Page 1

Hét vakblad in de autobranche

AFTER SALES

3

MAGAZINE MEI 2010 | WWW.AFTERSALESMAGAZINE.NL

Dealer omarmt universeel RENAULT WIL MARKTAANDEEL TERUG P24

ASM03-cover.indd 1

LICHTINNOVATIE HELLA VERMIJDT HINDER P28

40 JAAR ADI: STRATEGISCHE VERKENNING P64

6-5-10 17:11


ASM03-cover.indd 2

6-5-10 17:11


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

AFTERSALES MAGAZINE

3

inhoud

Jaargang 1, nr 3 | 14 mei 2010 Aftersales Magazine is een nieuw vakblad dat gemaakt wordt door specialisten pur sang met tientallen jaren ervaring. Het blad richt zich met name op bedrijven met een werkplaats. De werkplaats geldt als profitcenter van het dealerbedrijf, waardoor ontwikkelingen op aftersalesgebied van groot belang zijn voor zowel directieleden als monteurs. In het universele kanaal zijn het garagebedrijven, grossiers en schadeherstellers die de lezersgroep vormen. Reparatie, service en onderhoud, maar ook onderdelen(logistiek), techniek, productnieuws, marketing en schadeherstel lopen als een rode draad door iedere uitgave. Aftersales Magazine is prettig leesbaar en doordacht vormgegeven, reden waarom het op alle functieniveaus gewaardeerd zal worden.

Colofon Aftersales Magazine is een uitgave van: Minervum Multi Media BV; Postbus 5691; 4801 EB Breda Tel.: 076-5780630; Fax: 076-5780635 Uitgever Rob Küchler (rob@aftersalesmagazine.nl) Hoofdredactie Jos Veldhuisen, Barend Luiting (redactie@aftersalesmagazine.nl) Aan dit nummer werkten mee Carel Bikkers, Henny Butter, Peter Cornelis, Clem Dickmann, Wim Oude Weernink Salesmanager Wim van Baal (adverteren@aftersalesmagazine.nl) Ontwerp 4WDesign Opmaak Straight Premedia Druk: Corelio Printing Abonnementen €47,50 voor 10 nummers. Buitenland €75,- Losse nummers: €5,50 (excl. Btw) Aanmelden en opzeggen: Abonnementen worden afgesloten per kalenderjaar, opzeggen kan schriftelijk voor 1 december van het lopende jaar via post@aftersalesmagazine.nl. Copyright Het overnemen van (delen van) artikelen is toegestaan indien deze niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en met bronvermelding. Het auteursrecht blijft eigendom van de uitgever. De uitgever legt van haar abonnees en klanten in het kader van haar dienstverlening gegevens vast. Deze gegevens worden gebruikt ter uitvoering van de overeenkomst en om abonnees en klanten te informeren over relevante producten en diensten van de uitgever en van zorgvuldig geselecteerde derden. Als u op deze informatie geen prijs stelt, dan kunt u dit schriftelijk kenbaar maken.

18 | Schaal van Bikkers Een nieuwe rubriek in Aftersales Magazine, ofwel het autobedrijf tegen de meetlat van ‘mystery consumer’ en retailexpert Carel Bikkers. 28 | Lichtinnovaties Hella Grootlicht dat dimlicht wordt, speciaal en alleen voor je tegenligger. Zelf houd je grootlicht. 31 | Autotest: BMW 530d Een mager vijfje maar dan wel op een schaal van vijf punten. 40 | Coververhaal Dealer omarmt universeel Na een bezoek aan de nieuwbouw van dealergroep Huiskes-Kokkeler in Enschede blijkt het bedrijf een spin in het regionale autoweb. 64 | Strategische input bij jubilerend ADI Het universele kanaal blijkt weinig geloof te hechten aan het succes uitpakken van de onderdelenplannen van het gebonden kanaal.

Disclaimer Uitgever en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze is samengesteld. De uitgever kan echter op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de inhoud en is derhalve niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. advertentie

www.buren-hallum.nl

ASM03-p03.indd 3

en verder 5 9 12 15 16 18 21 22

Voorwoord Naheffing door tuning Blik op de Branche Equipmentfilosofie Occasioncijfers Schaal van Bikkers Column Henny Butter Personeelstekort

24 36 49 50 58 61 63 66

Aftersalesbeurs Renault Groeiscenario Intersprint Schadenieuws Klantsegmentatie Alcar Impressie Aftersalesborrel Bandenconcept Spiegelsessies Slagers en chirurgen

07-05-10 13:10


ASM03-p04.indd 4

07-05-10 13:10


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

KORT NIEUWS

Eerste exportveilingen boven verwachting Fleetselect is gestart met de eerste online veilingen voor de export van auto’s. Zeer succesvol omdat de opbrengsten 16 procent boven de in Nederland te realiseren prijzen waren en 78 procent van de ingebrachte auto’s zijn verkocht. Fleetselect veilt deze auto’s in overleg met de aanbieders en beoordeelt altijd samen met hen of de aangeboden auto geschikt is voor de export. Ook de minimale opbrengst wordt bepaald in overleg met de inbrenger. De beoordeling en omschrijving van de auto gebeurt op locatie door Fleetselect zelf. De auto hoeft daarvoor niet op transport voordat deze in de veiling komt. “We hebben hiermee een uniek conceptâ€?, zegt Egge Selles van Fleetselect. De auto wordt pas getransporteerd als deze verkocht is. Fleetselect heeft deze exportveiling opgezet samen met het bekende Autobid, dat al opereert in diverse Europese landen waaronder met name Duitsland. Deze wil de Nederlandse markt ook graag bedienen en heeft hiervoor samenwerking gezocht met Fleetselect. Voor Egge Selles van Fleetselect is dit nieuwe initiatief een belangrijke aanvulling. “Onze online veiling groeit ook dit jaar weer met meer dan 10 procent. Na de eerste hype zie je dat er voor speciďŹ eke auto’s toch een betere markt is bij export. Het is een extra verkoopkanaal.â€?

VOORWOORD Tebur-activiteiten naar Royal Trading Royal Trading heeft de bedrijfsactiviteiten overgenomen van Tebur. Hiermee komt het ofďŹ ciĂŤle importeurschap van het merk van Liqui Moly volledig in handen van Royal Trading. Sinds maart 2009 is Royal Trading na goedkeuring van Liqui Moly Duitsland gestart met de import en distributie van Liqui Moly producten in Nederland. De Autoschadeherstelvakbeurs te Hardenberg in oktober 2009 was het startschot van Royal Trading om Liqui Moly te presenteren op de Nederlandse markt.

Luteijn leidt USN-Centuri Automaterialen groothandel USNCenturi, onderdeel van Kwik-Fit Europe, heeft Dirk Luteijn (38) benoemd tot verkoopdirecteur. Luteijn werkt sinds 1998 voor de organisatie en was hiervoor areasalesmanager. In die functie was hij verantwoordelijk voor de aansturing van de vestigingen in Nederland. Hij volgt Johan van der Hoeven op die het bedrijf per 1 juni zal verlaten om te starten als algemeen directeur bij Van Heck Automaterialen. Kwik-Fit Europe betreurt het vertrek van Van der Hoeven, maar respecteert zijn besluit om zijn nieuwe positie te aanvaarden. Van der Hoeven heeft mede de basis gelegd voor het succes en de unieke positie van USN-Centuri als groothandelsorganisatie in automaterialen.

advertenties   

       

   

    

  

ASM03-p05.indd 5

5

8Z$OWHUQDWLHI $JUHVVLHIJHSULMVG &RPSOHWHSURJUDPPDŇ‹V

Met de bezemsteel naar een concept Bij Autoscout24 telde ik veertien exemplaren, bij Classictrader zelfs negentien: de klassieke Chevy Suburban met bouwjaren sinds de verre sixties. De aanleiding vormt geen persoonlijke zoektocht maar vakidioterie. Ik reed namelijk achter een Suburban die mijn aandacht trok met zijn bumpersticker: my other ride is a broom. Zo’n Suburban is als ßber-mpv vol te stoppen met het plaatselijke elftal maar in dit geval bleef de bezettingsgraad beperkt tot twee vrouwen met lange manen. Van alles schiet door je hoofd. Rijd iemand dat omdat het goedkoop is? Nee. De vraagprijzen liggen op het niveau van knappe occasions met bouwjaren die nog in deze eeuw liggen. Toegegeven, klassieke Suburbans zijn wegenbelastingvrij en veelal voorzien van een gastank die de dorstige cubic inches voedt, maar je maakt mij niet wijs dat geld het argument is. Dat argument is cultuur. De auto is nog altijd een belangrijk lifestyleaccessoire, ook voor die mensen die het zelf niet direct door hebben. Nu willen wij in de branche graag klanten in een hok stoppen. Autofabrikanten doen dit bij de ontwikkeling en leasemaatschappijen hebben het vervolgens over courantheid om aan te geven of dat goed ging. In onderdelenland zegt die term iets over de gewildheid en dus de relatieve gevoeligheid voor stof. Schadedelen voor Suburbans hoef je in Nederland tenslotte niet drie rijen dik op voorraad te leggen. In het thuisland daarentegen‌ De tachtig/ twintigregel wordt in dit kader veel gebruikt om aan te geven waar de focus in het bedrijf of in de keten wel ligt. De trend is om met marketingformules zoals werkplaatsconcepten de markt verder te uniformeren. Vergelijk het met de winkelstraat. In Nederland verliest de lokale, ongebonden retailer zijn aandeel in het winkelaanbod ten gunste van ketens en formules. Dat beeld strekt zich ook uit tot de autoboulevard. Het voorbeeld van de Suburban wijst uit dat je als bedrijf niet alles voor iedereen kunt zijn. Toch vraag ik me af hoe het autobedrijf in zijn algemeenheid reageert als een heks in volle uitmonstering de bezem even thuis laat en met de Suburban het autobedrijf binnenrijdt. Verleid je die naar jouw bedrijf met een formule die op elke straathoek voor herkenbaarheid zorgt of juist met de uitstraling nergens bij te horen? Belangrijker: waar is de kans op een herhalingsbezoek na aoop het grootst?

1822.,1$/'2& :::)5((3$5761/

Barend Luiting reageren? mail: barend@aftersalesmagazine.nl; bel: 076 578 06 30

07-05-10 13:06


Wanneer een technologie zich opdringt:

Het Tweemassavliegwiel SACHS. Dé professionele oplossing. De technologie van gisteren en van vandaag Gesitueerd tussen motor en versnellingsbak, vervult de koppeling hoofdzakelijk volgende taken : • Koppeloverdracht tussen motoren versnellingsbak zonder stokken en stoten. • Ontkoppelen van motor en versnellingsbak om schakelen mogelijk te maken. • Motortrillingen dempen om het comfort te verbeteren en de versnellingsbak te beschermen. Moderne motoren vragen op dit vlak om een uiterst performante technologie.

De technologie van gisteren Conventionele koppelingen zijn uitgerust met torsieveren met een werkingshoek van ±8 tot ±12°. Al bij al en vrij beperkte capaciteit. Deze technologie wordt tot op vandaag gebruikt in minder trillingsgevoelige motoren. De variant met torsieveren met “brede werkingshoek” tot ±20° is NIET geschikt voor moderne trillingsrijke motoren, en wordt in eerste montage zeer zelden toegepast. De technologie van vandaag Dankzij toptechnologie bieden tweemassavliegwielen een werkingshoek van ±60°. Deze betrouwbare en ondertussen onmisbare technologie wordt door alle automobielconstucteurs in eerste montage toegepast. Middeklassevoertuigen, luxewagens, diesels, benzine, hybride, 2/3 van alle nieuwe voertuigen zijn ondertussen met een Tweemassavliegwiel uitgerust!

www.zf.com

ASM03-p06-07.indd 6

07-05-10 13:07


De voordelen van het Tweemassavliegwiel SACHS

SACHS, de koppelingsspecialist van alle automerken

Harde veren, zachtere veren, veer-in-veer technologie, planetaire tandwielen, ... Het SACHS Tweemassavliegwiel staat bol van de technologie, erkend door alle automobielconstructeurs : • Uitstekende trillingsdemping • Brandstofbesparende eigenschappen dankzij soepel rijden op lage toerentallen • optimale geluidsdemping • Schakelcomfort dankzij de kleine inerte massa • Optimale werking bij start/stop

Werkingsschema van een conventionele koppeling en van een Tweemassavliegwiel SACHS

De koppelingen van SACHS worden in eerste montage gemonteerd door alle belangrijke automobielconstructeurs ter wereld. Na zijn oprichting in 1895, specialiseerde de onderneming zich al vrij snel in dit specifieke element in de aandrijflijn : de koppeling. Vandaag SACHS aanwezig op de 5 continenten met 23 productieen R&D-sites in 13 landen. De kwaliteit van SACHS voldoet aan de hoogste eisen van personenwagens, vrachtwagens, bussen en landbouwvoertuigen. Maar ook aan deze van de competitie, waaronder ook de Formule 1. Kwaliteit, betrouwbaarheid en high-tech bezorgen de koppelingen van SACHS een werldwijde leidersplaats in eerste montage, én op de vervangingsmarkt. Zij hebben gekozen voor het Tweemassavliegwiel van SACHS : Alfa Roméo, Audi, Chrysler, Citroën, Ford, Iveco, Mazda, Mercedes Benz, Peugeot, Seat, SAAB, Skoda, Subaru, Volvo, ...

Het Tweemassavliegwiel SACHS : Dé referentie Er worden steeds hogere krachten uitgeoefend op de aandrijflijn. Constructeurs willen tegemoetkomen aan de steeds hogere eisen op het vlak van vermogen en comfort met steeds lagere CO2 uitstoot (Euro 4/5). Extreem koppelrijke motoren met steeds

ASM03-p06-07.indd 7

kleinere cylinderinhoud in steeds zwaardere voertuigen. De daaruit voortvloeiende trillingen en onbalans kunnen onmogelijk nog uitgeveerd worden door conventionele koppelingen. Eén oplossing : het Tweemassavliegwiel SACHS

07-05-10 13:07


UITNODIGING SPIEGELSESSIE Het familiebedrijf: Zakelijk Succes!

Donderdag 3 juni Restaurant Zuiver Utrecht 16.30-21.00 uur Krachtenbundeling automotive familiebedrijven Delen kennis en ervaring Tips rondom bedrijfsopvolging Valkuilen en kansen voor het familiebedrijf

Dit zijn de vier centrale gesprekstopics op deze Spiegelsessie waarbij eigenaren en bestuurders vanuit uiteenlopende familiebedrijven met elkaar van gedachten wisselen. No nonsense, sfeervol, culinair goed verzorgd en praktijkgericht.

Aanjagers:

Tafelheren:

Marlies van Wijhe, Zakenvrouw van het Jaar 2010, Van Wijhe Verf (familiebedrijf sinds bijna 100 jaar)

Ed van de Vijver en Hans Melissant (BDO): presenteren onderzoek “De krachten en valkuilen van familiebedrijven aangevuld met de succesfactoren van opvolging binnen de dealerbranche”

Jan Kleverlaan, Autobedrijf Kleverlaan

Mathijs van Leeuwen, Van Leeuwen Auto’s

Ton Vestering, VWE

Johan Koskamp, Koskamp Automaterialen

Boelo Tigchelaar, Tigchelaar Groep

Wouter van Kuilenburg, Autobedrijf Van Kuilenburg

Jos Veldhuisen, Aftersales Magazine

Voor wie? Leidinggevenden bij familiebedrijven. Van autobedrijven, schadeherstellers, importeurs, aftermarketbedrijven, leasemaatschappijen tot fleetowners. Het aantal plaatsen is beperkt en wordt toegekend op basis van motivatie & branchesegment. De toegang is voor leden van de Automotive Insiders Sociëteit € 145 ex btw, anders € 395,- ex btw., incl. 1 jaar lidmaatschap van de Automotive Insiders Sociëteit.

Meer informatie/aanmelden: info@automotiveinsiders.nl

Tel: (030) 223 98 88 of (06) 514 06 581 www.automotiveinsiders.nl www.aives.nl : Autoinsiders : Autoinsiders

ASM03-p08.indd 8

07-05-10 13:07


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

9

iTunes voor motormanagement Softwaretuning is zo oud als het motormanagementsysteem. Inmiddels leveren ettelijke autofabrikanten motoren die qua hardware exact hetzelfde zijn, maar door andere software gekieteld of getemd zijn. De aftermarket ruikt kansen. Tekst Peter Cornelis

aar de eerste chiptuners in het begin nog daadwerkelijk ECU’s open schroefden en de chip vervingen – vaak met gebruik van een soldeerbout – ontwikkelde deze markt zich meer en meer naar een downloadmarkt zoals iTunes voor muziek. Een specialist kon relatief eenvoudig achter het beeldscherm van de laptop de opgeslagen data van een ECU modificeren. Hierdoor nam ook de prijsprestatie van deze softwaretuning enorm toe. Met name in Duitsland en Zwitserland, waar de focus van de automobilist lang vooral op krachtiger en sneller lag, nam de markt voor softwaretuning wereldwijd grote en professionele vormen aan.

W

NAHEFFINGEN Het afgelopen jaar zie je ook deze markt in Nederland weer opbloeien. Een CO2 geoptimaliseerde, A-label auto, biedt vaak niet het rijplezier wat de enthousiaste autoliefhebber graag wil hebben. Wat is er dan niet leuker om na de voordelen van het groene label ontvangen te hebben, het vermogen en koppel van de auto lekker wat op te schroeven? Begrijpelijk, maar er zijn kanttekeningen. Ten eerste staat de Nederlandse fiscus dit natuurlijk niet toe. Houd rekening met naheffingen als blijkt dat een gechipte auto de CO2-grenzen van het bestaande label overschrijdt. Daarnaast hebben autofabrikanten en importeurs nog altijd grote bedenkingen tegen dit

soort modificaties en dreigen met garantieuitsluiting, of nog erger. In sommige gevallen terecht. Als de klant bijvoorbeeld aangeraden wordt de nieuwe software te verwijderen bij garantieklachten, zodat de fabrikant ‘niets door heeft’, is het beter met een grote boog om een dergelijke aanbieder heen te lopen. Ook een ‘standaard’ softwaremodule, die op meerdere automerken past, is risicovol. Deze is meestal niet specifiek aangepast voor elke motor waarin hij past. Vaak wordt alleen de inspuitdruk of inspuithoeveelheid verhoogd, wat veel storingen met zich mee kan brengen. Ook wordt een klant soms gevraagd een vrijwaring te tekenen zodat de dealer in geval van problemen schone handen heeft. Naïef, want als de klant later ontevreden is over de modificatie, zal hij dat de verkoper/de dealer wel degelijk kwalijk nemen. SPELREGELS Er zijn wel degelijk serieuze, professionele chiptuningspecialisten, waar je als autobedrijf/automobilist met een gerust hart zaken mee kan doen. Een aantal spelregels is dan van belang. Zo moet de aanbieder een certificaat afgeven als bewijs dat ondanks de winst aan vermogen en koppel de CO2-waardes niet toenemen. In veel gevallen nemen het brandstofverbruik en CO2-emissie juist af. Dit noemen dergelijke aanbieders ‘ecotuning’. Certificering van de gemodificeerde cijfers (vermogen, koppel, verbruik, CO2) moet

door een officiële instantie als het Duitse TüV worden uitgevoerd. Een officieel certificaat van typegoedkeuring dus. Garantiebepalingen moeten gelijkwaardig zijn aan die van de autofabrikant. Dus de chiptuner ondervangt wat de autofabrikant uitsluit en wel tegen exact dezelfde voorwaarden (bv. 3 jaar garantie, 100.000 km). Productontwikkeling aan het voertuig, waarom het gaat, incl. omvangrijke praktijktests, in plaats van tuning ‘achter het beeldscherm van de PC’. Software-aanpassingen dienen alle relevante parameters voor het motormanagement meenemen. Alleen zo is zeker te stellen, dat de levensduur van alle motorcomponenten gewaarborgd is. Een goed advies omvat vaak andere modificaties aan de auto om problemen te voorkomen (indien nodig remmen, uitlaat, onderstel). Aanbieders die zich op een automerk of cluster specialiseren weten waar zij het over hebben. Een generalist heeft een softwareset wellicht getest op een BMW, maar hoewel het motormanagementsysteem toevallig hetzelfde is als dat van een Mazda, kan het in een Mazda tot grote problemen lijden. De aanbieders die zich aan deze basisregels houden zijn wellicht niet altijd de goedkoopste, maar je weet als klant en dealer wel dat je iets goeds gekocht hebt, waarmee je later geen problemen krijgt. Anders sluimert het gevaar dat goedkoop duurkoop wordt. ❮

Veel merken leveren gewoon twee identieke motorblokken die dankzij een andere softwaresturing verschillend presteren. Abarth bewandelt een ander pad door zo’n chip als accessoire voor namontage aan te bieden. Dit Esseesse-pakket schroeft niet alleen het vermogen op maar pakt ook de ademhaling, remmen en het onderstel aan. Zakelijk in ons land bovendien prettig omdat dit pakket buiten de bijtelling valt. De dealers geeft het werkplaatsvulling en –omzet want zij bouwen het in, in plaats van de fabrikant.

ASM03-p09.indd 9

07-05-10 13:08


ASM03-p10.indd 10

07-05-10 13:10


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

11

ANALYSE

Top 20 pakt 31,5 procent autoverkopen

CRISIS De absolute nummer één is wederom Stern Groep met 20.390 verkochte nieuwe personen- en bestelauto’s. Pon Dealer Groep staat tweede met 18.517 stuks, waarmee het verschil tussen beide holdings kleiner is geworden. Het effect van de crisis van 2009 is overigens ook goed aan de aantallen verkochte auto’s af te meten, want beide groepen verkochten respectievelijk 6.600 en 5.800 auto’s minder dan in 2008. Een opvallend gegeven uit de zesde editie van het

ASM03-p11.indd 11

40%

30%

20%

10%

2009

2008

33,5% 38,7% 39,3% 41,9% 42,8% 44,3% 2007

0%

2006

D

50%

2005

oor het omvallen van dealerconglomeraten zoals Kroymans, Autodrôme, LIAM en de Epskampgroep en dankzij overnames van diverse middelgrote dealers als Mafait en Wittebrug, zet de schaalvergroting in dealerland onveranderd door. De top vijftig mega dealerholdings heeft in een jaar tijd hun gezamenlijke marktaandeel met 1,5 procentpunt zien toenemen. Aansprekender is overigens het aandeel van de top 20. De in deze groep aanwezige dealers zagen ten opzichte van 2008 hun aandeel met 2,3 procentpunten toenemen, van 29,2 naar 31,5 procent. Nog een jaartje en de top twintig is goed voor éénderde van de totale auto-nieuwverkoop in ons land. De groten worden groter en bovendien ook sterker. Want zij zijn relatief belangrijke spelers in het zakelijke kanaal en dat liet het in 2009 afweten. Ondanks dat wisten de megadealers hun marktaandeel toch te vergroten.

AANDEEL TOP 50 IN DE TOTALE NEDERLANDSE NIEUWVERKOOP

2004

In de afgelopen zes jaar is het aandeel van de top 50 dealergroepen in ons land, wat betreft de verkoop van nieuwe personen- en bestelauto’s, gestegen van 33,5 procent in 2004, naar 44,3 procent in 2009. En die groei zal doorzetten, zo is de verwachting, naar 50 procent in 3-4 jaar. Ook in het crisisjaar 2009 hebben megadealers en dealergroepen in ons land hun marktpositie versterkt.

