev sagt pænt farvel til Ole til en fællessamling, hvor der blev sunget og overrakt blomster. Ole vil stadig være at se på skolen hver onsdag, indtil den nye leder tiltræder pr. 1. april og er blevet hjulpet godt til rette.

Der blev sagt pænt farvel til Ole Klitgaard.

Ole Klitgaard har været viceskoleleder på Agedrup Skole i 17 år.

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

21


Formand: Hans Jørgen Zinther tlf. 4042 5213

100,- KR. Så lidt koster et medlemsskab af beboerforeningen

Af Hans Jørgen Zinther, fmd. ASB Kære beboere! Sidst i april vil bestyrelsen for Agedrup Sogns Beboerforening igen trave vore gader og vænger tynde, når vi går rundt med „Årets flyer og medlemsopkrævning“. Hvert års flyer har et nyt lokalt forsidebillede - og indholdet fortæller om beboerforeningens virke. HER ER LIDT FOR NYE MEDLEMMER

22

Du er ikke medlem, fordi du ikke har tænkt over det. Du vil måske egentlig gerne være medlem, men har blot ikke fået bragt medlemskabet i orden. Uanset årsagen til et eventuelt manglende kendskab til beboerforeningen vil vi i bestyrelsen bede dig overveje at melde dig ind for det kommende år, således at også din husstand kan bidrage til udvikling, forbedring og forskønnelse af området samt ikke mindst til at bevare det etablerede beboerblad Agedrup Rundt. OG SÅ LIDT FOR MEDLEMMER

Bestyrelsen i Agedrup Sogns Beboerforening sender hermed en tak til alle beboere, som var medlem i det forløbne år, og som dermed støttede foreningens virke og bladet Agedrup Rundt. Vil du være med til fortsat at støtte dette, så betal kontingentet på 100 kr. I Agedrup Sogns Beboerforening tilstræ-

ber vi at medvirke til byens forskønnelse. Vi har på det sidste fået et endnu tættere samarbejde med Odense Kommune om forbedringer af veje og stier, med mere. Desuden arrangerer vi Fastelavn – Skt. Hans aften - opstiller landsbyens juletræ - vedligeholder flag og flagstang ved Mindestenen. Bemærk - hver husstand har sit eget medlemsnummer, som selvfølgelig kun gælder, når de 100 kroner i kontingent er betalt. Som sædvanlig er det let at overføre pengene til foreningens konto via netbank. Har du ikke netbank - kan dit kontingent betales i Bullerup Brugs’ foyer lørdag den 7. maj samt lørdag den 14. maj mellem kl. 9.00-13.00. Her vil to fra bestyrelsen være klar til at tage imod dit kontingent.

ske fra salen om, at „diverse udgifter“ opdeles, hvilket blev accepteret af bestyrelsen. Kia Thrane spurgte, om der var en grund til, at foreningen ligger inde med en kapital på ca. 75.000 kr. Hertil svarede formanden, at kapitalen blev betragtet som en sikkerhed for bladets eksistens. Herefter blev kasserens beretning godkendt. Kontingent for 2015 vil også i år være 100 kr. – altså uændret fra de sidste år. Bladet Agedrup Rundt var næste punkt, og her fortalte formanden, at bladet på nuværende tidspunkt har en rimelig sund økonomi. Herefter gik man over til valg af bestyrelse. På valg var Elin Nielsen, Henrik Thygesen og Dorthe R. Wallentin. NYE I BESTYRELSEN

YNGRE KRÆFTER I BESTYRELSEN Generationsskiftet er begyndt Af Hans Jørgen Zinther, formand Efter at formanden havde budt velkommen til generalforsamlingen den 10 februar, gik man over til dagsordenen. Første punkt var valgt af dirigent, og bestyrelsen foreslog Finn Pedersen – og da der ikke var andre forslag, var han valgt. Dagsordenen blev godkendt. Formandens afgav sin beretning – og der var ingen spørgsmål hertil. Næste punkt på dagsordenen var beretning fra kasseren. Det blev forelagt på bedste vis - dog var der et øn-

Nr. 129 - APRIL 2016

Fire personer opstillede til de tre ledige pladser. Efter skriftlig afstemning viste resultatet, at Søren Stobbe, Tina Clausen Bruun og Heidi Brokmose var blevet valg. Dejligt med nye og yngre medlemmer i bestyrelsen. Som suppleanter blev Jesper Banke og Dorthe Reinberg valgt. Revisorer blev genvalgt. Som det fremgår af ovenstående, var generalforsamlingen denne gang besøgt af flere personer end vi i mange år har været vant til – dejligt. I det kommende år, skal der foregå en løbende oplæring af de unge mennesker, så de er godt rustet til at „overtage roret“ næste år. Thi som oplyst tidligere trækker formanden og kasserer AnneLise Laursen sig helt fra bestyrelsen ved generalforsamlingen i 2017. OBS: Bestyrelseslisten til højre på side 23 revideres efter det kommende konstituerende bestyrelsesmøde.


