Page 1

Hét vakblad in de autobranche

AFTER SALES

MAGAZINE

JUNI 2010 | WWW.AFTERSALESMAGAZINE.NL

Band met voorspellende gaven DBSC IN DEBAT OVER TOEKOMST DEALERS P17

ECKHARDT: UNIVERSEEL WORDT ALLEEN MAAR STERKER P22

INTERVIEW: SATOR MET HARTSANT IN SCHADEDELEN P52

4


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

AFTERSALES mAgAzINE

3

inhoud

Jaargang 1, nr 4 | 11 juni 2010 Aftersales Magazine is een nieuw vakblad dat gemaakt wordt door specialisten pur sang met tientallen jaren ervaring. Het blad richt zich met name op bedrijven met een werkplaats. De werkplaats geldt als profitcenter van het dealerbedrijf, waardoor ontwikkelingen op aftersalesgebied van groot belang zijn voor zowel directieleden als monteurs. In het universele kanaal zijn het garagebedrijven, grossiers en schadeherstellers die de lezersgroep vormen. Reparatie, service en onderhoud, maar ook onderdelen(logistiek), techniek, productnieuws, marketing en schadeherstel lopen als een rode draad door iedere uitgave. Aftersales Magazine is prettig leesbaar en doordacht vormgegeven, reden waarom het op alle functieniveaus gewaardeerd zal worden.

colofon Aftersales Magazine is een uitgave van: Minervum Multi Media BV; Postbus 5691; 4801 EB Breda Tel.: 076-5780630; Fax: 076-5780635 Uitgever Rob Küchler (rob@aftersalesmagazine.nl) Hoofdredactie Jos Veldhuisen, Barend Luiting (redactie@aftersalesmagazine.nl) Aan dit nummer werkten mee Carel Bikkers, Henny Butter, Peter Cornelis, Clem Dickmann, Bart van der Linden, Jan de Morrée, Wim Oude Weernink, Eric Rommerts Salesmanager Wim van Baal (adverteren@aftersalesmagazine.nl) Ontwerp 4WDesign Opmaak Straight Premedia Druk: Corelio Printing Abonnementen €47,50 voor 10 nummers. Buitenland €75,Losse nummers: €5,50 (excl. Btw) Aanmelden en opzeggen: Abonnementen worden afgesloten per kalenderjaar, opzeggen kan schriftelijk voor 1 december van het lopende jaar via post@aftersalesmagazine.nl.

copyright Het overnemen van (delen van) artikelen is toegestaan indien deze niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en met bronvermelding. Het auteursrecht blijft eigendom van de uitgever. De uitgever legt van haar abonnees en klanten in het kader van haar dienstverlening gegevens vast. Deze gegevens worden gebruikt ter uitvoering van de overeenkomst en om abonnees en klanten te informeren over relevante producten en diensten van de uitgever en van zorgvuldig geselecteerde derden. Als u op deze informatie geen prijs stelt, dan kunt u dit schriftelijk kenbaar maken.

17 | Debat over de toekomst van dealerland De auteurs van het recente Bovag Autodealerrapport in gesprek met ondernemers. 22 | Interview Bertho Eckhardt ‘Wij willen juist heel graag samenwerken met merkdealers. Dat gebeurt nu ook al op grote schaal’, aldus de voorman van de Bovag Onafhankelijken. 31 | Autotest: Citroën DS3 Oude naam, maar zeker niet retro. Individualistisch echter wel. 40 | Coververhaal Band met voorspellende gaven De tijd dat een band alleen lucht dan wel stikstof in zich had is lang voorbij. De band als informatiebron. 52 | Schadedelen via Hartsant ook bij Sator In zijn nieuwe rol als commercieel directeur bij Sator licht Willem Zwijnenburg de ontwikkelingen in de branche en bij ‘zijn’ bedrijf toe.

Disclaimer Uitgever en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze is samengesteld. De uitgever kan echter op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de inhoud en is derhalve niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. advertentie

WWW.WM-AUTOMATERIALEN.NL Tel. 0573-298298

en verder 5 9 12 14 21 25 28 29

Voorwoord Alwaysbemobile in schade blik op de branche Schaal van bikkers column Eric Rommerts Aftersalesfocus Tigchelaar Lancering point S Aftersalesmeeting citroën

36 45 46 49 59 60 64 66

Overzicht bandenmarkt Training bandenspecialist Uitlijnen secondenwerk Aftermarket bandensensor Nieuwbouw ype Kramer bandenconcept Relatie-event berner Let op uw gewicht


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE | 5

KORT NIEUWS

VOORWOORD

Amtech blijft in business

Windmolens genaamd autoretail

Het Almeerse Amtech Equipment International is met de faillissementsaanvraag voor Amtech Equipment één werkmaatschappij armer geworden.

De werkmaatschappijen Nussbaum Nederland (werkplaatsapparatuur), Brouwer Equipment (gereedschappen), Amtech Supplies (onderhoudsmiddelen airco en aircovulstations) en Airco Service Nederland (alle drie gevestigd in Almere) zijn en blijven allemaal operationeel, blijkt uit informatie van Amtech Equipment International. De continuïteit van de werkmaatschappijen staat volgens directeur Frans Brouwer ‘absoluut niet ter discussie’. “Sinds midden vorig jaar was er een flinke dip in de markt voor airco-equipment. Als marktleider moesten we een flinke teruggang in de verkoop voor lief nemen. Daar stond een groeiende afzet van Texa diagnoseapparatuur tegenover, maar die kon de verloren omzet aan aircoapparatuur

Opel dupe van politiek Volgens de Britse pers dreigen deels door de Britse regering eerder toegezegde subsidies aan o.a. Nissan (e-auto), Michelin en GM/Vauxhall (deelname EU saneringsfonds) onder druk te komen. Vlak voordat Aftersales Magazine naar de drukker ging, werd bekend dat ook de Duitse regering wellicht haar subsidies in zal trekken. Dat zou betekenen dat Opel zwaar moet saneren. Dat gaat productiecapaciteit en mensen hun baan kosten.

niet opvangen. Omdat de kosten flink opliepen, kwamen we in een voor alle betrokkenen beroerde negatieve spiraal terecht.” “Er zijn geen onderlinge verbanden, want iedere vennootschap van ons opereert geheel zelfstandig en dus staat het stoppen van Amtech Equipment geheel op zichzelf. Bovendien hebben de andere werkmaatschappijen minder of helemaal geen last van een dalende afzet. Nussbaum Nederland heeft zelfs een aantal grote projecten kunnen noteren. Overigens gaan we met Nussbaum een strategische samenwerking aan met Hamer Automotive uit Apeldoorn.” Brouwer hoopt in overleg met de curator de werkgelegenheid te kunnen behouden, door de medewerkers zoveel mogelijk bij andere werkmaatschappijen onder te brengen. “Daarbij speelt ook het eventueel behouden van de importschappen van Amtech Equipment een rol. Dat is overigens ook iets waar we met de curator nog in overleg over zijn.”

Kijk voor onze aanbiedingen op

www.a1groepautomaterialen.nl

De branche kent heel wat ontkenners van de vooruitgang waarbij ik dat woord nadrukkelijk niet de uitleg van verbetering geef. Bang zijn voor vooruitgang is een soort natuurwet, ieder mens kampt ermee. Weliswaar in verschillende mate, maar toch. Het alternatief is als een domme gans achter elke ontwikkeling aan te hollen maar denk niet dat ik daar nu een lans voor breek. Dit nummer van Aftersales Magazine biedt namelijk wederom een blik op technische innovaties en ondernemende geesten. Trends en ontwikkelingen waar je misschien automatisch tegen wilt zijn, maar waar een ander juist een kansje ontwaart.

Dutchlease heeft de volledige leaseportefeuille en de medewerkers van Leasedeal te Hilversum overgenomen.

Hiermee breidt Dutchlease haar huidige wagenpark van 1800 klanten en 10.000 contracten uit met 270 klanten en 1367 contracten. Dutchlease is een leasemaatschappij met regionale kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort. Hierbij richt ze zich voornamelijk op het MKB met een snelle, nuchtere en persoonlijke aanpak. Freeparts49x49_2010_03.pdf

1

Het door De Bruin en Smit geschreven Bovag-rapport heeft de afgelopen tijd veel modder over zich heen gekregen en terugkijkend zien we eigenlijk twee kampen ontstaan. In de ene hoek de ontkenners die doorgaan op dezelfde voet en het rapport negeren alsof het nooit verscheen. Aan de andere kant staan de branchegenoten die het als een oppakken, de uitdaging aannemend. 21-4-10handschoen 9:46 Beide scenario’s hebben een gemeenschappelijk uitgangspunt: de inhoud van het rapport is geen vastomlijnd toekomstscenario dat hoe dan ook zo uitkomt. Wat wel uitkomt is het post-BER-tijdperk, ofwel de autoretailmarkt na de groepsvrijstelling. Wie het daar niet mee eens is, waant zich op het toneel in de rol van Don Quichot.

Auto-onderdelen, accessoires, gereedschappen, accu’s, banden, chemische artikelen, schokbrekers.

Eigen bezorgdiensten

Tegenwoordig zijn er heel wat ontwikkelingen die de rol van de windmolen kunnen vervullen. Zo kun je vechten tegen de komst van de elektrische auto, tegen veiligheidssystemen die de rol van de bestuurder marginaliseren of tegen de opkomst van de digitale sociale netwerken.

Dutchlease koopt Leasedeal

advertenties

Onderdelen voor alle automerken!

Don Quichot is bekend geworden met zijn gevecht tegen de toen hypermoderne windmolens. De strijd was fictief net als de hoofdpersoon, maar daarom niet minder vermakelijk; al ruim vier eeuwen vermaken we ons met deze tekst en afgeleide vormen ervan.

Uw Alternatief!

Agressief geprijsd! Complete programma’s!

NU OOK IN ALDOC WWW.FREE-PARTS.NL

Barend Luiting reageren?

mail: barend@aftersalesmagazine.nl; bel: 076 578 06 30


8 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Precies een jaar nadat het Indiase Apollo Tyres Ltd. Vredestein overnam, komt deze bandenproducent met een eigen productreeks naar Europa. Dat initiatief is onderdeel van de mondiale ambities van oprichter Onkar S. Kanwar. Tekst Wim Oude Weernink

Apollo’s mondiale ambities

V

anaf de komende maanden gaat (gebroken) boekjaar wordt een omzet van 2 met 62 procent van de omzet natuurlijk een Apollo Tyres Ltd. onder eigen miljard dollar verwacht. “Uiteindelijk willen kernactiviteit, vooral omdat het merk daar merknaam de Europese vervan- we doorgroeien tot een positie binnen de top eerste montage rechten heeft verworven gingsmarkt op, in Nederland, tien van wereldwijde bandenproducenten”, voor, onder andere, Volkswagen. “Eerste Duitsland, Italië en Engeland. In stelt Neeraj Kanwar, zoon van Onkar en alge- montage voor VW in Europa is nog een punt van onderhandeling”, licht Kanwar jr. toe. het eerste jaar 2011 is de doelstelling nog meen directeur van Apollo. “Dat kan nog wel een paar jaar duren.” bescheiden: 400.000 banden. Op langere De geplande positionering van Apollo in termijn moet dat veel meer worden, al geeft VREDESTEIN men geen officiële doelstelling af. Maar bin- Aan de verwezenlijking van die ambitie wordt relatie tot onder andere Vredestein is natuurnen Apollo- en Vredesteinkringen hoor je op een breed front gewerkt. Apollo kocht lijk interessant. Uit bedrijfseconomische een marktaandeel fluisteren van 5 procent vorig jaar niet alleen Vredestein maar eer- overwegingen zal men veel van wederzijdse van de totale Europese vervangingsmarkt die der ook al de merkrechten van Dunlop voor synergieën gebruik maken. Vredestein (waar Zuid-Afrika en nog drie andere Afrikaanse de productiecapaciteit binnenkort van 5,1 mil230 miljoen banden per jaar groot is. Maar wat is Apollo dan wel om zo hoog in markten. In Zuid-Afrika worden ook Dunlop joen naar 6 miljoen banden per jaar wordt te zetten? Op dit moment behoort het tot banden gemaakt. Maloya en Regal zijn twee verhoogd) gaat enkele high performance bande snelste groeiende automotive onderne- andere Apollo-merken. Door de overname den voor Apollo maken. Omgekeerd zullen mingen in India. Onkar Kanwar – een trotse van Vredestein komt 24 procent van Apollo’s sommige Vredestein-banden binnenkort uit maar tegelijkertijd zeer innemende Sikh omzet inmiddels uit Europa, daarnaast voor Indiase of Zuid-Afrikaanse fabrieken komen. raakte in 1973 met zijn vader verbonden aan 14 procent uit Afrika. De thuismarkt blijft Qua product en qua prijsstelling zal Apollo, dat voorlopig een maatdekking van 70 het bedrijf waarvan zijn familie inmiddels 40 procent van het aandelenkapitaal Neeraj Kanwar, algemeen directeur van Apollo en zijn procent nastreeft, zichzelf in het zogenaamde B-segment tegenover merken bezit. Met veel vallen en opstaan – “We vader Onkar Kanwar, chairman van de Apollogroep. als Hankook opstellen. “Want Vredestein raakten twee maal totaal aan de grond blijft hoe dan ook een premiummerk”, maar kwamen er steeds weer bovenop” aldus Marc Luyten, die vanuit Brussel – verwierf Apollo in 1980 al de positie wereldwijde verantwoording draagt voor van India’s grootste producent van truckde marketing van de merken Apollo, banden. In 2000 nam men de productie Vredestein, Dunlop en Maloya. Hij voegt van personenwagenbanden ter hand en eraan toe dat Apollo expliciet via een eigen sindsdien is het booming business voor het retailnetwerk verkocht gaat worden. “Het in Gurgaon, in de noord-westelijke deelgroothandelskanaal willen we vermijden, staat Haryana gevestigde bandenmaker. om parallelimport en prijsvechten tegen Want behaalde Apollo in 2005 nog 500 te gaan.”  miljoen dollar omzet, voor het lopende advertentie

advertentie

.NL • • • •

Onafhankelijk distributeur sinds 1973 voor alle merken autobanden Meer dan 30 merken onder 1 dak Online E-Commerce systeem Dagelijkse leveringen in heel Nederland

WWW.DELDO.COM Dé specialist voor een uitdagende baan in de autobranche! he!! 024 - 3723232 www.flexaforte.nl

Offices and warehouse • Noorderlaan 660 • B-2030 Antwerpen • nederland@deldo.com

Adv Deldo 50 x 100 NL 05-2010.indd 1

6/05/10 15:15


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

AHgN-Alwaysbemobile wil marktleiderschap Autoschade Herstel groep Nederland (AHgN) en The Alwaysbemobile company gaan een joint venture aan en richten daartoe nog deze zomer een nieuwe vennootschap op waarin beide partijen alle schadeherstelactiviteiten onder zullen brengen. De Algemene Leden Vergadering van AHgN heeft akkoord gegeven voor deze joint venture met The Alwaysbemobile company. De ambitie is een unieke schadeherstelformule voor de Nederlandse markt te ontwikkelen en zo de nummer één positie te bereiken.

“De strategische en tactische samenwerking met AHGN onderstreept onze visie om een volledige aanbieder te worden voor particuliere en zakelijke rijders. Samenwerken met topondernemers zoals die van AHGN is een hele eer. Het versterkt onze strategie van ‘Local Heroes for a Global Strategy’. We zullen de komende jaren blijven uitbreiden in onafhankelijk multi-(auto-)merk onderhoud, zoals we hebben vastgelegd in ons beleidsplan A New Horizon”, aldus Luc van Bussel, directeur van The Alwaysbemobile Company. Guus van Dreven, directeur van Autoschade Herstel Groep Nederland: “The Alwaysbemobile Company is voor ons een sterke strategische partner. In onze strategische heroriëntatie en het daaruit voortgekomen businessplan hebben wij

De nieuwe joint venture van Guus van Dreven (AHGN) en Luc van Bussel (rechts, The Alwaysbemobile Company) moet een combinatie opleveren die marktleiderschap gaat opeisen.

besloten een aanvulling op ons aanbod op aftersalesgebied te zoeken. Het combineren van de activiteiten biedt voor alle aangesloten ondernemers nieuwe kansen. We versnellen hiermee onze integratie in de gestuurde

advertentie

advertentie

% 50 KORTING! 39,

THE LOW PRICE COMPANY.

ALLE MANNESMANN GEREEDSCHAP

MANNESMANN DOPPENDOOS 115-delig en 10 jaar garantie. Geen 79,00 maar slechts:

SLAGMOERSLEUTELS EN KRIKKEN

50

www.asdautomaterialen.nl

schadestroom en we realiseren ons beiden dat ‘samenwerken’ belangrijk is om een sterkere, maar vooral unieke marktpartij te worden. Onze ambitie is het marktleiderschap”, aldus Van Dreven. 

Dít kan alléén bij ASD!!

Industrieterrein Betterwird, Dokkum

HENDOWEG 7 - TEL. 0519-297189 - FAX 0519-220339

RAVAM-TOOLS BV GEERWEG 4 6626 KE ALPHEN TEL.: 06 13 733 527 E-MAIL: G.RIKE@RAVAMTOOLS.NL

9


Vandaag nog!

Minimaal 2x per dag geleverd!

De specialist voor auto onderhoud Aandrijfashoezen, Accu’s, Banden, Bougiekabelsets, Bougies, Filters, Hulpveren, Katalysatoren, Olie / Koelvloeistof, Montagemateriaal, Remdelen, Roetfilters, Ruitenwisserbladen, Schokdempers, Spruitstukken, Stuurdelen, Trekhaken, Uitlaatsystemen, Verlichting, Wiellagers

Vestigingen in: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen, Beverwijk, Breda, Den Bosch, Deventer, Dordrecht, Echt, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Harderwijk, Heerhugowaard, Hoofddorp, Leiderdorp, Maastricht, Naarden, Nijmegen (Weurt), Rijswijk (Den Haag), Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Venlo, Waddinxveen, Zwolle,

USN-Centuri bv

Celsiusstraat 12-14

3846 BL Harderwijk

Tel. 0341-474849

Fax 0341-419874

www.usn-centuri.nl


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

11

ANALySE

Verandermanagement, NImby en zij-instroom De mensheid valt uiteen in twee kampen: zij die reageren door de hakken in het zand te zetten wanneer een verandering op komst is en zij die het omarmen, zelfs opzoeken. Laat de branche op verschillende niveaus nu net in zo’n veranderingsproces zitten… Tekst Barend Luiting

O

f het nu gaat om autofabrikanten, toeleveranciers, schadebedrijven of dealerbedrijven, alle worstelen met existentiële problemen. De overcapaciteit moet er uit, maar dit benoemen is niet hetzelfde als het oplossen. De kern zit hem in het begrip ‘kapitaalvernietiging’, dat synoniem is met overcapaciteit reduceren. Een fabriek dichtgooien, een dealervestiging sluiten, een schadebedrijf minder, het klinkt allemaal makkelijk en logisch. Obama en Merkel weten dat sluiting kiezers kost en leggen die last liever over de schutting bij de buren. Ditzelfde NIMBY-principe (not in my backyard) gebeurt in het klein. “Ik vind het prima dat de branche kleiner moet, maar ik blijf.” Herkent u het kamp? Dit is het kamp ‘hakken in het zand’. Het andere kamp voelt zich niet bedreigd maar juist geprikkeld. Door collega’s te kopen en het nieuwe rayon efficiënter in te vullen, huurcontracten op te zeggen et cetera. ERFENIS De grootste veranderbedreiging heet ‘erfenis’. Voor velen is het eigen bedrijf de eigen pensioenvoorziening en/of de erfenis voor de kinderen. Dat voedt de gevoelde bedreiging. Ook de erfenis uit het verleden maakt ons blind voor kansen. Als je iets jaren doet volgens een proces dan denk je niet aan andere processen. Iemand die een alternatief voorstelt wordt afgeschoten door argumenten waarom het niet kan. Het ergste is dat de markt zelf er alles aan doet om de boel op slot te houden en rendementskansen te marginaliseren. Importeurs en autofabrikanten die normen stellen aan

dealerpanden waardoor er geen leven meer is na het dealerschap. Gepatenteerde constructies verhinderen dat het pand door te verkopen valt aan derden, laat staan dat branchevreemde partijen zitten te wachten op ex-dealerpanden. Of het bestemmingsplan dit zou toelaten of niet. zIJ-INSTROmER Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan vind ik Maarten de Bruin, ooit aan de wieg van het moderne Spyker maar nu als branchevreemde speler actief met scheepsbouw. Zijn oplossingen klinken logisch als je niet gehinderd wordt door een erfenis van branchekennis. Leer in een open speedboat? Weet je wel wat zout water doet met leer? Een aluminium constructie die bovendien gelijmd en genageld is? Het is een mooi voorbeeld van creativiteit en het denken in kansen, wars van wat doemdenkers menen. In dit geval heeft het geleid tot een waslijst aan patenten waardoor het overnemen van de ideeën niet zomaar kan. Het gebruik van leer in deze zoute omgeving neemt echter rap toe… De Bruin is een zij-instromer in die scheepvaartwereld en omgekeerd krijgen we in de autobranche ook dergelijke zij-instromers. Momenteel zijn zij vooral gericht op mobiliteitsbrede oplossingen, veelal elektrisch aangedreven. Moet je echter een zij-instromer zijn of kan de branche ook zelf veranderen? Het aantal ondernemers en managers dat niet gehinderd wordt door argumenten als ‘we doen het al jaren zo dus waarom moet het anders’ is schaars maar ze zijn er wel degelijk op alle niveaus in de autobranche. Het moeten er veel meer worden.

Het geesteskind Silvestris van Maarten de Bruijn staat bol van de oplossingen die vanuit een autoachtergrond niet bijzonder lijken, maar in de botenbouw ronduit extreem zijn. Leer dat structureel aan zout water wordt blootgesteld en er tegen kan. Een interieur dat door een klep wordt afgesloten en zo beschermd blijft tegen weersinvloeden. Het hele dashboard wijkt als de klep zich sluit. Normaliter is de lengte bepalend voor prijsklasse maar dit is een kleine sportwagen in zijn segment. Door de volledig aluminium constructie (gelijmd en genageld) is het gewicht beperkt en mede dankzij de motor achterin is het zwaartepunt laag en de balans bovengemiddeld. Omdat het hier niet gaat om verschillende metalen platen met een laag plamuur maar om één lange plaat aluminium begin je met een relatief glad oppervlak. Traditionele botenbouw met spanten is niet De Bruijn’s ding: “Dat is een oplossing in de dwarsrichting voor een probleem in de lengterichting.”


12 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

bLIK Op DE bRANcHE

De nodige aftersalesactie in de pijplijn ‘Het lijkt een open deur, maar direct contact met de klant is belangrijk, zeker nu we middels e-mail, mobieltjes en andere moderne media steeds meer op afstand communiceren’, martijn van Eikenhorst, adjunct-secretaris RAI Vereniging Autovak. E

F

Voor de nieuwe regering zal het een hele kunst zijn om enerzijds een stevig bezuinigingsprogramma in gang te zetten en anderzijds de economie te stimuleren. E

F

E

CBS en politici waren verrast door het lage groeipercentage van onze economie over het eerste kwartaal. Er is bovendien nog amper iets van banengroei te merken. De Griekse eurocrisis komt ook niet erg gelegen natuurlijk. Wanneer je als burger aan de ene kant moet inleveren en extra moet sparen voor je pensioen, dan blijft er als consument minder over om te spenderen. Ondernemingen zijn juist afhankelijk van de openstaande portemonnee van die consument. Bedrijven die geld binnenkrijgen kunnen weer investeren (wat ze nu nog te weinig doen) en dat levert weer groei in andere sectoren op. Kortom, de omloop van het geld zorgt voor de levensloop van onze maatschappij. Bezuinigingen verstoren die cyclus, zeker nu vele consumenten en ondernemingen nog argwanend zijn door de financiële crisisperiode. De nieuwe regering zal ervoor moeten zorgen dat bezuinigingen geen pijn doen, maar de grote vraag is of dat gaat lukken. De spagaat is duidelijk: de hand op de knip of de geldkraan opzetten. F

E

‘Ik geloof sterk in dealergebonden en dealergestuurd schadeherstel onder regie of uitgevoerd door het universele schadeherstelbedrijf, wat goede samenwerking vergt’, Jan van Dijk, directeur Van Dijk Autoschade purmerend. ‘Ik ben er absoluut van overtuigd dat er zelfs in de druk bezette Nederlandse bandenmarkt, ruimte is voor nieuwe initiatieven. En er staan meer toetreders aan onze grenzen dan je in eerste instantie zou denken’, Wim Reijmerink, investeerder. E

F

E

eindejaarsprognose voor nieuwe personenauto’s naar boven bijgesteld (410.000 stuks). Aftersales Magazine gaat nog steeds uit van 435.000, wat misschien te optimistisch is, maar er zijn diverse positieve signalen, ook al zijn die fragiel. Zo was de economische groei in het eerste kwartaal slechts 0,2 procent. Als banken de komende maanden flexibeler zijn met financieringen, dan zal de verkooptrend van de eerste 5 maanden door kunnen zetten.

F

F

De autoverkopen blijven zich volgens de opgaande lijn voortzetten. De verwachting is wel dat een kleine dip aanstaande is, nu de sloopregeling is afgelopen. Volgens BovagE

De fleet en leaseverkopen zijn voor de autobranche erg belangrijk. Toch lijkt het er op dat we dit

F

E

E

F

jaar niet al te veel moeten rekenen op groei van het zakelijk registratieniveau. Ondernemingen zijn nog niet geneigd om fors te investeren in mobiliteit, althans in de groei en/of modernisering van hun wagenparken. Steeds vaker beluister je juist dat de auto van de zaak voor minder functies beschikbaar komt. Dat zal echter tijdelijk zijn, want als de economie weer aantrekt dan zal de auto toch weer een voorwaarde worden om nieuwe medewerkers over de streep te trekken. Voorlopig moet de leasesector het doen met gematigde groeiscenario’s als er al groei mogelijk is. Leasemaatschappijen kijken wel steeds serieuzer naar onderhoudsalternatieven voor de merkdealer.

F

E

F

E

cijfers zijn de eerste vier maanden bijna dertigduizend nieuwe auto’s afgeleverd die deels met de slooppremie zijn gefinancierd. Kortom, die plus moet je – deels – aftrekken van de groei die we tot nu toe meemaakten. Aan de andere kant zie je gelukkig ook dat de consument – het bedrijfsleven nog wat minder – bereid is te investeren in mobiliteit. RAI-Bovag heeft in ieder geval de

F

De occasionmarkt valt niet tegen. Langzamerhand komen vraag en aanbod wat betreft types weer in evenwicht. Bij banken en E

F

financieringsmaatschappijen lijkt men weer wat flexibeler als het om de financieringen gaat. Kortom, hier is voor het actieve autobedrijf wel winst te behalen. Leasemaatschappijen hebben nog steeds een prijszettende invloed met hun ex-leaseauto’s waarvoor een nieuwe baas moet worden gezocht.