ASM | 14052010

DSN Dealerholding Top 50 rapport – uitgebracht door Dealersupportnet en Autobiz – is, dat de winstgevendheid in 2009 van de grotere dealergroepen beter was dan die van de kleine merkdealers. Kostenbeheersing en wellicht een aantal schaalvoordelen hebben hier aan bijgedragen. Een ander gegeven is het feit dat de dealergroepen een sterke voorkeur hebben voor Duitse en Franse volumemerken en voor het Japanse Toyota. De merken Audi en Volkswagen zijn daarbij sterk vertegenwoordigd in de top 50. Dat komt deels door de tweede positie van de Pon Dealer Groep, wat Toyota betreft komt dit natuurlijk door de vierde positie van Louwman Retail. Stern en Pon Dealer Groep worden op enige afstand gevolgd door PGA Nederland (10.980 stuks), Louwman Retail (8.928 stuks) en de Van Mossel Groep (8.493 stuks). Nummer twintig in de lijst is overigens Autohaag Zeeuw met 2.747 nieuw verkochte personenauto’s. MERKEN In de top 20 zijn er drie dealergroepen die in vergelijking met 2008 in 2009

hun verkoopvolumes zagen toenemen. Dat zijn Astrum Automotive (Wensink), Automotions Groep (BAGE) en Auto Muntstad, die dat vooral realiseerden door overnames. Wat betreft de mix aan merken is het verschil tussen Stern en Pon Dealer Groep groot. De dealers uit de Stern Groep verkopen merken als Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen, Alfa, Renault, Nissan, Dodge en Chrysler. De dealers uit de Pon Dealer Groep zijn ‘slechts’ actief met Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Nummer drie PGA is vooral sterk in Peugeot, maar heeft daarnaast onder andere Honda en BMW in de merkenmix. Louwman Retail-dealers zijn voornamelijk in de weer met Toyota, Lexus en ook Suzuki. De vijfde grote megadealer Van Mossel is vooral actief met Volkswagen en de andere merken uit de Pon-portfolio. Overigens zijn zowel Louwman als Van Mossel nieuw in de top 5. De eerste door de sterk gestegen afzet van hybrides (de trend van de 14%-auto’s in de zakelijke markt is hier mede debet aan) en Van Mossel mede door overnames. Het ingebonden boekwerk/rapport met alle cijfers van de top 50 dealers uit ons land is te bestellen via de website www.dealersupportnet.nl

Gemiddeld De top 20 megadealers verkochten in 2009 samen 138.468 nieuwe personenauto’s. Dat waren er in 2008 nog 170.545, want de crisis van 2008-2009 ging aan niemands showroom voorbij. Gemiddeld betekent dat per dealergroep een teruggang van 8.527 naar 6.923 stuks. Toch steeg het absolute aandeel van de top 20 fors en wel met 2,3 procentpunten. Bij de daarop volgende dertig dealergroepen uit de top 50 daalde het gemiddeld gerealiseerde volume van 2.662 naar 1.867 stuks. Maar ook hier geldt ten opzichte van de rest van de merkdealers wel een stijging van het marktaandeel.

07-05-10 13:11


12 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

BLIK OP DE BRANCHE

Op weg naar een redelijk 2010 Theo Mulder, Ban Garage: G “De consument blijft nog no best afwachtend en de competitie is groot. Je moet er binnen b en buiten de showroom showroo hard aan trekken oom de verko verkoopdeal in je voo voordeel af te s sluiten.”

Karel Bukholczer, secretaris schadeherstel Focwa: “De overcapaciteit in de schadebranche gaat echt voelbaar worden als de modulestrategie van autofabrikanten verder doorzet. Ik ben ervan overtuigd dat dit al op relatief korte termijn zijn effect zal hebben.” Clem Dickmann, Dealersupportnet: “De schaalvergroting in het merkgebonden kanaal zet verder door. Vooral de heel grote spelers versterken hun marktaandeel. Nog een paar jaar en 50 procent van de autoverkopen wordt door vijftig megadealers gerealiseerd.”

ASM03-p12-13.indd 12

De economie van ons land lijkt de opgaande lijn structureel te pakken te hebben. Beurskoersen zijn behoorlijk fors gestegen, de door beursgenoteerde bedrijven gepubliceerde kwartaalcijfers zijn (dankzij personeelsinkrimping en voorraadreductie weliswaar) over het algemeen een stuk beter dan vorig jaar en de voor ons land belangrijke export groeit ook weer. Het is de binnenlandse consumptie die nog wat achterblijft bij de verwachtingen, maar het consumentenvertrouwen is al weer verbeterd. Met de zomer voor de deur zien veel consumenten letterlijk de zon weer schijnen. Een belangrijke stimulans kan straks van de verkiezingen komen, tenminste als er nu eens duidelijke keuzes worden gemaakt. De consument wil zekerheid, een zwalkende overheid is bovendien slecht voor het bedrijfsleven. De vorming van een kabinet zal waarschijnlijk een zomerse kwestie worden en het is te hopen dat dit geen maanden gaat duren. Voor veel ambtenaren en politici zal het zomerreces waarschijnlijk laat beginnen. E

F

De autoverkopen blijven hun positieve trend voortzetten. Het is nog steeds zo dat de particuliere koper de kar trekt, hoewel ook de eerste positieve geluiden uit de zakelijke markt weer te beluisteren zijn. Wel is de verwachting dat het groenere denken nog veel invloed (kleinere modellen, A- en B-labels, hybrides) op de verkopen zal hebben. Met de cijfers van de eerste vier maanden (oftewel een derde van dit autojaar zit er al weer op) mag je nu al wel stellen dat we een redelijk 2010 gaan krijgen wat betreft de verkoopvolumes, al zullen niet alle merken deze visie delen. De 435.000 (zeker, nog lang geen 500.000) lijkt nu al een realistische target voor dit jaar. E

F

De fleet- en leaseverkopen vormen een belangrijk deel van de autoverkoop. Uit de VNA-jaarcijfers over 2009 blijkt dat leasemaatschappijen afgelopen jaar goed waren voor 30,5 procent van de nieuw verkochte auto’s. De VNA-leden realiseerden een gezamenlijke omzet van € 6,4 miljard. In 2009 was duidelijk sprake van voortgaande ‘vergroening’. Zo verdubbelde het aandeel nieuwe leasepersonenauto’s met een energielabel A in 2009 naar 30 procent. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe leasepersonenauto’s daalde met 5,2 procent ten opzichte van 2008. Het aandeel auto’s op een alternatieve brandstof groeide in 2009 met maar liefst 114,7 procent tot 20.400. Voor 2010 is VNA (met bijna 89 procent van de leasemaatschappijen aangesloten) licht optimistisch. De zakelijke markt trekt aan, maar de economie blijft nog te zwak voor een terugkeer naar grotere groeicijfers. E

F

De occasionmarkt in ons land doet het weer aardig, maar de marges staan onder druk. De gerealiseerde prijzen lopen weer iets op en ook de kredietverlening door banken draagt bij aan een beter sentiment. De gebruikte autohandel begint steeds meer een Europees karakter te krijgen. Export en import zijn tegenwoordig niet meer het exclusieve terrein van Oost-Europese en Afrikaanse handelaren. Deze groep benadert steeds vaker rechtstreeks de merkdealers voor de interessante koopjes en dus buiten de Utrechtse automarkt om. Zowel de autobedrijven als de consumenten in ons land beginnen mede door internet hun weg over de grens te kennen en weten de papierstromen via bijvoorbeeld het RDW te managen. Autobedrijven zouden hier meer de regie moeten kunnen nemen. E

F

07-05-10 13:11


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

2010

aantallen

Januari

62762

Februari

37558

Maart

44736

April

37654

Personenautoverkopen De eerste 4 maanden van 2010 laten een stijging van de personenautoverkopen zien van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot en met 29 april staat de teller op 182.728 stuks blijkt uit de voorlopige RDC-cijfers.

De aftersalesactiviteiten zijn momenteel vooral geconcentreerd rond de zomerbandenwissels en de APK. De eerste mailingen met aandacht voor de zomerbeurten en aircoservices zijn ook al weer verschenen. Dealerwerkplaatsen zijn hier en daar aan de lege kant. De kritische consument en het gedaalde aantal zakelijke kilometers (niet zo zeer per auto als wel het aantal auto’s) spelen hier een negatieve rol. Ondanks alle interne aandacht die je bij veel merken ziet als het gaat om het opkrikken van de aftersalesactiviteiten, zie je op dealerniveau te weinig activiteit. Dat het DBSC/ Bovag-rapport ook nog tot discussie en zelfs een afwachtende houding leidt is duidelijk. Wat gaat het merk doen? Wel of geen scheiding van sales en aftersales? En moet je dan nu wel of niet investeren in de werkplaats? Universele autobedrijven zijn gewoon met hun dagelijke werkplaatsactiviteiten bezig. Er is daarbij best wat nieuwbouwactiviteit. Opvallend is de aandacht die er weer is voor de werkplaatsconcepten. Mede ingegeven door de lancering van het door Bosch ‘aangedreven’ Autocrew en de inspanningen van andere concepten, is er weer veel aandacht E

F

voor dit onderwerp. Schadeherstelbedrijven hebben de nodige discussies in het land achter de rug. Een aantal ABS-leden is uit de groep gestapt en Achmea stuurt op minder schadegroepen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot felle debatten over de toekomst van schadeherstel en bovenal, de waarde van franchiseketens. Een uitkomst van zo’n discussie is dat de sturende partijen de toekomst van de schadeketens bepalen en niet de slagkracht van een franchisegroep! Bandenspecialisten zijn nog druk met de bandenwissels, maar profiteren ook van de gestegen vraag naar zomerbanden. Veel consumenten die voor het eerst een winterbandenset kochten blijken nu bij de wissel ook wel voor een paar nieuwe zomerbanden in de markt te zijn. Diverse bandenspecialisten maken gebruik van de mogelijkheden om tegelijkertijd de APK aan te bieden. Werkplaatsapparatuur blijft een segment dat nog niet echt profiteert van de licht stijgende economische activiteit in ons land. Autobedrijven – zeker de merkdealers – zijn nog erg afwachtend met grote aankopen. De vervangingsinvesteringen lopen overigens redelijk door, maar de macht ligt wat betreft de prijszetting wel bij het inkopende autobedrijf. Plannen voor nieuwbouw zijn er wel degelijk, zowel bij universele autobedrijven, als bij merkdealers en schadeherstellers. Leveranciers ervaren momenteel dat plannen/offertes uit 2007-2008 die inmiddels op de plank lagen er nu weer vanaf komen. Wat die laatste groep betreft zie je bij de merkdealers binnen de Volkswagen Groep, van Citroën en van Opel wat verhoogde activiteit. De constatering dat auto(dealer)bedrijven de investeringsmogelijkheden voor een autowasinstallatie (roll-over) serieus nemen blijkt nog niet tot veel extra investeringen in deze te leiden. Het is net als in veel showrooms: wel kijkers maar nog te weinig kopers. E

F

13

De automaterialengrossiers kijken mede via de ogen van RAI afdeling Autovak naar de manier waarop het merkgebonden kanaal de zoveelste poging doet om het universele autobedrijf als onderdelenklant binnen te halen. Het ‘Part One’-concept van een aantal samenwerkende automobielimporteurs wordt via roadshows weer onder de aandacht gebracht, Renault is actief met de onderdelenverkoop naar bijvoorbeeld schadebedrijven en heeft het concept Motrio weer van stal gehaald. Overigens is deze trend een internationale. Op de jaarmeeting van de internationale grossiersgroep Auto Distribution International bleek dat de merkgebonden acties in vele landen gaande zijn. Maar duidelijk is ook dat het onafhankelijke kanaal er niet echt bang voor is. Zolang het merkgebonden kanaal nog immer denkt in autovolumes, krijgt de aftermarket te weinig managementaandacht. Bovendien kunnen fabrikanten/importeurs van alles bedenken, maar de dealervestiging blijft de zwakke schakel als het om een geïntegreerd aftermarketbeleid gaat. E

F

E

F

Een conclusie mag zijn dat we positief naar het lopende jaar mogen blijven kijken. Natuurlijk, nog lang niet alle segmenten binnen de autobranche hebben de weg omhoog te pakken, maar het worden er wel steeds minder. De investeringsbereidheid van het autobedrijf – zeker van de dealers – baart uiteraard nog zorgen, aan de andere kant is het logisch dat met name dealerbedrijven nu eerst wat meer vet op hun botten willen krijgen. Daarom is het nog steeds verbazingwekkend dat men wat betreft de aftersalesactiviteiten niet het onderste uit de kan haalt. Maar goed, het universele autobedrijf vindt dat prima natuurlijk. ❮

advertentie

ASM03-p12-13.indd 13

07-05-10 13:11


%UDNH SDUWV

6WHHULQJ VXVSHQVLRQ SDUWV

:KHHO EHDULQJ NLWV

:LHOODJHUVpQ$%6VHQVRUHQ

025(7+$1-867%5$.(6 $O PHHU GDQ GHUWLJ MDDU VWDDW $%6 EHNHQG DOV Gp UHPPHQVSHFLDOLVW LQ (XURSD +HW VSHFLDOLVPH LV VXFFHVYRO XLWJHEUHLG QDDU VWXXU HQ RSKDQJLQJVGHOHQ HQ HLQG LV JHVWDUW PHW HHQ ]HHU EUHHG DVVRUWLPHQWZLHOODJHUV$%6VHQVRUHQHQZLHOQDDIPRHUHQ 'HVSHFLDOLVWLVFKHDDQSDNYDQGH]HQLHXZHSURGXFWOLMQGLHQDDGORRV DDQVOXLW RS GH UHPPHQOLMQ UHVXOWHHUW LQ HHQ SDJLQD¶V GLNNH FDWDORJXV PHW PHHU GDQ UHIHUHQWLHV 2YHU]LFKWHOLMN KDDUVFKHUSH SURGXFWIRWR¶V FRPSOHHW PHW ODJHUV pQ VHQVRUHQ ]LMQ NHQPHUNHQGLHGH]HFDWDORJXVWRWHHQXQLHNQDVODJZHUNYRRUGHpFKWH VSHFLDOLVW 1LHXZVJLHULJ" $DU]HO QLHW QHHP FRQWDFW RS PHW RQV VDOHVWHDP HQ UHVHUYHHUYDQGDDJQRJGH]HFDWDORJXV

$%6$OO%UDNH6\VWHPVEY 7LQEHUJHQODDQ 07,-VVHOVWHLQ 7KH1HWKHUODQGV

7  ( LQIR#DEVEYFRP ZZZDEVDOOEUDNHV\VWHPVFRP

Garantie . . . of CarGarantie

Wij bieden u meer!

Risicodekking Professionele garantie- en klantenbindingsprogramma‘s

Risicodekking

Betrouwbare bescherming tegen reparatiekosten Behoud van liquiditeit door een snelle schadeafhandeling Persoonlijke ondersteuning door ons deskundig team Bijna 40 jaar ervaring

CarGarantie: Uw partner voor garantie en klantenbinding. CG Car-Garantie Versicherungs-AG

ASM03-p14.indd 14

Tel. 026 3170 3000

ww ww.cargarantie.nl

07-05-10 13:12


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

15

Equipmentfilosofie Hella Zo aan de start van het aircoseizoen is er weer de nodige aandacht voor de apparatuur en Hella gebruikt de gelegenheid om met de ACTT 200 een compleet nieuwe lijn te lanceren. Tekst Barend Luiting

og in oog met de nieuwe aircomachine zou je kunnen concluderen dat het misschien een weinig sexy apparaat is. Juist nu de competitie met flitsende, gestroomlijnde machines actief is valt de kloeke verschijning direct op. Ook op een ander vlak betreft het hier een opvallende nieuweling. Het is namelijk een nieuw station voor gebruik met het koudemiddel R134a dat langzaam wordt uitgefaseerd vanwege de milieubelasting ervan. Of de toekomst nu CO2 wordt of R1234YF, het zal nieuwe investeringen vereisen op het vlak van de aircoservicestations. Zo ver is het echter nog niet. Er is echter al wel een versie beschikbaar die overweg kan met aircosystemen van hybrides en elektrische auto’s. Lekdetectie met stikstof behoort eveneens tot de mogelijkheden. Andere hoofdpunten zijn de klikkoppelingen voor de flessen (UV en olie), de usb-poort en de optionele Bluetooth-verbinding.

O

partner naar voren kwam.” Deze aanpak is kenmerkend voor de werkwijze van Hella dat op verschillende fronten de samenwerking zoekt. Zo heeft de verlichtingsdivisie dankzij overeenkomsten met Visteon en Magneti Marelli de dekkingsgraad binnen het leveringsgamma verder kunnen vergroten. Op equipmentvlak zitten vergelijkbare projecten in de pijplijn. “We hebben in onze lijn koplampafstelapparaten een topmodel

dat eigenlijk te ver is doorontwikkeld. Een product dat beter is dan waar de markt om vraagt en daardoor minder competitief is”, legt Bradley uit. “Die fout maken we niet nog een keer. Er komt binnen afzienbare tijd een nieuweling op de markt die beter aansluit bij de wensen van de markt maar wel blijft voldoen aan onze eisen.” In september kunnen we tijdens de Automechanika in Frankfurt meer nieuws verwachten…❮

TENDERS Pete Bradley is binnen Hella onder meer verantwoordelijk voor de internationale helpdesk. “Alle bekende aircostations die op de markt zijn hebben we uitgebreid getest. We hebben onze eigen wensen voor een nieuw systeem vervolgens op een rij gezet en getenderd onder verschillende equipmentfabrikanten, waarbij Nussbaum uiteindelijk als advertentie

advertentie

‡2QDIKDQNHOLMNGLVWULEXWHXUVLQGVYRRUDOOHPHUNHQDXWREDQGHQ ‡0HHUGDQPHUNHQRQGHUGDN ‡2QOLQH(&RPPHUFHV\VWHHP ‡'DJHOLMNVHOHYHULQJHQLQKHHO1HGHUODQG

:::'(/'2&20 3J½GIWERH[EVILSYWIˆ2SSVHIVPEERˆ&%RX[IVTIRˆRIHIVPERH$HIPHSGSQ

ASM03-p15.indd 15

07-05-10 13:12


16 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Occasionverkoop op al De occasionverkoop van de gezamenlijke autobedrijven (B2C) daalde in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2009 weliswaar enigszins (-0,5%), maar er is toch reden tot tevredenheid: de trend is uiterst positief. Dit blijkt uit cijfers van VWE. Tekst Clem Dickmann

n januari liep de occasionverkoop nog sterk achteruit; er werd bijna tien procent minder verkocht dan in januari 2009. In februari werd de positieve draad echter opgepakt met een plusje van 1,2 procent, gevolgd door maart met een kloeke plus van 7,6 procent. De grootste vraag ging uit naar Volkswagen-occasions, gevolgd door Opels en Fords. Datzelfde Ford boekte samen met Toyota de grootste progressie in de B2C-sector; van beide merken zetten de autobedrijven ruim acht procent méér occasions om in het eerste kwartaal. Vooral gebruikte Renaults

I

Autostromen VWE onderscheidt verschillende soorten verkoop. De meest populaire zijn (afgekort) B2C, C2C en B2B. Daarbij is B2C (afkorting voor business to consumer) de verkoopstroom van RDW erkend bedrijven (veelal autobedrijven) naar natuurlijke personen (particulieren) dan wel naar rechtspersonen (bv’s, nv’s etcetera). Vervolgens laten ook C2C en B2B zich eenvoudig verklaren. VWE biedt daarnaast ook inzicht in de C2B-stroom.

en Peugeots waren daarentegen minder in trek. In het geval van Renault zal dat ook iets te maken hebben met de enorme toename van de nieuwverkoop. Bijgevolg blijven de gebruikte exemplaren nu even wat langer staan. Wat ook nog redelijk aftrek vindt is de gebruikte Daewoo. Het merk is nog steeds goed voor een nipte plaats in de top twintig. Maar de dagen van het Daewoo-succes zijn geteld. Nog even en ook dit merk verdwijnt van onze wegen.

De onderlinge strijd tussen autobedrijven en eindgebruikers om de titel van de beste autoverkoper wordt royaal in het voordeel van de professionals beslecht

UNIQUE SELLING POINT De eindgebruikerhandel (C2C) kende eveneens een positieve trend met dien verstande dat er in iedere maand nog wel sprake was van een (afnemende) terugval. Per saldo daalde de C2C-business in het eerste kwartaal met 3,8 procent. De onderlinge strijd tussen de autobedrijven en de eindgebruikers om de titel van de beste autoverkoper wordt dus royaal in het voordeel van de professionals beslecht. Mind you, enkele jaren geleden zag het er echt serieus naar uit dat de eindgebruikers – dankzij de ontdekte mogelijkheden van het internet – de koppositie zouden overnemen. De afstand tussen beide groepen is zich sinds vorig jaar echter weer aan het oplopen. Mogelijk is dit ook een

gevolg van de economische crisis die consumenten vaak doet nijgen naar koopadressen waar men meer vertrouwen in heeft. Daarnaast was natuurlijk ook de sloopregeling een unique selling point van de professionele autohandelaren. Vermoedelijk gaat het C2Csegment zich dus in de komende maanden herpakken. De merkenvoorkeur in dit segment is overigens wel opmerkelijk aan het wijzigen. Vooral premiummerken, als Mercedes-Benz, BMW en Audi, zijn aan een opmars bezig, ten koste van minder geprofileerde merken. DAS WELT AUTO Het enige segment dat écht progressie boekte is het handelskanaal (B2B). De onderlinge bedrijvigheid tussen de autoprofessionals nam in het eerste kwartaal snel toe en eindigde – vooral dankzij een uitstekende maartmaand – met een fikse toename van 3,2 procent. Ook hier aanzienlijk minder reuring voor de gebruikte Renaults en

advertentie

ASM03-p16-17.indd 16

07-05-10 13:12

P


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

17

alle fronten in de lift Peugeots. Daarentegen gingen Volkswagens en Fords juist vaker van hand tot hand. Dit is overigens het enige van de drie door ons belichte occasionsegmenten waarin Opel op kop gaat. Nog wel, want ook hier dreigt een inhaalmanoeuvre door het onvermijdelijke Volkswagen. Waar het in de nieuwverkopen dit jaar nog wel eens zou kunnen uitdraaien op een overwinning voor Toyota of Ford, zo zeker is de positie van Volkswagen als het om occasions gaat. â?Ž

PARTICULIEREN VERKOPEN ELKAAR STEEDS MEER PREMIUMMERKEN B2C (autobedrijven aan eindgebruikers)

C2C (eindgebruikers onderling)

2010

2009

2010

2009

2010

2009

januari

80.487

89.228

-9,8%

januari

62.886

68.679

-8,4%

januari

59.231

62.704

februari

81.813

80.869

1,2%

februari

59.387

60.820

-2,4%

februari

65.558

64.714

1,3%

maart

93.424

86.849

7,6%

maart

69.144

69.544

-0,6%

maart

81.501

72.444

12,5%

255.724 256.946

-0,5%

191.417 199.043

-3,8%

1e kwartaal

206.290 199.862

3,2%

1e kwartaal

% +/-

B2B (autobedrijven onderling)

B2C (autobedrijven aan eindgebruikers) 1

1e kwartaal

% +/-

C2C (eindgebruikers onderling)

periode: Q1

2010

2009

% +/-

Volkswagen

27.130

27.893

-2,7%

% +/-5,5%

B2B (eindgeruikers onderling)

periode: Q1

2010

2009

% +/-

1

Volkswagen

27.501

28.168

-2,4%

1 Opel

periode: Q1

2010

2009

23.664

23.994

% +/-1,4%

2

Opel

26.304

27.090

-2,9%

2

Opel

19.196

20.080

-4,4%

2 Volkswagen

23.140

21.910

5,6%

3

Ford

22.987

21.119

8,8%

3

Peugeot

14.187

15.309

-7,3%

3 Renault

18.913

19.083

-0,9%

4

Renault

22.650

24.029

-5,7%

4

Renault

14.054

14.847

-5,3%

4 Ford

18.231

16.049

13,6%

5

Peugeot

20.563

21.887

-6,0%

5

Ford

12.625

14.069

-10,3%

5 Peugeot

17.944

18.796

-4,5%

6

Fiat

12.288

12.401

-0,9%

6

Mercedes-Benz

9.667

8.791

10,0%

6 Toyota

9.894

9.159

8,0%

7

Citroen

10.021

10.014

0,1%

7

BMW

9.442

8.965

5,3%

7 Citroen

8.563

8.059

6,3%

8

Toyota

9.998

9.229

8,3%

8

Fiat

8.896

9.220

-3,5%

8 Fiat

7.895

7.931

-0,5%

9 Volvo

-2,1%

9

Volvo

9.462

10.050

-5,9%

9

Volvo

7.032

7.185

-2,1%

10

BMW

9.136

8.872

3,0%

10

Citroen

6.101

6.371

-4,2%

11

Mercedes-Benz

8.269

8.199

0,9%

11

Suzuki

6.067

6.880

-11,8%

12

Suzuki

7.318

7.284

0,5%

12

Toyota

6.024

6.447

-6,6%

13

Hyundai

7.169

6.930

3,4%

13

Audi

5.746

5.568

3,2%

14

Audi

7.099

6.881

3,2%

14

Nissan

4.855

5.461

15

Seat

7.065

7.105

-0,6%

15

Seat

4.637

4.842

16

Nissan

5.921

6.202

-4,5%

16

Mazda

4.304

17

Mazda

5.472

5.834

-6,2%

17

Hyundai

18

Mitsubishi

4.347

4.337

0,2%

18

19

Kia

3.659

3.029

20,8%

20

Daewoo

3.182

3.200

-0,6%

255.724 256.946

-0,5%

Alle merken

7.812

7.983

10 Seat

6.004

5.852

2,6%

11 BMW

5.927

5.503

7,7%

12 Audi

5.904

5.710

3,4%

13 Mercedes-Benz

5.802

5.920

-2,0%

-11,1%

14 Suzuki

5.386

5.042

6,8%

-4,2%

15 Nissan

5.108

4.927

3,7%

4.910

-12,3%

16 Mazda

4.942

4.664

6,0%

3.272

3.252

0,6%

18 Hyundai

4.343

4.092

6,1%

Honda

3.125

3.356

-6,9%

18 Mitsubishi

3.356

3.528

-4,9%

19

Mitsubishi

2.663

2.786

-4,4%

19 Alfa Romeo

2.558

2.510

1,9%

20

Alfa Romeo

2.532

2.750

-7,9%

20 Skoda

2.521

2.204

14,4%

191.417 199.043

-3,8%

206.290 199.862

3,2%

Alle merken

Alle merken

ASM | 14052010 | Bron: VWE; bewerking: AUMACON; bewaring: Carmonitor

ASM03-p16-17.indd 17

07-05-10 13:12


18 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Zes Ford-dealers scoren e Schaal van Bikkers, een nieuwe objectieve beoordeling van autobedrijven. Afhankelijk van het type bedrijf (grootte) worden dertig tot veertig factoren, verdeeld over acht rubrieken, geanalyseerd om tot een totaalscore te komen. Zo beoordeelt retailer en bedrijvendokter Carel Bikkers, voormalig ceo van autoserviceketen KwikFit en uitgeefconcern Audax, autobedrijven met dezelfde persoonlijke insteek zoals hij