FASTELAVN PÅ BUTIKSTORVET Tøndeslagning lørdag den 6. februar 2016

Der blev kåret flere kattekonger og kattedronninger, som hver fik en præmie. Desuden var der præmier til den bedste udklædning ved tønderne. Foto: Hans Jørgen Zinther.

Herlig fastelavnsfest på Butikstorvet.

Af Hans Jørgen Zinther, formand Det utroligt gode samarbejde mellem SuperBrugsen og Agedrup Sogns Beboerforening udmøntede sig i en uforglemmelig fastelavnsfest på Butikstorvet, hvor der mødte rigtigt mange festklædte børn op samt deres forældre / bedsteforældre. Dette er en gammel drøm, der for

os alle er gået i opfyldelse. Det var dejligt, at så mange havde lyst til at komme og være med til at gøre det til en herlig fest. Der var pølser med brød til alle. Der var også øl eller en vand til de voksne og en kakaomælk til børnene. Vi fik kåret flere kattekonger og kattedronninger, som hver fik en præmie. Tillige var der præmier til den bedste udklædning ved tønderne. Alle, der mødte frem, var meget positive og hjælpsomme. Derfor kunne alt foregå i et afslappet tempo. Vi fra udvalget håber at alle syntes, at det blev en dejlig formiddag, selvom vejret ikke var helt med os. Vi vil gerne vende tilbage til næste år, så I må gerne fortælle jeres naboer venner og veninder, hvor sjovt det var, og kom gerne igen til næste år.

BESTYRELSEN Formand Hans Jørgen Zinther Skovhaven 85, 5320 Agedrup Tlf.: 4042 5213 - hj@zinther.dk Kasserer Anne-Lise Laursen Skovhaven 43 5320 Agedrup Tlf.: 30145950 - gregers.cady@youmail.dk Sekretær Elin Nielsen, Engtoften 13, 5320 Agedrup Tlf.: 28 48 60 16 - elin@ldstore.dk Bestyrelsesmedlem Henrik Thygesen Kærbygade 26, 5320 Agedrup Tlf. 65 97 40 53 vagn-thygesen@mail.tele.dk Bestyrelsesmedlem Erik Nielsen Engtoften 13, 5320 Agedrup Tlf.: 60 14 26 08 - emen@youseepost.dk Bestyrelsesmedlem Dorthe Reinberg Wallentin Hyldehaven 1, Agedrup 51 85 70 13 - d_reinberg@hotmail.com Bestyrelsesmedlem Vagn Bakman Nielsen Arendalsvej 20, Agedrup 66 10 88 09/ 23 47 97 19 bakman@post.tele.dk Bestyrelsessuppleant Grete Nielsen Arendalsvej 9, 5320 Agedrup 2635 1031 - gretanielsen@gmail.com Bestyrelsessuppleant Ole Christiansen Daltoften 20, 5320 Agedrup Tlf. 66 10 75 97 - h.c.olee@privat.dk Webmaster Hans Jørgen Zinther www.agedrupsogn.dk Foreningens konto: DANSKE BANK Reg. nr. 0975 - 3619111699

ASB PÅ FACEBOOK

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

23


KIRKEBLADET APRIL 2016 NR. 3 ●

68. ÅRG.

AGEDRUP KIRKE

www.agedrup-kirke.dk

RED: Sognepræst Lene Bischoff-Mikkelsen 6610 8057 ● Hans Ove Nielsen 6610 7510 ● Karin Ritter 6085 6530 ● Tove Jørgensen 4174 3518

KIRKEGÅRDSDIGET SKRIDER En omsætning af diget er meget kostbar, og der er søgt om ekstrabevilling Foto: Hans Ove Nielsen.

Af Hans Ove Nielsen, menighedsrådet Den våde vinter har betydet at dele af kirkegårdsdiget er sunket og nogle store sten er skredet ud. En omsætning af diget er meget kostbar – derfor har kirkegårdsudvalget efter rådgivning indhentet tilbud på omsætning af 20 – 30 meter af det ene hjørne af kirkegårdsdiget. Menighedsrådet forventer svar på ekstrabevilling senest i maj måned.

Det er det våde vintervejr, der har fået diget til at skride ud.

NU KOMMER DET NYE ORGEL 24 Foto: Hans Ove Nielsen.

Efter 4 timers „orgel-nørd-snak“ var holdet klar til næste trin!