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

2010 Januari

62.899

Februari

37.420

Maart

44.755

April

37.535

Mei

37.107

E

De teller staat (volgens RDC-cijfers) tot en met 31 mei op 219.716 nieuw geregistreerde personenauto’s. Dat is 18,3 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Toen zaten we in een diep dal, waar we nu langzaam uitkrabbelen. Voor juni zijn de meeste dealernetwerken optimistisch gestemd. Maar men kan nog niet echt inschatten wat het eventuele effect is van de niet meer aanwezige slooppremie. E

E

F

E

F

al helemaal weg. Schadeherstelbedrijven hebben momenteel wat minder werkaanbod en zijn vooral bezig zich te beraden op hun toekomst. Alwaysbemobile en AHGN gaan samen in schadeherstel. Bandenspecialisten zijn nog druk met bandenwissels, maar profiteren ook van de gestegen vraag naar zomerbanden, die overigens minder groot is dan aanvankelijk werd gedacht/gehoopt. De komst naar ons land van de Franse bandenspecialist point S heeft vele bandenkenners verrast, terwijl de Duitse keten ATU juist haar positie heroverweegt.

AANTALLEN

F

De aftersalesactiviteiten staan al weer in het teken van de zomerbeurten en de aircoservices. E

F

Daarnaast zijn veel autobedrijven laat met de zomerbandenwissel. De consument is wel kritisch op de kosten voor reparatie en onderhoud. Dealerwerkplaatsen (afhankelijk van merk en regio), zitten niet altijd volgeboekt. Een opvallend aantal dealers die wij de afgelopen tijd bezochten, stelt dat een enkele importeur, vooruitlopend op de periode na de BER, nu al waarschuwt voor al te grote investeringen tot 2013. Want de eisen na 2013 konden wel eens anders zijn dan waarin nu wordt geïnvesteerd. Universele autobedrijven worden weer breed geïnformeerd over de werkplaatsconcepten die beschikbaar zijn. Vooral jongere generaties universele automanagers zien wel in dat groepsgebonden activiteiten en ketenuitstraling voordeel op kunnen leveren. Wel moeten juist de werkplaatsconcepten oppassen dat zij niet teveel op elkaar gaan lijken. Het onderscheidende vermogen is soms

E

F

F

Werkplaatsapparatuur, het blijft hard werken voor de leveranciers. Er moet geknokt E

F

worden voor het nog te kleine potentieel aan orders. De vervangingsinvesteringen lopen echter ‘gewoon’ door. Op de Autotechnica in Brussel (de Belgische Autovak) liepen veel Nederlanders rond met interesse in werkplaatsapparatuur. De hausse in hefbruggen, die vorig jaar aanwezig was is nu ten einde. Logisch, want autobedrijven die nu nog niet over een goedgekeurde APK-hefbrug beschikken, lopen het risico dat zij een probleem met de keurmeester krijgen wanneer er een herkeuring moet worden uitgevoerd. Plannen voor, maar ook daadwerkelijk in gang gezette nieuwbouw vinden we in diverse provincies terug. In Friesland lijkt er een investeringspiek te zijn. Grossiers als Ype Kramer, Koskamp en Jan de Vos hebben net een opening van een nieuwbouw achter de rug en merkdealers van Hyundai, Peugeot en Citroën zijn (in de regio Sneek) met een nieuwbouw gestart. Autobedrijven bekijken de investeringsmogelijkheden voor een autowasinstallatie (roll-over) wel, maar zetten deze nog altijd niet om in een investering. Iedere te investeren euro wordt op een goudschaaltje gewogen. Op de Autotechnica is het wasaandeel onder standhouders minimaal, na diverse annuleringen.. E

advertentie

F

E

F

De automaterialengrossiers zijn net als de universele autobedrijven positief gestemd over de eerste vijf maanden van dit jaar al fluctueren de omzetten tegenwoordig veel meer. Zonder aanwijsbare reden heb je zo E

F

E

F

een slechte week. Tijdens de openings(zon) dag van Autotechnica, lanceerde de Belgische VW-Audi importeur D’Ieteren de merkonderdelen-portal Partsline24. Daarmee kunnen universele autobedrijven en schadeherstellers bij onze Zuiderburen merkgebonden onderdelen bestellen die dan worden geleverd via de dealer uit de regio (zie pagina 60). Behalve de VW-Audi importeur doet nog een aantal andere importeurs mee zodat het totaal op 23 merken komt. Uit diverse reacties van onderdelendistributeurs en grossiers blijkt dat men de kans van slagen erg klein acht, maar ook weer niet uitgaat van een totale mislukking. Individuele grossiers melden in ieder geval dat zij steeds vaker geconfronteerd worden met (lage) prijsacties van merkdealers. Frequent worden de namen van Renault, Peugeot, Opel en af en toe Ford genoemd. Een conclusie is dat de aftersalesactiviteiten de komende maanden voor veel beweging in de branche gaan zorgen. Een nieuwe E

F

toetreder in bandenland en meer onderdelenactiviteit via de merkdealers. Helaas is de investeringsbereidheid bij autobedrijven nog laag, maar wel iets meer dan vorig jaar aanwezig. Niet alleen bij de universele autobedrijven, maar ook bij merkdealers overheersen desondanks de optimistische geluiden. Afhankelijk van het effect van de nu gestopte sloopregeling mag je vaststellen dat de autoverkopen weliswaar in de lift zitten, maar nog veel verdiepingen omhoog moeten voordat we echt weer van een ‘gezonde’ branche kunnen spreken voor het huidige volume aan bedrijven. 

13


14 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

‘De receptie moe ontvangen, niet

H

et best verkochte automerk was de afgelopen twee jaar Volkswagen. En ook de eerste vijf maanden van dit jaar scoort het Duitse merk hoge ogen. Zeker nu volumeconcurrent Opel heeft aangekondigd dat zij niet meer voor het marktleiderschap gaan. De weg is vrij om ook dit jaar weer nummer één te worden. Volkswagen heeft een mooie modellenmix, kwalitatief goede producten, een sterke importeur die het netwerk stevig in de hand heeft en een actief dealernetwerk – deels in eigendom van importeur Pon – dat tegen de trend in waarschijnlijk nog wel wat marge maakt ook. Leuke promoties, waar veiligheid, duurzaamheid en het milieu een geïntegreerde rol spelen. Nee, wie VW-Audi dealer is mag niet klagen, ook al zal het importeurskeurslijf weleens aan de strakke kant zijn. Je zou dus denken dat je bij de VW-Audi dealer die wij bezochten, Auto Avenu in Naarden, naar alle tevredenheid wordt geholpen. Het pand oogt strak en stralend. Van buiten een keurig, nee zelfs prachtig bedrijf, alleen wel erg weinig parkeerruimte. Na een blik in de drukbezette werkplaats kwam ik tot de conclusie dat er een hardwerkende brigade monteurs aan de slag was. Dit wordt minimaal een acht, wellicht zelfs een negen op de Schaal van Bikkers, dacht ik. Maar hoe kun je je als potentiële klant toch weer lelijk vergissen. De klant, daar draait alles om. Een open deur en toch ervaar je steeds weer dat er nog veel

zijn die het contactmoment met de klant niet in hun voordeel weten om te zetten. De moderne autokoper heeft tegenwoordig al een heel voortraject afgelegd als hij of zij bij de merkdealer de showroom binnen stapt. Het gezin is al een tijdje bezig geweest met merk, kleur en uitvoering, de kids hebben op school al opgeschept over de aanstaande nieuwe auto. De individuele koper heeft zijn kennissenkring gepeild en is in de markt voor een type dat zijn budget net iets te boven gaat. Maar de emotie zorgt voor de nodige adrenaline en dat maakt extra ruimte in de portemonnee vrij. Beide klantengroepen hebben via het wereldwijde web de inruilprijs al ingeschat, de financieringsruimte is bekend en eveneens via internet is het mogelijke accessoirepakket voor de nieuwe auto vastgesteld. Kortom, de voorbereiding is als het voorspel van goede sex. En dan komt de afronding. De goede minnaars zijn nog wel even bezig, die maken er een feest van. Bij anderen is de daad secondewerk of er gebeurt helemaal niets, want de partner valt voortijdig in slaap. Dat laatste was bij onze Volkswagenverkopers het geval.

voor een mooie ervaring bij de dealer komt in de door ons bezochte showroom van een koude kermis thuis. Het is bijna gênant hoe er met de mystery consumer werd omgegaan. Maar let wel, ik denk dat er genoeg dealers zijn die zich hier aan kunnen spiegelen. Dan begrijp ik ook waarom veel merkdealers met nul procent rendement aan de grens van hun bestaan zijn aangeland. De desinteresse in de showroomklant is deze keer de rode draad. Ons verslag laat zien dat werknemers zich niet realiseren dat ook zij een verantwoording hebben om de werkgelegenheid te behouden. Huiveren in plaats van dromen over een nieuwe bolide. Het eerste wat opvalt is dat de receptie een duidelijke werkplekfunctie heeft. De twee aanwezige medewerkers hebben wel oog voor het beeldscherm en hun dossiers, maar niet voor de klant die om de auto’s heen loopt. En eerlijk is eerlijk, de receptie is er toch om klanten te ontvangen, niet om ze te negeren of zoals later zal blijken, om ze weg te sturen. Zonder dat er koffie wordt aangeboden of om te hebben gevraagd naar mijn gegevens. Hoezo terugbellen, de klant kan toch zelf ook wel wat moeite nemen om een afspraak te maken. Maar alle gekheid op een stokje, zo’n klantenomgang mag anno 2010 en in deze nog immer zware economische tijd, waar de competitiviteit groot is, natuurlijk niet gebeuren.

Heeft de dealerdirecteur zo’n beetje alles voor elkaar, zorgen een paar medewerkers voor een deceptie.

Rendement Heeft de dealerdirecteur zo’n beetje alles voor elkaar om de klant te plezieren, zorgen een paar medewerkers voor een deceptie. De klant die denkt dat zijn of haar opgebouwde kooplust nu eindelijk kan worden omgeruild advertentie


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

oet klanten weg sturen’ Nadat ik bij twee auto’s de alarmlichten had laten knipperen en zeker in drie verschillende auto’s had plaatsgenomen, was er nog steeds geen enkele reactie van de drie aanwezige personeelsleden. Eén van hen was weliswaar druk in gesprek met een echtpaar die schijnbaar hun auto kwam ophalen. Het papierwerk vergde schijnbaar de nodige inspanningen, want echt vrolijk werd er niet gekeken. Gek toch als je een nieuwe auto komt ophalen. Bij een andere werkplek hing een keurig colberttje over de bureaustoel, maar de inhoud van het jasje was en bleef buiten beeld. Voorzichtig probeerde ik in te breken in het gesprek van verkoper en klantenechtpaar. Ik wilde alleen weten of de andere verkoper – ik schatte in dat die de inhoud van het jasje zou zijn – beschikbaar was, maar ik was kansloos.

verder geen klant in de showroom!) en dat ze niet wisten waar de andere verkoper was. En dat was het, ik als klant moest zelf maar uitmaken wat ik wilde. Wachten of weg gaan, want zij gingen weer druk aan het werk. cONcLUSIE Ik stelde het al, een mooi bedrijf met dito producten en volop kansen om te scoren. Gaat het misschien te goed? Ik kreeg nog wel een opmerkelijke tip van de verhuurmedewerker. “We hebben meerdere filialen, misschien hebben ze daar tijd voor u.” Dat zal best, maar van mij als klant krijgen ze die tijd niet meer. Ik kan het niet geloven, maar voor mij is het zelfs een wijze les geweest. Ook al heb je als ondernemer/manager ogenschijnlijk alles op orde, dan blijken een paar front office medewerkers je reputatie te grabbel te kunnen gooien. Rest me niks anders dan een dikke onvoldoende uit te delen. Niet voor de uitstraling of voor de werkplaatsmedewerkers die hun stinkende best aan het doen waren, maar voor de desinteresse in de klant. Als de autobranche tot de conclusie komt dat er een flink aantal dealers moeten verdwijnen zodat de sterke netwerkpartners overblijven, dan komt deze dealer als eerste in aanmerking om te worden opgeofferd. Of zou een flinke schop onder de kont nog kunnen helpen? Laten we het hopen, want de onderneming en de producten verdienen dat wel. 

‘We hebben meerdere filialen, misschien hebben ze daar tijd voor u.’

FAWLTy TOWERS Op naar de andere twee personeelsleden. Die stelden direct niks van de auto’s te weten, want ze waren van de verhuurafdeling. Niks weten van auto’s maar ook niks van klanten, dat was duidelijk. Wat toen volgde zou een Fawlty Towers-act kunnen zijn. Eén van de twee pakte na enig aandringen de telefoon en draaide een nummer. Op een paar meter afstand ging de telefoon over van de man die druk met de m/v in gesprek zat. Samen – toen was er wel tijd voor een korte conversatie – kwamen ze tot de conclusie dat het wel heel erg druk was (er liep

Carel Bikkers (voormalig CEO van Kwik-Fit en Audax) is retailer in hart en nieren. Iemand die bedrijven bekijkt met en door de ogen van de klant. Dat doet hij om er iets van kunnen opsteken. Want naast zijn consumentenblik beoordeelt hij een dergelijk bedrijf ook als retailmanager. De combinatie zorgt voor een ‘eigen’ beoordeling van een vestiging of filiaal. Zo ontstond het idee voor De Schaal van Bikkers. Rechts in de barometer enkele rapportcijfers.

Meer informatie? Kijk op www. aftersalesmagazine. nl en click op de button Schaal van Bikkers.

100 —— — — — — — — — — — 90 —— — — — — — — — — — 80 —— — — — — — — — — — 70 —— — — — — — — — — — 60 —— — — — — — — — — — 50 —— — — — — — — — — — 40 —— — — — — — — — — — 30 —— — — — — — — — — — 20 —— — — — — — — — — — 10 —— — — — — — — — — — 0 —— — — — — — — — — — - 10 —— — — — — — — — — — - 20 ——

BUITENZIJDE

15

- reclame - aansprekendheid - schoon/opgeruimd - belemmeringen binnenkomst - toegankelijkheid - parkeermogelijkheden RECEPTIE/SHOWROOM - bemand - signaal van herkenning - wachttijd - presentatie producten - netheid - productinformatie/displays ONTVANGST

- contact verkoper - manier van ontvangst - voorstellen - koffie MEDEWERKERS - uitstraling/kleding - opening gesprek - behoefte gekwalificeerd - showt product - kennisniveau - algemene indruk VERKOOPGESPREK

- n.a.w. gegevens gevraagd - naamgebruik klant - mondelinge offerte - schriftelijke follow up/email - ‘storingen’ in het gesprek - vervolgafspraak PRIJSBEPALING - kortingargumentatie - inruil onderhandelingen - prijs versus klant - prijs versus bedrijf - financiële producten aangeboden DEAL AFSLUITEN - dagaanbod - vervolgafspraak OVERIGE PUNTEN - alertheid - ‘vastbijtendheid’ - sfeer - beleving


• Meer dan 50.000 onderdelen op voorraad • Dagelijkse zending vanuit eigen inkoopkantoor in Dallas (USA) garandeert 48-uurs levering • Vakbekwame productspecialisten die uw taal spreken • Sterke, betrouwbare merken! Partscenter Holland, Waalhaven ZZ 6, 3088 HH Rotterdam Telefoon 010 - 428 63 00. www.pch.nl

Van 0 naar 100 kan iedereen. Van 100 naar 0, dan komt kwaliteit echt naar voren.

VAN AUTOBAND TOT SPEELTEGEL

Textar ontwikkelt en produceert sinds 1913 remblokken van topkwaliteit. Als wereldwijde OE leverancier weten wij als geen ander hoe men in alle omstandigheden de controle kan behouden. Onze producten brengen gelijk welk voertuig snel, veilig en comfortabel tot stilstand. Textar : van 100 naar 0 in no time !

Autobanden inzamelpunt

Laat uw autobanden vervangen bij een Granuband inzamelpunt te herkennen aan dit certificaat. www.textar.com TMD Friction Services GmbH / Schlebuscher Str. 99 / 51381 Leverkusen / Deutschland Textar is a registered trademark of TMD Friction. Tel.: +49 2171 703-0 / Fax: +49 2171 703-388

Textar_AZ_135x100_NL.indd 1

02.06.10 09:33

100% recycling

Kijk voor een compleet overzicht van al onze inzamelpunten op

WWW.GRANUBAND.COM


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Autoretail met of zonder aftersales? Speciaal voor Aftersales Magazine geven de twee DBSC Consultants Wieger de Bruin en William Smit toelichting op hun rapport ‘Automotive Retail in 2015’ aan drie eigenaren van autobedrijven: Theo Mulder van de Ban Garage (Volvo dealer), Hein Oosterhof, Citroën dealer Oosterhof in Grijpskerk en Cor Vaessen, erkend reparateur van de Koreaanse merken Kia, Hyundai en Chevrolet. Tekst Friso Roorda Foto’s Barend Luiting

D

e kern van het onderzoek is dat door het aantal verkooppunten voor nieuwe auto’s drastisch te verminderen en het aantal aftersalespunten intact te laten er meer rendement mogelijk is voor alle dealers, mits er goed wordt samengewerkt. De redenering daarbij is doordat de verkoop nieuw grootschalig wordt aangepakt de kosten van de verkoopstandaards per auto zo ver dalen dat ook de verkoopafdeling rendabel wordt. Overbodig geworden vierkante meters verkoopoppervlak worden benut met ‘gebruikt’ of krijgen een andere bestemming.

‘De importeurs hebben de leidende rol in het veranderende businessmodel’

Anders dan 10 jaar geleden gaan de adviseurs De visie van BOVAG Autodealers op de toekomst er nu van uit dat er geen dealers hoeven te verdwijnen, maar dat een ander businessRetail in 2015 modelAutomotive het rendement zal verhogen. Nu is er net een rapport van Rabobank verschenen, dat zegt dat een derde van de dealers moet verdwijnen. Dat is overigens ook de mening van een flink aantal andere deskundigen. Is het reëel om aan te nemen dat we hetzelfde aantal dealers houden? Wieger de Bruin: “In feite heeft iedereen gelijk. Niemand heeft bestreden dat er te veel verkooppunten zijn. Wij geven ook aan dat het aantal verkooppunten van nieuwe auto’s sterk terug moet. Op dit moment is er nog voldoende aftersalesvolume voor de merkdealer en dit levert de kern van zijn rendement. Nu vestigingen sluiten is de deur openzetten voor een universeel bedrijf op

De visie van BOVAG Autodealers op de toekomst

Automotive Retail in 2015

17


18 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

De functie van de visie is als het gooien van een steen in het water. Er is een impact en die veroorzaakt beweging. Dat er iets moet gebeuren is voor iedereen helder. De adviseurs stellen dat er 10 jaar geleden (Coopers&Lybrand rapport: ‘de erfenis voorbij’ van dezelfde onderzoekers, red.) hetzelfde gebeurde. Iedereen viel toen over ons heen, net zoals nu gebeurt. Toch is de branche sindsdien ingrijpend veranderd. De bedoeling van dit nieuwe rapport is dat we opnieuw de aanzet geven tot een verandering. “We brengen een discussie op gang, en dat is precies de bedoeling.” Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Bovag Autodealers, zo lichten de onderzoekers nog maar eens toe. Als de onafhankelijke autobedrijven de opdracht voor een toekomstvisie hadden verstrekt, was er hoogstwaarschijnlijk een andere visie ontwikkeld. Daarmee is het kader van deze visie nog maar eens helder neergezet. Bovag Autodealers behartigt immers de belangen van de merkdealers.

die locatie. En dat is niet nodig, want dat is renderende omzet voor de merkdealer.” Op de vraag van Hein Oosterhof of er vanuit de dealer of vanuit de markt is geredeneerd in de visie beamen de onderzoekers dat zij in opdracht van de Bovag Autodealers hebben gewerkt, en dus vanuit het dealerperspectief deze visie hebben ontwikkeld.

‘Vijf dealers landelijk werkt wél’ William Smit: “Vermindering van het aantal after sales vestigingen is zonde. Beter is het daarom om elke activiteit winstgevend te maken. Dat kan onder andere door ‘gebruikt’ beter aan te pakken, en door ‘nieuw’ grootschalig aan te pakken. Elke activiteit moet winstgevend zijn. Sales staat al onder druk, en aftersales komt onder druk.” Theo Mulder erkent dat ‘gebruikt’ bij goed management heel winstgevend kan zijn. “Het verschil in kosten tussen 60 dagen statijd en 120 dagen statijd loopt op tot wel zeven ton. Dat is een enorm bedrag, bestaande uit rente op de investering, maar ook uit verlies van marge en ruimtebeslag. Als je gebruikt goed

aanpakt kunnen er uitstekende winstmarges op worden behaald.” Wieger de Bruin: “Wij pleiten ervoor om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Bijvoorbeeld door meerdere dealers bij elkaar te brengen in holdingverband. Vergeet niet dat de panden vaak de pensioenvoorziening van de ondernemer zijn.” Hein Oosterhof: “Wij hebben met een viertal dealers ‘Citroën du Nord’ gevormd, waarin we samenwerken in inkoop en marketing. Dat verband wordt nog eens versterkt door ook een juridische samenwerkingsvorm op te richten zodat we voor de importeur één dealer zullen zijn.” Daarmee aangevend dat er een hechter samenwerkingsverband noodzakelijk is dat niet alleen gebaseerd is op afspraken om dit te laten slagen. In veel dealerorganisaties is het aantal contractanten al sterk verminderd. Renault heeft onlangs aangekondigd het aantal dealercontractanten in Nederland nog eens terug te brengen tot twintig. De daad is inmiddels met een aantal opzeggingen bij het woord gevoegd.

Theo Mulder: “Ook bij Volvo is dit in gang gezet. In de afgelopen jaren zijn er al wat zwakke broeders overgenomen. Wij hebben bijvoorbeeld Mijdrecht overgenomen. Wij hebben een goede relatie met onze importeur, waardoor dit proces in goede harmonie verloopt.” Het voorbeeld van De Beemd wordt ook nog eens aangehaald. De concurrentie van de omliggende dealers was daar duidelijk voelbaar, waardoor het concept onder druk stond. In de nieuwe visie had dit concept wellicht veel beter gefunctioneerd, mits het landelijk was uitgerold. Wie moet de leiding nemen in de veranderingen? Er moet, als de dealers het initiatief moeten nemen, wel over een gezamenlijke drempel van intrabrandconcurrentie worden heengestapt. Het veranderen van de netwerken kun je niet aan de dealers zelf overlaten, zo stellen de adviseurs. Per merk zal er samen met de importeur een koers moeten worden uitgezet. William Smit: “De importeur zal als franchisemanager blijven functioneren.

De onderzoekers stellen dat autoretail een dinosaurus in retail is vanwege de single brand policy van de fabrikanten. Vergelijk onze branche bijvoorbeeld met de meubelbranche. Daar worden verschillende merken bij elkaar in één showroom verkocht. Zelfs bij de hoger gepositioneerde meubelmerken als Leolux en Gelderland, waar ook eisen worden gesteld ten aanzien van merkuitstraling en expositieruimte, zijn de kosten van de merkuitstraling een stuk lager dan in de autobranche. Toegegeven, de aftersales laat zich minder goed vergelijken… De nieuwe BER wordt nog strikter en de single brand policy zal niet verdwijnen. Er zijn krachtige retailers nodig, die beter verdienen dan nu het geval is. William Smit: ‘De importeur zal als franchisemanager blijven functioneren.’


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

De kardinale vragen blijven. Kan aftersales zonder sales? Theo Mulder (met rode bretels) was hier erg duidelijk in: “Als ik de service moet geven, dan ook de auto bij mij kopen.” Is een volumemerk met acht procent marktaandeel in het voordeel ten opzichte van een merk met drie procent marktaandeel? Het volumemerk kan immers in de visie van de onderzoekers meer verkoopdealers aanstellen dan het kleine merk. Wat wordt de rol van de multimerkdealers? Voor dealers met meerdere merken in een klein verzorgingsgebied lijkt de visie ongunstig uit te pakken. Welke samenwerkingsverbanden ontstaan er? Zullen dealers die nu elkaars concurrent zijn het roer omgooien en gaan samenwerken of zelfs samengaan? Kunnen er, nu de banken weinig vertrouwen hebben in de sector, overnames plaatsvinden? Is er echt een verschil tussen de Erkende Reparateur en de aftersalesdealer?

De omvorming van het retailkanaal kan per merk worden aangepakt. Het gaat immers om het reduceren van de intrabrandconcurrentie. Het hoeft niet voor alle merken tegelijk te gebeuren.”

Ook een merk als Suzuki kan volgens de adviseurs bijvoorbeeld uitstekend functioneren met vijf verkooppunten in Nederland. De consument is best bereid om voor de aankoop van een nieuwe auto een eind te rijden, zelfs als dit geen premiummerk is. De kosten van de standards zijn immers hoog. Denk aan de grote demovloot die elke dealer moet aanhouden, en de voorraad nieuwe auto’s in en buiten de showroom. Dat kan alleen rendabel worden gemaakt door een groot volume per verkoopvestiging.

‘Er is een verschil tussen de Erkend Reparateur en de aftersalesdealer’ Wieger de Bruin: “Met de nieuwe BER in de hand zullen de importeurs overigens ook de benodigde invloed houden. Hun macht als franchisegever in het retailkanaal zal nog meer toenemen. Nu worden zwakke dealers nog getolereerd. In de nieuwe visie kan dat niet meer. Een sterk retailkanaal is noodzakelijk, alleen al omdat het pushen van de verkoop van nieuwe auto’s niet zal veranderen en de trend naar kleinere en zuinige auto’s alleen maar toeneemt, en dus de marges afnemen.” Hein Oosterhof beaamt dit: “Via onze website komen er vrijwel uitsluitend leads binnen voor kleine auto’s met een A-label.” Kunnen we met een sterk teruggebracht aantal dealers voldoende auto’s verkopen?

Wieger de Bruin: ‘Wij pleiten ervoor samenwerkingsverbanden aan te gaan.’

bodemprocedure tegen Kia, die de reparateurs uit het netwerk wil weren. Zij vormen immers directe concurrentie van de toekomstige aftersalesdealers. Het verschil tussen Erkende Reparateurs en Aftersalesdealers zit hem in de aanstellingsprocedure. Erkende Reparateurs kunnen niet buiten de deur worden gehouden als ze aan de gestelde normen voldoen. Bij aftersalesdealers ligt de regie bij de franchisegever ofwel de importeur.

William Smit: “Het gemiddelde rendement van een dealer zal stijgen zonder de verkoop nieuw. Gemiddeld 137 nieuw verkochte auto’s per vestiging, dat kan niet uit. Bovendien zit het gros van de irritaties in de markt in het stuk verkoop nieuw, een klein deel in de garantieafwikkeling en niet in het stuk aftersales.”

Cor Vaassen: “Als erkende reparateurs voorzien wij sinds 2003 al in een behoefte door onze aftersales specialisatie in een aantal merken. Klanten kopen bij ons overigens ook graag een auto. Wij binden onze klanten aan ons door onze goede service. Wij zijn dan ook niet echt blij met de visie van de onderzoekers, vooral ook omdat de Europese Commissie de toelating van erkende reparateurs veilig wil stellen.”

Krijgt de Erkende Reparateur een grotere rol in het fijnmazige netwerk voor service? Dat is nog maar de vraag, zo stellen de onderzoekers. De huidige erkende reparateurs zijn aangesteld omdat ze aan gestelde standards voldoen. Er loopt nu een

Wieger de Bruin: “Voor merkdealers is doorgaan op dezelfde voet geen alternatief, daar is iedereen het wel over eens. Wat men echter ook vindt van de Bovag-visie, het is noodzakelijk dat dealers en importeur in beweging komen en gaan schakelen! 