D

in het verleden deed bij de filialen van KwikFit en de boek- en tijdschriftenketen AKO. Nu is hij President Commissaris bij de Free Recordshop en ook hier is zijn ketenervaring een reden om er actief mee te zijn. Bikkers claimt met de ogen van een kritische (potentiële) klant naar het autobedrijf te kijken. Hij kiest daarbij de insteek dat er iets te leren valt van zijn ervaringen. Het is niet de bedoeling om een dealer, ook al scoort die minder goed, af te branden. Je prestaties verbeteren is in deze tijd waarin de economie nog tegen zit en de competitie om de spaarzame klant groot is, erg belangrijk. “Handvatten aanreiken om de prestaties richting klant te verbeteren en daardoor de positie van de onderneming en/of merk te verstevigen, daar gaat het om”, stelt Bikkers. Nu lijkt de opzet van de Schaal van Bikkers in eerste instantie niets te maken te hebben met de titel Aftersales Magazine, maar zonder verkoopactiviteiten in de showroom uiteraard geen toekomstig werkplaatspotentieel. Bovendien heeft de receptie bij een dealer vaak niet alleen als taak de showroombezoeker te ontvangen, maar ook de werkplaatsklant. Met al zijn retailervaring heeft Bikkers oog voor detail en een haarscherp gevoel voor waar het autobedrijf

(want Bikkers heeft ook universele werkplaatsconcepten op zijn bezoeklijstje staan) steken laat vallen of juist het visitekaartje van de branche is. DE EERSTE METING Wanneer een onderneming op alle criteria de maximale score haalt, dan levert dat 100 punten op de Schaal van Bikkers op. Carel Bikkers: “Voor deze eerste keer heb ik een bezoek gebracht aan zes vestigingen van Ford Ardea (Gorinchem, Delft, Capelle a/d IJssel, Dordrecht en twee in Rotterdam), onderdeel van de Stern Groep uit Amsterdam. Overigens heeft Ford Ardea vijftien vestigingen en claimt, aldus de eigen website (www.ardeaauto.nl); Persoonlijke aandacht voor iedere klant, zowel particulier als zakelijk, waarmee gestreefd wordt naar een langdurige relatie en optimale maar duurzame mobiliteit. Een enthousiast team van Ford professionals staat klaar om u en uw auto van de beste service te voorzien. Prachtig, maar dat zijn in de autowereld geen ongebruikelijke claims, die echter niet altijd worden waargemaakt. De huidige transparantie door internet maakt het juist noodzakelijk om beloftes na te komen. Doe je dat niet dan kan je keihard door de consument, die lustig blogt en twittert, onderuit worden gehaald. Als anonieme mystery consumer bezocht ik de

Carel Bikkers is retailer in hart en nieren. Iemand die bedrijven – ook in branches waarin hij niet direct actief is – bekijkt met en door de ogen van de klant. Dat doet hij om er iets van te kunnen opsteken. “Leren van anderen is het mooiste wat er is”, stelt hij. Want naast zijn consumentenblik beoordeelt hij een dergelijk bedrijf ook als retailmanager. De combinatie zorgt voor een ‘eigen’ beoordeling van een vestiging of filiaal. Zo ontstond het idee voor De Schaal van Bikkers.

advertentie

advertentie

.NL

Dé specialist voor een uitdagende baan in de autobranche! he!! 024 - 3723232 www.flexaforte.nl

ASM03-p18-19.indd 18

07-05-10 13:13


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

en een voldoende betreffende ondernemingen om de Ardea visie in de praktijk te ervaren. Ik kwam tot een nog al verrassende score, uiteenlopend van 58,2 (Capelle) tot maar liefst 77,8 punten (Rotterdam, vestiging Koperstraat). Opvallend, omdat je in eerste instantie verwacht dat een bepaalde groepsaanpak er wellicht voor zorgt dat de uitslagen wat dichter bij elkaar zouden liggen. Maar niets is minder waar. Gemiddeld scoren de zes vestigingen 64,2 punten. Voldoende dus, maar het kan stukken beter. Hoe dat te realiseren is niet eens zo moeilijk, want Ardea heeft het goede voorbeeld gewoon in huis.” VERKOPERS “Eerlijk is eerlijk: voor de zes Ardea-vestigingen ligt de totaalscore voor alle medewerkers boven de 7. Dat houdt automatisch in dat er op andere punten minder goed gescoord wordt en dat klopt. Voor de kwaliteit van het gevoerde verkoopgesprek kwam de gemiddelde score van de zes vestigingen maar net op een 6 uit en dat was vooral te danken aan de stevige 7,7 die de op bijna alle punten hoog scorende Ardea-zaak in de Rotterdamse Koperstraat behaalde! De andere filialen hebben wel wat verkooptraining nodig. Simpel advies dus aan de Ardea-groep: investeer in opleiding van die verkoopmedewerkers en richt je daarbij vooral op het sluiten van de deal! Daar ligt een zwak punt en dat kost showroomomzet en op termijn werkplaatsvulling. Met vijftien vestigingen kun je het je niet permitteren auto’s te verzamelen ook al staan ze er mooi bij in de showroom: nee, ze moeten verkocht worden en daar is écht verbetering binnen handbereik. Bij vijf van de zes Ford Ardea-vestigingen mochten we na een verkoopgesprek vertrekken zónder dat

onze NAW-gegevens gevraagd werden (zo belangrijk voor een effectieve follow up) en zónder dat de verkoper zijn eigen kaartje meegaf! In deze tijd waarbij klantengegevens hun gewicht in goud waard zijn een flinke misser. Bij drie van de zes moesten we tussen de vijf en tien minuten wachten voordat zelfs maar gevraagd werd of we ergens mee geholpen konden worden. Het zijn maar twee voorbeelden van gedrag dat de verkoop belemmert en dat je je in tijden van extreme voorspoed eigenlijk al niet kan permitteren dus zeker nu niet.” BETROKKENHEID “Nogmaals een dikke pluim voor De Koperstraat, maar een puntje van aandacht – we moeten als Hollanders natuurlijk iets te zeuren hebben – zou nog kunnen zijn dat er helemaal geen aandacht werd gevraagd voor de financiële producten van Stern (verzekering en financiering) die toch een aardige marge en zelfs klantenbinding op kunnen leveren. Hier scoorde de Rotterdamse vestiging een magere zes. En ook bij de collega’s is dat een punt dat zeker in verkooptrainingen de nodige aandacht verdiend. Dat is natuurlijk geen zeuren, maar aandacht schenken aan de slagroom op de taart. Een interessante vraag is natuurlijk of een dealergroep het per definitie wat minder goed zal doen bij onze onderzoeken dan een individuele dealer. Dat gaan we de komende maanden monitoren. Het zou kunnen dat de persoonlijke betrokkenheid van een ‘eigen zaak’ groter is dan binnen een dealergroep en dat die betrokkenheid zich vertaalt in hogere scores. Op grond van de resultaten van de zes Ardeadealers is dat nog niet te zeggen. Maar één advies inzake persoonlijke betrokkenheid hebben we wel aan de directie van Ardea: gebruik het enthousiasme en de vakkennis van de betrokken man in de Koperstraat als voorbeeld voor de hele groep. Laat hem zo mogelijk zijn verkoopkwaliteiten delen met de verkopers bij de andere vestigingen. Want de hoge score van 77,8 is goeddeels aan hem te danken!” ❮

100 —— — — — — — — — — — 90 —— — — — — — — — — — 80 —— — — — — — — — — — 70 —— — — — — — — — — — 60 —— — — — — — — — — — 50 —— — — — — — — — — — 40 —— — — — — — — — — — 30 —— — — — — — — — — — 20 —— — — — — — — — — — 10 —— — — — — — — — — — 0 —— — — — — — — — — — - 10 —— — — — — — — — — — - 20 ——

19

BUITENZIJDE - reclame - aansprekendheid - schoon/opgeruimd - belemmeringen binnenkomst - toegankelijkheid - parkeermogelijkheden RECEPTIE/SHOWROOM - bemand - signaal van herkenning - wachttijd - presentatie producten - netheid - productinformatie/displays ONTVANGST - contact verkoper - manier van ontvangst - voorstellen - koffie MEDEWERKERS - uitstraling/kleding - opening gesprek - behoefte gekwalificeerd - showt product - kennisniveau - algemene indruk VERKOOPGESPREK - n.a.w. gegevens gevraagd - naamgebruik klant - mondelinge offerte - schriftelijke follow up/email - ‘storingen’ in het gesprek - vervolgafspraak PRIJSBEPALING - kortingargumentatie - inruil onderhandelingen - prijs versus klant - prijs versus bedrijf - financiële producten aangeboden DEAL AFSLUITEN - dagaanbod - vervolgafspraak OVERIGE PUNTEN - alertheid - ‘vastbijtendheid’ - sfeer - beleving

Meer informatie? Kijk op www. aftersalesmagazine. nl en click op de button Schaal van Bikkers.

ASM03-p18-19.indd 19

07-05-10 13:13


De juiste onderdelen!

Het breedste assortiment!

De specialist voor auto onderhoud Aandrijfashoezen, Accu’s, Banden, Bougiekabelsets, Bougies, Filters, Hulpveren, Katalysatoren, Olie / Koelvloeistof, Montagemateriaal, Remdelen, Roetfilters, Ruitenwisserbladen, Schokdempers, Spruitstukken, Stuurdelen, Trekhaken, Uitlaatsystemen, Verlichting, Wiellagers

Vestigingen in: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen, Beverwijk, Breda, Den Bosch, Deventer, Dordrecht, Echt, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Harderwijk, Heerhugowaard, Hoofddorp, Leiderdorp, Maastricht, Naarden, Nijmegen (Weurt), Rijswijk (Den Haag), Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Venlo, Waddinxveen, Zwolle,

USN-Centuri bv

ASM03-p20.indd 20

Celsiusstraat 12-14

3846 BL Harderwijk

Tel. 0341-474849

Fax 0341-419874

www.usn-centuri.nl

07-05-10 13:14


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Ford op 1 Met een totaal aantal van 192.500 auto’s mocht Ford zich in maart Europa’s best verkochte automerk noemen. Dat was goed voor een marktaandeel van 10,4%, het hoogste aandeel voor Ford in 12 jaar.

Tijdens een telefonische persconferentie verklaarde Roelant de Waard, vice president verkoop bij Ford of Europe, tegenover Aftersales Magazine dat het niet in Ford’s strategie ligt nummer één te willen blijven. “Ik verwacht niet die positie te behouden en het is ook niet ons doel. Dat is uiteindelijk winst blijven maken”, aldus De Waard. Met het naderend einde van de meeste sloopregelingen in Europa, eind mei, verwacht Ford overigens dat de verkopen dit jaar in hun geheel onder druk blijven, met een geschatte daling van 15,8 miljoen in 2009 tot 14,5 miljoen dit jaar. Ford zal onder die omstandigheden niet toegeven aan de verwachte prijsdruk in een verhevigde concurrentiestrijd. De Waard’s collega Wolfgang Schneider, verantwoordelijk voor juridische en overheidszaken, uitte kritiek op regeringen die herstructureringen bij bepaalde fabrikanten helpen financieren. “We kampen met een overcapaciteit in deze industrie”, aldus Schneider bij voornoemde gelegenheid. “Maar sommige overheden blijven hun nationale kampioenen overeind houden.” Scheider doelde daarbij op de overheidssteun van de Duitse regering aan Opel. “Maar”, voegde Schneider eraan toe, “in de huidige crisissfeer en financiële krapte hebben overheden niet zo veel geld meer voor dit soort steunmaatregelen.” De Waard wilde overigens ook nog kwijt dat individuele fiscalisering van CO2 emissie in de verschillende EU landen kostenverhogend werkt op de productplanning. “Je moet voor ieder land je productgamma aanpassen waarbij een of twee gram hogere of lagere CO2 groot verschil maakt in de lokale belasting. Voor ons werkt het sterk kostenverhogend in de ontwikkeling van modellen om aan die lokale eisen te kunnen voldoen.” ❮

21

COLUMN COLUMN

Breek eens een bundel potloden De meeste brancheorganisaties, zo niet allemaal, factureren hun lidmaatschapgelden aan het begin van het jaar voor het hele jaar. Inmiddels zijn dus de meeste rekeningen alweer betaald. Elk jaar vragen we ons weer af: waarvoor? Zeker nu we in autoland de afgelopen jaren duidelijk op de kleintjes moesten letten om überhaupt rond te komen. Het gevoel overheerst dat de kosten zodanig hoog zijn dat het niet direct iets oplevert. Is dat werkelijk zo? Of zijn we niet in staat de werkzaamheden die een brancheorganisatie voor ons verzet in beeld te krijgen? Wie gaat er voor ons naar Den Haag, naar Brussel en maakt hiervan de vertaalslag? Als individueel bedrijf hebben we daar weinig te zoeken, laat staan dat er ook naar je geluisterd wordt. Neem daarbij de ‘onafhankelijkheid’ van een brancheorganisatie en je begrijpt dat een belangenbehartiger meer kans van slagen heeft dan het automotive individu. Schijn van onafhankelijkheid is veelal de sleutel van gesprekken met overheden, zowel in Den Haag als Brussel. Op het moment dat een merk/bedrijf, of verzameling hiervan, zich zou melden, is de informatie en ook de redenering gekleurd en dus onbetrouwbaar geworden. Juist in het politieke veld heerst een overgevoeligheid voor individuele ondernemingen. Een groot aantal politici maakt geen afspraken zonder dat er een brancheorganisatie bij betrokken is. Juist het sluiten van convenanten, een typisch polderwerk, is beperkt tot brancheorganisaties. Dat hier een lang en geduld vergend lobbyproces aan vooraf gaat wordt vaak over het hoofd gezien. Goede voorbeelden van lobbywerk met resultaat zijn: ARBO-regelgeving, groepsvrijstelling (BER), milieuconvenanten en -richtlijnen, exportvergunningen, modellenrecht, etc. Hier speelt vaak het omzetten van Europese Richtlijnen naar de Nederlandse kaders een hoofdrol. Men kan als brancheorganisatie onder specifieke voorwaarden – representativiteitsbeginselen – een collectieve arbeidsvoorwaarde organiseren en vervolgens algemeen bindend laten verklaren. Natuurlijk kan dit ook als individuele onderneming, door dispensatie te verkrijgen met aanzienlijk hogere kosten. Dergelijke afspraken leiden vaak tot andere sociaalmaatschappelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld het organiseren van oudedagsvoorziening of opleidingsstructuren. Kortom, een branchevereniging kost geld, maar levert aanzienlijk meer op. Vergeet nooit dat een collectief als verzameling individuen altijd sterker is. Een potlood doormidden breken lukt wel, maar probeer het eens met een bundeltje? Het gaat om wat een brancheorganisatie bindt en niet om wat een brancheorganisatie scheidt. Dit betekent wel dat de factuur betalen niet voldoende is, je zult ook tijd moeten investeren. Laat jezelf horen op regiobijeenkomsten en/of jaarvergaderingen. Zin of géén zin, jouw stem telt!

Henny Butter redactie@aftersalesmagazine.nl Roelant de Waard: “We blijven niet op 1 en dat is ook niet ons doel. Wij willen winst blijven maken.”

ASM03-p21.indd 21

07-05-10 13:14


22 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Minder bedrijven kleinere monteurs Het recent verschenen Innovam-onderzoek Branche in cijfers 2009-2010 legt de vinger op een tweetal zere plekken: de dalende interesse voor het monteursvak en een groeiende uitstroom van monteurs naar bedrijven buiten de branche. De autobranche zal moeten werken aan een beter perspectief voor potentiële instromers. Tekst Jos Veldhuisen

Vraag en aanbod Met het huidige wagenpark van bijna 8 miljoen voertuigen, lijkt er voor de meeste werkplaatsen werk genoeg. Dealers willen actiever worden met hun werkplaatsactiviteiten en het universele autobedrijf opereert steeds professioneler aan de marketingkant van de business. Beide segmenten willen er alles aan doen om zoveel mogelijk reparatie en onderhoud uit te voeren. Maar als de interesse voor het monteursvak afneemt, komt er een moment waarbij vraag (de klant) en aanbod (monteurs) uit evenwicht raken. Dat betekent potentieel hogere personeelslasten want een monteur kan straks kiezen uit een groeiend aantal werkgevers dat werkplaatspersoneel nodig heeft.

e mobiliteitsbranche bestaat uit 11.729 bedrijven die zijn aangesloten bij OOMT. Daarvan zijn 10.818 bedrijven lid van Bovag. De grootste twee ledengroepen zijn daarbij de 2.693 merkdealers (personenauto’s) en 3.359 universele autobedrijven. Die hebben gezamenlijk 58.819 medewerkers in dienst. Daar mag je wat betreft automobiliteit ook nog de 8.550 medewerkers in de bedrijfswagensector bij optellen. Dit zijn de aantallen op de peildatum mei 2009, toen het onderzoek voor Innovam werd gestart. In de tweede helft van vorig jaar zijn er natuurlijk veranderingen in de branche geweest, maar de trends worden daardoor niet echt beïnvloed. De twee belangrijkste trends zijn die van het dalende aantal bedrijven (-3%) en de dalende vraag naar personeel (-9%).

D

DIENSTVERBANDEN In de hele mobiliteitsbranche – goed voor een gezamenlijke omzet van 69 miljard

advertentie

THE LOW PRICE COMPANY.

WAAROM KOPEN BIJ DE CONCURRENT?!.. ASD IS ABSOLÚÚT DE GOEDKOOPSTE VAN HET NOORDEN!! Industrieterrein Betterwird, Dokkum HENDOWEG 7 - TEL. 0519-297189 - FAX 0519-220339

ASM03-p22-23.indd 22

euro – heeft het jaar 2009 er flink in gehakt. Het aantal vaste dienstverbanden in de mobiliteitsbranche nam af met 4 procent. Overigens blijft het gemiddeld aantal dienstverbanden in de personenautobranche op hetzelfde niveau, ongeveer acht per onderneming. Uit het Innovam-onderzoek blijkt echter dat 68 procent van het aantal merkdealers geen personeelsuitbreiding verwacht in het opleidingsjaar 2009-2010, tegen 56 procent in 2008-2009. Bij de universele autobedrijven is dat 75 tegen 70 procent. Bij de vrachtwagenbedrijven is de crisis helemaal hard aangekomen, want 70 procent geeft aan geen personeel te zoeken en dat was een jaar daarvoor nog 33 procent! Ondanks de economisch zware tijd die de autobranche kenmerkte en nog kenmerkt, is het aantal leerbedrijven nog best groot. Bijna 9.700 stuks, waarvan 27 procent merkdealers en 35 procent merkongebonden autobedrijven. Truckdealers zijn goed voor 4 procent. De mobiliteitssector is wel wat aan het advertentie

SPECIALIST IN ALLE MERKEN

Brandstofpompen, Common-rail hogedrukpompen, Verstuivers, Voertuig diagnose, Roetfilter reiniging

BEL 0341 - 467070 WWW.BUCHLI.NL

07-05-10 13:15


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

23

n vissen in rsvijver vergrijzen. In 1998 was een kwart 45-plusser, nu is dat 30 procent. PERSPECTIEF Zeker bij de merkdealers en de universele autobedrijven is er tot nu toe voldoende werk in de werkplaatsen. Bovendien hebben beide segmenten behoorlijke ambities om meer klanten in huis te krijgen en te houden. Dat betekent in de praktijk vollere werkplaatsen. Mits de productiviteit niet sterk stijgt, zou er toch meer geïnvesteerd moeten worden

in het binden van personeel. Ongeveer 11,5 procent van de werknemers in de personenautobranche verlaat de sector. Gelukkig is er nog wel een even grote instroom, maar voorheen was die een stuk groter. Een cijfer dat belangrijk is voor de branche is de duur van het dienstverband van medewerkers wanneer deze de branche uitstromen. Iets minder dan 69 procent van de uitstromers werkt korter dan 3 jaar in het autobedrijf en nog eens 21 procent van de

uitstromers haalt zijn tienjarig dienstverband niet. Ongetwijfeld heeft een gebrek aan een duidelijk perspectief voor de lange termijn hier zijn invloed op. Voor de werkgever geldt dat er vaak flink in deze medewerkers is geïnvesteerd en net wanneer zich dat terug zou moeten gaan betalen, stappen ze op. De trends uit het Innovam-rapport geven ondernemers en managers vergelijkingsmateriaal om de situatie in het eigen bedrijf te kunnen beoordelen en dan waar nodig actie te ondernemen. ❮

ONDERWIJS IS CIJFERS

VMBO

MBO

20000

15571

15436

15240

14431

2007-2008

2008-2009

2009-2010

10000

2006-2007

3000

15832

15000

2005-2006

4300

4955

4198

4386

4521

4000

4641

5000

0

2008-2009

2007-2008

2006-2007

2005-2006

1000

2004-2005

2000 2003-2004

Vanaf het opleidingsjaar 2003-2004 daalde tot en met het schooljaar 2006-2007 het aantal leerlingen dat een vmbo-opleiding voertuigtechniek volgden. In 2007-2008 plots een grote opleving, die echter in het schooljaar 2008-2009 weer inzakte. Een trend die grotendeels ook op mbo-niveau plaatsheeft. In het (ROC)schooljaar 2005-2006 volgden 15.832 leerlingen een BOL dan wel BBL traject. In 2009-2010 zijn dat er nog 14.431. Is het wellicht een idee om de vermeende overcapaciteit in de schadebranche te benutten om monteurs uit de schadesector te interesseren voor een werkplek bij het universele autobedrijf of de merkdealer?

5000

0

ASM | 14052010 | BRON INNOVAM

ASM03-p22-23.indd 23

07-05-10 13:15


24 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Marktaandeel terugwinnen

Soms valt alles op zijn plek. Renault introduceert gedurende twee weken zijn nieuwe bedrijfswagenlijn in de Drontense IJshal en aftersalesmanager Bob Smit grijpt zijn kans: een eigen aftersalesbeurs voor teambuilding, en als persoonlijk afscheidsfeestje. Tekst Barend Luiting

e eerste vraag die boven komt borrelen is wellicht: heeft Dronten een IJshal? Dat de enorme hal genaamd Kwintus Nova niet bekend is heeft alles te maken met het feit dat hij niet actief gebruikt werd. Gedurende de twee weken dat Renault er huist, ontbreekt het ijs en is er een kleine Route Périphérique aangelegd. Centraal natuurlijk de Eiffeltoren en eromheen de verschillende afslagen naar de standhouders. Dat het stilstaat op de Parijse

D

rondweg verbaast natuurlijk niemand. Het is wel een bijzondere file, met uitsluitend bestelwagens en dan ook nog van hetzelfde merk, maar wel stammend uit diverse tijdvakken. De primeurs staan namelijk tussen diverse klassiekers. Dé primeur is natuurlijk de Master. MASTER “Gedurende deze drie weken is die nieuwe Master hier het middelpunt”, legt manager marketing & sales parts, accessories & services Bob Smit uit. “We beginnen met het ontvangen van dealers, pers, leasemaatschappijen en fleetowners, maar we houden hier ook onze verkoop- en aftersalestraining voor deze nieuweling. Toen ik dat hoorde zag ik mijn kans schoon.” In het verleden organiseerde Renault namelijk net als andere ‘Mister Renault’ Bob Smit geeft deze maand het stokje over aan zijn opvolger Diederik Mol. Liever dan een afscheidsfeestje organiseerde Smit een aftersalesbeurs om de teamgeest in het netwerk te vergroten.

merken zijn eigen interne aftersalesbeurs, maar de laatste editie is inmiddels jaren terug geweest. De glorietijden als het gaat om het marktaandeel van Renault zijn echter ook enige jaren terug. “Renault heeft niet voor niets als actuele thema Winning Back. Als fabrikant kun je dat met je producten willen bereiken, maar het dealerkorps is daarbij een onmisbare schakel. We zullen het samen moeten doen. Dit evenement wil dus niet alleen instrumenten geven om meer uit je bedrijf te halen, maar bovendien de teamgeest versterken. Het is dus niet alleen voor de ondernemer, de filiaalmanager en de werkplaatschef. We hebben nadrukkelijk iedereen uitgenodigd, waarbij ook de partners en kinderen overigens welkom zijn. Daartoe hebben we de zaterdag allerlei gezinsactiviteiten georganiseerd.” Doelstelling was om de beide dagen tegen de duizend man over de vloer te krijgen. Dat is met zo’n zeshonderd man niet helemaal gelukt, maar Bob Smit en zijn organisatorische steun en toeverlaat Saskia Mey zijn desondanks tevreden: “Het is heel moeilijk

Motrio De standhouders bieden een overzicht van de bestaande samenwerkingsverbanden. Direct tegenover de ingang heeft Oskamp Equipment het nodige aan merkequipment uitgestald in de nieuwe Motrio-uitstraling. De complete stand zou als stand alone Motrio servicevestiging zo operationeel kunnen zijn: “Het is zeker de bedoeling om dat op termijn ook zo in te zetten.” Het Motrio-merk krijgt op diverse niveaus een impuls. Zo is nu zelfs een Motrio-band gelanceerd. Over de positionering kan Smit kort zijn. “We hebben het Albert Heijn voorbeeld in de vitrines gezet. Beschouw Motrio als het huismerk tegenover het A-merk, de Renault onderdelen.”

