Issuu on Google+

AGATHA DACANAY


RESTAURANT Commercial

01

HOTEL

Commercial

02

LIBRARY

Commercial

03

GALLER

Commerc


LERY

mercial

INDEX

04

OFFICE

Commercial

05

RESIDENCE Residential

06

OBJECTS Furniture

07


SKILLS

1855 W Hyung Rd

Lan Kwai Fong, Central, Hong Kong

Senior Studio FA12


DESCRIPTION A comprehensive design of a luxury restaurant that abstractly relates to the culture of the project site. The facility was required to seat 150 guests comfortably as well as facilitate efficient flow for staff. Public spaces were made to comply with ADA and Code requirements.

SAMPAN RESTAURANT Hong Kong

01 SAMPAN Restaurant


Aberdeen Shelter

01 Senior Studio FA12

Hong Kong Skyline

CONCEPT The design is based on the shared history, space and developmental direction between Hong Kong and Aberdeen Harbor. The object correlative is the image of traditional junk boats juxtaposed against Hong Kong’s skyline. Inspiration was taken from the construction of a boat hull as well as the sinews of canvas sails. Steel, glass and treated concrete was used throughout the space to invoke the mass and modernity of a skyscraper.


Canvas Sail

Boat Hull

SAMPAN Restaurant


FURNITURE Plan

Scale: 1/32” = 1’ 0”

Senior Studio FA12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/32” = 1’ 0”

SAMPAN Restaurant


ENTRY Elevation

HOST Elevation

Senior Studio FA12


The entry way simulates the experience of being underwater. Light is manipulated to resemble refracted sunlight on the ocean floor. The optical illusion invokes the isolation of being submerged. Guests are encouraged to tune out and slow down for their dining experience.

Refracted Light

SAMPAN Restaurant


MAIN Dining

Senior Studio FA12

The light fixtures hint at the movement of canvas sails. Knotted ropes are also used as window treatments further adding to the feel of a sampan. An abstract mural of the Hong Kong skyline is a featured backdrop.


Glass wine towers line each column throughout the space. The height and shape of the structures simulate skyscrapers.

Wooden beams create a barrel ceiling mimicking the characteristics of a boat hull.

Left

CEILING Detail

Front

MILLWORK Detail

SAMPAN Restaurant


PARTITION Elevation

Senior Studio FA12


Dropped ceilings and large scaled light fixtures add depth. Layered, framed glass panels mimic the imagery of buildings along the Hong Kong skyline.

PRIVATE Dining

SAMPAN Restaurant


BATHROOM Stalls

Senior Studio FA12


The bathrooms are a stark contrast to the dining area. Stone, steel and glass are used in linear applications to emphasize each wall of the space emphasizing the geometry of the room.

BATHROOM Sink

SAMPAN Restaurant


DESCRIPTION A comprehensive design of a boutique hotel including public areas and a guest package. Cultural and geographic elements endemic to Hong Kong were taken into consideration. Public spaces were made to comply with ADA and Code requirements.

02 Senior Studio FA12

HOTEL YANXUN Hong Kong


SKILLS

1855 W Hyung Rd,

Lan Kwai Fong, Central, Hong Kong

YANXHUN Hotel


Zen

Senior Studio FA12

Earth


Water

CONCEPT The hotel is based on Renewal. The object correlative is smoke from the Feng Shui burn cleanse ritual. Hong Kong locals believe that smoke from burning sage smudge sticks and incense creates auspicious chi. Guests are invited to let luxury waft over them, replacing negative energy with positive.

Smoke

02 YANXHUN Hotel


FURNITURE Plan Scale: 1/4”= 1’0”

LOBBY Senior Studio FA12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/4”= 1’0”

YANXHUN Hotel


LOBBY

Senior Studio FA12


WATER FEATURE Detail

YANXHUN Hotel


Partitions assembled with angled glass panels create separation without obscuring views. The optical illusion created by the distortion of the glass simulates the translucence of smoke.

MILLWORK Detail

Senior Studio FA12

Built in steel and wood shelving units are functional partitions.