Cor Vaessen: ‘Wij voorzien in een behoefte door specialisatie op aftersales in een aantal merken.’

Hein Oosterhof: ‘Via onze website komen vrijwel uitsluitend leads binnen voor kleine auto’s met een A-label.’

19


WASH SYSTEMS

Otto Christ Wash Systems AG bouwt al meer dan 45 jaar robuuste autowasstraten. De nieuwe generatie Christ autowasstraten “Hybrid Express” zijn compleet van RVS en hydraulische aangedreven.

De Hybrid Express geeft de Carwash ondernemer de keuze tussen hydraulisch en/of elektronische aandrijvingen. Lange levensduur en onderhoudsvriendelijk zijn de autowasstraten van Christ zodat de Carwash ondernemer altijd kan rekenen op zijn Christ autowasstraat.

Christ Wash Systems bv

Tel.: 013 – 543 5433

Ringbaan Zuid 360

E. mail: christbv@xs4all.nl

5022 GA Tilburg

www.christ-ag.com

Christ Wash Systems bv is een 100% dochteronderneming van Otto Christ Wash Systems AG te Memmingen (Dld)

CHRIST_1_05-10.indd 1

04-06-10 10:45


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Slimmer adresbeheer RDc heeft ApK Online uitgebreid met een SmS-functie. Het is slechts een stap in de ontwikkeling van het bedrijf tot een brede dienstverlener voor de autobranche. “Doel is dat de klant door slimmer gebruik te maken van data ook competitiever wordt”, vertelt Werner boldewijn, business servicemanager bij RDc.

“Over het algemeen is er veel informatie, maar niet overzichtelijk of bruikbaar genoeg. Recent hebben we voor een dealergroep het adressenbestand ‘gewassen’ oftewel gecontroleerd op actualiteit. Van de 50.000 bleken er 30.000 onbruikbaar. Het is overigens geen extreem voorbeeld. De praktijk wijst uit dat databestanden zelden worden geactualiseerd. De meeste autobedrijven zijn vooral op zoek naar bestanden om hun APK-mailingen te versturen. Logisch, want dat levert altijd de nodige werkplaatsmogelijkheden op. Het gaat niet om de hoeveelheid data maar om de kwaliteit er van. Mailen naar een kleiner, minder vervuild bestand is goedkoper en levert een betere response op.” TRANSAcTIEDOSSIER Dealers werken over het algemeen met het INDI-concept. “Als RDC hebben we ook voor het universele autobedrijf, al dan niet verenigd in een werkplaatsconcept, veel mogelijkheden voor het optimaliseren van databestanden.” RDC werkt aan een digitaal transactiedossier voor autobedrijven. “Momenteel is er een pilot gaande met acht universele autobedrijven en twee merkdealers. Daarin werken we samen met Bovag om diverse e-formulieren te ontwikkelen. Wanneer een auto wordt gekocht – nieuw of gebruikt – dan worden de basisgegevens ingevoerd door de verkoper. Het systeem zorgt dan voor een scala aan andere, grotendeels geautomatiseerde toevoegingen zoals NAP-gegevens, BPM-berekeningen en de BTW. Maar het systeem legt ook vast wat er moet worden toegevoegd in verband met een proefrit (DVS). Verder is de APK-datum bekend en kan deze aan het dossier/de auto worden gekoppeld. Kortom, direct meer info en er zelf minder voor doen.” De data kan in een eigen DMS- of CRMsysteem worden ingevoerd, maar ook binnen RDC’s Care-mail waarmee reparatie-adviespunten zijn aan te geven en een herinneringsbericht gestuurd kan worden. De bestaande RDC APK Online-applicatie kan nu klanten per SMS informeren over het klaarstaan van zijn of haar auto.

21

COLUMN cOLUmN

De meerwaarde van een handdruk De autobranche in al haar geledingen, van links naar rechts en van boven naar beneden, wordt geconfronteerd met nieuwe businessmodellen (rapporten Bovag Autodealers, Rabobank), alternatieve distributiestromen (Part One, Partslink24), nieuwe toetreders (Turkse grossiers, de keten point S) en met nieuwe technologieën (alternatieve brandstoffen). Gestuurd door de klant worden nieuwe relaties aangeknoopt en oude soms plotsklaps verbroken. Dat zet veel druk op bestaande ondernemingen, waaronder ook de ruim 350 leden van RAI Vereniging afdeling Autovak. Fabrikant, importeur of grossier, deze ondernemingen staan vaak aan de basis van nieuwe producten en diensten waar het autobedrijf zijn voordeel mee doet. Bedrijven onderkennen, ook binnen onze eigen RAI afdeling Autovak, niet altijd de kracht van een branchevereniging. We zijn allemaal druk met de dagelijkse gang van zaken. De kassa moet vandaag rinkelen. De klant wil vandaag antwoord. De leverancier wil vandaag betaald worden. En de klant van de klant eist dat je ieder moment klaar staat. De waan van de dag laat ons minder ruimte om afstand te nemen en eens naar het grotere geheel te kijken. Die taak neemt een branchevereniging op zich, zonder overigens op de stoel van ondernemer of directeur te gaan zitten. Misschien zijn we niet altijd zichtbaar genoeg en moeten wij daar aan werken. Nationaal is Autovak betrokken bij diverse overlegorganen met onder andere Ministeries van V&W en EZ, RDW, NMi, Bovag en Focwa zodat we in het belang van onze leden mede bouwen aan regelgeving. Dat gebeurt ook internationaal met bijvoorbeeld Figiefa, Clepa en EGEA zodat Autovakleden ook in de toekomst hun goede rol kunnen blijven spelen. Duurzame mobiliteit dus. Dat ook wij ons meer moeten laten zien, hebben we vertaald in het organiseren van regiobijeenkomsten. Zo werd onlangs duidelijk dat leden collectief ervaringen uit willen wisselen over kansen en bedreigingen in de markt. Met elkaar de branche bespreken blijkt ondanks alle moderne communicatiemiddelen erg belangrijk. Zo’n omgeving willen wij als Autovak graag faciliteren. En bovenal, het uitwisselen van kennis stimuleren. Gek genoeg hebben we met de JCG Business Club een voorbeeld in huis waarbij dit heel goed werkt maar dit is voor andere sectoren in de afdeling Autovak voor verbetering vatbaar. Natuurlijk, e-mail, het mobieltje, sms, het is er allemaal en een geïntegreerd onderdeel van onze huidige manier van zaken doen. Ik ben ervan overtuigd dat potentiële zakenpartners en zelfs concurrenten meer voor elkaar krijgen, van elkaar kunnen opsteken, als men elkaar ontmoet. Een handdruk is meer waard dan een ontvangstbevestiging van een e-mail. Bedrijven zouden meerwaarde moeten toekennen en tijd investeren in het simpelweg bij elkaar aan tafel gaan zitten. En daarin wil RAI afdeling Autovak graag faciliteren.

Eric Rommerts, secretaris e.rommerts@raivereniging.nl


22 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Universeel wordt allee Er zijn onderwerpen genoeg die Bertho Eckhardt, voorzitter van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven, momenteel op zijn bord heeft liggen, want de dynamiek in de branche is groot. Zijn leden verdienen vooral hun brood met reparatie en onderhoud en juist nu staat alles wat met aftersales te maken heeft midden in de belangstelling. Hier wordt namelijk nog het geld in de autobranche verdiend. Tekst Jos Veldhuisen

N

ieuwe mediavormen spelen een steeds grotere rol bij met name de jongere autorijders. “Ik zie heel voorzichtig dat dit wordt opgepakt. Het uitlezen van tweedimensionale streepjescodes (zogenoemde quick response codes) met smartphones om zo een boodschap van je onderneming over te brengen naar de jongere generatie klanten en het gebruik van Twitter, zijn hier voorbeelden van.” “Het vrije autobedrijf is boven alles flexibel. De relatieve schaalkleinte, de sterke betrokkenheid van de ondernemer bij zijn bedrijf, de lokale kennis van klanten en de laagdrempeligheid zijn factoren die, naast een vaak sterke financiële ruggengraat, het ongebonden autobedrijf sterk maken. Wel ben ik ervan overtuigd, dat de ondernemer in het merkongebonden autobedrijf de komende jaren, gedwongen door de markt, duidelijke

keuzes zal moeten maken over de ontwikkelingsrichting van zijn bedrijf.” SpEELVELD Het onlangs verschenen rapport ‘Automotive Retail in 2015’, dat werd geschreven voor Bovag Autodealerbedrijven, propageert een zekere nadruk op de werkplaatsactiviteiten. “Helaas hebben de onderzoekers van dat rapport de kans laten liggen om samenwerking met het universele autobedrijf te onder de loep te nemen. Er is een te beperkt speelveld onderzocht. Wij willen juist heel graag samenwerken met merkdealers. Dat gebeurt nu ook al op grote schaal. Er zijn zoveel veranderingen aanstaande dat je je niet op één kant van de business kan focussen. Rapport of geen rapport, ik ga er sowieso vanuit dat het universele autobedrijf alleen maar sterker zal worden. De concurrentie in aftersales gaat in de toekomst steeds meer toenemen.

Euro 5 emissierichtlijn Sinds 2002 is de toegankelijkheid voor het ongebonden autobedrijf ten aanzien van technische informatie sterk verbeterd. Hierdoor is de positie van het universele autobedrijf op de onderhoudsmarkt voor jonge auto’s al sterker geworden. Met de in september 2009 van kracht geworden Euro 5 emissierichtlijn zal dat nog beter worden. De richtlijn stelt dat een auto ook in zijn latere leven aan de emissienormen moet blijven voldoen. Volgens de richtlijn moet, mede door die belangrijke eis van het blijven voldoen aan de emissienormering, de autofabrikant alle technische data ter beschikking van het niet-merkgebonden kanaal stellen. Die moeten in staat zijn de auto zo nodig te updaten. Uiteraard wel tegen dezelfde voorwaarden – lees kosten – als de merkdealers uit het betreffende netwerk. Eind van dit jaar komt er een certificeringsysteem, waarbij ongebonden autobedrijven die aan deze certificering voldoen, onbeperkt toegang tot de data krijgen. Deze certificering is onder grote druk van AFCAR (alliance for the freedom of car repair)) bij ACEA (Europese vereniging van autofabrikanten) afgedwongen. Overigens moet net als bij de APK, naast de onderneming, ook de individuele medewerker van het onafhankelijke autobedrijf zijn gecertificeerd.

Het onafhankelijke kanaal is hier klaar voor.” Deze stelling wordt onderbouwd door de APK-cijfers. Dit belangrijke contactmoment met de werkplaatsklant is op dealerniveau in absolute aantallen steeds minder geworden. WERKpLAATScONcEpTEN “De afgelopen jaren is op veel fronten het merkongebonden autobedrijf veel professioneler geworden. Het vrije autobedrijf heeft altijd veel geïnvesteerd in werkplaatsapparatuur, training en opleiding. Verder hebben de diverse werkplaatsconcepten en franchiseformules bijgedragen aan een professionelere uitstraling, maar ook aan het positioneren van het universele autobedrijf richting consument. Ook Bovag Onafhankelijke Autobedrijven heeft hiervoor nadrukkelijk inspanningen geleverd. Kortom, het vrije autobedrijf is veel zichtbaarder geworden.”

‘De actuele uitdaging voor werkplaatsconcepten is om een sterke loyaliteit van de werkplaatsklant naar het ongebonden autobedrijf te realiseren’


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

en maar sterker

“Ik heb altijd verkondigd dat ik gecharmeerd ben van de diverse werkplaatsformules, omdat dit de professionalisering van het autobedrijf stimuleerde. Ik moet wel zeggen dat ik vind dat er tegenwoordig veel minder onderscheid is tussen de diverse formules. Ze zijn teveel op elkaar gaan lijken, er lijkt steeds minder toegevoegde waarde op conceptniveau over te blijven. Het zou goed zijn als nu marketeers opstaan die zorgen voor een echt onderscheidende positionering. De actuele uitdaging voor werkplaatsconcepten is om een sterke loyaliteit van de werkplaatsklant – niet in de laatste plaats de leaserijder – naar het ongebonden autobedrijf te realiseren.” Merkspecialisten De Brusselse regelgeving speelt hierin een rol: “Na 2013, als de BER afloopt, zal een groot deel van de regie in het retailkanaal – zeker ten aanzien van de verkoopactiviteiten – weer bij de autofabrikanten komen te liggen. Brussel zal ten aanzien van de beschikbaarheid van technische informatie voor reparatie en onderhoud wel duidelijke regels gaan stellen. Kijk in deze naar de impact van de Euro 5 emissierichtlijn (zie kader). Op zich zal dat ook een verdere versterking voor de marktpositie van het universele autobedrijf gaan betekenen.” “De merkdealer zal nog meer aan de franchise­leiband van het merk moeten gaan lopen. Om zijn bonussen te halen zal hij de universeel hard nodig hebben. Zowel qua auto’s als qua onderdelen. Ik denk dat er daarom zelfs een betere samenwerking komt of zelfs een bepaalde integratie van merk­ dealer en merkongebonden autobedrijf.” De merkdealers worden door hun fabrikant en importeur aangezet om actiever te worden met de verkoop van onderdelen richting het universele autobedrijf. Dat zou de relatie van de universeel met zijn grossiers kunnen aantasten. “Het succes van zo’n

automerkgebonden onderdelenstrategie hangt in mijn ogen af van de groei van het aantal merkspecialisten. Daar wordt en is de binding tussen dealer en universeel al sterker. Overigens geloof ik wel dat de toenadering die het merkgebonden kanaal nu richting onafhankelijke garages zoekt, een structureel en strategisch karakter heeft. Ik zie daar bij onze leden best een groeiend aantal voorbeelden van.” Onderdelenmarge “Het is duidelijk dat de marktverhouding, de samenstelling en de technische complexiteit van het wagenpark verandert. Iedere ondernemer/manager maakt hier zijn eigen keuzes, ook ten aanzien van eventuele partnerships. Dat is de kern van ondernemen. In het merkgebonden kanaal is ten aanzien van onderdelen meer aan de hand dan alleen maar een kortetermijnactie om onderdelenmarge te genereren. Er komen structurele veranderingen aan wat betreft de onderdelenvoorziening. Nu het

merkgebonden kanaal heeft leren rekenen met onderdelenmarges, zullen ze hier, zo is mijn inschatting, meer uit willen gaan halen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de inrichting en de logistieke stromen binnen de huidige universele bedrijfskolom. Maar zoals hiervoor gezegd, het blijft ten aanzien van welke vorm van samenwerking met een leverancier ook, de keuze van de ondernemer.” De groeimogelijkheden voor het universele autobedrijf liggen volgens Eckhardt op twee vlakken: “Ten eerste zie ik de zakelijke markt als een belangrijke doelgroep voor het merkongebonden autobedrijf. Sowieso denk ik dat, mede door de samenwerking tussen universeel en dealer, het ongebonden autobedrijf in staat is om nieuwe auto’s te onderhouden en te repareren. Ten tweede denk ik dat het vrije autobedrijf nog wel meer uit zijn lokale markt kan halen. Als er maar voor voldoende onderscheidend vermogen wordt gezorgd. Het universele autobedrijf moet zichtbaar zijn en blijven voor de potentiële werkplaatsklant”, besluit Bertho Eckhardt. 

23


Dè nieuwe band: Veiliger, zuiniger, stiller

Ultrac Cento. Comfortabele zomerband ontworpen door Giugiaro Design.

Lage rolweerstand, ultralicht en stil. Uitstekende handling op droog en nat wegdek.

w w w.v r e d e s t e i n . c o m


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Hoe gaat een merkdealer om met aftersales? Krijgt de werkplaats net zoveel aandacht als de showroom? Bij de Tigchelaar Groep weten ze waar de broodnodige marge vandaan komt. Tekst en foto’s Jos Veldhuisen

meer aftersalesfocus voor Tigchelaar Wijnand Tigchelaar: “Het wederverkopen van onderdelen is belangrijk en wordt in mijn ogen meer en meer een strategische activiteit voor het dealerbedrijf. We hebben dat als merkgebonden kanaal tot nu toe nooit echt serieus genomen, nu moeten we wel.”

E

én van de actiepunten bij dealers is de actieve verkoop van merkgebonden onderdelen. De noodzaak om de onderdelenverkoop te stimuleren is deels door de economische teloorgang van de afgelopen twee jaar ontstaan maar het is bovendien een strategische keuze. “De crisis van 2008-2009 en de nog steeds redelijk zwakke autoverkoop dit jaar zijn zeker een aanjager voor merken om in kaart te brengen waar de marges liggen. In heel Europa is de onderdelendistributie nu in beeld gebracht, want dat we daar nog winst kunnen behalen is iedereen wel duidelijk”, opent directeur Wijnand Tigchelaar van dealergroep Tigchelaar ons gesprek. mARgESTROmEN De Tigchelaar Groep heeft een moeilijke periode achter de rug. “Naast Ford hadden we met Alfa, Saab en Cadillac drie Kroymans-merken in portefeuille. In die periode hebben we ervaren dat reparatie, onderhoud en schadeherstel stabiele factoren voor onze

onderneming zijn. Na de zomer van vorig jaar trok de occasionverkoop gelukkig weer aan en konden we weer wat optimistischer vooruit gaan kijken.” Inmiddels is de merkportefeuille vastgelegd op Ford, Skoda en Seat. “Op onze drie vestigingen blijven dat de huismerken van de Tigchelaar Groep, waarbij we ieder merk als zelfstandige entiteit aansturen. Synergievoordelen moet je vooral binnen het merk zoeken net als schaalgrootte. Omzetgroei en het versterken van onze margestromen moeten daarbij vooral uit aftersales komen. Schadeherstel, wellicht universele activiteiten en, wat momenteel hoog staat genoteerd, de onderdelenverkoop naar het merkongebonden autobedrijf en schadeherstellers.”

Zelfs de overname van een universeel autobedrijf is een serieuze optie. Voor beide geldt, onze strategie zal meer en meer op aftersales georiënteerd zijn.”

‘Synergievoordelen moet je vooral binnen het merk zoeken, net als schaalgrootte’

mEER AFTERSALES “We zoeken er niet zozeer naar om ons bewerkingsgebied of onze merkenportfolio uit te breiden, maar we zijn wel in voor een overname van een tweede schadeherstelbedrijf.

Tigchelaar verkoopt de originele onderdelen nog hoofdzakelijk aan schadebedrijven, maar de potentie richting universele autobedrijven is groot. “Wij overwegen een b-to-b onderdelenwebshop voor universele autobedrijven en schadeherstellers, gekoppeld aan onze eigen voorraad. Ik geloof absoluut dat het merkgebonden kanaal hier, mits er voldoende ondersteuning komt, een kans van slagen heeft. Ten eerste versterk je het universele autobedrijf door ze merkonderdelen te leveren. Weliswaar creëer je concurrentie voor je eigen werkplaatsactiviteiten, maar de werkplaatsdoelgroepen verschillen. De

25


26 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Geen scheiding De Tigchelaar Groep heeft drie vestigingen: Breda, Oosterhout en Etten-Leur. In Breda en Oosterhout kan de klantenkring terecht voor zowel verkoop als aftersales voor de merken Ford, Seat en Skoda. In Etten-Leur alleen voor Ford. Vestiging Breda verleent overigens ook onderdak aan het zelfstandige Opel Vriens, die er ook over een eigen werkplaats beschikt. Wijnand Tigchelaar: “Iedere Tigchelaar vestiging is een volwaardig dealerbedrijf. Ik geloof niet in een scheiding van de verkoop- en aftersalesactiviteiten zoals we die nu voorgeschoteld krijgen in het Bovag 2015-rapport. Van onze 125 medewerkers is zeventig procent actief betrokken bij de werkplaatsactiviteiten en schadeherstel, dat zegt eigenlijk al genoeg. Iedere monteur is merkspecifiek opgeleid. Bij drukte kan een monteur voor bepaalde werkzaamheden wel van het ene merk naar het andere merk switchen, maar dat is geen optie als het om complex diagnosewerk gaat.”

doelgroep van de universeel is niet de doelgroep van de dealer. Overlap hou je altijd. Ik denk echter dat dit te verwaarlozen is. De automaterialengrossiers zie ik wel als sterke concurrent. Grossiers zullen zich extra inspannen om een eventuele gestructureerde aanpak van merkdealers en hun importeurs te pareren. Het zal draaien om logistiek, beschikbaarheid, technische informatie en uiteraard prijsstelling.” WERKpLAATSpROmOTIE “We maken gebruik van een uitgebreid door ons zelf opgebouwd e-mailbestand. Daarmee herinneren we de klanten aan de APK en de zomer-/winterbandenwissels. Daarnaast versturen we iedere twee maanden in een oplage van 200.000 stuks onze actiekrant naar vaste en potentiële klanten. Aftersales moet je net als de verkoop continu aandacht geven om er succesvol mee te zijn en te blijven.” 

Opel heeft dealers weer op een rij “Het viel niet mee”, verzucht Freddy de mulder, algemeen directeur van Opel Nederland, refererend aan de situatie van zijn merk een jaar geleden. Tekst Wim Oude Weernink

Moederconcern General Motors stond op instorten, de toekomst van Opel was nog lang niet veilig gesteld en in Nederland waren dertien Opel-dealers slachtoffer geworden van het Kroymans faillissement. “We zijn als Nederlandse Opel-organisatie toen meer teruggevallen dan verwacht. Daarom ondernamen we geen verkoopacties en hebben de problemen maar uitgezeten.” mARKTAANDEEL Hoe snel kan het tij echter ten goede keren. Van een absoluut dieptepunt – een marktaandeel van 6 procent in 2009 – klom Opel na de redding eind 2009 ook in ons land al snel uit het dal. De Mulder: “We hebben nu weer een aandeel van 8 procent in een toch al stijgende markt. In het eerste kwartaal verkochten we 27 procent meer auto’s en voor het tweede kwartaal van 2010 denk ik 40 procent meer te verkopen. Je begrijpt dat onze dealers die vorig jaar met een rendement van 0 procent de financiële broekriem aanhaalden, nu profiteren van een dubbelwerkende hefboom: een groeiende markt met een oplevend merk Opel, met na de Insignia en Astra nu de nieuwe Meriva.” KROymANS cURATOREN Twaalf van de dertien voormalige Kroymans Opel-dealers heeft De Mulder inmiddels vervangen. Alleen Venray bleef

een open plek. “Het kostte aanvankelijk wat moeite om langs de Kroymans curatoren te komen. In de meeste gevallen hebben we met bestaande Opel-dealers de opengevallen plaatsen opgevuld. Nee, daar hebben wij geen geld in gestoken, behalve natuurlijk het gebruikelijke dealer support”, vertelt De Mulder. Op dit moment telt Opel in Nederland 66 contractpartners voor personenwagens en 45 voor bedrijfswagens, met respectievelijk 176 en 114 verkoopvestigingen. Daarnaast zijn er 223 erkend reparateurs. ScHEIDINg DER gEESTEN De Mulder ziet met het oog op een betere merkbeleving overigens meer toekomst voor single brand dealerschappen. “Het idee van multi branding bij dealers is niet overal goed geïmplementeerd, met de vage scheidingen van de merken. Dat schiep onduidelijkheid bij klanten. Daarom stimuleren wij single brand dealers.” Zelfs het GM huismerk Chevrolet zal wat De Mulder betreft niet meer als vanzelfsprekend kunnen rekenen op inwoning bij Opel. “Er bestaan natuurlijk technische synergievoordelen. Toen Magna in beeld was als nieuwe eigenaar van Opel werd al over een scheiding der geesten gesproken.” Chevrolet wordt in Europa ook niet door GM Europe (dat na de sluiting van de vestiging in Zürich operationeel is geminimaliseerd) geïmporteerd maar via een separate General Motors DAT (Daewoo Auto & Technology) organisatie. “En inmiddels hebben we ook niet meer zo veel met elkaar,” besluit de Mulder. “De merken zijn totaal anders gepositioneerd en de organisaties gescheiden. Opel is nu meer dan voorheen een eigen merk. Het is zelfs niet zeker of de Chevrolet organisatie en die van Opel in de toekomst vanuit dezelfde locatie in Breda zullen opereren.”

‘Het idee van multi branding bij dealers is niet overal goed geïmplementeerd’ Freddy de Mulder, algemeen directeur Opel Nederland


De 2-plaats Digi+ remmentestbank

✔ Hoogste AREXkwaliteitseisen ✔ 5 jaar garantie ✔ Lange levensduur ✔ Snelle APK-test ✔ Lage investering ✔ Eenvoudig te installeren ✔ Energiebesparend G=få=îÉêÖÉäáàâáåÖ=ãÉí=ÉÉå= ëí~åÇ~~êÇ=êçääÉåíÉëíÄ~åâ

Gun jezelf het beste! d~åëççêÇ=T~I=ONSR=_^==iáëëÉêÄêçÉâ qÉäW=MOROJQNVNRN

Dabeko is een groothandel in

betrouwbare producten met

waarbij professionalisering en eigen

banden en automaterialen. Bij onze

een hoog serviceniveau, een

verantwoordelijkheid hoog in het

bedrijfsvoering zijn de belangen

oplossingsgerichte behandeling

vaandel staan. Als bedrijf, waar het

van klanten, leveranciers en

en een goede prijs. Medewerkers

product centraal staat, streven wij

medewerkers het uitgangspunt.

mogen rekenen op een open cultuur

naar het juiste product op de juiste

Klanten mogen rekenen op

met een informele benadering,

tijd en op de juiste plaats.

Jij, zeker op weg? Ben jij die enthousiaste en ervaren verkoper die bekend is met de wereld van de autobranche? Is het bouwen en onderhouden van relaties je tweede natuur? Vind jij het een uitdaging om de juiste producten aan de klant te verkopen? Solliciteer dan naar de functie van ervaren verkoper buitendienst.

ERVAREN VERKOPER BuItENDIENSt BANDEN/wIElEN RAyON NOORD/MIDDEN NEDERlAND

Functieomschrijving Als verkoper heb je een belangrijke rol in het representeren van DABEKO. Jij bent in staat om potentiële klanten om te zetten naar vaste klanten en deze ook te behouden. Je geeft een professionele invulling aan deze functie met een flexibele en sociaal vaardige instelling. Dit doe je door: • De markt goed te kennen en te

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Mail of stuur je sollicitatiebrief met CV binnen 14 dagen naar onderstaand adres: Voor meer informatie: Dabeko BV • Dhr. R Kemerink • Postbus 10 • 7720 AA Dalfsen 0529 - 433744 • info@dabeko.nl • www.dabeko.nl

weten waar jouw bestaande klanten zijn en waar het potentieel zit • Potentiële en bestaande klanten te benaderen door op pro-actieve en professionele wijze mee te denken met de wensen van de klant • Te weten wat de tendensen in de markt zijn en deze te vertalen naar concrete verkoopacties • Een goede administratieve afwikkeling van alle klantbezoeken

Functie-eisen • Mbo/Hbo werk- en denkniveau; Aantoonbare verkoopervaring • Een resultaat - en klantgerichte instelling • Sociaal en communicatief vaardig. • Een goed probleemoplossend en relativerend vermogen • Een stabiele, sympathieke en stevige persoonlijkheid die goed kan onderhandelen

Samen, zeker op weg? Dan bieden wij jou: • • • •

Een prettige en collegiale werksfeer Voldoende ontwikkelmogelijkheden Een marktconform salaris Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

DABEKO, zeker op weg!