ASM03-p24-25.indd 24

07-05-10 13:15


RRA

SSE

NDE

MIX

VAN ZA

KEN NIEU MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE | 25 WS EN F AM MYS T GU ERY UIT EST IDOL S

Met beide benen op de grond

om de mensen van de dealerorganisatie naar dit soort evenementen te trekken. De mensen die zijn geweest waren wel heel enthousiast en daar hebben de leveranciers zaken mee kunnen doen.” ❮ Renault had in het verleden een eigen gereedschaplijn maar kiest nu nadrukkelijk voor Facom. De obligate roodtinten zijn speciaal door de merkkleur vervangen, zoals blijkt op deze nieuwe gereedschapkar.

SCH

MIN I

T HE ATEisK-in onze strategie. Met aan, wat een wijziging R de komst van elektrische auto’s wilden we die PR technieken aanvankelijk overslaan.” DE NIMEUR: IE M “Onze AST UWE productplannen omhelzen onder ER PR andere op korte termijn het terugwinnen DE NIMEUvan R: I DUS EUWE onze derde positie en in 2014 zelfs Europees TER leiderschap in CO2 reductie. We werken aan Stephen Norman, senior vice president bij nieuwe zuinige benzinemotoren, dat proRenault voor wereldwijde marketing, is als ces is al in gang gezet voordat we de alliantie persoon in niets een Fransman behalve dat met Daimler aangingen. En we hebben een hij de taal van het land helemaal beheerst. nog kleiner model nodig dan de Twingo, daar Maar deze binnen de industrie ervaren Brit wordt aan gewerkt.” De aftersalesactiviteiten gaat Renault de – hij werkte voor Rover, Volkswagen en Fiat MEE T& REE tijd opschalen, belooft Norman, – haalde sinds 2007 wel de bezem door deHO-Gkomende T PIN MET auto’s gaan door betere kwaliteit langer marketingafdeling van het Franse Renault.TUNwant G SKE afneemt. Na het ‘les voitures a vivre’ (de Renault slogan mee terwijl het jaarlijks kilometrage E SPR LERTRA & TA INGKUS INING, Voor van 1985 tot 2000) en ‘createur d’automobiles’ “Er is dus meer behoefte aan onderhoud. TTO OSHSEN OP wel (2000-2008) is het nu ‘drive the change’. Die 65 tot 70 euro per uur verwacht de klant slogan bedacht Norman zelf spontaan tijdens kwaliteit.” een interne meeting. ZAKEN DA FAM zich “In 2000 wilde Renault hoger positi- NIET ROUWIG ILIE G: VR Voor IJD inform DAG : ZA AG 9 A plus e en Avantime, “Een auto kost de eigenaar/gebruiker tijdens oneren, met de Vel Satisatien TER insc hrijv DAG PRIL 14 ing: .00 -de totale levenscyclus driemaal de nieuwprijs reopgeleverd 10 A nault innovatief design. Dat heeft niet .net\ PRIL 21.0 ba 0 UUbrandstofkosten tot verzekeringspreer\in 10.– van schri wat we er van verwachtten.ALLDaarom nnonze R jfform 00 17.0 ulier E RE 0 UU NAU mies, belastingen en … onderhoud. Op de huidige rationele strategie, met herkenbaar R LT M EDE design dat de klant niet aan zijn buurman WER aanschafprijs is de marge door de fabrikant KER S Zdealer laag. Terwijl creditcardbedrijven hoeft uit te leggen. Plus een positionering met en IJN W KOM zeker zijn van een vast drie speerpunten: perfecte kwaliteit tegen een van elkeELtransactie . NE EM H is aanvaardbare prijs voor de gemiddelde consu- inkomen cq. marge, ET het HEL inkomen uit aftersaE GE gedurende ment. Renault is bezig zichzelf opnieuw uit te lesactiviteiten voor de merkdealer ZIN MEE ! de levenscyclus van de auto onzeker.” vinden.” Ontstaat daarmee niet het risico dat Renault te “In dat traject – die twee-derde van de totale dicht bij het instapmerk Dacia komt te staan? autokosten voor de consument – ligt dus onze “Nee,” zegt Norman, “Dacia is in principe toekomst. We werken daarom strategisch bedoeld voor potentiële kopers van gebruikte aan plannen om meer aftersales te genereauto’s die voor hun besteedbare aankoopbe- ren. Ik weet nog niet in detail hoe, maar het drag een nieuwe Dacia kunnen kopen. Dat is plan omvat in ieder geval groter aanbod van tot nu toe uitstekend gelukt, gescheiden van onderhoud tegen pakketprijzen. Ons Motriohet merk Renault. Al geef ik toe dat de Dacia concept gaan we pro-actief aanbieden. Niet Duster een dermate verleidelijk model is dat alleen via Renault dealers maar ook bij specioverlap met vergelijkbare Renaults onvermij- ale Motrio vestigingen. ” delijk is. Duster is daarom voor ons een test In die context heeft Norman ook een neutraal standpunt over de BER. Sinds 2002 vindt hij case.” de hele discussie over de Block Exemption CO2 REDUCTIE maar saai en vervelend. “Wanneer de BER Als producent van overwegend kleine en wordt afgeschat zullen we ons daar niet tegen middenklasse auto’s moet Renault toch een verzetten”, aldus Norman. “Al zal ik ons netvoorsprong hebben op het gebied van CO2 werk natuurlijk altijd steunen.” emissies? Maar Renault is geen koploper met Overigens bieden Renault’s binnenkort te traditionele aandrijfsystemen. Dus: hoe staat lanceren volledig elektrische auto’s alle men er in de CO2 reductie voor? “Eind 2009 mogelijkheden aftersalesactiviteiten waren we derde in de Europese CO2 rank- uit te breiden. Norman: “Daar kun je schikking, na Fiat en PSA Peugeot Citroën,” meer pakketservice bieden dan bij legt Norman uit. “Op dit moment staan we traditionele auto’s, zoals acculeaseop plaats vier. Vooral in Nederland is CO2 concepten. Het zal me zelfs niet reductie een heilig doel, gedreven door een verbazen wanneer de Renault gecompliceerde en serieuze fiscaliteit. In dealer straks zijn EV klant Nederland hadden we daarom al eerder stop- elektrische treintickets verstart systemen en transmissies met dubbele koopt voor langere afstanden. koppeling moeten hebben. Die komen er nu Met de Thalys bijvoorbeeld.” ❮

Renault had het tot voor kort nog moeilijk, in de nasleep van de Laguna kwaliteitsproblemen. De Fransen gingen echter verder dan het verbeteren van de kwaliteit en gooiden het roer strategisch om. Tekst Wim Oude Weernink

POP C K RA O RN AM

INK VOO OOPRDE EL

Stephen Norman: “Renault is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden”

ASM03-p24-25.indd 25

07-05-10 13:15


26 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Airco-examens nieuwe stijl Niet alleen zijn de examens zelf anders, maar bovendien is het instituut dat ATG inschakelt om de examens af te nemen een voor de autobranche ongebruikelijke: BMWT. Tijd voor een dagje schoolbank. Tekst en foto’s Barend Luiting erwijl de zaal bij Aircotechniek Groningen – kortweg toevallig óók ATG, net als het organiserende opleidingsinstituut – langzaam volloopt, dwaalt de blik af naar de opgestelde apparatuur. De aircobokken zijn oude bekenden, speciaal voor trainingsdoeleinden gebouwd door TTE en nog steeds voldoen ze aan de huidige eisen. We zien echter geen aircoserviceapparatuur zoals we die gewend zijn geraakt in het autobedrijf. Trainer Maurice van der Loop legt uit: “We maken gebruik van de middelen die nodig zijn binnen de nieuwe normen. Helaas is het examen anno 2010 vanuit de regelgeving niet meer zo op de autobranche gericht.” Iets wat we na afloop ook beluisteren bij de deelnemers. Na jaren van STEK

T

ASM03-p26.indd 26

wordt het eigenlijk als een devaluatie van het examen beschouwd. De bijgewoonde training Terugwinnen Mobiele Airco’s probeert het beste van beide werelden te zijn. Vanzelfsprekend is de regelgeving die per 1 juli van kracht zal zijn, leidend maar waar mogelijk maakt Van der Loop altijd de vertaling naar de praktijk. Een belangrijk deel van de training gaat in op meten en rekenen. Hoeveel gram zit er in de installatie, in de koudemiddelcilinder en hoeveel gram koudemiddel kan er nog bij in de cilinder? TERUGWINNING Met name het hoofdstuk Terugwinning krijgt veel aandacht in de nieuwe regelgeving omdat het hier milieuzorg betreft. Als het

gaat om aircoservice in het autobedrijf is het een fractie van de uit te voeren werkzaamheden. Zo is voor het nieuwe examen een terugwinapparaat gebruikt en geen volautomatisch aircostation zoals we dat normaliter in het autobedrijf hebben staan. Een blik op de aanstaande toekomst komt aan bod in het kader van de aircotheorie. Waarom gebruiken we ook al weer geen R12 meer? Wat is het verschil tussen de op komst zijnde systemen op CO2-basis en die op R1234YF-basis? Waarom blijven we eigenlijk geen R134A gebruiken, waarmee iedereen veel ervaring heeft opgebouwd? De korte samenvatting luidt milieunormering maar zoals met veel politiek en regelgeving het geval is kunnen er boekenkasten vol geschreven worden alleen over de uitleg daarvan. ❮

07-05-10 14:12


De 2-plaats Digi+ remmentestbank

✔ Hoogste AREXkwaliteitseisen ✔ 5 jaar garantie ✔ Lange levensduur ✔ Snelle APK-test ✔ Lage investering ✔ Eenvoudig te installeren ✔ Energiebesparend G=få=îÉêÖÉäáàâáåÖ=ãÉí=ÉÉå= ëí~åÇ~~êÇ=êçääÉåíÉëíÄ~åâ

Gun jezelf het beste! d~åëççêÇ=T~I=ONSR=_^==iáëëÉêÄêçÉâ qÉäW=MOROJQNVNRN

Vol gas vooruit met de AD Autobedrijf Formule! Het rendement op de werkplaatsomzet wordt steeds belangrijker. Dat vraagt om professionele service door vakmensen, kennis van de laatste technieken en een moderne, goed geoutilleerde werkplaats. Maar óók om uitgekiend inkopen, directe beschikking over producten en doelgerichte promotionele activiteiten. De circa 130 AD Autobedrijven hebben op deze gebieden een duidelijke voorsprong. Ze zijn geheel zelfstandig, maar profiteren optimaal van de voordelen die AD Nederland hen biedt. Zoals een brede marktkennis, directe toegang tot vrijwel alle A-merkfabrikanten, effectieve verkoopondersteuning en een scherp inkoopbeleid. Wilt u met uw autobedrijf de vruchten plukken van samenwerking met behoud van zelfstandigheid? Kies dan voor de AD Autobedrijf formule. Meer informatie vindt u op www.adautobedrijf.nl. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Nico Treur, formulemanager AD Nederland, telefoon 0162 497 497.

AD Nederland B.V. Postbus 301, 4900 AH Oosterhout | Telefoon: 0162 497 497 | www.autodistribution.nl

ASM03-p27.indd 27

UW AUTO WEET WAAROM!

07-05-10 14:12


28 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Lichtinnovaties Hella ve Theatergangers zijn bekend met het fenomeen volgspot. Het toneel is donker en de cabaretier wordt door een spot gevolgd over het toneel. Hella doet het omgekeerde. Je rijdt met grootlicht, en de auto‘s voor je blijven in de schaduw. Tekst Barend Luiting oewel de theoretische uitleg vooraf helder is en gepaard gaat met duidelijke beelden, blijft de twijfel knagen bij het aanwezige journaille. Klinkt goed, maar toch even zelf zien… Dus is het wachten op het moment waarop de Aarde het rondje om de zon verder voltooit en het duister eenmaal nadrukkelijk aanwezig is. Eenmaal zover, schuift een W211 E-klasse in beeld waarbij het hellende front gemaskeerd wordt door een breed stalen hekwerk met het nodige aan lichtarmaturen. Het prototype mag dan alle benodigde ontheffingen hebben om te testen op de openbare weg in de nabije omgeving van thuisbasis Lippstadt, desondanks wordt het regelmatig staande gehouden voor controle. Dat is ons tijdens onze rit bespaard gebleven, maar de beloften over de werking van het systeem zijn stuk voor stuk nagekomen.

H

BEBOUWDE KOM We beginnen de tocht in de bebouwde kom en daar is het in Duitsland verboden om met

ASM03-p28-29.indd 28

grootlicht te rijden, iets wat in Nederland wel mag. Het systeem registreert netjes dat we in de bebouwde kom zijn en komt dus niet verder dan dimlicht. Eenmaal de bebouwde kom uitgereden zien we de bomen in de xenon lichtbundel steeds langer worden. De lichtbundel bestrijkt steeds een breed en hoog vlak, totdat er een auto voor ons opdoemt. Als de auto binnen een straal van 800 tot 1200 meter komt, verdwijnt een deel van de grootlichtbundel op die plaats. Ondertussen leggen we een bochtig parcours af en de positie van het dimlichtdeel verplaatst zich al naar gelang de positie van de voorligger verandert. BIJGELICHT De auto voor ons zou in theorie het idee kunnen krijgen dat deze wordt ‘ingehaald’ door de grootlichtbundel van de achteropkomende auto. Met andere woorden: zijn dimlicht wordt tijdelijk extra bijgelicht, zonder dat de bestuurder verblind wordt. Praktijkervaring van Hella wijst uit dat de gemiddelde bestuurder zich hier niet van bewust is.

In dit voorbeeld hebben we het alleen nog gehad over de voorliggers maar ook bij tegenliggers werkt het systeem op deze manier. Waar de tegenligger zich bevindt is dimlicht aanwezig, al het overige krijgt grootlicht. Sterker nog, volgens Hella is de ‘gewone’ dimlichtbundel zelfs minder vervelend voor tegemoetkomend verkeer dan regulier dimlicht. Dit heeft alles te maken met de vormgeving van beide bundels. HELLINGSPERCENTAGE Een normaal dimlichtpatroon kent een horizontaal deel met halverwege een hoek van 15 graden. Die hoek omhoog ontbreekt in Hella’s ontwikkeling wat het lichtbeeld voor tegenliggers rustiger maakt. Is het dan perfect en is verblinding passé? Nee, maar dat kan ook niet. Smalle verkeersdeelnemers zijn een zorg. Een tegemoetkomende motor wordt wel gespot maar eentje die voor je rijdt op dezelfde rijstrook is lastig, om over fietsers maar te zwijgen. Bepaalde hellingspercentages (denk aan verkeersdrempels) zullen voor verblinding blijven zorgen.

07-05-10 14:13


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

29

We kennen al jaren projectorkoplampen. Denkend aan de oude diaprojector is het werkingsprincipe van dit antiverblindingssysteem voor xenon grootlicht snel te begrijpen: door een klein vlak voor de lens te schuiven ontstaat een ander lichtbeeld. Hella gebruikt hiervoor een roterende trommel.

LED Audi heeft met de A8 de primeur van een volledige LED-koplamp met AFS functionaliteit. Ten opzichte van 2008, toen de Cadillac Escalade als eerste een volledige LED-koplamp kreeg, is er veel gebeurd. De lichtkwaliteit en -distributie zijn bijvoorbeeld fors verbeterd. Met het oog op de aftermarket: het is bij wet geregeld dat een koplampunit niet uit een onlosmakelijk geheel mag bestaan, delen moeten vervangen kunnen worden. Bij deze A8-koplampunit is onder meer de gebogen LED-balk vervangbaar. Vooralsnog kunnen de LED’s zelf niet afzonderlijk worden vervangen, maar het is de verwachting dat dit snel komt. Overigens: de brandduur van LED’s overschrijdt met tien- tot twintigduizend uur de gemiddelde gebruiksduur van een auto ruimschoots. Vervanging gebeurt dus bijvoorbeeld bij ‘lichte’ schade waarbij de plastic cover weer is teruggesprongen in zijn oorspronkelijke vorm maar de LED’s erachter zijn beschadigd. Volgens Hella duurt het nog wel een jaar of tien voordat halogeenverlichting in de eerste montage uitgefaseerd raakt. Wel zie je nu al dat ook de instapmodellen in hogere segmenten standaard xenon gemonteerd krijgen en dat halogeen zelfs geen optie meer is.

vermijden hinder Op zich heeft Hella wel een deelantwoord. Om dat te begrijpen eerst een blik op de jongeste E-klasse, de W212. De lichtbundel kan op dat model variëren tussen de 65 meter van dimlicht en 250 meter. Het 2010-model van de Audi A8 voegt letterlijk aan die functie nog een dimensie toe: de hoogte. Stel dat de weg omhoog buigt. De auto die dan voor je rijdt zal minder snel door je verblind worden dan wanneer deze op een rechte weg op dezelfde afstand voor je rijdt. De lichtbundel mag dan best wat hoger schijnen en doet dat dus ook. ❮

Volkswagen heeft de primeur met het grootlicht zonder verblinding, wat zij zelf ADB noemen. Hella levert alleen de koplamp en de rest van het systeem is een lappendeken van andere leveranciers. Het W211 prototype waarmee we zelf de effecten konden ervaren bestond alleen uit Hella-componenten, dus inclusief de camera achter de voorruit, de beeldprocessor en de sturende logaritmes.

ASM03-p28-29.indd 29

07-05-10 14:13


t Meer dan 50.000 onderdelen op voorraad t Dagelijkse zending vanuit eigen inkoopkantoor in Dallas (USA) garandeert 48-uurs levering t Vakbekwame productspecialisten die uw taal spreken t Sterke, betrouwbare merken! Partscenter Holland, Waalhaven ZZ 6, 3088 HH Rotterdam Telefoon 010 - 428 63 00. www.pch.nl

Training Terugwinnen Mobiele Airco’s Goedkoopste in Nederland!! € 185,- training (incl. e-learning ) € 199,- wettelijk examen

M Meld u nu aan op ww.atg.nl nl voor de training “Terugwinnen Mobiele Airco’s” met de promocode “05ASM” en maak kans op een retro koelbox van Redkey®. m D Deze actie loopt tot 18 juni 2010.

ASM03-p30-33.indd 30

www.atg.nl

07-05-10 14:03


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

31

Een vijfje.

Op een schaal van vijf. Weinig auto’s hebben het in zich alles te zijn voor iedereen. De nieuwe generatie 5-serie komt niet alleen een heel eind in zijn segment maar vormt bovendien het zichtbare einde van een tijdperk. Tekst Barend Luiting

ij het debuut van BMW’s E60, de vorige en vijfde generatie van de 5-serie stond de automobiele wereld op zijn kop. Fronsende koplampen met eyeliner, een kofferdeksel nadrukkelijk op de auto in plaats van netjes geïntegreerd in het ontwerp en een flankontwerp dat eerder massief dan slank oogt. Een wereld van verschil met zijn voorganger en dus een stap die van lef getuigt. Zie het als het verschijnen van de eerste Ford Sierra, bijna dertig jaar terug alweer. Na de massale schokgolf en een koperskring die nog niet durft toe te geven, valt het kwartje ineens en stromen de aantallen de markt in. Kijk nu naar een E60 en je vraagt je af waar het allemaal om ging. Controversieel ontwerp, hoezo? Aartsrivaal Mercedes was op dat moment juist behoudend in zijn styling van de W211 en dat is tekenend voor de onderlinge band. Het lijken wel communicerende

B

ASM03-p30-33.indd 31

vaten: zodra de een doorslaat in de vormgeving, biedt de ander relatieve rust en saaiheid (SLK versus Z4 is ook zo’n sprekend voorbeeld). Persoonlijk vind ik W212, de nieuwe E-klasse, nu juist een barokke verschijning met zijn geprononceerde achterschermen. Wat doet BMW? Die komt met tijdloze elegantie. Dit laat onverlet dat beide aartsrivalen ieder een nogal strak afgebakend rijderspubliek trekken… SNOEPWINKEL De gekozen lijnvoering zorgt niet alleen voor het nodige familiegezicht, maar doet bovendien sterk denken aan dat van de 17 centimeter langere 7-serie. De F10 deelt de basisarchitectuur met die 7-serie, de F01. Sterker nog, F10 deelt veel met de grotere en oudere broer. Het drietal 5, 5 GT en 7 rolt bovendien van dezelfde productielijn in Dingolfing. Dit alles resulteert tot een ervaring

die ik niet anders kan samenvatten dan met ‘kind in de snoepwinkel’. De optielijst telt namelijk een flink aantal goodies dat voor het eerst leverbaar was op de 7 en nu via de 5 langzaam nederdaalt op lagere/kleinere/goedkopere segmenten. Wat te kiezen? Een achttraps automaat genaamd Steptronic? Adaptive drive ofwel een onderstel dat niet alleen geheel naar smaak is af te stellen is maar bovendien geheel uniek de binnenste wielen in een bocht anders kan dempen dan de buitenste wielen. Of toch maar Surround View? Dit systeem heeft niet alleen een achteruitrijcamera maar bovendien camera’s onder de buitenspiegels die tezamen een compleet beeld (van boven af) geven van de positie van de auto op de weg en ten opzichte van eventuele opstakels. Night vision, grootlichtassistentie, actieve cruise control, we kunnen nog wel even doorgaan.