Nr. 129 - APRIL 2016

Af Hans OveNielsen, menighedsrådet Arkitekt, orgelbygger og vores rådgiver besøgte i marts igen Agedrup Kirke. Målet var fastlæggelse af de allersidste deltaljer omkring bygning af orgelet inden tegninger og ideer bliver ført ud i livet. Det blev fastslået at gulvet i koret (der hvor orglet står) skal laves som et ophævet trægulv, ligesom de bageste fem bænke bliver fjernet. Bænkene bag det gamle orgel bibeholdes og der indkøbes muligvis nye stole til supplement. Orgelbyggeriet pågår umiddelbart efter sommerferien, men inden da skal bænke og det gamle orgel fjernes, ligesom der skal etableres nyt gulv hvor orglet skal stå. Det gamle orgel forventes at være afhændet til en vestjysk kirke! Efter 4 timers „orgel-nørd-snak“ var holdet klar til næste trin!


PINSE - VI FEJRER HELLIGÅNDEN OG KIRKENS FØDSELSDAG Pinsegudstjeneste 15. maj kl. 10.00 - i anledning af den kristne kirkes fødselsdag byder Agedrup Kirke på brunsviger Af Lene Bischoff-Mikkelsen, sognepræst Julen fejrer vi, fordi Jesus, Guds søn kom til verden i stalden i Bethlehem, og at Gud med Ham kom til verden for at være iblandt os. Det ved vi nok alle. De fleste ved nok også, at Påsken er den største festdag i kirken, fordi Jesus opstod fra graven påskedag til liv, lys og glæde. Påsken er også indtoget i Jerusalem ugen før, palmesøndag, hvor Jesus med sine disciple rider ind i byen på et æsel for at fejre den jødiske påske dér. Om torsdagen – skærtorsdag indstifter Jesus nadveren i brødet og vinen som tegn på sit nærvær. Senere blev han taget til fange, forhørt, underkastet tortur, og langfredag blev han korsfæstet og døde på et kors. Også dette ved om end ikke ethvert barn – så dog langt de fleste. Men hvad med Pinsen - den tredje store højtid. Hvad fejrer vi dér, ja hvad er det for en størrelse? Pinse er pinseliljer, grønne bøgegrene og pinsefrokost måske i det grønne - men også dåb og fødselsdagsflag er pinse. Pinse betyder ‘halvtreds’ og er det antal dage, der går efter påske, indtil pinse. Disciplene har, lige siden Jesus døde, siddet indendørs og været langt nede. Godt nok var graven tom, og en engel havde sagt til kvinderne, at Jesus var opstået, og godt nok har den opstandne vist sig for nogle af dem, ja Thomas havde sågar haft fingeren i Jesu sår-

mærker, fordi han tvivlede – men alligevel føler alle disciplene sig tomme og forladte. Som om de ikke rigtigt kan tro det, der er sket, ja ’mærke’ det?

ståelse, inspiration, livsglæde og kærlighed Gud og os, og os mennesker imellem.

HELLIGÅNDENS KOMME

TREENIGHEDENS TID

Men så pinsedag sker der noget helt vildt! Helligånden, Guds kraft og nærvær, kommer over disciplene, sætter sig på dem som ‘tunger af ild’, og pludselig forstår de, og mærker de alt: at Jesus lever, og vi skal leve. De får samtidig mod og evne til at formidle det videre til andre. Disciplene mærker nu, at det er sandt, at Jesus er iblandt os som nye kræfter og uanede muligheder for liv og vækst. De blev så glade, at de hoppede og dansede og folk troede, de var fulde, som der står i Apostlenes gerninger. Disciplen Peter holder verdens første kristne prædiken, og den gik rent hjem. Det må man sige, når hen ved 3.000 lader sig døbe den dag. Sådan!

Herefter kommer trinitatistiden, som varer det næste ½ år i kirken – lige indtil 1. søndag i advent, i år den 27. november. Trinitatistiden er kirkens tid. Vores tid. Frihedens og selvstændighedens tid. Trinitatis betyder tre-enighed, og som den lille negleklipper „3-i-én“ ikke er hel og kan fungere, som den er bestemt til, hvis den mangler en del. På samme måde hører Far, Søn og Helligånd uadskilleligt sammen med hver sin side af én og samme Gud. Gud er Gud far = Skaber, Guds søn Jesus = Frelser og Gud Helligånd = Guds nærvær, livsgiver og livsfornyer.

KIRKENS FØDSELSDAG

Der er festlig pinsegudstjeneste søndag den 15. maj kl. 10.00. 2. pinsedag henviser vi til udendørsgudstjeneste kl. 10.30 bag ved Domkirken i Eventyrhaven, hvor Folkekirken i Odense fejrer fælles 2. pinsedagsgudstjeneste.