28 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

point S zet voet op Nederlandse bodem Lang leek het erop dat Europa’s grootste keten van onafhankelijke bandenspecialisten, point S, de Nederlandse markt te competitief vindt voor een entree. Dat de van oorsprong Franse keten haar franchiseconcept uitrolt in Nederland mag dan ook een verrassing heten. Tekst Jos Veldhuisen “Nederland heeft ruimte voor een keten van gemotiveerde en vooral professionele bandenspecialisten”, stelt Wim Reijmerink. De voormalige Michelin-manager en GoodyearDunlop-directeur is momenteel distributeur van GT Radial Truck Tyres en zal daarnaast point S in ons land introduceren. “We zijn een groepje investeerders, maar zullen zelf niet actief in de organisatie plaatsnemen. We hebben simpelweg de franchise voor Nederland op ons genomen. Uiteraard zullen we onze branchekennis inbrengen, maar verder zullen we op de achtergrond blijven, zodra de Nederlandse point S organisatie staat.” Overigens heeft één van de investeringsmaatschappijen ex Audax en Kwik-Fit ceo Carel Bikkers als voorzitter. zAKELIJKE mARKT Point S wil zowel het personenauto- als het vrachtwagensegment bedienen. “Er zijn contracten afgesloten met internationale fleetowners door zowel het Franse als het Duitse point S. Daarnaast heeft point S met

een aantal lease- en verhuurmaatschappijen grensoverschrijdende afspraken.”

‘point S biedt startende ondernemers de mogelijkheid een eigen filiaal op te zetten.’ In Frankrijk zijn het relatief grote lessors als ALD, GE, Leaseplan, Masterlease en Arval die zaken doen met point S. In Duitsland won point S vorig jaar de Flotte Award, na een enquête onder zakelijke rijders, leasemaatschappijen en autoverhuurders. Daar zijn Sixt en DB Bahn de verhuurders die contracten met point S hebben afgesloten. Ook Athlon doet al zaken met de Duitse tak. In Nederland is het vooral de particuliere markt die point S wil bewerken. “Niet dat we de ogen sluiten voor de zakelijke markt, maar die marges zijn relatief laag. Vooral voor personenautobanden. Behalve de particuliere consument is de transportsector voor ons

Lean & mean Point S is een organisatie wars van glitter en glamour. Het Europese hoofdkantoor telt slechts vijf medewerkers. De Nederlandse franchisenemer wil hier een voorbeeld aan nemen. Reijmerink: “We zullen vooral lean en mean zijn. Omdat veel verantwoordelijkheid bij de vestigingen ligt kan een hoofdkantoor klein blijven.” Diverse domeinnamen zijn vastgelegd, zodat consumenten straks kunnen zien waar de dichtstbijzijnde point S vestiging is gevestigd en er een digitale werkplaatsafspraak kan worden gemaakt. Binnen de organisatie is een intranet genaamd PointS24 operationeel, waar voorraad-, prijs- en bestelinformatie kan worden opgevraagd. De formule is in 1971 in Frankrijk ontwikkeld door een aantal samenwerkende bandenspecialisten. Point S heeft momenteel 1900 vestigingspunten in Europa. Per juni 2010 wordt het concept in zowel Nederland als Groot-Brittannië geïntroduceerd waarmee de groep actief is in twintig landen. In 2009 werden ruim 11 miljoen banden gemonteerd. De twee belangrijkste landen qua aantallen filialen zijn Duitsland (750 stuks) en Frankrijk (400 stuks). Daarnaast is de groep present in België, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Portugal, Finland en een aantal voormalige Oostbloklanden. Point S development is de franchisegever en heel belangrijk, onafhankelijk van welk bandenmerk dan ook. “Wel hebben we met Summerstar en Winterstar twee ‘eigen’ in Europa geproduceerde huismerken”, aldus Reijmerink, die benadrukt dat echte bandenservice een zaak is van specialisten.

belangrijk, vooral omdat je je hier kan onderscheiden met een internationaal netwerk en met de individuele dienstverlening van de aangesloten bandenspecialisten.” pROFILEREN Volgens Reijmerink krijgen ketens als KwikFit, Profile Tyrecenter en Euromaster een steeds groter aandeel in de gestuurde bandenstromen. “Deze ketens gaan steeds verder van hun basis af staan en worden meer autobedrijf dan bandenspecialist. Aan de andere kant hebben ze een gezamenlijke uitstraling gekregen. De 250-300 onafhankelijke bandenspecialisten in Nederland dreigen door dat laatste, ondanks hun specialisme, buiten de boot te vallen. Veel zien, net als in de schadesector en bij universele autobedrijven, dat samenwerking voordelen kan bieden. Point S respecteert de onafhankelijkheid van het betreffende bandenbedrijf overigens volledig. De naam van het bedrijf blijft bij de uitstraling overeind”, benadrukt Reijmerink. Zowel in Frankrijk als in Duitsland zijn de vestigingen complete autoservicecenters. “Nederland kiest die route niet. Wij gaan uit van een echte bandenspecialist, die een aantal reparatie- en onderhoudsactiviteiten kan uitvoeren. Hieronder vallen alle services die met het onderstel van de auto te maken hebben. Point S moet zich profileren met banden en bandenservices, niet met autoreparaties.” De keten wil zo snel mogelijk twintig tot veertig vestigingen, in eerste instantie voornamelijk nog niet bij een keten of groep aangesloten bandenspecialisten. Binnen drie jaar wil point S Nederland zo’n honderd bandenspecialisten onder haar vlag actief hebben. “Bovendien bieden wij starters de mogelijkheid een point S vestiging te beginnen. Uiteraard moet er wel een bepaalde financiële basis zijn, maar het gaat ons vooral om ervaring in het bandenvak. Bij de start zijn al meer dan twintig partnerafspraken gemaakt.” 


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Aftersales als topsport Om het eigen dealernetwerk aan te sporen na te denken over aftersales, consumentengedrag en het gebruik van sociale media, organiseerde Citroën Nederland de bijeenkomst ‘Aftersales is Topsport’ op het Nationaal Sportcentrum in Papendal waar zo’n 350 gasten luisterden naar alle do’s en don’ts van de auto-importeur. Tekst Henny Butter

c

itroën heeft 2010 benoemd tot jaar van de accessoires. Er is een duidelijke doelstelling van 20 procent omzetstijging die met name vanuit een aantal aandachtsgroepen gerealiseerd moet worden. Daarbij gaat het dan wel om accessoires, specifiek door Citroën ontwikkeld of geselecteerd voor de eigen modellen. De vraag is daarbij of de Citroën dealers in staat zijn voldoende accessoires in voorraad te hebben en te houden. Zijn ze bereid tijd en geld te investeren? Beschikbaarheid speelt een belangrijke rol om de consument direct te kunnen helpen. De betreffende commerciële medewerker van de merkdealer speelt hierbij een cruciale rol. De accessoireverkoop krijgt echter al jaren bij te veel autoverkopers onvoldoende aandacht dus is een compleet andere mindset nodig. Bekende retailers als Correct of Mediamarkt bieden scherp geprijsde navigatiesystemen en ketens als Halfords kiezen juist voor een breed assortiment accessoires. Vergeet bovendien niet dat internet voor de consument steeds belangrijker wordt. Het unieke van de Citroën dealer in dit concurrentieveld is volgens de importeur de beschikking over de merkeigen accessoires. NETTO mARgE Het is ongetwijfeld een hele opgave om de gestelde doelen te realiseren. Zeker met de wetenschap dat de marges nog steeds sterk onder druk staan. Binnen Citroën wordt gerekend met een verhouding van de gemiddelde opbrengst, ook wel netto marge genoemd, binnen een dealerbedrijf van 38 procent voor de verkoopactiviteiten en 62 procent vanuit de aftersalesactiviteiten. Het is dus niet alleen een nobel streven, het is een must in een zeer competitieve markt, waarbij dealers met allerlei loyaliteitprogramma’s – vooral aftersales gerelateerd

Citroën Service faciliteert dit, maar PartOne gaat juist uit van een systeem waarin alleen de merkeigen onderdelen zitten”, aldus de importeur. “Citroën kijkt verder.”

– een basis moeten leggen om te kunnen overleven. Om de gestelde en overeengekomen doelstellingen met bijbehorende bonussen te halen zijn diverse plannen gelanceerd, zoals een trainingsprogramma voor dealers op gebied van kennis, coachen en vaardigheden. Ook goed lopende producten krijgen aandacht, want olie smeert het rendement en de juiste band maakt het verschil. Naast de veldondersteuning door zes zonemanagers, worden allerlei instrumenten ter beschikking gesteld via Acces+ waarbij CRM applicaties een belangrijke ondersteuning geven in het realiseren van de gestelde doelen. Zo zijn er diverse loyaliteitsen/of serviceprogramma’s, waarmee de klant voor langere tijd aan de dealer gebonden kan worden. Er ligt een gezamenlijk belang om de potentiële omzet van ongeveer 300 miljoen euro met aftersalesactiviteiten binnenshuis te houden. De Citroën-organisatie is er alles aan gelegen om zoveel mogelijk van het omzetpotentieel op aftersalesgebied voor haar dealernetwerk en uiteraard het merk te realiseren. ONDERDELEN Citroën Nederland heeft zich niet aangesloten bij het door RAI gefaciliteerde onderdelenportaal Part-One. “Met ons label Eurorepar bedienen we ook niet merkgebonden onderdelen aan en ons systeem genaamd

pARAmETERS ING Car Lease was vertegenwoordigd op het aftersalescongres als voorstander van one stop shopping en service via de dealer. Het een en ander houdt in dat er, via wederzijdse afspraken (SLA’s), service verleend wordt via Citroën dealers. Deze dealers moeten zich aan deze afspraken houden en kunnen zich niet permitteren tekort te doen in kwaliteit of service. Diverse tevredenheidpeilingen geven aan dat deze rol goed uitgevoerd wordt, waarbij de belangrijkste taak is de klanten mobiel te houden. De vraag is wat de klant verwacht en wie die klant eigenlijk is. Bij een SLA kun je haarfijn de afspraken vastleggen tussen leasemaatschappij en dealers. Maar is dat wel het verwachtingspatroon van de berijder of de fleetowner? Is er voldoende tijd voor de klant en hoe is onze communicatie? Het blijft een lastige materie om alle parameters af te stemmen en op een lijn te krijgen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de top van Citroën de doelstelling heeft om in de top drie te komen van de klanttevredenheidpeilingen. En nobel streven, maar wel een duidelijk missie. De uitspraak ‘doen wat je belooft’ lijkt zo simpel, maar is niet altijd makkelijk te realiseren. Citroën Service wordt een belangrijk instrument, nu en in de toekomst. Het streven dat het altijd beter kan is niet alleen een must. Het moet in de genen van alle medewerkers zitten. Die beleving mag en kan geen probleem zijn voor Citroën. Een merk met een zo grote merkbeleving heeft zijn eigen toekomst in handen. Duidelijk is, dat er voldoende verkoopkansen liggen om te scoren. De vraag blijft alleen wie ze in zal koppen dan wel binnenschieten? 

29


PROFITEER VAN DE 14 NIEUWE ACTIEDESIGNS VAN ALCAR: NEW

AEZ Yacht

NEW

AEZ Tidore dark

AEZ Xylo

DOTZ Freeride peak NEW

DOTZ Shuriken

DOTZ Mugello

DEZENT V dark

DEZENT L

DEZENT M

ENZO H

DEZENT RI dark

DEZENT RE

DEZENT RB dark

DEZENT F

ALCAR BENELUX B.V. Communicatieweg 29, 3641 SG Mijdrecht, Tel.: 0297-28 55 80, Fax: 0297-28 27 95, Internet: www.alcar.nl, E-mail: info@alcar.nl


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Individualisme is een Frans begrip Als er iets is dat Citroën wil bereiken met haar DS3 dan is het wel het voeden van individualistische behoeften bij de klantenkring. Nu is het woord van oorsprong Frans dus je zou zeggen dat het merk een voorsprong heeft. Tekst Barend Luiting

V

erwar voorsprong echter niet met ‘de eerste zijn’ of dat andere Franse woord ‘primeur’. Nadat de competitie klassieke iconen als de Kever, de Mini, de 500 en het merk Abarth herintroduceerde kun je het nieuw leven inblazen van het begrip DS tenslotte niet een nieuw fenomeen noemen. Citroën pareert bij voorbaat al te verwachten kritieken door het model te promoten met de tekst Anti Retro. Inderdaad, de ‘makkelijke’ c.q. voorspelbare weg zou zijn om genoemd rijtje voorbeelden aan te vullen met een

eigentijdse Eend. Misschien zelfs als tegenhanger van Dacia: eigenzinnige no-nonsense mobiliteit voor de massa. Niet dus. De interpretatie van Citroën neigt meer naar Nintendo DS dan naar de Déesse (godin) uit het verleden. DS anno 2010 zal ook niet tot de 3 voorbehouden blijven, DS4 en DS5 zijn al in aantocht. We lopen echter vooruit op de zaken. cONcURRENTIEVERgELIJK Om een model te plaatsen en te beoordelen is concurrentievergelijk een normale gang van

zaken. Het precieze onderwerp is ditmaal een DS31.6 THP Sport Chic. Onder het korte motorkapje huist een bekende, de 155 pk sterk EP6DT turboviercilinder die PSA met BMW ontwikkelde. Juist, bekend van onder meer de Mini. Deze motor krijgt automatisch het Sport Chic uitrustingsniveau mee wat de prijs direct op 23.690 euro zet. Ons exemplaar gaat daar ver over heen, de DS3 begint echter al net onder de 17 mille. De combinatie van vermogen en prijskaartje betekent dat het model een tegenstrever van de genoemde Mini moet zijn, maar de eerder

31


32 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

genoemde 500 is echt een compleet andere auto. Binnen de Fiat Groep zijn het eerder de Alfa Mito en de Abarth Punto. Even afgezien van hun nieuwe Multi-Air motoren zijn ze in respectievelijk de 155 en 150 pk-versies heel erg vergelijkbaar. De Mini valt er juist onder wat betreft vermogen en de Cooper S is niet alleen krachtiger, ook fors duurder dan de overige drie. De andere volumemerken leveren feitelijk niet iets dat zo vergelijkbaar is wat betreft individualisme, personaliseerbaarheid en prijs. Ratio Hoewel dit een segment is waar emotie hoogtij viert en rationele afwegingen weinig zin hebben, beginnen we daar toch mee. Wie namelijk verlangt dat zijn of haar hippe hatch ook nog eens ruim en

LPG 230x97:09

01.04.2010

14:49 Uhr

Seite 1

praktisch is, wil bij Mini liever uitwijken naar een Clubman, terwijl de DS3 vier volwassenen én hun bagage kan vervoeren. Bovendien is de vorm minder piramidevormig dan de Mito wat ook daar ruimtewinst geeft. Eigenlijk is alleen de Punto-koets qua proporties echt vergelijkbaar. De Mini is voor velen de norm als het gaat om rijgedrag: de lage centrale zitpositie, de wielen op de hoeken en een rondom onafhankelijke ophanging met een voortreffelijke afstelling. Voor sommigen misschien iets te communicatief, maar bovenal pret. De Punto Abarth en de Mito delen hun afstelling en die is verre van Frans comfortabel. Hier kan de DS3 een schare liefhebbers gaan enthousiasmeren. Nergens te stuiterig en het hellen blijft binnen de perken. De turbomotor heeft bij 1400 toeren per minuut al het maximale koppel beschikbaar en de zesbak is dan ook voornamelijk een milieugunst. Ongeacht het verzet is er eigenlijk altijd wel vermogen en een turbogat is nauwelijks waarneembaar. Mede dankzij het uitlaatsysteem klinkt de DS3 lekker vol zonder te storen. Op de snelweg staat de decibelmeter rond

de 70 dB(a) wat netjes is, al heerst er rond de deuren wel wat windgeruis. Het geteste type is het voorlopige topmodel (totdat deze als zodanig wordt afgelost door een 200 pk sterk racertje) en zal dus niet direct de hardloper zijn binnen het gamma. Diesels zijn dat evenmin, zo’n tien procent van de DS3 zal slechts diesel zijn. Een instap-DS3 krijgt 95 pk, wieldoppen en het koetswerk in dezelfde kleur als dak en spiegels. Ik begrijp dat je dit moet aanbieden, maar het doet het model geen eer aan. Over het algemeen zijn de gebruikte materialen echter van een hoge kwaliteit, ook in de basisuitvoering. Het testexemplaar maakte het met zijn optionele lederen bekleding (1.195 euro extra) helemaal af. Pianozwart en babyblauw De testversie heeft als basislak Blanc Banquise met Bleu Boticelli accenten buiten en diverse pianozwarte accenten binnenin. Met de versheid die hoort bij 1400 kilometer op de teller kun je nu al waarnemen dat dit glimmend zwart een aantrekkingskracht heeft op stofdeeltjes. Zo zijn de centrale baan over het dashboard, de pookknop en andere accenten

advertentie

LPG LaserLine – Een uniek assortiment

● ● ● ● ●

Voor auto’s die rijden op autogas: LPG en CNG Uitvoering met dubbel edelmetaal: lasergelast Speciale laag: beschermt en vereenvoudigt demontage Probleemloze montage: elektrodenafstand correct ingesteld Nieuw; nu met 8 type een marktdekking van meer dan 95%!

NGK Spark Plug Europe GmbH

www.ngkntk.nl


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

nu glimmend zwart, maar kunnen ook één van de vijf andere kleuren krijgen. Op de sleutel maakt een vlak met het formaat van een 50 eurocent muntje het kleuraccent compleet. Voor het dak zijn vier tinten beschikbaar en er is geen zelfbescherming voor de klant, want alle denkbare combinaties zijn mogelijk. Nog niet genoeg? Er zijn bovendien vier stickerdessins voor het dak (met bijpassende mattenset) en twee sets racestrepen. De enige straf die de klant kan krijgen voor een minder gelukkige smaak heet restwaardeverlies. Daarentegen: koop je een auto voor jezelf of voor de tweede eigenaar? De particulier beantwoordt deze vraag soms anders dan een leaserijder of wagenparkbeheerder. Doordat de auto zo naar smaak is aan te passen profiteert bovendien de hele keten van fabrikant tot op dealerniveau van de extra gegenereerde marge. Omzet die anders in de vrije aftermarket besteed wordt… Van een Citroën verwacht je eigenlijk een aantal basisingrediënten. Innovatie, eigenzinnigheid en een voorkeur voor stijl die ergonomie nog wel eens op de tweede plaats zet. Eigenzinnig is de DS3 zeker, met zijn mogelijke stijlvariaties en de middenstijl in de

vorm van een wegzwemmende haaienvin die ervoor moet zorgen dat het dak lijkt te zweven. Innovatief zeker niet, eigentijds weer wel. RIJHOUDINg En de ergonomie? Hier is wel wat verbetering mogelijk. De ideale rijhouding is niet voor iedereen even makkelijk gevonden. Zo hoorden we klachten dat het stuur relatief ver weg is, terwijl de pedalen dat juist niet zijn. Juist als je zo aan het zoeken bent wil je de rugleuning met een draaiknop nog even een tandje kunnen verzetten, maar dit is de bekende Franse aan-/uithendel die je beter niet rijdend bedient. Je kunt maar zo achteroverliggen… De goede, reflectievrije plaats voor het kleurennavigatiescherm wordt links geflankeerd door de knop van de centrale vergrendeling en rechts door de alarmlichtschakelaar die daardoor te ver weg zit. De snelheidsmeter zit echter braaf recht voor je neus in plaats van centraal bovenop het dashboard. Het lekker compacte stuur is weliswaar onderaan afgeplat maar telt gewoon drie spaken en het hart draait vrolijk mee. Was het niet-draaiende hart uit de C4 te kostbaar of hekelden klanten het omdat ze geen idee meer hadden wanneer

Aftersalesbehoefte Dieselversies van de DS3 gaan elke twintigduizend kilometer voor service naar de werkplaats, de benzineversies nemen genoegen met intervallen van dertigduizend kilometer (of in beide gevallen elke twee jaar). De bougies gaan twee intervallen mee, net als het luchtfilter en het dieselbrandstoffilter. Voor de HDI geldt dat de distributieriem bij 240.000 km moet worden vervangen (of 10 jaar). Het roetfilter moet vanaf 160.000 km geïnspecteerd worden. Als preferente olie adviseert het merk Total Quartz Energy 0W30 (Citroën-norm B71 2296; alleen benzine) of Total Quartz Ineo ECS 5W30 (B71 2290; benzine/diesel). Afhankelijk van de wielenkeuze door de klant staat de DS3 af-fabriek op Michelin of Bridgestone. Het testexemplaar stond op Potenza RE050A 205/45 R17 88V.

de wielen rechtuit wijzen? Feit is dat het dashboard redelijk uniform is met de uit PSAkringen bekende stengels achter het stuur voor cruisecontrol en audiobediening. Het is gewenning en persoonlijk, maar ik heb ze liever op het stuur en in het zicht. Het Becker audio-/navigatiesysteem is bovengemiddeld van kwaliteit maar wat is in vredesnaam 2,5D? Anderen noemen dit vogelperspectief of gewoonweg 3D. Zouden ze bang zijn dat we met 3D-brilletjes in de aanslag verhaal komen halen bij de dealer? “We zien geen diepte en we willen ons geld terug!” Overigens is er tevens een mobiele optie van Garmin beschikbaar. Ook een hoge mate van comfort past in het genoemde merkvooroordeel. Voor een sportief model als deze is het comfort inderdaad hoog, met daardoor wat compromissen op het sportieve vlak. De auto is scherp genoeg voor een bovengemiddeld sportief tochtje, maar mist de scherpte voor de echte enthousiasteling. Geen punt, want ik geloof niet dat daar de ware doelgroep ligt. Dat zijn vooral klanten die hun auto zien als modeaccessoire. Dat-ie lekker rijdt is vooral mooi meegenomen. 

33


Valvoline presenteert: Klaar voor de zomer De zomervakantie staat voor de deur. Tijd voor de zomerinspecties met technisch onderhoud. Denk aan het gebruik van de juiste coolants en aan extra verkeersveiligheid, dankzij de speciale zomervloeistoffen van Valvoline. Het is vervelend en onveilig als een ruit na enkele wisbewegingen nog niet schoon is. Vooral in de zomerperiode als de voorruit vol zit met insecten. Maak er daarom een gewoonte van om bij elke inspectiebeurt het ruitensproeiervloeistofreservoir op te vullen met een hoogwaardige ruitensproeiervloeistof, zoals Valvoline Summer Screenwash. Deze ruitensproeiervloeistof van Valvoline is een zomervloeistof die speciaal ontwikkeld is om vuil en insecten beter en sneller van de voorruit te verwijderen, zodat de ruit weer streeploos schoon is. Dit bevordert de veiligheid, zeker als er gereden wordt in de felle zon.

Snel vuil en insecten van de voorruit verwijderen Hoogwaardige sproeiervloeistof Valvoline Summer Screenwash is een biologisch product, dat vrij is van methanol. De zomervloeistof is beschikbaar als concentraat (250 ml) en kant&klaar (5l). Daarnaast is er nu een speciale verpakking met extra-concentraat (100 ml) beschikbaar als handige baliedisplay van 24 flesjes. De display is bedoeld om impulsaankopen van de consument en extra verkoop voor het autobedrijf te stimuleren. Het extra-concentraat levert net zoals het concentraat van 250 ml uiteindelijk vijf liter hoogwaardige screenwash.

Goed koelen De levensduur van een motor wordt in belangrijke mate bepaald door het koelsysteem. Gebruik van kwaliteitskoelvloeistof is onontbeerlijk, vooral bij moderne motoren. Met het toepassen van koelvloeistof van topkwaliteit verbetert de levensduur van de motor. Er wordt zo een goede warmteoverdracht gerealiseerd en het koelsysteem wordt optimaal beschermd tegen corrosie. Gebruik van kwaliteitsvloeistof voorkomt bovendien oververhitting en pakkingmaterialen worden goed beschermd. Indien gebruik wordt gemaakt van een concentraat, onderschat

dan niet de juiste mengverhouding met water. Te veel water kan roestvorming veroorzaken en uiteindelijk tot schade leiden.

Coolant AF Blue Valvoline dekt met twee kwaliteiten de volledige behoefte in koelvloeistof af. Valvoline Coolant AF Blue is de blauw gekleurde G11-standaard koelvloeistof die Valvoline als vervanger voor de ‘BS6580’-producten (British Standard) gebruikt. De ‘BS6580’- producten zijn inmiddels sterk verouderd en voldoen niet meer aan de eisen die gesteld worden aan koelvloeistof voor moderne motoren. Dit heeft Valvoline doen besluiten de ‘BS6580’-producten uit het programma te halen. De G11-standaard is een typeaanduiding die oorspronkelijk door de VAG-groep is geïntroduceerd.

Eén topproduct dat voldoet aan de specificaties van alle autofabrikanten


MaxLife Coolant AF De tweede koelvloeistof is Valvoline’s MaxLife Coolant AF. Deze rood gekleurde vloeistof heeft een G13-specificatie en beschikt over een formule voor een lange levensduur van vijf jaar. De rode kleur is gebaseerd op hogere standaarden met een hogere levensduur, die door o.a. VAG, BMW en Mercedes worden gehanteerd voor aluminiummotoren. Ook Volkswagen heeft de standaard gezet met de benaming G12, G12+ en G12++. Valvoline gebruikt deze kwaliteit als vervanger voor alle standaarden. MaxLife Coolant is mengbaar met alle kwaliteiten en generaties koelvloeistoffen, die op dit moment beschikbaar zijn. Dankzij de unieke gepatenteerde samenstelling van de vloeistof (met laag silicaatgehalte) is deze toepasbaar bij zowel ‘oudere’ als zeer moderne motoren van de meest uiteenlopende autofabrikanten. Met Valvoline MaxLife Coolant AF heeft het autobedrijf de beschikking over één topproduct dat voldoet aan de specificaties van alle gerenommeerde autofabrikanten en deze gevallen zelfs veel overtreft.

Speciale additieven De roestbeschermingsmiddelen van Valvoline’s koelvloeistoffen worden steeds milieuvriendelijker. Om milieu- en technische redenen is de Organic Acid Technology (OAT) ontwikkeld. Deze op organische zouten gebaseerde corrosiebescherming heeft een ander beschermingsmechanisme dan voorheen. De zouten reageren daar waar corrosie dreigt te ontstaan. Hier ontstaat plaatselijk een beschermlaag die de reactiesnelheid van een chemische reactie sterk vertragen. Bovendien bieden OAT’s nieuwe lichtmetalen legeringen een betere bescherming en hebben een langere levensduur dan de traditionele beschermingsmiddelen. Circa 2,5 procent van een koelmiddel bestaat uit additieven. De werking van de additieven is beperkt, het is dan ook verstandig om de voorschriften te volgen m.b.t. de vervangingstermijn.