Wooden beams anchored to the floor extend to t one area to another.


d to the ceiling to draw the eye from

Lobby LOUNGE

YANXHUN Hotel


FURNITURE Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

LOBBY Bar Senior Studio FA12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

YANXHUN Hotel


Lift CAB Lift CAB Side

Lift CAB Back

ELEVATION

Lift LOBBY

FURNITURE Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

Senior Studio FA12


Lift CAB

Lift LOBBY

REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

YANXHUN Hotel


CORRIDOR RCP

CORRIDOR Floor Plan

Senior Studio FA12


CORRIDOR Elevation

YANXHUN Hotel


FURNITURE Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

KING Suite

Senior Studio FA12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

YANXHUN Hotel


Left

MILLWORK Detail

MEDIA WALL Elevation

Senior Studio FA12

Front

Right


KING Suite

YANXHUN Hotel


FURNITURE Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

DELUXE Suite Senior Studio FA12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/8” = 1’ 0”

YANXHUN Hotel


DELUXE Suite

Senior Studio FA12


MEDIA WALL Elevation

YANXHUN Hotel


DESCRIPTION The project is a redesign of the existing visual library located at the Merchandise Mart campus of the Illinois Institute of Art. The current space was updated to accomodate the students’ need for individual and group workspaces. The design takes into consideration ADA and Code compliance.

03 Advanced Lighting FA11

ILIA LIBRARY Chicago


SKILLS

350 North Orleans St Chicago, IL

ILIA Library


Roots

Advanced Lighting FA11

Wings


Arches

Column

CONCEPT The redesign plays on the idea that information gives ILIA Chicago students roots and wings. Structural columns in the entire space are encased in wood and are surrounded by steel arcs. These materials mimic how print and digital mediums support information dissemination. Typography murals on the floors, walls, and ceilings serve as reminders that education is not just bound between the covers of a book and that everything is a learning opportunity.

03 ILIA Library


Mezzanine

1st Floor

FURNITURE Plan

Scale: 1/32” = 1’ 0” Advanced Lighting FA11


Mezzanine

1st Floor

REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/32” = 1’ 0”

ILIA Library


North

LIBRARY Cross Section

Advanced Lighting FA11


West

ILIA Library


Library STACKS

Advanced Lighting FA11


MILLWORK Detail

ILIA Library


CIRCULATION DESK Detail

Advanced Lighting FA11


COMPUTER Area

ILIA Library


MEZZANINE Laptop Area

Advanced Lighting FA11


LOUNGE Seating

ILIA Library


SKILLS

215 North Clinton Street Chicago, IL 60661

Advanced Detailing SU12


DESCRIPTION The project is a renovation of the Chicago Powerhouse . The space is conceptualized into an interactive exhibit. The gallery features and is based on the architecture of Tadao Ando. The space takes into consideration ADA and Code compliance.

GALLERY ANDO Chicago

04 ANDO Gallery


“Church of Light” Tadao Ando http://www.dezeen.com

04 Advanced Detailing SU12

Negative and Positve Space

CONCEPT The gallery design is based on the principles exhibited in the architectural works of Tadao Ando. The space features Ando’s use of materiality, hierarchy of spaces and geometry. The exhibit mimics the architect’s minimalist approach that hilights positive and negative space.


Concrete Slabs

Geometry

ANDO Gallery


1st Floor

2nd Floor

REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/32” = 1’ 0”

1st Floor

FURNITURE Plan

Scale: 1/32” = 1’ 0”

Advanced Detailing SU12

2nd Floor


3rd Floor

4th Floor

3rd Floor

4th Floor

ANDO Gallery


North

GALLERY Cross Section

Advanced Detailing SU12

East


South

West

ANDO Gallery


4th Floor

3rd Floor

2nd Floor

Advanced Detailing SU12


Materials

GALLERY Perspectives

ANDO Gallery


Massing MODEL

Advanced Detailing SU12


ANDO Gallery


DESCRIPTION A comprehensive space plan that accommodates the needs of the client company seeking to relocate. The space is a dynamic environment that focuses on adjacencies to allow increased productivity and collaboration. The project allocates for future growth.

CLIENT Ted Moudis Associates Inc. provides interior design and architectural services in the United States and internationally. TMA specializes in corporate and retail interior design services. The company is an industry leader and adheres to environmentally responsible building practices as well as environmentally responsible design.

05 Space Planning FA11

TED MOUDIS & ASSOCIATES Chicago


SKILLS

ce he

T

nd ry le

155 N Wacker Drive

42nd Floor, Chicago Il, 60654

TMA Office


Varying heights

Space Planning FA11

Layers


Asymmetry

CONCEPT An iceberg encapsulates Ted Moudis and Associates’ sleek, modern aesthetic; like an iceberg TMA breaks away from the norm. Varying heights of TMA-blue glass partitions throughout open workstations, common areas and meeting spaces form peaks and canyons embodying the company’s iconic strength while ensuring a generous amount of visual interaction and maximum natural lighting.