Pinsedagen blev således startskuddet til den kristne kirke. Man kalder derfor også Pinsen for kirkens fødselsdag, og da en fødselsdag på Fyn traditionelt fejres med brunsvigerkage, bydes der da også på en sådan sammen med kaffen efter gudstjenesten! Helligåndens komme betyder Guds stadige nærvær i verden. Gud er herefter tæt på os som tåren på vores kind, luften vi indånder, forårsvinden der kilder os i nakken, ja i hvert hjerteslag. Pinsen er festen for kontakt, for-

25

FESTLIG PINSEGUDSTJENESTE 15. MAJ KL. 10.00

Se evt. mere i dagspressen Glædelig pinse!

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


SOGNEPRÆSTEN HAR 25-ÅRS JUBILÆUM Der er jubilæumsgudstjeneste den 5. juni kl. 10.00 for og med Lene Bischoff-Mikkelsen, der 1. juni 2016 har været ansat i Agedrup Sogn i 25 år

Efterfølgende er menighedsrådet vært ved et traktement i Sognegården, hvor man har lejlighed til at ønske Lene tillykke.

Lene Bischoff-Mikkelsen på vej til indsættelsen i Agedrup Kirke for 25 år siden. I processionen ses desuden provst Poul Schmidt-Møller, pastor Erik Wendelboe (som Lene afløste), Niels H. Ellekilde fra Seden-Åsum, og bagest skimtes valgmenighedspræst Karen Marianne Kristensen. To dage før indsættelsen i Agedrup Kirke blev den nye sognepræst ordineret, dvs. indviet til gerningen, i Odense Domkirke af biskop Vincent Lind.

Af Lene Marqvardsen, formand for menighedsrådet Vores præst, Lene Bischoff-Mikkelsen, har været ansat 25 år i Agedrup Sogn

den 1. juni 2016. Menighedsrådet vil gerne fejre Lene og inviterer hermed sognets menighed til jubilæumsgudstjeneste søndag den 5. juni kl. 10.00.

Lene Bischoff-Mikkelsen i 1991 foran døren til Agedrup Kirke, hvor hun foreløbig har tjent i 25 år.

SOGNEINDSAMLING GAV 10.000 KR. Af Karin Ritter

26

Børge og Jette gør her regnskabet op efter indsamlingen i Agedrup Sogn.

Nr. 129 - APRIL 2016

Den 13. marts var der – igen – sogneindsamling. Eller LANDS-indsamling, som det nu er kommet til at hedde. Igen mødte engagerede personer op i Sognegården for at gøre en forskel på denne søndag. Igen var overskriften at indsamle penge til hjælp til verdens fattigste. Igen havde vi vejret med os, og igen var der Elisabeths gode, varme suppe efter den friske luft, god stemning og masser af snak. En særlig tak til Brugsen for sponsoratet af småkager og chokolade, som vore 17 indsamlere fik med hjem til eftermiddagskaffen. Tak til alle indsamlere og hjælpere for indsatsen, tak til Agedrup for alle bidrag, som i alt blev til kr. 9.936,50. På gensyn i 2017.


Foto: Hans Ove Nielsen

SNART I DE VOKSNES RÆKKER Her ses hele holdet, der skal konfirmeres i Agedrup Kirke henholdsvis St. Bededag, fredag den 22. april kl. 10.30 og søndag den 24. april kl. 10.30. På side 29 findes den detaljerede navneliste.

HOLGER ER FUNDET! Af Tove Jørgensen, menighedsrådet Der findes mange „Holger’e“ rundt om i verden, og nu har vi heldigvis også fundet vores. Og hvem er han så? Holger Jagd Greve - Agedrup Kirkes nye kirketjener. Pr. 1. marts 2016 er Holger ansat som kirketjener ved Agedrup Kirke. Han er netop fyldt 65 år, men har ikke af den grund planlagt en egentlig pensionisttilværelse, som de fleste forestiller sig det. Han bor sammen med sin kone Gitte Greve i Fruens Bøge, Dalum. At arbejde i og for kirken er ikke ukendt for Holger. Han kan lide miljøet og livet omkring kirken. Han har været kirkesangervikar og assisteret sin kone, som er pianist, ved koncerter i kirken. Som ung blev han uddannet bygningsmaler med drømme om senere at uddanne sig først til bygningskonstruktør og senere arkitekt. Men alt går ikke altid, som præsten prædiker. Hol-

Den nye kirketjener, Holger Jagd Greve.

ger havde udlængsel, og efter endt håndværkeruddannelse rejste han ver-

den rundt i et par år, hvor han bl.a. arbejdede som maler i New Zealand. PÅ REKLAMEBUREAU