07-05-10 13:22


:DDU'H1DWLRQDOH6ORRSUHJHOLQJVWRSWJDDW$51YHUGHU +HWDIJHORSHQMDDU]LMQUXLPDXWR¶VLQJHOHYHUGGLH LQDDQPHUNLQJNZDPHQYRRU'H1DWLRQDOH6ORRSUHJHOLQJ $OGLHDXWR¶V]LMQYHUDQWZRRUGHQGXXU]DDPJHUHF\FOHG RQGHUGHUHJLHYDQ$511HWDOVGLHDQGHUHUXLP VORRSDXWR¶V 9DQ HONH DXWR NULMJW QX DO HHQ QLHXZ OHYHQ 0DDU GDDUELM EOLMIW KHW QLHW $51 ZHUNW KDUG RP GDWSHUFHQWDJHYHUGHUWHODWHQVWLMJHQGRRUGHRSHQLQJ

YDQHHQIRQNHOQLHXZHIDEULHNLQ7LHOZDDUPHHXLWHLQGHOLMN UHF\FOLQJPRHWZRUGHQEHKDDOG(QGRRUDFWLHIPHH WHKHOSHQDDQKHWRQWZLNNHOHQYDQPHWKRGHQRPVWUDNV HOHNWULVFKH YRHUWXLJHQ WH UHF\FOHQ $51 UHF\FOHW RRN JUDDJ KHW WKHPD YDQ 'H 1DWLRQDOH 6ORRSUHJHOLQJ ZDW LQOHYHUHQDOQLHWRSOHYHUW0HHUZHWHQ"'RZQORDGJUDWLV KHW$51PDJD]LQHµ¶YLDZZZDUQQO

ZDWLQOHYHUHQDOQLHWRSOHYHUW

ASM03-p30-33.indd 32

07-05-10 13:23


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

TECHNISCH HOOGSTANDJE Dat doen we niet en ons testexemplaar is zeker geen kale auto, maar veel van de primeurs uit de 7- serie ontbreken. Geen Surround View, geen adaptief onderstel, geen sturende achterwielen. Wat dan wel? Een 530dA High Executive met Blue Performance waardoor de auto al voldoet aan de Euro 6 regelgeving van 2014. De basisprijs van bijna 63 mille loopt zo snel richting de 85 mille maar het kan maar zo tien, vijftien mille meer worden. De nieuwe drieliter zescilinder die het hart vormt is een technisch hoogstandje dat op zich al een biografie verdient.. In dit kader volstaan wee maar even met te vermelelden dat het blok kleiner, ner, lichter en potenter werd. rd. Het machtige koppel van 540 40 Nm is vanaf zo’n 1.700 toeren beschikbaar totdat de toerennaald de 3 aantikt. Het vermogen piekt bij vierduizend toeren op 180 kW. In combinatie met de genoemde achttraps

automaat levert dit het beste van beide werelden. Zo is ons testverbruik uitgekomen op 14,5 liter per honderd kilometer, en 1 op 16 is ook mogelijk. In de praktijk halen downsized motoren dit niet eens in lichtere auto’s en deze 530dA schiet aardig op naar de 1800 kilo kentekengewicht. De op onze snelwegen toegestane snelheden leiden tot een toerenteller die niet ver boven stationair uitkomt met als gevolg een rustgevende stilte voor de inzittenden. (rond de 62 dBa). STUREN Het blijft natuurlijk H eeen BMW. Wie het gas opentrekt, hoort een o robuust doch beschaafd ro gekeelde zespitter die uitgek nodigt om de snelwegen te laten voor wat ze zijn en liever de kronkels zoeken. Zeker om omdat we geen adaptief op te zoeken onderstel hebben en geen Active Front Steering voel je dan wel dat je een gevecht aangaat met de achttienhonderd kilo’s. Het wordt echter nooit kwalijk. Ook zonder de extra

33

directe besturing stuurt de 5 scherp. Je neemt een rotonde rechtdoor bijvoorbeeld zonder de handen van ‘tien voor twee’ te hoeven halen. Een halve stuuruitslag is voldoende. Een rijdersauto dus, maar de passagiers hebben evenmin te klagen. In dit segment heeft BMW met 2,97 m de grootste wielbasis en dat merk je aan de binnenruimte. Politici en notabelen kunnen met een gerust hart downsizen en de achterbank van hun 7 inruilen voor die van deze 5. Kun je bij een adaptief onderstel nog kiezen voor de comfortstand, in de door ons gereden versie moet je het maar met de fabrieksafstelling doen. Geen straf hoor al zullen er zeker mensen zijn die de reactie op korte oneffenheden zoals langsrichels stoterig vinden. Doorsnee gebruikers kunnen er prima mee uit de voeten. Uiteindelijk is er maar een samenvatting mogelijk: de Beiers hebben het weer voor elkaar. De nieuwe 5 is wederom de maatstaf in zijn klasse. Op een schaal van vijf punten krijgt hij er bijna 5. Honderd procent wordt het nooit, maar geen van de schaarse minpuntjes vormt een geldig excuus om deze auto te laten staan. ❮

advertentie

Accu z A An Tel: (071) 512 05 00

ASM03-p30-33.indd 33

Tel: (075) 616 53 24

07-05-10 14:03


Valvoline presenteert: Frisse wind door de airco Last van vieze geurtjes in het interieur? Geef het aircosysteem dan een opfrisbeurt met Valvoline’s VPS Airconditioner Odor Treatment. Het is dagelijkse werkplaatspraktijk: er staat een auto op de brug

Hoe werkt het?

met een airconditioning die in het interieur een vieze, muffe geur

Zet het airconditioningsysteem aan en zet de ventilator op de

verspreidt. Het is niet uitzonderlijk en komt voor bij vele airco’s.

hoogste stand. Spuit vervolgens de volledige inhoud van de VPS

De reden hiervoor is dat bacteriën, schimmels, stof, pollen, nico-

Airco Odor Treatment in het ventilatie-inlaatkanaal van de auto.

tine en andere vervuilingen zich in het systeem ophopen. Vooral

Deze bevindt zich onder de voorruit aan de buitenzijde van de

de verdamper is een plek waar micro-organismen het naar hun

auto. Eén behandeling is voldoende en duurt nog geen vijf minu-

zin hebben. Het vuil dat op de vochtige en vervuilde verdamper

ten. Ventileer de auto ruimschoots, voordat u deze weer gebruikt.

neerslaat, is een goede voedingsbodem voor de groei van bacteriën en andere micro-organismen. Dit kan, naast een vieze luccht, ook branderige ogen of verkoudheid tot gevolg hebben. Mense en met gevoelige luchtwegen kunnen allergische problemen krijge en. Genoeg redenen om deze vervuiling grondig aan te pakken.

Frisse en neutrale lucht in het interieur

Geuren en schimmels verwijderen De oorzaak van onaangename geuren in een auto zijn zeer divers. Naast vervuiling in het aircosysteem zijn tabaksgeur en n hondenluchtjes vaak de oorzaak van onaangename, vieze geu uren in een auto. Terwijl een fris ruikende auto nu juist zo belangrijk k is tijdens het rijden.

Tijd voor een grondige opfrisbeurt

Het geheim Het geheim van het Valvoline-product schuilt in het gegeven dat VPS Airco Odor Treatment de oorzaak van onaangename geuren aanpakt. Het reinigingsproduct rekent meteen af met mot, meeldauw en schimmelgroei op de ventilator van het aircosysteem.

Frisse lucht heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het

VPS Airco Odor Treatment begint haar werking als een aange-

rijgedrag en vermindert bijvoorbeeld hoofdpijnklachten die het

name geurverfrisser. De aangename geur neutraliseert direct de

gevolg zijn van onaangename geuren. Tijd voor een opfrisbeurt

vieze geuren, terwijl ondertussen de schimmelafbraak in werking

dus. Om een einde te maken aan de onaangename lucht in het

treedt. De geparfumeerde lucht van de verfrisser zakt binnen 24

interieur van een auto, heeft Valvoline de VPS Airconditioner Odor

uur langzaam weg. Wat achterblijft is een langdurige frisse en

Treatment gelanceerd. De vernieuwde formule van het reinigings-

neutrale geur in de auto. Met Valvoline’s nieuwe VPS Airco Odor

product wordt geleverd in een handige ‘one-service-solution’-

Treatment bereik je met een minimale inspanning een maximaal

verpakking van 125 ml, voldoende voor één behandeling.

resultaat.

ASM03-p34-35.indd 34

07-05-10 13:42


De voordelen van Valvoline VPS Airco Odor Treatment

De voordelen voor het autobedrijf

• Verwijdert en breekt onaangename geuren af. • Verwijdert onder meer mot, meeldauw en schimmel. • Verfrist de geur in auto’s, maar ook in boten, vlieg tuigen, huizen en kantoren • Voorkomt de opbouw van stank veroorzaken de bacteriën. • Laat een veilig en geurloos airconditioningsysteem achter.

• • • • • •

ASM03-p34-35.indd 35

Eenvoudige productapplicatie. Eén spuitbus per behandeling. Klant merkt meteen het verschil. Eenvoudig te berekenen product. Hoge winstmarge. Uitstekende combinatiemogelijkheden van dit product met bijvoorbeeld de reguliere ‘airco check’ of de ‘voorjaar/zomerinspectie’.

07-05-10 13:42


36 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Inter-Sprint investeert i Tussen 2000 en 2010 verviervoudigde in aantallen banden de afzet van Inter-Sprint. Zowel de thuismarkt als de export droegen hier positief aan bij. Manager Wim Zoet wil deze stijgende lijn wel vasthouden. Tekst Jos Veldhuisen

at Intersprint na deze flinke groeifase nog verdere groei voorziet, mag blijken uit de 100.000 m2 tellende nieuwe magazijnen die recent in Moerdijk zijn opgeleverd. De bandenvervangingsmarkt deed het ook in het automobiele crisisjaar 2009 erg goed. Dat resulteerde bij Intersprint in dubbele groeicijfers. En die trend zet in het eerste kwartaal 2010 door. Groeicijfers die niet alleen op internationale schaal, maar ook in Nederland worden waargemaakt. “Tien jaar geleden waren we blij als een automaterialengrossier ons wist te vinden om zijn banden te bestellen. De grossier was blij, omdat wij snel aan de vraag konden voldoen. Dat proces en die samenwerking is een stuk professioneler geworden. Inmiddels zijn vele grossiers echte bandengrossiers geworden. Dat heeft er toe geleid dat universele autobedrijven en zeker ook merkdealers hun marktaandeel op de bandenvervangingsmarkt hebben kunnen versterken”, opent Wim Zoet ons gesprek.

D Wim Zoet: “We kunnen in bepaalde regio’s spelen met onze merken om zo een bepaalde afnemer een exclusiviteit te bieden met merken als Meteor, Viking of Tyfoon.”

Blik op het Oosten Wim Zoet denkt dat mede door de input van Westerse fabrikanten de kwaliteit in China zal gaan stijgen. “Men leert langzamerhand dat het kwaliteitsniveau omhoog moet wil men succesvol exporteren. Anderzijds zijn er zeker fabrikanten die al een goede kwaliteit leveren. Hun exportinspanningen staan momenteel op een laag pitje want de thuismarkt groeit explosief. Ook de transportkosten vanuit China stijgen sterk. Over vijf jaar zullen de fabrikanten uit China hun positie ongetwijfeld hebben versterkt. En wat betreft India, daar zie ik dat er wel potentie is – ook kwalitatief – om een marktpositie in het Westen op te bouwen, maar de managementstijl van Indiaase bedrijven sluit nog niet zo goed aan bij de manier waarop we in met name Europa zaken doen.”

ASM03-p36-37.indd 36

COMPLEXERE MAATVOERINGEN Inter-Sprint bereikt dit door in te spelen op de mentaliteitsverandering die de afgelopen jaren bij automaterialengrossiers is ontstaan. “Omdat de groei voor grossiers mede afhankelijk is van de positie van het universele autobedrijf, brachten we die relatie in kaart. We zagen dat er door beide partijen slechts mondjesmaat werd ingespeeld op de vraag naar banden. Steeds meer consumenten gingen naar fitters en autoserviceketens. Zowel grossier als autobedrijf kon in onze ogen echter een grotere prestatie leveren. De grossier kan ook met zijn bandenvoorraad een strategische leveranciersrol voor het autobedrijf gaan spelen. Het autobedrijf kan vandaag de dag op iedere vraag een direct

antwoord geven. De klant hoeft de werkplaats niet uit zonder nieuwe banden.” “De diversiteit wat betreft merken, typen en maten banden is tegenwoordig erg groot. De werkplaatsklant is daarnaast op zoek naar een goed advies. Die complexiteit leidde voorheen makkelijk tot oncontroleerbare voorraden bij de grossier. Met de ervaring en het marktinzicht van Intersprint, zijn we in staat de bij grossiers aanwezige voorraden beter te balanceren en op de dagelijkse praktijk te focussen. De cijfers bewijzen dat dit een meeromzet oplevert voor zowel het autobedrijf, voor automaterialengrossiers als ook voor onze eigen organisatie.” MEER ONLINE BUSINESS “In volgorde qua volume bestaat onze top zeven uit Michelin, Viking, Continental, Tyfoon, Meteor, Vredestein en Pirelli. Drie eigen merken in de hoogste regionen. Dat is mede het gevolg van onze hiervoor al genoemde grossierspolitiek. In regio’s kunnen we met onze merken spelen door een bepaalde afnemer exclusiviteit te bieden met merken als Meteor, Viking of Tyfoon.” Gedrevenheid is volgens Zoet een belangrijke succesfactor. “Medewerkers zijn betrokken bij de onderneming. Er is een goede relatie tussen medewerkers onderling en met afnemers in binnen- en buitenland. Medewerkers staan ook voor elkaar klaar. We kregen onlangs een hele grote order van een Finse klant en die moest dezelfde dag de deur uit. Aan het einde van de werkdag ging de hele verkoopafdeling het magazijn in om mee te helpen zodat de order volgens afspraak ook die dag de deur uit kon. We hoefden dat niet te vragen, het gebeurt gewoon. Dat is de teamspirit die hier heerst.” Om de gedrevenheid van InterSprint over te brengen op de klanten komt het bedrijf veel

07-05-10 13:42


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

37

t in groeiscenario ‘De komende maanden dreigt een zomerbandentekort omdat fabrikanten hun productiecapaciteit niet hebben aangepast aan de stijgende oe-vraag’ Wim Zoet, Inter-Sprint bij de klant over de vloer. “Onze business wordt steeds meer een online business. Dan dreigen relaties onpersoonlijker te worden. Je moet de samenwerking dus niet alleen digitaal invullen, maar ook door in gesprek te blijven met afnemers. Onze medewerkers hebben dat goed door en dat betekent hechte relaties met klanten en dus een bepaalde loyaliteit aan Inter-Sprint en de merken die we voeren.” VISSERSLATIJN “Een medewerker die weet wat er in de markt speelt, zowel in algemene zin als op klantniveau, hoef je wat de business betreft niet te sturen. Die moet je alleen blijven stimuleren om de relatie met de klant op peil te houden. Ik hou van sturen op gevoel, maar wel altijd onderbouwd met cijfers. We slaan niet zo met onze vuist op tafel, maar sturen op kennis van zaken. Verder hou ik wel van mijn

eigen positieve vorm van visserslatijn. Ik ben een creatieve en pro-actieve visser. Wij helpen onze klanten met het vissen naar opdrachten uit de markt. We zorgen voor het juiste aas en leren klanten de bewegingen van de dobber in te schatten. Je moet op het juiste moment weten aan te slaan en op te halen. Daar zijn we in de loop der jaren best goed in geworden.” TEKORT DREIGT Behalve op de thuismarkt Nederland heeft Intersprint middels haar partners ook een sterke positie in Duitsland, Spanje, Portugal en Scandinavië. “In bepaalde markten neemt het gebruik van internet toe om zo bandenprijzen te vergelijken en het aanbod transparanter te maken, ook richting eindconsument. Daar hebben dan vooral de retailers last van, anderzijds kun je er natuurlijk ook je voordeel mee doen. Je zult alert

moeten zijn op de potentiële verschuivingen in de markt die door deze ontwikkeling worden gestimuleerd.” Veel bandenfabrikanten hebben in 2009 de productiecapaciteit teruggebracht om het dalende orderniveau van de in crisis verkerende autofabrikanten op te vangen. “Nu die oe-vraag weer aantrekt en daarnaast diverse bandenfabrikanten al weer hun winterbandenproductie voorbereiden, kunnen we de komende maanden weleens een gebrek aan zomerbanden tegemoet zien. Dat kan hier en daar zelfs een opwaartse druk op de prijzen in de vervangingsmarkt betekenen ben ik bang. Er dreigt in bepaalde segmenten en bij bepaalde merken een tekort aan zomerbanden te ontstaan. Dat kan de komende maanden al gebeuren. Als vraag en aanbod tenminste goed in evenwicht kunnen blijven, verwacht ik een goed zomerbandenseizoen.” ❮

Bandenlogistiek In het nieuwe magazijncomplex van Inter-Sprint in Moerdijk liggen ongeveer 1,4 miljoen banden op voorraad. Om competitieve reden wil Wim Zoet de totale omzet niet kwijt, maar om alle banden tijdig bij de klanten te krijgen heeft de groep 55 trekkende eenheden en 120 trailers tot haar beschikking. De trailers zijn altijd herkenbaar aan de speciale gele kleur en aan de logo’s van Inter-Sprint, dan wel Viking, Tyfoon of Pirelli. Binnenkort wordt voor dit wagenpark een geheel nieuwe interne werkplaats opgeleverd. Overigens worden de voormalige Inter-Sprint-magazijnen in Heinenoord omgebouwd tot bandenhotel waar winter- dan wel zomerbandensets voor klanten kunnen worden opgeslagen. Een service die veel banden- en automaterialengrossiers verwelkomen, zeker nu het afgelopen winterseizoen de verkoop van winterbanden explosief is gestegen.

ASM03-p36-37.indd 37

07-05-10 13:42


AEZ WHEELS DESIGN AND QUALITY IN PERFECTION

NEW

NEW

AIRBLADE 7,5 x 16 8,0 x 17

YACHT

WITH REAL CARBON INLAY

8,0 x 18

6,5 x 15 7,0 x 16 7,5 x 17

ASM03-p38.indd 38

07-05-10 13:43


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

39

Grossiersbalie blijft onmisbaar De Rotterdamse automaterialengrossier Kilinçlar is gestart met een grossiersfranchise. De groep zoekt de komende tijd de groei vooral in die richting. Onlangs opende de eerste grossiersfranchise in Vlaardingen en dat zal niet de laatste zijn. Tekst Jos Veldhuisen Kilinçlar is lid van de A1-groep, een samenwerkingsverband van hoofdzakelijk Turkse grossiers in automaterialen. Tot voor kort waren dat vijf ondernemers met in totaal tien vestigingen en een omzet van ruim 26 miljoen euro. “Om ons samenwerkingsverband te versterken en uit te bouwen, zijn we op zoek naar grossiers die zich willen aansluiten. Daarnaast hebben wij als Kilinçlar een franchiseconcept voor grossiers ontwikkeld om de groei verder te stimuleren”, opent franchisemanager Yildirim Ertuˇ grul ons gesprek. BEHOUDEND Er zijn nu vijf Kilinçlar-vestigingen, waarvan vier in eigen beheer. De komende maanden komen daar, naast de nu geopende eerste franchise in Vlaardingen nog twee franchisefilialen bij. “We zijn erg behoudend met onze groeiplannen. Ten eerste willen we niet te snel beslissen over een nieuwe locatie. We kunnen ons namelijk niet veroorloven dat een vestiging een jaar na de start weer moet sluiten. Alles moet vooraf in orde zijn. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een potentiële franchisenemer over voldoende eigen kapitaal dient te beschikken. Op die basis investeren wij dan wel mee. Verder moet onze bank het businessplan van de franchisenemer goedkeuren en we willen dat de leveranciers er achter staan. We voeren nu gesprekken met meerdere serieuze kandidaten, maar de meesten beschikken nog over onvoldoende eigen middelen. Een franchisenemer hoeft overigens geen jaar- of omzetvergoeding te betalen. Het uitdragen van de naam Kilinçlar en het aanhouden van onze inkoopregels zijn de belangrijkste richtlijnen. Ik schat overigens in dat we binnen vijf jaar een tiental franchisenemers zullen hebben, maar dat is geen harde doelstelling.

ASM03-p39.indd 39

Liever zes goed draaiende vestigingen dan tien die maar voor tachtig procent presteren.” ERVARINGEN “In onze cultuur is elkaar zien en direct aan kunnen spreken erg belangrijk. Veel autobedrijven van allochtone afkomst zoeken het fysieke contact. Ze willen weten door wie ze aan de telefoon worden geholpen. Zo wordt een vertrouwensband opgebouwd. Het is belangrijk dat het zakelijke vertrouwen een gezicht heeft. Verder hebben onze klanten vaak behoefte aan een praatje. Juist omdat ze relatief lange werkdagen hebben, is die behoefte groot. Bij de thee of de koffie worden zakelijke ervaringen en familiale zaken uitgewisseld. En opvallend genoeg zie je dat Nederlandse garagehouders die zaken doen met ons, daar weer in mee gaan. Aan onze balies zie je regelmatig tien tot vijftien man staan. Mede daarom ook dat digitale bestelsystemen bij ons nog wel even op zich laten wachten. We hebben het wel geprobeerd, maar zelfs met een extra korting trekken we ze niet over de streep. De balie blijft onmisbaar.”

Volgens de Raad voor Verkeer en Waterstaat, zal de komende dertig jaar het autobezit in ons land verder toenemen. In 2040 piekt volgens de berekeningen namelijk onze bevolking. Nu telt ons land ongeveer 16,6 miljoen inwoners. In 2040 zullen dat er volgens verwachting 17,7 miljoen zijn, waarvan 2,8-3 miljoen van niet-Westerse allochtone afkomst. Een toename van ongeveer 1 miljoen. Juist deze doelgroep hecht erg aan autobezit. Zowel autobedrijven als automaterialengrossiers kunnen hier, mits zij de doelgroep aanspreken, van profiteren.

de auto als het autobedrijf iets nodig heeft. Je ziet dat we dan steeds vaker het voordeel van de twijfel krijgen. En als een vestiging langer bestaat zie je dat autobedrijven steeds meer vaste klant worden.”

BAKKERIJ-EFFECT Yildirim Ertuˇgrul: “Over 15 jaar zijn er wellicht UNDERDOG meer allochtone dan Nederlandse grossiers. “Onze allochtone afkomst geeft ons vaak Ik noem dat het bakkerij-effect. Er zijn diverse een underdog positie. Omdat we snelheid van bedrijfstakken in het MKB waar – net zoals leveren hoog in het vaandel hebben staan bij bakkerijen – de allochtone ondernemer en bovendien grote voorraden aanhouden, zijn kansen onderkent. Denk aan groentewordt een klant direct geholpen winkels, slagers en automaterialengrossiers. als er iets wordt besteld. Dat komt vaak omdat wij veel energie in een We hebben geen vaste eigen bedrijf steken. We werken regelmatig routes maar stappen zeven dagen per week en 70 uur per week is op de brommer of in eerder regelmaat dan uitzondering. Je ziet dat jongere generaties Nederlandse ondernemers die drive niet meer hebben. En heel Yildirim Ertuˇ grul, belangrijk, ik verfranchisemanager Kilinçlar wacht dat marges onder druk komen. Niet zo zeer omdat er met prijzen wordt gestunt, maar omdat kosten toenemen en de prijzen niet altijd mee kunnen stijgen.” ❮

‘Het is belangrijk dat zakelijk vertrouwen een gezicht heeft’

07-05-10 13:43


40 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Huiskes-Kokkeler omarmt collega autobedrijven De aanleiding om af te reizen naar Enschede is een simpele: een omvangrijk nieuwbouwproject van een dealergroep met een stevige stempel op de Twentse regio. Eenmaal in gesprek blijkt het slechts het topje van de ijsberg te zijn. Tekst en foto’s Barend Luiting

ftersalesmanager Martin Kaspers begint het gesprek met een kleine verontschuldiging. Zijn dienstverband is in december vorig jaar begonnen en de nieuwbouw opende januari dit jaar. “Met de nieuwbouw zelf heb ik dus geen bemoeienis gehad.” Als afgestudeerd HTS-er Autotechniek kent hij niet alleen de technische principes maar na bijna tien jaar op diverse posities te hebben gezeten binnen Pon Automotive Retail is Kaspers gepokt en gemazeld binnen de VW Groep. Net als de huidige eigenaren van Huiskes-Kokkeler (het was eigendom van Pon Retail, BL) Wim van der Straaten en Jan Koopman. Huiskes-Kokkeler is binnen het Nederlandse dealernetwerk van de Volkswagen Groep niet uniek als het gaat om nieuwbouw. Er zijn momenteel veel projecten gaande en Kaspers heeft er wel een verklaring voor. “Door het vervallen van de Audi-dealercontracten twee jaar terug is een situatie ontstaan waarbij

A

nieuwe normen gesteld konden worden. Voor ons betekende dat bijvoorbeeld dat we met ingang van juni op de vestigingen Haaksbergen en Oldenzaal geen Audi aftersales meer aanbieden.” CREATIEVE OPLOSSINGEN Het is natuurlijk de vraag hoe de Audi-rijder hierop gaat reageren. “Inderdaad bestaat de kans dat we de universele bedrijven in de regio versterken omdat een klant met een Audi liever niet wil omrijden naar een andere vestiging van ons. De koek zal ongetwijfeld verdeeld worden maar dat moet ons aan het denken zetten. Er zijn allerlei creatieve oplossingen denkbaar zoals een haal- en brengservice of misschien zelfs een mobiele werkplaats. De marges zijn echter zo scherp dat intern transport geen optie is.” Een belangrijk onderdeel van de Audi merkbeleving heet Dialoogaanname en zien we op de nieuwe vestiging pontificaal naast het zusterlabel bij Volkswagen, Express Service.

advertentie

SLAGMOERSLEUTELS EN KRIKKEN

Martin Kaspers voor de nieuwbou

Voor een goed beeld van alle nieuwe inzichten hebben we voorafgaand aan dit bezoek ook de hoofdvestiging van Huisker-Kokkeler in Hengelo (OV) bezocht. Wat daar in een grote, centrale werkplaats is bijeengebracht, is anno 2010 vanuit de VW-groep niet meer gewenst. Elk merk moet een gescheiden aftersalesuitstraling kennen en dat staat haaks op een gedeelde en uniforme werkruimte. “In Hengelo hebben we daarom al wel gekozen voor een gescheiden ontvangst, wat me meer mankracht kost. Immers, achter elke receptiebalie moet twee man staan zodat ziekte en vakantie, maar ook drukke perioden kunnen advertentie