36 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

bandenfabrikanten vinde De meeste bandenfabrikanten en -retailers zijn, ieder om een andere reden, voor 2010 tot nu toe goed gemutst. In 2009 moesten bandenfabrikanten productiecapaciteit stilleggen en aanwezige voorraden wegwerken. De OE-spelers werden geconfronteerd met sterk terugvallende orders van automobielfabrikanten. Omdat de aftermarket – de bandenvervangingsmarkt – in Europa onvoldoende compensatie bood, schreven bandenfabrikanten over vorig jaar lage winst- of zelfs verliescijfers. Tekst Jos Veldhuisen

D

e sector herstelt zich dit jaar goed, vooral wat betreft personenautobanden. Het eerste kwartaal van 2010 zagen autofabrikanten weer een stijgende vraag ontstaan en dus kregen en krijgen de bandenfabrikanten weer aardige OE-opdrachten binnen. Michelin noteerde over het eerste kwartaal 2010 een plus van 40 procent. Pirelli meldde eveneens een sterk gestegen OE-vraag. De winterbandenverkoop van het seizoen 2009-2010 was daarnaast erg goed. Kortom, positief nieuws voor de autosector in zijn totaliteit, althans over het eerste kwartaal. Zeker in West-Europa wordt dit jaar een iets lagere autoproductie voorzien ten opzichte van vorig jaar. De slooppremies zijn voorbij en dus zakken in landen als Groot-Brittannië en Duitsland de autoverkopen al weer in. Acea meldde in mei dat de Europese aprilregistraties ten opzichte van april 2009 met 7,4 procent waren gedaald. De eerste vier

bANDENVERVANgINgSmARKT IN mILJOENEN STUKS

300

Noord Amerika

250

Azie West Europa

200 150 Centraalen Oost Europa

100 50 0 2009

2010

2011

ASM |11062010| BRON CONTINENTAL

maanden was er weliswaar nog een plus van ruim 4 procent, maar de vooruitzichten voor heel 2010 zijn – niet helmaal onverwacht – een stuk minder. De OE-bandenverkopen zullen dit jaar dan ook een wisselend beeld gaan geven. VERVANgINg Dan de bandenretail, de bandenvervangingsmarkt die in ons land ongeveer 8 miljoen banden groot is. Dat blijkt onder andere uit de cijfers van Band & Milieu en Recybem (zie kader). Was in veel landen de verkoop van winterbanden erg goed – zeker in ons land werden records gebroken – de aanloop naar het zomerbandenseizoen is eveneens positief te noemen. Hoewel de hoge verwachtingen iets zijn getemperd, zijn de meeste bandenspecialisten en autobedrijven optimistisch aan het tweede kwartaal begonnen. Veel bandenwissels gingen en gaan dit jaar gepaard met de nodige vraag naar nieuwe zomerbanden. Kortom, de bandenretail is niet echt in mineur, maar bandenverkopers zullen alert moeten zijn. De Franse bandenspecialist point S wil niet alleen in ons land een keten opbouwen, maar heeft ook internetplannen wat betreft de bandenverkoop. Nu zijn niet alle initiatieven uit het buitenland even succesvol (kijk naar ATU), maar je mag point S zeker niet onderschatten. Omdat point S zich vooral wil richten op de bandenretail en niet op auto-onderhoud, zullen vooral de bandenspecialisten en in iets mindere mate de ketens als Kwik-Fit, Euromaster en Profile Tyrecenter last van deze toetreder op de Nederlandse markt kunnen krijgen. Op Europese schaal zit de bandenvervangingsmarkt volgens diverse fabrikanten overigens licht in de lift. Over 2009 wordt de totale bandenretailafzet (personenauto-, bestelauto- en 4x4 banden) ingeschat op ruim 202 miljoen stuks. Voor dit jaar

mARKTAANDEEL bANDEN VOOR pERSONEN- EN LIcHTE bESTELWAgENS

Michelin 20%

Overige 22%

Bridgestone/ Firestone 11%

Continental 21%

Pirelli 8%

IN EUROPA

Goodyear/ Sumitomo 18%

ASM |11062010| BRON CONTINENTAL

begroten de gezamenlijke bandenfabrikanten ongeveer 205 miljoen stuks en voor 2011 staat de prognose op ruim 212 miljoen stuks. FAbRIKANTEN Michelin zag vorig jaar de winst ten opzichte van 2008 met ruim 70 procent terugvallen, maar schreef nog zwarte cijfers met een nettowinst van 104 miljoen euro. Net als Bridgestone dat de winst van vorig met bijna 90 procent zag kelderen, maar eveneens zwarte cijfers schreef. Pirelli zag de omzet licht toenemen, maar dat was vooral te danken aan niet-bandenactiviteiten. De Italiaanse fabrikant noteerde een winst van ruim 23 miljoen euro. Goodyear moest over heel 2009 rode cijfers (-$375 miljoen) schrijven, wat hoofdzakelijk door de daling van de OEopdrachten in de VS kwam. Overigens kon Goodyear over het laatste kwartaal van vorig jaar al weer een plus van bijna 100 miljoen euro noteren. Bij Continental is volgens het


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

en weer de weg omhoog

jaarrapport bij de bandendivisie de omzet over vorig jaar uitgekomen op bijna 4,7 miljard euro. Overigens claimt Continental in Europa de nummer 1 positie onder de bandenfabrikanten met een marktaandeel van 21 procent (zie statistiek). TEcHNIEK Bandenfabrikanten kijken met argusogen naar mogelijke kansen op de Chinese markt. Daar moeten ze wat de thuismarkt betreft opboksen tegen de Chinese bandenfabrikanten als Aeolus en Wanli, maar voor export doen diverse nationale autofabrikanten vaak een beroep op de bekende Europese, Japanse en Amerikaanse merken. Overigens komen de Chinese bandenmerken langzamerhand ook Europa binnen, maar scoren vaak kwalitatief nog wel onder de maat, zeker in de hogere segmenten. Anderzijds worden meer en meer ‘Europese’ banden in China gemaakt. De Chinezen leren snel, niet in de laatste plaats door de ‘import’ van Westerse technologie. Bovendien kan de Chinese industrie zich na alle debacles niet veel nonkwaliteit meer veroorloven. De overheid is er alert op en wanneer een fabrikant echt over de schreef gaat dan kan deze zo zijn exportvergunningen kwijt raken. En dat is voor deze fabrikanten belangrijk, want de band en zeker de band-wielcombinatie wordt meer en meer een high tech module onder de auto (zie ook de pagina’s 40 t/m 42). Ook het milieu is een onderwerp waar de bandensector al een tijdje over stoeit. Qua materialen worden banden steeds vaker milieuvriendelijk geproduceerd. Bijvoorbeeld zonder de toepassing van minerale oliën. gELUID De stille band is eveneens een belangrijk gegeven. Op Europees niveau leidt de regelgeving (EC 661/2009) tot per 2012 verplichte labeling.

bandenafzet in cijfers Uit cijfers van Vereniging Band & Milieu en bandenophaler Recybem blijkt dat de bandenverkoop in ons land op maandbasis een stabiel karakter heeft. Een reden is de APK, waar het bandenprofiel uiteraard een potentieel afkeurpunt is. Verder blijkt dat de zomermaanden juni en juli een kleine piek in de verkopen laten zien. Logisch ook, want als de autovakantie voor de deur staat worden op het laatste moment de banden nog even gecontroleerd en waar nodig ook vervangen. Voor het autobedrijf is een goede zomerbeurtenactie dus de ingang naar extra omzet. De wintermaanden zijn met de winterbanden in het vizier ook geen slechte maanden mits het autobedrijf tijdig de nodige acties rondom winterbeurten plant. INgEzAmELDE pERSONENWAgENbANDEN VAN DE NEDERLANDSE mARKT IN DUIzENDTALLEN

800

2007 Totaal: 8.029

750 700

2008 Totaal: 8.092

650 600

2009 Totaal: 7.880

550 500

jan feb mrt apr mei jun

jul aug sep okt nov dec ASM |11062010| BRON Recybem

Daarop is aangegeven in welke categorie de band valt als het gaat om brandstofefficiency en het aantal decibellen aan afrolgeluid. Vooruitlopend op deze labeling, werd met ingang van 1 oktober vorig jaar de S-markering ingevoerd. Per die datum moesten alle verkochte personen- en bestelautobanden tot een sectiebreedte van 185 mm van de

S-markering zijn voorzien. Met ingang van 1 oktober dit jaar wordt dit opgerekt naar een sectiebreedte van 215 mm en per 1 oktober 2011 alle maten daarboven. Een toegekende S-markering betekent dat de band voldoet aan de eisen van een maximaal afrolgeluid volgens de Europese richtlijn 2001/43/EG 117. 

37


38 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

AmTEcH EQUIpmENT INTERNATIONAL/AmTEcH SUpp Romess Remontluchters Een kleine fabriek boordevol ideeën! Werner Rogg startte in 1970 met Romess. Het eerste doel van het bedrijf was om oplossingen te bieden voor andere bedrijven. In eerste instantie voor de Industrie en chemische bedrijven, voornamelijk in innovatieve metingen en controles. Daarna is de grens verlegd naar de automotive sector. Heden ten dage behoort Romess tot een selecte groep van innovatieve fabrieken. Het merk Romess heeft een wereldwijde bekendheid, zo’n 80% weet waar het merk Romess voor staat in de automotive sector. En bijna evenveel werken met Romess apparatuur. Ook omdat Romess met nieuw ontwikkelde serviceapparatuur de standaard is voor de autobranche.

TEXA Diagnose Wereldwijd marktleider in diagnose van auto, truck, motor, agri en marine, heeft een gevarieerd aanbod van diagnosetesters met omvangrijke en praktijkgerichte software. Bijvoorbeeld de Navigator Range, de diagnose-interface die draadloos communiceert via Bluetooth of de AXONE-serie met de Palmtop, Pad, Direct, Smart en 3 Mobile die alle van een touchscreen bediening zijn voorzien. Zo ook de nieuwste OBD Log, een compact apparaatje die tijdens het rijden gegevens verzamelt, die naderhand via de PC zijn uit te lezen. Dit vergemakkelijkt het zoeken naar sporadisch optredende storingen.

Nussbaum Hefbruggen Optimale veiligheid, optimale prestaties en een op de dagelijkse praktijk perfect afgestemd gebruikerscomfort zijn de belangrijkste eisen voor elke professionele hefbrug. Nussbaum biedt niet alleen eerste klas kwaliteit, maar hefbruggen voor vrijwel elk denkbaar gebied of toepassing. Het assortiment bestaat uit representatieve hefbruggen voor personenauto’s en bestelwagens, vrachtwagens, motorfietsen en op maat gemaakte apparatuur voor bijvoorbeeld caravans. Het aanbod omvat 1-, 2- en 4-koloms hefbruggen, schaar- en dubbele schaarhefbruggen en ondergrondse hefplatforms. Een uitgebreid toebehorenprogramma is evident. Moderne technologieën bieden de betrouwbaarheid en flexibiliteit die nodig is. Voor het heffen van trucks biedt Nussbaum een breed hefbruggenscala. - 4-koloms bruggen COMBILIFT met een laadvermogen tot 30 ton - Schaarbruggen UNI LIFT met een laadvermogen tot 60 ton - Stempelbruggen OMNI LIFT voor asbelasting van 15 ton Voor de inspectie van vrachtwagens biedt Nussbaum diverse test- en wielservice-programma: - Remtest Rollenbanken - De- en montage-apparatuur - Uitlijnapparatuur - Balanceerapparatuur

Horn & Bauer Beschermingsmateriaal Horn & Bauer is wereldwijd marktleider in, op foliebasis gebaseerde, beschermingsmaterialen. Als fabrikant van bescherming, packing en technische films, werkt Horn & Bauer continu aan processen en componenten om aan de gevraagde standards te voldoen. Sinds 1995 is het bedrijf DIN EN ISO 9001 gecertificeerd en in 2002 DIN EN ISO 9001:2000. Door gebruik te maken van innovaties door de enorme know-how, is de productiefaciliteit zo ontwikkeld dat er een diversiteit aan producten kan worden vervaardigd. Flexibiliteit en diversiteit is hierbij het motto. Geperforeerd, geperst, gelijmd, gelast, geprint en uitgesneden; alles om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn..


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

39

ppLIES/NUSSbAUm NEDERLAND Autodiagnos Amtech Equipment International is exclusief distributeur van Autodiagnos. Autodiagnos heeft veel succes met de nieuwe Multi Tester Pro. De tester is moderner van uiterlijk, maar met dezelfde snelle en gebruiksvriendelijke bediening. Alle hardware is ingebouwd in de tester, waardoor het gebruik van de Multikabel en Can2 kabel niet meer nodig is. De MT Pro tester kost compleet met 1 jaar softwareabonnement € 3.300,-. De tester compleet met koffer en merkspecifieke kabels kost 1000 euro extra. Voor Autodiagnos-gebruikers is er een inruilactie, bij inlevering van oude MT Pro hoeft u nog maar € 1800,- bij te betalen.

Rodcraft Luchtgereedschap Opgericht in 1975 in Mülheim a/d Ruhr is Rodcraft in 30 jaar uitgegroeid tot één van de toonaangevende merken op het gebied van persluchtgereedschap. • Rodcraft beschikt over het meest complete gamma persluchtgereedschap • De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend • Service staat hoog in het vaandel bij Rodcraft

TEXA Airco Nieuw in het assortiment is de airco-apparatuur Konfort 600 Evolution van Texa. De range met vijf modellen is van hoogstaande kwaliteit en bedieningsgemak. De 600E serie is conform de Europese veiligheidseisen (CE/PED/ TUV) alsmede de Amerikaanse eisen voor het terugwinnen van koudemiddel (SAE J2099) en de onderhoudsprocedure voor systemen met R134A (SAE J2210). Een van de vele voordelen van de TEXA KONFORT aircoservicestations is de interne voertuigdatabase, wat de snelheid van de serviceprocedure verhoogt. De voertuigdatabase is gekoppeld aan een SD Memorycard module waardoor de voertuigdatabase simpel en direct geüpdate kan worden via een SD kaart. De SD kaart slaat ook automatisch alle records op van alle procedures die zijn uitgevoerd met de KONFORT. Deze zijn terug te lezen en te printen via een PC. VDC VOOR DIAGNOSE VAN ELEKTRONISCH GESTUURDE COMPRESSORS

Mogelijke fouten in deze systemen kunnen dus eerder een elektronisch probleem zijn in het Climate controlesysteem, dan een mechanisch probleem. TEXA heeft hiervoor een interface ontwikkeld om deze problemen te identificeren door het introduceren van een nieuwe testmodule, genaamd VDC (Variable Displacement Compressor). Deze wordt gekoppeld aan de KONFORT Evolution 600 serie servicestations. Door de interne elektronica van de VDC, kan deze het signaalvan de climate controlecompressor lezen en omzetten in een leesbare diagnose. Deze nieuwe interface staat een compleet en effectief diagnoseproces toe voor voertuigen uitgerust met dit type systeem.

AMTECH EQUIPMENT INTERNATIONAL (Almere, foto boven) importeert equipment van TEXA en AUTODIAGNOS. Vanaf heden wordt ook TEXA airco-apparatuur gepromoot door Amtech Equipment International, waardoor het bedrijf compleet TEXA-distributeur van Nederland is. En het assortiment wordt aangevuld met diverse aircomaterialen van bijvoorbeeld VULKAN LOKRING, COOLPRO en MASTERCOOL. De accountmanagers geven deskundig advies en perfect uitgevoerde demonstraties op locatie ter ondersteuning van de grossiers. Eindgebruikers zijn het merkgebonden kanaal, universele garagebedrijven, truck- en trailerwerkplaatsen, landbouwmechanisatiebedrijven, de levering geschiedt via de grossiers in automaterialen. AMTECH SUPPLIES importeert uitsluitend producten van topfabrikanten. Zo worden de productlijnen Romess, Rodcraft, Migatronic, Teco, Datex en Horn & Bauer gevoerd. Beschermingsmaterialen van hoogwaardige kwaliteit vinden hun weg naar autoschadeherstelbedrijven via de lakleveranciers, maar ook de grossiers in automaterialen kopen producten zoals Wynn’s additieven, BDS dodehoek spiegels en WD40 producten om door te leveren aan autobedrijven. NUSSBAUM NEDERLAND BV is exclusief importeur van de Duitse topfabrikant NUSSBAUM Gruppe GmbH. NUSSBAUM staat voor topkwaliteit in heftechniek, remmentestbanken, uitlijnapparatuur en wielserviceapparatuur. Daarnaast levert het bedrijf Airpress Persluchtapparatuur, Gartec en Samoa olieapparatuur, EXA uitlaatgasafzuiging en AC hefapparatuur. NUSSBAUM NEDERLAND in Raalte en AMTECH EQUIPMENT INTERNATIONAL in Almere beschikken over bedrijfspanden met verkoopkantoor, magazijn en eigen technische dienst. Service, onderhoud en plaatsing van equipment gebeurt geheel in eigen hand. De totaalinrichter van de toekomst!

Informatie: Amtech Equipment International: 036-5369286 Nussbaum Nederland: 0572-363186 www.amtech.nl


40 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

band met voorspellende gaven De bandenspanning heeft een grote invloed op de wegligging en het brandstofverbruik van een auto. Vandaar dat bandenspanningsensoren vanaf 2012 verplicht worden. Maar daarbij blijft het niet. Met slimme banden kunnen veiligheidssystemen beter functioneren. Tekst Bart van der Linden en Jos Veldhuisen

E

en band vormt het contact tussen de auto en het wegdek. Dat contactvlak brengt rem- spoor- en aandrijfkrachten over en de bandconstructie dempt kleine oneffenheden. De bandenspanning speelt daarin een cruciale rol. Een te hoge bandenspanning zorgt dat de band ietwat bol gaat staan, waardoor het loopvlak in het midden harder slijt en de grip afneemt dankzij het verminderde wegcontact. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat de auto lichter stuurt. Ook maakt een hoge spanning een band stug, waardoor het rijcomfort afneemt. Een te lage spanning maakt de auto juist comfortabeler, maar dat is ook het enige voordeel. De auto wordt met een lage bandenspanning minder stabiel, omdat de wangen meer vervormen als ze spoorkrachten moeten overbrengen. Daarnaast zal de slijtage toenemen. Omdat de band ietwat ‘hol’ gaat staan, slijten de buitenste stroken van het profiel harder dan het middenstuk. Bovendien vervormt de band voortdurend tijdens het afrollen wat een grote warmteontwikkeling veroorzaakt. Uit onderzoeken blijkt dat de levensduur van het karkas van een band met 30 procent

afneemt als de bandenspanning 20 procent te laag is. De slijtage aan het loopvlak is bij een dergelijke onderspanning 25 procent hoger. Verder kan de hitteontwikkeling ook leiden tot een klapband. Volgens Continental is 40 procent van alle plotseling optredende lekke banden te wijten aan een te lage bandenspanning. Bij vrachtwagens zou dit cijfer zelfs 85 procent bedragen. TpmS VERpLIcHT De warmteontwikkeling dankzij die extra vervorming kost bovendien brandstof. Uit onderzoeken van Pirelli en Continental blijkt dat iedere 0,2 bar spanningsverlies leidt tot 1 procent extra brandstofverbruik en dus tot 1 procent extra CO2-uitstoot. Uit veiligheids- en milieuoverwegingen worden bandenspanningcontrolesystemen daarom verplicht: vanaf 2012 moeten alle nieuwe automodellen zijn uitgerust met een Tire Pressure Monitoring System. Vanaf 2014 moeten zelfs alle nieuwe auto’s zijn voorzien van een waarschuwingssysteem, dat de rijder informatie geeft over de bandenspanning en dat waarschuwt als de bandenspanning te zeer gaat afwijken. Op zich geen probleem, want die techniek

bestaat al jaren. Hierbij gaat het meestal om een in de velg gemonteerde sensor, vaak geïntegreerd met het ventiel. Deze sensor meet de bandenspanning alsmede de temperatuur in de band, zodat ze de waarde van de luchtdruk kan relativeren. De natuurkundige wet van Boyle-Gay-Lussac stelt immers dat PxV/T = constant (druk × volume gedeeld door temperatuur blijft constant). Aangezien de bandenmaat in volume gelijk blijft, zal de druk oplopen als de band warm wordt en verminderen als de temperatuur daalt. Een Het Intelligent Tire System, dat begin 2011 op de markt moet komen, bestaat uit een sensor, die als integraal deel van de constructie van de band aan de binnenkant van het loopvlak is geplaatst.


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

cOVERVERHAAL

Het concept Cyber Tire van Pirelli kent twee fases. De eerste zou nu ongeveer van start moeten gaan met een cirkelvormige sensor tegen de binnenzijde van de band. De volgende stap is een kleinere sensor die tijdens de productie wordt ‘meegebakken’ in het karkas.

goed bandenspanningcontrolesysteem zal hiervoor compenseren. Sommige systemen, zoals de Tire Guard van Continental, kunnen zelfs nog meer. Deze sensor kan bijvoorbeeld detecteren of de auto rijdt. In dat geval zend hij zijn meetwaarden elke paar seconden door via een hoogfrequent kanaal. Staat de auto stil, dan zal de sensor grotere meetintervallen hanteren en alleen informatie doorsturen als er drukveranderingen optreden. Op deze manier wordt de batterij van de sensor gespaard en zal deze langer blijven functioneren. Daarnaast kan deze sensor ook informatie over de plaats van de band op het voertuig doorgeven. Het is daarmee mogelijk banden te roteren zonder dat de sensoren opnieuw moeten worden ingelezen. DE bAND ALS SENSOR De TPMS-systemen zorgen dus voor een verbetering van de veiligheid en voor een verlaging van het brandstofverbruik, hetgeen ook goed is voor de CO2-uitstoot. Maar er is nog veel meer mogelijk. Omdat de band het contact met het asfalt verzorgt en de vervorming van het loopvlak ook iets zegt over het krachtenspel tussen band en wegdek, is het eigenlijk een ideale sensor voor de

veiligheidssystemen van de auto. De meeste veiligheidssystemen grijpen namelijk pas in als de bestuurder de controle al heeft verloren. Zo grijpt het ABS pas in als de wielsnelheidsensoren meten dat een wiel blokkeert. Het EPS komt in werking als de giersensor constateert dat de auto uitbreekt. Maar dat kan beter: wanneer je in het loopvlak van een band kunt meten hoeveel grip er is en hoeveel van die grip wordt benut, dan kun je voorspellen of een wiel gaat blokkeren of dat een auto gaat uitbreken. Veiligheidssystemen kunnen dan al ingrijpen voordat er iets mis gaat. Stel je voor: je adaptieve cruise control meet hoe dicht je op je voorganger rijdt en houdt de afstand zo groot, dat je in principe op tijd kunt remmen. Maar als het glad is, zal het ABS pas ingrijpen als de wielen blokkeren. De remweg wordt dan langer. Wellicht te lang. Met een gripsensor kan het anders. Met zo’n sensor kan de cruisecontrol berekenen of er wel voldoende grip is om bij een bepaalde rijsnelheid binnen de vrije afstand te remmen. De cruisecontrol past de afstand desnoods aan, zodat je altijd op tijd tot stilstand kunt komen. Ook als het glad is. Ook een systeem als tractiecontrole kan deze

informatie overigens goed gebruiken, omdat het de aandrijfkrachten beter over de wielen kan verdelen als het weet hoeveel grip elk wiel heeft. En niet te vergeten: ook bandenspanningsproblemen kunnen nauwkeuriger worden bepaald: bij een zwaar beladen auto moet de bandenspanning bijvoorbeeld worden verhoogd. Een intelligent TPMS-systeem kan aan de hand van de vervorming van de band en de bandenspanning uitrekenen hoe zwaar de aslast is en waarschuwen als de bandenspanning hier niet mee overeenkomt. INTELLIgENT TIRE SySTEm Het intelligente TPM-systeem is geen science fiction. Zowel Continental als Pirelli zijn qua ontwikkeling in een ver gevorderd stadium. Continental heeft daarvoor het ‘Intelligent Tire System’. Dit is oorspronkelijk een ontwikkeling van Siemens VDO. Deze techniek kwam in handen van Continental toen het bedrijf de VDO-tak van Siemens over nam. Het Intelligent Tire System, dat begin 2011 op de markt moet komen, bestaat uit een sensor, die als integraal deel van de constructie van de band aan de binnenkant van het loopvlak is geplaatst. Deze sensor geeft de boordsystemen van de auto informatie over de

41


42 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

De ITS-sensor van Continental zit binnen in de band op een oppervlak dat vervormt. Die beweging kan door de sensor worden gebruikt om zijn eigen energie op te wekken.

bandenspanning, de bandentemperatuur, de beladingstatus en het gripniveau tussen band en wegdek. Daarnaast bevat de in de sensor geïntegreerde ITS-chip informatie over de band en zijn eigenschappen. De fabrikant, het model, de bandenmaat, de snelheidscategorie en de profiel/rubbereigenschappen zijn daartoe in de ITS-module opgeslagen. Ze worden samen met de bandenspanning en de loopvlaktemperaturen aan de auto doorgegeven zodat die weet of het zomer- of winterbanden betreft, of er een afwijkende maat is gemonteerd en of de maximale belading of constructiesnelheid wordt overschreden. De veiligheidssystemen kunnen zich dan aanpassen aan de eigenschappen van elke specifieke band. Zo is het voor een ABS-systeem relevant om te weten dat er een andere banddiameter wordt gebruikt of dat er een rubbersamenstelling met meer grip wordt toegepast. EIgEN ENERgIEVOORzIENINg Dat de ITS-sensor in de band is ondergebracht, heeft een ander bijkomend voordeel. De meeste TPS-sensoren werken op een batterij, die zeven tot tien jaar mee gaat. De sensoren zijn doorgaans op het ventiel geplaatst en kunnen bij het monteren van een nieuwe band worden beschadigd. De ITS-sensor van Continental zit binnen in de band op een oppervlak dat vervormt. Die beweging kan door de sensor worden gebruikt om zijn eigen energie op te wekken. Dat doet deze sensor

met behulp van een piezo-element. Een piezo-element bestaat uit piezo-kristallen, die omklappen als er een kracht op komt. Bij dat omklappen ontstaat een elektrische spanning op de uiteinden van het kristal. Wanneer meerdere kristallen aan elkaar worden geschakeld, levert dat een spanning met een bruikbaar vermogen op. Zo wekt de sensor eigen spanning op om te meten en om gegevens draadloos door te zenden naar de auto. pIRELLI cybER TIRE Ook de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli is – samen met rem- en wielfabrikant Brembo en elektronicaspecialist Magneti Marelli – ver met de ontwikkeling van intelligente bandensensoren. Die ontwikkeling splitst zich bij Pirelli in twee stadia. Het eerste stadium is de ‘Cyber Tire Lean’. Dit is een cirkelvormige sensor, die aan de binnenkant van de band kan worden geplakt. De sensor is net iets groter dan een 2-euromunt en weegt minder dan 9 gram. In principe past de sensor op elk soort band en zorgt net als de ITS-sensor van Continental voor zijn eigen energievoorziening. De Cyber Tire Lean heeft een ingebouwde mono-axiale versnellingsmeter, waardoor hij de beweging en de snelheid van de band kan bepalen. De maximale meetsnelheid is 250 km/uur. Daarnaast meet de Cyber Tire

Continental heeft met de Tire Guard een sensor die in ruste gaat als de auto stil staat. Elke sensor onthoudt bovendien de positie op de auto.