Hjemvendt fra det store udland søgte han ind på Kunsthåndværkerskolen i København og tog en uddannelse som tegner. Med det i bagagen blev han ansat på et reklamebureau i Odense, hvor han var indtil pc’en overtog alt ’tegne-arbejdet’. Derefter var det delvis tilbage til malerarbejdet, men også som faglærer på Teknisk skole. Sangstemmen har også givet Holger andre gode oplevelser. Bl.a. har han sunget på Nyborg Vold, og han kan også stadig engageres til underholdning ved private fester o.a. sammen med sin kone. Stemmen er i sin tid blevet trænet ved at gå som ’kanin’ hos en operasanger. Nu er han ivrig efter at lære faget kirketjener rigtigt at kende og vil meget gerne være med til at skabe gode rammer om kirkelivet i Agedrup. Modtagelsen har været fantastisk, og Holger suger til sig fra vores mange frivillige og tidligere kirketjenere. Vi ønsker alt vel fremover og glæder os til samarbejdet. Tag godt imod Holger. AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016

27


NB

NOTABENE

Torsdag, den 7. april, kl. 10.00-12.00 i Agedrup Sognegård Torsdagscafé Tirsdag, den 19. april, kl. 11.00-13.00 i Agedrup Sognegård Tirsdagssilden Tirsdag, den 19. april, kl. 17.00-18.30 i Agedrup Sognegård Menighedsrådsmøde Fredag, den 22. april, 10.30 i Agedrup kirke Konfirmation Søndag, den 24. april, 10.30 i Agedrup Kirke Konfirmation Torsdag den 28. april, kl.17.00 -19.00 i Agedrup Sognegård Af Hjertens Lyst - Syng sammen Torsdag, den 12. maj, kl. 10.00 Torsdagscafe-udflugt til Hindholm Egnsmuseum Søndag, den 15. maj, kl. 10.00 i Agedrup Kirke Pinsegudstjeneste Tirsdag, den 17. maj, kl. 19.00-21.30 i Agedrup Sognegård Menighedsrådsmøde

28

Torsdag, den 26. maj, kl. 17.00 i Agedrup Kirke og Sognegård Gud og Spaghetti Søndag, den 5. juni, kl. 10.00 i Agedrup Kirke og Sognegård Jubilæumsgudstjeneste med efterfølgende sammenkomst Tirsdag, den 14. juni, kl. 17.00 - 18.30 i Agedrup Sognegård Menighedsrådsmøde

Nr. 129 - APRIL 2016

HIMMELSKE DAGE Af Lene Bischoff-Mikkelsen, sognepræst Kunne du tænke dig at ligge i en himmelseng i det indre København, at komme til en gudstjeneste med nyskrevne tekster og nykomponeret musik, at tage dit barn eller barnebarn med til babysalmesang eller høre en nonne fortælle om klosterlivet eller noget helt femte, så kom til København i Kristi Himmelfarts-ferien fra den 5. til den 8. maj i år. København vil summe af liv, når den store kirkelige festival „Himmelske Dage“, løber af stablen. Himmelske Dage er en fast tilbagevendende dansk kirkebegivenhed, som af nogen sikkert vil være kendt som Danske Kirkedage. Det holdes hvert tredje år og hver gang i en ny by. Her i 2016 er festivalen henlagt til hovedstaden. Det er festivalens ambition at udforske og debattere, hvilken rolle tro, kirke, kristendom og religion spiller og spiller i fremtidens samfunds- og kulturliv, såvel som for den enkelte borger. KIRKERNES FOLKEMØDE

Festivalen er et overflødighedshorn af aktiviteter, der alle foregår i Indre By i København. Nytorv er centrum for de store fællesarrangementer og koncerter med både kendte og nye navne. Men der vil samtidig være masser af arrangementer at på opdagelse i rundt i byens kirker, forsamlingslokaler og kulturinstitutioner, ligesom organisationer, foreninger, kirker og mange andre vil byde på debat, samtalesaloner, events, workshops og musik i telte rundt omkring på byens pladser. Man kan kalde festivalen en slags kirkernes folkemøde. Der vil være oplevelser for alle sanser, for alle aldersgrupper og for alle nysgerrige sjæle. Fra tidlig morgen til sen aften. Du kan læse mere om Himmelske Dage på www.facebook.dk/himmelskedage og på www.himmelskedage.dk, hvor det endelige program vil blive offentliggjort primo marts.