VAN ZETTE N H E FB R U G G E N

DIVERSE MERKEN HEFBRUGGEN VANAF 1,5 T/M 20 TON. RAVAM-TOOLS BV GEERWEG 4 6626 KE ALPHEN TEL.: 06 13 733 527 E-MAIL: G.RIKE@RAVAMTOOLS.NL

ASM03-p40-43.indd 40

Inkoop - Verkoop - Revisie - Onderhoud Tel.: 0186 - 662570 - www.vanzettenhefbruggen.nl

07-05-10 13:45


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

41

COVERVERHAAL

euwbouw. Rechts de nieuwe uitstraling van Volkswagen, links ernaast die van Skoda. “We zijn de eerste en vooralsnog enige met een showroom in de stijl van het nieuwe Skoda.”

worden opgevangen. De oude situatie was in mankracht efficiënter.” SELECTIEPROCES Omdat de nieuwbouw meerdere bedrijfsdivisies omarmt beginnen we bij schadeherstelbedrijf Hanterink dat geleid wordt door John Plegt, die tijdens de nieuwbouw het project ook heeft aangestuurd. “Eigenaren Van der Straaten en Koopman hebben ons relatief vrij gelaten in de selectiefase. De mensen die dagelijks moeten werken met equipment hebben kunnen meebeslissen, om tot een optimale indeling

ASM03-p40-43.indd 41

te komen.” Nu is routing altijd een compromis maar Plegt had op deze locatie rekening te houden met verschillende afzonderlijke bedrijven op een langgerekte kavel. Voor het schadebedrijf is gekozen voor een vierkante werkplaats met centraal in het hart twee Avas spuitcabines. De auto’s worden er vanuit de voorbewerking via de zijkant ingeschoven. “Omdat we een langere cabine hebben besteld kunnen we bijvoorbeeld een Fox en een Octavia gelijktijdig spuiten. Ook het gelijktijdig spuiten van verschillende carrosseriedelen gaat prima.” Al snel blijkt dat Huiskes-Kokkeler een spin

is in het regionale automotive web. Zo zijn er op initiatief van het bedrijf verschillende inkoopcombinaties gevormd. “Neem bijvoorbeeld de lakinkoop. Wij spuiten Lesonal dat we betrekken bij Color Up Rijssen. Andere bedrijven in de omgeving hebben bij ons aangehaakt om het inkoopvolume te bundelen en zo prijsvoordeel te bereiken. Dit doen we bijvoorbeeld ook met olie of recycling.” De keuze voor Lesonal en Color Up is overigens niet alleen op basis van prijs gemaakt. “We hebben bijvoorbeeld twee spuiters gehad die wegens ziekte niet konden werken. De vertegenwoordiger van Color Up

07-05-10 13:45


woon ga RAGE k

Word ook Vakgarage! Vakgarage is het enige echt onafhankelijke full-service garageconcept in Nederland. Het franchiseconcept is namelijk van de Vakgarages zelf en opereert geheel zelfstandig. Hierdoor is Vakgarage onafhankelijk van een organisatie of merk. Het bestuur van Vakgarage bestaat uit Vakgaragisten en schept de beste randvoorwaarden voor de aangesloten Vakgarages. Hierdoor kunnen de Vakgarages doen waar zij goed in zijn: klanten uitmuntend van dienst zijn. Bent u geĂŻnteresseerd in Vakgarage? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: (073) 6141433 of mail naar info@vakgarage.nl

Waarom kozen al bijna 140 garagebedrijven er voor om zich bij Vakgarage aan te sluiten? Q Van franchisenemers voor franchisenemers Q Gebiedsbescherming binnen uw eigen rayon Q Intensieve marketingondersteuning Q Technische ondersteuning in automatisering, opleiding en training Q Uitsluitend originele en A-kwaliteit onderdelen Q Tot 8 keer per dag bezorgservice onderdelen Q Uitstekende gezamenlijke inkoopcondities Q Gebruik maken van een ijzersterke merknaam met een uitstekende uitstraling Q Het eigen iso-gecertifiseerde kwaliteitszorgsysteem voor gegarandeerde kwaliteit STICHTING VAKGARAGE | Van Grobbendonklaan 99 | 5213 AV ‘s-Hertogenbosch | www.vakgarage.nl

ALTIJD VERTROUWD DICHTBIJ

ASM03-p40-43.indd 42

Bekijk de Vakgarage folder voor meer informatie

07-05-10 13:45


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Maurice Kemperink is de man achter het gelijknamige ombouwbedrijf dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Huiskes-Kokkeler en in de nieuwbouw is opgenomen.

was toevallig hier en heeft ons direct uit de brand geholpen door een dagje een spuiter ter beschikking te stellen. Dat noem ik meedenken.” Er is flink uitgepakt in deze werkplaats. Direct bij binnenkomst door de overheaddeur zien we al Car-O-Tronic Vision digitale meetapparatuur. Ook liggen er drie nieuwe Maha schaarhefbruggen met rijbanen en een tweekolommer. Gezien het belang van het bestelwagensegment binnen de groep zijn de bruggen voorzien van hefvermogens tussen de 3,5 en 4,2 ton. Een van beide 4,2 tons schaarhefbruggen is bovendien uitgerust met een uitlijninstallatie. “Uitlijnen doen we hier niet in de dealerwerkplaatsen, maar alleen in het schadebedrijf.” WERKPLAATSINRICHTING Naast de schadewerkplaats bevindt zich een ombouwbedrijf genaamd Kemperink. Maurice Kemperink is de derde generatie in

ASM03-p40-43.indd 43

43

Het nieuwbouwproject aan de Buurserstraat is voor een belangrijk deel in goede banen geleid door John Plegt, die de dagelijkse leiding heeft over het inpandige schadebedrijf genaamd Hanterink.

wat ooit begon als een familiebedrijf maar inmiddels onderdeel is van Huiskes-Kokkeler. Het merendeel van de hefbruggen in deze werkplaats betreft bestaand materieel dat is verplaatst. Nieuw is de Magus vierkolommer met een hefvermogen van vijf ton en rijbanen van 5,5 meter. Kemperink verzorgt niet alleen bedrijfswageninrichtingen op maat maar past ook auto’s aan voor gebruik door gehandicapten. De afzonderlijke werkplaatsen van Volkswagen en Skoda kregen een keur aan hefbruggen. Zo heeft de Skoda-afdeling een vierkolommer, een tweekolommer en een wielvrije schaar, terwijl bij Volkswagen geen vierkolommer aanwezig is. Daar is gekozen voor een combinatie van tweekolommers en schaarhefbruggen (zowel wielvrij als met rijbanen). De hefvermogens variëren van drie tot vijf ton. Centraal in de Volkswagen-werkplaats ligt een Maha remmentestbank waarna links en rechts de

werkplekken verdeeld zijn. Stuk voor stuk betreft het hier hefbruggen met de officiële VAG-typenummers. ONDERDELENSTRATEGIE Een belangrijk onderdeel binnen de aftersalesstrategie van Huiskes-Kokkeler betreft de onderdelenverkoop. “We investeren daar veel in”, legt Kaspers uit. “We hebben nieuwe bussen om de logistiek naar het autobedrijf toe te optimaliseren, maar we ontwikkelen ook een businessportaal waar het autobedrijf kan kijken in onze voorraden en meteen kan bestellen.” Om de gang naar het dealerbedrijf te bevorderen is een speciaal open huis voor die doelgroep georganiseerd. “Dat is een groter dan verwacht succes geworden. We hadden er wel rekening mee gehouden dat de drempel voor het universele bedrijf misschien hoog zou zijn om te komen kijken, maar dat is juist niet het geval gebleken. Er was ronduit veel interesse.” ❮

07-05-10 13:45


Een

compleet veren gamma van een vertrouwd merk

TECHNOLOGIE ** KWALITEIT ** MARKTDEKKING In veilige handen met MonroeÂŽ veren en MonroeÂŽ schokdempers

XXXUFOOFDPFV M083 S i Ad T d ASM03-p44.indd 44

230 297 NL 01 i dd 1

26 02 2010 11 16 36 07-05-10 13:46


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

45

Werkplaatsconcepten in hogere versnelling Steeds meer (ex-)merkdealers zijn geïnteresseerd in een universeel werkplaatsconcept. De reden: meer werkplaatsomzet doordat er meer merken over de vloer komen. Klanten met oudere auto’s van het eigen merk krijgen zo een prijsalternatief want de klant (zakelijk en particulier) wordt prijsbewuster als het om mobiliteit gaat. Tekst Jos Veldhuisen

aar het universele autobedrijf is er ook nog. De vrije garage ziet de dealer en de ex-dealer vaak als een potentiële concurrent, zeker als het om het segment oudere auto’s gaat. Dus wachten ze niet lijdzaam af wat de (ex-)merkenspelers van plan zijn. Sterker nog, het merkongebonden autobedrijf zoekt al langere tijd de zakelijke markt met relatief jonge auto’s op. Het universele autobedrijf gaat dan ook gas geven met in hun kielzog de franchise- en conceptgevers. Op dit moment is van de ongeveer 3450 bij Bovag aangesloten universele autobedrijven zo’n 27 procent aangesloten bij een universeel werkplaatsconcept. Dat aantal kan snel oplopen. Mans Verstijnen van Bosch verwacht dat er nog duizend autobedrijven in de markt zijn voor deelname aan een concept. Overigens zijn er ook nog eens ruim 2.500

M

niet bij Bovag aangesloten universele autobedrijven en een enkele conceptgever meldde ons dat het Bovag-lidmaatschap geen harde eis (meer) is. WERKPLAATSKLANT De grotere werkplaatsconcepten (als het gaat om het aantal aangesloten autobedrijven) Vakgarage, AD Autobedrijf en Bosch Car Service hebben hun netwerk op orde of zijn druk bezig hun landelijke dekking te optimaliseren. Bosch zet zelfs een tweede formule in genaamd Autocrew omdat het Bosch Car Service netwerk bijna volzit. Omdat de onderdelenomzet mede afhankelijk is van de loyaliteit van het autobedrijf aan het onderdelenmerk en de leverende grossier, zoekt Bosch de groei dus bij een tweede formule. De eerste grossiers die al autobedrijven hebben aangemeld zijn onder andere Koskamp uit

Den Ham en Veam uit Heerenveen. Car Xpert is met de ondersteuning van het grossiersnetwerk van Group Auto Nederland bezig een volgende groeifase in te gaan. Zij stappen nu ook de trucksector met een concept binnen. Autofit, 123 Autoservice en James, behoren samen met Profile Tyrecenter tot de Alwaysbemobile Groep. Ook hier wordt flink aan uitbreiding van het aantal deelnemers gewerkt. De werkplaatsformule Speedy is een franchise van de Kwik-Fit Groep, hier lijkt de groeispurt even stil te staan. In de ogen van velen is er echter nog voldoende groeipotentie, die overigens mede afhankelijk is van de inzet van de ondersteunende grossier en/of de franchisegever natuurlijk. De komende twee jaar verwachten diverse conceptgevers een sterke vraag naar formules. Niet alleen omdat autobedrijven samenwerking hoog in het vaandel hebben staan, maar omdat ❯

advertentie

ASM03-p45-46.indd 45

07-05-10 14:10


46 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Ketenervaring In de autobranche is een conceptmatige aanpak al lang gewoon. In wezen is ieder dealernetwerk daarvan een voorbeeld. In het vrije kanaal hebben bandenspecialisten en schadeherstellers er ook de nodige ervaring mee. Autoservice- en bandenketens als Profile Tyrecenter, Kwik-Fit, ATU en ook Euromaster (hoewel hier banden de core business blijft) trekken al langere tijd aan de werkplaatsklant. Net als de keten Rainbow Banden die in de landen om ons heen overigens onder de naam Euro Tyre actief is. Sinds kort zijn Michelin en Pirelli druk bezig een concept te ontwikkelen, dat voornamelijk gericht is op de bandenspecialist. Iets wat Bridgestone met het concept First Stop al een tijdje doet. Bandenimporteur Van den Ban komt ook met een eigen label (zie ook pagina 59). Het afgelopen winterbandenseizoen heeft aangetoond dat dergelijke ketens vaak een sterke ‘band’ hebben met leasemaatschappijen. Schadeherstellers zijn ook al jaren gewend aan groepsvorming. De keten Care is een bekende speler. Onafhankelijke schadeherstellers hebben hun krachten al vele jaren geleden gebundeld in groepen als ASN, ABS, Schadenet, AAS en AHGN. Vooral sturende partijen zoals leasemaatschappijen en verzekeraars zijn de klanten waarop deze groepen zich richten. Het is eigenlijk altijd zo dat het belangrijkste schaalvoordeel van de schaalgrootte een sterkere omzetpositie zou moeten zijn.

zijn om hun heen zien dat marketing van de werkplaatsactiviteiten voor de lange termijn van levensbelang is. NICHESPELERS Naast de grotere spelers van nu zijn er ook werkplaatsconcepten die nog lang niet aan het einde van hun groei zitten. Daarnaast zoekt een aantal concepten vooral een nichepositie. Zo is er Autoservice Totaal, een low profile werkplaatsformule van onderdelendistributeur USN Centuri. Autoservice Totaal is momenteel aan een echte groeispurt bezig. De verwachting bij vertrekkend USN-directeur Johan van der Hoeven is dat eind 2010 minimaal vijftig en wellicht zelfs een zeventigtal autobedrijven aan het concept meedoen. Een andere, laagdrempelige formule is Otopartner. Opgezet door de grossiersgroep Koskamp is dit concept inmiddels ook via Rijsbergen beschikbaar en naar verluidt zullen nog twee grossiers zich daarmee gaan profileren. Inmiddels al ruim 140 deelnemende autobedrijven. Een productgericht concept dat het goed doet is Max Life van Valvoline. Eveneens erg laagdrempelig, maar waar uiteraard een hoge loyaliteit

aan het oliemerk een voorwaarde is. Twee relatief nieuwe spelers in ons land zijn verder Athlon Service Center (er is er momenteel één) en Checkstar van Magneti Marelli (Fiat groep). Athlon wil met het concept door sturing van de zakelijke rijder, wat meer grip krijgen op de geldstromen die richting aftermarket gaan. Er zijn al plannen om een tweede vestiging (dat samen met een universele ondernemer gebeurt) te openen. Dan het concept Checkstar. Dit wordt ondersteund door onderdelendistributeur Buren Hallum. Het concept dat in Europa al vele jaren bestaat en bijna 5.000 deelnemers telt, richt zich in ons land voorlopig vooral op autobedrijven die zich specialiseren in Italiaanse merken. Directeur Sjoerd Buren denkt dit jaar nog wel een twintig tot dertig autobedrijven voor deelname te kunnen interesseren. Tenslotte Autogilde, een concept dat zich richt op merkdealers die behalve jonge auto’s van hun eigen merk ook oudere jaargangen en klanten van vreemde merken naar hun werkplaats willen trekken. Daarnaast richt Autogilde zich op universele autobedrijven die extra kwaliteit willen leveren. Franchisegever is overigens Retail Synergie. ❮

advertentie

ASM03-p45-46.indd 46

07-05-10 13:47


GO GREEN! BES SPA AAR EN NERG GIE EN RED D BO OME EN N!!

SLUIT U AAN BIJ DE MILJOENEN MENSEN DIE K&N REEDS ONTDEKT HEBBEN. HET WAS SBARE LU UCHTFILTE ER DAT ERVOOR ZORGT DA AT UW AUTO BE ETER LOOP OPT EN DA AT TEVEN NS ENERG GIE BESPA AART. K&N VERVANGINGSLUCHTFILTERS WORDEN GELEVERD MET ‘S WERELDS EERSTE 1,6 MILJOEN KILOMETER GARANTIE.

Quinton Hazell levert uitsluitend producten van de allerhoogste kwaliteit. Onze distributieriemkits bevatten alle delen die u nodig heeft voor een juiste vervanging, dus ook alle oliekeerringen en afdekkapjes! Om u te overtuigen van onze lijn distributieriemkits geven wij twee jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten. Bij elke lk distributieriemkit di ib i i ki ontvangt u een garantiei certificaat met een uniek nummer waarmee u de garantie kunt activeren. Mocht er gedurende de garantieperiode iets fout gaan dan volgt een gratis expertise door een onafhankelijk expertisebureau.

R i i i pas na Reiniging 80 000 km nodig Onder normale rijomstandigheden

www.quintonhazell.nl ASM03-p47.indd 47

07-05-10 14:11


5:3&4t#"/%&/t1/&64t3&*'&/

BANDEN TYRES REIFEN PNEUS

One event you need to make time for... dustry

Sy po

e

a rn

s ium

al BOD YS

IBIS 2010 m

t io n

In OP H

th 9-11 June 2010 Park Plaza Westminster, London

To celebrate the tenth anniversary IBIS 2010 comes to London, taking place on 9 - 11th June at the Park Plaza Westminster Bridge Hotel.

... secure your place today!

In

t

IBIS brings together collision repair leaders and inuencers from all sectors of the industry and around the world to discuss issues, exchange ideas and share information on a global stage. To book your place call Lynette Waite on +44 (0)20 8123 7676 or email lynette@ibisworldwide.com. Visit www.ibisworldwide.com for more details. Sponsored by

ASM03-p48.indd 48

07-05-10 13:50


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

SCHADENIEUWS “Als oudste dochter ben ik natuurlijk zeer vereerd dit te mogen doen.” Mevr. Daams-de Beer haalde na een ontroerende speech voorzichtig het witte doek van het beeld onder de woorden “Pa ik kom eraan hoor”. Eenmaal oog in oog met het beeld van haar vader kon ze alleen nog maar uitbrengen “Oooh wat mooi, wie zoiets kan maken... ik kan nu even echt niets meer zeggen hoor”.

Eeuw De Beer Precies honderd jaar geleden, in 1910, heeft Henricus de Beer de handelsmaatschappij H. de Beer en Zonen opgericht. Als eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf werd zijn borstbeeld onthuld door zijn dochter.

Het beeld is een cadeau van het personeel aan het bedrijf ter ere van het honderdjarig bestaan. Het was een unieke dag waarbij naast de dochter van de oprichter ook verschillende kleinkinderen aanwezig waren. De familie was zichtbaar ontroerd toen mevr. Daams-de Beer, de oudste dochter van Henricus de Beer het borstbeeld van haar vader onthulde. Bij de onthulling waren ook een aantal oud directeuren, oud-medewerkers,

de burgemeester van Lelystad en de voorzitter van de VVVF aanwezig. Honderd jaar geleden had Henricus de Beer al een goede kijk op de toekomst, de auto was wat hem betreft namelijk het voertuig van de toekomst en om daar lakken voor te verkopen en later ook te produceren is een slimme zet gebleken. In de afgelopen 100 jaar is de door hem opgerichte handelsmaatschappij uitgegroeid tot een vermaarde producent van autoreparatielakken. Inmiddels worden er jaarlijks zeven miljoen liter autolakken geproduceerd die geëxporteerd worden naar ruim 120 landen. Het bedrijf is sinds 2004 onderdeel van het Amerikaanse concern Valspar.

Plaatverlijmingstraining bij Altac Met een kleine 400 bezoekers, grotendeels ondernemers en werknemers van schadeherstelbedrijven uit de directe regio, was het eerste Altac Marktplein een groot succes.

Een 22-tal leveranciers van de nonpaintspecialist uit Drachten toonden op het ‘marktplein’ hun nieuwste producten en demonstreerden er onder andere speciale gereedschappen. Van plaatwerk tot koplampen, van tape tot handgereedschap en van planningssoftware tot spuitpistolen, alles werd actief gepromoot en gedemonstreerd. Leveranciers als 3M, Hella, Teroson, Romes, iBoss, Mirka en DeVilbiss, maar ook Kühne, Spectrum en Lascare waren prominent aanwezig. Diverse sprekers behandelden onderwerpen als hybrideverbindingstechniek, glastrends en

ASM03-p49.indd 49

de problematiek rondom matching quality onderdelen/plaatwerk. Teroson, Spectrum en Altac maakten bovendien hun gezamenlijke plannen bekend ten aanzien van een nieuwe training ‘moderne plaatverlijmingstechnieken’. Tijdens deze training passeren diverse onderwerpen de revue, zoals kokerbalken, naadafdichting, warmte-inbreng, schuimtoepassingen, spanningsverdeling en het verbinden van ongelijksoortige materialen. Altac zal haar trainingscentrum ter beschikking stellen en actief deelnemers werven onder de schadeherstellers uit het bewerkingsgebied. Gerrit Tacoma: “Het was voor ons de eerste keer dat we dit marktplein organiseerden en dat is goed bevallen. Behalve onze vaste klanten, was het verheugend om ook de nodige potentiële klanten te kunnen verwelkomen.”

49

Duurzame racer gespoten door Glasurit Glasurit sponsort – net als vorig jaar – opnieuw het DUT Racing Team. Hiervoor is de racewagen van het studententeam uit Delft onlangs gespoten met producten uit het Glasurit-laksysteem. Het DUT Racing Team, bestaande uit 70 studenten, ontwerpt, produceert en test in 9 maanden een duurzame Formula-type racewagen. Hiermee wordt vervolgens deelgenomen aan de Formula Student competitie. Door deel te nemen aan deze competitie helpt het DUT Racing Team mee aan de ontwikkeling van studenten die de talentvolle ingenieurs van de toekomst worden. Glasurit’s nationale hoofdtrainer Kees Verdaasdonk en technisch applicatiespecialist Henri Coes hebben de wagen allereerst geschuurd en in de grondverf gezet. Vervolgens werd de basislak aangebracht, met daarin – volgens de nieuwste trend op het gebied van autolak – glimmende deeltjes die een ‘schitterend’ effect geven in zonlicht. Als laatste stap heeft een daarin gespecialiseerd bedrijf (Custom Painting Holland) de finale afwerking verzorgd met een speciaal, nieuw ontwerp. Hoe de racewagen er precies uit ziet, houdt de organisatie nog even geheim, tot de onthulling op 1 juni 2010 in Delft. De studenten van het DUT Racing Team Sales Consultant Freek Simonis, die het project begeleidde vanuit de Glasurit salesorganisatie, geven in ieder geval aan dat het om een vernieuwend en verrassend ontwerp gaat. Aan de Formula Student competitie doen ruim 400 internationale universiteitsteams mee. De teams strijden tegen elkaar om de hoogste eer. Niet alleen de prestaties van de auto worden beoordeeld, maar ook wordt het hele ontwerpproces van de auto doorgelicht en beoordeeld door een vakkundige jury. De racewagen van vorig jaar, die toen ook gespoten werd door Glasurit, won onder andere 2 keer de Design Award in zowel Engeland als Duitsland. Hopelijk heeft de jury ook dit jaar waardering voor het eindresultaat, waaraan Glasurit dus wederom een bijdrage heeft geleverd. Glasurit spuit wederom de racer van het DUT Racing Team.

07-05-10 13:51


50 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Minder tuningliefhebbers, meer ‘extreme sports’-liefhebbers Alcar Benelux in Mijdrecht is onderdeel van de Alcar Groep, de in Oostenrijk gevestigde fabrikant en distributeur van stalen en lichtmetalen wielen. Sinds 1998 voert Arthur Hofstede in Mijdrecht de directie. Samen met zijn team bouwde hij het voormalige Graku uit tot marktleider in de Benelux. Tekst Jos Veldhuisen

e Alcar-portfolio bestaat uit vier merken lichtmetalen wielen; AEZ, Dotz, Dezent en Enzo. De eerste twee worden marketingtechnisch zwaar ondersteund met ieder hun specifieke positionering. De andere twee merken worden vooral actiematig ingezet. Dezent is in volume het grootste merk binnen de portfolio. “Duidelijke keuzes, want je moet consequent je marketingfilosofie uitdragen”, aldus Arthur Hofstede. De distributiefilosofie is daarbij voor Nederland simpel: alleen de bij Vaco aangesloten bandenspecialisten en de actieve bandengrossiers worden beleverd.