Lean de bandenspanning met een bereik van 0 tot 6 bar, een resolutie van 0,025 bar en een nauwkeurigheid van 2 procent. De temperatuur wordt eveneens geregistreerd wanneer deze tussen de -40° Celsius en +125° Celsius ligt, verder kan de band de belasting of belading van de band bepalen. De Cyber Tire Lean zendt zijn meetgegevens elke 6 seconden door, zodra de band genoeg omwentelingen heeft gemaakt om de benodigde spanning in de sensor op te wekken. Doorgaans zal dat binnen 10 seconden na de start zijn. Verder kan ook deze band de in de sensor opgeslagen bandeigenschappen via RFID-technologie naar de boordsystemen van de auto doorgeven, zodat deze zich kunnen aanpassen wanneer van soort banden wordt gewisseld. EVOLUTIE De Cyber Tire Lean zou in 2010 leverbaar moeten worden. In een later stadium komt een evolutieversie op de markt, onder de naam ‘Cyber Tire’. Hierbij is de sensor, die dan nog maar 1 cm2 groot is, al bij de productie van de band in de constructie van het karkas geïntegreerd. De Cyber Tire kenmerkt zich door een triaxiale acceleratiesensor, waardoor de band het wegdek echt kan lezen door de bewegingen en de vervormingen van het loopvlak te registreren. Net als bij het ITS kunnen deze gegevens worden gebruikt voor veiligheidssystemen als ABS en ESP. De Cyber Tire is in eerste instantie bedoeld voor high performance auto’s. In een later stadium zal deze techniek voor een breder marktsegment beschikbaar worden. Naar verwachting zal de Cyber Tire in 2013 op de markt komen. 

Sensoren in de banden krijgen het druk. Ze zijn de informatiebron voor een keur aan systemen in de auto.


GO GREEN! BES SPA AAR EN NERG GIE EN RED D BO OME EN N!!

Quinton Hazell

levert uitsluitend producten van de allerhoogste kwaliteit. Originele spiraalveren zijn vaak van mindere kwaliteit waardoor deze snel breken. Quinton Hazell doet geen concessies! Alle veren krijgen een fosfaat behandeling en worden vervolgens voorzien van een epoxy coating. Hierdoor zijn de veren ongevoelig voor corrosie en dus nagenoeg onverwoestbaar. SLUIT U AAN BIJ DE MILJOENEN MENSEN DIE K&N REEDS ONTDEKT HEBBEN. HET WAS SBARE LU UCHTFILTE ER DAT ERVOOR ER ZORGT DA AT UW AUTO BE ETER LOOP OPT EN DA AT TEVEN NS ENERG GIE BESPA AART. K&N VERVANGINGSLUCHTFILTERS WORDEN GELEVERD MET ‘S WERELDS EERSTE 1,6 MILJOEN KILOMETER GARANTIE.

Om u te overtuigen van onze lijn spiraalveren geven wij twee jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten.

R i i i pas na Reiniging 80 000 km nodig Onder normale rijomstandigheden

www.quintonhazell.nl After Sales Mag_135x100_Replacement_NL.indd 1

31.3.10 12:37


TYRES • BANDEN • PNEUS • REIFEN

BANDEN • TYRES • REIFEN • PNEUS

Compacta BT Black

17212/18-After Sales Magazine 210x135.indd 1

27-04-10 15:22:00


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Kennis en kunde in de bandenpraktijk De afgelopen maanden stonden werkplaatsen onder hoogspanning om de wisseling van winter- naar zomerbanden goed te laten verlopen. Vaak werd pijnlijk duidelijk dat menig monteur de juiste vaardigheden mist. Tekst Henny Butter

T

erwijl autobedrijven veel investeren in kennis om de steeds complexere techniek onder de motorkap aan te kunnen, wordt er maar weinig gedaan aan het verbeteren van de kennis over de eveneens steeds complexer geworden band-wielcombinaties. Om dit te lijf te gaan startte bandenspecialist Henk van Dam het nieuwe opleidingsbureau Banden Velgen Contact Training, kortweg BVC-Training . “Toen bij mijn vorige werkgever de Nederlandse en Belgische activiteiten tot een Benelux-organisatie werden gesmeed, viel ik buiten de boot. Daar sta je dan met je 58 jaar, nog vol in het leven en met ruim 36 jaar praktijkervaring. Je komt dan op een zijspoor dat in het begin wel een doodlopend spoor lijkt. Ik ging niet zonder de bekende financiële vergoeding weg dus ik eet er geen boterham minder om, maar dat vergoedt zeker niet de gedachte dat je de hele dag naar de geraniums moet gaan staren.“ ONDESKUNDIg Van Dam: “De afgelopen jaren is bij grossiers en universele autobedrijven maar ook bij merkdealers de achterstand wat betreft bandenkennis alleen maar groter geworden. De enorme groei van types en maten, de stijfheid van banden, het leidt niet zelden tot zwaar beschadigde lichtmetalen velgen, simpelweg omdat er met te weinig kennis van zaken banden worden gemonteerd. Ik heb jarenlang schadeclaims afgehandeld voor mijn werkgever en dan kom je er achter dat de technische complexiteit niet wordt onderkend. Men denkt vaak dat de aanschaf van een moderne bandendemontagemachine genoeg is. De praktijk wijst uit dat autobedrijven veel marge en klanten verliezen door het ondeskundig monteren van banden. Klanten

die simpelweg niet meer terug komen, maar ook behoorlijke kosten voor het autobedrijf om gemaakte fouten te herstellen.” “Zowel aan de receptie als in de werkplaats is het bandenbewustzijn vaak klein. Een klant overtuigend, technisch goed onderbouwd advies geven over type en merk band is altijd erg onderbelicht geweest. Verkopen wat er op voorraad is, verder wordt er niet gekeken. Maar vergeet niet dat klanten door

internet soms al aardig weten wat ze willen. Zijn de medewerkers goed op de hoogte van wat er wel en niet kan of wat gewoon het beste advies is, dan levert dat altijd tevreden klanten op, ook al kopen ze wellicht een alternatief bij je.” ONAFHANKELIJK “Ik vind dat bedrijven intern meer aan kennisoverdracht zouden moeten doen. Dus los

‘Het is goed dat de kennis en kunde van Henk bewaard blijft voor de branche, hij is een absolute toegevoegde waarde in het creëren van het bandenbewustzijn op de werkplaatsvloer.’ Vaco-secretaris Ruud Spuijbroek over Henk van Dam

45


46 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Er staan bij BVC-Training vier modules op het programma. De basistraining band-velg, de gevorderde training band-velg, een training banden en velgen voor vrachtwagens en een training omgaan met klanten, inclusief advisering. De eerste trainingen gaan over alles wat met de band te maken heeft, van de constructie tot het lezen van de band, wetgeving, schade en van slijtagepatronen tot aan bandenspanning en belasting. Ook winterbanden en de (on)mogelijkheden van ommontage (een andere band-wielmaat op de auto monteren) komen aan de orde. Aan de training omgaan met klanten blijkt veel behoefte. Het is van belang om een bandenklant vast te houden voor de werkplaats. Iets wat door veel ondernemers onderschat wordt. Ondernemers realiseren zich te weinig hoe belangrijk een monteur of baliemedewerker voor zijn bedrijf is. Hij of zij is het visitekaartje van de onderneming.

van allerlei commerciële opleidingen, zouden ondernemingen ook veel meer moeten zorgen voor interne processen voor het overdragen van knowhow. Dat is een beetje een missie die ik probeer uit te dragen. Kennis, ook in de werkplaats, is een asset in het autobedrijf die zwaar wordt onderschat. Mede daarom ook dat ik mijn kennis en ervaring die ik in de laatste 36 jaar heb opgedaan op jonge mensen wil overbrengen. Door de juiste training kunnen zij met meer kennis over banden en wielen praten, waardoor ze beter advies kunnen geven en klanten aan de werkplaats kunnen binden.” “Het potentieel is best groot, zeker door de bij veel ondernemingen nog onderschatte complexiteit van de huidige band-wiel combinaties. Maar wat nog veel belangrijker is, er zijn géén onafhankelijke, gespecialiseerde trainers. Er is maar één optie en dat is een training van de SVOB, het opleidingscentrum van Vaco, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche. Ik ben hier jaren trainer geweest en heb menig bandenmonteur het vak geleerd. En ik geef nog steeds trainingen via Vaco. De samenwerking met Vaco is uitstekend en er is een belangrijke wisselwerking. Ik heb met mijn trainingsbureau BVC een duidelijke keuze gemaakt door me in eerste instantie op niet-Vaco leden te richten. Autobedrijven en grossiers zijn mijn doelgroep met BVC.” 

Een uitlijndiagno in 6,5 minuut Een goed uitgelijnd voertuig levert al snel een besparing op jaarbasis op van 2.300-2.500 euro. “We weten uit ervaring dat ruim 90 procent van de voertuigen niet goed uitgelijnd is. De business ligt voor het oprapen, maar belangrijker, het levert de transporteur veel besparing op.” Tekst Jos Veldhuisen

R

oel de Winter is als productspecialist werkplaatsequipment bij Lebon & Gimbrair (Bunschoten) speciaal belast met de ondersteuning van de productlijnen Josam en Car-o-Liner. Hij legt uit waarom het uitlijnen van vrachtwagens en trailers iedereen wat oplevert en bovendien bijdraagt aan de doelstelling om met de hele keten een duurzamer businessmodel te realiseren. “Met de Josam Truckaligner 180° introduceren we niet de opvolger van het meetsysteem Truckaligner II, maar een update ervan. Dit houdt de investering in de modernste diagnosevariant betaalbaar”, stelt De Winter. “De voorganger van de Truckaligner II had voor

een diagnose van een drie-asser tussen de 30 en 45 minuten nodig. Met de Aligner II was dat al teruggebracht tot 15 tot 20 minuten. De update Truckaligner 180° brengt de diagnosetijd verder terug tot 6,5 minuten, inclusief het printen van een uitgebreid rapport. Sneller diagnosestellen biedt ruimte aan meer doorgangen op een werkdag.” bESpAREN “De besparingen die je als transporteur en wagenparkbeheerder kan realiseren zijn best hoog. Een goed uitgelijnd voertuig levert al snel een besparing op jaarbasis op van 2.300-2.500 euro. Daar neemt een brandstofbesparing van ruim 2.000 euro het grootste

De handheld computer van de Truckaligner II hoeft slechts van nieuwe software te worden voorzien, waarna de diagnose kan worden gesteld zonder het voertuig te heffen of de wielen uit te slingeren zoals voorheen. Verder bestaat de update uit een speciale stuurklem en twee nieuwe pennen voor de wieladapters.


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

ose

Productspecialist werkplaatsequipment Roel de Winter: “We trainen steeds meer bij de klant in de werkplaats, waardoor werkplaatsmedewerkers in de eigen omgeving met de apparatuur leren werken. Dat is een trend die volgens mij nog verder zal doorzetten.”

deel van voor zijn rekening. De rest zit hem in minder bandenslijtage, wat een kostenbesparing oplevert. En dan is het verbeteren van de rijveiligheid nog niet eens meegerekend. Maar dat is minder makkelijk in geld uit te drukken. Uiteraard moet je van de besparing nog wel de werkplaatsfactuur van de bandenspecialist aftrekken die de uitlijning uitvoert, maar dan praat je over maximaal 300-500 euro bij een normale diagnose en de hierop volgende afstelling.” “Door de nieuwe software die bij de update hoort, kan de meting worden uitgevoerd zonder dat het voertuig moet worden

geheven en het wiel hoeft ook niet meer te worden uitgeslingerd. Nu kan het voertuig ‘rollend’ worden gemeten, waarbij slechts een 180 graden verdraaiing van het wiel nodig is.” gRATIS DIAgNOSE De Winter: “De updatemodule bestaat uit nieuwe software, een speciale stuurklem en twee nieuwe pennen voor de wieladapters. De update ondersteunt zowel de radiografische als de bluetooth versies van de Truckaligner II. De software leidt de werkplaatsmedewerker op eenvoudige wijze door het diagnoseproces. De investering mag met een kleine 2.700 euro geen drempel zijn gezien de tijdswinst

en de daardoor grotere commerciële mogelijkheden. Het wordt nu ook interessant om meer klanten een diagnose aan te bieden. Het tijdverlies is minimaal. Je kan zelfs overwegen om actiematig – en daar ondersteunt Lebon & Gimbrair de bandenspecialist – gratis een diagnose aan te bieden. We weten uit ervaring dat ruim 90 procent van de voertuigen niet goed uitgelijnd is. De business ligt voor het oprapen, maar belangrijker, het levert de transporteur heel veel voordeel op.”  In het digitale magazine op www.aftersalesmagazine.nl is op pagina 47 een video gepubliceerd met een demonstratie van de Josam Truckaligner 180°.

Inductiewarmer Josam introduceerde onlangs ook een inductiewarmer. “In het algemeen draagt een inductiewarmer direct bij aan een nog efficiëntere uitvoering van een uitlijnklus. Bouten die vastzitten snel los kunnen maken, het makkelijker demonteren van bussen en lagers maar ook het uitvoeren van kleine richtklussen gaan met zo’n inductiewarmer een stuk sneller en veiliger dan met de vlam. We hadden al twee inductiewarmers beschikbaar, een 4 kW en een 13 kW versie, maar er was behoefte aan een tussenoplossing. Vandaar dat we een 8 kW inductiewarmer – de JH800 – in het programma hebben opgenomen.”

47


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

49

Bij bandenspanningsensoren in de aftermarket denk je al gauw aan de zichtbare oplossingen, ofwel die op het ventiel zitten. Voor een nauwkeurige meting is een sensor in de band aan te bevelen, maar dat vergt vakkundige montage en is dus een kans voor met name de bandenspecialist. Tekst Barend Luiting

OE bandensensor voor na-inbouw

I

mporteur Sander Rousse (Van Dijk Supplies) heeft een lange zoektocht achter de rug naar een systeem waar hij achter kon staan. “Systemen die op de ventieldop zitten zien er in mijn ogen niet alleen zeer kwetsbaar uit, maar ze werken ook minder direct. Als ze al een bandentemperatuur aangeven, dan zit er wel een flinke foutmarge op. Het systeem van Orange heeft een mooi subtiel verchroomd ventiel waarmee het ook in liefhebberskringen omarmd kan worden.” HOFLEVERANcIER Orange is in de wereld van de bandenspanningsensoren geen onbekende. De Mitsubishi Evo heeft ze af-fabriek aan boord en in Japanse raceklasses als de Formule Nippon 1 en GTR is het bedrijf hofleverancier.

Het systeem bestaat uit vier sensoren die aan de voet van het ventiel komen. De inwendige batterij is ingebakken en dus niet vervangbaar, maar er zit zeven jaar garantie op de levensduur ervan. Voordeel van deze constructie is dat er geen extra antennes gemonteerd hoeven worden om het signaal op te pikken (vrachtverkeer uitgezonderd). Elke sensor heeft een unieke positie op de auto voorgeprogrammeerd, zodat het bij de montage even opletten is welk wiel welke sensor krijgt. Daarna is het echter kinderspel want het beeldscherm weet de sensoren al na de eerste start automatisch te vinden. Omdat het scherm gevoed wordt door de 12V-plug van de auto is het dag en nacht goed afleesbaar.

Bij calamiteiten is er echter ook een audiosignaal waardoor het vrijwel onmogelijk wordt de waarschuwing te negeren. SpEcIALIST Rousse richt zich met het systeem vooral op de bandenspecialist en het autobedrijf. “Het is geen systeem dat geschikt is voor balieverkoop. Omdat het in de band gemonteerd wordt is eerst bandendemontage en -montage nodig, waarna opnieuw gebalanceerd moet worden. Veel klanten zullen ervoor kiezen dit te combineren met bijvoorbeeld de wissel tussen zomer- en winterbanden of bij de aanschaf van lichtmetalen wielen.” Met een richtprijs van 279 euro voor de eindgebruiker is het bovendien een product dat een aardige marge kan opleveren. 

Importeur Sander Rousse verzekert zich ervan dat het ventiel wel echt goed vast zit. Op de achtergrond worden de Pirelli’s P Zero Nero gebalanceerd na de montage van het Orange sensorsysteem. advertentie

SpEciaLiSt in aLLE mErkEn

Brandstofpompen, Common-rail hogedrukpompen, Verstuivers, Voertuig diagnose, Roetfilter reiniging

BEL 0341 - 467070 www.BuchLi.nL

advertentie


50 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Zwart wordt groen De 2-jaarlijkse Reifen Essen is, zeker in Europa, de grootste internationale vakbeurs voor de bandenbranche. De 2010 uitgave was een druk bezocht evenement, waar de bezoekers zich op de ruim 600 stands afkomstig uit 42 landen konden laten informeren over de jongste ontwikkelingen in de sector. Tekst Jos Veldhuisen

Traditioneel zijn bandendistributeurs uit Nederland en België sterk vertegenwoordigd. Ondernemingen als Inter-Sprint, Van de Ban, Van Aalderen, Interstate, Heuver/Aeolus Tyres, Reedijk, De Klok, Euro-Tyre, TTI, Deldo en Intyre waren deze keer prominent aanwezig. Niet zo zeer voor de vele Nederlandse en Belgische bezoekers, maar vooral om er hun internationale en exportactiviteiten te ondersteunen, want Reifen Essen is een must als je in de bandenhandel actief bent. Fabrikanten Reifen 2010 werd gekenmerkt door een grote toestroom van nieuwe merken – vooral uit Azië – en door het groeiende aandeel van ‘groene’ banden. Zwart wordt Groen, was het credo. Milieuvriendelijkere productiemethoden, het gebruik van duurzame materialen en lage rolweerstanden (afrolgeluid) werden breeduit gepromoot. Afwezig dit jaar was Bridgestone Firestone. De Japanse bandenfabrikant had Reifen Essen niet in het communicatieplan

opgenomen, maar verder waren alle grote bandenfabrikanten aanwezig. Michelin, Pirelli, Continental en Goodyear Dunlop, maar een belangrijke plek was dit jaar weggelegd voor Apollo-Vredestein (zie ook pagina 8) en de Franse bandenketen point S (zie pagina 28). ApolloTyres uit India, de moedermaatschappij van Vredestein, introduceerde voor de eerste keer in Europa, een breed programma zomer- en winterbanden onder de merknaam Apollo. En dochter Vredestein lanceerde de nieuwe winterband Wintrac Nextreme. Een winterband voor het ultra high performance topsegment. De band heeft een asymetrisch profiel, dat bovendien een laag afrolgeluid geeft. De Wintrac Nextreme is leverbaar in 18 maatvoeringen. Van een 205/55 R16 94V tot een 295/30 R22 103Y. Distributie Op de stands van de distributieconcepten Euromaster (Michelin) en Premio (Goodyear, maar nog niet in ons land actief), was de Brusselse regelgeving een onderwerp dat de revue vaak passeerde (zie kader). Maar een belangrijke rol was deze keer weggelegd voor de Franse groep point  S. Die maakte niet alleen een sterke groei over het afgelopen jaar bekend, maar tevens de introductie van het concept in Groot-Brittannië en Nederland. In ons land heeft men als direct een 20-tal partners gecontracteerd, waarvan de eerste in september al volledig in de nieuwe huisstijl van point S naar buiten zal treden. Dat de bandenfabrikanten point  S serieus nemen, bleek wel uit de aanwezigheid van vele topmanagers van onder andere Pirelli, Michelin, Continental en Goodyear Dunlop bij de pers­meeting, die door het Franse concept werd gehouden. De fabrikanten zien zich graag in het schap van de leden van deze groep, want die verkochten vorig jaar via hun 1900 vestigingen ruim 11 miljoen banden.

BER 461/2010 Met ingang van 27 mei j.l. is er belangrijke Brusselse regelgeving van kracht geworden. Autofabrikanten moeten nu door universele autobedrijven gevraagde technische data en merkgebonden onderdelen leveren. Geen drempels meer. Zo moet volgens dezelfde voorwaarden als gelden voor het dealernetwerk – prijs, toegankelijkheid, beschikbaarheid – aan het universele autobedrijf worden geleverd. Belangrijk is dat onderhoud, uitgevoerd volgens de richtlijnen van het merk, aan nieuwe auto’s, geen gevolgen heeft voor de bestuurder als het om toekomstige garanties gaat. Ook normale reparaties aan jonge auto’s, uitgevoerd door het merkongebonden autobedrijf, hebben geen invloed op een mogelijke garantieclaim door de eigenaar van de auto. Wat wel blijft is, dat de autofabrikant van de klant kan eisen om naar de merkdealer te gaan als een reparatie onder fabrieksgarantie moet worden uitgevoerd. Joaquín Almunia, Eurocommissaris voor Concurrentie, verwacht dat merkdealers hun prijsniveaus naar beneden zullen bijstellen om de competitie met het universele kanaal aan te kunnen gaan. Volgens Almunia zal het prijsniveau van de werkplaatsactiviteiten nu naar beneden kunnen gaan. Prijsdruk in het algemeen is echter iets waar niet iedereen, ook niet in het vrije kanaal, blij mee is. Overigens heeft Almunia in een interview met een Duitse krant gesteld, dat in 2013, wanneer de algemene block exemption 330/2010 van kracht wordt, fabrikanten waarschijnlijk van hun dealers kunnen gaan eisen dat zij voor één merk kiezen, geen multimerk showrooms meer! Verder wil de EU het leveren van OE-onderdelen door onderdelenfabrikanten – buiten het merkgebonden kanaal om – nog mogelijk gaan maken. Volgens Brusselse insiders wordt wat betreft de twee laatste punten door autofabrikanten (onderdelen) en retailers (multimerken) nog een flinke tegen-lobby gevoerd.


REDUCE

IMPACT

NOT PERFORMANCE

GREEN PERFORMANCE

POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL


52 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Van Heck opent vijfde regiomagazijn Uitbreiding naar schadedelen, groei over de landsgrenzen heen en een wisseling van de wacht op directieniveau, er is veel nieuws bij Sator Holding (de moedermaatschappij van Van Heck). Willem Zwijnenberg bespreekt de branche in zijn nieuwe rol als commercieel directeur. Tekst Jos Veldhuisen

“In de aftermarket hebben we veel minder te maken met het crisisdenken dan in andere delen van de autobranche. Voor eigenlijk alle ondernemingen die zich hoofdzakelijk richten op reparatie en onderhoud geldt dat zij relatief weinig last van de economische crisis hebben gehad. Dit relatief stabiele marktsegment is dan ook de basis voor onze activiteiten en voor onze groeiplannen.” “Voor Sator Holding zorgt bijvoorbeeld de overname van Hartsant uit Tiel voor een stijging van de omzet. Het is voor ons en voor een deel van onze distributiepartners (waaronder de Vrooam-grossiers) een nieuw marktsegment wat we aanboren. Verder verloopt de autonome groei van al onze bestaande activiteiten volgens plan, waarbij we een sterke groei van onze Belgische en bovenal Franse activiteiten meemaken.” FRANKRIJK “Wat in ons land aan logistieke diensten en advertentie

services heel gewoon is, is in Frankrijk een uitzondering. De hoge mate van beschikbaarheid van onderdelen is in Frankrijk bij de van origine Franse grossiers eigenlijk niet aanwezig. Dat de behoefte bij autobedrijven er is mag blijken uit de redelijk spectaculaire groei van Van Heck Interpièces in Noord-Frankrijk.” “Momenteel zetten we wat betreft buitenlandse groei vooral in op

‘Als de hele keten sterker wordt, profiteren we er allemaal van’ Willem Zwijnenburg

België en Frankrijk. Met name de expansie in Noord-Frankrijk heeft onze aandacht nodig, want we groeien er harder dan verwacht. Wat betreft Duitsland houden we onze ogen en oren open om snel te kunnen schakelen als zich daar een kans voordoet. Maar eerlijk gezegd hebben we voorlopig genoeg op ons bord om hier mee aan de slag te zijn.” mIJNgROSSIER.NL “Het afgelopen jaar is het gebruik van Mijngrossier.nl met ruim 15 procent gestegen. Het is voor onze grossiers en voor Van Heck een belangrijke dienst geworden. Door de hiervoor al genoemde overname van Hartsant uit Tiel, zal Mijngrossier.nl de komende tijd worden uitgebreid met schadedelen. Daarbij zijn we vooral sterk met onderdelen voor het repareren van voor- en achterschades, advertentie


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

overigens de bulk van het aantal schades. Omdat plaatwerk, dat we natuurlijk ook leveren, de nodige logistieke expertise vereist, zal dit van uit Tiel verzorgd blijven worden. Een andere belangrijke wijziging of beter gezegd aanvulling op onze logistieke organisatie, is het uitbouwen van de logistieke activiteiten bij Hartsant. Tiel wordt ons vijfde regiomagazijn van waaruit we de klanten in dat werkgebied nog beter en sneller kunnen bedienen. Nu beschikken we naast Schiedam, over logistieke steunpunten in Amsterdam,

Willem Zwijnenburg (50) is al een twintigtal jaren werkzaam bij de Schiedamse onderdelendistributeur Van Heck, onderdeel van Sator Holding. Als directeur van zusterbedrijf Harrems (gereedschappen) en daarna als commercieel directeur van Van Heck, heeft hij de autobranche door en door leren kennen. Onlangs werd hij aangesteld als commercieel directeur van Sator Holding. Zwijnenburg is nu commercieel verantwoordelijk voor onder andere Van Heck, Harrems, Nipparts, Havam, Hartsant (schadedelen) en Van Heck Interpièces. De laatste onderneming is actief in België en Frankrijk. Dit jaar verwacht de groep de omzetgrens van 300 miljoen euro te doorbreken.

Nieuw-Leusen, Venlo en nu dus ook Tiel.” “We zullen de komende tijd vooral moeten inzetten op het versterken van de lokale en regionale marktposities van de grossiers uit ons partnernetwerk. Dat kan door nieuwe productlijnen, zoals plaatwerk en schadedelen, of door het verhogen van de dienstverlening naar het autobedrijf. Ook het versterken van de concurrentiepositie van het autobedrijf – bijvoorbeeld middels een werkplaatsconcept – is belangrijk om groei te realiseren. Als de hele keten sterker wordt, profiteren we er allemaal van.” cONcURRENTIE “Een paar jaar geleden had niemand gedacht dat de groei van allochtone ondernemingen in onze business zo snel zou gaan. Natuurlijk hebben zij als basis de culturele binding met hun klanten. Maar zij hebben ook een bepaalde manier van werken en van omgaan met hun klanten. Dat stuit soms op weerstand van anderen, maar ik kan alleen maar respect opbrengen voor deze vooral hardwerkende ondernemers.” “Eerlijk gezegd verwacht ik niet veel concurrentie van onderdeleninitiatieven uit het merkkanaal zoals Part-One, maar je moet anderen nooit onderschatten. Misschien zullen hier en daar bijvoorbeeld merkspecialisten wat vaker de merkdealer inschakelen als onderdelenleverancier, maar in het algemeen geldt dat universele autobedrijven behoefte hebben aan een snelle levering van onderdelen. Merkdealers zullen dat niet waar kunnen maken. Die optimale beschikbaarheid kan eigenlijk alleen de

automaterialengrossier, ondersteund door distributeurs zoals Sator Holding, hun klanten bieden.” TAAKSTELLINg “Het belangrijkste aspect van mijn taak vind ik het goed monitoren (samen met de collega’s) van de veranderingen die in de markt plaatsvinden om te kijken of we daarop kunnen inspelen. Eigenlijk gaat het er om dat we in staat blijven ons op een positieve manier steeds weer aan te passen aan de marktomstandigheden.” “Met mijn collega’s moet ik er voor zorgen dat we de marktpartij nummer één blijven in slijtdelen en daarnaast trendzetter zijn bij de ontwikkeling van productlijnen en dienstverleningsconcepten naar grossiers en autobedrijven. We zijn altijd onderscheidend en innovatief bij het ontwikkelen van nieuwe diensten. Dit sterke punt zal ik blijven koesteren.” “We zijn steeds weer in staat onderscheidend te zijn. We streven er naar om iedere keer weer vooruitstrevende stappen te zetten. Dat vind ik de belangrijke competentie van Sator Holding. Overigens niet alleen voor onszelf, maar natuurlijk ook voor ons partnernetwerk van automaterialengrossiers die op hun beurt het autobedrijf ondersteunen met allerlei extra diensten. Want die zullen bij een hoge mate van dienstverlening loyaal aan de grossier zijn. De belangrijkste taak van de grossiers is overigens te zorgen voor een optimale beschikbaarheid van onderdelen. Wij moeten er voor zorgen dat de grossiers die claim waar kunnen blijven maken.” 

