Issuu on Google+

2013 ARCHITECTURAL THESIS

Europe is known for two distinct strands of music education: “general” or “classroom” music taught as part of the general education, or independent music and art schools offering an afternoon, after-school program, often very intensive, with theory and practice classes, three or four times a week. My thesis project involves developing an independent music school with a small auditorium in the city of Gorzów Wielkopolski [ˈɡɔʐuf vʲɛlkɔˈpɔlskʲi] Poland. Currently there are two public music schools in the city’s central district, both of which operate from outdated buildings, not ideal for high level of music instruction. The program of the school will consist of teaching studios and classrooms, rehearsal rooms, auditoria of various sizes, and performance spaces (indoor and outdoor) to accomodate student activities and evening performances and events. media library with a “listening room” for studying audio material. Some of the program will be located in the historic buildings existing on site that

THE PAUCKSCH SCHOOL OF MUSIC

In this thesis project my design objective will be to study the relationship between

human experience

(especially child’s) of the built environment. On a larger scale I will attempt to solve an issue of a neglected and disconnected part of the city’s herritage, by establishing an amenity that could become a focal point of the neighborhood and an additional destination point in the cultural corridor of Gorzów.

AGNIESZKA VINSON thesis advisor: Stephen Varenhorst


SITE


PROGRAM

KEY SPACES: SCHOOL DESCRIPTION

both of which are six-year long programs. The intent is to train a student concurrently with their general education program, which consists of six years of elementary, three years of junior high and three years of highschool, a total of 12 years. It would allow for preparation for college auditions, if the student were interested in pursuing a music career. However, all children are encouraged to join the program at any point of their general schooling. Studies have shown that exposure to music in theory and practice at an early age improves children’s spatial imagination, math and language skills.

Each to include a baby grand or upright piano.

Teaching studio for percussion instruments Small room for warm-up & individual practice Ensemble, choir practice & recording For theory / history / harmony instruction. Sheet music, books & audio materials Small space + storage for equipment Storage, rental & repair of instruments Office for non-instrument faculty members Space with sofas, chairs & tables For lectures and workshops Stage for full orchestra, seats 294 Green rooms, storage, baths

providing afternoon activities that instil a sense of association with the arts and teach a good work ethic, cameraderie and sensitivity to music.

FACILITY

AREA (m²)

QUANTITY

TOTAL AREA (m²)

TEACHING STUDIO

24 [ 258 sf]

24

576 [6 200 sf]

PERCUSSION STUDIO

45 [484 sf]

3

135 [1 453sf]

PRACTICE ROOM

17 [182]

5

85 [915]

REHEARSAL ROOM

270 [2 906 sf]

1

270 [2 906 sf]

CLASSROOM

avg 68 [732 sf]

3

204 [2 196 sf]

LIBRARY

182 [1 960 sf]

1

182 [1 960 sf]

RECORDING STUDIO

46 [495 sf]

1

46 [495 sf]

INSTRUMENT REPAIR

82 [882 sf]

1

82 [882 sf]

FACULTY OFFICE

44 [474 sf]

3

132 [1 420 sf]

STUDENT LOUNGE

80 [861 sf]

1

80 [861 sf]

MULTI-PURPOSE ROOM

180 [1 937 sf]

1

180 [1 937 sf]

AUDITORIUM

500 [5 382 sf]

1

500 [5 382 sf]

SUPPORT FOR AUDITORIUM

300 [3 330 sf]

KEY AREAS TOTAL

# FACULTY

Piano

# STUDENTS per class

# STUDENTS per class

(LEVEL I)

(LEVEL II)

6

18

9

3

9

4

6

Violin Cello

2

Guitar

2

Voice

1

Double bass

1

Accordion

1

Clarinet

1

Saxophone

1

Trumpet

1

Flute

1

Harp

1

Trombone

1

Percussion

18

9

6

3

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

3

2

KEY SPACES: VILLA

Harmony/ solfège Choir

2

84

46

2

84

46

2

84

46

TOTAL # FACULTY (instruments & theory)