D

DOELGROEPEN De lichtmetalen wielen van AEZ en Dotz worden als producten van Duitse kwaliteit neergezet. Voor AEZ is een positionering

‘Wie was er eigenlijk eerder met de introductie van matte kleuren, deauto- of de wielenindustrie?’, Jeroen de Kruif, marketingmanager Alcar Benelux Arthur Hofstede

ASM03-p50-51.indd 50

‘hoog’ in de markt gekozen. “Het is een gedistingeerd merk voor het high performance segment. En daar is ook de hele marketingstrategie op gebaseerd”, zegt Hofstede. AEZ heeft wat betreft sponsoring gekozen voor de zeilsport: “Daar is de doelgroep met een high performance auto aanwezig die we graag alert maken op het merk en overtuigen om een set AEZ-wielen aan te schaffen.” TREETZ Marketingmanager Jeroen de Kruif vult aan: “Met Dotz is de MTV/Red Bull-generatie als doelgroep gekozen, met een sterke focus op de scene die zich bezig houdt met tuning. Een doelgroep die geld over heeft voor een goed product met een eigen identiteit. Het gaat om een potentieel klantsegment van ongeveer 250.000 berijders groot, waarbinnen het aandeel van ‘tuners’ iets terug loopt. Andere lifestyle-pijlers zoals Nightlife en Extreme Sports moeten die terugloop voor Dotz opvangen. Ook in deze segmenten worden veel marketingactiviteiten ondernomen, zoals bijvoorbeeld een partnership met uitgaansconcept ‘Treetz’, sponsoring van bekende DJ’s en sponsoring van

evenementen als Masters of Dirt (freestyle motorsport) en Nine Knights (ski/snowboard stunts).” Het aankoopgedrag verschilt per merk. “De AEZ-klant kiest uit het bestaande assortiment en maakt zijn of haar keuzes na een gedegen voorlichting door de bandenspecialist. Maar een potentiële Dotz-koper heeft vaak een meer eigenzinnige smaak. Mede daarom kan een Dotz wiel in een maatwerkversie worden geleverd. Net als bij Nike schoenen of Heineken bierflesjes kan online een eigen Dotz designwiel worden ontworpen. Allerlei designopties kunnen middels een speciale weer- en wasstraatbestendige folie –Foliatec– aangebracht worden. De levertijd is dan wel 5 tot 6 weken”, legt De Kruif uit. WEBSHOP Zowel de bandenspecialist als de bandengrossier kan overigens voor de online activiteiten aanhaken bij Alcar. De ‘voorkant’ van de klantenwebsite blijft het gezicht naar de consument, terwijl de achterkant aanhaakt op het ICT-systeem van Alcar voor het bestellen, de voorraadcontrole, technische informatie en productadvies. Hofstede:

Jeroen de Kruif

07-05-10 13:51


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

51

Alcar in cijfers

“Hoewel wij zelf geen band-wielcombinaties leveren, doen onze klanten dat natuurlijk wel. Daarom hebben we een softwaremodule gemaakt die aansluit bij ons bestel- en voorraadsysteem. Dit zogenoemde Fitted Unit Portal biedt wederverkopers de mogelijkheid samen met de klant de meest optimale band-wielcombinatie voor de betreffende auto samen te stellen, waarbij niet alleen gekozen kan worden uit het totale gamma wielen maar ook uit 35 bandenmerken.” De Kruif: “Overigens kan de prijsstelling geheel volgens de wensen van het verkooppunt worden gemaakt. Er kan ook een creditcardfunctie aan worden gekoppeld, zodat een complete webshopapplicatie ontstaat.” TRENDS Eén duidelijke ontwikkeling die al een tijd gaande is, is het langzaam groeien en wellicht ook blijven groeien van de wielmaten. De Kruif: “Een paar jaar terug lag de gemiddelde velgmaat in de aftermarket op 14-15 inch, nu is dat al snel een inch groter. Waar het ophoudt hangt geheel af van de ontwerpers van de nieuwe generatie personenauto’s. Door de vergroening van de mobiliteit kunnen we een trendverschuiving gaan meemaken naar

grotere maar smallere wielen of naar kleinere maten.” Behalve maatvoering is kleurstelling momenteel een onderwerp: “Ik weet eerlijk gezegd niet wie er eerder was met de introductie van matte kleuren, de auto- of de wielenindustrie. Verder zien we meer vraag naar zogenoemde two tone wielen ontstaan. Soms in een matte uitvoering, maar ook in glanzende uitvoeringen.” WINTERWIELEN Het afgelopen winterbandenseizoen heeft een positief effect op de Alcar-omzet gehad, vertelt Hofstede: “Dat kwam vooral door het onverwacht hoge volume aan winterbanden dat werd verkocht. De trend dat klanten hun winterbanden ook op een lichtmetalen velg gemonteerd willen hebben, is al enige tijd gaande. Dat heeft ons zeker geen windeieren gelegd. Het heeft er mede voor gezorgd dat onze twee minder op externe marketing leunende merken Dezent en Enzo goed konden scoren.” “Ondanks dat we nu aan de vooravond van het nieuwe zomerseizoen staan, denken wij al aan komend winterseizoen. Als de vraagexplosie van 2009-2010 doorzet dan gaan we samen met onze distributeurs een mooi jaar tegemoet”, besluit De Kruif. ❮

De jaaromzet van de Oostenrijkse Alcar Groep (800 medewerkers, actief in 12 landen) ligt in 2009-2010 (Alcar kent een gebroken boekjaar) wat volume betreft op ruim 4 miljoen stalen en bijna 2 miljoen lichtmetalen wielen. Dat is goed voor 220 miljoen euro, waarvan 85 procent in de EU wordt gerealiseerd. Alcar Benelux (Mijdrecht) neemt een kleine zeven procent van de omzet voor haar rekening. Alcar brengt vier eigen merken lichtmetalen wielen op de markt. AEZ, Dotz, Dezent en Enzo, die allemaal in eigen huis worden ontworpen en gefabriceerd. Productiefaciliteiten heeft de Alcar Groep in Zwitserland en Duitsland. In de EU claimt Alcar een marktaandeel van rond de dertig procent als het om lichtmetalen wielen gaat en vijftig procent als het om stalen wielen voor personenauto’s en bestelwagens gaat. Ten opzichte van vorig jaar heeft Alcar Benelux een groei van zo’n zeven procent bereikt. De omzetverdeling tussen Nederland en België is ongeveer 50/50. De afgelopen twee jaar is de omzet bij de Zuiderburen sterk gegroeid. De Kruif: “Allereerst dankzij de professionelere aanpak door bandenspecialisten. Dat is weer het gevolg van de ketenvorming die in België heeft plaatsgevonden. De vraag is zeker gestegen en verder is er nog de relatief zwakke concurrentie.” Hofstede legt uit: “In Nederland zijn er meer dan tien serieuze concurrenten en in België een stuk of zeven. Maar belangrijker is dat de competitie in Nederland goed georganiseerd is, terwijl dat over de grens allemaal wat minder strak geregeld is. En juist de ketens die sterker zijn geworden, kopen professioneler in en doen liever zaken met goed georganiseerde distributeurs en leveranciers waar ze altijd van op aan kunnen.” OMZETVERDELING ALCAR BENELUX

DOTZ 30%

ENZO 10%

ASM03-p50-51.indd 51

AEZ 20%

DEZENT 40%

07-05-10 13:51


52 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

STOKVIS EQUIPMENT De nieuwste Hofmann Quadriga is het absolute topmodel uit de uitgebreide en succesvolle lijn van Hofmann machines. Deze machine is ontworpen om de foutkans voor met name dure velg/band combinaties te minimaliseren door nagenoeg het gehele wisselproces automatisch te laten verlopen. Dit onderscheidt de Quadriga van andere machines waarbij het proces slechts voor een gedeelte geautomatiseerd is, tevens kan er naar keuze handmatig of automatisch mee worden gewerkt. De Hofmann Quadriga is uitermate geschikt voor Ultra High Performance (UHP) en Run-flat banden.

Steeds vaker ontstaat de behoefte om ook in de personenwagenwerkplaats hogere voertuig gewichten te kunnen heffen. Stertil Koni levert – naast een zeer uitgebreid programma voor het zware segment - ook een breed pakket aan 2- en 4-koloms hefbruggen voor de steeds populairder wordende generaties lange / zware bestelwagens en lichte vrachtwagens.

Vanaf 30 april 2014 mag er voor APK keuringen geen remvertragingsmeter meer gebruikt worden tenzij een voertuig niet op een remmenbank te testen is zoals voertuigen met permanente vierwielaandrijving. Echter, voor alle aangevraagde APK erkenningen vanaf 30 april 2010 moet al een gecertificeerde remmenbank aanwezig zijn. Met een remmentestbank van AHS Prüftechnik haalt u absolute topkwaliteit in huis. Niet voor niets vertrouwt o.a. de TüV in Duitsland voor haar eigen metingen op de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van deze Duitse topfabrikant. De AHS Prüftechnik platenbanken onderscheiden zich van andere platenbanken door o.a. het unieke lagersysteem, de zeer hoge kwaliteit en de concurrerende prijsstelling.

ASM03-p52-53.indd 52

07-05-10 13:52


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

53

Stokvis Equipment B.V. Stokvis Equipment is ofďŹ cieel distributeur van de topmerken garage equipment. In nauwe samenwerking met de specialisten van Stokvis Service wordt dagelijks met bijna 100 medewerkers gewerkt aan het leveren van topkwaliteit in product en dienstverlening. Bezoek onze website op www.stokvis-equipment.nl

De 4-koloms hefbruggen die o.a. voor APK en uitlijning gebruikt worden zijn tevens leverbaar in verbrede en/of verlengde uitvoering. Met de aanschaf van een Stertil Koni hefbrug kiest u altijd voor bewezen betrouwbaarheid en kwaliteit.

Met de zomer in aantocht worden airco systemen weer massaal gecontroleerd. Ook uw werkplaats kan hiervan optimaal gebruik maken door de aanschaf van een Airco Service Station van specialist Dometic Waeco. Of dit ook voor u interessant is kunt u zelf berekenen op de website www.stokvis-equipment.nl . Vanaf 2011 mag het koudemiddel R134a niet meer gebruikt worden voor nieuw te ontwikkelen automodellen. Dit betekent echter niet dat bestaande apparatuur moet worden vervangen omdat er in de komende jaren nog steeds voertuigen met R134a aircosystemen voor onderhoud en reparatie zullen worden aangeboden. Wel zullen er op termijn nieuwe machines op de markt verschijnen die inspelen op deze laatste trend. Stokvis Equipment levert naast de Dometic Waeco airco service stations ook verbruiksartikelen voor onderhoud aan airco systemen.

ASM03-p52-53.indd 53

07-05-10 13:52


54 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

WWW.MAHANEDERLAND.NL Stempelhefbruggen

Schaarhefbruggen

Maha levert een uitgebreid programma aan stempelhefbruggen, daaronder bevinden zich ook de alom geroemde “square” uitvoeringen die door de vierkante geleidingen aanmerkelijk stabieler zijn dan de gangbare stempelhefbruggen. Voor al uw werkzaamheden heeft Maha een stempelhefbrug, uitvoeringen met H-bed opname, met opname armen of met rijbanen. De rijbanen kunnen worden verzonken in de werkplaatsvloer waarbij , als de rijbanen omhoog gaan, een volgvloer de ontstane sparing weer af dicht. Zeer bijzonder zijn de vier-stempelbruggen die uitermate geschikt zijn voor uitlijnen en APK keuringen. De geavanceerde gelijkloopregeling en de stabiliteit zorgen voor veel gebruiksgemak met een zeer professionele uitstraling.

Maha bouwt de absolute top in schaarhefbruggen. Of het nu gaat om snelheid bij APK keuringen of om precisie bij uitlijnen, de MAHA bruggen voldoen aan de hoogste standaards. Er zijn uitvoeringen beschikbaar die in 12 seconden de volledige hefhoogte hebben bereikt, dit en de grote hoeveelheid opties zoals spelingsdetectoren maken deze bruggen wereldwijd tot de meest verkochte hefbrug voor professionele keuringen. De veelal gepatenteerde oplossingen voor exacte positionering bij het uitlijnen worden zeer gewaardeerd door de automobielfabrikanten, waardoor de bruggen door nagenoeg alle merken aanbevolen worden als uitlijnbrug. Naast de rijbaanuitvoeringen produceert Maha ook korte hefbruggen met dubbele schaar.

2-kolomshefbruggen

Schokdemper testen zoals het hoort De nieuwe MSD 3000 schokdempertester van Maha die samen met BMW en de universiteit van Kempten is ontwikkeld bepaalt de dempingsgraad van de as. Via eenduidige uitkomsten kan worden vastgesteld of de demping van een voertuig nog voldoende is. Dit systeem van testen is inmiddels goedgekeurd door Audi, Volkswagen en BMW en er lopen veelbelovende onderzoeken bij TUV en Dekra. De MSD 3000 kan worden geïntegreerd in een teststraat zodat er een totaalsysteem ontstaat voor remmentesten, schokdempertesten, elektronische bandenprofielmeting, digitaal koplamptesten met het lichtbeeld ook op het scherm en eventueel op papier en zijslipmeting.

De twee-kolomshefbrug is nog steeds het meest populair. De relatief lage investering en eenvoudige installatie zonder dat er bouwkundige voorzieningen nodig zijn maken dat er voor bestaande werkplaatsen voor dit concept wordt gekozen. Maha heeft een uitgebreid programma wat loopt van een electro / mechanische hefbrug van 3 ton, via een hydraulische brug van 4 ton, naar de zware jongens met hefvermogens tot 6,5 ton toe. De lichtere bruggen zijn alle uitgevoerd met asymmetrische armen waarbij de korte arm 180° kan draaien voor het gemakkelijk onderzwenken. Het hoge afwerkingsniveau van de MAHA bruggen maken ze tot een sieraad in uw werkplaats.

Omdat u wel iets anders aan uw hoofd heeft Als u nieuw gaat bouwen komt er ontzettend veel op u af. De architect wil praten over de kleur van de tegels, de aannemer wil overleg over het werkschema,en de bank wil weten hoe u dat allemaal gaat betalen , daarbij kunt u de voorzieningen die nodig zin voor de werkplaats niet ook nog in de gaten houden. Bij Maha werkt dat heel makkelijk, nadat u met onze mensen heeft bepaald wat er moet komen en waar, nemen de projectleiders van Maha u alle zorgen uit handen. Zij overleggen met de aannemer en de architect en maken op CAD tekeningen precies duidelijk wat er moet gebeuren zodat er modern en efficiënt gebouwd wordt.

ASM03-p54-55.indd 54

07-05-10 13:52


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

55

Rollenbanken

Platenbanken Platenbanken zijn nergens ter wereld zo populair als in Nederland. Dit komt doordat wij in nagenoeg ieder garagebedrijf APK keuren en daardoor een goedkope en snelle manier van remmentesten willen hebben. Geen bouwkundige voorzieningen en een snelle indicatie van de remvertraging. De MPP 4 van Maha meet met een elektronische rekstrook die rechtstreeks aan de testplaten is gemonteerd, er zijn dus geen lagers, potmeters of overbrengingen die kunnen slijten of kapot gaan. Snelle montage en een relatief lage investering, de MAHA kwaliteit en service is vanzelfsprekend. Maha Nederland Bleek 4 4206 CD Gorinchem 0183-646046

ASM03-p54-55.indd 55

Maha is wereldwijd marktleider in de toelevering van apparatuur t.b.v. periodieke keuringen. De hoge kwaliteit van de MAHA apparatuur gecombineerd met de voortdurende zoektocht naar innovatieve oplossingen en toepassingen zetten Maha op eenzame hoogte. Maha heeft als enige een oplossing voor het nauwkeurig meten van de remkrachten van een vierwiel aangedreven voertuig zonder dat zich remkrachten via de aandrijflijn naar de andere kant verplaatsen. Er zijn rollenbanken voor opbouw of inbouw, geavanceerd met beeldschermuitlezing of met ronde klokken, met gedeelde rollensets of uit één geheel. Remmenbank nummer 55.555 is onlangs op de fabriek in Duitsland van de band gerold.

Vloeistofdistributie en -opslag Maha Nederland heeft de laatste jaren een groot aantal nieuwe werkplaatsen voor zowel trucks als personenwagens ingericht. Hierdoor is er een grote deskundigheid aangaande de routing en efficiëntie binnen de moderne werkplaats ontstaan. Om het totale traject voor onze klanten te kunnen verzorgen is ons programma uitgebreid met de olie- en vetapparatuur van de Europese markleider Samoa. Topapparatuur die perfect past bij het kwaliteitsimago van Maha. Om de zorg aangaande het milieu aspect bij onze afnemers weg te nemen zorgen wij ervoor dat de installatie Kiwa gecertificeerd wordt opgeleverd zodat u zeker weet dat u aan alle plaatselijke verordeningen voldoet.

07-05-10 13:52


56 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

OSKAMP EQUIPMENT Aircoapparatuur De zomer komt er weer aan. Een periode waarbij de autoairco weer volop gebruikt gaat worden. Om deze airco’s te servicen zijn er diverse machines verkrijgbaar. Voor het grootste gemak zijn er de volautomatische aircomachines met geïntegreerde temperatuurmeter, automatische olie- en UV-dosering, spoelprogramma, tankdrukmeter en eenvoudige, Nederlandse bediening, zoals de TEN Amica SAE J2788. Deze voldoet tevens aan de SAE J2788 standaard. Een iets eenvoudigere, maar nog steeds zeer gebruiksvriendelijke versie is de TEN Amica Data. Een handig hulpmiddel voor een visuele beoordeling van het koudemiddel en de olie in het aircosysteem is de Inspector. Het mengsel van koudemiddel en olie wordt zichtbaar in een glazen cilinder. Zo kan de aanwezigheid van vocht, vervuiling en slechte olie zichtbaar worden.

3D uitlijnen haalbaar Uitlijnen middels de 3D-techniek werkt gemakkelijk, snel en nauwkeurig. Men denkt nog altijd dat bij niet dagelijks uitlijnen deze techniek te duur en niet rendabel is en wijkt dan vaak uit naar de meer conventionele methode van CCD. Vaak blijkt deze gedachte een misvatting. Er zijn 3D-systemen op de markt verkrijgbaar die al rendabel kunnen zijn bij slechts één uitlijning per dag. John Bean heeft de V3D Lite die verkrijgbaar is vanaf € 13.995,- waardoor de overstap van CCD- naar 3D-uitlijnen wellicht dichterbij is dan u dacht. Met de John Bean 3D Lite wordt de stap van CCD naar 3D-techniek qua investering behoorlijk verkleind.

Cartec remmentestbank Met de naderende verplichting om voor het uitvoeren van een APK gebruik te maken van een remmentestbank, is de vraag hiernaar toegenomen. Ruimte, functionaliteiten, prijs en een goede, betrouwbare kwaliteit voeren hierbij de boventoon. De remmentestbanken en -teststraten van Cartec voldoen hieraan en hebben diverse OEMgoedkeuringen (onder meer voor BMW en Mercedes-Benz). Tevens zijn enkele producten gekeurd en gecertificeerd door het NMi waardoor deze geheel volgens de Nederlandse richtlijnen functioneren. Met een Cartec remmentestbank kiest u voor een product met perfecte prijs-/ kwaliteitverhouding.

ASM03-p56-57.indd 56

07-05-10 13:53


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

57

Drester wielenwassysteem Powerwash W450 Een schone werkplaats en schone apparatuur werkt wel zo prettig. Ook voor de klant is dit een prettig aangezicht en wekt vertrouwen op. Nieuw zijn de Drester wielwassystemen, die niet alleen voor schone wielen, maar ook voor een schone(re) werkplaats, schone apparatuur en een hogere klantenservice zorgen. Door het reinigen van wielen worden bovendien betere balanceerresultaten behaald. Door gebruik van granulaatkorrels is geen warm water nodig. De machines zijn uitermate geschikt voor aluminium en gepolijste velgen. Voor bandenbedrijven, maar vanwege de lage instapprijs ook interessant voor reguliere garagebedrijven. Oskamp Equipment Nederland BV is terug van weggeweest en timmert hard aan de weg in equipmentland. Na een tamelijk rustige periode wordt er weer gas gegeven en wordt onder meer het EDN-netwerk nieuw leven ingeblazen. Oskamp Equipment Nederland BV is een feit en draait alweer enkele maanden op volle toeren. De puzzelstukjes vallen steeds beter op zijn plaats en diverse zaken worden verder gestroomlijnd.

Platenbank TEN PTL Voor het uitvoeren van APK-keuringen wordt de remmenbank verplichte kost. Dat mag een rollenremtestbank zijn of een platenremtestbank. Platenremtestbanken hebben diverse voordelen. Ze hebben een opbouw van slechts 4 cm en geen ingrijpende bouwkundige voorzieningen nodig, waardoor deze in vrijwel elke werkplaats geplaatst kunnen worden. Platenremtestbanken kunnen bovendien een dynamische test uitvoeren. Ook de diagnose aan remslangen en lastafhankelijke remdrukverdelers kan beter worden gesteld. De voeding is 220V, laag ampèrage, een grote besparing t.o.v. de krachtstroom motoren van een rollenremtestbank. De TEN platenbanken hebben bovendien een intern loopwerk dat alleen uit nylon en RVS bestaat, zonder interne smering dus onderhoudsvrij. Ook beschikken deze over een uniek doordrukprofiel in de plaat, dat voor een groot wrijvingscoefficiënt zorgt en makkelijk schoon te houden is. Standaard voorzien van een ingebouwd aslast weegsysteem, dat na elke test het voertuiggewicht weergeeft en de remvertraging uitrekent, RVS-sensoren, wandbeugel en schuine zijkanten om het dwars overrijden makkelijk te maken.

ASM03-p56-57.indd 57

Oskamp Equipment Nederland BV richt zich op de toekomst en wil tot de top vijf van equipmentleveranciers behoren. Niet door middel van loze woorden, poespas of blabla, maar door goed advies en het verlenen van een goede service. Oskamp Equipment Nederland BV Rijksstraatweg 45c, 1396 JD Baambrugge, 9 89 Tel 0294 23 85 23, Fax 0294 29 09 Email info@oskamp-equipment.nl, www.oskamp-equipment.nl

Ten Innova 2800 De nieuwste uitlaatgastester van TEN, de Innova 2800, is een functionele machine zonder overbodige luxe en onnodige poespas. Een machine die doet wat de gebruiker wil, gemakkelijk te bedienen is en aansluit op de wensen van de gebruiker van nu: een functionele uitlaatgastester zonder onnodige toeters en bellen! De Innova 2800 is PC-gestuurd, service vriendelijk en voldoet aan de hoogste standaards als EC/2004/22 en OIML Class 0. Verder is deze voorbereid voor EOBD, rpm en motortemperatuur en kan gemakkelijk worden uitgebreid met een TEN EDA2 roetmeter.

07-05-10 13:53


58 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

AFTERSALESBORREL

Na twee succesvolle aftersalesborrels aan de Ginnekenmarkt in Breda kunnen we inmiddels van een echte traditie spreken. Zelf een keer de gastvrijheid van ’t Ginneken erv

ASM03-p58-59.indd 58

07-05-10 14:15


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

59

IMPRESSIE 14 APRIL

eken ervaren? Mail naar post@aftersalesmagazine.nl voor de voorwaarden. Volgende aftersalesborrel: woensdag 9 juni, ontvangst vanaf 16:00 bij CafĂŠ Boerke Verschuren.

ASM03-p58-59.indd 59

07-05-10 13:54


60 | AFTERSALES MAGAZINE | APRIL 2010

Twee Davo-vestigingen naar Auto Dekker

Verlenging VvAA en ABS Autoherstel

Per medio mei draagt Davo twee van haar dertien Peugeotvestigingen over aan Auto Dekker. Het gaat om de vestigingen in Spijkenisse en Hellevoetsluis. Auto Dekker zal in haar huidige pand in Spijkenisse de Peugeot sales- en aftersalesactiviteiten van Davo overnemen, en zal daarnaast vanuit het huidige pand in Hellevoetsluis de onderneming voortzetten. Auto Dekker is al jaren dealer van Suzuki in Spijkenisse en Oud Beijerland, maar voert ook Chryser, Jeep en Dodge. Eigenaar Ronald van der Vlies is bekend in de regio en heeft reeds een groot netwerk opgebouwd als lokale ondernemer. Door de overname blijven alle Peugeot-activiteiten voortbestaan met per saldo één ‘dealerdak’ minder. “Deze overname sluit aan bij de uitkomst van het onderzoek van brancheorganisatie Bovag en de visie van Davo”, zegt Emiel van Egmond, algemeen directeur van Davo. “Uit dit rapport, waarin Bovag het dealerlandschap in 2015 schetst, is naar voren gekomen dat het aantal verkooppunten voor nieuwe auto’s in Nederland verminderd moet worden om de continuïteit van de dealers te waarborgen.” Ook Ronald van der Vlies, directeur van Auto Dekker, kan zich hierin prima vinden: “Voor Auto Dekker is deze overname een uitstekende uitbreiding van het merkenportfolio dat wij voeren. De modellen van Peugeot bestrijken een breed gamma, waarin vrijwel iedere particuliere en zakelijke klant zich thuisvoelt.”