53


Ondernemer met drive? Samen Succesvol Sterker!

Bent u een ondernemer met ‘drive’? Gelooft u in de kracht van samenwerken en wilt u toch zelfstandig ondernemer blijven? Heeft u passie tot in ieder detail en gelooft u in het succes van Excellente Service voor uw Klanten: Particuliere Klanten en Zakelijke Klanten? Schrijft u Klanten ook met een Hoofdletter? Als het antwoord op deze vragen overtuigend ‘JA’ is, dan bieden wij u een club van gelijkgestemden. De retailformules van The Alwaysbemobile Company worden gedreven door succesvolle zelfstandige ondernemers met een overeenkomstige visie en missie. We noemen ze ‘Local Heroes met een Global Strategy’. Mogen wij onze retailformules aan u voorstellen? Het zijn Profile Tyrecenter, James Autoservice, abc Autoservice en 1,2,3/// AutoService. Samen goed voor meer dan 300 vestigingen en 200 mobiele service units in Nederland en Vlaanderen. Met een enorme ambitie om verder te groeien. Daarvoor zoeken we gedreven ondernemers. Zelfstandig ondernemen binnen onze formules heeft talrijke voordelen. Zo bieden wij voor iedere afzonderlijke formule volledige ondersteuning in inkoop, logistiek, product management, marketing, verkoop, public relations, automatisering, juridische zaken, administratie, financiering en fiscale zaken. We verzorgen training en opleidingen voor uw medewerkers en zijn ISO 9001 gecertificeerd. Ons eigen fleet services bedrijf

Your Mobility. Our Inspiration.

Masters4Fleets.com BV verzorgt alle landelijke contracten met de Lease & Fleetmarkt voor banden, onderhoud, schade- en glasherstel. Deze contracten worden beheerd door een eigen 24/7 Customer Services Center. Onze inkoopvoordelen zijn het gevolg van een internationaal inkoopvolume. We bieden u gratis een volledig geïntegreerd Automotive ICT-pakket dat samen met Microsoft is ontwikkeld. Ons systeem behoort tot de modernste in de branche. We geloven in de kracht van hoogwaardige ICT-systemen. Wilt u ook samen succesvol ondernemen en meer weten over onze formules en wat wij voor u kunnen betekenen? Belt u dan met Harm Nieboer op 0318 – 811 050 of stuur een mail naar harm.nieboer@alwaysbemobile.com.


PROFILE TYRECENTER

JAMES AUTOSERVICE

abc AUTOSERVICE

hyperspecialist in banden en velgen

at your service

a better car

Profile Tyrecenter is dé merkonafhankelijke hyperspecialist in banden en velgen voor alle soorten voertuigen. We bieden gespecialiseerde bandenservices en leveren een breed gamma aan merken. Onze formule onderscheidt zich door onafhankelijke advies, hoogstpersoonlijke service en de online diensten op het internet. Profile Tyrecenter biedt ook compleet auto-onderhoud en APK voor personen- en bestelwagens. Alle vestigingen van Profile Tyrecenter in Nederland zijn gecertificeerd door de VACO, de branchevereniging voor de banden- en wielenbranche.

James Autoservice is een populaire, vrouwvriendelijke en merkonafhankelijke snelgroeiende onderhoudsformule voor personen- en bestelwagens van alle merken. De formule is in 2008 gestart en richt zich op consumenten met populaire automerken. Daarnaast verricht James Autoservice ook onderhoud aan voertuigen van zakelijke rijders. Het aanbieden van Haal- & Brengservice is hier altijd bij inbegrepen. James Autoservice is een ideaal alternatief op de traditionele autodealer. James Autoservice beschikt over de technische informatie, onderdelen en apparatuur om alle automerken van alle bouwjaren te onderhouden. Dat onderhoud vindt plaats conform fabriekseisen en gebeurt uitsluitend met originele of gelijkwaardige onderdelen.

abc Autoservice is een hoogwaardige, stijlvolle en merkonafhankelijke onderhoudsformule voor personen- en bestelwagens van alle merken. Deze formule bestaat sinds een aantal jaren en richt zich op consumenten met luxe en sportieve automerken. abc Autoservice behoort tot de absolute top in compleet auto-onderhoud en onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en door de transparante werkwijze als de ultieme partner voor de veeleisende klant.

Profile Tyrecenter is tevens actief in de bedrijfswagenmarkt. We zijn marktleider in truckbandenvervanging in de Benelux en Profile Tyrecenter is een begrip op het vlak van Pan-Europese 24/7 bandenpechservice. Met 200 mobiele service units verzorgen we de bandenservice in de Benelux. Voor de Pan-Europese bandenservice werkt Profile Tyrecenter samen met alle gerenommeerde bandenketens in Europa. Voor leasemaatschappijen en Private Fleetowners biedt Profile Tyrecenter merkonafhankelijke en duurzame bandencontracten. Er zijn ongeveer 200 vestigingen in Nederland en België en we hebben de ambitie snel door te groeien naar 250 vestigingen in Nederland en 50 in Vlaanderen. Door de grote naamsbekendheid is Profile Tyrecenter een stevig merk in de bandenservicemarkt. De Profile-P is het symbool voor Excellente Bandenservice in de Benelux!

www.profiletyrecenter.nl

De hoogstpersoonlijke service, de competitieve prijzen en de betrouwbaarheid van de organisatie staan centraal. James Autoservice biedt voor de vrouwelijke automobilist extra services en is 24/7 bereikbaar voor alles op, aan of in de auto. James Autoservice voorziet in de wensen en behoeften van de klant waar het klassieke autobedrijf (té) weinig oog heeft voor details. Alle vestigingen van James Autoservice zijn aangesloten BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. James Autoservice streeft naar een snelle landelijke dekking.

www.jamesautoservice.nl

abc Autoservice is een uitstekend alternatief voor de traditionele dealer in het hogere segment. De abc Autoservice formule verricht ook onderhoud aan voertuigen van zakelijke rijders. Het aanbieden van Haal- & Brengservice is hier altijd bij inbegrepen. abc Autoservice beschikt vanzelfsprekend over alle technische informatie, onderdelen en apparatuur om automerken te onderhouden. Het onderhoud vindt plaats conform fabriekseisen en gebeurt uitsluitend met originele onderdelen of gelijkwaardige onderdelen. De hoogwaardige technische kennis, de state of the art technologie en apparatuur maken abc Autoservice de ‘Cartier’ onder de autobedrijven. abc Autoservice bedrijven zijn aangesloten BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. abc Autoservice streeft naar een gedegen en stabiele groei in het topsegment.

www.abcautoservice.nl

Wilt u de mogelijkheid hebben om alléén de zakelijke of leaseklant te bedienen? Dan is 1,2,3/// AutoService voor u een uitkomst! 1,2,3/// AUTOSERVICE – HET ORIGINELE ALTERNATIEF

www.123autoservice.nl

1,2,3/// AutoService is een alliantie van de beste BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven in Nederland. De formule is gespecialiseerd in multi-merk onderhoud voor de zakelijke auto. 1,2,3/// AutoService biedt Leasemaatschappijen en Private Fleetowners een origineel alternatief op de traditionele dealer. De aangesloten ondernemers zijn gespecialiseerd in het onderhoud van ‘jonge’ auto’s van alle merken, typen, bouwjaren en uitvoeringen. De formule heeft een halt toegeroepen aan het monopolie van de traditionele dealer in auto-onderhoud. De voordelen voor berijders en Fleetowners zijn dan ook aanzienlijk. 1,2,3/// AutoService bedrijven leveren een betere service tegen een lagere prijs. Haal- & Brengservice is altijd inclusief bij 1,2,3/// AutoService. Ook deze formule beschikt over alle technische informatie, onderdelen en apparatuur om automerken te onderhouden. Het onderhoud vindt plaats conform fabriekseisen en gebeurt uitsluitend met originele onderdelen of gelijkwaardige onderdelen. 1,2,3///AutoService is landelijk actief.

W W W. A LWAY S B E M O B I L E . C O M


56 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Bestelauto’s: occasion steeds Terwijl de nieuwverkoop van bestelauto’s het ene diepterecord na het andere noteert, pakt de occasionhandel van diezelfde busjes weer lekker op. Een opleving in alle sectoren van dit marktsegment; zowel handelaren, bedrijven als eindgebruikers geven vaker de voorkeur aan een gebruikt exemplaar. Zo blijkt uit cijfers van VWE. Tekst Clem Dickmann Dit jaar kende ook voor bestelauto’s een ronduit slecht begin. Maar, anders dan in de verkoop van nieuwe bestelauto’s, trok de handel in gebruikte bestellers in februari al weer in gunstige zin bij. Sterker nog, na januari is er geen maand meer geweest die uit de toon viel. Het levert na vier maanden dan ook een licht positieve balans op; in alle drie handelsegmenten (B2C, C2C en B2B) is een toename gerealiseerd tussen een en twee procent. Zet dat af tegenover de nieuwverkoop die in dezelfde periode met 19 procent daalde, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat menig ondernemer de voorkeur geeft aan een gebruikt ‘werkpaard’ boven een nagelnieuw exemplaar. Hoezeer de occasionhandel hiervan ook moge profiteren, het is en blijft toch een teken dat er nog te weinig geld onder de bedrijven beschikbaar is voor materieel. Positief punt is echter wel dat er in ieder geval van aanschaf sprake is. Dus de bedrijvigheid is er wel degelijk, maar het wagenpark mag alleen niet zo veel meer kosten.

door een stevig activiteitsniveau, de gang zit er dus goed in. Met name de Duitse merken doen het goed. Marktleider Volkswagen klom bijna vijf procent in handelstransacties, Opel zelfs 9,5 procent. Daarnaast plusten ook Mercedes en Ford, beide zo’n 2 procent. Onder

de Franse producten is er alleen meer activiteit geweest met Renault-busjes, Peugeot en (vooral) Citroën zagen de handelpopulariteit juist dalen. Dalingen zijn er ook voor de Aziatische producten. Voor Hyundai en Kia is de schade nog enigszins beperkt, maar Japanse

In bestelautoland wordt de komende jaren een doorbraak verwacht ten aanzien van de aanschaf van milieuvriendelijkere en elektrische voertuigen. In het buitenland zie je dat al gebeuren. Het zal zijn invloed hebben op de handel in gebruikte bestellers.

Anti-Azië stemming Zoals uit de cijfers snel blijkt zijn bestelauto’s geliefde handelobjecten, het B2B-segment is het grootst. In vier maanden tijd gingen 33.941 busjes in andere handelshanden over, 1,7 procent meer dan in 2010. Vooral de maanden maart en april kenmerkten zich advertentie


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

57

vaker alternatief voor nieuw bestellers zijn gewoon uit de gratie geraakt. Uitzondering op deze stelling is Nissan dat bijna 6 procent méér verhandeld werd. Toyota daarentegen is de bevestiging van de anti-Azië stemming bij de handelaren, het merk zakte met ruim 17 procent. Ook in de beide andere segmenten overheerst Volkswagen. Mercedes-Benz volgt op gepaste afstand. Extra winst Dezelfde situatie als in de nieuwmarkt. Mercedes moet in het B2C-segment echter vrezen voor het behoud van haar tweede plek; Renault en Opel naderen inmiddels tot op korte afstand. Alhoewel van mindere omvang is de vraag bij de autobedrijven

naar Fiats en Dodges stevig toegenomen. De verkoop van Aziatische producten nam ook hier af. De situatie onder de eindgebruikers (C2C) lijkt veel op die in de andere twee segmenten, maar er zijn niettemin enkele vermeldenswaardige verschillen. Saillant is bijvoorbeeld de opmars van Opel en de duikvlucht van Ford. Onder de kleinere merken is verder de toegenomen vraag naar gebruikte Dodges en Land Rovers een ontwikkeling om in de gaten te houden. Want ook al lijkt de totaalmarkt voor bestelauto’s zich maar traag te bewegen, op detailniveau zijn er wel degelijk grote bewegingen die de slimme in- en verkoper nét dat beetje extra winst kan brengen. 

Autostromen VWE onderscheidt verschillende soorten verkoop. De meest populaire zijn (afgekort) B2C, C2C en B2B. Daarbij is B2C (afkorting voor businessto-consumer) de verkoopstroom van RDW erkend bedrijven (veelal autobedrijven) naar natuurlijke personen (particulieren) dan wel naar rechtspersonen (bv’s, nv’s et cetera). Vervolgens laten ook C2C en B2B zich eenvoudig verklaren. VWE biedt daarnaast ook inzicht in de C2B-stroom, de inruil van het autobedrijf.

Carmonitor | Occasions | Bestelauto’s B2C (autobedrijven aan eindgebruikers) 2010 januari

6.750

C2C (eindgebruikers onderling)

2009 7.107

% +/-5,0%

2010 januari

8.102

B2B (autobedrijven onderling) 2009 8.646

% +/-6,3%

2010 januari

februari

6.849

6.702

2,2%

februari

7.739

7.352

5,3%

maart

8.078

7.764

4,0%

maart

8.542

8.549

-0,1%

7.547

7.288

3,6%

april

7.470

6.877

8,6%

april

29.224 28.861

1,3%

totaal

31.853 31.424

1,4%

totaal

april totaal

B2C (autobedrijven aan eindgebruikers) periode: jan. t/m april

2010

C2C (eindgenruikers onderling)

2009

% +/-

1 Volkswagen

5.881

5.817

1,1%

2 Mercedes-Benz

3.200

3.206

-0,2%

periode: jan. t/m april

2010

februari maart

6.862

2009

% +/-

7.950 -13,7%

8.131

8.097

0,4%

10.286

9.378

9,7%

8.662

7.947

9,0%

33.941 33.372

1,7%

B2B (autobedrijven onderling) 2009

% +/-

periode: jan. t/m april

2010

2009

% +/-

1 Volkswagen

6.846

6.655

2,9%

1 Volkswagen

7.438

7.091

4,9%

2 Mercedes-Benz

4.151

4.023

3,2%

2 Mercedes-Benz

4.315

4.219

2,3%

3 Renault

2.961

2.744

7,9%

3 Opel

2.901

2.537

14,3%

3 Ford

3.564

3.489

2,1%

4 Opel

2.869

2.834

1,2%

4 Renault

2.554

2.618

-2,4%

4 Opel

3.374

3.081

9,5%

5 Ford

2.527

2.449

3,2%

6 Peugeot

2.296

2.401

-4,4%

7 Citroën

2.153

2.150

0,1%

8 Fiat

1.240

1.082

14,6%

9 Nissan

938

956

-1,9%

10 Hyundai

822

806

2,0%

5 Peugeot

2.310

2.201

5,0%

5 Renault

3.364

3.253

3,4%

6 Ford

2.248

2.698 -16,7%

6 Peugeot

2.310

2.365

-2,3%

7 Citroën

2.056

1.977

4,0%

7 Citroën

1.866

2.013

-7,3%

8 Fiat

1.085

1.033

5,0%

8 Hyundai

1.283

1.287

-0,3%

900

977

-7,9%

1.246

1.201

3,7%

790

721

9,6%

1.017

962

5,7%

-2,9%

9 Nissan 10 Seat

9 Fiat 10 Nissan

11 Seat

614

629

-2,4%

11 Hyundai

764

787

11 Toyota

692

836 -17,2%

12 Iveco

534

499

7,0%

12 Toyota

662

746 -11,3%

12 Mitsubishi

637

684

-6,9%

13 Mitsubishi

465

499

-6,8%

13 Iveco

635

610

4,1%

13 Iveco

538

553

-2,7%

14 Toyota

413

467 -11,6%

14 Dodge

572

503

13,7%

14 Seat

470

461

2,0%

15 Dodge

396

313

26,5%

15 Mitsubishi

527

558

-5,6%

15 Kia

276

277

-0,4%

16 Land Rover

389

399

-2,5%

16 Land Rover

511

446

14,6%

16 Dodge

251

273

-8,1%

2,9%

5,1%

17 Ssangyong

211

205

18 Kia

204

247 -17,4%

17 Chevrolet

457

435

18 Suzuki

367

439 -16,4%

19 Suzuki

200

228 -12,3%

19 Daihatsu

210

197

6,6%

20 Chevrolet

179

162

10,5%

20 Kia

186

190

-2,1%

29.224 28.861

1,3%

31.853 31.424

1,4%

Alle merken

Alle merken

17 Land Rover

213

219

-2,7%

18 Suzuki

181

197

-8,1% -1,4%

19 Daihatsu

141

143

20 Mazda

138

154 -10,4%

Alle merken

33.941 33.372

1,7%

Bron: VWE; bewerking: AUMACON; beheer: Carmonitor


De Klok Banden BV Postbus 1544, 3260 BA OUD-BEIJERLAND Tel. 0186-618500, Fax. 0186-614248 info@deklokbanden.com, www.deklokbanden.com


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

grossier Kramer koestert onafhankelijkheid Ondernemer Ype Kramer is niet iemand die graag op de voorgrond treedt. Achter de coulissen voelt hij zich het meest op zijn gemak. Maar ook vanaf de zijlijn stuurt hij de onderneming met vaste hand aan. Tekst Jos Veldhuisen

E

en begane grond van 6.000 m2 en twee verdiepingen van ieder 3.000 m2 meet de nieuwbouw van automaterialen- en bandengrossier Autocenter Ype Kramer in Leeuwarden. Naast Leeuwarden heeft Kramer nog een grossiersvestiging, namelijk in Heerenveen. De gezamenlijke omzet van beide filialen bedraagt ruim 5 miljoen euro, dat met 38 gemotiveerde medewerkers wordt gerealiseerd. Een relatief grote en toch volledig onafhankelijke grossier in automaterialen. “Voor mij geen grossiersgroep of strategische binding met leveranciers. Ik wil mijn eigen weg kunnen gaan zonder rekening met anderen te hoeven houden. Ik wil niet beperkt worden in het pakken van kansen om te groeien”, opent Ype Kramer ons gesprek. DUURzAAm “We hebben gekozen voor duurzame materialen. Zo hebben we overal energiezuinige led-verlichting doorgevoerd. Maar de belangrijkste investering was die in een zogenaamde aardwarmte-installatie. Geen radiatoren of een andere gasgestookt verwarmingssysteem. We hebben door het hele pand een speciale vloerverwarming die in de zomer overigens als koelsysteem functioneert. Op die manier investeren we op onze manier in duurzaamheid.” Het nieuwe pand heeft een enorme showroom, een beetje tegen de trend in, zo lijkt

het. “Ik wilde juist een grote showroom, groter. Autobedrijven zullen want werkplaatsapparatuur en gereedschap het lastiger krijgen om up – zeker speciaal gereedschap – zijn zaken die to date te blijven. Grossiers de kopende werkplaatschef of monteur graag en onderdelenfabrikanten in zijn handen wil houden, er even aan wil zullen hier voor nog meer ruiken en voelen. Bovendien valt het baliebe- ondersteuning moeten zoek bij ons niet tegen. Er worden ondanks zorgen. Anderzijds zulde bezorgroutes toch relatief veel klanten aan len grossiers meer de balie geholpen. Verder zijn we erg actief concurrentie vanuit het met accessoires en die moet je kunnen laten merkgebonden kanaal zien.” krijgen. Juist door de De forse nieuwbouwinvestering geeft een blijk van vertrouwen in de toekomst. “Ik ben er van overtuigd dat we met onze aanpak Ype Kramer aan de goede kant van de sector staan. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb deze investering mede gedaan omdat hiervoor genoemde de overheid mijn oude pand nodig had voor technische complexiteit zouden universeel een woningbouwproject. We konden de en dealer meer partners kunnen worden. Als dat doorzet, dan zullen de financieel minder investering nu makkelijker plegen.” sterke grossiers het niet gaan redden.” KRImp VRIJE KANAAL “In onze regio’s zijn het afgelopen jaar deaKramer verwacht dat er veel gaat veranderen lers van Volkswagen, Opel, Ford en Peugeot in het vrije kanaal. “Ik denk dat er zowel bij erg actief geworden met het leveren van automaterialengrossiers als bij universele onderdelen aan het universele autobedrijf, autobedrijven qua aantalen een krimp zal maar ook aan schadeherstellers. De laatste optreden. De complexiteit van de techniek tijd ervaar ik dat ze bovendien agressiever – ten aanzien van de elektronica – wordt worden met de prijsstelling.” 

‘zowel het aantal automaterialengrossiers als het aantal universele autobedrijven zal afnemen’

Onder het dak van Autocenter Ype Kramer bevindt zich ook het universele autobedrijf ASR. Vroeger exploiteerde Ype kramer zelf een autobedrijf, maar dat valt niet meer te combineren met de grossiersactiviteiten. Vandaar dat een zelfstandige universele ondernemer, deze activiteit heeft overgenomen.

59


60 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Het branchebedrijfscertificaat werd door Ron Dries (voorzitter van de sectie Schadeherstel Focwa) uitgereikt aan: Autoschadeteam Van Gils, Autoschadeteam de Muynck, Autoschadeteam Rida & Selekta, Autoschadeteam Steketee, Schadenet Autoschadeteam Kort, Schadenet Goerree-Overflakkee, Schadenet Autoschadeteam Roosendaal, Schadenet Autoschadeteam Bergen op Zoom, Schadenet Autoschadeteam Baarends, Schadenet Autoschadeteam Meijers.

Diploma Europees Lijmoperator uitgereikt De eerste diploma’s lijmoperator European Welding Federation - European Adhesive Bonder (EWF-EAB) zijn uitgereikt aan een aantal uiteenlopende Focwa Eurogarantbedrijven die aan deze pilot hebben deelgenomen. Zonder kennis van nieuwe verbindingstechnieken is niet alleen de productie van de carrosserie, maar ook verantwoord en innovatief autoschadeherstel ondenkbaar. Naast ‘conventionele’ verbindingstechnieken zoals schroeven, MIG/MAG- en weerstandslassen wordt het lijmen steeds meer toegepast. Om de kwaliteit van lijmverbindingen en dus ook het totale schadeherstel te waarborgen is een goed opgeleide en gekwalificeerde lijmoperator noodzakelijk en een niet meer weg te denken schakel in het schadeherstelproces. Recentelijk heeft een groep van uiteenlopende autoschadeherstelbedrijven deelgenomen aan een Focwa-pilot voor de opleiding Europees Lijmoperator EWF–EAB. De pilot in samenwerking met TU - Delft werd gehouden in het gebouw bij de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaart Techniek. De opleiding is door de deelnemers met goed gevolg afgelegd. Het diploma werd door Ron Dries (voorzitter sectie Schadeherstel Focwa) en Henk Zandvliet (directeur NIL) uitgereikt aan de medewerkers

van: Care Schadeservice, Autoschade Herstel Den Haag, Autoschade Van Dijk, AAS Autoschade Hagen, Harms Autoschades, ABS Van Markus Autoschade Zeist, Schadenet Möller Rotterdam Noord, en ASN Autoschade Service Oud-Beijerland. Secretaris sectie Schadeherstel bij Focwa Karel Bukholczer gaf in zijn inleidende toespraak aan dat goed opgeleide en gekwalificeerde vakmensen belangrijk zijn voor de toekomst van de autoschadeherstelbranche, met het oog op veilig en kwalitatief goed herstel van de moderne carrosserieconstructie Ook de eerste branchebedrijfscertificaten voor Autoschadetechnicus zijn uitgereikt aan alle Autoschadeteamvestigingen, waarvan een aantal tevens Schadenet is. In de modulair opgezette branchekwalificatie opleidingsstructuur zijn alle modules, verdeeld over verschillende werknemers, met goed gevolg afgesloten. Hierdoor hebben deze vestigingen de kwalificatie voor Autoschadetechnicus op bedrijfsniveau in eigen huis.

waarin geavanceerde materialen, constructiemethoden en verbindingstechnieken toegepast worden. Tijdens de diploma-uitreiking gaf directeur Henk Zandvliet van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) een presentatie over het belang van goede verbindingen en de rol van het NIL op het gebied van expertise, kwaliteitsnormen en certificering op het gebied van verbindingstechnieken waaronder lassen en lijmen. De diploma-uitreiking, die plaats vond bij Silvestris Aquamotive, werd afgesloten door een presentatie van Maarten de Bruijn, die met veel passie vertelde over het ontwerpen van sportauto’s en de Silvestris 23’ Sports Cabriolet speedboot. In de aluminium constructie van deze boten worden lijm- en hybride verbindingstechnieken op grote schaal toegepast. Voor schadeherstelbedrijven is het van belang dat zij blijven investeren in het opleiden van hun personeel voor wat betreft de laatste stand van zaken op het gebied van techniek en autoschadeherstel. Branchevereniging Focwa heeft zich hard gemaakt voor het opzetten van de opleiding Europees Lijmoperator EWF-EAB. Het diploma wordt in heel Europa erkend.

advertentie

Accu z A An Tel: (071) 512 05 00

Tel: (075) 616 53 24


www.bandenmilieu.nl

Fluitend het voorjaar in! Fluitend het voorjaar in! Fluitend het voorjaar in!

RecyBEM B.V. is de uitvoeringsorganisatie van het Besluit Beheer Autobanden en zorgt voor het inzamelen en milieuverantwoord herverwerken van RecyBEMautobanden. B.V. is de uitvoeringsorganisatie vanprincipe het Besluit Beheer Autobanden en zorgtdat voor hetelke inzamelen milieuverantwoord herverwerken van gebruikte Bij inzameling geldt het ‘oud-voor-nieuw’. Dat betekent voor nieuwe en band die op de Nederlandse markt wordt gebruikte Bijgratis inzameling het principe ‘oud-voor-nieuw’. Dat betekent datdevoor elke nieuwe band die op de Nederlandseingezameld. markt wordt verkocht autobanden. een oude band wordt geldt ingezameld. Op deze manier worden jaarlijks rond 8 miljoen gebruikte personenwagenbanden verkocht een oude gratis wordtde ingezameld. deze manier wordenfluitend jaarlijksinzamelen rond de 8 voor miljoen personenwagenbanden Hetband is weer voorjaar, vogeltjes flOp uiten en ook wij blijven eengebruikte schoner en leefbaarder milieu! ingezameld. RecyBEM B.V. is de uitvoeringsorganisatie van het Besluit Beheer Autobanden en zorgt voor het inzamelen en milieuverantwoord herverwerken van Het is weer voorjaar, de vogeltjes fluiten en ook wij blijven fluitend inzamelen voor een schoner en leefbaarder milieu! gebruikte autobanden. Bij inzameling geldt het principe ‘oud-voor-nieuw’. Dat betekent dat voor elke nieuwe band die op de Nederlandse markt wordt verkocht een oude band gratis wordt ingezameld. Op deze manier worden jaarlijks rond de 8 miljoen gebruikte personenwagenbanden ingezameld.