KONFIRMANDER AGEDRUP KIRKE 2016 7. A St. Bededag, fredag, den 22. april 2016, kl. 10.30 Jacob Tingkær Brandt, Mølledammen 8, Bullerup Sara Løndahl Holm, Engtoften 35, Agedrup Jeppe Bach-Laursen, Hyldehaven 12, Bullerup Mads Kildehøj Sternkopf, Kirsebærhaven 4, Bullerup Magnus Jensen, Skovhaven 103, Bullerup Mira Meyer Bertelsen, Engtoften 10, Agedrup Cecilie Bjørk Lindberg Grønkilde, Daltoften 63, Agedrup Simone Sjølund Svendsen, Fredemarksvej 103, Agedrup Jeppe Hjort Holm, Brolandvej 28, Bullerup Mathilde Holbæk Stefansen, Skovhaven 166 B, Bullerup Liva Herløv Berg Pedersen, Brolandvej 5, Bullerup Laura Krogshede Knudsen, Græshaven 6, Bullerup Emil Nicklas Søndergaard Jensen, Æblehaven 14, Bullerup Mads Hedemand Nielsen, Rønnehaven 13, Bullerup Asger Melgaard Jørgensen, Pileløkken 8, Agedrup

Charlotte og Teddy Brandt Chanette Holm og Per Olsen Bente og Thomas Bach-Laursen Anita og Peter Sternkopf Mette Jensen og Henrik Bo Jensen Britta og Dennis Bertelsen Brith Grønkilde og Jan Grønkilde Jeanette Sjølund Rasmussen og Morten Svendsen Janne Bach Holm og Kim Hjort Johansen-Ossian Heidi Stefansen og Thomas Holbæk Stefansen Marianne Herløv Pedersen og Claus Berg Pedersen Gitte og Torben Knudsen Daisy D. Frøstrup Larsen og Bent Søndergaard Jensen Heidi Hedemand Nielsen og Michael Henrik Nielsen Rikke Meldgaard Allesen og Amdi Jørgensen

7. B Søndag, den 24. april 2016, kl.10.30 Heidi Glintborg, Hammeren 50, Bullerup Mads Toft Andersen, Daltoften 101, Agedrup Victor Biskopstø Henriksen, Rønnehaven 10, Bullerup Kristoffer Scheel Kaltoft, Skovhaven 25, Bullerup Daniel Pedersen, Skovhaven 73, Bullerup Magnus Møller Pedersen, Blommehaven 3, Bullerup Sofia Villemoes, Daltoften 125, Agedrup Kamilla Julsrud Jørgensen, Engløkken 5, Agedrup Emma Holbæk Pedersen, Skovhaven 176A, Bullerup Mille Holbæk Pedersen, Skovhaven 176A, Bullerup Christian Klint Westh, Pilegården 26, Odense NØ Emma Elise Holmsten, Agedrupvej 9, Agedrup Tobias Laugesen Baraviec, Hammeren 6, Bullerup Laura Krogh Kaspersen, Daltoften 195, Agedrup Mathis Sloth Hansen, Piletoften 8, Agedrup Mikkel Lau Kristiansen, Daltoften 56 B, Agedrup William Hansen, Vanddråben 14, Odense NØ Daniel Hedemark Væring, Hammeren 42, Bullerup Oliver Buur Elstoft, Daltoften 137, Agedrup Sarah Krogh Jørgensen, Sportoften 19, Agedrup Laura Redtz Jensen, Rønnehaven 5, Bullerup Kevin Pedersen, Flaskehalsen 4, B1, Odense NØ

Dorthe Schødt og Danny Glintborg Christina Toft Andersen og Allan Andersen Birgitte B. Henriksen og Torben Lund Henriksen Dorthe Kaltoft og Jesper Kaltoft Rikke og Finn Pedersen Ulla Pedersen og Carsten Møller Pedersen Pia Villemoes og Anders Villemoes Gitte Jørgensen og Peter Jørgensen Ann Holbæk Pedersen og Bjarne Høj Larsen Ann Holbæk Pedersen og Bjarne Høj Larsen Susanne Westh og Hans Ulrik Klint Westh Ulla og Morten Holmsten Kristina og Keld Laugesen Baraviec Lisbeth og Henrik Kaspersen Susan Sloth Hansen og Henrik Hansen Helle og Søren Kristiansen Line Hansen Pia Hedemark Væring og Lars Væring Mette Elstoft og Christian Elstoft Mette Krogh Jørgensen og Heine Krogh Jørgensen Christina Redtz Jensen og Morten Redtz Jensen Ruby Pedersen og Jørgen Pedersen

29

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


NAVNLIG NAVNE

ORGANISTENS KLUMME

Nyt fra kirkebogen januar og februar 2016

Anne Mette Stæhr

Døbte 14. 2. 2016 14. 2. 2016 14. 2. 2016 21. 2. 2016 28. 2. 2016

Augustus Jan Kristiansen Isabella Werge Kolding William Rehhoff Jensen Merle Glud Toft Kristensen Amanda Kirckhoff Winkler