Ledenorganisatie en dienstverlener voor zorgprofessionals, VvAA, heeft de sinds 2006 bestaande samenwerking met ABS Autoherstel verlengd. Met de intensivering van de samenwerking wil VvAA het kwaliteits- en serviceniveau van haar autoverzekering tegen een aantrekkelijk en scherp tarief verder optimaliseren. In 2006 heeft VvAA voor het eerst een samenwerking met een autoschadeherstelketen afgesloten. Men heeft toen bewust gekozen voor de schadeherstelketen ABS Autoherstel vanwege het hoogwaardige kwaliteits- en serviceniveau van de aangesloten vestigingen en het uitgebreide netwerk in Nederland. De verdere consolidatie van het netwerk van ABS en de optimalisatie van de samenwerking op diverse niveaus hebben VvAA doen besluiten de samenwerking te verlengen en verder uit te bouwen. De VvAA schadebehandelaars, die sinds het begin van de samenwerking zijn uitgerust met een speciaal ontwikkelde ABS tool om maximaal grip te houden op het hele schadeherstelproces, worden hier intensief bij betrokken. Ruim 100.000 medici, paramedici en studenten zijn lid van VvAA en doen een beroep op haar kennis, zekerheid en service, waaronder de VvAA autoverzekering. De intensivering van de samenwerking met ABS Autoherstel houdt in dat VvAA haar leden met een all-risk autoverzekering adviseert om een schade aan de auto te laten herstellen bij één van de vestigingen van ABS Autoherstel. De verzekerde ontvangt dan voor de duur van de schadereparatie kosteloos een gelijkwaardige leenauto. Bovendien hoeft men niet het geldende eigen risico te betalen (tot € 135,-). Dit betekent dat verzekerden kunnen profiteren van lagere kosten, meer gemak en meer service.

advertentie

Extra werkplaatsomzet scoren? Met de Aircomatic®II gaat het reinigen van een airco-installatie snel en gemakkelijk! Wynn's Aircomatic®II is een ultrasoon reinigingssysteem, bestaande uit een probleemloos werkende vernevelaar - de Aircomatic®II - en Airco-Clean® Ultrasonic vloeistof flacon. Super gebruiksvriendelijk, zonder demontage en in elke garagebedrijf toepasbaar. Met Wynn's Aircomatic®II kunt u uw cliënten een airco-reingingsbeurt aanbieden: bijv. bij de onderhoudsbeurt (de behandeling duurt maar 15 minuten). Dat betekent voor u extra omzet en voor uw klant een fris interieur, meer rijgenot door het verminderen van de kans op allergieën en ander ongemak.

www.wynns.nl Wynn’s Distribution Tel.: 00-80025525550 Fax: 00-80025525551 distribution@wynns.eu

Deze Wynn's producten voldoen aan de wettelijke eisen.

ASM03-p60.indd 60

07-05-10 14:17


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

61

Bandenformule voor universeel De bandenverkoop in het universele kanaal is van oudsher relatief lastig gepositioneerd tussen de marketingpower van de fitters en de relatief automatische montage bij dealers. Bandengroothandel Van den Ban Autobanden B.V. wil het tij keren. Tekst Barend Luiting oofd verkoop Nederland Wilfred van Hooren kijkt terug op ‘een voor Van den Ban ondanks alles goed afgesloten 2009’. “In Nederland hebben we mede dankzij de goede winter een bescheiden plusje gehaald.” Ook het eerste kwartaal van dit jaar verliep naar tevredenheid. “Dit moet ons jaar worden. Was vorig jaar een beetje een overgangsjaar omdat we zaten met de opening van een nieuw distributiecentrum, nu kunnen we er volop tegenaan”, aldus Wilfred van Hooren. Dat Van den Ban een groeistrategie kent is op meerdere niveaus duidelijk waarneembaar. Zo zijn er twee binnendienst medewerkers aangetrokken, Guido van Gilst als Hoofd Verkoop binnendienst en Tamara

H

Kustermans als telefonisch verkoopster binnendienst. Tevens zal Jacco Pinkster zich als vertegenwoordiger gaan richten op de bandenspecialisten in Nederland. Kortom; de organisatie NL binnen Van Den Ban Autobanden staat als een huis. BANDENCONCEPT Van Hooren heeft zich in het verleden binnen Lasaulec bezig gehouden met het concept Bandenpartner. “Dat is toen niet echt van de grond gekomen, omdat het niet direct prioriteit had binnen de onderneming en daardoor te weinig aandacht kreeg. Ik geloof echter heilig in de succeskansen van een bandenconcept voor het universele autobedrijf.” Onder de noemer Autobandenpartner

lanceert Van den Ban dan ook een complete formule. “We willen niet alleen banden verkopen maar vooral ook onze klant, de grossier, helpen om de loyaliteit van zijn klant te verstevigen.” Als eerste zijn de PSGleden in het concept betrokken waarna verdere landelijke uitrol plaatsvindt. “Ik denk dat ik niet te ambitieus ben als ik zeg dat we vierhonderd Autobandenpartners moeten kunnen hebben in twee jaar tijd. Het universele autobedrijf hunkert naar concepten die laagdrempelig zijn.” Begin juni zal de definitieve lancering van het concept plaatsvinden in Nieuwegein alwaar Goodyear/Dunlop dit nieuwe concept als fabrikant actief zal ondersteunen. ❮

Hoofd verkoop Nederland Wilfred van Hooren voor het nieuwe logistiek centrum van de Van den Ban Group. Niet alleen door de 1,5 miljoen banden die er op voorraad liggen is het indrukwekkend, maar vooral ook vanwege het geautomatiseerde proces. Links op de foto het in aanbouw zijnde kantorencomplex van Van den Ban.

Elftal voor A1 Grossiers De A1 grossiersgroep heeft er een nieuwe vestiging bij, alweer de elfde. Het gaat om de vijfde vestiging van de Rotterdamse Kilinçlar-groep. Deze opende 8 mei jongstleden de deuren in Vlaardingen. Dit is overigens het eerste filiaal dat als franchise door Kilinçlar is uitgegeven. Franchisenemer is Ibrahim Sapmaz, die al

ASM03-p61.indd 61

enige jaren werkzaam is in de onderdelensector. De Vlaardingse vestiging is sterk gericht op A-merken onderdelen zoals die van Mann Filters, Bosch, SKF, ContiTech, Bosal, NGK, Beru, Castrol en Quinton Hazell. Daarnaast zijn de gevoerde autoreparatielakken van Lesonal.

07-05-10 13:55


UITNODIGING SPIEGELSESSIE

Donderdag 10 juni Boerderij Mereveld Utrecht 16.30-21.00 uur

Inkoop: Stop het prijsgevecht

Hoe kunnen we het prijsgevecht in de autobranche stoppen als het gaat om de in- & verkoop en reparatie & onderhoud van auto’s?

Op 10 juni is dit het centrale gespreksonderwerp op de Spiegelsessie van Automotive Insiders. Diverse mogelijkheden worden gepresenteerd. De gasten spreken daarna hierover aan tafel verder onder het genot van diverse culinaire versnaperingen. Aan het einde van de sessie liggen er minimaal drie ideeën op tafel waar de aanwezigen als eerste van kunnen profiteren.

Aanjagers:

Tafelheren:

Gerco Rietveld, auteur van het management boek van het jaar 2010 “Inkoop”

Leo Fransen, algemeen directeur Innovam

Johan Koskamp, Koskamp Automaterialen

Christiaan van Oord, Van Oord Citroën & Suzuki

Henk Visscher, Visscher Peugeot & Citroën

Marc Oudshoorn, Oudshoorn & Co, voormalig Autolease Alliance

Vic Vooys, B.A.S. Mobiliteitsbeheer BV

Jos Veldhuisen, Aftersales Magazine

Rene Roes, Achmea Schadeservice

Mark Duyndam, Duyndam Autoschade

Voor wie? Dealers, onafhankelijke autobedrijven, importeurs, aftermarketbedrijven, schadeherstelbedrijven, leasemaatschappijen, fleetowners, verzekeraars en hun toeleveranciers. Het aantal plaatsen is beperkt en wordt toegekend op basis van motivatie & branchesegment. De toegang is voor leden van de Automotive Insiders Sociëteit € 145 ex btw, anders € 395,- ex btw., incl. 1 jaar lidmaatschap van de Automotive Insiders Sociëteit.

Meer informatie/aanmelden: info@automotiveinsiders.nl

Tel: (030) 223 98 88 of (06) 514 06 581 www.automotiveinsiders.nl www.aives.nl : Autoinsiders : Autoinsiders

ASM03-p62.indd 62

07-05-10 13:56


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

63

Winst door inspirerende discussies Het bekende Spiegelsessieconcept van Automotive Insiders begint aan het nieuwe seizoen. Tussen de 80 en 100 ondernemers/managers uit de autobranche komen op 3 en 10 juni aanstaande in Utrecht bij elkaar om na pittige discussies en veel informeel overleg, met inspirerende ideeën naar huis te gaan. Tekst Jos Veldhuisen

et vorige Spiegelsessie-seizoen heeft voor de meeste deelnemers een hoop opgeleverd. Sprekers van binnen en buiten de autobranche hielden de aanwezigen de nodige ‘spiegels’ voor. Daarnaast werd aan de goed gedekte tafels (ook de inwendige mens wordt niet vergeten) volop gedebatteerd, waarna de nodige ideeën boven kwamen drijven. Op die manier zijn ook branchebrede initiatieven ontstaan, o tstaa , zoals zoa s de ANWB-Bovag NWB Bovag vakantieva a t e check en een Remarketing Branche-overleg. Op 3 juni aanstaande staat het onderwerp Het zakelijk succes van het familiebedrijf op de agenda. Als gastspreker zal onder andere Zakenvrouw van het jaar 2010, Marlies van Wijhe de nodige input geven. Verder presenteert BDO een onderzoek naar de succesfactoren

H

van het familiebedrijf. Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn: krachtenbundeling van familiebedrijven, het delen van kennis en ervaringen, tips voor een succesvolle opvolging en de valkuilen versus de kansen bij het familiebedrijf. INKOOP Op 10 juni staat het onderwerp Inkoop op de agenda. “Nog steeds ligt bij het inkooptraject veel te vee veel op de p prijs. strategisch de focus ocus vee js. Het et st ateg sc tussen belang van een goede samenwerking tusse belangrijker klant en leverancier zou veel belangrijke

‘Nog steeds ligt bij het inkooptraject de focus veel te veel op de prijs’ Gerco Rietveld, auteur

ASM03-p63.indd 63

Zakenvrouw van het jaar 2010 Marlies van Wijhe

moeten zijn”, stelt Gerco Rietveld, schrijver van het boek Inkoop, een nieuw paradigma. Het boek is nu gekozen tot Managementboek van het jaar 2010. Rietveld zal het ‘nieuwe’ belang van een professionele inkoop uitleggen en met de aanwezigen proberen om een lans te breken voor een inkoopstrategie die niet alleen afhankelijk is van de component prijs. Rietveld noemt dat ‘het samen en vooral voor elkaar creëren van extra waarde’. Uiteraard erkent hij ook wel dat er altijd prijskopers zullen bestaan, maar Rietveld wil vooral duidelijk maken dat een andere en vooral slimmere inkoopstrategie wellicht meer oplevert dan alleen het realiseren van de laagste prijs. Rietveld: “Juist in het huidige economische tijdsbeeld merk ik dat ondernemers en managers veel meer openstaan voor een nieuw inkoopbeleid. Zij overzien door hun relatieve schaalkleinte het hele speelveld. Daardoor kunnen zij makkelijker aan een oplossing werken. Dat daarbij de kwaliteit van de relatie en dus gunfactor een hoofdrol speelt, mag geen verrassing zijn.” ❮

07-05-10 13:56


64 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

Crisis versnelt herbezinning onderdelenstrategie Auto Distribution International vierde met een driedaags evenement in het Belgische Jodoigne het veertigjarig jubileum. Om het feest, maar vooral om te discussiëren over de trends die de reparatie- en onderhoudsmarkt de komende vijf jaar beïnvloeden. Tekst Jos Veldhuisen nderdelenfabrikanten en grossiersgroepen zoals ADI weten dat de groei van hun business afhangt van de concurrentiepositie van het universele autobedrijf. Soms zijn trends al enige tijd ontluikend, zonder echt tot grote bloei te komen. De economische malaise en de crisis in de automobielindustrie lijken bepaalde ontwikkelingen echter te versnellen. Eén daarvan is de groeiende aandacht bij autofabrikanten om meer omzet en marge uit de aftermarket te halen. Geen nieuw geluid, maar het zet wel de strategische toon bij onderdelenfabrikanten en grossiersgroepen. Hoewel de meeste ongebonden marktpartijen niet geloven in een succesvolle aftermarketstrategie van het merkgebonden

O

kanaal, is men toch alert op deze ontwikkeling. Zeker in het tijdperk na de crisis. PROEFBALLONNEN Eén van de effecten van de afgelopen 18 crisismaanden die de auto- en onderdelenfabrikanten wereldwijd voor de kiezen kregen, is dat zij zich herbezinnen op hun businessmodel. Niet zo zeer wat betreft de productiecapaciteit of de verkoop van auto’s, maar vooral die van onderdelen. Voor fabrikanten is de verkoop van onderdelen aan het dealernetwerk de meest winstgevende activiteit en ook voor dealers is het in combinatie met hun werkplaatsuren hun meest lucratieve margebron. Tijdens een strategiesessie werd in het bijzijn van Aftersales Magazine in kaart gebracht wat er zoal aan plannen bestaat en in welke Europese landen de effecten zichtbaar zijn. Opvallend is dat de onderdelendistributeurs en hun grossiers niet zo bang zijn voor een agressievere marktbenadering door het

Hoewel de meeste ongebonden marktpartijen niet geloven in een succesvolle aftermarketstrategie van het merkgebonden kanaal, is men toch alert.

ASM03-p64-65.indd 64

merkgebonden kanaal. Dit in tegenstelling tot de onderdelenfabrikanten. MINDSET Alleen, wie levert er dan in? Professor Daniel Spindler bracht een aantal opties in kaart. - Low cost onderdelen tegenover premium onderdelen waarbij de klant de keuze wordt gelaten om voor een bepaalde prijsprestatie te kiezen. - De ontwikkeling van tweede en derde kwaliteitsniveau onderdelen, afhankelijk van de leeftijd van de auto. Een aanpak die hier en daar al bestaat. - Private branding van OES-onderdelen onder regie van de autofabrikant specifiek voor onderdelendistributeurs. Denk aan een programma van bijvoorbeeld OES Renault- of Mercedes-onderdelen voor de grossiers van Auto Distribution Nederland. - Nieuwe onderdeelmerken voor specifieke b-to-b afnemersgroepen. Bijvoorbeeld originele Ford-onderdelen in een Kwik-Fit/Ford doosje. Het zijn slechts verzonnen voorbeelden, maar de kans is zeker aanwezig dat autofabrikanten deze route gaan kiezen, stelden diverse onderdelenfabrikanten. - Een duidelijkere positionering van pakketprijzen voor reparatie en onderhoud. Niet nieuw, maar er komt meer aandacht voor. Het lijken geluiden die we vaker hoorden, maar de noodzaak bij het merkgebonden

07-05-10 13:57


MEI 2010 | AFTERSALES MAGAZINE |

Gaël Escribe van Delphi (links) en Jean-Francois Bouveyron (Johnson Controls) bespreken de uitkomsten van de strategiesessies.

kanaal om iets te gaan doen aan hun margeniveaus is erg groot. Een conclusie die velen deelden was dat autofabrikanten agressiever zullen worden, maar of ze de mindset hebben om er succesvol mee te zijn blijft een groot vraagteken. ONDERSTEUNEN Een belangrijke factor die van grote invloed kan zijn op de positie van het universele autobedrijf en zijn leveranciers, is technische kennis en ervaring. ADI heeft daarvoor in eigen huis een trainingsconcept ontwikkeld, genaamd Eurecar. Het trainingsconcept is vooral op de techniek gericht en wordt internationaal ondersteund. Een aantal landen is er al mee aan de slag en Nederland zal het binnenkort gaan uitrollen. “Waarbij wij als ADN het trainingsprogramma uitbreiden met allerlei andere, ook commerciële trainingen”, legt adjunct-directeur Paul Greijn van Auto Distribution Nederland uit. Tijdens een enquête onder de aanwezigen bleek nog hoe belangrijk de oproep was van Thomas Vollmar (zie kader) voor een betere harmonie. De ADI-partners vonden naast de technisch competenties de prijspolitiek erg belangrijk. Ook zagen zij het voor ADI belangrijk om de inkoopkracht te bundelen. De fabrikanten focussen ook op technische competenties, maar ook op het optimaliseren van de logistiek en de beschikbaarheidsgraad van onderdelen. Iets waarvan de meeste ADI-partners

ASM03-p64-65.indd 65

zelf vinden dat dit prima voor elkaar is. De bereidheid om samen de ruggengraat voor het universele autobedrijf en voor schadeherstellers te zijn, bindt de beide segmenten. Ondanks alle optimisme die de ADIpartners en de hun toeleverende fabrikanten ten toon spreiden, mag duidelijk zijn dat

65

Professor Daniel Spindler van de Solvay MBA School of Business en Management (rechts) en Paul Greijn (ADN) praten na over de managementgame.

het vrije kanaal zich niet kan veroorloven om actieloos toe te kijken. Juist nu de eerste signalen – hoe zwak ook – uit het merkkanaal komen, dient er een aanvalsstrategie klaar te liggen voor het moment waarop de ceo’s uit welke autoproductiestad ook op de actieknop gaan drukken die onderdelenmarge heet. ❮

Meer harmonie Aandachtspunten die belangrijk zijn voor ADI, maar nadrukkelijker nog, voor hun klanten – het universele autobedrijf – zijn onder andere: de mogelijke acties van automobielimporteurs om het verloren aandeel op de aftermarket proberen terug te winnen, de noodzaak voor het autobedrijf om te blijven investeren in techniek (kennis en apparatuur) en een hechtere samenwerking tussen onderdelenfabrikanten, ADI, nationaal opererende AD-grossiers en werkplaatsconcepten als AD Autobedrijf en Elite. “Kortom”, stelde ADI president Thomas Vollmar, “er moet meer harmonie tussen de partners komen, in plaats van de continue discussie over wie de sterkste is op het inkoop- dan wel verkoopfront. Anders geven we de competitie een kans onze markt te penetreren.” Gebruik maken van schaalgrootte is kenmerkend voor de grossiersgroepen. ADI is in Europa dan ook geen kleine speler. De 17 landenpartners vertegenwoordigen meer dan 2.200 ADgrossiersvestigingen. Zij ondersteunen daarbij een netwerk van ruim 4.500 AD Autobedrijven, waarvan ADI stelt dat deze franchiseformule bij de lancering in 1983 – toen onder de naam AD Garage – het eerste echte Europese werkplaatsconcept was. De ADI-partners hebben inmiddels een gezamenlijk inkoopomzet van 5 miljard euro bij 42 onderdelenfabrikanten. Die op hun beurt weer een kleine honderd onderdelenmerken in portefeuille hebben. In ons land is ADN uit Oosterhout de ADI-partner. Sinds enige tijd worden de negen Belgische AD-grossiers vanuit Oosterhout beleverd.

07-05-10 13:57


66 | AFTERSALES MAGAZINE | MEI 2010

COLUMN

Slagers en chirurgen Met het verstrijken van april hebben we de maand van de filosofie achter de rug. Als geïnteresseerde in de Franse filosoof Jean-Paul Sartre (1905-1980) kom ik het thema van dit jaar, vrijheid, veel tegen. Het loopt als een rode draad door zijn werken. ‘De mens is veroordeeld tot de vrijheid’, was zijn adagium net als de noodzaak om binnen die vrijheid bewust eigen keuzes te maken. Succesvolle managers durven te kiezen. Keuzes, gebaseerd op een eigen toekomstbeeld. Dus niet de weg links inslaan omdat de concurrent dat ook doet of omdat een rapport van een branchevereniging of adviesorgaan het zegt. Als u denkt dat u rechts moet gaan, doe dat dan met volle overtuiging en onderbouwd door feiten en bovenal visie. Waarbij een rapport van bijvoorbeeld Bovag best onderdeel van die visie kan zijn. ‘Drie keer links is ook rechts en andersom’, zoals mijn vader altijd zei. Ga je drie keer overstag, dan ben je op het punt waar je eerst eigenlijk niet wilde uitkomen. Zo kun je volgens twee dealermanagers het hoge uurtarief in de dealerwerkplaats op twee manieren aan de klant uitleggen. De één ging uit van de kosten en de investeringen die terugverdiend moeten worden. ‘Diagnoseapparatuur, de eisen van de importeur, duur personeel, wat ik allemaal voor die klant moet over hebben’, waren zijn

belangrijkste argumenten. ‘De klant moet er toch begrip voor hebben dat ik die moet afschrijven en dus door moet berekenen’, benadrukte hij nog eens, zich niet realiserende dat zo’n klaagzang tot niets leidt en de klant zelfs afschrikt. De ander sprak over de merkenkennis die zijn monteurs hebben. Competenties waarmee de klant het beste gediend is. ‘Wij weten wat we doen, werken foutloos en doen dat met de modernste apparatuur. Bovendien zijn we specifiek op het merk getraind. Eigenlijk zouden we meer moeten vragen.’ Klinkt een stuk positiever terwijl het in wezen om hetzelfde gaat. Een aantal universelen noemde de druk van de autoserviceketens, wat je in het verleden vooral beluisterde bij de merkdealers. Door meer te investeren – denk aan afspraken binnen werkplaatsconcepten – stijgen merkbaar de uurtarieven. Niet overal, maar voldoende om de fittersdiscussie naar het vrije kanaal om te buigen. ‘Een goede slager is nog lang geen chirurg, maar een goede chirurg is al snel een hele slager.’ Dat vroeg om uitleg: Een fitter – lees de slager – kan een paar dingen goed en daar zijn ook het service-aanbod en de prijsstelling op gebaseerd. Terwijl een allround autobedrijf – lees de chirurg – door training en ervaring complexere vraagstukken kan oplossen. Door de druk op de business dreigen we soms te vervallen in het gedrag van een fitter. Zijn we een chirurg die vergeten is waar ie eigenlijk voor staat. Welke keuzes ooit ten grondslag lagen aan het ondernemerschap.

Geurbestrijding Wynn’s heeft Air Purifier ontwikkeld, een ultrasone, watergedragen, gebruiksklare en niet-giftige geurbestrijder voor het interieur van voertuigen. De geavanceerde technologie van de actieve componenten werkt in op de moleculen, die de slechte geur veroorzaken. Door organische moleculen te neutraliseren, vermindert hun concentratie in de verdampingsfase waardoor de geuren verdwijnen. De geurbestrijder is toe te passen voor een groot aantal vervelende geuren (bijvoorbeeld van sigaretten, huisdieren, lichaamsgeur, afvalbakken, uien, knoflook, gemorst eten, braaksel, schimmel, vochtigheid, natte kleding en dergelijke) en heeft een langdurige werking. De stank wordt verwijderd en niet door een parfum gemaskeerd. Air Purifier heeft een subtiel en fris parfum dat na toepassing verdwijnt. Dankzij de fijne verneveling door het Aircomatic toestel wordt het volledige interieur behandeld. Naast de automotive toepassingen (auto’s, vrachtwagens, boten, autobussen, caravans) heeft Wynn’s Air Purifier ook verschillende toepassingsmogelijkheden in het huishouden. Wynn’s ontwikkelt en vervaardigt professionele apparatuur en chemische producten, die het optimaal functioneren van de belangrijkste onderdelen van voertuigen dienen te optimaliseren.

Jos Veldhuisen hoofdredacteur Aftersales Magazine

ASM03-p66.indd 66

07-05-10 13:58


Innovating Repair Solutions

Aquabase速 Plus - altijd de beste oplossing De combinatie met het unieke paintmanagement van Nexa Autocolor maakt deze innovatieve watergedragen basislak onverslaanbaar. Met de gespoten stalen van de Variantenbox en de TouchMix -een computergestuurd mengstation- optimaliseert Aquabase速 Plus de procesgang en dus de winstgevendheid van uw spuiterij aanzienlijk. Aquabase速 Plus : de nieuwe dimensie in watergedragen basislakken. Nexa Autocolor, Aquabase and Aquabase Plus are trademarks of PPG Industries. 息2008 PPG Industries, all rights reserved

ASM03-cover.indd 3

6-5-10 17:11


;SVHHr'EV<TIVXMRY[VIKMS 8IGLRMWGLISRHIVWXIYRMRK %ERWPYMXMRKSTIIR)YVSTIIWRIX[IVO 4EVXRIVWLMTQIXIIVWXIQSRXEKIJEFVMOERXIR 1EVOIXMRKIR'SQQYRMGEXMISRHIVWXIYRMRKSTQEEX

O r i gin eel in a uto tech n ie k

[[[GEV\TIVXRP ASM03-cover.indd 4

6-5-10 17:27

Aftersales Magazine 2010-03  
Aftersales Magazine 2010-03  

Het mei-nummer van Aftersales Magazine met in de autotest de BMW 530d, een bezoek aan dealerbedrijf Huiskes Kokkeler Enschede en ervaringen...

Advertisement