34

TOTAL # STUDENTS

780 LEVEL I (year 1-6)

504

LEVEL II (year 7-12)

276

TUESDAY

WEDNESDAY THURSDAY FRIDAY

Instrument (15:15 - 16:00)

Instrument (17:00 - 17:45)

Choir (16:30 - 18:00) Solfège (16:15 - 17:00)

DESCRIPTION Original music room of the house For a small theater company East part of 1st floor of villa, connection to East Terrace Staff of School and Villa Programs

TYPICAL WEEKLY SCHEDULE OF A 3RD YEAR STUDENT (LEVEL I) MONDAY

Restore,preserve and existing historic structures to accomodate new program spaces. Revitalize the left bank of Warta river and the Zawarcie neighborhood by providing a pedestrian connection to the north part of the city and its several cultural amenities.

2

3

COURSE Music theory/ history

Provide the city of Gorzów with a new, state of the art music education facility, accessible to children of all backgrounds, and carefully sited on a historic property that has been underutilzed and neglected.

Create a destination and a sense of place in the neighborhood of Zawarcie.

3

6

300 [3 330 sf]

2 725 [29 860 sf]

SCHOOL STRUCTURE INSTRUMENT

GOALS

Harmony (16:30 - 17:15) Theory (17:15 - 18:00)

Space for staff & faculty, includes a kitchenette 3rd floor exhibit space

FACILITY

AREA (m²)

MUSIC ROOM

52 [560]

THEATER REHEARSAL

77 [829 sf]

EVENT ROOMS

100 [1 076 sf]

ADMINISTRATIVE OFFICES

120 [1291]

DIRECTOR’S OFFICE

22 [237]

FACULTY & STAFF LOUNGE

45 [484 sf]

GALLERY

205 [2 206 sf]

KEY AREAS TOTAL

621 [6 684 sf]

Design a school that will allow for development of musicians, active listeners and future audiences to support subsequent success of city’s new Philharmonic. Enhance the existing orchard around the villa by creating a park as part of the school complex to be open the the public during hours of operation and for events.


CASE STUDIES CURTIS INSTITUTE OF MUSIC: LENFEST HALL

JÅTTÅ VOCATIONAL SCHOOL

PHILADELPHIA, USA

STAVANGER, NORWAY

ROYAL WELSH COLLEGE OF MUSIC AND DRAMA CARDIFF, WALES, UK

CLIENT: Royal Welsh College of Music and Drama

CLIENT: Rogaland County Council 2

SIZE: 9,750 m COST: $48,500,000 STATUS: Completed 2011 ARCHITECT: VSBA

"VSBA designed this major new multi-use music education and student residence building for the renowned Curtis Institute of Music. The expansion — on a historic block of Philadelphia’s Locust Street — provides state-of-the-art facilities for practice and teaching, an orchestral rehearsal room, and student residences, all in close proximity to existing facilities on Rittenhouse Square. Amenities include dining and social spaces and an outdoor terrace shared by students, faculty, and staff. The project has achieved The building incorporates boxin-box construction to provide appropriate acoustical isolation of all music spaces. The rehearsal with adjustable acoustics and is equipped with separate audio and visual recording studios. All teaching spaces and studios have recording/ playback systems. Structural and mechanical systems were carefully designed to meet demanding acoustical requirements.

- inspiration for space planning and acoustical solutions

CLIENT: Rogaland County Council 2

SIZE: 16,000 m COST: STATUS: Completed 2007 ARCHITECT: Henning Larsen Architects

Jåttå Vocational School is designed as a small ‘town in town’ featuring a vibrant double-high central street surrounded by individual ‘urban quarters’, each with their own teaching environments and lecture rooms. The heart of the school – the central street comprising the main hall, canteen and resource centre – forms an active and vibrant gathering point offering a view of the green patios and roof landscape of the building as well as the workshops and study areas. A sequence of ramps and stairs lead from the entrance further up through the building and through the lecture hall, all the way up to the roof landscape offering a view of the scenery and fjord.

architecture, Jåttå Vocational School forms the entrance to Stavanger’s new urban quarter by the fjord. The concentrated design enhances the way the building interacts with its surroundings and thus underlines its proximity and transparency. The double high windows allow daylight into the building, stimulating the learning process.