Inzamelen oude banden. Voor een schoner milieu. Inzamelen oude banden. Voor een schoner milieu. Alle gebruikte banden worden in Nederland door RecyBEM

Het is weer voorjaar, de vogeltjes fluiten en ook wij blijven fluitend inzamelen voor een schoner en leefbaarder milieu!

ingezameld. RecyBEM is een initiatief van uw bandenleverancier. Alle gebruikte banden worden in Nederland door RecyBEM ingezameld. RecyBEM is een initiatief uwschoner bandenleverancier. Inzamelen oude banden. Voorvan een milieu.

Oude banden, goede afspraken. Oude banden, goede afspraken.


Bron van Kennis, Inspiratie en Business

NIEUWE LEDEN AUTOMOTIVE INSIDERS SOCIËTEIT Athlon Car Lease Nederland, Gouden bedrijfslidmaatschap Care Schadeservice, Gouden bedrijfslidmaatschap Innovam, Gouden bedrijfslidmaatschap Leaseplan Nederland, Gouden bedrijfslidmaatschap Polis Direct, Gouden bedrijfslidmaatschap Marco den Hertog, Salesmanager AHGN Nick van Kessel, Directeur Rhenoy Groep Annemarie Krijnen, Marketing manager Sogefi Filtration Hans van de Goor, Marketing & communicatie manager Lavans Egge Selles, Commercieel manager Fleetselect Jan-Reint Vink, Managing director Travelcard Nederland B.V. Frank Doorenbos, Directeur aftersales Kia Nederland Remco van der Ley, Key account manager Carglass Chris Akse, Directeur Cars4less Rense van Slooten, Directeur Autobedrijf Van Slooten Aanmelden via www.automotiveinsiders.nl of info@automotiveinsiders.nl. Er zijn diverse soorten lidmaatschappen, v.a. € 195,- per jaar. Nieuwe leden betalen eenmalig € 145,-.

AUTOMOTIVE INSIDERS Automotive Insiders is onafhankelijk en brengt vanuit die positie branchesegment overstijgend directie en management in de mobiliteitsbranche bij elkaar. Dit gebeurt via de organisatie van diverse gezamenlijke projecten, bijeenkomsten, activiteiten, workshops, cursussen en matchmakingsevenementen waarbij bedrijven elkaar fysiek kunnen ontmoeten en kennis, inspiratie en business uit kunnen wisselen. Ook is er de online community www.aives.nl waar bedrijven elkaar 24/7 kunnen treffen en informeren. Er ontstaan hierdoor waardevolle nieuwe dwarsverbanden op organisatie-, product-, kennis- en dienstniveau.

EDWIN REMIJN Automotive Insider aan het woord

“Ik probeer collega’s te inspireren om het beste uit henzelf en hun teams te halen” Wie ben je en wat zijn je passies? Ik ben Edwin Remijn, 35 jaar geleden geboren in Ermelo, getrouwd met Kelly en trotse vader van mijn zoontje van 1,5. Inmiddels een aantal jaren werkzaam als divisiedirecteur voor een aantal mooie merken binnen de Broekhuis Groep. Wat ik belangrijk vind is genieten van de mooie momenten in het leven en daarnaast geïnspireerd worden door inspirerende, enthousiaste mensen. Wat doe je in het dagelijks leven en wat is daar het leukste en minst leuke aan? Ik probeer collega’s te inspireren om het beste uit henzelf en hun teams te halen. Het leuke in mijn baan is om mensen te motiveren. Daarnaast blijven vernieuwen, zowel in de dagelijkse zaken alsmede nieuwe concepten bedenken. Wat ik minder leuk vind is om zaken te herhalen, wat wel gewoon nodig is om zaken voor elkaar te krijgen. Wat moet er als eerste in de branche veranderen? Welk advies heb je aan de branche? Dit vind ik een moeilijke vraag omdat iedereen het op zijn of haar eigen manier doet en dat is prima. Het is wel belangrijk dat iedereen blijft nadenken over het verdienmodel en zorgt dat kosten en opbrengsten zich goed blijven verhouden. Doordat men vaak kosten niet goed toerekent is er een blijvende prijserosie.

Ric van Vugt en Gwen Jansen, Automotive Insiders

Wat is voor jou de grootste zakelijke uitdaging in 2010? Om de optimalisatieslag die we in 2009 ingezet hebben om te zetten in een nog verdere verbetering van de klanttevredenheid, het vergroten van het ambassadeurschap bij onze klanten en het doorzetten van de goede financiële resultaten. De BOVAG heeft onlangs een nieuw rapport gepubliceerd over de toekomst van de dealerbedrijven. Wat is je mening daarover? De schaalvergroting zal verder doorzetten, waar ruimte is voor bedrijven die klein genoeg zijn en daardoor kort op de bal kunnen spelen of bedrijven die groot genoeg zijn en kostenefficiënt kunnen werken, maar ook dicht bij de klant kunnen blijven. Verder zal internet een steeds prominentere rol gaan vervullen. Hoe de bedrijfsmodellen er exact uit gaan zien is moeilijk te beoordelen. Belangrijkste is hierbij om tijdig mee te schakelen op het moment dat de markt erom vraagt. Waarom lid van de Automotive Insiders Sociëteit? Zoals eerder genoemd laat ik me graag inspireren door mensen, waarbij het mij aanspreekt dat er een grote diversiteit is aan mensen en beroepsgroepen. Tevens ziet het programma er boeiend uit. Postbus 153, 3454 ZK De Meern Leidse Rijn 19 - Gebouw ‘De Botter’ 3454 PZ De Meern Tel: (030) 223 98 88 of (06) 514 06 581 Fax: (030) 244 01 05 info@automotiveinsiders.nl www.aives.nl www.automotiveinsiders.nl : Autoinsiders : Autoinsiders


De Automotive Insiders online community WERKNEMERS KENNEN DE BRANCHE ONVOLDOENDE

BEDRIJVEN LATEN GELD LIGGEN Automotive Insiders concludeert op basis van een quick scan onder haar cursisten dat veel werknemers die voor het eerst aan de slag gaan in de autobranche vaak onvoldoende overzicht van de branche hebben. Het resultaat is dat de werknemers niet optimaal presteren en daardoor commerciële kansen missen. Bedrijven laten daardoor veel geld liggen. Opvallend is dat dit kennisniveau door slechts één dag een cursus te volgen voor het overgrote deel van de deelnemers naar een goed of voldoende niveau is te tillen.

Inburgeringscursus voor nieuwe werknemers Automotive Insiders verzorgt al jarenlang een zogenaamde Inburgeringscursus voor werknemers die voor het eerst aan de slag gaan in de mobiliteitsbranche of van sector binnen de branche veranderen. Voorafgaand aan de cursus zelf wordt alle (kandidaat) deelnemers een online test afgenomen waarin hun kennisniveau op tal van gebieden wordt gemeten.

Uit de resultaten blijkt dat ruim 90 % van de werknemers erg weinig kennis en overzicht heeft van de autobranche. Daarmee zijn de werknemers in kwestie, die veelal deel uitmaken van het middenof hoger management van het bedrijf, niet de optimale gesprekspartner voor externe relaties. Soms was men al langer dan een jaar in dienst. Volgens de cursisten blijkt er binnen het bedrijf geen of onvoldoende tijd te zijn om de nieuwe werknemers voldoende wegwijs te maken in de branche. Ook blijken sommige leidinggevenden niet in staat op een heldere manier de kennis over te dragen. Deze situatie is ook voor de kandidaten zelf een bron van ergernis. Voor sommigen was het zelfs een reden hun heil elders te zoeken. Mede dankzij het unieke videomateriaal dat voor de cursus is ontwikkeld, bleek dat na afloop van de 1 daagse cursus maar liefst 80% van de kandidaten wel over het

gewenste kennisniveau beschikt. Het behoeft geen betoog dat dezelfde werknemers aanzienlijk meer voor het bedrijf hadden kunnen betekenen indien ze de cursus in een vroeger stadium hadden gevolgd. Sinds 2009 komt de cursus ook in aanmerking voor OOMT subsidie. Heeft u zelf ook (regelmatig) een nieuwe werknemer en wilt u hem of haar zo snel mogelijk goed laten functioneren, dan kunt u contact opnemen met Automotive Insiders: telefoon 030 223 98 88 of info@automotiveinsiders.nl

Hoge waardering De cursus wordt door de deelnemers erg hoog gewaardeerd, gemiddeld met een acht als cijfer. Ze vinden de cursus zeer informatief, leuk en inspirerend om te volgen. De stof wordt op een heldere en duidelijke manier gepresenteerd waarbij de afwisseling met veel videomateriaal uit de praktijk als zeer prettig wordt ervaren. Ze raden de cursus zeker aan bij anderen die nieuw in de branche zijn.

AGENDA Een van de activiteiten van de Automotive Insiders Sociëteit zijn de zogenaamde On The Move bedrijfsbezoeken. Minimaal 6 keer per jaar hebben we een dergelijke gratis bijeenkomst voor de leden. 31 augustus Care Schadeservice Care Schadeservice heeft een fantastisch programma voor ons geregeld, waarbij we ook zelf aan de slag gaan en nog prijzen kunnen winnen ook! We worden ontvangen door Johan van Klinken (Directeur, Care Nederland) die een presentatie geeft over Care en de schadeherstelmarkt. Vervolgens showt Mark Dorland (Vestiging Manager, Almere Buiten) het gehele schadeherstelproces van een auto. Ook is er een prijsvraag georganiseerd en de winnaar ontvangt een weekend gratis rijden met een Porsche! Liefhebbers kunnen zelf “spuiten en uitdeuken”. De aanvang is 16:00 uur, einde rond 20:00 uur. De locatie is: Damsluisweg 73, 1332 EB Almere. 7 december Sator Holding Sator Holding bestaat uit diverse werkmaatschappijen te weten: AP-Logistics, Harrems Tools, Havam Automotive, Van Heck & Co, Van Heck Interpieces, IPAR Industrial Partners, NIPPARTS, Nohau Systems en Pauwels. Tijdens het bezoek krijgen we een rondleiding bij het belangrijkste distributiecentrum van Van Heck en Co. Directeur A. Roggeveen zal een presentatie geven. De ontvangst is om 15:30 uur en het einde is om 19:00 uur gepland. De locatie is: ’s Gravenlandseweg 379, 3425 BJ Schiedam Ben je geen lid en wil je toch heel graag deelnemen aan een van de bezoeken, neem dan snel met Automotive Insiders contact op. Misschien ben je één van de 5 gelukkige die we de kans bieden om deel te nemen. Meer informatie/aanmelden: info@automotiveinsiders www.aives.nl


64 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Sombere vooruitblik of opgeworpen handschoen? Circa dertig aftersalesexperts van de top vijftig dealerholdings waren eind mei te gast bij Electric Cars Europe namens Berner. Het doel was drieledig: een vermakelijk middagprogramma met de Lotussen van Van der Kooi, een serieuzer deel om de ontwikkelingen in de branche te schetsen en dwars door dit alles de filosofie van Berner als relatieminnende onderneming. Tekst Barend Luiting

B

erner ziet zichzelf als één van de toonaangevende Europese bedrijven in de directe verkoop van kleine verbruiksmaterialen en gereedschappen aan professionele gebruikers in de bouw, automotive en industrie. Directe verkoop vraagt om relatiebeheer en een persoonlijke noot, wat middels het evenement goed is onderstreept. Met schitterend uitzicht op kasteel De Cloese in Lochem, waar ooit de Politieschool zetelde, streden de genodigden in Elises om de snelste tijd op een listig uitgezet handlingcircuitje waarbij finesse belangrijker is dan snelheid voor het neerzetten van een goede tijd. Iets wat Sacha Vermerris (Davo), Wijnand Tigchelaar van de gelijknamige dealergroep en Ton Hermus (ABS Autoherstel) bleken te beheersen, gezien hun respectievelijke eerste, tweede en derde prijs. Elektrisch De crux zat hem echter niet zo zeer in de onderlinge competitie maar meer in de auto zelf. Na de eerste rondes met de benzineversie volgde een ronde in de door ECE omgebouwde elektrische Elise. De rondetijden gingen stuk voor stuk omhoog, de kaken

naar beneden. Het bepaalde dan ook de toon van de rest van de dag. Wat gaat elektrisch doen met het autobedrijf? Voor Willem van der Kooi is het simpel: “De auto-industrie wil geen elektrische mobiliteit want dan stort de hele keten in. Allereerst de dealer, die voor tachtig procent van zijn business afhankelijk is van de huidige processen zoals aftersales. Vervolgens valt de importeur om want die is er voor de helft van afhankelijk. De autofabrikant zelf maar voor twintig procent, dus die houdt het nog wel even vol. De oliebedrijven hebben het ook nog niet echt door. Elektrisch wordt het echter helemaal.” Ook Berner kijkt naar de ontwikkelingen en stippelt zelf de strategie voor de komende jaren uit. Dealertoekomst Of het nog niet genoeg is confronteert consultant Clem Dickmann (Aumacon) de toehoorders met de nodige cijfers over de markt en waar het naar toegaat. “Van de drieduizend outlets is er voor 1800 ruimte. Let wel: het aantal contractpartners zal teruglopen van 1600 naar 1200, maar het aantal ondernemingen ligt nu op 800 en dat zal naar 550 afzakken.” Opvallend voor wie de mobiliteitscijfers bekijkt is dat het totale

autobezit stijgt (nu zo’n 7,5 miljoen auto’s) en dat jaarlijkse nieuwverkoop daalt ten gunste van de gebruikte verkopen. Ook de mix verschuift naar kleiner en dus minder margerijk voor het dealerkanaal. Tel daarbij op dat de groepsvrijstellingsverordening vervalt ten gunste van franchiseregelgeving en het is duidelijk dat visieloos doorgaan geen optie is. Of de oplossing nu een lokale dealergroep is met één merk, of juist met meer merken, of dat het juist een breder opererende groep zou moeten zijn, hetzij met één of meer merken, laat Dickmann in het midden: “Er is niet één heilige weg naar Rome.” Te midden van dit alles speelt bovendien nog eens de ingezette afbouw van de BPM naar een constructie die is gebaseerd op betalen naar gebruik in plaats van bezit. Of en hoe dit daadwerkelijk gaat plaatsvinden is een politieke discussie die met een nieuw kabinet op komst een nieuwe fase in zal gaan. Ferry Smih (ANWB) prikte in ieder geval vakkundig door de droom van het bijkans gratis laden van elektrische auto’s. “Voor wegonderhoud is 7 miljard nodig, dat moet toch betaald worden via de accijnzen. Ook het kasritmeverschil dat ontstaat door de ombouw van betalen op basis van bezit naar betalen voor het gebruik is enorm: 13 miljard en daar is acht jaar overgangsfase voor nodig.” En Berner zelf? Tsja, veel tijd voor een Bernerpresentatie bleef er niet over. Berner Benelux is echter initiatiefnemer van Stichting Child cancer - Just BEAT it. Volgend jaar gaat het bedrijf een expeditie naar de Mont Blanc ondernemen die dient als middel om geld op te halen voor de stichting (zie: www.childcancer-justbeatit.com). Voor dit goede doel is altijd tijd vrij te maken. 

Willem van der Kooi reikt de bekers uit aan v.l.n.r.: Ton Hermus, Wijnand Tigchelaar en Sacha Vermerris tijdens het relatie-evenement van Berner.


JUNI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

‘Stoppen met crisisdenken’ De vijftiende Autotechnica wist in vier dagen ruim 30.400 bezoekers te trekken. Volgens een van de bestuurders heeft deze Belgische Autovak alles in zich om een Benelux vakbeurs te worden. Tekst Jos Veldhuisen

A

utotechnica-voorzitter Leon Doyen, in ons land vertegenwoordigd door Vervekken haalde in zijn het netwerk API-grossiers, liet zien hoe openingsspeech fel uit naar de een b-to-b distributeur van onderdelen en eigen leden. “Laten we het crisis- diagnoseapparatuur de particuliere klant denken nu eens achter ons laten. naar het universele autobedrijf kan leiden. We moeten de positieve signalen die er zijn Op basis van het low budget onderdelenprooppakken en weer investeren in ons aller gramma Requal, wordt in de landelijke pers toekomst. De autobranche staat voor een gewezen op het grote prijsvoordeel dat met nieuwe groeiperiode en daar moeten we ons name voor reparaties aan wat oudere auto’s op richten. De crigeldt. En net zo belangrijk, het feit dat op sis van 2008-2009 de onderdelen een garantie van twee jaar moet geen excuus wordt afgegeven. Om bovendien de autoblijven. Kijk naar bedrijven zichtbaar te maken voor de de cijfers: er worconsument, is het concept Erkend Requal den meer auto’s Hersteller geïntroduceerd. Leon Vervekken, verkocht, de aftermarket doet het Bij Febi benelux allereerst de OEM voorzitter Autotechnica kwaliteit goed, investerings(IWIS) distributiekettingsets. plannen worden Wellicht wat minder vaak vervangen dan weer gemaakt en nieuwe producten verbe- aandrijfriemen, maar juist daarom niet minteren de effectiviteit van merkgebonden en der interessant voor grossier en autobedrijf. universele werkplaatsen.” Het programma bestaat uit 75 typen waarOpvallend en soms onverwacht bleek de mee 75 procent van het Europese wagenpark relatief hoge investeringsbereidheid van de wordt afgedekt. Daarnaast introduceert Belgische automanagers en garagehouders. Febi de Prokits, zijn complete reparatiesets Equipmentleveranciers als TAE, AIT en stuur- en ophangingsdelen. In het verlengde Bosch schreven dagelijks orders. hiervan is een gepatenteerde spelingstester beschikbaar, die de monteur en/of APKStokvis Equipment beleefde een rentree op keurmeester een eerste indicatie geeft van de Belgische markt. Door samenwerking een mogelijk probleem aan de voor- dan wel met onderdelendistributeur Van Heck- achterwielophanging. Interpièces en Valvoline wil de Deventer equipmentspecialist met bulkinstallaties D’Ieteren, het Belgische equivalent van Pon een hernieuwde positie met olie- en vetin- als importeur van Volkswagen, Audi, Seat en stallaties en -apparatuur opbouwen. Het Skoda, lanceerde er met veel tamtam Partslink driemanschap lanceerde een speciale bulk- 24, een merkgebonden online onderdelenbeinstallatie waarmee meerdere oliesoorten stelsysteem voor universele autobedrijven op een beperkte ruimte op voorraad kunnen en schadeherstellers. Het bestelsysteem, worden gehouden. Bij Van Heck- Interpièces waarmee ook een groot aantal andere autotevens de Belgische introductie van Mijnga- mobielimporteurs aan de slag gaat, lijkt rage.be (mongarage.be) en Autofocus. overigens veel op het in ons land nog steeds in pilot verkerende Part-One concept dat – bosch introduceerde bij onze zuiderburen opgezet als een initiatief van RAI Vereniging het werkplaatsconcept Autocrew, dat zich afdeling Auto – onlangs werd omgezet naar naast Bosch Car Service moet gaan ontwik- een coöperatie, met als aandeelhouders een kelen. Via de wandelgangen werd bekend dat tiental automobielimporteurs in ons land. Bosch in samenwerking met het Franse Fog Overigens is Partslink 24 vooral een BeneAutomotive – waar Bosch overigens tech- lux-versie van het in Duitsland al vele jaren nologiepartner van is – twee- en vierkoloms operationele onderdelenbestelsysteem van hefbruggen onder het eigen ‘groene label’ op VW-AG voor het dealernetwerk. Partslink de markt gaat brengen. Dat zal overigens pas 24 bundelt de merkgebonden onderdelencatalogi van 23 automerken, die nu met de eind dit jaar of begin volgend jaar gebeuren.

‘Autobranche staat voor nieuwe groeiperiode’

Volkswagenimporteur als gangmaker een aanval wagen op de vrije markt voor onderdelen. Een ander verschil tussen Partslink 24 en Part-One is, dat in België alle dealers gewoon meedoen en er geen blokkades worden opgeworpen voor eventueel al te actieve universele autobedrijven in een dealerregio. Bij Part-One kan een dealer een universeel autobedrijf wel weigeren te leveren. ONDERDELENmARgES De grossiers en hun toeleverende onderdelenfabrikanten keken er met grote maar sceptische ogen naar. Toch merkte je op de stands van onder andere Doyen, Brezan en Van Heck-Interpièces dat men de acties van D’Ieteren en de andere automobielimporteurs wel serieus neemt. Grossiers kijken met argusogen naar deze initiatieven, maar zijn er niet echt benauwd voor. In Italië ging eerder een dergelijke opzet al weer van de markt en in Duitsland doet de vrije markt het prima, ondanks de VW en Audi onderdelenconcepten. In Frankrijk bestaat Motrio als onderdelenconcept vanuit de Renault organisatie en desondanks zie je dat grossiersgroepen als AD, Group Auto en Doyen er floreren. Zelfs Van Heck-Interpièces heeft de stap naar de Franse markt gemaakt. Directeur Peter Jan Stormmesand van Brezan stelt: “Als automobielfabrikanten geld willen gaan verdienen met de verkoop van onderdelen dan doen ze er verstandig aan om het grossierskanaal in te schakelen voor de distributie.” 

65


66 | AFTERSALES MAGAZINE | JUNI 2010

Spanningsmeter op zonne-energie

cOLUmN

Ballast overboord! Leasemaatschappijen verwachten dat ondernemingen hun werknemers met recht op een auto van de zaak of een andere mobiliteitsvorm, steeds vaker alleen een budget zullen gaan verstrekken, waarmee de werknemer zelf zijn vervoersbehoeften kan invullen. Het voorkomt ‘overbodig’ privégebruik, stellen sommige ondernemingen. Mocht de werknemer binnen dat toegekende budget gaan differentiëren (een mix van auto en openbaar vervoer bijvoorbeeld), dan is de kans groot dat steeds kleinere dan wel goedkopere auto’s worden aangeschaft. Een verandering van het leasewagenpark die ook weer zijn effect – positief of negatief – op de verkoopbaarheid van ex-leaseauto’s zal hebben. Behalve aan de individualisering, kan ook meer richting worden gegeven aan een duurzamere invulling van de mobiliteitsbehoefte. Nog niet iedere lessor is het erover eens (noch zijn klanten) of dit alles wel een structurele invloed op de leasesector zal hebben. Leasemaatschappijen dienen steeds vaker in te spelen op duurzaamheid. Grote fleetowners willen naar de buitenwereld – al of niet van uit marketingoogpunt – laten zien dat zij een serieuze bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Kleinere auto’s die minder brandstof gebruiken en zo het milieu minder belasten. Met dat in het achterhoofd is ook de veertienprocentauto een succes

geworden, waar met name de Toyotaen Honda-hybrides van profiteerden. Inmiddels spelen meer en meer autofabrikanten hierop in. Reclameacties met ontbrekende BPM en lagere bijtelling zijn bijna dagelijks op de televisie te bekijken. Soms denk je dat ondernemingen, al of niet in samenwerking met de leasemaatschappij, door lijken te schieten in hun duurzaamheidbeleid. De ruim 8.000 managers en medewerkers van een Britse onderneming met een auto van de zaak, worden wekelijks gecontroleerd op het ‘overgewicht’ van de auto. Dit gebeurt dan vaak op maandag, bij de parkeerplaatsen van het bedrijf waar weegplaten beschikbaar zijn of via mobiele weegplaten wanneer er buiten de deur vergaderd wordt. Niemand ontkomt aan de ogenschijnlijk doorgeschoten visie van het topmanagement. Maar 8.000 auto’s die met privéspulletjes of golfsets rondrijden, serviceauto’s die met veel te veel gereedschap of niet gebruikte dan wel oude onderdelen rondrijden kostten deze werkgever in het recente verleden ruim 400.000 euro aan extra brandstof. Dat is namelijk de besparing die nu in één jaar is gerealiseerd! En dat vinden ze net zo belangrijk als meewerken aan een duurzamere planeet. En laten we eerlijk zijn, 50 euro per auto per jaar, 1 tankbeurt, lijkt erg weinig, maar de wet van de grote getallen zorgt voor een enorme besparing. Niet alleen in geld maar ook wat betreft het milieu (ruim 300.000 liter brandstof minder) is dat voor deze onderneming positief. Nu nog de regel in gaan stellen dat de bestuurder niet meer mag wegen dan 70 kilo!

Jos Veldhuisen hoofdredacteur Aftersales Magazine

Als absolute wereldprimeur presenteert het bedrijf GIP Air Systems uit ’s-Hertogenbosch een digitale bandenspanningsmeter genaamd Solair die geheel, dus inclusief de compressor, op zonne-energie werkt. Deze echt klimaatneutrale en honderd procent emissievrije unit is overal te plaatsen waar het zonnepaneel vrij zicht heeft op de zon. Geen uitgebreide installatiekosten dus en dag en nacht intensief te gebruiken. De Solair digitale bandenspanningsmeter van GIP Air Systems is draadloos verbonden met de nieuw gelanceerde consumentenwebsite Bandenspanning.nl om zo de besparingen bij het gebruik van deze milieuvriendelijke bandenspanningsmeter live en in real-time te volgen. De gemeente Amsterdam heeft de primeur met het plaatsen van maar liefst zes digitale bandenspanningsmeters waarvan twee Solair units op zonne-energie op de P&R Transferia en parkeerplaatsen. Alle bandenspanningsmeters zijn aangesloten op www.bandenspanning.nl/mijnlocatie waar de resultaten van elke parkeerplaats online te volgen zijn. Amsterdam neemt hiermee een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar een betere luchtkwaliteit. Bijna zestig procent van de automobilisten rijdt met een verkeerde bandenspanning waardoor de mogelijke besparingen enorm zijn. Voor de automobilist in het algemeen en voor het milieu in het bijzonder. GIP Air Systems is gespecialiseerd in bandenvulsystemen voor onder meer tankstations en de automotive industrie. Het bedrijf is exclusief importeur van de Airtec Corporation, wereldwijd de marktleider voor digitale vulsystemen.


VOOR ALLE MERKEN Beter

op

weg


Innovating Repair Solutions

Aquabase速 Plus - altijd de beste oplossing De combinatie met het unieke paintmanagement van Nexa Autocolor maakt deze innovatieve watergedragen basislak onverslaanbaar. Met de gespoten stalen van de Variantenbox en de TouchMix -een computergestuurd mengstation- optimaliseert Aquabase速 Plus de procesgang en dus de winstgevendheid van uw spuiterij aanzienlijk.

Advertentie_autocolor.inddAquabase速 1 Plus : de nieuwe dimensie in watergedragen basislakken. Nexa Autocolor, Aquabase and Aquabase Plus are trademarks of PPG Industries. 息2008 PPG Industries, all rights reserved

8-3-2010 22:01:00

Aftersales Magazine 2010-04  

Automotive magazine met debat over DBSC-rapport dat de dealertoekomst schetst. In de autotest de Citroën DS3, interviews met onder meer Bova...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you