Tværvej 17B, Odense NØ Markhaven 22, Bullerup Græshaven 14, Bullerup Rugårdsvej 61, Odense C Arendalsvej 33, Bullerup

Viede og kirkeligt velsignede Ingen

Døde, bisatte og begravede 4. 1. 2016 10. 1. 2016 23. 1. 2016 23. 1. 2016 24. 1. 2016 7. 2. 2016 21. 2. 2016 25. 2. 2016 28. 2. 2016

Harriet G. M. Albertsen Kurt Schmidt Bengt Lundby Andersen Karen Margrethe Clausen Ruth Fremmelevholm Viktor Nielsen Kjeld Ove Ejner Espesen Axel Bergholm Carlsen Ingrid Christiansen

AGEDRUP KIRKE

Saven 21, Bullerup Engtoften 15, Agedrup. Fridasholmvej 44, Seden Kertemindevejen 54, Marslev Saven 2, Bullerup Sportoften 11, Agedrup Mosekrogen 38, Munkebo Kærhaven 11, Bullerup Græshaven 11, Bullerup

www.agedrup-kirke.dk

Af Anne Mette Stæhr, organist SYNG-SAMMEN

Torsdag d. 28. april mødes vi igen til syng-sammen i Sognegården kl. 17.00-19.00 Anne Mette og Annie har i forvejen valgt nogle sange, og derudover er der mulighed for frit valg fra Højskolesangbogen. I pausen serverer kirken et let traktement til 30,- kr. Drikkevarer kan købes for 10,- kr. Anne Mette Stæhr og Annie Leth

GODNATHISTORIE I KIRKEN

SOGNEPRÆST Lene Bischoff-Mikkelsen, Agedrupvej 14, 5320 Agedrup - 6610 8057 - lbm@km.dk Mandag fridag

KIRKEKONTOR & SEKRETÆR Agedrupvej 12, 5320 Agedrup - 6610 8357

30

Sekretær: Vibeke Lundgreen - viel@km.dk Kontortid: Tir. kl. 14.00-16.00, tor. kl. 9.00-11.00, fre. kl. 9.00-11.00

KIRKETJENER Holger Jagd Greve - 4016 7072 - holgerstegn@mail.dk

KIRKEGÅRDEN Mobil 4042 0756 - graver@agedrup-kirke.dk

ORGANIST Anne Mette Stæhr - 51224331 - staehrlarsen@mail.dk

KIRKESANGER Annie Leth - 42262686 – annieleth47@gmail.com

MENIGHEDSRÅDET 7868@sogn.dk (menighedsrådets officielle mailadresse) Lene Marqvardsen fmd., Daltoften 46, 5320 Agedrup - 2390 0388 - marqvardsen@mail.dk Brug vores hjemmeside til oplysning om kontaktpersoner, arrangementer eller gudstjenester.

Nr. 129 - APRIL 2016

Af Gitte Knudsen og Annie Leth Når den mørke tid nærmer sig til efteråret, fortsætter vi med godnathistorie og godnatsang i kirken. Så bliver der igen mulighed for at komme i kirken, gerne i nattøj og med dyne, bamse og sut, og få læst godnathistorier af Gitte og synge godnatsange med Annie. Sammen vil vi skabe en hygge-godnat-stemning med fortællinger fra Biblen, aftensange- og salmer.


VENLIGBOERNE OG FLYGTNINGENE Karin, Maria og Christina fra Venligboerne i Nyborg, der er indstillet til Nobels Fredspris.

Af Karin Ritter Til sogneaftenen i februar havde vi besøg af tre Venligboere fra Nyborg - Karin, Maria og Christina. Tre meget engagerede damer, fulde af humor og med stor respekt for flygtninge, fortalte os, hvordan det hele startede, den enorme

NYT FRA TORSDAGSCAFÉEN Af Karin Ritter Den 7. april byder vi på foredrag af Hans Jørgen Jønnson, som fortæller om sit virke på Seden Enggård. Han havde kontakten til de unge, hvoraf nogen klarede sig godt og nogen mindre godt. Hvad gør forskellen, hvem gør forskellen, og kan vi lære noget heraf. Vi glæder os til dagen og Hans Jørgen Jønnsons fortælling. I år er der udflugt i Torsdagscaféen. Den 12. maj skal vi besøge Hindsholm Egnsmuseum i Martofte. Der er formiddagskaffe og frokost ud over den spændende oplevelse blandt de mange udstillingslokaler med værktøj og redskaber. Tilmelding og betaling af 25,00 kr. pr. person sker i Torsdagscaféen den 7. april. Sæt kryds i kalenderen den 12. maj til en anderledes dag.