- inspiration for central courtyard and other circulation patterns, as well as minimalist Scandinavian aesthetic

2

SIZE: 4,400 m STATUS: Completed 2012 ARCHITECT: BFLS Architects ACOUSTIC ENGINEER: Arup Acoustics

The Royal Welsh College of Music & Drama is Wales’ national conservatoire. The winning design of an international design competition, the project includes three performance and rehearsal spaces, teaching rooms, studios and library facilities and is set in a Grade I listed Royal Park. Designed from the outside in, each performance space is conceived as a separate building. The drama building forms a new façade and the recital hall sits amongst the woods adjacent to the existing building. These elements The new entrance to the college opens out on to stunning views over Bute Park and an arcade forms a new spine linking the whole functioning as exhibition space for the Design & Costume Department, whilst doubling as the ‘lungs’ for the scheme as its natural stack effect ventilates the public spaces. The building will achieve BREEAM ‘Excellent’ by incorporating sustainable solutions; a green roof, natural ventilation and ground source heating and cooling.

- inspiration for small auditorium design within a complex of existing buildings


ADDITIONAL SITE INFORMATION PREVIOUS CONTEXT

RI W

AR

VE

MASTER PLAN ADAPTED FOR THESIS

2017 MASTER PLAN

(before research)

R RI

TA W

T AR

VE

R

A

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Despite the city’s well developed public transportation system (34 bus lines, 5 all - night bus lines, 3 tram lines), the Paucksch Villa, although serving as a public amenity (a Culture House) has always been outside of the transportation grid.

NOTE: The site plan shown above is an interpretation of a new zoning and street layout map from the city’s department of urban planning, dated 25 June 2008. The new City Hall construction is planned to begin in 2017, some demolition work has already begun.

SITE VISITS & RESEARCH

SITE VISIT 2 (January 2013) -focus on urban connections - survey and documentation of pedestrian patterns, walking distances - studying conditions on each bank of Warta river

SITE VISIT 1 (July 2012) -survey and documentation of buildings and site -history and archival photos of the city -space use analysis of existing structures

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PROJECT SITE

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

STUDY AREA

STUDY AREA


INTERMEDIATE REVIEW (15 DECEMBER 2012) - selected images

MEDIEVAL CORE OF THE CITY PROJECT SITE

LOOKING NORTH ACROSS WARTA

WARTA RIVER LANDSBERG c. 1272

POST-INDUSTRIAL AREA (ZAWARCIE NEIGHBORHOOD)

LOOKING SOUTH ACROSS WARTA

MAIN COMMERICAL CORRIDORS

W

AR

TA

RIV

ER

10,525 m2 [113,290 sf]

LANDSBERG 1719

5,438 m2 [58,534 sf]

new municipal parking lot NEW CITY HALL (construction start projected for 2017)

EXISTING SITE

MASSING DIAGRAMS

INITIAL MASSING CONCEPTS

LANDSBERG 1855

Train station in 1916

DN

OPEN

UP

LANDSBERG 1893

2nd floor Carl Friedrich villa, c.1892

Train station in 2012

DN

DN UP

DN

OPEN

UP

UP

1st floor UP

SURVEY DRAWINGS MASSING IDEAS AFTER SITE SURVEY

PROGRAM SPACE ASSIGNMENT IN EXG STRUCTURES

CENTER OF TOWN IN 1935


TECHNICAL REVIEW (11 MARCH 2013) - selected images


FINAL REVIEW (1 JUNE 2013)


PRESENTATION DISPLAY & PHOTOS OF MODEL

PLEASE CLICK HERE FOR A SHORT VIDEO SUMMARY OF THIS THESIS PROJECT


Aga Vinson Thesis Project