Iceberg

05 TMA Office


Area Reception Private Office Admin Work Station Design Staff Workstation Visitor Workstation Marketing Workstation Large Conference Room Small Conference Room Open Team Area Breakout Coffee Bar Pantry Break room/Cafe Mail/Copy/Production Library Server Room Small Printing Station Storage Coats Toilet Room

Quantity 1 3 2 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2

Criteria MATRIX

RELATIONSHIP DIAGRAM

Space Planning FA11

Public Access Y N N N N N Y Y N Y Y Y Y N Y N Y Y

Privacy N Y Y Y Y Y Y Y Y N N N Y N N N N Y

Plumbing

Daylight and/or View

N N N N N N N N N Y Y N N N N N N Y

Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y N Y N N N


190 S. LaSalle Street BUBBLE Diagram

71 S. Wacker Drive BUBBLE Diagram

155 N Wacker Drive BUBBLE Diagram

155 N Wacker Drive Test FIT

TMA Office


FURNITURE Plan

Scale: 1/32” = 1’ 0”

Space Planning FA11


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/32” = 1’ 0”

TMA Office


Projector

Offset Glass Facade

PARTITION Detail

Space Planning FA11

Pin Up Wall

Conference Room MEDIA WALL Elevation


Large CONFERENCE Room

TMA Office


Glass Partition

ELEVATION

Space Planning FA11

Credenza


Executive OFFICE

TMA Office


Resource LIBRARY

Space Planning FA11


MILLWORK Detail

OPEN TEAMING Elevation

TMA Office


DESCRIPTION The space is a Mid-Century Modern home, located in the upscale Vista Las Palmas District. The interior redesign is centered on current universal design requirements which allow the residents to age in place within their home.

CLIENT Tom and Nancy Barr are a retired couple who live in Libertyville, Illinois and winter in Palm Springs, California. The client would like the update of their home to include a larger kitchen where Tom can cook and Nancy can bake. The couple frequently entertain and would like their space to be inviting to guests.

06 Advanced Residential SU12

BARR RESIDENCE Palm Springs


SKILLS

871 W Rose Avenue

Palm Springs, CA

BARR Residence


“Birds in Flight” Curtis Jere www.artnet.com

Advanced Residential SU12

Layering


Negative and Positive Space

Verticality

CONCEPT The Curtis Jere mid-century sculpture “Brids in Flight” is the inspiration for the redesign of the Barr Residence. The piece consists of layered bronze sheets welded together in the shape of the silhouette of a flock of birds. Like the sculpture’s intent to capture a moment in nature, the design aims to bring elements of the outdoors into an indoor space. The space incorporates the sculpture’s positive and negative space, layering of elements, vericality as well as it’s materiality.

06 BARR Residence


FURNITURE Plan

Scale: 1/32” = 1’ 0”

Advanced Residential SU12


REFLECTED CEILING Plan Scale: 1/32” = 1’ 0”

BARR Residence


LIVING Room

Advanced Residential SU12


OPEN TEAMING Elevation

BARR Residence


MILLWORK Elevation

Advanced Residential SU12


DINING Room

BARR Residence


KITCHEN

Advanced Residential SU12

PANTRY Elevation


DRY BAR Elevation

BARR Residence


Master BEDROOM

Advanced Residential SU12


Closet DOOR Detail

Walk-in CLOSET Elevation

HEADBOARD WALL Elevation

BARR Residence


SKILLS

DESCRIPTION The project required the conceptualization and assembly of a functional 3D storage unit or surface. The material for the piece was limited to elements cut from a single 8 foot by 4 foot sheet of plywood. The elements could be secured together with joinery or lamination.

07 Interior Objects and Furniture FA11

UNWIND Wine Rack


CUT SHEET

Scale: 1” = 1’ 0”

BARR Residence


“Up in Smoke” Giulo Loddi www.artnet.com

Interior Objects and Furniture FA11

STACKED Infinity Symbol


EXPLODED Infinity Symbol

CONCEPT The wine rack is a part of a series of furniture pieces based on the concept of time. The form of the piece is based on the infinity symbol. The interlaced loops of the figure were exploded and stacked mimicking the dissipating behavior of vapor. The undulating curves connect at the base and gradually increase in spacing as it approaches the top of the piece.

MOBIUS Strip

07 BARR Residence


RIGHT

AXONOMETRIC View

Interior Objects and Furniture FA11

FRONT

LEFT


BACK

TOP

BOTTOM

BARR Residence


Interior Objects and Furniture FA11


BARR Residence


AGATHA DACANAY

BFA Interior Design ILIA- Chicago WI 2013 Senior Portfoilio agatha.dacanay@gmail.com http://issuu.com/agathadacanay


Interior Design Portfolio