opbakning fra borgere ikke kun i Nyborg, men også fra andre byer. Og ikke kun danskere, men også tidligere flygtninge, som nu har fundet en tilværelse i Danmark. Der skulle skaffes tøj, især vintertøj til børn, barnevogne og klapvogne, laves aktiviteter for børn og voksne, f.eks. blev der fremskaffet cykler, og der blev oprettet et cykelværksted for at istandsætte disse cykler. Der er blevet indrettet café og ikke mindst en genbrugsbutik. Starten var noget kaotisk, og hverdagen for de frivillige indeholder også stadig manglende godkendelser til dit og

dat og et bureaukrati, som gør det hele både langsomt og besværligt. Vi fik et indblik i hverdagen på Strandvænget i Nyborg, hvor beboerne skal klare kost og tøj for 200,00 kr. pr. voksen og 100,00 kr. pr. barn – om ugen! Der mangler stadig meget til en god hverdag, f.eks. mangler de store gryder til de store familier. Det er hermed givet videre til vores læsere - kontakt mig, såfremt der er gryder i overskud i dit køkken. Venligboerne i Nyborg er desuden indstillet til Nobels Fredspris, en stor ære, som er særdeles velfortjent. En tak til Venligboerne for en fantastisk aften.

31

AGEDRUP RUNDT 129 - APRIL 2016


GUDSTJENESTER TIDEN efter PÅSKE 1. søndag efter påske den 3. april 2. søndag den 10. april 3. søndag den 17. april *Store bededag den 22. april *4. søndag den 24. april 5. søndag den 1. maj Kristi Himmelfartsdag den 5. maj 6. søndag den 8. maj

Kl. 9.00 Kl. 10.00 Kl. 19.00 Kl. 10.30 Kl. 10.30 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Kl. 19.00

PINSE *Pinsedag den 15. maj *2. pinsedag den 16. maj

Kl. 10.00 Ingen

Kirkekaffe med brunsviger Der henvises til fællesgudstjeneste i Eventyrhaven

TRINITATIStiden Trinitatis søndag den 22. maj * Gud og spaghetti torsdag den 26. maj 1. søndag efter trinitatis den 29 maj *2. søndag den 5. juni 3. søndag den 12. juni

Kl. 10.00 Kl. 17.00 Ingen Kl. 10.00 Kl. 9.00

Børnevenlig gudstjeneste med fællespisning Der henvises til den 26. maj eller nabokirker Jubilæumsgudstjeneste C.O. Christensen

C.O. Christensen

Konfirmation Konfirmation H.A. Bisgaard N.H. Ellekilde

Kirkebil: kan bestilles til alle gudstjenester og møder i Sognegården. TAXA-checks udleveres fra kirkekontoret. Taxa bestilles på tlf. 66154415. De med*-mærkede gudstjenester omtales på kirkesiderne

GUD OG SPAGHETTI

Torsdag den 26. maj kl. 17.00 – ca. 18.30 i Agedrup Kirke og Sognegård

32 Af Lene Bischoff-Mikkelsen Vi fortsætter vores populære „Gud og Spaghetti“. En gudstjeneste for alle, der har lyst til en kort børnevenlig gudstjeneste med efterfølgende (gratis) fællesspisning. Nogle kirker kalder det måske for „Bøn og Brunch“ eller „Prise og spise“, men hos os hedder det „Gud og spaghetti“, også selvom der kan bydes på andre lækkerier til fællesspisningen. Der er også plads til dig – så kom og vær med – vi glæder os til at se dig. HVORFOR?

Når man har fået fri fra arbejde, og børnene er hentet i dagpleje, børnehave el-

ler SFO, så er det hjem til ulvetimen. Forestil jer, at I kunne springe indkøb og aftensmad over, tage jeres børn ved hånden og gå hen i kirken for at høre om Jesus og kristendommen for derefter at få serveret aftensmaden en almindelig hverdagseftermiddag. Hvornår ? Vi begynder i Agedrup Kirke kl. 17.00 og går derefter hen i sognegården, hvor vi spiser og hygger sammen. Hele arrangementet varer ca. 1½ time, og man møder bare op uden tilmelding. Hvem ? Gudstjenesten er for alle og er meget børnevenlig. Der serveres vand til maden, og andre drikkevarer kan købes.

Nr. 129 - APRIL 2016

„Gud og spaghetti“-gudstjenesten erstatter søndagens gudstjeneste, den 29. maj. Og ellers kører kirkebilen gerne til andre kirker i nærheden. Vil du vide mere eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte sognepræsten.

Profile for Agedrup Kirke

AR129  

AR129  

Profile for agekirke